RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

24
medical standardul în osteosinteză ronda news news news 03/octombrie 2011 pag.12 Combinații fără compromis pag.4 TomoFix MDF – Soluția în osteotomii de varus ale femurului medial distal pag.22 Istorii noi pag.18 Utilizarea placii tip LISS în tratamentul unei fracturi supracondiliene de femur post ligamentoplastie de genunchi pag.8 Tija Expert de Tibie PROtect – De ce să riști o infecție? pag.20 Praga, un oraș de aur iar cursul AO de bazin, de … platină pag.14 Tija centromedulară telescopică Fassier-Duval pag.16 Acord de colaborare între Synthes și Eli Lilly pag.2 Stenofix – Distanțor interspinal folosit după decompresie chirurgicală Know Your Options: www. syntheskyo.com

description

RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

Transcript of RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

Page 1: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

m e d i c a lstandardul în osteosinteză

ronda newsnewsnews03/octombrie 2011

pag.12 Combinații fără compromis

pag.4 TomoFix MDF – Soluția în osteotomiide varus ale femurului medial distal

pag.22 Istorii noi

pag.18 Utilizarea placii tip LISS în tratamentul unei fracturi supracondiliene de femurpost ligamentoplastie de genunchi

pag.8 Tija Expert de Tibie PROtect – Dece să riști o infecție?

pag.20 Praga, un oraș de aur iar cursulAO de bazin, de … platină

pag.14 Tija centromedulară telescopică Fassier-Duval

pag.16 Acord de colaborare între Synthes și Eli Lilly

pag.2 Stenofix – Distanțor interspinal folositdupă decompresie chirurgicală

Know Your Options: www.syntheskyo.com

Combinații fără compromis Plăcile LCP Synthes

Radius/UlnaPlaca LCP de olecran

Sistemul LCP de radius distal

PiciorPlacă blocată pentru calcaneu*

Placă LCP de tibie laterală proximală

Placă LCP de tibie proximală medială de 3.5 și 4.5./5.0

Placă LCP de femur distal

Placă LCP de pilon tibial

Placa LCP de humerus distal

Sistem LCP Compact pentru picior

TibiaPlacă LCP de tibie proximală de3.5mm și 4.5/5.0 mm

FemurPlaca LCP DHS

Placă LCP lată, curbată

ClaviculaPlaca LCP de clavigulă cu gârlig

*doar găuri de blocare

Toate plăcile sunt disponibile în varianta din oțel inox

Placa metafizară LCP pentru humerus medial-distal

MânăSistemul LCP Compact pentru chirurgia mâinii

Placă LCP de femur proximal

Placa LCP de femur proximal cu cârlig

Placa LCP de bazin de 3.5mm și 4.5/5.0 pentru chirurgie pediatrică

Placă metafizară LCP pentru tibie distală medială

Placă LCP de tibie distală

Placă blocată în formă de X*Placă blocată cu 2 găuri*

TomoFix pentru osteotomii

Placă LCP anterolaterală de tibie distală

HumerusPhilos

PelvisPlaca simfizară

prin standardul în osteosintezăm e d i c a l

Page 2: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 2

StenoFix este un distanțor interspinal cu rol de depărtare a proceselor spinale pentru unu sau două segmente lombare mobile. StenoFix controlează extensia segmentală și mărește spațiul interspinal, producând următoarele efecte asupra elementelor posterioare:

• Menținerea înălțimii foraminei• Reducerea presiunii supra fațetei articulare• Reducerea presiunii asupra inelului posterior

StenoFix poate fi utilizat la unul sau două nivele între L1 și S1. Pentru implantare între L5-S1 e nevoie de existența unui proces spinos S1 de dimensiune destul de mare pentru a putea susține implantul.

Caracteristici și beneficiiPreluarea încărcării axialeImplantul e proiectat ca un arc sub formă de W orientat pe orizontală. Datorită formei sale poate prelua o parte considerabilă din încărcarea axială.

Stenofix – Distanțor interspinal folosit după decompresie chirurgicală

Suprafață conică anterioară

Suprafață cranială radială

Suprafață cranială plată

Extensii divergente

Utilizare ușoarăExtensiile divergente asigură inserarea cu ușurință a implantului chiar și peste procese spinale mari. Extensiile nu trebuie deschise pentru a trece de procesele spinale.

Page 3: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 3

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

Implantare pe două niveleExtensiile proiectate în zig-zag permit implantarea pe două nivele.

Potrivire anatomică perfectăStenoFix se potrivește în orice cavitate a procesului spinal superior. Suprafața mare de contact dintre implant și os în partea de sus a procesului spinos inferior oferă o stabilitate primară foarte bună. Partea anterioară a implantului e ușor conică permițând poziționare anterioară optimă și facilitând transferul forțelor ce

acționează asupra acestei zone anatomice.

IndicațiiStenoFix e indicat în tratamentul stenozei spinale lombare, moderată și severă, cu sau fără durere în partea de jos a coloanei. StenoFix se utilizează după decompresie chirurgicală deschisă sau mini-invazivă.

Contraindicații• Osteoporoză severă• Obezitate morbidă (BMI > 40)• Fracturi• Spondiloliza/ spondilolisteza istmica• Spondilolisteza degenerativă cu gradm mai mare de 1• Diformitate scoliotică • Cifoză• Infecții spinale localizate sau sistemice, acute sau

cronice• Laminectomie și fasciectomie

Observații suplimentarePe lângă investigațiile preoperatorii de rutină (radiografie AP și laterală, RMN), se recomandă și investigații imagistice pentru flexie/extensie. Acestea pot semnala o instabilitate translațională pentru care ar fi nevoie de fuziune. Când interveția are loc la nivel L5-S1, se recomandă o evaluare CT preoperatorie pentru verificarea stării și dimensiunii procesului spinal S1. Implantul are nevoie de suport suficient în acest tip de intervenție.

La pacienții care acuză dureri de spate asociate, StenoFix preia din încărcarea elementelor posterioare. În cazul pacienților care nu au astfel de dureri, distracția interspinală menține înălțimea foraminei și previne deteriorarea neurală pe viitor.

StenoFix e conceput pentru a limita extensia segmentală și mișcarea. Dacă scopul intervenției chirurgicale e de a stabiliza segmentul după decompresia chirurgicală a elementelor neurale, fuziunea vertebrală ar putea fi o opțiune mai bună.

Stenofix este recomandat doar pentru tratamentul unei instabilități ușoare (instabilitate iatrogenică sau degenerativă). Acest implant este conceput ca o alternativă la fuziune, mai ales în cazul pacienților în vârstă, cu mobilitate segmentală redusă. Nu se recomandă folosirea lui ca substitut pentru fuziune în cazuri cu instabilitate majoră sau spondilolisteză degenerativă progresivă.

