UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă...

16
Numărul 503 31.03.16 - 06.04.16 SĂPTĂMÂNALUL ROMÂNILOR DIN SPANIA Distribución gratuita www.noiinspania.com EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA GRATUIT 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h Pag. 6 Cu DIGI mobil puteți câștiga o mașină, tablete și smartphone-uri Pag. 7 Pag. 4 V-ați pierdut cartea de muncă din România? Ce puteți face? Trebuie să ne temem de un atentat în Spania? Pag. 9 Ultimul ajutor pentru șomeri a eșuat Pag. 7 Introducerea monedei euro în România, poate peste 10 ani Pag. 11 Egalul cu Spania îi pune în gardă pe francezi Pag. 12 DIGI - DOLCE - FOCUS ORIUNDE ÎN SPANIA m receptoare la contracte existente Relații, la telefon 642 729 552 PLĂȚI ABONAMENTE DIGI – DOLCE – FOCUS VINDEM DIGI SD la 60 € și DIGI HD la 80 € DOLCE SD* la 50 € și DOLCE HD* la 75 € * Preț OFERTĂ cu 4 aparate pe același contract * Focus HD la 150 € (vizionare inclusă pe 5 luni) Telecomenzi originale, orice model la 10 €/buc. Adăugăm receptoare la contracte existente Reparăm și înlocuim receptoare defecte (avem și duble) Trimitem și montăm receptoare în toată Spania Pag. 3 Ce știe Fiscul despre noi și alte întrebări cu privire la declarația pe venit

Transcript of UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă...

Page 1: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

Numărul 50331.03.16 - 06.04.16

SĂPTĂMÂNALUL ROMÂNILOR DIN SPANIA

Distribución gratuitawww.noiinspania.com

EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑAEL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑAGRATUIT

3.600 de euro amendă și un an fără

carnet pentru că a condus cu 297 km/h Pag. 6

Cu DIGI mobil puteți câștiga o mașină, tablete și smartphone-uri

Pag. 7

Pag. 4

V-ați pierdut

cartea de muncă

din România?

Ce puteți face?Trebuie să ne temem

de un atentat

în Spania? Pag. 9

Ultimul ajutor pentru

șomeri a eșuat Pag. 7

Introducerea

monedei euro în

România, poate

peste 10 ani Pag. 11

Egalul cu Spania

îi pune în gardă

pe francezi Pag. 12

DIGI - DOLCE - FOCUS ORIUNDE ÎN SPANIA- Vânzări receptoare cu contract - Digi standard, 60 €; Digi HD, 80 €- Dolce SD la 60 €, Dolce HD, 80 €- Focus Sat HD, 150 € (abonament inclus 5 luni) - Telecomenzi originale, 10 € / buc.- Trimitem receptoare în toată Spania- Adăugăm receptoare la contracte existente - Facem plăți și reconectări pe loc- Reparăm sau înlocuim receptoare defecte - Montăm antene în aproape toată Spania

Relații, la telefon 642 729 552

PLĂȚI ABONAMENTE DIGI – DOLCE – FOCUSVINDEM DIGI SD la 60 € și DIGI HD la 80 €DOLCE SD* la 50 € și DOLCE HD* la 75 €

* Preț OFERTĂ cu 4 aparate pe același contract *Focus HD la 150 € (vizionare inclusă pe 5 luni)

Telecomenzi originale, orice model la 10 €/buc.Adăugăm receptoare la contracte existente

Reparăm și înlocuim receptoare defecte (avem și duble)Trimitem și montăm receptoare în toată Spania

Pag. 3

Ce știe Fiscul despre noi și alte întrebări cu privire la declarația pe venit

Page 2: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

132 7 ZILE 31.03 - 06.04.2016

Ambasadorul a participat la Slujba de Paști de la

Capelania Romano-Catolică românească din MadridDuminică, 27 martie, amba-

sadorul României în Spania, Ion Vîlcu, a participat alături de co-munitatea românilor romano-catolici din Madrid la Slujba de Paști ofi ciată la Capelania Roma-no-Catolică românească din Ma-drid, răspunzând invitației adre-sate de preotul Leonard Diac și de comunitatea respectivă de credincioși, a comunicat Biroul de presă al Ambasadei.

La fi nalul slujbei religioase am-basadorul României a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Paștelui cato-lic celor aproximativ 200 de enoriași prezenți la slujbă, prilej cu care a sub-

Campanie de strângere de

alimente în Quintanar de la Orden

Prima campanie de strângere de alimente organizată în Quintanar de la Or-den (Toledo) de Asociația Culturală Hispano-Română Gente s-a fi nalizat pe 21 martie. Acțiunea s-a intitulat (la) „Vremuri rele… (sunt) oameni buni”.

Finalul acestei prime campanii de ajutorare a fost marcat de Sorin Bălășcău, președintele asociației Gente, Carmen Nieto López, președinta Cáritas din Quintanar de la Orden, și membri ai asociației Gente.

Campania s-a desfășurat în perioada 11-20 martie și a fost posibilă datorită implicării voluntarilor din asociația Gente care au dorit în mod expres să arate că deși suntem în timp de criză se pot face acțiuni umanitare care să vină în ajutorul celor mai defavorizați, a comunicat conducerea asociației.

Această acțiune reprezintă una dintre activitățile social-culturale progra-mate pentru anul 2016 de Gente, o asociație care militează pentru schimbul cultural între comunitatea română din această zonă și poporul spaniol, dar nu în ultimul rând pentru integrarea românilor în societatea spaniolă din spațiul iberic. Conform spuselor președintelui Sorin Bălășcău, schimbul cultural, so-cial, sportiv etc. este singura formă de a crea punți de prietenie și ajutor re-ciproc. Nu în ultimul rând, conducerea Asociației Culturale Hispano-Române dorește să le mulțumească tuturor celor care au contribuit la campania din acest an și promite că o va repeta ori de câte ori este nevoie.

liniat importanța primordială pe care Ambasada și Consulatul din Madrid o oferă acordării de asistență și servicii de specialitate compatrioților rezidenți

în Spania și cultivă-rii unui dialog des-chis și sistematic cu membrii comunității românești. A menționat prioritatea maximă acordată în timpul mandatului

său modernizării serviciilor consulare oferite de Amba-sadă, ce s-a refl ectat inclusiv în mutarea Consulatului din Madrid într-o locație moder-nă și adecvată pentru pre-starea de servicii efi ciente și performante și a evidențiat rolul și contribuția deosebită a comunității la dezvoltarea relațiilor româno-spaniole în ansamblu.

Dialogul cu membrii comunității a continuat, după slujbă, într-un cadru informal, ambasadorul Ion Vîlcu prezentând, ca răspuns la întrebările și comentariile formulate de unii dintre compatrioții prezenți, o parte din îmbunătățirile implementate în funcționarea Secției Consulare în ul-timii ani și punctând o serie de aspec-te de actualitate privind modifi cările legislative referitoare la organizarea votului în străinătate la alegerile parla-mentare din acest an.

O elevă din București, primul loc la un

concurs organizat de NASAAriana Zhao, elevă în clasa a X-a la

Școala Internaţională București, a obţinut locul întâi la concursul NASA Space Settle-ment, la categoria individual, cu proiectul „Osiris”.

„Ariana este elevă în clasa a X-a la Școala Internaţională București și pentru proiectul premiat de NASA a muncit se-rios câteva luni de zile, timp în care s-a documentat despre protecţia împotriva radiaţiilor, sistemul închis de agricultu-

ră, gravitaţie artifi cială etc. După o cercetare minuţioa-să, care a durat câteva luni, Ariana Zhao a scris un eseu de aproximativ 100 de pa-gini, în care a explicat toate detaliile unei așezări dura-bile, cu un spaţiu de habitat pentru 15.000 persoane”, se arată într-un comunicat al Școlii Internaţionale București.

Eleva a spus că a scrie despre coloni-zarea în spaţiu a reprezentat pentru ea o oportunitate de a învăţa despre viitor.

„Cercetând modul în care se face colonizarea, am dobândit numeroase cunoștinţe despre știinţă”, a declarat Ariana.

De asemenea, echipa formată din elevii de clasa a X-a – George Valtas, Filip Gkogkos, Andrei Lu, Nicolas Mantescu și Maria Disli – a câștigat locul trei cu proiec-

tul „Afrodita”.

Page 3: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

3INFORMAȚII UTILE31.03 - 06.04.2016

Ce știe Fiscul despre noi și alte întrebări cu privire la declarația pe venit

Renta WEB este noul serviciu pentru completarea și prezentarea declarației pe venit pe care l-a dez-voltat Agencia Tributaria pentru cam-pania de declarare a veniturilor din 2015. Este un sistem ce a unit într-un singur instrument cele două formule pentru prezentarea declarației: ciorna (borrador) și programul PADRE.

La Renta WEB avem acces printr-un sistem de autentifi care. Permite încor-porarea în ciornă a datelor fi scale care nu au fost prezentate de Fisc, lucru ce ușurează această operațiune pentru contribuabil.

Noul sistem va fi operativ doar după începerea campaniei, pe 6 aprilie.

Cine poate folosi acest sistem?

Renta WEB poate fi utilizat de toți contribuabilii. Totuși, opțiunea de confi rmare a ciornei nu este dispo-nibilă pentru toți; cei care obțin veni-turi din activități economice sau din închirierea unei locuințe (ori au pes-te opt case în proprietate) vor trebui să prezinte declarația cu programul PADRE.

În orice caz, prezentarea telematică

cu programul PADRE se face și prin in-termediul portalului Renta WEB, care îi va prezenta contribuabilului datele fi scale pe care le are Fiscul, la care trebuie să se adauge cele pe care le prezintă contribuabilul.

Cum intrăm pe Renta WEB?

Pentru a avea acces la acest sis-tem este necesar să ne autentifi căm cu sistemele omologate de Agencia Tributaria, adică printr-un certifi cat digital sau DNI electronic, cu sistemul cl@ve PIN 24h ori cu numărul de referință.

Numărul de referință este mecanismul de acces cel mai simplu: trebuie doar să avem rezultatul declarației din 2014. Agencia Tributaria va trimite pe telefonul mobil parola de acces corespunzătoare.

Sistemul cl@ve PIN 24H permite mai multe operațiuni decât simpla confi rmare a ciornei. Pentru a-l obține trebuie să ne înregistrăm la Agencia Tributaria și să solicităm ca aceasta să ne trimită un număr de referință. Cu acesta se completează un formular,

iar Hacienda asociază un număr de telefon identității utilizatorului, care pentru a face formalități fi scale va trebui doar să solicite să i se activeze un PIN, a cărui valabilitate va fi de 24 de ore.

Ce avantaje are?

Sistemul Renta WEB permite re-alizarea declarației cu programul PADRE fără să fi e nevoie ca acesta să se descarce, nici să se actualizeze

Java. În acest mod se poate prezenta declarația pe venit de pe telefonul mobil sau tabletă.

Lucrându-se direct cu serverele Fiscului, informația fi scală care se înglobează cu acest instrument se păstrează pentru Agencia Tributaria. Chiar se va putea începe declarația pe

un dispozitiv și să se termine pe altul. Prin rezumatul declarației, acest

sistem permite să se compare datele, în unitățile familiale, pentru a se ve-dea opțiunea cea mai avantajoasă a declarației, dacă să se facă individual sau împreună.

Cum funcționează?

După ce utilizatorul s-a autentifi -cat, sistemul Renta WEB îi va arăta un meniu cu serviciile disponibile – să

consulte ciorna ori să prezinte declarația. Acest lucru va depin-de de tipul de venituri primite de contribuabil în 2015.

În orice caz, contribuabilul își va vizualiza pe un ecran datele personale și pe cele ale famili-ei, pe care va trebui să le verifi -ce sau să le actualizeze. După

aceea sistemul oferă un preview al declarației pentru ca utilizatorul să îl verifi ce. Fiscul va încorpora pe acest ecran toate datele pe care le are la dispoziție, chiar dacă sunt incomple-te.

Apoi contribuabilul poate să își continue declarația, să prezinte date

noi sau, dacă poate, să confi rme cior-na. Acest lucru va depinde de tipul de venituri pe care le-a obținut.

Ce știe Fiscul despre noi?

Uneori Fiscul știe mai multe des-pre noi decât noi înșine. Sunt așa-numitele „datos negros”, cele des-pre care serverele Fiscului au toate informațiile necesare. De exemplu, ce încasăm drept salariu sau reținerile realizate pe fl uturașul de salariu.

Există și informații despre care Hacienda are date ample, dar nu complete, de exemplu, unele tipuri de câștiguri patrimoniale, date cu pri-vire la ipoteci ori informații de cadas-tru. Sunt așa-numitele „datos azules”. Contribuabilul va primi o sugestie de la Hacienda cu privire la aceste date, pe care va trebui să le verifi ce sau să le corecteze.

Există și „datos rojos”, care sunt cele despre care Fiscul are puține informații și pe care contribuabilul trebuie să le includă manual. Sunt venituri din chirii, anumite câștiguri patrimoniale sau unele operațiuni ce pot duce la o subvenție.

CABINET DE AVOCATURĂ ÎN MADRID (COSLADA)AVOCATA LILIANA BALSAN - Membru ICAM nº 117988

Drept Civil: Divorțuri, contracte, închirieri, executări silite Dreptul muncii: Papeleta de conciliere, concedieri,

reclamații de salarii, indemnizații Drept administrativ: Recursuri, plângeri,

cereri de chemare în judecată Drept penal: asistență juridică și reprezentare

Adresa: C/Pablo Picasso, no. 3, local 2, Coslada

Programări: 640 152 737, 910 715 028

În continuarea informaţiilor privind desfășurarea votului în străinătate la alegerile parlamentare din acest an, Ministerul Afacerilor Externe a infor-mat că a fost publicat, în Monitorul Ofi cial nr. 223/25.03.2016, Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/ 2016 privind documentele care ates-tă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului la vot la alegerile parlamentare din 2016.

Cetățenii români cu reședința în Spania vor putea vota la alegerile parlamentare din acest an pe baza unuia dintre documentele prezenta-te în continuare:

1. certifi cat de înregistrare ca cetățean comunitar

2. adeverință de înregistrare în Registrul municipal

3. permis de conducere 4. card de sănătate 5. carnet de elev/student 6. documente care conțin NIE/

numărul de identifi care al străinului, respectiv

a) carte de muncă b) certifi cat de persoană în căuta-

rea unui loc de muncă c) certifi cat de înscriere la asigură-

rile sociale Pentru cetățenii români care dețin

și cetățenia statului de reședință, documentele de identitate elibera-te de autoritățile locale ale statului de reședință (carte de identitate,

pașaport, certifi cat de naturalizare/cetățenie etc.) reprezintă dovada de reședință în statul respectiv.

Documentele speciale emise cetățenilor români angajați ai misiu-nilor diplomatice/ofi ciilor consulare și ai organizațiilor internaționale cu sediul în străinătate, precum și cele emise membrilor de familie ai acesto-ra reprezintă dovada de reședință în statul respectiv.

În vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016 este necesară prezentarea unui singur document din cele enumerate mai înainte.

