Newsletter Europe Direct Maramures-oct 2014

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Parlamentul European a aprobat noua Comisie Euro- peană Anul VI, Nr. 10 Octombrie 2014 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprinsul Newsletterului: Parlamentul European a aprobat noua Comisie Eu- ropeană Traficul de persoane în peri- oada 2010-2014 Utile pentru tineri: - Premiul Curții de Conturi Europene - Fii voluntar la Jocurile Olim- pice şi Paralimpice 2016 de la Rio! - Concursul ”European Human Rights Moot Court” Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro- peană găsiți pe Portalul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/ citizens/index_ro.htm Pentru întrebări pe teme euro- pene puteți suna gratuit la numărul unic european: 00.800.67.89.10.11 Deputații din Parlamentul European au aprobat noul colegiu de 27 de co- misari, prezentat pe 22 octombrie de Președintele ales, Jean-Claude Juncker (Luxemburg), cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă și 67 abțineri. Noua Comisie urmează să fie acum numită oficial de șefii de stat sau de guvern din UE, astfel încât să poată să preia mandatul la 1 noiembrie, pentru o perioadă de cinci ani. Pentru comparație, prima Comisie Barroso a fost votată în noiem- brie 2004 cu 449 voturi la 149 și 82 abțineri. A doua Comisie Barroso a fost aleasă la 9 februarie 2010, cu 488 voturi la 137 și 72 abțineri. În deschiderea discur- sului său, Președintele ales al Comisiei Europe- ne, Jean-Claude Juncker, a subliniat modificările aduse la portofoliile comi- sarilor, în conformitate cu cerințele comisiilor parla- mentare, după audierile comisarilor desemnați. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, îl felicită pentru Președintele ales al Comisiei, Jean-Claude Juncker, după ce Parlamentul a ales noua Comisie COMISARII desemnați și PORTOFOLIILE din cadrul noii Comisii Europene Federica Mogherini - Italia Portofoliu: Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate - Vicepreședintă Frans Timmermans - Olanda Portofoliu: 0 mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și carta drepturilor fundamentale Prim-vicepreședinte al comisiei Kristalina Georgieva - Bulgaria Portofoliu: Buget și resurse umane Vicepreședintă Andrus Ansip - Estonia Portofoliu: Piața Unică Digitală Vicepreședinte Continuare în pag. 2

Transcript of Newsletter Europe Direct Maramures-oct 2014

Page 1: Newsletter Europe Direct Maramures-oct 2014

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• ParlamentulEuropeanaaprobatnouaComisieEuro-peană

Anul VI, Nr. 10Octombrie 2014 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprinsul Newsletterului:

• ParlamentulEuropeanaaprobatnouaComisieEu-ropeană

• Traficuldepersoaneînperi-oada2010-2014

• Utilepentrutineri:-- -Premiul-Curții-de-Conturi-Europene--Fii-voluntar-la-Jocurile-Olim-pice-şi-Paralimpice-2016-de-la-Rio!--Concursul-”European-Human-Rights-Moot-Court”

Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro-peană găsiți pe Portalul ”Europa ta”:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

Pentru întrebări pe teme euro-pene puteți suna gratuit la numărul unic european:

00.800.67.89.10.11

Deputații din Parlamentul European au aprobat noul colegiu de 27 de co-misari, prezentat pe 22 octombrie de Președintele ales, Jean-Claude Juncker (Luxemburg), cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă și 67 abțineri.

Noua Comisie urmează să fie acum numită oficial de șefii de stat sau de guvern din UE, astfel încât să poată să preia mandatul la 1 noiembrie, pentru o perioadă de cinci ani.

Pentru comparație, prima Comisie Barroso a fost votată în noiem-brie 2004 cu 449 voturi la 149 și 82 abțineri. A doua Comisie Barroso a fost aleasă la 9 februarie 2010, cu 488 voturi la 137 și 72 abțineri.

