Revista Blu iunie 2010

36
JURNAL DE SARCIN~ Desf`[ur`torul celor 40 de s`pt`mâni: analize, alimenta]ie, medicamente interzise, bagajul pentru maternitate. IUNIE 2010 GRATUIT DOSAR DE S~N~TATE: ALBINELE, un adev`rat miracol al naturii EFECTELE radia]iilor solare asupra s`n`t`]ii s`n`tate, \ngrijire, frumuse]e

description

Ti-ai dorit un copil si acum visul este ca si implinit. N-ai de ce sa te temi de aceasta experienta, cu cat vei fi mai bine documentata, cu atat vei fi mai relaxata si te vei bucura de ceea ce ti se intampla. Asadar, ti-a intarziat menstruatia si ai facut un test de sarcina care a iesit pozitiv. Felicitari! Este timpul sa te programezi la un consult la medicul ginecolog. Aminteste-ti data ultimei menstruatii pentru a calcula varsta fatului si a prevedea (cu aproximatie, evident) momentul nasterii. Acum pot aparea diverse simptome: balonare, greturi si varsaturi, somnolenta, sensibilitate la anumite mirosuri. Este probabil ca in acest moment sa fii in luna a doua de sarcina.

Transcript of Revista Blu iunie 2010

Page 1: Revista Blu iunie 2010

Jurnal de sarcin~Desf`[ur`torul celor 40 de s`pt`mâni: analize, alimenta]ie, medicamente interzise, bagajul pentru maternitate.

iunie 2010 gratuit

dosar de s~N~TaTe:

albinele, un adev`rat

miracol al naturii

efectele radia]iilor solare asupra s`n`t`]ii

s`n`tate, \ngrijire, frumuse]e

Page 2: Revista Blu iunie 2010
Page 3: Revista Blu iunie 2010

Specialiștii ne avertizează ca vara aceasta va fi una dintre cele mai toride din ultimii 30 de ani. Nu este cazul să intri în panică, există soluții pentru a diminua efectele dăunătoare ale căldurii asupra sănătății. În acest număr, găsești sfaturi inteligente pentru a-ți menține sănătatea și frumusețea și a te bucura de zilele însorite de vară. Specialiștii noștri au pregătit pentru tine informații despre produsele de protecție solară care au rolul de a proteja și hrăni pielea, fiind aliați indispensabili în lupta cu radiațiile nocive ale soarelui. Tot aici îți dezvăluim calitățile extraor-dinare ale mierii, un tonic excelent pentru sistemul imunitar, și care sunt beneficiile plantelor medicinale, adevărate „ingre-diente magice“ din farmacia naturii. Pentru că am amintit de natură, ce poate fi mai indicat pentru sănătate decât să petreci cât mai mult timp în mijlocul naturii, profitând la maxim de frumusețile ei – încearcă să „evadezi“ de câte ori poți din tumultul cotidian. Pentru viitoarele mămici, am întocmit un desfășurător pentru cele 40 de săptămâni: analize și teste medicale, alimentație sănătoasă, medicamente interzise gravidelor, bagajul pentru maternitate, cu alte cuvinte, pregătirile pentru momentul magic – ve-nirea pe lume a bebelușului. Vorbind despre copii, să nu uităm că 1 iunie este ziua lor! Să o sărbătorim cum se cuvine, ocrotindu-i și înconjurându-i cu dragoste pe cei mici, pentru că ei sunt miracolul vieții!

Sumar iunie 20104 Vine vara! Ce [tim despre efectele

radia]iilor solare?

6 Albinele, miracol al naturii

10 Consilier Sensiblu

16 Un du[man silen]ios: Chlamydia

17 Efectele nedorite ale diabetului

18 10 sfaturi pentru un bronz perfect

20 Ghid de frumuse]e estival`

22 Farmacia naturiiDermatita atopic` la cei mici

Rolul fibrelor vegetale \n tranzitul intestinal

pag. 8

Nu rata...

pag. 26

Lunga vară fierbinte...

24 }ine-l departe de carii!

25 Promo]ii Sensiblu

28 Anemia feripriv` [i deficitul de fier

29 Am s`rb`torit s`n`tatea la ONGFest 2010

30 Promo]ii Sensiblu

32 Adresele farmaciilor Sensiblu

34 |n num`rul viitor...

Jurnal de sarcin`

pag. 12

Page 4: Revista Blu iunie 2010

Ce [tim despre efectele radia]iilor solare?

Soarele este deja prezent în fiecare zi, iar pielea noastră nu este încă

suficient pregătită pentru a „da ochii“ cu el. Cum ne protejăm de efectele nefavorabile ale soarelui? Este potrivită crema pe care am cumpărat-o pentru tipul nostru de piele?

Tipuri de radia]iiSoarele emite un spectru de raze: radiaţii gamma, raze X, ultraviolete (UVA, UVB, UVC), lumină vizibilă, infraroşii, unde radio. O parte impor-tantă este absorbită de ozon, picăturile din atmosferă şi de praf. Radiaţiile UV sunt cele care dau modificările cele mai importante de la nivelul pielii.

Vine vara! expert

Dr. Ioana Chiseli]`, Medic specialist dermatolog, [email protected]

Diverse forme de leziuni:• Lentigo solar – pete brun-deschis până la brun-închis, ce apar în zonele expuse: partea dorsală a mâinilor, zonele de extensie ale antebraţelor, toracele superior şi faţa.• Efelidele (pistruii) sunt lentigine cu diametrul mai mic de 6 mm. • Poikilodermia Civatte este localizată pe zonele laterale ale gâtului.• Keratoza actinică este o leziune precanceroasă ce se poate transforma destul de uşor într-un epiteliom spi-nocelular, cu risc cancerigen foarte înalt. Se localizează pe faţă, gât, dosul mâinilor şi apare la cei cu tenul mai deschis la culoare, părul blond şi ochi de culoare deschisă.• Epiteliomul bazocelular este o tumoră cutanată cu evoluţie lentă, ce metastazează foarte rar.• Epiteliomul spinocelular este o tumoră malignă a epidermului, având o evoluţie mai rapidă decât epiteliomul bazocelular şi mult mai invaziv. • Melanomul este o tumoră malignă de origine melanocitară, metastazează la distanţă, e foarte agresiv, ducând la deces în câţiva ani. Poate fi tratat doar dacă este depistat în forma incipientă.

Efectele BENEFICE ale ex-punerii la soare: sinteza vitami-nei D, ameliorarea unor boli cutanate (psoriazis, vitiligo, dermatita atopic`, mycosis fungoides), men]inerea s`n`- t`]ii psihice, cre[terea toleran]ei la stres, reglarea somnului [i atenuarea unor simptome premenstruale (modific`ri de dispozi]ie, iritabilitate, depresie).

Efectele NEFAVORABILE ale radia]iilor UV asupra pielii:• Inflama]ia: apare la 30 de minute pân` la opt ore de la expunere [i scade dup` 72 de ore. Arsura solar` este o reac]ie toxic`, inflamatorie la nivelul pielii, produs` de radia]ia UVB, prezentând ro[ea]`, c`ldur`, durere [i edem. • Pigmentarea imediat`, persistent` [i tardiv` dureaz` aproximativ dou` ore. Bronzul de durat` (culoarea brun`) apare prin expunere de ore, zile [i per-sist` s`pt`mâni sau chiar luni.• Foto\mb`trânirea: \ngro[area epider-mei, cu o ridare accentuat` \n zonele fotoexpuse; apare la câteva ore, zile de la expunerea la UVB [i UVC [i dureaz` dou`-trei s`pt`mâni. • Sc`derea imunit`]ii poate duce la cre[terea posibilit`]ii apari]iei unor boli infec]ioase (ex. Herpes simplex), altereaz` ADN-ul (putând duce la car-cinogenez`).

Trebuie subliniată importanţa folosirii celui mai adecvat produs, în funcţie de tipul tenului. Copiii beneficiază de produse variate, special create pentru pielea lor sensibilă. Vă doresc o vară frumoasă! n

Beta-carotenul joac` un rol important \n reducerea

riscului de cancer [i tumori, este un antioxidant

foarte puternic, protejeaz` orga- nismul de efectul

nociv al radicalilor liberi [i cre[te

rezisten]a \n fa]a bolilor infec]ioase.

Page 5: Revista Blu iunie 2010
Page 6: Revista Blu iunie 2010

Albinele,

Apiterapia este una dintre cele mai vechi și eficiente terapii alternative

și folosește produsele stupului, adică mierea, polenul, ceara, lăptișorul de matcă, propolisul, veninul albinelor etc., în vederea menținerii sănătății.

Dulcea miereCalitățile extraordinare ale mierii sunt cunoscute încă din antichitate. Tracii numeau mierea hrana vie. Conținutul de microelemente al mierii este simi-lar celui al sângelui uman. Mierea este bogată în vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici – lactic, citric, malic, oxalic, dextrină și compuși ai azotului. În funcție de po-lenul florilor din care este făcută, mierea are diferite beneficii. Astfel, mierea de salcâm și cea de tei sunt calmante, cea de păpădie este depurativă și ușor laxativă, cea de cimbrișor este antiseptică, cea de levănțică calmează tusea și durerile de gât. Mierea de flori de câmp are o

miracol al naturii puternică acțiune antimicrobiană, cea de pomi fructiferi vindecă afecțiunile renale, pulmonare și intestinale. Mierea este un remediu eficient în diferite boli ale pielii și un excelent tonic pentru sistemul imunitar.

