Ronda News iunie-iulie 2013

24
medical standardul în osteosinteză ronda news news news 02/iunie 2013 pag.6 Matrix MANDIBLE pag.18 Soluții chirurgicale minim invazive pentru humerus proximal pag.20 Testimoniale pag.14 SynPOR HD: Desăvârșire artistică în chirurgia reconstructivă pag.8 Rolul fixatorului intern Tomofix în osteotomia de valgizare a tibiei proximale Citește Ronda News online: www.rondamedical.ro/revista.html pag.2 Dispozitiv coliniar pentru reducerea minim invazivă a fracturilor

description

Revista medicala dedicata specialistilor din Ortopedie, Neurochirurgie, BMF, Chirurgie Plastica si Reconstructiva

Transcript of Ronda News iunie-iulie 2013

Page 1: Ronda News iunie-iulie 2013

m e d i c a lstandardul în osteosinteză

ronda newsnewsnews02/iunie 2013

pag.6 Matrix MANDIBLE

pag.18 Soluții chirurgicale minim invazive pentru humerus proximal

pag.20 Testimoniale

pag.14 SynPOR HD: Desăvârșire artistică în chirurgia reconstructivă

pag.8 Rolul fixatorului intern Tomofix în osteotomia de valgizare a tibiei proximale

Citește Ronda News online: www.rondamedical.ro/revista.html

pag.2 Dispozitiv coliniar pentru reducerea minim invazivă a fracturilor

Page 2: Ronda News iunie-iulie 2013

Brațele pot fi montate în patru poziții diferite pentru a permite reducerea diferitelor tipuri de fracturi.

Tijă canulată de alimentare pentru fixare temporară cu broșă Kirschner.

Mecanismul glisant acceptă atașarea a patru brațe diferite.

Manetă pentru aplicarea unei forțe continue și variabile.

Accesorii pentru reducerea față de plăci.

Dispozitiv coliniar pentru reducerea minim invazivă a fracturilor

Dispozitivul coliniar pentru reducerea fracturilor a fost conceput pentru a asista chirurgul în procedee minim invazive de obținere și menținere a reducerii. Dispozitivul constă în:

• Mechanism glisant• Brațe atașabile• Accesorii pentru reducere

Dispozitivul coliniar pentru reducerea minim-invazivă a fracturilor poate fi utilizat în proceduri de tratare a fracturilor oaselor lungi, a fracturilor articulare și a fracturilor pelviene.

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 2

Page 3: Ronda News iunie-iulie 2013

Braț tip Hohman183 mm398.752

Braț sub formă de cârlig 206 mm398.756

Tijă suport

buton de blocare

Caneluri pentru montare

Braț pentru pelvis225 mm398.753

Braț percutan255 mm398.754

Aplicații posibileMecanismul glisant acceptă patru tipuri diferite de brațe. Această opțiune îi permite chirurgului să-și creeze dispozitivul optim de reducere, în funcție de cerințele clinice ale cazului.

Atașarea și schimbarea brațelor se face rapid și ușor.

Tija support se introduce prin brațul selectat, iar apoi se fixează în una dintre canelurile de montare, prin apăsarea butonului de blocare.

pag 3

02/iunie 2013 newsnewsronda news

Page 4: Ronda News iunie-iulie 2013

Brațul poate fi repoziționat de câte ori este nevoie prin simpla apăsare a butonului de blocare, urmată de rotirea brațului și fixarea acestuia într-o altă canelură.Indepărtarea brațelor se face la fel de simplu și presupune scoaterea lor din canelurile în care au fost montate, cu ajutorul butonului de blocare.

Reducerea fracturilor se face prin acționarea manetei care va împinge tija suport. Dispozitivul permite împingerea treptată a tijei suport, oferind chirurgului posibilitatea de a reduce corect toate fragmentele fracturii. Tija suport este prevăzută cu o canelură de 3 mm ce permite introducerea unei broșe de ghidaj care să mențină reducerea.

Producătorul atenționează asupra faptului că împingerea continuă a tijei suport poate genera forțe de strângere excesive. De aceea, pentru acest sistem a fost conceput și un disc zimțat ce ajută la distribuirea forțelor de compresie. Folosirea acestui disc este recomandată mai ales în cazul pacienților cu os de calitate slabă. Discul zimțat poate fi montat fie în vârful brațului percutan, fie în vârful tijei suport.

Brațul sub formă de cârlig este compatibil cu fixatorul extern mare produs de DePuy Synthes. Clemele de fixare (390.005) permit conectarea tijei din fibră de carbon a fixatorului la două dispozitive coliniare pentru reducerea minim invazivă a fracturilor.

Tija suport permite, de asemenea, atașarea simplă și rapidă a accesoriilor de reducere, oferind astfel chirurgului opțiunea de a-și crea singur dispozitivul cel mai potrivit pentru fiecare caz în parte.

Pentru informații suplimentare referitoare la utilizarea dispozitivului coliniar pentru reducere minim invazivă a fracturilor, se recomandă consultarea tehnicii chirurgicale.

Notă: Vezi prezentarea detaliată în revista Ronda News e-paper:www.rondamedical.ro/revista.html

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 4

Page 5: Ronda News iunie-iulie 2013

pag 5

02/iunie 2013 newsnewsronda news

www.aofundation.org

www.aosurgery.org

Soluții on line

Page 6: Ronda News iunie-iulie 2013

MatrixMANDIBLEImplanturi pentru regiunea subcondiliană

Sistemul de plăci pentru fracturi subcondiliene MatrixMANDIBLE dezvoltat de DePuy Synthes a fost conceput pentru a se potrivi geometriei și suprafeței reduse de os a colului mandibular.

Caracteristici:Având un design ergonomic și fiind dezvoltate pe baza experienței clinice a chirurgilor, plăcile subcondiliene MatrixMANDIBLE permit fixarea stabilă a regiunii

mandibulare subcondiliene. Plăcile au forme diferite, oferind astfel chirurgilor posibilitatea de a trata diverse tipuri de fracturi. Forma plăcilor și poziționarea șuruburilor ajută la prevenirea inserării incorecte a acestora, peste foramenul mandibular și cu lezarea nervului. Găurile plăcilor MatrixMANDIBLE sunt dispuse astfel încât să permită fixarea stabilă. Codul de culori al implanturilor indică grosimea de 1 mm și maleabilitatea plăcii. Plăcile subcondiliene sunt compatibile cu șuruburile și instrumentarul MatrixMANDIBLE.

Indicații:Plăcile subcondiliene MatrixMANDIBLE au fost concepute pentru tratamentul traumelor mandibulei, în special pentru fracturi ale regiunii subcondiliene și a regiunii condiliene inferioare ale mandibulei.