Page 4: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 4

TomoFix MDF este soluția perfectă pentru osteotomii de varizare la nivelul femurului medial distal. În cazul în care compartimentul lateral este afectat de artroză (gonartroza unicompartimentală), axa mecanică poate fi mutată spre partea medială a genunchiului care este încă pe deplin funcțional. Transferul axei mecanice a genunchiului spre compartimentul sănătos restabilește funcționarea acestuia. Diformitățile de valgus ale genunchiului, idiopadice sau post-traumatice, au ca rezultat încărcarea pe o singură parte a genunchiului, fapt ce poate duce la gonartroză. Corectarea axei mecanice și refacerea anatomiei genunchiului împiedică dezvoltarea acestei patologii.

Indicații:• Osteotomii cu unghi închis ale femurului medial distal• Gonartroză unicompartimentală laterală cu

malaliniament al femurului distal• Diformități de valgus, idiopatice și post-traumatice,

ale femurului distal• Fixare adițională în cazul fracturilor complexe de

femur distal

TomoFix MDF – Soluția în osteotomii de varus ale femurului medial distal

Contraindicații:

Artrită inflamatorieÎn cazul în care intraoperator se observă o instabilitate osoasă laterală, se recomandă utilizarea de implanturi laterale suplimentare. Planificarea preoperatorie este crucială pentru succesul acestei proceduri. Aceasta trebuie efectuată cu încărcare completă, sub control imagistic al întregului picior din perspectivă AP. Constructul poate fi instabil dacă zona de osteotomie e prea mare, astfel că se recomandă utilizarea dispozitivului de ghidare pentru efectuarea osteotomiei (OGD).

Informații suplimentare despre această procedură se regăsesc în tehnica chirurgicală de utilizare a acestui dispozitiv pe care o puteți solicita reprezentantului Ronda Medical.

Direcționarea și localizarea osteotomiei sunt extrem de importante pentru stabilitatea primară. Pentru atingerea unui nivel cât mai mare de stabilitate, chirurgul trebuie să se asigure ca:• Osteotomia să fie isoscelică (L1 = L2). Acest lucru

asigură contact complet între corticale după

Page 5: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 5

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

Referitor la tehnica biplanară de osteotomie, grupul de experți al AO recomandă utilizarea acestei proceduri pentru osteotomii de varus cu unghi închis la nivelul femurului distal medial. În cadrul acestei tehnici, se combină două tăieturi incomplete în plan frontal cu o tăietură în plan sagital pentru mărirea stabilității intraoperatorii, pentru îmbunătățirea reabilitării funcționale postoperatorii și pentru reducerea timpului de vindecare a osului și pentru posibilitatea de încărcare totală precoce.

Osteotomia de varus cu unghi închis la nivelul femurului poate fi realizată și ca osteotomie într-un singur plan și fixată cu placa TomoFix MDF.

Caracteristici și beneficiiPlaca TomoFix MDF are o proeminență redusă și e teșită în capătul distal. Capătul plăcii este curbat pentru o potivire anatomică mai bună. Direcția de inserare a șuruburilor e îmbunătățită deoarece curbura plăcii poziționează șuruburile central, prin canalul medular.

Datorită profilului îngust al plăcii, cu găuri pe centru și cu capătul ptoximal ascuțit, placa permite o inserție submusculară ușoară. Placa este mai scurtă datorită faptului că în partea proximală este prevăzută doar cu găuri de blocare.

L1 = L2

L2L1

L1 = L2

L2L1

încheierea osteotomiei• Osteotomia să fie oblică. Acest lucru mărește suprafața

de contact. • Osteotomia să ajungă de la zona metafizară medială la

condilul lateral deoarece irigația sanguină și condițiile biomecanice sunt mai potrivite în această zonă.

Se recomandă întotdeauna utilizarea unor lame de osteotomie noi. Folosirea lamelor uzate poate duce la necroza termică a osului și a țesutului moale din jur.

Proeminență redusă Potrivire anatomică Inserare submusculară ușoară

Găuri de blocare – lungime mai mică

Page 6: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 6

Informează-te asupra opțiunilor tale! www.syntheskyo.com

Synthes vine în sprijinul chirurgilor din lumea întreagă. Cu un simplu click pe o anumită regiune anatomică,

găsiți soluția cea mai potrivită pentru pacienții dumneavoastră.

Opțiuni de tratament Regiunea anatomică selectată

Regiunea anatomică selectată

Selecție

Soluții pentru osteotomie TomoFix

TomoFix – placa pentru capul tibial medial, proximal- Pentru osteotomii cu unghi deschis și închis la nivel de tibie proximală- Rezistența mare a plăcii permite aplicarea tehnicii cu preîncărcare- Susținere optimă pentru pontare de susținere- Disponibilă variante standard și variante pentru pacienți de statură mică

TomoFix – placa pentru capul tibial lateral, proximal- Pentru osteotomii cu unghi deschis și închis la nivel de tibie proximală- Montaj cu unghi fix pentru fixare stabilă- Disponibilă variante distincte pentru piciorul stâng și drept

TomoFix – placa de femur medial, distal- Pentru osteotomii cu unchi închis - Montaj cu unghi fix pentru fixare stabilă- Disponibilă variante distincte pentru piciorul stâng și drept

TomoFix – placa de femur lateral, distal- Pentru osteotomii cu unghi deschis și închis la nivel de tibie proximală- Montaj cu unghi fix pentru fixare stabilă- Disponibilă variante distincte pentru piciorul stâng și drept

Indicații postoperatorii:Protocol standard de reabilitare• Tratament funcțional postoperator imediat după

intervenție• Încărcare parțială de 15-20 kg pe parcusul primelor 6

săptămâni postoperator• Drenaj limfatic manual• Crioterapie și electroterapie dacă e necesar• Raza de mișcare nu e limitată• Nu e necesară orteza• Abducția și adducția cu opunere de rezistență și

torsiune în partea inferioară a piciorului trebuie evitate în primele 6 săptămâni

• Creșterea încărcării este permisă din săptămâna 7 postoperator, dar numai după verificarea radiologică a zonei de osteotomie.

• Se recomandă controlul radiologic postoperator la 2 zile, 6 și 12 săptămâni și la un an.

Protocol pentru încărcare precocePacienților responsabili li se poate recomanda încărcarea precoce, cu condiția respectării indicațiilor chirurgului. Se recomandă ca aceștia să poarte o orteză articulată de genunchi de-a lungul primelor 6 săptămâni, pentru a limita forțele de torsiune.

Aceste exemple de protocol sunt prezentate doar cu titlu informativ. Indicațiile de reabilitare trebuie făcute în funcție de fiecare caz în parte.

Page 7: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 7

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

Informează-te asupra opțiunilor tale! www.syntheskyo.com

Synthes vine în sprijinul chirurgilor din lumea întreagă. Cu un simplu click pe o anumită regiune anatomică,

găsiți soluția cea mai potrivită pentru pacienții dumneavoastră.

