revista Regio

of 32/32
La Braşov, terminale noi pentru călătorii civilizate Triunghiul mănăstirilor de la Tulcea Drumul Hanu Ancuţei – Girov, modernizat cu bani europeni Pasaje pentru fluidizarea traficului în Craiova Centrul Careiului, refăcut prin fonduri Regio Nr. 44, septembrie-octombrie 2015 Radu Dinescu, UNTRR: „Creşterea cotei de piaţă a României în transporturile globale este prioritară“ REGIO ÎN SPRIJINUL MOBILITĂŢII
 • date post

  04-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  3

Embed Size (px)

description

revista Programului Operational regional 2007-2013

Transcript of revista Regio

 • La Braov, terminale noi pentru cltorii civilizate

  Triunghiul mnstirilor de la Tulcea

  Drumul Hanu Ancuei Girov, modernizat cu bani europeni

  Pasaje pentru fluidizarea traficului n Craiova

  Centrul Careiului, refcut prin fonduri Regio

  Nr. 44, septembrie-octombrie 2015

  Radu Dinescu, UNTRR: Creterea cotei de pia a Romniei n transporturile globale este prioritar

  REGIO N SPRIJINUL MOBILITII

 • www.inforegio.ro2

  e-mail: [email protected] [email protected]

  Tel.: 0372 11 14 09

  REDACTOR-EF: Ovidiu NAHOI

  REDACTORI: Bogdan MUNTEANU Vlad BRLEANU Alice-Claudia GHERMAN Elena ALEXA

  SPECIALIST DTP & GRAFIC: Andrei POPESCU

  CORECTOR: Pompiliu L. DUMITRESCU

  SECRETAR DE REDACIE:Angela NEGREA

  Editorial

  Ovidiu NAHOI

  www.inforegio.ro

  Poate c, privite de sus, adic de la nlimea ma-rilor proiecte de infrastructur rutier, menite s ra-cordeze Romnia la magistralele europene, arterele finanate prin Regio pot prea de mic importan. Una e s discui despre autostrzi i alta despre drumuri ju-deene. Privite dinspre comunitile locale, lucrurile arat ns diferit. Discutm, n cazul acesta, despre ci de comu-nicaie vitale pentru viaa economic i social de zi cu zi. Mai mult: investiiile Regio n aceast categorie de drumuri nseamn o contribuie esenial pentru dezvoltarea econo-mic.

  Avantajele? Sunt nenumrate. i aceasta dincolo de num-rul kilometrilor de asfalt. Antreprenorii pot s-i transporte mai repede mrfurile sau i pot presta mai uor serviciile, beneficiind de o reea de comunicaii de calitate superioar. Investitorii i pot ndrepta atenia i ctre zone pn de curnd uitate, izolate de lume din cauza strii proaste a infrastructurii. mbuntirea accesului ctre obiective sau zone turistice revitalizeaz aceast industrie, cu beneficii imense pentru comuniti: locuri de munc directe, dezvol-tarea agriculturii i industriei alimentare, inclusiv pe seg-mentul eco i stimularea meteugurilor tradiionale.

  n spatele fiecrui proiect pe care l vei regsi n pagi-nile revistei noastre se afl cte o poveste de acest gen sau mcar ncepe s funcioneze un mecanism al dezvoltrii, al rectigrii ncrederii n sine din partea comunitilor.

  Un nou ciclu de finanare Regio se deschide n faa be-neficiarilor ncepnd din aceast toamn, iar experiena ul-timilor ani este esenial pentru atingerea succcesului. Cu att mai mult, cu ct noul program vine cu o nou gndire strategic. Obiectivele finanate trebuie s lege comunit-ile de magistralele europene. Cu alte cuvinte, s le ofere, att antreprenorilor i investitorilor ct i cetenilor, ansa de a se conecta rapid la dinamica Europei.

  Poate c noile condiionaliti vor pune probleme supli-mentare n redactarea proiectelor. Dar, pn la urm, vor aduce mai multe beneficii comunitilor. i acesta este lu-crul cel mai important.

  COMUNITILE N DINAMICA EUROPEI

  FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE REGIONAL

  UNIUNEA EUROPEAN

  Instrumente Structurale2007-2013

 • septembrie-octombrie 2015 3

  4 InterviuRadu Dinescu, UNTRR: CRETEREA COTEI DE PIA A ROMNIEI N

  TRANSPORTURILE GLOBALE ESTE PRIORITAR

  8 AnalizO ABORDARE REGIONAL A DEzVOLTRII INFRASTRUCTURII

  DE TRANSPORT

  10 tiri regionale12 Dosar12 PASAJE PENTRU FLUIDIzAREA TRAFICULUI N CRAIOVA

  14 UN PROIECT DE INFRASTRUCTUR UTIL TIMIOAREI

  16 CENTRUL CAREIULUI, REFCUT PRIN FONDURI REGIO

  18 TRIUNGHIUL MNSTIRILOR DE LA TULCEA

  20 REGIO CRETE STANDARDUL ECONOMIC N TOPOLOVENI

  22 DRUMUL HANU ANCUEI GIROV, MODERNIzAT CU BANI EUROPENI

  24 LA BRAOV, TERMINALE NOI PENTRU CLTORII CIVILIzATE

  25 POVESTE PENTRU COPII, LECII PENTRU CEI MARI

  26 STRzILE DIN CHITILA, FR PRAF I BOLOVANI

  27 CUM S EVITAI CORECIILE FINANCIARE! - continuare

  28 Regiuni europeneRILE DE JOS: TRANSPORT PUBLIC LA COMAND

  ESTONIA: TRENURI MODERNE N JURUL CAPITALEI TALLINN

  30 Agenda31 Alt fel de tiriCELE MAI MARI AEROPORTURI EUROPENE

  SUMAR

 • www.inforegio.ro4

  Interviu

  VLAD [email protected]

  REGIO: Cum evaluai starea ge-neral a infrastructurii din Rom-nia, din perspectiva de beneficiari i contribuabili?

  E mai bun, dar se poate i mai bun. Ne aflm la un nivel de dezvol-tare a infrastructurii pe care ne-am fi ateptat s-l atingem cu mai muli ani n urm. Aa cum toat lumea din Romnia a avut ateptri mari dup anii 90, probabil c ne-ar fi plcut s fi avut de acum 10-15 ani ceea ce avem acum ca infrastructur.

  Pe de alt parte, sigur c se poate i mai ru avem exemple din alte ri, dar se poate i mai bine iari avem exemple din alte ri din UE.

  REGIO: Ce-ai face dvs. n

  pri vina infrastructurii rutiere dac ai fi de mine ministrul Trans porturilor?

  Nu poi s faci miracole peste noapte. Ca abordare, trebuie avut n vedere c, n fiecare zi, faci ceva pe termen scurt i lucrezi pentru termen mediu i termen lung. Nu este normal s te concentrezi doar pe ce faci mine sau numai pe ter-men lung. Aciunile trebuie s vize-ze toate intervalele de timp.

  n primul rnd, trebuie stabilite prioritile, nu politic, ci econo-mic. Unde faci autostrada asta este ntrebarea major. O faci acolo

  unde pierzi cel mai mult la costuri de oportunitate, dac nu o faci. O faci unde vei ctiga cel mai mult bazat pe nite cifre reale. Lucru-rile vor rezulta destul de simplu i aici n-ar mai trebui s intervin ni-ciun fel de factor perturbator i s rmn strict factorul economic. n

  abordarea asta, cu siguran, Rom-nia va avea mai mult de ctigat. n al doilea rnd, trebuie s fie o mai bun transparen a modului n care se realizeaz lucrrile.

  De asemenea, nu ar trebui s ne limitm la infrastructur rutier. Trebuie s ne gndim la transporturi n ansamblu. Romnia, cu ct poate s atrag un flux mai mare de mr-furi i de cltori, cu att va avea de ctigat prin toate modurile de transport care sunt pe teritoriul ei. De exemplu, dac n Constana se deschide o poart de intrare pentru

  Radu Dinescu, UNTRR:

  CRETEREA COTEI DE PIA A ROMNIEI N TRANSPORTURILE GLOBALE ESTE PRIORITAR

  Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naionale a Transportatorilor Rutieri din Romnia, face o analiz despre perspectivele de cretere economic prin intermediul mbuntirii infrastructurii de transport. ntr-un interviu acordat revistei Regio, Dinescu atrage atenia c modurile de transport sunt complementare, iar competiia dintre ele este indus n mod fals.

  mrfurile din Asia ctre jumtatea estic a Europei, cu siguran c vor beneficia att transporturile rutie-re, ct i cele feroviare i fluviale.

  Dac am avea o bun infrastruc-tur rutier i feroviar, ar crete i numrul de pasageri strini pe aero-porturi. Acetia, dup ce aterizeaz n diferite orae din Romnia, ar pu-tea s mearg cu maina, cu trenul. Astzi, aterizezi n Bucureti, care este un nod principal, i s te duci pn la Sibiu este o real aventur - i cu trenul i cu maina.

  Susinem cooperarea ntre modu-rile de transport. Suprapunerile sunt relativ marginale, ntre feroviar i ru-tier, dar ele se i completeaz. Clien-ii tot timpul i vor alege modul de transport care este cel mai potrivit pentru nevoile lor la un anumit mo-ment. Cine are zeci de mii de tone de materii prime merge pe feroviar. Cine are sute de tone i distribuie n locuri diferite merge pe rutier. Aceas-t competiie inter-modal este in-dus n mod fals. Focusul ar trebui s fie pe creterea acestei plcinte numite cota de pia a Romniei n transporturile globale, pe toate mo-durile de transport, i nu s o lsm s se ngusteze i s ne certm des-pre cum mprim nite felii dintr-o plcint care se micoreaz.

  REGIO: Considerai c, n acest moment, Constana nu este o poart de mrfuri din Asia?

  Foto

  : Bo

  gdan

  Mun

  tean

  u

 • septembrie-octombrie 2015 5

  Interviu

  E o poart teoretic, practic nu e, pentru c exact asta i lipsete infrastructura. Din momentul n care ai intrat n portul Constana, ai nevoie de un flux de mrfuri. Ide-ea este ca mrfurile s nu stea un vapor s poat fi descrcat imediat, mrfurile s nu fie stocate acolo, ci s plece imediat unde au nevoie. Fluxurile sunt extrem de gtuite, i pe feroviar, i pe rutier. Acesta este motivul pentru care companiile la nivel european au ajuns s prefere portul Koper din Slovenia. E la mij-locul Europei, e legat la reeaua de autostrzi, are o penetrare bun.

  Toate teoriile tiinifice despre poziia geostrategic sunt foarte adevrate i necesare, dar nu i sufi-ciente. Degeaba te pune Dumnezeu ntr-un loc ales, mai trebuie s faci i tu ceva ca s se ntmple lucruri bune. Asta nseamn dezvoltare de infrastructur.

  De exemplu, n cazul unei au-tostrzi, toat lumea se uit c parcurge distana ntr-un timp mai scurt. Este foarte important, dar nu este singura finalitate. Autostrada aduce bunstare n regiunea strb-tut. De exemplu oraul Lugoj, care o s fie pe autostrad. Acolo sunt oameni care pot fi pui n valoare ca for de munc, sunt terenuri iefti-ne, se pot face centre de producie, de logistic. Toat lumea se nghe-suie n zonele unde ai o infrastructu-r pentru c ai producie, iei pro-dusul i l pui imediat pe o reea de autostrzi legat de Europa. De ase-menea, n zona de turism, vedem c, dac am avea o autostrad pn la Sibiu, turitii care aterizeaz n Bucureti ar putea ajunge uor cu o main. Deci, pui n valoare zonele turistice din jurul autostrzilor i obii un potenial fantastic de dez-voltare economic.

  REGIO: Cum evaluai cheltuirea fondurilor europene pentru infra-structura de transport dup 2007?

  Cred c puteau fi mai bine utiliza-te. Pe POS-T (Programul Operaional Sectorial de Transporturi), gradul de absorbie din 2012 era mic, apoi s-a accelerat n ultimii doi ani, printr-un heirup tradiional. Dac cinci sau ase ani nu foloseti finanrile, mai ales n contextul crizei financiare globale, este cel puin ciudat. Fac urmtoarea comparaie ai rezerve n cmar i poi s le foloseti, dar nu vrei s mnnci din cmar adi-c din fonduri europene, pentru c trebuie s mnnci frumos cu furcu-lia, s te pori frumos la mas. Lu-mea vrea bani guvernamentali, ca s mnne ciolanul i s-l arunce peste cap i ca s bea din sticl.

