Alternative pentru powerpoint

14
Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava Facutatea de Știinţe Economice şi Administraţie Publică Contabilitate şi Informatică de Gestiune TEMĂ LABORATOR Enunţ: Realizarea de prezentări folosind sisteme alternative (prezi etc) Timp de lucru recomandat: 4 săptămâni Rezultatul lucrării: o analiză sau o sinteză a soluţiilor de realizare a prezentărilor, începând cu PPT/presentation, dar şi soluţii mai actuale. Condiţii tehnice: 10-20 pagini, A4, font de 12, margini 2 cm, la un rând, fişier PDF, postat pe grup în folder-ul dvs. Fiecare din noi a avut pană acum de realizat prezentări cu diferite ocazii iar pentru mine acestea însemnau muncă în Microsoft Office PowerPoint. Prin intermediul acestei teme de laborator voi încerca să găsesc diferite metode alternative pentru clasicele PowerPoint-uri. Microsoft Office- PowerPoint POWERPOINT este o aplicatie ce permite crearea de pagini electronice unite în cadrul unui singur fişier: nume.PPT ce poate să conţină : - pagini (SLIDE-uri) de prezentare; - efectuarea, pe paginile de prezentare, de adnotări invizibile pentru public; - modificarea paginilor unei prezentări existente; - adăugarea de pagini noi sau introducerea de texte, imagini CLIPART, diagrame EXCEL, tabele WORD sau alte obiecte; - inserarea de imagini artistice, utilizând o gama largă de instrumente de desenare din POWERPOINT; - efecte sonore şi animaţii, efecte speciale (tranzitii de la o pagină la alta, texte ce apar din toate direcţiile etc.). PowerPoint e programul cu care toţi am copilărit şi până acum nu mi-am pus problema înlocuirii lui cu un alt program care să mă ajute în realizarea prezentărilor.

description

dgfsgfdgfd

Transcript of Alternative pentru powerpoint

Page 1: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

TEMĂ LABORATOR

Enunţ: Realizarea de prezentări folosind sisteme alternative (prezi etc)Timp de lucru recomandat: 4 săptămâniRezultatul lucrării: o analiză sau o sinteză a soluțiilor de realizare a prezentărilor, începând cu PPT/presentation, dar și soluții mai actuale.Condiții tehnice: 10-20 pagini, A4, font de 12, margini 2 cm, la un rând, fișier PDF, postat pe grup în folder-ul dvs.

Fiecare din noi a avut pană acum de realizat prezentări cu diferite ocazii iar pentru mine acestea însemnau muncă în Microsoft Office PowerPoint. Prin intermediul acestei teme de laborator voi încerca să găsesc diferite metode alternative pentru clasicele PowerPoint-uri.

Microsoft Office- PowerPointPOWERPOINT este o aplicatie ce permite crearea de pagini electronice unite în cadrul unui singur fişier: nume.PPT ce poate să conţină :- pagini (SLIDE-uri) de prezentare;- efectuarea, pe paginile de prezentare, de adnotări invizibile pentru public;- modificarea paginilor unei prezentări existente;- adăugarea de pagini noi sau introducerea de texte, imagini CLIPART, diagrame EXCEL, tabele WORD sau alte obiecte;- inserarea de imagini artistice, utilizând o gama largă de instrumente de desenare din POWERPOINT;- efecte sonore şi animaţii, efecte speciale (tranzitii de la o pagină la alta, texte ce apar din toate direcţiile etc.).

PowerPoint e programul cu care toţi am copilărit şi până acum nu mi-am pus problema înlocuirii lui cu un alt program care să mă ajute în realizarea prezentărilor.

Page 2: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de GestiuneLa o căutare amănunţită pe internet putem descoperi că există o mulţime de programe care satisfac aceeaşi nevoie, cum ar fii: Prezi, Libre Office, Pow Toon, Zoho Show, Google Docs etc.

1.PreziPrezi este o variantă foarte bună pentru prezentări. Pe mine cel mai mult m-a impresionat

tranziţia dintre sliduri şi templates-urile foarte plăcute ochiului, fiecare fiind potrivit pentru un anumit gen de prezentare.

Acesta este un program online, care are însă şi varianta offline. Orice curios poate să creeze o astfel de prezentare doar dacă accesează Prezi.com şi apasă pe ,,New prezi”. Varianta publică este gratită, cu cateva conditii: prezentările noastre sunt publice şi pot fi făcute în limita a 100MB.

Preţul variantei ,,Enjoy” este de 4,92$/lună iar oferta include următoarele avantaje: prezentările sunt private, nu mai apare pe toate prezentările logo-ul Prezi, beneficiem de ajutor online şi spaţiul de stocare creşte până la 500MB.

