News Oct 2010

12
Newsletter C.C.O.C Octombrie 2010 Nr.1 1 Acesta este primul numar al Newsletterului editat de Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera al UPB. Speram ca aceasta initiativa sa reprezinte un nou pas pentru o colaborare mai apropiata cu studentii si cadrele didactice ale universitatii, bazata pe informatii eficiente, pe incredere si sprijin reciproc. Echipa C.C.O.C. Angajabilitate si diplome cu lipici Ma binedispun zilele trecute auzind o povestioara sau banc sau farama rupta din realitate si ma hazardez sa o impartasesc cu voi. Cica Dumnezeu a chemat oamenii sa le imparta Intelepciune. Romanii nu s-au inghesuit sa mearga pentru ca aveau treburi mai importante de facut sau leneveau pe acasa... In scurt timp, s-au sesizat, nedumeriti si aproape enervati, ca lor nu li s-a dat niciun pic de intelepciune, asa ca au mers la Sfantul Petru ca sa lamureasca situatia si sa capete si ei ceea ce revenea de drept tuturor. Sfantul Petru a mers apoi la Dumnezeu si i-a spus ca, uite, romanii n-au primit si ei din intelepciune, ce este de facut. “Pai, de ce nu au venit cand i-am chemat?”, a intrebat Dumnezeu. „Unii se ocupau cu treburi marunte, alţii leneveau pe acasa…”. ”Bine, atunci, ar fi zis Dumnezeu, da-le si lor niste diplome!” Din acest numar: FOCUS: ANGAJABILITATE VEZI SI EXERCITIUL DE LA PAGINA 7! CU CE SE MAI OCUPA C.C.O.C INVITATII DE TOT FELUL

description

S

Transcript of News Oct 2010

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    1

    Acesta este primul numar al Newsletterului editat de Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera al UPB.

    Speram ca aceasta initiativa sa reprezinte un nou pas pentru o colaborare mai apropiata cu studentii si cadrele didactice ale universitatii, bazata pe informatii eficiente, pe incredere si sprijin reciproc.

    Echipa C.C.O.C.

    Angajabilitate si diplome cu lipici

    Ma binedispun zilele trecute auzind o povestioara sau banc sau farama rupta din realitate si ma hazardez sa o impartasesc cu voi.

    Cica Dumnezeu a chemat oamenii sa le imparta Intelepciune. Romanii nu s-au inghesuit sa mearga pentru ca aveau treburi mai importante de facut sau leneveau pe acasa... In scurt timp, s-au sesizat, nedumeriti si aproape enervati, ca lor nu li s-a dat niciun pic de intelepciune, asa ca au mers la Sfantul Petru ca sa lamureasca situatia si sa capete si ei ceea ce revenea de drept tuturor.

    Sfantul Petru a mers apoi la Dumnezeu si i-a spus ca, uite, romanii n-au primit si ei din intelepciune, ce este de facut.

    Pai, de ce nu au venit cand i-am chemat?, a intrebat Dumnezeu. Unii se ocupau cu treburi marunte, alii leneveau pe acasa. Bine, atunci, ar fi zis Dumnezeu, da-le si lor niste diplome!

    Din acest numar:

    FOCUS: ANGAJABILITATE

    VEZI SI EXERCITIUL DE LA PAGINA 7!

    CU CE SE MAI OCUPA C.C.O.C

    INVITATII DE TOT FELUL

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    2

    Unde ne gasiti?

    SPLAIUL INDEPENDENTEI, NR.290, CORP H (STOMATOLOGIE)

    Tel. +4021.402.83.02

    Fax. +4021.402.83.03

    E-mail: [email protected]

    Program:

    Luni-Joi 9.00-18.00

    Vineri 9.00-14.00

    Site-ul centrului de consiliere!

    www.ccoc.pub.ro

    Continuand...

    In locul veseliei aproape instinctuale pe care mi-a provocat-o povestea, ma hotarasc sa va provoc din nou la o tema de dezbatere pe care azi v-o sesisez in scris, dar astept reactiile voastre pentru discutii pe aceeasi tema.

