Newsletter Europe Direct Maramures_august 2014

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Călătorim în UE: Vă prezentăm informații utile despre MONEDA EURO, TRANSFERUL DE BANI ŞI PLATA CU CARDUL BANCAR Anul VI, Nr. 8 August 2014 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprinsul Newsletterului: Moneda Euro, Transferul de bani și Plata cu cardul bancar în UE Sfaturi practice privind AUTOMOBILELE (dacă ne mutăm sau călătorin în UE) Utile pentru tineri: - Concurs foto „EU și mediul înconjurător” - Premiile MEDEA 2014 EURO Moneda euro este utilizată în 17 state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ţările de Jos. Aflaţi mai multe despre moneda euro, ţările care o utilizează şi cursurile de schimb. Toate bancnotele şi monedele pot fi utilizate în toate statele membre care au adoptat euro, inclusiv în multe teritorii de peste mări, precum in- sulele Azore, insulele Canare, Ceuta şi Melilla, Guyana Franceză, Guadelupa, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint-Barthéle- my, Saint Pierre şi Miquelon. Andorra, Monaco, San Marino şi Vaticanul utilizează euro ca mo- nedă naţională, de comun acord cu UE. Euro este, de asemenea, folosit în Kosovo şi Muntenegru. Informaţii despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro- peană găsiţi pe Portalul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/ citizens/index_ro.htm Pentru întrebări pe teme euro- pene puteţi suna gratuit la numărul unic european: 00.800.67.89.10.11 Continuare în pag. 2

Transcript of Newsletter Europe Direct Maramures_august 2014

Page 1: Newsletter Europe Direct Maramures_august 2014

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• CălătorimînUE:VăprezentăminformațiiutiledespreMONEDAEURO,TRANSFERULDEBANIŞIPLATACUCARDULBANCAR

Anul VI, Nr. 8August 2014 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprinsul Newsletterului:

• MonedaEuro,TransferuldebanișiPlatacucardulbancarînUE

• SfaturipracticeprivindAUTOMOBILELE(dacănemutămsaucălătorinînUE)

• Utilepentrutineri:-- -Concurs-foto-„EU-și-mediul-înconjurător”-- -Premiile-MEDEA-2014

EUROMoneda euro este utilizată în 17 state membre ale Uniunii Europene:

Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ţările de Jos. Aflaţi mai multe despre moneda euro, ţările care o utilizează şi cursurile de schimb.

Toate bancnotele şi monedele pot fi utilizate în toate statele membre care au adoptat euro, inclusiv în multe teritorii de peste mări, precum in-sulele Azore, insulele Canare, Ceuta şi Melilla, Guyana Franceză, Guadelupa, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint-Barthéle-my, Saint Pierre şi Miquelon.

Andorra, Monaco, San Marino şi Vaticanul utilizează euro ca mo-nedă naţională, de comun acord cu UE. Euro este, de asemenea, folosit în Kosovo şi Muntenegru.

Informaţii despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro-peană găsiţi pe Portalul ”Europa ta”:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

Pentru întrebări pe teme euro-pene puteţi suna gratuit la numărul unic european:

00.800.67.89.10.11

Continuare în pag. 2

Page 2: Newsletter Europe Direct Maramures_august 2014

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar8/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

TRANSFERUL DE NUMERAR ŞI PLATA CU CARDULCând călătorim, evităm pe cât posibil să transportăm sume mari în numerar. De cele mai multe ori, utilizăm

cardul de debit sau de credit pentru cheltuielile noastre zilnice pe durata călătoriei. Atâta timp cât plăţile pe care le efectuaţi sunt în euro şi se limitează la teritoriul UE, nu ar trebui să

fiţi taxat mai mult decât dacă aţi efectua, în propria ţară, o plată electronică în euro, de acceaşi valoare.Aceste norme se aplică, de asemenea, în cazul tranzacţiilor în euro (de ex. între conturi în euro) efectuate în

ţările din afara zonei euro, precum şi în cel al plăţilor în coroane suedeze şi în lei româneşti.

