Revista Postasul Iunie 2014

8

description

Revista Postasul Iunie 2014

Transcript of Revista Postasul Iunie 2014

Page 1: Revista Postasul Iunie 2014
Page 2: Revista Postasul Iunie 2014

POªTAªUL426 ¦ 3

Actualitate

În cadrul şedinţelor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA)Companiei Naţionale Poşta Română, care au avut loc îndatele de 5, 6 şi 10 iunie 2014, la care au participat reprezen-tantul Ministerului pentru Societatea informaţională (MSi)şi cel al SC Fondul Proprietatea (FP), s-a decis, în unanimitate,revocarea următoarelor persoane din calitatea de membriîn Consiliul de Administraţie (CA): ion Smeeianu, AdrianApolzan, dinu Sava Malacopol, Andreea dana Stănescu,Gelil eserghep, Sorana baciu, pentru următoarele motive:

Aprobarea majorării salariale prin încheierea Actului Adiţionalla Contractul Colectiv de Muncă (CCM) dintre CNPR şi SLPR în-registrat sub nr. 104/1026/22.05.2014 - s-a făcut cu neres-pectarea normelor legale aplicabile (încălcarea prevederilor art.132 alin (1) din Legea 62/2011, art. 30 din Legea 329/2009, OG26/2013 );

Nerespectarea obligaţiilor de prudenţă, diligenţă şi loialitate,acţionând contrar intereselor CNPR, obligaţii prevăzute în con-tractele de mandat;

Încălcarea obligaţiei de supraveghere ce decurge din prevede-rile Legii 31/1990.

De asemenea, AGA a decis numirea unui nou Consiliu deAdministraţie provizoriu al Companiei Naţionale PoştaRomână, compus din Ludwik Leszek Sobolewski, AlexandruPetrescu, Dante Stein, Rodica Bîzdoacă, Benoit Pleska,Sorinel Diţă şi Adrian Cighi.Prima şedinţă a noului CA a avut loc pe 10 iunie 2014. Cuacest prilej, Ludwik Leszek Sobolewski a fost desemnatPreşedinte al Consiliului de Administraţie. Acesta înde-plineşte şi funcţia de Director General al Bursei de Valori Bu-cureşti (BVB). La aceeaşi şedinţă s-a hotărât numirea înfuncţia de Director General interimar al CNPR a lui AlexandruPetrescu, fost Director Executiv al Direcţiei Dezvoltare şiStrategie al companiei.Noul CA al CNPR va avea ca priorităţi consolidarea echilibru-lui financiar al societăţii, relansarea procesului de privatizareşi renegocierea cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din Româ-nia a Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018 înregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr.215/22.05.2014, pentru a se asigura condiţiile sustenabiledin punct de vedere financiar a activităţii CNPR.

Ludwik SoboLewSki:

„Angajament pe termenscurt la PoªtA Românã”

CNPR are un nou CA şi un nou director general

Ludwik Sobolewski (foto) a acceptatpostul de președinte al Consiliului deAdministrație al Poştei Române, însă aprecizat că „va fi un angajament pe ter-men scurt", până când compania va fiaproape de finalizarea privatizării: „Amacceptat această poziție, dar cu sigu-ranță va fi un angajament pe termenscurt. Poșta Română este în curs de pri-vatizare, iar misiunea mea nu va depășiperioada necesară companiei să fiepregătită pentru acest proces. Când vomfi aproape de finalizarea privatizării, va fibine să demisionez din această pozițiedin motive de transparență, pentru căuna din opțiuni în procesul de privatizarear putea fi listarea companiei la Bursa deValori", a declarat noul preşedinte al CA.Referitor la modalitatea în care ar trebuiprivatizată compania, polonezul a spuscă este de preferat ca toate companiilede perspectivă să fie listate la Bursă, darcă, în primul rând, trebuie să se res-pecte interesele companiei. Ludwik Sobolewski este Director

General al Burseide Valori Bucu-reşti începând culuna iulie a anu-lui trecut. Ante-rior, a condusBursa din Varşo-via timp de şapteani, între 2006 şi2013, perioadă în care piaţa din Poloniaa ajuns pe prima poziţie din EuropaCentrală şi de Est. Înainte ca Sobolewskisă preia poziţia de director general alBursei din Varşovia, aceasta era de treiori mai mică decât Bursa de la Viena, iarcând a părăsit acest post, după şapteani, Bursa din Varşovia devenise de douăori mai mare decât cea din Viena. În pe-rioada mandatului său, Bursa din Varşoviaa excelat atât în inovaţii în piaţa de capi-tal, lansarea de noi segmente de piaţă,gestionarea pieţelor de instrumente fi-nanciare şi de mărfuri, cât şi în imple-mentarea cu succes a unei strategiiinternaţionale de dezvoltare.

