RONDA MEDICAL NEWS APRILIE 2009

24
medical standardul în osteosinteză ronda news news news news news news news s s news news news news 01/aprilie 2009 pag.2 Vertebroplastia - tratamentul percutan al vertebrei tasate B. Dorobat, R. Nechifor, G. Iana Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti pag.6 STENTINGUL VERTEBRAL: revoluţia metodelor miniinvazive Dr. Mihai Cotul - Business Unit Manager, Spine Division, RondaMedical pag.12 Placa LCP pentru fracturi de ulna distală pag.14 Fixatorul cardanic pentru cot pag.16 Placa de calcaneu cu șuruburi de blocare - soluția Synthes pentru fracturi complexe de calcaneu pag.18 MatrixMANDIBLE – Sistemul matricial de plăci pentru mandibulă pag.20 Cursul de tehnici chirurgicale pentru Retropicior Dr. Dan Putineanu - Spitalul de Urgență “Floreasca” București pag.22 Ştiri şi anunţuri pag.23 Pagina AO

description

Revista denew medical si ortopedie a companiei Ronda Medical

Transcript of RONDA MEDICAL NEWS APRILIE 2009

Page 1: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

m e d i c a lstandardul în osteosinteză

ronda newsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnews01/aprilie 2009

pag.2 Vertebroplastia - tratamentul percutan al vertebrei tasateB. Dorobat, R. Nechifor, G. IanaSpitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

pag.6 STENTINGUL VERTEBRAL: revoluţia metodelor miniinvaziveDr. Mihai Cotul - Business Unit Manager, Spine Division, RondaMedical

pag.12 Placa LCP pentru fracturi de ulna distală

pag.14 Fixatorul cardanic pentru cot

pag.16 Placa de calcaneu cu șuruburi de blocare - soluția Synthes pentru fracturi complexe de calcaneu

pag.18 MatrixMANDIBLE – Sistemul matricial de plăci pentru mandibulă

pag.20 Cursul de tehnici chirurgicale pentru Retropicior Dr. Dan Putineanu - Spitalul de Urgență “Floreasca” București

pag.22 Ştiri şi anunţuri

pag.23 Pagina AO

Page 2: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnewsnewsnewsnewsronda newsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnews 01/aprilie 2008

pag 2 pag 3

01/aprilie 2008 newsronda

Vertebroplastie la T12 la o pacientă de 63 ani

Postoperator, se pot administra analgezice şi decontracturante, iar după câteva ore, pacientul poate fi externat. Este recomandată utilizarea antibioterapiei profilactice, deşi nici un studiu nu a dovedit că ar fi obligatoriu.

Complicaţiile sunt foarte rare şi pot fi: hemoragie; febră şi accentuarea durerii pentru câteva ore din cauza căldurii generate de polimerizarea cimentului; iritaţie radiculară; extravazarea cimentului în afara corpului vertebral, compresie radiculară, embolizare cu ciment în plamân prin plexurile venoase paravertebrale; pneumotorax, infecţie. Complicaţiile sunt mai frecvente în cazul tumorilor, atât din cauza modificării structurii osoase cu risc mai mare de fracturare sau extravazare a cimentului în ţesuturile din jur, cât şi datorită stării biologice a pacientului. Un studiu efectuat de Chiras şi colaboratori în 1997, pe 274 de pacienţi, a evidenţiat complicaţii minore la 1-3% dintre pacienţii cu tasări vertebrale osteoporotice.

Pacientă în vârstă de 71 ani, cu vertebroplastie la T7 Există cateva elemente de tehnică chirurgicală ce merită să fie luate în discuţie: tehnica este relativ simplă în regiunea lombară, unde vizibilitatea radiologică este bună, iar dimensiunea pediculilor este mare, dar

excluderea unui deficit neurologic sau a unei mielopatii. Rezonanţa magnetică sau examenul CT confirmă integritatea peretelui posterior al corpului vertebral sau poate depista o altă cauză a simptomatologiei (hernie de disc, stenoză de canal, infecţie etc.). Este utilă şi o coagulogramă pentru a preîntâmpina o hemoragie la locul de puncţie.

Tehnica vertebroplastiei începe cu poziţionarea pacientului în decubit ventral, cu alinierea coastelor pentru o bună imagine radiologică din profil; toată procedura se face sub ecran Rx. Este de preferat ca intervenţia să se realizeze într-un laborator de angiografie, aparatul permitând rotirea rapidă a tubului Rx în jurul pacientului pentru obţinerea unor imagini faţă şi profil, precum şi condiţii septice optime. Puncţia vertebrei poate fi uni- sau bipediculată. În tehnica unipediculară, se reperează pediculul sub imagine Rx, se introduce acul transpedicular sau intercostovertebral până în 1/3 medie sau 1/3 anterioară a corpului vertebral, care este zona de sprijin a greutăţii corpului. În tehnica bipediculară se introduce câte un ac prin cei doi pediculi prin centrul lor până în 1/3 anterioară a corpului vertebral; tehnica este folosită în tasările vertebrale mari, când cantitatea de ciment ce se poate introduce unipedicular nu este suficientă, sau dacă acul introdus nu este în apropierea centrului vertebrei.

Transpedicular (lombar) Intercostovertebral (toracal)După reperare şi introducerea acului în corpul vertebral, se pregăteşte cimentul (PMMA – polimetilmetacrilat). Este important de ales corect consistenţa amestecului pentru că, dacă este prea subţire, există riscul extravazării în plexurile venoase, iar dacă este prea vâscos devine dificil de injectat. Se injectează o cantitate variabilă de ciment: o cantitate mică are un efect analgezic, iar o cantitate mai mare asigură şi rigiditatea corpului vertebral. În cazul injectării unei cantităţi prea mari, duritatea vertebrei va fi mai mare decât a vertebrelor vecine, acţionând asupra acestora ca un ciocan, favorizând tasarea acestora, ceea ce nu este de dorit. Injectarea se face sub control radioscopic permanent (faţă şi profil) pentru a evalua umplerea corectă a leziunii şi depistarea eventualelor extravazări extravertebrale, mai ales la nivelul peretelul posterior, spre canalul medular. După terminarea procedurii, pacientul este menţinut în aceeaşi poziţie încă 15 minute până la intărirea completă a cimentului.

Vertebroplastia - tratamentul percutan al vertebrei tasate Dr. B. Dorobăţ, Dr. R. Nechifor, Dr. G. IanaSpitalul Universitar de Urgenţă BucureştiAnual în Statele Unite apar aproximativ 700.000 de cazuri de fracturi prin compresia corpului vertebral. O treime dintre acestea devin cronice. Cele mai multe dintre aceste fracturi (85%) sunt rezultatul osteoporozei primare. Restul sunt cauzate de osteoporoza secundară sau metastazele litice vertebrale. Aceste fracturi prin compresie duc la deformarea progresivă şi modificări în mecanica coloanei şi cresc riscul unor eventuale fracturi. Acestea pot cauza reducerea mobilităţii coloanei, de multe ori cu imobilizare la pat, durere cronică şi/sau depresie clinică care afectează considerabil sănătatea, activităţile zilnice şi costurile medicale. Fiecare fractură prin compresie a vertebrei osteoporotice duce la creşterea cu 15% a mortalităţii, în funcţie de vârstă şi la o pierdere de 9% a capacităţii vitale forţate.

Vertebroplastia este un procedeu terapeutic minim invaziv, ce constă în injectarea percutană de ciment acrilic (PMMA), sub control radiologic, într-o vertebră patologică, pentru a obţine un efect antialgic şi o consolidare a vertebrei. În ultimii ani tehnica şi materialele s-au dezvoltat într-o maniera apreciabilă.

Cimentul acrilic a fost folosit în chirurgie pentru prima dată în anul 1960, pentru fixarea protezei de şold, de către J. Charnley. Vertebroplastia a fost fundamentată teoretic în 1984 şi folosită intraoperator de P. Galibert, iar în 1985, sub coordonarea lui H. Deramond, a fost realizată, pentru prima dată, pe cale percutană pentru un hemangiom cervical, iar din 1987 este utilizată pentru tratarea tasărilor vertebrale secundare osteoporozei sau infiltrării maligne. J. Chiras, începând din 1992, a perfecţionat tehnica şi a lărgit foarte mult sfera aplicabilităţii acestei metode. Din 1991 este utilizată şi în SUA, iar din 1998 este aprobată de FDA (Food and Drug Administration); în prezent, în SUA sunt făcute aproximativ 200.000 de vertebroplastii/an.

Tasarea vertebrală reprezintă o cauză frecventă de durere de spate şi de limitare a activităţii obişnuite a multor pacienţi. Osteopenia cauzată de vârstă, utilizarea cronică de steroizi sau chiar de AINS, tumorile cu localizare primară vertebrală, precum şi metastazele vertebrale reprezintă principalele cauze de tasare vertebrală. Pacienţii se prezintă la medic acuzând durere la nivelul coloanei apărută fie spontan, fie la traumatisme minore. Tratamentul conservator durează 6 săptămâni şi constă în administrarea de analgezice, repaus la pat şi recomandarea utilizării unui corset toraco-lombar pentru perioadele de activitate. Sunt pacienţi a căror durere se ameliorează la acest fel de tratament, dar sunt alţii care prezintă o durere persistentă, rezistentă la tratament, asociată cu scăderea mobilităţii coloanei, cifoză şi cu limitarea activităţii zilnice. Scopul vertebroplastiei este de a scădea durerea şi de a întări corpul vertebral, astfel încât este indicată în fracturi-tasări vertebrale ce nu răspund la tratament conservator şi fără tulburări neurologice. În cazul prezenţei tulburărilor neurologice, injectarea de ciment nu se va putea face percutanat, ci printr-o intervenţie chirurgicală ce asociază şi tehnici de decompresie medulară.

Mecanismul de acţiune asupra durerii nu este pe deplin elucidat. O ipoteză ar fi creşterea rezistenţei mecanice a vertebrei care nu permite deformarea, tasarea şi micromobilitatea în microfracturi. O altă ipoteză ar fi distrugerea terminaţiilor nervoase, necroza şi citotoxicitatea datorate temperaturii de polimerizare.

Toate leziunile osteoporotice ce interesează un corp vertebral de la C2 la S5 pot fi teoretic tratate prin vertebroplastie, atât timp cât nu există o compresie medulară cu implicare clinică.

Contraindicaţii pot fi stricte (fracturi recente, tulburări de coagulare, infecţii - discite, osteomielită) sau relative (tasare mai mare de 80-90%, efracţia corticalei posterioare cu retropulsia unui fragment osos în canalul medular, fractură mai veche de 1 an).

Istoricul afecţiunii, examenul clinic şi radiologic ne ajută să corelam simptomele cu imaginea radiologică şi

Page 3: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 2 pag 3

01/aprilie 2008 newsnewsnewsnewsnewsronda newsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnewsnews

Vertebroplastie la T12 la o pacientă de 63 ani

Postoperator, se pot administra analgezice şi decontracturante, iar după câteva ore, pacientul poate fi externat. Este recomandată utilizarea antibioterapiei profilactice, deşi nici un studiu nu a dovedit că ar fi obligatoriu.

Complicaţiile sunt foarte rare şi pot fi: hemoragie; febră şi accentuarea durerii pentru câteva ore din cauza căldurii generate de polimerizarea cimentului; iritaţie radiculară; extravazarea cimentului în afara corpului vertebral, compresie radiculară, embolizare cu ciment în plamân prin plexurile venoase paravertebrale; pneumotorax, infecţie. Complicaţiile sunt mai frecvente în cazul tumorilor, atât din cauza modificării structurii osoase cu risc mai mare de fracturare sau extravazare a cimentului în ţesuturile din jur, cât şi datorită stării biologice a pacientului. Un studiu efectuat de Chiras şi colaboratori în 1997, pe 274 de pacienţi, a evidenţiat complicaţii minore la 1-3% dintre pacienţii cu tasări vertebrale osteoporotice.

Pacientă în vârstă de 71 ani, cu vertebroplastie la T7 Există cateva elemente de tehnică chirurgicală ce merită să fie luate în discuţie: tehnica este relativ simplă în regiunea lombară, unde vizibilitatea radiologică este bună, iar dimensiunea pediculilor este mare, dar

excluderea unui deficit neurologic sau a unei mielopatii. Rezonanţa magnetică sau examenul CT confirmă integritatea peretelui posterior al corpului vertebral sau poate depista o altă cauză a simptomatologiei (hernie de disc, stenoză de canal, infecţie etc.). Este utilă şi o coagulogramă pentru a preîntâmpina o hemoragie la locul de puncţie.

