Newsletter Europe Direct Maramures_decembrie 2015

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Drepturile noastre în Uniunea Europeană Anul VII, Nr. 12 Decembrie 2015 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprinsul Newsletterului: Drepturile noastre în Uniunea Europeană - RETURNAREA PRODUSELOR Monitorul educației și formării 2015 O strategie comună UE pen- tru combaterea radicalizării tinerilor cetățeni europeni Utile pentru tineri: - Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2016 - Global Youth Action Network În calitate de cetățeni europeni, avem drepturi de care putem beneficia, dar pe care, de multe ori nu le cunoaștem. Website-ul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ ro.htm, oferă sprijin și consiliere pentru cetățenii UE și familiile lor. Pe ”Europa ta” găsiți informații și sfaturi practice privind libera circulație în spațiul comunitar. În acest număr al Buletinului nostru informativ electronic, vă prezentăm informații despre DREPTURI pe care le avem când FACEM CUMPĂRĂTURI: Cumpărătorii online din România nu mai sunt obligați să returneze produsul în ambalajul original Dacă ați cumpărat produse online, sigur ați observat o precizare despre condițiile de retur: „Produsul se retur- nează numai în ambalajul original”. Până acum, această prevedere era ilegală doar conform interpretă- rii legislației și prin practica Autorității Naționale pentru Protecția Consumato- rului (ANPC). În 30 octombrie 2015, un nou act normativ (Legea 249/2015 care a abrogat HG 621/2005): acum nu doar că lucrurile sunt mai clare, ci și se pre- văd amenzi semnificative dacă magazinele vor cere ambalajul original înapoi. Potrivit noii Legi 249/2015: „Art. 16, punctul 8 – Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrarea ambalajului.” Legea se adresează mai mult companiilor producătoare de ambala- je, dar articolul 16 este în mod clar adresat magazinelor și este com- plet în favoarea cumpărătorilor online și offline. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 15.000 la 25.000 de lei. Informații preluate de pe BLOG-UL TRUSTED: https://www.trusted.ro/blog/legislatie-ambalajul-original/ Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Europeană găsiți pe Portalul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/ citizens/index_ro.htm Pentru întrebări pe teme europene puteți suna gratuit la numărul unic european: 00.800.67.89.10.11

Transcript of Newsletter Europe Direct Maramures_decembrie 2015

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• DrepturilenoastreînUniuneaEuropeană

Anul VII, Nr. 12 Decembrie 2015 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprinsul Newsletterului:

• DrepturilenoastreînUniuneaEuropeană-RETURNAREAPRODUSELOR

• Monitoruleducațieișiformării2015

• OstrategiecomunăUEpen-trucombaterearadicalizăriitinerilorcetățenieuropeni

• Utilepentrutineri:-- -Premiul-Charlemagne-pentru-tinerii-europeni-2016-- -Global-Youth-Action-Network

În calitate de cetățeni europeni, avem drepturi de care putem beneficia, dar pe care, de multe ori nu le cunoaștem. Website-ul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_

ro.htm, oferă sprijin și consiliere pentru cetățenii UE și familiile lor. Pe ”Europa ta” găsiți informații și sfaturi practice privind libera circulație în spațiul comunitar.

În acest număr al Buletinului nostru informativ electronic, vă prezentăm informații despre

DREPTURI pe care le avem când FACEM CUMPĂRĂTURI: Cumpărătorii online din România nu mai sunt

obligați să returneze produsul în ambalajul original

Dacă ați cumpărat produse online, sigur ați observat o precizare despre condițiile de retur: „Produsul se retur-nează numai în ambalajul original”.

Până acum, această prevedere era ilegală doar conform interpretă-rii legislației și prin practica Autorității Naționale pentru Protecția Consumato-rului (ANPC). În 30 octombrie 2015, un nou act normativ (Legea 249/2015 care a abrogat HG 621/2005): acum nu doar că lucrurile sunt mai clare, ci și se pre-văd amenzi semnificative dacă magazinele vor cere ambalajul original înapoi.

Potrivit noii Legi 249/2015:„Art. 16, punctul 8 – Se interzice condiționarea, sub orice formă, a

drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrarea ambalajului.”

Legea se adresează mai mult companiilor producătoare de ambala-je, dar articolul 16 este în mod clar adresat magazinelor și este com-plet în favoarea cumpărătorilor online și offline.

Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 15.000 la 25.000 de lei.

