Contab Dec Asig Soc

download Contab Dec Asig Soc

of 32

 • date post

  10-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  7
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Contab Dec Asig Soc

 • 1-Datorii i creane salariale2-Contabilitatea decontrilor cu personalul i bugetele de asigurri 3-Documentele necesare pentru evidena salariilor

 • Decontarile cu personalul apar n cadrul raportului de munc ale angajailor,ele fiind n strns corelaie pentru c exprim pe de-o parte salarii datorate de unitate angajailor si pentru munca prestat,iar pe de alt parte contribuia unitii i angajailor datorate Bugetului Asigurrilor Sociale. Pentru desfasurarea normala a activitatii lor, agentii economici folosesc forta de munca. Intre acestia si personalul angajat intervin decontari pentru munca prestata. Fiecare persoana beneficiaza pentru munca prestata de un salariu, in conditiile prevazute in contractul de munc.

 • Structural, salariile sunt formate din salariul de baz cuvenit angajailor, sporurile i adaosurile pentru condiii deosebite de munc i pentru rezultatele obinute (sporurile pentru condiii deosebite de munc, sporurile pentru orele prestate pe timpul nopii, sporurile pentru orele suplimentare de munc, sporurile pentru vechime nentrerupt n munc), indemnizaiile i alte sporuri acordate pentru conducere, indexrile de salariu i compensarea creterilor de preuri; indemnizaiile acordate pentru concediul de odihn.

 • Totalitatea drepturilor cuvenite salariatilor constituie fondul de salarizare al unitatii. Ele reprezinta, pe de o parte, cheltuieli ale unitatii economice, iar pe de alta parte, decontari cu personalul unitatii si cu alte organisme beneficiare ale unor sume legate de drepturile salariale ale personalului. n contabilitate se nregistreaz distinct alte drepturi i avantaje care ,potrivit reglementrrilor n vigoare ,nu se suport din fondul de salarii (masa cald ,alimente antidot etc.),repartizarea din profitul net realizat ,aprobat de de adunarea general acionarilor ,pentru participarea salariailor la profit, precum i avansurile acordate potrivit legii.

 • Impozitul pe venituri de natura salariilor, ce se nregistreaz n contabilitate, cuprinde totalul impozitelor individuale ,calculate asupra veniturilor impozabile lunare ale personalului unitii, precum i impozitul reinut din drepturile bneti acordate salariailor ,temporari i colaboratori de orice fel, potrivit legii

 • Contabilitatea cheltuielilor cu fora de munc presupune parcurgerea urmtoarelor etape de lucru:a)determinarea i controlul timpilor de lucru;b)evaloarea muncii, determinarea i plata drepturilor salariale;c)ncorporarea cheltuielilor cu fora de munc n costuri. Timpii de lucru astfel consemnai i cunoscui, stau la baza evalurii muncii prestate i a cheltuielilor de personal, care n continuare depind de salarizare utilizate, dintre care cele mai utilizate sunt: 1.Salarizare n regie 2.Salarizare n acord 3.Salarizare mixt

 • 1. Salarizarea n regie- se bazeaz pe evaluarea muncii prestate i a cheltuielilor de personal n funcie de timpul de lucru pltit indiferent de randamentul muncii salariatului. Acest timp de salarizare este simplu din punct de vedere al calculelor matematice, dar nu stimuleaz salariatul s-i amelioreze randamentul muncii sale.

 • 2. Salarizarea n acord- care poate fi de regul direct sau colectiv i se bazeaz pe evaluarea muncii prestate i a cheltuielilor de personal n funcie de volumul vnzrilor fr a ine seama de durata timpilor de lucru pentru obinerea acestora.

 • 3. Salarizarea mixt (regie + acord)- se aplic n special, n cazul executrii intermitente att de activiti de aprovizionare cu mrfuri ct i de servire a clientelei, caz n care activitile de aprovizionare sunt pltite n regie, iar cele de deservire propriu-zis a clientului n acord.

 • Potrivit reglementrilor n vigoare, salariaii n calitatea lor de contribuabili au dreptul, pentru fiecare lun a perioadei impozabile, la deducerea din venitul anual global a unor sume sub form de deduceri astfel:

 • a) Deducerea personal de baz, stabilit prin Ordin al Ministerului Finanelor Publice.

 • b) Deducere personal suplimentar pentru soia/soul, copiii sau ali membrii de familie, aflai n ntreinere, care este de 0,5 nmulit cu deducerea personal de baz. Sunt considerai ali membrii de familie rudle contribuabilului sau ale soului/soiei acestuia pn la gradul al doilea inclusiv.

 • c) Alte deduceri suplimentare, n funcie de situaia proprie sau a persoanelor aflate n ntreinere, n afara sumelor rezultate din calculul potrivit alin a) i b), astfel: 1 nmulit cu deducerea personal de baz, pentru invalizii de gradul I i persoanele cu handicap grav; 0,5 nmulit cu deducerea personal de baz, pentru invalizii de gradul II i persoanele cu handicap accentuat; Deducerile personale prevzute la alin. a) i b) i c) se nsumeaz. Suma deducerilor personale admis pentru calculul impozitului nu poate depi de trei ori deducerea personal de baz i se acord n limita venitului realizat.

