Ronda News ianuarie 2013

of 28 /28
medical standardul în osteosinteză ronda news news news 01/ianuarie 2013 pag.12 Avantajele utilizării plăcii LCP anatomice în cazul fracturilor de ulnă proximală pag.22 Cursul AO Polytrauma din Slovenia, 4-6 octombrie 2012 - Testimonial pag.6 Soluții pentru tratamentul fracturilor de epifiză distală volară de radius pag.16 Dispozitiv expandabil pentru corpectomie pag.8 Utilizarea implantelor și a trusei specifice în tratamentul unei fracturi acetabulare - prezentare de caz pag.20 Synapse: Sistem îmbunătățit pentru stabilizare posterioară a coloanei cervicale și toracale superioare pag.18 Sistemul pentru fuziune occipito- cervicală pag.2 DBX – Substituent osos pe bază de matrice osoasă demineralizată SOLUȚIA OPTIMĂ PENTRU DEFICIENȚELE DE OS

Embed Size (px)

description

Ronda News ianuarie 2013

Transcript of Ronda News ianuarie 2013

 • m e d i c a lstandardul n osteosintez

  ronda newsnewsnews01/ianuarie 2013

  pag.12 Avantajele utilizrii plcii LCP anatomice n cazul fracturilor de uln proximal

  pag.22 Cursul AO Polytrauma din Slovenia, 4-6 octombrie 2012 - Testimonial

  pag.6 Soluii pentru tratamentul fracturilor de epifiz distal volar de radius

  pag.16 Dispozitiv expandabil pentrucorpectomie

  pag.8 Utilizarea implantelor i a trusei specifice n tratamentul unei fracturi acetabulare -prezentare de caz pag.20 Synapse: Sistem

  mbuntit pentru stabilizare posterioar a coloanei cervicale i toracale superioare

  pag.18 Sistemul pentru fuziune occipito-cervical

  pag.2 DBX Substituent osos pe baz de matrice osoas demineralizat

  SOLUIA OPTIM PENTRU DEFICIENELE DE OS

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 2

  DBX Substituent osos pe baz de matrice osoas demineralizat

  DBX este un substituent de os compus din matrice osoas demineralizat (DBM) de la donatori umani, combinat cu agent purttor biocompatibil. Studiile arat c DBX este nlocuit complet de osul gazd la un interval cuprins ntre 4 i 6 luni de la implantare.

  Matricea osoas demineralizat (DBM) este obinut prin ndeprtarea mineralelor din corticala osoas i conine colagen i factori ce stimuleaz producerea de os nou, adic proteine morfogenetice osoase (BMPs). Aceti factori sunt responsabili de osteoconductivitatea DBX i stimuleaz formarea de os nou i regenerarea osoas1.

  Indicaii DBX a fost conceput pentru corectarea deficienelor de os care nu sunt intrinseci stabilitii structurii osoase.

  SOLUIA OPTIM PENTRU DEFICIENELE DE OS

  Agent purttor

  Hialuronat de sodiu medical de cea mai bun calitate, n soluie tampon de fosfat dibazic- Standard GMP, Certicare ISO 13485- Obinut prin procese de fermentare

  BMPs prezente i active ncompoziia DBX

  BMPs prezente i active n compoziia DBX

  Proteine morfogeneticeosoase (BMPs) din os

  Minerale

 • pag 3

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  3. Defecte parodontale intraosoaseStudiul se refer la tratamentul defectelor parodontale intraosoase, n cazul pacienilor fr afeciuni sistemice. Pacienii au fost tratai cu DBX Putty sau cu alogref demineralizat liofilizat (DFDBA). Au fost luate n calcul doar defectele 3mm n adncime i s-a efectuat o analiz statistic timp de 6 luni postoperator. Ambele grupe de pacieni au fcut progrese considerabile n ce privete procentul de regenerare osoas: 37%18.7% n cazul pacienilor tratai cu DFDBA i 50%25% n cazul pacienilor tratai cu DBX3.

  Defect osos de 3-4mm Corectare complet a defectului tratat cu DBX de os la controlul de 6 luni.

  Chirurg: Dr. J. T. Mellonig, The University of Texas HealthScience Center at San Antonio, TX

  Osteoinductivitate doveditDBX este produs aseptic i nu sufer niciun proces de iradiere sau nclzire care s-i afecteze osteoinductivitatea4.

  Osteoinductivitate dovedit in vivo10 mg de DBX au fost inserate n bicepsul femural al unui oarece atimic. Radiografiile fcute la 28 de zile postoperator au artat un material dens ce indic mineralizarea la nivelul zonei de implant. Analizele histologice confirm prezena de esut osos la nivel intramuscular5.

  Radiografie, 24 de zile postoperator

  Cuantificarea factorilor de cretereConinutul specific factorilor de cretere, ce au un rol esenial n regenerarea osoas, a fost investigat ntr-un studiu ce implic DBX i alte dou produse pe baz de DBM, disponibile pe pia (numite aici DBM1 i DBM2). Rezultatele arat c DBX are o concentraie mai mare de TGF-1 (factor de transformare i cretere 1), FGFa

  Studii de caz

  1. Fracturi de oase lungiTratamentul unei plgi prin mpucare la nivelul proximal al radiusului stng: fractura a fost fixat cu ajutorul unei plci LCP n T i umplut cu DBX amestecat cu achii de os. La trei sptmni postoperator, radiografiile prezint vagi semne de vindecare, dar nicio urm de deplasare. La unsprezece sptmni, pacientul i-a reluat parial activitile, inclusiv antrenamentul de arte mariale.

  Chirurg: Dr. David Hubbard, Department of Orthopedics,West Virginia University Morgantown, West Virginia.

  Preoperator 5 luni postoperator

  2. Fuziune lombar140 de pacieni afectai de boli degenerative de disc la unul sau dou nivele, ntre L2 i S1, au suportat intervenii de fuziune posterolateral, n cadrul unui studiu clinic multicentric, randomizat i controlat. 60 de pacieni au fost tratai doar cu autogref, iar celorlai 80 de pacieni le-a fost implantat autogref amestecat cu DBX Putty 1:1. Pe lng grefa de os, tuturor pacienilor li s-a implantat acelai sistem de fixare. Rata de fuziune dup 24 de luni a fost de 100% n cazul pacienilor din grupul DBX i de 94% n cadrul grupului tratat doar cu autogref, ceea ce indic faptul c DBX este la fel de eficient ca alogrefa2.

  Chirurg: Dr. Emilio Nardone, St. Josephs Hospital,Bloomington, Illinois.

  Postoperator 24 de luni postoperator

  os nou

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 4

  (factor de cretere a fibroblatilor) i VEGF (factor de cretere a endoteliului vascular) dect celelalte produse din studiul comparativ.

  Studiu efectuat de: PD Dr. med. G. Schmidmeier, Centrum fr Muskuloskeletale Chirurgie, Berlin, 2004.

