Vountariat centrul europe direct maramures 2011

16
Centrul Europe Direct Maramureş 2011 Anul european al voluntariatului 2011 Maramureş „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

description

 

Transcript of Vountariat centrul europe direct maramures 2011

Page 1: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

Centrul Europe Direct Maramureş

2011Anul european al

voluntariatului

2011

Maramureş

„Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

Page 2: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

Proiect implementat de Fundaţia CDIMM MaramureşMaramureş

Page 3: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/

Iniţiativa ”Anul european al voluntariatului 2011”

Voluntariatul aduce beneficii tuturor şi îi apropie pe membrii di-feritor comunităţi. Pentru cei care se oferă voluntari, este un mod de a returna un serviciu societăţii şi de a dobândi noi competenţe.

În prezent, circa 20% dintre europeni îşi sacrifică o parte din timp pentru a participa la astfel de activităţi.

„Dacă dorim ca speranţele noastre de a construi o lume mai bună şi mai sigură să nu devină doar o iluzie, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de implicarea voluntarilor”. În acest spirit, 100 de milioane de europeni îşi dedi-că timpul şi experienţa pentru a-i ajuta pe cei care se află în dificul-tate, contribuind la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.

Există mii de modalităţi prin care oamenii pot produce o schim-bare. Activităţile posibile sunt foarte diverse, putându-se desfă-şura în şcoli, spitale, organizaţii de caritate, cluburi sportive etc.

Pentru a evidenţia aceste efor-turi şi pentru a încuraja cât mai mulţi cetăţeni să li se alăture, Co-misia Europeană a lansat iniţiativa ca anul 2011 să fie Anul european al voluntariatului.

Campania se va desfăşura de-a lungul întregului an, va aduce un omagiu voluntarilor, va atra-ge atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă aceştia şi încu-rajează participarea unui număr cât mai mare de persoane.

Sloganul anului este: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

Page 4: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/2

Anul european al voluntariatului îşi propune să atragă şi mai mulţi voluntari, prin măsuri menite:

* să simplifice procesul prin care se pot oferi voluntari;

* să le răsplătească eforturile, de exemplu prin recunoaşterea competenţelor dobândite pe du-rata participării la activităţi de vo-luntariat;

* să amelioreze calitatea servi-ciilor de voluntariat, prin cursuri de formare şi corelarea abilităţilor vo-luntarilor cu posturile disponibile;

* să sensibilizeze publicul cu pri-vire la importanţa voluntariatului.

De-a lungul anului 2011, un grup de voluntari va face un turneu euro-pean pentru a arăta cu ce se ocupă.

Pe durata celor 10 zile alocate fiecărei ţări, voluntarii se vor întâl-ni şi cu responsabilii politici, pen-tru a discuta aspecte importante pentru activitatea lor.

În acelaşi timp, 27 de jurna-lişti se vor ocupa pe rând, în mod

voluntar, de mediatizarea fiecărei etape a turneului, realizând mate-riale scrise şi audiovizuale care vor fi publicate on-line şi în presă.

De asemenea, se vor organiza 4 conferinţe la nivel înalt pentru a analiza problemele relevante pen-tru acest domeniu.

La nivel naţional, evenimentele vor fi coordonate de către Alianţa EYV, care reuneşte, începând din 2007, 33 de reţele europene de voluntariat.

Dacă doriţi să deveniţi voluntar, accesaţi site-ul Alianţei pentru a descoperi oportunităţile în dome-niu, modul în care vă puteţi asuma angajamentul de a lucra voluntar pentru o anumită perioadă şi nu-mărul total de ore de voluntariat pentru care s-au primit angaja-mente începând cu data de 1 ia-nuarie. http://www.eyv2011.eu/

UE promovează de mult timp voluntariatul. În 1996, a fost creat Serviciul European de Voluntariat pentru a încuraja tinerii să lucreze ca voluntari în comunităţi locale din alte ţări.

Anul european al voluntariatului vine în completarea activităţilor iniţiate de ONU pentru a marca cel de-al 10-lea An internaţional al voluntarilor.