Mai multe informații, pe http://www.mae.ro

Documentele care atestă reședința în

străinătate în vederea exercitării dreptului

la vot la alegerile parlamentare din 2016

GESTORIE ROMÂNEASCAGESTORIE SPECIALIZATA ÎN GESTIUNI DE VEHICULE SI CARNETE DE CONDUS

Din 1986 peste 800.000 de clienţi au avut încredere în noi

Preschimbare carnete de conducere românești, toate categoriile Radierea mașinii în Spania pentru înmatriculare în RomâniaTransfer și înmatriculări de mașini Certificate medicale

642 47 55 00

CONSULTANȚĂ GRATUITĂ

9 CENTRE LA DISPOZIȚIA DUMNEAVOASTRĂ

TRADUCERI OFICIALE Madrid - Alcorcón - Las Rozas

Alcalá de Henares

642 47 55 [email protected]

LAURA JUNCUTraducătoare și interpretă Jurada

acreditată de către Ministerul

Afacerilor Externe și Cooperării al Spaniei

[email protected]

TREBUIESĂ ÎNSCRIEȚI

SAU SĂ PRESCHIMBAȚI PERMISUL DE CONDUCERE ROMÂNESC?

„Detalii” pe care poate autónomos nu le știu despre cotizația la Seguridad Social

Între altele, sunt obligați să cotizeze din prima zi din luna naturală în care încep activitatea pe cont propriu

Lucrătorii pe cont propriu au o serie de obligații când cotizează la sistemul de protecție socială, iar unele „detalii” este posibil să nu le știe. Iată câteva dintre acestea:

- Perioada de lichidare a obligației de a cotiza va face referire întotdeauna la luni complete, iar calculul cotizațiilor se va realiza prin intermediul sistemului de lichidare simplifi cată, despre care se informează în articolele 15 și următoare din Real Decreto 2064/1995, de pe 22 decembrie, prin care se aprobă Regulamentul general cu privire la cotizarea și lichidarea altor drepturi din sistemul de Protecție Socială (Reglamento General sobre Cotización y Liquidación de otros derechos de la Seguridad Social) și introdus prin Ley 34/2014, de pe 26 decembrie.

- Obligația de a cotiza apare din prima zi din luna naturală în care se începe activitatea pe cont propriu. Cotizațiile de dinaintea formalizării se cer, iar odată virate au efecte pentru ajutoare (prestaciones).

- Dispare obligația de cotizare în ultima zi din luna naturală în care se produce închiderea afacerii sau a activității, cu condiția ca încetarea (baja) să se comunice în forma și timpul stabilite de normativă. Dacă nu se face astfel, nu va dispărea obligația de a cotiza până în ultima zi din lună la Seguridad Social. În cazul în care se realizează baja din ofi ciu, cunoscându-se informația în urma unei inspecții, prin datele din aceasta sau prin oricare altă procedură, obligația de a cotiza se va termina în ultima zi din luna naturală în care s-a realizat inspecția ori s-au primit documentele care demonstrează încetarea activității.

- Cotizarea pentru incapacitate temporară poate fi voluntară sau de acoperire obligatorie.

- Există obligația de a cotiza prin contingencias provocate de accidente de muncă și boală profesională când lucrătorul pe cont propriu a solicitat volun-tar înscrierea pentru protejarea pentru aceste eventualități (contingencias). În aceeași situație sunt și lucrătorii pe cont propriu TRADE.

Page 4: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

144 INFORMAȚII UTILE 31.03 - 06.04.2016

Drepturi pe care trebuie să și le știe cei care vor să contracteze o ipotecă

Contractarea unei ipoteci ne afec-tează toată viața. Este o decizie cu bătaie pe termen lung, de aceea tre-buie să o analizăm extrem de bine. Înainte de a semna o ipotecă con-sumatorii ar trebui să își cunoască drepturile pentru a evita orice con-fuzie cu organismul în cauză și vi-itoarele consecințe ale neglijenței. Și, desigur, să nu semneze nimic ce nu înțeleg.

Specialiști de la portalul imobiliar Idealista.com ne amintesc drepturi-le cele mai necunoscute de cei care contractează o ipotecă:

1. Informații clare și trans-

parente despre angajamentul

financiar. Utilizatorii au dreptul să primească informații exacte și transparente cu privire la angaja-mentul financiar pe care îl vor lua, cu atât mai mult când este atât de important cum este o ipotecă. Este obligatoriu să se citească tot ce se

stabilește și să se înțeleagă bine. În fața oricărei neclarități, consu-matorul poate să solicite băncii să i se explice tot ce nu înțelege, cât și să negocieze clauzele pe care nu le consideră adecvate.

2. Are dreptul să aleagă legă-

turile care îl interesează cel mai

mult. Băncile caută să capteze clienții în cele mai diferite moduri. Unul dintre ele este să îi ofere cli-entului produse precum asigurări, fonduri sau folosirea de carduri. Contractarea acestora, de multe ori, permite să se ieftinească ipoteca. În acest sens, experții recomandă contractarea celor care sunt avan-tajoase pentru client și care să nu se transforme într-un obstacol.

Singura asigurare obligatorie atunci când se cumpără o locuință este cea de incendiu și nu este obli-gatoriu să se contracteze cu organis-mul care acordă ipoteca: consuma-

torul poate să contracteze compa-nia de asigurări pe care o consideră convenabilă și are dreptul să aleagă modalitatea de plată care îi vine cel mai bine (anuală, prima única etc.).

3. Clientul are dreptul să aleagă

fi rma care face evaluarea (tasado-

ra). În consens cu banca, are dreptul să aleagă compania care îi va eva-lua locuința. Banco de España le amintește cetățenilor că, dacă pre-zintă un calcul de valoare certificat de un evaluator omologat care este valabil, banca nu le poate cere bani pentru o nouă evaluare.

4. Poate să aleagă ce datorie

vrea să plătească mai întâi. Un alt drept al consumatorilor este să decidă ce datorie vrea să plătească mai întâi băncii dacă trece printr-o perioadă dificilă din punct de ve-dere economic. Când un client nu poate să achite toate plățile pe care trebuie să le facă, de multe ori

organismul bancar îl presează să plătească mai întâi părțile cu risc mai mare, însă nu respectă legea:

consumatorul are dreptul să alea-gă ce vrea să plătească mai întâi.

5. Poate să locuiască în casă pe

durata unui proces de evacuare.

Dacă persoana care a contractat ipoteca nu face plățile necesare și se ajunge la o evacuare, aceasta va

avea dreptul să rămână în locuință până la realizarea evacuării, un proces ce se poate prelungi mai mult de un an.

Câte zile de vacanță îmi corespund pentru…Drepturile în domeniul muncii, așa

cum sunt regularizate în Statutul Lu-crătorilor (articolul 38), reprezintă o parte esențială atât a activității pro-

fesionale a unui angajat într-o fi rmă, cât și a productivității sale. De aceea este important să știm legile care le reglementează.

Cât durează vacanța?

Prin lege, vacanța anuală are un mi-nimum de 30 de zile naturale, adică 2,5 zile pentru fi ecare lună lucrată, în care se includ duminicile și zilele de sărbătoare. Pe lângă faptul că poate

fi luată de la 1 ianuarie până pe 31 decembrie, există și posibilitatea de a fi împărțită, cu condiția ca una din-tre părți să dureze mai mult de două

săptămâni.Perioada de odih-

nă nu poate începe într-o zi de sărbă-toare sau nelucră-toare. De aseme-nea, dacă vacanța coincide cu zile ne-lucrătoare (no labo-rables), acestea vor fi considerate timp de odihnă când se

au în vedere ca zile naturale și nu ca días hábiles.

Această durată nu poate fi înlocuită economic, nici să se acumuleze. Nu se întâmplă același lucru în cazul ter-minării unui contract (extinción del contrato); în această situație, dacă lucrătorul nu a putut să se bucure de vacanță, are dreptul la o compensație economică echivalentă cu perioada

ce îi corespundea. În cazul în care lucrătorul nu își ia în-

tr-un an vacanță, pierde acest drept, cu unele excepții pe care le vom menționa mai jos.

Retribuția

Legea prevede că vacanța anua-lă trebuie să fi e plătită și durata sa coincide cu salariul obișnuit al lu-crătorului, întotdeauna când acesta muncește cu normă întreagă.

În contractele cu durată determina-tă, atât cuantumul, cât și durata vor fi proporționale cu perioada lucrată. Nu același lucru se întâmplă cu cele cu normă parțială. Dacă aveți acest tip de contract, vă veți bucura la fel ca restul angajaților de un minimum de 30 de zile naturale, dar cuantumul va fi proporțional cu numărul de ore lucrate.

Cum se stabilește?

Ca regulă generală, durata aces-tei perioade se stabilește de comun acord între fi rmă și lucrător după cum se prevede în acordurile colec-

tive din fi ecare fi rmă, documente în care trebuie să se refl ecte interesele tuturor angajaților acesteia, cât și cele ale fi rmei.

Dacă una dintre părți nu este de acord, poate să se adreseze justiției. În ambele cazuri, atât durata, cât și perioada de timp trebuie să fi e cu-noscute cu două luni înainte.

Incapacitatea pentru muncă – vă

corespunde vacanță?

Răspunsul este da. Când planifi -carea anuală a vacanței coincide cu o incapacitate pentru muncă (in-capacidad laboral), fi e ca urmare a maternității, sarcinii, fi e din cauza suspendării contractului din diverse motive, avem dreptul să ne bucurăm de vacanță într-o perioadă diferită, chiar dacă s-a terminat anul natural.

Totuși, incapacitatea temporară derivată din circumstanțe diferite de cele anterioare dă dreptul la zile de odihnă întotdeauna când nu au tre-cut mai mult de 18 luni de când s-a terminat anul.

Permise

Există o serie de situații în care fi r-ma trebuie să îi permită lucrătorului să lipsească de la serviciu fără să i se reducă salariul. Se numesc permisos retribuidos sau licencias.

Între acestea sunt căsătoria, situație ce dă dreptul la 15 zile libere sau mai mult; mutarea, ce dă dreptul la o zi cel puțin, ori dezvoltarea formării relaționate cu postul de muncă. În această situație lucrătorii care au mai mult de un an într-o fi rmă au un per-mis de 20 de ore pe an, acumulabile într-o perioadă de trei ani.

Acordul colectiv (convenio colecti-vo) poate extinde anumite permise precum cel pentru boală sau deces al unei rude, cât și pentru îndeplinirea unei datorii obligatorii de natură pu-blică ori personală (să trebuiască să mergi să votezi), cazuri în care fi rma studiază circumstanțele personale ale fi ecărui lucrător și, în funcție de concluzie, îi acordă zilele ce îi cores-pund.

Page 5: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

5PUBLICITATE 31.03 - 06.04.2016

CON DIGI SOBRE RUEDASActivează aceste oferte și participi la

Mai multe informații www.digimobil.es

Ofertă prepaid valabilă o lună. Consultă Condițiile serviciului pe www.digimobil.es

INTERNET MOBIL

200MB

500MB 1GB 2GB

ȘI DACĂ VREI MAI MULȚI MB, activează oricând MB extra

2€(TVA incus) 5€

(TVA incus) 8€(TVA incus) 14€

(TVA incus)

NOU“Pentru cătu ai cerut”

Mai multe informațiicdsr.digimobil.es

Perioada de valabilitate: de la 1 martie până la 31 mai 2016

Page 6: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

6 ÎN SPANIA 31.03 - 06.04.2016

Pensia medie a fost de 900 de euro în martie Cheltuielile cu pensiile continuă

să crească. În martie suma totală a ajuns la 8.427,9 milioane de euro, cu 2,99% mai mult decât în aceeași lună din anul trecut. Această urcare rezultă din însumarea a doi factori de bază: creșterea numărului de plăți contri-butive pe care trebuie să le facă Se-guridad Social – 9.371.760; și cea a pensiei medii, ce ajunge la 899,29 de euro, conform datelor prezentate re-cent de Ministerul Muncii.

Ritmul de creștere a pensiilor s-a accelerat ușor în ultimele două luni. În ianuarie a marcat minimumul is-toric al acestora, factura lunară totală crescând cu 2,69%. Totuși, în februa-rie și martie a crescut mult, ajungând la 2,99%. În ciuda acestei urcări, pro-

centul continuă să fi e în jur de 3, la fel ca în 2014 și 2015, după ce reformele succesive ce au avut ca scop ajustarea cheltuielilor au avut impact.

Această creștere se explică, în cea mai mare parte, prin mărirea pensiei medii, care, urcând cu 1,87% față de anul anterior, a ajuns la 900 de euro. Saltul nu se datorează revalorizării anuale aplicate la începutul anului, deoarece această creștere a fost de doar 0,25%. Restul, cea mai mare par-te, ajunge pentru că noii pensionari au perioade de cotizare mai bune decât cei care decedează și astfel au dreptul să primească pensii mai mari.

Un exemplu al acestui fenomen, pe care cunoscătorii sistemului de pensii îl numesc „efecto sustitución”, se poa-

te observa în ianuarie, ultima lună cu ambele date (mari și mici) disponibi-le. În această lună, pensia medie a no-ilor pensionari a fost de 1.087 de euro pe lună. Cele mici au rămas la 827,18 euro.

Trebuie să avem în vedere faptul că această sumă de 899,29 de euro este o medie ce include pensii inegale – pensia contributivă minimă, ce nu ajunge la 400 de euro, și cea maxi-mă, de aproape 2.600 de euro. Acest lucru se poate vedea și în diferitele tipuri de pensii care există. Cele mai mari sunt de jubilación, care ajung la 1.037,36 de euro, și sunt și cele care urcă în ritmul cel mai ridicat (2,12%). La capătul celălalt, în cel al pensiilor cele mai mici, sunt cele pentru orfani

(373,4 euro pe lună). Între extreme sunt cele pentru incapacitate perma-nentă (928,29 de euro), cele de vădu-vie (635,75 euro) și așa-numitele favor de familiares (523,86 euro).

Celălalt factor care explică această creștere a numărului pensiilor este îmbătrânirea societății, cu logica urcare a numărului de benefi ciari ai acestui tip de plăți contributive. Cele 9.371.760 care s-au plătit în martie implică o urcare de 1,09%. Din nou, aici pensiile de jubilación cresc mai rapid decât celelalte, cu 1,53%. Le depășesc doar cele de favor de fa-miliares (1,95%), însă cum numărul acestora este foarte mic, infl uența lor

asupra totalului este mică. Cifrele arată că există o mare pro-

babilitate ca sistemul de Protecție Socială să închidă un nou an cu cifre roșii. De aceea probabil Guvernul va prevedea în noile bugete o reformă a

pensiilor pentru a acorda mai multe fonduri pentru Instituto de la Seguri-dad Social, ce vor veni din impozite.

Fiscul va pune poprire și pe depozitele la termen prin internet Buletinul Oficial al Statului a pu-

blicat pe 22 martie o hotărâre prin care stabilește procedura prin care Fiscul va putea realiza prin inter-net poprirea de banii din depozite bancare și impuneri pe termen fix începând cu data de 1 octombrie 2016. Astfel se extinde procedura telematică care se aplica încă din 2011 popririi pe conturi curente la alte produse de economisire pe ter-men fix.

Procedura se va realiza prin sediul electronic al Fiscului, iar organis-mele de credit vor putea alege între a acționa prin capturi manuale de ecran sau prin schimbări telematice de date.

După modificarea legii din 2011, toate acțiunile de poprire ale orga-nismelor de încasare a impozite-lor și taxelor ale Fiscului în relația cu conturile la vedere deschise în bănci se realizează în prezent fără prezență.