Licenţa ,,Pro” (13,25$/lună) are în plus faţă de cea ,,Enjoy” doar spaţiul de stocare care ajunge la 2GB şi faptul că putem descărca ,,Prezi Desktop” şi să îl folosim la capacitate maximă. Spun asta deoarece ,,Prezi Desktop” poate fi descărcat şi utilizat timp de 30 de zile în cadrul unui trial, însă cu unele restricţii.

Page 3: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

2.Libre OfficeLibre Office este o suită office pentru Windows, Macintosh şi Linux care poate oricând să

înlocuiască clasicul şi costisitorul Microsoft Office prin cele 6 aplicaţii bogate în funcţionalităţi ce substituie toate programele cu care eram obişnuiţi.

Microsoft Office Word – Libre Office Writer

Microsoft Office Excel– Libre Office Spreadsheet

Microsoft Office PowerPoint– Libre Office Presentation etc.

Libre Office însă faţă de Microsoft Office poate fi descărcat gratuit de pe pagina oficială. Acesta putem spune că este un avantaj clar pentru Libre Office, dar odată ce deschidem orice program dintre cele 6 putem observa nişte asemănări izbitoare cu Microsoft Office, lucru cu 2 tăişuri. Pe de o parte pentru mine este bine deoarece când am intrat prima dată în Libre Office Presentation am observat că sunt deja familiarizat cu templates-urile, ştiu unde sunt distribuite comenzile în pagină, animaţiile se introduc în mod identic cu PowerPoint-ul şi tot ce ţine de introducerea datelor în program. Pe de altă parte cei de la Libre Office au creeat practic un PowerPoint gratuit, un lucru bun dacă am avea de ales doar între cele 2 programe, dar acest program pare la fel de banal şi vechi în comparaţie cu altele ce au adus multe îmbunătăţiri.

Page 4: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

3.Zoho ShowZoho Docs îşi are activitatea exclusiv în mediul online. Aici poţi upload-a fisiere text, foi de calcul , prezentări, fotografii, muzică sau fişiere video. Referindu-mă doar la Zoho Show, partea care se ocupă cu prezentările, pot nota ca avantaj faptul că după ce am terminat de creeat o prezentare o putem descarca in 4 formate diferite: MS Powerpoint Presentation, OpenDocument Presentation, MS Powerpoint Slideshow şi PDF. Temele nu sunt ieşite din comun şi general vorbind programul nu te uimeşte printr-o caracteristică unică, însă te poate ajuta oricând ai nevoie să faci o prezentare decentă şi într-un timp scurt.Pentru a creea o prezentare nu e nevoie decât să te loghezi cu ajutorul e-mail-ului. Zoho are deasemenea o variantă pentru mobile ,, Mobile Presentation App”.

https://docs.zoho.com/show/published.do?rid=gu1wa4d9f2a6f9c4340a09d2e709a7846626e

Page 5: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

4.Google PresentationGoogle Docs Presentation este un program accesibil pentru multe

categorii de utilizatori,fiind foarte uşor de utilizat. Deşi nu are foarte multe funcţii şi nu este la fel de complex precumaplicaţia PowerPoint, în Google Docs Presentation găsim funcţiile elementare necesare realizăriiunei prezentari reuşite. Din ce am observat Google Presentation este asemănător cu Zoho Show şi la utilitate şi la aspect. Aici poţi creea o prezentare decentă, însă la categoriile: animaţii,tranziţiile între slide-uri şi templates acest program are de suferit. Nu am putut să nu observ că se regăsesc doar 8 tipuri de font şi nu pot fi adăugate fişiere audio în prezentare.

După ce am finalizat prezentarea aceasta poate fi descărcată in diferite formate, trimisă prin e-mail sau publicată pe internet.

Page 6: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

5.Pow ToonPow Toon este un program folosit la crearea prezentărilor animate şi a clipurilor video.

Acest program, în opinia mea este lider în ceea ce priveşte animaţiile, efectele, tranziţiile între slide-uri. În bara din dreapta putem observa o gamă foarte largă de efecte pentru text,animaţii, rame pentru imagini, caractere,diferite forme, fundaluri.

Pow Toon poate fi utilizat în mod gratuit de orice persoană, care se autentifică cu adresa de e-mail sau prin contul de Facebook. Oferta Free îţi permite să creezi prezentări de până la 5 minute, la calitate standard şi poate fi utilizat doar sub marca Pow Toon. Varianta ,,Pro” costă 59$/lună sau 228$/an şi prezintă următoarele avantaje: prezentările pot ajunge până la 15 minute, calitate HD, prezentările pot fi urcate pe Youtube şi programul poate fi folosit în cadrul propriei afaceri, fără a-l asocia cu numele ,,Pow Toon”.

