Revista Regio nr. 14 / 2012

Click here to load reader

 • date post

  08-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Revista Regio nr. 14 / 2012

 • nr. 14, septembrie 2012

  R E v i s t a

  URBeA BRIleI nTIneReTe cU SPRIjInUl RegIO

  OltENii cUmPRaR maiNi DE POmPiERi cU baNi EUROPENi

  Fondurile europene, un partener de ncredere!

  NOUa schEm DE FiNaNaRE PENtRU REabilitaREa tERmic a blOcURilOR DE lOcUiNEInTeRVIU cU DOMnUl MARcel BOlO, SecReTAR De STAT n MInISTeRUl DezVOlTRII RegIOnAle I TURISMUlUI

  REabilitaRE mONUmENt tRiUmFal tROPaEUm tRaiaNi

  PaRcURilE iNDUstRialE aU NEvOiE DE accEs la FONDURilE REgiO

  cENtRal Plaza 4 stElE REgiO N PERla mOlDOvEi

  FiNaNaREa REgiO UN Pas URia PENtRU O FiRm mic DiN JUDEUl satU maRE

 • www.inforegio.ro2

  regio salveaz viei

  nainte de a scrie despre Revista Regio, mi place s recitesc fiecare articol sau interviu. Poate pentru a zecea oar! Dar o fac, de fiecare dat, cu maxim satisfacie. Recapitulez fiecare exemplu, fiecare opinie, fiecare rnd. Toate mi ntresc convingerea c banii europeni, dincolo de finanarea de cele mai multe ori vital antreprenorilor, dincolo de locurile de munc nou create, lucruri extrem de importante i deloc de neglijat, banii europeni mbuntesc i salveaz viei.

  Citii cu atenie articolul lui Ctlin Antohe despre situaia dezastruoas a Inspectoratelor de Urgen din cele cinci judee ale Olteniei nainte de finanarea Regio. Vorbim despre instituii a cror prioritate o reprezint salvarea de viei, despre profesioniti care alearg s sting incedii, s scoat victime din foc i ap, s redea viaa celor prini ntre fiarele contorsionate ale mainilor implicate n cumplite accidente.

  Printrun plan coerent i ambiios, cele cinci judee iau unit forele i au primit aproape 10 milioane de euro din fondurile regio, toi

  folosii pentru mbuntirea bazelor operaionale pentru intervenii n situaii de urgen. Practic, viaa a peste 2 milioane de oameni este mai sigur acum n cazul accidentelor, inundaiilor, incendiilor, cutremurelor sau altor calamiti naturale.

  i tot despre oameni este vorba i n discuia pe care redactorul Bogdan Ionescu a purtato cu domnul Marcel Bolo, secretar de stat n MDRT, n cadrul interviului pe care acesta ni la acordat. Aflm c prin Programul Regio, peste 180 milioane de euro sunt disponibili pentru a fi contractai n vederea reabilitrii termice a 46.000 de apartamente pn anul viitor. Confortul locatarilor va crete, valoarea facturilor pe care acetia trebuie s le plteasc lun de lun pentru utiliti va scdea, mediul va fi mai curat prin reducerea consumului de energie i, din punct de vedere estetic, cartierele se vor dezbrca de haina grimurdar att de apstoare.

  Iar exemplele nu se opresc aici. Sunt sigur ca toat revista va fi... O LECTUR PLCUT!