L`pti[orul de matc` Acesta are un conținut foarte ridicat de vitamine din grupa B. De asemenea, conține aminoacizi esențiali, acizi grași, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc, cupru, fier, mangan, vitaminele A, D, E și K . Lăptișorul de matcă are un rol deo-sebit în metabolismul celular, în activi-tatea creierului, reduce colesterolul din sânge, ajută digestia, combate insomnia, anemia pernicioasă etc.

Polenul [i propolisulAcest produs apicol conține toți amino-acizii esențiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime. Polenul este un stimu-

Albinele sunt insecte cu un sistem social complex – cel al stu-pului. Un stup poate reuni pân` la 40.000 de albine. Albinele sociale se grupeaz` \n colonii conduse de o singur` femel` fertil`, numit` regin` sau matc`. Aceasta este singura care depune ou`. Colecta- rea polenului din flori, hr`nirea reginei [i a larvelor, cur`]area celu-lelor sunt \ndeplinite de albinele-lucr`toare. Mierea [i polenul sunt depozitate [i larvele sunt a[ezate \n celule f`cute din cear` secretat` de albinele-lucr`toare.

lent al poftei de mâncare, îmbunătățește digestia, alungă oboseala și previne ra-hitismul. Propolisul este compus din rășini vegetale, ceară, uleiuri eterice, fier, cupru, zinc, mangan, cobalt, polen, fla-vonoide, secreții ale glandelor salivare ale albinelor. Propolisul este stimulator al sistemului imunitar. Datorită pro-prietăților sale antivirale, este folosit cu succes în tratarea răcelilor. Are calități cicatrizante fiind util în vindecarea rănilor, a sângerărilor bucale etc. n

Mici [i harnice, aceste insecte ne d`ruiesc produsele apicole f`r` de care medicina naturist` ar fi mult mai s`rac`.

Produsele apicole sunt folosite cu succes [i \n industria cosmetic`, având efecte calmante,

hidratante [i revitalizante asupra tenului.

Page 7: Revista Blu iunie 2010

eficient natural holistic

APIVITA – din admira]ie fa]§ de natur§ [i de lumea albinelor

APIVITA, compania num`rul I în Grecia care creeaz` produse naturale pân` la 100%, este prezent` acum [i în Romania, în exclusivitate în farmaciile Sensiblu. Pe lâng` ingredientele naturale, produsele APIVITA combin` propriet`]ile produselor apicole cu extracte din peste 5.500 de plante specific grece[ti [i uleiuri esen]iale organice. APIVITA ofer` o gam` larg` de produse, special dedicate îngrijirii tenului, a corpului [i a p`rului, o gam` complet` pentru b`rba]i, produse de aromoterapie, protec]ie solar`, produse apicole, dar [i primele vopsele permanente de p`r care nu con]in substan]e d`un`toare.

Cump§r§ produse Apivita de minim 40 lei [i prime[ti CADOU un mini produs

Ingrediente naturale în

propor]ie de 85-100%

*Produsele Apivita se g`sesc numai în farmaciile Sensiblu selec]ionate. www.sensiblu.com

100% hârtie greceasc` reciclat`

Page 8: Revista Blu iunie 2010

Prevenirea cancerului colorectal. Ipoteza că fibrele ve-getale ar scădea riscul apariției canceru-lui colorectal datează din anii ’70 când s-a observat că populația africană din mediul rural prezintă o incidență mult mai mică a cancerului colorectal față de populația vestică. În țările în care incidența cancerului colorectal este crescută, dieta e deficitară în fibre vege-tale și bogată în lipide (stimulează sin-teza de acizi biliari cu rol în proliferarea epiteliului colonic), carne roșie etc. Re-zultatele studiilor ulterioare privind rolul fibrelor în prevenirea apariției cancerului colorectal au fost însă contradictorii.

În concluzie, interacțiunea dintre fibrele alimentare și intestin este complexă și nu

trebuie tratată cu superfi-cialitate. Întreabă medicul specialist ce rol au diferitele fibre alimentare asupra colonului. n

rea celulară). Beneficiile fibrelor ali-mentare au fost atribuite legării acizilor biliari, dar și a altor substanțe nocive.

Prevenirea constipa]iei. Constipația se întâlnește la 30-50% din indivizii care consumă o dietă de tip oc-cidental. S-a demonstrat că fibrele joacă un rol important în modificarea volumu-lui și consistenței scaunului, precum și în motilitatea colonului. Sunt studii care arată că tărâțele de grâu, măcinate grosier, determină o creștere a volumului materiilor fecale mai importantă decât în cazul utilizării fibre-lor din fructe (intens fermentabile).

Necesarul de fibre din dieta zilnic` pentru prevenirea constipa]iei este de 150 g/zi.

Prevenirea diverticulozei colonice. Diverticuloza colonică este considerată o boală a civilizației, a cărei incidență a crescut semnificativ în secolul XX. S-a observat că vegetarienii au o incidență mai scăzută a diver-ticulozei colonice. Principalul factor incriminat îl constituie cantitatea de fibre vegetale din regimul alimentar.

Astfel, s-a ar`tat c` ingestia a 15-20 g/zi de t`râ]e de gr\u previne apari]ia diver-ticulozei colonice.

Tărâțele, în special din ce-reale, cresc volumul bo-lului fecal (determinând distensia colonului cu scăderea consecutivă a presiunii intraluminale), măresc viteza de tranzit intestinal.

Rolul fibrelor vegetale \n tranzitul intestinal

Prin adoptarea dietei de tip occidental (bogată în lipide, proteine, glucide

și săracă în fibre vegetale) s-a observat o creștere a incidenței unor afecțiuni colonice (constipație, diverticuloză colonică, cancer colorectal). Astfel, au apărut întrebări precum: ,,Există o legătură între conținutul de fibre vegetale din dietă și unele afecțiuni colonice?“, ,,Ce tip de fibre vegetale sunt utile?“.Exist` dou` tipuri de fibre alimentare:• insolubile (fibrele din \nveli[ul cerealelor): nu se dizolv`, se \mbib` cu ap`, sunt doar par]ial fermentate de flora colonic`, au rol \n cre[terea volumului materiilor fecale [i accelerarea tranzitului intestinal;• solubile (fibrele din fructe [i legume moi): se dizolv` \n ap` formând o substan]` gela- tinoas` care poate \ngloba o serie de substan]e nocive pentru organism. Sunt fermentate de flora colonic` cu eliberare de gaz, acizi gra[i cu lan] scurt [i al]i produ[i de metabolism care pot determina balonare, distensie abdominal`, flatulen]`.Fibrele alimentare intervin în fiziologia tractului digestiv prin acțiuni mecanice (cresc volumul scaunului, viteza tranzitu-lui intestinal și diluează carcinogenii de la nivel intestinal) sau chimice (în urma fermentării florei anaerobe colonice rezultă acizi grași cu lanț scurt care in vitro stimulează apoptoza și diferențierea celulară, iar in vivo stimulează prolifera-

expertDr. Dana-Gabriela Moraru, Medic specialist gastroenterolog Clinica [email protected]

Fibrele alimentare le g`sim \n cereale, fructe [i legume. Ele nu sunt digerate la nivelul tractului digestiv superior, ajungând nemodificate \n colon.

Page 9: Revista Blu iunie 2010
Page 10: Revista Blu iunie 2010

Sfaturi s§n§toase de la Sensiblu

Ce mă sfătuiți să fac pentru a scăpa de herpesul bucal? (Dorina Stănescu, Oradea)

Herpesurile bucale sunt cauzate de un tip de virus herpes (HSV-1). Odat` ce o persoan` contacteaz` virusul, acesta r`mâne \n organism, ceea ce \nseamn` c` pot ap`rea [i alte episoade \n cursul vie]ii. |]i recomand Dermaplast plasture antiherpetic de la primele semne ale herpesu-lui. Plasturele antiherpetic Dermaplast calmeaz` durerea [i senza]ia de mânc`rime sau arsur` [i \mpiedic` transmiterea virusului. Se recomand`

purtarea continu` a plasturelui, atât ziua, cât [i noaptea. Datorit` mecanismului hidroactiv (pe baz` de hidrocoloid), accelereaz` procesul de vindecare [i previne apari]ia crustelor [i a cicatricilor. Poate fi men]inut [i pe durata mesei. Iat` [i câteva sfaturi pentru a te sim]i confortabil: evit` alimentele acide (ex: portocalele, ro[iile), s`rate sau picante care pot cauza irita]ie, ia paracetamol sau ibu-profen \n cazul \n care este dureros, nu ciupi [i nu sparge herpesul, s-ar putea s` sângereze [i s` se infecteze. |n plus, riscul de transmi-tere al infec]iei este maxim. Dup` ce atingi zona afectat`, spal`-te bine pe mâini cu ap` [i s`pun. Evit` expunerea prelungit` la soare [i folose[te creme cu filtru solar UV. n

Cum tratăm o infecție cu ciuperci a unghiei de la un picior? Băiatul meu are 16 ani și merge la înot la

bazin. Am observat că unghia de la degetul mare de la picior are culoarea și aspectul modificate. (Marioara Ghenea, Focșani)

|i recomand s` foloseasc` dispozitivul medical Nailexpert indicat \n tratarea [i prevenirea micozelor unghiilor. Infec]ia micotic` se transmite de la persoane bolnave, prin intermediul unor obiecte contaminate (papuci, foarfeci, ciorapi, prosoape), prin frecventarea piscinelor, s`lilor de gimnastic` neigienizate corespunz`tor, manichiura sau pedichiura efectuate neigienic. Efectul Nailexpert este bazat pe calit`]ile uleiurilor siliconice care formeaz` o pelicul` protec-toare impermeabil` la nivelul unghiilor. Pelicula format` \mpiedic` aportul de oxigen [i al]i nutrien]i c`tre fungii existen]i pe suprafa]a unghiei. Nailexpert se administreaz` astfel: se aplic` pe zona afectat` (\n prealabil sp`lat`) o cantitate suficient` de produs. Dup` ce se usuc`, opera]iunea se repet` de dou` ori. Se a[teapt` 20 minute pentru ca produsul s`-[i fac` efectul. Nailexpert se aplic` de dou` ori pe zi (diminea]a [i seara). Tratamentul dureaz` 4-12 s`pt`mâni. Dac` problema nu se rezolv`, mergi la dermatolog.