Plăţi şi transferuriCând efectuaţi plăţi internaţionale în euro pe teritoriul UE, băncile ar trebui să perceapă acelaşi comision ca şi

în cazul tranzacţiilor naţionale în euro cu aceeaşi valoare. Această regulă se aplică tuturor plăţilor în euro proce-sate electronic, inclusiv pentru:

- transferurile dintr-un cont în altul în diferite ţări din UE - retragerile de numerar de la bancomate în ţările din UE - plăţile cu cardul de debit sau de credit - operaţiunile de debitare directă - remiterile de bani.Plăţile internaţionale în monede diferite de euro nu fac obiectul acestor dispoziţii.Băncile din ţările UE care nu folosesc moneda euro trebuie să perceapă pentru tranzacţiile efectuate în UE aceleaşi

comisioane pe care le-ar aplica şi în cazul unui transfer naţional, dacă plata sau transferul se efectuează în euro.Mai multe informaţii: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/euro/index_ro.htm#

Continuare din pag. 1

Continuare în pagina 3

• Călătorimsaunemutămîntr-unaltstatmembruUE?Sfaturi practice privind AUTOVEHICULELE

PERMISUL DE CONDUCEREÎncepând cu 19 ianuarie 2013, toate permisele

noi eliberate în UE trebuie să aibă forma unui „card bancar” din plastic şi să respecte un model european standard, cu elemente de securitate îmbunătăţite.

Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi în-locuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033.

Înainte de a vă muta în altă ţară, asiguraţi-vă că permisul nu a expirat.

Permisele sau certificatele provizorii eliberate în ţara de origine nu vor fi recunoscute în alte ţări din UE.

Categoriile recunoscute peste tot în Europa sunt: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D şi DE.

Dacă aveţi un permis eliberat pe viaţă, veţi afla de la autorităţile din ţara de reşedinţă când trebuie să îl preschimbaţi.

Permisul de conducere poate fi reînnoit (sau înlocuit cu un permis eliberat de altă ţară) doar de către auto-rităţile din ţara în care sunteţi înregistrat ca rezident. Acestea vor înlocui permisul original cu unul local. Va trebui apoi să vă supuneţi aceloraşi reguli privind ter-menele de valabilitate, controalele medicale etc. ca şi cetăţenii acestei ţări.

Dacă vă pierdeţi sau vi se fură permisul de condu-cere, trebuie să solicitaţi unul nou în ţara în care locuiţi.

ASIGURĂRI• Călătoriţi în altă ţară din UE

Asigurarea de răspundere civilă emisă în ţara dvs. de origine acoperă daunele pe care le-aţi putea pro-duce în orice ţară din UE.

Plăcuţele de înmatriculare reprezintă dovada fap-tului că deţineţi o asigurare de răspundere civilă. În mod normal, poliţia din altă ţară nu vă va opri doar pentru a verifica dacă sunteţi asigurat.

Desigur, este preferabil să aveţi întotdeauna la dumneavoastră poliţa propriu-zisă. Aceasta va facilita procedurile în cazul în care sunteţi implicat într-un ac-cident sau sunteţi oprit la control.

• Vă mutaţi în altă ţară din UETrebuie să vă înmatriculaţi maşina în ţara în care

locuiţi în mod normal. Pentru a o înmatricula, veţi avea nevoie de dovada că deţineţi o asigurare auto.

Autorităţile ar trebui să recunoască valabilitatea poliţelor emise de orice firmă de asigurări, atâta timp cât aceasta:

- are un sediu principal sau secundar în ţara gazdă- este autorizată să furnizeze servicii în ţara gazdă,

chiar dacă nu are un sediu pe teritoriul acesteia.Contactaţi asigurătorul dvs. pentru a afla dacă poliţa

pe care o deţineţi este valabilă în ţara în care vă mutaţi.

Page 3: Newsletter Europe Direct Maramures_august 2014

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 8/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Continuare din pag. 2

Dacă poliţa pe care o deţineţi nu este valabilă în ţara în care vă mutaţi, contactaţi birourile/ centrele naţionale de informare cu privire la Cartea verde pen-tru a afla care sunt firmele de asigurări auto active în ţara respectivă.

Aveţi dreptul să-i solicitaţi asigurătorului dvs. să vă furnizeze un istoric de daunalitate, iar acesta trebuie să vi-l trimită în termen de 15 zile.

Atenţie! În momentul în care încheiaţi o nouă poliţă în altă ţară din UE, firma asiguratoare nu este obligată să vă ia în considerare istoricul de daunalitate atunci când vă calculează prima de asigurare. Cu toate aces-tea, unii asigurători pot lua în calcul acest istoric, aşa încât nu ezitaţi să comparaţi ofertele pieţei.