Anterior, începând cu anul 1994,Ludwik Sobolewski a ocupat poziţia devicepreşedinte executiv al Depozita-rului Central din Polonia.De asemenea, a fost preşedinte al Con-siliului de Supraveghere al Depozitaru-lui Naţional al Valorilor Mobiliare, alBursei poloneze de energie şi alBonspot, o companie care adminis-trează tranzacţionarea obligaţiunilor destat. A fost decorat de două ori de cătrepreşedinţii Poloniei cu una dintre celemai înalte distincţii, ordinul „PoloniaRestituta”, oferit pentru meritele sale îndezvoltarea pieţei de capital din ţaranatală.

Page 3: Revista Postasul Iunie 2014

4 ¦ IUNIE 2014

Actualitate

GARANţie de PARtiCiPARe de APRoAPe 9,5 MiLioANe Lei

Dosarul de prezentare, atât în limba româna cât şi în limbaengleză, poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 50.000EUR (sau echivalentul în RON, la cursul comunicat de BNRvalabil la data plăţii), de la sediul MSI pe baza cererii scriseprealabile a investitorilor interesaţi. Cererea scrisă privindachiziţionarea dosarului de prezentare va fi comunicată înprealabil cu cel puţin 2 zile lucrătoare prin scrisoare reco-mandată sau personal prin depunere la sediul ministerului.Astfel, pentru participarea la procesul de selecţie, investitoriiinteresaţi vor depune la sediul MSI până la data limită 30 sep-tembrie 2014, ora 12:00, documentele de participare pre-văzute la art. 35 din Hotărârea Guvernului 577/2002 şi înDosarul de prezentare, inclusiv documentele ce atestă în-deplinirea criteriilor de precalificare şi garanţia de participareîn valoare de 9.480.866 RON sau echivalentul acestei sumeîn EUR, la cursul de schimb BNR din ziua constituirii garanţiei,conform precizărilor din Dosarul de prezentare, inclusiv aoricăror instrucţiuni ce se comunică ulterior investitorilor siofertele preliminare şi neangajante.

Celelalte elemente ale anunţului de privatizare publicat înpresa internă și internaţională în perioada 25-27 februarie2013, astfel cum a fost modificat prin anunţul de prelungiredin data de 27 martie 2013 şi prin anunţul de prelungire dindata de 7 iunie 2013, rămân neschimbate. Anunţul de priva-tizare este postat pe website-ul MSI www.msinf.ro şi al Com-paniei Naţionale „Poşta Română” S.A. www.posta-romana.ro.

Temeiul legal în baza căruia s-a făcut anunțul de prelungireeste Hotărârea Guvernului nr. 761/2012 privind aprobareastrategiei de privatizare a CNPR, astfel cum a fost modificatăși completată prin HG nr. 321/2013. Aceasta prevede la art. 4,pe de o parte, actualele termene (30 iunie 2014 pentru ofer-tele preliminare și termenul de valabilitate a ofertei pentru 30octombrie 2014), cât și posibilitatea prelungirii acestortermene cu perioade succesive de 180 de zile (și maximum360 de zile).

MSI a prelungit termenul pentru depunerea ofertelorpreliminare pentru privatizarea Poştei Române

Ca urmare a solicitării unei importante administrații poștale europene, care a achiziționat recentdosarul de privatizare, și a evoluției pieței serviciilor poștale locale și internaționale, Ministerul pen-

tru Societatea Informaţională (MSI), la propunerea Comisiei pentru privatizare, a anunţat că datalimită de depunere a documentelor de participare și a ofertelor preliminare şi neangajante pentruprocesul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română, stabilită la data de 30 iunie 2014, ora

12:00, se prelungeşte până la data de 30 septembrie 2014, ora 12.00.