Placa de suport prezintă variante specifice pentru partea stângă și partea dreaptă. Dimensiunea redusă a plăcii permite inserarea acesteia prin tipuri de abord diferite: intraoral, retromandibular, submandibular și preauricular. Pentru poziționarea corectă, segmentul drept prevăzut cu 3 găuri trebuie să fie aproape paralel cu marginea posterioară și aliniat cu capul condilului. Placa permite ajustări pentru a se potrivi anatomiei pacientului: găurile superioare pot fi îndoite independent. În cazul fracturilor verticale, gaura din mijloc poate fi lăsată fără șurub.

~10

~28

~14

Placă de suportzona de poziționare a plăcii și factorii ce limitează poziția acesteia (colul și nervul)

Zona de inserție a nervului în partea linguală (foramenul mandibular)

Zona de fractură Poziționarea plăcii

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 6

Page 7: Ronda News iunie-iulie 2013

Placa trapezoidală este o placă de dimensiune redusă ce permite inserarea prin diferite aborduri chirurgicale: intraoral, retromandibular, submandibular și preauricular. Limita superioară de poziționare a plăcii este dictată de lățimea colului mandibular. Placa trapezoidală este preconturată și concepută pentru a se potrivi geometriei curbe a regiunii subcondiliene. Forma plăcii și dispunerea găurilor pentru șuruburi au fost proiectate pentru a evita canalul mandibular.

LL

Placă Lambdazona de poziționare a plăcii și factorii ce limitează poziția acesteia (nervul)

Zona de inserție a nervului în partea linguală (foramenul mandibular)

Zona de fractură Poziționarea plăcii

~18

~35

~11

~16

~18

Placă trapezoidalăzona de poziționare a plăcii și factorii ce limitează poziția acesteia (colul și nervul)

Grosimea colului

Zona de inserție a nervului în partea linguală (foramenul mandibular)

Zona de fractură Poziționarea plăcii

Placa Lambda prezintă variante specifice pentru partea stângă și partea dreaptă. Această placă reunește beneficiile tehnicii de fixare cu două plăci cu inserarea simplificată a unui singur implant. Prin forma ei și cu ajutorul celor 7 găuri cu care este prevăzută, placa Lambda poate fi utilizată în tratamentul fracturilor dintr-o zonă extinsă. Dispunerea liniară a găurilor facilitează fixarea fracturilor subcondiliene situate la un nivel superior fată de cele ce pot fi tratate cu placa trapezoidală. Designul plăcii ușurează poziționarea corectă a acesteia, adiacentă marginii posterioare și șanțului sinusului sigmoid. Brațele de fixare evită canalul mandibular pentru a preveni lezarea nervului.

Placa Lambda poate fi ajustată pentru a se potrivi anatomiei pacientului. Brațul anterior poate fi îndoit, iar găurile excedente pot fi tăiate.

Pentru informații suplimentare despre acest produs, contactați reprezentantul Ronda Medical.

pag 7

02/iunie 2013 newsnewsronda news

Page 8: Ronda News iunie-iulie 2013

PrincipiiOsteotomia de valgizare a tibiei proximale (High Tibial Osteotomy - HTO) reprezintă o intervenție de maximă eficiență din armamentariul de sancționare a gonartrozei mediale cu tibia vară asociată (Fig. 1), prin corectarea axului biomecanic și descărcarea compartimentului medial.

Tehnica preferată este cea de deschidere medială, care, spre deosebire de tehnica de închidere laterală, nu necesită izolarea nervului peronier comun, este mai exactă („finetuning“), nu necesită osteotomia fibulei și evită scurtările de membru. Cu o bună selecție a cazurilor, planning corect și fixare stabilă, HTO poate amâna sau anula nevoia unei

artroplastii la pacienții tineri (<55F, 60M) și activi, cu artroza c o m p a r t i m e n t u l u i medial (ex: post-meniscectomie) și varus tibial.

De asemenea, în afară de corecția axului, modificarea înclinației caudale a platoului tibial poate trata cu succes insuficiențele ligamentare cronice: osteotomie de extensie (deschiderea transei de osteotomie mai mult posterior) pentru deficiența LIA și osteotomie de flexie (deschiderea transei de osteotomie mai mult anterior) pentru deficiența LIP.

Fig. 1

Rolul fixatorului intern Tomofix în osteotomia de valgizare a tibiei proximale

IndicațiiIndicațiile HTO de valgizare includ: artroza compartimentului medial cu morfotip în varus, pacienți tineri (<60 ani), activi, cu instabilitate cronică LIA sau LIP.

Contraindicațiile sunt reprezentate de: obezitate, sedentarism, afectarea compartimentului lateral (menisc sau cartilaj), afectarea compartimentului femuro-patelar (inclusiv patella baja), deficit de extensie >15, abuz de nicotină, status neadecvat al părților moi la nivelul tibiei proximale (inclusiv varice importante).

Efectul HTO de valgizare poate fi simulat preoperator prin utilizarea timp de 3-4 săptămâni a unei orteze de descărcare a compartimentului medial (functional brace test).

ImplantFixatorul intern Tomofix este o placă LCP în forma de T din titaniu, identică stânga-dreapta, adaptată pentru anatomia tibiei proximale mediale (Fig. 2). Implantul respectă biologia locală prin aplicarea mini-invazivă (MIPO) și prin evitarea distrugerii periostului. Partea proximală are gauri blocate, iar partea distală are gauri combi. Șuruburile blocate nu au un efect compresiv, fiind prevenită pierderea corecției, implantul asigurând o fixare rigidă inclusiv în osul osteoporotic. Convergența celor 3 șuruburi proximale blocate asigură rezistența crescută la deteriorarea montajului (screw pull-out). Lungimea plăcii asigură o stabilitate axială crescută față de implantele mai scurte tip “Puddu” (Fig. 3). Avantajele implantelor tip Puddu includ abordul mai limitat și o

Dr. Dinu Gabriel, Dr. Nistor Bogdan, Dr. Nicolescu Raluca, Spitalul Clinic de Urgență București

Fig. 2

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 8

Page 9: Ronda News iunie-iulie 2013

Conturul tibiei este desenat pe hârtie de calc, osteotomia este deschisă până când axul biomecanic trece prin punctul Fujisawa (Fig. 5). În general, practicăm deschideri de 8-13mm ale transei de osteotomie.

Tehnica chirurgicalăIntervenția debutează invariabil cu timpul artroscopic. Se evaluează starea compartimentului lateral (condil, menisc, hemiplatou) și femuropatelar, care trebuie să fie intacte, și se practică debridarea compartimentului medial, cu stabilizare condrală, eventual microfracturi, și stabilizare meniscală (Fig. 6). NB: Rezultatul final al unei osteotomii de valgizare, cu corecția axului și fixare ireproșabilă poate fi umbrit de o leziune meniscală restantă a meniscului medial, iar încărcarea unui compartiment lateral artrozic va avea consecințe dezastruoase.