Website-ul dedicat Anului European al Voluntariatului 2011:http://europa.eu/volunteering/ro

Page 5: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/3

Un studiu Eu-robarometru din mai 2010, a rele-vat faptul că 3 din 10 europeni susţin că sunt implicaţi în mod activ ca vo-luntari.

Există multe definiţii şi tradiţii diferite privind ac-tivitatea de voluntariat. Elementul comun al acestor activităţi constă în faptul că indiferent de locul unde se adună oamenii pentru a se aju-ta unii pe alţii şi pentru a-i sprijini pe cei aflaţi în dificultate, de acest lucru beneficiază atât societatea în ansamblu, cât şi voluntarii.

Prin intermediul voluntariatu-lui, oamenii câştigă cunoştinţe, îşi exersează abilităţile şi îşi extind re-ţelele sociale, fapt ce poate condu-ce, adesea, la oportunităţi noi sau mai bune de angajare, precum şi de dezvoltare socială şi profesională.

Comisia îi sprijină pe tineri să participe la activităţile de voluntari-at. Prin intermediul Serviciului Eu-ropean de Voluntariat, mii de ado-lescenţi şi tineri călătoresc în afara

ţărilor de origine pentru a preda şi promova sensibi-lizarea culturală şi pentru a dezvolta importante abili-tăţi pentru viaţă.

Serviciul Euro-pean de Volunta-riat (SEV) vă oferă

posibilitatea de a deveni voluntar în alte ţări din Europa sau din lume. SEV se adresează tuturor tinerilor între 18 şi 30 de ani. Activităţile nu sunt remunerate, însă toate costu-rile sunt acoperite.

Website-ul Serviciului Euro-pean de Voluntariat este: http://ec.europa.eu/youth/youth-in-acti-on-programme/doc82_en.htm

Sunteţi gata să lucraţi ca vo-luntar în străinătate, pentru o perioadă cuprinsă între 2 şi 12 luni?

Punctul de pornirePentru a pleca în străinătate prin

intermediul Serviciului European de Voluntariat trebuie să găsiţi mai în-tâi o organizaţie de origine.

PromovAreA voLUNTArIATULUI

Page 6: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/4

Agenţiile naţionale sunt respon-sabile de diseminarea informaţiilor generale despre programul Tineri în acţiune şi încurajează totodată sta-bilirea de parteneriate.

De asemenea, agenţiile sunt responsabile cu selecţia proiectelor în funcţie de criteriile stabilite de Comisie Europeană.

Agenţiile naţionale acordă consi-liere promotorilor de proiecte şi or-ganizează diverse tipuri de activităţi de instruire.

* Centrul de resurse SALTO (Support, Advanced Learning and Training Opportunities) pentru Europa de Est şi Caucaz, Eu-ropa de Sud-Est şi regiunea euro-mediteraneeană:http://www.salto-youth.net/

* Baza de date a organizaţi-ilor acreditate: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm

Toate organizaţiile care intenţio-nează să trimită sau să găzduiască voluntari SEV sau să coordoneze proiecte SEV, trebuie să se înregis-treze în această bază de date.

Dacă nu cunoaşteţi niciuna, consultaţi:

* Agenţia naţională din ţara de origine

În România, rolul de promovare a Serviciului European de Volunta-riat şi de implementare a progra-mului îl are Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP): http://www.anpcdefp.ro/

Toate agenţiile din statele mem-bre au experienţă în programe pentru tineri şi sunt familiare cu problemele relevante referitoare la voluntariat.

Fiecare Agenţie naţională acţi-onează ca legătură între Comisia Europeană, între promotorii de pro-iecte la nivel naţional, regional şi lo-cal şi tinerii implicaţi în voluntariat şi reprezintă un punct de contact cheie.

Page 7: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/5

Ce înseamnă să faci voluntariat?

Să ajuţi, să schimbi, să te implici, să crezi. Și să înveţi!

Serviciul Euro-pean de Volunta-riat (SEV) este un serviciu prin care tinerii pot face stagii de voluntariat într-o altă ţară din Uniunea Europeană, din vecinatatea UE sau într-o altă ţară parteneră din lume.

Serviciul European de Volun-tariat face parte dintre Acţiunile finanţate prin Programul Tineri în Acţiune 2007-2013, administrat de Directoratul General pentru Educaţie şi Cultură, din cadrul Co-misiei Europene.

