Revista Regio nr. 8 / 2011 - Programul Operational Regional

of 28/28
nr. 8, septembrie 2011 REVISTA Liceenii de la „Szekely Miko” (Covasna) vor avea sală şi teren de sport Şcoala din Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, printre primele din ţară reabilitate cu fonduri Regio a Bârgăului judeţul BistriţaNăsăud printr INTERVIU ªeful Unitãþii pentru România, DG Regio, Comisia Europeanã Angela Martinez Sarasola Învăţământ rural competitiv la Vâlcele, judeţ ul Olt Municipiul Arad va cheltui 14 milioane de euro pentru dezvoltare urbană
 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Autoritatea de Management lanseaza Revista Regio nr. 8, publicatie lunara ce prezinta proiecte implementate in cadrul Programului Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Transcript of Revista Regio nr. 8 / 2011 - Programul Operational Regional

 • nr. 8, septembrie 2011

  R E V I S T A

  Liceenii de la Szekely Miko (Covasna) vor avea sal i teren de sport

  coala din Bistria Brgului, judeul Bistria-Nsud, printre primele din ar reabilitate cu fonduri Regio

  a Brgului judeul Bistria Nsud printr

  INTERVIU

  eful Unitii pentru Romnia, DG Regio, Comisia European

  Angela Martinez Sarasola

  nvmnt rural competitiv la Vlcele, judeul Olt

  Municipiul Arad va cheltui 14 milioane de euro pentru dezvoltare urban

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro2

  www.inforegio.ro

  BANII EUROPENI, SOLUIA SALVATOARE PENTRU REFACEREA INFRASTRUCTURII N EDUCAIE

  Romnia a alocat educaiei pentru acest an puin peste 1% din PIB (5,59 miliarde de lei). La anul, bugetul va crete uor, la 6,4 mili arde lei, reprezentnd 1,08% din PIB, iar n 2013 va ajunge la 8,4 miliarde de lei, cores pondentul a 1,29% din PIB. La nivelul Uniunii Europene, Comisia European intenioneaz s aloce programelor de educaie i formare, pentru perioada 2014-2020, peste 70 miliarde de euro.

  Banii europeni destinai dezvolt rii educaionale, ca i altor domenii, pot ajuta Romnia s recu pereze decalajele care o des part de statele dezvoltate din UE, care, la rndul lor, utilizeaz fondurile eu-ropene n proiecte ce asigur dez-voltarea reelelor educaionale pentru pregtirea i formarea copi-ilor, tinerilor i adulilor.

  Aa se ntmpl n Olanda, unde copiii din Rotterdam dispun de un centru de nvare a limbii mater-ne fi nanat cu bani europeni, sau n Danemarca, unde cu 1,6 milioane de euro proiectul Academiei din Bornholm a gene rat o gam mai larg de cursuri, faciliti de pre-dare i chiar un mediu mai atractiv pentru cei care vor s studieze.

  colile romneti au nevoie urgent de fi nanare, ca i ntre gul sistem de nvmnt. Avem unul din-tre cele mai ridicate procente de analfabei din UE, absolvenii de liceu trec cu greu examenul de ba-calaureat, profesorii i nvtorii au de multe ori difi culti n a trece examenele de titularizare, iar la nceput de an colar mai mereu se gsesc coli insalubre.

  Criza economic a redus din fora fi nanciar pe care statul o aloca sistemului de educaie, un sistem prioritar pentru statul romn i esenial pentru viitorul cetenilor

  si, indiferent de vrst. Tocmai de aceea, folosi rea fondurilor euro-pene trebuie s fi e pentru Romnia un obiectiv esenial.

  Experienele altor state europe-ne ne arat c, de la grdinie la universiti i centre de cercetare, banii europeni pot fi utilizai pen-tru a ridica nivelul activitilor educaionale, att prin pregtire, ct i prin infrastructur. Nevoia exist, banii exist, practic doar pro iectele bine gndite i curajul de a le pune n practic ar fi su-fi ciente pentru a conecta sistemul educaional romnesc la aceast resurs fi nanciar important.

  Medaliile de la competiiile internaionale i cteva artico le publicate despre copii din Romnia cu rezultate remarcabile pe plan naional i internaional nu vor fi sufi ciente pentru a le asigura o for-mare educaional solid i efi ci-ent pe termen lung. Construcia unui nou cadru educaional, conec-tat la dinamica pieei muncii, ar trebui s garanteze integrarea acestor tineri excepionali care pot contribui la dezvoltarea societii n care trim.

  Doar aa am putea i noi atinge obiectivul fi xat de Comisia European pentru anul 2020 - rea-li zarea unui adevrat spaiu euro-pean al cunoaterii, bazat pe o infrastructur educaional la nivel mondial, n care studenii, profesorii, cercettorii, institu i-ile de educaie i cerce tare i n-treprinderile s benefi cieze de libera circulaie a persoanelor, a cunoaterii i a tehnologiei. Altfel, vom rmne cu un concept gene-ros, adoptat pe hrtie, n timp ce alte state l vor fi aplicat deja cu succes

  Editorial

  REDACTOR EF: Vlad Mircea PUFUREDACTORI: Ctlina Mihaela JINGOIU (coordonator editorial); Dan CRBUNARUREPORTERI: Monica Luminia DOGARU; Rodica GRINDEI; Cristina Daniela STERIAN; Elena OCEANU; Iulia PRVUDIVERTISMENT: Mihaela RMNICEANUEDITOR FOTO: Daniel PALADEGRAFIC I DTP: Romic NEAGU

  R E V I S T A R E G I Owww.inforegio.ro; e-mail: [email protected]; tel.: 0372 11 14 09

  ISSN 2069 8305 2069 8305

  TIPRIT LA S.C. TIPOGRUPPRESS S.R.LBuzu Bd. Nicolae Blcescu nr. 48 Tel./Fax: 40 238 71.73.58

  40 238 71.73.60 E-mail: [email protected]

  Dan CRBUNARU

  COORDONATOR PROIECT AM POR: Andreea MIHLCIOU

 • SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011 3

  UNIUNEA EUROPEAN AZI

  04 Educaia, cheia reuitei proiectului european

  REGIO N ROMNIA

  06 Municipiul Arad va cheltui 14 milioane de euro pentru dezvoltare urban 08 INTERVIU cu Angela Martinez Sarasolaeful Unitii pentru Romnia, DG Regio,

  Comisia European

  10 La Rciu, n judeul Mure, colile au fost modernizate cu bani europeni

  12 nvmnt rural competitiv la Vlcele, judeul Olt

  14 Capaciti noi de colarizare la liceul din Rcari (Dmbovia) 15 Liceenii de la Szekely Miko, din judeul Covasna, vor avea sal i teren de sport17 coala I.G. Duca din Petroani, judeul

  Hunedoara, o unitate care a adus viitorul n prezent

  19 coala din Bistria Brgului, judeul Bistria-Nsud, printre primele din ar reabilitate cu fonduri Regio

  BANI EUROPENI N UNIUNEA EUROPEAN

  21 Copiii i arta comunicrii urbane23 Tinerii de pe insula Bornholm (Danemarca) pot studia la ei acas

  25 AGEND26 S MAI I ZMBIM!

  Sumar

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro4

  EDUCAIA, CHEIA REUITEI PROIECTULUI EUROPEAN

  UNIUNEA EUROPEAN MIZEAZ PE EDUCAIE PENTRU A FACE FA LUMII GLOBALIZATE I CONCURENEI DE PE ACEAST PIA MONDIAL. PESTE 70 MILIARDE DE EURO AU FOST ALOCATE DE UE PENTRU EDUCAIE I FORMARE PROFESIONAL, N PERIOADA 2007-2013, I CEL PUIN ACELEAI SUME VOR FI ALOCATE N PERSPECTIVA ANILOR 2014-2020.

  Statele membre vor fi nevoite s i pun resursele n comun pen-tru a reui n urmtorii zece ani s ating obiectivele strategiei Europa 2020, strategie care st la baza proiectului Europei Unite. n acest context, obiectivul fi xat de Comisia European pentru 2020 este ace-la de a realiza un adevrat spaiu european al cunoaterii, bazat pe o infrastructur de cunoatere la nivel mondial, n care studenii, profesorii, cercettorii, instituiile de educaie i cercetare i ntre-prinderile s benefi cieze de libera circulaie a persoanelor, a cunoaterii i a tehnologiei.

  OBLIGAIILE STATELOR MEMBRE

  Potrivit strategiei Europa 2020, la nivel naional, statele mem-bre trebuie s i asume o serie de responsabiliti:

  reformarea sistemelor de cer-ce tare i inovare, pentru a ntri centrele de excelen, coopera-rea ntre universiti, ntre cer

  ce tare i mediu de afaceri, imple-mentarea de programe comune de cooperare transfrontalier, cu valoare adugat la nivel European i adaptarea procedu-rilor de fi nanare, pentru a asigu-ra difuzarea tehnologiei n spaiul Uniunii Europene.

  sprijinirea tiinei, absolven-ilor de matematic i inginerie i concentrarea asupra curriculei colare, asupra creativitii, ino-vrii i antreprenoriatului.

  fi nanarea cu prioritate a cunoaterii, inclusiv prin folo-sirea unui regim de taxare i alte instrumente fi nanciare care s promoveze o rat mai mare a investiiilor n cercetare i dez-voltare.

  UNIVERSITILE, MOTOR AL CRETERII ECONOMICE

  ntr-o lume confruntat cu schimbri rapide, elementele care fac diferen-a sunt educaia i cerce tarea, inovarea i creativitatea. Consolidarea educaiei este una din-tre metodele cele mai efi ciente de combatere a inegalitii i srciei. Este nevoie de msuri urgente pentru a reduce numrul mare de persoane care au un nivel sczut al competenelor de baz (citit, matematic i tiine), n vederea sporirii capacitii de angajare a tinerilor i a integrrii lor n cm-pul muncii dup fi nalizarea studi-ilor. Prevenirea abandonului colar

  Uniunea European aziEducaie pentru viitor

  Dan CRBUNARU

 • 5Uniunea European aziStrategie i prioriti

  timpuriu reduce excluderea de pe piaa muncii i riscul de excluziune social n viitor. Pe de alt parte, dup cum apreciaz experii Comisiei, Euro-pa dispune de unele dintre cele mai bune universiti din lume. Aces-tea trebuie transformate ntr-un adevrat motor al cunoaterii i al creterii economice. n acest sens, va fi nevoie nu numai de investiii, ci i de reforme, de o cooperare mai strns, inclusiv cu mediul de afaceri, i de o atitudine mai deschis la schimbare.

  POTENIALUL ECONOMIEI DIGITALE

  Comisia apreciaz c, pe baza punc-telor sale forte n domeniul teh-nologiei i al cunoaterii, Europa ar trebui s valorifi ce la maximum potenialul economiei digitale. Aceasta ofer IMM-urilor perspective importante n sectoarele produciei i serviciilor, att n nume propriu, ct i n calitatea lor de furnizori ai ntreprinderilor mai mari. Accesul la internet a devenit o necesitate pentru ca cetenii s se poat implica pe deplin n viaa de zi cu zi. Europa are nevoie de poli-tici efi ciente n domeniul incluzi-unii i al competenelor digitale i trebuie s ncurajeze participarea i exprimarea activ pe internet.