Opțiuni de tratament Regiunea anatomică selectată

Regiunea anatomică selectată

Selecție

Page 8: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 8

Infecțiile osoase sunt incidente complexe, influențate de o multitudine de factori. În general, acestea se produc datorită inserării implanturilor: prezența unui implant în organizm crește riscul de infecție de 10.000 de ori*. Contaminarea locală a rănii, patogenii din sânge, starea imunitară generală a pacientului, co-morbiditățile și acțiunea unor medicamente imunosupresive sunt factori ce contribuie la producerea unei infecții cauzată, în primul rând, de implant.

După implantare, sistemul imunitar al pacientului recunoaște implantul ca fiind un corp străin și începe lupta între celulele imunitare și bacterii pentru „colonizarea” suprafeței implantului. Colonizarea bacteriană a suprafeței implantului nu duce neapărat la o infecție, dar este, cu siguranță, un factor favorizant.

Bacteriile au dezvoltat mecanisme complexe de apărare împotriva sistemului imunitar și împotriva antibioticelor

Tija Expert PROtect – De ce să riști o infecție?

sistemice. Prezența unei suprafețe străine, ca cea a implantului, oferă bacteriilor posibilitatea de a forma un înveliș biologic protector. Pentru bacteriile ce colonizează suprafața implantului e nevoie de concentrații antibiotice de până la 800 de ori mai mari, iar acestea nu pot fi administrate sistemic. Infecțiile osoase la nivelul tibiei reprezintă un pericol serios pentru toți pacienții suferinzi de astfel de afecțiuni. Datorită nivelului scăzut de irigare cu sânge a tibiei, infecțiile sunt greu de tratat cu antibiotice sistemice. Mai mult, traumatismul compromite funcționarea corectă a sistemului imunitar exact în zona unde ar fi mai mare nevoie de acțiunea acestuia, favorizând astfel riscul apariției infecțiilor.

Infecțiile osoase au consecințe serioase și duc la prelungirea perioadei de spitalizare, proceduri de revizie, amputații și chiar decese. Dincolo de asta, rezultatele nedorite ale intervențiilor chirurgicale pot strica reputația medicului și a spitalului.

Infecțiile sunt în continuare un risc serios în managementul chirurgical al fracturilor. Învelișul de antibiotic PROtect al tijei Expert de tibie oferă avantajele dovedite ale tratamentului fracturilor cu o tijă din familia tijelor Expert la care se adaugă o protecție eficientă împotriva acțiunii nedorite a bacteriilor prin profilaxie locală antibacteriană. Întreaga suprafață a tijei, inclusiv canelura, este acoperită cu o peliculă subțire de acid polilactic PLLDA ce conține sulfat de gentamicină, un antibiotic puternic.

Tija ETN PROtect s-a născut din dorința companiei Synthes de-a răspunde nevoile chirurgilor din lumea-ntreagă. Această tijă respectă metodele utilizate în ortopedie pentru fixarea fracturilor, urmând exemplul chirurgilor care utilizează ciment PMMA cu antibiotic pentru fixarea protezelor de șold, de mai bine de 30 de ani. Această procedură a crescut considerabil rata de succes a intervențiilor**. Datorită opțiunii de aplicare locală de antibiotic prin intermediul implantului, ETN PROtect mărește nivelul de siguranță în cazurile cu risc mare de infecție la nivelul osului, prevenind colonizarea bacteriilor pe implant. Învelișul antibiotic este rezistent la frecare și nu va fi deteriorat de forțele care acționează asupra lui în timpul inserări tijei.

Page 9: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 9

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

Învelișul antibiotic PROtect este complet resorbabil și a fost testat in-vitro și in-vivo pentru a i se evalua siguranța și eficacitatea. Eliberarea treptată a antibioticului începe imediat după implantare și durează pentru o perioadă de 2 spătămâni. Se resoarbe complet după aprozimativ 6 luni; această perioadă poate varia în funcție de specificul pacientului.

Tija ETN PROtect se implantează prin aceeași tehnică și utilizând același instrumentar ca pentru tija Expert de tibie simplă.

Implant fără protecție antibacteriană

imagini oferite de Dr. T. Fuchs, Universitätsklinikum Münster, Germania

Implant cu protecție bacteriană

Înveliș antibiotic PROtect

Implantul

Bacterii

Bacterii distruse

PROtect nu permite bacteriilor să se formeze un biofilm bacterian pe suprafața tijei, ci eliberează doze puternice de antibiotic acolo unde acestea nu ar ajunge prin administrare sistemică – concentrația locală este de până

Page 10: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 10

AOTrauma Masters Course - Un nou conceptDavos 2011

Experimentează un nou format educațional, construindu-ți propriul modul de curs în funcție de preferințele tale!Chiar dacă locurile la cursurile Master de la Davos 2011 au fost ocupate, mai sunt încă locuri libere pentru

AOTrauma's Masters Course-Current Concepts.

Construiește-ți propriul program de cursAOTrauma lansează un nou format de curs - AOTrauma Masters Course-Current Concepts – ce va fi inițiat la Davos în Decembrie 2011. Participanții își vor putea crea propriul program de curs alegând module de patru zile, din opt teme diferite. Două dintre cele patru module alese pot include disecții pe specimen anatomice. Alegerea module-lor se face pe principiul primului venit.

ParticipanțiFormatul modular de curs se adresează chirurgilor cu o experiență între 5 și 10 aniToți participanții trebuie să se implice în discuții.

ObiectivAcest format nou se va concentra asupra tehnicilor de ultimă oră în traumatologie. Se vor discuta abordări chirurgicale noi, metode actuale de tramatent și managementul complicațiilor.

Module cu disecție de specimen anatomic:Fracturi de humerusFracturi de cotFracturi de pilon tibialFracturi de platou tibial

Module fără disecție de specimen anatomic:Fracturi de picior și gleznăFracturi de femur proximalFracturi periproteticeCAS (chirurgie asistată computerizat)

Președinte curs: Rick Buckley, Calgary (CA)

Președinți module: • CAS: Florian Gebhard, Ulm (DE) • Fracturi de picior și gleznăAndrew Sands, New York (USA) și Hans Zwipp, Dresden (DE) • Fracturi de femur proximalJong-Keon Oh, Seoul (KR) • Fracturi periproteticeMichael Schuetz, Brisbane (AU) • Fracturi de pilon tibialSean Nork, Seattle (USA) • Fracturi de humerusSimon Lambert, Middlesex (UK) • Fracturi de cotHarry A. Hoyen, Cleveland (USA) • Fracturi de platou tibialPhilipp Lobenho�er, Hannover (DE)

la 1000 de ori mai mare decât a antibioticelor cu aplicare sistemică.

Eliberarea antibioticuluiAntibioticul este eliberat în primele ore și-n primele zile de după implantare conform graficului de mai jos:În prima fază se eliberează doze mari de agent antibiotic. Eliberarea se face la timpul potrivit și în cantitate suficientă pentru a reduce atât riscul de rezistență la antibiotic , cât și de toxicitate sistemică.

