Newsletter 3/2016_Europe Direct Maramures_martie 2016

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Anul VIII, Nr. 3 Martie 2016 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprinsul Newsletterului: Drepturile noastre în Uniunea Europeană - DETAȘAREA LUCRĂTORILOR Noi drepturi pentru lucrătorii detașați Evaluarea Centrelor de informare Europe Direct Utile pentru tineri: - Tabără internațională în Norvegia - Stagii în instituții europene În calitate de cetățeni europeni, avem drepturi de care putem beneficia, dar pe care, de multe ori nu le cunoaștem. Website-ul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ ro.htm, oferă sprijin și consiliere pentru cetățenii UE și familiile lor. Pe portalul ”Europa ta” găsiți informații și sfaturi practice privind libera circulație în spațiul comunitar. În acest număr al Buletinului nostru informativ electronic, vă prezentăm informații despre DETAŞAREA ÎN STRĂINĂTATE PE O PERIOADĂ SCURTĂ (MAXIM 2 ANI) Puteți merge să lucrați în altă țară din UE pe o perioadă scur- tă (maxim 2 ani) și să rămâneți în continuare asigurat în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine; în această situație, veți fi considerat lucrător detașat. Puteți fi angajat detașat de angajator sau persoană care desfășoară activități independente. Normele privind detașarea au fost elaborate pentru a vă facilita situația dacă doriți să lucrați în străinătate pe o perioadă limitată de timp: Nu veți avea nevoie de permis de muncă, cu excepția cazului în care sunteți cetățean croat și ați fost detașat în Austria (aceste țări țări aplică unele restricții în anumite sectoare de activitate). Nu va trebui să obțineți recunoașterea calificărilor profesi- onale; totuși, pentru anumite profesii, s-ar putea să fie nevoie să prezentați o declarație scrisă. Veți plăti în continuare contribuții către autoritățile din țara de origine. Veți beneficia de asigurare în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine. În țara gazdă veți fi totuși supus normelor locale, ceea ce înseamnă, de exemplu, că vi s-ar putea cere să plătiți pentru servicii care acasă sunt furnizate gratuit: informați-vă cu pri- vire la diversele sisteme de securitate socială din UE. În momentul în care vă pensionați, nu veți mai avea de-a face cu instituții de securitate socială din țări diferite - instituțiile din țara gazdă nu vor fi implicate. Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Europeană găsiți pe Portalul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/ citizens/index_ro.htm Pentru întrebări pe teme europene puteți suna gratuit la numărul unic european: 00.800.67.89.10.11

Transcript of Newsletter 3/2016_Europe Direct Maramures_martie 2016

Page 1: Newsletter 3/2016_Europe Direct Maramures_martie 2016

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

Drepturile noastre în Uniunea Europeană

Anul VIII, Nr. 3 Martie 2016 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprinsul Newsletterului:

• DrepturilenoastreînUniuneaEuropeană-DETAȘAREALUCRĂTORILOR

• Noidrepturipentrulucrătoriidetașați

• EvaluareaCentrelordeinformareEuropeDirect

• Utilepentrutineri:-- -Tabără-internațională-în-Norvegia-- Stagii-în-instituții-europene

În calitate de cetățeni europeni, avem drepturi de care putem beneficia, dar pe care, de multe ori nu le cunoaștem. Website-ul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_

ro.htm, oferă sprijin și consiliere pentru cetățenii UE și familiile lor. Pe portalul ”Europa ta” găsiți informații și sfaturi practice privind libera

circulație în spațiul comunitar.

În acest număr al Buletinului nostru informativ electronic, vă prezentăm informații despre

DETAŞAREA ÎN STRĂINĂTATE PE O PERIOADĂ SCURTĂ(MAXIM 2 ANI)

Puteți merge să lucrați în altă țară din UE pe o perioadă scur-tă (maxim 2 ani) și să rămâneți în continuare asigurat în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine; în această situație, veți fi considerat lucrător detașat.

Puteți fi angajat detașat de angajator sau persoană care desfășoară activități independente.