  Agent purttor cu caracteristici idealeHialuronatul de sodiu este o polizaharid format din proteinele existente n membranele plasmatice din corpul uman. Cea mai mare cantitate se gsete n matricea extracelular a pielii i n esutul musculoscheletal. Hialuronatul de sodiu are un rol esenial n proliferarea,

  6x10 6

  4x10 6

  2x10 6

  0 DBX DBM1 DBM2

  pg/g esut BMP-2

  25000

  15000

  5000

  0 DBX DBM1 DBM2

  pg/g esut TGF- 1

  3000

  2000

  1000

  0 DBX DBM1 DBM2

  pg/g esut FGFa

  1000

  2000

  0 DBX DBM1 DBM2

  pg/g esut VEGF

  migrarea i adeziunea celular i a fost pus n corelaie cu angiogeneza6. Hialuronatul de sodiu s-a dovedit a fi foarte sigur i ofer stabilitate poziional produsului7. MTF utilizeaz hialuronat de sodiu medical de cea mai bun calitate, certificat ISO 13485 i obinut prin procese de fermentare cu respectarea standardelor GMP. Formula DBX a fost conceput special pentru a modela presiunea osmotic a sngelui uman i a pH-ului fiziologic, cu scopul de a optimiza creterea osoas.

  Beneficiile matricei osoase demineralizate DBX Nu migreaz de la locul de implantare Nu se lipete de mnui Poate fi modelat pentru orice form i dimensiune Se depoziteaz la temperatura camerei Se amestec cu autogref, snge sau mduv osoas pH fiziologic Biocompatibil

  Portofoliul DBXDBX este disponibil n 3 variante:

  DBX PuttyDBM n procent de 93%, n hialuronat de sodiu. Ambalat ntr-o sering de sticl. Seringa nu poate fi utilizat ca aplicator n timpul implantrii.

 • pag 5

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  DBX MixDBM n hialuronat de sodiu, amestecat cu achii de os, livrat n recipient de sticl.

  DBX BandBand flexibil ce nu necesit rehidratarea. DBM n hialuronat de sodiu i gelatin porcin.

  NORME DE SIGURANDBX este produs de Musculoskeletal Transplant Foundation (MTF) din SUA, i este comercializat exclusiv de DePuy Synthes.

  Fondat n 1987, MTF este cea mai mare organizaie non-profit de recuperare a esutului musculoscheletal din SUA. Organizaia este acreditat de AATB (American Association of Tissue Banks) i deine certificate de conformitate cu standardele ISO 9001 i 13485. MTF respect ntru totul prevederile FDA cu privire la recoltarea, procesarea i distribuirea esuturilor alografe. Selectarea riguroas a donatorilorFiecare donator este supus unui set de analize minuioase. Criteriile de excludere a donatorilor includ boli infecioase, boli maligne, afeciuni neurologice degenerative, afeciuni cu etiologie necunoscut i expunere la substane toxice.Analize complete

  Toi donatorii de esut sunt supui unei testri serologice riguroase ce include teste pentru HIV-1, HIV-2, hepatit B, hepatit C, sifilis i HTLV-1. esutul este supus unui set de analize microbiologice nainte i dup procesare. Testele HIV i pentru hepatit C sunt fcute prin NAT. Acceptarea donatorilorDonatorii sunt acceptai pentru procesare dup evaluarea repetat a rezultatelor tuturor testelor i analizelor de ctre directorii medicali ai MTF, care sunt, cu toii, medici patologi specializai n boli infecioase.

  Procesareesuturile sunt procesate n ncperi curate, certificate ISO, clasa 5. esuturile de la diferii donatori nu sunt amestecate. Fiecare donator este procesat individual. Pn n acest moment, MTF a furnizat mai mult de 2,9 milioane de grefe de esut.Purificare i inactivare viralProcesul de producere a DBX a fost validat pentru eliminarea i inactivarea de virui ca HIV-1, hepatita A, hepatita C, citomegalovirus, virusul poliomielitic i parvovirus B 19. BiocompatibilitateDBX a trecut cu succes o serie de teste standard prevzute de ISO 10993-1. Rezultatele testelor au dovedit c produsul este non-toxic i non-imunogenic. Hialuronatul de sodiu este prezent n form natural n fluidele oculare i articulare din corpul uman. Agentul purttor are pH fiziologic i este eliminat rapid din organism, pe cale renal, n mai puin de o sptmn. 1. Reddi A.H. and Cunningham N.S. Initiation and promotion of bone differentiation by bone morphogenic proteins. J Bone Miner Res 8 (Suppl. 2): S499-S502, 1993Urist M.R. The search for and discovery of bone morphogenic protein (BMP) and Urist M.R., OConner B.T. and Burwell, R.G. Bone graft derivatives and substitutes. London: Butterworth Heineman: S315-S362, 1994Wozney J.M. The bone morphogenic protein family and osteogenesis Mol Rep Dev 32: S160-S167, 19922. AANS 2005, Article ID: 249713. Bender SA, Rogalski JB, Mills MP, Arnold RM, Cochran DL, Mellonig JT. Evaluation of Demineralized Bone Matrix Paste and Putty in Periodontal Intraosseous Defects. J Periodontol 76: S768-S77, 20054. Boyce,T., Edwards J. and Scarborough N. Allograft bone. The influence of processing on safety and performance. Ortho Clin North Am. 30:571-81, 19995. Gerzmann A.A., Sunwoo M.H. a pilot study evaluating sodium hyaluronate as a carrier for freeze-dried demineralized bone powder. Cell and Tissue Banking 2: S87-S9, 20016. Alicia Orlidge and Patricia A. DAmore. Cell Specific effects of glycosaminoglycanes on the attachment and proliferation of vascular wall components. Microvascular Research 31: S41-S43, 1986J. R. E. Fraser and T. C. Laurent T. Turnover and metabolism of hyaluronan.In: Evered D, Whelan J. eds. The biology of Hyaluronan. Wiley, Chichester (Ciba Foundation Symposium 143) S41-S59, 19897. Arthur Gertzman, Moon Hae Sunwoo. A pilot study evaluating sodium hyaluronate as a carrier for freeze-dried demineralized bone powder. Cell and Tissue Banking 2: S87-S94, 2001

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 6

  Soluii pentru tratamentul fracturilor de epifiz distal volar de radius

  Pierdere minim a reducerii Fixare stabil chiar i n os osteoporotic Reduce iritarea esutului moalePlaca LCP de 2,4 mm este parte a sistemului de plci LCP pentru radius distal i a fost conceput pentru fixarea fracturilor intra- i extra-articulare i a osteotomiilor de radius distal.

  Caracteristici: Preconturat anatomic Posibiliti multiple de blocare distal Partea distal a plcii prezint configuraii diferite, cu

  6,7, 8 sau 9 guri de blocare. Disponibil n variante specifice pentru mna stng

  i mna dreapt uruburi acceptate:

  capul plcii - uruburi de blocare de 2,5mm; corpul plcii: uruburi blocate de 2,4mm, uruburi

  corticale de 2,4mm sau 2,7 mm. Dispozitivul de ghidare din instrumentar ajut la

  inserarea precis a uruburilor Material: oel inox sau titan

  Beneficii: Opiunile multiple de blocare distal permit realizarea

  unei monturi stabile care susine suprafaa articular, reduce nevoia de grefare osoas i se fixeaz bine chiar i n os osteoporotic.

  Gurile combinate de pe corpul plcii permit utilizarea plcii att cu uruburi de blocare, inserate n partea filetat, ct i cu uruburi corticale. Pentru stabilitate angular se vor introduce uruburi de blocare n partea filetat, iar pentru compresie, se vor utiliza uruburi corticale.

  Profilul ngust al monturii plac-urub, suprafaa finisat a plcii i marginile rotunjite reduc riscul de iritare a esutului moale i de aderen la tendon.

