216605654 Plan de Marketing Nestle

12
PLAN DE MARKETING NESTLÉ ROMANIA 1. PREZENTAREA COMPANIEI. 1.1.SCURT ISTORIC AL COMPANIEI 1.2.ACTIVITATEA IN ROMANIA 2. PRODUSELE NESTLÉ. 3 . MISIUNEA COMPANIEI. 4 . PIATA SI CONCURENTA. 4.1. IDENTIFICAREA PIETEI TINTA. 4.2 ANALIZA SWOT. 4.3.CONCURENTA. 6 . LISTA DE ACTIVITĂŢI. 7 . ANALIZĂ ŞI CONTROL.16 8. BUGETUL.18

description

plan

Transcript of 216605654 Plan de Marketing Nestle

Page 1: 216605654 Plan de Marketing Nestle

PLAN DE MARKETINGNESTLÉ ROMANIA

1. PREZENTAREA COMPANIEI.1.1.SCURT ISTORIC AL COMPANIEI1.2.ACTIVITATEA IN ROMANIA

2. PRODUSELE NESTLÉ.

3 . MISIUNEA COMPANIEI.

4 . PIATA SI CONCURENTA.4.1. IDENTIFICAREA PIETEI TINTA.4.2 ANALIZA SWOT.4.3.CONCURENTA.

6 . LISTA DE ACTIVITĂŢI.

7 . ANALIZĂ ŞI CONTROL.16

8. BUGETUL.18

Page 2: 216605654 Plan de Marketing Nestle

1. PREZENTAREA COMPANIEI.

1.1.SCURT ISTORIC AL COMPANIEI

In anul 1860, farmacistul Henri Nestlé a dezvoltat un produs alimentar pentru sugarii ce nu puteau sa se hraneasca cu lapte matern. Primul sau succes a fost cazul unui copil nascut prematur care nu putea tolera laptele mamei sale si niciunul dintre inlocuitorii obisnuiti. Dupa ce formula Nestlé a salvat viata copilului, valoarea produsului nou a fost recunoscuta si, in curand, Farine Lactée Henri Nestlé a fost vandut in cea mai mare parte a pietelor din Europa.

In 1905 Nestlé a fuzionat cu compania anglo-elvetiana Condensed Milk. Pana la inceputul anilor 1900, compania a operat fabrici in Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Spania. Primul Razboi Mondial a creat o noua cerere de produse lactate datorita contractelor guvernamentale. Pana la sfarsitul razboiului, productia.

Sfarsitul primului razboi mondial a fost inceputul unei faze dinamice pentru Nestlé. Cresterea economica s-a accelerat si au fost achizitionate noi companii. In 1947 s-a realizat fuziunea cu condimentele si supele Maggi. Au urmat in 1960, Crosse & Blackwell, apoi Findus (1963), Libby's (1971) si Stouffer's (1973). Diversificarea a venit si cu o participatie in compania L'Oréal, in 1974.

Anul 2003 a inceput bine cu achizitionarea Mövenpick Ice Cream si consolidarea pozitiei Nestlé ca unul din liderii pietei mondiale in aceasta categorie de produse. In 2006, Jenny Craig si Uncle Toby's au fost adaugate in portofoliul Nestlé iar in 2007, Novartis Medical Nutrition precum si Gerber si Henniez s-au alaturat Nestlé.

1.2.ACTIVITATEA IN ROMANIA

Page 3: 216605654 Plan de Marketing Nestle

A inceput activitatea in Romania in iulie 1995, cu o reprezentanta care avea doar 6 angajati, principalul obiectiv fiind importul de cereale pentru micul dejun, cafea, hrana pentru bebelusi, supa instant si condimente. In anul 2000 au achizitionat marca JOE, care a devenit una dintre cele mai apreciate marci din portofoliul nostru.Incepand cu 1999, JOE a participat la cel mai mare targ de dulciuri din Europa - ISM organizat in Germania la Kőln. In urma participarii la acest targ produsele au fost apreciate si multi dintre cei interesati au devenit ulterior clienti externi.

