Revista Regio nr.35, decembrie 2014

Click here to load reader

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  232
 • download

  8

Embed Size (px)

description

Revista Regio nr.35, decembrie 2014: La sfârşit de an: proiecte Regio finalizate în 2014. Revista Regio este editată de Autoritatea de Management a Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Transcript of Revista Regio nr.35, decembrie 2014

 • Nr. 35, Decembrie 2014

  La sfrit de an proiecte Regio finalizate n 2014

  Un palat adevrat la Craiova

  inima Constanei bate din nou

  Cu tramvaiul prin Cluj

  Cetatea rupea, de la ruin la atracie turistic

  Parc nou pentru toate vrstele n Buftea

  noU Comisar, noi Prioriti PentrU Urmtorii CinCi ani. de la 1 noiembrie, noul comisar european pentru Politic regional, Corina Creu, i ncepe oficial activitatea.

 • e-mail: [email protected] [email protected]

  tel.: 0372 11 14 09

  redaCtor-ef: ovidiu naHoi

  redaCtori: Bogdan mUnteanU Vlad BrLeanU alice-Claudia GHerman elena aLeXa

  sPeCiaList dtP & GrafiC: andrei PoPesCU

  CoreCtor: Pompiliu L. dUmitresCU

  Coordonator proiect am Por: andreea miHLCioiU

  Editorial

  Ovidiu NAHOI

  www.inforegio.ro

  n sfrit, dup un ndelungat parcurs democratic, n care au fost campanii electorale, alegeri, negocieri politice i audieri n Parlamentul European, noua Comisie European pornete la drum! i, mbucurtor este c, pentru a doua oar, Romnia primete un portofoliu semnificativ n cadrul Comi-siei Europene. Dup Agricultur, a venit rndul Politicii Regionale, portofoliu preluat de comisarul propus de Romnia doamna Corina Creu.

  Desigur, comisarii europeni nu pot primi dispoziii sau sugestii din partea guvernelor care i-au propus i, cu att mai mult, nu pot favoriza n vreun fel statul ai crui ceteni sunt. Cu toate acestea, prioritile comisarului Corina Creu, care decurg, evident, din prioritile noii Comisii Europene, constituie premise pentru o posibil poveste de succes romneasc n privina absorbiei fondurilor eurupene.

  S ne gndim doar la principala prioritate, aceea de a face din fondurile regionale un motor al dezvoltrii regiunilor, ndeosebi a celor mai srace. Sau la principiul solidaritii, clar exprimat de ctre comisar. Sau la promisiunile privind reducerea birocraiei. Fr a fi cumva un favor adresat Romniei, nu-mirea Corinei Creu este mai nti de toate o ans.

  n numrul actual al revistei noastre vei putea gsi, ca de fiecare dat, exemple de bun folosire a fondurilor REGIO pn la urm, tot attea argu-mente n sprijinul ideii c Romnia poate realiza saltul mult ateptat n pri-vina absorbiei. Proiectele prezentate n acest numr sunt proiecte finalizate n cursul anului 2014, deoarece am dorit ca ultimul numr din acest an s fie unul de bilan.

  Reabilitarea centrelor urbane nseamn nu doar un mediu de via mai plcut pentru locuitori, ci i o contribuie la dezvoltarea afacerilor i a turis-mului, la crearea de locuri de munc. La fel, proiectele de reabilitare a unor instituii culturale sau de modernizare a reelelor de transport public urban.