  SPAIUL EUROPEAN COMUN DE CERCETARE

  Un spaiu european de cercetare efi -cient i dotat cu resursele necesare reprezint o parte indispensabil n perspectiva UE pentru 2020. Calea de urmat presupune un parteneri-

  at de cercetare ntre UE i statele membre, care s faciliteze aso-cierea cu alte politici, n special cu inovarea i educaia. UE trebuie s ofere condiii-cadru mai atractive pentru inovare i creativitate, in-clusiv prin stimulente pentru dez-voltarea ntreprinderilor bazate pe cunoatere.

  EDUCAIA, PRIORITAR PENTRU PREEDINIA POLONEZ A UE

  La 1 iulie 2011, Polonia a preluat, pentru ase luni, preedinia Con-siliului Uniunii Europene. Educaia este unul dintre domeniile n care Polonia dorete s impun o serie de prioriti la nivel european. Una dintre acestea vizeaz ,,educaia pentru mobilitate. Preedinia polonez urmrete pro-movarea activitilor care conduc la dezvoltarea competenelor tinerilor i adulilor, pentru a crete mobili-tatea educaional i profesional a tuturor elevilor, studenilor, pro-fesorilor, formatorilor profesionali, personalului academic i tinerilor cercettori. n privina modernizrii

  nvmntului superior, obiectivul preediniei poloneze este acela de a identifi ca instrumentele necesare pentru a rspunde provocrilor con-temporane, precum concurena la nivel mondial, tendinele demogra-fi ce, creterea nivelului de partici-pare n nvmntul superior i posibilitile nesatisfctoare ale absolvenilor de inserie pe piaa muncii.

  SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

  OPORTUNITI PENTRU ROMNIA

  ntre timp, pentru ca strate-gia Europa 2020 s nu rmn n stadiul unui proiect ambiios, este nevoie ca fondurile alocate implementrii ei s se regseasc n abordarea bugetar a urm-toarei perioade de alocare, 2014-2020. Pentru Romnia, ar putea fi o oportunitate de ex-ploatat, n sensul atragerii de noi fonduri europene n concordan cu prioritile comunitare, dar i cu propriile nevoi. Benefi ciile acestei abordri strategice s-ar putea orienta ctre reducerea numrului de analfabei din ar sau ctre programele de cerce-tare. Banii europeni ar putea fi folosii i de companiile private dispuse s investeasc resurse n propria afacere, dac obiec-tivele se sincronizeaz cu prio-ritile europene. Conecta rea la prioritile strategiei Europa 2020 poate genera saltul calita-tiv de care are nevoie sistemul naional de educaie. Este o oportunitate, dar trebuie privit i ca o obligativitate, pentru a nu rata ansa recuperrii decala-jelor fa de statele dezvoltate din Uniunea European.

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro6

  Regio n RomniaFinanare pentru dezvoltare

  MUNICIPIUL ARAD VA CHELTUI 14 MILIOANE DE EURO PENTRU DEZVOLTARE URBAN

  MUNICIPIUL ARAD ESTE UN ORA DE GRANI CU UN RIDICAT POTENIAL DE DEZVOLTARE ECONOMIC. STRATEGIA DE DEZVOLTARE ELABORAT DE AUTORITILE ADMINISTRAIEI PUBLICE LOCALE A FOST CONSTRUIT N JURUL OBIECTIVULUI DE CRETERE A CALITII VIEII LOCUITORILOR I A ATRACTIVITII MUNICIPIULUI ARAD PENTRU MEDIUL DE AFACERI I TURISM.

  Msurile pe care administraia local i-a propus s le ntreprind urmresc dezvoltarea unei infra-structuri urbane i de afaceri de calitate. n mod concret, planul de dezvoltare a oraului include reabilitarea de drumuri, pasaje, parcri, reele de utiliti, dezvol-tarea oportunitilor de recreere i de activiti culturale, dezvolta-rea serviciilor de sntate, educaie i sociale, dar i dezvoltarea infra-structurii de afaceri prin constru-irea de parcuri i zone industriale.Toate aceste investiii au luat forma unor planuri de aciune pe termen scurt, mediu i lung. Unul dintre in-strumentele prin care se vor reali-za obiectivele strategice propuse de autoritile locale este Planul In-tegrat de Dezvoltare Urban (PIDU) pe care municipiul Arad, ca pol de dezvoltare, l-a elaborat pentru a sta la baza proiectelor propuse spre fi nanare n cadrul Regio - Axa Prioritar 1. Ca pol de dezvoltare urban, municipiul Arad dispune de o alocare fi nanciar n valoare de circa 14 milioane de euro. Sunt fon-duri care ar urma s fi e absorbite

  prin implementarea unui numr de apte proiecte, toate elaborate de-ja, dintre care trei sunt n imple-mentare, iar unul nu a fost nc de-pus.

  PATRU PROIECTE PENTRU INFRASTRUCTURA RUTIER

  O prioritate a PIDU este rezolva rea problemelor pe care le prezint, la momentul de fa, infrastructu-ra de circulaie. Strzile nguste, cu capacitate redus de preluare a fl uxurilor de trafi c, aglomerarea datorat n bun msur i trafi -cului de tranzit, suprasolicitarea i degradarea unor artere i pasa-je rutiere, blocajele i timpii mari de ateptare n zona central sunt doar cteva dintre problemele care au fost identifi cate la nivelul infra structurii rutiere. Dovad c rezolva rea acestor defi ciene este o prio ritate, patru din cele apte proiec te Regio, menionate n PIDU, urmresc investiii n infrastructura rutier. Prin implementarea lor se urmrete modernizarea i reabili-tarea unor artere, a trecerilor peste liniile de tramvai, reabilitarea unor pasaje rutiere pe care se desfoar principalele fl uxuri de trafi c i crea-rea unor rute alternative la cele mai aglomerate strzi din ora.

  INVESTIII PENTRU POPULAIA DEFAVORIZAT

  O alt prioritate este dezvolta rea infrastructurii i a serviciilor socia-le. n acest domeniu, principalele probleme identifi cate se refer la

  numrul mare de pensionari n ra-port cu populaia activ, veniturile foarte mici ale acestora, care nu le pot asigura un trai decent, nivelul sczut de colarizare, mai ales n ca-zul unor categorii defavorizate, cum ar fi copiii de etnie rrom, abandonul colar n cretere i difi cultile de adaptare a unor copii i tineri cu risc social. Pentru rezolvarea aces-tor probleme, autoritile ardene au deja n implementare un proiect care va asigura reabilitarea infra-structurii sociale destinate persoa-nelor vrstnice.

  Ctlina JINGOIU

  SPAII VERZI I ZONE DE AGREMENT

  Nu n ultimul rnd, exist o preocupare pentru moder-nizarea spaiilor verzi, mai ales n zonele cu trafi c intens, i crearea unor zone atractive de agrement. De aceea, unul dintre proiectele PIDU urmrete rea-menajarea unei zone pitoreti de agrement din Arad, Parcul Pdurice.

 • 7SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

  5. Modernizarea Centrului de zi pentru vrstnici Miclaca

  Centrul de zi ofer servicii multi-ple vrstnicilor, de la consiliere la asisten medical, o mas zilnic pentru cei n difi cultate, dar i suport social n caz de mbolnvire prin vizite la domiciliu sau la spital. Dat fi ind atractivitatea centrului, s-a impus realizarea unor lucrri de modernizare pentru creterea gra-dului de confort i pentru diversifi -carea activitilor. Investiia const n reabilitarea termic a imobilu-lui, montarea unor surse de ener-gie verde pentru nclzire, igieniza-rea spaiilor, repararea acoperiului i modernizarea grupurilor sanitare. Valoarea lucrrilor, demarate n luna august 2011, este de peste 440.000 de lei.

  6. Reabilitarea pasajului rutier MiclacaPasajul Miclaca, construit n 1980, face legtura ntre zona central a municipiului Arad i zona Miclaca, asigurnd accesul ctre DN 7 pe relaia Deva. Pasajul este supus unui trafi c foarte intens i, pe parcursul duratei de funcionare, s-a intervenit doar asupra carosabilului, nu i asu-pra elementelor de structur. Proiec-tul Regio pentru reabilitarea pasaju-lui, cu o valoare total de 12 milioa-ne de lei, urmrete mbuntirea condiiilor de desfurare a trafi cului urban, creterea accesibilitii zonei centrale a municipiului Arad dinspre Deva, reducerea timpilor de depla-sare n trafi c i creterea confortului pentru participanii la trafi c. Con-tractul pentru fi nanarea proiec tului a fost semnat n luna iunie 2011, iar procedurile de achiziie public sunt n derulare.

  4. Reamenajarea zonei de agrement PduriceZona de agrement Pdurice este un spaiu urban public cu o suprafa total de 25.900 mp, ntindere care include spaii verzi i un lac de agre-ment. Investiia const n reamenaja-rea peisagistic a parcului, reabilita-rea malului lacului cu scri i parapete, iluminarea ambiental a aleilor, mon-tarea de bnci i couri de gunoi, pre-cum i amplasarea unei fntni muzi-cale n lac. Fntna muzical va con-duce la creterea atractivitii parcu-lui, reprezentnd centrul de interes al acestuia. Proiectul a demarat n iunie 2011, cnd s-a semnat contractul, i are o valoare de 9,3 milioane de lei.

  Regio n Romnia3. Legtur rutier Cmpul Linitii-Arad

  Realizarea acestei legturi rutiere este o prioritate, deoarece pe acest traseu este posibil dirijarea trafi cu-lui greu i descongestionarea unor artere ale oraului. Investiia const n construcia unui drum nou, n lun-gime de 1.131 metri. Prin realizarea drumului se va facilita dezvoltarea zonei industriale i, implicit, se vor crea condiii favorabile dezvoltrii mediului de afaceri. Proiectul are o valoare total de 11,5 milioane de lei, iar contractul a fost semnat n luna august 2011.

  2. Amenajare treceri la nivel cu liniile detramvai

  Proiectul urmrete reamenajarea a 25 de treceri la nivel cu liniile de tramvai, existente pe patru arte-re importante de circulaie (str. Pdurii, Calea Radnei, str. N. Titu-les cu i str. Petru Rare). Impactul urmrit este acela de reducere a blocajelor n trafi c, de cretere a fl uiditii circulaiei i de reducere a duratei de deplasare. Totodat, prin aceast investiie se urmrete i reducerea gradului de poluare. Proiectul are o valoare total de 18,4 milioane de lei i o durat de 18 luni, contractul de fi nanare fi ind semnat n luna august 2011.

  1. Reabilitarea pasajului rutier Grdite Situat n centrul oraului Arad, pasa-jul Grdite traverseaz un pachet de linii ferate din zona Grii Arad i asigur accesul ctre Oradea, pe DN 71. Pasajul a fost construit n pe-rioada 1975-1980 i a fost consoli-dat n 1985, dar lipsa lucrrilor de ntreinere i reparaii, precum i intensifi carea trafi cului au afectat starea tehnic i funcionalitatea obiectivului. Prin proiect, se vor face reparaii la structura existent, fr a-i aduce modifi cri. Proiectul, cu o valoare total de 16,8 milioane de lei, are o perioad de execuie de 14 luni. Cererea de fi nanare a fost depus i evaluat, contractul de fi nanare fi ind semnat n luna august 2011.

