revista Regio

Click here to load reader

 • date post

  04-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  3

Embed Size (px)

description

revista Programului Operational regional 2007-2013

Transcript of revista Regio

 • La Braov, terminale noi pentru cltorii civilizate

  Triunghiul mnstirilor de la Tulcea

  Drumul Hanu Ancuei Girov, modernizat cu bani europeni

  Pasaje pentru fluidizarea traficului n Craiova

  Centrul Careiului, refcut prin fonduri Regio

  Nr. 44, septembrie-octombrie 2015

  Radu Dinescu, UNTRR: Creterea cotei de pia a Romniei n transporturile globale este prioritar

  REGIO N SPRIJINUL MOBILITII

 • www.inforegio.ro2

  e-mail: [email protected] [email protected]

  Tel.: 0372 11 14 09

  REDACTOR-EF: Ovidiu NAHOI

  REDACTORI: Bogdan MUNTEANU Vlad BRLEANU Alice-Claudia GHERMAN Elena ALEXA

  SPECIALIST DTP & GRAFIC: Andrei POPESCU

  CORECTOR: Pompiliu L. DUMITRESCU

  SECRETAR DE REDACIE:Angela NEGREA

  Editorial

  Ovidiu NAHOI

  www.inforegio.ro

  Poate c, privite de sus, adic de la nlimea ma-rilor proiecte de infrastructur rutier, menite s ra-cordeze Romnia la magistralele europene, arterele finanate prin Regio pot prea de mic importan. Una e s discui despre autostrzi i alta despre drumuri ju-deene. Privite dinspre comunitile locale, lucrurile arat ns diferit. Discutm, n cazul acesta, despre ci de comu-nicaie vitale pentru viaa economic i social de zi cu zi. Mai mult: investiiile Regio n aceast categorie de drumuri nseamn o contribuie esenial pentru dezvoltarea econo-mic.

  Avantajele? Sunt nenumrate. i aceasta dincolo de num-rul kilometrilor de asfalt. Antreprenorii pot s-i transporte mai repede mrfurile sau i pot presta mai uor serviciile, beneficiind de o reea de comunicaii de calitate superioar. Investitorii i pot ndrepta atenia i ctre zone pn de curnd uitate, izolate de lume din cauza strii proaste a infrastructurii. mbuntirea accesului ctre obiective sau zone turistice revitalizeaz aceast industrie, cu beneficii imense pentru comuniti: locuri de munc directe, dezvol-tarea agriculturii i industriei alimentare, inclusiv pe seg-mentul eco i stimularea meteugurilor tradiionale.

  n spatele fiecrui proiect pe care l vei regsi n pagi-nile revistei noastre se afl cte o poveste de acest gen sau mcar ncepe s funcioneze un mecanism al dezvoltrii, al rectigrii ncrederii n sine din partea comunitilor.

  Un nou ciclu de finanare Regio se deschide n faa be-neficiarilor ncepnd din aceast toamn, iar experiena ul-timilor ani este esenial pentru atingerea succcesului. Cu att mai mult, cu ct noul program vine cu o nou gndire strategic. Obiectivele finanate trebuie s lege comunit-ile de magistralele europene. Cu alte cuvinte, s le ofere, att antreprenorilor i investitorilor ct i cetenilor, ansa de a se conecta rapid la dinamica Europei.

  Poate c noile condiionaliti vor pune probleme supli-mentare n redactarea proiectelor. Dar, pn la urm, vor aduce mai multe beneficii comunitilor. i acesta este lu-crul cel mai important.