Este preferat un abord vertical parapatelar intern (compatibil cu abordul de artroplastie) de 6-8 cm, pornind de la 1 cm inferior de interliniul articular, până inferior de pes anserinus. Este păstrat ramul infrapatelar al nervului safen. Tendoanele labei de gâscă sunt retractate distal. Fibrele superficiale (anterioare) ale colateralului medial sunt detasate, și este expusă marginea medială a tendonului patelar și tuberozitatea tibială.

Nivelul și direcția osteotomiei sunt stabilite cu 2 broșe K care țintesc către 1 cm inferior de vârful peroneului și se opresc în corticala laterală (Fig. 7). Lungimea este masurată cu o broșă martor și marcată pe lama de

oscilant. Osteotomia biplană este marcată cu cauterul la un unghi de 110 grade. Osteotomia orizontală se efectuează în 2/3 posterioare ale tibiei, inferior de broșele K (care protejează platoul), și se oprește la 10 mm de cortexul lateral, care

rigiditate crescută a montajului datorită wedge-ului inclus în placă, cu sprijin cortical, iar dezavantajele includ stabilitatea axială mai redusă (placa este foarte scurtă), și dificultatea modificării înclinației platoului tibial (tibial slope). Considerăm riscantă utilizarea implantelor cu lungime de lucru mică dacă balamaua corticală laterală (hinge) a fost violată. Integritatea balamalei se verifică intraoperator – deschiderea osteotomiei trebuie să fie elastică: când încetează manevra de deschidere (valgizare), osteotomia se închide spontan (deformare elastică).

Planning Investigațiile radiologice standard sunt: față, profil, Rosenberg și ax biomecanic. Pentru utilizarea în clinică, considerăm că metoda grafică (hârtie de calc) derivată din studiile lui Fujisawa și Miniaci, este cea mai indicată pentru calculul corecției (Fig. 4).

După deschiderea osteotomiei, axul biomecanic trebuie să treacă la nivelul platoului prin punctul Fujisawa (punctul Fujisawa = 62% - corespunde versantului extern al spinei laterale; 0%=marginea medială a platoului, 100%=marginea laterală a platoului).

Fig. 4

Fig. 7

Fig. 5

Fig. 6

Fig. 3

pag 9

02/iunie 2013 newsnewsronda news

Page 10: Ronda News iunie-iulie 2013

va funcționa ca o balama la deschiderea osteotomiei. Osteotomia anterioară este completă, la 110 grade de cea orizontală (Fig. 8). Transa de osteotomie (orizontală) este deschisă cu ajutorul a 3 dălți introduse succesiv, cu lungime egală. (Fig. 9). Odată deschisă transa de osteotomie, dălțile vor fi înlocuite cu un lamina-spreader plasat cât mai posterior (atenție la înclinația platoului). Axul biomecanic este evaluat clinic și radiologic, în extensie.

Se introduce placa, cu partea distală sub pes anserinus, și partea proximală la 1 cm distal de interliniul articular (Fig. 10). Se introduc și se blochează cele 3 șuruburi proximale.

Se introduce un șurub de compresiune bicortical în prima gaură distală de osteotomie. Se introduc șuruburi blocate unicorticale dinspre distal spre proximal în partea distală a plăcii. Șurubul de compresiune este înlocuit cu un șurub bicortical blocat. Dacă deschiderea depașește 13 mm este recomandată grefarea osoasă. O membrană de colagen aplicată peste transa de osteotomie poate scădea sângerarea postoperatorie. Este documentată corecția axului. (Fig. 11)

Management postoperatorEste recomandată folosirea unui bandaj compresiv pe întreg membrul inferior și instituirea crioterapiei imediat postoperator. Recomandăm, de asemenea, utilizarea unui sistem de drenaj limfatic în cursul primei săptămâni.

Fig. 10

Fig. 11

Fig. 8 Fig. 9

Pansamentul trebuie schimbat în prima zi pentru evaluarea părților moi și a plăgii. Tot acum este încurajată și mobilizarea generală a pacientului.

Ambulația este permisă cu sprijin parțial de 15-20 kg în primele 4 săptămâni, cu carje cu suport axilar, în săptămânile 5 și 6 cu 30 kg, apoi sprijin complet. Mersul în apă este încurajat imediat cum starea parților moi o permite. Profilaxia tromboembolismului pulmonar este obligatorie.

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 10

Page 11: Ronda News iunie-iulie 2013

pag 11

02/iunie 2013 newsnewsronda newsSoluții on linewww.synthes.com

www.syntheskyo.com

iPhone/iPad/Android app

Page 12: Ronda News iunie-iulie 2013

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 12

Substituenți de os Substituenți de os injectabili Augumentare

Alogrefă Substituenți sintetici Synthetic

Denumire Așchii și bucăți compacte de alogrefă1,2

DBX Putty (pastă)1,3 chronOS Putty (pastă)1 chronOS VivifyPreforms1

chronOS granule1 chronOS Inject1 Norian Drillable1 Traumacem V+1

Descriere Osteoconductivitate Osteoinductiv

Maleabil

Mixabil

Osteoconductiv

Maleabil

Osteoconductiv

Resorbabil

A doua generație a sistemului de perfuzii pentru chronOs Preforms

Ambalajul permite perfuzia directă

Pot � adăugați factori osteoinductivi și osteogenetici

20 de ani de experiențăclinică

Osteoconductiv

Resorbabil

Injectabil

Se întărește la temperatura corpului

Osteoconductiv

Resorbabil

Poate � găurit sau tarodat

Forță mare de compresie

Injectabil

Se întărește la temperatura corpului

Osteoconductiv

Resorbabil

Se poate lucra timp îndelungat cu grefa

Vâscozitate crescută

Exotermie redusă

Pregătit pentru utilizare imediat după amestec

Vizibilitate crescută pe radiogra�i

Timp de remodelare 6–18 luni 6–18 luni 6–18 luni 6–18 luni 6–18 luni > 5 ani4–9 luni Nu se remodeleazăNu se resoarbe

Componență Țesut cortical și/sau spogios

Corticală osoasă demineralizată și hialuronat de sodiu

ß-TCP și acid hialuronic sintetic

ß-TCP, sintetic ß-TCP, sintetic Fosfat de calciu, sintetic Hidroxiapatită carbonatată, sintetic

45% PMMA40% Dioxid de zirconiu15% Hidroxiapatită

Se poate amesteca cu: - Sânge- Maduvă osoasă

- Sânge- Maduvă osoasă - Os autolog

- Sânge- Maduvă osoasă - Soluții de antibiotic

- Sânge- Maduvă osoasă (pe principiul perfuziei)