  Eu pot s neleg i partea cu fi-nanarea partidelor, dar trebuie s ajungem n zona n care politicienii

  Foto

  : Bo

  gdan

  Mun

  tean

  u

 • www.inforegio.ro6

  s-i ia bani i merite din ceea ce fac, nu din ceea ce nu fac. Aceasta este ideea fundamental, pe care sper s-o vedem implementat n vi-itor. Adic, dect s faci o autostra-d pe hrtie, cheltuieti bani i nu se ntmpl fizic, mai bine faci nite lucruri reale.

  REGIO: Ct de relevante sunt pentru firmele de transport proiec-tele de infrastructur de transport regionale, derulate prin Regio?

  Nu au aceeai vizibilitate. n con-textul n care nu ai infrastructura la nivel european pe coridoarele prin-cipale, nu pot s spun c nu sunt uti-le, dar impactul este mult mai mic. Au impact mare n viaa comunit-ilor i n viaa agenilor economici de acolo. Mult vreme, Romnia era insularizat. Drumurile astea nu se vd prin prisma utilizatorilor profe-sioniti ca prin prisma amatorilor. Pentru amatori, cu turisme, toate sunt drumuri. Pentru un camion, sunt drumuri de categorii diferite, n funcie de sarcinile maxime ad-mise totale i pe ax.

  Vii de la Madrid cu 11,5 t pe ax, 40 t total i ajungi la o fabric ra-cordat doar la un drum judeean. Pe bucata aia de drum, ai voie doar cu 10 t pe ax, adic trebuie s obii autorizri i s plteti depiri de greutate. Modernizarea drumurilor judeene ar pune aceste zone ntr-o stare de normalitate.

  Noi susinem c, pn la reali-zarea unor lucrri de infrastructur de dimensiuni mari, precum poduri sau tuneluri pe sub centur, se pot face lucruri simple i cu cap mai lrgeti, mai faci o band de stnga, un sens giratoriu. Adic sunt soluii ieftine fa de cele ideale pe care le dorim.

  REGIO: n domeniul infrastruc-turii de transport, noul Program Operaional Regional prevede n mod expres doar finanarea pro-iectelor care asigur conectivi-tatea cu reeaua TEN-T. Este o

  schimbare de logic fa de pri-mul exerciiu bugetar. Ai resimit aceast nevoie?

  Poate n-a fost o regul scris, dar ca logic, ea ar fi trebuit s existe i s fie aplicat. Faci un drum ju-deean ntre dou localiti, satisfaci orgoliul cetenilor din cele dou localiti, dar, dac niciuna dintre ele i nici drumul nu sunt legate la o infrastructur de rang superior, e inutil, i drumul nu i atinge scopul. Probabil precizarea a venit n msura n care au existat nite scpri sau derapaje i au beneficiat politic nite zone care nu erau racordate la nimic.

  Dac i faci o cas lng pdure,

  o racordezi la reeaua electric, nu la pdure. Cnd faci orice centru de producie, trebuie s ai un acces la infrastructur, conectat la coridoa-re i la reeaua de autostrzi din Europa.

  REGIO: Avei calcule ale nece-sarului de finanare pentru refa-cerea infrastructurii la un nivel decent?

  Nu avem o astfel de evaluare. tim c sunt 15.000 km de drum na-ional i european. Peste 9.000 km sunt reabilitai, pe hrtie, la aceas-t portan european 11,5 t/ ax motoare, cu suspensie pneumatic, 40 t total. n mod real sunt reabi-litai mai puin peste 7.000 km. Problema este c i pe cei reabilitai fizic ne confruntm cu limitri de ti-pul opririi circulaiei pentru vehicu-le comerciale la peste 35 de grade vara sau iarna, dac ninge.

  La capitolul vehicule comerciale, trebuie neles c nu se plimb nite nebuni cu ele pentru impresie ar-tistic. Ele transport nite mrfuri

  pentru satisfacerea unor nevoi reale ale populaiei, ale agenilor econo-mici. n msura n care se reabilitea-z anumite segmente de drum, tre-buie avui n vedere toi parametrii actuali i faptul c ai temperaturi de 35 de grade i faptul c iarna ai zpezi i vnt.

  Nu este normal ca un segment de drum care a fost reabilitat recent s fie nchis c sunt 35 de grade afar.

  Interviu

  Foto

  : Bo

  gdan

  Mun

  tean

  u

 • septembrie-octombrie 2015 7

  Interviu

  Atunci, Portugalia, Spania, Grecia, Italia ar trebui s aib numai dru-muri nchise, pentru c tempera-turile medii din iulie i august sunt de 35 de grade. Nu mai vorbesc de Emiratele Arabe Unite. Unii spun c la noi e o chestie special iarna frig i vara cald. Pi, n deert e mai tragic, noaptea e frig i ziua e cald, la fiecare 24 de ore ai diferene de 40 de grade.

  REGIO: Care este soluia?Soluia este tehnic. n caietele

  de sarcini pentru reabilitri trebuie s apar aceti parametri vreau un drum care s reziste la tempera-turile care se nregistreaz vara n mod uzual n Romnia.

  Toat lumea vrea s aib flux de mrfuri i de persoane. Dac des-chizi Constana ca poart de acces pentru fluxul de mrfuri din China ctre Europa Central i de Vest, niciodat n-o s-i accepte cineva c tu gtui traficul trei zile, c sunt 35 de grade. Niciodat nu vor veni investitori, ntr-o zon lipsit de predictibilitate. Lumea vrea predic-tibilitate de operare. n Rotterdam, totul este super-bine organizat: a venit vaporul, s-a descrcat direct pe camion sau pe calea ferat i a plecat. Acolo lucrurile sunt mereu n micare, de-asta e cel mai mare port. Ai nevoie de fluxuri: nu poate s vin cineva s zic astzi dru-mul de Rotterdam este nchis, sau trei zile avem cod portocaliu i nu funcioneaz. Sigur, trebuie s ne maturizm i noi ca societate.

  REGIO: Schimbarea logicii pe cerinele din caietele de sarcini pare a fi o strategie pe termen mediu. Ce ar trebui fcut pe ter-men scurt?

  Pe termen scurt, trebuie plecat de undeva de sus, trecut la o abor-dare serioas i transparent. Trim ntr-o minciun astzi: nu poi s plteti cu mii de euro oameni care gestioneaz miliarde de euro. E un nonsens, mai ales n care statul ro-

  mn pltete bine oameni n alte po-ziii. Ar trebui stabilite nite bugete foarte transparente, cu drepturi i responsabiliti, i cu o recompens pentru angajaii din sectorul public care fac lucruri OK.

  tim c astzi nu se pot construi mai mult de 50-60 de km de auto-strad pe an, cu ceea ce exist n Romnia ca tehnologie. Cine vine i vorbete de 100 km te minte de la primul enun. Dar, dac face 70, deci mai mult dect e tehnic posibil ntr-un cadru normal, trebuie re-compensat. S nu uitm c s-au dat milioane de euro la Hidroelectrica, la Fondul Proprietatea, la ASF.

  Compania de Drumuri are 2 mi-liarde de euro pe an de gestionat i efii ctig cteva mii de euro nimic fa de ceea ce gestionea-z. Trebuie s spunem lucrurilor pe nume i s recunoatem perfor-mana oamenilor. Spun asta inclusiv pentru controlul la frontier. Acolo, camioanele sunt controlate la gre-utate, autorizaii etc. Oamenii sunt pltii cu nite mii de lei i fac alte venituri, zice-se, de mii de euro pe tur. Nu poi s-i dai mii de euro pe tur, dar poi s-i dai nite mii de euro pe lun. D-i 5.000-6.000 de euro pe lun net, ca s-i par ru dac va continua s fure i va pier-de totul. Banii ia nu trebuie s-i iei din bugetul de stat. i iei exact din activitatea lui corect. Ca s ia ni-te mii de euro pe tur, scutete ni-te operatori de zeci de mii de euro. E o raiune ct se poate de simpl.

  REGIO: n ce msur sunt afec-tai transportatorii de faptul c Romnia nu intr n Spaiul Schengen?

  Destul de mult. La frontiera cu Ungaria, avem peste 90% din trans-portul rutier transfrontalier al Ro-mniei. Acolo, vedei i cozi de 10-12 km, cu timpi de ateptare de pn la 5-6 ore. Nu e normal s stai 5-6 ore, n condiiile n care nu ai loc de parcare, nu ai unde s stai i i pierzi timpul de conducere,

  care e limitat la 9 ore pe zi pentru un ofer profesionist. Stai n coad pe marginea drumului, atepi i i expir timpul de conducere, nu poi s tragi pe dreapta. Atunci, conti-nui drumul i te opreti n Ungaria, unde deja ai nclcat legea, iar au-toritile de acolo te sancioneaz drastic, chiar dac ai depit timpul cu 10 minute. Teoretic, la grania dintre Romnia i Ungaria ar trebui s existe doar poliia de frontier, care ar trebui s verifice un act de identitate al conductorului auto i cam att. Dar exist i autori-tatea fiscal, care face controale pe dimensiuni, pe autorizaii, pe contractul de transport etc. Le fac n ritmul n care le convine sau n funcie de personal. Aceste lucruri conduc la cozi i la aglomerri, care genereaz costuri directe i indirec-te. Directe staionare, consum de motorin, i dau salariu unui ofer care st pe loc n ziua aia. Indirect amenzi, unele generate chiar de faptul c am stat la coad.

  De asemenea, fiecare autocar, de linie sau ocazional, trebuie s opreasc, poliia de frontier trebu-ie s verifice 50 de paapoarte, ceea ce duce iar la depirea timpului de conducere.

  Din punctul nostru de vedere, intrarea n Schengen ar aduce un mare plus pentru aceste 90% din operaiunile de transport mrfuri i persoane.

  REGIO: De ce credei c nu intr Romnia n Spaiul Schengen?

  Cred c este o conjunctur Ro-mnia a ajuns trziu la ua Schen-gen, cnd erau probleme n casa UE. Dac oamenii au probleme n cas, n Schengen, au aruncat cu vaza pe geam i ne-au nimerit pe noi, care eram n dreptul ferestrei. Nu cred n teoriile conspiraioniste. Pur i sim-plu, dac aderarea la Schengen era prevzut n 2007-2008, pe un trend de dezvoltare economic a Europei, cu siguran c am fi intrat fr pro-bleme.

 • www.inforegio.ro8

  Analiz

  O ABORDARE REGIONAL A DEzVOLTRII INFRASTRUCTURII DE TRANSPORT

  Pn n 2020, Comisia European (CE) i-a fixat inte clare privind dezvoltarea reelei de transport a Uniunii Europene. Cu aceste obiective n fa i cu sprijinul Regio, unitile administrativ-teritoriale judeene pot dezvolta rapid i consistent reeaua de drumuri judeene.

  VLAD [email protected]

  Reeaua Trans-Euro-pean de Transport (TEN-T) este un pro-gram al Comisiei

  Europene, extrem de im-portant pentru stimularea competitivitii economice i a dezvoltrii durabile a Uniunii Europene. Este les-ne de neles c dezvoltarea pieei interne depinde, n mare msur, de micarea rapid i adecvat a bu-nurilor. Dezvoltarea TEN-T presupune interconectarea i interoperabilitatea ree-lelor naionale de transport, dar i accesul la acestea. Potrivit planurilor europe-ne, n 2020, reeaua va avea 89.500 km de drumuri i 94.000 km de cale ferat, incluznd aproximativ 20.000 km de linii de mare vitez, pe care s se circule cu o vitez de cel puin 200 km/h. Sis-temul de ci navigabile interioare va msura 11.250 km, care vor include 210 porturi fluviale. TEN-T va inclu-de, de asemenea, 294 de porturi ma-ritime i 366 de aeroporturi. Astfel, primul obiectiv n crearea acestei reele intermodale este posibilitatea de a alege cel mai potrivit mod de transport pentru fiecare etap a c-ltoriei. n afara surselor de finanare provenite din Instrumentele Structu-rale acordate de Comisia European - Fondul European de Dezvoltare Re-gional (FEDR) i Fondul de Coeziune (FC) dezvoltarea TEN-T beneficiaz

  i de fonduri europene alocate n ca-drul Programului CEF (Conecting Eu-rope Facility) finanat tot din Fondul de Coeziune.

  TEN-T N MASTER PLANUL DE TRANSPORT

  Reeaua TEN-T este format pe dou niveluri: reeaua central, care se va finaliza pn n 2030, i reeaua global, cu termen de finalizare pn n 2050. Cea din urm va asigura acoperirea complet a UE i accesi-bilitatea la toate regiunile. Reeaua central, pe de alt parte, va prio-ritiza cele mai importante legturi i noduri din reeaua TEN-T, pentru a fi complet funcional pn n 2030.