Informații preluate de pe BLOG-UL TRUSTED: https://www.trusted.ro/blog/legislatie-ambalajul-original/

Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Europeană găsiți pe Portalul ”Europa ta”:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

Pentru întrebări pe teme europene puteți suna gratuit la numărul unic european:

00.800.67.89.10.11

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar12/2015

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

• România:ceamaimicăinvestițieîneducațiedinUE

Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat, în data de 24 noiembrie 2015, „Monitorul Educației și Formării”, ediția 2015.

Potrivit datelor din raport, rata de finalizare a studii-lor universitare este în continuă creștere în ultimii patru ani, ea ajungând la 25% în 2014 și aflându-se pe drumul cel bun în ce privește îndeplinirea obiectivului național sta-bilit în cadrul Strategiei Europa 2020 (26,7%). De aseme-nea, procentul de participare a profesorilor la cursuri de formare profesională este aproape sau chiar peste media europeană pe ansamblu (83,3% vs 84,6%), în ce privește cursurile în medii multiculturale (18,2% vs 13,2%) sau competențele TIC de predare (60,5% vs 51%).

Raportul arată însă că rata abandonului școlar este peste media europeană (18.1% față de 11.1%), că participarea la procesul de învățare pe parcursul vieții este mult sub această medie (1.5% com-parativ cu 10.7%), iar procentul de populație cu studii universitare (25%) plasează România pe penul-timul loc pe plan european (la o medie europeană de 37.9%). Procentele de elevi cu vârsta de 15 ani cu competențe reduse în domeniul citirii (37,3%), matematicii (40,8%) și al altor discipline științifice (37,3%) sunt aproximativ dublul celor medii înregistrate pe plan european (17,8, 22,1 și, respectiv, 16,6%). Iar bugetul alocat educației, ca procent din PIB, este cel mai scăzut din întreaga Uniune Europea-nă (2,8% față de media UE de 5%).

În raport se subliniază și faptul că disponibilitatea și accesul la servicii de educație și de îngrijire a copiilor sunt limitate, mai ales în zonele rurale și în ceea ce privește comunitatea roma.

Detalii: http://ec.europa.eu/education/tools/docs/2015/monitor2015-romania_ro.pdf

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 12/2015

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Atacurile teroriste din Paris au arătat o dată în plus nevoia urgentă de acțiuni coordonate din partea state-lor membre și a UE pentru a preveni radicalizarea și a lupta împotriva terorismului, a spus Parlamentul într-o rezoluție non-legislativă aprobată miercuri. Rezoluția conține propuneri concrete privind o strategie cuprin-zătoare pentru combaterea extremismului, ce ar trebui să fie aplicată cu precădere în închisori, online și prin educație și incluziune socială.

Întărirea schimbului de informații între statele membreParlamentul propune crearea unei liste negre UE cu jihadiști și suspecții de terorism jihadist, sub-

liniind nevoia unei definiții comune a luptătorilor străini pentru a permite proceduri legale împotriva lor atunci când se întorc în UE și cere statelor membre să se asigure că luptătorii străini sunt puși sub control judiciar și, dacă este necesar, în detenție administrativă la întoarcerea în Europa până are loc procedura judiciară.

Parlamentul subliniază nevoia de verificări obligatorii și sistematice la granițele externe a celor care se întorc în UE și cere ca schimburile de informații între autoritățile naționale și Europol să fie întărite pentru a identifica mai bine și a monitoriza suspecții de terorism. Deputații mai cer statelor membre să utili-zeze mai bine alte instrumente cum ar fi Sistemul de Informații Schengen.

Deputații reiterează angajamentul lor de a colabora pentru un acord în privința Registrului UE cu nu-mele pasagerilor (PNR) până la sfârșitul lui 2015. Cu toate acestea, ei subliniază că EU PNR este doar un instrument în lupta împotriva terorismului și că este necesară o strategie cuprinzătoare contra terorismului.

Măsuri pentru a-i face să se răzgândească pe luptătorii străini

Parlamentul sugerează confiscarea pașapoartelor și blocarea mijloacelor financiare pentru a pre-veni plecarea potențialilor luptători străini din UE. Astfel de măsuri preventive ar trebui însoțite de sisteme de sprijin cum ar fi linii fierbinți la care familiile și prietenii să poată primi ajutor rapid dacă se tem că cineva s-a radicalizat sau este pe cale să se alăture unei organizații teroriste.

Deputații subliniază și nevoia de a întări dialogul intercultural prin sistemele de educație și în car-tierele dezavantajate pentru a preveni margina-lizarea și a promova incluziunea.