- Sânge- Maduvă osoasă - Os autolog

Nu se amestecă Nu se amestecă Nu se amestecă

Aplicații clinice posibile1 - Completarea defectelor osoase - Grefare osoasă acetabulară și femurală, în cadrul artroplastiilor primare totale de șold sau în revizii

Cazuri di�cile:- fracturi cominutive- pseudartroze - fracturi neconsolidate

Cazuri di�cile:- fracturi cominutive- pseudartroze - fracturi neconsolidate

Substituent cu dimensiune speci�că

(Perfuzia este utilă, în special, în cazul defectelor osoase de dimensiuni mari)

Substituentul de os DePuy Synthes cu cel mai larg spectru de aplicații

Extremitățile superioare& inferioare și pelvis

- Pacienți tineri- Chisturi osoase juvenile

Extremitățile superioare& inferioare și pelvis

- Pacienți în vârstă- Os osteoporotic

Fracturi în os osteoporotic, în combinație cu dispozitive de �xare internă Conceput pentru augumentare PMMA

1). Pentru informații suplimentare, consultați broșurile de prezentare ale produselor, instrucțiunile de utilizare și tehnicile chirurgicale.2). Formarea de os ectopic în muşchiul de şoarece (atimic) demonstrează proprietăţile osteoinductive ale DBX. 3). Procesat de MTF, facilitat de DePuy Synthes.

Substituenți de os DePuy Synthes

Produse oferite de Ronda Medicalo�[email protected]. 0264 237 212 fax. 0264 237 295

Mai multe informații în revista e-paper: www.rondamedical.ro/revista.html

Page 13: Ronda News iunie-iulie 2013

pag 13

02/iunie 2013 newsnewsronda newsSubstituenți de os Substituenți de os injectabili Augumentare

Alogrefă Substituenți sintetici Synthetic

Denumire Așchii și bucăți compacte de alogrefă1,2

DBX Putty (pastă)1,3 chronOS Putty (pastă)1 chronOS VivifyPreforms1

chronOS granule1 chronOS Inject1 Norian Drillable1 Traumacem V+1

Descriere Osteoconductivitate Osteoinductiv

Maleabil

Mixabil

Osteoconductiv

Maleabil

Osteoconductiv

Resorbabil

A doua generație a sistemului de perfuzii pentru chronOs Preforms

Ambalajul permite perfuzia directă

Pot � adăugați factori osteoinductivi și osteogenetici

20 de ani de experiențăclinică

Osteoconductiv

Resorbabil

Injectabil

Se întărește la temperatura corpului

Osteoconductiv

Resorbabil

Poate � găurit sau tarodat

Forță mare de compresie

Injectabil

Se întărește la temperatura corpului

Osteoconductiv

Resorbabil

Se poate lucra timp îndelungat cu grefa

Vâscozitate crescută

Exotermie redusă

Pregătit pentru utilizare imediat după amestec

Vizibilitate crescută pe radiogra�i

Timp de remodelare 6–18 luni 6–18 luni 6–18 luni 6–18 luni 6–18 luni > 5 ani4–9 luni Nu se remodeleazăNu se resoarbe

Componență Țesut cortical și/sau spogios

Corticală osoasă demineralizată și hialuronat de sodiu

ß-TCP și acid hialuronic sintetic

ß-TCP, sintetic ß-TCP, sintetic Fosfat de calciu, sintetic Hidroxiapatită carbonatată, sintetic

45% PMMA40% Dioxid de zirconiu15% Hidroxiapatită

Se poate amesteca cu: - Sânge- Maduvă osoasă

- Sânge- Maduvă osoasă - Os autolog

- Sânge- Maduvă osoasă - Soluții de antibiotic

- Sânge- Maduvă osoasă (pe principiul perfuziei)

- Sânge- Maduvă osoasă - Os autolog

Nu se amestecă Nu se amestecă Nu se amestecă

Aplicații clinice posibile1 - Completarea defectelor osoase - Grefare osoasă acetabulară și femurală, în cadrul artroplastiilor primare totale de șold sau în revizii

Cazuri di�cile:- fracturi cominutive- pseudartroze - fracturi neconsolidate

Cazuri di�cile:- fracturi cominutive- pseudartroze - fracturi neconsolidate

Substituent cu dimensiune speci�că

(Perfuzia este utilă, în special, în cazul defectelor osoase de dimensiuni mari)

Substituentul de os DePuy Synthes cu cel mai larg spectru de aplicații

Extremitățile superioare& inferioare și pelvis

- Pacienți tineri- Chisturi osoase juvenile

Extremitățile superioare& inferioare și pelvis

- Pacienți în vârstă- Os osteoporotic

Fracturi în os osteoporotic, în combinație cu dispozitive de �xare internă Conceput pentru augumentare PMMA

1). Pentru informații suplimentare, consultați broșurile de prezentare ale produselor, instrucțiunile de utilizare și tehnicile chirurgicale.2). Formarea de os ectopic în muşchiul de şoarece (atimic) demonstrează proprietăţile osteoinductive ale DBX. 3). Procesat de MTF, facilitat de DePuy Synthes.

Substituenți de os DePuy Synthes

Produse oferite de Ronda Medicalo�[email protected]. 0264 237 212 fax. 0264 237 295

Page 14: Ronda News iunie-iulie 2013

SynPOR HD: Desăvârșire artistică în chirurgia reconstructivă

Din îmbinarea dintre echilibru, proporție și precizie rezultă simetrie, iar simetria stă la baza măiestriei artistice. DePuy Synthes crede în măiestria cu care chirurgii plasticieni refac conturul scheletului craniofacial.

Pentru a-i asista pe chirurgi în obținerea acestei simetrii, DePuy Synthes a conceput sistemul SynPOR HD pentru modelare facială. Implanturile acestui sistem, având un design conceput de chirurgi, îmbină forma, precizia și funcționalitatea pentru a crea un nou nivel estetic. SynPOR HD este un sistem de modelare facială conceput pentru augmentarea și reconstrucția scheletului craniomaxilofacial. Implanturile, conturate anatomic, imită și se adaptează osului de susținere pe care sunt montate, iar structura poroasă de interconectare stimulează creșterea țesutului fibrovascular. Deși implanturile SynPOR HD sunt semi-rigide și permit

o ajustare ușoară pentru o potrivire perfectă, fiecare implant este conceput astfel încât să reducă nevoia de conturare intraoperatorie.

