Curs Contab Consolidata

download Curs Contab Consolidata

of 66

 • date post

  02-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  24
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Curs Contab Consolidata

Transcript of Curs Contab Consolidata

UNIVERSITATEA ANDREI AGUNA CONSTANA

UNIVERSITATEA ANDREI AGUNA CONSTANA

FACULTATEA DE TIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA : CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE

ANUL UNIVERSITAR : 2014 2015SEMESTRUL 6CONTABILITATE CONSOLIDATNOTE DE CURS

Titular curs:

Prof. univ. dr. Elena RUSE

CONSTANA

2015

4CURS 1. CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND GRUPURILE DE NTREPRINDERI

1.1.Grupul de ntreprinderi i reprezentarea sa contabil41.2.Aspecte privind reglementarea grupurilor de ntreprinderi51.2.1Noiuni generale privind reglementarea grupurilor de ntreprinderi51.2.2. Abordarea economic a noiunii de grup61.2.3. Abordarea juridica a noiunii de grup71.2.4. Abordarea fiscal a noiunii de grup8CURS 2, 3. REGLEMENTAREA CONSOLIDRII CONTURILOR102.1. Conturile consolidate prin prisma reglementarilor contabile112.2. Necesitatea ntocmirii conturilor consolidate112.3. ntocmirea situaiilor financiare consolidate-OMFP 1802/201412

2.4Politici contabile, metode de evaluare............................................................................................13

2.5 Exercitarea influenei semnificative................................................................................................14

2.6 Informaiile prezentate n notele explicative la situaiile financiare anuale consolidate...............15

2.7 Conversia la cursul de nchidere......................................................................................................18CURS 4, 5. PROCESUL DE CONSOLIDARE A CONTURILOR194.1. Definirea consolidrii conturilor194.2. Rolul consolidrii conturilor204.3. Perimetrul de consolidare204.3. Procentajul de control i procentajul de interes22

4.3.1. Procentul de control224.3.2. Procentul de interes25CURS 6. PERIMETRUL DE CONSOLIDARE A CONTURILOR266.1. Scopul conturilor consolidate266.2. Etapele procesului de consolidare276.3. Preconsolidarea conturilor Partea I-a (Fixarea perimetrului de consolidare, organizarea conturilor individuale, aplicarea legislaiei fiscale)29CURS 7. PRECONSOLIDAREA CONTURILOR PARTEA A II-A I CONSOLIDAREA PROPRIU-ZIS327.1. Preconsolidarea conturilor partea a II-a327.2. Consolidarea propriu-zis35CURS 8. METODE DE CONSOLIDARE A CONTURILORPARTEA I388.1. Metoda integrrii globale388.2. Integrarea global aplicaii practice40CURS 9. METODE DE CONSOLIDARE A CONTURILOR PARTEA a II-a449.1. Metoda consolidrii proporionale449.2. Integrarea proporional aplicaii practice459.3. Metoda punerii n echivalen49CURS 10. SITUAIILE FINANCIARE CONSOLIDATE - PARTEA I5110.1. Prezentarea bilanului consolidat5110.2. Prezentarea contului de profit i pierdere consolidat53CURS 11. SITUAIILE FINANCIARE CONSOLIDATE - PARTEA A II-A5511.1. Notele explicative la situaiile anuale consolidate5511.2. Controlul consolidrii conturilor5611.3. Auditarea i publicarea conturilor consolidate57CURS 12. CURS DE SINTEZA59Bibliografie:62

CURS 1. CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND GRUPURILE DE NTREPRINDERI

1.1. Grupul de ntreprinderi i reprezentarea sa contabilGrupul reprezint un ansamblu de ntreprinderi, format din ntreprinderi care consolideaz personalitatea juridic consolidant i filialele acesteia, asupra crora se exercit un control, direct sau indirect.

Grupurile de ntreprinderi s-au dezvoltat tot mai mult n lumea afacerilor, ntlnindu-se sub diferite forme: grupri industriale, financiare, comerciale, bancare, etc. Grupurile s-au constituit nu numai la nivelul ntreprinderilor mari, ci i la nivelul ntreprinderilor mici i mijlocii, realizndu-se fie: pe orizontal (integrarea unor activiti diverse, complementare sau similare);

pe vertical (integrarea fazelor procesului de producie, ale activitilor comerciale, etc., referitoare la o categorie de produse anume).

Apariia grupurilor de ntreprinderi este strns legat de strategia de dezvoltare a acestora.

Scopul poate fi diversificarea activitilor pentru a putea face fa pieei concureniale, utilizarea mai eficient a resurselor materiale i umane de care dispune, n vederea maximizrii profitului.

Grupul de ntreprinderi reprezint un ansamblu de ntreprinderi independente din punct de vedere juridic, legate ntre ele prin participaiile la capital sau prin alte forme, legturi care conduc la controlul activitii de ctre una dintre ele ntreprinderea mam (parent company) este cazul legturilor contractuale importante pe termen lung.

ntreprinderile din cadrul grupului, n funcie de legturile care se creaz, de subordonare, sunt: ntreprinderea mam (numit i societate-mama) este cea care se afl n familia grupului, care deine controlul i care are una sau mai multe filiale; Filialele sunt entitai aflate sub controlul societaii mam (ntreprinderea - mam).ntreprinderea mam este o ntreprindere tip holding.

