Newsletter Europe Direct Maramures Mai 2010

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Serviciul de Orientare pentru Cetăţeni Anul II, Nr. 5 Mai 2010 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Serviciul de Orientare pen- tru Cetăţeni (SOC) reuneşte experţi juridici independenţi care vă oferă consiliere gratuită şi per- sonalizată cu privire la drepturi- le de care beneficiaţi în UE – în limba dumneavoastră maternă şi în termen de o săptămână de la primirea întrebării. SOC poate: * să clarifice legislaţia eu- ropeană care se aplică în cazul dumneavoastră; * să vă explice cum puteţi beneficia de drepturile dumnea- voastră şi care sunt căile de atac de care dispuneţi; * să vă îndrume către un or- ganism care vă poate oferi ajutor suplimentar, dacă este necesar. SOC vă poate oferi şi consiliere cu privire la problemele pe care le-aţi putea întâmpina în calitate de consumator. Ce întrebări pot adresa? Întrebări de la… * cetăţeni provenind din Uniu- nea Europeană, Norvegia, Islan- da sau Liechtenstein. * cetăţeni din ţări terţe – dacă aceştia beneficiază de drepturi în baza legislaţiei comunitare, adică fac parte din familia unui cetă- ţean european sau au domiciliul într-o ţară a UE. * servicii europene/naţionale de informare şi consultanţă, care acţionează în numele cetăţenilor. * organisme comerciale – dacă întrebarea se referă la drepturile unuia sau mai multor angajaţi. Întrebări despre… * o situaţie reală (nu ipotetică) – fie şi o simplă intenţie de stabi- lire în alt stat membru; * drepturile de care beneficiaţi în unul sau mai multe state mem- bre, conform legislaţiei comunitare. Domenii frecvente de interes * drepturile de care benefici- aţi când călătoriţi, trăiţi, lucraţi, studiaţi sau vă petreceţi anii de pensie în altă ţară a UE; * drepturile consumatorilor în UE. Mai multe informaţii: http://ec.europa.eu/citizensri- ghts/front_end/index_ro.htm Din cuprins: Serviciul de Orienta- re pentru Cetăţeni Ziua Mondială fără Tutun - 31 mai 2010 Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi - 25 mai 2010 Ştiri europene: - Fonduri pentru crizele bancare; - Programul „Tineri în acţiune”; - Mediu: avertizare pentru România. Burse pentru jurna- lişti. Centrul Europe Direct Maramureş Vă deplasaţi pe teritoriul Uniunii Europene, pentru a lucra, locui, studia sau petrece anii de pensie şi vă interesează care sunt drepturile de care beneficiaţi: * pot călători într-un alt stat membru alături de partenerul meu de viaţă originar dintr-o ţară terţă? * dacă mă stabilesc în altă ţară, când trebuie să-mi înscriu maşina? * îmi pot primi pensia acolo? * dacă doresc să lucrez, este nevoie ca diplomele obţinute în altă ţară să fie recunoscute?

Transcript of Newsletter Europe Direct Maramures Mai 2010

Page 1: Newsletter Europe Direct Maramures Mai 2010

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

Serviciul de Orientare pentru Cetăţeni

Anul II, Nr. 5Mai 2010

Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş

Serviciul de Orientare pen-tru Cetăţeni (SOC) reuneşte experţi juridici independenţi care vă oferă consiliere gratuită şi per-sonalizată cu privire la drepturi-le de care beneficiaţi în UE – în limba dumneavoastră maternă şi în termen de o săptămână de la primirea întrebării.

SOC poate:* să clarifice legislaţia eu-

ropeană care se aplică în cazul dumneavoastră;

* să vă explice cum puteţi beneficia de drepturile dumnea-voastră şi care sunt căile de atac de care dispuneţi;

* să vă îndrume către un or-ganism care vă poate oferi ajutor suplimentar, dacă este necesar.

SOC vă poate oferi şi consiliere cu privire la problemele pe care le-aţi putea întâmpina în calitate de consumator.

Ce întrebări pot adresa?Întrebări de la…* cetăţeni provenind din Uniu-

nea Europeană, Norvegia, Islan-da sau Liechtenstein.

* cetăţeni din ţări terţe – dacă aceştia beneficiază de drepturi în baza legislaţiei comunitare, adică

fac parte din familia unui cetă-ţean european sau au domiciliul într-o ţară a UE.

* servicii europene/naţionale de informare şi consultanţă, care acţionează în numele cetăţenilor.

* organisme comerciale – dacă întrebarea se referă la drepturile unuia sau mai multor angajaţi.