  COMUNITILE N DINAMICA EUROPEI

  FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE REGIONAL

  UNIUNEA EUROPEAN

  Instrumente Structurale2007-2013

 • septembrie-octombrie 2015 3

  4 InterviuRadu Dinescu, UNTRR: CRETEREA COTEI DE PIA A ROMNIEI N

  TRANSPORTURILE GLOBALE ESTE PRIORITAR

  8 AnalizO ABORDARE REGIONAL A DEzVOLTRII INFRASTRUCTURII

  DE TRANSPORT

  10 tiri regionale12 Dosar12 PASAJE PENTRU FLUIDIzAREA TRAFICULUI N CRAIOVA

  14 UN PROIECT DE INFRASTRUCTUR UTIL TIMIOAREI

  16 CENTRUL CAREIULUI, REFCUT PRIN FONDURI REGIO

  18 TRIUNGHIUL MNSTIRILOR DE LA TULCEA

  20 REGIO CRETE STANDARDUL ECONOMIC N TOPOLOVENI

  22 DRUMUL HANU ANCUEI GIROV, MODERNIzAT CU BANI EUROPENI

  24 LA BRAOV, TERMINALE NOI PENTRU CLTORII CIVILIzATE

  25 POVESTE PENTRU COPII, LECII PENTRU CEI MARI

  26 STRzILE DIN CHITILA, FR PRAF I BOLOVANI

  27 CUM S EVITAI CORECIILE FINANCIARE! - continuare

  28 Regiuni europeneRILE DE JOS: TRANSPORT PUBLIC LA COMAND

  ESTONIA: TRENURI MODERNE N JURUL CAPITALEI TALLINN

  30 Agenda31 Alt fel de tiriCELE MAI MARI AEROPORTURI EUROPENE

  SUMAR

 • www.inforegio.ro4

  Interviu

  VLAD [email protected]

  REGIO: Cum evaluai starea ge-neral a infrastructurii din Rom-nia, din perspectiva de beneficiari i contribuabili?

  E mai bun, dar se poate i mai bun. Ne aflm la un nivel de dezvol-tare a infrastructurii pe care ne-am fi ateptat s-l atingem cu mai muli ani n urm. Aa cum toat lumea din Romnia a avut ateptri mari dup anii 90, probabil c ne-ar fi plcut s fi avut de acum 10-15 ani ceea ce avem acum ca infrastructur.

  Pe de alt parte, sigur c se poate i mai ru avem exemple din alte ri, dar se poate i mai bine iari avem exemple din alte ri din UE.

  REGIO: Ce-ai face dvs. n

  pri vina infrastructurii rutiere dac ai fi de mine ministrul Trans porturilor?

  Nu poi s faci miracole peste noapte. Ca abordare, trebuie avut n vedere c, n fiecare zi, faci ceva pe termen scurt i lucrezi pentru termen mediu i termen lung. Nu este normal s te concentrezi doar pe ce faci mine sau numai pe ter-men lung. Aciunile trebuie s vize-ze toate intervalele de timp.

  n primul rnd, trebuie stabilite prioritile, nu politic, ci econo-mic. Unde faci autostrada asta este ntrebarea major. O faci acolo

  unde pierzi cel mai mult la costuri de oportunitate, dac nu o faci. O faci unde vei ctiga cel mai mult bazat pe nite cifre reale. Lucru-rile vor rezulta destul de simplu i aici n-ar mai trebui s intervin ni-ciun fel de factor perturbator i s rmn strict factorul economic. n

  abordarea asta, cu siguran, Rom-nia va avea mai mult de ctigat. n al doilea rnd, trebuie s fie o mai bun transparen a modului n care se realizeaz lucrrile.

  De asemenea, nu ar trebui s ne limitm la infrastructur rutier. Trebuie s ne gndim la transporturi n ansamblu. Romnia, cu ct poate s atrag un flux mai mare de mr-furi i de cltori, cu att va avea de ctigat prin toate modurile de transport care sunt pe teritoriul ei. De exemplu, dac n Constana se deschide o poart de intrare pentru

  Radu Dinescu, UNTRR:

  CRETEREA COTEI DE PIA A ROMNIEI N TRANSPORTURILE GLOBALE ESTE PRIORITAR

  Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naionale a Transportatorilor Rutieri din Romnia, face o analiz despre perspectivele de cretere economic prin intermediul mbuntirii infrastructurii de transport. ntr-un interviu acordat revistei Regio, Dinescu atrage atenia c modurile de transport sunt complementare, iar competiia dintre ele este indus n mod fals.

  mrfurile din Asia ctre jumtatea estic a Europei, cu siguran c vor beneficia att transporturile rutie-re, ct i cele feroviare i fluviale.