In 2004, Compania Nestlé Romania sarbatoreste aniversarea a zece ani de prezenta pe piata romanească a napolitanelor Joe, produse din 1994 la fabrica sa din Timisoara. Investitiile realizate pana in prezent de Nestlé in Romania depasesc 10 milioane Euro si s-au concentrat in achizitionarea fabricii de la Timisoara, modernizarea liniilor de productie a napolitanelor Joe si deschiderea liniilor de ambalare a pliculetelor de cafea.

2. PRODUSELE NESTLÉ.

Batoane de cereale-NESQUIK-NESTLÉ FITNESS

Bauturi-NESCAFÉ (3IN1, Brasero, Cappuccino, Frappe, Espresso)-NESCAFÉ Dolce Gusto®-NESQUIK Plus

Cereale pentru micul dejun-Nestlé CHOCAPIC-Nestlé CINI MINIS-Nestlé COOKIE CRISP-Nestlé FITNESS-Cereale Nestlé Lion

Page 4: 216605654 Plan de Marketing Nestle

Dulciuri-After Eight-JOE(BIG, O ZI BUNA, PUNGI, BIG WHITE)-KIT KAT-LION-Tablete de ciocolata NESTLE

Hrana pentru animale-FRISKIES-GOURMET-PRO PLAN-PURINA

Inghetata-ALOMA-BEST-JOE-NIRVANA

Nestle Professional-MAGGI-NESCAFE-NESTEA

Produse pentru sugari.

3 . MISIUNEA COMPANIEI

Prin fabricarea si introducerea pe piata a unor produse adaptate preferintelor consumatorilor romani si prin respectarea ritmului de dezvoltare a puterii de consum, vom duce mai departe traditia Nestlé pentru produse cu un gust si o calitate superioare.

Page 5: 216605654 Plan de Marketing Nestle

Nestlé va asigura disponibilitatea si vizibilitatea produselor sale, la cele mai inalte standarde de calitate, printr-o prezenta corespunzatoare in mediul comercial romanesc si prin parteneriate cu toti clientii sai.

Nestlé Romania isi propune sa fie considerata cea mai buna companie de produse alimentare din Romania, atat de catre consumatori, cat si de clientii sai, datorita calitatii si profesionalismului serviciilor oferite.

4 . PIATA SI CONCURENTA

4.1. IDENTIFICAREA PIETEI TINTA

Principalele criterii de segmentare ale pieţei sunt:

GEOGRAFICE

Regiune: RomaniaJudeţ: ToateMediu: urban Mărimea localităţii: 50.000-->>loc.Vârsta: 0-50 aniSex: masculin si femininVenit: 2.000- 2.500 RON si peste 2.500 RON;Clasa socială: Clasă mijlocie,

PSIHOGRAFICE

Stil de viaţă (activităţi desfăşurate, interese, opinii, valori): “Activ”

COMPORTAMENT ÎN PROCESUL DE CUMPĂRARE

Ocazii de utilizare a produsului: situaţii obişnuiteAvantaje pe care le doresc clienţii: calitate;Tipul de magazin: supermarket, hypermarket;Gradul de cunoaştere al produsului: îl cunosc şi l-au utilizat.

Page 6: 216605654 Plan de Marketing Nestle

Fidelitatea faţă de marcă: medie spre puternică; Frecvenţa de utilizare/ consum: in special zilnic dar si săptămânal;Atitudinea faţă de produs: pozitivă;

4.2 ANALIZA SWOT

1.Puncte tari

Lider mondial pe piata produselor alimentare Oferta destinata atat pietei interne cat si celei externe Diversitatea gamei de produse Calitatea deosebită a produselor Abilitai comerciale Detinerea de mijloace de transport performante pentru realizarea distribuiei Distribuirea produselor se realizeaza pe numeroase piete de

desfacere Loialitatea clienilor si a distribuitorilor.

