Pol Contab 2015

download Pol Contab 2015

of 22

 • date post

  11-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  7
 • download

  0

Embed Size (px)

description

politici contabile de intreprindere

Transcript of Pol Contab 2015

Drepturi rezervate

POLITICI CONTABILECAPITOLUL IINFORMAII GENERALE

1.1. POLITICI CONTABILE

Politicile contabile reprezint principiile, bazele, conveniile, regulile i practicile specifice aplicate de o entitate la ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare anuale.

Conducerea entitii stabilete politicile contabile pentru operaiunile derulate i prin intermediul acestora i fundamenteaz deciziile.

Aceste politici au fost elaborate avnd n vedere specificul activitii i strategia adoptat de entitate.

Politicile contabile au fost elaborate astfel nct s se asigure furnizarea, prin situaiile financiare anuale, a unor informaii:

a) relevante pentru nevoile utilizatorilor n luarea deciziilor economice;

b) credibile.A. Modificri n politicile contabile

Modificarea politicilor contabile este permis doar dac este cerut de lege sau are ca rezultat informaii mai relevante sau mai credibile referitoare la operaiunile entitii.

Entitatea trebuie s menioneze n notele explicative orice modificri ale politicilor contabile, pentru ca utilizatorii s poat aprecia dac noua politic contabil a fost aleas n mod adecvat, efectul modificrii asupra rezultatelor raportate ale perioadei i tendina real a rezultatelor activitii societii.

B. Modificri n estimrile contabile

Ca rezultat al incertitudinilor inerente n desfurarea activitilor, multe elemente ale situaiilor financiare ntocmite de entitate nu pot fi evaluate cu precizie, ci doar estimate. Procesul de estimare implic raionamente bazate pe cele mai recente informaii credibile pe care societatea le are la dispoziie.

1.3. PREZENTAREA SOCIETII COMERCIALE

1.3.1 Organizare i funcionare

S.C. .........a fost nfiinat n anul............ i i desfoar activitatea n domeniul......

S.C. ............. are urmtoarele date de identificare...............

1.3.2. Obiect de activitate

Principalele activiti desfurate de S.C. .................... potrivit actului de nfiinare, sunt urmtoarele.............

1.4. CADRUL GENERAL DE RAPORTARE

1.4.1. Organizarea i conducerea contabilitiiEntitatea are obligaia s organizeze i s conduc contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiar, potrivit Legii contabilitii 82/1991 republicat, i contabilitatea de gestiune adaptat la specificul activitii.

Contabilitatea se ine n limba romn i n moneda naional.Contabilitatea operaiunilor efectuate n valut se ine att n moneda naional, ct i n valut, potrivit reglementrilor elaborate n acest sens.

Orice operaiune economico-financiar efectuat se consemneaz n momentul efecturii ei ntr-un document care st la baza nregistrrilor n contabilitate, dobndind astfel calitatea de document justificativ.

Rspunderea pentru organizarea i conducerea contabilitii entitii revine administratorului.

Entitatea organizeaz i conduce contabilitatea n compartimente distincte, conduse de ctre directorul economic, care are studii economice superioare i care rspunde mpreun cu personalul din subordine de organizarea i conducerea contabilitii, n condiiile legii.

1.4.2. Registrele de contabilitate

Registrele de contabilitate obligatorii sunt: Registrul-jurnal, Registrul-inventar i Cartea mare. ntocmirea, editarea i pstrarea registrelor de contabilitate ale entitii se efectueaz conform normelor elaborate de Ministerul Finanelor Publice.

1.4.3. Situaiile financiare anuale

Documentele oficiale de prezentare a situaiei economico-financiare a entitii sunt situaiile financiare anuale, stabilite potrivit legii, care trebuie s ofere o imagine fidel a poziiei financiare, performanei financiare i a celorlalte informaii referitoare la activitatea desfurat de societate.

Exerciiul financiar reprezint perioada pentru care trebuie ntocmite situaiile financiare anuale i coincide cu anul calendaristic. Durata exerciiului financiar este de 12 luni.

Situaiile financiare anuale se pstreaz timp de 50 de ani.

Termenele pentru ntocmirea situaiilor financiare anuale sunt urmtoarele (art. 36 din Legea contabilitii nr. 82/1991):

a. pentru societile comerciale, societile/companiile naionale, regiile autonome, institutele naionale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la ncheierea exerciiului financiar;

b. pentru celelalte persoane prevzute la art. 1 din Legea contabilitii, 120 de zile de la ncheierea exerciiului financiar.

1.5. PRINCIPII CONTABILE

Elementele prezentate n situaiile financiare anuale ale entitii se evalueaz n conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitii de angajamente. Astfel, efectele tranzaciilor i ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cnd tranzaciile i evenimentele se produc (i nu pe msur ce trezoreria sau echivalentul su este ncasat sau pltit) i sunt nregistrate n contabilitate i raportate n situaiile financiare ale perioadelor aferente.