Tehnica vertebroplastiei începe cu poziţionarea pacientului în decubit ventral, cu alinierea coastelor pentru o bună imagine radiologică din profil; toată procedura se face sub ecran Rx. Este de preferat ca intervenţia să se realizeze într-un laborator de angiografie, aparatul permitând rotirea rapidă a tubului Rx în jurul pacientului pentru obţinerea unor imagini faţă şi profil, precum şi condiţii septice optime. Puncţia vertebrei poate fi uni- sau bipediculată. În tehnica unipediculară, se reperează pediculul sub imagine Rx, se introduce acul transpedicular sau intercostovertebral până în 1/3 medie sau 1/3 anterioară a corpului vertebral, care este zona de sprijin a greutăţii corpului. În tehnica bipediculară se introduce câte un ac prin cei doi pediculi prin centrul lor până în 1/3 anterioară a corpului vertebral; tehnica este folosită în tasările vertebrale mari, când cantitatea de ciment ce se poate introduce unipedicular nu este suficientă, sau dacă acul introdus nu este în apropierea centrului vertebrei.

Transpedicular (lombar) Intercostovertebral (toracal)După reperare şi introducerea acului în corpul vertebral, se pregăteşte cimentul (PMMA – polimetilmetacrilat). Este important de ales corect consistenţa amestecului pentru că, dacă este prea subţire, există riscul extravazării în plexurile venoase, iar dacă este prea vâscos devine dificil de injectat. Se injectează o cantitate variabilă de ciment: o cantitate mică are un efect analgezic, iar o cantitate mai mare asigură şi rigiditatea corpului vertebral. În cazul injectării unei cantităţi prea mari, duritatea vertebrei va fi mai mare decât a vertebrelor vecine, acţionând asupra acestora ca un ciocan, favorizând tasarea acestora, ceea ce nu este de dorit. Injectarea se face sub control radioscopic permanent (faţă şi profil) pentru a evalua umplerea corectă a leziunii şi depistarea eventualelor extravazări extravertebrale, mai ales la nivelul peretelul posterior, spre canalul medular. După terminarea procedurii, pacientul este menţinut în aceeaşi poziţie încă 15 minute până la intărirea completă a cimentului.

Vertebroplastia - tratamentul percutan al vertebrei tasate Dr. B. Dorobăţ, Dr. R. Nechifor, Dr. G. IanaSpitalul Universitar de Urgenţă BucureştiAnual în Statele Unite apar aproximativ 700.000 de cazuri de fracturi prin compresia corpului vertebral. O treime dintre acestea devin cronice. Cele mai multe dintre aceste fracturi (85%) sunt rezultatul osteoporozei primare. Restul sunt cauzate de osteoporoza secundară sau metastazele litice vertebrale. Aceste fracturi prin compresie duc la deformarea progresivă şi modificări în mecanica coloanei şi cresc riscul unor eventuale fracturi. Acestea pot cauza reducerea mobilităţii coloanei, de multe ori cu imobilizare la pat, durere cronică şi/sau depresie clinică care afectează considerabil sănătatea, activităţile zilnice şi costurile medicale. Fiecare fractură prin compresie a vertebrei osteoporotice duce la creşterea cu 15% a mortalităţii, în funcţie de vârstă şi la o pierdere de 9% a capacităţii vitale forţate.

Vertebroplastia este un procedeu terapeutic minim invaziv, ce constă în injectarea percutană de ciment acrilic (PMMA), sub control radiologic, într-o vertebră patologică, pentru a obţine un efect antialgic şi o consolidare a vertebrei. În ultimii ani tehnica şi materialele s-au dezvoltat într-o maniera apreciabilă.

Cimentul acrilic a fost folosit în chirurgie pentru prima dată în anul 1960, pentru fixarea protezei de şold, de către J. Charnley. Vertebroplastia a fost fundamentată teoretic în 1984 şi folosită intraoperator de P. Galibert, iar în 1985, sub coordonarea lui H. Deramond, a fost realizată, pentru prima dată, pe cale percutană pentru un hemangiom cervical, iar din 1987 este utilizată pentru tratarea tasărilor vertebrale secundare osteoporozei sau infiltrării maligne. J. Chiras, începând din 1992, a perfecţionat tehnica şi a lărgit foarte mult sfera aplicabilităţii acestei metode. Din 1991 este utilizată şi în SUA, iar din 1998 este aprobată de FDA (Food and Drug Administration); în prezent, în SUA sunt făcute aproximativ 200.000 de vertebroplastii/an.

Tasarea vertebrală reprezintă o cauză frecventă de durere de spate şi de limitare a activităţii obişnuite a multor pacienţi. Osteopenia cauzată de vârstă, utilizarea cronică de steroizi sau chiar de AINS, tumorile cu localizare primară vertebrală, precum şi metastazele vertebrale reprezintă principalele cauze de tasare vertebrală. Pacienţii se prezintă la medic acuzând durere la nivelul coloanei apărută fie spontan, fie la traumatisme minore. Tratamentul conservator durează 6 săptămâni şi constă în administrarea de analgezice, repaus la pat şi recomandarea utilizării unui corset toraco-lombar pentru perioadele de activitate. Sunt pacienţi a căror durere se ameliorează la acest fel de tratament, dar sunt alţii care prezintă o durere persistentă, rezistentă la tratament, asociată cu scăderea mobilităţii coloanei, cifoză şi cu limitarea activităţii zilnice. Scopul vertebroplastiei este de a scădea durerea şi de a întări corpul vertebral, astfel încât este indicată în fracturi-tasări vertebrale ce nu răspund la tratament conservator şi fără tulburări neurologice. În cazul prezenţei tulburărilor neurologice, injectarea de ciment nu se va putea face percutanat, ci printr-o intervenţie chirurgicală ce asociază şi tehnici de decompresie medulară.

Mecanismul de acţiune asupra durerii nu este pe deplin elucidat. O ipoteză ar fi creşterea rezistenţei mecanice a vertebrei care nu permite deformarea, tasarea şi micromobilitatea în microfracturi. O altă ipoteză ar fi distrugerea terminaţiilor nervoase, necroza şi citotoxicitatea datorate temperaturii de polimerizare.

Toate leziunile osteoporotice ce interesează un corp vertebral de la C2 la S5 pot fi teoretic tratate prin vertebroplastie, atât timp cât nu există o compresie medulară cu implicare clinică.

Contraindicaţii pot fi stricte (fracturi recente, tulburări de coagulare, infecţii - discite, osteomielită) sau relative (tasare mai mare de 80-90%, efracţia corticalei posterioare cu retropulsia unui fragment osos în canalul medular, fractură mai veche de 1 an).

Istoricul afecţiunii, examenul clinic şi radiologic ne ajută să corelam simptomele cu imaginea radiologică şi

Page 4: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 4 pag 5

01/aprilie 2008 newsronda

coastelor şi, de aceea, în această regiune este necesară o bună poziţionare a pacientului pe masa de operaţie;

obezi. Importante sunt şi prepararea, şi consistenţa cimentului, precum şi cantitatea injectată. Din punct de vedere al efectului în funcţie de etiologie, trebuie menţionat: efectul analgezic cel mai bun este în fractura-tasare unică, urmat apoi de tasarea din osteoporoză şi de tumori; rezultatul vertebroplastiei este cu atât mai bun cu cât durerea de spate este simptomul major; rezultatul

pacientului (deformări ale coloanei, artroză) şi, de aceea, pacientul trebuie bine evaluat preoperator.

Vertebroplastie la L5 la un pacient de 78 ani

Vertebroplastia percutanată este o metodă de tratament minim invazivă, cu un bun efect analgezic, cu intărirea corpului vertebral, în acest fel prevenind accentuarea tasării şi apariţia tulburărilor neurologice; timpul de spitalizare este scurt, pacienţii se pot mobiliza rapid postoperator şi nu este necesară imobilizarea în corset. S-a demonstrat că mărirea corpului vertebral în cazul fracturilor prin compresie osteoporotică sau litică scade

sau chiar elimină durerea şi previne eventualele colapsuri.

care este de obicei efectuată chiar înaintea plombajului, în cursul aceleiaşi proceduri.Datorită succesului şi ratei scăzute a complicaţiilor (sub 1%), indicaţiile acestei proceduri s-au extins progresiv, iar astăzi, plombajele percutane cu PMMA (ciment) se efectuează ca tratament primar al instabilităţii osoase În cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, pediculilor şi pelviene, benigne sau maligne. Succesul per ansamblu în procesul de atenuare a durerii (90 – 95% din cazuri)

acestui tip de tratament, în special pentru confortul pacienţilor.

Endovasculară al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti se realizează cu real succes această intervenţie

1. Kobayashi K, Shimoyama K, Nakamura K, Murata K. Percutaneous vertebroplasty immediately relieves pain of osteoporotic vertebral compression fractures and prevents prolonged immobilization of patients. Eur Radiol 2005;15(2):360-7.2. Chiras J, Adem C, Vallée JN, Lo D, Rose M. Interventional radiology for bone metastases. In: Textbook of bone metastases. 1st ed. Chichester: John Wiley & Sons; 2005:237.3. Barragan-Campos HM, Vallee JN, Lo D, et al. Percutaneous vertebroplasty for spinal metastases: complications. Radiology 2006;238(1):354-62.4. Chiras J, Deramond H. Complications des vertébroplasties. In: Saillant G, Laville C, eds. Échecs et complications de la chirurgie du rachis Chirurgie de reprise. Paris: Sauramps Médical; 1995:149-53.5. Chiras J, Depriester C, Weill A, Sola-Martinez MT, Deramond H. [Percutaneous vertebral surgery. Technics and indications]. J Neuroradiol 1997;24(1):45-59.

2001;26(14):1537-41.7. Childers JC, Jr. Cardiovascular collapse and death during vertebroplasty. Radiology 2003;228(3):902.8. Martin JB, Wetzel SG, Seium Y, et al. Percutaneous vertebroplasty în metastatic disease: transpedicular access and treatment of lysed pedicles--initial experience. Radiology 2003;229(2):593-7.9. Deramond H, Depriester C, Galibert P, Le Gars D. Percutaneous vertebroplasty with polymethylmethacrylate. Technique, indications, and results. Radiol Clin North Am 1998;36(3):533-46.10. Voormolen MH, Lohle PN, Juttmann JR, van der Graaf Y, Fransen H, Lampmann LE. The risk of new osteoporotic vertebral compression fractures în the year after percutaneous vertebroplasty. J Vasc Interv Radiol 2006;17(1):71-6.11. Muto M, Muto E, Izzo R, Diano AA, Lavanga A, Di Furia U. Vertebroplasty în the treatment of back pain. Radiol Med (Torino) 2005;109(3):208-19.

implants. Bone 1999;25(2 Suppl):85S-90S.

Vertecem New Formulation

Page 5: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 4 pag 5

01/aprilie 2008 newsronda

coastelor şi, de aceea, în această regiune este necesară o bună poziţionare a pacientului pe masa de operaţie;

obezi. Importante sunt şi prepararea, şi consistenţa cimentului, precum şi cantitatea injectată. Din punct de vedere al efectului în funcţie de etiologie, trebuie menţionat: efectul analgezic cel mai bun este în fractura-tasare unică, urmat apoi de tasarea din osteoporoză şi de tumori; rezultatul vertebroplastiei este cu atât mai bun cu cât durerea de spate este simptomul major; rezultatul

pacientului (deformări ale coloanei, artroză) şi, de aceea, pacientul trebuie bine evaluat preoperator.

Vertebroplastie la L5 la un pacient de 78 ani

Vertebroplastia percutanată este o metodă de tratament minim invazivă, cu un bun efect analgezic, cu intărirea corpului vertebral, în acest fel prevenind accentuarea tasării şi apariţia tulburărilor neurologice; timpul de spitalizare este scurt, pacienţii se pot mobiliza rapid postoperator şi nu este necesară imobilizarea în corset. S-a demonstrat că mărirea corpului vertebral în cazul fracturilor prin compresie osteoporotică sau litică scade

sau chiar elimină durerea şi previne eventualele colapsuri.

care este de obicei efectuată chiar înaintea plombajului, în cursul aceleiaşi proceduri.Datorită succesului şi ratei scăzute a complicaţiilor (sub 1%), indicaţiile acestei proceduri s-au extins progresiv, iar astăzi, plombajele percutane cu PMMA (ciment) se efectuează ca tratament primar al instabilităţii osoase În cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, pediculilor şi pelviene, benigne sau maligne. Succesul per ansamblu în procesul de atenuare a durerii (90 – 95% din cazuri)

acestui tip de tratament, în special pentru confortul pacienţilor.