  Aciuni concrete

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro8

  conforme cu obiectivele programu-lui. Doar aa sunt atinse rezultatele ateptate, impactul privind dezvol-tarea socio-economic i nivelul de absorbie dorit.

  CE AR TREBUI S FAC AUTORITILE ROMNEPENTRU A ACCELERA IMPLEMENTAREA PROGRAMULUI OPERAIONAL REGIONAL?

  nc de la nceputul implementrii Politicii Europene de Coeziune, ca-pacitatea administrativ a institu-iilor publice centrale, regionale i locale a fost, fr ndoial, un fac-tor determinant pentru succesul acestei politici n interiorul state-lor membre. Acest lucru este va-labil i n cazul Romniei. Tocmai de aceea au fost create fonduri de pre-aderare pentru rile n curs de aderare. Aceste fonduri au oferit oportunitatea de a obine exper-tiza i capacitatea necesare pentru pregtirea implementrii fondurilor structurale. Aceast expertiz tre-buie utilizat acum, ntr-o manier optim, n folosul programelor afl a-te n derulare.

  NE PUTEI DA EXEMPLE DE BUN PRACTIC DIN ALTE STATE MEMBRE UE?

  Nu exist un model standard pentru a mbunti dezvoltarea regional i nici pentru a dezvolta politici publice efi ciente. Totui, exist multe exemple practice i rezul-tate ale evalurilor din care putem nva. Comisia European a dez-voltat o baz de date didactic n materie de proiecte de succes i evaluri post-implementare a Politicii de Coeziune, cu scopul de a sprijini schimbul de bune practici ntre regiuni europene i ntre state membre. Aceast baz de date con-i ne numeroase exemple de proiec-te care ilustreaz practici partene-riale de succes sau modaliti prin care se pot promova i implementa strategii i politici complexe. Un bun exemplu de mbuntire a guvernrii i de importan a parte-neriatului real este managemen-tul n cazul Programului Scoiei de Aciuni Inovative (SIAP). Un factor cheie al execuiei de succes n cazul SIAP a fost crearea unui parteneri-

  CARE ESTE STADIUL IMPLEMENTRII PROGRAMULUI OPERAIONAL REGIONAL N COMPARAIE CU ALTE PROGRAME OPERAIONALE DERULATE N ROMNIA CU FONDURI STRUCTURALE?

  Execuia unui program operaional este evaluat prin instrumente care se refer la stadiul implementrii proiectelor, refl ectat n plile in-termediare ctre benefi ciari i, n fi -nal, n rata de absorbie a fondurilor alocate de Comisia European. Dei Programul Operaional Regional este destul de avansat fa de alte programe derulate n Romnia - n acest moment rata de absorbie este de 7,4%, aproape dubl fa de nivelul mediu de absorbie, la nivel naional, la sfritul lunii iu-lie 2011 -, totui este cea mai slab performan obinut de un stat membru UE. Este important s se neleag c absorbia fi nanciar nu este un scop n sine, ci mai degrab un indica-tor privind stadiul n care proiecte-le sunt implementate. n acelai timp, numai avnd proiecte bine ntocmite de la nceput, avem garania c se va atinge calitatea necesar unei bune implementri,

  Interviu cu Angela Martinez Sarasola

  AUTORITILE ROMNE TREBUIE S I PERFECIONEZE ABILITILE REFERITOR LA CAPACITATEA ADMINISTRATIV, ELABORAREA POLITICILOR I IMPLEMENTAREA PROIECTELOR

  eful Unitii pentru Romnia, DG Regio, Comisia European

 • SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011 9

  Regio n RomniaExemple europene

  at pentru dezvoltare care a inclus toi juctorii-cheie din domeniul sistemului scoian pentru ino vare (guvern regional, manager de pro-gram i benefi ciari). Managerul pro-gramului a lucrat ndeaproape cu administraia Guvernului scoian. Ei au stabilit nivelurile de manage-ment i structura de lucru pentru a asigura o conducere puternic i o direcie strategic programului, precum i pentru a contribui la pre-cizarea obiectivelor i proiectelor programului. O lecie important a fost aceea c avnd manageri cu grade diferite de experien din partea tuturor prilor implicate, n cadrul unui grup de coordonare i al unor grupuri de dezvoltare, s-a cre-at un lan puternic de responsabili-tate n cadrul programului.

  CARE ESTE EXPERIENA PE CARE AUTORITILE ROMNE AU CPTAT-O, N ULTIMII PATRU ANI, FOLOSIND FONDURILE STRUCTURALE I DE COEZIUNE I CUM POT ELE S FOLOSEASC ACEAST EXPERIEN, MAI TRZIU?

  2007-2013 este prima perioad de programare pentru Romnia. Experiena dobndit n aceast perioad de programare ar trebui folosit de autoritile romne pen-tru a mbunti performanele n ceea ce privete aplicarea Politicii de Coeziune. Autoritile romne trebuie s i perfecioneze abilitile referitor la capacitatea administrativ, elaborarea politici-lor i implementarea proiectelor. Doar n acest fel greelile din trecut pot fi depite, transformndu-le n experien util n viitor.

  CE AR TREBUI S FAC AUTORITILE LOCALE, CA BENEFICIARI AI PROIECTELOR FINANATE PRIN PROGRAMUL OPERAIONAL REGIONAL, PENTRU O MAI BUN IMPLEMENTARE A ACESTORA?

  Autoritile locale sunt actori foarte importani n Politica de Coeziune i n implementarea proiectelor. Mai nti de toate, autoritile locale sunt cele care aleg proiectele care s fi e depuse i dezvoltate la nivel local. n al doilea rnd, sunt direct responsabile pentru pregtirea pro-iectelor la nivel tehnic, un aspect foarte important, pentru c de aici decurge o implementare facil, ul-terior. n al treilea rnd, autoritile locale, n calitatea lor de benefi ciari, sunt autoriti contractante, i de aici decurge respon sabilitatea lor privind aplicarea corect a regulilor i principiilor n materie de achiziii publice, fi ind, astfel, actori- cheie n ceea ce privete asigurarea unei regulariti a cheltuielilor din cadrul proiectelor.

  CE IMPRESII V-A LSAT VIZITA LA PROIECTUL PE CARE AI AVUT OCAZIA S L VEDEI ATUNCI CND AI PARTICIPAT LA COMITETUL DE MONITORIZARE DIN LUNA MAI A ACESTUI AN?

  V referii la proiectul de reabili-tare a Palatului Culturii Theodor Costescu pe care l-am vizitat cu ocazia prezenei n Romnia la Co-mitetul de Monitorizare din 26-27 mai 2011, de la Drobeta Turnu Severin. Consider c asemenea vizi te sunt foarte folositoare, pen-tru c ne ofer prilejul de a vedea impactul direct i concret pe care l au investiiile din fonduri struc-turale asupra dezvoltrii regi onale. Acest proiect este, ntr-a de vr, un

  exemplu de restaurare a patrimo-niului cultural din Romnia i de stimu lare a dezvoltrii locale.

  PUTEI FACE O COMPARAIENTRE EXPERIENA TIMPURIE PE CARE A AVUT-O SPANIA N MATERIE DE UTILIZARE A FONDURILOR STRUCTURALE I CEEA CE SE NTMPL ACUM N ROMNIA, AVND N VEDERE C ACEASTA ESTE PRIMA DAT CND ARA NOASTR BENEFICIAZ DE ACESTE FONDURI? PN ACUM, SPANIA A ATRAS MAI MULI BANI DIN FONDURILE DISPONIBILE I ARE N DERULARE O MULIME DE PROIECTE DE INVESTIII. CE SFAT AI DA ROMNIEI PENTRU A EVITA SITUAIILE CE NGREUNEAZ IMPLEMENTAREA PROIECTELOR?

  Experiena utilizrii fondurilor structurale este diferit n Spania i Romnia. Cu toate acestea, pot spune c Spania este un exemplu de stat membru care are o bun capaci-tate administrativ, ceea ce a facili-tat, n mare msur, performana Spaniei n implementarea Politicii de Coeziune dup aderarea la UE.

  CARE SUNT BENEFICIILE ROMNIEI N URMTOAREA PERIOAD DE PROGRAMARE, 2014-2020?

  Discuiile privind urmtoarea peri-oad de programare, 2014-2020, au nceput deja. Comisia European a prezentat propunerile sale buge-tare i discuiile vor continua n cadrul Consiliului i Parlamentu-lui Euro pean. Romnia va trebui s in cont de obiectivele strategiei Europa 2020 atunci cnd va dezvol-ta noile progra me n cadrul Politicii de Coeziune.

  Interviu realizat de Ctlina JINGOIU

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro10

  LA RCIU, N JUDEUL MURE, COLILE AU FOST MODERNIZATE CU BANI EUROPENI

  CRETEREA CALITII SERVICIILOR EDUCAIONALE A FOST, PENTRU AUTORITILE PUBLICE LOCALE DIN CO-MUNA MUREEAN RCIU, O PRIORITATE STRATEGIC. ASTFEL, PRIN STRATE-GIA DE DEZVOLTARE A COMUNEI RCIU PENTRU PERIOADA 2007-2013, MODERNIZAREA TUTUROR UNITILOR DE NVMNT DIN LOCALITATE ESTE PROPUS CA OBIECTIV PRIORITAR.

  Un prim pas a fost fcut n anul 2006, cnd s-au fi nalizat lucrrile la corpul colii generale din locali-tatea Rciu, unitate care a devenit una dintre cele mai moderne coli din mediul rural.

  REABILITAREA, O INVESTIIE IMPERATIV

  Odat parcurs aceast etap, a de-venit imperativ reabilitarea celor-lalte dou uniti de nvmnt din comun, afl ate n localitile Sn-martinu de Cmpie i Ulie, pentru a corela necesitile cu obiectivele strategiei de dezvoltare local. nainte de a obine o surs de fi nanare pentru lucrrile la cele dou coli, Primria Rciu dispunea de proiec te tehnice, pentru reabili-tarea celor dou coli, i de studii de fezabilitate realizate din fon-duri bugetare puse la dispoziie de Minis terul Dezvoltrii Regionale i Turis mului - dar nu avea resurse pentru a demara lucrrile respec-tive. n contextul reducerii chel-tuielilor publice, n ultimii ani, ine-vitabil, fi nanarea nvmntului a avut de suferit.

  Prin urmare, nu numai c nu s-a putut lua n considerare o alo-care fi nanciar bugetar pentru

  susinerea unor investiii de am-ploare n cele dou coli din co-muna Rciu, dar nu au putut fi exe-cutate nici lucrrile de ntreinere curent. Astfel, situaia infrastruc-turii unitilor de nvmnt din localitile Snmartinu de Cmpie i Ulie s-a agravat, cldirile avnd defi ciene att n ceea ce privete

  gradul de siguran, gradul de uzur al utilitilor de baz, ct i n ceea ce privete dotarea cu echipamente. Pe de alt parte, accesul difi cil la educaie al copiilor din cele dou localiti determina, n mod vizi-bil, o cretere a ratei abandonului colar, n special n rndul populaiei de etnie rrom. Printre cauzele fenome nului s-au identifi cat capaci-tatea de colarizare insufi cient, lipsa condiiilor de bun desfurare a orelor de curs, distanele mari pn la cea mai apropiat coal, starea n care se afl au colile, pre-cum i lipsa dotrilor cu echipa-mente IT.