ÎNMATRICULAREA AUTOMOBILELOR• Şedere temporară

Dacă vă menţineţi domiciliul permanent în ţara de origine, iar durata şederii în altă ţară din UE nu de-păşeşte 6 luni, nu sunteţi obligat să vă înmatriculaţi maşina sau să plătiţi taxele aplicabile în ţara gazdă. Maşina va rămâne înmatriculată în ţara de reşedinţă.

În condiţiile în care durata şederii nu depăşeşte 6 luni, iar maşina nu este reînmatriculată, nu aveţi voie să o închiriaţi sau să o împrumutaţi unui rezident al ţării gazdă. Acesta vă poate conduce maşina doar dacă dumneavoastră sunteţi unul dintre pasageri.

Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutaţi ma-şina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizi-tează, atâta timp cât aceştia nu sunt rezidenţi ai ţării în care locuiţi temporar.

• Şedere de peste 6 luniDacă vă mutaţi în altă ţară din UE şi luaţi maşina

cu dumneavoastră, va trebui să o reînmatriculaţi şi să plătiţi taxele prevăzute de legislaţia noii ţări.

În mod normal, reînmatricularea trebuie făcută în termen de 6 luni. Vă recomandăm să contactaţi au-torităţile din ţara gazdă înainte de a pleca, pentru a afla dacă acest termen-limită se calculează de la data părăsirii ţării de origine sau de la data la care aţi ajuns în ţara gazdă. Întrebaţi, de asemenea, ce documente trebuie să prezentaţi pentru a dovedi data respectivă.

Atenţie! În unele state membre, termenul-limită este mai mic de 6 luni. Verificaţi din timp ce obligaţii aveţi în ţara în care vă mutaţi.

Dacă îndepliniţi anumite condiţii şi respectaţi ter-menele-limită, aţi putea fi scutit de la platataxei de înmatriculare atunci când vă mutaţi în altă ţară din UE. Vă recomandăm să contactaţi autorităţile naţio-nale din ţara gazdă înainte să vă mutaţi.

◊ Excepţii de la regula reînmatriculării în termen de 6 luni

- Studenţi: Dacă v-aţi mutat în altă ţară din UE doar pentru studii, aveţi dreptul să vă folosiţi maşina fără să o reînmatriculaţi sau să plătiţi taxele aferente.

Acest drept încetează din momentul în care nu mai sunteţi înscris într-o instituţie din învăţământ din ţara respectivă. - Lucrători transfrontalieri

Sunteţi considerat lucrător transfrontalier (angajat sau independent) dacă locuiţi într-o ţară UE, dar lu-craţi în alta şi vă întoarceţi acasă cel puţin o dată pe săptămână.

Dacă vă folosiţi maşina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în ţara în care locuiţi, nu în cea în care lucraţi.

Pe de altă parte, dacă folosiţi o maşină de serviciu (înmatriculată în ţara în care lucraţi), aveţi dreptul să o utilizaţi în interes personal în ţara în care locuiţi, fără să trebuiască să o reînmatriculaţi.

Întrucât veţi avea plăcuţe de înmatriculare cu nu-mere străine, este posibil ca poliţia să vă verifice ac-tele mai des - este de datoria lor să se asigure că cetăţenii din jurisdicţia lor şi-au plătit taxele de în-matriculare/ de drum. Dacă aveţi probleme legate de acest aspect, nu ezitaţi să contactaţi serviciile de asis-tenţă ale UE: http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_ro.htm

Informaţii despre documente necesare pen-tru înmatriculare găsiţi accesând: http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/formali-ties/index_ro.htm

VÂNZAREA UNEI MAŞINI ÎN STRĂINĂTATE• Automobile noi

Vânzătorii particulari pot recupera TVA-ul de la au-torităţile din ţara lor dacă vând o maşină nouă unui cumpărător stabilit în altă ţară a UE. În acest fel, se evită plata dublă a TVA-ului pentru acelaşi vehicul.

O maşină vândută în UE este considerată nouă dacă:

- este vândută în termen de mai puţin de şase luni de la data la care a fost pusă în circulaţie SAU

- are mai puţin de 6 000 de km la bord.