În deschiderea discur-sului său, Președintele ales al Comisiei Europe-ne, Jean-Claude Juncker, a subliniat modificările aduse la portofoliile comi-sarilor, în conformitate cu cerințele comisiilor parla-mentare, după audierile comisarilor desemnați.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, îl felicită pentru Președintele ales al Comisiei, Jean-Claude Juncker, după ce Parlamentul a ales noua Comisie

COMISARII desemnați și PORTOFOLIILE din cadrul noii Comisii Europene

Federica Mogherini - Italia

Portofoliu: Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate - Vicepreședintă

Frans Timmermans - Olanda

Portofoliu: 0 mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și carta drepturilor fundamentalePrim-vicepreședinte al comisiei

Kristalina Georgieva - Bulgaria

Portofoliu: Buget și resurse umane Vicepreședintă

Andrus Ansip - Estonia

Portofoliu: Piața Unică Digitală Vicepreședinte Continuare în pag. 2

Page 2: Newsletter Europe Direct Maramures-oct 2014

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar10/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Maroš Šefčovič - Slovacia

Portofoliu: Uniune energeticăVicepreședinte

Valdis Dombrovskis - Letonia

Portofoliu: Euro și dialogul socialVicepreședinte

Jyrki Katainen - Finlanda

Portofoliu: Ocuparea forței de muncă, creștere economică, invetiții și competiti-vitate - Vicepreședinte

Phil Hogan - Irlanda

Portofoliu: Agricultură și dezvoltare rurală

Miguel Arias Cañete - Spania

Portofoliu: Acțiuni în domeniul climei și energie

Margrethe Vestager - Danemarca

Portofoliu: Concurență

Günther Oettinger - Germania

Portofoliu: Economia și societatea digitală

Pierre Moscovici - Franța

Portofoliu: Afacerile economice și financiare, impozitarea și uniunea vamală

Tibor Navracsics - Ungaria

Portofoliu: Educație, cultură, tineret și cetățenie

Marianne Thyssen - Belgia

Portofoliu: Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate profesională

Karmenu Vella - Malta

Portofoliu: Mediu, afaceri maritimie și pescuit

Continuare din pag. 1Johannes Hahn - Austria

Portofoliu: Politica europeană de vecinătate și negocierile pentru extindere

Jonathan Hill - Marea Britanie

Portofoliu: Stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital

Vytenis Andriukaitis - Lituania

Portofoliu: Sănătate și siguranță alimentară

Christos Stylianides - Cipru

Portofoliu: Ajutor umanitar și management de criză

Elżbieta Bieńkowska - Polonia

Portofoliu: Piața internă, industrie, antrepre-noriat și imm-uri

Neven Mimica - Croația

Portofoliu: Cooperare internațională și dez-voltare

Vĕra Jourová - Republica Cehă

Portofoliu: Justiție, protecția consumatorilor și egalitatea de gen

Dimitris Avramopoulos - Grecia

Portofoliu: Migrația și afacerile interne

Corina Crețu - România

Portofoliu: Politica regională

Carlos Moedas - Portugalia

Portofoliu: Cercetare, știință și inovare

Cecilia Malmström - Suedia

Portofoliu: Comerț

Violeta Bulc - Slovenia

Portofoliu: Transport

Page 3: Newsletter Europe Direct Maramures-oct 2014

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 10/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Pentru a marca, la 18 octombrie 2014, cea de a opta aniversare a Zilei UE împotriva traficului de persoane, Comisia face bilanțul tuturor eforturilor coordonate care s-au depus în mandatul 2010-2014 al Comisiei Europe-ne pentru a se atinge obiectivul eradicării traficului de persoane. După adoptarea, în 2011, a Directivei UE de combatere a traficului de persoane, instanțele din întreaga Europă judecă infracțiunile legate de traficul de persoane la fel de aspru, folosind aceleași valori minime și maxime de pedepse cu închisoarea, și țările UE sunt obligate să furnizeze un sprijin adecvat victimelor. De asemenea, în Strategia UE pe 2012-2016 privind traficul de persoane, UE a prevăzut 40 de măsuri concrete și practice împotriva traficului de persoane, aducând protecția victimelor și drepturile acestora în centrul atenției.

Comisia Europeană publică cel de al doilea document de lucru la nivelul UE privind statisticile referitoare la traficul de persoane, care acoperă anii 2010, 2011 și 2012. Documentul de lucru nu redă întreaga amploare a traficului de persoane, ci furnizează date numai despre victimele și autorii infracțiunii de trafic de persoane care au intrat în contact cu autoritățile și actorii de la nivel național.

Victime: În perioada 2010-2012 s-au înregistrat 30.146 de victime în cele 28 de state membre ale UE. Autoritățile din statele membre au rezultate din ce în ce mai bune în activitatea de identificare și contactare a victimelor traficului de persoane.