Există vreun produs pentru inhiba-rea poftei de mâncare? Vreau să

slăbesc, dar nu reușesc să mă abțin de la dulciuri și chipsuri. (Diana Tomescu, București)|]i recomand Caloriattack din gama Arkopharma, supliment nutritiv ce con]ine un amestec de polizaharide naturale (konjac, xanthan gum`, pectin` [i inulin`). Aceast` combina]ie de substan]e active formeaz` o mas` gelatinoas` \n tractul gastrointestinal. Acest efect apare prin faptul c` polizaharidele con]inute absorb ap` dublu fa]` de fibrele clasice [i astfel rezult` cre[terea volumului gastric, senza]ie de sa]ietate rapid`, \ncetinirea ratei de absorb]ie a mânc`rii (gr`simi [i zaharuri) [i prelungirea senza]iei de sa]ietate. Se vars` con]inutul unui plicule] de Caloriattack \ntr-un pahar cu 200 ml ap`, se amestec` cu o linguri]` [i se bea imediat (\n câteva minute se va transforma \ntr-un gel, de aceea este important s` fie b`ut repede). Se bea \nc` un pahar de ap` dup` aceea. Se iau unul-dou` plicuri pe zi (a nu se dep`[i aceast` cantitate). Se administreaz` cu 15 minute \nainte de mesele princi-pale sau dac` ]i-e poft` de ceva. |n plus fa]` de efectul de reducere a apetitului [i de cre[tere a senza]iei de sa]ietate, Caloriattack te va ajuta [i la pierderea \n greutate.

Scrie-ne [i te premiem! Farmaci[tii Sensiblu sunt la dispozi]ia ta [i prin intermediul revistei Blu! Trimite \ntreb`rile tale pe adresa: Str. Ciobanului nr. 133, Mogo[oaia, jude]ul Ilfov 07715 sau pe e-mail, la adresa: [email protected] (cu specifica]ia pentru consilierul Sensiblu). Cele mai interesante \ntreb`ri vor fi publicate \n edi]ia Blu din iunie [i una dintre ele va fi premiat` cu un CaDou de la apivita – spray de copii pentru pro-tec]ie solar` SPF 30 [i ulei de p`r pentru protec]ie solar`.

expertFarmacist Alice David, Senior Pharma Brand Manager Sensiblu

Page 11: Revista Blu iunie 2010
Page 12: Revista Blu iunie 2010

} i-ai dorit un copil și acum visul este ca și împlinit. N-ai de ce să te temi de această experiență, cu cât vei fi mai bine documentată, cu atât vei fi mai relaxată

și te vei bucura de ceea ce ți se întâmplă. Așadar, ți-a întârziat menstruația și ai făcut un test de sarcină care a ieșit pozitiv. Felicitări! Este timpul să te programezi la un consult la medicul ginecolog. Amintește-ți data ultimei menstruații pentru a calcula vârsta fătului și a prevedea (cu aproximație, evident) momentul nașterii. Acum pot apărea diverse simptome: balonare, grețuri și vărsături, somnolență, sensibilitate la anumite mirosuri. Este proba-bil ca în acest moment să fii în luna a doua de sarcină.

Sarcina este o minune, chiar dac` simptomele ei nu sunt \ntotdeauna pl`cute. Ceea ce se petrece la tine \n burtic` de-a lungul celor nou` luni de sarcin` este un adev`rat miracol. Mami, e[ti o norocoas`! Jurnal de sarcină

Primul consult ginecologicEste foarte importantă alegerea medicului spe-cialist care îți va urmări evoluția sarcinii și care te va ajuta să aduci pe lume bebelușul. Medicul trebuie să fie calm, înțelegător, disponibil, să te poată consilia și liniști în această perioadă deloc ușoară. Ține cont de recomandările prietenelor care au trecut prin această experiență și alege medicul și în funcție de spitalul la care lucrează acesta. La prima ecografie transvaginală se va vedea dacă embrionul este localizat în cavitatea uterină (pentru a evita suspiciunea unei sarcini extrauterine) și dacă nu există malformații la nivelul aparatului genital care pot pune în peri-col dezvoltarea sarcinii (chisturi, fibroame etc.).La ecografie se va observa sacul embrionar al fătului. Chiar dacă pe monitor inima lui micuță este cât un punct, ea pulsează, dezvăluindu-ți miracolul vieții.

Page 13: Revista Blu iunie 2010

Trimestrul I

Trimestrul II

Primele analize [i testeDupă primul consult, medicul ginecolog îți va recomanda o serie de investigații, în funcție de istoricul tău medical. Pe lângă analizele uzuale (glicemie, hemoleucogramă, uree, transaminaze hepatice, sumar de urină etc.) medicul poate lărgi sfera de investigații dacă ai mai pierdut sarcini sau ai avut (sau ai) anumite afecțiuni (determinarea grupei sanguine și a Rh-ului, teste imunologice pentru rubeolă, hepatita B, screening pentru sifilis și HIV etc.). Studii repetate au arătat că la femeile care primesc zilnic o cantitate de acid folic, riscul de a avea un copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implică dezvoltarea incompletă a creierului și a măduvei spinării) scade cu până la 70%.

Investiga]ii recomandateÎn săptămânile 16-21 de sarcină este indicată o ecografie care să poată verifica dezvoltarea normală a fătului. Testarea glicemiei va evalua riscul unui eventual diabet gestațional. Dacă ai peste 38 ani, medicul îți poate recomanda efectuarea unei amniocenteze (prelevarea de lichid amniotic). Nivelul de fetoproteină (determinat prin analiza sângelui) poate indica defecte de tub neural sau de sindrom Down. Triplul test urmărește detectarea unor anomalii genetice cum ar fi sindromul Down sau defectele de tub neural. Dacă în familie există persoane cu malformații de origine cromozomială și vrei să știi dacă bebelușul tău le va moșteni, este posibil ca medicul să-ți recomande o consultație genetică.

Trimestrul de miereDin punctul de vedere al simptomelor, cel de-l doilea trimestru de sarcină este cel mai ușor și mai plăcut. Grețurile vor fi dispărut, burtica nu este foarte mare și te poți deplasa fără probleme, poți simți mișcările bebelu-șului ca pe niște fluturași în burtică, totul este minunat. La sfârșitul acestui trimestru bebelușul va avea dezvoltate toate organele de simț. Așadar, îi poți vorbi, el te va auzi și va simți stările prin care treci.

Factorul RhDescoperirea factorului Rh a putut preveni nume-roasele cazuri de deces în rândul nou-născuților proveniți din mame cu Rh negativ. Dacă mama are Rh negativ, iar copilul a moștenit Rh-ul pozitiv de la tată, sângele mamei va percepe existența acestui factor ca pe un element străin. Astfel, sistemul său imunitar va lupta pentru a distruge acest „intrus“. În cazul în care ai Rh negativ, vei fi monitorizată în mod special și vei face un tratament pentru a nu exista riscul pierderii sarcinii.

Toxoplasmoza este o boal`

parazitar` cauzat` de infestarea

cu un protozoar (parazit unicelular – Toxoplasma gondii – aflat \n intestinul

pisicii [i al altor specii de animale).

Toxoplasmoza congeniTal~Aceast` boal`, destul de rar`, este transmis` f`tului de c`tre femeia gravid`. Nivelul de contami-nare \n cursul sarcinii este variabil, dar riscurile \ntâmpinate de f`t sunt mai mari la \nceputul sar-cinii (doar 4% din cazurile de contaminare fetal` \n cursul primului trimestru de sarcin` au consecin]e mai pu]in grave). Toxoplasmoza poate fi respon-sabil` de un avort spontan sau poate provoca anomalii cerebrale, oculare [i hepatice la copil.

1-3LUNI

4-6LUNI

Page 14: Revista Blu iunie 2010

MedicamentePERMISE

|n sarcin` ([i nu numai) este recoman-dat` homeopatia pentru diverse afec- ]iuni (\n special r`ceala [i gripa). Cu cât sunt administrate mai pu]ine medica-mente, cu atât mai bine. Sunt anumite medicamente care pot induce chiar avortul, mare aten]ie! Consult`-te cu medicul t`u ginecolog [i nu lua nimic f`r` recomandarea lui! Medicul \]i va re-comanda \nc` de la \nceputul sarcinii s` iei suplimente cu vitamine [i minerale.