Endovasculară al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti se realizează cu real succes această intervenţie

1. Kobayashi K, Shimoyama K, Nakamura K, Murata K. Percutaneous vertebroplasty immediately relieves pain of osteoporotic vertebral compression fractures and prevents prolonged immobilization of patients. Eur Radiol 2005;15(2):360-7.2. Chiras J, Adem C, Vallée JN, Lo D, Rose M. Interventional radiology for bone metastases. In: Textbook of bone metastases. 1st ed. Chichester: John Wiley & Sons; 2005:237.3. Barragan-Campos HM, Vallee JN, Lo D, et al. Percutaneous vertebroplasty for spinal metastases: complications. Radiology 2006;238(1):354-62.4. Chiras J, Deramond H. Complications des vertébroplasties. In: Saillant G, Laville C, eds. Échecs et complications de la chirurgie du rachis Chirurgie de reprise. Paris: Sauramps Médical; 1995:149-53.5. Chiras J, Depriester C, Weill A, Sola-Martinez MT, Deramond H. [Percutaneous vertebral surgery. Technics and indications]. J Neuroradiol 1997;24(1):45-59.

2001;26(14):1537-41.7. Childers JC, Jr. Cardiovascular collapse and death during vertebroplasty. Radiology 2003;228(3):902.8. Martin JB, Wetzel SG, Seium Y, et al. Percutaneous vertebroplasty în metastatic disease: transpedicular access and treatment of lysed pedicles--initial experience. Radiology 2003;229(2):593-7.9. Deramond H, Depriester C, Galibert P, Le Gars D. Percutaneous vertebroplasty with polymethylmethacrylate. Technique, indications, and results. Radiol Clin North Am 1998;36(3):533-46.10. Voormolen MH, Lohle PN, Juttmann JR, van der Graaf Y, Fransen H, Lampmann LE. The risk of new osteoporotic vertebral compression fractures în the year after percutaneous vertebroplasty. J Vasc Interv Radiol 2006;17(1):71-6.11. Muto M, Muto E, Izzo R, Diano AA, Lavanga A, Di Furia U. Vertebroplasty în the treatment of back pain. Radiol Med (Torino) 2005;109(3):208-19.

implants. Bone 1999;25(2 Suppl):85S-90S.

Vertecem New FormulationSiguranţă sporită prin controlul mai bun al vâscozităţii.

• Reduce riscul solidi�cării timpurii• Vizualizare radiologică îmbunătăţită

1400

1200

1000

800

600

400

200

0

Vertecem

Visc

ozita

te [P

a*s]

Vertecem NF

3.0 0 5.0 0 9.0 0 11.0 0 13.0 0 15.0 0 17.0 0Timp după începerea amestecării [min]

Page 6: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 6 pag 7

01/aprilie 2008 newsronda

STENTINGUL VERTEBRAL: revoluţia metodelor miniinvazive

Apariția metodelor miniinvazive reprezintă revoluția medicinii ultimilor 25 de ani. Prin tehnici tot mai

terapeutice de la an la an, odată cu înaintarea cercetării și dezvoltării din domeniul miniinvaziv, medicii au la

se face că în domeniul chirurgiei spinale, tehnici ca vertebroplastia și chifoplastia devin tot mai populare atât în spitalele de stat cât și în practica privată.

Ce anume pledează în favoarea celor două tehnici?Vertebroplastia introdusă în practica curentă acum mai bine de 20 de ani aduce ca prim argument tratamentul cu succes și rata mică de complicații a câtorva milioane de pacienți. Doar în Țara Cantoanelor (Elveția) numărul acestora depășește 2500 pe an. Prin această tehnică se reface structura de rezistență a vertebrelor, prin injectarea unui ciment special, evitând pe mai departe tasarea lor. Datorită caracteristicilor cimentului și a reacției exoterme asociate, terminațiile nervoase din vertebra afectată sunt

care, lipsiți de dureri, își pot recăpăta mobilitatea și în felul acesta să-și redobândească demnitatea și calitatea vieții.

mai ales la pacienții în vârstă afectați de osteoporoză, înseamnă o recuperare mai rapidă, o mobilizare mai precoce și implicit o scadere a mortalității. Cum media de viață crește în mai toate țările civilizate, numarul celor

STENTINGUL VERTEBRAL vine să împlinească ceea ce mai rămăsese neperfecționat la vertebroplastie: și anume reducerea fracturii, adică restaurarea înălțimii corpului vertebral. Conform principiilor AO (Association for the Study of Internal Fixation, fondată în 1958) considerate la ora actuală protocoale de lucru, tratamentul fracturilor trebuie să îndeplinească următoarele criterii: Fixare internă stabilă, Conservarea aportului vascular, Mobilizare activă rapidă și lipsită de dureri precum și Reducerea anatomică a fracturii. Mai mult decât chifoplastia care încearcă reducerea fracturii corpului vertebral tasat prin intermediul unui balon care crează o cavitate în

VBS-Sistem de stenturi pentru corpul vertebral.

Dr. Mihai CotulBusiness Unit Manager, Spine Division, RondaMedical

care se introduce ciment, STENTINGUL VERTEBRAL adaugă și un suport rigid de tipul unei armături în această cavitate, împiedicând astfel

balonului și cea de injectare a cimentului.

STENTINGULUI VERTEBRAL?Restaurarea și conservarea înălțimii corpului vertebral fracturat și alinarea durerii.

La cine se indica STENTINGUL VERTEBRAL?Indicația este pentru fracturile vertebrale pe fond de osteoporoză, dar și a celor traumatice, nu mai vechi de 6 săptămâni (edem al corpului vertebral evidențiat prin RMN) și situate sub T10.

A1.1; A1.2; A1.3; (A3.1 cu prudență). Se indică și în

A3.2; A3.1; B1.2; B2.3Se contraindică la toate celalalte clase de fracturi vertebrale.

De ce sub T10?Fiindcă lungimea stenturilor este de 15 mm și 20 mm (deschise au max.17 mm în diametru).Pentru a face inserția stenturilor în siguranță și a avea certitudinea deschiderii lor, diametrul transpedicular, măsurat de la inserția pediculului și până la peretele anterior al corpului vertebral (evaluat prin CT), trebuie

respectiv 28 mm la stentul de 20 mm.

Cât costa ?2500 euro la care se mai adaugă TVA. În acest preț sunt cuprinse 2 stenturi pentru abordul bipedicular al unui nivel vertebral, împreună cu seturile corespunzătoare de

Page 7: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 6 pag 7

01/aprilie 2008 newsronda

STENTINGUL VERTEBRAL: revoluţia metodelor miniinvazive

Apariția metodelor miniinvazive reprezintă revoluția medicinii ultimilor 25 de ani. Prin tehnici tot mai

terapeutice de la an la an, odată cu înaintarea cercetării și dezvoltării din domeniul miniinvaziv, medicii au la

se face că în domeniul chirurgiei spinale, tehnici ca vertebroplastia și chifoplastia devin tot mai populare atât în spitalele de stat cât și în practica privată.

Ce anume pledează în favoarea celor două tehnici?Vertebroplastia introdusă în practica curentă acum mai bine de 20 de ani aduce ca prim argument tratamentul cu succes și rata mică de complicații a câtorva milioane de pacienți. Doar în Țara Cantoanelor (Elveția) numărul acestora depășește 2500 pe an. Prin această tehnică se reface structura de rezistență a vertebrelor, prin injectarea unui ciment special, evitând pe mai departe tasarea lor. Datorită caracteristicilor cimentului și a reacției exoterme asociate, terminațiile nervoase din vertebra afectată sunt

care, lipsiți de dureri, își pot recăpăta mobilitatea și în felul acesta să-și redobândească demnitatea și calitatea vieții.

mai ales la pacienții în vârstă afectați de osteoporoză, înseamnă o recuperare mai rapidă, o mobilizare mai precoce și implicit o scadere a mortalității. Cum media de viață crește în mai toate țările civilizate, numarul celor

STENTINGUL VERTEBRAL vine să împlinească ceea ce mai rămăsese neperfecționat la vertebroplastie: și anume reducerea fracturii, adică restaurarea înălțimii corpului vertebral. Conform principiilor AO (Association for the Study of Internal Fixation, fondată în 1958) considerate la ora actuală protocoale de lucru, tratamentul fracturilor trebuie să îndeplinească următoarele criterii: Fixare internă stabilă, Conservarea aportului vascular, Mobilizare activă rapidă și lipsită de dureri precum și Reducerea anatomică a fracturii. Mai mult decât chifoplastia care încearcă reducerea fracturii corpului vertebral tasat prin intermediul unui balon care crează o cavitate în

• Susţine reconstrucţia corpului vertebral• Restaureaza înălţimea corpului vertebral• Conserva înălţimea corpului vertebral

VBS-Sistem de stenturi pentru corpul vertebral. Tratament percutan,mini invaziv, reconstructiv, indicat în fracturile de corp vertebral.

Dr. Mihai CotulBusiness Unit Manager, Spine Division, RondaMedical

care se introduce ciment, STENTINGUL VERTEBRAL adaugă și un suport rigid de tipul unei armături în această cavitate, împiedicând astfel

balonului și cea de injectare a cimentului.

STENTINGULUI VERTEBRAL?Restaurarea și conservarea înălțimii corpului vertebral fracturat și alinarea durerii.

La cine se indica STENTINGUL VERTEBRAL?Indicația este pentru fracturile vertebrale pe fond de osteoporoză, dar și a celor traumatice, nu mai vechi de 6 săptămâni (edem al corpului vertebral evidențiat prin RMN) și situate sub T10.

A1.1; A1.2; A1.3; (A3.1 cu prudență). Se indică și în

A3.2; A3.1; B1.2; B2.3Se contraindică la toate celalalte clase de fracturi vertebrale.

De ce sub T10?Fiindcă lungimea stenturilor este de 15 mm și 20 mm (deschise au max.17 mm în diametru).Pentru a face inserția stenturilor în siguranță și a avea certitudinea deschiderii lor, diametrul transpedicular, măsurat de la inserția pediculului și până la peretele anterior al corpului vertebral (evaluat prin CT), trebuie

respectiv 28 mm la stentul de 20 mm.

Cât costa ?2500 euro la care se mai adaugă TVA. În acest preț sunt cuprinse 2 stenturi pentru abordul bipedicular al unui nivel vertebral, împreună cu seturile corespunzătoare de

Page 8: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 8 pag 9

01/aprilie 2008 newsronda

Contur anatomic

Plăci dorsale

Plăci voalare

Placă juxtaarticulară

Placă extraarticulară

Sistemul LCP pentru Radius Distal 2.4Plăci dorsale și volare pentru fracturi și osteotomii ale radiusului distal

Plăcile mici și șuruburi de dimensiuni reduse permit utilizarea tehnicii de

permite utilizarea atât a șuruburilor de blocare, cât și a șuruburilor corticale datorită găurilor combinate.

În funcție de indicație, se aleg plăci cu poziționare juxtaarticulară sau

corticale de 2.4 mm sau de 2.7 mm.

- Iritare redusă a ligamentelor și ațesutului moale datorită marginilor

îngust al plăcii și al șuruburilor- Unele plăci au contur anatomic și nunecesită îndoire pentru a se potrivi pe os

Sistem versatil de plăci

- Posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de plăci dorsale sau volare permite găsirea celei mai bune soluții pentru orice tip de fractură

- Datorită gamei largi de plăci de diferite forme și dimensiuni, acestea nu necesită tăiere sau modelare, ușurând considerabil efortul chirurgilor.- Sistemul LCP pentru Radius Distal 2.4 e compatibil cu Sistemul LCP Compact Hand 2.4

Placa standard Placa Mulată

Placa standard Placa extra-lungă (pentru tratamentul fracturilor de radius

Page 9: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 8 pag 9

01/aprilie 2008 newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnewsSistemul LCP pentru Radius Distal 2.4

Plăcile mici și șuruburi de dimensiuni reduse permit utilizarea tehnicii de

permite utilizarea atât a șuruburilor de blocare, cât și a șuruburilor corticale datorită găurilor combinate.