• Automobile de ocazieDacă sunteţi persoană fizică stabilită în UE şi vindeţi

o maşină de ocazie unui cumpărător stabilit, de aseme-nea, în UE, nu se percepe TVA pentru această tranzac-ţie, nici în ţara vânzătorului, nici în cea a cumpărătorului.

Vânzări între particulariMenţionăm că legislaţia privind protecţia consu-

matorilor nu se aplică vânzărilor între particulari, aşa încât vă recomandăm să fiţi precauţi atunci când cum-păraţi o maşină de la o persoană fizică. Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie, asiguraţi-vă că ştiţi cât mai multe despre vânzător, inclusiv datele de contact.

Potrivit legislaţiei, un automobil trebuie: - să fie satisfăcător din punct de vedere calitativ - să corespundă descrierii - să fie în stare de funcţionare.

Mai multe informaţii: http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/index_ro.htm

Page 4: Newsletter Europe Direct Maramures_august 2014

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Concurs de fotografie ‚Eu şi mediul înconjurător’Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a lansat un con-

curs de fotografie pe tema „Eu şi mediul înconjurător”.Cetăţenii ţărilor membre ale AEM şi ţărilor coo-

perante din Balcanii Occidentali, cu vârsta de mi-nimum 18 ani, sunt invitaţi să îşi exprime viziunea asupra mediului prin fotografii, benzi desenate sau materiale video care să prezinte o poveste persona-lă sau generală legată de tema propusă.

Cum să vă înscrieţi?- Realizaţi o fotografie originală, un scurt material

video sau benzi desenate, însoţite de un scurt text şi respectând indicaţiile din regulile concursului.

- Fiecare participant poate trimite cel mult 5 ma-teriale.

- Materialele se încarcă pe un site de partajare online, precum YouTube, Vimeo, Flickr, Shut-terfly, Snapfish sau Photobucket.

PremiiCâştigătorul fiecărei categorii (foto, video, benzi

desenate) va primi un premiu de 2.000 EUR pentru locul I, 1.500 EUR pentru locul al II-lea şi 1.000 EURO pentru locul al III-lea.

De asemenea, se vor oferi 500 EUR pentru pre-miul publicului şi pentru premiul de tineret.

În plus, un Premiu pentru tineret va fi acordat proiectului câştigător, selectat dintre proiectele tri-mise de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (născute în anii calendaristici 1990-1996) la oricare din categoriile concursului.

Toţi finaliştii vor fi propuşi pentru Premiul publi-cului şi pot fi incluşi în viitoarele materiale digitale şi tipărite ale AEM şi partenerilor săi europeni.

Data limită: 30 septembrie 2014, ora 12:00 (CET)

Pentru mai multe detalii: http://www.eea.eu-ropa.eu/highlights/2018environment-me2019-pho-to-competition-open

• Premiile MEDEA Scopul premiilor

MEDEA este de a încuraja inovaţia şi bunele practici în fo-losirea media (audio, video, grafică şi animaţie) în educaţie. Din 2010 şi până în 2014, Premiile MEDEA sunt sprijinite de Programul de învăţare pe tot par-cursul vieţii prin proiectul MEDEA 2020.

Categorii 2014- Premiile MEDEA pentru media educaţionale

create de utilizatorAcest premiu acordă recunoaştere materialelor

trimise de profesori, studenţi, părinţi, reprezentanţi de organizaţii sau persoane din cadrul învăţământului primar, secundar, superior, din educaţia adulţilor, educaţie vocaţională şi/sau formare.

- Premiile MEDEA pentru media educaţionale create de profesionişti

Premiul se va acorda conţinutului media profesi-onist, creat de o companie producător multimedia profesionist, companie de difuzare media, companie de web design, departament media sau audiovizual din instituţii şi organizaţii cum ar fi universităţile, de-partamentele guvernamentale, companiile, instituţiile multinaţionale etc.

- Premiul special pentru cooperare europeană în crearea de media educaţionale

- Premiul special MEDEA al juriului. Juriul poate acorda un premiu special pentru o producţie sau iniţiativă, în semn de recunoaştere a inovaţiei pedagogice excepţionale sau a design-ului tehnic.

Condiţii înscriere: Poate fi înscris orice material sau program multimedia creat după 1 ianuarie 2010 şi dedicat folosirii în educaţia formală-informală sau în formare-training.

Termen limită: Înscrierile se fac până la 30 sep-tembrie 2014 (miezul nopţii).

Detalii despre competiţie: http://www.medea-awards.com/