  Dac am avea o bun infrastruc-tur rutier i feroviar, ar crete i numrul de pasageri strini pe aero-porturi. Acetia, dup ce aterizeaz n diferite orae din Romnia, ar pu-tea s mearg cu maina, cu trenul. Astzi, aterizezi n Bucureti, care este un nod principal, i s te duci pn la Sibiu este o real aventur - i cu trenul i cu maina.

  Susinem cooperarea ntre modu-rile de transport. Suprapunerile sunt relativ marginale, ntre feroviar i ru-tier, dar ele se i completeaz. Clien-ii tot timpul i vor alege modul de transport care este cel mai potrivit pentru nevoile lor la un anumit mo-ment. Cine are zeci de mii de tone de materii prime merge pe feroviar. Cine are sute de tone i distribuie n locuri diferite merge pe rutier. Aceas-t competiie inter-modal este in-dus n mod fals. Focusul ar trebui s fie pe creterea acestei plcinte numite cota de pia a Romniei n transporturile globale, pe toate mo-durile de transport, i nu s o lsm s se ngusteze i s ne certm des-pre cum mprim nite felii dintr-o plcint care se micoreaz.

  REGIO: Considerai c, n acest moment, Constana nu este o poart de mrfuri din Asia?

  Foto

  : Bo

  gdan

  Mun

  tean

  u

 • septembrie-octombrie 2015 5

  Interviu

  E o poart teoretic, practic nu e, pentru c exact asta i lipsete infrastructura. Din momentul n care ai intrat n portul Constana, ai nevoie de un flux de mrfuri. Ide-ea este ca mrfurile s nu stea un vapor s poat fi descrcat imediat, mrfurile s nu fie stocate acolo, ci s plece imediat unde au nevoie. Fluxurile sunt extrem de gtuite, i pe feroviar, i pe rutier. Acesta este motivul pentru care companiile la nivel european au ajuns s prefere portul Koper din Slovenia. E la mij-locul Europei, e legat la reeaua de autostrzi, are o penetrare bun.

  Toate teoriile tiinifice despre poziia geostrategic sunt foarte adevrate i necesare, dar nu i sufi-ciente. Degeaba te pune Dumnezeu ntr-un loc ales, mai trebuie s faci i tu ceva ca s se ntmple lucruri bune. Asta nseamn dezvoltare de infrastructur.

  De exemplu, n cazul unei au-tostrzi, toat lumea se uit c parcurge distana ntr-un timp mai scurt. Este foarte important, dar nu este singura finalitate. Autostrada aduce bunstare n regiunea strb-tut. De exemplu oraul Lugoj, care o s fie pe autostrad. Acolo sunt oameni care pot fi pui n valoare ca for de munc, sunt terenuri iefti-ne, se pot face centre de producie, de logistic. Toat lumea se nghe-suie n zonele unde ai o infrastructu-r pentru c ai producie, iei pro-dusul i l pui imediat pe o reea de autostrzi legat de Europa. De ase-menea, n zona de turism, vedem c, dac am avea o autostrad pn la Sibiu, turitii care aterizeaz n Bucureti ar putea ajunge uor cu o main. Deci, pui n valoare zonele turistice din jurul autostrzilor i obii un potenial fantastic de dez-voltare economic.

  REGIO: Cum evaluai cheltuirea fondurilor europene pentru infra-structura de transport dup 2007?

  Cred c puteau fi mai bine utiliza-te. Pe POS-T (Programul Operaional Sectorial de Transporturi), gradul de absorbie din 2012 era mic, apoi s-a accelerat n ultimii doi ani, printr-un heirup tradiional. Dac cinci sau ase ani nu foloseti finanrile, mai ales n contextul crizei financiare globale, este cel puin ciudat. Fac urmtoarea comparaie ai rezerve n cmar i poi s le fo