Întrebări despre…* o situaţie reală (nu ipotetică)

– fie şi o simplă intenţie de stabi-lire în alt stat membru;

* drepturile de care beneficiaţi în unul sau mai multe state mem-bre, conform legislaţiei comunitare.

Domenii frecvente de interes* drepturile de care benefici-

aţi când călătoriţi, trăiţi, lucraţi, studiaţi sau vă petreceţi anii de pensie în altă ţară a UE;

* drepturile consumatorilor în UE.

Mai multe informaţii: http://ec.europa.eu/citizensri-

ghts/front_end/index_ro.htm

Din cuprins:• ServiciuldeOrienta-repentruCetăţeni• ZiuaMondialăfărăTutun-31mai2010• ZiuaInternaţionalăaCopiilorDispăruţi-25mai2010• Ştirieuropene: -Fonduripentrucrizelebancare; -Programul„Tineriînacţiune”; -Mediu:avertizarepentruRomânia.• Bursepentrujurna-lişti.

Centrul Europe Direct Maramureş

Vă deplasaţi pe teritoriul Uniunii Europene, pentru a lucra, locui, studia sau petrece anii de pensie şi vă interesează care sunt drepturile de care beneficiaţi:

* pot călători într-un alt stat membru alături de partenerul meu de viaţă originar dintr-o ţară terţă?

* dacă mă stabilesc în altă ţară, când trebuie să-mi înscriu maşina?* îmi pot primi pensia acolo?* dacă doresc să lucrez, este nevoie ca diplomele obţinute în altă

ţară să fie recunoscute?

Page 2: Newsletter Europe Direct Maramures Mai 2010

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Maramureş

Buletin de informare lunar Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Centrul Europe Direct Maramureş - Buletin de informare nr. 5/2010

2

Despre directiva privind produsele din tutun

Directiva (2001/37/CE) există din 2001 şi prevede limitele maxi-me, de exemplu pentru nicotina şi gudronul din ţigări, impune obliga-ţia pentru producători de a utiliza pe pachetele de ţigări avertismen-te sub formă de text privind sănă-tatea şi de a preciza ingredientele din tutun şi interzice folosirea unor termeni precum „light”.

În momentul de faţă, Comisia revizuieşte această directivă pen-tru a asigura un nivel mai ridicat de protecţie a sănătăţii şi pentru a o adapta la noile evoluţii privind ingredientele şi legislaţiile naţio-nale, de exemplu, punând la dis-poziţia consumatorilor mai multe

Ziua MOnDială fără tutun 2010: Comisia Europeană îşi reafirmă angajamentul de luptă împotriva fumatului

În UE, fumatul reprezintă cea mai importantă cauză individuală de mortalitate care poate fi evitată. Fumatul este responsabil de aproape 650 000 de decese premature în fiecare an în UE.

Cu prilejul zilei mondiale fără tutun 2010 - luni, 31 mai, Comisia Europeană dă publicităţii rezultatele sondajului Eurobarometru care arată că o vastă majoritate a cetăţenilor UE sprijină luarea de măsuri mai severe de luptă împotriva fumatului. Trei din patru europeni sunt în favoarea avertismentelor vizuale privind sănătatea de pe pachetele de ţigări şi a restaurantelor în care fumatul este interzis. Son-dajul indică însă că aproape unu din trei europeni continuă să fumeze, în ciuda faptului că tutunul cauzează moartea a jumătate din fumători.

Comisia planifică lansarea în scurt timp a unei consultări deschise în vederea revizuirii directivei 2010 pri-vind produsele din tutun şi îşi intensifică eforturile de luptă împotriva fumatului, pe cuprinsul UE.

informaţii şi scăzând atractivitatea produselor din tutun, în special în rândul tinerilor. În a doua jumătate a lui 2011, Comisia intenţionează să prezinte o propunere revizuită de directivă.

Spaţii în care fumatul este interzis

În urma recomandării Consiliu-lui din noiembrie 2009 cu privire la spaţiile în care fumatul este in-terzis, Comisia Europeană sprijină ferm acţiunile întreprinse de statele membre în favoarea unei „Europe fără tutun până în 2012”.

În acest context, Comisia încu-rajează toate statele membre să-şi protejeze cetăţenii împotriva expu-nerii la fumul de tutun în spaţiile

publice închise, la locul de muncă şi în transporturile publice şi să re-ducă expunerea copiilor la fumatul pasiv. (Adoptarea şi aplicarea legi-lor privind interzicerea fumatului în anumite spaţii ţine de competenţa statelor membre.)

Campania HELP: noi spoturi TVComisia a subvenţionat crea-

rea şi difuzarea a două noi spoturi TV adresate tinerilor, în special ti-nerelor. Spoturile vor fi difuzate în întreaga Europă, pe mai mult de 130 de canale, începând din 31 mai 2010.