Prevenirea răspândirii extremismului violent online și în închisori

Deputații propun segregarea deținuților radicalizați ca posibilă măsură pentru a preveni ca închisorile să devină teren fertil pentru răspândirea extremismului radical și violent.

Pentru a preveni distribuirea de mesaje de ură și de laudă la adresa terorismului pe internet, Parlamen-tul cere ștergerea imediată a conținutului ilegal despre extremism violent, în conformitate cu drep-turile fundamentale. Statele membre ar trebui să aibă în vedere acțiuni legale, inclusiv procese penale, îm-potriva companiilor și furnizorilor de internet și medii sociale care refuză să respecte cererile administrative sau judiciare de a șterge conținutul ilegal sau care susține terorismul, mai spun deputații.

Detalii: http://www.europarl.ro/ro/stiri_eveni-mente/stiri/2015/noiembrie_15/radicalizare.html

• ParlamentulEuropeancereostrategiecomunăUEpentrucombaterearadica-lizăriitinerilorcetățenieuropeni

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni Competiția pentru edi-

ția din 2016 a Premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni a fost lansată pe 15 octombrie 2015. Aflat la cea de-a noua ediție, pre-miul este acordat tinerilor care au dezvoltat proiecte care să promoveze buna înțelegere între persoane din diferite țări europene.

Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni este organizat de Parlamentul European, împreună cu Fundația pentru Premiul Internațional Charle-magne din Aachen și se acordă în fiecare an pentru proiecte dezvoltate de persoane cu vârstele cuprin-se între 16 și 30 de ani.

Proiectele câștigătoare ar trebui să servească drept modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și, de asemenea, să ofere exemple concrete de euro-peni care trăiesc împreună ca o comunitate. Proiec-tele câștigătoare din cadrul edițiilor anterioare includ schimburi de experiență între tineri, proiecte artistice și pe Internet cu dimensiune europeană.

Premii în valoare de 10.000 €Cele trei proiecte câștigătoare (selectate din ca-

drul celor 28 de proiecte desemnate de către juriile naționale din cele 28 de state membre) vor fi pre-miate cu 5.000 €, 3.000 €, respectiv 2.000 €. Re-prezentanții organizatorilor proiectelor vor fi invitați să viziteze Parlamentul European din Bruxelles sau Strasbourg în toamna anului 2016.

Reprezentanții organizatorilor tuturor celor 28 de proiecte naționale selectate vor fi invitați să parti-cipe la ceremonia de decernare a Premiului Charle-magne pentru Tinerii Europeni, în cadrul unei vizite care va avea loc la Aachen, în Germania, în luna mai 2016.

Calendar:- Termenul limită pentru aplicații: 25 ianuarie 2016;- Selectarea celor 28 de proiecte de către juriile

naționale: 11 martie 2016;- Selectarea de către juriul european a celor 3

câștigători de proiecte: 7 aprilie 2016;- Ceremonia de premiere în Aachen: 3 mai 2016. Detalii: http://www.charlemagneyouthprize.

eu/ro/introduction.html

• Global Youth Action Network (GYAN)Este mai ușor să schimbi lumea dacă faci par-

te dintr-un grup! GYAN este o organizație internați-onală care creează o alianță între mișcările de tineret din întreaga lume, încurajându-le să colaboreze cu scopul de a maximiza impactul colectiv al acțiunilor lor.

Ce oferă GYAN?- o comunitate online care dispune de instrumen-

te informatice pentru susținerea cooperării dintre grupurile de tineret;

- informații și resurse;- oportunități de implicare în procesul de luare a

deciziilor la nivel global și de colaborare cu cetățeni de toate vârstele pentru a face o schimbare.

Organizația ta poate adera la Global Youth Action Network – o alianță de mari dimensiuni a organiza-țiilor de tineret din peste 190 de țări.

Rezultate obținute de GYAN până în prezent:- A contribuit la stabilirea unui nivel record de

participare a delegațiilor de tineri la Adunarea Gene-rală a ONU din 2000 și continuă să-i ajute pe tineri să se implice în acțiunile Națiunilor Unite.

- A înființat consilii consultative pentru tineret la nivelul agențiilor ONU, al guvernelor și ONG-urilor.

- A identificat preocupările/nevoile tinerilor și a luat măsuri pentru a-i ajuta, creând coaliții precum Global Youth Coalition on HIV/AIDS (GYCA) (Coaliția globală pentru HIV/SIDA), Youth Movement for De-mocracy (Mișcarea tinerilor pentru democrație) etc.

- I-a încurajat pe tineri să se implice în îndeplini-rea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Detalii: http://www.tigweb.org/joingyan/