  Editorial

  RedactoR-ef: Mihai CRAIURedactoRi: Ctlin ANTOHE, Vlad IONESCUfotoGRaf: Dinu TARNOVANGRaficiaN: Cristian SCUTELNICUSPeciaLiSt dtP: Lioara MARE

  R e V i S t a R e G i owww.inforegio.ro; e-mail: [email protected]; tel.: 0372 11 14 09

  ISSN 2069 8305 2069 8305

  TIpRIT LA SC TIpOMAR pROD COM IMpEx SRLStr. General Berthelot nr. 24, Sector 1, Bucureti,

  Tel./Fax: 031/805.53.03, www.tipomar.ro

  cooRdoNatoR PRoiect aM PoR: Daniela SURDEANU

  Vlad IONESCU www.inforegio.ro

 • septembrie 2012 3

  Sumar

  REgIO N ROMNIA

  04 NOUA SChEM DE fINANARE PENTRU REABILITAREA TERMIC A BLOCURILOR DE LOCUINEINTERVIU CU DOMNUL MARCEL BOLO, SECRETAR DE STAT N MINISTERUL DEzVOLTRII REgIONALE I TURISMULUI

  07 OPEN DAYS 2012, UN EVENIMENTChEIE PENTRU AUTORITILE REgIONALE

  08 URBEA BRILEI NTINERETE CU SPRIjINUL REgIO

  12 REABILITARE MONUMENT TRIUMfAL TROPAEUM TRAIANI

  14 CENTRAL PLAzA 4 STELE REgIO N PERLA MOLDOVEI

  16 OLTENII CUMPRAR MAINI DE POMPIERI CU BANI EUROPENI

  20 fINANAREA REgIO UN PAS URIA PENTRU O fIRM MIC DIN jUDEUL SATU MARE

  22 TIRI REgIONALE

  24 PARCURILE INDUSTRIALE AU NEVOIE DE ACCES LA fONDURILE REgIO

  BANI EUROPENI N UNIUNEA EUROPEAN

  26 DEEURILE DIN CARAIBE, RECICLATE CU BANI EUROPENI

  28 MINERITUL ESTE DE ACUM MAI PROfITABIL N PORTUgALIA

  30 AgEND31 S MAI I zMBIM!

 • www.inforegio.ro4

  Regio n RomniaInterviu

  Consumul de eneRgie poate scdea cu pn la 40% ntr-o locuin reaBilitat terMic

  Reabilitarea termic a blocurilor de locuine, nceput n ultimii ani, s-a dovedit a fi un pariu pe deplin ctigtor n mai multe direcii: a crescut confortul locatarilor, a sczut valoarea facturilor pentru utiliti pe care acetia trebuie s le plteasc lun de lun, a sczut impactul asupra mediului prin reducerea consumului de energie i, din punct de vedere estetic, cartierele au nceput s se dezbrace de haina gri-murdar att de apstoare.Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului a lansat spre dezbatere o nou formul de finanare pentru reabilitarea termic a blocurilor de locuine, al crei scop este de a imprima un nou ritm acestui proces. Mai multe detalii despre acest tip de proiecte i ce pot face administraiile locale i asociaiile de locatari pentru a beneficia de fonduri, gsii n interviul de mai jos. Domnul Secretar de Stat Marcel Bolo a avut amabilitatea de a ne rspunde la cteva ntrebri.

  Domnule Secretar De Stat, autoritatea De management a regio a lanSat recent, spre consultare, o schem de finanare pentru reabilitarea termic a blocurilor de locuine. de ce ai considerat c acest lucru reprezint o prioritate?

  Prioritizarea investiiilor n creterea eficienei energetice este absolut necesar n actuala etap de programare a fondurilor structurale. Trebuie s ne aliniem la prioritile europene de investiii n domeniul eficienei energetice i al energiilor regenerabile. De asemenea, modificarea Regulamentului (CE) nr. 1080/2006, n urma creia aceste investiii au devenit eligibile pentru perioada 20072013, sa dovedit oportun.n acelai timp, eficiena energetic este un element esenial al Strategiei Europa 2020 care stabilete reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de ser, reducerea consumului de energie (prin eficientizare) cu 20% i asigurarea a 20% din necesarul de energie din surse regenerabile.

  ce obiective v-ai propus, la nivel naional?