„Procesul de privatizare a PoșteiRomâne este în plină desfășurare. existăîn prezent premisele unei privatizări desucces întrucât o mare administrație poș-tală europeană a cumpărat recent dosarulde privatizare a companiei. Fiind vorba deo documentație complexă, de o decizieimportantă și de o tranzacție majoră, s-asolicitat prelungirea termenului dedepunere a ofertelor preliminare. Consul-tantul, împreună cu echipa de privatizare,desfășoară discuții împreună cu alțipotențiali investitori și suntem încrezătoriîn semnalele pozitive ale pieței. Lucrămactiv la finalizarea discuțiilor cu Comisiaeuropeană privind conversia datoriilorcompaniei în acțiuni”, a declarat ministrulRăzvan Cotovelea (foto).

Page 4: Revista Postasul Iunie 2014

POªTAªUL426 ¦ 5

ALexANdRu PetReSCu, DIRECTOR GENERAL CNPR:

„Există toate premisele pentru o privatizare de succes”

ALExANDRU PETRESCU, noul Director Generalal CNPR, s-a născut pe 2 ianuarie 1975.

A urmat cursurile Academiei de Studii Economicedin Bucureşti, apoi pe cele ale Universităţii dinCardiff, în Marea Britanie. Este specializat în Busi-ness Administration şi, din 1996 până în primăvaraanului 2012, a trăit şi a muncit în Marea Britanie,având dublă cetăţenie, română şi britanică. În-cepând cu anul 2000 a lucrat în cadrul sistemuluibancar londonez, ajungând în timp inclusiv vice-preşedinte al uneia dintre celei mai vechi instituţiibritanice de privat banking, înfiinţată în 1787. Apărăsit Londra în luna mai a anului 2012, când a ac-ceptat provocarea de a deveni director în cadrulPoştei Române.

Începând cu data de 10 iunie 2014, AlexandruPetrescu a fost numit Director General al CNPR, înde-plinind în acelaşi timp şi funcţia de Preşedinte alComisiei de Privatizare a Poştei Române.

La puţin timp după numirea în funcţie, noul DirectorGeneral a acordat un interviu amplu site-ului hot-news pe tema stadiului în care se află procesul de pri-vatizare al Companiei, pe care îl redăm în continuare.

unul dintre cei mai mari operatori de servicii poştale din europa a achiziţionat dosarul de prezentare a Poştei Române

– MSI a anunţat prelungirea procesului de privatizare aCompaniei Naţionale Poşta Română. Care este statusulactual al procesului de privatizare al Poştei Române?

– Procesul de privatizare al Poştei Române este în plinădesfăşurare existând în prezent premise favorabile pentruo finalizare cu succes. La acest moment, unul dintre cei maimari operatori de servicii poştale din Europa a achiziţionatdosarul de prezentare a Poştei Române pentru suma de50.000 euro, acesta solicitând amânarea termenului dedepunere a documentelor de precalificare pentru a aveatimpul necesar să studieze documentaţia care are aproxi-

mativ 1.000 de pagini. Având în vedere complexitatea in-formaţiilor şi magnitudinea tranzacţiei ne aşteptam la astfelde solicitări şi am fost pregătiţi să analizăm şi să le solu-ţionăm în timp util.

Ţinând cont de această cerere fermă venită din parteaunui investitor serios, dar şi de semnalele primite din piaţăîn ultima perioadă, Comisia de Privatizare a decis extindereatermenului de depunere a documentelor de precalificare, aofertei neangajante şi a garanţiei de participare pentru 30septembrie 2014. Ţin să subliniez că procesul este deschisîn continuare pentru toate părţile interesate.

Ca atare, consultanţii noştri, KPMG Romania şi Ţuca, Zbârceaşi Asociaţii, vor avea oportunitatea de a continua eforturile depromovare a oportunităţii. Avem deja o confirmare printr-unjucător ce s-a aliniat pe grila de start şi suntem încrezători căgradul de interes va creşte şi pentru alţi investitori.