  REGIO, SOLUIAPENTRU FINANARE

  Iniiativa de a propune spre fi nanare reabilitarea celor dou spaii colare, prin intermediul Regio, s-a conturat n anul 2008. Prin proiect,

  Modernizareacolilor din Rciu,obiectiv strategic

  prioritar

  Regio n RomniaCalitate n educaie

  Elena OCEANU

 • SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011 11

  23de luni a duratimplementarea

  proiectului

  Regio n RomniaCondiii moderne

  benefi ciarul a propus crearea unei infrastructuri colare moderne, cu o arhitectur adecvat secolului XXI pentru desfurarea procesului de nvmnt, mbuntirea calitii actului educaional i asigurarea ac-cesului tuturor elevilor la procesul de nvmnt, crearea unui cadru adecvat de educaie n condiii op-time, dar i asigurarea unor condiii igienico-sanitare adecvate.

  SPAII MODERNIZATE, MOBILIER I DOTRI NOI

  n mod concret, proiectul preve de, pentru cele dou coli, reali za rea unor lucrri de izolaie termic, schim-barea integral a acoperiului, nlo-cuirea tmplriei i a pardoselilor, zugrveli, dotarea cu mobilier colar nou (bnci, scaune i dulapuri) i dotarea cu aparatur IT, dar i asigu-rarea de conexiune la internet. De asemenea, au fost prevzute ame-najarea de grupuri sanitare noi i construirea de instalaii de nclzire care s nlocuiasc sistemul cu sobe de teracot. Pentru coala general din Snmar tinu de Cmpie, a fost prevzut i o investiie pentru ra-

  cordarea la sistemul de canalizare, iar, pentru coala general Ulie, o microstaie de epurare. Contractul de fi nanare a proiectu-lui de modernizare a celor dou coli, cu bani din Fondul European pentru Dezvoltare Regional (FEDR) i de la bugetul de stat, a fost sem-nat n septembrie 2009 i s-a deru-lat pe o perioad de 23 de luni, fr sincope. Singura problem aprut n perioada derulrii investiiei a fost contractarea unor servicii de audit, ntruct nu au existat oferte pentru suma prevzut n proiect. Procedurile s-au prelungit, ceea ce a impus ncheierea a dou acte adiionale de prelungire a duratei de implementare de la 12 luni la 16 luni, i apoi, la 23 de luni.

  ELEVII AU BENEFICIAT DE REZULTATELE PROIECTULUI NC DIN ANUL COLAR PRECEDENT

  Totui, elevii celor dou coli au bene fi ciat deja de rezultatele proiec tului, deoarece, nc din sep-tembrie 2010, lucrrile de moder-

  nizare erau fi nalizate, la fel i achiziia de mobilier i echipa-mente IT. Astfel, anul colar 2010-2011 a fost primul n care elevii din Snmartinu de Cmpie i Ulie, au avut acces la condiii moderne de educaie.

  Rezultatele preconizate de benefi -ciar vor continua s fi e contabili-zate i n noul an colar. Practic, pe termen lung, este de ateptat ca ra-ta abandonului colar s intre pe un trend descendent, numrul elevilor nscrii la cele dou uniti s se apropie de circa 300, iar ponderea elevilor de etnie rrom nscrii la cursuri s creasc de la 15% la 25%.

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro12

  Regio n RomniaProvocri majore

  NVMNT RURAL COMPETITIV LA VLCELE, JUDEUL OLT

  NVMNTUL RURAL DIN ROMNIA A FOST, N ULTIMELE DOU DECENII, SUPUS UNOR PROVOCRI MAJORE. CONFRUNTAT CU FENOMENUL CONTINUU AL SCDERII POPULAIEI DE VRST COLAR, CU LIPSA CADRELOR DIDACTICE CALIFICATE, CU ABSENTEISMUL COLAR, DAR I CU O INFRASTRUCTUR DEPIT, NVMNTUL DE LA AR A CONTINUAT S FIE, TOTUI, EVALUAT DUP ACELEAI CRITERII CA I CEL DIN MEDIUL URBAN.

  Prin urmare, pentru a face fa cerinelor programei educaionale a fost necesar derularea unor activiti care s se raporteze per-manent la un sistem educaional performant. Acolo unde acest lucru s-a ntmplat, vorbim despre exem-ple de succes n materie de moder-nizare a sistemului de nvmnt, acolo unde nu s-a inut pasul cu cerinele i standardele, am asis-tat la comasri sau chiar desfi inri de uniti colare, parte a unui curs fi resc al reformelor sistemului de educaie din Romnia.

  PARTENERIAT COAL- ADMINSITRAIE LOCAL

  Cazurile n care autoritile lo-cale i responsabilii de nvmnt i-au unit eforturile pentru a asigu-ra condiiile de baz pentru activi-tatea i performana colar nu sunt puine. Dintr-o multitudine de exemple, ne oprim n materia-lul de fa la coala cu clasele I-VIII din comuna Vlcele, judeul Olt.

  nvmntul n aceast localitate are o istorie de peste un secol i jumtate. Potrivit datelor pstrate n monografi i, n comuna Vlcele,

  prima coal s-a nfi inat nc din anul 1838, pentru c localitatea avea peste 50 de familii, numrul minim necesar pentru nfi inarea

  Elena OCEANU

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  PROIECT:Consolidare, reabilitare i extindere coala cu clasele I-VIII, sat Vlcele, comuna Vlcele, judeul Olt

  BENEFICIAR: Unitatea administrativ teritorial VlceleVALOAREA PROIECTULUI 2.622.622 lei

  CONTRIBUIA FINANCIAR A UE: 1.746.194 leiCONTRIBUIA FINANCIAR A GUVERNULUI ROMNIEI: 267.065 lei

  CONTRIBUIA PROPRIE A BENEFICIARULUI: 609.363 lei

  DATA NCEPERII PROIECTULUI 15.04.2010

  DATA FINALIZRII PROIECTULUI: 14.06.2012

  ORGANISM INTERMEDIAR: Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud-Vest OlteniaAUTORITATE DE MANAGEMENT

  Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului

 • 13

  colilor steti. Astzi, comuna are dou coli i trei grdinie, uniti care primesc la cursuri peste 300 de colari i precolari.

  TREI UNITI DE NVMNT AU FOST REABILITATE

  Pentru a asigura condiiile optime actului educaional, autoritile publice locale i responsabilii de la nivelul nvmntului local, au fcut eforturi n ultimii ani, pentru a aduce infrastructura unitilor de nvmnt din localitate la un nivel optim pentru cursurile desfurate n aceste spaii. Cel puin trei uniti din comuna Vlcele o grdini i dou coli au trecut, n ultimii ani, printr-un amplu proces de reabili-tare i modernizare, parte a unor proiecte care au primit fi nanri eu-ropene.

  INVESTIIE AMPL LA COALA DE COORDONARE DIN VLCELE

  Unul dintre proiecte are n vedere consolidarea, reabilitarea i ex-tinderea colii cu clasele I-VIII din satul Vlcele, care benefi ciaz de fi nanare n cadrul Programului Operaional Regional, Axa Prioritar 3. Costul investiiei se ridic la 2,6 milioane de lei, din care contribuia UE i de la bugetul de stat este de circa 2 milioane de lei. Contractul pentru renovarea colii din Vlcele, care are i rol de coordonare pen-tru toate celelalte uniti colare din comun, a fost semnat n aprilie 2010 i are o perioad de execuie de 26 de luni. Proiectul prevede consolidarea spaiului principal al

  colii i extinderea spaiilor pen-tru bibliotec i depozitarea pro-duselor alimentare din cadrul pro-gramului Cornul i laptele. Reno-varea imobilului principal (corpul A) include reface rea tencuielilor, a pereilor i tava nelor, refacerea pardoselilor, nlocuirea tmplriei, dar i mbrcarea pereilor n lam-briuri din lemn. De asemenea, se vor izola pereii exteriori, se vor reface scrile de acces i va fi construit o ramp pentru persoane cu dizabiliti motorii. Conform activitilor proiectului, se vor desfura lucrri pentru asigu-rarea apei curente la grupurile sani-tare, alimentarea cu ap potabil a colii, canalizarea i epurarea apelor reziduale. n plus, slile de clas vor

  benefi cia de mobilier colar nou, iar spaiile vor fi nclzite cu ajuto-rul unei centrale termice care va fi achiziionat tot n cadrul proiectu-lui. Pentru cel de-al doilea spaiu inclus n proiectul de reabilitare (corpul C) este prevzut realiza-rea unei copertine care va mpiedi-ca ptrunderea apei n subsolul cor-pului A, dar i va i proteja pe elevi, pe timp de ploaie, atunci cnd ies n recreaie.

  Eforturi conjugate

  Regio n Romnia

  SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

  ELEVII SE MUT N COAL, CEL TRZIU N PRAG DE IARN

  n momentul de fa, stadiul lucrrilor de consolidare i extindere se apropie de 64%. Constructorul i benefi ciarul ncearc s urgenteze lucrrile, n aa fel nct la debutul nou-lui an colar, 2011-2012, elevii s poat fi mutai, din spaiul provi-zoriu n care au nvat anul tre-cut, n localul reabilitat al colii. Dac acest lucru nu va fi posi-bil chiar de la nceputul noului an colar, elevii vor avea acces la spaiul complet reabilitat i modernizat, cel mai trziu la n-ceputul iernii.

  2,6milioane de lei pentru o coal

  modern

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro14

  Regio n Romnia

  CAPACITI NOI DE COLARIZARE LA LICEUL DIN RCARI (DMBOVIA)

  MODUL TRADIIONAL DE ORGANIZARE A NVMNTULUI ROMNESC A FCUT CA, DE-A LUNGUL TIMPULUI, COLILE DIN AEZRILE URBANE DE MICI DIMENSIUNI, S FIE CENTRE DE INTERES NU NUMAI PENTRU LOCUITORII ORAELOR RESPECTIVE, CI I PENTRU POPULAIA COLAR DIN COMUNELE LIMITROFE.

  Dar, ca s fac fa cererii de colarizare, aceste uniti au nevoie de investiii att n infrastructur, ct i n dotri, scopul fi nal fi ind ace-la de a favoriza accesul la educaie.