Procedura se va face prin selecta-rea de către Agencia Tributaria a da-tornicilor și a conturilor la termen și impunerilor pe termen fix ale căror titulari sunt aceștia. După obținerea acestei informații, se vor stabili con-turile pe care se va pune poprire, fără ca pentru același datornic să se poată pună poprire în același timp pe mai multe conturi deschise la același organism bancar.

Când în conturile sau impunerile în discuție nu există sold disponibil care să acopere suma totală pe care trebuie să se pună poprire, organis-mul va extinde poprirea la celelalte conturi la termen și impuneri la ter-men fix al căror titular este dator-nicul, deschise la oricare dintre su-cursalele sale, până la un maximum per intervenție.

„Cea mai bună modalitate de a con-trola navigarea pe internet a fi ului meu este: 1. Îl las singur în camera sa jumă-tate de oră pe zi, și așa îl controlez. 2. Mă uit pe e-mail-urile lui, profi lurile sociale pe care le are… 3. În casă am instalat fi ltrul părinților, dar, cum nu am încredere deplină în acesta, sunt la zi cu tot ce ar putea să mă întrebe, iar dacă nu sunt, îl întreb pe unde a na-vigat. Știu că nu îmi spune tot, dar cel

Consultațiile pentru dependența de mobil și calculator, tot mai multepuțin vorbim de această temă”.

De peste zece ani Institutul de Dependențe din Primăria Madrid ori-entează cetățenii în ceea ce privește consumul de droguri, dar în ultimele luni a crescut foarte mult numărul consultațiilor despre folosirea neco-respunzătoare a noilor tehnologii. Pentru a se canaliza mai bine acest sprijin, pagina web a Serviciului de Prevenire a Dependențelor a extins

canalele de interacțiune cu utilizatorii încorporând un chat on-line ce permite un „contact direct în timp real” și conținuturi specifi ce atât pentru părinți, cât și pentru profesori și alți specialiști care lucrează cu minori. Paragraful de la începutul acestui articol, de exemplu, este un extras din unul din-tre testele pe care le pot face

adulții pentru a ști dacă acționează co-rect față de folosirea mobilului și cal-culatorului de către copiii lor. În acest caz se recomandă, fără îndoială, a treia opțiune.

„La serviciul de orientare a familiilor cele mai multe consultații pe care le pri-mim în ultima vreme sunt relaționate cu lipsa noastră de experiență și de siguranță în fața tehnologiilor informației și comunicării (TIC)”, spune Ana Ordóñez, directoarea Serviciu-lui de Prevenire a Dependențelor din Primăria Madrid. „Orice lucru care ar putea să producă ceva pozitiv poate duce și la o conduită greșită, însă nu putem să stigmatizăm TIC, trebuie să supraveghem folosirea lor”, adaugă experta.

La această resursă socio-sanitară a Primăriei Capitalei se oferă sprijin pen-tru două profi luri fundamentale de utilizatori: pe de o parte, adolescenți și

tineri, preventiv, iar pe de alta, adulți ce pot fi ajutați (părinți, profesori, agenți din Poliția Municipală, lucrători din serviciile sociale), pentru orientare.

Ordóñez avertizează că noi, adulții, ar trebui „să ne revizuim comporta-mentul” când folosim mobilul, calcu-latorul și jocurile video. „Cum pot să le spun copiilor mei să nu se mai joace la Play dacă eu trimit continuu mesaje WhatsApp surorilor mele?”, exempli-fi că.

Serviciului de Prevenire a Dependențelor din Primăria Madrid (www.madridsalud.es/serviciopad) s-a implicat anul trecut în 370 de ca-zuri. Aici lucrează trei medici, un soci-olog și opt psihologi, cu program de la ora 10 la 20.

Pe lângă folosirea inadecvată a noi-lor tehnologii, consumul de droguri și alcool sunt alte teme ce îi preocupă pe părinți.

3.600 de euro amendă și un

an fără carnet pentru că a condus

cu 297 km/hUn șofer pe care Guardia Civil l-a prins pe 21 martie conducând cu 297 de

kilometri pe oră, V.M.A.G., un spaniol de 36 de ani, a fost condamnat într-un proces rapid ce a avut loc pe 22 martie la judecătoria din Valdemoro la plata unei amenzi de 3.600 de euro și retragerea carnetului de conducere timp de un an, a informat Tribunalul Superior de Justiție din Madrid.

Șoferul în cauză conducea un Porsche Carrera gri când a fost detectat de un radar mobil de la Trafi c, situat la kilometrul 4 de pe autostrada Radial 4 (R-4, ce unește M-40 cu Ocaña). Cinemometrul l-a detectat cu o viteză de 297 de kilometru, pe un segment limitat la 120 de kilometri pe oră.

S-a sinucis când urma să fi e evacuatCadavrul unei bărbat de aproximativ 60

de ani a fost găsit, pe 21 aprilie, de o comi-sie judiciară ce urma să realizeze evacuarea pentru neplata chiriei într-un apartament de pe la avenida del Cid, în Valencia.

După cum a informat Tribunalul Superior de Justiție din Comunidad Valenciana, cor-pul prezenta o rană provocată de o armă

de foc. Conform primelor opinii ale criminaliștilor cu care lucrează judecăto-ria numărul 1 din Valencia, se exclude implicarea altor persoane în decesul acestuia. Cel decedat fusese dat în judecată de proprietarul locuinței în luna noiembrie a anului trecut. În decembrie judecătoria numărul 11 din Valencia îi ceruse să plătească datoria și să evacueze locuința. Pe 4 februarie a avut loc procesul, pentru care fusese convocat cu o lună înainte. După acesta, cazul a trecut la Servicio Común de Actos de Comunicación pentru a se executa evacuarea, stabilită pe 21 martie. Deși aceasta i-a fost notifi cată, cel dat în ju-decată nu a răspuns, nici nu s-a pus în contact cu judecătoria ori cu Serviciul Comun pentru a cere mai multe zile sau să se prelungească termenul. Nici nu a solicitat asistența unui avocat din ofi ciu pentru a-l reprezenta la proces.

Page 7: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

7ACTUALITATE31.03 - 06.04.2016

BOE a publicat noua ofertă de posturi în sistemul public Buletinul Ofi cial al Statului (Boletín

Ofi cial del Estado – BOE) a publicat pe 22 martie Decretul Regal prin care se aprobă Oferta de Empleo Público pentru acest an, ce include 13.427 de posturi noi în Administrația centrală, cu 62,14% mai multe decât în 2015, și 5.694 de promo-vare internă, cu 20,2% mai multe, inclu-zându-se 908 de urcări în grad în arma-tă. Este oferta cea mai mare din 2009 și, pentru prima dată de la izbucnirea crizei, rata de repunere este de 100%.

Cu această ofertă Guvernul își face re-alitate promisiunea de menținere a ratei de repunere a locurilor libere de 100% în Inspección de Hacienda y Trabajo pentru lupta împotriva fraudei fi scale și în ceea ce privește locurile de muncă, în Administrația de Justiție, forțele și cor-purile de securitate ale Statului, control, informare juridică și gestionare a resur-selor publice, administrația penitenciară, asistența din serviciile sociale, ajutoare și politici active în materie de muncă și siguranță feroviară. În restul sectoarelor

rata de repunere va fi de 50%. Din totalul de locuri oferite, cea mai

mare parte, până la un total de 6.057 de locuri vor fi pentru Administrația Generală a Statului, cu 71% mai mult decât în 2015; 250 pentru funcționari din Administrația locală cu abilitare cu caracter național; 1.820 pentru Justiție (+27,3%), 2.740 pentru Cuerpo Nacional de Policía (+99,4%); 1.799 de locuri pen-tru Guardia Civil (+103,%) și 761 pentru Forțele Armate. În cadrul celor 5.694 de locuri de promovare internă prevăzu-te pentru acest an, 3.632 sunt pentru Administrația Generală a Statului, cu o creștere de 34,1% față de oferta din anul anterior; 200, pentru funcționari locali cu abilitare cu caracter național (+300%); 374 pentru Administrația din Justiție (față de 596 în 2015); 250 pentru Cuerpo Nacional de Policía (+66,7%); 330 pentru Guardia Civil (aceleași ca în 2015) și 908 pentru Forțele Armate (+0,7%).

În total, adunând locurile noi și cele de promovare internă, anul acesta se vor

convoca 19.121 de locuri, incluzându-se Forțele Armate, a căror ofertă proprie se va aproba probabil în viitorul Consiliu de Miniștri.

În Administrația Generală a Statului s-au aprobat anul acesta 557 de locuri pentru Agencia Tributaria; 330 pentru In-spección de Trabajo y Seguridad Social; 388 pentru instituții sanitare; 640 pentru corpurile din Administrația Generală; 290, pentru corpurile din Ingineria Civi-lă; 594 pentru instituții penitenciare; 90, pentru Intervención General de la Ad-ministración del Estado; 292, pentru or-ganisme de cercetare; 123, în domeniul sănătății publice; 360, în tehnologii ale informației, și 67, pentru cadre didactice.

Pe lângă Decretul Regal cu locurile convocate anul acesta în Administrație, BOE a publicat și decretele regale care compun oferta de posturi de muncă din sectorul public din acest an în Policía Na-cional și Guardia Civil.

Cele trei legi au intrat în vigoare pe 23 martie.

Ultimul ajutor pentru șomeri

a eșuat, consumând doar 15%

din fondul prevăzut Cu doar două săp-

tămâni înainte de a se termina Planul de Activare a Pieței Mun-cii, din cele 1.200 de milioane de euro din bugetul acestuia s-au folosit doar 182 de milioane, iar subsidiul este primit de puțin peste 25% dintre be-nefi ciarii prevăzuți inițial (105.500 din 400.000). Plan de Activación del Empleo, unicul mare acord social din legislatura guvernului în funcție, se va încheia pe 15 aprilie.

Sindicatele UGT și CCOO, asociațiile oamenilor de afaceri CEOE și Cepyme și mi-nistrul muncii, Fátima Báñez, au semnat acordul în decembrie 2014, la Moncloa. Era, teoretic, primul pas spre ceva mai ambițios, scrie El País. Se dorea realizarea unei hărți cu ajutoare de la stat, de la comunitățile autonome și locale care să permită reordonarea diferitelor ajutoare care sunt în Spania pentru a se înfrunta mai bine consecințele crizei. Obiectivul acestui prim pas era să se acorde un ajutor de 426 de euro pe lună timp de șase luni unui număr de aproximativ 400.000 de șomeri de lungă durată (de peste un an fără muncă). Implica să se urce cu circa 10% rata de ocupare a forței de muncă, atunci de 57,6%.

Din păcate, la doar două săptămâni până la fi nalizarea planului (în vigoare între 15 ianuarie 2015 și 15 aprilie 2016), obiectivele acestuia sunt departe de a fi atinse. În această perioadă nu doar că nu a crescut rata de ocupare a forței de muncă, ci chiar a căzut la 55,7%. Este încă o cifră ce se alătură gradului foarte mic de execu-tare bugetară: doar 15% din ce se prevăzuse, nefolosindu-se peste un miliard de euro din bugetul prevăzut inițial. Această sumă de bani probabil va scădea puțin în următoarele luni. Deși termenul de solicitare a ajutorului se termină pe 15 apri-lie, benefi ciarii pot să îl primească timp de jumătate de an, până în octombrie în ultimele cazuri.

La aceste date trebuie să se adauge cifrele cu privire la benefi ciari. Cei 105.544 care au recunoscut ajutorul până în februarie sunt departe de cei 270.000 de be-nefi ciari pe care îi avea în vedere Ministerul Muncii ca persoane care îndeplineau condițiile când a început să se acorde acest ajutor (la aceștia s-ar adăuga circa 130.000 în lunile următoare). Și încă o cifră: doar 14.000 de participanți la plan au reintrat pe piața muncii.

Programul a întâmpinat probleme aproape din primul moment. Într-un ordin intern, SEPE a restrâns accesul la ajutor șomerilor care, deși îndeplineau condițiile, au benefi ciat înainte de toate celelalte pe care le acordă Ministerul Muncii (aju-torul contributiv, subsidiu, Renta Activa de Inserción, plan Prepara). Sindicatele au protestat, iar Administrația a corectat instrucțiunile. Totuși, și acum se observă consecințele acelei restricții inițiale: dintr-un total de 52.135 de solicitări respinse, peste 10.586 (20%) au fost refuzate din acest motiv.

Mari Carmen Barrera, responsabilă de Politici Publice în UGT, consideră că a lipsit voința politică. „Este rezultatul unei politici. Dacă primul pas pe care l-a făcut acest guvern a fost să îi concedieze pe cei 2.000 de orientatori în câmpul muncii pe care îi angajase executivul anterior, înseamnă că nu crede în acest tip de măsuri”. Și ea, și omologul său din CCOO, Carlos Bravo, au spus că Ministerul Muncii nu a luat în seamă una dintre cererile lor: să le trimită o scrisoare potențialilor benefi ciari ai planului în care să îi informeze de acest nou ajutor.

Recent cele două sindicate au cerut prelungirea planului și o reuniune cu guver-nul. S-a stabilit că se vor întâlni.

Comisia Europeană a modifi cat

alerta privind brânza din RomâniaComisia Europeană a modifi cat alerta privind posibila existenţă a bacteriei Es-

cherichia coli în brânză provenind din România, după ce premierul Dacian Cioloș a cerut clarifi cări, argumentând că avertizarea viza un produs de alt tip.

Alerta, emisă iniţial de Comisia Europeană pe 16 martie, a fost modifi cată pe 22 martie, avertizând asupra riscului existenţei bacteriei „Escherichia coli în brân-ză fermentată din România”.

Iniţial, pe 16 martie, notifi carea emisă prin sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF) atrăgea atenţia asupra riscului existenţei bacteriei Escherichia coli „în brânză de oaie” provenind din România.

Comisia Europeană anunţa că există risc de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând statele membre UE să efectueze verifi cări în reţeaua de distribuire. Conform datelor Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comer-cializată în principal în România, Italia, Germania, Spania și Franţa.

Premierul României, Dacian Cioloș, a declarat, pe 21 martie, că a cerut clarifi -carea situaţiei cu Comisia Europeană privind alerta care viza produsele prove-nind din România, precizând că „va lua o poziţie foarte clară pentru că nu poate accepta astfel de erori”. „Am cerut încă de vineri clarifi carea situaţiei cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni și am înţeles că problema acolo a fost că a fost o alertă greșit dată de autorităţile italiene care au vorbit de laptele de oaie și nu de laptele de vacă. (…) Înţeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet și nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generală și am cerut clarifi carea acestor lucruri. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, alerta a vizat greșit, iniţial, produsele din lapte de oaie și în-ţeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă și nu la nivel naţional pentru toate produsele românești, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identifi cate”, a declarat Dacian Cioloș.

Un automobil Dacia Duster, 17 tablete Samsung Galaxy TAB A și 50 de smartp-hone-uri Samsung Galaxy Grand Prime se pot câștiga cu DIGI mobil în cadrul campaniei CON DIGI SOBRE RUEDAS.