  Placa LCP de 2,4 mm pentru coloana volar de radius distal

 • pag 7

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  Tehnologie de blocare cu unghi variabil uruburi dedicate pentru fracturi dificile Potrivire anatomic perfect pe extremitatea volar a

  radiusului.Placa LCP de 2,4 mm, cu unghi variabil i dou coloane este indicat pentru tratarea fracturilor intra- i extra-articulare i a osteotomiilor de radius distal.

  Caracteristici: Preconturat anatomic Partea distal a plcii poate avea 6 sau 7 guri de

  blocare Variante specifice pentru mna stng i mna dreapt Disponibil n 3 variante: lat (lime de 25,5mm),

  standard (lime de 22mm) i ngust (lime de 19,5mm)

  Prevzut cu guri pentru broe Kirschner ce permit fixarea preliminar a plcii

  Gurile permit o angulaie de pn la 15 n toate direciile, iar dispozitivul de ghidare din instrumentar ajut la inserarea precis a uruburilor, respectnd unghiul predefinit

  Material: oel inox i titan

  Beneficii: Placa este prevzut cu guri de inserie a uruburilor

  dedicate pentru fixarea stiloidei radiale (albastru n imaginea de mai jos) i pentru susinerea faetei osului semilunar i a articulaiei radio-ulnare distale (verde n imaginea de mai jos)

  Cele dou coloane permit modelare independent pentru ca placa s rspund ntru totul specificului anatomic al pacientului

  Gaura alungit de pe corpul plcii permite poziionarea adecvat a plcii pe os

  Forma anatomic, profilul ngust al plcii, suprafaa finisat i marginile rotunde reduc riscul de iritare a esutului moale

  Opiunea de inserare a uruburilor cu o angulaie de de pn la 15 n toate direciile permite adaptarea monturii plac-urub n funcie de specificul anatomic al fiecrui pacient.

  Placa LCP de 2,4 mm, cu unghi variabil i dou coloane, pentru epifiza volar de radius distal

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 8

  Utilizarea implantelor i a trusei specifice n tratamentul unei fracturi acetabulare - prezentare de caz

  Prezentm cazul unei paciente n vrst de 23 ani, care, cu 3 luni anterior prezentrii n Clinica noastr a suferit un accident rutier soldat cu o fractur femural distal (care nu face obiectul prezentrii actuale) i cu o fractur de cotil stng. La internare se efectueaz evaluarea clinic ce evideniaz scurtarea membrului inferior

  stng, precum i evaluarea imagistic recomandat de protocoalele moderne, constnd n: radiografie de bazin A-P, inlet+outlet, old stng oblic alar i obturatorie, precum i CT pelvis cu reconstrucie 3D. Ceea ce a fost evident nc de la evaluarea radiologic a fost deplasarea important a fracturii cu protruzia capului femural. Examinarea complex a evideniat, n mod clar, o fractur a ambelor coloane (anterioar i posterioar), de tipul Fractur transvers cu fractur de perete posterior, dar i elemente care indic traumatizarea capului femural prin contact cu fragmentele fracturare, toate acestea fiind elemente cu prognostic rezervat pentru evoluia capului femoral.

  Dup etapa de evaluare, s-a pus indicaia de tratament chirurgical pentru fractur acetabular, opinndu-se pentru stabilizarea ambelor coloane. Planning-ul pre-operator a presupus rezolvarea a numeroase probleme referitoare la pregtirea pacientului, a echipei i a interveniei, cele asupra crora vom insista fiind urmtoarele:

  1. Stabilirea succesiunii interveniilor (care dintre coloane s fie stabilizat nti) s-a opinat pentru stabilizarea iniial a coloanei posterioare, apoi a celei anterioare.

  2. Stabilirea cii de abord pentru fiecare intervenie s-a decis efectuarea stabilizrii posterioare pe abord posterior Kocher-Gibson-Langenbeck i a celei anterioare pe abord ilio-inghinal. Anterior interveniei, echipa a repetat pe cadavru abordurile, date fiind pericolele vitale ataate celor dou aborduri, n special celui anterior.

  3. Pregtirea instrumentarului de reducere i a implantelor n acest scop s-a optat pentru trusa DePuy

  Dr. Olivera Lupescu, ef Lucrri, Medic primar ortopedie-traumatologie Clinica de ortopedie-Traumatologie, Spitalul Clinic de Urgen Bucureti

  Fig.1 - Radiografia pelvin

  Fig.2 Tomografia computerizat

 • pag 9

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  femoral. n figura 5 este evideniat reducerea i fixarea foarte bun a peretelui posterior, reducerea fracturii de perete posterior i stabilizarea cu 2 plci i uruburi. n ceea ce privete coloana anterioar, evaluarea imagistic (radiologic+CT) arat persistena unei deplasri, ceea ce indic efectuarea celui de-al doilea timp chirurgical, pe abord ilio-inguinal. (Fig.6).

  Se intervine, aadar, pe abord ilio-inguinal i se abordeaz focarul de fractur, cu esut cicatricial abundent, datorit vechimii fracturii; cu cletii speciali ai trusei se efectueaz reducerea fracturii i se ncearc stabilizarea cu dou plci dup modelul din mulaj; se constat ns c nu se poate obine o contenie suficient de puternic pentru a reduce i a menine lama patrulater, astfel nct, cu cletii n poziie, se introduc dou urburi corticale autotarodante de 4,5 mm sub control fluoroscopic (n absena sistemelor de navigaie a fost folosit fluoroscopia), asigurndu-ne c nu am interferat cu interliniul articular (Fig.7); celor dou uruburi li s-a adugat o plac cu uruburi de 3,5 mm astfel nct s-a obinut o reducere anatomic (Fig.8), de asemenea, controlat fluoroscopic (Fig.9). Mulajul plcii a permis stabilizarea optim a fracturii, fiind un element esential n aceste situaii, iar n zonele n care

  Synthes, care are avantajul complexitii , cuprinznd o larg varietate de cleti de reducere, dup principiile statuate de Matta, precum i dispozitive de mulat plcile, pointere, etc. n ceea ce privete pregtirea implantului, anterior interveniei, s-a efectuat o simulare pe mulaj, privind plcile potenial utile, aa cum este sugerat n imaginile 3 i 4; dat fiind cominuia evideniat de computerul tomograf, s-a optat, n ambele cazuri, pentru plci care trebuie s permit mularea n toate planurile i inseria att a uruburilor blocate, ct i a celor fr blocare, motiv pentru care se opteaz pentru o plac de reconstrucie tip LCP Locking Compression Plate, pregtindu-se att plci pentru uruburi de 3,5 mm ct i de 4,5 mm, pornind de la considerentul c mrimea uruburilor trebuie adaptat mrimii fragmentelor, cu att mai mult cu ct vechimea fracturii va face dificil reducerea i fixarea acesteia.

  Se intervine mai inti pe abord posterior, unde se constat prezena de fragmente multiple n curs de consolidare vicioas; se efectueaz repoziionarea acestor fragmente dup osteotomia punilor osoase i refacerea peretelui posterior, fiind necesar stabilizarea acestuia cu dou plci paralele tip LCP Locking Compresion Plate i uruburi de 3,5mm. De menionat c i intra-operator se vizualizeaz la nivelul capului femoral zone echimotice i zone cu cartilaj afectat, ceea ce ntrete suspiciunile privind evoluia capului

  Fig.3

  Fig.4

  Fig.5

  Fig.6

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 10

  Evoluia post-operatorie local i general a fost favorabil, monitorizarea radiologic i CT evideniind reconstrucia acetabular i stabilizarea optim a fracturii (Fig. 10).