  COLILE DIN ORAELE MICI, CENTRE DE EDUCAIE POLARIZATOARE PENTRU COMUNELE LIMITROFE

  Unul dintre proiectele care sunt circumscrise acestui obiectiv este i cel referitor la modernizarea Liceu-lui Teoretic Ion Ghica din oraul Rcari, judeul Dmbovia. Oraul Rcari are n administrare localitile rurale Ghergheni, Mavrodin , Colacu, Ghimpai, Sbieti, Blneti i Stneti. n ora, dar i n arealul limitrof, exist un numr mare de familii de etnie rrom i de familii dezavantajate social. n plus, reve-nirea acas a multor familii care au lucrat n strintate, ar putea acu-tiza, n perioada urmtoare proble-mele de ordin social. Adugnd la situaia expus i factorii natu-rali, precum evoluia demografi c ce refl ect o cretere a natalitii, este uor de prognozat c, la nive-lul nvmntului obligatoriu se va

  resimi, n anii urmtori, o cerere n cretere pentru spaii de nvmnt i pentru servicii educaionale. Por-nind de la aceste premise, Primria Rcari a iniiat un proiect de reabili-tare, modernizare i extindere a Lice-ului Teoretic Ion Ghica din locali-tate.

  SPAII COLARE EXTINSE, TEREN DE SPORT MULTIFUNCIONAL

  Prin proiect s-a propus reabili-tarea i modernizarea spaiilor colare, extinderea construciei exis tente, amenajarea unui teren multifuncional de sport, precum i mprejmuirea ntregului spaiu al li-ceului. De asemenea, au fost inclu-se dotri cu echipamente de labo-rator, achiziie de echipamente IT i dotri pentru bibliotec i sala de lectur. Proiectul, semnat n iunie 2010, benefi ciaz de o fi nanare de peste 7 milioane de lei, din fonduri europene i de la bugetul de stat, i are o perioad de implementa-re de 17 luni. Demarate n februa-rie 2011, lucrrile de construcie se apropie de fi nal. Prin proiectul de extindere a fost construit un corp nou de cldire, alipit construciei existente, imobil care va adposti dou laboratoare (de fi zic i de biologie), un cabinet psihologic, o bibliotec cu sal de lectur i o sal multifuncional. Terenul multifuncional de sport a fost realizat prin amenajarea a trei suprafee sportive - de handbal, de baschet i de tenis -, precum i a

  unor tribune i a aleilor pie tonale de acces. Terenul dispune i de o instalaie de nocturn. n plus, au fost create alei carosabile i un spaiu de parcare cu 18 locuri.

  ECHIPAMENTE MODERNE PENTRU ACTIVITI COLARE

  O ultim etap a proiectului pre-vede achiziia de echipamente, procedurile de achiziie public fi ind n desfurare. Cu un buget de 209.885 lei, vor fi achiziionate 5 calculatoare, mobilier pentru la-boratoare, pentru bibliotec i sala de lectur, precum i dotri pentru sala de festiviti (videopro iector, retro proiector, ecran de proiecie i sistem audio). De aseme nea, pen-tru buna desfurare a activitilor sportive care se vor desfura pe noul teren de sport, vor fi achiziionate echipamentele necesare (pori de handbal mobile, couri de baschet i fi leu pentru terenul de tenis). Echipa de implementare a proiectu-lui de la Liceul Teoretic Ion Ghica din Rcari preconizeaz c investiia se va fi naliza n jurul datei de 15 oc-tombrie 2011, cnd vor fi deja insta-late i echipamentele achiziionate prin proiect, astfel nct elevii s poat utiliza ct mai repede noile spaii colare.

  PACCIT

  coli polarizatoare

  Ctlina JINGOIU

 • SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011 15

  Regio n Romnia

  LICEENII DE LA SZEKELY MIKO, DIN JUDEUL COVASNA, VOR AVEA SAL I TEREN DE SPORT

  COLEGIUL SZEKELY MIKO ESTE UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE I MAI VECHI UNITI DE NVMNT DIN JUDEUL COVASNA. SITUAT N CENTRUL ISTORIC AL MUNICIPIULUI SFNTU GHEORGHE, NTR-UN ANSAMBLU DE CLDIRI N CARE CEL MAI VECHI IMOBIL DATEAZ DIN 1870, LICEUL COVSNEAN AVEA NEVOIE DE O REABILITARE COMPLET PENTRU A FI MBUNTITE CONDIIILE DE STUDIU OFERITE CELOR PESTE 1.300 DE ELEVI AI UNITII.

  REABILITRI, EXTINDERI, RECOMPARTIMENTRI

  Ansamblul care formeaz colegiul a fost serios avariat n urma cutre-murelor din 1940 i 1977. Chiar dac, de-a lungul timpului, s-au mai deru-lat lucrri de consolidare, se impu-nea reabilitarea integral a spaiilor colare pentru a oferi condiii op-time de funcionare instituiei de nvmnt. Investiia era cu att mai necesar, cu ct modul n care era construit liceul i felul n care erau dispuse instalaiile aferente fceau ca ansamblul s fi e, de fapt, o ngrmdire a unor amenajri ade-sea incoerente sau de neutilizat. Aceast stare de fapt se repercu-ta asupra activitii din colegiu, n sensul c exploatarea cldirilor era anevoioas i, n acelai timp, cos-tisitoare. n plus, ansamblul liceal ducea o lips acut de spaiu, pen-tru c nu exista o curte n care elevii s se relaxeze n recreaii i niciun teren de sport.

  Mai mult, cldirile n care funcionau sala de festiviti i biblioteca erau total nepotrivite rolului acestora. De exemplu, biblioteca era amplasat n spaiul unei buctrii, iar sala de festiviti era nghesuit n sa-la de mese a fostei cantine. Pentru o instituie de nvmnt liceal de prestigiu toate aceste probleme au fcut ca lucrrile de reabilitare, ex-tindere i modernizare s fi e nu nu-mai necesare, ci i urgente.

  9 MILIOANE DE LEI PENTRU MODERNIZAREA SPAIILOR LICEULUI

  Oportunitatea de fi nanare a proiec-tului de reabilitare a aprut n cadrul Programului Operaional Re-gional, Axa Prioritar 3, DMI 3.4 Re-abilitarea, modernizarea, dezvol-tarea i echiparea infrastructurii educaionale preuniversitare, uni-versitare i a infrastructurii pen-tru formare profesional continu. Oportunitatea a fost valorifi cat de autoritile publice locale, respec-tiv Primria Sf. Gheorghe care este benefi ciara unei fi nanri Regio n valoare de peste 9 milioane de lei, pentru modernizarea spaiilor n care funcioneaz colegiul. Proiec-tul prevede reabilitarea complexu-lui de cldiri, amenajarea slii de sport, dar i a unui teren de sport,

  5 noi sli de clas

  create prin mansardarea unuia

  dintre corpurilecldirii

  Ctlina JINGOIU

  Spaii optime

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro16

  Regio n RomniaAmenajri adecvate

  pe acoperiul uneia dintre cldiri, mutarea slii de festiviti i a bi-bliotecii n spaii adecvate, precum i amenajarea unor spaii verzi.

  n plus, prin proiect, se urmrete dotarea i echiparea Colegiului Szekely Miko cu echipamente IT i echipamente sportive. Nu n ultimul rnd, se va asigura i o mai bun efi cien energetic a spaiilor, n urma lucrrilor. Planifi carea lucrrilor de reabilitare, extindere i modernizare a spaiilor colare, a fost gndit n mai multe etape.

  SPAII COLARE SUPLIMENTARE DUP PRIMA ETAP A PROIECTULUI

  Cea mai veche arip a Colegiului Szekely Miko, compus din parter i dou etaje, a fost in-clus ntr-o prim etap, fina-lizat n septembrie 2010. Odat cu reno varea acestui corp de cldire i cu mansardarea lui s-au creat ncperi noi. Este vor-ba despre cinci sli de clas care erau absolut necesare pentru ca elevii s nu mai nvee n spaii nencptoare.

  SAL DE SPORT LA SUBSOL, TEREN DE SPORT PE ACOPERI

  Odat rezolvat problema spaiului colar, proiectul a continuat cu cea de-a doua etap care pre-vede lucrri la un al doilea corp al

  ansamblului. Este vorba despre un imobil care va gzdui, la subsol, sa-la de sport i vestiarele, iar la nive-lul urmtor, sala de festiviti. Pe acoperiul acestui imobil va fi ame-najat un teren de sport.

  n cadrul aceluiai corp de cldire, dar avnd o intrare separat, biblio-teca liceului va fi gzduit la demi-sol i nivelul unu.

  Lucrrile de consolidare sunt deja fi -nalizate, iar constructorul lucreaz, n prezent, la fi nisajele interioare i exterioare, precum i la amenaja rea instalaiilor interioare, termenul de fi nalizare fi ind fi xat naintea debu-tului noului an colar. Tot pn atunci se vor fi naliza i lucrrile la noua sal de sport, obiectiv pentru care termenul limit a fost devansat, ast-fel nct s poat fi dat n folosin odat cu nceperea cursurilor.

  Proiectul de reabilitare de la Cole-giul Szekely Miko urmeaz s se ncheie, conform contractului, n martie 2013. Lucrrile efective se vor fi naliza, ns, mai devreme. Conform proiectului, n perioada urmtoare vor fi amenajate curtea liceului i spaiile verzi.

  Efi cien energetic sporit cu

  5%, n urma

  reabilitrii1.306

  elevi, benefi ciari ai investiiei

 • SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011 17

  Regio n Romnia

  COALA I.G. DUCA DIN PETROANI, HUNEDOARA, O UNITATE CARE A ADUS VIITORUL N PREZENTELEVII DISPUN DE SPAII MODERNE I DE TEHNOLOGIE PERFORMANT

  COALA I.G. DUCA DIN MUNICIPIUL PETROANI ESTE UNA DINTRE CELE MAI MARI, DAR I CELE MAI VECHI INSTITUII DE NVMNT DIN REEAUA JUDEULUI HUNEDOARA. CU O TRADIIE DE PESTE APTE DECENII, INSTITUIA S-A REMARCAT DE-A LUNGUL TIMPULUI PRIN ACTIVITILE DESFURATE, PRIN PERFORMANELE DASCLILOR I DIPLOMELE I DISTINCIILE OBINUTE DE ELEVII DIFERITELOR GENERAII CARE AU FRECVENTAT CURSURILE ACESTEI COLI.

  SPAII LIMITATE, SOLICITRI DE COLARIZARE NUMEROASE

  coala I.G. Duca cuprinde mai multe forme de nvmnt: precolar, primar, gimnazial i supli-mentar de muzic. n prezent, uni-tatea de nvmnt are un numr total de 1.239 de elevi care nva n dou corpuri de cldire. Faptul c unitatea de nvmnt este una dintre cele mai cutate, statut pe care l datoreaz performanelor colare obinute n timp, este dovedit i de solicitrile privind n-scrierea elevilor n aceast coal, solicitri care se fac, n fi ecare an, anticipat. n condiiile unui asemenea re-nume, era absolut necesar ca uni-tatea de nvmnt s se ridice la standarde nalte i n ceea ce privete condiiile de desfurare a procesului educaional. Pentru a

  mbunti aceste condiii, a fost iniiat proiectul O coal pentru viitor, proiect care a obinut o fi nanare nerambursabil din fon-duri europene n valoare de circa 5,7 milioane de lei i care a primit und verde n decembrie 2009, cnd a fost semnat contractul de fi nanare.