 • septembrie-octombrie 2015 9

  Analiz

  Master Planul General de Transport al Romniei favorizeaz proiectele care mbuntesc rutele selectate pentru reeaua central TEN-T. Con-ceptul TEN-T include conectarea no-durilor majore (orae cu o populaie de minim 1 milion de locuitori) prin coridoare multi-modale. Evaluarea privind mbuntirea reelei, folo-sit n cadrul Master Planului, ia n considerare, n mod implicit, cere-rea de cltorie din aceste noduri i alte centre majore. CE a identificat i cteva prioriti, n Romnia, pen-tru dezvoltarea TEN-T pn n anul 2030. Printre acestea, se numr: Autostrada Sibiu-Piteti, reabilita-rea ntregului tronson de cale fera-t Curtici-Constana, mbuntirea navigaiei pe segmentul romnesc al Dunrii, dar i conexiunile ntre por-turile, aeroporturile i reelele fero-viare i rutiere.

  INTERCONECTARE PRIN REGIO

  Unul dintre obiectivele specifice ale noului program Regio, n perioa-da 2014 -2020, este promovarea sis-temelor de transport durabile. Ast-fel, axa prioritar 6 mbuntirea

  infrastructurii rutiere de importan regional i local vizeaz n mod explicit conectarea la reeaua TEN-T. Mai exact, prin aceasta se finaneaz reabilitarea i modernizarea reelei de drumuri judeene care asigur co-nectivitatea, direct sau indirect, ctre TEN-T, i construcia, reabili-tarea i modernizarea oselelor de centur, ns doar a celor cu statut de drum judeean i care se afl pe traseul drumului judeean respec-tiv. Pentru aceast ax s-au alocat 1.068,36 milioane de euro. Benefici-ari ai alocrilor de fonduri pot fi doar unitile administrativ-teritoriale ju-deene sau parteneriatele acestora. Prin aceast ax prioritar, se esti-meaz modernizarea a 2.100 km de drumuri judeene care vor face leg-tura cu reeaua TEN-T.

  n perioada anterioar de progra-mare bugetar, prin Regio se putea finana reabilitarea i modernizarea reelei de drumuri judeene i strzi urbane, inclusiv construcia i reabi-litarea oselelor de centur, indife-rent de statutul lor. Alocarea finan-ciar s-a ridicat la aproximativ 825 de milioane de euro. De asemenea, n categoria beneficiarilor eligibili in-trau i Asociaiile pentru Dezvoltarea Intercomunitar, precum i partene-riatele ntre autoriti ale adminis-traiei publice locale.

  n intervalul 2014-2020, progra-mul prin care se asigur dezvoltarea reelei TEN-T centrale i globale, la care se racordeaz drumurile jude-ene finanate prin Regio, este POIM (Programul Operaional Infrastruc-tur Mare), gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

  O ABORDARE ECOLOGIC

  Prioritatea de investiie a axei 6 din noul Regio este stimularea mo-bilitii regionale, prin conectarea infrastructurilor rutiere regionale la infrastructura TEN-T. Cu alte cuvinte, proiectele (drumuri judeene sau va-riantele ocolitoare cu statut de drum

  judeean parte a drumului judeean respectiv) finanate prin aceast ax trebuie s permit o deplasare ct mai rapid i n siguran a cetea-nului X, din localitatea Y, ctre dru-mul naional, expres sau autostrad. Printre aciunile finanate din aceas-t ax se numr i construirea sau amenajarea de piste pentru biciclete n intravilanul localitilor traversate de drumul judeean, precum i con-struirea, amenajarea sau reabilita-rea traseelor pietonale (trotuare) n intravilanul localitilor traversate. De asemenea, se poate finana con-struirea, modernizarea sau reabilita-rea de pasaje sau noduri rutiere cu amendamentul c aceste faciliti se pot construi doar pentru asigurarea conectivitii directe la autostrzi TEN-T a drumurilor judeene pre-cum i pasaje pietonale. Se mai pot finana eliberarea i amenajarea te-renului, modernizarea i construirea de rigole moderne pentru scurgerea apelor meteorice, precum i devi-erea i modernizarea reelelor de ap, electricitate, gaze i canal, te-lefonie, aflate n corpul sau ampriza drumului. Nu n ultimul rnd, se pot finana amenajri pentru protecia mediului, inclusiv perdele forestiere cu rol de protecie mpotriva alune-crilor de teren, a nzpezirii sau a polurii fonice sau cu noxe.

  Creterea mobilitii urbane, o component important a Regio i care vizeaz la rndul su domeniul transporturilor, este finanat prin axele 3 i 4, scopul fiind acela de a avea un transport public urban efi-cient, care s-i determine pe cet-eni s renune la maina personal i s apeleze la transportul public, ct mai prietenos cu mediul. Astfel, investiiile se vor adresa in special transportului public electric i ne-motorizat precum i construirii unei infrastructuri necesare funcionrii acestuia, cum ar fi staiile de ali-mentare electric. Toate acestea se vor derula pe baza planurilor de mo-bilitate urban durabil, obligatorii pentru fiecare ora.

  Foto

  : w

  ww

  .tur

  kish

  drea

  msr

  eale

  stat

  e.co

  m

 • www.inforegio.ro10

  tiri regionale

  NORD

  -VEST NORD-EST

  VESTCEN

  TRU

  MAGAzINE CU PRODUSEREALIzATE DE METERI RROMIVrei suveniruri interesante de la Cluj-Napoca? n centrul orau-lui se deschide primul magazin mobil, unde se vor vinde produ-se confecionate n stil tradiional de meteugari rromi: bijute-rii, obiecte de mbrcminte sau ustensile pentru cas i grdin. Proiectul a fost implementat de ctre Asociaia Me-tesukar Mobil, iar obiectele vor fi confecionate n colaborare cu designeri austrieci i suedezi. Magazinul, care va fi ntr-o rulot, va pune n vnzare i produse personalizate I Love Cluj, realizate tot de meteugari pentru turitii care vor s plece din Cluj cu o amintire frumoas.

  CENTRAL FOTOVOLTAICUNIC N ROMNIA

  Un complex energetic unic n Romnia a fost pus n func-iune recent n localitatea ieean Miroslava. Centrala fotovoltaic are la baz dispozitive tehnice inovative, numite trackere, concepute s poteneze la maxim radiaiile solare. Acest sistem ajut, potrivit specia-litilor, la obinerea unei cantiti de energie electric aproape duble, comparativ cu cea produs de panourile solare clasice. n total, cmpul de panouri construit pe un teren de 5 hectare a costat 23,5 milioane de lei, bani de la primrie i de la bugetul de stat. Energia electri-c produs de central va alimenta iluminatul stradal din comun, colile, grdiniele, dispensarul medical i primria.

  OPERAII CU ROBOTPERFORMANT LA TIMIOARAMedicii de la Spitalul Judeean Timioara au un coleg neobi-nuit: un robot chirurgical ultra-performant, achiziionat recent. n august, medicul automat a participat i la prima intervenie chirur-gical de cancer de prostat n cadrul Clinicii de Uro-

  logie. Specialitii spun c avantaje-le unor astfel de operaii sunt pre-cizia crescut i recuperarea mult mai rapid a pa-cientului. Robotul de ultim gene-raie, care a cos-tat 1,5 milioane de euro, e parte

  a unui proiect european de cercetare mai amplu, n valoare de 4 milioane de euro, care se va derula pe o perioad de cinci ani.

  SPITALELE DIN HARGHITA,

  INTERCONECTATEUn sistem informatic ultramodern permite tuturor spitalelor din ju-deul Harghita s fie n legtur

  permanent. Proiectul E-sntate, servicii medicale de calitate sistem informatic medical permite me-dicilor specialiti din cele cinci spitale s aib acces la toate datele pacienilor pe care i trateaz. n plus, pacienii i pot verifica mult mai rapid dosarul medi-cal. Conform specialitilor, sistemul poate fi accesat i de pe telefonul mobil, n cazul n care medicul nu se afl n faa unui calculator. Astfel, acesta va putea

  avea acces, de exem-plu, la rezultatele ana-lizelor sau radiografi-ilor. Cele cinci spitale conectate la acest sis-tem sunt cele din Mier-curea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplia i Tulghe.

  Foto

  : te

  levi

  ziun

  ea-m

  edic

  ala.

  ro

  Foto

  : pr

  essa

  lert

  .ro

  Foto

  : zi

  arul

  deia

  si.r

  o

  Foto

  : st

  irio

  ng.r

  o

 • septembrie-octombrie 2015 11

  tiri regionale

  SUD-V

  EST

  OLTEN

  IASUD-EST

  SUD MUNTENIA B

  UCUR

  ETI

  - ILFO

  V

  STUDENII, N PRACTIC LA FIRMEVd care sunt cerinele pieei, cum se lucreaz ntr-o firm de succes i care sunt preteniile efilor! Circa 250 de studeni de la Facultatea de Inginerie

  Electric i de la Fa-cultatea de Automa-tic i Calculatoare fac practic pn n toamn la apte firme private din Craiova i Slatina, prin proiectul Sta-gii de practic parteneriat pentru integrarea tinerilor ingineri pe piaa muncii. Studenii vor fi remunerai

  sub forma unor subvenii de 600-700 de lei, n me-die, dar vor primi i alte prime, dac vor dovedi receptivitate i prezen deosebit. Ei au ansa s vad, pe viu, ciclul de fabri-caie, lansrile de produse i alte detalii practice care nu se pot aprofunda pe bncile colii.

  ARTITII AU REDECORATSIMBOLUL CONSTANEI

  O campanie a Primriei Constana, n care s-au nscris peste 100 de parti-cipani cu 50 de proiecte, s-a concretizat deja cu prima lucrare spectacu-loas. Este vorba despre redecorarea celor cinci vapoare care strjuiesc intrrile n oraul de la malul mrii. Vasul de la intersecia bulevardelor

  Tomis i Aurel Vlaicu a fost reinventat de ctre dou tinere artiste, al cror proiect s-a numit Marea la r-srit, integrat urban. Lucrarea a fost pus n prac-tic de ctre o echip de 26 de voluntari (studeni i

  absolveni de arhitectur, urba-nism i arte plastice) i a necesi-tat 2.000 de ore de munc. Din toamn, vor fi organizate con-cursuri la nivel naional pentru alegerea proiectelor de decora-re a celorlalte patru vapoare.

  NCURAJAI S NURENUNE LA COALPrograme after-school, consiliere pentru copii i prini, activiti de vacan. Acestea sunt principa-lele lucruri de care vor beneficia copiii din medii defavorizate, ca suport pentru conti-nuarea studiilor. Proiectul aparine organizaiei Salvai Copiii, n parteneriat cu Autoritatea Naional pen-tru Protecia Drepturilor Copilului i Adopie. Pn la

  primvar, cel puin 300 de co-pii i aproape 200 de prini vor beneficia de aceste servicii. Un centru nou a fost deschis n Trgovite (jud. D m b o v i a ) , principalii bene-ficiari fiind copiii cu risc crescut de abandon colar.

  VIDEO-MAPPING LA PALATUL PARLAMENTULUI

  Spectacole video i de lumini, coregrafii spectaculoase, mu-zic i dans. Acestea sunt principalele atracii ale eveni-mentului iMapp Bucharest 2015, de la sfritul lunii septembrie. Punctul de atracie pentru spectatori va fi Palatul Parlamentului, a crui faad va fi transformat n cinematograf pentru proiecia a ase filme, realizate de artiti din ase ri, de cte pa-tru minute fiecare. n plus, vor fi proiectate i cele mai spectaculoase fotografii selectate n cadrul concursului stillMapp Bucharest 2015, desfurat n ultimele luni. Evenimentul este organizat de Primria Municipiului Bu-cureti, prin Centrul de Creaie, Art i Tradiie cu oca-zia Zilelor Bucuretiului.

  Foto

  : st

  irit

  vr.r

  o

  Foto

  : re

  port

  ernt

  v.ro

  Foto

  : re

  spon

  sabi

  litat

  esoc

  iala

  .ro

  Foto

  : zi

  arul

  dero

  man

  .ro

 • www.inforegio.ro12

  Dosar

  BOGDAN [email protected]

  Cu 269.000 de locuitori (po-trivit recensmntului din 2011), Craiova a fost mereu cel de-al doilea ora ca numr

  al populaiei i al importanei eco-nomice din fosta ar Romneasc, dup Bucureti. Dar, asemenea muni-cipiului de pe Dmbovia, i reedina Olteniei s-a dezvoltat fr un plan de sistematizare urban, prin alturarea treptat a mai multor mahalale.