  Concluziile care se pot desprinde din acest caz sunt:

  1. Precocitatea reconstruciei cotilului dup fracturi acetabulare este esenial, att din punct de vedere al actului chirurgical de reducere i fixare, dar i din punct de vedere al prognosticului articular.

  2. Planningul pre-operator n aceste fracturi este esenial; se bazeaz pe nelegerea fracturii i se refer la pregtirea pacientului i a interveniei: alegerea cii de abord sau a succesiunii abordurilor, a implantelor i instrumentelor de reducere si fixare.

  3. Stabilizarea fracturilor acetabulare nu poate fi efectuat corect fr instrumentele SPECIFICE de reducere, acest gest punnd, n aceast situaie, probleme deosebite fa de alte fracturi. Cletii de reducere condiioneaz succesul operaiei, iar utilizarea implantelor de tipul LCP Locking Compresion Plate face posibil mularea plcii i stabilizarea ferm, chiar i atunci cnd capitalul osos este deficitar, prin uruburile cu stabilitate angular.

  capitalul osos era precar (datorit vechimii fracturii i caracterului ei cominutiv) utilizarea uruburilor cu stabilitate angular a fost salutar.

  Fig.8

  Fig.10

  Fig.9

  Fig.7

 • pag 11

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  Testimoniale

  Dr. Bogdan DorobMedic primar Radiologie Intervenional, Spitalul Universitar de Urgen Bucureti

  n clinica noastr se fac multe intervenii de tip Vertebroplastie, de aceea am ales s utilizez unul dintre cele mai performante, intuitive i precise kituri de pe pia, cel promovat de Ronda Medical i produs de ctre DePuy Synthes. Injectarea de ciment se face prin fante laterale, cimentul se poate direciona controlat prin acestea i am timp suficient s-l utilizez n aplicaia pe 3-4 niveluri vertebrale, iar instrumentarul este perfect adaptat situaiilor ntlnite, inclusiv pentru recoltarea probelor de biopsie.

  Dr. Dan Nica, MD, PhD.Dr. Rzvan Copaciu, MDSpitalul Clinic de Urgen Sf. Pantelimon, Bucureti

  n patologia degenerativ discal cervical am folosit produsele Cervios, Zero-P i Prodisc C, de la DePuy Synthes, iar, din experiena personal, suntem mulumii de uurina implantrii, calitatea i eficiena pe termen lung a acestor produse.

  Dr. Liviu Ojoga ef Secie Ortopedie, Spitalul Sanador

  n ortopedia din medicina privat trebuie s poi oferi pacienilor, pe lng cele mai bune servicii, i cele mai performante implanturi. De aceea, n marea majoritate a fracturilor internate n secia de ortopedie a Spitalului Sanador, am utilizat plci speciale de osteosintez precum i tije centromedulare sau grefe sintetice de os de la DePuy Synthes. Vorbim, n concluzie, de implanturi premium, de confort i economie de timp operator i de valoarea adaugat a instrumentelor i motoarelor puse la dispozitie.

  Prof Dr. tefan CristeaSpitalul Clinic de Urgen Sf. Pantelimon, Bucureti

  Sunt ncntat de polivalena i de uurina de a folosi instrumentarul companiei DePuy Synthes, reprezentat de Ronda Medical. Ritmic sunt fcute prezentri cu tehnici chirurgicale sau cu noi implanturi ale companiei DePuy Synthes, reprezentat de Ronda Medical. La fel de important este logistica i servirea cu implanturi variate i instrumentaia necesar interveniei, care, pn acum, au fost foarte bine puse la punct.

  Dr. Cristian StoicaDirector Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie i TBC Osteoarticular Foior

  Suntem contieni c trim vremuri istorice delicate i c Romnia este ntr-un context social cu totul aparte. Am ales ca pentru utilizarea curent de material de osteosintez din spitalul nostru s folosim implanturi i instrumentare ce pot oferi pacienilor, din acest punct de vedere, o garanie, iar medicilor, un confort operator.

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 12

  implantului fiind suportat n totalitate de ctre pacient. Cominuia fracturilor a fost avansat n toate cele 5 cazuri, 2 pacieni avnd asociate i fracturi cominutive de cap radial tip Mason I (un pacient) i III (un pacient).

  Mr. Dr. Marius Stnescu*; Col. Dr. Laureniu Sava*; Dr. Adrian-Bogdan Popescu*(* Spitalul Universitar de Urgen Militar Central Carol Davila, Bucureti, Clinica de Ortopedie -Traumatologie Gheorghe Niculescu)

  Caz II Pre-operator

  Caz I Pre-operator A

  Caz I Pre-operator B

  Caz III Pre-operator

  Caz III Post-operator

  INTRODUCERE: Scopul acestui articol este de a evalua rezultatul i evoluia pacienilor cu fracturi cominutive de uln proximal, tratai chirurgical prin reducere deschis i ostesinteza cu plac blocat de compresie (LCP). Ipoteza de lucru a plecat de la ideea c utilizarea plcii LCP a condus la rezultate mai bune - privind att timpul rezervat recuperrii, ct i mobilitatea articulaiei cotului mai bune fa de plcile obinuite, plcile de reconstrucie sau tehnica hobanajului.

  PACIENI I METODA: ntre 2010 i 2012, 12 pacieni cu vrsta cuprins ntre 17 i 60 de ani la data internrii au fost tratai chirurgical, sub anestezie general i band hemostatic pe bra, pentru fracturi de uln proximal, cu diferite grade de cominuie, suferite n urma unor traumatisme directe cu energie mare.

  Dintre acetia doar 5 au beneficiat de osteosintez cu plac LCP anatomic de reconstrucie de olecran, costul

  Avantajele utilizrii plcii LCP anatomice n cazul fracturilor de uln proximal

 • pag 13

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  Avantajul intraoperator a constat n facilitarea reconstruciei segmentului osos ulnar pe placa preformat anatomic, fixnd fragmentele fracturale mari (de obicei cele proximale i diafizare - distale) n punte, reuind refacerea lungimii i, mai mult, ataarea secundar a fragmentelor intermediare, cominutive. S-au folosit, de obicei, toate gurile de fixare cu uruburi blocate n plac, cu scopul de a fixa toate fragmentele i de a dispersa, totodat, ct mai mult forele secundare prin implant. Controlul radioscopic intraoperator a confirmat reducerea focarelor de fractur precum i pstrarea mobilitii articulare.

  Toi pacienii au fost imobilizai post operator timp de 3 saptmni, cu cotul n flexie de 100, pstrnd apoi 3 sptmni antebraul n earf; au nceput programul de recuperare fizic i funcional la 3 sptmni

  postoperator. Pacienii au fost urmrii timp de 6 luni, perioad n care au fost consultai la 7, 14, 21, 45, 90 i 180 de zile, acetia efectund examen radiologic imediat postoperator la 45, 90 i 180 de zile.

  Dup perioada de imobilizare, pacienii au fost supui unor teste pentru a determina gradul de mobilitate a articulaiei cotului, fora muscular i eventuala mal-funcie a membrului afectat.