  Pe lng obiectivele europene asumate prin Strategia Europa 2020, avem ca obiective principale crearea de locuri de munc i promovarea coeziunii sociale prin mbuntirea eficienei energetice. Atingerea acestor obiective va conduce la rate de ocupare mai mari a forei de munc n construcii i la reducerea consumului de energie.

  ne putei da cifre?

  Sigur. n mod concret, urmrim s reabilitm termic peste 46.000 de apartamente n municipiile reedin de jude i n sectoarele municipiului Bucureti. Acest lucru va duce la mbuntirea condiiilor de igien i confort termic interior, la reducerea pierderilor de cldur i a consumului energetic, la reducerea costurilor de ntreinere pentru nclzire i ap cald de consum i, nu n ultimul rnd, la reducerea emisiilor poluante legate de produ cerea, transportul i consumul de energie.Implementarea acestor msuri va trebui s aib ca rezultat reducerea cu minim 40% a consumului de

  interviu cu doMnul Marcel Bolo, seCRetaR de stat n ministeRul dezvoltrii regionale i turisMului

  Peste 180 de milioane de euRo sunt disPoniBili PentRu ReaBilitaRea a 46.000 de apartaMente pn n 2013

  noua scheM de finanare pentru reaBilitarea terMic a

  Blocurilor de locuine

 • septembrie 2012 5

  Regio n RomniaInterviu

  energie pentru nclzire n blocurile reabilitate.

  la ce nivel se ridic alocarea financiar n cadrul regio?

  Noi alocm 60% din valoarea eligibil a investiiei prin fondul European pentru Dezvoltare Regional i de la bugetul de stat. Concret este vorba de 182,40 milioane de euro, repartizai n mod egal pe cele opt regiuni de dezvoltare, adic 22,80 milioane de euro pentru fiecare regiune.

  cine poate beneficia de aceste finanri?

  Beneficiarii sunt unitile administrativteritoriale la nivel de municipiu reedin de jude sau sector al municipiului Bucureti, mandatate de asociaiile de proprietari pentru proiectele de reabilitare termic. Blocurile de locuine trebuie s ndeplinesc un set de condiii:

  s fie construite n baza unor proiecte elaborate ntre 1950 i 1990; s aib un regim minim de nlime P+3; s nu necesite lucrri de consolidare a structurii de rezisten care s condiioneze executarea proiectului; mai mult de 50% dintre proprietari s aib un venit net lunar pe membru de familie mai mic de 500 de euro.

  ai spus c alocarea financiar de la fedr i bugetul de stat este de 60%. care va fi contribuia populaiei i cea a autoritii locale la cheltuielile De reabilitare?

  Asociaiei de proprietari i autoritii locale le revin restul de 40%. Aceste 40 de procente vor fi modulate potrivit proporiei n cldire a familiilor cu venituri reduse. Astfel:

  contribuia autoritii publice locale va fi de 30%, iar contribuia asociaiei de proprietari va fi de 10%, dac mai mult de 50% dintre familiile de proprietari din cldire au un venit net lunar de sub 150 de euro pe membru de familie; contribuia autoritii publice locale va fi de 20%, iar contribuia asociaiei de proprietari va fi de 20%, dac mai mult de 50% dintre familiile de proprietari din cldire au un venit net lunar de sub 350 de euro pe membru de familie; contribuia autoritii publice locale va fi de 10%, iar contribuia asociaiei de proprietari va fi de 30%, dac mai mult de 50% dintre familiile de proprietari din cldire au un venit net lunar de sub 500 de euro pe membru de familie.Mai trebuie fcut o observaie important: unitatea administrativteritorial are obligaia de a finana cheltuielile neeligibile i pe cele suplimentare ale proiectelor.

 • www.inforegio.ro

  Regio n RomniaInterviu

  6

  unele conSilii locale Sau De Sector au acoperit partea de contribuie care ar fi revenit n mod normal asociaiei de proprietari. vei mai accepta acest lucru n noua schem de finanare?

  Autoritatea local poate acoperi ntro prim faz cheltuielile care le revin proprietari