Mai multe informaţii: http://ec.europa.eu/romania/

news/ziua_mondiala_fara_tu-tun_ro.htm

25 Mai 2010 - Ziua intErnaţiOnală a COpiilOr DiSpăruţi: Comisia Europeană îndeamnă statele membre să pună în funcţiune linia

telefonică de urgenţă 116000 pentru semnalarea copiilor dispăruţi

UE a adoptat deja norme-le necesare pentru a garanta faptul că numărul 116000 este rezervat peste tot în UE pen-tru liniile de urgenţă destinate semnalării copiilor dispăruţi şi oferirii de recomandări şi spri-jin familiilor acestora. Aceste linii de urgenţă sunt în prezent operaţionale în 11 state mem-bre (Belgia, Danemarca, Gre-cia, Franţa, Ungaria, Italia, Ţă-rile de Jos, Polonia, Portugalia, România şi Slovacia).

Odată cu adoptarea, în noiem-brie 2009, a noilor reglementări ale UE în domeniul telecomunica-ţiilor, statele membre ale UE au obligaţia să depună toate eforturile astfel încât linia de urgenţă 116000 să fie activată până la data de 25 mai 2011. Comisia va monitoriza îndeaproape îndeplinirea acestei obligaţii de către statele membre, la fel cum a făcut pentru numărul unic european pentru apeluri de urgenţă 112, care poate fi apelat gratuit oriunde în UE.

Comisia sprijină, de asemenea, crearea unor sisteme transfronta-liere de alertă privind copiii, care sunt utile pentru căutarea copiilor răpiţi prin faptul că permit popula-ţiei să furnizeze autorităţilor com-petente informaţii în timp real. Astfel de sisteme de alertă există în 8 state membre (Ţările de Jos, Por-tugalia, Franţa, Luxemburg, Belgia, Grecia, Germania şi Regatul Unit).

Mai multe informaţii:http://ec.europa.eu/romania/

news/250510_ziua_copiilor_dis-paruti_ro.htm

Page 3: Newsletter Europe Direct Maramures Mai 2010

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Maramureş

Buletin de informare lunar Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Centrul Europe Direct Maramureş - Buletin de informare nr. 5/2010

3

Ştiri EurOpEnEpe scurt

• Comisia propune crearea unor fonduri pentru soluţiona-rea crizelor bancare

Comisia Europeană propune ca Uniunea Europeană să creeze o re-ţea de fonduri pentru soluţionarea, la nivelul UE, a crizelor bancare, astfel încât, pe viitor, falimentul unei bănci să nu mai afecteze con-tribuabilii şi să nu mai destabilizeze sistemul financiar. După dezbate-rea în cadrul următorului Consi-liu European, Comisia Europeană îşi va prezenta ideile la summitul G20, care va avea loc la Toronto în 26 şi 27 iunie 2010.

Aceste fonduri vor face parte dintr-un cadru mai amplu de mă-suri care urmăresc prevenirea unei noi crize financiare şi consolidarea sistemului financiar. Comisia con-sideră că una dintre soluţii este crearea unei reţele armonizate de fonduri naţionale la care băncile să aibă obligaţia să contribuie.

Fondurile astfel create nu ar fi utilizate pentru a salva băncile, ci doar pentru a garanta că falimen-tul unei bănci este gestionat corect şi că nu destabilizează sistemul fi-nanciar.

http://ec.europa.eu/romania/news/270510_solutionare_crize_bancare_ro.htm

• Programul UE „Tineretul în acţiune” stimulează com-petenţele lingvistice şi posibi-lităţile de ocupare a unui loc de muncă

Conform unui sondaj recent realizat de Comisia Europeană, 95 % dintre tinerii care participă la proiecte susţinute prin progra-mul Uniunii Europene „Tinere-tul în acţiune” şi-au îmbunătăţit competenţele lingvistice şi 66 % consideră că experienţa le-a spo-rit totodată şansele de găsire a unui loc de muncă.

60 % dintre aceştia au votat la alegerile din 2009 pentru Parla-mentul European, faţă de o medie de 29 % printre tinerii europeni.

Rezultatele acestui sondaj confirmă, din punctul de vedere al beneficiarilor înşişi, eficienţa programului „Tineretul în acţiu-ne” în ceea ce priveşte cele două obiective principale ale sale:

- oferirea de oportunităţi ti-nerilor de acumulare a unor noi competenţe prin învăţare infor-mală;

- încurajarea participării active a acestora în societate.

Cu un buget anual total de aproximativ 140 milioane EUR, „Tineretul în acţiune” (2007-13) sprijină în fiecare an peste 7 000 de proiecte în care sunt implicaţi peste 130 000 de participanţi.