În funcție de indicație, se aleg plăci cu poziționare juxtaarticulară sau

corticale de 2.4 mm sau de 2.7 mm.

Sistem versatil de plăci

- Posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de plăci dorsale sau volare permite găsirea celei mai bune soluții pentru orice tip de fractură

- Datorită gamei largi de plăci de diferite forme și dimensiuni, acestea nu necesită tăiere sau modelare, ușurând considerabil efortul chirurgilor.- Sistemul LCP pentru Radius Distal 2.4 e compatibil cu Sistemul LCP Compact Hand 2.4

Placa standard Placa Mulată

Placa standard Placa extra-lungă (pentru tratamentul fracturilor de radius

Page 10: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 10 pag 11

01/aprilie 2008 newsronda

31-A1 Fracturi Pertrohanteriene Simple> aprox. 35% din totalul fracturilor tip 31-A > în general, fracturi stabile> se tratează cu DHS de cele mai multe ori > e posibil tratamentul cu PFNA

31-A2 Fracturi Pertrohanteriene multifragmentare> aprox. 40-45% din totalul fracturilor tip 31-A> în general, fracturi instabile> tratement recomandat: PFNA> tratament alternativ posibil: Placa LCP-DHS + Lama + (L)TSP!

31-A3 Intertrochanteric > aprox. 20-25% din totalul fracturilor tip 31-A> fracturi instabile> PFNA – singura opțiune

PFN-A: standard în tratamentul fracturilor de femur proximalEfectul antirotator al sistemului asociat cu creşterea stabilităţii, reunite într-un singur implantCompactare osoasă în loc de excizie osoasăInserare și blocare ușoară a lamei PFNA prin incizie laterală. Foțele care acționează asupra capului femural

Forța F max măsurată de Bergmann

Moment de torsiune Tx

0 200 400 600 800 1000% din masa corporală

Tx = F * x cauzat de șuruburi plasate asimetric(MC = 80 kg, F măsurat in vivo1), x = 2 cm)

1) G. Bergmann , G. Duda: Hip contact forces and gait patterns from routine activities, Journal of Biomechanics 34 (2001)

mers normal

mers încet

mers rapid

urcare scări

coborâre scări

ridicare din șezând

poziție șezândă

poziție ortostatică

stând pe vine

alergare 7km/h

împiedicare

mers încetmers normal

mers rapidurcare scări

coborâre scăriridicare din șezând

poziție șezândăpoziție ortostatică

stând pe vinealergare 7km/h

împiedicare

Tx (Nm) 510150

Page 11: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 10 pag 11

01/aprilie 2008 newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnewsPFN-A: standard în tratamentul fracturilor de femur proximal

Foțele care acționează asupra capului femural

Forța F max măsurată de Bergmann

Moment de torsiune Tx

0 200 400 600 800 1000% din masa corporală

Tx = F * x cauzat de șuruburi plasate asimetric(MC = 80 kg, F măsurat in vivo1), x = 2 cm)

1) G. Bergmann , G. Duda: Hip contact forces and gait patterns from routine activities, Journal of Biomechanics 34 (2001)

mers normal

mers încet

mers rapid

urcare scări

coborâre scări

ridicare din șezând

poziție șezândă

poziție ortostatică

stând pe vine

alergare 7km/h

împiedicare

mers încetmers normal

mers rapidurcare scări

coborâre scăriridicare din șezând

poziție șezândăpoziție ortostatică

stând pe vinealergare 7km/h

împiedicare

Tx (Nm) 510150

Page 12: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 12 pag 13

01/aprilie 2008 newsronda

Placa LCP pentru fracturi de ulna distalăSegmentul distal al ulnei este o componentă foarte importantă a articulației radioulnare care face posibilă rotirea antebrațului. Suprafața distală a ulnei este, de asemenea, o platformă pentru stabilitatea carpienelor și, de fapt, a mâinii. Astfel, fracturile instabile de ulna distală pun în pericol atât mișcarea cât și stabilitatea încheieturii mâinii.

Dimensiunea și forma segmentului distal de ulna și

de implanturi standard. Placa LCP pentru fracturi de ulna distală propusă de Synthes a fost concepută tocmai pentru a preveni neajunsurile implanturilor standard, oferind astfel tratamentul ideal pentru fracturi de ulna distală. 50% din fracturile de radius distal sunt însoțite de fracturi de ulna; iar prin gama de plăci pentru radius și placa pentru ulna distală, Synthes pune la dispoziția chirurgului soluții complete pentru fracturi distale de

Concepută pentru fracturi subcapitale și capitale de ulna

Indicații-Fracturi de ulna distală ce au ca rezultat instabilitatea articulației radioulnare.

-Fracturi de cap ulnar când suprafața articulară este dislocată, răsucită sau înclinată.

amenință congruența stabilă a articulației radioulnare.

Important

Numeroase fracturi simple de proces stiloid solicită doar tratament simptomatic. Plăcile au fost concepute pentru a suporta un anumit grad de modelare. Crestătura de pe fața anterioară a

Şuruburi de blocareX01.876–900 Șurub de blocare Ø 2.0 mm, autotarodant

Şuruburi corticaleX01.356–381 Şuruburi corticale Ø 2.0 mm, autotarodant

Opțional se pot folosi și șuruburi corticale de 1.5 mm, autotarodante.

antebraț.

Segmentul distal al plăcii are un cârlig pentru prinderea procesului stiloid. Poziționarea cârligului se folosește ca punct de referință în poziționarea plăcii.

placa în capul ulnar.

Stabilitate angulară Partea distală a plăcii, ‘capul’ plăcii, prezintă găuri pentru șuruburi de blocare de 2.0 mm. Corpul plăcii este conceput cu găuri combinate ce suportă atât inserarea de șuruburi de blocare cât și a șuruburilor corticale de 2.0mm.

Gaura alungităCorpul plăcii prezintă o gaură combinată cu partea fără

funcție de lungimea osului.

Preconturare anatomicăPlaca pentru fracturi de ulna distală respectă conturul

sistemului placă-șurub. Marginile rotunjite și suprafața netedă protejează țesutul moale.

plăcii a fost concepută tocmai pentru a evita distorsionarea formei

timpul modelării plăcii. În cazul distorsionării

blocarea devine mai

Nu se recomandă tăierea plăcilor datorită

În timpul implantării, nu se recomandă expunerea totală a capului ulnar pentru că acest lucru ar dăuna stabilizatorilor esențiali de țesut moale.

Caz

Clin

ic

Bărbat, 24 de aniInstabilitate a articulației radioulnare asociată cu durere datorită unei fracturi subperiostale la

osteosinteză cu placa LCP pentru ulna distală.

Femeie, 83 de aniStabilizarea ulnei subcapitale concomitent cu stabilizarea fracturii de proces stiloid cu ajutorul plăcii de ulna distală. Fractura de radius a fost tratată cu placa LCP volară de radius distal.

Page 13: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 12 pag 13

01/aprilie 2008 newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews

Placa LCP pentru fracturi de ulna distalăSegmentul distal al ulnei este o componentă foarte importantă a articulației radioulnare care face posibilă rotirea antebrațului. Suprafața distală a ulnei este, de asemenea, o platformă pentru stabilitatea carpienelor și, de fapt, a mâinii. Astfel, fracturile instabile de ulna distală pun în pericol atât mișcarea cât și stabilitatea încheieturii mâinii.

Dimensiunea și forma segmentului distal de ulna și

de implanturi standard. Placa LCP pentru fracturi de ulna distală propusă de Synthes a fost concepută tocmai pentru a preveni neajunsurile implanturilor standard, oferind astfel tratamentul ideal pentru fracturi de ulna distală. 50% din fracturile de radius distal sunt însoțite de fracturi de ulna; iar prin gama de plăci pentru radius și placa pentru ulna distală, Synthes pune la dispoziția chirurgului soluții complete pentru fracturi distale de

Concepută pentru fracturi subcapitale și capitale de ulna

Indicații-Fracturi de ulna distală ce au ca rezultat instabilitatea articulației radioulnare.

-Fracturi de cap ulnar când suprafața articulară este dislocată, răsucită sau înclinată.

amenință congruența stabilă a articulației radioulnare.

Important

Numeroase fracturi simple de proces stiloid solicită doar tratament simptomatic. Plăcile au fost concepute pentru a suporta un anumit grad de modelare. Crestătura de pe fața anterioară a

Şuruburi de blocareX01.876–900 Șurub de blocare Ø 2.0 mm, autotarodant

Şuruburi corticaleX01.356–381 Şuruburi corticale Ø 2.0 mm, autotarodant

Opțional se pot folosi și șuruburi corticale de 1.5 mm, autotarodante.

antebraț.

Segmentul distal al plăcii are un cârlig pentru prinderea procesului stiloid. Poziționarea cârligului se folosește ca punct de referință în poziționarea plăcii.

placa în capul ulnar.

Stabilitate angulară Partea distală a plăcii, ‘capul’ plăcii, prezintă găuri pentru șuruburi de blocare de 2.0 mm. Corpul plăcii este conceput cu găuri combinate ce suportă atât inserarea de șuruburi de blocare cât și a șuruburilor corticale de 2.0mm.

Gaura alungităCorpul plăcii prezintă o gaură combinată cu partea fără

funcție de lungimea osului.

Preconturare anatomicăPlaca pentru fracturi de ulna distală respectă conturul

sistemului placă-șurub. Marginile rotunjite și suprafața netedă protejează țesutul moale.

plăcii a fost concepută tocmai pentru a evita distorsionarea formei

timpul modelării plăcii. În cazul distorsionării

blocarea devine mai

Nu se recomandă tăierea plăcilor datorită

În timpul implantării, nu se recomandă expunerea totală a capului ulnar pentru că acest lucru ar dăuna stabilizatorilor esențiali de țesut moale.

Caz

Clin

ic

Bărbat, 24 de aniInstabilitate a articulației radioulnare asociată cu durere datorită unei fracturi subperiostale la

osteosinteză cu placa LCP pentru ulna distală.

Femeie, 83 de aniStabilizarea ulnei subcapitale concomitent cu stabilizarea fracturii de proces stiloid cu ajutorul plăcii de ulna distală. Fractura de radius a fost tratată cu placa LCP volară de radius distal.

Page 14: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 14 pag 15

01/aprilie 2008 newsronda

pentru pontajul articulației conferă un grad mare de

Libertatea mare în poziționarea șuruburilor Schanz face sistemul mai adaptabil la o varietate mare de patologii.

se face mult mai ușor.

radiotransparente, aspect ce ajută la găsirea axului anatomic

materiale compatibile RMN. Astfel, pacienții tratați cu astfel

cu rezonanță magnetică.

Respectarea principiilor AOPoziționare anatomicăPentru siguranța succesului terapeutic în cazul utilizării

redusă.

Fixare stabilăTija modulară asigură stabilizarea articulației. Articulația

eliberând astfel tensiunea ligamentară.

Prezervarea irigației sanguineUtilizarea șuruburilor Schanz cauzează lezări minime

distanță de focarul fracturii. Acest tip de abord minimizează traumatismul țesutului moale în timpulintervenției

Fixatorul cardanic pentru cotchirurgicale și menține o irigație sanguină corespunzătoare pentru vindecare.

Mobilizare precoceFixatorul cardanic pentru cot exte conceput astfel încât

eliberând astfel tensiunea osteosinetezei interne. În funcție

direct după intervenție, în timpul reabilitării, reducând astfel riscul anchilozării și accelerând recăpătarea mobilității funcționale a pacientului.

Indicații

articulației este folosit pentru tratamentul traumatismelor complexe și instabile ale cotului în cazul în care tensionarea funcțională precoce este imposibilă datorită instabilității ligamentare. Cele mai importante indicații pentru pontajul articular

Tratament întârziat al cotului dislocat și rigidInstabilitate articulară cronică Instabilitate articulară acută ca urmare a leziunilor ligamentare complexeFracturi instabile de cotProtejarea reducerii și menținerea stailității fracturilor după osteosinteza cu plăci

Contraindicații

Pacienți care nu suportă inserarea de șuruburi datorită unor afecțiuni osoase sau ale țesutului moale.