Caracteristici și beneficii• Înveliș antibiotic fără efecte secundare sistemice:

nivelul de antibiotic din sânge e foarte scăzut.• Crește gradul de siguranță la pacienții cu risc mare de

infecție: profilaxia antibiotică se realizează la nivelul osului

• Previne colonizarea bacteriilor pe suprafața implantu-lui: se eliberează antibiotic în zona din jurul implan-tului

• Și-a demonstrat eficiența împotriva celor mai rezistente tulpini: agentul antibiotic se eliberează în relație directă cu activitatea bactericidă.***

IndicațiiTija ETN PROtect se adresează acelorași indicații ca și tija Expert de tibie fără antibiotic (fracturi diafizare de tibie, fracturi metafizare și anumite fracturi intra-articulare de pilon tibial). Opțiunea de utilizare a tijei cu PROtect trebuie evaluată în funcție de fiecare caz în parte. Tija ETN PROtect este potrivită îndeosebi pentru cazuri cu risc crescut de infecție ce includ:• Fracturi deschise (Gustilo-Anderson grade I - III)• Fixare secundară cu tijă (Tijă după altă tijă sau după

fixator extern), în special pentru revizii datorate infecțiilor

• Politraumatisme• Imunodeficiență (diabet, obezitate, alcoolism, fumat

etc.)

Contraindicații• Intoleranță cunoscută sau suspiciune de intoleranță/

alergie la gentamicină sau alte aminoglicozide• Intoleranță cunoscută sau suspiciune de intoleranță/

alergie la poliactide.

Note:* Flückiger U, W Zimmerli. “Factors influencing antimicrobial therapy of surface adhering microorganisms.” Recent Res. Devel. Antimicrob Agents Chemother 4 (2000): 165–175. Vaudaux P, DP Lew. “Tolerance of staphylococci to bactericidal antibiotics.” Injury 37 (2006): 15–19.

** Espehaug B, L. B. Engesaeter, S. E. Vollset, L. I. Havelin, N.Langeland. “Antibiotic Prophylaxis in Total Hip Arthroplasty:Review of 10 905 Primary Cemented Total Hip ReplacementsReported to the Norwegian Arthroplasty Register,1987 TO 1995.” J Bone Joint Surg 79 (4) (1997): 590-595.

*** Stemberger A, H Grimm, F Bader, HD Rahn, R Ascherl. “Local Treatment of Bone and Soft Tissue Infections with the Collagen-gentamicin Sponge.” Eur J Surg Suppl 578 (1997): 17–26.

Rele

ased

Gen

tam

icin

Sul

fate

(%)

skeeWsyaDnoitatnalpmI

100

80

60

40

20

0

Page 11: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 11

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

AOTrauma Masters Course - Un nou conceptDavos 2011

Experimentează un nou format educațional, construindu-ți propriul modul de curs în funcție de preferințele tale!Chiar dacă locurile la cursurile Master de la Davos 2011 au fost ocupate, mai sunt încă locuri libere pentru

AOTrauma's Masters Course-Current Concepts.

Construiește-ți propriul program de cursAOTrauma lansează un nou format de curs - AOTrauma Masters Course-Current Concepts – ce va fi inițiat la Davos în Decembrie 2011. Participanții își vor putea crea propriul program de curs alegând module de patru zile, din opt teme diferite. Două dintre cele patru module alese pot include disecții pe specimen anatomice. Alegerea module-lor se face pe principiul primului venit.

ParticipanțiFormatul modular de curs se adresează chirurgilor cu o experiență între 5 și 10 aniToți participanții trebuie să se implice în discuții.

ObiectivAcest format nou se va concentra asupra tehnicilor de ultimă oră în traumatologie. Se vor discuta abordări chirurgicale noi, metode actuale de tramatent și managementul complicațiilor.

Module cu disecție de specimen anatomic:Fracturi de humerusFracturi de cotFracturi de pilon tibialFracturi de platou tibial

Module fără disecție de specimen anatomic:Fracturi de picior și gleznăFracturi de femur proximalFracturi periproteticeCAS (chirurgie asistată computerizat)

Președinte curs: Rick Buckley, Calgary (CA)

Președinți module: • CAS: Florian Gebhard, Ulm (DE) • Fracturi de picior și gleznăAndrew Sands, New York (USA) și Hans Zwipp, Dresden (DE) • Fracturi de femur proximalJong-Keon Oh, Seoul (KR) • Fracturi periproteticeMichael Schuetz, Brisbane (AU) • Fracturi de pilon tibialSean Nork, Seattle (USA) • Fracturi de humerusSimon Lambert, Middlesex (UK) • Fracturi de cotHarry A. Hoyen, Cleveland (USA) • Fracturi de platou tibialPhilipp Lobenho�er, Hannover (DE)

Page 12: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 12

Combinații fără compromis Plăcile LCP Synthes

Radius/UlnaPlaca LCP de olecran

Sistemul LCP de radius distal

PiciorPlacă blocată pentru calcaneu*

Placă LCP de tibie laterală proximală

Placă LCP de tibie proximală medială de 3.5 și 4.5./5.0

Placă LCP de femur distal

Placă LCP de pilon tibial

Placa LCP de humerus distal

Sistem LCP Compact pentru picior

TibiaPlacă LCP de tibie proximală de3.5mm și 4.5/5.0 mm

FemurPlaca LCP DHS

Placă LCP lată, curbată

ClaviculaPlaca LCP de clavigulă cu gârlig

*doar găuri de blocare

Toate plăcile sunt disponibile în varianta din oțel inox

Placa metafizară LCP pentru humerus medial-distal

MânăSistemul LCP Compact pentru chirurgia mâinii

Placă LCP de femur proximal

Placa LCP de femur proximal cu cârlig

Placa LCP de bazin de 3.5mm și 4.5/5.0 pentru chirurgie pediatrică

Placă metafizară LCP pentru tibie distală medială

Placă LCP de tibie distală

Placă blocată în formă de X*Placă blocată cu 2 găuri*

TomoFix pentru osteotomii

Placă LCP anterolaterală de tibie distală

HumerusPhilos

PelvisPlaca simfizară

prin standardul în osteosintezăm e d i c a l

Page 13: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 13

03/octombrie 2011 newsnewsronda newsCombinații fără compromis Plăcile LCP Synthes