Scopul Serviciului European de Voluntariat (SEV) este de a dez-volta solidaritatea şi de a promova cetăţenia activă şi înţelegerea re-ciprocă între tineri.

SEV promovează implicarea, toleranta între tineri, diversitatea şi credinţa că poţi schimba lucruri-le, oriunde ai fi.

Serviciul Euro-pean de Volunta-riat promovează solidaritatea între tineri şi este un adevărat ‘serviciu de învăţare’.

Dincolo de be-neficiile aduse co-munităţilor locale,

voluntarii deprind noi abilităţi şi limbi străine şi descoperă alte cul-turi.

Un proiect SEV se poate con-centra pe o varietate de teme şi sectoare de intervenţie, cum ar fi cultură, tineret, sport, asistenţă socială, patrimoniu cultural, arte, protecţie civilă, mediu, cooperare privind dezvoltarea etc.

Intervenţiile cu grad mare de risc în situaţii post-criză (de exemplu, ajutor umanitar, ajutor imediat postcatastrofă, etc.) sunt excluse.

În ţara noastră, toate informa-ţiile despre SEV în România le gă-siţi la adresa:

http://www.tinact.ro/serviciul-european-de-voluntariat

ServIcIUL eUroPeAN de voLUNTArIAT

Page 8: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/6

Ce nu este SEV• voluntariat ocazional, nestruc-

turat, cu program parţial;• stagiu într-o întreprindere;• loc de muncă plătit; nu trebuie

să înlocuiască locuri de muncă plătite;

• recreere sau activitate turistică;• curs de limbă;• exploatare de forţă de muncă

ieftină;• o perioadă de studiu sau forma-

re profesională în străinătate.

Serviciul SEV: Voluntarul este găzduit de un promotor într-o ţară diferită de ţara sa de reşedinţă şi desfăşoară activităţi de voluntari-

at în beneficiul comunităţii locale. Serviciul este neplătit, fără scop lucrativ şi cu program de lucru normal.

ACTIVITĂŢI SEV- Activitate SEV Individuală: un

voluntar este trimis de către o or-ganizaţie de Trimitere la o or-ganizaţie Gazdă;

- Activitate SEV de Grup: între 2 şi 100 voluntari sunt trimişi de către una sau mai multe Organi-zaţii de Trimitere la una sau mai multe Organizaţii Gazdă.

Trăsătura distinctivă a Activită-ţii SEV de Grup este că voluntarii îşi desfăşoară Serviciul în acelaşi timp, iar sarcinile pe care le înde-plinesc sunt egate de o tematică comună.

Activitatea SEV de Grup poa-te fi, de asemenea, legată de un anume eveniment. În acest caz, activitatea presupune un partene-riat solid cu instituţia organizatoa-re a evenimentului, iar sarcinile voluntarilor trebuie să fie integral legate de eveniment.

ACrEDITArEAPentru a putea primi sau trimite

voluntari în stagii SEV, organizaţi-ile trebuie acreditate, în acest fel urmărindu-se să se îndeplinească standardele minime de calitate SEV.

Page 9: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/7

Procedura de acreditare repre-zintă un proces la finalul căruia structura solicitantă este certifica-tă cu privire la capacitatea sa ma-terială şi umană de a implementa şi gestiona proiecte de voluntariat în acord cu principiile, criteriile şi filosofia SEV.

cine poate solicita acreditarea?* organizaţii neguvernamenta-

le, asociaţii, fundaţii, etc., înfiinţa-tă în România conform Ordonanţei 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii;

* Instituţii publice implicate ne-mijlocit în lucrul cu tinerii;

* Şcolile speciale pentru tineri cu dizabilităţi;

* Structurile care se ocupă cu organizarea evenimentelor în dome-niul tineretului, sportului şi culturii.

cum?Pentru a fi acreditat, un promo-

tor trebuie să depună un formular de Manifestare a Intenţiei (MI), în limba engleză, descriind motivaţia sa generală şi idei privind activităţi SEV.