    Dupa cum stim, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi ajunge sa fie parte a pietei muncii, fie ca este angajat, angajator sau antreprenor. Investitia fiecaruia in educatie reflecta nevoia de a fi mai pregatit, mai calificat, mai adaptat carierei profesionale pe care o urmareste.

    Si chiar daca pregatirea noastra nu se materializeaza de fiecare data in jobul sau in activitatea pe care le-am tintit, ajunge sa stim noi insine ca avem toate calitatile si cunostintele care ne trebuie chiar si fara acea diploma sau certificat de competente.

    .

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    3

    Pentru orientare, va invit sa faceti un mic

    exercitiu de consiliere, atasat la pagina 7!

    Mult succes in noul an scolar!

    Andreea Rosca, Consilier in cariera - C.C.O.C

    TEMA: Ma invata scoala sa fiu angajabil sau viitor angajat?

    Esti student politehnist? Hai in Centru! Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera U.P.B.

    Angajabilitatea

    Este un concept nou ce oglindeste realitati vechi si arhicunoscute. Angajabilitatea este o combinatie sinergica de calitati personale, abilitati de diferite tipuri, precum si modul individului de a percepe si intelege lucrurile. Ceea ce ne face pe fiecare dintre noi sa fim resurse valoroase pe piata muncii, nu trebuie sa fie reflectat doar de job sau de activitatile din CV.

    Exista multe influente ale mediului exterior care distorsioneaza valoarea profesionala absoluta a unui individ: indicatorii macroeconomici, popularitatea industriei alese, existenta discriminarii, raportul cerere-oferta etc. Angajabilitatea este mai mult decat angajare. Tine de individ, de calitatile si competentele sale dobandite prin variate forme de educatie. Este work appeal-ul sau.

    Si mai serios de atat, dragi studenti fata in fata cu realitatea pietei muncii, sa aveti in vedere ca nivelul vostru de angajabilitate poate fi masurat prin profilul vostru de hard skills, respectiv, abilitati tehnice, cunostinte, calificari, adica diploma/diplomele obtinuta/e, dar si, foarte important, cel de soft skills abilitati de comunicare, munca in echipa etc.

    Odata exercitiul parcurs, sincer, cate din abilitatile soft mentionate acolo, le-am putea bifa? Sunt convinsa ca, in teorie, putem considera ca detinem toate abilitatile de angajabilitate hard, pentru ca, deh, la sfarsitul scolii, avem, mai greu, mai usor, o diploma. Dar abilitatile soft unde si cand le putem exersa?

    Asadar, scoala ne invata sa fim angajabili? Oare nu ajungem iar la povestea de inceput in care, din nou, am lipsit de la impartitul intelepciunii?

    Invitatia mea este sa nu ne multumim doar in a capata inscrisul demn de pus in frunte, ci sa ne luam si portia de intelepciune pe care culmea, Scoala ne-a dat-o, numai ca noi am lipsit de la intalnire, fiind prinsi cu treburi marunte sau chiar lenevind pe acasa

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    4

    Azi va prezentam...

    Activitati

    Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera (C.C.O.C) din cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti se afla chiar in mijlocul studentilor, in Complexul Regie.

    Fiecare consilier al C.C.O.C este, in acelasi timp, un facilitator, un consultant, un coordonator, un furnizor de informatii, dar si persoana de legatura intre studenti/absolventi si cerintele/ofertele de pe piata muncii.

    Consilierul nu va poate impune o anumita solutie, nu va judeca, dar, in mod cert, va poate indruma pentru a lua singuri cea mai buna decizie! In acest fel, va sprijina in dezvoltarea unui sistem coerent de obiective, in clarificarea aspiratiilor si intereselor profesionale, in identificarea propriilor abilitati, a punctele tari, dar si a celor vulnerabile. Intr-un cuvant, consilierii centrului va pot ajuta sa deveniti mai elaborati in ceea ce priveste planificarea traseului personal educational si/sau profesional.

    Cand vorbim despre studenti, cel mai adesea, vorbim de lipsa de experienta profesionala si despre debutul in cariera. Acesta reprezinta un moment important pentru fiecare student, viitor absolvent. Este marea trecere de la tot ce inseamna viata din facultate si adaptarea la cerintele unui job, la lumea muncii, cum se spune.