  Rezultatul se vede n traficul rutier foarte aglomerat de astzi. Strzile merg n toate direciile, iar la intrarea pe multe strdue oferii sunt avertizai de indicatorul Drum nfundat. Conductorii auto petrec mai mult timp n trafic dect ar avea nevoie pentru parcurgerea oraului, ceea ce nseamn consum de com-bustibil mai mare i mai multe noxe degajate n atmosfer, care i afec-teaz pe localnici.

  Practic, exist doar dou bulevar-de largi, capabile s preia un mare volum de trafic. Pe direcia nord-sud este Bd. Carol I, care se bifurc apoi nspre sud (Str. Simeon Brnuiu i Calea Unirii) i ctre sud-est (Str. Arie i Str. Caracal). Aceast rut se suprapune drumului european E79, care pornete din Miskolc (Ungaria) i se termin la Salonic (Grecia). Axa est-vest este strbtut de Calea Bucureti, respectiv E70.

  Pentru a fluidiza traficul, Prim-ria municipiului a implementat dou proiecte care au obinut finanare Regio. Primul a constat n constru-

  irea unui pasaj subteran de peste 400 m pe axa nord-sud marcat de Bd. Carol I i str. Arie. La suprafa, a fost reamenajat intersecia se-maforizat cu Str. A.I. Cuza i a fost amenajat un sens giratoriu la inter-secia cu Str. Traian.

  Rezultatul proiectului este re-ducerea timpului de cltorie n ora cu 14% datorit descongestio-

  nrii i fluidizrii traficului pe axa de transport rutier nord-sud a ora-ului, prin separarea clar a direc-iilor de mers, ne-a declarat Larisa Flori, manager de proiect n cadrul Primriei Craiova.

  Concret, aceasta nseamn c parcurgerea municipiului de la nord la sud dureaz acum 26 de minute (fa de 30 de minute nainte de

  PASAJE PENTRU FLUIDIzAREA TRAFICULUI N CRAIOVA

  Dou investiii cu fonduri Regio au redus cu circa 10% durata de parcurgere a capitalei Olteniei pe axa est-vest, respectiv cu 14% pe axa nord-sud. oferii conduc cu mai puin stres i n condiii sporite de siguran n zona central, dar nc se confrunt, n alte pri ale municipiului, cu ambuteiaje a cror rezolvare este n atenia Primriei.

  Titlul proiectului: Construirea unui pasaj subteran n vederea descon-gestionrii traficului rutier n Zona Metropolitan Craiova realiza-re pasaj denivelat subteran pe sub intersecia strzii Arie cu strada A. I. Cuza i respectiv cu strada mpratul Traian n vederea prelurii traficului auto pe Bvd Carol, str. Arie

  Beneficiar: Primria Municipiului Craiova Domeniul Major de Intervenie: 1.1 Planuri integrate de dezvoltare

  urban Valoarea total a proiectului: 66,03 milioane de lei, din care 43,16

  milioane de lei reprezint fonduri europene din Fondul European pen-tru Dezvoltare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Foto

  : ADR

  Sud

  -Ves

  t

 • septembrie-octombrie 2015 13

  construcia pasajului), deoarece viteza medie de deplasare a spo-rit de la 13 km/or la 49 km/or. n paralel, a crescut cu 7% numrul cltoriilor cu mijloacele de trans-port n comun pe aceast rut, de la 183.600 la peste 196.400.

  Al doilea proiect a constat n con-struirea unui pasaj suprateran ntre intersecia Cii Bucureti cu Str. Va-sile Conta i Bd. Nicolae Titulescu cu str. Filantropiei i a unui sens gira-toriu la intersecia Cii Bucureti cu Bd. Titulescu i Str. tefan cel Mare. Graie acestui proiect, timpul de c-ltorie pe axa est-vest a oraului a sczut cu 10%, iar ntr-un an de la implementare a crescut cu 5% num-rul cltoriilor cu transportul public.

  PROBLEME REzOLVATE, DAR I ALTELE CARE ATEAPT REzOLVARE

  Implementarea proiectelor a avut i efecte secundare pozitive de inte-res pentru toat lumea: reamenaja-rea trecerilor de pietoni, reabilitarea reelelor de alimentare cu ap i ca-nalizare din zonele adiacente celor dou pasaje, preluarea controlat a apelor pluviale, refacerea a peste 9.200 mp de trotuare i crearea a peste 3.500 mp de spaii verzi.

  Pe de alt parte, au aprut noi probleme, a cror rezolvare este n atenia Primriei. Spre exemplu, la proiectarea pasajului suprateran nu s-a avut n vedere i amplasarea unor panouri antifonice, constatndu-se ulterior c exist un oarecare dis-confort fonic semnalat de locatari n zona uneia dintre rampele de urcare ale pasajului, a admis Larisa Flori.

  n cazul pasajului subteran, so-luionarea local a problemelor de trafic pentru care s-a realizat pasa-jul subteran a mutat conflictele de trafic n afara pasajului, respectiv n intersecia de la Universitate, situ-aie n care trebuie gsite rezolvri ale problemelor de trafic, printr-o abordare la nivelul unei zone mult mai mari.

  Dosar

  Titlul proiectului: Construirea unui pasaj suprateran n vederea des-congestionrii traficului rutier n Zona Metropolitan Craiova re-alizare pasaj denivelat suprateran pe sub intersecia de la km 0 al Mun. Craiova n vederea prelurii traficului auto pe E70, respectiv Str. Calea Bucureti - Bvd. Nicolae Titulescu

  Beneficiar: Primria Municipiului Craiova Domeniul Major de Intervenie: 1.1 Planuri integrate de dezvoltare

  urban Valoarea total a proiectului: 54,25 milioane de lei, din care 34,95

  milioane de lei reprezint fonduri europene din Fondul European pen-tru Dezvoltare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Foto

  : ADR

  Sud

  -Ves

  t

 • www.inforegio.ro14

  Dosar

  ALICE-CLAUDIA [email protected]

  Gazon, jardiniere, asfalt proas pt turnat, trotuare ca-n palm, dar mai ales Podul Michelangelo reabili-

  tat i un pasaj rutier subteran nou, menit s fluidizeze circulaia pieto-nal i rutier, toate au constituit ingredientele proiectului de amena-jare a complexului rutier din zona Michelangelo.

  Piaa Leonardo da Vinci este un nod de trafic extrem de important pentru Timioara. n plus, piaa se afl n vecintatea Complexului Stu-denesc, a Parcului Rozelor i aproa-pe de principalele universiti din Ti-mioara i de centrul oraului. Pn la implementarea proiectului care a vizat reabilitarea i modernizarea Podului Michelangelo, precum i con-struirea unui pasaj subteran, n zon erau frecvente ambuteiajele, timpul de ateptare n trafic era foarte ri-dicat, nivelul de poluare ngrijortor, iar timiorenii nemulumii. Toate studiile i msurtorile de trafic in-dicau o nrutire a situaiei, dac nu se luau msuri rapide. La toate acestea se aduga, pe perioada anu-lui colar i universitar, un trafic pie-tonal intens, generat de studenii i elevii care mergeau la cursuri. i ca problemele s fie i mai complicate, msurtorile de trafic au evideniat faptul c orele de vrf coincideau pentru fluxurile de pietoni i pentru autovehicule.

  Aceasta fiind realitatea n teren, autoritile din Timioara au decis

  c situaia nu mai putea continua. Sigurana n trafic a acestor oameni este una dintre prioritile noas-tre. Din punct de vedere funcional, Piaa Leonardo da Vinci se afl la intersecia dintre inelul II (inel in-complet) al reelei stradale majore a Timioarei i una dintre principa-lele artere radiale ce leag sudul i sud-estul municipiului Timioara de centru. Braul de nord al Pieei Le-

  onardo da Vinci constituie, de fapt, accesul pe Podul Michelangelo, prin-cipalul pod peste Bega, utilizat de importante fluxuri de trafic pe di-recia nordsud, a declarat pentru revista Regio, Culi Chi, manager de proiect i director tehnic n cadrul Primriei Municipiului Timioara.

  nainte de realizarea proiec-tului, n Piaa Leonardo da Vinci amenajarea circulaiei a fost de tip intersecie la nivel, cu circulaia re-glementat prin indicatoare de prio-ritate de acces. Din cauza nivelului ridicat de trafic n intervalele orare

  de vrf, traversarea Pieei Leonardo da Vinci era ngreunat, cu frecvente blocaje. La aceasta mai contribuiau numrul mare de puncte de conflict, unde participanii la circulaie trebu-ia s-i cedeze prioritatea, numrul mare de brae ce acced n intersecie (cinci artere), traseul dificil de ur-mat de ctre vehiculele de transport public (troleibuz). Acestea duceau la reducerea vitezei de deplasare sau

  de evacuare a interseciei. Practic, n zon, fr concursul a doi ageni de circulaie care s asigure partajul timpului de acces n intersecie aido-ma unor semafoare, n orele de vrf, se putea bloca ntreaga intersecie i, implicit, toate cile de acces n zon, ne-a explicat situaia Culi Chi.

  Proiectul cu finanare europea-n a presupus lucrri extrem de complexe, care au avut mai multe componente. Dincolo de construirea pasajului subteran pe direcia bu-levardelor Vasile Prvan Corneliu

  UN PROIECT DE INFRASTRUCTUR UTIL TIMIOAREI

  Timiorenii sunt ncntai c, ncepnd din vara lui 2014, zona care cuprinde Piaa Leonardo da Vinci, cu Podul Michelangelo peste rul Bega, a fost redat circulaiei pietonilor i autovehiculelor. ntreg perimetrul a constituit obiectul unui amplu proiect de reabilitare finanat cu fonduri Regio.

 • septembrie-octombrie 2015 15

  Dosar

  Coposu, a fost reabilitat i lrgit la patru benzi Podul Michelangelo (con-struit n 1970, odat cu sistematiza-rea oraului). De asemenea, au fost schimbate toate cele nou reele de utiliti din zon; la suprafa, inter-secia a fost retrasat, devenind mai funcional. Mai mult, a avut loc rea-bilitarea i modernizarea trotuarelor aferente Podului Michelangelo, Bule-vardului Michelangelo i Bulevardului Vasile Prvan; au fost reabilitate pis-

  tele de bicicliti pe Podul Michelan-gelo i amenajate alte piste noi de bicicliti pe Bulevardul Michelangelo i Bulevardul Vasile Prvan.

  Cum era firesc, un proiect de o asemenea amploare a trecut i prin momente mai puin bune. De la momentul la care am pornit elabo-rarea documentaiei tehnice pn la momentul la care prima main a trecut prin pasajul subteran, s-au scurs apte ani. Au fost ani de mun-c intens, de modificri i negoci-eri, perioade mai bune sau mai rele. Bineneles c au existat i proble-me tehnice, la unele ne ateptam, la altele, nu. De exemplu, avnd n

  vedere proximitatea Canalului Bega, ne ateptam s existe probleme cu aplicarea hidroizolaiei la sub-pasaj. n final, materialele de calitate ridi-cat au rezolvat aceast problem. La podul Michelangelo, s-au consta-tat degradri ale betonului pe zone mult mai mari dect cele prevzute n proiect, motiv pentru care trebuia s se refac tot intradosul podului, a precizat managerul de proiect.

  Mai mult dect att, n timpul execuiei pereilor mulai s-au gsit reele utilitare de termoficare scoa-se din funciune, de a cror existen- nu s-a tiut, precum i alte adn-cimi i amplasri la celelalte reele. Aceast situaie a necesitat lucrri suplimentare de spturi pentru n-deprtarea reelelor i lucrri de um-pluturi cu balast pentru acoperirea anurilor create.

  Acest proiect complex a impli-cat un numr mare de oameni cu pregtire i experiene de lucru di-ferite, soluii tehnice deosebite i utilaje noi. Realizarea proiectului era dificil n absena unor resurse financiare suplimentare fa de cele existente la bugetul local. Asistena financiar nerambursabil solicitat a venit, astfel, s susin bugetul lo-cal, contribuind la accelerarea reali-zrii investiiei i fiind vital pentru implementarea proiectului, a subli-niat Culi Chi utilitatea fondurilor Regio.