Caracteristici•Punctele de fixare cu care este prevăzut fiecare implant

oferă asistență în poziționarea simetrică și optimă a implantului

•Materialul semi-flexibil din care sunt confecționate implanturile permit potrivirea acestuia pe osul de suport pe care sunt montate.

echilibru, proporție, precizie

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 14

Page 15: Ronda News iunie-iulie 2013

• Implanturile pentru osul malar sunt pre-conturate în așa fel încât să simuleze și să se potrivească perfect scheletului, fără a leza în vreun fel nervul infraorbital

• Implantul este disponibil în două variante, pentru consolidare și pentru augumentare, fiecare având o gamă variată de dimensiuni pentru a răspunde nevoilor specifice fiecărui pacient.

Implanturile SynPOR HD pentru bărbie ajută la augmentarea sau la corectarea conturului bărbiei retruzive sau hipoplazice. Implanturile pentru bărbie au fost concepute pentru a consolida profilul bărbiei și

• Implanturile pre-conturate sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni pentru a răspunde unor nevoi clinice dintre cele mai variate

• Implanturile nu sunt resorbabile•Materialul din care sunt fabricate este biocompatibil•Structura poroasă facilitează creșterea țesutului fibro-

vascular în jurul implantului•Suprafața implanturilor este netedă•La nevoie, implanturile pot fi ajustate cu ajutorul

scalpelului sau a unei bavuri conectată la o piesă de mână de viteză mare.

Implanturile malare SynPOR HD au fost proiectate pentru reconstrucție cranoifacială și pentru augmentarea deficiențelor oaselor malare. Implanturile malare SynPOR HD pot fi folosite pentru consolidarea zonei malare și a arcului zigomatic proximal. Implantul pentru oasele malare prezintă o serie de caracteristici esențiale pentru reconstrucția zonei căreia i se adresează:•Punctele de fixare sunt localizate medial și lateral și

asistă în poziționarea corectă a implantului

implant malar, partea stângă, văzut de sus

pag 15

02/iunie 2013 newsnewsronda news

Page 16: Ronda News iunie-iulie 2013

linia mandibulară. Printre caracteristicile implanturilor SynPOR HD pentru bărbie se numără:•Punctele de fixare localizate pe marginea inferioară

asistă în poziționarea corectă a implantului• Implanturile pentru osul malar sunt pre-conturate în

așa fel încât să simuleze și să se potrivească perfect scheletului, fără a leza în vreun fel nervul mental

• Implantul constă în montajul a trei elemente, ceea ce facilitează inserarea acestuia

•Conectorul de bărbie: conector flexibil din titan ce permite ajustarea și poziționarea perfectă a implantului

• Implantul este disponibil în două variante, rotunjit și pătrățos, fiecare având o gamă variată de dimensiuni pentru a răspunde nevoilor specifice fiecărui pacient.

UtilizareImplanturile de modelare facială SynPOR HD au fost dezvoltate pentru corectarea defectelor scheletale faciale. Fixarea implanturilor SynPOR HD se face cu ajutorul șuruburilor MatrixMIDFACE, ce au fost incluse în sistemul SynPOR HD.

IndicațiiImplanturile de modelare facială SynPOR HD au fost concepute pentru augmentarea și reconstrucția scheletului craniomaxilofacial. Indicații specifice:•Consolidarea oaselor malare și a bărbiei•Corectarea imperfecțiunilor localizate la nivelul oaselor

malare și al bărbiei.

ContraindicațiiImplanturile de modelare facială SynPOR HD nu pot fi folosite în caz de:• Infecții active sau latente•Lipsa de țesut moale sănătos și vascularizat

• În aplicații ce presupun încărcare totală sau pentru a oferi suport structural osului

•Boli sistemice și/sau vascularizare insuficientă, factori ce pot cauza întârzierea vindecării și pot crește riscul de infecție și/sau respingere a implanturilor

•Țesut compromis de terapii utilizate pentru tratarea cancerului

•Orice boli degenerative ce ar putea avea un efect negativ asupra poziționării corecte a implanturilor

•Proceduri în medii nesterile, cum ar fi sinusurile.

Evaluare și pregătireSuccesul implantării depinde, în mare măsură, de stăpânirea tehnicii chirurgicale și presupune o planificare preoperatorie atentă. Planificarea preoperatorie trebuie să includă atât investigarea și înțelegerea dorințelor pacientului, cât și evaluarea calității scheletului și a țesutului moale din zonă. Investigațiile imagistice pot fi utilizate pentru a se determina cu acuratețe dimensiunile scheletului pacientului.

MaterialImplanturile de modelare facială SynPOR HD sunt fabricate din polietilenă (HDPE) inertă, neabsorbabilă și cu densitate ridicată, material ce are o istorie îndelungată în utilizarea ca materie primă pentru fabricarea de implanturi chirurgicale. Rețeaua de pori deschiși și interconectați a implantului (cu o dimensiune cu aproximativ 50% mai mare de 100 μm) permite formarea de țesut moale și incorporarea în organism a implantului, nu doar acoperirea acestuia, cum este cazul implanturilor netede.

Implanturile de modelare facială SynPOR HD sunt livrate steril și sunt de unică folosință.

Pentru informații suplimentare cu privire la caracteristicile implanturilor, tehnica chirurgicală sau alte aspecte de interes referitoare la SynPOR HD, contactați reprezentantul Ronda Medical.

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 16

PHILOS și PHILOS lung. Sistemul anatomic de �xare pentru humerus proximal

PHILOS - sistem de blocare internă a humerusului proximal

Pași rapizi pentru inserare în os osteoporotic

PHILOS –

1.2.

3.

PHILOS Lung

4. Asamblarea manșonului extern 5. Pre-găurirea corticalei laterale

6. Măsurarea lungimii șurubului 7. Inserarea șurubului prin manșon 8. Inserarea șuruburilor dia�zare

Cele 9 găuri proximale în secțiunea A-E pentru șuruburi blocante LCP, cu diametrul de 3,5 mm permit formarea unui montaj stabil angular pentru a îmbunătăți �xarea în os osteoporotic și tratamentul fracturilor multifragmentare

– Variante optime de inserare a șuruburilor

– 10 găuri proximale pentru sutură care ajută la menținerea reducerii fracturii

––

Corpul plăcii mai gros cu 3,7mm

Găuri LCP distale pentru adaptabilitate crescută

Lungimea maximă a plăcii: 290 mm

Reducerea fracturiiInserarea plăcii cu ajutorul dispozitivului de țintirePoziționarea plăcii (�e vizual, �e cu ajutorul broșelor Kirschner)

Această descriere are titlu informativ și nu oferă informații su�ciente pentru utilizarea produsului. Pentru utilizarea corectă a acestui produs este esențială consultarea tehnicii chirurgicale corespunzătoare și instruirea chirurgului cu privire la implantarea acestuia.