Cadru Flexibil

de necesitățile pacientului- Flexibilitate maximă în alegerea poziției

știfturilor pe radius și ulna

de 8 mm și de 11 mm

Determinare monitorizată a axului- Axul este determinat cu broșa de ghidaj

de 2.5 mm- Manșonul metalic permite determinarea

continuă coaxialității cu ajutorul

- Materialele radiotransparente din care e confecționat permit vizualizarea părților

anatomice afectate

Mobilizare precoce - Mobilizare postoperatorie activă și

pasivă a articulației cotului- Protejează suprafața articulară datorită

mișcării cardanice ghidate

unei tije adiționale în cazul în care se dorește imobilizare

Des

crie

rea

sist

emul

ui

Colibri Piesă de mână compactă, uşoară şi ergonomică. Comfort şi simplitate la utilizare.Fiabil şi durabil atât cu baterii cât şi cu consolă.Versatil: Pentru trauma, coloană si maxilo-facial.

Cablul de conectare la consolăSimplu de conectat, utilizat şi întreţinut.Rezistent pentru utilizare îndelungată.Lavabil şi autoclavabil - asigură siguranţă operatorie.

ConsolaCu mufe de conectare pentru Colibri şi 2 piese EPD.Cu sistem special reglabil de irigare încorporat.Permite reglajul forţei de torsiune.Sistem de reglare exactă a vitezei pieselor EPD. Polivalentă: consolă pentru mai multe tipuri de motoare cu aplicaţii diferite.Puternică: oferă motorului Colibri acelaşi voltaj, amperaj şi putere ca şi bateria de capacitate mare.Acţionarea osteotomului se poate face şi de la mână şi prin intermediul unei pedale pentru picior.

O opţiune nouă. Osteotomul Colibri cu alimentare la consolă

Page 15: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 14 pag 15

01/aprilie 2008 newsronda

pentru pontajul articulației conferă un grad mare de

Libertatea mare în poziționarea șuruburilor Schanz face sistemul mai adaptabil la o varietate mare de patologii.

se face mult mai ușor.

radiotransparente, aspect ce ajută la găsirea axului anatomic

materiale compatibile RMN. Astfel, pacienții tratați cu astfel

cu rezonanță magnetică.

Respectarea principiilor AOPoziționare anatomicăPentru siguranța succesului terapeutic în cazul utilizării

redusă.

Fixare stabilăTija modulară asigură stabilizarea articulației. Articulația

eliberând astfel tensiunea ligamentară.

Prezervarea irigației sanguineUtilizarea șuruburilor Schanz cauzează lezări minime

distanță de focarul fracturii. Acest tip de abord minimizează traumatismul țesutului moale în timpulintervenției

Fixatorul cardanic pentru cotchirurgicale și menține o irigație sanguină corespunzătoare pentru vindecare.

Mobilizare precoceFixatorul cardanic pentru cot exte conceput astfel încât

eliberând astfel tensiunea osteosinetezei interne. În funcție

direct după intervenție, în timpul reabilitării, reducând astfel riscul anchilozării și accelerând recăpătarea mobilității funcționale a pacientului.

Indicații

articulației este folosit pentru tratamentul traumatismelor complexe și instabile ale cotului în cazul în care tensionarea funcțională precoce este imposibilă datorită instabilității ligamentare. Cele mai importante indicații pentru pontajul articular

Tratament întârziat al cotului dislocat și rigidInstabilitate articulară cronică Instabilitate articulară acută ca urmare a leziunilor ligamentare complexeFracturi instabile de cotProtejarea reducerii și menținerea stailității fracturilor după osteosinteza cu plăci

Contraindicații

Pacienți care nu suportă inserarea de șuruburi datorită unor afecțiuni osoase sau ale țesutului moale.

Cadru Flexibil

de necesitățile pacientului- Flexibilitate maximă în alegerea poziției

știfturilor pe radius și ulna

de 8 mm și de 11 mm

Determinare monitorizată a axului- Axul este determinat cu broșa de ghidaj

de 2.5 mm- Manșonul metalic permite determinarea

continuă coaxialității cu ajutorul

- Materialele radiotransparente din care e confecționat permit vizualizarea părților

anatomice afectate

Mobilizare precoce - Mobilizare postoperatorie activă și

pasivă a articulației cotului- Protejează suprafața articulară datorită

mișcării cardanice ghidate

unei tije adiționale în cazul în care se dorește imobilizare

Des

crie

rea

sist

emul

ui

Colibri Piesă de mână compactă, uşoară şi ergonomică. Comfort şi simplitate la utilizare.Fiabil şi durabil atât cu baterii cât şi cu consolă.Versatil: Pentru trauma, coloană si maxilo-facial.

Cablul de conectare la consolăSimplu de conectat, utilizat şi întreţinut.Rezistent pentru utilizare îndelungată.Lavabil şi autoclavabil - asigură siguranţă operatorie.

ConsolaCu mufe de conectare pentru Colibri şi 2 piese EPD.Cu sistem special reglabil de irigare încorporat.Permite reglajul forţei de torsiune.Sistem de reglare exactă a vitezei pieselor EPD. Polivalentă: consolă pentru mai multe tipuri de motoare cu aplicaţii diferite.Puternică: oferă motorului Colibri acelaşi voltaj, amperaj şi putere ca şi bateria de capacitate mare.Acţionarea osteotomului se poate face şi de la mână şi prin intermediul unei pedale pentru picior.

O opţiune nouă. Osteotomul Colibri cu alimentare la consolă

Page 16: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 16 pag 17

01/aprilie 2008 newsronda

IndicațiiFracturi intra și extra-articulare de calcaneuFracturi multifragmentare de calcaneuFracturi cauzate de redoare articulară Tongue-type fracture

Instrumentarul

Instrumentarul folosit la inserarea plăcii de calcaneu corespunde setului de instrumentar LCP pentru fragmente mici. Pentru ușurința în pre-conturarea plăcii, chirurgului i se pune la dispoziție și un șablon corespunzător plăcii.

Flexibilă și adaptabilăAceastă placă cu șuruburi de blocare, concepută special pentru tratarea fracturilor de calcaneu minimizează riscul

modelată pentru a respecta conturul anatomic dorit.Brațul diagonal al plăcii stabilizează sustentaculum tali

susțin procesul anterior și fragmentul plantar.

Placa de calcaneu este disponibilă în patru variante de dimensiuni diferite, cu lungime de 64mm, 69mm, 76

pentru piciorul stâng sau drept.

tipuri multiple de fracturi. Găurile situate ascendent și angular (vezi săgețile din imagine) se mulează pe sustentaculum și oferă suport mai bun suprafeței articulare talo-calcaneale.

Placa de calcaneu se aplică prin abord lateral, iar

bicorticală și/sau unicorticală.

construct stabil-angular care se potrivește perfect pe suprafața articulară a calcaneului. Pattern-ul de dispunere a găurilor în placă permite

Placa de calcaneu cu șuruburi de blocare - soluția Synthes pentru fracturi complexe de calcaneuFlexibilă și adaptabilăFixare cu stabilitate angularăDisponibilă în patru variante de dimensiuni

mai ales în cazul fracturilor cominutive.

Fixare cu stabilitate angulară

bună chiar și în cazul fracturilor multifragmentare. Riscul pierderii reducerii primare sau secundare este redus considerabil. Placa se utilizează cu șuruburi de blocare de

prin utilizarea șuruburilor standard (șuruburi corticale de 2.7 mm și de 3.5 mm, șuruburi de spongie de 4.0 mm). La utilizarea șuruburilor corticale de 2.7 mm se obține o angulație de 15°, iar în cazul utilizării de șuruburi corticale de 3.5mm se obține o angulație de 5°.

Studiu comparativ: Plăci simple vs Plăci cu șuruburi blocate pentru fracturile de calcaneu

Medici ce activează în departamentul de Traumatologie al Facultății de Medicină din Hanovra, Germania, au realizat primul studiu biomecanic pentru determinarea stabilității diferitelor plăci

Studiul a fost realizat pe mulaje de os cu diferite modele de fracturi cu ajutorul unui dispozitiv hidraulic de măsurare și testare. Rezulatele obținute au demonstrat faptul că plăcile cu șuruburi blocate oferă o stabilitate de 4 ori mai mare la sarcina ciclică decât plăcile obișnuite, fără șuruburi de blocare, iar poziționarea laterală a plăcii contribuie de asemenea la creșterea stabilității.

Pentru mai multe informații, contactați reprezentantul Ronda Medical.

Placa de tibie distală Placa LCP de Pilon Tibial Placa de calcaneuInstrumentar comun pentru plăcile de tibie și de calcaneu

Page 17: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 16 pag 17

01/aprilie 2008 newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews

IndicațiiFracturi intra și extra-articulare de calcaneuFracturi multifragmentare de calcaneuFracturi cauzate de redoare articulară Tongue-type fracture

Instrumentarul

Instrumentarul folosit la inserarea plăcii de calcaneu corespunde setului de instrumentar LCP pentru fragmente mici. Pentru ușurința în pre-conturarea plăcii, chirurgului i se pune la dispoziție și un șablon corespunzător plăcii.

Flexibilă și adaptabilăAceastă placă cu șuruburi de blocare, concepută special pentru tratarea fracturilor de calcaneu minimizează riscul

modelată pentru a respecta conturul anatomic dorit.Brațul diagonal al plăcii stabilizează sustentaculum tali

susțin procesul anterior și fragmentul plantar.

Placa de calcaneu este disponibilă în patru variante de dimensiuni diferite, cu lungime de 64mm, 69mm, 76

pentru piciorul stâng sau drept.

tipuri multiple de fracturi. Găurile situate ascendent și angular (vezi săgețile din imagine) se mulează pe sustentaculum și oferă suport mai bun suprafeței articulare talo-calcaneale.

Placa de calcaneu se aplică prin abord lateral, iar

bicorticală și/sau unicorticală.

construct stabil-angular care se potrivește perfect pe suprafața articulară a calcaneului. Pattern-ul de dispunere a găurilor în placă permite

Placa de calcaneu cu șuruburi de blocare - soluția Synthes pentru fracturi complexe de calcaneuFlexibilă și adaptabilăFixare cu stabilitate angularăDisponibilă în patru variante de dimensiuni

mai ales în cazul fracturilor cominutive.

Fixare cu stabilitate angulară

bună chiar și în cazul fracturilor multifragmentare. Riscul pierderii reducerii primare sau secundare este redus considerabil. Placa se utilizează cu șuruburi de blocare de

prin utilizarea șuruburilor standard (șuruburi corticale de 2.7 mm și de 3.5 mm, șuruburi de spongie de 4.0 mm). La utilizarea șuruburilor corticale de 2.7 mm se obține o angulație de 15°, iar în cazul utilizării de șuruburi corticale de 3.5mm se obține o angulație de 5°.

Studiu comparativ: Plăci simple vs Plăci cu șuruburi blocate pentru fracturile de calcaneu

Medici ce activează în departamentul de Traumatologie al Facultății de Medicină din Hanovra, Germania, au realizat primul studiu biomecanic pentru determinarea stabilității diferitelor plăci

Studiul a fost realizat pe mulaje de os cu diferite modele de fracturi cu ajutorul unui dispozitiv hidraulic de măsurare și testare. Rezulatele obținute au demonstrat faptul că plăcile cu șuruburi blocate oferă o stabilitate de 4 ori mai mare la sarcina ciclică decât plăcile obișnuite, fără șuruburi de blocare, iar poziționarea laterală a plăcii contribuie de asemenea la creșterea stabilității.

Pentru mai multe informații, contactați reprezentantul Ronda Medical.

Placa de tibie distală Placa LCP de Pilon Tibial Placa de calcaneuInstrumentar comun pentru plăcile de tibie și de calcaneu

Page 18: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 18 pag 19

01/aprilie 2008 newsronda

Caracteristicile sistemuluiDatorită gamei variate de plăci pre-conturate anatomic, chirurgului îi este ușor să găsească placa ce se potrivește perfect pacientului. Sistemul MatrixMandible este un

multitudinii de combinații posibile între șuruburi și placă. Codurile de culori facilitează selectarea implantului dorit.