  Caz II Post-ablaie A

  Caz II Post-operator A

  Caz I Post-operator

  Caz II Post-operator B

  Caz II Post-ablaie BREZULTATE: Toi pacienii au fost disponibili pentru consultaii i reevaluare. Din punct de vedere radiologic nu au existat probleme privind consolidarea sau degradarea stabilitii montajului rigid pe placa LCP, iar n urma testelor de mobilitate s-a observat c unghiul mediu de extensie a cotului a fost de 160. Toi pacienii au fost multumii de mobilitatea n articulaia cotului ct i de fora muscular. CONCLUZII: Placa anatomic de reconstrucie LCP poate fi considerat cea mai bun metod existent n cazul reducerii deschise i osteosintezei fracturilor cominutive de uln proximal, oferind posibilitatea reconstruciei anatomice, o stabilitate primar i tardiv excelente i posibilitatea de consolidare rapid a fracturilor. Alte avantaje au fost reluarea oligosimptomatic precoce a micrii n articulaia cotului sub un tratament de recuperare ntre 2 i 3 luni de zile, plus o reintegrare rapid a pacientului n via socio-economic.

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 14

  LISS-PLT- Sistem de stabilizare minim-invaziv pentru fracturile de tibie proximal

  UTN Tij solid de tibie cu inserare fr alezare

  Plac LCP anterolateral pentru tibie distal

  IndicaiiFracturi diafizare proximaleFracturi metafizareFracturi intra-articulareFracturi periprotetice

  IndicaiiFracturi diafizareFracturi pre/ postistmiceFracturi cominutiveFracturi la pacieni cu canal medular ngustFracturi metafizare, atunci cnd uruburile de blocare

  pot fi poziionate astfel nct s se obin o fixare stabil a fracturii

  Fracturi 42-A i 42-C (AO) Fracturi stabile axial i rotaional n treimea medie a

  tibiei 41-A1 i 42-A2 (AO)Fracturi nchise de gradul 0 - 3 (Tscherne) Fracturi deschise de gradul I pn la III C ( Gustilo)Schimbare de tratament de la fixare extern

  IndicaiiFracturi extra-articulare i intra-articulare simpleFracturile de tibie distal ce pot fi reduse percutan sau

  prin artrotomie limitatFracturi distale de tibie cu prelungire n zona diafizar

  Caracteristici Preconturat anatomic Profil ngust Lezare redus a esutul moale Inserare minim-invaziv Stabilitate angularMobilizare funcional precoce5 dimensiuni: 5, 7, 9, 11, 13 guri LCPTitan i oel inox

  CaracteristiciEnd-Cap: previne ptrunderea calusului osos

  n tij, uurnd ndeprtarea ulterioar a implantului

  Stabilitate axial i rotaional Partea anterioar ascuit asigur inserarea

  fr problemeVrf ascuit - risc redus de penetrare a

  corticalei Protejeaz esutul moale i ligamentul patelarGuri proximale pentru ancorare adiionalBlocare distal sigur (sagital i frontal)Lungime: 255 - 420 mmDiametru: 8 mm, 9 mm, 10 mm (Ti)Diametru: 8 mm, 9 mm (oel - inox)Titan i oel inox

  Caracteristici Suport pentru suprafaa articular Blocare pentru triunghiul Volkmann i fragmentul

  Chaput Protejeaz esutul moaleInserare minim-invazivOpiuni pentru inserare subcutan Angulaie distal 7 i 4 guri distaleLatura distal ascuitGuri distale pentru broe KTitan i oel-inox

  Soluii DePuy Synthes pentru fracturile de tibie

  [email protected] www.rondamedical.roCluj-Napoca: Str. Zorilor, nr. 25, 400335, RomniaTel: +40 264 237 212; +40 727 362 555, Fax: +40 264 237 295

 • pag 15

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  Plci metafizare LCP: 3,5 mm (6 18 guri LCP)/ 4,5 mm 3,5 mm (8 20 guri LCP)

  Plac LCP de tibie distal medial Plac LCP Trefl

  Plac lateral TomoFix pentru tibie proximal

  Plac LCP de pilon tibial de 2,7/3,5mm Plac LCP cu crlig

  Plac LCP n T Plci LCP de suport n T i n L

  Implanturi compatibile CT i RMN.

  IndicaiiFracturi juxtarticulare

  IndicaiiFracturi multifragmentareFracturi extra- i intra-articulare ale tibiei distale (AO: 43 A, B i C), chiar

  i n os osteoporotic

  Indicaii Fracturi intra-articulare de tibie distal

  IndicaiiOsteotomii cu sau fr deficien de os la nivel de tibie

  proximal (medial/lateral)Diformiti osoase i articulareInstabilitate posttraumatic a genunchiului combinat

  cu diformiti n varus sau valgusMalaliniere cauzat de traume sau boli (ex. osteoartrit)

  IndicaiiFracturi distale de tibie i de platou

  tibial Non-uniuni i maluniuni

  IndicaiiFracturi articulare distale de tibie (fracturi

  de pilon tibial), cu accent pe reconstrucie articular complex

  Fracturi multifragmentare

  Indicaii Avulsie la nivel de tibie distal sau fibul

  Indicaii Fracturi proximale, laterale de tibie

  CaracteristiciContur anatomicProfil ngust Vrf ascuit Ancorare bun n os osteopenicPstreaz vascularizaia periostuluiUnghiuri de degajare ce reduc contactul direct dintre

  plac i osTitan i oel inox

  CaracteristiciForm anatomicSuport pentru maleola medialInserare minim-invazivVrf ascuitFixare stabil angular a fragmentelor, indiferent de calitatea osuluiAncorare bun n os osteoporoticContact limitat plac-osPstreaz vascularizaia la nivel periostalCompresie interfragmental sau dinamic-axial, cu uruburi standardMontur stabil plac-urub fr pierderea reducerii, cu urub de

  blocare

  Caracteristici Profil ngust Uor de modelat/tiat Guri: 3 - 10 Lungime: 88 - 136 mm Compatibil cu uruburi de spongie de 4mm, corticale de 3,5

  mm i canulate de 3,5 mm i 4 mmTitan i oel inox

  CaracteristiciStabilitate primar absolutForm anatomicSusinere optim a suprafeei articulareNivel optim de vascularizaie periostalVrf ascuitInserare minim-invazivGrosime 2,8 mm. Variante: medial, lateral Titan

  CaracteristiciVariante disponibile: 7 i 9 guriPosibiliti multiple de blocareCompatibil cu uruburi de blocare (2,7 mm i

  3,5 mm), uruburi corticale (2,7 mm i 3,5 mm), uruburi de spongie (2,7 mm, 3,5 mm i 4 mm)

  Posibiliti multiple de poziionare pe tibie distal: anterior, medial, anteromedial, anterolateral

  Uor de tiat i modelatAncorare bun n os osteopenicTitan i oel-inox

  Caracteristici Margini rotunjite Minimizeaz lezarea esutului moale Gaur alungit Ofer plcii flexibilitate i i permite s se adapteze la os Crestturi pe latura posterioar Menine vascularizaia la nivelul periostului Pentru compresie controlat i flexibilitateGaur n zona de curbur a plciiReduce proeminena capului urubuluiCrlig ascuitFaciliteaz poziionarea plcii

  CaracteristiciOfer susinere fracturilor metafizareAncorare bun n os osteopenicGuri combinate LCP posibiliti

  multiple de blocareUor de modelatTitan i oel-inox

  Caracteristici Ofer susinere fragmentului proximal Ancorare bun n os osteopenic Compresie dinamicGuri combinate LCP posibiliti

  multiple de blocareUor de modelatTitan i oel-inox

  m e d i c a l

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 16

  Dispozitiv expandabil pentru corpectomie

  Dispozitivul expandabil pentru corpectomie (ECD) este un substitut vertebral destinat zonei cervicale i zonei toracale superioare ale coloanei vertebrale. Mecanismul de expandare cu care este prevzut dispozitivul permite acestuia expandarea continu in situ. Implanturile, confecionate din PEEK (polieter eter cheton), sunt radiotransparente. Portofoliul larg, ce ofer dispozitive cu nlimi i angulaii diferite, permite chirurgului alegerea implantului optim, n funcie de patologie i de particularitile anatomice ale pacientului.