Page 7: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

6. KizoaKizoa este total diferit faţă de celelalte programe testate în cadrul acestei teme. Iniţial am

întâmpinat probleme în adăugarea textului şi a animaţiilor, însă după ce mi-am dat seama cum se utilizează aceste funcţii am realizat că programul este unul foarte complex. Un mare minus pe care l-am găsit la acest program este limita de caractere ce pot fi introduse pe un slide, deşi ar încăpea mult mai multe.

Pentru Kizoa există 3 variante, toate online. Varianta Basic, gratuită, oferă un spaţiu de stocare de 1GB, introducerea de videoclipuri de maxim 10 secunde în prezentări, o varietate largă de elemente pentru prezentări, colaje, editare foto şi posibilitatea de a posta prezentările pe Facebook, Twitter sau trimiterea acestora prin email.

Varianta Premium WEB costă 29,99$/an (2.49$/lună) şi prezintă următoarele avantaje:

- Spaţiu de stocare nelimitat- Videoclipuri de până la 20 de secunde în cadrul prezentărilor şi al colajelor- Conţinut premium- Descărcarea fotografiilor şi a colajelor în format HD- Colaje animate ce pot fi adăugate în prezentări- Posibiliatea de a introduce muzica proprie pe slide-uri

Variante Premium DVD costă 49,99$/2 ani (2,09$/lună) are următoarele îmbunătăţiri faţă de variante Premium WEB:

- Videoclipuri de până la 60 de secunde în cadrul prezentărilor şi al colajelor- Adăugarea mai multor melodii în prezentări- Crearea de DVD-uri cu prezentările- Posibilitatea de e crea un videoclip din prezentare pentru a-l descărca pe PC sau pentru a-l

posta pe Youtube

Page 8: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

7. Slide CaptainSlide Captain este un program uşor de folosit, are o interfaţă simplă şi prezentările create se pot descărca în format ZIP sau PDF. Pentru a te putea folosi de acest program trebuie să te îti creezi cont.Programul este destul de comun, se pot insera imagini, se pot alege tipuri de tranziţii, se pot insera texte din surse externe etc.

Page 9: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

8.Slid.esSlides este un program online destul de diferit ca interfaţă, dar după ce începi să îl

foloseşti,îţi dai seama că e cam pe aceeaşi linie cu alte programe. Varianta Free te atrage doar cu un spaţiu de stocare de 250mb iar toate prezentările create sunt publice. În caz că vrei mai mult, varianta Pro îţi stă la îndemână pentru 7$/lună sau 70$/an.

Varianta Pro a acestui program este echivalentă cu variantele gratuite de la alte programe, ceea ce il face oarecum banal. Simplul fapt că are 2GB spaţiu de stocare, posibilitatea de a-l folosi în modul offline şi câteva teme adiţionale nu cred că îl fac să îşi merite banii.

La puncte tari aş mai putea adăuga modul în care sunt aşezate slide-urile şi cum se face tranziţia între ele, într-un un stil nou, asemănător cu Prezi.

Page 10: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

9. Kingsoft PresentationKingsoft Presentation este un program ce face parte din Kingsoft Office. Această suită seamănă izbitor cu Microsoft Office şi Libbre Office, singura diferenţă pe care am putut să o observ a fost că odată cu instalarea programului am avut de ales între 3 teme. Acest program este compatibil cu Powerpoint-ul şi în sensul că poate deschide fişiere create în programul celor de la Microsoft.

Kingston Office este valabil pentru Windows, Android şi Linux iar pentru acesta există şi varianta Professional. Preţul acestei variante este de 69,95$.

Page 11: Alternative pentru powerpoint

Universitatea ,,Ștefan cel Mare” SuceavaFacutatea de Știinţe Economice şi Administraţie PublicăContabilitate şi Informatică de Gestiune

Concluzii:În urma realizării acestei teme am ajuns la concluzia că Microsoft Office PowerPoint nu e

nicidecum unica soluţie în realizarea prezentărilor de care voi avea nevoie de acum încolo. Există o mulţime de alternative pentru a înlocui acel program.Analizând doar programele disponibile pentru Windows am găsit aceste 9 variante simple de utilizat, care sunt gratuite şi ne pot face să uităm de programul PowerPoint.

Dacă dorim să folosim o copie aproape identică a PowerPointului, dar care să se numească altfel putem folosi cu încredere LibreOffice Presentation sau Kingsoft Presentation. Pentru aceste programe vom realiza că timpul necesar pentru acomodare este 0.

Dacă dorim să facem nişte prezentări cu adevărat diferite propun spre folosinţă programele Prezi şi Kizoa. Aceste 2 programe au sistemul de introducere a datelor mai diferit decât al celorlalte programe şi rezultatul final este, în opinia mea, unul diferit.

Realizat de:

Jitariuc Virgil Marius, CIG an I, gr.2A