PlacaPlăcile din sistem sunt confecționate din Titan pur și

2.0 mm, 2.5 mm, și 2.8 mm. Plăcile au contururi rotunjite. Plăcile cu angulație sunt concepute astfel încât să reducă tensiunea în zonele critice. Noile plăci de reconstrucție au o mai mare rezistență la oboseala materialelor ceea ce le prelungește durata de viață. Plăcile de reconstrucție

MatrixMANDIBLE – Sistemul matricial de plăci pentru mandibulăConceput pentru confort intra-operator: toate șuruburile se potrivesc tuturor plăcilor

Instrumentarul- Șurubelnița al cărui cap se potrivește tuturor șuruburilor face priză cu șurubul chiar dacă nu este poziționată perpendicular pe acesta - Freze diamanțate pentru tăiere

Șuruburile

bine de capătul șurubelniței și o transmitere a cuplului de torsiune care reduce riscul ca șurubelnița să iasă din șurub

aliaj de titan (Ti-6Al-7Nb) și au diametre de 2.0, 2.4, 2.7 și 2.9 mm. Recesul cruciform cu crestături adânci ajută la o

unghi de 15°. Orice șurub de orice diametru se potrivește

Rezistența şuruburilor :

INDICAȚIISistemul MatrixMANDIBLE dezvoltat de Synthes este dedicat chirurgiei orale și maxilofaciale și are următoarele indicații:Traumatism mandibularChirurgie reconstructivă a mandibuleiChirurgie ortognatică (corectarea chirurgicală a diformităților dentofaciale)

IMPORTANT- Fixarea stabilă necesită utilizarea a minim 2-3 șuruburi pe segment- În cazul utilizării de plăci de reconstrucție de 2.5 mm

și 2.8 mm ca sistem de pontaj cu șuruburi blocate de 2.4 mm sau 2.9 mm, se recomandă utilizarea a 4 șuruburi pe segment. Dacă utilizarea acestor șuruburi e împiedicată de lungimea osului sau de calitatea inferioară a acestuia, se recomandă folosirea a cel puțin 2 șuruburi de blocare. - Șuruburile trebuie poziționate la cel puțin 1 cm de fractură sau de linia de osteotomie- În cazul traumatismelor,

poziționate la un unghi de 10°, păstrându-și în continuare opțiunile de blocare. În acest caz e de așteptat o diminuare ușoară a stabilității angulare. Oricum, e important de reținut că sistemul de blocare Matrix oferă un grad mare de stabilitate angulară.

1.0 mm 1.0 mm / 2.0 mm / 2.8 mmmaleabil 1.25 mm / 2.5 mm

1.5 mm

1.0 mm, maleabil

1.0 mm

1.25 mm

1.5 mm

2.0 mm

2.5 mm

2.8 mm

2.0 mm 2.4 mm 2.7 mm 2.9 mm

Grosimea plăcii Tipul Plăcii Utilizare clinică primară

1.0 mm (maleabilă)

1.0 mm

Plăci de tensionarePlăci de ajustarePlăci de susținere/ plăci 3D

Traumatism al mandibulei

Traumatism al mandibulei

Traumatism al mandibulei

Traumatism al mandibulei

1.25 mm

1.5 mm

2.0 mm

Utilizare clinică secundară

Plăci de ajustarePlăci curbe și plăci –semilunăPlăci dreptePlăci angulate

Plăci curbePlăci dreptePlăci angulate

Plăci curbePlăci dreptePlăci angulate

Chirurgie ortognatică

NA

NA

NA

2.0 mm Reconstrucție mandibulară primară (utilizată cu grefă osoasă vascularizată)

Fracturi cominutive

2.5 mm Reconstrucție mandibulară primară (utilizată cu grefă osoasă)

Fracturi cominutive

Pontaj temporar cu reconstrucție secundară amânată

2.8 mm Pontajul defectelor anterior reconstrucției secundare

NA

Grosimea plăcii Tipul Plăcii Utilizare clinică primară Utilizare clinică secundară

Plăci dreptePlăci cu un singur unghi Plăci cu două unghiuri

Plăci dreptePlăci cu un singur unghi Plăci cu două unghiuri

Plăci dreptePlăci cu un singur unghi

Page 19: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 18 pag 19

01/aprilie 2008 newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews

Caracteristicile sistemuluiDatorită gamei variate de plăci pre-conturate anatomic, chirurgului îi este ușor să găsească placa ce se potrivește perfect pacientului. Sistemul MatrixMandible este un

multitudinii de combinații posibile între șuruburi și placă. Codurile de culori facilitează selectarea implantului dorit.

PlacaPlăcile din sistem sunt confecționate din Titan pur și

2.0 mm, 2.5 mm, și 2.8 mm. Plăcile au contururi rotunjite. Plăcile cu angulație sunt concepute astfel încât să reducă tensiunea în zonele critice. Noile plăci de reconstrucție au o mai mare rezistență la oboseala materialelor ceea ce le prelungește durata de viață. Plăcile de reconstrucție

MatrixMANDIBLE – Sistemul matricial de plăci pentru mandibulăConceput pentru confort intra-operator: toate șuruburile se potrivesc tuturor plăcilor

Instrumentarul- Șurubelnița al cărui cap se potrivește tuturor șuruburilor face priză cu șurubul chiar dacă nu este poziționată perpendicular pe acesta - Freze diamanțate pentru tăiere

Șuruburile

bine de capătul șurubelniței și o transmitere a cuplului de torsiune care reduce riscul ca șurubelnița să iasă din șurub

aliaj de titan (Ti-6Al-7Nb) și au diametre de 2.0, 2.4, 2.7 și 2.9 mm. Recesul cruciform cu crestături adânci ajută la o

unghi de 15°. Orice șurub de orice diametru se potrivește

Rezistența şuruburilor :

INDICAȚIISistemul MatrixMANDIBLE dezvoltat de Synthes este dedicat chirurgiei orale și maxilofaciale și are următoarele indicații:Traumatism mandibularChirurgie reconstructivă a mandibuleiChirurgie ortognatică (corectarea chirurgicală a diformităților dentofaciale)

IMPORTANT- Fixarea stabilă necesită utilizarea a minim 2-3 șuruburi pe segment- În cazul utilizării de plăci de reconstrucție de 2.5 mm

și 2.8 mm ca sistem de pontaj cu șuruburi blocate de 2.4 mm sau 2.9 mm, se recomandă utilizarea a 4 șuruburi pe segment. Dacă utilizarea acestor șuruburi e împiedicată de lungimea osului sau de calitatea inferioară a acestuia, se recomandă folosirea a cel puțin 2 șuruburi de blocare. - Șuruburile trebuie poziționate la cel puțin 1 cm de fractură sau de linia de osteotomie- În cazul traumatismelor,

poziționate la un unghi de 10°, păstrându-și în continuare opțiunile de blocare. În acest caz e de așteptat o diminuare ușoară a stabilității angulare. Oricum, e important de reținut că sistemul de blocare Matrix oferă un grad mare de stabilitate angulară.

1.0 mm 1.0 mm / 2.0 mm / 2.8 mmmaleabil 1.25 mm / 2.5 mm

1.5 mm

1.0 mm, maleabil

1.0 mm

1.25 mm

1.5 mm

2.0 mm

2.5 mm

2.8 mm

2.0 mm 2.4 mm 2.7 mm 2.9 mm

Grosimea plăcii Tipul Plăcii Utilizare clinică primară

1.0 mm (maleabilă)

1.0 mm

Plăci de tensionarePlăci de ajustarePlăci de susținere/ plăci 3D

Traumatism al mandibulei

Traumatism al mandibulei

Traumatism al mandibulei

Traumatism al mandibulei

1.25 mm

1.5 mm

2.0 mm

Utilizare clinică secundară

Plăci de ajustarePlăci curbe și plăci –semilunăPlăci dreptePlăci angulate

Plăci curbePlăci dreptePlăci angulate

Plăci curbePlăci dreptePlăci angulate

Chirurgie ortognatică

NA

NA

NA

2.0 mm Reconstrucție mandibulară primară (utilizată cu grefă osoasă vascularizată)

Fracturi cominutive

2.5 mm Reconstrucție mandibulară primară (utilizată cu grefă osoasă)

Fracturi cominutive

Pontaj temporar cu reconstrucție secundară amânată

2.8 mm Pontajul defectelor anterior reconstrucției secundare

NA

Grosimea plăcii Tipul Plăcii Utilizare clinică primară Utilizare clinică secundară

Plăci dreptePlăci cu un singur unghi Plăci cu două unghiuri

Plăci dreptePlăci cu un singur unghi Plăci cu două unghiuri

Plăci dreptePlăci cu un singur unghi

Page 20: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 20 pag 21

01/aprilie 2008 newsronda

În perioada 24-27 ianuarie 2009 am avut ocazia de a participa la Cursul de tehnici chirurgicale pentru Retropicior ce a avut loc la Oberdorf, Elveția.

de Ortopedie al Spitalului Universitar din Basel și condus de Prof. Beat Hintermannn, șeful Departamentului de Ortopedie al Spitalului Cantonal Liestal. Sponsorul este Societatea Elvețiană de chirurgie a Gleznei și Piciorului. Vizitând pentru prima dată Centrul Educațional Synthes din Oberdorf am fost desigur în primul rând impresionat de acesta. Nu poți să nu te întrebi cum este posibil ca într-un “sat” cu câteva sute de case să existe un asemenea centru de pregătire, de înaltă tehnicitate …

Cursul raspunde, după părerea mea, dezideratelor oricărui chirurg ce dorește să se perfecționeze în chirurgia piciorului. Iată câteva argumente:

1. Organizatorii aduc laolaltă nume consacrate internațional în chirurgia piciorului. Iată doar câteva exemple: Prof. Dr. Beat Hintermann (Liestal, Elveția), Prof. Charles Saltzmann, University of Utah, SUA), Prof. Dr. Hans Zollinger, (Hirslanden Clinic Zurich, Elveția), Hans-Jorg Trnka (Foot and Ankle Center, Viena, Austria), Dr.Victor Valderrabano (University Hospital Basel, Elveția), Prof. James Nunley (Duke University Medical Center, North Carolina, SUA), Prof. Mathieu Assal (Hopital Cantonal Universitaire, Geneva, Elvetia), Prof. Renee Fuhrmann (Klinik fur Orthopedie der Friederich Schiller-Universitat, Eisenberg, Germania), Cristoph Lampert (Spitalul Cantonal St Gallen, Elveția), Dr. Frank Horst (Sendenhorst, Grmania) și mulți alții

Cursul de tehnici chirurgicale pentru Retropicior – Impresii Dr. Dan PutineanuSpitalul de Urgență “Floreasca” București

2. Cursul trece în revistă anatomia chirurgicală a piciorului, pe cea macroscopică cât și pe cea artroscopică, atât teoretic, cât și practic la cadavru

3. Sunt revăzute principalele capitole ale chirurgiei retropiciorului, cele mai întâlnite în practică: reconstrucțiile tendinoase, osteotomiile de corecție supramaleolare și calcaneene, artrodezele (a gleznei, subtalară, talonaviculară, naviculo-cuneiformă I, Lisfranc, tripla artrodeză), reconstrucțiile complexe ale retropiciorului ( calusul vicios după fracturi de gleznă, fracturile calcaneene, după artrodeze)

4. Combină aspectele de teorie și practică la cadavru a principalelor tehnici chirurgicale utilizate în ziua de azi – ceea ce dă posibilitatea cursantului de a exersa în condiții de sală operatorie, cu instrumentar adecvat (Synthes – oare

igrurihc ronu aeramurdnî bus )? tlum iam irod ițop ițî ecexperimentați.

5. Discuțiile libere pe marginea prezentărilor teoretice și a lucrărilor practice, în cadrul cărora sunt “disecate” toate neclaritățile.

6.

opinii te asigură încă o dată, dacă mai era nevoie: chirurgia piciorului nu este simplă, iar cunoașterea aprofundată a anatomiei, biomecanicii, indicațiilor și contraindicațiilor

precum și un arsenal tehnic corespunzător și o execuție

un rezultat chirurgical bun și unul clinic satisfăcător pentru pacient.

Lilian Rubin de la Centrul de Educație Medicală Continuă

profesionalismul său. Programul social a completat discret

relaxare în zilele mai încărcate.

Participarea la un astfel de curs este, după părerea mea, o experiență profesională deosebită, de înaltă ținută

“experiență elvețiană”, pe care o trăiești de la coborârea din avion și până la îmbarcare, într-o țară de un farmec aparte, în care ordinea și perfecțiunea se îmbină fericit cu un peisaj natural de excepție.

Artelon® CMC Spacer

Distanțierele Artelon CMC fac parte din gama de soluții propusă de Artimplant pentru tratamentul osteoartritei în stadiu incipient. Pe lângă acest produs care se adresează articulației carpometacarpiene, Artimplant pune la dispozitia chirurgilor produse pentru tratamentul altor articulații ale mâinii sau ale piciorului. Pentru informații suplimentare, contactați reprezentantul Ronda Medical.