Alimente INTERZISE

Nu consuma produse lactate nepasteuri-zate, mezeluri crud-uscate, brânzeturi cu mucegai, sushi pe baz` de pe[te crud, ou` crude, maionez`, alcool. Spal` foarte bine fructele [i legumele, prepar` carnea foarte bine, aceasta trebuie s` fie fiart` sau rumenit` la cuptor. Fere[te-te de aditivi alimentari, sucuri \ndulcite, consum` cu modera]ie dulciuri concen-trate care te \ngra[` [i nu-]i aduc niciun fel de aport nutritiv (acestea nu con]in vitamine sau minerale de care ai atâta nevoie acum). n

Trimestrul III Din ce \n ce mai greu...Burtica crește din ce în ce mai mult, te miști cu dificultate, picioa-rele sunt umflate, ai arsuri, respiri greu, nu reușești să te odihnești noaptea, sarcina este din ce în ce mai greu de dus. Abia aștepți să se termine această aventură. Pe de altă parte încep emoțiile legate de momentul nașterii. Ce vei simți când îți vei vedea copilul pentru prima oară? Va fi totul bine? Sunt trăiri pe care le vei simți intens în ultima parte a sarcinii. În ultimul trimestru trebuie să faci ecografii, măcar una pe lună. Acestea sunt importante pentru că măsoară dimensiunile și greutatea fătului, cantitatea de lichid amniotic, localizează placenta, determină poziția fătului.

Preg`te[te bagajul pentru maternitatePentru a fi sigură că totul este în ordine, pregătește-ți geanta pentru spital cu cel puțin o lună înainte. Ce trebuie să îm-pachetezi? Pentru bebeluș: un schimb de hăinuțe (cele cu care-l vei scoate din spital), scutece de unică folosință, șervețele umede, cremă pentru eritem fesier, gel de duș pentru bebe, ser fizio-logic și comprese sterile. Pentru tine: o camașă de noapte (deschisă în față ca să poți alăpta), papuci, absorbante igienice, vată sterilă, trusă de igienă personală (pastă de dinți, periuță, șampon etc.), o cremă specială pentru uns sânii.

Na[terea, \nceputul unei noi aventuriL-ai purtat în pântece nouă luni, ați fost una și aceeași ființă, acum a sosit clipa să vă cunoașteți... Nașterea este cel mai important moment în viața unei mămici, așa încât lasă temerile de-o parte și bucură-te de magia momentu-lui! Dacă nu ai probleme de sănătate este bine să naști natural. Dar numai medicul specialist poate decide care este cel mai indicat mod de a naște. Dacă, totuși, medicul recomandă intervenția cezariană (cu anestezie generală sau epidurală), este bine să asculți sfaturile lui. Recuperarea este mai rapidă în cazul nașterii naturale decât în cazul cezarienei. În orice caz, din momentul în care medicul îți va pune bebelușul în brațe, viața ta va căpăta un nou sens. Felicitări, mami!

Investiga]ii recomandate: \n ultimul trimestru de sarcin` se vor repeta

analizele de sânge, urocultura, sumarul de urin`, cultura din

secre]iile vaginale [i se va m`sura mai des tensiunea arterial`.

7-9LUNI

Page 15: Revista Blu iunie 2010
Page 16: Revista Blu iunie 2010

Cum se transmite?Infecția este contractată prin contact sexual cu un partener infectat. Afec-tează cu precădere femeile tinere active sexual și femeile gravide. Se estimează că aproximativ 40% din femeile tinere au contractat această infecție.

Care sunt simptomele infec]iei cu Chlamydia?Din păcate, peste 70% din cazurile de infecție cu Chlamydia sunt asimp-tomatice (este o „boală silențioasă“). În celelalte cazuri pot apărea următoarele simptome supărătoare: leucoree muco-purulentă, inodoră, disurie, polakiurie, usturimi la micțiune (ca într-o infecție urinară, din pricina colonizării uretrei), câteodată dureri difuze pelvine.

Cum po]i afla dac` e[ti infectat`?Aproximativ 70% din femeile infectate cu Chlamydia și 40% dintre bărbați nu au niciun fel de simptome. Pentru o diagnosticare corectă medicul spe-cialist îți va recomanda o serie de teste specifice ce se realizează prin prelevarea de țesut de la nivelul colului uterin și din secrețiile aparatului genital. De ase-menea, este obligatorie testarea femeii însărcinate chiar din primul trimestru de sarcină, pentru că o eventuală infecție poate pune în pericol viața fătului.

Cum se trateaz`?Tratamentul trebuie individualizat pen- tru fiecare pacientă și prescris de me-dicul ginecolog. De fapt, acesta constă

Infec]ia cu Chlamydia trachomatis este cea mai frecvent` boal` cu transmitere sexual` (BTS) de natur` bacterian`.

Chlamydia!Un du[man silen]ios:

Ce complica]ii pot ap`rea?Este foarte important` depistarea [i tratarea ei din cau-za complica]iilor pe care le determin`: boala inflama-torie pelvin`, sarcina ectopic`, infertilitatea (afectarea trompelor cu obstruarea lor [i imposibilitatea fertiliz`rii ovulului). La femeile \ns`rcinate, infec]ia cu Chlamydia poate fi deosebit de periculoas` pentru f`t, putând determina avortul spontan, oprirea \n evolu]ie a sarcinii, ruptura membranelor, na[terea prematur`. La nou-n`scu]ii ce sunt expu[i \n timpul na[terii la infec]ia cu Chlamydia pot ap`rea conjunctivite sau pneumonii.

în administrarea de antibiotice foarte active pe Chlamydia. În cazul în care o persoană este infectată, este necesar ca și partenerul de viață să meargă la medic pentru teste de diagnostic. În perioada tratamentului este obligatorie abstinența sexuală. Pentru femeile în-sărcinate, ginecologul va prescrie nu-mai antibiotice care nu afectează fătul.

Concluzii Infecția cu Chlamydia este o cauză importantă de boală inflamatorie pelvi- nă și infertilitate. Fiind în general asimp-tomatică, medicul specialist va prescrie teste paraclinice de screening pentru depistarea ei. Este o boală tratabilă în to-talitate. Se recomandă efectuarea inves-tigațiilor pentru depistarea ei, dar și a al-tor boli cu transmitere sexuală, deoarece există riscul asocierii cu acestea. n

expertDr. Sanda Naforni]`, Medic specialist ginecolog [email protected]

Page 17: Revista Blu iunie 2010

nervilor autonomi poate duce la tulbur`ri de dinamic` sexual` sau hipotensiune ortostatic`. Afectarea vaselor mari este frecvent` \n cadrul diabetului [i se traduce printr-o inciden]` crescut` a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau arterio-

patiei periferice. Pe lâng` controlul strict al glicemiei, a tensiunii arteriale [i al valorilor co-

lesterolului [i trigliceridelor, sc`derea \n greutate la pacien]ii supraponderali [i oprirea fumatului

sunt obligatorii. Pacien]ii cu diabet zaharat sunt predispu[i la dezvoltarea piciorului diabetic. O lent` vindecare a r`nilor, de multe ori ignorate de pacient din cauza neuropatiei diabetice [i proasta vasculariza]ie a membre-lor din cauza arteriopatiei periferice determin` apari]ia ulcerelor la nivelul picioarelor. Tratamentul este \ndreptat atât spre prevenirea [i vindecarea infec]iei cât [i spre asigurarea unei vasculariz`ri eficiente a zonei.Diagnosticul [i monitorizarea tratamentului se face prin dozarea glucozei (analiz` numit` glicemie). Dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) permite evaluarea controlului glicemic pe ultimele trei luni. Diabetul zaharat afecteaz` majoritatea organelor, iar apari]ia [i progresia complica]iilor este favorizat` de valori crescute ale glice-miei. Tratamentul este o combina]ie \ntre modi-ficarea stilului de via]` (diet`, exerci]iu fizic), medicamente antidiabetice [i \n anumite cazuri, insulin`.

|n România se estimeaz` c` sunt afectate peste 600.000 de persoane [i 50.000 de cazuri noi sunt identificate \n fiecare

an. |ngrijor`tor este faptul c` peste jum`tate din bolnavii de diabet nu sunt diagnostica]i. Exist` dou` tipuri principale de diabet: • diabetul zaharat de tip 1 apare, \n principal, la copii [i adolescen]i [i necesit` tratament cu insulin` de la debut. • diabetul zaharat de tip 2 este mult mai frecvent [i este con-siderat, \n general, apanajul vârstei de mijloc, de[i inciden]a la tineri este \n cre[tere. Risc crescut prezint` persoanele obeze, existând [i o predispozi]ie familial`.

POSIBILE COMPLICA}IILa nivel ocular, apare retinopatia diabetic`. Fazele ini]iale sunt reprezentate de retinopatia neproliferativ` cu microa-nevrisme [i microhemoragii ale vaselor retiniene. Odat` cu progresia bolii se define[te a[a-numita retinopatie prolifera-tiv`, cu dezvoltarea de vase noi [i fibroz` la nivelul retinei. Pot ap`rea edemul macular [i/sau dezlipiri ale retinei care pun \n primejdie vederea bolnavului. Un control metabolic cu men]inerea glicemiei cât mai aproape de valorile normale [i controlarea tensiunii arteriale pot \ntârzia progresia bolii. Fotocoagularea laser poate preveni pierderea vederii la pa-cien]ii cu afectare sever`. Diabetul afecteaz` rinichii, cu sc`derea progresiv` a func- ]iei [i cre[terea pierderilor de proteine prin urin`. |n final apare insuficien]a renal` cronic` ce necesit` dializ`. Neuropatia diabetic` implic` afectarea nervilor [i apare la circa jum`tate din pacien]ii cu boal` \ndelungat`. Cea mai frecvent \ntâlnit` form` se manifest` prin sc`derea sensi-bilit`]ii, \n principal la nivelul picioarelor, uneori asociat` cu senza]ie de furnic`turi sau chiar de durere intens`. Afectarea

Efectele nedorite ale diabetuluiexpert

Dr. Corina Chiri]`, Medic specialist [email protected]

Diabetul prezint` complica]ii severe, cu poten]ial invalidant sau chiar letal care \ns` pot fi prevenite printr-un control strict al valorilor glicemice. O co-laborare strâns` \ntre medic [i pacient e obligatorie pentru prevenirea unui deznod`mânt nefast. n

Diabetul zaharat este o boal` cronic` caracterizat` prin tulbur`ri complexe de metabolism eviden]iate prin nivelul crescut al glucozei \n sânge.