2. Puncte slabe

Transportul deficitar al produselor datorita circulaiei greoaie din Romania

Produsele nu se pot raliza “ oriunde, oricand şi oricum” datorită cailor deficitare de distributie

Plasarea produselor genereaza costuri ridicate Realizarea distribuitei într-un timp indelungat si cu volum mare de

muncă; Recuperarea greoaie a fluxurilor financiare

3.Oportunitati:

Atragerea de noi distribuitori pentru extindere; Implementarea unei tehnologii avansate de distributie;

Page 7: 216605654 Plan de Marketing Nestle

Posibilitatea realizării distributiei în mod direct(producatori-beneficiari) sau prin canale scurte;

Plasarea produselor prin intermediari specializati pe anumite categorii de produse;

Atragerea unui investitor pentru dezvoltarea procesului dedistributie

4.Amenintari:

Cresterea taxelor de export; Cererea externa pentru produsele altor producatori interni; Apariia unor firme care produc si comercializeaza produse similare în

condiii de distribuie mai eficiente; Existena unor filiale ale competitorilor raspandite geografic; Concurena îsi plasează produsele direct în supermarket-uri (Metro,

Billa, Carrefour,Auchan) - fără intermediar

4.3.CONCURENTA

Concurenii directi:

Reprezintă concurenii care ofera acelasi tip de produse si anume Kandia, Lindt, Dr. Oetker, Jacobs, Wiskas, Vitalis, Knorr etc.

Concurentii indirecti

Sunt firmele care oferă produse similare consumatorilor,dar cu caracteristici diferite ce satisfac alte nevoi sau preferine, ca de exeplu:

Activia- Mic dejun cu cereale de la Danone;Biscuii Biskrem de la Ulker etc

Page 8: 216605654 Plan de Marketing Nestle

4. Promovarea

Este in cultura companiei sa ofere mereu posibilitati de dezvoltare a tinerilor prin implicarea in diverse programe dedicate lor. A fost alaturi de zeci de studenti romani prin proiectele de training pe care le-am dezvoltat in facultati. Pe cei mai merituosi dintre acestia i-am invitat sa invete si sa lucreze chiar in cadrul Nestlé Romania.

Pentru ca beneficiaza de experienta si traditia grupului in dezvoltarea programelor informationale si educationale au implementat cu succes in Romania proiecte ca "Mic dejun cu cereale!", "Cluburi de miscare si distractie", “People Building Brands”.

Deasemenea cateva dintre actiunile de promovare din Romania au fost:

De tip reclame media:-Noile cereale Nestlé Lion - micul dejun trebuie respectat!

De tip concurs:-Castiga cu Nestlé Fitness o garderoba de invidiat!-Castiga dimineti frumoase si premii cu NESCAFÉ Brasero!-Nestle iti premiaza pofta de miscare! EX:[Bucura-te de timpul liber cu premii pe gustul tau! Nestle iti aduce produse de calitate pentru tine si familia ta, precum si premii care sa va satisfaca pofta de miscare si voie buna.Cumpara in perioada 22.05 – 18.06.2013 din reteaua de hypermarketuri Real produse Nestle (minimum doua marci participante diferite) in valoare de cel putin 39 RON si castigi garantat, chiar in magazin, una din cutiile cu bunatati si surprize de la Nestle]

5. PlasareaProdusele sunt distribuite in toate magazinele mari din tara.

6. Stabilirea obiectivelor generale de marketing

Page 9: 216605654 Plan de Marketing Nestle

Ce dori i să realizaț i pentru a crea plus valoare companiei?ț țț Detalii.7. Strategii de marketing în vederea implementării obiectivelor planului de marketing.ț Teme şi obiective de marketingț Bugetul planului (corelat cu activităţile din planul de acţiune)

Structura vanzarilor pe categorii de Produse

Produse deingrijire ptanimale, 12.4%

Produse decofetarie, 10.7%

Mancarepreparata sicondimente, 14.8%

Produsenutritive,cereale mic dejun14.2%

Bauturi,22.2%

Apa , 7.5%

Produselactate siinghetata,18.3%