  SPAII COLARE I TEREN DE SPORT, REABILITATE

  Proiectul de investiii a prevzut att activiti de reabilitare a ce-lor dou localuri ale colii, pentru exploatarea durabil a acestora, n vederea conservrii i utilizrii de ctre generaiile viitoare, ct i activiti care au urmrit crea-rea unei baze materiale moderne i utile att elevilor, ct i dasclilor. Spaiile n care funcioneaz coala hunedorean dateaz din 1936.

  innd cont de vechimea i sta-diul de degradare a acestora, prin proiect s-au propus lucrri de mo-dernizare i reabilitare. Astfel, la sediul vechi al colii au fost n-locuite tmplria cu una nou, din lemn stratifi cat, cu geam termo-pan, dar i instalaiile de nclzire. Aceast investiie a asigurat o mai mare autonomie energetic a cldirii, reducndu-se costurile cu nclzirea. Pentru acelai imobil au fost prevzute i lucrri de consoli-dare a grinzilor i planeului de la demisol, dar i a scrilor de acces, lucrri care se impuneau ca urmare a degradrilor considerabile constatate i printr-un raport de expertiz tehnic. Nu n ultimul rnd, slile de clas i holurile au benefi ciat de schimbarea pardoselilor nvechite i degradate, care au fost nlocuite cu tarchet (covor PVC).

  Ctlina JINGOIU

  Standarde nalte

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro18

  coal i tehnologie

  Regio n Romnia

  Pentru sediul nou, proiectul a inclus reabilitarea acoperiului, moder ni-zarea instalaiei termice, instala-rea tarchetului i a unor lambriuri n slile de clas. n plus, tot ca investiie n proiect, a fost prevzut i reabilitarea terenului de sport. Aceasta era necesar, ntruct se afl a ntr-o stare avansat de degra-dare i, la momentul respec tiv, era singurul loc unde se puteau desfura activitile sportive. n-tre timp, coala a benefi ciat de o alt investiie care a fcut posibil construirea unei sli de sport, dar terenul reabilitat constituie, n continuare, o alternativ pentru activitile sportive din timpul verii i primverii.

  ECHIPAMENTE IT I INTERNET N TOATESLILE DE CLAS

  Separat de investiia pentru moder-nizarea spaiilor colare, coala I.G. Duca a benefi ciat, n cadrul aceluiai proiect, de fi nanare pen-tru achiziionarea de echipamente

  IT i sisteme de internet care fac din unitatea colar una dintre cele mai moderne coli din ar. Pentru fi e-care dintre cele 54 de sli de clas s-au achiziionat cte un laptop, un videoproiector cu ecran pentru proiecii, un copiator multifuncional (prevzut i cu imprimant) i o tabl inteligent. n plus, toate spaiile colii dispun acum de o reea

  informatic cu sistem wireless. O asemenea achiziie, pentru o coal, pare mai degrab un vis, la nivelul infrastructurii colare din Romnia. Importana ei este, ns, de ne-contestat, n secolul vitezei, cnd pregtirea elevilor se poate efi cien-tiza cu ajutorul mijloacelor de infor-mare i de multiplicare a informaiei, existente chiar n clasa de curs.

  TEHNOLOGIE NALT PENTRU ELEVI

  Prin proiectul O coal pentru viitor, n fi ecare sal de clas a colii I.G. Duca, a fost montat cte o tabl inteligent, de forma unui ecran de mari dimensiuni, funcional ntr-un sistem care include un computer cu acces la internet i un videoproiector. Utilizatorul poate folosi tabla inteligent, prin comand tactil sau cu ajutorul unor markeri speciali. Senzorii din ecran preiau comanda tactil i o transmit computerului.

  Practic, tabla inteligen poate fi folosit pentru a ndeplini rolul de comand al tastaturii, iar, ulterior, imaginea oferit de computer este proiectat pe ecranul tablei. Prin intermediul acestei tehnologii, elevul nu mai trebuie s se deplaseze la computer, ci l poate folosi de la distan, dn-du-i comenzi cu ajutorul tablei. Sistemul convertete scrisul de mn n scris electronic, iar rezultatul poate fi salvat, tiprit sau trimis prin e-mail.

 • 19

  Investiii pentru viitor

  SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

  COALA DIN BISTRIA BRGULUI, JUDEUL BISTRIA-NSUD, PRINTRE PRIMELE DIN AR REABILITATE CU FONDURI REGIO

  COALA GENERAL NR. 2 DIN BISTRIA BRGULUI ESTE UNA DINTRE PRIMELE UNITI DE NVMNT DIN ROMNIA REABILITATE CU FONDURI STRUCTURALE ALOCATE PRIN PROGRAMUL REGIO, AXA PRIORITAR 3.

  Proiectul de modernizare a ce-lor dou corpuri de cldire care formeaz localul colii din locali-tatea bistriean s-a derulat n peri-oada septembrie 2009 - septembrie 2010 i a avut o valoare eligibil de circa 3 milioane de lei.

  Prin proiectul Regio, Primria din Bistria Brgului i-a propus ex-tinderea i modernizarea spaiului colii. Necesitatea investiiei a fost determinat, n primul rnd, de starea precar i gradul avansat de uzur al celor dou imobile n care se desfurau cursurile. Acoperiul cldirilor era deteriorat, ceea ce fcea ca, la fi ecare ploaie, s se in-fi ltreze apa n perei, tmplria era veche i nu mai asigura o termoizo-lare corespunztoare, nclzirea era asigurat cu sobe de teracot care aveau nevoie de recondiionri n fi ecare an. n plus, aprovizionarea cu ap a elevilor era asigurat cu ajutorul unor butoaie din lemn, ceea ce crea riscul mbolnvirii pentru colari. Nu n ultimul rnd, grupurile sanitare (latrine) amena-jate n curtea colii erau improprii i creteau riscul unor mbolnviri din cauza condiiilor igienico-sani-tare improprii. Proiectul Regio propus spre fi nanare a avut i o component care a urmrit dotarea

  tehnic i cu material didactic a colii, ntruct majoritatea mate-rialelor de care unitatea dispunea erau nvechite i uzate.

  UN PROIECT COMPLEX I COMPLET

  Prin proiectul propus de Primria din Bistria Brgului s-a solicitat fi nanare pentru supraetajarea unu-ia dintre localuri, care gzduiete cursurile din nvmntul primar, dotarea cu echipamente IT i mate-riale didactice. Investiia, aa cum a fost conceput n ansamblul su, a urmrit s asigure sufi cient spaiu pentru o activitate educaional normal. Astfel, prin extinderea spaiului colar, cel mai important benefi ciu obinut a fost acela c elevii ciclului primar nu mai sunt obligai s nvee n dou schim-buri, aa cum se ntmpla n tre-cut, din cauza numrului insufi cient de sli de clas. Pe de alt parte, spaiile reabilitate i noile dotri au

  creat premisele creterii accesului la educaie al copiilor din Bistria Brgului, n condiiile unei creteri demografi ce constante.

  CLDIRI REABILITATE, CENTRAL I GRUPURI SANITARE NOI

  Lucrrile realizate, n cadrul proiec tului, pentru modernizarea spaiului colar au vizat dou cor-puri de cldire. La primul dintre ele, un imobil fr etaj, s-au con-solidat fundaia i planeul, s-a schimbat acoperiul, s-a nlocuit tmplria i au fost izolate termic slile de clas. n cazul celui de-al doilea local, n regim P+1, etajul care era construit din material lem-nos a fost dezasamblat pentru a fi refcut pe structur din zidrie. Celelalte lucrri au urmrit izolarea pereilor exteriori cu polistiren ex-trudat, nlocuirea tmplriei, pla-carea pereilor slilor de clas cu plci de rigips i realizarea unui nou

  Elena OCEANU

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro20

  Efecte vizibile

  Regio n Romnia

  acoperi. De asemenea, pentru am-bele spaii colare au fost prevzute amenajri de jgheaburi i burlane, dar i realizarea de trotuare pe circumferina colii. Investiia a fost completat de oganizarea unor spaii de interi-or pentru grupurile sanitare care au fost amenajate, astfel nct s rspund cerinelor necesare pen-tru autorizarea sanitar a unitii colare. Spaiile au fost placate cu gresie i faian i au dispus de toate dotrile n ceea ce privete instalaiile sanitare.

  O alt achiziie important a fost centrala termic pe combustibil so lid care a permis renunarea la sobele din teracot. Centrala a fost instalat ntr-un spaiu adiacent colii, nou cons tru it, cu fi nanare asigurat prin acelai proiect.

  Alte lucrri au vizat amenajarea aleilor de circulaie din jurul colii, a spaiilor verzi, precum i m-prej muirea terenului colii cu un gard de srm, n timp ce gardul din faa colii a fost realizat din ele-mente prefabricate ornamentale.

  MOBILIER NOU I ERGONOMIC N SLILE DE CLAS

  n proiectul Regio destinat colii din Bistria Brgului a fost prevzut i achiziia de mobilier nou pentru slile de clas, pentru cancelaria colii i pentru labora-toare. S-au cumprat, de aseme-nea, dulapuri pentru sli i labo-ratoare, mobilier specifi c pentru sala de gimnastic i pentru slile de grdini care funcioneaz tot n localul colii. La fel de important este i achiziia de echipamente electronice i IT. Slile de clas benefi ciaz, dup implementa rea proiectului, de 15 computere cu sisteme de opera-re i licenele aferente, o tabl electronic, un videoproiector i cri de specialitate. Imaginile proiectate pe tabla electronic sunt tridimensionale si sunt vi-zualizate de colari cu ajutorul ochelarilor 3 D. Aceast tehnolo-gie este folosit mai ales la orele de fi zic, geometrie i bio logie, facilitnd nelegerea cu ajuto-rul proieciilor tridimensio nale. Achiziia de materiale didac tice noi a inclus hri, plane i mu-laje, precum i aparatur audio-video.

  Procesul instructiv-educativ s-a mbuntit simitor prin amenajarea de laboratoare i cabinete n care acesta se desfoar la un nivel calitativ ridicat. Prin reabilitare, s-a mrit spaiul destinat nvmntului, ceea ce a dus la obinerea unor rezultate mai bune la nvtur, deoarece elevii sunt mult mai odihnii. Au fost create dou grupe de grdini unde precolarii desfoar activiti recreative n condiii foarte bune. Director al colii Gen. nr. 2 Bistria Director al colii Gen. nr. 2 Bistria Brgului, Prof. Viorel Brgului, Prof. Viorel IANIIANI

  Foarte important este faptul c nu se mai nva n dou schimburi i coala dipune de sli de clas sufi ciente. Pentru elevii din ciclul primar, mersul la coal dup-amiaz era foarte obositor i iarna cnd, la terminarea orelor, era deja ntuneric, noi, prinii, trebuia s ateptm copiii i s-i nsoim spre cas. Pot spune c sunt foarte mulumit de condiiile create pentru copiii notri. Ancua POP, printeAncua POP, printe

  Acum avem cldur, bi moderne, sli de clas luminoase i clduroase, mobilier nou, sal de sport, laboratoare, cabinete, calculatoare, trebuie doar ca noi s profi tm de toate astea, s nvm bine i s avem grij de ele. Diana POP, elev n clasa a III-a.Diana POP, elev n clasa a III-a.

