Principiile Horticulturii Alternative

download Principiile Horticulturii Alternative

of 23

 • date post

  19-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  21
 • download

  0

Embed Size (px)

description

665vv

Transcript of Principiile Horticulturii Alternative

 • PRINCIPIILE HORTICULTURII ALTERNATIVE

 • Obiectivele i principiile sistemelor de producie n horticultura alternativPrincipalele obiective ale horticulturii alternative mbrac caracteristicile obiectivelor agriculturii ecologice conturate de ctre Fundaia Internaional a Micrilor de Agricultur Organic, ele fiind:- obinerea produselor horticole cu valoare nutritiv ridicat, n cantiti suficiente;- nlocuirea conceptului prin care omul este nvat c domin natura cu acela prin care omul se recunoate ca o parte a naturii, drept pentru care nva s aplice metode de lucru compatibile cu mediul nconjurtor ,,dup natur;- meninerea i ameliorarea durabil a fertilitii solului;- potenarea i cuprinderea ciclurilor biologice ntr-un sistem n care un rol important revine microorganismelor, florei i faunei solului;- evitarea oricror forme de poluare ce pot rezulta din tehnicile horticole;- meninerea diversitii genetice a sistemelor horticole;- asigurarea pentru productorii din horticultur a unui trai decent.

 • Principiile sistemelor de producie n horticultura alternativ, se bazeaz pe valorificarea la maximum a resurselor locale, cu riscuri economice i ecologice reduse la minimum, mbinnd cunotinele tradiionale cu progresul tiinelor n domeniul geneticii, fiziologiei, biochimiei, biofizicii, tiinelor solului, microbiologiei, proteciei plantelor, tehnicilor horticole, ecologiei.

  Prin aplicarea acestor principii se urmrete: meninerea fertilitii solului, protecia mediului nconjurtor, respectul pentru sntatea consumatorilor, viziunea global asupra interaciunilor din natur.

 • Meninerea fertilitii solului este preocuparea central n horticultura alternativ, solul fiind considerat ca un organism viu, complex, care interacioneaz strns cu flora i microfauna care l populeaz.

  Toate ndeletnicirile horticole: pomicultura, viticultura, legumicultura, floricultura, dendrologia, au un grad ridicat de intensivitate i de aceea meninerea fertilitii solului, devine o necessitate stringent, viznd intensificarea activitii microbiologice a acestuia i evitarea degradrii lui, prin aplicarea lucrrilor adecvate, de mobilizare i afnare, fertilizare, etc.

 • Protecia mediului nconjurtor reprezint un obiectiv major, n condiiile n care tehnicile culturale din ultimele decenii, au contribuit la eroziunea solului, degradarea sistemelor ecologice, poluarea apelor freatice i a recoltelor cu pesticide i nitrai.Tehnicile culturale agreate de horticultura alternativ se bazeaz pe:- folosirea ngrmintelor organice i a celor minerale mai puin solubile;- folosirea ngrmintelor verzi i a composturilor;- interzicerea folosirii erbicidelor duntoare, fiind admise numai cele bazate pe sruri minerale simple (cupru, sulf, silicat de sodiu), extracte de plante, aplicarea metodelor termice;- alegerea acelor produse pentru combaterea bolilor i a duntorilor care nu duneaz albinelor i petilor, nu se acumuleaz n sol polundu-l, nu au remanen n produse i nu pericliteaz sntatea consumatorilor.

 • Respectul pentru sntatea consumatorilor

 • Problema calitii totale se impune cu att mai mult la nceputul mileniului trei, consumatorii fiind vizai prin diferite publicaii, radio, emisiuni TV., s consume acele produse alimentare, deci i produse horticole care prin caliti organoleptice, nivele ridicate de elemente biochimice: vitamine, proteine, aminoacizi eseniali, lipide, glucide, nu duneaz sntii i sunt curate, adic fr reziduuri de pesticide sau nitrii.

  n horticultura alternativ se pune accent pe interveniile omului, fr a agresa natura. De aceea, culturile horticole, reprezint ecosisteme create de ctre om, n a cror exploatare se aplic principiul ecologic fundamental care se refer la interrelaia existent ntre ,,a tri, ,,a se hrni i a construi hran pentru alte fiine vii.

 • Ecoferma este conceput ca fiind o unitate funcional a biosferei creat de om, dependent de el, prin managementul aplicat. Ea este o unitate autocatalitic reglabil, reprezentat de un ecosistem horticol, n care pe lng aspecte biologice tehnice i economice, sunt evideniate i elemente juridice.Organigarea ecofermei, este focalizat pe respectarea strict a legilor biosferei, avndu-se n vedere tot timpul, c indicatorul sintetic al unei bune gospodriri l constituie ,,conservarea i sporirea fertilitii solului.Pilotarea ecofermelor, este n fapt un management creativ: ecologic, economic, informaional i cibernetic, ceea ce presupune o activitate interdisciplinar, o permanent colaborare a tehnologului de ecosistem cu biologul, ecologul, pedagogul, geneticianul, protecionistul, matematicianul, informaticianul, juristul.