Normele privind detașarea au fost elaborate pentru a vă facilita situația dacă doriți să lucrați în străinătate pe o perioadă limitată de timp:

• Nu veți avea nevoie de permis de muncă, cu excepția cazului în care sunteți cetățean croat și ați fost detașat în Austria (aceste țări țări aplică unele restricții în anumite sectoare de activitate).

• Nu va trebui să obțineți recunoașterea calificărilor profesi-onale; totuși, pentru anumite profesii, s-ar putea să fie nevoie să prezentați o declarație scrisă.

• Veți plăti în continuare contribuții către autoritățile din țara de origine.

• Veți beneficia de asigurare în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine.

• În țara gazdă veți fi totuși supus normelor locale, ceea ce înseamnă, de exemplu, că vi s-ar putea cere să plătiți pentru servicii care acasă sunt furnizate gratuit: informați-vă cu pri-vire la diversele sisteme de securitate socială din UE.

• În momentul în care vă pensionați, nu veți mai avea de-a face cu instituții de securitate socială din țări diferite - instituțiile din țara gazdă nu vor fi implicate.

Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Europeană găsiți pe Portalul ”Europa ta”:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

Pentru întrebări pe teme europene puteți suna gratuit la numărul unic european:

00.800.67.89.10.11

Page 2: Newsletter 3/2016_Europe Direct Maramures_martie 2016

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar3/2016

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Dacă doriți să rămâneți afiliat la sistemul de securitate socială din țara de origine, veți avea nevoie de formularul A1 (fostul formular E101). Acesta vă atestă, dumneavoastră și membrilor de fa-milie pe care îi aveți în întreținere, continuitatea afilierii la sistemul de asigurări sociale din țara de origine timp de maxim 2 ani.

Sfaturi

• Dacă sunteți angajat, asigurați-vă că angajatorul vă pune la dispoziție formularul A1.

• Dacă sunteți lucrător independent, contactați biroul de legătură pentru lucrători detașați din țara de origine pentru a afla ce organism vă poate elibera acest document. Pentru a obține formularul A1, trebuie să dovediți că activitățile pe care doriți să le desfășurați în străinătate sunt „similare” cu cele desfășurate în țara de origine.

• Pe durata șederii în străinătate, trebuie să fiți în măsură să le prezentați autorităților, în orice moment, formularul A1. Dacă nu îl puteți prezenta, s-ar putea să trebuiască să plătiți contribuții la sistemul din țara gazdă. Pe de altă parte, dacă aveți un formular A1 valabil, autoritățile țării gazdă sunt obligate să îl recunoască.

Detaşări pe perioade de peste 2 ani

• Dacă ştiţi de la început că veţi lucra în străinătate timp de peste 2 ani, puteţi so-licita o scutire de la aplicarea legislaţiei în domeniu, ceea ce v-ar permite să rămâneţi asigurat în cadrul sistemului de securitate socială din ţara de origine pe toată durata detaşării. Scutirile diferă de la caz la caz. Acestea necesită acordul autorităţilor din ambele ţări şi sunt valabile pe o perioadă dată.

• În absența scutirilor, puteţi rămâne afiliat la sistemul de securitate socială din ţara de origine timp de maxim 2 ani. Dacă depăşiţi această perioadă, puteți lucra în continuare în străinătate, dar va trebui să vă transferaţi în sistemul ţării gazdă, plătind acolo contribuţiile sociale aferente.

• Puteţi decide, în schimb, să faceţi o pauză de cel puţin 2 luni, ceea ce v-ar scuti de obligaţia de a schimba sistemul.

• Excepţie: Dacă nu aţi finalizat proiectul la care lucraţi în termenul specificat în formularul A1 din cauza unor situaţii neprevăzute (boală, condiţii meteorologice nefavorabile, livrări întârziate etc.), puteţi solicita (personal sau prin angajatorul dumneavoastră) o prelungire a perioadei iniţiale de detaşare până la finalizarea proiectului. În acest caz, nu mai este nevoie de pauza de 2 luni menţionată mai sus.

