Newsletter Europe Direct Maramures iulie 2015

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Drepturile noastre în Uniunea Europeană Anul VII, Nr. 7 Iulie 2015 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprinsul Newsletterului: Drepturile noastre în Uniunea Europeană - Aplicația ECC- NET TRAVEL APP Premii de un milion de euro pentru crearea unui scaner alimentar Utile pentru tineri: - Testează-ţi cunoştinţele cu Quiz Europa CVCE! - Premiul european pentru tineret În calitate de cetățeni europeni, avem drepturi de care putem beneficia, dar pe care, de multe ori nu le cunoaștem. Website-ul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/citizens/in- dex_ro.htm , oferă sprijin și consiliere pentru cetățenii UE și familiile lor. Pe ”Europa ta” găsiți informații și sfaturi practice privind libera circulație în spațiul comunitar. În acest număr al Buletinului nostru informativ electronic, vă prezentăm informații despre Aplicația gratuită ECC-NET TRAVEL APP Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a lansat, chiar la timp pentru perioada vacanțelor de vară, o nouă versiune a aplicației sale mobile unice și gratuite: ECC-Net Travel app. Dezvoltată pentru a fi un partener de că- lătorie ideal în interiorul Uniunii Europene, precum și în Norvegia și Islanda, aceasta îi ajută pe consumatorii europeni să-și exprime drepturile în 25 de limbi europene: Bulgară, Croată, Cehă, Daneză, Olandeză, Engleză, Estoniană, Finlandeză, Franceză, Germană, Greacă, Maghiară, Islandeză, Italiană, Letonă, Lituaniană, Malteză, Norvegiană, Poloneză, Portugheză, Română, Slovacă, Slovenă, Spaniolă, Suedeză. Atunci când suntem în vacanță, încercăm să evităm situațiile stresante. Acesta este motivul pentru care ECC-Net: Travel app este ușor de folosit și oferă o varietate de soluții pentru orice problemă. Pentru fiecare situație, aplicația nu numai că te informează dacă ai anumite drepturi, dar și îți explică modalita- tea în care le poți exprima. Cum funcționează aplicația? După selectarea țării și a situației (trans- port, închiriere mașini, hotel etc.), aplicația îți va arăta care sunt drepturile tale și îți va permite să le prezinți comer- ciantului în limba sa. Cu ajutorul ECC-Net: Travel app și cu un pic de bunăvoință, toți ar trebui să se poată înțelege! Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro- peană găsiți pe Portalul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/ citizens/index_ro.htm Pentru întrebări pe teme euro- pene puteți suna gratuit la numărul unic european: 00.800.67.89.10.11 Continuare în pag. 2

Transcript of Newsletter Europe Direct Maramures iulie 2015

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• DrepturilenoastreînUniuneaEuropeană

Anul VII, Nr. 7Iulie 2015 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprinsul Newsletterului:

• DrepturilenoastreînUniuneaEuropeană-AplicațiaECC-NETTRAVELAPP

• Premiideunmiliondeeuropentrucreareaunuiscaneralimentar

• Utilepentrutineri:-- -Testează-ţi-cunoştinţele-cu-Quiz-Europa-CVCE!-- -Premiul-european-pentru-tineret

În calitate de cetățeni europeni, avem drepturi de care putem beneficia, dar pe care, de multe ori nu le cunoaștem. Website-ul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/citizens/in-

dex_ro.htm , oferă sprijin și consiliere pentru cetățenii UE și familiile lor. Pe ”Europa ta” găsiți informații și sfaturi practice privind libera circulație în spațiul comunitar.

În acest număr al Buletinului nostru informativ electronic, vă prezentăm informații despre

Aplicația gratuită ECC-NET TRAVEL APP

Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a lansat, chiar la timp pentru perioada vacanțelor de vară, o nouă versiune a aplicației sale mobile unice și gratuite: ECC-Net Travel app.

Dezvoltată pentru a fi un partener de că-lătorie ideal în interiorul Uniunii Europene, precum și în Norvegia și Islanda, aceasta îi ajută pe consumatorii europeni să-și exprime drepturile în 25 de limbi europene: Bulgară, Croată, Cehă, Daneză, Olandeză, Engleză, Estoniană, Finlandeză, Franceză, Germană, Greacă, Maghiară, Islandeză, Italiană, Letonă, Lituaniană, Malteză, Norvegiană, Poloneză, Portugheză, Română, Slovacă, Slovenă, Spaniolă, Suedeză.

Atunci când suntem în vacanță, încercăm să evităm situațiile stresante. Acesta este motivul pentru care ECC-Net: Travel app este ușor de folosit și oferă o varietate de soluții pentru orice problemă. Pentru fiecare situație, aplicația nu numai că te informează dacă ai anumite drepturi, dar și îți explică modalita-tea în care le poți exprima.

Cum funcționează aplicația?După selectarea țării și a situației (trans-

port, închiriere mașini, hotel etc.), aplicația îți va arăta care sunt drepturile tale și îți va permite să le prezinți comer-ciantului în limba sa.