Page 18: Revista Blu iunie 2010

Vara aceasta descoper§ produsele de protec]ie solar§ L’Erbolario! Gra]ie ingredientelor naturale [i a filtrelor UVA [i UVB, acestea î]i confer§

o protec]ie optim§ [i un bronz superb, hidrateaz§ pielea [i îi redau elasticitatea. BonUs: cump§r§ dou§ produse din aceast§ gam§ [i prime[ti cAdoU

o geant§ de var§, ideal§ în vacan]e [i c§l§torii, perfect§ [i ca geant§ de ora[!

L ’ E R B O L A R I OL ’ E R B O L A R I OBronzeaz§-te cu stil!

Produsele L’Erbolario se g`sesc numai \n farmaciile

Sensiblu selec]ionate. www.sensiblu.com

L’Erbolario ader` la standardul interna]ional „StoP tEStELor PE animaLE!“. toate produsele

sale sunt controlate de iCEa (Institutul de Certificare Etic`

ambiental`) pentru LaV (Liga anti-vivisec]ie).

Page 19: Revista Blu iunie 2010

{i p`rul trebuie protejat! Folose[te Uleiul protector pentru p`r cu ulei de Limnanthes [i t`râ]e de orez (SPF 10), bogat \n substan]e hr`nitoare care ac]ioneaz` ca un scut \mpotriva degrad`rii p`rului.

Dermatologii recomand` protejarea copiilor cu tri-couri de bumbac [i aplicarea pe zonele expuse a cremelor de protec]ie – Piccolosole, crema solar` pentru copii (SPF 50) cu g`lbenele [i ulei din sâmbure de piersic`, asigur` o protec]ie eficient` [i are o ac]iune emolient`.

Pentru a evita uscarea provocat` de expunerea la soare, pielea trebuie s` fie hidratat` \n permanen]`. Aquasole, cu o ac]iune hidratant`, calmant` [i r`cori-toare, este aliatul ideal \n aceast` var`, capabil s` fac` expunerea la soare confortabil` [i bronzarea u[oar`.

10 sfaturi de la L'Erbolario

Evit` arsurile! Nu sta la plaj` \n intervalul orar 11-15!

Alege o lo]iune de protec]ie solar` potrivit` tipului t`u de piele; dac` nu [tii ce s` alegi, opteaz` pentru cel mai \nalt factor de protec]ie – Crema solar` cu ulei auriu de palmier (SPF 50), un adev`rat tratament de frumuse]e pentru fa]` [i corp care ajut` la p`strarea calit`]ii pielii.

La \nceput folose[te creme cu factor de protec]ie mare, apoi cu factor mediu – Fluidosole pentru fa]` [i corp cu ulei de argan [i vitamina E (SPF 20), bogat \n elemente hidra-tante, hr`nitoare [i protectoare, cu o pre]ioas` ac]iune anti\mb`trânire [i o capacitate foarte ridicat` de protec]ie \mpotriva efectelor nocive ale razelor UVA.

Nu uita c` razele soarelui sunt puternic reflectate de ap`! Aplic` Uleiul elasticizant (SPF 6) cu g`lbenele, jojoba [i coaj` de nuc` verde cu propriet`]i elasticizante [i tonifiante sau Crema pentru protec]ie solar` cu morcov, susan [i karité – ajut` la prevenirea form`rii ridurilor, men]ine pielea catifelat` [i elastic`.

Re\nnoie[te aplicarea produsului de protec]ie solar` aproximativ la fiecare or` [i dup` fiecare udare.

Buzele trebuie [i ele protejate de razele solare. Folo-se[te Balsamul cu cear` de orez [i g`lbenele (SPF 50). Datorit` filtrelor cu protec]ie foarte \nalt`, acesta ajut` la p`strarea moliciunii [i culorii naturale a buzelor.

Exper]ii sugereaz` c` trebuie s` folose[ti 35 g (6 lin-guri]e) de produs de protec]ie solar` la fiecare aplicare.

• Crem` solar` cu ulei auriu de palmier. • Fluidosole pentru fa]` [i corp cu ulei de argan [i vitamina E. • Ulei elasticizant pentru protec]ie solar` SPF 6 cu g`lbenele, jojoba [i coaj` de nuc` verde.

• Fluid Soleombra cu cear` de orez, unt de Karité [i ulei de argan.• Balsam pentru protec]ia buzelor cu cear` de orez [i g`lbenele. • Crem` pentru protec]ie solar` cu morcov, susan [i karité.

• Crem` iluminatoare cu ulei auriu de palmier [i aloe vera. • Ser anti\mb`trânire cu extract de pulp` de pepene verde de Kalahari [i ulei de Amarant.

Page 20: Revista Blu iunie 2010

Vara este cel mai frumos anotimp, dar poate fi periculos pentru s`n`tate.

|nva]` cum s` ai grij` de pielea ta [i soarele \]i va fi cel mai bun prieten.Ghid de

frumuseţe estivalăUn bronz inteligent... Probabil c` te-ai s`turat de articolele lungi [i amenin]`toare despre efectele devastatoare ale soarelui [i despre cât este de periculos s` faci plaj` vara. Dar ce ai putea s` faci? S` te camuflezi [i s` te ascunzi bine la umbr`, f`r` a te bucura de razele soarelui [i pl`cerea de a sta la plaj`? |n niciun caz! Noi \]i oferim sfaturi inteligente pentru a-]i men]ine s`n`tatea [i frumuse]ea [i a te bucura de zilele \nsorite de var`! Cel mai potrivit moment de a ie[i pe plaj` este diminea]a, pân` la ora 11, [i dup`-amiaza, dup` ora 16. Folose[te lo]iuni de protec]ie solar` \n permanen]`, chiar dac` nu stai la soare!

Gama de produse pentru protec]ie

solar` de la ApivitA con]ine ingrediente naturale pure: extras de

floare de cactus, ulei de floarea soarelui, extract de frunze de m`sline [i propolis.

Protejeaz`-]i p`rul la soare cu uleiul de p`r cu floarea soarelui [i m`sline

(63,20 lei). Pentru un ten impecabil \ncearc` crema de fa]` nuan]atoare anti spot

SpF 50 cu licopen [i coada-[oricelului (106,20 lei) [i hidrateaz`-te cu crema

de fa]` anti spot SpF 50 cu propolis [i coada-[oricelului (106,20 lei). Dup`

plaj`, r`sfa]`-te cu gelul r`coritor After Sun cu smochine [i aloe

(68,30 lei).

Page 21: Revista Blu iunie 2010

Ce s` nu-]i lipseasc`...Fie c` mergi la plaj` sau la serviciu, \n concediu la munte sau pe o teras` cu prietenii, ai grij` s` fii \n permanen]` dotat` cu anumite produse de \ngrijire care-]i vor men]ine frumuse]ea tenului [i nu numai. Nu pleca de acas` f`r` o lo]iune de protec]ie solar` cu un factor de protec]ie de minimum 10-15! Aplic-o pe ten, mâini, decolteu, ori de c\te ori este nevoie! Buzele trebuie [i ele protejate, alege rujuri sau balsamuri cu factor de protec]ie. Dac` folose[ti fond de ten nu \nseamn` c` nu te bronzezi! Aplic`-]i un fond de ten care s` aib` factor de protec]ie \n compozi]ie! Dac` mergi la plaj` [i pur [i simplu nu po]i sta nemachiat`, folose[te o mascara water proof, pentru a nu-]i curge machiajul pe fa]` dup` ce intri s` faci o baie \n mare. Un spray cu ap` termal` \]i va men]ine tenul hidratat [i te va r`cori. Folose[te un deodorant delicat, f`r` alcool \n compozi]ie, pentru a nu-]i irita pielea. Sub ac]iunea razelor ultraviolete [i a apei s`rate de mare, chiar [i p`rul se poate degrada (se usuc`, se despic` vârfurile). Folose[te un ulei de p`r cu factor de protec]ie, [ampoane [i balsamuri speciale. n

Nu pleca la plaj` f`r` apa termal` anti-iritant`

(27 lei), de la AvÈnE! Aceasta este special` deoarece este bacteriologic pur` [i are un con]inut mineral sc`zut. Este

calmant`, anti-iritant` [i anti-inflamatorie, excelent` pentru pielea sensibil` sau iritat`.

Alte produse Avène care nu trebuie s`-]i lipseasc` din trusa cosmetic` \n vara

aceasta: lo]iune hidratant` reparatoare dup` soare (54,40 lei), lapte hidratant

autobronzant (52,10 lei), pudr` nuan]atoare (68,90 lei).