Condiții de participare la tragerea la sorți:

să mergi la unul dintre punctele sale de vânzare și să activezi o ofertă DIGI prepaid (sunt excluse de la promoție activările de MB extra). Fiecare activare generează o participare. Poți participa activând DIGI 400, DIGI 800, Naveg@ 500 MB sau Naveg@ 1 GB. Fiecare activare pe care o faci reprezintă o participare la

tragerea la sorți. Deci, cu cât mai multe activări, cu atât mai multe posibilități de a câștiga.

peste 18 ani care dovedesc că sunt în posesia unui card SIM pe care activează ofertele DIGI prepaid și care la data ac-ceptării premiilor continuă să aibă linia activă, fără să fi început formalitățile pentru portabilitate către altă companie.

vânzare situate pe tot teritoriul spaniol, excluzându-se Ceuta și Melilla.

ticipări este de la ora 00.00 a zilei de 1 martie 2016 până la 23.59 a zilei de

31 mai 2016.

tele activate pe un canal diferit de punc-tele de vânzare, precum Mi Cuenta DIGI, *100# sau 1215.

au fost anulate sau dezactivate din orice motiv. Sunt valabile activările realizate la punctele de vânzare DIGI mobil. Poți lo-caliza punctul de vânzare cel mai aproa-pe de tine pe https://www.digimobil.es

După tragerea la sorți, Digi va con-tacta câștigătorii prin intermediul nu-mărului de telefon cu care au participat la promoție. Mai multe informații, pe https://cdsr.digimobil.es

Cu DIGI mobil puteți câștiga o mașină, tablete și smartphone-uri

Page 8: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

148 SCRISOARE 31.03 - 06.04.2016

Cum poți trăi fără durere Am primit la redacție o scri-

soare în care o doamnă care a avut diverse probleme de sănă-tate și le-a ameliorat și ulterior rezolvat cu ajutorul unui supli-ment nutritiv. Vă prezentăm ce ne-a scris:

Dragi cititori ai săptămânalului Noi în Spania, unii dintre dumneavoas-tră mă cunoașteți de la magazinul alimentar de pe strada Colombia, numărul 16, Madrid, aproape de bi-serica greacă.

La începutul lunii noiembrie a anu-lui trecut, în magazinul de pe strada menționată am găsit două publicații în care am citit despre un nutrient funcțional înregistrat ca supliment dietetic, cu numele Sirius – D. Ceea ce au scris medicii și chirurgii citați în articolele din aceste ziare mi-a crescut curiozitatea, făcându-mă să sun la numărul de telefon de contact pentru a vedea dacă acest supliment ar putea să mă ajute să-mi rezolv problema – osteoporoză și scolioză, în stare avansată. A fost o onoare să vorbesc cu creatorul suplimentului Sirius – D, Dimitar Dimitrov. Acesta mi-a spus că Sirius – D regenerează unul dintre cele patru țesuturi din corpul uman, țesutul conjunctiv (ce-lelalte trei sunt țesutul epitelial, cel muscular și cel nervos).

Țesutul conjunctiv se găsește în toate organele din corp, formând exteriorul stomacului, intestinelor, fi -catului și rinichilor, vasele sanguine, cartilagiile și tendoanele. De aceea doctorul Dimitrov mi-a spus că este convins că Sirius – D mă va ajuta.

M-am hotărât să merg în Bulgaria, dar în decembrie este foarte difi cil să găsești bilete de avion. Însă am reușit și m-am întâlnit curând cu doctorul în Sofi a. Mi-a spus că a pri-mit multe scrisori de mulțumire de la persoane a căror stare de sănătate s-a îmbunătățit.

Pe 25 decembrie am început să iau nutrientul cu multă credință și speranță. Vreau să vă spun că pleca-sem în Bulgaria cu un recipient de bicarbonat, din care luam de trei ori pe zi, din cauza acidității, indiferent de ce mâncam. De când iau Sirius –

D am uitat de bicarbonat, ba chiar pot mânca feluri la care înainte nici nu puteam să mă gândesc. În aceas-tă perioadă am simțit de două ori o

durere foarte puternică în zona rini-chilor, până la vezică. L-am întrebat pe specialist, iar acesta mi-a zis că rinichii eliminau pietre, datorită lui Sirius – D.

Din cauza osteoporozei și a unei dureri puternice pe care o aveam în umărul drept, am luat analgezice de trei ori pe zi, dar fără nici un rezultat. În prezent iau doar unul, preventiv, în curând nu îl voi mai lua nici pe aces-ta pentru că am descoperit că acest supliment dietetic funcționează. De aceea îi invit pe toți cei care au probleme să înceapă să-l ia, vor trăi fără durere. E o senzație minunată, dar insist asupra faptului că dacă ci-neva crede că se poate vindeca „de pe o zi pe alta”, nu va observa vreo îmbunătățire. Trebuie să urmeze indicațiile.

Pentru cititori redau o parte din-tr-o conferință a doctorului Dimitar Dimitrov din iunie 2006:

„După fi ecare infecție, indiferent de originea acesteia, în organismul nos-tru se generează țesut conectiv gra-nular (granulos-fi bros). Același țesut apare când integritatea țesuturilor a fost afectată. Nu este vorba de un țesut bolnav, ci cu o altă structură fi ziologică, diferită de țesutul con-

junctiv normal. Cu alte cuvinte, când acest țesut se formează pe piele, apar pete ori cicatrici. În cazul miocarditei, infl amarea părții interioare a inimii,

valvula inimii se de-formează pentru că, după infl amare, apa-re țesutul granular.

Organismul uman formează întot-deauna același țesut granular, indiferent de originea daunei. După infarctul de miocard mușchiul cardiac nu ajunge ni-ciodată să se mai re-cupereze și așa apare țesutul granular. În cazul infl amării va-selor sanguine se în-tâmplă același lucru, apare țesut granular, a cărui suprafață este robustă și acumulea-

ză grăsime. Apoi pe aceasta se acu-mulează potasiu, consecința fi ind că segmentul din vasul sanguin afectat se întărește. În timpul curgerii sânge-lui, sistemul imunologic detectează anomalia și începe să coaguleze sân-gele, apărând cheaguri.

Nu contează unde apare țesutul granulos-fi bros, are aceeași natu-ră. Dacă apare în rinichi, cu timpul aceștia nu mai funcționează și va tre-bui să se facă dializă sau transplant. Dacă apare în fi cat, se acumulează grăsime; la început se transformă în fi cat gras, apoi se ajunge la ciroză – o boală foarte periculoasă.

Acum 12 ani m-am întrebat dacă se poate infl uența cumva acest țesut. În principiu, avem de-a face cu un țesut normal, dar duce la defecte și disfuncții ale unor organe, de exem-plu:

- Dacă este la articulații – dureri ce nu permit folosirea adecvată a aces-tora;

- Dacă se găsește la rinichi – hemo-dializă ori transplant;

- Dacă este la valvula inimii, aceas-ta ajunge să fi e schimbată cu una artifi cială;

- Dacă apare la creier, duce la scle-roză.

Cum cauza tuturor acestor proble-me este aceeași, trebuie să înțelegem că, dacă reușim să infl uențăm acest țesut, în locul său apărând ori țesut conjunctiv, ori țesutul funcțional inițial, funcția normală a organelor trebuie să se recupereze.

Este caracteristic pentru proce-sele degenerative că acestea sunt pentru totdeauna, nu sunt contagi-oase, nu putem acționa ca în cazul afecțiunilor infecțioase, distrugând sursa infecției.

Am descoperit un produs care transformă țesutul granulos în nor-mal, adică în locul lui apare țesut conectiv. Astfel, de exemplu, în cazul articulațiilor, când luăm Sirius – D, țesutul granulos-fi bros dispare, iar articulația își revine.

Vorbim doar de un supliment die-tetic, al cărui efect până acum nu s-a mai obținut. Dacă o persoană sănă-toasă ia Sirius – D, nu va suferi infarct de miocard, accident cardiovascular, desprindere de retină, cataractă, ar-troză, hipertensiune, pietre la rinichi, calculi biliari etc. Toate acestea sunt procese degenerative, nu se vor mai produce dacă luăm în fi ecare zi, ală-turi de hidrați de carbon, proteine și grăsimi, al patrulea tip de nutrient, Sirius – D, care alimentează țesutul conjunctiv. Când avem aceste substanțe în sânge, organismul nos-tru sintetizează țesut conjunctiv. În schimb, țesutul granular dispare.

Informațiile pe care le primesc persoanele cu procese degenerati-ve trebuie să aibă un obiectiv; adică, dacă o femeie prezintă formațiuni mamare, trebuie să ia acest nutrient, iar acestea vor dispărea și nu se vor mai forma. Dacă femeia consumă Sirius – D timp de trei luni, țesutul granulos va dispărea.

Și scleroza multiplă este o boală degenerativă. Țesutul granular apa-re și în sistemele de transmitere din sistemul nervos central. Dacă fi brele nervoase, cele care transmit semna-lele, sunt sănătoase, boala dispare.

Sirius – D nu este un medicament, este un nutrient. Conține proteine, carbohidrați și grăsimi, sunt muco-polizaharide care se distrug dacă le supunem unor temperaturi de peste 65 de grade Celsius. Este vorba de nutrienți care lipsesc din hrană.

Sirius – D este multifuncțional, are efecte diverse asupra organelor, ali-mentează un anumit țesut, ducând

la regenerarea acestuia. Bolile degenerative ale aparatului

locomotor sunt foarte difi cil de vin-decat, pentru că simptomele apar după zece ani, deoarece în articulații nu există nervi. Cartilajul este un țesut viu, dar fără sensibilitate, există nervi în țesutul din jurul său; când s-a mărit și s-a deformat începe să prese-ze nervii și apare durerea. Aceste boli nu duc la moarte, dar provoacă mul-te neplăceri. Sirius – D infl uențează pozitiv osteoporoza”.

Efectul curativ este individual, de-pinde de mărimea daunelor și de ca-pacitatea de regenerare a fi ecăruia.

Produsul este 100% natural și bi-ologic, neprezentând efecte secun-dare. Unica excepție o reprezintă persoanele cu alergii la proteine și cu recomandări medicale de consum controlat de proteine.

Sirius – D este înregistrat conform

normativelor din Legea Generală pentru Protecția Consumatorilor și aprobat de Ministerul Sănătății. Ela-borarea sa respectă normativa euro-peană, este controlată de medici în fabrică, care și ea funcționează con-form legilor europene.

Sirius – D se distribuie în mari cantități în Rusia, Italia, Polonia și, de anul acesta, în Spania.

Dacă doriți mai multe informații despre acest produs, puteți să mă contactați la numărul de telefon 647 039 275.

Numai bine, Brilantina Dobreva

Page 9: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

IMPORTANT 31.03 - 06.04.2016 9

Trebuie să ne temem de un atentat în Spania?

RIAHUELVA

TRIMITE BANI ÎN ROMÂNIAPlata în EURO/USD/RON

reducere cu acest cod promoțional*:

*Promoție valabilă pentru clienții noi

Jihadismul amenință orice țară din Uniunea Europeană și nu numai. Și Spa-nia verifi că datele pe care le are despre Daesh și islamiștii radicali de pe terito-

riul ei. Forțele de securitate și serviciile de inteligență au făcut-o după atenta-tele din Paris, o fac și după cele din Bru-xelles. În ceea ce privește riscul concret

al unui atentat în Spania, analiștii nu vorbesc de o acțiune teroristă iminen-tă, scrie El Mundo.

Specialiștii antiteroriști consultați de acest ziar spun că Spania a fost în-totdeauna în vizor, ca toate statele din coaliția internațională contra Daesh, însă nu există noi date care să arate că jihadiștii pregătesc vreo acțiune aici.

Spania este din iunie 2015 la Nive-

lul 4 (risc ridicat) de alertă antitero-

ristă, Ministerul de Interne adoptând această decizie după atacurile jihadiste din Franța, Tunisia, Kuwait și Somalia. Această califi care implică „maxima con-solidare a dispozitivelor de securitate” și a capacităților de control și urmărire a tuturor organismelor implicate.

Acest nivel nu s-a urcat după atenta-tele din Paris din noiembrie anul trecut, dar s-a decis să se întărească securitatea în diverse sectoare în cadrul aceluiași

nivel 4, intensifi cându-se supraveghe-rea în punctele pe care forțele de secu-ritate le identifi că drept vulnerabile sau cu afl uență mare de public.

Urcarea la Nivelul 5 de alertă teroristă ar implica să se ceară ajutorul Forțelor Armate pentru garantarea securității sau chiar restricționarea și controla-rea spațiului aerian spaniol, conform instrucțiunilor elaborate de Ministerul de Interne, la care a avut acces Europa Press.

Prin acțiunile realizate de Policía Nacional, Guardia Civil și Centro Naci-onal de Inteligencia s-a demonstrat că acțiunea spaniolă asupra nucleelor ra-dicale este foarte efi cace. Au fost și sunt continue operațiunile contra celulelor ce planifi cau atentate. De asemenea, Ministerul de Interne a demarat un nou plan de colaborare a cetățenilor. De pe 4 decembrie anul trecut s-au primit

1.162 de comunicări cu privire la posibi-le cazuri de radicalizare, iar 48% dintre acestea „aveau date de interes pentru Poliție”, a declarat recent ministrul de interne, Jorge Fernández Díaz.

Este esențială coordonarea forțelor de securitate din Spania cu cele din alte țări pentru a se lupta împotriva jihadis-mului. Nu doar la nivel european, ci și cu state din nordul Africii.

Se poate merge liniștit la aeroport

sau cu metroul? Da. Chiar înainte de a se produce atentatele din Bruxelles Ministerul de Interne elaborase un plan special de securitate în mijloacele de transport pentru Semana Santa. După atacuri s-a consolidat prezența forțelor de securitate în zonele de maximă sen-sibilitate. În arealul aeroportuar s-a tre-cut de la nivelul 1 la nivelul 2 de secu-ritate, a explicat, pe 22 martie, ministrul de interne.

Ce cred compatrioți de-ai noștri despre posibilitatea unui atentatPrin intermediul paginii noastre de

Facebook i-am întrebat pe compatrioții noștri care este atitudinea lor în fața unor acte abominabile precum atenta-tele teroriste.

Alina Angelica Zaharia consideră că „teroriștii asta vor, să ne fi e frică de ei și să nu ieșim din casă. De murit putem muri oricând și în orice clipă, nu putem să stăm în casă, trebuie să le arătăm că nu ne este frică de ei”.

Rafael Toader ne-a scris că nu este de acord „cu ceea ce se întâmplă în Eu-ropa. În spatele acestor atentate stau la bază niște jocuri politice, și politica pe care o fac țări precum Germania, Franța și, cu tot respectul, și pentru Belgia. Noi, oamenii de rând, ne dăm și noi «cu părerea», dar ce se întâmplă în spatele scenei nu știm nici noi. În situația Bel-giei poate să fi e oricare țară, până și Spania, România. Europa ar trebui să fi e neutră de războaiele pe care le duc Sta-tele Unite cu țările islamice. Și chiar nu știm care este scopul și de ce UE se im-plică în aceste jocuri murdare. Nu vreau să fi u înțeles greșit de dumneavoastră, că aș fi rasist, dar popoarele islamice când vin să trăiască în Europa trebuie să se adapteze la cultura, obiceiurile țării unde locuiesc, așa cum o facem și noi. Este păcat că există atâta vărsare de sânge și noi, copiii noștri trebuie să plă-tim cu viața pentru acești oameni care

conduc lumea. Bunicul meu ne spunea pe vremuri

că secolul XXI va fi secolul vitezei și al științei, dar mai degrabă este al morții, ceea ce noi trăim acum.

Păcat de toate aceste lucruri care se întâmplă acum, condoleanțe victime-lor din Belgia, și să sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să avem liniște, pace și înțelegere între țări”.