 • Clasa 4 Conturi de teri Grupa 42 Personal i conturi asimilate Grupa 43 Asigurri sociale, protecie social i conturi asimilate 431 Asigirri sociale 437 Ajutor de omaj 438 Alte datorii i creane sociale Se mai folosete i contul 444 Impozit pe salariu care face parte din grupa 44 Bugetul statului, fonduri speciale i conturi asimilate

 • 421Personal-salarii datorate Cu ajutorul acestui cont se ine evidena decontrilor cu personalul pentru salariile cuvenite acestora, inclusiv a adaosurilor i premiilor. Contabilitatea analitic se asigur pe baza statelor de plat i a fielor de salarii.

 • 423Personal-ajutoare materiale date Cu ajutorul acestui cont se ine evidena ajutoarelor de boal pentru incapacitatea temporar de munc, a acelor pentru ngrijirea copilului mic, ajutoarele de deces i a altor ajutoare acordate de unitatea patrimonial care se suport din contributia pentru asigurri sociale, precum i eventualele sume achitate potrivit legii pentru omaj tehnic.

 • 424 Prime reprezentnd participarea personalului la profit Cu ajutorul acestui cont se ine evidena stimulentelor datorate personalului din profitul obinut, att n cursul anului, ct i din profitul anual.425 Avansuri acordate personalului Cu ajutorul acestui cont se ine evidena avansurilor acordate personalului.426 Drepturi de personal neridicate Cu ajutorul acestui cont se ine evidena drepturilor nete de personal neridicate pn la prescrierea acestora.

 • 427 Reineri din salarii datorate terilor Cu ajutorul acestui cont se ine evidena reinerilor i popririlor din salarii datorate terilor.428 Alte datorii i creane n legtur cu personalul Cu ajutorul acestui cont se ine evidena decontrilor cu salariaii la nchiderea exerciiului, pentru a permite nregistrarea cheltuielior i veniturilor aferente exerciiului expirat, datorate personalului.

 • 431 Asigurri sociale Cu ajutorul acestui cont se ine evidena decontrilor privind contribuia unitii la asigurrile sociale, precum i contribuia salariailor pentru pensia suplimentar.437 Ajutor de omaj Cu ajutorul acestui cont se ine evidena decontrilor privind ajutorul de omaj datorat de unitatea patrimonial, precum i a sumelor datorate de salariai, potrivit legii, pentru constituirea fondului pentru ajutorul de omaj.

 • 438 Alte datorii i creane sociale Cu ajutorul acestui cont se ine evidena datoriilor de achitat sau a veniturilor ce urmeaz a se ncasa n contul asigurrilor sociale aferente exerciiului n curs, precum i sumele ncasate de la buget privind alocaii pentru copii, precum i plata acestor sume. Contul 438 Alte datorii i creane sociale este un cont bifuncional.

 • 444 Impozit pe venituri de natura salariilor Cu ajutorul acestui cont se ine evidena decontrilor cu bugetul statului privind impozitele pe salarii, a sumelor achitate din asigurrile sociale, a plilor efectuate ntre colaboratori i alte sume achitate salariailor sau persoanelor fizice pentru care unitatea patrimonial datoreaz, potrivit legii, impozite faa de bugetul statului. Tot cu ajutorul acestui cont se evideniaz impozitul suplimentar datorat de unitate potrivit legii, pentru depirea fondului admisibil de salarii.

 • Contribuia pentru asigurrile sociale (CAS) genereaz datorii i creane pentru unitile care utilizeaz fora de munc pe baza contractului individual de munc i a celui colectiv precum i persoanele fizice i juridice care au angajat fora de munc cu convenie de prestri de servicii i care nu au carte de munc.b) Contribuia la asigurrile sociale de sntate Fondul de asigurri sociale de sntate este constituit din contribuia pentru asigurrile sociale de sntate datorate i vrsate de angajatori i din contribuia pentru asigurrile sociale de sntate datorate i suportate de asigurai.c) Contribuia la fondul de omaj se datoreaz de ntreprinderile romne i strine cu sediul n Romnia care angajeaz pe baz de contract de munc, personal romn.

 • d) Contribuia datorat de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanelor salariale (0,25% x fondul de salarii);e) Contribuia datorat de angajator pentru accidente de munc i boli profesionale n funcie de clasa de risc i codul CAEN conf. H.G.144/2008, anexa nr.4 (0,4% - 2% x fondul de salarii);f) Comision Inspecia Muncii -ITM ( 0,75% x fondul de salarii);g)Contribuia datorat de angajator pentru concedii i indemnizaii FUS (0,85% la fondul de salarii). Reinerile fcute din salariile personalului, de natura celor de mai sus reprezint datorii ale unitilor economice fa de organismul n beneficiul cruia au avut loc.

 • Salariile personalului se pltesc astfel:-chenzina I r