- 80% din victime au fost de sex feminin.- 16% din victime au fost copii.- Peste 1.000 dintre victimele copii au fost înregistrate ca făcând obiectul traficului în scopul exploatării sexuale.- 69% din cazurile de trafic de persoane au avut ca scop exploatarea sexuală.- 95% dintre victimele înregistrate ale exploatării sexuale au fost de sex feminin.- 71% dintre victimele înregistrate ale exploatării prin muncă au fost de sex masculin.- 65% dintre victimele înregistrate au fost cetățeni ai UE.

Autorii infracțiunii de trafic de persoaneÎn perioada 2010-2012, în statele membre a început urmărirea penală în 8.551 de cazuri de trafic de persoa-

ne. Peste 70% din autori au fost de sex masculin. Acest procent include persoanele suspectate, urmărite penal și condamnate pentru trafic de persoane. În ultimii trei ani, în statele membre s-au raportat 3.786 de condamnări pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane

Detalii: http://ec.europa.eu/romania/news/20102014_traficul_de_persoane_ro.htm

• Traficuldepersoaneînperioada2010-2014:eradicareacomerțuluicusclavi

Page 4: Newsletter Europe Direct Maramures-oct 2014

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Premiul Curții de Conturi Europene

Ediția 2014 a premiului Curții de Conturi Euro-pene se adresează mediului academic european și vizează recompensarea unor teze în domeniul stu-diilor teoretice și/sau empirice legate de auditul în sectorul public, în special în contextul Uniunii Euro-pene. Un premiu în valoare de 5.000 de euro va fi acordat câștigătorului (câștigătorilor).

Candidați eligibili: Absolvenți ai ciclului de învățământ postuniversitar, care și-au încheiat lu-crarea de dizertație sau teza de doctorat începând cu data de 1 ianuarie 2011. Pentru a participa, tre-buie fie să aveți cetățenia unui stat membru al UE, fie să vă fi finalizat teza la o universitate din Uniu-nea Europeană.

Data limită pentru depunerea candidaturilor este 30 noiembrie 2014.

Informatii suplimentare: http://www.eca.eu-ropa.eu/ro/Pages/ECA-Award-2014.aspx

• Fii voluntar la Jocurile Olimpice și Para-limpice 2016 de la Rio!Sub motto-ul „Fii eroul eroilor tăi, fii volun-

tar”, voluntarii din lumea întreagă sunt invitați să se alăture celui mai mare eveniment sportiv mondial.

Înscrie-te până pe 15 noiembrie 2014 și par-ticipă!

Candidații pentru programul ‘Voluntari Rio’ trebuie să aibă 18 ani la 28 februarie 2016, să fie disponibili pentru cele zece zile cât durează Jocurile Olimpice și/

sau Paralimpice, să aibă studiile elementare încheia-te și să poată participa în fiecare etapă a procesului de selecție, precum și la sesiunile de formare, care pot dura maximum trei zile.

Voluntarii vor fi ghidați pe toată perioada aventurii, care se va întinde pe aproape doi ani, timp în care își vor descoperi rolul cel mai potrivit pentru profilul lor: de la ajutorul oferit la aeroport și în cadrul ceremoniilor, până la asistent-fotograf sau operator camera video.

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul de-dicat evenimentului: http://www.rio2016.com/vo-lunteers/

• Concursul ”European Human Rights Moot Court” Aceasta inițiativă a ELSA (Asociația Europeană a

Studenților la Drept), în cooperare cu Consiliul Eu-ropei, oferă studenților la drept oportunitatea de a dobândi experiența practică în cadrul celei de a treia ediții a Concursului Human Rights Moot Court.

Concursul simulează procedura de contestare a drepturilor omului la Curtea Europeană și este des-chis către toți studenții din țările ELSA precum și celor din țările membre ale Consiliului Europei.

Echipele vor analiza cazuri fictive și vor redacta drafturi pentru fiecare parte. Echipele vor fi evalua-te pe baza drafturilor redactate și cele mai bune 16 echipe se vor înfrunta la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului in Strasbourg, Franța.

Pentru echipele calificate în finală, va exista o taxă de participare care acoperă cazarea și masa.

Echipa câștigătoare va fi recompensată cu un sta-giu de formare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și cu premii în bani.

Data limită pentru înregistrarea echipelor: 3 no-iembrie 2014. Data limită pentru trimiterea drafturi-lor: 23 noiembrie 2014

Mai multe detalii: http://www.humanrightsmo-otcourt.org