Datorit` ingredientelor sale

naturale, gama de produse solare l’ErbolArio ajut` cu delicate]e pielea s`-[i recapete elasticitatea [i

echilibrul, ofer` un confort absolut [i previne \mb`trânirea prematur` a pielii. Folose[te ulei

elasticizant pentru protec]ie solar` SpF 6 cu g`lbenele, jojoba [i coaj` de nuc` verde (64 lei), Fluidosole pentru fa]` [i

corp SpF 20 cu ulei de argan [i vitamina E (72 lei), crem` de protec]ie solar`

pentru accelerarea bronzului SpF 15 (55 lei).

B`ile de soare ne umplu de energie [i bun` dispozi]ie. Ele sunt indicate zilnic, diminea]a, \n reprize de zece-cincisprezece minute.

Page 22: Revista Blu iunie 2010

splinu}~ (Solidago virgaurea)

Muguri de brad

Splinuța este o plantă medicinală ce crește la noi în țară pe pajiști, în livezi, la marginea pădurilor, pe

terenurile bogate în calcar. Înflorește din luna iulie până în octombrie. Splinuța conține uleiuri eterice, taninuri, substanțe amare, saponine, azulene, flavonoide (cumarină). Planta are proprietăți astringente, diuretice, expectorante, colagoge, antiinfecțioase, antidiareice, cal- mante, cicatrizante, antihemoragice.

Cine nu are amintiri din copilărie când mergea prin

păduri la cules de muguri de brad și bunica îi pregătea un sirop delicios din acele frunzulițe verzi și crude? Mugurii de brad se culeg primă-vara, dar cu moderație, pentru a nu distruge dezvoltarea arborelui. Din mugurii proaspeți de brad se prepară ceaiuri sau siropuri. Ceaiul se prepară punând o linguriță de muguri la o cană cu apă și are efecte benefice în formele ușoare sau medii ale unor boli respiratorii (astm bronșic, viroze, tuse uscată). Siropul din muguri de brad se prepară astfel: la 500 g muguri de brad se adaugă un litru și jumătate de apă și un kilogram de zahăr. Se fierb bine și se strecoară apoi prin tifon. Consumul de sirop de muguri de brad uşurează respiraţia, ajutând la vindecarea mai uşoară şi mai rapidă a bolilor respiratorii acute.

Splinu]a este recunoscut` ca fiind deosebit de eficient` \n tratarea pro-blemelor rinichilor, dar [i problemelor urinare. Aceasta se datoreaz` efectului diuretic care favorizeaz` eliminarea nisipului sau calculilor de la rinichi [i de la vezica urinar`. De asemenea, planta trateaz` hemoragiile intestinale [i infla-ma]iile intestinului sub]ire. |n medicina popular`, splinu]a era folosit` pentru tratatea [i vindecarea reumatismului, artritei [i \n curele de dezintoxicare. de la aceast` plant` se folosesc atât florile, cât [i frunzele pentru prepararea ceaiurilor, a tincturilor [i decocturilor medicinale.

Mugurii au propriet`]i sporite comparativ cu cele din frunze

pentru c` \n p`r]ile tinere ale plantei concentra]ia de

principii active este mai mare.

Ca băutură răcoritoare, siropul de

brad se poate dilua cu apă minerală.

Poate fi administrat ca îndulcitor

în ceaiuri de plante (cimbrișor și

chimen), având efecte tonice, fiind

recomandat în stările de oboseală,

astenie, subponderabilitate, precum

și în stimularea creșterii la copii.

Page 23: Revista Blu iunie 2010

Această plantă conține, în special, taninuri și flavonoide, care sunt substanțele ce îi conferă proprietăți

tămăduitoare. Pe lângă acestea se mai găsesc acid cafeic, polifenoli, saponine, zaharuri, aminoacizi esențiali, ulei volatil, vitamina A, săruri minerale, clorofilă. Pufulița cu flori mici este cunoscută pentru efectele ei benefice în tratamen-tul prostatei, existând șanse ca această afecțiune să se vindece definitiv, fără necesitatea unei intervenții chirurgicale. Efectul va fi maxim dacă ceaiul de pufuliță cu flori mici se va combina cu ceaiul de coada calului.

Gustoasele cireșe au multiple beneficii pentru sănătate, dar nici cozile lor nu sunt de

lepădat... Ele sunt bogate în săruri de potasiu, saponine, derivați flavonici și taninuri. Ele au efecte diuretice (datorită conținutului de săruri de potasiu și flavonoide), astringente și antidiareice (datorită taninului), dar și proprietăți depurative, antifebrile și antiinflamatoare.

Mod de \ntrebuin]are:

|n medicin` se folosesc florile [i frun-zele plantei. Acestea se utilizeaz` la prepararea de pulberi, infuzii [i tincturi. Afec]iunile pentru care se recomand` consumul acestei plante sunt: bolile renale (cistita, nefrita, litiaza urinar`), cancerul de prostat`, cel genital sau renal, hepatita viral` (de tip A, B sau C), ulcerul gastrointestinal. Pufuli]a are calit`]i depurative, activând eliminarea toxinelor pe cale gastrointestinal`, renal` sau prin glandele sudoripare.

Ceaiul din aceast` plant` miraculoas` trateaz` migrenele [i poate calma

st`rile de nervozitate.n

Ceaiul din cozi de cire[e este recomandat \n afec]iunile renale (pielite, nefrite, pielo-nefrite, cistite, uretrite, reten]ie urinar`, colici renali, infec]ii renale etc), afec]iuni ale aparatului digestiv (diaree, ascit`), reuma-tism, gut`, artrite, prevenirea aterosclerozei [i pericarditei, tratarea edemelor [i a celu-litei. Pentru un efect diuretic [i antiinflama-tor fierbe o mân` de cozi de cire[e \ntr-un litru de ap`, apoi bea trei ce[ti pe zi.

Efectul diuretic al ceaiului de cozi

de cireșe se mărește în cazul în

care acestea se amestecă cu frunze

de merișor, coada calului, teci

de fasole, mătase de porumb și

semințe de măceșe. Cura de ceai

din cozi de cireșe trebuie să dureze

minim 10-14 zile atunci când

se urmăresc efectele depurative și

antiinflamatoare. Infuzia de cozi

de cireșe se bea și contra tusei, a

durerilor de stomac și lumbago.

pufuli}~ cu flori Mici (Epilobium parviflorum)

cozi de cire{e

Page 24: Revista Blu iunie 2010

La prima vizită (în primul an de viață), stomatologul poate detecta problemele dentare ce apar în

primele stadii, când se rezolvă mult mai ușor, ieftin și fără durere. Dieta mamei însărcinate, și mai târziu a copilului, este importantă pentru structura dinților de lapte și a celor definitivi. Ereditatea joacă, de asemenea, un rol important în afecțiunile dentare.

De ce apar cariile?Principala cauză a cariilor este acidul produs de bacteriile din gură ce se dezvoltă din cauza dulciurilor și a amidonului din dieta copilului. Bacte-riile și resturile de mâncare combinate cu saliva formează un material lipicios numit placă dentară care se așază pe suprafața dentară. Cu cât această placă stă mai mult pe suprafața dinților, se produce o cantitate proporțională de acizi ce dizolvă mineralele conținute în struc-tura dinților, în cele din urmă distrugându-le. Dinții de lapte sunt mai expuși proceselor cari-oase datorită structurii, smalțului mai subțire și mai slab mineralizat. În dieta copilului trebuie evitate gustările ce conțin zahăr. Copiii trebuie să se spele pe dinți după consumul de dulciuri sau să consume fructe sau legume fibroase (morcovi). După vârsta de un an este bine să nu-i mai dai lapte sau ceai cu biberonul.

Caria este un proces de natur` infec]ioas` care apare dup` erup]ia dentar` [i evolueaz` progresiv, complicându-se dac` nu se intervine la timp.

Cea mai bun` perioad` pentru a-]i duce copilul la stomatolog, este imediat dup` ce apar primii din]i,

\ntre [ase luni [i un an.

Ține-l departe de carii!

Aten]ie la caria de biberon!

Aceasta apare din cauza prelungirii administr`rii laptelui cu biberonul

peste vârsta de un an. Din]ii cei mai expu[i acestui risc sunt incisivii superiori.

Unii copii pot face aceast` boal` pân` la \mplinirea vârstei de un an,

iar afec]iunea este a[a de sever` \ncât din]ii afecta]i trebuie

extra[i.

Pot fi prevenite cariile?Este necesară modificarea tehnicii și mij-loacelor de periaj în funcție de vârsta copilului. La sugarul fără dinți se curăță gingiile după fiecare masă cu un tifon curat, umezit cu apă. Odată cu erupția dinților se introduce periuța specială pen- tru copilul mic. Între șase luni și doi ani, peria va fi scurtă, din plastic moale, cu o suprafață mare. Între cinci și opt ani periuța poate avea perii ceva mai tari pentru a îndepărta eficient placa dentară. La vârsta de șase ani apar molarii defini-tori în spatele molarilor temporari, că- rora trebuie să li se acorde o atenție deosebită. O măsură preventivă de a pro-teja acești dinți este sigilarea șanțurilor și fațetelor (aplicarea unui material fluid) pe suprafața de masticație.