Daniela Ramona Ene ne-a spus că „întotdeauna voi condamna actele de terorism deoarece sunt acționate asupra populației neimplicate direct în confl ict, cu scopul de a produce un efect psihologic, generând panică și intimidare, extins de folosirea mani-pulatoare a presei. Este îngrijorător că avem de-a face cu un terorism bine organizat, cu un obiectiv foarte precis: construirea unui califat islamic”.

Edera Pricope consideră că „frică trebuie să ne fi e numai de Dumnezeu, dar, din păcate, în ziua de azi îți este fri-că pe stradă, la aeroport, în metrou. În toate locurile mor oameni nevinovați, mor copii nevinovați”. „Oare când se va termina cu teroriștii???”, întreabă.

Cristina Daniela Mischian crede că „nicăieri nu suntem în siguranță, in-diferent în ce țară am trăi. Teroriștii se infi ltrează peste tot și nu cred că există vreo modalitate de a-i depista la timp pentru a împiedica alte atentate. Mai ales acum, când tehnologia este la în-

demâna oricui, acest lucru devine tot mai greu. Aceste acte sunt condamna-bile, nimeni n-ar trebui să-și facă singur dreptate, cu atât mai puțin să hotărască soarta altor oameni. Să ucizi cu sânge rece este nedemn de rasa umană. În numele religiei și al puterii divine s-a făcut mai mult rău decât bine”.

Costel Popa a scris că „am atâtea da-torii la bancă, că numai la atentate nu-mi stă capul”.

Nicoleta Pârvu crede că „nimeni nu se naște terorist, criminal, cerșetor, hoț, inginer, doctor, parlamentar... Societa-tea este cea care ne formează”.

Serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia de securitate, plângându-se în special de reglementările privind carte-lele prepay, a declarat premierul Dacian Cioloș la Pro Tv.

„Nu are rost să ne ascundem după de-get. Riscul există. Suntem în UE, partici-păm activ la lupta împotriva terorismului. Lucrurile sunt ţinute sub control, autori-tăţile își fac treaba. Vigilenţa este foarte mare”, a spus premierul la Pro TV, întrebat despre riscurile de atentat în România, în contextul evenimentelor din Belgia.

„Serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent

situaţia”, a răspuns Cioloș, întrebat dacă serviciile cer mai multă putere.

Premierul a admis însă că există mai multe subiecte puse în dezbatere de către servicii care „probabil vor reveni”.

„Ei (cei din servicii, n.r.) se plâng apro-po de cartelele prepay”, a subliniat el, adăugând că o serie de astfel de cartele din România au fost folosite în pregătirea unor atentate din UE tocmai din cauza prevederilor foarte laxe din legislaţia ro-mânească.

„Înţeleg că România e una din puţinele ţări din UE care vinde cartele prepay fără un control de identitate. Înţeleg că au fost chiar folosite în ultima perioadă cartele

prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pen-tru că există această fl exibilitate în Româ-nia. Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuţie în perioada următoare. Ministrul justiţiei și ministrul de interne vor veni cu o notă în Guvern cu aceste elemente și ele vor fi supuse dezbaterii publice”, a anun-ţat șeful Executivului.

Dacian Cioloș a adăugat că este „foarte atent” și la drepturile omului.

„Eu cred că e important, într-un mod pragmatic, riguros, să discutăm de aceste lucruri și să învăţăm să punem cursorul acolo unde trebuie. Să nu exagerăm nici într-o parte, nici în alta”, a conchis Cioloș.

Cartele prepay din România, folosite în atentate

Page 10: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

10 ÎN ROMÂNIA 31.03 - 06.04.2016

Ford EcoSport va fi produs la CraiovaRegiunea Nord-Est va înregistra anul

acesta cel mai mic PIB/cap de locuitor, respectiv 5.305 euro, se arată în proiecția principalilor indicatori economico-sociali în profi l teritorial, varianta de iarnă, pu-blicată de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

La polul opus, regiunea București-Ilfov va înregistra un PIB/cap de locuitor de 19.926 euro. Pentru Sud-Est CNP esti-mează 7.655 euro, pentru Sud Muntenia – 6.646 euro, pentru Sud-Vest Oltenia – 6.377 euro, Vest – 8.951 euro, Nord-Vest – 7.478 euro și Centru – 8.090 euro.

În ceea ce privește rata șomajului, cel mai mare procent ar putea fi înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia, respectiv

8,1%, aceasta fi ind urmată de Sud-Est și Sud Muntenia cu câte 6,6%, Nord-Est, cu 6,3%, Centru – 4,7%, Nord-Vest – 3,5%, Vest – 3,2% și București-Ilfov – 1,8%.

Conform proiecției principalilor indica-tori economico-sociali în profi l teritorial, municipiul București ar putea înregistra o creștere economică de 3,8% anul acesta și de 4,3% în 2017 și 2018, iar PIB/locuitor urmează să crească la 22.215 euro în 2016, 23.895 euro anul viitor și la 25.675 euro în 2018.

Capitala va înregistra în 2016 o creștere economică de 3,8% și un PIB per capita de 22.215 euro.

În varianta anterioară a prognozei, CNP estima o creștere a PIB de 4,1% pentru

2016 și 2017 și de 4,3% pentru 2018. CNP estimează, de asemenea, o creștere a nu-mărului mediu de salariați din Capitală cu 2,3% în 2016 și cu 2,4% în 2017 și o rată a șomajului de 2%, respectiv 1,9%.

Câștigul salarial mediu net lunar este estimat la 2.882 lei, în 2016, în creștere cu 9% față de anul anterior, și la 3.048 lei în 2017 (plus 5,8%).

La nivel național, Comisia Națională de Prognoză estimează pentru anul acesta o majorare a PIB de 4,2%, cele mai mari creșteri urmând să fi e înregistrate în re-giunile Sud Muntenia (4,5%), Sud-Vest Oltenia (4,4%) și Sud-Est (4,4%). Pentru 2017, este preconizată o creștere econo-mică de 4,3% și pentru 2018, de 4,5%.

Termenul pentru plata impozitului pe clădiri a fost prelungit până la 30 iunie

Guvernul a prelungit cu trei luni, re-spectiv până la 30 iunie 2016, termenul până la care contribuabilii pot plăti im-pozitul/taxa pe clădiri, pe teren și pe mij-loacele de transport și pot benefi cia astfel de bonifi caţia stabilită de către consiliile locale pentru plata integrală a acestor obligaţii.

În acest sens, Executivul a adoptat mier-curea trecută o ordonanţă de urgenţă de modifi care a Codului Fiscal. Potrivit ac-tului normativ, pentru anul 2016, primul termen de plată a impozitului/taxei pe

clădiri, impozitului/taxei pe teren, respec-tiv impozitului/taxei asupra mijloacelor de transport se prelungește de la 31 martie 2016 la 30 iunie 2016.

Ordonanţa mai prevede prelungirea cu două luni, de la 31 martie 2016 la 31 mai 2016, a termenului până la care persoane-le fi zice și juridice care deţin mijloace de transport radiate din circulaţie până la 31 decembrie 2015, au obligaţia să depună o declaraţie în acest sens, însoţită de docu-mente justifi cative, la compartimentele de specialitate ale autorităţilor locale.

O altă modifi care vizează prelungi-rea cu două luni, de la 31 martie 2016 la 31 mai 2016, a termenului până la care persoanele fi zice care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă sau nerezi-denţială pot depune declaraţia privind destinaţia clădirii. Tot cu două luni, până la 31 mai 2016 se prelungește și termenul până la care persoanele juridice pot de-pune declaraţia privind clădirile pe care le deţineau în proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinaţia și valoarea impozabilă a acestora.

În ultima perioadă angajatorii au început să-și concentreze din nou atenţia asupra motivelor pentru care le pleacă angajaţii valoroși și încep să dezvolte politici de HR care să prevină astfel de situaţii.

Este și cazul angajatorilor din sectorul bunurilor de larg consum, sector puternic afectat în anii de criză de scăderea încrederii consumatorilor și de schimbarea comportamentului de consum, care au început să inves-tească mai mult în talentele din companie.

„Aproape jumă-tate (45%) din com-paniile din sectorul FMCG spun că au planuri de a investi și mai mult în ta-lentele din compa-nie, arată un studiu recent pe care l-am realizat în rândul clienţilor din acest sector.

Firmele vor să investească cel mai mult în departamente precum cele de marketing digital sau comerţ electronic”, a spus Monika Todor, eu-ropean consumer goods leader în cadrul companiei de resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Angajatorii încep să dezvolte

politici de HR care să prevină

pierderea angajaţilor valoroși

Concurs de proiecte de dezvoltare urbanistică

în jurul laserului de la MăgureleVârsta medie la care româncele aleg să

devină mame a crescut cu 5 ani din 1990 până acum, ajungând la 27 de ani, chiar 28 de ani în mediul urban, potrivit date-lor Institutului Naţional de Statistică.

În plus, conform datelor unei clinici private de profi l din Capitală, media din București depășește 29 de ani.

Astfel, studiul arată că majoritatea ro-mâncelor dau naștere primului copil în-tre 25 și 29 de ani (peste 35.600 de nou-născuţi), ceea ce înseamnă o creștere cu 120% faţă de anul 1990. Peste 20.000 de femei nasc primul copil între 30 și 34 de ani, ceea ce înseamnă de 3 ori mai mult decât acum 25 de ani.

La polul opus, cea mai dramatică scă-dere, cu 70%, până la 24.000 de nașteri, se înregistrează în categoria de vârstă 20-24 de ani.

„Femeile vor o carieră, siguranţă fi -nanciară, și abia apoi se gândesc să facă și un copil. Emoţional, multe persoane, bărbaţi și femei deopotrivă, nu sunt pregătite pentru responsabilitate, an-

gajament și schimbarea stilului de viaţă, inevitabil în contextul în care apare un copil. Totuși, trebuie să ţină cont însă de curbele de fertilitate pe care le are feme-ia, dar și de predispoziţia la infertilitate a bărbatului. Perioada optimă, biologic vorbind, este cuprinsă între 20 și 35 de ani. Eu aș recomanda chiar până la 30-32 de ani. Peste această vârstă, intervin o se-rie de argumente contra, dar și de riscuri pentru mamă și copil. În cel mai simplu mod spus, după 35 de ani șansele încep să scadă, iar după 40 de ani, se prăbușesc dramatic”, a declarat dr. Chadi Muheidli, medic obstetrică-ginecologie, specialist în reproducere umană asistată, citat într-un comunicat.

Situaţia este similară și în cazul bărba-ţilor care aleg să devină taţi. Dacă în 1990, cei mai mulţi bărbaţi, care deveneau tată pentru prima dată, aveau între 25 și 29 de ani (~ 100.000), acum categoria de vârstă cu cel mai mare număr de taţi la primul copil este 30-34 de ani, respectiv 57.000.

Cea mai mare scădere este în catego-

ria de vârstă 20-24 de ani, de 77%, de la 80.000 la 18.000, în timp ce între 25 și 29 de ani, numărul taţilor s-a înjumătăţit.

Tot mai mulţi bărbaţi aleg și ei să de-vină părinţi mai târziu. Pe categoria de vârstă de 35-39 de ani, creșterea este de 18%.

„La bărbaţi se întâmplă altceva: fi e fug de responsabilitate, fi e au proble-me tot mai serioase de fertilitate. Primul este un argument emoţional cu care lu-crează psihologul, iar al doilea, ţine de educaţia și de grija fi ecăruia. În termeni biologici, riscurile se dublează odată cu înaintarea în vârstă a părinţilor. Compli-caţiile privind sănătatea micuţilor sunt remarcate atunci când bărbatul și feme-ia au peste 40 de ani”, susţine dr. Chadi Muheidli.

Anul 2001 a fost primul în care rata natalităţii a scăzut sub 10. Potrivit ulti-melor date centralizate de Institutul Na-ţional de Statistică, rata natalităţii a fost, în anul 2014, de 8,8 născuţi vii la mia de locuitori, de la 13,6 în anul 1990.

Dem Rădulescu, George Constantin, Ștefan Bănică și Dinu Manolache au fost omagiaţi pe 27 martie pe Aleea Celebrităţilor, sau, cum a spus Horaţiu Mălăele, le-a fost dăruită „o stelară răstignire în piatră”, în Piaţa Timpului din București.

Decernarea s-a făcut în prezenţa Primarului General al Municipiului Bucu-rești, Ioan Răzvan Sava, și a copiilor celor omagiaţi: Ștefan Bănică, Mihai Con-stantin, Ilinca Manolache și Irina Rădulescu.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi înmânate moștenitorilor lor întru talent și pasiune. Alături de ei, actriţe-soţii, actriţe-mame. Îi cunoașteţi, îi recunoașteţi pe toţi. Ce poate fi mai frumos decât o dumi-nică petrecută în familie, în familia Teatrului. Bucuria și onoarea de a continua ceea ce au fost acești mari actori se afl ă aici, prin copiii lor, care cu dăruire ne încântă de fi ecare dată când apar pe scenele teatrului româ-nesc”, a spus George Ivașcu, directorul Teatrului Metro-polis.

Dem Rădulescu,

George Constantin, Ștefan Bănică,

omagiaţi postum

pe Aleea Celebrităţilor

Page 11: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

11ÎN ROMÂNIA 31.03 - 06.04.2016

Ce posturi oferă angajatorii de top La Târgul Angajatori de Top care s-a

desfășurat pe 25 și 26 martie, la Bucu-rești, mii de tineri au bătut holurile Sălii Palatului, cu CV-urile în braţe, în căuta-rea unui loc de muncă. Cele mai mul-te oportunităţi de angajare le-a oferit piaţa de IT. Mii de persoane au vizitat, vinerea și sâmbăta care au trecut, cel mai mare târg de locuri de muncă, An-gajatori de Top, care a avut loc la Sala Palatului din București. Companii de IT ca Microsoft, Bitdefender sau Dell, multinaţionale precum Accendure sau companii din industria auto ca Renault, dar și companii precum Pizza Hut sau McDonalds au fost prezente la târg.

Printre standurile companiilor s-au plimbat tineri, majoritatea proaspăt ab-solvenţi de facultate sau în ultimii ani de studii. La standul JTI, spre exemplu, un tânăr student era interesat de inter-nship-uri, marea lui temere fi ind că din

lipsa experienţă nu-l va angaja nimeni, a informat Mediafax. „Important este să ai experienţă în momentul în care ter-mini facultatea, altfel îţi va fi mai greu să-ţi găsești un job fi indcă se caută un minim de experienţă. Trebuie să ai mai mult pe CV decât studiile de facultate”, l-a sfătuit unul dintre reprezentanţii companiei. De altfel, problema cu ex-perienţa este în toate domeniile de lucru. La Renault, spre exemplu, unde se caută de la ingineri până la specia-liști în vânzări sau marketing, se cere, în general, un minimum de doi ani de experienţă.

Pentru tinerii care nu au sufi cientă experienţă, există, în afara programelor de internship, programe de training. Asta înseamnă că ești angajat pe o peri-oadă de probă la o companie cum ar fi Accenture, o cunoscută multinaţională americană, și în perioada de trei luni de

probă, treci printr-o perioadă de trai-ning.

Un alt lucru pe care tinerii trebuie să-l bifeze neapărat pe CV-uri sunt cunoș-tinţele de limbi străine, iar engleza deja nu mai este sufi cientă. În general, toţi angajatorii cer cunoștinţe avansate de engleză, dar mai cer încă o limbă stră-ină. La Renault, spre exemplu, franceza este practic obligatorie pentru multe din ofertele de job-uri, fi ind vorba de o companie franceză.