• Pentru a obţine o prelungire, trebuie să vă adresaţi autorității care v-a eliberat formularul A1, înainte de expirarea perioadei iniţiale de detaşare.

Obligaţiile angajatorului

Dacă sunteți salariat, angajatorul dumneavoastră este obligat să respecte, pe toată durata detașării, normele de bază în materie de protecție a salariaților valabile în țara gazdă, inclusiv cele referitoare la:• salariul minim (salariul dumneavoastră nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din ţara

respectivă);• perioadele maxime de lucru şi perioadele minime de odihnă;• orele de lucru (nu trebuie să depăşiţi un cuantum predefinit);• durata minimă a concediului anual plătit (aveţi dreptul la concediu de odihnă);• sănătate şi securitate în muncă;• condiţiile de angajare pentru tineri şi femei însărcinate;• regulile care interzic munca copiilor.

Page 3: Newsletter 3/2016_Europe Direct Maramures_martie 2016

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 3/2016

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Comisia Europeană a prezentat marți, 8 martie, o propunere de reformă a directivei privind detașarea lucrăto-rilor. În perioada 2010-2014, numărul detașărilor a crescut cu aproape 45%. În 2014, aproximativ 1,9 milioane de lucrători europeni au fost detașați în alte state membre.

Propunerile CE au ca scop asigurarea unor condiții echitabile de salarizare și de concurență pentru întreprin-derile care își detașează angajații temporar într-un alt stat membru. Toate normele privind salarizarea care se aplică lucrătorilor locali vor trebui aplicate și în cazul celor detașați.

Revizuirea directivei vizează modificări în trei domenii principale: - salarizarea lucrătorilor detașați, inclusiv în cazul subcontractării; - normele privind lucrătorii temporari;- detașarea pe termen lung.

Alte informații: http://europedirect.cdimm.org/noutati/revizuirea-directivei-privind-detasarea-lucratorilor

Comisia Europeană a lansat Consultarea publică privind evaluarea Centrelor de infor-mare Europe Direct (EDIC), aflate la mijlocul actualei perioade de activitate, 2013-2017.

Pentru a contribui la acest proces de evaluare a Centrelor Europe Direct, sunteți invitați să acordați câteva minute și să completați Chestionarul on-line (disponibil și în limba română pe pagina Consultarii), până pe 4 mai 2016: http://ec.europa.eu/dgs/communication/take-part/consultations/2013-2017-edics_en.htm

O echipă de evaluatori externi va sprijini CE în determinarea rezultatelor EDIC-uri-lor, a lecțiilor învățate, precum și în stabilirea unor ajustări tactice și strategice pentru

viitoarea generație, ce se va lansa în 2018.

În UE funcționează 500 de Centre Europe Direct, iar Rețeaua Europe Direct din România este alcătuită din 31 de Centre Europe Direct: http://ec.europa.eu/romania/information/centrele_de_informare_europe_di-rect/index_ro.htm

Misiunea Centrelor de informare Europe Direct, pentru perioada 2013-2017 este dublă:

- Informarea cetățenilor europeni la nivel local și regional. În calitatea lor de prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetățeni, centrele constituie un element-cheie al conceptului de „ghișeu unic”, furnizând informații despre UE, indicând cetățenilor portalul „Europa ta” sau surse de informații specializate și orientându-i către alte servicii și alte rețele.

- Oferirea de informații, consiliere, asistență și răspunsuri la întrebări privind UE, în special cu privire la drepturile cetățenilor UE, prioritățile UE (în special strategia de creștere economică „Europa 2020”), legislația sa, politicile sale, programele și oportunitățile sale de finanțare.

- Promovarea unei cetățenii participative prin intermediul diferitelor instrumente de comunicare (site internet, mijloace de comunicare socială, publicații etc.) și prin interacțiunea, la nivel local și regio-nal, cu părțile interesate, multiplicatori și mass-media. Centrele stimulează dezbaterea prin organizarea de conferințe și evenimente și canalizează răspunsurile cetățenilor către UE.