Page 5: Revista Postasul Iunie 2014

6 ¦ IUNIE 2014

Actualitate

– Pare că aceste discuţii s-au intensificat în ultima pe-rioadă. Aşa este?

– Pe parcursul procesului de privatizare, am susţinut unnivel consistent al discuţiilor pe marginea oportunităţii in-vestiţionale; a existat dialog atât cu marii operatori poştalisau companii cu expertiză specifică în domeniu, cât şi cufonduri de investiţii.

Investitorii au avut nevoie de o perioadă în care să poatăvalida că procesul este ireversibil şi că Guvernul Românieişi reprezentanţii CNPR îşi doresc privatizarea şi întreprindtoţi paşii în acest sens. Totodată, performanţele companieişi percepţia riscului de ţară s-au îmbunătăţit, şi consider cănivelul de atractivitate al companiei poate atrage acum in-vestitori din categoria celor strategici. Vom folosi lunile ur-mătoare pentru a repoziţiona compania în zona devalorificare maximă la momentul tranzacţiei, prin consoli-darea măsurilor de redresare economică şi prin abordări noiîn relaţia cu sindicatul reprezentantiv, cu propuneri în careambele părţi pot câştiga pe termen mediu şi lung.

– Au afectat schimbările de la nivelul conducerii com-paniei din ultima perioadă discuţiile cu investitorii?

– Există un Consiliu de Administraţie nou, capabil de a fiun partener de dialog şi negociere cu orice investitor carese încadrează în categoria investitorilor strategici, în confor-mitate cu strategia Guvernului şi angajamentele faţă de ins-tituţiile internaţionale.

De asemenea, reconfirm disponibilitatea mea din poziţiade Director General Poşta Română dar şi din poziţia dePreşedinte al Comisiei de Privatizare de a oferi în mod obiec-tiv tot suportul şi informaţiile necesare tuturor potenţialilorinvestitori.

Consider că oportunitatea investiţională Poşta Română şiarhitectura procesului de privatizare, în care sunt centrale prin-

cipiile de obiectivitate şi competitivitate, sunt motive justifi-cate pentru a plasa această potenţială tranzacţie în plaja deinvestiţii cu un grad mare de atractivitate la nivel european.

– Aţi menţionat ceva despre o repoziţionare a com-paniei ca şi oportunitate de investiţii. Ce paşi concreţi aufost urmăriţi în acest sens?

– Termenul anterior de depunere a ofertelor neangajante,30 iunie 2013, a fost un moment important al procesului deprivatizare. Deşi nu fusese achiziţionat dosarul de pre-zentare, realizam că suntem pe drumul cel bun şi am decissă continuăm acest demers alături de consultanţii noştri. Pebaza analizei şi recomandărilor acestora a fost întreprins unplan de creştere a gradului de atractivitate a oportunităţii.

După cum s-a mai menţionat şi în trecut, barierele princi-pale erau legate de nivelul ridicat al datoriilor istorice, nivelulscăzut de profitabilitate, contractul colectiv de muncă, necla-rităţile privind cadrul de reglementare şi statutul de furnizoral serviciului universal de servicii poştale în România.

Vă pot spune acum că s-au făcut progrese semnificativepentru ameliorarea tuturor acestor probleme, inclusiv fi-nalizarea diligenţelor privind conversia datoriilor către au-toritatea fiscală în acţiuni.

Conversia datoriilor ar duce la mărirealichidităţilor disponibile pentru investiţii

– Ce presupune mai concret această conversie?– Conversia a fost prioritară pe agenda noastră şi a con-

sultanţilor după momentul iunie 2013 şi în prezent rezul-tatul poate fi considerat unul de succes. Procesul deconversie a început cu un Raport privind testul creditoruluiprivat în economia de piaţă care a fost înaintat spre analizăreprezentanţilor Comisiei Europene. Au urmat discuţii cons-tructive cu ei fie la Bruxelles, fie la Bucureşti sau prin video-conferinţă, şi astfel am reuşit să obţinem aprobarea con-versiei în cadrul procesului de privatizare.