Pentru informații suplimentare referitoare la acest produs, contactați reprezentantul Ronda Medical

Page 17: Ronda News iunie-iulie 2013

pag 17

02/iunie 2013 newsnewsronda newsPHILOS și PHILOS lung. Sistemul anatomic de �xare pentru humerus proximal

PHILOS - sistem de blocare internă a humerusului proximal

Pași rapizi pentru inserare în os osteoporotic

PHILOS –

1.2.

3.

PHILOS Lung

4. Asamblarea manșonului extern 5. Pre-găurirea corticalei laterale

6. Măsurarea lungimii șurubului 7. Inserarea șurubului prin manșon 8. Inserarea șuruburilor dia�zare

Cele 9 găuri proximale în secțiunea A-E pentru șuruburi blocante LCP, cu diametrul de 3,5 mm permit formarea unui montaj stabil angular pentru a îmbunătăți �xarea în os osteoporotic și tratamentul fracturilor multifragmentare

– Variante optime de inserare a șuruburilor

– 10 găuri proximale pentru sutură care ajută la menținerea reducerii fracturii

––

Corpul plăcii mai gros cu 3,7mm

Găuri LCP distale pentru adaptabilitate crescută

Lungimea maximă a plăcii: 290 mm

Reducerea fracturiiInserarea plăcii cu ajutorul dispozitivului de țintirePoziționarea plăcii (�e vizual, �e cu ajutorul broșelor Kirschner)

Această descriere are titlu informativ și nu oferă informații su�ciente pentru utilizarea produsului. Pentru utilizarea corectă a acestui produs este esențială consultarea tehnicii chirurgicale corespunzătoare și instruirea chirurgului cu privire la implantarea acestuia.

Pentru informații suplimentare referitoare la acest produs, contactați reprezentantul Ronda Medical

Vezi mai mult în revista e-paper: www.rondamedical.ro/revista.html

Page 18: Ronda News iunie-iulie 2013

Soluții chirurgicale minim invazive pentru humerus proximal

Cele patru principii formulate de Fundația AO în anul 1958, cu privire la managementul chirurgical al fracturilor, au devenit reperele standard pentru procedurile chirurgicale de fixare internă. Sistemul PHILOS, dezvoltat de DePuy Synthes, a fost conceput pentru tratarea chirurgicală a fracturilor la nivel de humerus proximal, cu respectarea principiilor AO. Astfel, plăcile preconturate facilitează restaurarea capului humeral prin reducerea segmentelor metafizare și fixarea anatomică corectă de diafiză. Șuruburile blocante ale sistemului PHILOS au fost concepute pentru inserarea la cel mai potrivit unghi, permițând astfel crearea unui montaj care să ofere stabilitate angulară. Având în vedere că șuruburile blocante nu sunt potrivite pentru efectuarea reducerii datorită faptului că nu pot exercita compresie, se recomandă ca inserarea acestora să se facă după reducerea fragmentelor capului humeral.

Montajul placă-șurub obținut prin utilizarea sistemului PHILOS protejează vascularizația la nivelul periostului din zona adiacentă focarului de fractură. Caracteristicile

sistemului PHILOS, asociate cu tehnica de implantare ce respectă principiile AO, permit fixarea stabilă a fracturilor de humerus proximal și mobilizarea precoce a pacientului.

În ideea de a perfecționa sistemul PHILOS pentru humerus proximal, DePuy Synthes a dezvoltat un sistem de țintire percutană. Astfel, inserarea submusculară a plăcii este simplificată, iar lezarea țesutului moale adiacent și a irigației sanguine din zonă este redusă considerabil.

Sistemul LCP de țintire percutană pentru PHILOS

1. Manșon de burghiu pentru șuruburi de blocare, diam. 2,8mm2. Manșon de centrare, diam. 1,6mm pentru broșă Kirschner 3. Manșon de burghiu, diam. 2,5mm, poziție neutră4. Manșon de burghiu, diam. 2,5mm, poziție de încărcare5. Manșon exterior

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 18

Page 19: Ronda News iunie-iulie 2013

A

B

C

D

E

F

G

Zonă blocată pentru protejarea nervului axilar. Nu este accesibilă cu ajutorul țintitorului.

Datorită poziționării și proximității nervului axilar, se recomandă îndepărtarea deltoidului la maxim 4 cm de poziția anatomică inițială. Sistemul LCP de țintire percutană pentru PHILOS de 3,5 mm este destinat utilizării împreună cu sistemul

PHILOS pentru humerus distal. Sistemul PHILOS este soluția optimă pentru tratarea fracturilor de humerus proximal și prezintă toate avantajele plăcilor LCP. Astfel, sistemul PHILOS previne pierderea reducerii în osul osteopenic și

protejează irigația sanguină. Blocarea şuruburilor în placă previne retragerea acestora, iar configuraţia şuruburilor este astfel concepută încât să cuprindă capul humeral. Placa oferă posibilitatea de inserare a șuruburilor în unghiuri convergente și divergente ce pot da diferite grade de rezistență. Sistemul LCP de țintire percutană pentru PHILOS de 3,5 mm îmbunătățește performanțele sistemului placă-șurub PHILOS datorită faptului că permite inserarea minim-invazivă a acestuia, ușurând astfel munca chirurgului și reducând timpul de recuperare a pacientului.

Braț țintitor radiotransparent ce permite inserarea sub control imagistic

Mâner de inserare – poate fi utilizat independent de brațul țintitor.

Găurile pentru șuruburi sunt accesibile percutan cu ajutorul manșoanelor

Acces blocat la găurile pentru șuruburi în zona nervului axilar, pentru protejarea acestuia.

Găuri diferite pentru fixare temporară cu broșe Kirschner.

Brațul țintitor poate fi utilizat ca dispozitiv de alungire pentru mânerul de inserare, dacă este rotit la 180° față de placă

pag 19

02/iunie 2013 newsnewsronda news

Page 20: Ronda News iunie-iulie 2013

Testimoniale

Dr. Vlad CostelMedic Primar, Secția de Ortopedie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „M.S. Curie”, București

“Tija ALFN (Adolescent Lateral Femural Nail) reprezintă soluția ideală pentru fracturile diafizei femurale la adolescent și la copilul supraponderal. Această tijă permite zăvorârea distală și proximală în timp ce punctul de intrare al tijei este în afara zonei de risc pentru vascularizația capului femural.”Vezi mai multe informații despre ALFN: www.rondamedical.ro/revista.html

Dr. Ștefan Gavriliu Medic Primar, Secția de Ortopedie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „M.S. Curie”, București