 • Secvene tehnologice cadru practicate n horticultura alternativ Un prim pas al horticultorului spre stabilirea relaiilor de ntr-ajutorare cu natura, se realizeaz prin aplicarea conceptului ,,producie integrat.,,Producia integrat i propune urmtoarele obiective:- Promovarea produciei care respect mediul, este viabil economic i susine multiplele funcii ale agriculturii, respectiv horticulturii, pe plan social, cultural i recreativ; - Obinerea de produse sntoase cu reziduuri minime de pesticide;- Protejarea sntii fermierilor i a tuturor celor care manipuleaz produse agrochimice;- Promovarea i meninerea la un nivel ridicat a biodiversitii n agroecosisteme i n arealul nconjurtor;- Acordarea prioritii cunoaterii i folosirii mecanismelor naturale de reglare a funciilor agroecosistemelor;- Ridicarea i prezervarea pe termen lung a fertilitii solului;- Minimizarea polurii apei, solului i a aerului.

 • Secvenele tehnologice cadru admise n horticultura alternativ bazat pe conceptul ,,producie integrat se refer la:managementul solului;controlul buruienilor;udatul raional;protecia fitosanitar;cultura soiurilor rezistente la boli i duntori;rotaia i asocierea culturilor;semnatul sau plantatul la epoca optim;tehnologiile pre i post recolt.

 • Managementul solului n sistemul integratManagementul solului n sistemul integrat, presupune: controlul calitii solului, corectarea reaciei solului, mbuntirea structurii i texturii acestuia, sporirea coninutului n humus, ngrarea cu ngrminte naturale i mulcirea solului.

 • Controlul calitii solului

  Meninerea sntii solului este o condiie de baz pentru ca generaia actual s asigure un viitor generaiilor urmtoare.

  Sntatea solului se conserv prin asigurarea nivelelor ridicate ale nsuirilor de calitate ale acestora, nivele ce se verific prin controale anuale i speciale, de ctre specialiti n agrochimie i pedologie n laboratoare speciale ale oficiilor judeene de agrochimie, a universitilor de tiine agronomice i a institutului de pedologie i agrochimie.

  Controlul anual al calitii solului se efectuaeaz toamna dup recoltarea culturilor prin luarea de probe de sol pentru a se determina: reacia solului (pH), coninutul n humus, gradul de aprovizionare cu azot (N), fosfor (P) i potasiu (K), activitatea biologic, structura i textura solului i emiterea buletinului de analiz cu recomandrile de rigoare.

 • Determinarea pH-ului este destul de simpl i const n recoltarea a ctorva grame de sol, care se pun n contact cu un reactiv special component al trusei de determinare. Reactivul se coloreaz diferit n funcie de pH-ul solului. Comparndu-se culoarea reactivului cu o scal standard existent n trus, se obine valoarea pH-ului de la bazic 4-7 pn la acid 7-9.

 • Coninutul n humus, respectiv materia organic existent n sol, n stratul de pn la 60 cm, se poate aprecia vizual sau se poate determina exact prin analize de laborator.

  Aprecierea vizual a coninutului n humus se realizeaz n funcie de culoarea solului. Pentru aceasta, se recolteaz probe de sol cu cazmaua, de la 0 la 20 cm adncime, pentru plantele ierboase i de la 0 la 60 cm n cazul plantelor lemnoase. Probele de sol se ntind pe o foaie de hrtie alb, apreciindu-se coninutul n humus astfel:Culoarea cenuiu deschis pn la glbui, atrage atenia asupra unui coninut sczut n humus, de mai puin de 2%;Culoarea brun-cenuie pn la brun, este asimilat cu un coninut de humus moderat, de 2-5%;Culoarea cenuiu negricioas pn la brun nchis ndreptete aprecierea unui coninut bogat n humus, de 5-7%;Culoarea brun-negricioas pn la negru demonstreaz un coninut foarte bogat n humus, de peste 7%.

 • Activitatea biologic a solului, cu ct este mai intens cu att confer acestuia calitatea de viu i sntos, dezvoltndu-se n voie microflora i microfauna util.Cel mai simplu mod de a aprecia activitatea biologic a solului este prin determinarea frecvenei rmelor din sol.Luna septembrie este n majoritatea anilor perioada optim pentru a aprecia activitatea biologic a solului, lucrarea efectundu-se astfel:

  pe 4 suprafee dreptunghiulare cu laturile de 50-100 cm curate de buruieni i netezite cu mna se aeaz 20 paie cu lungimea de 5 cm, la distanele de 2-3 cm ntre ele apsndu-se uor cu mna n sol, pentru a nu fi luate de vnt. n dimineaa urmtoare se vor numra cte paie au fost micate de rme i se face media aritmetic (paie micate/4) dup care se pot face urmtoarele clasificri:

  media de 0-5 paie micate este echivalent cu o activitate biologic redus datorat populaiei foarte mici de rme;

  media de 6-10 paie micate reliefeaz o activitate biologic slab, populaia de rme fiind mic;

  11-15 paie micate, conduc la aprecierea c populaia de rme este suficient pentru a imprima o activitate biologic normal a solului;

  16-20 paie micate, ne ndreptesc s apreciem o populaie de rme foarte mare i o activitate biologic intens.

 • Structura i textura solului, sunt caracteristici ale calitii solului, care contribuie la meninerea unui regim optim de hran, ap i aer pentru plante.Pentru aprecierea structurii acestuia, metoda cea mai simpl la ndemna oricrui horticultor, const n recoltarea unor calupuri de pmnt cu dimensiunile de 30/18/15 cm, pentru plantele ierboase, recoltate din diferite puncte ale terenu