Respectarea particularităților anatomice și recâștigarea funcționalitățiiArtrita este una dintre cele mai comune afecțiuni cronice, iar osteoartrita este una dintre cele mai des întâlnite forme ale ei. Această afecțiune cauzeză dizabilități ce reduc capacitatea de muncă și afectează calitatea vieții pacienților. Artimplant oferă o soluție unică la această problemă, soluție ce vindecă durerea a mii de pacienți cu osteoartrită, ajutându-i să își recapete puterea și funcționalitatea.

Distanțierele Artelon CMC- Respectă și mențin particularitățile anatomice- Stabilizează articulația carpometacarpiană- Stimulează abilitatea organismului de a forma o nouă suprafață funcțională- Procedură chirurgicală ușoară si rapidă- Restaurează funcționalitatea

Page 21: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 20 pag 21

01/aprilie 2008 newsronda

În perioada 24-27 ianuarie 2009 am avut ocazia de a participa la Cursul de tehnici chirurgicale pentru Retropicior ce a avut loc la Oberdorf, Elveția.

de Ortopedie al Spitalului Universitar din Basel și condus de Prof. Beat Hintermannn, șeful Departamentului de Ortopedie al Spitalului Cantonal Liestal. Sponsorul este Societatea Elvețiană de chirurgie a Gleznei și Piciorului. Vizitând pentru prima dată Centrul Educațional Synthes din Oberdorf am fost desigur în primul rând impresionat de acesta. Nu poți să nu te întrebi cum este posibil ca într-un “sat” cu câteva sute de case să existe un asemenea centru de pregătire, de înaltă tehnicitate …

Cursul raspunde, după părerea mea, dezideratelor oricărui chirurg ce dorește să se perfecționeze în chirurgia piciorului. Iată câteva argumente:

1. Organizatorii aduc laolaltă nume consacrate internațional în chirurgia piciorului. Iată doar câteva exemple: Prof. Dr. Beat Hintermann (Liestal, Elveția), Prof. Charles Saltzmann, University of Utah, SUA), Prof. Dr. Hans Zollinger, (Hirslanden Clinic Zurich, Elveția), Hans-Jorg Trnka (Foot and Ankle Center, Viena, Austria), Dr.Victor Valderrabano (University Hospital Basel, Elveția), Prof. James Nunley (Duke University Medical Center, North Carolina, SUA), Prof. Mathieu Assal (Hopital Cantonal Universitaire, Geneva, Elvetia), Prof. Renee Fuhrmann (Klinik fur Orthopedie der Friederich Schiller-Universitat, Eisenberg, Germania), Cristoph Lampert (Spitalul Cantonal St Gallen, Elveția), Dr. Frank Horst (Sendenhorst, Grmania) și mulți alții

Cursul de tehnici chirurgicale pentru Retropicior – Impresii Dr. Dan PutineanuSpitalul de Urgență “Floreasca” București

2. Cursul trece în revistă anatomia chirurgicală a piciorului, pe cea macroscopică cât și pe cea artroscopică, atât teoretic, cât și practic la cadavru

3. Sunt revăzute principalele capitole ale chirurgiei retropiciorului, cele mai întâlnite în practică: reconstrucțiile tendinoase, osteotomiile de corecție supramaleolare și calcaneene, artrodezele (a gleznei, subtalară, talonaviculară, naviculo-cuneiformă I, Lisfranc, tripla artrodeză), reconstrucțiile complexe ale retropiciorului ( calusul vicios după fracturi de gleznă, fracturile calcaneene, după artrodeze)

4. Combină aspectele de teorie și practică la cadavru a principalelor tehnici chirurgicale utilizate în ziua de azi – ceea ce dă posibilitatea cursantului de a exersa în condiții de sală operatorie, cu instrumentar adecvat (Synthes – oare

igrurihc ronu aeramurdnî bus )? tlum iam irod ițop ițî ecexperimentați.

5. Discuțiile libere pe marginea prezentărilor teoretice și a lucrărilor practice, în cadrul cărora sunt “disecate” toate neclaritățile.

6.

opinii te asigură încă o dată, dacă mai era nevoie: chirurgia piciorului nu este simplă, iar cunoașterea aprofundată a anatomiei, biomecanicii, indicațiilor și contraindicațiilor

precum și un arsenal tehnic corespunzător și o execuție

un rezultat chirurgical bun și unul clinic satisfăcător pentru pacient.

Lilian Rubin de la Centrul de Educație Medicală Continuă

profesionalismul său. Programul social a completat discret

relaxare în zilele mai încărcate.

Participarea la un astfel de curs este, după părerea mea, o experiență profesională deosebită, de înaltă ținută

“experiență elvețiană”, pe care o trăiești de la coborârea din avion și până la îmbarcare, într-o țară de un farmec aparte, în care ordinea și perfecțiunea se îmbină fericit cu un peisaj natural de excepție.

Artelon® CMC Spacer

Distanțierele Artelon CMC fac parte din gama de soluții propusă de Artimplant pentru tratamentul osteoartritei în stadiu incipient. Pe lângă acest produs care se adresează articulației carpometacarpiene, Artimplant pune la dispozitia chirurgilor produse pentru tratamentul altor articulații ale mâinii sau ale piciorului. Pentru informații suplimentare, contactați reprezentantul Ronda Medical.

Respectarea particularităților anatomice și recâștigarea funcționalitățiiArtrita este una dintre cele mai comune afecțiuni cronice, iar osteoartrita este una dintre cele mai des întâlnite forme ale ei. Această afecțiune cauzeză dizabilități ce reduc capacitatea de muncă și afectează calitatea vieții pacienților. Artimplant oferă o soluție unică la această problemă, soluție ce vindecă durerea a mii de pacienți cu osteoartrită, ajutându-i să își recapete puterea și funcționalitatea.

Distanțierele Artelon CMC- Respectă și mențin particularitățile anatomice- Stabilizează articulația carpometacarpiană- Stimulează abilitatea organismului de a forma o nouă suprafață funcțională- Procedură chirurgicală ușoară si rapidă- Restaurează funcționalitatea

Page 22: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 22 pag 23

01/aprilie 2008 newsronda

23-26

5-9

29-2

9-12

5-7

7-11

9-12

3-6

15-16

22-25

Apr

Apr

Iun-Iul

Mai

Sep

Sep

Noi

Iun

Iun

Iun

Eveniment: Al 2-lea Simpozion Internațional cu lucrări practice pe cadavru cu tema “Tehnici chirurgicale pentru tratamentul coloanei cervicale”Organizator: Spitalul Universitar Maribor, Institutul de anatomie al Unversității LjublijanaLocație: Maribor, SloveniaInfo: [email protected], www.mariborspine.siTaxă participare: Simpozion – 300 Euro, Simpozion & Workshop – 500 Euro

Eveniment: Al 7-lea Congres Bianual IsakosOrganizator: Societatea Internațională De Artroscopie, Chirurgia Genunchiului Și Medicină SportivăLocație: Osaka, JaponiaInfo: www.isakos.com Taxă participare: 400 – 1050 Euro în funcție de specializare, calitatea de membru și perioada de achitare a taxei de curs

Eveniment: Cursuri regionale AOOrganizator: AO FoundationLocație: Porto Carras, GreciaInfo: [email protected], www.aofoundation.org Taxă participare: 600 – 750 Euro în funcție de cursul ales și perioada de achitare a taxei

Eveniment: Chirurgia coloanei – Lucrări practice pe cadavruOrganizator: Societatea Austrică de Chirurgia ColoaneiLocație: Graz, AustriaInfo: [email protected] Taxa participare: 590 Euro

Eveniment: Cea de-a 22-a ediție a Conferinței Europene de BiomaterialeOrganizator: European Society of BiomechanicsLocație: Lausanne, ElvețiaInfo: www.ecmjournal.org/ecm_meetingsTaxă participare: 300 – 800 Euro în funcție de specializare, calitatea de membru și perioada de achitare a taxei

Eveniment: SOFCOT a 84-a Reuniune Anuală a Societăţii Franceze de Organizator: SOFCOTPerioada: 9 – 12 Noiembrie 2009Locație: Paris, FranţaInfo: [email protected]ă participare: solicitaţi informaţii la adresa de contact.

Eveniment: Al 10-lea Congres EFORTOrganizator: Locație: Viena, AustriaInfo: http://www.efort.org/vienna2009/, [email protected]ă participare: 25 – 470 Euro în funcție de specializare, tipul de sesiune aleasă și perioada de achitare a taxei

Eveniment: AO Course in Bone Management in NeurotraumaOrganizator: AO FoundationLocație: Salzburg, AustriaInfo: www.aofoundation.org, [email protected] Taxă participare: 900 Euro

Eveniment: Cursuri regionale AOOrganizator: AO FoundationLocație: Sinaia, RomaniaInfo: [email protected], www.aofoundation.org Taxă participare: 600 – 750 Euro în funcție de cursul ales și perioada de achitare a taxei

Eveniment: Celule Stem pentru Regenerare Musculoscheletală/ Stem Cells for Musculoskeletal Regeneration Organizator: European Cells & MaterialsLocație: Davos, ElvețiaInfo: www.ecmjournal.org/ecm_meetingsTaxă participare: 300 – 500 CHF în funcție de specializare și perioada de achitare a taxei

Ştiri şi anunţuri20 februarie 2009 marchează o dată extrem de importantă în istoria AO în România, și anume alegeri pentru Consiliul Director al asociației românești.În acest moment există 28 de medici români membri AO dintre care 19 au ales să își exprime votul pentru membri în Consiliul Director.

În urma centralizării rezultatelor scrutinului, Consiliul Director AO AA România este compus din:Președinte: Prof. Univ. Dr. Dan Barbu, Spitalul Clinic de Urgență BucureștiVicepreședinte: Dr. Andrei Ursache, Spitalul Clinic de Urgență BucureștiSecretar: Şef Lcr. Dr. Paul Dan Sîrbu, Spitalul Clinic de Urgențe IașiTrezorier: As. Univ. Dr. Dan Putineanu, Spitalul Clinic de Urgență BucureștiConsilier: Dr. Mircea Radu Popescu, Compartimentului Politraumatologie Casa Austria – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara

Știm cu toții deja cât de important a fost anul 2008 în istoria AO și cât de multe evenimente de celebrare a primilor 50 de ani de existență au avut loc. Și știm acest

a chirurgilor români de diverse specialități în aceste evenimente. Ne-am întrebat cu toții ce urmează și cum își va începe AO următoarea jumătate de veac. Ei bine, crearea

următorilor 50 de ani.

În cea mai mare parte a evoluției de până acum, Fundația AO și Trauma erau sinonime. Spiritul AO

Trauma. Dar iată că de-a lungul evoluției sale Fundația AO încurajează unitatea în diversitate și susține dezvoltarea de specialități în cadrul organizației – mamă. Primul grup care s-a constituit ca o specialitate în cadrul AO a fost cel reprezentat de chirurgii veterinari, urmați de specialiștii în chirurgia coloanei și

continuare cu AO Foundation. Succesul înregistrat de grupele de specialități în atragerea de noi membri și în dezvoltarea de programe proprii au dat de înțeles că

ramuri chirurgicale este probabil calea optimă de dezvoltare viitoare a organizației. Și pe aceste

Ştiri AOAlegeri AO AA România

AO Trauma – Un nou capitol în istoria AO Foundation

Responsabil Educațional: As. Univ. Dr. Codrin Huszar, Spitalul Universitar de Urgență București

La întâlnirea din 20 februarie s-au discutat, în linii mari, și proiectele viitoare ale organizației. Astfe, AO AA România își propune să susțină medicii din

pe cei cu o vastă experiență, în procesul de educație medical continuă prin organizarea de evenimente educaționale de calitate superioară și prin facilitarea accesului acestora la Cursuri AO organizate în întreaga lume. Asistența în obținerea de burse și de granturi de cercetare este, de asemenea un obiectiv important din agenda organizației. Referitor la poziționarea AO AA România pe harta internațională AO, cu siguranță un proiect de viitor apropiat este aderarea la structura regional AO MID. Și poate mai presus de orice, AO AA își propune să se dezvolte ca o organizație deschisă și

nivelul educațional în domeniul traumatologiei din România.

considerente a fost creat AO Trauma, un sub-grup al AO Foundation, dedicat exclusiv chirurgilor specializați în ortopedie-traumatologie.