“În defectele osoase, cele mai satisfacatoare rezultate pe termen mediu și lung au fost oferite de utilizarea substituenților de os pe bază de DBX (Matrice Osoasa Demineralizată) de la banca de os MTF, DePuy Synthes. Nu neglijăm, ci chiar indicăm, în cazuri specifice, cu indicații intraoperatorii clare, utilizarea produselor de substituție de os, exclusiv sintetice pe baza de TCP (tricalciufosfat) bifazic din gama chronOs.”Vezi mai multe informații despre DBX: www.rondamedical.ro/revista.html

Dr. Alexandru Thiery Spitalul de Pediatrie Băneasa, Rețeaua Regina Maria

“Am început în 2008 să operez scolioze cu debut precoce prin metoda “DualGrowing Rod” (Akbarnia) folosind implante USS 2 de la compania DePuySynthes cu conectori latero-laterali (tip domino). Sunt foarte mulțumit deacestea pentru că până în prezent nu am avut nici o complicație legată deimplanturi, care să determine o revizie neprogramată.”Vezi mai multe informații despre USS: www.rondamedical.ro/revista.html

Dr. Marius NiculescuȘef Secție Ortopedie 1, Spitalul Clinic Colentina, București

“În colaborarea noastra de ani de zile, am fost pe deplin multumiți de calitatea și inovația implanturilor DePuy Synthes, de valoarea adăugată a instrumentarelor și echipamentelor, precum și de promptitudinea serviciilor oferite de reprezentantul Ronda Medical. Sperăm pe viitor într-o colaborare la fel de bună!”Vezi mai multe informații despre POWER TOOLS DEPUY SYNTHES: www.rondamedical.ro/revista.html

Profesor Dr. Gheorghe BurneiȘef Secție Ortopedie Pediatrică, Spitalul M.S. Curie, București

“Dispozitivul VEPTR, reprezintă pentru patologia scoliozei idiopatice cu debut precoce și a scoliozelor congenitale cea mai bună soluție terapeutică pentru evitarea insuficienței respiratorii din sindromul de insuficiență respiratorie și modalitatea complementară de redresare a diformității coloanei vertebrale.Ca notă aparte vreau să remarc, în mod deosebit, că dispozitivele medicale și implanturile DePuy Synthes, deși sunt cele mai scumpe, sunt cele mai eficiente.”Vezi mai multe informații despre VEPTR: www.rondamedical.ro/revista.html

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 20

Page 21: Ronda News iunie-iulie 2013

Bună dimineața, domnule doctor!Știu că ne putem întâlni 5 minute înainte de raportul de gardă să-mi spuneți, în câteva cuvinte, ce am de pregătit pentru operația de astăzi, mâine sau săptămâna viitoare. Desigur! Aștept să terminați raportul și vom detalia. Știu cât de important este Timpul pentru dumneavoastră.

În 30 de minute de așteptare pot să verific, dacă am plăci, tije, șuruburi și instrumentare pe stoc sau dacă trebuie să comand sau să fac completări la ce s-a consumat în ultima operație. Generez, împreună cu colegii mei, un întreg proces de verificare, logistică și livrare în Timp util!Pentru mine, reprezentantul medical, timpul are mai multe sensuri: timpul de așteptare pentru o discuție, timpul de prezentare de soluții sau alternative, timpul de verificare, timpul de confirmare a prezenței sau livrării implanturilor, cel de finalizare al operației și a întregului proces de business, care, în relația cu spitalul, durează uneori luni de zile. Trebuie să gestionez, să prioritizez și să comprim toți acești timpi pentru ca operația dumneavoastră să decurgă fără probleme.

Suntem conștienți cu toții că planificarea unei operații este vitală. Știu că pentru o mărime de implant estimată, pot să pun la dispoziție încă 2-3 diametre sau lungimi mai mici și mai mari pentru a evita factorul „surpriză”. De fiecare dată vă ofer un instrumentar bine calibrat, complet și intuitiv, al companiei DePuy Synthes, plus instrumente ajutătoare, osteotom, tehnică chirurgicală (tipărită sau

în variantă electronică) și suportul meu intraoperator. Știu că toate acestea sunt „valoarea adăugată” care fac o operație să meargă „ca la carte”.

Vă propun un implant premium al unei companii de top în lume și, uneori, percep obiecții în tabloul general. Vreau doar să vă sugerez că un implant bun, bio-compatibil, perfect acceptat la explorări suplimentare CT/RMN, are în spate o întreagă tehnologie, studii și cercetări de bio-mecanică, întreaga expertiză AO și, însoțit de un instrumentar calibrat, este o soluție mult mai ieftină pe termen mediu și lung și duce la performanță în actul operator. Nu sunt doar cuvinte, ci pur și simplu realitatea pe care o cunoașteți mai bine decât mine!

Îmi doresc, ca și dumneavoastră, să lucrăm împreună într-un sistem medical civilizat, ceea ce ar însemna, printre altele, să aveți în blocul operator, prin achiziția spitalului, tot ce vă este util. Achiziția în sine, după cum știți, este un proces de lungă durată, care, prin complexitatea lui, angrenează un șir de departamente ale instituției, implicarea dumneavoastră și întregul nostru suport. Este important să știți și dumneavoastră că, dacă toți actorii implicați își fac datoria și respectă termene, atât de livrare, cât și de plată, totul funcționează; dacă nu, se întâmplă să apară blocaje.

Vă aduc în permanență informații despre cursurile AO din

TestimonialeDr. Alexandu Ulici Șef Secție Ortopedie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, București

“Osteosinteza stabil-elastică este metoda de elecție în tratamentul fracturilor diafizare ale oaselor lungi la copii cu vârste cuprinse între 4-15 ani. Pe lângă avantajul minim-invaziv creat de acest sistem, stabilitatea excelentă oferită permite și o scurtare importantă a duratei de imobilizare, aceasta ramânând doar cu rol antalgic și protector, fiind vorba de pacienți minori.De-a lungul timpului s-au imaginat diferite tije, atât ca formă, cât și compoziție, dar,

după părerea noastră, Tijele Elastice din Titan (TEN), însumează toate calitățile tijelor precedente.Cu un vârf preformat, care nu mai permite o eroare de orientare, aceste tije pot fi pre-tensionate cu ușurință, părstrându-și elasticitatea și ajutând la reducerea focarului de fractură.Practic nu putem spune că există o fractură diafizară care să nu poată fi rezolvată prin acest imbrosaj elastic. Condiția de reușita a oricarei intervenții cu TEN e legată doar de cunoașterea și aplicarea corectă a protocolului de utilizare. În afara acestui protocol, rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor.”Vezi mai multe informații despre TEN: www.rondamedical.ro/revista.html

Alin Lădaru, Key Account Manager, Ronda Medical

pag 21

02/iunie 2013 newsnewsronda news

Page 22: Ronda News iunie-iulie 2013

România și din lume pentru a răspunde, într-o măsură cât mai mare, dorinței dumneavoastră de a afla ultimele noutăți din domeniul osteosintezei și pentru a vă asista în pregătirea generației medicilor tineri care vă asistă în acest moment. La fel ca dumneavoastră, ne-am asumat real misiunea de a ridica standardul traumatologiei, chirurgiei spinale și chirurgiei BMF din România, iar, în acest context, consider că informația de specialitate are un rol esențial în îndeplinirea acestei misiuni.