  Rezultatele proiectului nu s-au lsat ateptate. Dup finalizarea lucrrilor, a crescut gradul de efi-cientizare a timpului de cltorie prin reducerea cu cel puin 10% a timpului de cltorie n zona vizat de proiect. i nc ceva! A crescut eficiena transportului public ur-ban timiorean i a mobilitii uti-lizatorilor acestui serviciu din zona de aciune a proiectului. Se preconi-zeaz, astfel, c proiectul va condu-ce la creterea cu 5,3% a numrului de persoane care utilizeaz mijloa-cele de transport public n comun pentru deplasrile n ora n urm-torii ani.

  Titlul proiectului: Amenajarea complexului rutier din zona Michelangelo Beneficiarul: Municipiul Timioara Domeniul Major de Intervenie 1.1. Planuri integrate de dezvoltare

  urban, sub-domeniul: Poli de cretere Valoarea total a proiectului: 52,01 milioane de lei, din care 33,63

  milioane de lei reprezint fonduri europene din Fondul European pen-tru Dezvoltare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

 • www.inforegio.ro16

  VLAD [email protected]

  Numele oraului Carei apare ntr-un document datat din 1320, dar, potrivit primarului Eugen Kovacs, ntemeierea

  localitii este anterioar acestei date. ntre anii 1760 i 1926, Ca-reiul a fost centrul comitatului Satu Mare. n aceast perioad, locali-tatea s-a dezvoltat i de-a lungul strzii 1 Decembrie 1918, zon unde se afl i renumitul Castel Karolyi i

  unde s-au construit cldiri de im-portan social, spune primarul.

  Astfel, artera pe care se ridic Hanu Cerbul de aur, Catedra-la catolic, coala catolic pentru fete, Banca Albina, Conventul Pia-ritilor devine o ax central de dezvoltare i una dintre strzile de promenad.

  n septembrie 2011, se semna contractul de finanare a proiectului de reamenajare a strzii care astzi este declarat ansamblu arhitec-tural al secolului al XIX-lea, avnd

  nu mai puin de 19 obiective de patrimoniu, categoriile A i B, con-form clasificrii Ministerului Cultu-rii. Potrivit efei Biroului Proiecte, Programe de Dezvoltare Local, din cadrul primriei Carei, Carmen Egli, realizarea proiectului a fost susinu-t i de populaia oraului, prin re-zultatele unui sondaj de opinie care a stat la baza ntocmirii Planului integrat de dezvoltare urban 2007 2014. Singurele probleme prezen-te n implementarea proiectului au fost ntrzierile aprute n perioa-da derulrii procedurii de achizi-ie public, din cauza modificrilor aprute n legislaia n domeniu, a unor situaii de natur tehnic i a unei contestaii aprute dup prima comunicare.

  LUCRRI COMPLEXE

  n cadrul lucrrilor, s-au pavat trotuare, s-au realizat noi alei pi-etonale, s-au reamenajat spaiile verzi, s-au creat parcri auto, pist pentru bicicliti, accese auto, pava-je din piatr natural n zonele de-venite piee publice. S-au reabilitat

  CENTRUL CAREIULUI, REFCUT PRIN FONDURI REGIO

  Poate nu ntmpltor, n oraul Carei, strada al crei nume amintete de unirea Transilvaniei cu Romnia este centrul unei comuniti restrnse care poate oricnd s ofere lecii de multiculturalism. Iar strada cu pricina, 1 Decembrie 1918, a fost reabilitat prin Regio.

  Dosar

 • septembrie-octombrie 2015 17

  tul pe care reabilitarea strzii l are asupra vieii sociale i economice este evident, consier Carmen Egli.

  Strada 1 Decembrie 1918 este una dintre strzile cu cel mai mare numr de firme nregistrate n Carei i are un imens potenial de dezvol-tare n acest sens. Ca urmare a im-plementrii proiectului, finalizat n septembrie 2014, pe aceast strad s-au deschis trei hoteluri, firme noi cu specific de alimentaie public i terase, iar 35 de locuitori ai oraului i-au gsit noi locuri de munc.

  fntnile arteziene existente i s-au construit alte fntni decorative, s-a realizat un amfiteatru stilizat, de-venit un nou pol de socializare, s-a schimbat i completat mobilierul ur-ban cu unul adecvat stilului arhitec-tural. Centrul municipiului Carei include, pe lng funcionalitate, i istorie. Proiectul de reamenajare a strzii 1 Decembrie 1918 a contribuit nu numai la dezvoltarea funciona-l i social a zonei centrale, dar i la punerea n valoare a caracterului istoric i arhitectural. Astfel, carac-terul multicultural al municipiului Carei devine un avantaj, iar impac-

  Dosar

  Titlul proiectului: Reamenajarea strzii 1 Decembrie 1918 ax de dezvoltare

  Beneficiar: Primria Carei Domeniul major de intervenie 1.1 - Sprijinirea dezvoltrii durabile

  a oraelor, subdomeniul Centre Urbane Valoarea total a proiectului: 7,6 milioane de lei, din care 6 milioane

  de lei reprezint fonduri europene din Fondul European pentru Dez-voltare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

 • www.inforegio.ro18

  ALICE-CLAUDIA [email protected]

  Dincolo de vechile dealuri ale Dobrogei, cu minunatele lor pduri de stejar, frasin i ulm, prin locurile unde n

  vremuri demult apuse se ntindea Moesia Inferior, se afl localitatea Niculiel. La doar civa kilometri de Niculiel se afl trei mnstiri de o frumusee rar Saon, Coco i Celic-Dere, amplasate ntr-un cadru natural deosebit. Am avut ocazia s le vizitez anul acesta, datorit, n mare parte, i faptului c dru-murile de acces ctre aceste locuri au fost proaspt reabilitate, cci, mi-au spus localnicii, acum doi ani lucrurile nu artau deloc bine. Din fericire, autoritile tulcene au ho-trt s schimbe aceast situaie n beneficiul turitilor i al localnicilor din zona Niculiel, un loc important att pentru cultura viei-de-vie, ct i din perspectiv istoric, arheolo-gic i cretin. Astfel, a fost elabo-rat proiectul de valorificare turistic a mnstirilor tulcene prin mbun-tirea infrastructurii de acces i de mediu de la Tulcea, cunoscut i sub numele de Triunghiul mnstirilor, avnd n vedere c proiectul a vizat infrastructura care leag Niculiel de cele trei mnstiri. Astfel, au intrat n reabilitare drumurile: DJ 229 3,204 km; DJ 229 A Km 2+020, DN 22 - Km 153+950 - 19,485 km; DJ 229C, de la Niculiel la Mnstirea Coco 7,470 km; DJ 229D, DJ 229E, drum de acces la Mnstirea Saon 3,360 km; DJ 229C, din DN 22 n cen-trul satului Niculiel 3,214 km i DJ 229F, drum de acces la Mnstirea

  Celic Dere 0,350 km.Din pcate, toate aceste punc-

  te de atracie turistic nu puteau fi puse n valoare din cauza infra-structurii de acces care era aproape impracticabil, acest aspect descu-rajndu-i pe cei interesai turitii organizai sau cei care vin pe cont propriu. ntreaga zon strbtut de drumurile judeene este speci-

  fic zonei colinare cu pante medii. Drumurile prezentau fisuri i cr-pturi pe mari suprafee, foarte multe gropi n carosabil care fceau ca circulaia s se desfoare cu di-ficultate, n condiii precare de si-guran i cu viteze foarte mici de deplasare, care conduceau la cre-terea timpului de cltorie. Aceste inconveniente au determinat muli turiti i chiar locuitori ai judeu-

  lui Tulcea s evite deplasarea spre aceste mnstiri, chiar i atunci cnd erau evenimente religioase importante, ne-a declarat Nicu Mihai, managerul de proiect, din ca-drul Consiliului Judeean Tulcea.

  Proiectul amplu a presupus inter-venii att la cile de rulare (inclu-siv asfaltarea drumului de acces), ct i acostamente, sisteme de pre-

  luare i evacuare a apelor pluviale, trotuare, dar i semnalizare rutier.

  Judeul Tulcea dispune de un potenial natural unic n Romnia i n Europa, dar i de un important potenial cultural, social, istoric i arheologic oferit de ceti-le romane i greceti, complexul paleocretin ce atest apariia cretinismului n Europa, precum i mnstiri i biserici cu valoare

  Dosar

  TRIUNGHIUL MNSTIRILOR DE LA TULCEACnd spui Niculiel, te gndeti imediat la minunata licoare bahic, vestit n ar i strintate. Dar, Niculiel nseamn mai mult dect att. La Niculiel, afar de podgorie, exist un Complex Paleocretin, plus mnstiri superbe, amplasate ntr-un areal geografic splendid. Fondurile Regio ctigate pentru mbuntirea drumurilor care leag aceste obiective le-au plasat, n sfrit, pe harta turistic a judeului Tulcea.

 • septembrie-octombrie 2015 19

  arhitectural i istoric deosebit. n aceste condiii, dezvoltarea i promovarea turismului reprezint prioriti pentru autoritile loca-le. Mai mult, turismul este, pentru judeul Tulcea, domeniul de activi-tate cu cel mai important poteni-al pentru creterea economic, iar proiectul contribuie semnificativ la creterea numrului de turiti, ne-a motivat decizia implementrii proiectului Triunghiul mnstirilor, managerul de proiect, Nicu Mihai.

  Dar care sunt, de fapt, comorile despre care pomenete domnul Mi-hai? Primul n list este Complexul Paleocretin de la Niculiel, unde, la 29 septembrie 1971, s-a descoperit un sicriu comun, confecionat din scndur de brad, n care se gseau schelete umane, despre care o se-rie de inscripii greceti, incizate n tencuial i vopsite n rou pe ziduri, artau c aparin martirilor Zoticos, Attalos, Kamasis i Filippos. Marty-riconul cu resturile martirice i cu inscripiile din interior constituie un monument unic n Europa. Este construcia cea mai veche de acest gen, fiind prima transpunere n ar-hitectura paleocretin, a concepi-ilor ce stteau la baza mausoleelor greco romane. Bazilica Paleocre-tin cu cript se regsete pe lista monumentelor istorice ntocmit de Ministerul Culturii i Cultelor.

  La numai 8 km de Niculiel se afl Mnstirea Coco, i ea trecut

  n lista de obiective turistice a nor-dului judeului Tulcea. Prima aeza-re monahal de aici a fost ridicat la 1833 de ctre nite clugri transil-vneni ntori de la muntele Athos. Ca i Mnstirea Coco, aflat la o distan aproximativ egal de Nicu-liel, Mnstirea Saon reprezint un alt punct de atracie pentru turiti, mai ales c ntregul aezmnt se afl situat ntr-o zon de o frumu-see rar, pe malul braului vechi al Dunrii. La ali civa kilometri de Mnstirea Saon se afl cel de-al patrulea obiectiv turistic important Mnstirea Celic-Dere. Numele ei provine de la cel al unui pria din apropiere, nsemnnd n limba turc prul de oel. Biserica mnstirii a fost ridicat n forma actual la nceputul secolului XX, fiind prin-tre puinele construcii etajate de acest gen din Romnia, cu o bise-

  ric de iarn la demisol i biserica de var la parter. Muzeul mnstirii, organizat n fostul atelier de pictur religioas i de esut covoare, este deintorul Bibliei de la Bucureti (1688).

  n 2014, dup finalizarea lucr-rilor i deschiderea cilor de acces, s-a ajuns la 88.006 de turiti, de la circa 60.000 de turiti/an care vizi-tau obiectivele din zon, conform datelor statistice de la Directia Ju-deean de Statistic Tulcea. Im-plementarea proiectului a dus i la dezvoltarea unor servicii noi pentru populaie. Pn n prezent, n zona de intervenie a proiectului au fost nfiinate patru farmacii, trei cabi-nete medicale, un cabinet stoma-tologic, o grdini i un cmin de btrni. Un alt aspect important, rezultat din reabilitarea i moder-nizarea acestor drumuri, a fost re-ducerea numrului de accidente ru-tiere, precum i reducerea timpului de cltorie. i, ca un efect de bu-merang, n sens pozitiv, proiectul a dus la creterea numrului de locuri de munc i a surselor de venit al-ternative (prin crearea unor obiecte de artizanat cu specific local care ar putea fi comercializate), la crete-rea veniturilor la bugetul local, ca urmare a intensificrii activitilor cu caracter economic n zon, dup cum a creat premisele pentru ca so-cietile comerciale s iniieze i s dezvolte agroturismul i alte activi-ti care se preteaz zonei.