Acelaşi promotor poate solicita unul sau mai multe tipuri de acre-ditare (ca Organizaţie de Trimite-re, Gazdă sau Coordonatoare).

când?Formularele de Manifestare a

Intenţiei (MI) pot fi depuse ori-când (nu există termen limită). Însă promotorii sunt invitaţi să îşi manifeste intenţia de acreditare cu o perioadă rezonabilă înaintea depunerii unei candidaturi pentru un proiect SEV (de principiu, cel puţin 6 săptămâni înainte).

de către cine? Acreditarea este efectuată de către:

* Agenţia Executivă: pentru a) un organism activ la nivel euro-pean în domeniul tineretului; sau b) o organizaţie guvernamentală internaţională; sau c) o organiza-ţie cu scop lucrativ care organi-zează un eveniment în domeniul tineretului, sportului sau culturii.

* Agenţia Naţională: pentru toţi ceilalţi promotori eligibili.

ce se întâmplă apoi?Evaluarea MI şi procesul de

acreditare durează în medie 6 săp-tămâni din momentul primirii MI.

Acreditarea este valabilă pentru perioada indicată în MI; cu toate acestea, durata maximă eligibilă este de trei ani. După expirarea perioadei de valabilitate, acredita-rea poate fi reînnoită prin avansa-rea unui nou formular de MI.

Pentru a descărca formula-rul de manifestare a intenţiei: http://www.tinact.ro/sev-acredi-tarea

Page 10: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/8

organizaţia coordonatoare- poartă responsabilitatea fi-

nanciară şi administrativă pentru întregul proiect faţă de Agenţia Naţională sau Agenţia Executivă.

organizaţia de Trimitere• Pregătire- ajută voluntarii

să găsească şi să con-tacteze o Organizaţie Gazdă;

- asigură partici-parea voluntarilor la cursul de formare di-naintea plecării;

- furnizează pre-gătire adecvată pen-tru voluntari înaintea plecării, conform ne-voilor individuale ale voluntarilor.

• contact în timpul Sev

- păstrează con-tactul cu voluntarii şi cu Organizaţia Gazdă în timpul proiectului.

• după întoarcerea volun-tarilor

- asigură participarea volunta-rilor la evaluarea Activităţii;

- oferă sprijin voluntarilor pen-

tru a-i ajuta să se reintegreze în comunitate şi de a împărtăşi ex-perienţe.

organizaţia Gazdă• mentorul

Organizaţia Gazdă pune la dis-poziţia voluntarilor un mentor,

care asigură aces-tora suport personal pe tot parcursul sta-giului. Mentorul oferă voluntarilor oportuni-tatea de a se integra în comunitatea locală, de a întâlni alţi tineri şi alţi voluntari SEV, de a socializa, de a participa la activităţi de recreere, etc.• asigură participarea voluntarilor la sesi-uni de formare şi evaluare intermedi-ară;• furnizează oportu-

nităţi de învăţare lingvisti-că;

• asigură condiţii de cazare, masă şi transport adecvate;

• acordă alocaţia cuvenită volun-tarilor, săptămânal sau lunar.

rolurile promotorilor implicaţi în Sev

Page 11: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/9

Pe lângă avantajele care ţin de experienţa acumulată, formarea asigurată şi dezvoltarea personală a tinerilor care aleg voluntariatul, Serviciul European de Voluntariat asigură beneficii pe parcursul sta-giului, dar şi pe termen lung:

ASIgurĂrI SEVFiecare voluntar SEV trebuie

înscris într-un Plan de Asigurări de Grup pentru Voluntari SEV pre-văzut de către Programul Tineret în Acţiune, care completează ga-ranţia oferită de sistemele naţio-nale de securitate socială – dacă aceasta este aplicabilă.

Organizaţia Coordo-natoare, în cooperare cu Organizaţiile Gazdă şi de Trimitere, este res-ponsabilă pentru înscri-erea voluntarilor.

Aceasta trebuie să se producă înaintea plecă-rii voluntarilor şi să aco-pere întreaga durată a Serviciului.

Un Ghid privind asi-gurările, incluzând toate informaţiile privitoare a

acoperirea şi suportul oferit, pre-cum şi instrucţiuni privind înscrie-rea online, este disponibil la:

www.europeanbenefits.com.

cerTIfIcATUL YoUThPASSOrice persoană care a participat

într-un proiect Tineret în Acţiune prin această acţiune are dreptul să primească un certificat Youthpass care descrie şi validează experi-enţa de învăţare non-formală şi informală dobîndită în cadrul pro-iectului.