Dar nu numai Renault cere franceză, la Accenture spre exemplu sunt pozi-ţii pe franceză. Alte limbi care sunt „la mare căutare” sunt germana, spaniola, italiana sau rusa.

Nu în ultimul rând, cel mai mare an-gajator al momentului este domeniul IT. Dezvoltatorii de software, progra-matorii sunt cei mai căutaţi. De altfel, anul trecut, piaţa de IT se confrunta cu

un asemenea defi cit de personal pre-gătit încât companiile au cerut ajutor Guvernului și mediului universitar de a fi nanţa educaţia în domeniu și a mări locurile la facultăţile de profi l (Automa-tica, Informatica, Cibernetica).

Într-adevăr, locurile au fost suplimen-tate la marile universităţi de stat, dar nu acoperă nici pe departe cererea de pe piaţă. Există, însă, cursuri organizate de facultăţi precum Academia de Studii Economice (ASE) din București unde tinerii pot învăţa limbaj de pro-gramare, spre exemplu.

Cine dorește un loc de muncă bine plătit, are două lucruri de învăţat: o limbă străină alta de-cât engleza și o minimă pregătire în IT. Cu acestea

două, nici lipsa de experienţă nu mai este un impediment, dar este foarte im-portant să lucrezi încă din facultate, fi e part time, fi e full time dacă poţi împăca programul de la facultate cu job-ul, fi e prin internship, important este să nu pierzi timpul în facultate și să te orien-tezi spre industriile profi tabile. Acestea sunt sfaturile specialiștilor.

Introducerea monedei euro la noi, poate peste 10 ani

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, a de-clarat, pe 24 martie, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că România ar putea fi pregătită pentru introducerea monedei unice europene peste aproximativ 10 ani, dacă demersurile ar fi începute în toamna acestui an.

Potrivit lui Olteanu, dacă România ar în-cepe procesul de aderare la euro, ar putea fi „rezonabil” pregătită peste 7-10 ani, a transmis corespondentul Mediafax.

„Ca să termini un proces trebuie mai întâi să îl începi, și România încă nu a înce-put pregătirea trecerii la euro. Dacă l-am

începe, să zicem, în această toamnă, pro-babil că, din punct de vedere tehnic, într-o perioadă de 7-10 ani am putea să fi m re-zonabil pregătiţi”, a spus Bogdan Olteanu, întrebat despre momentul în care Româ-nia va trece la moneda unică europeană.Olteanu a afi rmat că aderarea la moneda unică depinde de viaţa politică.

„România s-a angajat să adere la euro. Am scris-o și în Constituţie, am votat-o la referendum. Nu am scris când se va în-tâmpla acest lucru. Există ţări în care po-liticul apreciază că e mai bine mai târziu. De exemplu, în Ungaria, Guvernul a decis că atunci când Ungaria va ajunge la nive-

lul de trai, să zicem, la 90% din media UE, atunci o să pună problema aderării. Din ce am văzut noi în ţări care au aderat, două treimi din nivelul de trai e un nivel rezona-bil ca să poţi să te duci acolo fără să ai difi -cultăţi”, a declarat viceguvernatorul BNR.

Acesta a dat ca exemplu Slovacia, „o ţară care acum merge bine, economia e tot mai competitivă și oamenii câștigă tot mai mult”.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Ol-teanu, a susţinut, pe 24 martie, la Sibiu, conferinţa Lider, manager, șef. Sau, poate, niciuna dintre ele? în faţa studenţilor Uni-versităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Proceduri mai simple pentru călătoria în străinătate

a românilor minoriGuvernul a adoptat, în ședința de pe 23 martie, unele reglementări în scopul înlesnirii

condițiilor de ieșire din România a cetățenilor români minori. Executivul a modifi cat și completat Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, printr-un proiect de lege care va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parla-mentului. Proiectul de lege modifi că prevederea referitoare la acordul părinților pentru ieșirea din România a cetățeanului român minor, în sensul că declarația de acord a părin-telui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menționarea destinațiilor.

Potrivit legislației actuale, este obligatorie declarația autentifi cată pentru fi ecare ieșire din România a minorilor sau în-tocmirea unei declarații pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a pro-vocat nemulțumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pen-tru a desfășura activități culturale, spor-tive, educaționale, în afara țării.

De asemenea, se elimină obligativita-tea menționării scopului deplasării și a rutei din cuprinsul declarației notariale privind acordul părintelui pentru efec-tuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană. Aceas-tă modifi care survine întrucât în practi-că au existat situații în care minorilor nu li s-a permis ieșirea din țară deoarece, independent de voința însoțitorului, compania de transport a modifi cat traseul ce urma să fi e parcurs până la destinație.

În cazul minorilor care au domiciliul/reședința în statul de destinație, nu va mai fi necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor.

Scopul acestor modifi cări este de a găsi soluții adecvate, ușor de îndeplinit și mai puțin costisitoare, privind condițiile în care cetățenii români minori pot călători în străi-nătate, însoțiți de părinți/tutori legali.

Modifi cările țin seama și de legislația mult mai permisivă, în acest domeniu, din alte țări ale Uniunii Europene.

Credite cu garanții de stat pentru afacerile mici și mijlocii românești

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din România vor putea lua împrumuturi de la bănci, în condiții avantajoase, cu ajutorul unor garanții europene de până la 80%, în noul Program Operațional Inițiativă pentru IMM-uri, aprobat, pe 29 martie, de Comisia Europeană. Programul nu este încă activ, urmând sa fi e operaționalizat de către autoritățile române.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, remis StartupCafe, în cadrul programului destinat României, IMM-uri-le vor avea la dispoziție 100 de milioane

de euro alocați de la Bruxelles, prin Fon-dul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții la accesarea unor credite bancare. Cele 100 de milioa-ne de euro prevăzute pentru programul Inițiativă pentru IMM-uri au fost realocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, unde au fost inițial planifi cate pentru garanții.

Prin noul Program Inițiativă pentru IMM-uri, autoritățile estimează că vor aju-ta circa 2.500 de fi rme mici și mijlocii din

România să obțină credite de la bănci, cu garanții de stat de 60%-80% din valoarea împrumutului.

Firmele benefi ciare vor fi cele non-agricole, din mediul urban și rural, pentru acele activități care nu sunt fi nanțate prin Programul National de Dezvoltare Rurală (de la Ministerul Agriculturii).

În Romania, noul Program Operațional Inițiativă pentru IMM este gestionat de Autoritatea de management de la Ministe-rul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Page 12: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

1212 31.03 - 06.04.2016SPORTEgalul cu Spania îi pune în gardă pe francezi Record de meciuri fără înfrângere pentru naţionala RomânieiJurnaliștii de la cotidianul L’Equipe au

scris după meciul de la Cluj, dintre Româ-nia și Spania, că echipa antrenată de Di-dier Deschamps ar putea avea probleme serioase în meciul de deschidere al Cam-pionatului European ce se va disputa la Paris, pe 10 iunie.

Presa franceză laudă prestaţia naţiona-lei României, după rezultatul de egalitate, 0-0 cu Spania. Jurnaliștii francezi îl atenţi-onează pe selecţionerul Dider Deschamps că Franţa ar putea avea probleme serioa-se cu echipa antrenată de Anghel Iordă-nescu, foarte bine organizată tactic și care a știut să profi te de faptul că spaniolii au fost mai puţin concentraţi și cu o echipă departe de cea ideală, scrie ProSport.

Cealaltă publicaţie sportivă importantă, France Football, scrie că România nu știe doar să se apere și că selecţionerul Didier Deschamps ar trebui să-și ia măsuri spe-ciale pentru a-i bloca pe Nicușor Stanciu și Adrian Popa, cei mai buni jucători ai României.

Franţa-România este meciul de debut al Campionatului European din Franţa și se va disputa pe 10 iunie, pe Stade de Fran-ce, de la ora 22.00 (ora României).

Selecţionerul naţionalei de fotbal a Ro-mâniei, Anghel Iordănescu, a declarat luni, la revenirea la București, după meciul cu Spania de la Cluj, că lista echipei naţio-nale pentru EURO 2016 este în continuare deschisă și că vor fi foarte multe surprize pe lista fi nală de jucători.

„Lista rămâne deschisă, mă refer atât la lista pentru jucătorii din competiţia noas-tră internă, cât și la fotbaliștii care acti-vează acum în străinătate”, a spus Anghel Iordănescu, la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, a informat Dolce Sport.

În continuare, el a precizat că o să fi e multe surprize în lista fi nală, iar nici un fotbalist nu are locul asigurat pentru EURO 2016: „Cu siguranţă, o să fi e foarte multe sur-prize la lista fi nală. Din punctul meu de vede-re, îi atenţionez pe toţi jucătorii că sunt într-o competiţie deschisă și ei trebuie să dovedeas-că că trebuie să urce în avionul pentru Paris”.

Egalul cu Spania de la Cluj a stabilit un nou record pentru naţionala României, care a ajuns la 14 meciuri consecutive fără înfrângere. Ultimul eșec al reprezentativei antrenate de Anghel Iordănescu a fost pe 4 iunie 2014, scor 1-2, cu Algeria, într-o partidă amicală.

Totul a început când pe bancă se afl a Victor Piţurcă, în debutul campaniei pen-tru Campionatul European din Franţa și România se impunea cu scorul de 1-0, în faţa Greciei, la Atena, prin golul marcat de Ciprian Marica și reprezintă al doilea cel

mai lung șir de meciuri fără eșec din isto-ria naţionalei. În aceste 14 meciuri, tricolo-rii au obţinut 7 victorii și tot atâtea remize, printre care au fost și partidele amicale cu Italia, scor 2-2 și Spania, scor 0-0.

Borna de 14 partide fără eșec a mai fost atinsă în mandatul selecţionerului Victor Piţurcă, în 2006-2007, când naţionala a

avut 11 victorii și doar 3 egaluri.Selecţionata României a înregistrat cele

mai multe meciuri fără înfrângere în peri-oada mai 1974- decembrie 1975. Atunci, naţionala România a avut un bilanţ de 16 rezultate pozitive, cu 4 victorii și 12 ega-luri.

Spania a fost adversarul pe care naţio-nala României l-a întâlnit în toate cele trei campanii: 1-0 și 2-2 în anii ’70, 1-0 în 2006 și 0-0 în 2016.

Restaurantul Curba

• Aniversări • Botezuri• Nunți • Orice tip de evenimente

C/Atenas, 1, Humanes de Madrid Orar: L-J: 06-20

V, S, D: 06-01Pentru rezervări

sunați la tel. 685 028 155

Ionuţ Negoiţă, finanţatorul lui Di-namo, spune că nu există nici un fel de probleme la clubul din „Ștefan cel Mare”. Mircea Rednic s-a declarat ne-mulţumit de faptul că nu i-a fost adus un jucător pe care și l-a dorit foarte mult (n. red. Peteleu) și de faptul că Negoiţă nu și-a făcut timp pentru a discuta cu el despre obiectivele din sezonul următor.

Șeful de la Dinamo spune că a fost plecat și nu s-a putut întâlni cu antre-norul, dar întrevederea va avea loc și declară că există interes din partea clu-bului și din partea antrenorului pentru ca parteneriatul dintre cele două părţi să continue și din stagiunea următoa-re. Negoiţă afirmă că nu este deranjat că Luana Rednic, fiica antrenorului, impresariază o serie de jucători, deoa-

rece deciziile tehnico-tactice nu sunt afectate de acest lucru.

Negoiţă speră ca Dinamo să încheie sezonul pe podium și anunţă că anul viitor alb-roșii își propun câștigarea titlului.

„Nu știu ce s-a întâmplat. Am avut săptămâna trecută o discuţie, a rămas să avem o întrevedere pentru a pune la punct planul pentru sezonul următor. Eu am fost plecat, nu văd o problemă. Există un interes și din partea mea și din partea domnului Rednic de a con-tinua și în sezonul următor. Suntem în-tr-un moment bun, într-o poziţie mul-ţumitoare, suntem în grafic. E loc și de mai bine. Ce m-am înţeles cu Rednic s-a respectat, și în ceea ce mă privește și în ceea ce îl privește. Ca urmare, nu văd de ce ar fi tensiune. Mircea Rednic

nu a cerut să fie cel care decide tran-sferurile, are putere și libertate mare în club. Au venit jucătorii pe care i-a do-rit. Au fost discuţii cu Peteleu, dar nu s-a mai prezentat la discuţia finală. (…) Nu cred că Rednic favorizează jucătorii impresariaţi de fiica dumnealui. E un antrenor cu experienţă, nu cred că se împiedică de astfel de lucruri. E și în in-teresul lui să aibă rezultate, nu poţi lua decizii subiective. Nu mă deranjează că o rudă a antrenorului impresariază jucători, știam de acest lucru.

Am avut o înţelegere ca în play-off să jucăm cu fotbaliști cu experienţă. Clubul are o anumită politică, dânsul are niște așteptări și urmează discuţii. Cred că găsim o cale de mijloc ca am-bele dorinţe să fie respectate”, a decla-rat Ionuţ Negoiţă la ProSport LIVE.

Ionuţ Negoiţă vrea ca Mircea Rednic

să continue la Dinamo

Un nou magazin în Toledo ALIMENTACIÓN RINCÓN

BALCÁNICO

Adresa: C/ Río Bullaque, 11

Polígono residencial Santa María de Benquerencia45007 Toledo

ASA Târgu Mureș, în insolvenţă Primul loc din play-out-ul Ligii 1 devine brusc foarte important după ce ASA Târgu

Mureș, ocupanta locului 6 (ultimul) din play-off , a anunţat că intră în insolvenţă. Prima consecinţă a acestei decizii este că primul loc din play-out capătă o importanţă deosebi-tă deoarece poate asigura participarea în Europa League. Atât Florin Prunea, directorul executiv de la CSMS Iași, cât și Felix Grigore, managerul general de la CSU Craiova, au declarat pentru ProSport că echipele lor sunt interesate de participarea în cupele euro-pene și că vor depune zilele următoare dosarul pentru licenţa UEFA.

„Este adevărat, ASA intră în insolvenţă, vom explica totul cât de curând într-un co-municat”, a confi rmat pentru ProSport Cristian Cherteș, directorul general de la ASA Tg. Mureș, informaţia că gruparea ardeleană se va pune la adăpostul legii de creditori. „În această situaţie nu vom mai putea evolua în cupele europene”, a recunoscut ofi cialul mureșean. La ASA unii jucători n-au mai fost plătiţi de 6 luni. Aceștia nici nu își vor mai primi banii chiar dacă depun memorii la Federația Română de Fotbal (FRF), pentru că gruparea va intra sub protecţia legii insolvenţei, restanţele către fotbaliști vor intra la datorii chirografare și se vor șterge.

Dacă insolvenţa era o fi nalitate previzibilă pentru ASA după evenimentele din ultime-le săptămâni, când viceprimarul Claudiu Maior a demisionat din funcţia de președinte al Consiliului de Administraţie al echipei, în schimb mutările survenite în Liga 1 sunt foarte importante.