1. Principiul continuitii activitiiTrebuie s se prezume c societatea i desfoar activitatea pe baza principiului continuitii activitii. Acest principiu presupune c societatea i continu n mod normal funcionarea, fr a intra n stare de lichidare sau reducere semnificativ a activitii. 2. Principiul permanenei metodelorMetodele de evaluare trebuie aplicate n mod consecvent de la un exerciiu financiar la altul.3. Principiul prudeneiEvaluarea trebuie fcut pe o baz prudent i, n special:

poate fi inclus numai profitul realizat la data bilanului;

trebuie s se in cont de toate datoriile aprute n cursul exerciiul financiar curent sau al unui exerciiu precedent, chiar dac acestea devin evidente numai ntre data bilanului i data ntocmirii acestuia;

trebuie s se in cont de toate datoriile previzibile i pierderile poteniale aprute n cursul exerciiului financiar curent sau al unui exerciiu financiar precedent, chiar dac acestea devin evidente numai ntre data bilanului i data ntocmirii acestuia;

trebuie s se in cont de toate deprecierile, indiferent dac rezultatul exerciiului financiar este pierdere sau profit.

4. Principiul independenei exerciiuluiTrebuie s se in cont de veniturile i cheltuielile aferente exerciiului financiar, indiferent de data ncasrii sau plii acestor venituri i cheltuieli.

5. Principiul evalurii separate a elementelor de activ i de datoriiConform acestui principiu, componentele elementelor de activ sau de datorii trebuie evaluate separat.

6. Principiul intangibilitiiBilanul de deschidere pentru fiecare exerciiu financiar trebuie s corespund cu bilanul de nchidere al exerciiului financiar precedent.

7. Principiul necompensriiOrice compensare ntre elementele de activ i de datorii sau ntre elementele de venituri i cheltuieli este interzis. Eventualele compensri ntre creane i datorii ale societii fa de acelai agent economic pot fi afectate cu respectarea prevederilor legale, numai dup nregistrarea n contabilitate a veniturilor i cheltuielilor la valoarea integral.

8. Principiul prevalenei economicului asupra juridiculuiPrezentarea valorilor din cadrul elementelor din bilan i contul de profit i pierdere se face innd seama de fondul economic al tranzaciei sau al operaiunii raportate i nu numai de forma juridic a acestora.

9. Principiul pragului de semnificaieElementele de bilan i de cont de profit i pierdere care sunt precedate de cifre arabe pot fi combinate dac:

acestea reprezint o sum nesemnificativ sau

astfel de combinare ofer un nivel mai mare de claritate, cu condiia ca elementele astfel combinate s fie prezentate separat n notele explicative.

1.6. REGULI GENERALE DE EVALUARE

Elementele prezentate n situaiile financiare anuale se evalueaz, n general, pe baza principiului costului de achiziie sau al costului de producie.

1.6.1. Evaluarea la data intrrii n societate

La data intrrii n societate, bunurile se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate la valoarea de intrare, care se stabilete astfel:a. la cost de achiziie pentru bunurile procurate cu titlu oneros;b. la cost de producie pentru bunurile produse n entitate;c. la valoarea de aport, stabilit n urma evalurii pentru bunurile reprezentnd aport la capitalul social;d. la valoarea just pentru bunurile obinute cu titlu gratuit.

1.6.2. Evaluarea cu ocazia inventarieriiEvaluarea elementelor de activ i de pasiv cu ocazia inventarierii se face potrivit reglementrilor legale i normelor emise n acest sens de Ministerul Finanelor Publice.

1.6.3. Evaluarea la ncheierea exerciiului financiar

La ncheierea exerciiului financiar, elementele de activ i de pasiv de natura datoriilor se evalueaz i se reflect n situaiile financiare anuale la valoarea de intrare, pus de acord cu rezultatele inventarierii.

n acest scop, valoarea de intrare se compar cu valoarea stabilit pe baza inventarierii, denumit valoare de inventar. n acest caz, se vor avea n vedere, printre altele: pentru elementele de activ, diferenele constatate n minus ntre valoarea de inventar i valoarea contabil net a elementelor de activ se nregistreaz n contabilitate pe seama unei amortizri suplimentare, n cazul activelor amortizabile pentru care deprecierea este ireversibil sau se efectueaz o ajustare pentru depreciere sau pierdere de valoare, atunci cnd deprecierea este reversibil, aceste elemente meninndu-se, de asemenea, la valoarea lor de intrare.

Prin valoare contabil net se nelege valoarea de intrare, mai puin amortizarea i ajustrile pentru depreciere sau pierdere de valoare, cumulate.

Pentru elementele de pasiv de natura datoriilor, diferenele constatate n plus ntre valoarea de inventar i valoarea de intrare a elementelor de pasiv de natura datoriilor se nregistreaz n contabilitate, pe seama elementelor corespunztoare de datorii.

1.6.4. Evaluarea la data ieirii din entitate

La data ieirii din entit