Cu ajutorul ECC-Net: Travel app și cu un pic de bunăvoință, toți ar trebui să se poată înțelege!

Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro-peană găsiți pe Portalul ”Europa ta”:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

Pentru întrebări pe teme euro-pene puteți suna gratuit la numărul unic european:

00.800.67.89.10.11

Continuare în pag. 2

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar7/2015

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Bine de știut: noua secțiune ”Ajutor” oferă date de contact relevante ale fiecărui Centru European al Consumatorilor local, precum și ale ambasadelor locale pentru situații de urgență.

ECC-Net: Travel app este disponibil pentru dispozitive mobile cu sisteme de operare iOS, Android și Microsoft Windows și poate fi descărcată din Apple app store (pentru iOS), Google Playstore (pentru Android) și din Windows Apps+GamesStore (pentru Windows Phone). Aplicația funcționează offline pentru a evita costurile de roaming.Aplicația poate fi descărcată și utilizând acest QR-Code.

GooglePlaystore (Android): https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.cec_zev.ECCNetTravelApple app store (iOS): https://itunes.apple.com/app/ecc-net-travel/id886668562Windows Mobile: http://www.windowsphone.com/en-gb/store/app/ecc-net-travel/4dfcfb67-9294-

40d5-9ac0-644a7e734813

Despre ECC-NetEuropean Consumer Centres Network (ECC-Net – Rețeaua Centrelor Europene ale Consu-

matorilor) reprezintă o rețea constituită la nivelul UE în scopul întăririi încrederii consumatorilor, oferind consultanță cetățenilor europeni cu privire la drepturile consumatorului și facilitând soluționarea problemelor întâmpinate, în special în cazurile în care au făcut achiziții într-un alt stat european (transfrontalier).

Scopul Centrelor Europene ale Consumatorilor este să ofere consumatorilor gratuit o gamă variată de servicii, de la informarea asupra drepturilor lor, la oferirea de consultanță și sprijin în rezolvarea problemelor pe care le întâmpină pe piața europeană.

În fiecare stat membru al UE există un Centru European al Consumatorilor, precum și în Norvegia și Is-landa care oferă sprijin și consultanță gratuite consumatorilor. ECC-Net: Travel app este o inițiativă a întregii Rețele a Centrelor.

2005-2015: 10 ani alături de consumatorii europeniAnul 2015 marchează 10 ani de la constituirea Rețelei Centrelor Europene ale Con-

sumatorilor – ECC-Net, care funcționează în toate cele 28 State Membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Islanda și sunt cofinanțate prin Programul de protecția con-sumatorilor al UE.

În ultimii 10 ani, Centrele au primit mai mult de 650,000 solicitări de informare de la consumatori despre drepturile lor – o creștere de 30% între 2012 și 2014, și a spri-jinit aproximativ 300.000 de consumatori în încercarea de a soluționa pe cale amiabilă problemele avute atunci când au făcut achiziții transfrontaliere – o creștere de 16 % în

aceeași perioadă. Mai mult de două treimi dina ceste reclamații au putut obține o soluție pe cale amiabilă între consumatori și profesioniști.

În perioada de la înființare, în anul 2008, până în anul 2014 Centrul European al Consumatorilor din România – ECC România a primit în jur de 4000 de solicitări de informare de la consumatorii români și s-a implicat în soluționarea pe cale amiabilă a peste 1500 de reclamații transfrontaliere.

Cea mai mare parte a reclamațiilor primite de la consumatorii români au avut ca subiect probleme din domeniile: transport (59,4% - anulări și întârzieri ale zborurilor, pierderea bagajelor, probleme la închirierea mașinilor), recreere și cultură (11,1% - garanții pentru produse electronice – tv, laptop, camere foto, proble-me cu bilete la concerte, software, aplicații), restaurate, hoteluri și servicii de cazare (7%), îmbrăcăminte și încălțăminte (6,4%) și electrocasnice (3,9%).

Consumatorii români au avut cele mai multe probleme cu profesioniști din: Ungaria (21,6%), Italia (13,9%), Germania (12,6%), Marea Britanie (10,6%) și Franța (6,9%).

În schimb, ECC România a primit reclamații împotriva unor comercianți români, prin intermediul celorlalte Centre, de la consumatori din alte state membre ale UE: Bulgaria (16,2%), Spania (12,9%), Franța (10,6%), Italia (10,4%) și Belgia (7,7%).

Informații preluate de pe pagina de Internet a Centrului European al Consumatorilor din România: http://www.eccromania.ro/RO

Continuare din pag. 1

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 7/2015

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

• Premiideunmiliondeeuropentrucreareaunuiscaneralimentar

Comisia Europeană va acorda trei premii în valoare totală de 1 milion de euro cercetătorilor care vor dez-volta un scaner alimentar cu ajutorul căruia consuma-torii vor putea analiza compoziția alimentelor și calcula aportul de calorii.

Participanții sunt invitați să își înregistreze proiectele în concurs în perioada 9 septembrie 2015 - 9 martie 2016.