 • 21

  Iniiative sociale

  Bani europeni n Uniunea European

  SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

  ABILITATEA DE A FI IMPLICAT I DE A FI ACTIV CA LOCUITOR AL UNEI COMUNITI DEVINE DIN CE N CE MAI IMPORTANT N CONTEXTUL SCHIMBRILOR RAPIDE CARE SE PRODUC LA NIVELUL AEZRILOR URBANE. DIN PCATE, ACESTE ABILITI SE POT LOVI DE PIEDICI CONCRETE CARE CONDUC LA IZOLARE SOCIAL.

  De pild, n multe din cartierele oraului Rotterdam, un numr mare de rezideni duc lips de competene lingvistice n olandez, ceea ce i mpiedic s participe, n cali-tate de actori sociali, la activitatea comunitii n care triesc. n acest context, un proiect dedicat copi-ilor, Studioul de Limb i Media De Maakwereld, s-a dovedit a fi deja un succes real n mbuntirea att a competenelor lingvistice, ct i a capacitii de interaciune social. Proiectul, derulat prin intermediul Fondului European pentru Dezvol-tare Regional, cu o contribuie a Uniunii Europene de 298.541 euro, a atras, n perioada august 2002-decembrie 2006, peste 10.000 de participani.

  De la demararea proiectului De Maakwereld, 60 de studeni le-au predat copiilor, iar acest concept al proiectului le-a permis s ia parte, n mod activ, la provocrile sociale i economice. Au fost create apte locuri de munc pentru studeni i, totodat, un numr similar de vizi-te de schimb de experien s-au adugat la dinamica proiectului.

  COMPETENELE LINGVISTICE, UN INSTRUMENT UTIL

  Nivelul redus de competene lingvistice poate deveni un obsta-col serios pentru implicarea activ n viaa local. Maakwereld (un cuvnt inventat de ctre copii n cadrul proiectului) este un ate-lier / studio din cartierul Oude Noorden al oraului Rotterdam. Pentru a-i mbunti abilitile, copiii au luat parte la activiti cre-ative i distractive care i-au aju-tat s nvee, mult mai uor, olan-deza. n total, au fost desfurate 64 de activiti culturale, care au inclus realizarea de brouri, ziare, materiale TV. Totodat, proiectul a avut o important component care s-a bazat pe activitatea de creaie, copiii fi ind stimulai s compun poezii, cntece sau s interpreteze diferite roluri.

  Distracia a fost catalizatorul reuitei proiectului, cunoscut fi ind faptul c micuii se exprim mai uor atunci cnd se bucur. Creaiile lor, de asemenea, au insufl at un senti-ment de mndrie i au stimulat n-crederea n forele proprii.

  CONVERSAII COPILRETI

  Pentru a dezvolta gndirea copi-ilor, fi ecare sesiune a nceput cu o experien familiar, de exemplu, o discuie n grup n care fi ecare copil a fost rugat s descrie primul lucru pe care l-a fcut n acea zi. Ca atare, au nvat s se concen-treze mai bine. Tehnologia, de ase-menea, a intrat n joc - de exem plu, micuilor li s-au pus la dispoziie calculatoare pentru a scrie poezii scurte legate de experiena lor.Biroul de pres pentru copii a fost, de asemenea, un element im-portant, iar copiii din proiect au

  COPIII I ARTA COMUNICRII URBANE

  Dan CRBUNARU

 • www.inforegio.ro22

  Metod exemplu

  Bani europeni n Uniunea European

  cooperat printr-un alt program cu fi nanare european, URBAN II, cu Cineac Noord, companie de televi-ziune olandez, prin intermediul cruia copiii s-au intervievat ntre ei sau au luat interviuri unor rezideni sau funcionari publici pe probleme de interes civic, cum ar fi curenia urban.

  TEREN DE JOAC DIN MATERIALE RECICLATE

  Proiectul De Maakwereld continu s se deruleze prin Fundaia pentru Copii Meidoorn, un centru social-artistic pentru copiii din Rotter-dam. Potrivit site-ului http://kinderparadijs.net, activitile se desfoar ntr-o cldire-coal.Fundaia benefi ciaz de un atelier de lucru pentru activiti, o grdin i un incitant teren de joac con s tru -it din materiale reciclate. Echi-pa este format din profesioniti bine instruii din diferite disci-pline predate n coal. Activitile Fundaiei se desfoar pentru coli, dar i alte organizaii, cum ar fi asociaiile pentru locuine, bibli-o teci, organizaii de copii i cele implicate n programe tip after-

  school. Copiii pot opta pentru tea-tru, activiti n natur, muzic, art, dans, arte vizuale sau lecii de gtit.

  PROIECT PREMIAT LA EUROCITIES AWARDS

  Eforturile depuse de iniiatorii pro-iec tului au fost rspltite, n 2004, n cadrul competiiei Eurocities Awards 2004, gzduit la Viena, a crei tem a fost contientizarea public i promovarea dimensiunii sociale n orae.

  Copiii din programul De Maakwereld, alturi de Cineac Noord, care pro-duce un program de televiziune, au obinut premiul al doilea, cu un video clip realizat la un centru local pentru persoanele fr adpost din Rotterdam.

  Copiii au intervievat persoane fr adpost, iar cu aceast oca-zie au nvat ct de important este comunicarea n nelegerea reciproc. Eurocities Awards este un concurs anual, deschis celor 118 orae care fac parte din reeaua Eurocities.

  TOT MAI MULTE COLI PREIAU METODA MAAKWERELD

  Puterea efectelor acestui proiect a constat n atenia acordat la nivel personal i contactul real att cu copiii, ct i cu prinii lor. Prin sprijinul acordat de o companie de construcii de locuine, pro-gramul se deruleaz n continu-are. n plus, aproape fi ecare coal primar din acest cartier i din ce n ce mai multe coli din alte pri ale oraului, folosesc aceast metod pentru a mbunti utilizarea lim-bii olandeze.

  De Maakwereld m-a ajutat s m exprim pe hrtie i poezia a devenit o parte din mine. Maakwereld m-a fcut s mi dau seama c limba este cheia pentru dezvoltare.Dac tii limba, putei dobndi cunotine, afirm afirm JERNEY JERNEY LOUWERSELOUWERSE fost student aflat n practic n proiectul De fost student aflat n practic n proiectul De Maakwereld, n perioada 2004-2005.Maakwereld, n perioada 2004-2005.

  http://kinderparadijs.nethttp://ec.europa.eu

  Sursa:

 • 23

  Oportuniti de studiu

  Bani europeni n Uniunea European

  SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

  VIAA PE O INSUL POATE FI, DE MULTE ORI, O PROVOCARE GREA DIN CAUZA IZOLRII GEOGRAFICE I A INFRASTRUCTURII DISPONIBILE. DE ACEEA, UNIUNEA EUROPEAN, PRIN POLITICA DE COEZIUNE, RESPECTIV PRIN INTERMEDIUL PROGRAMELOR OPERAIONALE FINANATE DIN FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE REGIONAL (FEDR), A STABILIT CA REGIUNILE NDEPRTATE S BENEFICIEZE DE MSURI SPECIFICE I DE O FINANARE SUPLIMENTAR PENTRU A COMPENSA RMNERILE N URM CAUZATE DE MAI MULTE FENOMENE, PRECUM DISTANA MARE FA DE ZONELE DEZVOLTATE, INSULARITATEA, SUPRAFAA MIC, RELIEFUL I CLIMATUL DIFICIL ETC., CARE PREJUDICIAZ DEZVOLTAREA ECONOMIC I SOCIAL.

  Insula Bornholm, situat n est-ul Danemarcei, n Marea Baltic, este un astfel de exemplu. Una dintre problemele observate de-a lungul timpului a fost aceea c este foarte greu s atragi studeni i profe-sori pentru a desfura o activitate universitar, constant, ntr-un ase-menea loc.

  Cu toate acestea, cu ajutorul fon-durilor europene, un proiect al Academiei din Bornholm a reuit s dezvolte o gam mai larg de cursuri, faciliti de predare i chiar un mediu mai atractiv pentru cei care vor s studieze, la nivel uni-

  versitar. Programul s-a desfurat cu sprijin fi nanciar alocat din FEDR, n perioada 2000 2006, contribuia UE fi ind de 1,6 milioane de euro.

  IZOLAT, DAR INTEGRAT

  Nivelul ridicat al calitii nv-mntului superior din Bornholm este privit ca un factor determi-nant n dezvoltarea comunitii de pe insul, asigurnd dezvoltarea economiei bazate pe cunoatere i integrarea deplin a regiunii n piaa naional i internaional. Nevoia regiunii de a avea ceteni bine instruii i cu nalt califi care a devenit astfel o prioritate. Pro-iectul derulat cu sprijin euro pean a urmrit s ofere faciliti de pre-dare pentru mai multe instituii, care organizeaz cursuri n domeniul educaiei, consilierii i asistenei sociale n educaie.

  Proiectul integreaz Centrul Studen-esc Snorrebakken i Centrul de Resurse Educaionale. Pe lng di-versifi carea ofertei educaionale, proiectul ofer cadrelor didactice servicii de formare, dar i mate-rialele necesare instruirii pentru toate instituiile de nvmnt de pe insul.

  Unitile de nvmnt superior din Bornholm sunt conectate la nume-roase instituii de nvmnt mai mari din alte zone ale rii, asigu-rnd un nivel superior de educaie pe insul, nivel care, altfel, nu ar fi atins. Extinderea Centrului Peda-gogic existent a nsemnat c oamenii care triesc pe insul au acum po-sibilitatea de a alege dintr-o gam mai mare de cursuri i nu mai sunt nevoii s prseasc insula pentru a le frecventa pe cele de interes.

  TINERII DE PE INSULA BORNHOLM (DANEMARCA) POT STUDIA LA EI ACASANSA LE-A FOST OFERIT PRIN DIVERSIFICAREA CURSURILORUNIVERSITARE, N URMA UNUI PROIECT CU FINANARE EUROPEAN

  Dan CRBUNARU

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro24

  Mediu atractiv

  Bani europeni n Uniunea European

  Ca urmare a derulrii pro iectului, 145 de studeni au putut frecventa cursuri universitare incluse n ofer-ta educaional de pe insul.

  O BOGAT OFERT EDUCAIONAL

  Serviciile educaionale accesibi-le pe insul sunt oferite de Aca-demia Internaional Marea Baltic, nfi inat n 1976, i completat de specializrile oferite de Academia Borhnolm, nfi inat n 2001, ca o instituie independent, sub pa-tronajul municipalitii regionale. Prima include o coal comercial, o coal tehnic, o coal de afaceri, un colegiu tehnic i un departament pentru nvmnt la distan. Ele-vii i studenii se pot specializa n domenii precum comer, mecanic, industrie naval, tehnologii i comu nicaii, construcii, logistic i servicii. Principalele obiective ale Acade-miei Borhnolm sunt oferirea unui sprijin de calitate pentru progra-

  mele de nvmnt superior sau continuu i dezvoltarea infrastruc-turii pentru a adapta programele educaionale la cerinele pieei, cu ajutorul unui corp profesoral cu nivel nalt de pregtire. Aceas-ta ofer programe educaionale i de cercetare n domeniul asistenei i ngrijirii medicale, n domeniul peda gogic i tiinelor educaiei, n domeniul social i n domeniul ar-tistic al prelucrii ceramicii i sti-clei. De asemenea, exist i un pro-gram de cercetare pentru dezvol-tare turistic i regional.oala de asisteni medicali Bornholm ofer cursuri de educaie n do-meniul sanitar i social, avnd 250 de studeni. Institutul Naional Hjvang, care pregtete educa-tori sociali i institutori pentru precolari ofer training educaional i diplom n domeniul pedago-giei. Colegiul pentru munc social ofer o atenie special relaiilor de munc i a celor considerate de angajatori ca fi ind importante. Concentra rea pe piaa muncii este

  un element cheie pentru formele viitoare de educaie. Centrul pen-tru cercetare n domeniul turismu-lui coopereaz cu instituiile din regiunea Baltic i cu programele regionale de cercetare.