Radius/UlnaPlaca LCP de olecran

Sistemul LCP de radius distal

PiciorPlacă blocată pentru calcaneu*

Placă LCP de tibie laterală proximală

Placă LCP de tibie proximală medială de 3.5 și 4.5./5.0

Placă LCP de femur distal

Placă LCP de pilon tibial

Placa LCP de humerus distal

Sistem LCP Compact pentru picior

TibiaPlacă LCP de tibie proximală de3.5mm și 4.5/5.0 mm

FemurPlaca LCP DHS

Placă LCP lată, curbată

ClaviculaPlaca LCP de clavigulă cu gârlig

*doar găuri de blocare

Toate plăcile sunt disponibile în varianta din oțel inox

Placa metafizară LCP pentru humerus medial-distal

MânăSistemul LCP Compact pentru chirurgia mâinii

Placă LCP de femur proximal

Placa LCP de femur proximal cu cârlig

Placa LCP de bazin de 3.5mm și 4.5/5.0 pentru chirurgie pediatrică

Placă metafizară LCP pentru tibie distală medială

Placă LCP de tibie distală

Placă blocată în formă de X*Placă blocată cu 2 găuri*

TomoFix pentru osteotomii

Placă LCP anterolaterală de tibie distală

HumerusPhilos

PelvisPlaca simfizară

prin standardul în osteosintezăm e d i c a l

Page 14: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 14

Tratamentul osteogenezei imperfecte și a altor afecțiuni oasoase genetice este rezultatul efortului cumulat al geneticianului, al pediatrului, al chirurgului ortoped și al fizioterapeutului. Tija centromedulară telescopică Fassier-Duval este o soluție de ultimă oră pentru tratamentul acestor afecțiuni.

Tija este concepută pentru a putea fi fixată la ambele extremități ale osului, lungindu-se pe măsură ce acesta crește. Tija telescopică Fassier-Duval este indicată pentru a corecta diformitățile osului, pentru a preveni sau a stabiliza fracturile și pentru a corecta diferențele de lungime dintre membre. Poate fi utilizată pe o perioadă îndelungată; tija are o rată mare de succes și înlocuirea ei este necesară în cazuri foarte rare. Totuși, dacă apar fracturi noi sau alte complicații sau dacă pacientul ajunge la maturitatea dezvoltării scheletale, tija poate fi înlocuită cu una nouă.

Tijele Fassier-Duval sunt confecționate din oțel inox. Aliajul de titan nu e o opțiune foarte bună datorită flexibilității materialului și imposibilității acestuia de-a preveni reapariția diformităților osoase.

În afară de cazurile de osteogeneză imperfectă, tija Fassier-Duval mai poate fi utilizată pentru:• Alungirea membrelor• Fracturi simple ce nu necesită stabilitate torsională• Corecție angulară în cazuri de displazie scheletală• Pseudartroză

Tija telescopică poate fi utilizată pentru femur, tibie și humerus. Se poate folosi la pacienți cu vârstă mai mare de 18 luni care suferă de osteogeneză imperfectă, sau chiar mai devreme dacă copilul pune presiune pe membre încercând să stea-n picioare, cauzându-și astfel fracturi.

Extensia telescopică permite creșterea pacientului pentru aproximativ un an de zile înainte să fie necesară înlocuirea tijei. Tehnica de implantare protejează osul și structurile articulare, nu cauzează prejudicii țesutului moale adiacent și reduce pierderea de sânge din timpul intervenției. Perioada de reabilitare e scurtă (imobilizare pentru aproximativ 3 saptamani), cicatricile sunt foarte mici, iar complicațiile post-operatorii sunt foarte rare.Nu se recomandă utilizarea acestei tije în cazuri de

Tija centromedulară telescopică Fassier-Duval: tratamentul ideal pentru osteogeneză imperfectă

infecție, sensibilitate la corp străin sau în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice sau boli mintale.

Intervenția chirurgicală pentru inserarea tijei telescopice Fassier-Duval durează în jur de 1-2 ore, dar timpul intraoperator diferă, evident, în funcție de experiența chirurgului. Tehnica percutană este mai rapidă decât tehnica osteotomiei deschise.

În 2005, un studiu clinic multicentric a demonstrat că designul monobloc al tijei a eliminat multe dintre problemele asociate cu dislocarea elementelor componente. Migrația intra-articulară are o incidență

extrem de mică în cazul acestui dispozitiv. Până în acest moment, rata reintervențiilor este considerabil mai mică la Fassier-Duval decât la tijele telescopice din generațiile anterioare și niciunul dintre pacienți nu a avut nevoie de artrotomie a articulației genunghiului. Tija nu a împiedicat creșterea la niciun pacient.

Pentru informații suplimentare, contactați reprezentantul Ronda Medical.

Page 15: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 15

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

Deveniți membru AOTrauma!

Alegeți pachetul care vi se potrivește!

Membrii AOTrauma beneficiază de reduceri pentru taxele de participare la evenimentele educaționale AOTrauma organizate la nivel național.

ENJOY THE NEWBENEFITS & OPPORTUNITIES in

MEMBERSHIP

AOSpine MembershipPublicații și servicii on line

AOSpine Membership PlusPrimești în PLUS acces la jurnale on line de specialitate

Page 16: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 16

În 9 iunie 2011, Synthes Inc. și Eli Lilly au semnat un accord de colaborare pentru proiecte comune ce se adresează nevoilor pacienților cu afecțiuni ale sistemului osos, atât pentru tratamentul osteoporozei, cât și pentru tratamentul fracturilor rezultate datorită acesteia.

Cele două companii își propun dezvoltarea, în comun, a unor produse farmaceutice și substanțe osteoconductive care să contribuie la vindecarea osului, destinate utilizării în ortopedie-traumatologie, în chirurgia coloanei, în chirurgie cranio-maxilo-facială și în chirurgie reconstructivă. Această colaborare se bazează pe experiența companiei Synthes în ceea ce privește biomaterialele, combinată cu inovațiile Eli Lilly din domeniul industriei farmaceutice. Produsele rezultate din eforturile reunite ale celor două companii vor ajuta atât la tratamentul local cât și la regenerarea scheletului.

„Sunt foarte încântat de această colaborare remarcabilă ce va îmbina competențele de dezvoltare clinică ale ambelor companii”, a declarat Michael Orsinger, președinte și CEO al Synthes. „Osteoporoza este una dintre cele mai semnificative probleme din ortopedie, rămasă încă nerezolvată. Dezvoltarea unor soluții de tratament al osteoporozei și al fracturilor produse datorită acestei afecțiuni este prioritată pentru ambele organizații. Colaborările strategice între companii specializate în tehnică medicală și în produse farmaceutice este drumul cel mai sigur spre inovație într-o piață dinamică și foarte schimbătoare”, a continuat el.