    Cei mai multi absolventi resimt aceasta trecere ca pe un soc, fie pentru ca diferentele sunt prea mari intre ceea ce au sperat si ceea ce exista in fapt, fie pentru ca aspiratiile si asteptarile au fost prea ridicate si posibilitatile reale nu sunt la inaltimea lor etc. Acesta constituie de fapt motivul principal pentru care studentii si absolventii au nevoie de noi, cei de la Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera, pentru ca nu oferim doar consiliere in cariera, ci si consiliere psihologica sau educationala.

    Clubul de dezbateri Conferintele C.C.O.C Grupul de suport Proiecte POSDRU

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    5

    AGENDA C.C.O.C 2010-2011

    1.Clubul de dezbateri este un grup de dialog intre studenti, care are drept scop familiarizarea acestora cu arta argumentarii, dezvoltarea competentei de comunicare in toate formele sale, exersarea gandirii critice, divergente si creative. Cu alte cuvinte, studentii participanti la club invaa sa comunice convingator, sa-si exprime parerile, sa dezbata o idee pe baza de argumente pro si contra, sa analizeze un mesaj scris si sa-l interpreteze apoi intr-un mod personal.

    Clubul are menirea sa creeze un cadru adecvat dialogului si dezbaterii intre studenti, punand in valoare noile cunostinte si exersarea de aptitudini si competente.

    Comunicarea eficienta reprezinta una din cheile importante ale succesului, si pentru ca aceasta sa fie un punct forte pentru fiecare student, C.C.O.C creeaza cadrul si contextul pentru a oferi informatiile si experienta de care au nevoie. Grupul va fi moderat de un consilier, iar intalnirile vor fi bilunare, la sediul C.C.O.C.

    2. Conferintele C.C.O.C

    Asa cum v-ati obisnuit deja din cele patru conferinte organizate de C.C.O.C, pana acum ne-am axat pe directia informarii cu privire la aspecte generale legate de cariera, dar si de viata studentilor politehnisti: cum sa aplice pentru o bursa de studiu sau stagiu de practica in tara sau strainatate, cum sa isi promoveze imaginea si sa construiasca un brand, cum sa negocieze sau sa comunice eficient.

    Urmtoarea conferin din luna noiembrie se va concentra asupra profesiei de inginer, cu tot ce implic aceasta, vom vorbi despre miturile

    carierei de inginer, vom avea ca invitai ingineri de succes, dar vom prezenta i oportuniti de burse n afar, avand ca invitati reprezentani ai Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

    3.Grupul de suport este un grup care se bazeaza pe conceptul ca studentii care impartasesc experiente comune isi pot oferi unul altuia suport emotional, sprijin si incurajari, cat si informatii utile. Grupul va fi moderat de un consilier, la sediul C.C.O.C.

    Va asteptam saptamanal la o experienta noua si, credem noi, interesanta, care vine in ajutorul studentilor. Inscrierile se fac prin e-mail, personal la centrul de consiliere sau prin fisele de inscriere pe care le vor imparti voluntarii C.C.O.C. in campus.

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    6

    Proiecte POSDRU

    Proiectul Dezvoltarea competentelor antreprenoriale o alternativa eficienta de adaptare la piata muncii in societatea informationala

    Obiectivul general al proiectului este acela de a informa si de a forma in domeniul antreprenorial angajati si personal de conducere din intreprinderi, precum si persoane care doresc sa initieze o activitate independenta, prin participarea acestora la campanii de informare, conferinte si programe de formare profesionala acreditate, care sa le dezvolte competente antreprenoriale si manageriale. Se urmareste cresterea abilitatii grupului tinta de a materializa idei de afaceri si asigurarea unor oportunitati sporite pentru participarea activa si cresterea adaptabilitatii pe o piata a muncii flexibila si inclusiva.