  PERSPECTIVE ATRACTIVE PENTRU EDUCAIA PE INSUL

  Locuitorii de pe insul benefi ciaz n prezent de extinderea Academiei, n sensul c acetia au o gam mult mai larg de cursuri la nivel local. Prin urmare, nu mai sunt nevoii s mearg pe continent. Noile oportuniti de educaie au creat un mediu mai atractiv, astfel nct Centrul poate atrage mai uor att studeni, ct i cadre didactice pe insul. Benefi ciile economice ale pro iectului sunt evidente, cu opt noi locuri de munc deja create. Creterea numrului de studeni a generat, de asemenea, ctiguri fi -nanciare semnifi cative pentru regi-une, ceea ce a dus la o cretere a cifrei de afaceri cu 2 milioane de euro.

  Nici nu se putea mai bine, sunt mprejurimi foarte frumoase. Cred c se tie c este mai uor s nvei cnd ai condiiile potrivite. Cei care au realizat proiectul au avut n vedere lumina, atmosfera i asta face cldirea att de perfect, mrturisete mrturisete JRGEN WLLERJRGEN WLLER care studiaz pentru a deveni care studiaz pentru a deveni profesor (n istorie, sport, studii sociale i matematic).profesor (n istorie, sport, studii sociale i matematic).

  http://ec.europa.euhttp://www.bornholmsakademi.dk

  Sursa:

 • 25

  Agend

  AUTORITATEA DE MANAGEMENT PENTRU POR (AM POR)MINISTERUL DEZVOLTRII REGIONALE I TURISMULUIStr. Apolodor nr. 17, Bucureti, Sector 5Tel:(+40 37) 211 14 09E-mail: [email protected]: www.inforegio.ro; www.mdrt.ro

  COMITETUL DE MONITORIZARE PENTRU POR (CM POR)Secretariatul CM PORTel: 0372 11 1413; 0372 11 1659Fax: 0372 11 1636Email: [email protected]

  ORGANISME INTERMEDIARE POR

  Agenia pentru Dezvoltare Regional Nord-Est (ADR Nord-Est)Str. Lt. Draghescu nr. 9, Piatra Neam, jude Neam, cod potal 610125Telefon: 0233 218071Fax: 0233 218072E-mail: [email protected]: www.adrnordest.ro

  Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud-Est (ADR Sud-Est)Str. Anghel Saligny nr.24, Brila, jude Brila, cod potal 810118Telefon: 0339 401018Fax: 0339 401017E-mail: [email protected]: www.adrse.ro

  Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud Muntenia (ADR Sud Muntenia)Str. General Constantin Pantazi, nr. 7A, cod potal 910164 Clrai, RomniaTelefon: 0242 331769Fax: 0242 313167E-mail: offi [email protected]: www.adrmuntenia.ro

  Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud-Vest Oltenia (ADR SV Oltenia)Str. Aleea Teatrului, nr. 2A, Craiova, jude Dolj, cod potal 200402Telefon: 0251 418240Fax: 0251 412780E-mail: offi [email protected]: www.adroltenia.ro

  Agenia pentru Dezvoltare Regional Vest (ADR Vest)Str. Proclamaia de la Timioara nr. 5, Timioara, jude Timi, cod potal 300054Telefon : 0256 491923,Fax : 0256 491981E-mail: offi [email protected]: www.adrvest.ro

  Agenia pentru Dezvoltare Regional Nord-Vest (ADR Nord-Vest)Str. Sextil Pucariu nr. 2, Cluj-Napoca, jude Cluj, cod potal 400111Telefon: 0264 431550Fax: 0264 439222E-mail: [email protected]: www.nord-vest.ro

  Agenia pentru Dezvoltare Regional Centru (ADR Centru)Str. Decebal nr. 12, Alba Iulia, jude Alba, cod potal 510093Telefon: 0258 818616/int. 110Fax: 0258 818613E-mail: offi [email protected]: www.adrcentru.ro

  Agentia pentru Dezvoltare Regional Bucureti Ilfov (ADR Bucureti Ilfov)Str. Mihai Eminescu, nr. 163, et. 2, Sector 2,cod potal 020555, BucuretiTelefon: 021 313 80 99Fax: 021 315 96 65E-mail: [email protected]: www.adrbi.rowww.regioadrbi.ro

  Ministerul Dezvoltrii Regionale i TurismuluiDIRECIA GESTIONARE FONDURI COMUNITARE PENTRU TURISM - organismul intermediar pentru turismBlvd. Dinicu Golescu 38, sector 1, BucuretiTel: 0372 144 003Fax: 0372 144 001Website: www.mdrt.ro

  ORGANISMELE DE IMPLEMENTARE I MONITORIZARE A PROGRAMULUI OPERAIONAL REGIONAL

  TRGU MURE, ROMNIA, 14 SEPTEMBRIE 2011 ntlnire de lucru - ADR Centru

  Organismul Intermediar al Programului Operaional Regional din Regiunea Centru va organiza o ntlnire de lucru la care vor participa reprezentanii autoritilor administraiei publice locale i ai ONG-urilor implicate n procesul de implementare a Regio, precum i membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategic i Corelare Centru. n cadrul edinei, se va analiza situaia la zi a implementrii Programului Operaional Regional n centrul rii. Aceast situaie va fi dezbtut n contextul discuiilor referitoare la Raportul de activitate al Ageniei pentru Dezvoltare Regional Centru pe primul semestru al anului 2011, n special cu privire la rezultatele programului Regio.

  BUCURETI, ROMNIA, 5-8 OCTOMBRIE 2011 Inventika- Salonul Internaional de Invenii, Cercetare tiinifi c i Tehnologii noi, ediia a XV-a

  Manifestarea se dorete a fi un suport pentru promovarea inteligenei romneti n ar i n strintate. Evenimentul se va desfura concomitent cu Salonul Cercetrii din cadrul Trgului Tehnic Internaional Bucureti TIB 2011 i va benefi cia de susinerea Camerei de Comer i Industrie a Romniei. Organizarea simultan a acestor manifestri ofer posibilitatea inventatorilor i cercettorilor de a se afl a fa n fa cu industria, reprezentat de expozanii prezeni la TIB, adic importante fi rme de producie i comer din ar i din strintate. Pe durata desfurrii evenimentului vor fi organizate o serie de conferine, work-shop-uri, mese rotunde i prezentri, cu scopul de a le oferi inventatorilor mediul propice pentru a-i face cunoscute inveniile i a realiza noi parteneriate. Locaia: Romexpo.

  VAROVIA, POLONIA, 20 SEPTEMBRIE 2011Conferin pe tema cercetrii n domeniul securitii

  Conferina este dedicat cercetrii n domeniul securitii att n cadrul celui de-al aptelea program-cadru, ct i n cadrul programelor naionale. Evenimentul este organizat de Institutul de Automatizri Industriale i Msurtori sub auspiciile Comisiei Europene i ale Preediniei poloneze a Consiliului European. Dezbaterile din cadrul conferinei vor acoperi teme precum folosirea tehnologiei prin satelit pentru securitatea intern, securitatea UE la frontierele externe sau infl uena cercetrii asupra securitii la nivelul societilor. Cei interesai pot participa numai pe baz de invitaie.

  HELSINKI, FINLANDA, 23-28 SEPTEMBRIE 2011 Competiia european dedicat tinerilor cercettori

  Concursul tinerilor oameni de tiin este o iniiativ a Comisiei Europene menit s promoveze cooperarea i schimburile ntre tinerii cercettori. Evenimentul are loc ntr-un ora diferit n fi ecare an. n 2011, oraul ales este Helsinki, Finlanda. Tinerii oameni de tiin au ansa de a ntlni persoane cu preocupri i interese similare, de a discuta i benefi cia de sfaturi din partea celor mai strlucii savani din Europa. Prin aceast iniiativ, Comisia urmrete s consolideze eforturile depuse de fi ecare ar participant pentru a atrage tinerii ctre cariere n domeniul tiinei i tehnologiei. La competiia european pot participa doar tineri cercettori care au fost selectai de jurii existente la nivelul fi ecrei ri.

  SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro26

  S mai i zmbim!

  Ai trecut prin Romnia i ai vzut un proiect Region desfurare? Trimite-ne o fotografi e pe [email protected], noi o publicm i cele mai reuite vor fi premiate!

  ZOOM REGIO

  Rebus - Europa1. Europa are pe cea mai mare ntindere a ei o clim ...................................

  2. Ora european renumit pentru Domul su afl at n centru ...........................

  3. Al doilea fl uviu din Europa este..................................................

  4. Cel mai mare port european este..................................................

  5. ara situat n Peninsula Iberica ..................................................

  6. Cea mai mare exportatoare mondial de fl ori este ..................................

  A

  BDescoper SOLUIA CAREU

  LUI

  alturat i trimite-o pn la

  1 octombrie 2011 la adresa de e-mail

  [email protected],

  cu meniunea Rebus Europa

  mpreun cu datele tale de

  contact i particip la extragerea

  tombolei Regio. Poi ctiga

  premii constnd n materiale

  promoionale Regio.

 • 27

  Colegialitate

  SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011

  Surs

  a: M

  ihai

  Bl

  escu

  , M

  anag

  er.r

  o

  S mai i zmbim!

  - Activitatea ta n fi rmne creeaz mari probleme cu Protecia Animalelor...

  - Puin mi pas ce spune horoscopul tu! i repet, nu am nicio veste bun pentru tine azi!

  - Cineva a fcut o greeal...

  - Cum adic e cea mai reuit petrecere de Crciun?!?Suntem n 2 februarie, Popescu!

  - Avertisment! Grafi cul urmtorpoate fi vizionat doar cu acordulsau mpreun cu medicul de familie...

  - Uneori regret c am fost declarat Angajatul lunii...

 • Autoritatea de Management POR (AM POR)Ministerul Dezvoltrii Regionale i TurismuluiStr. Apolodor nr. 17, Bucureti, Sector 5Website: www.mdrt.ro

  www.inforegio.roe-mail: [email protected] 11 14 09

  Dorii mai multe informaii?

  Investim n viitorul tu!Proiect selectat n cadrul Programului Operaional Regional i co-fi nanat de Uniunea European prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional.

  Numele proiectului: Sprijinirea activitilor de informare i publicitate pentru implementarea POR 2007-2013 pentru perioada 2009-2011Editor: Autoritatea de Management pentru Programul Operaional Regional Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului

  Data publicrii: septembrie 2011