  Ca de fiecare dat, completm sumarul cu prezentarea unor proiecte de succes din diferite regiuni europene. Croaia, cel mai nou membru al Uniunii Europene, ofer un frumos exemplu de readucere la via a unei metode tra-diionale de prelucrare a fructelor. Din Cehia vine o demonstraie despre cum inovarea poate contribui nu doar la mbuntirea vieii unor persoane cu dizabiliti, ci i la dezvoltarea regional.

  o ans n PLUs Pe rUta BUCUreti-BrUXeLLes

  sCriei-ne! reGio, n diaLoG CU CititoriiDorii s semnalai un proiect interesant la nivel regional, o iniiativ de parteneriat

  local? Credei c zona n care locuii ofer oportuniti nc neexploatate suficient, din punctul de vedere al resurselor locale, al potenialului turistic i investiional sau prin tra-diii ce pot fi promovate la nivel naional i european? Exist proiecte locale care ar putea merge mai bine? Dorii s facei comentarii sau adugiri la unele dintre articolele publicate n revista noastr? Ai dori s abordm anumite subiecte? Dorii s cunoatei mai multe despre activitatea anumitor instituii responsabile cu dezvoltarea local, din Romnia sau din Uniunea European?

  Suntem deschii tuturor semnalelor dum neavoastr i orice contribuie va fi util pentru mbuntirea coninutului revistei noastre.

  Ateptm scrisorile i mesajele dum nea voastr pe adresa: [email protected] cele mai interesante vor fi publicate n seciunea Scrisori i tot acolo vei

  primi din partea redactorilor notri rspunsuri la eventualele ntrebri.

  FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE REGIONAL

  UNIUNEA EUROPEAN

  Instrumente Structurale2007-2013

 • decembrie 2014 3

  4 Vox populifondUriLe reGio aU deVenit Parte din Viaa de zi CU zi

  7 PerspectiveCorina CreU: Comisar noU, Prioriti noi PentrU

  Urmtorii CinCi ani

  10 tiri regionale

  12 DOSAR12 inima Constanei Bate din noU

  14 CU tramVaiUL, Prin CLUj

  15 LeCani: PrimUL ParC LoGistiC din reGiUnea

  nord-est

  17 noi serViCii soCiaLe La timioara

  19 BUftea: ParC noU, PentrU toate VrsteLe

  21 Cetatea rUPea, de La rUin La atraCie tUristiC

  23 Un PaLat adeVrat La CraioVa

  25 La Piteti a fost inaUGUrat Un noU CentrU de afaCeri

  27 Regiuni europeneCeHia: aUtomoBiL Ce Poate fi CondUs din sCaUnUL CU rotiLe

  Croaia: VaLorifiCarea ViineLor marasCa drePt aLimente BUne PentrU sntate

  30 Informaii utile

  31 Alt fel de tirireVeLionUL n eUroPa

  sUmar

 • www.inforegio.ro4

  Vox populi

  fondUriLe reGio aU deVenit Parte din Viaa de zi CU zi

  draGo antonaCHe, 36 de ani, antrePrenor, soGardi ConsULtinG srL: mi PLaC

  reCLameLe de La teLeVizor CU ProieCteLe din fondUri eUroPene

  Ai auzit despre fondurile de dezvoltare regional? n ce mprejurri?

  Noi suntem firm de consultan comercial, dar am prieteni consultani pe fonduri europene. n 2003, cnd am nfiinat compania, am mprit biroul cu o firm care oferea consultan pentru accesarea fondurilor europene. Aa c tiu despre ele de foarte mult timp.

  Mai nou, mi plac foarte mult reclamele de la televi-zor cu proiectele realizate prin fonduri europene.

  Care credei c este importana acestor fonduri pentru Romnia?

  Sunt importante pentru dezvoltarea iniiativei pri-vate i a antreprenoriatului. Economia unei ri exist prin afacerile create, prin producia autohton, valo-

  rificnd posibilitile locale i avantajele competitive

  regionale, i nu neap-rat prin importul i

  comercializarea de produse.

  De aseme-nea, am vzut n ar proiec-te prin care se refac dru-muri, vestigii arhitecturale sau istorice

  folosind fonduri europene. n mul-

  te astfel de cazuri, autoritile locale nu

  aveau resurse pentru a re-aliza asemenea proiecte.