  Dispozitivul expandabil pentru corpectomie respect ntru totul principiile AO referitoare la reducerea anatomic, fixarea intern stabil, protejarea irigaiei sanguine i mobilizarea rapid a pacientului. Dispozitivul faciliteaz alinierea normal a coloanei pentru mbuntirea biomecanicii coloanei vertebrale i permite fixarea intern stabil prin stabilizarea segmentului vertebral, pentru a stimula fuziunea osoas. Forma dispozitivului permite irigarea cu snge i creeaz un mediu optim pentru realizarea fuziunii. Dispozitivul expandabil pentru corpectomie nu distruge vascularizaia coloanei, dura sau elementele neurale, contribuind astfel la reducerea durerii i la mobilizarea activ precoce a pacientului.

  IndicaiiDispozitivul expandabil pentru corpectomie (ECD) a fost conceput pentru substituirea corpului vertebral i stabilizarea coloanei vertebrale n zona cervical (C3-C7) i n zona toracal superioar (T1-T2). n funcie de particularitile anatomice i patologice, ECD poate fi utilizat pentru a nlocui unul, dou sau trei corpuri vertebrale adiacente. Dispozitivul este indicat n tratamentul tumorilor primare sau secundare, la nivel de coloan cervical sau toracal superioar.

  Tehnic chirurgical rapid i uoar: este necesar un singur instrument pentru

  prinderea i expandarea dispozitivului

  Extremiti conturare anatomic

  Mecanism de expandare continu in situ

  Clem de blocare. Blocheaz mecanismul de expandare pentru a preveni micro-micrile la nivelul dispozitivului.

 • pag 17

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  Vectra i Vectra T, pentru fixare anterioar dinamic

  CSLP, pentru fixare anterioar rigid

  Se recomand utilizarea dispozitivului expandabil pentru corpectomie mpreun cu un sistem adiional de fixare stabil, fie el anterior, posterior sau combinat. Utilizarea mpreun cu un alt sistem contribuie la susinerea tensiunii i a forelor produse de micrile de torsiune, flexie sau extensie.

  ContraindicaiiDispozitivul expandabil pentru corpectomie (ECD) este contraindicat n cazuri de osteoporoz sever sau pentru reconstruirea a mai mult de trei corpuri vertebrale adiacente.

  Produse DePuy Synthes compatibile cu Dispozitivul expandabil pentru corpectomie (ECD):

  Retractor cervical pentru optimizarea cmpului operator

  Electric/Air Pen drive osteotom pentru intervenii chirurgicale pe coloan

  Axon, pentru fixare posterioar

  CSLP Clasic

  CSLP ngust

  CSLP cu unghi variabil

  Vectra

  Vectra-T

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 18

  Sistemul pentru fuziune occipito-cervical

  Sistemul pentru fuziune occipito-cervical a fost conceput ca soluie optim pentru procedurile de fixare a occiputului. Sistemul stabilizeaz i faciliteaz fuziunea jonciunii occipito-cervicale. Sistemul pentru fuziune occipito-cervical include un set complet de instrumente i implanturi, proiectate n aa fel nct s fie compatibile cu toate sistemele bar-urub oferite de DePuy Synthes pentru fixare posterioar cervical i toracal.

  Placa occipitalPortofoliul de plci occipitale aferente sistemului este conceput pentru a oferi dou variante de fixare, medial i lateral, i dou dimensiuni pentru lime, de 50mm i, respectiv, 60mm. Plcile se fixeaz pe occiput cu ajutorul uruburilor. Plcile au profil ngust, de 2mm, i au suprafaa inferioar prelucrat pentru a minimiza alunecarea n timpul interveniei chirurgicale. Plcile pot fi conectate la bare de 3,5mm i 4mm, att drepte ct i curbate anterior, i sunt prevzute cu un sistem de prindere a barei ce permite rotirea i ajustarea lateral sau medial a acesteia. De asemenea, plcile permit o variaie angular a urubului de pn la 15. Pe suprafaa plcilor se gsesc caneluri ce ofer un grad ridicat de precizie la ndoire.

  Plci occipitale pentru bare cu diametrul de 3,5 mm

  Plci occipitale pentru bare cu diametrul de 4 mm

  Posibiliti multiple de fixare a occiputuluiSistemul pentru fuziune occipito-cervical ofer diverse variante de combinare a implanturilor pentru optimizarea fixrii occiputului i pentru reducerea profilului monturii.

  Medial, lime 50 mm Medial, lime 60 mm

  Lateral, lime 50 mm Lateral, lime 60 mm

  Medial, lime 50 mm Medial, lime 60 mm

  Lateral, lime 50 mm Lateral, lime 60 mm

  Plac occipital, medial

 • pag 19

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  Plac occipital, lateral Piulie de strngere cu o gaur

  Bare de occiput Piulie de strngere cu dou guri

  Piulie de strngerePiuliele de strngere au profil ngust i sunt concepute pentru a facilita conectarea barelor drepte sau curbate, cu diametrul de 3,5mm sau 4mm. Sunt fabricate din titan pur (TICP) sau din aliaj de titan (Ti-6Al-7Nb). Piuliele sunt disponibile n variante cu una sau dou guri pentru uruburi.

  uruburi occipitaleSistemul pentru fuziune occipito-cervical folosete uruburi din titan cu diametrul de 4,5mm i 5mm, ce pot avea o lungime cuprins ntre 4mm i 18mm. uruburile au vrf bont. Datorit miezului gros, uruburile occipitale au o rezisten crescut. uruburile se fixeaz foarte bine n urubelnia tip stea din setul de instrumentar al sistemului.

  IndicaiiSistemul pentru fuziune occipito-cervical DePuy Synthes, n combinaie cu alte sisteme bar-urub pentru fixare posterioar (ex. Synapse sau Axon) este conceput pentru stabilizarea i facilitarea fuziunii coloanei cervicale i a jonciunii occipito-cervicale (occiput T3) n urmtoarele indicaii:

  Instabiliti occipito-cervicale sau la nivelul superior al coloanei cervicale: Artrit reumatoid Anomalii congenitale Afeciuni post-traumatice Tumori InfeciiInstabiliti la nivelul inferior al coloanei cervicale i la nivelul superior al coloanei toracale: Afeciuni post-traumatice Tumori Instabiliti iatrogenice ca urmare a unor laminectomii

  etc.Afeciuni degenerative i post-traumatice dureroase la nivelul inferior al coloanei cervicale i la nivelul superior al coloanei toracale.Fuziuni cervicale anterioare ce necesit stabilizare posterioar adiional.

  Contraindicaii Deteriorarea coloanei asociat cu pierderea

  suportului ventral (cauzat de tumori, fracturi sau infecii) cauzeaz o instabilitate major a coloanei cervicale i a prii superioare a coloanei toracale. n aceast situaie, fixarea cu Synapse nu e suficient i se impune stabilizare anterioar adiional.

  Osteoporoz sever.