  Dosar

  Titlul proiectului: Valorificarea turistic a mnstirilor tulcene prin mbuntirea infrastructurii de acces i de mediu de la Tulcea

  Beneficiarul: Consiliul Judeean Tulcea, n parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Tulcea, Consiliul Local al Comunei Frecei i Consiliul Local al Comunei Niculiel

  Domeniul Major de Intervenie 2.1. Reabilitarea i modernizarea reelei de drumuri judeene, strzi urbane inclusiv construcia/re-abilitarea oselelor de centur

  Valoarea total a proiectului: 43,94 milioane de lei, din care 34,66 milioane de lei reprezint fonduri europene din Fondul European pen-tru Dezvoltare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

 • www.inforegio.ro20

  REGIO CRETE STANDARDUL ECONOMIC N TOPOLOVENI

  O reea de apte strzi din oraul argeean Topoloveni risca s blocheze dezvoltarea comunitii dependente de aceste ci de comunicaii. Reabilitarea lor prin Regio a nlturat pericolul i a deschis noi oportuniti pentru business-ul local.

  VLAD [email protected]

  Cnd se face referire la Topo-loveni, cei mai muli romni l asociaz cu vestita reet de magiun care poart nu-

  mele oraului. n privina calitii produsului din prune, lucrurile sunt destul de clare, ns localnicii ple-deaz cel puin la fel de activ i pen-tru oetul de Topoloveni sau pentru vinul i uica de Topoloveni. E lim-pede c argeenii in foarte mult la produsele lor autohtone i mizeaz pe ele atunci cnd argumenteaz necesitatea atragerii de investitori. Un proiect demarat n 2012, prin Re-gio, a stimulat suplimentar poten-ialul economic local, ntr-un ora care experimenteaz deja de civa

  ani un ritm de dezvoltare accelerat. De fapt, n lipsa modernizrii infra-structurii rutiere urbane, mai exact a apte strzi care fac legtura cu dou rute-cheie n transportul ju-deean i naional, Topoloveni nu ar fi putut s-i urmeze potenialul de cretere i ar fi rmas blocat ntr-o vitez intermediar.

  CONEXIUNEA CU MARILE RUTE

  Pe drumurile judeene i naio-nale ale Romniei, muli automobi-liti experimenteaz ofatul extrem din cauza prezenei cruelor, bici-clitilor, animalelor domestice de diferite dimensiuni, viteze i tem-peramente. n Topoloveni, aceast realitate se simte poate niel mai

  acut, cci oraul este strbtut i de drumul naional DN 7, i de DJ 702. Traficul pe cele dou rute, aa cum era de ateptat, este compus din autovehicule de toate tipurile, de la motociclete, scutere i microbuze, pn la autocamioane i vehicule cu traciune animal. Lipsa traseelor alternative pentru aceste vehicule, pentru bicicliti i ali utilizatori care, n mod normal, sunt exceptai din componena traficului pe dru-muri naionale, a fcut ca circulaia pe aceste rute s fie greoaie i nesi-gur, explic Gheorghi Borc, primarul oraului Topoloveni. Potri-vit acestuia, reeaua de drumuri ju-deene i comunale n regiunea Sud Muntenia este superioar din punct de vedere calitativ, n comparaie cu situaia la nivel naional, ns n Topoloveni a existat o proporie aproape nesemnificativ de drumuri modernizate. n acest context, re-abilitarea celor apte strzi a asi-gurat accesul i legtura cu drumul naional DN 7: Bucureti Piteti i DJ 702, a argumentat primarul ora-ului, care este i managerul proiec-tului de modernizare i reabilitare

  Dosar

  Foto

  : U

  AT T

  opol

  oven

  i

  Foto

  : U

  AT T

  opol

  oven

  i

 • septembrie-octombrie 2015 21

  a reelei de strzi urbane n oraul Topoloveni.

  DECALAJE N PROIECT

  Din punct de vedere administra-tiv, cele apte strzi reabilitate asi-gur accesul la i de la proprietile private din zon, dar i la obiective-le sociale i culturale ale localitii. Principala motivaie a reabilitrii acestor strzi a reprezentat-o scoa-terea din izolare i subdezvoltare a microregiunii aflate, la momentul respectiv, ntr-un vizibil impas de dezvoltare i mobilitate. n al doi-lea rnd, aceast investiie a sporit coeziunea regional, n special n zona de acces ntre DN 7 i DJ 702, pentru care aceste drumuri au re-prezentat cea mai important cale de comunicaie, a precizat pri-marul Borc. El a mai spus c, n acest fel, s-au creat condiii pentru dezvoltarea mediului de afaceri i a unor noi uniti turistice, pentru crearea de locuri de munc perma-nente i sezoniere.

  Cererea de finanare a fost de-pus n noiembrie 2008, ns con-tractul de finanare s-a semnat abia n mai 2011. Managerul de proiect relateaz c nu a ntmpinat proble-me n obinerea finanrii, ns ntre depunerea proiectului, respectiv, a cererii de finanare i data semnrii

  contractului a fost o perioad rela-tiv lung de ateptare. Obiectivul specific al proiectului l-a constituit fluidizarea traficului nregistrat pe cele apte strzi reabilitate: Strada Slt. M. Mihail, Str. Prof. I. Rduca-nu, Str. Zvoiului, Str. Carcinov, Str. Nucilor, Str. M. Popovici i Str. Gh. Cocioceanu. n total, aproape 8 km de strzi urbane.

  IMPLICAIILE FONDURILOR UE

  Obiectivul specific al proiectului a inclus, de asemenea, moderniza-rea i extinderea utitlitilor exis-tente n corpul drumului, respectiv a reelelor de ap i de canalizare. Proiectul a constituit un model de bun practic n domeniul infra-structurii regionale, de asumare a responsabilitii de ctre adminis-

  traia public, arat primarul Bo-rc. De asemenea, acesta enume-r la obiective specifice i stimularea dezvoltrii economice durabile, prin creterea accesibilitii zonei ntr-o perioad de timp mult mai scurt, dar i prin creterea vitezei de circu-laie cu 67% n primul an dup imple-mentare, pentru vehiculele uoare, i cu 110% pentru vehiculele grele i autobuze. Economiile la costurile de operare a vehiculelor de aproape 166.000 de euro, n primul an dup implementarea proiectului, au fost i ele bifate la obiective specifice. La fel i protejarea mediului nconjur-tor prin reducerea polurii mecanice i cu gaze, precum i atragerea de noi investiii n zon i crearea de noi locuri de munc.

  Prin aceast investiie s-a asi-gurat, la finalul proiectului, crete-rea traficului de marf i pasageri cu 5%, a punctat primarul.

  Celor care vor s atrag bani eu-ropeni, managerul de proiect le d un sfat simplu: s acceseze cu ncre-dere programele UE. De ce? Deoa-rece acestea stau la baza dezvolt-rii regionale, prin impulsionarea i diversificarea activitilor economi-ce, prin mbuntirea infrastructu-rii, prin calitatea mediului nconju-rtor, dezvoltare rural, sntate, educaie, nvmnt, cultur, prin stimularea investiiilor n sectorul privat, prin contribuia la reduce-rea omajului i la creterea nivelu-lui de trai, crede primarul oraului Topoloveni.

  Titlul proiectului: Modernizarea i reabilitarea reelei de strzi urba-ne n oraul Topoloveni

  Beneficiar: Unitatea Administrativ-Teritorial Oraul Topoloveni Domeniul Major de Intervenie: 2.1 - Reabilitarea i modernizarea

  reelei de drumuri judeene i strzi urbane - inclusiv construcia/ reabilitarea oselelor de centur

  Valoarea total a proiectului: 24,7 milioane de lei, din care 17,4 mi-lioane de lei reprezint fonduri europene din Fondul European pentru Dezvoltare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Dosar

  Foto

  : U

  AT T

  opol

  oven

  i

 • www.inforegio.ro22

  Dosar

  DRUMUL HANU ANCUEI GIROV, MODERNIzAT CU BANI EUROPENI

  Reabilitarea celor 27 de kilometri a pus la dispoziia firmelor de transport nc o rut modernizat dinspre municipiul de sub Muntele Pietricica spre Iai. n paralel, localnicii i turitii se pot bucura de o pist pentru biciclete care nsoete drumul judeean, fr a se expune pericolelor care apar cnd mpart spaiul de deplasare cu autovehiculele.

  BOGDAN [email protected]

  Trebuie s tii dumneavoas-tr c Hanu acela al Ancu-ei nu era han era cetate! Avea nite ziduri groase de

  ici pn colo i nite pori ferecate cum n-am vzut n zilele mele. n cuprinsul lui se puteau oploi oa-meni, vite i crue i nici habar n-aveau dinspre partea hoilor... Astfel descria Mihail Sadoveanu n volumul de proz cu acelai nume, publicat n 1928 Hanu Ancuei.

  Popasul turistic exist i astzi, la captul drumului judeean DJ208G, care ncepe la 13 km vest de mu-nicipiul Piatra Neam, din comuna Girov, i parcurge 27 de km pn n dreptul Hanului, unde se ntlnete cu DN 2 (drumul european E85). La acea rscruce se ntlnesc drumuri care vin dinspre Piatra Neam (sud-

  vest), Iai (est), Suceava (nord-vest) i Roman (sud).

  Datnd de la 1718, demolat n

  1943 i reconstruit dup planurile originale n 1957-1960, Hanu este i azi o atracie turistic a zonei, doar c drumul dinspre Piatra Neam era, pn acum 4-5 ani, plin de gropi, multe i destul de adnci. Dac nu erai obligat s-l parcurgi, nimeni nu te-ar fi sftuit s o iei pe acolo.

  Din pcate, locuitorii comunelor situate ntre Girov i Tupilai i cei care mergeau ctre Mnstirea Rz-boieni nu aveau de ales. Aceti c-ltori obinuii pe DJ208G nvase-r, n mare, unde se aflau cele mai periculoase gropi i i asumau riscul deteriorrii autovehiculelor. Drumul era la fel de dificil de parcurs i pen-tru bicicliti.

  oferii de camioane care veneau dinspre Transilvania ctre Iai nici nu mai foloseau aceast rut de-teriorat. Preferau un ocol prin

  Foto

  : Fl

  orin

  Jba

  nca

  Foto

  : Fl

  orin

  Jba

  nca

 • septembrie-octombrie 2015 23

  Dosar

  Titlul proiectului: Reabilitarea i modernizarea drumului judeean DJ 208G km 30+23857+251 Hanu Ancuei - Girov, judeul Neam

  Beneficiar: Consiliul Judeean Neam Domeniul Major de Intervenie: 2.1 Reabilitarea i modernizarea

  reelei de drumuri judeene, strzi urbane - inclusiv construcia / reabilitarea oselelor de centur

  Valoarea total a proiectului: 30,12 milioane de lei, din care 20,90 milioane de lei fonduri europene din Fondul European pentru Dezvol-tare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Roman, ceea ce nsemna c drumul dintre acest municipiu i reedina judeului Neam devenise foarte aglomerat.

  REzOLVAREA ADUS DE FONDURILE REGIO

  Puini dintre cei care parcurgeau DJ208G n fiecare zi mai sperau la o reparaie capital. Problema era cu-noscut Consiliului Judeean Neam, iar pentru rezolvarea ei a fost re-dactat un proiect pentru accesarea de fonduri Regio. Dei contractul de finanare a fost semnat din martie 2011, lucrrile nu aveau s nceap dect spre sfritul anului.

  ntrzierile au fost provocate de contestaiile aprute dup licitaii,

  dar nu au fost probleme tehnice, pentru c proiectul a fost pregtit

  foarte bine, ne-a declarat Doru Co-nachi, managerul de proiect. Dru-mul de 27 de kilometri a fost mo-dernizat i extins cu o pist pentru biciclete pe 25 de kilometri, spune Conachi.

  Investiia a presupus reparaii i asfaltri pe podurile existente, construcia de acostamente, ziduri de sprijin, podee tubulare pentru scurge rea apei, sparea unor anuri din pmnt sau betonate. Pe drumul reparat a fost asigurat semnaliza-rea rutier (cu indicatoare, borne ki-lometrice i marcaje rutiere), 26 de drumuri laterale au fost amenajate, iar 15 podee transversale lrgite.

  Toate acestea au adus mai mul-te beneficii participanilor la trafic.

  n primul rnd, a sczut durata de parcurgere a distanei ntre Girov i Hanu Ancuei. Pe de alt parte, a sporit sigurana circulaiei, cci autovehiculele nu mai mpart ace-lai spaiu de deplasare cu bicicle-tele. Pentru a trece de pe o band pe alta, biciclitii nu sunt nevoii s treac pe contrasens, ci pot folosi treceri de pietoni.