Acord de colaborare între Synthes și Eli Lilly

Bryce Carmine, vice președinte executiv și președinte al Lilly Bio-Medicines, Eli Lilly & Co. a declarat: „suntem convinși că pacienții din întreaga lume vor beneficia de pe urma acestei colaborări deoarece împreună vom putea găsi soluții noi de tratament pentru osteoporoză și pentru fracturile cauzată de această afecțiune. Lilly e o companie ce explorează încontinuu noi oportunități pentru a oferi pacienților opțiuni pentru nevoi medicale încă nesoluționate. ”

Primul proiect comun al celor două companii este dezvoltarea și promovarea tratamentului medicamentos pentru osteoporoză cunoscut ca Forteo pe piața din Statele Unite sau Forsteo®, pe piața din Europa. Forsteo® este un tratament pentru osteoporoză ce stimulează formarea de os nou și este recomandat femeilor ajunse în perioada de după menopauză, care prezintă un risc mare de fracturi spontate. Tratamentul este, de asemenea, recomandat și în cazul bărbaților cu osteoporoză hipogonadală, pentru creșterea densității osoase. Forsteo® poate fi prescris și pacienților cu risc mare de fracturi, care sunt sub terapie glucocorticoidă sistemică.Synthes și Lilly vor derula împreună studii clinice pentru evaluarea unor posibilității de extindere a indicațiilor acestui medicament, inclusiv în tratamentul fracturilor. Acest proiect va începe pe teritoriul Statelor Unite, dar se va extinde curând și în alte țări.

Page 17: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 17

03/octombrie 2011 newsnewsronda newsPFNA. Ancorare optimă în os osteoporotic

PFNA cu opțiune de augumentare oferă un sistem unic de inserare a cimentului direct, prin implant.

- scade riscul de ieșire accidentală a lamei și oferă o mai bună stabilitate rotațională- procedură extrem de simplă ce se efectuează prin proceduri chirurgicale standard- compatibilă cu implanturile și instrumentarul PFNA- decizia de augumentare poate fi luată intra-operator

Trusa de injectare a cimentului a fost concepută pentru compatibilitate perfectă cu instrumentarul standard PFNA.

Ciment recomandat SynthesCimentul Traumacem V+ nu necesită timp de așteptare pentru a atinge un grad de vâscozitate care să permită injectarea. Intervalul de timp în care acesta poate fi aplicat este de 27 de minute la temperatura camerei, oferind astfel chirurgului libertatea de a utiliza cimentul fără a fi constrâns de timp.

Suprafața și diametrul mare garantează compactare maximă și fixare optimă în osStabilitatea mărită rezultată în urma compactării osului în jurul lamei PFNA previne rotația și deformarea în varus.

Lama PFNA prevăzută cu găuriGăurile cu care este prevăzută lama PFNA permite injectarea de ciment pentru augumentare, direct prin implant.

Blocare laterală - inserare rapidă și sigură a lamei PFNA- toți pașii chirurgicali necesari inserării lamei PFNA se realizează prin incizie laterală- lama PFNA este blocată automat pentru a preveni rotația lamei și a capului femural.

Tratament optim pentru fracturi la pacientul cu osteoporoză

Inserarea cimentuluiinserare controlată a cimentului prin lama perforată, cu ajutorul canulei cu deschidere laterală.

cu opțiune pentru augumentare

Page 18: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 18

Utilizarea placii tip LISS în tratamentul unei fracturi supracondiliene de femur post ligamentoplastie de genunchi

Pacientul în vârstă de 49 ani, victima unui accident rutier, se prezintă la camera de gardă, venit prin transfer de la un spital din teritoriu, unde după investigațiile clinice și radiologice, se stabilește următorul diagnostic:- Fractură supracondiliană femur drept tip 33-A3 dupa clasificarea Muller AO- Status postligamentoplastie încrucișat anterior genunchi drept în urma cu 1 an.

După constatarea integrității grefei ligamentare prin examen RMN genunchi drept, se optează pentru realizarea osteosintezei pe principiu minim invaziv cu ajutorul unei plăci de tip LISS (Less Invasive Stabilization System), ce reprezintă un sistem de fixare internă, extramedulară ale cărui principale avantaje sunt tehnica chirurgicala atraumatică, un contact minim cu osul fără afectarea periostului și stabilitatea montajului datorită șuruburilor blocate în placă.

După introducerea plăcii printr-o incizie minimă de aproximativ 3 cm și verificarea radiologică a reducerii focarului de fractură, placa se fixeaza proximal cu 3 șuruburi blocate scurte unicorticale introduse percutan și distal cu 4 suruburi de asemenea blocate, intercondiliene.

Rezultat:

Evoluția postoperatorie este favorabilă, pacientul nu necesită imobilizare gipsată, începând recuperarea funcțională a doua zi și mersul cu sprijin parțial pe membrul inferior operat la 7 zile crescând progresiv până la greutatea totală la 6 săptămâni.

Controlul radiologic efectuat la 3 luni arată o evoluție favorabilă spre consolidare a focarului de fractură, iar la 12 luni focarul de fractură este pe deplin consolidat, pacientul revenind pentru ablația montajului.

Concluzii:

Trebuie subliniate câteva aspecte importante privind utilizarea acestui tip de montaj atât pentru pacient, cât

și din punctul de vedere al medicului curant, cum ar fi:- diminuarea semnificativă a timpului operator și a perioadei de spitalizare - perioada recuperării și rapiditatea integrării sociale și profesionale a pacientului tânăr - riscul minim de apariție a complicațiilor postoperatorii cum ar fi infecția, dehiscența plăgii operatorii, întârzierea în consolidare sau pseudartroză datorită abordului minim invaziv, conservării părților moi și a vascularizației locale - și, în mod particular, în cazul nostru s-a urmărit evitarea lezării grefei ligamentare sau a structurilor din notch-ul intercondilian, pacientului nefiindu-i afectată în niciun fel intervenția chirurgicală precedentă de ligamentoplastie a încrucișatului anterior de la nivelul genunchiului drept.

Prezentare de caz – Conf. Dr. Gheorghe Popescu Spitalul Clinic de Urgență București

AO Surgery Reference pentrutelefonul mobilacces rapid și ușor

• •

Descărcați aplicația gratuit

AO Surgery Reference este o bază de date on line cu informații pentru chirurgi. Aceasta descrie întregul proces de tratament chirurgical - de la diagnoză la îngrijirea post-operatorie - pentru toate fracturile asociate cu o anumită regiune anatomică. Mai mult, baza de date conține un număr însemnat de materiale AO publicate până acum.Odată cu lansarea aplicației mobile, chirurgi din toată lumea pot consulta AO Surgery Reference mai repede și mai ușor. AO Surgery Reference permite chirurgilor accesarea informațiilor ce se vor dovedi utile în desfășurarea activităților clinice.

Această aplicație poate fi descărcată gratuit ca aplicație iPhone de pe Apple App Store.Nu este o aplicație concepută exclusiv pentru iPhone și poate fi accesată utilizând orice motor de căutare cu un smartphone la adresa: m.aosurgery.org.