  Cristian GrasU, mediC, PreedinteLe soCietii de saLVare BUCUreti: am aCCesat fondUri eUroPene

  PentrU Un ProieCt

  Tehnologia reprezint o parte important a proiectului nostru finanat prin fonduri europene. Este vorba des-pre proiectul Exist un erou n fiecare dintre voi, prin care voluntarii sunt instruii s acorde primul ajutor. Am accesat fonduri europene pentru dotarea cu laptopuri, servere i tehnic IT, iar acesta a fost un pas important n dezvoltarea proiectului. Acum, toi voluntarii nscrii n program aflai pe o arie de maxim 1.000 de metri de victim primesc un SMS cu vrsta, locaia i descrierea persoanei i a locului unde se afl aceasta.

  fondurile regio nu mai sunt un domeniu accesibil doar specialitilor, eventual celor deprini cu jargonul european. Pur i simplu, regio a intrat n viaa oamenilor, contribuind direct la dezvoltarea comunitilor. V propunem cteva instantanee cu ceteni de diferite vrste i profesii, pentru care fondurile europene reprezint o realitate palpabil a vieii de fiecare zi.

 • decembrie 2014 5

  Vox populi

  GeorGeta CiCea, direCtorUL LiCeULUi C.a. rosetti, BUCUreti: am reaBiLitat CoaLa CU fondUri eUroPene

  La 55 de ani de activitate edu-caional, liceul nostru a fost re-abilitat i modernizat cu ajutorul fondurilor euro-pene.

  Ca o premier pentru o unitate de invatamant, pe acoperiul liceului s-au montat 130 de panouri foto-voltaice. Aces-tea reduc cu 60% consumul de energie elec-tric necesar slii de sport.

  Tot o premier este noua sal de sport a liceului. Aceasta este cea

  mai mare sal de sport din incinta unei uniti de

  nvmnt din Bucu-reti i nu numai.

  Este printre pu-inele sli de sport, dac nu chiar singura, care are i pist de alergare.

  D a t o r i t acestei piste, putem gzdui

  acum competiii de baschet, volei i atle-

  tism. Peste 200 de spec-

  tatori pot asista la manifestrile organizate aici, graie gradenelor retractabile montate n sal.

  Lucrrile de exterior au vizat construirea unui teren de baschet de 412 mp, pe suprafa de beton, cu 6 panouri pe laturile acestuia, i a unui teren de fotbal cu gazon natural, de 800 mp. Totodat, pro-iectul a permis dotarea unitii de nvmnt cu 10 camere de docu-mente i 15 sisteme de evaluare si-multan a elevilor.

  Cu siguran c i n urma aces-tor lucrri vom deveni un punct de atracie pentru cei care vor dori s urmeze cursurile unei uniti de n-vmnt de top.

  GeorGeta oGHior, BUCUreti, seCtorUL 2: CentrUL finanat din fondUri eUroPene mi-a sCHimBat Viaa!

  Pentru mine, fondurile europene sunt sinonime cu nfiinarea Cen-trului pentru persoane vrst-nice Ion Creang. Viaa mea de pensionar se desfura dup o rutin zilnic, plictisitoare, cu gos-podrie, cu nepoeii dui la coal sau la grdini. Dar acti-vitatea de la centru mi-a schimbat cu to-tul viaa.

  Aici cunosc oa-meni noi i, prin ac-tivitile pe care le desfurm, intru n legtur cu muli ve-cini pe care nici mcar nu-i cunoteam.

  M-am nscris la cursul de englez, am primit noiunile de baz i acum pot s aprofun-dez prin studiu individual, ba chiar pot s-l corectez pe nepoelul meu, din clasa a III-a, la teme.

  Am participat i la cursul de infor-matic. i acesta m-a ajutat foarte

  mult, mai ales c acum pot s caut pe internet toate informaiile

  de care am nevoie. n felul acesta am luat legtura cu

  foti colegi de coal, de facultate, de serviciu i retrim momente i amintiri plcute.