Tehnica periajului corect:Pentru bebelu[i [i copii mici, se fac mi[-c`ri circulare pe fiecare fa]` a din]ilor (câte doi-trei din]i). Dup` 3-4 ani, peria se plaseaz` la 45°, se periaz` dinspre gingie spre fa]a de mastica]ie, apoi pe suprafe]ele interioare [i exterioare, cu mi[c`ri blânde. Se cur`]` astfel doi-trei din]i, dup` care se mut` peria pe urm`-torii [i tot a[a. Se mut` peria pe supra- fa]a de mastica]ie, se ]ine dreapt` [i se perie dinspre posterior spre anterior. Pe interiorul din]ilor din fa]`, se ]ine peria vertical f`cându-se mi[c`ri blânde cu vârful periei. Limba se perie dinspre par-tea posterioar` spre fa]`. n

expertDr. Andreas Buzoiu, Medic specialist stomatologClinica stomatologic` Finesse Dent

Page 25: Revista Blu iunie 2010

|n catalogul Primii 3 ani vei g`si cele mai bune oferte [i promo]ii pentru cei mici [i nu numai, sfaturi de protec]ie solar` pentru prichindei [i viitoare m`mici, meniuri delicioase pentru copii mofturo[i [i multe alte subiecte interesante.

Vino la Sensiblu ca s` descoperi edi]ia iunie-iulie 2010 a catalogului Primii 3 ani!

|n farmaciile Sensiblu, \n perioada

1-30 iunie 2010 beneficiezi de

1/3 reDucere la toat` gama Oxyance.

|n farmaciile Sensiblu, \n perioada

1-30 iunie 2010 beneficiezi de

1/3 reDucere la crema anticelulitic`

Herbosophy.

|n farmaciile Sensiblu, \n perioada

1-30 iunie 2010 beneficiezi de

1/3 reDucere la gama Herbosophy

Face Care.

-1/3

-1/3

-1/3

Page 26: Revista Blu iunie 2010

Atopia înseamnă susceptibilitatea ge-netică crescută a unei persoane de

a dezvolta în cursul vieţii una sau mai multe afecţiuni alergice ca, de exemplu, conjunctivită şi rinită alergică, astm, ur-ticarie şi dermatită atopică. În 60% din cazuri, dermatita atopică debutează până la vârsta de sub un an, iar simptomato- logia se ameliorează în jumătate din cazuri după pubertate; doar în puţine cazuri persistă toată viaţa. Statisticile spun că 10-20% dintre copii și 1-3% din-tre adulți suferă de dermatită atopică, iar prevalența bolii este în continuă

creștere, conform Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș“. Dermatita atopică este o afecțiu- ne inflamatorie cronică a tegumentului care se asociază de multe ori cu alte boli alergice localizate la nivelul sistemu-lui respirator, precum astmul bronșic sau febra de fân. Dacă suspectezi o dermatită atopică la cel mic, du-l ime- diat la medicul dermatolog. Numai el este în măsură să stabilească diag- nosticul și tratamentul. Nu face experi-mente și nu încerca tratamente și creme, deoarece acestea pot agrava leziunile.

Dermatita atopic§ la cei mici

Dermatita atopic` reprezint` o afec]iune cutanat` inflamatorie, caracterizat` printr-o

senza]ie intens` de mânc`rime, asociat` cu

pete ro[ii pe piele. Ea afecteaz`, \n special, copiii

mici, dar poate debuta la orice vârst`.

Page 27: Revista Blu iunie 2010

Diagnosticul va fi instituit numai de c`tre medicul specialist dermatolog. Acesta, bazându-se pe manifest`rile clinice [i prin excluderea altor tipuri de dermatit`, va stabili diagnosticul [i schema de trata-ment. La copiii atopici, urticaria [i pruritul pot fi accentuate de alimente alergenice. Depistarea factorului declan[ator alimentar este dificil`. |n completarea test`rii cuta-nate, care are o valoare limitat`, este obligatoriu testul de evic]iune prin diet` eliminatorie. Acesta const` dintr-o diet` de baz`, care nu con]ine alimentele suspectate, men]inut` pân` la dispari]ia leziunilor cutanate, dup` care alimentele respective se reintroduc câte unul. Dac` dieta de eliminare amelioreaz` simptomele de mai multe ori, alimentul respectiv va fi evitat mai mul]i ani. M`surile de tratament trebuie respectate pentru a evita riscul de suprainfectare cu bacterii, fungi [i virusuri.

Simptomul principal al dermatitei atopice este pruritul ce declan[eaz` frecvent un cerc vicios: pruritul con-duce la sc`rpinat, acesta determin` modific`ri ale pielii [i, la final, din nou senza]ia de mânc`rime. Manifest`rile clinice sunt variabile \n func]ie de vârst`. Astfel, se descriu trei faze ale dermatitei atopice:• infantil` (\ntre dou` luni [i doi ani) \n care leziunile sunt acute [i sunt situate la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului [i pe partea din fa]` a ex-tremit`]ilor (mâini, palme, t`lpi);• a copil`riei (\ntre patru [i zece ani), \n care leziunile sunt mai pu]in acute [i mai pu]in umede, fiind localizate \n pliurile gâtului, cotului, genunchiului, \ncheietura mâinii;• adolescentului [i adultului – leziunile sunt pl`gi uscate care se descuameaz`, hiperpigmentate, situate \n ariile de flexie [i \n jurul ochilor.

Dermatita atopic` nu poate fi pe deplin vindecat`, dar majori-tatea cazurilor au tendin]a de ameliorare spontan` progresiv`. Controlul simptomelor depinde de respectarea tratamentului stabilit de medic. Se pot indica antihistaminice [i tratamente locale cu diverse preparate cu ac]iune antiinflamatorie, iar \n caz de suprainfec]ie se pot indica antibiotice sau antifungice. Se vor evita detergen]ii [i s`punurile dure, ]es`turile din mate-riale sintetice, umezeala local`. La baie se va cl`ti cu ap` din abunden]`, pentru a nu r`mâne urme de s`pun pe suprafa]a pielii. Unghiile copilului se vor men]ine curate [i t`iate pentru a nu zgâria [i infecta leziunile. n

�Diagnostic [i complica]ii

Manifest`ri clinice

Cauzele apari]iei dermatitei

Cum se poate trata?

60% din cazurile de dermatit` apar \nprimul an de via]` al bebelu[ului; pân` la

85% din cazuri debuteaz` pân` la 5 ani.

Dintre factorii care pot cauza dermatita atopic`, cel mai frecvent sunt incrimina]i:• stresul emo]ional, temperaturile ridicate, istoricul fami-lial de dermatit` atopic` sau de alte afec]iuni alergice;• factorii alimentari – alimentele cu poten]ial alergenic: laptele de vac`, ou`le, alunele, soia, grâul, pe[tele [i fructele de mare;• aeroalergenii – acarienii din praful din cas`;• agen]ii infec]io[i – Staphylococcus aureus, Pytirospo-rum ovale;• agen]ii de cur`]are ce con]in alcool, substan]e care usuc` pielea, parfumuri, detergen]i [i s`punuri dure;• \mbr`c`mintea strâmt` [i abraziv` din lân` sau mate-riale sintetice.

Page 28: Revista Blu iunie 2010

Anemia feripriv` [i deficitul de fier

PRODUSELE CLASICE CU FIER Pân` acum pentru tratamentul deficitului de fier erau recomandate produse farmaceutice care con]ineau fier. Produsele clasice cu fier au eficacitate modest` (cresc doar cu 10-30% fierul din or-ganism) [i ac]iune lent` (doar dup` 90-120 de zile dau rezultate evidente [i numai la un procent din cei c`rora li s-au administrat produse orale cu fier). |n plus, aceste produse dau multe reac]ii adverse nepl`cute (grea]`, diaree, v`rs`turi).

Anemia feripriv` – anemia cauzat` de lipsa fierului din organism – este una dintre cele mai frecvente tipuri de anemie. Ea apare ca o consecin]` a sc`derii masive a depozitelor de fier din organism.

Captafer este un supliment alimentar pe bază de: vitamina C, vitamina E, zinc, cupru, acid folic și hidrolizat de pește marin care crește absorbția fierului din alimentație de trei până la cinci ori, comparativ cu întreaga cantitate absorbită în mod normal. Captafer nu conține fier și nu induce efectele secundare tipice preparatelor orale cu fier. Studiile cli-nice au demonstrat că administrarea Captafer favorizează absorbția de fier din alimente și crește semnifica-tiv rata de fixare a fierului de către

|n situații normale pierderile fiziologice de fier sunt compensate de absorbția

fierului la nivelul intestinului subțire, pro-ces adaptabil în funcție de necesități și reglat prin mecanisme fine. Alimentația este principala sursă de fier. În general, alimentele nu sunt deficiente în fier; con-ținutul în fier este proporțional cu apor-tul caloric: 1000 kcal conțin 6-7 mg de fier. Organismul nostru absoarbe mult mai ușor fierul conținut în alimente de origine animală (carne, pește), pe când fierul provenit din cereale, legume, fructe și lactate este absorbit în proporție mult

mai mică. Scăderea depozitelor de fier și anemia feriprivă pot apărea și la persoane sănătoase, când:• alimentele consumate nu conțin destul fier – de exemplu la vegetarieni;• necesarul de fier al organismului este crescut – perioade de creștere (copii și adolescenți), sarcină și alăptare, sportivi de performanță;• apar pierderi sanguine repetate – la fe-meile cu menstruații abundente.Cele mai frecvente simptome ale defi-cienței de fier sunt: paloare, oboseală, iri-tabilitate, dureri de cap, amețeală.

globulele roșii în numai 30-60 de zile de administrare. Mai mult, tolerabili-tatea este excelentă nu numai la per-soanele sănătoase, ci și la cei care au restricții în administrarea suplimen-telor pe bază de fier. Captafer este recomandat tuturor persoanelor care au deficit de fier sau anemie feriprivă, cu vârsta de peste șase ani. Nu există pericolul supradozării cu fier dacă îți administrezi Captafer și organismul tău nu prezintă deficit de fier. Captafer nu va crește absorbția fierului din alimentație. n

CAPTAFER ESTE UN NOU CONCEPT |N TRATAMENTUL DEFICITULUI DE FIER

Page 29: Revista Blu iunie 2010

Pe 5 iunie, parcul Her`str`u s-a transformat \n cel mai mare stadion de joac` pentru copii! Asocia]ia „Sport pentru Via]`” a organizat aici, pentru al cincilea an consecutiv, „Arenele de Joac`”, cel mai mare eveniment pentru copiii din ]ar`. Anul acesta, Arenele le-au preg`tit celor mici pe 5 iunie \n Her`str`u 20 de zone de joac`, \mp`r]ite \ntre sporturi distractive (fotbal, baschet, volei, tenis de mas`, badminton, mini-fotbal, mini-baschet, atletism), jocuri pentru copii (individuale sau \n echip`) [i jocuri \n familie.