Baza de date oferă acces la: sute de proceduri chirurgicale și aborduri literatură de specialitate ce facilitează procesul decizional informații pregătite pentru a fi găsite rapid și ușor sute de pagini de materiale AO publicate până în prezent

Page 19: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 19

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

AO Surgery Reference pentrutelefonul mobilacces rapid și ușor

• •

Descărcați aplicația gratuit

AO Surgery Reference este o bază de date on line cu informații pentru chirurgi. Aceasta descrie întregul proces de tratament chirurgical - de la diagnoză la îngrijirea post-operatorie - pentru toate fracturile asociate cu o anumită regiune anatomică. Mai mult, baza de date conține un număr însemnat de materiale AO publicate până acum.Odată cu lansarea aplicației mobile, chirurgi din toată lumea pot consulta AO Surgery Reference mai repede și mai ușor. AO Surgery Reference permite chirurgilor accesarea informațiilor ce se vor dovedi utile în desfășurarea activităților clinice.

Această aplicație poate fi descărcată gratuit ca aplicație iPhone de pe Apple App Store.Nu este o aplicație concepută exclusiv pentru iPhone și poate fi accesată utilizând orice motor de căutare cu un smartphone la adresa: m.aosurgery.org.

Baza de date oferă acces la: sute de proceduri chirurgicale și aborduri literatură de specialitate ce facilitează procesul decizional informații pregătite pentru a fi găsite rapid și ușor sute de pagini de materiale AO publicate până în prezent

Page 20: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 20

Praga, un oraș de aur iar cursul AO de bazin, de … platină

Am ajuns într-o capitală plină de viață , curata și organizată, vibrând în ritmul pașilor numeroșilor turiști ce se grăbeau la ora fixă spre turnul cu ceas astronomic

pentru a saluta cu aplauze cântecul cocoșului ce încheie procesiunea celor 12 apostoli.

Într-un hotel, parcă dedicat unor activități de anvergură, a început cursul de bazin cu un cuvânt de introducere al unui “patriarh” al chirurgiei bazinului prof.dr. Marvin Tile; îl mai întâlnisem la congresul SOROT din 1999 de la Iași, dar de data asta știam ce încărcătură are prezența lui la cursul AO, ce reper a oferit încă de la debutul cursului și am știut că “valoarea” va fi caracteristica desfașurării științifice.

Parcursul lucrărilor a fost ascendent, de la noțiuni de anatomie, anatomie funcțională și biomecanică, clasificări și soluții generice de tratament, la grupuri de discuții privind cazuri concrete de traumatisme ale bazinului și soluțiile tehnice de rezolvare terapeutică. În

prima și-n a doua zi, îmbinarea teoriei cu exerciții practice pe mulaje de os de bazin, aplicarea tehnicilor specifice expuse în slide-uri prezentarilor extrem de consistente ca informație, a făcut trecerea logică și facilă la secțiunea aplicată a cursului, din cea de-a doua parte.

Dr. Marius Stănescu, Spitalul Universitar de Urgența Militar Central “Carol Davila” București

Page 21: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 21

03/octombrie 2011 newsnewsronda news

Pentru ca totul să fie “rotund”, o încununare meritată a unui curs de excepție, întâlnirea de pe Viltava s-a încheiat cu o prezentare cu tenta autobiografică a profesorului

Tile, din care se desprind doua pilde : succesul în medicină este rezultatul dăruirii și perseverenței, iar progresul se obține fructificând împletirea dintre cunoștintele fundamendale, încercări numeroase și o gândire în perspectivă.

Am vazut în Praga, la un loc, pregătire profesionistă, abnegație, solicitudine, rigurozitate, seriozitate și punctualitate a staff-ului AO, a lectorilor AO și prin contagiune îmi doresc să devenim și noi în Romania cât mai … “AO”.

Anvergura cursului a fost data și de numărul participanților ( 65 ) din 26 de țări de pe patru continente, ca o dovadă a interesului special pentru patologia traumatică a bazinului dar și a problematicii complexe a tratamentului pe diferite paliere de abordare ortopedico-chirurgicală.

A treia zi am mers la Universitatea Karlova de Medicină, în laboratoarele de anatomie, iar apoi în Clinica de Anatomie-Patologică din cadrul Spitalului Universitar pentru aplicațiile practice pe cadavru, sub îndrumarea

lectorilor, realizând abordurile bazinului și tehnicile chirurgicale sub control Rx-TV; nu pot să nu subliniez organizarea impecabilă a acestor momente din desfașurarea cursului, baza practică reprezentată de mulaje, manechine interactive, materialul didactic de disecției și cele 9 cadavre preparate pentru performarea tehnicilor prezentate în secțiunile teoretice.

Și parcă pentru a întări și mai mult caracterul profesionist al cursului, ultima zi a fost dedicată aspectelor tehnice futuriste, imagistice de ultima generație, colaborării ciberneticii cu medicina, pentru o terapie cât mai bună și mai sigură, pentru rezultate tot mai performante.

Page 22: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 22

Istorii noiDr. Traian Ursu MSc, PhDPreședinte AOSpine RomâniaÎn România, afilierea la o structură de genul AO este din toate punctele de vedere un pas benefic fie că e vorba de un individ sau de o altă structură profesională. Pentru a ne întoarce puțin la frumoasa poveste elvețiană a AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) trebuie să amintesc pe scurt că acestă organizație fondată în anii ’50 mai precis în 1958 avându-l în prim plan pe doctorul, tânar pe atunci, Maurice E. Müller care împreună cu Robert Schneider, Hans Willenegger and Martin Allgöwer la Hotel Elite din Biel semnează în 6 noiembrie actul care

va însemna nașterea traumatologiei moderne. Ideile, inovatoare pentru acea perioadă, care au stat la baza formării acestui grup de cercetare inițial, au fost patru, și anume: documentarea cât mai precisă a pacientului traumatizat, dezvoltarea de implanturi și instrumentar cât mai eficiente în vindecarea pacientului, cercetarea în domeniul vindecării fracturilor și a culturilor de țesuturi și, nu în ultimul rând, educarea și instruirea chirurgilor ortopezi din generația tânără în noi tehnici chirurgicale de osteosinteză. Deziderate frumoase la care în 1959 s-a alăturat și Robert Mathys.

Robert Mathys medic și industriaș care la 24 de ani, în 1946, la Betlach, pune bazele unei firme care va produce implanturi medicale și instrumentar, inițial pentru traumatologie. Numele acestuia este strâns legat de firma Mathys și Stratec Medical. În 1999 cele două mari firme fuzionează în Statele Unite formând Synthes-Stratec un gigant în lumea ortopediei. Sediile inițiale sunt în Elveția, acolo unde au fost înființate de părinții AO. Ce a devenit Fundația AO după 1960 ce este deja istorie bine cunoscută pentru ortopezi. Ce ar mai fi poate de adăugat este că următorul eveniment istoric imporant în evoluția AO, la care am participat ca lector, la Thessaloniki – Porto Carras, a fost celebrarea aniversării de 50 de ani de existență a Fundației AO. Era în aprilie 12-17, 2008 și am avut cu acea ocazie deosebita plăcere de a discuta din nou cu Prof. Müller, a cărui elocvență ne-a încântat pe toți.