    Proiectul TASE - Tineri antreprenori in spatiul european. Promovarea culturii si dezvoltarea competentelor antreprenoriale la studentii universitatilor private si publice din Bucuresti prin parteneriat transnational

    Proiectul se adreseaza studentilor care doresc si au potential de a initia o afacere pe cont propriu. Prima etapa a proiectului a constat in formarea unei echipe de formatori romani cu traineri specialisti germani in dezvoltarea competentelor antreprenoriale. Ulterior, 108 studenti interesati sa-si deschida o afacere beneficiaza de sesiuni de formare si de consiliere in domeniu.

    Programele de training si sesiunile de consultanta beneficiaza de expertiza de nivel european, unul dintre obiectivele proiectului fiind si transferul de bune practici si know-how de la Institutul de Antreprenoriat din Frankfurt.

    Astfel, prin grupul tinta ales, prin obiectivele si activitatile sale, universitatile partenere vin in intampinarea nevoilor studentilor care si-au manifestat interesul pentru a-si dezvolta propria afacere, facilitand astfel transferul de la scoala la viata profesionala.

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    7

    Exercitiu: Inventar de abilitati pentru angajabilitate (soft skills)

    Initiativa

    Adaptarea la situatii noi

    DA NU

    Dezvoltarea unei viziuni strategice pe termen lung Creativitatea Identificarea oportunitatilor mai putin evidente pentru ceilalti Transformarea ideilor in actiuni Generarea unei palete de optiuni Initierea unor solutii inovatoare Comunicare

    Ascultarea si intelegerea

    Discursul clar si direct Satisfacerea nevoilor audientei Negocierea receptiva Lectura independenta Capacitatea de a empatiza Folosirea eficienta a abilitatilor de calcul Intelegerea nevoilor clientilor interni si externi Capacitatea eficienta de persuasiune Stabilirea si folosirea retelelor sociale Asertivitatea Impartasirea informatiilor Scrierea si vorbirea in limbi straine Munca in echipa

    Lucrul cu oameni de varsta, rasa, sex, religie sau convingeri politice diferite

    Lucrul individual si ca parte dintr-o echipa Capacitatea de a defini un rol ca parte dintr-o echipa Aplicarea abilitatilor de lucru in echipa in cazul diverselor situatii de criza Identificarea punctelor forte ale membrilor echipei Coaching-ul, mentorship-ul si feedback-ul. Tehnologia

    Cunostinte IT de baza

    Aplicarea cunostintelor de IT ca instrument de management Folosirea IT-ului pentru organizarea datelor Sa fii dispus sa acumulezi cunostinte noi de IT Detinerea sanatatii ocupationale si sigurantei pentru aplicarea cunostintelor

    Detinerea capacitatii fizice potrivite Rezolvarea problemelor

    Dezvoltarea solutiilor creative si inovatoare

    Dezvoltarea solutiilor practice Demonstrarea independentei si initiativei in identificarea si rezolvarea problemelor

    Rezolvarea problemelor in echipe Folosirea matematicii, inclusiv a managementului financiar si al bugetelor pentru a rezolva problemele

    Aplicarea strategiilor de rezolvare a problemelor Testarea presupunerilor, luarea in considerare a contextului si a circumstantelor

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    8

    Rezolvarea problemelor clientilor in relatie cu proiectele companiei Aplicarea unei palete de strategii in vederea rezolvarii problemei Managementul personal

    Sa ai obiective si o viziune personala

    Evaluarea si monitorizarea propriei performante Incredere in propriile idei si viziuni Articularea propriilor idei si viziuni Asumarea responsabilitatii Planificarea

    Gestionarea timpului si a prioritatilor stabilirea deadline-urilor, coordonarea sarcinilor pentru sine si pentru ceilalti

    Optimizarea resurselor Luarea initiativei si luarea deciziilor Adaptarea alocarii resurselor, pentru a face fata schimbarilor Stabilirea unor obiective clare si fezabile Alocarea oamenilor si resurselor la sarcini profesionale Planuirea utilizarii resurselor, inclusiv a timpului Participarea la planning sau dezvoltare continua Dezvoltarea unei viziuni si a unui plan proactiv, care s-o acompanieze Prezicerea cantarirea riscului, evaluarea alternativelor, aplicarea criteriilor de evaluare

    Colectarea, analiza si organizarea informatiei Intelegerea sistemelor business de baza si a relatiilor lor Invatarea

    Managementul propriei educatii

    Contribuirea la dezvoltarea unei comunitati educationale la locul de munca

    Utilizarea diverselor modalitati de a invata mentoring, networking, IT, cursuri, traininguri etc.