Cercetătorii trebuie să propună o soluție inovatoare care prezintă într-o manieră coerentă informațiile nutriționale și caracteristicile care pot avea efecte negative, precum aportul de calorii, ingredientele și substanțele alergene. Scanerul ar trebui să ofere utilizatorului informații relevante pentru starea sa de sănătate și stilul de viață.

Prin această competiție, Comisia își propune să prevină îmbolnăvirile asociate unei alimentații nesănă-toase, cum ar fi alergiile alimentare, obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Consumatorii ar beneficia astfel de un instrument simplu de utilizat, accesibil și non-invaziv cu ajutorul căruia ar putea lua decizii infor-mate cu privire la regimul alimentar.

Alimentația este o sursă de îngrijorare pentru foarte mulți oameni, în principal din motive legate de sănătate.

• Aproximativ 17 milioane de europeni suferă de alergii alimentare; dintre aceștia, 3,5 mili-oane au sub 26 de ani.

• În anul 2014, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 39% dintre adulți sunt supra-ponderali și 13% obezi.

• Se estimează că 43 de milioane de europeni vor suferi de diabet până în 2030, comparativ cu 35 de milioane în 2011.

• În Europa, bolile cardiovasculare cauzează de 46 de ori mai multe decese comparativ cu SIDA, tuberculoza și malaria luate împreună.

Acest premiu face parte din seria celor cinci competiții „Orizont 2020” pentru anul 2015. Celelalte patru concursuri se referă la următoarele domenii: depășirea limitelor în domeniul transmisiunilor prin fibră optică; partajarea spectrului de frecvențe în colaborare; mai buna utilizare a antibioticelor; materiale pentru un aer mai curat.

Pagina de Internet a Concursului: http://ec.europa.eu/research/horizonprize/index.cfm?prize=food-scanner

Regulamentul Concursului: http://ec.europa.eu/research/horizonprize/index.cfm?prize=food-scanner&pg=rules

Premiile Orizont 2020 pentru anul 2015: http://ec.europa.eu/research/horizonprize/index.cfm

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Testează-ți cunoștințele cu Quiz Europa CVCE!

Joacă-te, învață și câștigă!

Răspunde la o în-trebare pe zi între 3 iulie și 31 decembrie și ai șansa să câștigi premii interesante!

Trebuie să ai cel puțin 16 ani și să trăiești într-un stat membru al UE de cel puțin șase luni. Înainte de a participa, citește și regu-lamentul.

Quiz-ul este organizat de Virtual Resoure Centre for Knowledge about Europe (Centre virtuel de la conna-issance sur l’Europe, CVCE), ca parte a Președinției lu-xemburgheze a Consiliului Uniunii Europene pe perioada 1 iulie - 31 decembrie 2015, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Digital Lëtzebuerg, cu sprijinul Repre-zentanței Comisiei Europene și a Biroului de Informare al Parlamentului European în Luxemburg.

Află mai multe: www.europaquiz.lu/en.

• Premiul european pentru tineret Premiul european pentru tineret selectează și pro-

movează cei mai buni studenți și tineri antreprenori europeni inovatori care folosesc internetul și telefonia mobilă în mod creativ pentru a crea conținut digital va-loros din punct de vedere social, abor-dând obiectivele definite de Consiliul Europei și de Strategia Europa 2020.

Elevii și tinerii inovatori care au până în 30 de ani (născuți după 1 ianuarie 1985), din unul din statele membre ale Consiliului Europei, Be-larus sau Kosovo, pot să își înscrie proiectele într-una din cele șase ca-tegorii:

1. Viața sănătoasă: nutriție, servicii medicale;2. Învățare inteligentă: educație, e-abilități,

știința deschisă; 3. Conectarea culturilor: arte, jocuri, diversi-

tate;4. Fii verde: energie durabilă, mobilitate, dez-

voltare urbana durabilă; 5. Cetățenie activă: jurnalism liber, guvern

deschis, coeziune socială6. Probleme financiare: educație/alfabetizare

financiară, angajare, consumerism inteligent.

Produsul sau aplicația trebuie să fi fost finalizat/a dupa 1 ianuarie 2014 (pentru un proiect sau un pro-dus finalizat anterior, candidatul trebuie să dovedeas-că faptul că a adus ulterior modificari substanțiale la proiect).

Proiectul, produsul sau aplicația înscrisă în concurs trebuie să fie funcțională și operațională la momentul înscirerii și accesibilă prin internet, indiferent dacă este concepută pentru o linie fixă sau mobilă.

În cazul în care o persoană înscrie mai multe produ-se/proiecte, trebuie să completeze formulare separate.

Pentru fiecare categorie vor fi desemnați 3 câștigători.

Câștigătorii vor fi invitați la evenimentul de premi-ere, Festivalul EZA în Graz (Austria), între 18 și 20 noiembrie 2015.

Data limită: 29 iulie 2015

Mai multe detalii la: http://www.eu-youthaward.org

Sursa: http://www.eurodesk.ro/