  Drumul a ieit foarte bine, este un mare ctig n privina condiiilor de trafic i cei care l folosesc des sunt foarte mulumii, afirm cu mndrie Conachi, care precizeaz c traficul a crescut foarte mult.

  Foto

  : Fl

  orin

  Jba

  nca

  Foto

  : Fl

  orin

  Jba

  nca

 • www.inforegio.ro24

  Dosar

  LA BRAOV, TERMINALE NOI PENTRU CLTORII CIVILIzATE

  Lucrrile de execuie la toate cele cinci noi capete de linii ale Regiei Autonome de Transport Braov s-au derulat n mod simultan pe parcursul unui an, ceea ce, la nceput, prea un inconvenient. Finalizarea lucrrilor i deschiderea staiilor pentru cltori a constituit o uurare, dar i o surpriz plcut. Braovenii au acum condiii civilizate de ateptare n staiile terminus de transport n comun, iar preluarea lor din staie se face mult mai operativ. Totul s-a realizat pe bani europeni.

  ALICE-CLAUDIA [email protected]

  S amenajezi staii capt de li-nie poate c nu pare un proiect interesant pentru cei mai muli dintre noi. Dar trebuie s ne

  gndim la utilitatea lor i la beneficiile pe care le aduc unei comuniti. Evi-dent c reabilitarea unui monument istoric constituie o mai mare atracie deopotriv pentru turiti, localnici i ziariti, prin povestea care st ntot-deauna n spatele unui asemenea edi-ficiu, dar, nu de puine ori, refacerea unor strzi este la fel de important ca i obiectivele culturale ntre care acestea fac legtura. Un bun exemplu n acest sens vine de la Braov, unde proiectul de amenajare a staiilor capt de linie pentru mijloacele de transport n comun reprezint miza mobilitii mai mari a locuitorilor de la poalele Tmpei, ntr-un ora aflat

  n plin avnt economic. Proiectul a vizat evident mobilitatea cu ajutorul transportului public, cel care preia un numr mare de cltori i turiti i care contribuie substanial la reduce-rea polurii n ora.

  Scopul proiectului a urmrit mbuntirea, n etape, a mobili-tii cetenilor, avnd n vedere capacitatea transportului public de a coordona dezvoltarea economic, echitatea social i atitudinea de protejare a mediului. Pentru a atin-ge acest scop, obiectivele proiectu-lui au vizat mbuntirea vitezei de deplasare i a fiabilitii; optimiza-rea beneficiilor transportului public n Zona Metropolitan prin atenua-rea congestiei, asigurarea unei bune funcionaliti a cldirilor la soluia arhitectural aleas, prin soluii con-structive i materiale care s asigure o bun eficien energetic; reduce-rea emisiilor poluante i, nu n ulti-

  mul rnd, pentru schimbarea menta-litii publicului, n sensul utilizrii cu preponderen a transportului pu-blic, a declarat managerul de pro-iect Bianca Calinschi, funcionar n cadrul Primriei Municipiului Braov.

  Activitatea de transport public n Braov cuprinde transportul de cl-tori n ntregul municipiu, pe 34 de trasee de autobuze, nsumnd un total de 485 km, i pe 6 trasee de troleibuze n lungime total de peste 80 km, cu plecri din 10 capete de linii principale. Dintre toate aces-tea, doar captul de linie Stadionul Municipal fusese modernizat. Aa a aprut ideea amenajrii a nc cinci staii capete de linie pentru trans-portul public local, pentru ca acesta s fie mai eficient i mai profitabil, s asigure coordonarea diferitelor modaliti de transport i a diferite-lor companii de transport, pentru a crea un sistem integrat din punctul

  Foto

  : Bo

  gdan

  Bl

  a

  Foto

  : Bo

  gdan

  Bl

  a

 • septembrie-octombrie 2015 25

  Column

  Poveste pentru copii, lecii pentru cei mari

  Poate c muli dintre dumneavoastr, care avei copii de o anumit vrst, ai avut ocazia s vedei mcar oda-t primul film din seria Cars (Ma-ini). Ei bine, n acea lume n care mainile au via i sentimente, povestea se desf-oar ntr-un orel uitat de lume din vestul

  american, deczut i lipsit de speran.

  Cndva, acolo era un loc plin de via, ct vreme maini-le se nghesuiau pe oseaua 66, ce tre-cea fix prin mijlocul localitii. Totul s-a sfrit, ns, odat cu apariia autostr-

  zii. Mainile treceau acum n vitez, fr s le mai pese de micul ora, de staia lui de benzin, de cafenea, de magazinul de pneuri sau de cel de suveniruri.

  Povestea i are tlcul ei. n felul acesta au sfrit multe localiti, cndva prospere, din America. i, dac povestea autostrzilor din Romnia va fi pn la urm una cu happy-end, la fel se poate ntmpla i la noi.

  Nu credei? Mergei la intersecia de lng Drajna, de pe oseaua veche ce lega Bucure-tiul de mare i vedei ct de mult s-au rrit clienii la popasurile de azi (cte au mai r-mas...), fa de ceea ce era nainte de apari-ia autostrzii!

  Cum, autostrada nu aduce dezvoltare? Ba da, dar nu automat, ci n urma unor investiii in-teligente. Axa 6 din noul Regio, de exemplu, rspunde chiar acestei provocri. Drumurile de interes local vor fi finanate numai n m-sura n care asigur legtura cu marile cori-doare europene. Numai aa, comunitile locale vor putea atrage ceva din marile flu-xuri de persoane i mrfuri de pe magistrale-le transcontinentale. i, mai ales, vor putea atrage investiii.

  Pn la urm, i cei din Cars au reuit. Au asfaltat oseaua i au amenajat un circuit de curse, iar vizitatorii au aprut din nou. E o poveste pentru copii din care oamenii mari chiar c au ce nva!

  OVIDIU NAHOI

  de v edere al cltorului. Prin proiect, am dorit s se creeze condiii, astfel nct transportul public local s poat deveni o al-ternativ real n raport cu cele-lalte modaliti de transport, a mai spus Bianca Calinschi.

  Cele cinci staii capete de li-nie propuse spre amenajare, care nu mai corespundeau cerinelor actuale de mediu, sanitar-igieni-ce, de confort i de capacitate, erau amplasate n strzile: Brazi-lor, Poienelor, 13 Decembrie, Bd-ul Saturn i Str. Hrmanului. Adic exact pe arterele cu circulaie in-tens, prin ele fcndu-se legtu-ra cu centura Braovului, cu Gara i centrul oraului. n aceste staii capete de linie au fost amenaja-te platforme de mbarcare/de-barcare pentru cltori, peroane pentru autobuze, locuri de parca-re, inclusiv pentru persoanele cu dizabiliti, plus cldiri terminal cu sal de ateptare, birou de in-formaii pentru cltori, ghiee i grupuri sanitare.

  Beneficiarii direci ai proiec-tului, publicul cltor, sunt mul-

  umii acum, pentru c au acces la condiii civilizate pentru uti-lizarea mijloacelor de transport n comun, care corespund cerin-elor actuale de mediu, sanitar-igienice, de confort i de capa-citate. Rezultatele indirecte, n urma realizrii proiectului, se vor putea monitoriza n perioa-da urmtoare, deoarece, pentru evaluarea acestora, este necesa-r elaborarea de statistici i stu-dii de trafic. Astfel, ne ateptm ca proiectul s contribuie la re-ducerea cu dou minute a timpu-lui de cltorie cu mijloacele de transport n comun, la creterea cu 22,22% a gradului de ncrca-re a mijloacelor de transport n comun i a numrului mediu de cltori per flux de cltorie. Totodat, prin implementarea acestui proiect s-au meninut 34 locuri de munc, a mai precizat doamna Calinschi.

  n ceea ce privete mbun-tirea accesului persoanelor cu dizabiliti, n cadrul acestui pro-iect s-au prevzut rampe de ac-ces n fiecare cldire din staiile capt de linie, att pentru spai-ile publice, ct i pentru cele ad-ministrative. Grupurile sanitare destinate publicului sunt dotate cu cabine special amenajate pen-tru persoane cu handicap locomo-tor. n plus, au fost amenajate, n total, opt locuri de parcare des-tinate aceleiai categorii de per-soane defavorizate.

  Titlul proiectului: Amenajarea de staii capt de linie pentru mijloacele de transport n comun

  Beneficiarul: UAT Municipiul Braov, Regia Autonom de Trans-port Braov

  Domeniul Major de Intervenie 1.1. Planuri integrate de dezvoltare

  Valoarea total a proiectului: 27,21 milioane de lei, din care 22,31 milioane de lei reprezint fonduri europene din Fondul European pentru Dezvoltare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Foto

  : Bo

  gdan

  Bl

  a

 • www.inforegio.ro26

  Dosar

  STRzILE DIN CHITILA, FR PRAF I BOLOVANI

  La doar civa pai de Capital nflorete o localitate care devine pe zi ce trece tot mai atractiv pentru cei dornici s scape de nebunia metropolei. Chitila sau locul de peste ap, dup cum s-ar traduce numele ei strvechi, are multe de ctigat de pe urma folosirii banilor europeni.

  ELENA [email protected]

  Drumuri mai bune, adic atractivitate crescut pen-tru agenii economici, i confort sporit pentru locu-

  itori. Plus, evident, un mediu mai curat. Prin proiectul Regio de re-generare a infrastructurii rutiere i edilitare n oraul Chitila, auto-ritile locale au reuit s rezolve o problem serioas a localitii pe care o despart doar 9 km de centrul Capitalei. Nimic nu mai amintete acum de strzile cu bolovani, pline de praf i greu accesibile pentru maini.

  Lucrrile au nceput n octom-brie 2011 i au fost finalizate n decembrie 2014. Au fost asfaltate 34 de strzi, n lungime de peste 16 km. Vorbim despre strzi care na-inte erau pavate cu bolovani de ru sau erau pur i simplu din pmnt. Prin acest proiect, circa 37% dintre strzile Chitilei au fost reabilitate. Cu excepia a dou cartiere noi, aflate acum n construcie, se poate spune c avem strzi asfaltate i cu toate utilitile, a declarat Radu Borcea, ef de serviciu n cadrul Pri-mriei Chitila.

  Regenerarea infrastructurii ru-tiere nu s-a limitat doar la asfalta-re. Pentru a elimina problemele cu inundaiile, s-a investit mult i n lucrrile de canalizare: au fost re-alizai peste 13 km de canalizare pluvial, peste 4 km de canalizare menajer, o reea de alimentare cu ap de aproape 5 km, un bazin de retenie, o staie de pompare, un Fot

  o: C

  onsi

  liul L

  ocal

  Chi

  tila

  Foto

  : Co

  nsili

  ul L

  ocal

  Chi

  tila

 • septembrie-octombrie 2015 27

  CUM S EVITAI CORECIILE FINANCIARE! - continuare

  Titlul proiectului: Regene-rarea infrastructurii rutiere i edilitare n oraul Chitila, jud. Ilfov

  Beneficiar: Consiliul local al Oraului Chitila

  Domeniul Major de Inter-venie: 1.1 Planuri inte-grate de dezvoltare urban Centre urbane

  Valoarea total a proiectu-lui: 54,92 milioane de lei, din care 29,86 milioane de lei fonduri europene din Fon-dul European pentru Dezvol-tare Regional

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Util beneficiarilor Regio

  MARIUS VASILIU, MDRAP

  Aa cum spuneam n num-rul trecut, vom continua cu prezentarea unor exemple de criterii de calificare/

  cerine minime constatate ca fiind restrictive n interpretarea Curii Europene de Audit/Comisiei Euro-pene/Autoritii de Audit, aa cum au fost consemnate n rapoartele de audit ale acestora i, ulterior, preluate de Autoritatea de Manage-ment, ca abordri unitare n toate speele similare.

  Astfel, potrivit ultimului Raport de audit aferent misiunii Comisiei Europene/DG Regio din perioada 7-11 iulie 2014 cu privire la Progra-mul Operaional Regional, transmis n forma sa final la nceputul lunii august 2015, un prim exemplu de cerine care restricioneaz parti-ciparea la procedurile de achiziie public l constituie solicitrile au-toritii contractante de ndeplinire a unor cerine minime de calificare, respectiv deinerea unor atestate/certificate pentru RTE, SSM, ANRE, ISCIR etc., emise de instituii din Romnia (instituiile de resort emi-tente sunt organe de specialitate ale statului romn ce i desfoar activitatea i au competene doar pe teritoriul Romniei) i pentru care nu s-a precizat posibilitatea acceptrii unor astfel de documen-te echivalente i, de asemenea, pentru care nu s-a precizat posibi-litatea ca acestea s fie depuse la semnarea contractului.