Formarea grupurilor de ntreprinderi este legat de formele de participare la constituirea capitalului.

Consolidarea conturilor reprezint operaiunea prin care se realizeaz centralizarea documentelor de sintez ale entitailor din cadrul grupului, independente juridic, legate ntre ele prin participarea la constituirea capitalului sau alte forme de subordonare (cele contractuale, financiare, etc.). n Romnia, consolidarea conturilor este reglementat de Ordinul Ministrului Finanelor Publice 1802/2014-pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situiile financiare anuale individuale i situaiile financiare anuale consolidate(cu aplicabilitate de la 01.01.2015).De asemenea, prezentarea situaiilor financiare anuale consolidate este reglementat i de prevederile Legii contabilitii nr. 82/1991 republicat cu modificrile si completrile ulterioare.Art.9-(3)Societaile-mam, definite astfel in reglementarile contabile aplicabile grupurilor de societi, ntocmesc i prezint i situaii financiare anuale consolidate,n condiiile prevazute de reglementrile contabile aplicabile..Obiectivul consolidrii conturilor este acela de a reda patrimoniului o imagine cat mai fidela a grupului de ntreprinderi, de a furniza informaii diverse utilizatorilor externi.

1.2. Aspecte privind reglementarea grupurilor de ntreprinderi1.2.1. Noiuni generale privind reglementarea grupurilor de ntreprinderi

Dezvoltarea economic din ultimele decenii ale mileniului ncheiat i perspectiva dezvoltrii din primii ani ai noului mileniu, tendina declarat de globalizare a economiilor naionale ale tot mai multor ri ale lumii ,determin tot mai multe ntreprinderi cu obiecte de activitate uneori unice, dar cel mai adesea diversificate i multiple, s caute n comun o strategie de cretere, dezvoltnd n acest sens o reea de relaii multiple, mergnd de la cele mai simple la cele mai complexe, de la cele mai profunde la cele mai superficiale.

Concentrarea ntreprinderilor poate fi realizat pe mai multe ci, cum ar fi: fuziuni, contracte de cooperare, participaii n capitalul social al altor societi comerciale care prezint interes.

Pentru a stabili care este perimetrul unui grup, specialitii n domeniu au ncercat s formuleze o definiie unic a noiunii de grup. Frontierele grupului variaz n funcie de abordarea pe care observatorul o adopt n ceea ce privete noiunea de grup.

Pentru a nelege obiectivul consolidrii, acela de a pune n eviden un ansamblu de societi, poate fi util analiza diferitele moduri de abordare a consolidrii, i anume:

abordarea economic;

abordarea juridic;

abordarea fiscal.1.2.2. Abordarea economic a noiunii de grupGrupul, ca realitate economic, apare ca un ansamblu de mijloace economice aparinnd diverselor ntreprinderi care au interese comune, mijloace pe care le utilizeaz mpreun pentru realizarea unei strategii industriale, comerciale sau financiare.

Aceast abordare, n esen strategic, reprezint un fenomen de concentrare a resurselor supuse unei logici de integrare vertical sau orizontal, fr a exclude integrarea, n acelai timp, i pe vertical i pe orizontal.

Concentrarea de acest tip se nscrie fie n cutarea unei complementariti tehnologice cu scopul de a face fa unor concureni din domeniu, mai bine dotai tehnologic dect ntreprinderea care acioneaz independent, fie pentru a rspunde unui obiectiv extern, de expansiune a pieelor de desfacere.

Indiferent ns de mijloacele utilizate, aceast integrare strategic conduce la cutarea n permanen a optimului pentru alocarea resurselor i obinerea celor mai performante rezultate.

Privit din acest unghi de vedere, grupul apare ca un ansamblu de mijloace economice care determin constituirea unei reele de relaii de dependen ntre componentele ansamblului grupului.

Acest ansamblu poate fi susinut fie printr-o legtur juridic de tipul participaiilor n capitalul altor ntreprinderi, fie printr-o legtur economic de dependen constnd ntr-o mare varietate de acorduri de cooperare (fabricarea de produse n comun, contracte de asisten tehnic, contracte de cercetare n comun, acorduri de distribuie, obinerea de licene i mrci etc.).

Economia unui grup se caracterizeaz printr-un centru unic de decizie capabil s duc la bun sfrit strategia avut n vedere. Unitatea de decizie la nivelul grupului reprezint un veritabil element de unificare a mijloacelor i resurselor dispersate, conceptul fiind asociat n ntregime cu puterea exercitat asupra altcuiva. Unitatea de decizie a ansamblului poate s se exercite asupra divizrii ntreprinderii n sucursale sau departamente, fr ca aceast divizare s creeze o autonomie juridic pentru componentele divizate. Aceast form de exercitare a puterii este nsoit de o mare coeren a ansamblului, de o reducere a costurilor de gestiune intern i de o prezentare simplificat a situaiilor financiare.

Prin centralismul i rigiditatea structurilor sale, acest tip de organizaie nu se preteaz la flexibilitatea i supleea funcionrii cerut de aplicarea unei strategii complexe, adesea internaionale.

Rspunsul la acest tip de organizaie a fost gsit n si