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 20

  Synapse: Sistem mbuntit pentru stabilizare posterioar a coloanei cervicale i toracale superioare

  Sistemul Synapse este format dintr-un set optimizat de instrumente i implanturi, ce include piulie de strngere, uruburi cu unghi variabil i ncrcare superioar, crlige, conectori transversali, bare i tije transversale. Sistemul este conceput pentru stabilizarea posterioar a coloanei cervicale i toracale superioare.

  Implanturile ofer flexibilitatea necesar pentru adaptarea sistemului la particularitile anatomice individuale ale pacienilor.

  Sistemul Synapse folosete tije de 3,5mm i 4mm, oferind chirurgului libertatea de a face combinaii cu componentele altor sisteme, cum ar fi Axon, CerviFix sau Sistemul de fuziune occipito-cervical. Aceast proprietate permite extinderea monturii de la occiput n

  jos, cu ajutorul sistemul de fuziune occipito-cervical, al sistemului universal pentru coloan (USS) sau al oricrui alt sistem dezvoltat de DePuy Synthes pentru fixare posterioar cu tij i urub.

  Caracteristicile sistemului Tije de 3,5 mm i 4 mm din aliaj de titan Titan 6%

  Aluminiu 7% Niobiu Crlige laminare cu ncrcare superioar Instrumentar simplu i eficient Opiuni multiple de implanturi pentru a fixa jonciunea

  cervico-toracal Compatibilitate total cu sistemul de fuziune occipito-

  cervical uruburile de blocare au filet cu profil ptrat uruburi poliaxiale rezistente

  Conectori transversali cu ncrcare superioar Conectarea se face la capete pentru a obine o

  stabilitate mai mare Chirurgul are la dispoziie conectori ajustabili de patru

  dimensiuni diferite pentru a putea rspunde nevoilor intraoperatorii dictate de specificul anatomic al fiecrui pacient.

  Conectorii pot fi asamblai cu orice urub poliaxial Synapse.

  Synapse prezint att variante de conectori drepi, ct i conectori curbai, crescnd astfel gradul de flexibilitate al sistemului.

 • pag 21

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  uruburi poliaxiale rezistente ncrcare superioar uruburile de 4mm se potrivesc cu tijele de 3,5mm i

  de 4mm Fcute dintr-o singur bucat Autotarodante Trei variante de diametru pentru profil spongios:

  3,5mm, 4mm, 4,5mm uruburile de spongie cu diametru de 3,5mm i 4mm

  permit o angulaie de pn la 50, iar uruburile de 4,5mm permit o angulaie de pn la 45.

  uruburi parial filetate Lungimea total a uruburilor parial filetate variaz

  ntre 18 mm i 50 mmuruburile au o poriune nefiletat de 10 mm AutotarodanteAu profil de urub corticalOfer o angulaie de 40 n toate direciileurubelnia cu filet elimin riscul de blocare a acesteia n urub.

  IndicaiiInstabiliti la nivelul superior al coloanei cervicale, n zona occiputului: Artrit reumatoid Anomalii congenitale Afeciuni post-traumatice Tumori InfeciiInstabiliti la nivelul inferior al coloanei cervicale i la nivelul superior al coloanei toracale: Afeciuni post-traumatice Tumori Instabiliti iatrogenice ca urmare a unor laminectomii

  etc. Afeciuni degenerative i post-traumatice dureroaseFuziuni cervicale anterioare ce necesit stabilizare posterioar adiional.

  Contraindicaii Deteriorarea coloanei asociat cu pierderea

  suportului ventral (cauzat de tumori, fracturi sau infecii) cauzeaz o instabilitate major a coloanei cervicale i a prii superioare a coloanei toracale. n aceast situaie, fixarea cu Synapse nu e suficient i se impune stabilizare anterioar adiional.

  Osteoporoz sever.

  Synapse este compatibil n totalitate cu Sistemul de fuziune occipito-cervical conceput pentru fixare occipito-cervical posterioarSistemul de fuziune occipito-cervical dezvoltat de DePuy Synthes a fost conceput pentru pentru stabilizarea i fuziunea jonciunii occipito-cervicale. Acest sistem include un set complet de instrumentar i implanturi proiectate pentru a optimiza fixarea occiputului i pentru a oferi diverse variante de conectare a monturii cu toate sistemele dezvoltate de DePuy Synthes pentru fixare posterioar cervical i toracic.

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 22

  Cursul AO Polytrauma din Slovenia, 4-6 octombrie 2012 - Testimonial

  n intervalul 04-06 octombrie, am avut plcerea s fim prezeni la cursul AO Polytrauma din Slovenia. Locaia a fost foarte bine aleas: o staiune linitit, pe malul mrii Adriatice, animat de muli turisti, chiar i la nceput de octombrie, cu un port frumos i numeroase ambarcaiuni cu vele. Restaurantele i barurile sunt la tot pasul pe falez, aa c am hotrt s ne aezam la unul dintre ele pn la nceperea lucrrilor din prima zi.

  Cursul a nceput la ora 15:00 cu o dezbatere asupra definiiei de politrauma i o comparaie cu definiia american de traum major (major trauma). A urmat o incursiune n fiziopatologia politraumatizatului i definirea noiunii de pacient stabil, prelegere expus de un medic ATI care lucrez ntr-un serviciu de trauma. La 18:30 lucrrile s-au terminat, dup ce au mai avut loc dou prezentri legate de coagulopatii i transfuzii masive, respectiv rspunsul imun posttraumatic. Avnd experiena primei zile i programul cursului, am putut

  concluziona c este un curs care urmeaza logica de la teorie la practic, i respectiv c prima zi a fost una care s-a adresat mai mult fiziopatologiei i mecanismelor intrinseci care apar n cazul pacientului politraumatizat.Seara, am hotrt s vizitm oraul medieval Piran, aflat la civa kilometri de Portoroz. Drumul, dei scurt, ne-a dus pe dealuri, cu crri extrem de nguste i abrupte, de unde am avut o vedere de ansamblu a ntregului litoral sloven, care ne-a fcut s afirmm, aa cum era i firesc, c este o copie fidel a peisajului croat. Ajuni n Piran,

  am realizat c nu este nici o exagerare n a spune c este unul dintre cele mai bine conservate orae medievale din Europa, nvluit de mister, fiind o locaie unde simi

  c timpul st pe loc. ntregul ora pare un muzeu n aer liber. Peste tot sunt cldiri cu arhitectur veneian, de-a lungul unor strdue att de nguste nct par mai degrab nite crri.

  A doua zi de curs a nceput la ora 09:00. Lucrrile din prima parte a zilei s-au axat pe luarea deciziilor i au devenit mult mai interactive. Au fost urmate, n a doua i a treia parte, de protocoale terapeutice i modaliti chirurgicale de rezolvare a diferitelor situaii. Astfel au

  Dr. Florin tefan i Dr. erban Dragosloveanu, Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie i TBC Osteoarticular Foior, Bucureti

 • pag 23

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  Dup cin am continuat incursiunea n Portoroz, lund staiunea la pas.

  Ultima zi de curs a nceput cu discuii despre traumatismele capului, toracelui i ale abdomenului, urmate de dou prezentri specifice pentru politrauma copilului i a vrstnicului. Am putut recunoate tehnici de imobilizare practicate la faa locului, modaliti de temporizare chirurgical sau lucrul n echip cu un chirurg toracic sau cu un chirurg traumatolog cu competen n chirurgia toracelui. Prezentrile au avut, mai degrab, un titlu educativ pentru noi, dect unul de perfecionare a cunotintelor, fiind cunoscut faptul c traumatologia capului, gtului, a toracelui i a abdomenului nu intr n sfera de activitate a ortopezilor de la noi din ar.