    Aplicarea educatiei la problemele tehnice (produse) si umane (interpersonale)

    Entuziasm pentru invatarea continua Sa fii dispus sa invezi in orice mediu, in cadrul si in afara jobului Sa fii deschis spre noi tehnici si idei Sa fii pregatit sa investesti timp si effort in noi abilitati de a invata

    Recunoasterea nevoii de a invata pentru a reusi sa te acomodezi cu o schimbare

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    9

    Evenimente Profesionale

    In toamna aceasta se numara CV-urile!

    Am aflat de curand ca cei de la hipo.ro organizeaza, ceea ce reprezinta deja o traditie, cel mai mare eveniment de recrutare si employer branding al anului!

    A IX-a editie a evenimentului reprezinta o oportunitate reala pentru companii de a interactiona cu un numar mare de tineri profesionisti intr-un interval de timp scurt.

    Vino pe 22-23 octombrie la Sala Palatului, Bucuresti.

    Conferinta C.C.O.C: Inginerul de succes!

    Urmatoarea conferinta a Centrului de Consiliere si Orientare in Cariera va avea loc pe 24.11.2010, Sala Senatului, ora 14.00.

    Aceasta isi propune sa aduca in discutie semnificatia profesiei de inginer, prejudecatile ce se leaga de aceasta, avantajele si dezavantajele profesiei si multe alte lucruri...

    Informatii suplimentare pe www.ccoc.pub.ro

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    10

    Pentru mai multe evenimente organizate in Bucuresti, va invitam sa accesati www.hipo.ro - evenimente de cariera, dar si www.port.ro - evenimente culturale.

    Link Education And Practice (LEAP) a lansat Ghidul de Angajabilitate 2010 .

    Ghidul poate fi descarcat direct de pe site-ul www.leap.ro

    Ce-ar face Google?

    "Cea mai buna carte despre internet" (Fortune, 2008)

    "Daca vreti sa intelegeti de ce inovatiile noului internet reprezinta antiteza perioadei dot-com, cititi aceasta carte. Va va deschide ochii asupra unui numar urias de posibilitati reale de adaptare a afacerilor voastre in aceasta noua ordine mondiala." Don Tapscott

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    11

    Evenimente Leisure

    Daca doriti sa fiti mai mult decat spectatori si sa simtiti emotia unei piese ca protagonist pe scena, va anuntam ca Teatrul Studentesc Podul incepe preselectiile din luna octombrie, la fiecare sfarsit de saptamana, sambata de la ora 18:00 si duminica de la ora 14:00.

    Preselectia consta in prezentarea unui text (poezie, povestire) si un cantec.

    Fii british la Muzeul Taranului Roman !

    British Council prezinta filme documentare britanice la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea. Poti viziona documentare interesante incepand cu 4 octombrie pn in 20 decembrie in fiecare luni, de la ora 7 seara.

    Tematica filmelor este extrem de diversa de la probleme sociale ale lumii contemporane la perioada razboiului rece i a anilor 60, de la titanicele particule ale atomului la neurochirurgie, de la manipulare media la crima artistica a secolului XX etc.

  • Newsletter C.C.O.C

    Octombrie 2010 Nr.1

    12

    Asteptam reactii si sugestii pe adresa [email protected] , pentru ca noi suntem la inceput, iar voi sunteti cei care ne ajuta sa mergem mai departe!

    Nu uitati sa ne vizitati pe www.ccoc.pub.ro

    Echipa C.C.O.C

    Evenimente ProfesionaleEvenimente LeisureAsteptam reactii si sugestii pe adresa [email protected] , pentru ca noi suntem la inceput, iar voi sunteti ceNu uitati sa ne vizitati pe www.ccoc.pub.ro