Se acordă o atenţie specială tinerilor defavorizaţi. Programul sprijină o gamă largă de activi-tăţi, inclusiv schimburi de tineret, serviciu voluntar transnaţional, precum şi formarea şi crearea de reţele pentru tineri lucrători.

http://ec.europa.eu/youth/in-dex_en.htm

• Mediu: Comisia averti-zează Ungaria, Portugalia şi România asupra carenţelor în materie de ocrotire a naturii

Comisia Europeană iniţiază ac-ţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi Portugaliei pentru nerespecta-rea legislaţiei în domeniul ocrotirii naturii.

Ungaria primeşte un al doilea şi ultim avertisment deoarece nu a reuşit să asigure protecţia pă-durii Sajólád din estul ţării; aver-tismentul priveşte şi probleme mai ample legate de transpune-rea Directivelor Natura 2000 în legislaţia naţională.

De asemenea, Comisia adresează un ultim avertisment Portugaliei în legătură cu evaluarea de im-pact inadecvată în cazul unei dez-voltări hoteliere în sudul ţării.

În al treilea rând, Comisia adresează un prim avertisment scris României pentru aplicarea defectuoasă a legislaţiei UE pri-vind natura în una dintre cele mai importante zone umede ale Europei.

Cazul se referă la proiectul de construire a unor obiective tu-ristice pe litoralul Mării Negre, la Sulina, oraş din estul României situat în partea de sud a Deltei Dunării. Proiectul de dezvoltare a infrastructurii turistice de la Suli-na implică zone de agrement, un centru de sănătate şi lucrări pri-vind accesul rutier. Zona respec-tivă face parte din reţeaua Natura 2000 şi este protejată în temeiul Directivei „Păsări” şi al Directivei „Habitate” ale UE.

În temeiul Directivei „Păsări”, statele membre sunt obligate să desemneze ca arii de protecţie specială (APS) toate siturile iden-tificate ca fiind cele mai adecvate pentru conservarea speciilor de păsări sălbatice.

Directiva „Habitate” solicită statelor membre să stabilească situri de importanţă comunitară (SIC) pentru conservarea tipurilor de habitate naturale şi pentru a ocroti diferitele specii repertoriate.

http://ec.europa.eu/environ-ment/nature/natura2000/index_en.htm

Page 4: Newsletter Europe Direct Maramures Mai 2010

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de seminarii pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.orgConsultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţieMargareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALIMihai PĂTRAŞCU

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Pentru informatii pe teme europene, va asteptam la Centrul Europe Direct Maramures

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic o găsiţi la adresa:

http://europedirect.cdimm.org/informatii-utile/publicatii

Reprezentanţa Comisiei Euro-pene în România, Freedom Hou-se România şi Bancpost, în par-teneriat cu Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) şi Departamentul pentru Afaceri Eu-ropene (DAE) anunţă deschiderea perioadei de înscrieri în Progra-mul Bursele Europene: Jurna-lişti în dialog, program dedicat jurnaliştilor din presa locală.

Programul Bursele europene „Jurnalişti în dialog” are ca scop specializarea jurnaliştilor din pre-sa locală în domeniul afacerilor europene şi sporirea calităţii şi cantităţii articolelor pe aceste teme.

Se pot înscrie în concurs jurna-lişti din mass-media locală (inclu-siv corespondenţii locali ai presei centrale) din domeniul presei scri-se, online, radio şi TV.

Pentru a vă înscrie, trebuie să trimiteţi, prin poştă sau e-mail, un dosar ce conţine următoare-le: fişa de înscriere (disponibilă pe www.freedomhouse.ro), CV, două articole pe teme europene şi o recomandare din partea redac-torului-şef, prin care acesta îşi dă acordul de principiu în ce priveşte participarea în cazul selectării.

Un juriu format din specialişti şi reprezentanţi ai celor trei par-teneri va evalua dosarele primite şi va selecta jurnaliştii care vor participa la unul dintre seminarele din ţară. Acestea se vor desfăşura în perioada iunie - august 2010.

Tot juriul, luând în considerare performanţele înregistrate în ca-drul acestor seminarii, va selecta zece jurnalişti pentru o vizită de studiu la Bruxelles, vizită care se va desfăşura în a doua parte a anului.

Trei dintre aceştia vor fi selec-taţi pentru un stagiu de două săp-tămâni la organizaţii mass-media din Bruxelles.

Termenul limită de trimi-tere a dosarelor de înscriere este 10 iunie 2010.

Mai multe informaţii:http://ec.europa.eu/romania/

news/agenda/burse_europene_jurnalisti_ro.htm

programul Bursele Europene: JurnaliŞti în DialOg