Încerc întotdeauna să-mi respect promisiunea fața de dumneavoastră și față de pacient, în așa fel încât să aveți în blocul operator cât mai multe soluții, de calitate cât mai bună, cât mai complete, și toate acestea la timp. Motivația mea este dublă: personală și profesională. Tratez cu mare seriozitate ambele coordonate ale relației dintre noi și mă bucur de reciprocitatea pe care mi-o demonstrați de fiecare dată.

Comunicarea mea referitor la informațiile companiei se face în multe moduri: prin prezentări pe secție atunci când discutăm destins despre un produs, la raportul de gardă, prin discuții private, prin broșuri de marketing, telefonic sau prin e-mail. Internetul și e-mailul sunt canale simple și eficiente prin care puteți afla mai multe informații, în timp record, despre noi ca oameni sau ca firmă. Revista Ronda News pe care o citiți acum e cartea

noastra de vizită. O puteți răsfoi atât în varianta tipărită, dar și pe website-ul www.rondamedical.ro, în varianta e-paper.

Partenerul nostru DePuy Synthes este o nouă construcție de la care puteți profita din plin de Inovație. De la implanturi resorbabile, șuruburi pentru osteosinteză dinamică ( DLS), până la biomateriale din ce în ce mai performante, de la granița de utilizare cu implanturile până la tehnici și abordari noi în neurochirurgie sau chirurgia piciorului. O diversitate pusă în slujba Medicinei și a Pacientului!

De fiecare dată când ne întâlnim, am cu mine laptopul, cunoștințele mele, o logistică nevăzută a firmei și un portofoliu de produse pe care de-abia le poți cuprinde cu mintea. Sunt total deschis și vă ofer zâmbetul și atitudinea mea total suportivă să rezolvăm împreună o ecuație cu suficient de multe necunoscute.

Misiunea mea și a firmei pe care o reprezint este să aducem un plus de calitate vieții pacienților din România, prin cele mai performante implanturi din lume, prin inovație, comunicare și conștientizare.

Vă invităm să fiți și să rămâneți alături de Noi, în această provocare!

newsnewsronda news 02/iunie 2013

pag 22

Page 23: Ronda News iunie-iulie 2013

pag 23

02/iunie 2013 newsnewsronda news

Deveniți membru AOTrauma!

Alegeți pachetul care vi se potrivește!

Membrii AOTrauma beneficiază de reduceri pentru taxele de participare la evenimentele educaționale AOTrauma organizate la nivel național.

ENJOY THE NEWBENEFITS & OPPORTUNITIES in

MEMBERSHIP

AOSpine MembershipPublicații și servicii on line

AOSpine Membership PlusPrimești în PLUS acces la jurnale on line de specialitate

Utilizator înregistrat

Beneficii

▪ AO Surgery Reference▪ Material educațional selecționat▪ Noutăți AOTrauma și acces la newsletter-ul AOTrauma▪ AOTraumaline

MembruTaxa de membru: - 1 an: 80 Euro - 2 ani: 144 euro - 3 ani: 216 euro

Beneficii

▪ Beneficiile unui utilizator înregistrat▪ Acces la registrul membrilor AOTrauma din întreaga lume▪ Materiale video AO și prelegeri online▪ Acces la jurnale online selecționate (Ovid)▪ Oferte valabile doar pentru membri▪ Imagini anatomice 3D ▪ Acces la seminarii on line (webinars)

Page 24: Ronda News iunie-iulie 2013

Ronda MedicalStr. Zorilor nr.25, 400335 Cluj-Napoca ROMÂ[email protected], www.rondamedical.rotel.: +40 264 237 212, +40 727 362 555, fax: +40 264 237 295Distribuitor DePuy Synthes

BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIÎntreaga responsabilitatea asupra originalității și corectitudinii științifice a articolelor publicate sub semnătură de autor revine autorului acestor materiale. Materialele publicate în această revistă, care nu au semnătură de autor, au fost elaborate pe baza broșurilor, tehnicilor chirurgicale și a altor materiale informative ale DePuy Synthes și AO.Tiraj: 800 exemplare.

Cursuri de specialitate AOTrauma, Graz, Austria

9-12Septembrie

AOTrauma Advanced: Pelvic

Taxa de participare: 660 euro

13-15SeptembrieAOTrauma Advanced: Picior și gleznăTaxa de participare: 610 euro

25Septembrie

Workshop AOTrauma:

Managementul fracturilor în

timpul creșterii

Taxa de participare: 100 euro

16-19SeptembrieAOTrauma Advanced: Mână și articulația radio-carpianăTaxa de participare: 660 euro

Titulatură................................................... Nume ......................................................................... Prenume ......................................................................Naţionalitate ........................................... Data naşterii............................................................. Grade ............................................................................ Specializare.............................................. Grad universitar ..................................................... Doctor în medicină: da/nu .

Instituţia............................................................................................................ Funcţia .............................................................................................................Departametul................................................................................................. Adresa instituţiei ..........................................................................................Oraş............................................................. Cod poştal ............................................................... Judeţ/ Sector ............................................................... Ţara ............................................................. Telefon serviciu ..................................................... Telefon mobil ..............................................................Fax .............................................................. Telefon domiciliu .................................................. Adresa e-mail ..............................................................

Dacă doriţi să primiţi corespondenţa la domiciliu completaţi şi câmpurile de mai jos:Adresa de domiciliu ........................................................................................................................ Oraş ................................................................................ Cod poştal ................................................ Judeţ/ Sector.......................................................... Ţara .................................................................................Limba internaţională de corespondenţă..................................................................................................................................................................................Domenii de interes/ Alte Observaţii.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Completând acest formular puteţi primi materiale si informaţii de la Ronda Medical atât prin poştă cât si prin e-mail sau puteţi să ne trimiteţi părerea dumneavoastră despre această revistă. Puteţi, de asemenea, să îl transmiteţi colegilor dumneavoastră care încă nu au primit materiale Ronda Medical si care vor să îsi înceapă corespondenţa cu noi. Datele dumneavoastră nu vor fi folosite în nici un alt scop, nu vor fi vândute sau transmise mai departe. Echipa Ronda Medical

FORMULAR

ISSN 1843-9756

RN 02 2013

Des

ign

și la

yout

: dex

ign.

ro