În prezent, rambursarea lunară a datoriei şi a dobânziiaferente este la un nivel ridicat şi poate impacta negativdisponibilitatea de lichidităţi pentru necesarul de investiţii.Prin conversia datoriilor în acţiuni s-ar putea opri acest fluxde ieşire de numerar din companie, iar banii ar putea fifolosiţi pentru investiţiile mult necesare. Mai departe, acestlucru s-ar traduce într-o creştere a eficienţei şi a perfor-manţelor.

Mai mult, în prezent, patrimoniul imobiliar al companieieste ipotecat în favoarea ANAF şi nu poate fi folosit dreptgaranţie pentru împrumuturi bancare. Conversia va ridicaaceastă sarcină şi compania va putea astfel să contractezeşi finanţare adiţională cu termeni contractuali privind ram-bursarea sau rata dobânzii sustenabili.

– Adiţional conversiei au mai fost luate şi alte măsuripentru a atrage interesul investitorilor?

– Aş menţiona, în primul rând, discuţiile constructive pur-tate cu regementatorul pieţei serviciilor poştale, este vorbade ANCOM. Poşta Română este furnizorul serviciului univer-sal în Romania, iar prestarea acestui serviciu ar trebui com-

Page 6: Revista Postasul Iunie 2014

POªTAªUL426 ¦ 7

Actualitate

pensată dintr-un fond a cărui realizare sper că va avea locîn acest an pentru că în prezent nu funcţionează acest prin-cipiu.

Apoi, în luna septembrie a anului trecut, am redimen-sionat personalul la cerinţele pieţei şi ale companiei şi astfela fost redus numărul de angajaţi cu aproximativ 5.000 depersoane.

În plus, s-a urmărit creşterea veniturilor prin încercarea dea mări cota de piaţă pe segmentele existente sau intrareape segmente noi, concret prin deschiderea de francizePoşta Română, prin autorizarea ca broker de asigurări sauprin parcurgerea unor paşi concreţi privind un joint-venturepe servicii bancare.

Poşta Română a înregistrat profit operaţional în luna oc-tombrie a anului 2013 pentru prima dată în ultimii 5 ani,continuând acest trend pozitiv şi în cursul anului curent. Dinpăcate, rezultatul financiar determinat de nivelul ridicat aldatoriilor istorice anulează şi chiar depăşeşte cu mult acestprofit după cum am menţionat.

Există în continuare mari oportunităţi de creştere pentruCompanie privind servicii şi produse precum coletele, curie-ratul rapid, serviciile financiare/bancare, de asigurări şi ser-vicii de telecomunicaţii, care vor genera creşterea ve-niturilor Companiei atunci când se vor implementa şi dez-volta.

CNPR este acum bine poziţionată atât pentru dezvoltareaactivităţii cât şi pentru îmbunătăţirea performanţelor ac-tuale, având în vedere potenţialul reţelei poştale cu aco-perire naţională, încă neexploatat în totalitate, potenţialulde eficientizare a portofoliului de produse şi servicii şipotenţialul nevalorificat de automatizare a proceselor ope-raţionale.

– Care sunt paşii următori ai procesului de privatizare?– În perioada următoare vom căuta să atragem şi alţi in-

vestitori care să participe activ la procesul de privatizare.Poşta Română şi Ministerul pentru Societatea Informaţio-nală îşi menţin încrederea cu privire la finalizarea cu succesa procesului în condiţiile demersurilor realizate până laacest moment şi a semnalelor din piaţă.

Privatizarea, în avantajul tuturor părţilor implicate

– Nu aţi schimbat strategia actuală de priva-

tizare. Să înţelegem că aveţi încredere în ea?– Cu siguranţă, mai ales că acum a fost validată

prin participarea formală a acestui investitor decalibru. Am pornit de la ideea iniţială de privatizareprin vânzarea a cel puţin 20% din acţiuni şi acumsuntem ferm convinşi că strategia de privatizareprin metoda majorării capitalului astfel încât noulinvestitor să dobândească 51% din acţiuni estecea optimă în circumstanţele date. A fost rezul-tatul unui amplu proces de analiză pe care l-amrealizat împreună cu Ministerul şi KPMG. Dupăcum poate ştiţi, implementarea acestei strategiia necesitat schimbarea cadrului legislativ al pri-

vatizării deoarece nu era prevăzută anterior de lege. Intenţiadeclarată este de a realiza un proces competitiv care săatragă investitori strategici ce au cunoştiinţele şi compe-tenţele necesare pentru a dezvolta compania. Statul va be-neficia astfel de maximizarea valorii acţiunilor pe care le vadeţine ulterior desfăşurării tranzacţiei.