Ca urmare a succesului AO pe plan internațional pe

la jumătatea anilor 1990 un grup de chirurgi ortopezi specializați în chirurgia coloaneri, respectiv, John Webb, Max Aebi și Paul Pavlov, cu sprijinul nemijlocit al firmei Synthes, au hotărât să dea o mai mare autonomie acestei ramuri a ortopediei în plin avânt, și anume chirurgia spinală. După câțiva ani, în 2000 boardul directorilor Fundației AO au hotărât crearea unui consiliu director pentru subdiviziunea AO specializată în chirurgie spinală. Acesta a fost însărcinat cu dezvoltarea acestei specialități, a cunoștințelor medicale în domeniu și a implaturilor necesare pentru o chirurgie la zi în domeniul tratamentului afecțiunilor coloanei vertebrale.

Până în anul 2006, ascensiunea AOSpine pe plan mondial a fost lentă dar perseverentă adunând în jur poate cei mai valoroși chirurgi de coloană ai planetei. În 2006 ca urmare a unei inițiative a Prof. Müller AOSpine a devenit o structură foarte dinamică care își alege proprii conducători, periodic, prin alegeri libere între membrii societății. Astfel din 1 noiembrie 2007 conduc destinele micului grup de chirurgi vertebrali din România, cu dorința de a împărtăși cât mai mult colegilor din filozofia AOSpine. În același an a luat ființă și AOSRO (respectiv AOSpine România) care deși inițial a avut peste 200 de membrii afiliați, dintre aceștia numai 30 – 40 de membrii sunt cotizanți anual.

Ce dorește să facă AOSpine ? După cum probabil că mulți știu, aducerea cât mai aproape a clasificărilor, tehnicilor și instrumentelor cele mai performante, de chirurgul practicant. Prin aceasta cred AOSpine a

continuare coperta 4 >>

Page 23: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

pag 23

03/octombrie 2011 newsnewsronda newsAlege să fii informat!

Alege AOSPINE!

Intră în sala de operație cu un simplu click:

Webcasts: live surgery, serviciu oferit membrilor AOSpine!

Join nowAOSpine MembershipPublicații și servicii on line

AOSpine Membership PlusPrimești în PLUS acces la jurnale on line de specialitate

Cotizație AOSpine MEMBERSHIP: 1 an: CHF 100 / € 79 / $ 1052 ani: CHF 180 / € 141 / $ 189

Cotizație AOSpine MEMBERSHIP Plus: 1 an: CHF 150 / € 118 / $ 1572 ani: CHF 270 / € 212 / $ 283

Discount 50% pentru studenți și rezidenți

Page 24: RONDA NEWS OCTOMBRIE 2011

newsnewsronda news 03/octombrie 2011

pag 24pag 24

Ronda MedicalStr. Zorilor nr.25, 400335 Cluj-Napoca ROMÂ[email protected], www.rondamedical.rotel.: +40 264 237 212, +40 727 362 555, fax: +40 264 237 295reprezentant Synthes

BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI

ISSN 1843-9756

Titulatură................................................... Nume ......................................................................... Prenume ......................................................................Naţionalitate ........................................... Data naşterii............................................................. Grade ............................................................................ Specializare.............................................. Grad universitar ..................................................... Doctor în medicină: da/nu .

Instituţia............................................................................................................ Funcţia .............................................................................................................Departametul................................................................................................. Adresa instituţiei ..........................................................................................Oraş............................................................. Cod poştal ............................................................... Judeţ/ Sector ............................................................... Ţara ............................................................. Telefon serviciu ..................................................... Telefon mobil ..............................................................Fax .............................................................. Telefon domiciliu .................................................. Adresa e-mail ..............................................................

Dacă doriţi să primiţi corespondenţa la domiciliu completaţi şi câmpurile de mai jos:Adresa de domiciliu ........................................................................................................................ Oraş ................................................................................ Cod poştal ................................................ Judeţ/ Sector.......................................................... Ţara .................................................................................Limba internaţională de corespondenţă..................................................................................................................................................................................Domenii de interes/ Alte Observaţii.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Completând acest formular puteţi primi materiale si informaţii de la Ronda Medical atât prin poştă cât si prin e-mail sau puteţi să ne trimiteţi părerea dumneavoastră despre această revistă. Puteţi, de asemenea, să îl transmiteţi colegilor dumneavoastră care încă nu au primit materiale Ronda Medical si care vor să îsi înceapă corespondenţa cu noi. Datele dumneavoastră nu vor fi folosite în nici un alt scop, nu vor fi vândute sau transmise mai departe. Echipa Ronda Medical

FORMULAR

Materialele din această revistă au ca surse materiale informative Synthes şi AO Foundation.Tiraj: 1200 exemplare.

câștigat încrederea miilor de chirurgi spinali din Europa și de pe glob. Actualmente pot să vă spun că în Europa este una dintre cele mai mari organizații profesionale cu peste 2000 de membrii cotizanți, număr mult mai marede cât, de exemplu, al membrilor EuroSpine (organizația europeană de chirurgie spinală), iar secretul, așa cum am arătat, este simplu: dialogul și aducerea în față permanent a noilor valori umane chirurgicale și deasemenea a celor științifice. Din păcate trebuie să vă spun că după o perioadă frumoasă de început când fiecare țară europeană era considerată o filială, iar cursurile se desfășurau de 2 ori pe an și în România cu ajutorul nemijlocit a colegilor lectori Europeni și a partenerului în România al firmei Synthes, Ronda Medical, datorită numărului mic de membrii cotizanți, au fost create zone mai mari ce cuprind mai multe țări din regiune pentru mărirea eficienței cursurilor. Practic, poarta spre o filială Europeană de sine stătătoare este în mainile noastre, iar atunci când vom depăși cifra de 50 de membrii cotizanți anual, cursurile se vor putea ține din nou la noi, în românește și bineînțeles în engleză pentru lectorii noștrii din străinătate.

Prin această scurtă alocuțiune am vrut să aduc în atenția dumneavoastră o perioadă frumoasă de dezvoltare din recenta istorie a ortopediei și chirurgiei spinale, și poate să înțelegem modul în care funcționează o structură eficientă. Și de aici poate într-o zi să dorim și noi, cei care muncim zilnic coloana, să fim cât mai aproape de vârfurile europene, în realitate, cu lucrări, statistici, registre de coloană etc, nu cum am fost și suntem încă învățați, cu lucrări cu sute de cazuri publicate în mari reviste de valoare locală… Competiția valorilor, din păcate pentru mulți localnici, a devenit globală iar cale de întoarcere, tot din păcate pentru ei, nu există.

În curând voi preda ștafeta celui de al doilea președinte AOSRO căruia îi doresc să reînființeze capitolul românesc pe harta Europei chirurgiei spinale, iar prin faptul că după această funcție rămân până la final în boardul AOSPINE Europe, voi fi totdeauna alături de cel ales pentru a împlini acest deziderat și acela de a aduce chirurgia spinală românească acolo unde cred că îi este locul

ronda newsnewsnews