Dintre primele 6 formaţii, două – ASA și Dinamo – n-au, în acest moment, dreptul să joace în Europa. Dinamo încă mai trage speranţe și face presiuni pentru a obţine, prin excepţie, permisiunea de a fi primită în cupele europene, dar deocamdată FRF și UEFA nu au cedat. România are dreptul, în sezonul următor, la cinci formaţii în Liga Campioni-lor și Europa League. Patru dintre ele sunt clare, dacă nu cumva, între timp, mai intră vre-un club în insolvenţă: Astra, FCSB, Pandurii și Viitorul. Rămâne liber încă un loc, care îi va reveni primei echipe cu drept de joc din play-out. Bătălia se va da între Iași și Craiova.

În prezent, CSMS Iași și CSU Craiova împart locul 1 în play-off (7 la general), ambele cu câte 22 de puncte. CFR Cluj e pe locul 3, cu 19 puncte, dar este în insolvenţă și n-are drept de participare în Europa. Locul 4, FC Botoșani, are numai 17 puncte și păstrează șanse minuscule de a intra în lupta pentru prima poziţie.

Cătălina Ponor,

aur la World Challenge Cup,

prima competiţie după

retragerea din 2012 Cătălina Ponor, una dintre componentele lotului de gimnastică al României la

World Challenge Cup de la Doha, a obţinut, pe 26 martie, medalia de aur în finala de la bârnă, la prima competiţie internaţională în care a concurat după retragerea din 2012.

În vârstă de 28 de ani, Ponor a fost prima și în calificările la același aparat. Nota obţinută sâmbăta trecută a fost 14,650, punctaj cu care a reușit să urce pe prima treaptă a podiumului competiţiei. Pe podium au mai urcat Thauany Lee de Araujo (Brazilia, 14.150) și Filipa Martins (13,900, Portugalia). Cătălina Ponor este cvintuplă medaliată olimpică.

Gimnasta a revenit la pregătiri în urmă cu un an, după trei ani de la retragere, dar în toamnă a suferit o intervenţie chirurgicală la tendonul lui Ahile, care a ţinut-o în afara pregătirilor câteva luni, interval în care a avut loc și Campionatul Mondial de la Glasgow.

Cătălina Ponor a postat un mesaj pe pagina sa personală de Facebook în care susţine că, după patru ani de așteptare și multă muncă, a reușit primul rezultat sa-tisfăcător.

„În sfârșit, după patru ani, după o operaţie în care am tras cu greu și la care încă mai resimt dureri, cu incertitudini dacă voi mai reuși sau nu, după multă muncă și ambiţie, am reușit să fac primul concurs cu un rezultat satisfăcător. Zic satisfăcător, fiindcă mai este mult de muncă, iar de-abia de acum concursurile și partea grea încep, dar mă duc înainte mai încrezătoare.

Vreau să mulţumesc din suflet tuturor celor care mi-au fost și sunt alături de mine și m-au încurajat la fiecare pas. Sănătatea este singurul lucru de care atât eu cat și fetele avem nevoie”, a precizat Cătălina Ponor, cvintuplă medaliată olimpică.

Page 13: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

1331.03 - 06.04.2016 SĂNĂTATE

CENTRO MEDICO PACÍFICO

CLINICĂ AUTORIZATĂ DE CONSILIUL SĂNĂTĂȚII DIN 1993

AVORTUL ESTE LEGAL ȘI UN DREPT AL FEMEII

Gratis prin sistemul de securitate socială

Privat: Anestezie locală: 310 €

Anestezie generală: 410 € (până la 12 săptămâni)

Pilulă avortivă: 370 €

Controalele de după întreruperea sarcinii la 15 zile sunt gratuite

POȚI ALEGE: CHIRURGIC PÂNĂ LA 14 SĂPTĂMÂNI

CU PILULA AVORTIVĂ PÂNĂ LA 7 SĂPTĂMÂNI

Adresă: C/Severino Aznar Embid, 8, Madrid

Dacă vii cu mașina, este foarte ușor să parchezi

Autobuzele 31-33-36-39

Stația de metrou Alto de Extremadura,

linia 6 (ieșirea către Francisco Brizuela)

Tel.: 915 267 624, 627 559 739 www.centromedicopacifico.es

[email protected]

TOATE METODELE PENTRU PLANIFICAREA FAMILIALĂ:

PAPANICOLAU (CITOLOGIE), DIU ETC.

TRATAMENTUL BOLILOR VENERICE

ECOGRAFII: OBSTETRICĂ, ABDOMINALĂ, TRANSVAGINALĂ

CONSULTAȚII GINECOLOGICE

MICI INTERVENȚII CHIRURGICALE GINECOLOGICE HIMENOPLASTIE (reconstrucția himenului) etc. ANALIZE GENETICE:PROBĂ DE PATERNITATE: ANONIMĂ SAU JURIDICĂProbă de paternitate prenatală neinvazivăSCREENING PRENATAL NEINVAZIV - Înlocuiește amniocenteza DETERMINAREA SEXULUI FETAL (înainte de naștere) – după 9 săptămâni de sarcină Analize de anatomie patologică – analize polipi, biopsii ginecologice etc.

Orar:

Luni-sâmbătă (inclusiv):

10-14 și 16-21

Alergiile de primăvară. Cele mai frecvente simptome și cum le tratezi

Toată lumea se confruntă din când în când cu dureri de cap. Ce este mai ne-obișnuit este faptul că în aproape 30% dintre cazuri, regimul alimentar sau, mai mult, chiar anumite alimente sunt cele care le provoacă. Atenţie însă, une-le persoane pot avea dureri de cap din cauza anumitor alimente, iar altele nu. Deși cauza migrenelor diferă de la per-soană la persoană, un lucru este sigur: alimentele care conţin tiramina și fenile-tilamina, amino acizi care cauzează dila-tarea vaselor de sânge și cresc presiunea sângelui în creier. Substanţele se găsesc în ciocolată, brânzeturi (cheddar, Brie, feta, gorgonzola sau brânză mucegăită), alimente pe bază de soia, murături, nuci, citrice și oţet (balsamic sau din vin). Cu

Statisticile arată că 20% din populaţie este afectată de rinită alergică, 6% are cel puţin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice la un moment dat, potrivit Gândul.

Alergiile reprezintă reacţii ale sistemu-lui imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal, precum ali-mente, polenuri sau acarienii din praf. În timp ce pentru majoritatea oamenilor acestea nu reprezintă nici o problemă, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifi că drept o ameninţare.

„O mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice, dar 90% dintre

răspunsurile alergice la produsele ali-mentare sunt cauzate de: lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, pește și

crustacee”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie.

Simptomele de alergie

Simptomele variază în complexita-te, severitate și manifestare. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele ușoare sau severe, variind de la prurit ocular, ec-zeme, rinită, conjunctivită, bronhocon-stricţie, vărsături și diaree, iar în cazuri rare, anafi laxie. Manifestările bolii atopi-ce variază considerabil în funcţie de aler-genul implicat, precum și de vârsta per-soanei alergice. În timpul copilăriei, aler-giile alimentare (în special la ouă și lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolerea-

ză aceste alimente, în timp ce alergia la inhalanţi devine predominantă.

Simptomele alergice specifi ce sunt: eczema, rinita alergică, infl amaţia ocula-ră sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orală, astmul și, în cel mai grav caz, reac-ţia anafi lactică.

Cum le depistezi

Testele alergologice au ca scop depis-tarea alergenului implicat în declanșarea unei reacţii alergice și sunt de trei feluri: cutanate, serologice și hematologice, fi e-care cu anumite avantaje și dezavantaje, iar medicul alergolog vă poate recoman-

da cea mai potrivită metodă.„Imunoterapia alergen specifi că este

singurul tratament ce schimbă istoricul natural al bolii (rinită, conjunctivită, si-nuzită, astm), protejând în privinţa apa-riţiei de noi sensibilizări. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescătoa-re treptat de alergen, la care persoana este alergică. Astfel determină sistemul imunitar să devină mai puţin sensibil la substanţă, prin provocarea de produc-ţie a unui anticorp <blocare>, ce reduce simptomele de alergie atunci când paci-entul este expus la alergenul respectiv”, adaugă dr. Adriana Tudose.

Cu toate că unghiile pot părea o parte nesemnificativă a corpului, ele sunt de fapt un indicator pentru starea de să-nătate a organismului. Unghiile reflectă cât de bine mănânci, cât de mult dormi, iar schimbările în aspectul unghiilor pot indica orice, de la boli de inimă la pro-bleme cu tiroida și malnutriţie.

Iată ce probleme serioase de sănătate pot fi semnalate de modificările patolo-gice ale unghiilor.

Probleme cardiace

Bolile de inimă reprezintă o amenin-ţare serioasă , iar unghiile vă pot oferi avertizări despre posibilele probleme cardiovasculare.

Liniile roșii sau maro pe lungimea un-ghiilor pot fi un semn al unei inflamaţii a ţesutului inimii, în timp ce persoanele

care se confruntă cu probleme cardia-ce congenitale au unghiile opace, cu o dungă de culoare închisă la capăt (un-ghiile sunt irigate insuficient cu sânge).

Privarea de oxigen

Organismul tău are nevoie de sufici-ent oxigen pentru a funcţiona corect. Cu toate acestea, în cazul în care nu există suficient oxigen, extremităţile sunt de multe ori cele afectate. Nuanţa violet a unghiilor reprezintă un tip de cianoză cauzat de existenţa unui nivel scăzut de oxigen care circulă în globulele roșii din sânge.

De aceea, starea unghiilor tale poa-te fi un semn de probleme de sănătate legate de privarea de oxigen, cum ar fi emfizemul pulmonar, pneumonie, astm sau hemoglobină scăzută.

cât brânzeturile sunt supuse unui proces de fermentare mai îndelungat, cu atât conţin mai multă tiramină.

Resturi alimentare

Deoarece conţinutul de tiamină crește de-a lungul timpului, mai ales dacă ali-mentele sunt păstrate în mod impropriu, persoanele care sunt predispuse la mi-grene ar trebui să evite resturile alimen-tare. Fii atent și la ce alimente consumi la petrecerile de la birou sau la diferite evenimente, unde alimentele nu sunt păstrate la frigider pentru perioade lungi de timp. Dacă vreţi să păstraţi mâncarea pentru alte zile, folosiţi recipiente de sti-clă cu capace etanșe la aer.

Alimente care conţin nitriţi

Alimentele care conţin aditivi alimen-

tari precum nitriţii (hot dog, mezeluri) pot declanșa dureri de cap. Folosiţi mai ales pentru conservare și adaos de aro-mă, nitriţii se mai găsesc în cârnaţi sau crenvurști (inclusiv cei de pui, de curcan sau din soia), carne de vită și alte alimen-te care au fost afumate, macerate în sa-ramură sau conservate. Pentru a fi siguri că nu consumaţi nutriţi, citiţi cu atenţie etichetele și alegeţi variantele de carne care nu conţin aditivi alimentari.

Alimente cu un conţinut ridicat de

tanin

Ceaiul, merele și perele cu coajă de culoare roșie, sucul și oţetul de mere, cât și vinul roșu conţin tanin. Taninul poa-te provoca migrene celor care suferă de obicei de așa ceva sau poate cauza dureri

de cap chiar și persoanelor fără astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variază însă de la persoană la persoană.

Alimentele care conţin sulfi ţi

Sulfi ţii, alţi aditivi alimentari, se găsesc de obicei în fructe uscate (prune, smochi-ne sau caise), vinuri (roșu și alb) și multe alimente procesate. Citiţi cu atenţie eti-cheta pentru a evita sulfi ţii. Vinul roșu pare a fi cel mai puternic declanșator al durerilor de cap din cauza conţinutului de tiramină, histamină și sulfi ţi. Experţii spun că în cazul strugurilor crescuţi orga-nic riscul durerilor de cap scade, mai ales dacă nu au sulfi ţi adăugaţi.

Aditivi alimentari de evitat

Mulţi alţi aditivi alimentari pot provo-ca dureri de cap. Încercaţi să evitaţi ali-mentele care conţin glutamat de mono-sodiu (MSG sau E621), extract de drojdie, drojdie hidrolizată, proteină hidrolizată (HPP), cazeinat de sodiu și extract de kombu (foarte de des utilizat în mâncă-

rurile japoneze).Alimente care conţin aspartam

Există un număr mare de persoane care spun că aspartamul, înlocuitor artifi -cial al zahărului, poate provoca migrene. Aspartamul este prezent mai ales în pro-dusele dietetice (sucuri, iaurturi, dulciuri fără zahăr, deserturi cu puţine calorii și alte alimente din această categorie).

Alimente care conţin cofeină

Persoanele care au intoleranţă la co-feină sau o sensibilitate pot avea dureri de cap după ce au consumat cafea, ceai negru, ceai verde sau alte băuturi cu un conţinut ridicat de cafeină. Ciocolata și toate celelalte alimente sau băuturi care conţin cofeină, consumate în cantităţi mari cauzează irascibilitate și migrene, avertizează experţii medicali. Cu toate acestea, se poate apela la cofeină pentru a ameliora durerile de cap, datorită efec-tului vasocontrictor (cofeina este prezen-tă în majoritatea analgezicelor!).

Malnutriţie

Uneori, organismul este suficient de puternic pentru a depăși orice deficienţe nutriţionale la care este expus. Cu toate acestea, în timp, aceste deficienţe îţi fac simţită prezenţa în diferite moduri.

Dacă nu consumi suficiente proteine, acizi grași omega-3, unghiile devin ce-nușii, fragile și încep să se rupă.

Cancer de piele

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume și poate apărea oriunde în corpul tău. În mod surprinzător, se poate dez-volta chiar sub unghii.

Un anumit tip de melanom se poate dezvolte sub unghii, și mulţi oameni nici măcar nu se gândesc să verifice această parte a pielii. Existenţa unei linii simple,

în nuanţa de albastru închis, este un semn al cancerului de piele.

Afecţiuni ale tiroidei

Unghiile casante cu multe striaţii pot indica afecţiuni ale tiroidei. În cazul în care unghiile încep să se desfacă și se rup de carne, acesta poate fi un semn de hipertiroidism. Dacă pe suprafaţa unghiei apare o linie care împarte un-ghia în două, poate fi un alt semn al unei afecţiuni a tiroidei.

Artrita

Diferite tipuri de artrită pot provoca o serie de modificări ale unghiilor. Unghii-le care se rup ușor, unghiile galbene sau cele bombate pot fi un indicator. Une-ori, petele albe sau striaţiile ondulate care apar pe unghii pot indica artrita.

Infecţii

Unghiile tale sunt deosebit de predis-puse la infecţii, din cauza fragilităţii și a sensibilităţii pielii din jurul lor.

Dacă pielea din jurul unghiilor devine roșie și inflamată, probabil ai de-a face cu o infecţie. Unghii îngroșate, inegale în nuanţe de albastru închis pot indica o infecţie fungică. Porţiuni albe vizibile sub unghie indică o infecţie care necesi-tă tratament medical.

Diabet

Dacă aveţi diabet zaharat, unghiile pot avea o tentă galbenă. Prezența linii-lor orizontale pe suprafaţa unghiei este un al indicator al acestei boli.

În cazul în care unghiile au o nuanţă de galben pentru o perioadă prelungită de timp, se recomandă verificare nivelu-lui glicemiei.

Cauzele ascunse ale migrenelor

Ce probleme de sănătate reflectă unghiile

Page 14: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

14 ANUNŢURI 31.03- 06.04.2016

REDACTORI ȘI COLABORATORI:

Ana-Maria CornilăOvidiu ConstantinNeli Dancu Daniel Sorin Brumă

Design: GIG PressRedacţia săptămânalului nu poartă răspunderea pentru veridicitatea reclamelor şi anunţurilor publicate şi nu împărtăşeşte întotdeauna poziţiile exprimate în articolele publicate în paginile sale.