  Aceast neregul, potrivit ob-servaiilor aceluiai Raport de audit al Comisiei Europene, este con-statat doar pentru contractele a cror valoare depete pragul prevzut pentru publicarea unui anun de participare n JOUE (Jur-nalul Oficial al Uniunii Europene).

  Doar pentru aceste cazuri Comi-sia European a stabilit reducerea coreciei prevzut n Anexa la H.G. nr. 519/2014 de la 25%,la 5% din va-loarea contractului verificat.

  n plus, doar pentru acest tip de neregul i doar n msura n care nu se solicit mai multe cerine referitoare la calificri/atestate de tip RTE, ISC etc., este justifica-t, ca fiind rezonabil, reducerea coreciei financiare la 2% din va-loarea contractului verificat.

  n numrul viitor vom continua cu exemple de criterii de califica-re/cerine minime constatate ca fiind restrictive n interpretarea Curii Europene de Audit/Comisiei Europene/Autoritii de Audit.

  reproducerea ori redistribuirea, total i/sau parial, nu pot fi fcute dect cu acordul MDRAP/AM POR ori a persoanelor ndreptite i numai cu respectarea legislaiei specifice privind drepturile de autor.

  pu forat la mare adncime i o staie de clorinare.

  Locul noroaielor a fost luat de asfalt neted, iar ploile i vremea urt nu mai sunt motiv de co-mar cnd vine vorba de circulaie. Reprezentanii Primriei spun i ei c beneficiile socio-economice aduse de implementarea acestui proiect n Chitila sunt uriae. Pe de o parte, vorbim despre con-fortul cetenilor, care a crescut considerabil. mbuntirile se simt i n domeniul transportu-lui: zona a devenit mai atractiv pentru agenii economici, pentru care transportul de marf este esenial. Nu n ultimul rnd, pu-tem spune c impactul asupra me-diului a fost pozitiv, deoarece s-a diminunat cantitatea de praf din atmosfer, lucru benefic i pentru sntatea locuitorilor, a men-ionat Radu Borcea. i pentru c tot a venit vorba despre sntate: proiectul care a fcut Chitila s renasc nu a neglijat beneficiile pe care le aduce micarea n aer liber. Odat cu asfaltarea strzi-lor, biciclitii au primit cadou i peste 6 km de piste special ame-najate!

  Foto

  : w

  ww

  .ub.

  edu

 • www.inforegio.ro28

  Regiuni europene

  BOGDAN [email protected]

  Amplasat pe locul unui fost golf (Zuiderzee) din inima rii, Flevoland este cea mai tnr provincie a rilor de

  Jos. Din 1918 - pn la recunoate-rea oficial de la 1 ianuarie 1986 - noua unitate administrativ-terito-rial a fost creat, treptat, prin uni-rea a dou insule (Urk i Schokland) cu uscatul.

  O reea de diguri a dus la forma-rea a ceea ce localnicii numesc un polder - o zon situat sub nivelul mrii, n care alterneaz terenuri agricole fertile cu bli puin adnci i mlatini, unde riscul de inundaii este permanent. Peste 400.000 de oameni locuiesc n Flevoland, dar regiunea este considerat ca avnd cel mai sczut nivel de dezvoltare economic dintre cele 12 provincii ale rilor de Jos.

  Pn acum un deceniu, una din-tre cele mai serioase probleme pen-tru localnici era lipsa de mobilitate, cauzat de subdezvoltarea reelei de transport public. ntre zonele rurale i cele ase municipaliti din Flevoland nu existau suficiente curse pe ct de mare era cererea. Niciun agent economic nu venea n ntmpinarea solicitrilor, ba chiar existau operatori care i suspendau frecvent cursele.

  Mai ales seara i la sfritul sp-tmnii, oamenii nu aveau cu ce s se ntoarc din centrele urbane spre case. Singura opiune rmneau cursele cu taxiul, variant la care se putea apela ocazional, dar nu

  pentru a face naveta zilnic. Printre cei mai dezavantajai se numrau persoanele cu dizabiliti. Cel mai adesea, mainile firmelor de taxi nu erau adaptate nevoilor lor, iar pre-urile erau prea ridicate pentru ve-niturile de care dispuneau.

  Accesnd finanare din Fondul European pentru Dezvoltare Regio-nal (FEDR), autoritile din Flevo-land au pus la punct un sistem de transport public la care oamenii s aib acces n urma unor comenzi te-

  lefonice, ca la un serviciu de taxi-metrie, dar la preuri avantajoase.

  n plus, noul operator de trans-port trebuia s dein vehicule adaptate celor aflai n scaune cu ro-tile sau cu alte probleme de depla-sare. Astfel, autoritile provinciei se asigurau c respect prevederile unei legi stricte, intrate n vigoare n 1994, privind accesul persoanelor cu dizabiliti la servicii publice.

  Prin proiectul intitulat Trans-port public la cerere, locuitorilor din Flevoland li s-a oferit posibilita-tea de a comanda curse cu doar 30 de minute nainte de ora deplasrii, de luni pn duminic, n intervalul orar 06:00 01:30.

  Traseele se pot configura n in-teriorul a cinci zone, astfel c, preul unei cltorii din zona A pn n zona E (sau oricare alta) este fix i anunat clientului chiar din momentul rezervrii. Un pasa-ger poate opta i pentru o destina-ie n afara celor cinci zone, doar c trebuie s se atepte la un tarif suplimentar, calculat pe kilometru suplimentar.

  RILE DE JOS: TRANSPORT PUBLIC LA COMAND

  Cndva dezavantajai de opiunile limitate privind transportul, locuitorii din provincia Flevoland pot comanda acum curse oferite de un operator local, la preuri mai mici dect ale taxiurilor. Noile curse de microbuze au venit n ntmpinarea unei nevoi acute, mai ales seara i n weekend, sporind mobilitatea persoanelor cu dizabiliti.

  Titlul proiectului: Transport public la comand

  Beneficiar: Provincia Flevo-land, rile de Jos

  Buget total: 510.350 de euro, din care 183.300 de euro FEDR

  Adres web: http://www.flevoland.nl/regiotaxi/

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Foto

  : de

  sten

  tor.

  nl

  Foto

  : de

  sten

  tor.

  nl

 • septembrie-octombrie 2015 29

  Regiuni europene

  BOGDAN [email protected]

  Nu depete 1,3 milioane de locuitori, dar suprafaa (45.200 km2) face din Esto-nia o ar mult mai ntins

  dect alte state UE cu populaii de opt (Belgia) sau de 13 ori (rile de Jos) mai numeroase. Prin urmare, nu este de mirare c o sugestie n-tlnit n ghidurile turistice este vi-zitarea rii cu trenul.

  Pornind din capitala Tallinn, pe calea ferat se poate ajunge relativ

  rapid n toate celelalte orae mari. Se fac cel mult trei ore i jumtate pn la Narva, trei ore pn la Jhvi or Tartu, respectiv n jur de dou ore pn la Rakvere i Vijandi. Foar-te muli dintre locuitorii suburbiilor capitalei folosesc trenurile zi de zi, astfel c se nregistreaz peste 3,8 milioane de cltorii pe an.

  Din totalul de 1.200 de km de ci ferate ale Estoniei, cei 131.6 de km de linii electrificate din jurul capitalei Tallinn sunt cei mai intens folosii. La finele deceniului trecut, garniturile aveau deja 40 de ani ve-chime, ceea ce nsemna un consum ridicat de energie, dar i un impact

  considerabil asupra mediului. Numai din acionarea saboilor de frn se degajau 76.8 de tone de praf pe an, inclusiv n zone dens populate.

  n plus, cltorii i-ar fi dorit condiii mai confortabile. Nevoia de nnoire a parcului feroviar deveni-se evident, astfel c firma de stat care opereaz trenurile, Elektri-raudtee AS (redenumit Elron din 2014), a demarat un program cu finanare european ncepnd din 2013. De atunci pn n 2017, actu-alele trenuri vor fi nlocuite cu 60 de vagoane noi, grupate n 18 garnituri moderne.

  Funcionarea trenurilor, cu dou motoare pentru fiecare garnitur, precum i serviciile de ntreine-re vor consuma cu 30% mai puin energie dect n prezent. n mare, numrul de locuri rmne neschim-bat, dar frecvena curselor va cre-te cu 62%. innd cont de creterea cu 50% a vitezei cu care se va putea cltori, timpul de ateptare ntre curse se va reduce cu o durat cu-prins ntre 8 i 12%.

  Elron estimeaz c numrul c-ltoriilor va crete la 4,71 milioane pe an, n condiii de confort sporit. Pasagerii vor atepta mai puin pe peroane i vor sta mai puin nghe-suii n vagoanele dotate cu sisteme de climatizare performante i cu in-ternet wireless. Persoanele cu diza-biliti vor avea acces mai facil n trenurile care au fost proiectate de la nceput n acord cu nevoile lor.

  Pe lng reducerea consumului de curent electric, un alt impact po-zitiv asupra mediului este reducerea polurii. n locul saboilor metalici, a cror frecare degaj tone de par-ticule n atmosfer, noile trenuri au sisteme de frnare electro-dinami-ce. Acestea genereaz energie elec-tric (ce poate fi utilizat) n timpul procesului de frnare.

  ESTONIA: TRENURI MODERNE N JURUL CAPITALEI TALLINN

  Pn n 2017, toate trenurile vechi de 40 de ani care sosesc din suburbii n centrul capitalei estone vor fi nlocuite cu garnituri de ultim generaie. Se estimeaz c numrul de pasageri va crete cu o cincime, iar noile trenuri vor avea viteze cu 50% mai mari, dar vor consuma cu 30% mai puin energie.

  Titlul proiectului: Trenuri noi pentru Tallinn

  Beneficiar: Compania de trans-port feroviar Elron

  Buget total: 83,08 milioane de euro, din care 70,62 milioane de euro FEDR

  Adres web: http://www.elek-triraudtee.ee/

  FIA TEHNIC A PROIECTULUI

  Foto

  : M

  arti

  n Dr

  emlj

  unga

  , EE

  R

  Foto

  : Co

  mpa

  nia

  Elro

  n

  Foto

  : Co

  mpa

  nia

  Elro

  n

 • www.inforegio.ro30

  Informaii utile

  Savona, Italia, 16-18 septembrie 2015

  CONFERINA SPAII SUSTENABILE 2015Evenimentul, organizat la Universitatea din Savona, are ca tem sustenabilitatea pe termen lung a mediului, n contextul creterii densitii n zonele urbane i al limitrii resurselor naturale. Vor participa oameni de afaceri i cercettori. Se vor prezenta inovaii din domeniul eficienei energetice pentru cldiri, cartiere i orae. Mai multe detalii la: http://goo.gl/T1Hwq8

  Bruxelles, Belgia, 21 septembrie 2015

  CONFERINA MEDIUL I EFICIENA RESURSELORComisia European organizeaz un eveniment de informare despre oportunitile de finanare din Programul Horizon 2020, n domeniile mediu, aciune climatic, eficiena resurselor i materii prime. Vor participa reprezentani ai comunitii tiinifice, ai asociaiilor de IMM-uri, oameni de afaceri i lideri ai instituiilor europene. Mai multe detalii la: http://goo.gl/pD8WgQ

  Arad, Romnia,14-16 octombrie 2015

  EXPOzIIA ECOmEDiu 2015Expoziia Ecomediu va avea loc la EXPO Arad i va aduce, n acelai loc, ofertele de echipamente de salubrizare, tratare a apei i a aerului, echipamente de colectare, transport i tratare a deeurilor periculoase i nepericuloase, energii regenera-bile, proiecte de cercetare, consultan i finanare prin produse bancare. n marja expoziiei, se vor organiza conferine de afaceri i pe tematici tehnice. Mai multe detalii la: www.expoarad.ro

  Bucureti, Romnia, 14 -17 octombrie 2015

  EXPOzIIA INTERNAIONAL DE TRANSPORTURI I LOGISTIC - TRANSLOgiSTiCA 2015TransLogistica este prima expoziie organizat n Romnia pe nia produselor, serviciilor i soluiilor inovative din transporturi comerciale, expedieri de mrfuri i canale logistice. Potrivit organizatorilor, piaa de logistic din Romnia este una dintre cele mai atractive din sud-estul Europei. Expozanii i vizitatorii vor beneficia de spaii pentru expunerea uti