Din punct de vedere al oricărui investitor, privatizarea prinmajorare de capital şi statutul de acţionar majoritar ar trebuisă fie de maximă atractivitate pentru că noul acţionar arputea să folosească tot aportul de capital pentru investiţii.

Mă bucur totodată că nu am făcut concesii şi nu am reduscriteriile ce trebuie îndeplinite de potenţialii investitori. Nedorim parteneri de dialog experimentaţi, care înţeleg seri-ozitatea ofertei noastre şi care sunt capabili să finalizezeaceastă privatizare cu succes, iar apoi să transforme com-pania într-un lider regional.

– Şi totuşi, de ce ar investi cineva în Poşta Română?– Pe de o parte, strategia de privatizare ar trebui să fie

foarte interesantă pentru orice investitor, după cum amspus. Simplul fapt că oricare investitor interesat ar putea săobţină controlul prin preluarea a 51% din companie este unelement cheie în orice investiţie strategică şi considerată petermen lung.

Pe de altă parte, şi Compania este într-o poziţie mai atrac-tivă pentru potenţialii investitori interesaţi datorită mă-surilor luate, iar perspectivele ei de dezvoltare sunt semni-ficative, dar şi realizabile.

Întărirea capabilităţilor existente, istoricul şi experienţaatât în sectorul serviciilor poştale, cât şi în ceea ce priveşteportofoliul de servicii non-poştale, dar şi reţeaua logisticăvastă de distribuţie, interconectată prin intermediul floteiproprii de vehicule, reprezintă atuuri de necontestat.

Din perspectiva dispersiei geografice şi a portofoliului re-marcabil de clienţi, această tranzacţie oferă potenţialuluicumpărător oportunitatea de a beneficia de o platformă devânzări stabilă şi, prin urmare, de fluxuri de numerar diver-sificate.

Având în vedere situaţia actuală de ansamblu, PoştaRomână reprezintă o platformă solidă pentru un investitorinteresat să întărească poziţia de lider în sectorul poştal dinRomânia şi să dezvolte alt e capabilităţi strategice, precumservicii financiare sau de broker de asigurări.

Page 7: Revista Postasul Iunie 2014

Competiţia are ca obiectiv stimularea copiilor de a utiliza, ca mijlocde comunicare, corespondenţa clasică şi de a-i ajuta pe aceştiasă cunoască lumea prin intermediul imaginilor de pe cărţile poş-

tale.„Cartea poştală rămâne gestul cel mai personal de a spune că îţi pasă.Încurajăm noile generaţii să transmită cele mai apropiate gânduri într-unmod clasic şi nealterat: CARTEA POŞTALĂ!", este de părere AlexandruPetrescu, noul Director General al Poştei Române.

Patru secţiuni de concursCompetiţia de anul acesta se va derula pe patru secţiuni:

1Cele mai multe cărţi poştale primite, indiferent de expeditor;

2RoMÂNiA – Această secţiune presupune colecţionarea de cărţi poş-tale primite din cele mai multe localităţi din România;

3euRoPA – Această secţiune presupune colecţionarea de cărţi poştaleprimite din cele mai multe ţări din Europa;

4diN LuMeA ÎNtReAGă – Această secţiune presupune colecţionareade cărţi poştale primite din cele mai multe ţări din întreaga lume.