Crearea celor patru grupe individuale de specialități nu înseamnă sub nicio formă segregarea Fundației ci este mărturia vie a considerației pe care AO Foundation o

Pot spune cu mândrie că crearea AO Trauma a fost, de fapt, realizarea majoră a anului aniversar și unul dintre cele mai importante momente ale mandatului meu de doi ani ca Președinte AO. (Prof Chris van der Werken, fost Președinte AO)

spiritul și prioritățile, AO Trauma va cunoaște o evoluție dincolo de toate așteptările! Deci, sper din toată inima că veți dori să vă alăturați membrilor AO Trauma și să vă implicați în activitățile oraganizației voastre! (Prof Michael Wagner, Președinte AO Trauma)

Page 23: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsronda 01/aprilie 2008

pag 22 pag 23

01/aprilie 2008 newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews

23-26

5-9

29-2

9-12

5-7

7-11

9-12

3-6

15-16

22-25

Apr

Apr

Iun-Iul

Mai

Sep

Sep

Noi

Iun

Iun

Iun

Eveniment: Al 2-lea Simpozion Internațional cu lucrări practice pe cadavru cu tema “Tehnici chirurgicale pentru tratamentul coloanei cervicale”Organizator: Spitalul Universitar Maribor, Institutul de anatomie al Unversității LjublijanaLocație: Maribor, SloveniaInfo: [email protected], www.mariborspine.siTaxă participare: Simpozion – 300 Euro, Simpozion & Workshop – 500 Euro

Eveniment: Al 7-lea Congres Bianual IsakosOrganizator: Societatea Internațională De Artroscopie, Chirurgia Genunchiului Și Medicină SportivăLocație: Osaka, JaponiaInfo: www.isakos.com Taxă participare: 400 – 1050 Euro în funcție de specializare, calitatea de membru și perioada de achitare a taxei de curs

Eveniment: Cursuri regionale AOOrganizator: AO FoundationLocație: Porto Carras, GreciaInfo: [email protected], www.aofoundation.org Taxă participare: 600 – 750 Euro în funcție de cursul ales și perioada de achitare a taxei

Eveniment: Chirurgia coloanei – Lucrări practice pe cadavruOrganizator: Societatea Austrică de Chirurgia ColoaneiLocație: Graz, AustriaInfo: [email protected] Taxa participare: 590 Euro

Eveniment: Cea de-a 22-a ediție a Conferinței Europene de BiomaterialeOrganizator: European Society of BiomechanicsLocație: Lausanne, ElvețiaInfo: www.ecmjournal.org/ecm_meetingsTaxă participare: 300 – 800 Euro în funcție de specializare, calitatea de membru și perioada de achitare a taxei

Eveniment: SOFCOT a 84-a Reuniune Anuală a Societăţii Franceze de Organizator: SOFCOTPerioada: 9 – 12 Noiembrie 2009Locație: Paris, FranţaInfo: [email protected]ă participare: solicitaţi informaţii la adresa de contact.

Eveniment: Al 10-lea Congres EFORTOrganizator: Locație: Viena, AustriaInfo: http://www.efort.org/vienna2009/, [email protected]ă participare: 25 – 470 Euro în funcție de specializare, tipul de sesiune aleasă și perioada de achitare a taxei

Eveniment: AO Course in Bone Management in NeurotraumaOrganizator: AO FoundationLocație: Salzburg, AustriaInfo: www.aofoundation.org, [email protected] Taxă participare: 900 Euro

Eveniment: Cursuri regionale AOOrganizator: AO FoundationLocație: Sinaia, RomaniaInfo: [email protected], www.aofoundation.org Taxă participare: 600 – 750 Euro în funcție de cursul ales și perioada de achitare a taxei

Eveniment: Celule Stem pentru Regenerare Musculoscheletală/ Stem Cells for Musculoskeletal Regeneration Organizator: European Cells & MaterialsLocație: Davos, ElvețiaInfo: www.ecmjournal.org/ecm_meetingsTaxă participare: 300 – 500 CHF în funcție de specializare și perioada de achitare a taxei

Ştiri şi anunţuri20 februarie 2009 marchează o dată extrem de importantă în istoria AO în România, și anume alegeri pentru Consiliul Director al asociației românești.În acest moment există 28 de medici români membri AO dintre care 19 au ales să își exprime votul pentru membri în Consiliul Director.

În urma centralizării rezultatelor scrutinului, Consiliul Director AO AA România este compus din:Președinte: Prof. Univ. Dr. Dan Barbu, Spitalul Clinic de Urgență BucureștiVicepreședinte: Dr. Andrei Ursache, Spitalul Clinic de Urgență BucureștiSecretar: Şef Lcr. Dr. Paul Dan Sîrbu, Spitalul Clinic de Urgențe IașiTrezorier: As. Univ. Dr. Dan Putineanu, Spitalul Clinic de Urgență BucureștiConsilier: Dr. Mircea Radu Popescu, Compartimentului Politraumatologie Casa Austria – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara

Știm cu toții deja cât de important a fost anul 2008 în istoria AO și cât de multe evenimente de celebrare a primilor 50 de ani de existență au avut loc. Și știm acest

a chirurgilor români de diverse specialități în aceste evenimente. Ne-am întrebat cu toții ce urmează și cum își va începe AO următoarea jumătate de veac. Ei bine, crearea

următorilor 50 de ani.

În cea mai mare parte a evoluției de până acum, Fundația AO și Trauma erau sinonime. Spiritul AO

Trauma. Dar iată că de-a lungul evoluției sale Fundația AO încurajează unitatea în diversitate și susține dezvoltarea de specialități în cadrul organizației – mamă. Primul grup care s-a constituit ca o specialitate în cadrul AO a fost cel reprezentat de chirurgii veterinari, urmați de specialiștii în chirurgia coloanei și

continuare cu AO Foundation. Succesul înregistrat de grupele de specialități în atragerea de noi membri și în dezvoltarea de programe proprii au dat de înțeles că

ramuri chirurgicale este probabil calea optimă de dezvoltare viitoare a organizației. Și pe aceste

Ştiri AOAlegeri AO AA România

AO Trauma – Un nou capitol în istoria AO Foundation

Responsabil Educațional: As. Univ. Dr. Codrin Huszar, Spitalul Universitar de Urgență București

La întâlnirea din 20 februarie s-au discutat, în linii mari, și proiectele viitoare ale organizației. Astfe, AO AA România își propune să susțină medicii din

pe cei cu o vastă experiență, în procesul de educație medical continuă prin organizarea de evenimente educaționale de calitate superioară și prin facilitarea accesului acestora la Cursuri AO organizate în întreaga lume. Asistența în obținerea de burse și de granturi de cercetare este, de asemenea un obiectiv important din agenda organizației. Referitor la poziționarea AO AA România pe harta internațională AO, cu siguranță un proiect de viitor apropiat este aderarea la structura regional AO MID. Și poate mai presus de orice, AO AA își propune să se dezvolte ca o organizație deschisă și

nivelul educațional în domeniul traumatologiei din România.

considerente a fost creat AO Trauma, un sub-grup al AO Foundation, dedicat exclusiv chirurgilor specializați în ortopedie-traumatologie.

Crearea celor patru grupe individuale de specialități nu înseamnă sub nicio formă segregarea Fundației ci este mărturia vie a considerației pe care AO Foundation o

Pot spune cu mândrie că crearea AO Trauma a fost, de fapt, realizarea majoră a anului aniversar și unul dintre cele mai importante momente ale mandatului meu de doi ani ca Președinte AO. (Prof Chris van der Werken, fost Președinte AO)

spiritul și prioritățile, AO Trauma va cunoaște o evoluție dincolo de toate așteptările! Deci, sper din toată inima că veți dori să vă alăturați membrilor AO Trauma și să vă implicați în activitățile oraganizației voastre! (Prof Michael Wagner, Președinte AO Trauma)

Page 24: RONDA MEDICAL NEWS  APRILIE 2009

newsnnewsnnewsenewsenewswnewswnewssnewssnewsronda nnewsnnewsnewsnnewsnnewsnnewsenewsenewsnewsenewsenewsenewswnewswnewsnewswnewswnewswnewssnewssnewsnewswnewssnewswnewssssnewssnewssnewssnews 01/aprilie 2008

pag 24

Ronda MedicalP-ţa 1 Mai nr. 4-5, 400141 Cluj-Napoca ROMÂNIA

tel.: +40 264 237 212, +40 727 362 555, fax: +40 264 237 295synthes, digz, mtf, synbone representative

BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI

ISSN 1843-9756

Titulatură................................................... Nume ......................................................................... Prenume ......................................................................Naţionalitate ........................................... Data naşterii............................................................. Grade ............................................................................ Specializare.............................................. Grad universitar ..................................................... Doctor în medicină: da/nu .

Instituţia............................................................................................................ Funcţia .............................................................................................................Departametul................................................................................................. Adresa instituţiei ..........................................................................................Oraş............................................................. Cod poştal ............................................................... Judeţ/ Sector ............................................................... Ţara ............................................................. Telefon serviciu ..................................................... Telefon mobil ..............................................................Fax .............................................................. Telefon domiciliu .................................................. Adresa e-mail ..............................................................

Dacă doriţi să primiţi corespondenţa la domiciliu completaţi şi câmpurile de mai jos:Adresa de domiciliu ........................................................................................................................ Oraş ................................................................................ Cod poştal ................................................ Judeţ/ Sector.......................................................... Ţara .................................................................................Limba internaţională de corespondenţă..................................................................................................................................................................................Domenii de interes/ Alte Observaţii................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Completând acest formular puteţi primi materiale si informaţii de la Ronda Medical atât prin poştă cât si prin e-mail sau puteţi să ne trimiteţi părerea dumneavoastră despre această revistă. Puteţi, de asemenea, să îl transmiteţi colegilor dumneavoastră

Echipa Ronda Medical

FORMULAR

AO Trauma NOW! este revista AO dedicată specialiștilor în

membrilor pe pagina de internet www.aofoundation.org

Susţinere AO în proiecte de cercetare Din dorinţa de a îmbina excelenţa şi inovaţia în domeniul său de activitate, Fundaţia AO se simte îndatorată să promoveze şi să investească în proiecte de cercetare atât din cadrul organizaţiei cât şi din afara ei. Acest demers are

cazul bolilor musculoscheletale. În acest scop Fundaţia AO a constituit două organisme distincte şi complementare în acelaşi timp: AO Research Fund (Fondul AO de Cercetare) şi AO Biotechnology Advisory Board (Consiliul Consultativ AO pentru Biotehnologie).

Pentru mai bine de 20 de ani, AORF (AO Research Fund)

chirurgi şi a tinerilor cercetători în consolidarea carierei lor prin încurajarea de proiecte şi studii în traumatologie, chirurgia coloanei, chirurgia buco-maxilo-facială şi chirurgie veterinară. Aceste granturi de ‚start-up’ pentru tinere talente sunt în continuare principalele ‚premii’ pe care le oferă AORF, dar, recent, Comisia AORF a introdus granturile Focus destinate pentru susţinerea de proiecte de cercetare ale

complementare cu programele cu prioritate clinică ale AO.AORF acceptă propuneri de proiecte de cercetare din toată lumea în sesiuni ce au loc de două ori pe an. Pentru a promova

în continuare excelenţa în cercetare, AORF a iniţiat recent un program de premiere anuală a celui mai bun proiect de cercetare încheiat în acel an.

AO Biotechnology Advisory Board (Consiliul Consultativ

al iniţiativei Consiliului Academic de a susţine proiectele de cercetare ale AO din domeniul biotehnologiei (biomateriale şi producere de ţesut uman) şi funcţionează ca un organism extern AO, tocmai pentru a-şi putea menţine obiectivitatea în luarea deciziilor de susţinere a diverse proiecte de cercetare. Consiliul Consultativ AO pentru Biotehnologie este format din experţi în domeniu care activează în clinici şi universităţi de prestigiu din lume, şi caută încontinuu să

renumite în întreaga lume. Pe lângă recomandarea de tehnologii inovative importante pentru activitatea AO, pe lângă impunerea de standarde la nivel mondial în domeniu şi pe lângă combinarea eforturilor cu cele ale AORF în revizuirea şi îmbunătăţirea aplicaţiilor bio-tech, Consiliul Consultativ AO pentru Biotehnologie îşi administrează fonduri pentru granturi de cercetare oferite chiar de ei. De asemenea, organizează simpozioane și seminarii pentru a promova soluţii avangadiste din domeniu.

Materialele din această revistă au ca surse materiale informative Synthes şi AO Foundation.Tiraj: 1600 exemplare.