Pentru informare suplimen-tară, consultaţi site-ul:

www.youthpass.eu.

Beneficii pentru voluntari

Page 12: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/10

• Proiect SEV cu o Activita-te (SEV Individual)

Un promotor italian, ca Organi-zaţie Coordonatoare, depune o ce-rere de finanţare la termenul din 1 aprilie 2008, la Agenţia Naţională din Italia.

Proiectul include o singură Ac-tivitate: promotorul italian trimite un voluntar la o asociaţie de tea-tru din Marea Britanie, pentru 7 luni de Serviciu.

Proiectul a implicat o Organiza-ţie de Trimitere (care este şi Orga-nizaţie Coordonatoare), o Organi-zaţie Gazdă şi un voluntar.

• Proiect SEV cu o Activita-te (SEV de grup)

Un promotor german, ca Or-ganizaţie Coordonatoare, depune o cerere de finanţare la termenul din 1 septembrie 2009, la Agenţia Executivă.

Proiectul include o Activitate: cinci promotori din Spania, Su-edia, Irlanda, Ungaria, Slovacia trimit 12 voluntari la trei asociaţii germane care cooperează cu co-mitetul organizator pentru Essen – Capitala Europeană a Culturii 2010, pentru o lună de Serviciu.

Proiectul a implicat o Organiza-ţie Coordonatoare, cinci Organi-zaţii de Trimitere, trei Organizaţii Gazdă şi 12 voluntari.

• Proiect SEV cu 3 Activi-tăţi

Un promotor francez, ca Or-ganizaţie Coordonatoare, depune o cerere de finanţare la termenul din 1 iunie 2008, la Agenţia Naţio-nală din Franţa.

Proiectul SEV a implicat trei Ac-tivităţi SEV:

Activitatea 1: doi promotori polonezi trimit doi voluntari la un orfelinat în Franţa. Voluntarii sunt găzduiţi de o Organizaţie Gazdă franceză, Serviciul desfăşurându-se timp de opt luni.

Activitatea 2: patru promo-tori francezi trimit 20 de voluntari la 20 centre destinate tinerilor cu dizabilităţi din Albania, Belgia, Grecia şi România, timp de 6 luni.

Activitatea 3 (Activitate de includere): un promotor francez trimite un voluntar cu oportunităţi reduse (de pildă, un tânăr con-fruntat cu dificultăţi sociale, de-oarece a abandonat şcoala) la un centru social şi de recreere pentru

ProIecTe şi PArTeNerIATeprin Serviciul european de voluntariat

Page 13: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/11

tineri refugiaţi din Finlanda, timp de 12 luni.

În total, o Organizaţie Coor-donatoare, şapte Organizaţii de Trimitere, 22 Organizaţii Gazdă şi 23 de voluntari au fost implicaţi în acest proiect.

Cum puteţi găsi parteneri pentru proiecte derulate prin Serviciul European de Volun-tariat?

Un element vital pentru dezvol-tarea cu succes a unui proiect este cooperarea facilă şi eficientă între Organizaţiile de Trimitere, Gazdă şi Coordonatoare şi voluntar.

Promotorii trebuie să demostre-ze abilitatea de a stabili şi conduce un parteneriat coeziv, implicând activ toţi partenerii şi stabilind obiective comune de realizat.

Pentru a facilita identificarea de parteneri, descrieri de proiecte şi profilurile tuturor promotorilor acreditaţi apar într-o bază de date a Serviciului European de Volun-tariat.

Aceasta poate fi consultată la: http://ec.europa.eu/tineret/pro-gram/sos/hei/hei_en.cfm

Pentru a suplimenta serviciile SEV, Agenţiile Naţionale identi-fică, în societatea civilă şi în secto-rul public, Organizaţii SEV de Su-port şi Consiliere.

Organizaţiile SEV de Suport şi Consiliere SEV ajută, la cerere, la identificarea voluntarilor şi a unor Organizaţii Gazdă şi de Trimitere. Acestea pot ajuta şi în ceea ce pri-veşte îmbinarea de interese, pro-filuri şi aşteptări ale voluntarilor şi organizaiilor şi pot asista construi-rea de parteneriate.