Prima etapă a concursului se va derula până pe 14 septembrie şi pre-supune colecţionarea cărţi lor poştale. Între 15 şi 26 septembrie urmeazăcompletarea formularului de înscriere ce poate fi găsit pe site-ul CNPR,operaţiune care se va face sub îndrumarea unui cadru didactic care să

confirme numărul de cărţi poştale colecţionate. Înscrierea în concurspresupune ca toate cărţile poştale colecţionate să aibă acelaşi destinatar– copilul participant. Expedierea formularelor de înscriere în concurs sepoate face până la data de 26 septembrie 2014 (data limită a poştei). Încazul secţiunii ROMÂNIA se va menţiona şi numărul localităţilor din cares-au primit cărţi poştale. În cazul secţiunii EUROPA se va menţiona şinumărul ţărilor din care s-au primit cărţi poştale, iar în cazul secţiuniiDIN LUMEA ÎNTREAGĂ trebuie specificat numărul ţărilor din care s-auprimit cărţi poştale. Nu este obligatorie participarea la toate secţiunile.Formularul de înscriere se expediază pe adresa:

Oficiul Poştal Bucureşti 10, Căsuţa poştală 110. Pe 29 septembrie 2014 va avea loc deschiderea plicurilor de către

Comisia de jurizare, în prezenţa membrilor juriului şi se vor desemnacâştigătorii. Ulterior, până pe 3 octombrie, aceştia vor trebui să expe-dieze colecţiile de cărţi poştale în vederea validării premiilor.

Între 6 şi 8 octombrie Comisia de jurizare va deschide coletele cucărţile poştale şi va valida câştigătorii, a căror premiere se va face chiarpe 9 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Poştei.

Premiile acordate câştigătorilor vor consta în sejururi la munte sau lamare, în spaţiile de cazare ale Poştei Române. Copiii vor avea posibili-tatea de a fi însoţiţi de părinţi şi de fraţi, dacă este cazul.

Regulamentul şi fişa de înscriere în concurs se pot descărca de pesite-ul Poştei Române, www.posta-romana.ro.

Prima ediţie a evenimentului a avut loc în anul 2011, fiind câştigatăde Boni Zsuzsanna, elevă a Şcolii Generale nr. 7 din Târgu-Mureş, care areuşit să strângă în doar trei luni peste 9.000 de vederi din întreaga lume.

Concurs pentru copii

CăRţiLe PoştALe Îţi ARAtă LuMeAPoşta Română a lansat, la începutul lunii iunie, a doua ediţie a concursului naţional „Cărţile poştale îţi

arată lumea”, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani. Concursul presupune colecţionarea acât mai multor cărţi poştale în timpul vacanţei de vară (cu data poştei cuprinsă în perioada 1 iunie –

14 septembrie 2014) şi se va încheia la data de 9 octombrie 2014 – Ziua Mondială a Poştei.

„Tãrâmul Minunilor” a învins intemperiile De ani buni, reprezentanţii Poştei Române din Braşov îi sărbă-

toresc pe cei mici de Ziua Internaţională a Copilului. Deşi cuperipeţii, organizatorii (printre care s-au mai numărat Grupul dePresă Transilvania Expres, Primăria Braşov, Asociaţia „Viva la Musica”şi Inspectoratul Şcolar) au reuşit să pună pe picioare şi în acest an onouă ediţie, cea de-a Ix-a, a „Tărâmului Minunilor”.

Evenimentul, care trebuia să aibă loc chiar pe1 iunie, a fost amânatdin cauza condiţiilor meteo nefavorabile pentru 15 iunie, când micuţiiau avut parte de o petrecere de neuitat în Piaţa Sfatului, sub sloganul„Distracţie garantată pentru copilul tău şi pentru copilul din tine”.

În prima parte a zilei, vremea a fost potrivnică, dar chiar şi aşa,când s-a dat startul Spectacolului-maraton „Vivat Copilăria”, încadrul căruia copii din majoritatea unităţilor de învăţământbraşovene, şcoli gimnaziale şi licee, au performat alături de artișticunoscuți din Braşov, Piaţa Sfatului s-a animat. Micuţii au cântat, audansat şi i-au binedispus pe cei prezenţi la eveniment, în ciuda ploii.După-amiază, vremea s-a îmbunat şi distracţia a devenit cuvântulde ordine la „tărâmul Minunilor”. Spectatorii entuziasmaţi au

dansat şi cântat în faţa scenei, pe care au urcat sute de copii talen-taţi. Jocuri, ateliere de creativitate, îngheţată, face painting, cadouri,premii, multe bucurii, toate au fost pentru copiii de pe scenă şi dinpublic. (Gabriela Botici)

Actualitate

8 ¦ IUNIE 2014

Page 8: Revista Postasul Iunie 2014