REDACŢIA:

Adresa: C/ Simancas, 3628491 Fuenlabrada (Madrid)Telefoane de contact: 916 156 384, 692 635 246Pentru cititori - de la ora 10 la 18 de luni până vineri e-mail: [email protected]ăptămânalul se tipăreşte în SpaniaImprenta: IMPRESA NORTE (Grafi lan, S.L.)D.L. M-4212-2013Editat de Nova Duma S.L.ISSN: 1888-1173

Noi în Spania este membru al:Asociaţia pentru Cunoaşterea Populaţiei Imigrante (ACPI, Asociación para el Conocimiento de la Población Inmigrante), care promovează în fi ecare an Studiul de Medii de Comunicare pentru Imigranţi (EMI, Estudio de Medios para Inmigrantes)

Asociaţia Spaniolă de Edituri de Publicaţii Periodice (AEEPP, Asociación Española de Editoriales de Publicaciones Periódicas) “Noi în Spania” este marcă rezervată.

Cum vă puteţi depune anunţul? 1. Sunând la numerele de telefon 916 156 384 şi 692 635 246, între orele 10.00-18.00, lunea, miercurea, joia şi vinerea. 2. Printr-un mesaj la adresa de e-mail: [email protected]

MUNCĂ

Cereri:

- Doamnă, caut de muncă în Alcalá de Henares sau în împrejurimi, după ora 12 de luni până vineri sau sâm-băta și duminica, în calitate de inter-nă. Îngrijesc copii sau bătrâni. Am experiență și recomandări. Tel.: 642 893 153 - Ofi cial de 1ºa în renovări de interi-oare și construcții, caut loc de mun-că stabil. Experiență în albañilería, fontanería, pladur, carpintería, pin-tura, piscinas gunitadas. Scule pro-prii. Pot lucra cu plata la lucrare sau la zi. Tel.: 675 163 163 - Caut de lucru ca vigilante de se-guridad cu placă, encofrador, în construcții, pladur. Tel.: 642 527 977 - Tânără serioasă, cu experiență în menaj și îngrijirea copiilor și bătrâ-nilor, caut de muncă după-amiaza în Comunitatea Madrid. Tel.: 634 188 633 - Tânăr, 21 de ani, caut de muncă în orice domeniu în Comunitatea Ma-drid. Tel: 600 718 821

ÎNCHIRIERI

Cereri:

- Caut să închiriez o cameră lumi-noasă pentru o femeie nefumătoa-re, în Comunitatea Madrid. Fără San Fernando de Henares sau Coslada. Tel.: 642 673 211 - Caut să închiriez cameră în zona Getafe, Getafe sector III, Juan de la

Cierva, în apartament cu puține per-soane și nefumătoare. Tel.: 687 155 496 - Doamnă serioasă, nefumătoare, caut să închiriez o cameră pentru sfârșit de săptămână, în Avenida de America, între calle Torrelaguna și Arturo Soria. Tel.: 662 168 562

Oferte:

- Închiriez cameră de matrimonio, spațioasă, cu terasă proprie, în Ma-drid, calle Valmojado, aproape de stația de tren și metrou Aluche. 250 euro/lună + cheltuieli. Caut persoa-ne serioase și cu serviciu stabil. Tel.: 670 093 647 - Închiriez sufragerie pentru la sfârșit de săptămână unei doamne interne. Este în Aluche, aproape de metrou, tren și autobuze. Tel.: 642 243 114 - Închiriez cameră pentru o persoa-nă în Alcalá de Henares, zona Reyes Católicos. Puține persoane în casă, apa rece nu se plătește. 150 euro + 50 euro garanție. Tel.: 642 628 487 - Închiriez cameră de la 1 aprilie pentru o familie sau două fete. Este la zece minute de Renfe Entrevías și metro Puente de Vallecas (L 1). În apartament locuim doar două per-soane, o familie. 250 €, cheltuielile nu sunt incluse în preț. Trimit poze cu camera pe WhatsApp. Tel.: 634 028 338 - Închiriez cameră pt. o persoană

nefumătoare și serioasă. Camera este în Ciudad de los Ángeles (L 3), la două minute de metrou. Este dis-ponibilă din orice moment. Tel.: 634 034 810, 671 921 348 - Închiriez cameră foarte spațioasă în Coslada, pentru o femeie nefumă-toare. Camera are căldură de la co-munidad. 180 de euro, cu cheltuieli incluse. Tel.: 642 694 480 - Închiriez cameră mare unei femei, la cinci minute de stația de metrou Batan. Chiria: 250 euro/lună + chel-tuieli. Tel.: 630 555 748 - Închiriez cameră în Vista Alegre (Madrid), în zona Palatul Vista Ale-gre, la 5 minute de metrou, linia 5. Începând cu data de 1 aprilie. Caut o doamnă sau domnișoară liniștită și serioasă. Tel.: 618 027 817, 655 378 867 - Închiriez cameră pentru o fată în Vi-cálvaro. Condiții bune, zonă liniștită, internet. Tel.: 640 522 285 - Închiriez cameră în Vicálvaro pt. o fată/femeie, de pe 1 aprilie. Zona San Cipriano. Metrou și autobuz, la scară; la 5 minute de stația de tren. Satelit Digi, doar două persoane în casă, liniște. Tel.: 617 158 309

VÂNZĂRI

- Vând în Botoșani casă nouă, con-struită în 2013, parter și mansardă înaltă cât un etaj. Casa are 6 came-re, două bucătării, două băi, garaj, pivniță, cămară, încăpere pentru centrala termică, 1.200 mp grădină, pomi,10 butuci de vie. Parterul este terminat, locuibil, etajul este doar tencuit. Preț: 85.000 €. Tel.: 0040/771 905 144 sau 666 299 144 - Vând teren în comuna Corbu, jud. Constanța, pe malul mării. 5.000 mp, extravilan, cu posibilități de construcție. Tel.: 603 241 775 - Vând teren intravilan, 757 mp, în satul Siminoc, jud. Constanța. Preț negociabil. Tel.: 642 601 846

MATRIMONIALE

- Caut o fată serioasă, am 35 de ani, sunt din Coslada, lucrez. Nu am obligații. Tel.: 642 597 841 - Bărbat, 1,67 m, educat, fără vicii, doresc să cunosc o doamnă drăguță, între 35 și 45 de ani, cu copil, din Co-munitatea Madrid, în vederea unei relații de prietenie/căsătorie.Tel.: 642 325 694 - Domn divorțat, caut o doamnă până în 42 de ani, pt. o relație seri-oasă. Comunitatea Madrid. Tel.: 642 111 876 - Bărbat, 1,70 m, 46 de ani, fără vi-cii, fără obligații, caut femeie pentru prietenie. Tel.: 637 092 992 - Tânăr, caut parteneră pt. prietenie, eventual căsătorie. Rog seriozitate. Sunați doar dacă sunteți interesate. Locuiesc în Manchester (Marea Bri-tanie). Tel.: 0044/770 622 5111- Tânăr fără obligații, cu serviciu sta-bil, nefumător, nu consum băuturi

MAGAZINE ROMÂNEŞTI

O MARE VARIETATE DIN MÂNCAREA

TA ROMÂNEASCĂ FAVORITĂ

ÎN FIECARE ZI – PLĂCINTE CALDE!

ADRESE: C/ GUTENBERG, 5 - MADRID

M. MENENDEZ PELAYO - SALIDA GUTENBERGTel.: 667 226 708

TRANSPORT DE PACHETE ÎN ROMÂNIA

luni-vineri: 9.30 - 21.30 Sâmbăta şi duminica: 10.30-21.00

Prezentând acest talon aveţi 10% reducere** Nu se aplică pentru produse la ofertă

OFERTĂBRÂNZĂ DE VACI – 2,50 €/kg** La cumpărarea unei cutii de 8 kg

Se cedeazămagazin alimentar

în Móstoles 10 ani vechime

Echipat în totalitate Clientelă fi xă

Foarte rentabil Produse din România,

Polonia, Bulgaria, Ucraina, între altele

C/ Empecinado, 13 - Móstoles Tel. 610 708 861, 617 369 212

sau mai mult. Tel.: 647 733 924 - Bărbat, 1,70 m, 46 de ani, fără vi-cii, fără obligații, caut femeie pentru prietenie. Tel.: 637 092 992 - Dacă ești o doamnă singură, sin-ceră, simpatică, ți-e dor să iubești și să fi i iubită, eu, domn de 56 de ani, divorțat, fără obligații, caut această doamnă pentru prietenie și, mai de-parte, căsătorie. Tel.: 642 758 257 - Tânăr, caut o fată sinceră din Comu-nitatea Madrid pentru o relație sin-ceră. Fără aventuri! Tel.: 604 282 849

alcoolice, vreau să cunosc o fată între 32 și 40 de ani, pt. o relație se-rioasă. Cer seriozitate. Comunitatea Madrid. Tel.: 665 163 769 - Domn spaniol, 54 de ani, din Co-munitatea Madrid, aș dori să cunosc o româncă serioasă, pt. o posibilă relație de prietenie. Tel.: 687 858 760 - Tânăr din Coslada, 34 de ani, doresc să cunosc o fată de vârstă apropiată pt. prietenie/căsătorie. Tel.: 603 226 312 - Domn, 56 de ani, cu serviciu sta-bil, fumător, pozitiv, optimist, cu credință în Dumnezeu, nu consum alcool, corect, amabil, onest, tole-rant, caut femeie pentru căsătorie fericită. Tel.: 603 311 742 - Tânăr spaniol, din Madrid, caut o tânără între 25 și 35 de ani pentru relație stabilă. Tel.: 653 771 009 - Domn spaniol, 54 de ani, din Co-munitatea Madrid, aș dori să cunosc o româncă serioasă, pt. o posibilă relație de prietenie. Tel.: 687 858 760 - Spaniol din Madrid, de 40 de ani, pianist, îmi place să merg la fi lm, să mă plimb, să discut, vreau să cunosc o tânără româncă pentru prietenie

Page 15: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

1531.03 - 06.04.2016 CASTELLANOEl embajador rumano ha asistido a la Misa

de Pascua ofi ciada en la

Capellanía Romano-Católica rumana de MadridEl domingo 27 de marzo, el embaja-

dor de Rumanía en España, D. Ion Vil-cu, ha asistido junto a la comunidad de los rumanos romano-católicos de Madrid a la Misa de Pascua ofi ciada en la Capellanía Romano-Católica rumana de Madrid, contestando a la invitación lanzada por el párroco Leonard Diac y la comunidad de creyentes, ha informa-do la Ofi cina de prensa de la Embajada rumana.

Al fi nalizar la misa, el embajador de Rumanía dirigió un mensaje de felicita-

ción para la Pascua católica a los apro-ximadamente 200 feligreses rumanos presentes en la misa, ocasión con la cual ha subrayado la importancia que la Embajada y el Consulado de Madrid conceden a la asistencia y servicios pro-fesionales ofrecidos a los compatriotas residentes en España y al mantenimi-ento de un diálogo abierto y sistemá-tico con los miembros de la comunidad rumana. Mencionó la prioridad máxima que representó durante su mandato la modernización de los servicios consu-

Rumanía y su peculiar indumentaria que sorprendió a los hinchas

Creatividad y fútbol se juntaron para una causa común, la educación. Pre-parándose para el amistoso contra España, jugadores de la selección de Rumanía utilizaron camisetas de en-trenamiento peculiares, en donde en lugar de números se podían observar operaciones matemáticas.

Los niños que ingresaron al entrena-

Ford elige a Rumanía

para fabricar el EcoSport

en EuropaFord ha elegido su planta de Craiova en Rumanía para fabricar en Europa

el SUV Ecosport, que hasta la fecha se producía solo en Chennai (India). La factoría rumana comenzará a producir el modelo en otoño de 2017, para su comercialización en Europa, a excepción de Rusia. La planta india continuará fabricando este modelo para su mercado local y para otros muchos, según comunica Ford.

Para la industrialización del Ecosport, Ford invertirá 200 millones de euros. “Las ventas de EcoSport han aumentado en casi un 30% este año y, dadas las previsiones de crecimiento en el segmento de SUVs compac-tos, es el mo-mento propicio para trasladar la producción del EcoSport a Eu-ropa y aprove-char la excelen-te plantilla y las excelentes in-stalaciones que tenemos en Craiova”, ha manifestado Jim Farley, presidente y consejero delegado de Ford Europa.

El constructor norteamericano ha mantenido diversas reuniones con el gobierno de Rumanía para desarrollar un marco que ayudara al fabricante a materializar este proyecto, así como a apoyar la competitividad global de la planta de producción de Craiova. Desde su llegada a la ciudad ru-mana en 2008, Ford ha invertido más de 1.000 millones de euros en sus instalaciones de producción en Rumanía. Actualmente se construyen en Craiova el Ford BMAX y el motor EcoBoost 1.0 litros, Desde Ford asegu-ran que seguirán trabajando en la posibilidad de llevar más productos a Craiova que permitan emplear al máximo la capacidad y recursos de las instalaciones.

“Craiova tiene un futuro brillante si sigue mejorando su competiti-vidad y flexibilidad operacional. El reciente convenio de dos años ha sido un paso muy positivo”, asegura Farley. “También necesi-tamos seguir trabajando con el gobierno y las autoridades locales para mejorar las infraestructuras y la logística”. En los próximos tres años, Ford lanzará cinco nuevos vehículos para competir en el seg-mento SUV y crossover en Europa. El primer fue el Edge en el segundo trimestre de 2016. Ford esperam-superar por primera vez en 2016 las 200.000 unidades de SUVs ven-didas en Europa, un crecimiento de más del 30% con respecto a 2015.

miento de la selección rumana se sor-prendieron al notar que en la espalda de cada camiseta se observaban sumas, restas y multiplicaciones. Sus ídolos ya no eran el número 9 o el 10, eran el 6+3 o el 5x2. Una idea innovadora que pre-tende promover las matemáticas en la educación rumana.

Muchas veces los goles se marcan

fueran de la cancha. Esta vez la Federa-ción Rumana de Fútbol acertó con una iniciativa fuera de lo común que ya está dando la vuelta al mundo por su ori-ginalidad. La responsabilidad social es necesaria en cualquier institución, más aún en una selección de fútbol que ge-nera la expectativa de millones de per-sonas, en especial la de los niños.

lares ofrecidos por la Embajada, lo que se refl ejó inclusive en el traslado del Consulado de Madrid en una ubicación moderna y adecuada para la prestación de servicios efi cientes y profesionales y puso de relieve el papel y la importan-te contribución de la comunidad en el desarrollo de las relaciones rumano-españolas en su conjunto.

El diálogo con los miembros de la co-munidad ha continuado, después de la misa, en un ámbito informal en el cual el embajador Ion Vilcu ha presentado, respondiendo a las preguntas y co-mentarios realizados por algunos de los compatriotas presentes, algunas mejoras implementadas en el funcio-namiento de la Sección Consular en los últimos años y señalando una serie de novedades relacionadas con las modifi -caciones legislativas sobre la organiza-ción del voto en el extranjero para las elecciones parlamentarias de este año.

Page 16: UIT EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA 3.600 de euro amendă și un an fără carnet pentru că a condus cu 297 km/h ... orice model la 10 €/buc.

16 PUBLICITATE 31.03.2016 - 06.04.2016