Mai multe informaţii: http://www.tinact.ro/serviciul-

european-de-voluntariat

Pentru constituirea de partene-riate, puteţi căuta structuri acredi-tate SEV în baza de date cu orga-nizaţii acreditate pentru Serviciul European de Voluntariat: www.evsdatabase.eu.

reţeaua eurodeskReţeaua Eurodesk oferă servicii

de informare în domeniul tineretu-lui şi ajut la diseminarea informa-ţiilor privind Programul Tineret în Acţiune: http://www.eurodesk.ro/

Portalul european pentru Tineret: http://europa.eu/youth/volunteering_-_exchanges/index_ro_ro.html

Page 14: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ2011 - Anul european al voluntariatului

http://europedirect.cdimm.org/12

cArTA ServIcIULUI eUroPeAN de voLUNTArIAT

Parteneriatul SevUn parteneriat solid între

organizaţiile SEV care trimit, găz-duiesc, coordonează şi tânărul voluntar constituie baza fiecărei Activităţi SEV. Trebuie să existe o adecvare între profilul voluntarului şi sarcini.

Înainte de începerea activităţii, se semnează un Acord de activita-te de către toi partenerii:

• Organizaţia de Trimitere răs-punde de pregătirea şi susţinerea voluntarului înainte, în timpul şi în urma activităţilor SEV.

• Organizaţia Gazdă trebuie să asigure voluntarului un trai decent şi sigur şi condiţii de muncă pe tot parcursul perioadei de activi-tate. Aceasta trebuie să ofere su-port personal, lingvistic şi legat de sarcini, în mod adecvat, inclusiv identificarea unui mentor pentru voluntar.

• Organizaţia Coordonatoare (candidat) are rolul de a facilita punerea în aplicare a proiectului

oferind sprijin administrativ şi de calitate tuturor partenerilor şi fa-cilitând integrarea în reţele.

Principii ale SEV:• Dimensiunea educaţională

non-formală şi învăţarea inter-culturală, printr-o definire clară a unui plan de învăţare pentru vo-luntar.

• Dimensiunea Serviciului prin-tr-o definire clară a caracterului non-profit şi a sarcinilor voluntari-lor. Activităţile de voluntariat SEV nu trebuie să înlocuiască angaja-rea.

• Beneficiul şi contactul cu co-munitatea locală.

• SEV este gratuit pentru vo-luntari.

• Accesibilitate şi includere: în procesul de selecţie al voluntarilor, organizaţiile vor menţine o accesi-bilitate globală a SEV pentru tineri, fără prejudecăţi legate de grup et-nic, religie, orientare sexuală sau opinie politică.

Carta Serviciului European de Voluntariat (SEV) este parte a Ghidu-lui Programului Tineret în Acţiune şi evidenţiază rolurile organizaţiilor care trimit, găzduiesc şi coordonează, precum şi principiile şi principalele standarde de calitate ale SEV.

Fiecare organizaţie SEV aderă la prevederile stabilite în prezenta Cartă.

Page 15: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

Proiect co-finanţat de Uniunea Europeană

Acest document a fost realizat cu sprijin financiar din partea

Uniunii Europene.

Surse de informare utilizate pentru realizarea materialului:

http://europa.eu/youth/volunteering_-_exchanges/index_ro_ro.html http://europa.eu/volunteering/

http://www.anpcdefp.ro/

Responsabilitatea privind conţinutul acestui document este a

Fundaţiei CDIMM Maramureş şi nu reprezintă în niciun fel poziţia oficială

a Uniunii Europene.

Page 16: Vountariat   centrul europe direct maramures 2011

Centrul europe DireCt MaraMureşStructura gazdă: Fundaţia CDIMM MaramureşBroşură editată de: Centrul Europe Direct MaramureşData publicării: Mai 2011Coordonator proiect: Margareta CĂPÎLNEANAdresa: Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare Tel/Fax: +(40)-262-224.870, 221.380, 222.409E-mail: [email protected]: http://europedirect.cdimm.org/

Maramureş