  Totodat, politraumatologia copilului i a vrstnicului, puin ntlnite n clinica noastr, au fost trecute n revist. Ultimele prezentri au expus metode de prezervare a funciei neurologice i managementul hemoragiei la pacienii politraumatizai, urmate de alocuiunea de nchidere a organizatorilor.

  Ca o concluzie, putem spune c a fost un curs bine organizat. Programul a fost respectat ntocmai, iar prezentrile au fost expuse de medici cu experien vast n domeniul politraumatismelor. Locaia a fost una foarte interesant, cu clim mediteranean (pe placul nostru) i foarte animat pentru luna octombrie.

  avut loc discuii despre atitudinea terapeutic corect n cazul asocierii unei fracturi de os lung i traumatism toracic, cnd se poate ncerca salvarea unui membru i cnd se practic amputarea acestuia sau ct de important este decompresia mduvei spinrii n primele 12 ore de la producerea acesteia, pentru a limita degradarea neurologic.

  Prezentrile legate de traumatologia spinal au fost foarte utile pentru noi, dat fiind faptul c, n clinica

  noastr, nu avem parte de aceast patologie. Ultima parte a prezentrilor s-a axat pe discuii de caz i pe prezentarea rezolvrilor agreate de autori, iar de aici am putut ntelege att beneficiile tratamentului chirurgical per primam, ct i ale celui conservator, de echilibrare, urmat de tratament chirurgical per secundam. A fost o expunere n urma creia am nteles c ateptrile terapeutice nu pot fi mereu ndeplinite i c pacientul politraumatizat este, prin definiie, expus la o mulime de riscuri.

  Ziua s-a terminat cu o cin la care au fost invitai toi participanii la curs. A fost un prilej pentru a schimba opinii i impresii legate de curs, de protocoale de trauma i, n general, despre practica ortopedic din diferite ri.

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 24

  Soluii on line

  www.synthes.com

  www.syntheskyo.com

 • pag 25

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda newswww.aofundation.org

  www.aosurgery.org

  iPhone/iPad/Android app

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 26

  Devenii membru AOTrauma!

  Alegei pachetul care vi se potrivete!

  Membrii AOTrauma beneficiaz de reduceri pentru taxele de participare la evenimentele educaionale AOTrauma organizate la nivel naional.

  ENJOY THE NEWBENEFITS & OPPORTUNITIES in

  MEMBERSHIP

  AOSpine MembershipPublicaii i servicii on line

  AOSpine Membership PlusPrimeti n PLUS acces la jurnale on line de specialitate

  Utilizator nregistrat

  Beneficii

  AO Surgery Reference Material educaional selecionat Nouti AOTrauma i acces la newsletter-ul AOTrauma AOTraumaline

  MembruTaxa de membru: de la 100 CHF

  Beneficii

  Beneficiile unui utilizator nregistrat Acces la registrul membrilor AOTrauma Materiale video AO i prelegeri online Acces la jurnale online selecionate (Ovid) Oferte valabile doar pentru membri Imagini anatomice 3D Acces la seminarii - web

 • pag 27

  01/ianuarie 2012 newsnewsronda news

  6-8Mai

  Tratamentul fractur

  ilor

  de umr

  Lucerna, Elveia

  12-13Ianuarie

  Mn i articulaie

  radio-carpian

  Basel, Elveia

  4-5Septembrie

  Fracturi de old

  Innsbruck, Austria

  17-19Septembrie

  Pelvis i acetabulLondra, UK

  2-3Septembrie

  Picior i gleznInnsbruck, Austria

  19MartieFracturi din zona

  cotului Leiden, Olanda

  WORKSHOPURI CU SPECIMEN ANATOMIC

  AOTrauma Master, 2013

  Devenii membru AOTrauma!

  Alegei pachetul care vi se potrivete!

  Membrii AOTrauma beneficiaz de reduceri pentru taxele de participare la evenimentele educaionale AOTrauma organizate la nivel naional.

  ENJOY THE NEWBENEFITS & OPPORTUNITIES in

  MEMBERSHIP

  AOSpine MembershipPublicaii i servicii on line

  AOSpine Membership PlusPrimeti n PLUS acces la jurnale on line de specialitate

  Utilizator nregistrat

  Beneficii

  AO Surgery Reference Material educaional selecionat Nouti AOTrauma i acces la newsletter-ul AOTrauma AOTraumaline

  MembruTaxa de membru: de la 100 CHF

  Beneficii

  Beneficiile unui utilizator nregistrat Acces la registrul membrilor AOTrauma Materiale video AO i prelegeri online Acces la jurnale online selecionate (Ovid) Oferte valabile doar pentru membri Imagini anatomice 3D Acces la seminarii - web

 • newsnewsronda news 01/ianuarie 2012

  pag 28pag 28pag 28

  Ronda MedicalStr. Zorilor nr.25, 400335 Cluj-Napoca [email protected], www.rondamedical.rotel.: +40 264 237 212, +40 727 362 555, fax: +40 264 237 295Distribuitor DePuy Synthes

  BIBLIOTECA NAIONAL A ROMNIEIntreaga responsabilitatea asupra originalitii i corectitudinii tiinifice a articolelor publicate sub semntur de autor revine autorului acestor materiale. Materialele publicate n aceast revist, care nu au semntur de autor, au fost elaborate pe baza brourilor, tehnicilor chirurgicale i a altor materiale informative ale DePuy Synthes i AO.Tiraj: 800 exemplare.

  AOTrauma Master, 2013SEMINARII

  19-20AprilieFemur proxi

  mal

  Barcelona, Spania

  28-29Mai

  Fracturi de fragilitate i co-management ortogeriatricStockholm, Suedia

  12-13Iunie

  Reconstrucie osoas

  Milano, Italia

  1-2Noiembrie

  Pediatric

  Birmingham, UK

  17-18Octombrie

  Osteotomii de genunchiLyon, Frana

  Titulatur................................................... Nume ......................................................................... Prenume ......................................................................Naionalitate ........................................... Data naterii............................................................. Grade ............................................................................ Specializare.............................................. Grad universitar ..................................................... Doctor n medicin: da/nu .

  Instituia............................................................................................................ Funcia .............................................................................................................Departametul................................................................................................. Adresa instituiei ..........................................................................................Ora............................................................. Cod potal ............................................................... Jude/ Sector ............................................................... ara ............................................................. Telefon serviciu ..................................................... Telefon mobil ..............................................................Fax .............................................................. Telefon domiciliu .................................................. Adresa e-mail ..............................................................

  Dac dorii s primii corespondena la domiciliu completai i cmpurile de mai jos:Adresa de domiciliu ........................................................................................................................ Ora ................................................................................ Cod potal ................................................ Jude/ Sector.......................................................... ara .................................................................................Limba internaional de coresponden..................................................................................................................................................................................Domenii de interes/ Alte Observaii.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Completnd acest formular putei primi materiale si informaii de la Ronda Medical att prin pot ct si prin e-mail sau putei s ne trimitei prerea dumneavoastr despre aceast revist. Putei, de asemenea, s l transmitei colegilor dumneavoastr care nc nu au primit materiale Ronda Medical si care vor s si nceap corespondena cu noi. Datele dumneavoastr nu vor fi folosite n nici un alt scop, nu vor fi vndute sau transmise mai departe. Echipa Ronda Medical

  FORMULAR

  ISSN 1843-9756

  RN 01 2013