Centrul de informare Europe Direct Maramureș, găzduit de Fundația CDIMM Maramureș, sun-tem membru al Rețelei Europe Direct din anul 2008 și asigurăm accesul cetățenilor maramure-șeni la servicii specifice de informare și comunicare pe teme europene: http://europedirect.cdimm.org/despre/ce-facem

_____________________

Noi drepturi pentru lucrătorii detașați

Evaluarea Centrelor de informare Europe Direct – Consultare publică

Page 4: Newsletter 3/2016_Europe Direct Maramures_martie 2016

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

• European Space Camp: Tabără internațională pentru liceeni în NorvegiaEuropean Space Camp este o tabără de vară în

limba engleză pentru liceeni cu vârste între 17 și 20 de ani, interesați de spațiul cosmic și științe, și care au o pregătire în fizică și matematică.

Participanții vor petrece o săptă-mână, în Andoya Rocket Range (Nor-vegia), unde vor face experimente tehnice implicate într-o campanie spațială, vor lucra ca adevărați ingineri aerospațiali și vor învăța cum să-și exploateze cunoștințele și să aprofundeze înțelegerea știintelor aplicate. Lucrul în echipă îi va ajuta să își folosească creativitatea și vor învăța să coopereze. Programul include activități în domeniul aerospațial, prelegeri și activități sociale.

Data limită pentru înscriere este: 1 aprilie 2016Mai multe informații despre tabără și condiții

de participare: http://www.spacecamp.no/

• Oportunități de stagii în diverse instituții europene◊ Stagii de practică la Comitetul Economic și

Social EuropeanComitetul Economic și Social European (CESE) este

o instituție consultativă ce oferă partenerilor econo-mici și sociali ai Europei (de ex. angajatori, sindica-te, reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii, asociații de fermieri, consumatori etc.) șansa de a-și exprima părerile formale legate de politicile UE.

CESE organizează stagii de practică pe perioadă lungă (5 luni) și scurtă (între 1 luni și 3 luni).

Date limită:- 30 septembrie, ora 12:00 (amiază) CET (stagiul

de primăvară februarie-iulie)- 31 martie, ora 12:00 (amiază) CET (stagiul de

toamnă septembrie-februarie)Detalii: http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.

en.traineeships

◊ Stagii de practică la Comitetul Regiunilor (CoR)

În fiecare an, Comitetul Regiunilor (CoR) oferă un număr limitat de stagii de practică pentru tineri cetățeni din Europa și alte colțuri ale lumii, prin care aceștia pot câștiga experiență de muncă într-o instituție europea-nă. Există doua tipuri de stagii: stagii plătite de lungă durată („stages”) sau perioade scurte de studiu neplă-tite („sejours d’etude”).

Date limită:- 31 martie, miezul nopții, ora Bruxelles, pentru

stagiile de toamnă din 16 septembrie până în 15 fe-bruarie;

- 30 septembrie, miezul nopții, ora Bruxelles, pentru stagiile de primăvară din 6 februarie până în 15 iulie.

Detalii: http://cor.europa.eu/en/about/traineeships/Pages/traineeships.aspx

◊ Stagii de practică la Consiliul Uniunii Eu-ropene

Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europe-ne oferă, în fiecare an, aproximativ 100 de stagii de practică cu o durată medie de 5 luni.

Candidaturi pentru stagii remunerate în 2017Formularul de candidatură online va fi accesibil în

perioada iunie-august 2016.Candidaturi pentru stagii neremunerate obli-

gatorii în 2016Stagiu în perioada 1 februarie 2016 - 30 iunie 2016:

termenul pentru candidaturi este data de 1 octombrie 2015.

Stagiu în perioada 1 septembrie 2016 - 31 ianua-rie 2017: termenul pentru candidaturi este data de 1 aprilie 2016.

Detalii: http://www.consilium.europa.eu/ro/general-secretariat/jobs/traineeships/

INFORMAŢII utile pentru TINERI