Gabriela Szabo a f`cut sport al`turi de copii la

Arenele de Joac`

Eveniment sus]inut de:

Am sărbătorit sănătatea la ONGFest 2010La ONGFest Sensiblu, Fundaţia Sensiblu și Anima şi-au întâmpinat vizitatorii cu teste gratuite pentru sănătate, cursuri de parenting şi premii speciale.

Startul activităţilor a fost dat printr-un workshop gratuit, oferit de Fundaţia Sensiblu pe 7 mai la cafeneaua Turabo de pe Splaiul Unirii. Pe parcursul a două ore, părinţii au aflat răspunsul la întrebarea „Cum să rezolvăm conflictele în familie fără violenţă?“.Vizitatorii standului preocupaţi de sănătate au beneficiat de consultaţii gratuite şi s-au putut înscrie pe durata întregului week-end la medici de familie. Vizitatorii au participat la o tombolă şi, prin tragere la sorţi, li s-au oferit cupoane de consultaţie gratuită la unul din medicii specialişti (gastroenterologie, ginecologie, endocrinologie sau dermatologie) sau la medicii de familie din cadrul Clinicilor Anima. Personalul calificat de la Clinicile Anima a măsurat tensiunea celor care au trecut pragul standului şi au făcut recomandări pentru menţinerea unei stări bune de sănătate.

Fundaţia Sensiblu a întâmpinat copiii cu surprizeCopiii au participat la un concurs de desene la standul Fundaţiei Sensiblu şi au primit premii-surpriză, în timp ce părinţii şi-au verificat starea de sănătate şi au primit catalogul „Primii 3 ani“ cu sfaturi de îngrijire pentru cei mici. Voluntarii Fundaţiei Sensiblu au încurajat copiii şi i-au asistat în demersul creativ. Sensiblu a oferit vizitatorilor ONGFest produse de îngrijire de la Herbosophy şi inimi antistres – simbolul campaniei de strângere de fonduri pentru secţia de chirurgie infantilă a Spitalului Marie Curie. Cei care au dorit să susţină în continuare secţia de cardiologie pediatrică de la Marie Curie au făcut donaţii la urna campaniei „Deschide-ţi inima către copii“ şi au fost înscrişi automat la tombola Anima. n

Pe lâng` bucuria de a face mi[care \mpreun` cu prietenii sau cu fa-milia, copiii s-au \ntâlnit cu vedetele preferate din lumea sportului, campioni na]ionali [i mondiali. Sportivii au f`cut mi[care al`turi de copii [i au sus]inut atât meciuri demonstrative cu al]i sportivi, cât [i meciuri \n echipe mixte, \mpreun` cu cei mici. Chiar [i pentru p`rin]i, Funda]ia Sensiblu a preg`tit activit`]i speciale. To]i cei interesa]i au putut participa la un workshop foarte util despre educa]ia parental`. Bucuria micilor participan]i a fost completat` de concursuri cu premii ad-hoc, precum [i de tombole [i de momentele artistice.

„Arenele de Joac`” fac parte din campania „Sport pentru Via]`”, ini- ]iat` de campioana mondial` Gabriela Szabo, [i au atras, de-a lungul celor cinci edi]ii, peste 45.000 de copii. |n 2009, „Arenele de Joac`” s-au transformat \n caravan` [i au inclus, pe lâng` Bucure[ti, [i alte trei ora[e din ]ar`: Câmpina, Slatina [i Târgovi[te. Partenerii evenimentului au fost Funda]ia Sensiblu, Astra Asigur`ri, Henkel România, Adventure Camps, Banca Tran-silvania, Boom Boom Land, iar partenerii media sunt Itsy Bitsy, Copilul.ro [i Scoalaparintilor.ro. n

Page 30: Revista Blu iunie 2010

Promo]iile sunt valabile \n perioada 1-30 iunie 2010, \n limita stocului disponibil. *Aceste produse sunt suplimente alimentare [i nu trebuie s` \nlocuiasc` o diet` variat`, echilibrat` [i un stil de via]` s`n`tos. **Aceste medicamente se pot elibera f`r` prescrip]ie medical`. Se recomand` citirea cu aten]ie a prospectului sau a informa]iilor de pe ambalaj. Dac` apar manifest`ri nepl`cute, adresa]i-v` medicului sau farmacistului.

NurofeN cu arom` de portocal`

caNdilit {erve]ele umede, 12 buc`]i

urgo flicteNe6 buc`]i

Pikovit iQ Sirop

omroN tensiometru de bra] m2

toPcalm Prel red Plasture

omroN cântar HN 283

Pre} sPecial

12,90 lei

Pre} sPecial

15 lei

Pre} sPecial

17 lei

Pre} sPecial

27,99 lei

NOU! 9,40 lei

NOU! 22,90 lei

Pre} sPecial

264,90 lei

Pre} sPecial

114,90 lei

lamiSil crem` 1% 15 g

Page 31: Revista Blu iunie 2010

Promo]iile sunt valabile \n perioada 1-30 iunie 2010, \n limita stocului disponibil. *Aceste produse sunt suplimente alimentare [i nu trebuie s` \nlocuiasc` o diet` variat`, echilibrat` [i un stil de via]` s`n`tos. **Aceste medicamente se pot elibera f`r` prescrip]ie medical`. Se recomand` citirea cu aten]ie a prospectului sau a informa]iilor de pe ambalaj. Dac` apar manifest`ri nepl`cute, adresa]i-v` medicului sau farmacistului.

viSiNe Solu]ie oftalmic` 15 ml

eurovita multiminerale cu ceai verde 30 capsule

imodium 2 mg60 capsule terapia

Smecta vanilie & portocal`, 10 plicuri

walmark artrostop crem`100 ml

arkoPHarma, ceai verdearkocapsule

acid acetilSalicic cardio 75 mg 40 comprimate

diclofeNac gel 1% 45 g terapia

Pre} sPecial

17,70 lei

Pre} sPecial

33,40 lei

Pre} sPecial

9 lei

Pre} sPecial

16,33 lei

Pre} sPecial

23,99 lei

Pre} sPecial

11,15 lei

Pre} sPecial

11,90 lei

Pre} sPecial

16,90 lei

Page 32: Revista Blu iunie 2010

Kaufland 1 {os. Colentina nr. 6, sect. 2 021/242.60.74 9-22 9-21 9-19

Kaufland 2 Str. Barbu Vac`rescu nr. 120-144, sect. 2 021/236.80.82 9-21 9-19

Kaufland 4 VulCan Str. Sebastian nr. 88, sect. 5 021/410.20.09 9-22 9-18

KOG~lnICEanu B-dul Regina Elisabeta nr. 39, sect. 5 021/312.75.23 9-21 9-14

l’OCCItanE 1 maI B-dul Ion mihalache nr. 92-94, sect. 1 021/224.51.12 9-21

l’OCCItanE fEERIa Carrefour feeria B`neasa 10-22

l’OCCItanE VICtORIEI Calea Victoriei nr. 118, sect. 3 9-21 9-15

laCul tEI B-dul lacul tei nr. 113, bl. 6, sect. 2 021/242.04.11 8-22 9-17

laHOVaRI Str. George Enescu nr. 36-40, sect. 1 021/316.33.88 8-22 9-21 9-14

maGHERu B-dul nicolae B lcescu nr. 7, sect 1 021/305.73.14 8-24 10-22

mEdICOVER 1 Str. Grigore alexandrescu nr. 16-20, sect. 1 021/310.15.71 8-21 9-15 \nchis

mIHaI BRaVu {os. mihai Bravu nr. 288, sect. 3 021/320.98.75 8-22 9-21

mIlItaRI 1 B-dul Iuliu maniu nr. 67, sect. 6 021/434.34.45 non-stop

mIlItaRI 2 B-dul Iuliu maniu nr. 14, sect. 6 021/430.34.52 8-22 9-21 9-14

mIlItaRI 3 B-dul Iuliu maniu nr. 55 , sect. 6 021/430.27.44 8-22 9-21 9-14

mO{IlOR 1 Calea mo[ilor nr. 286, bl. 30a, sect. 2 021/211.74.11 8-22 9-21 9-14

OBREGIa B-dul alexandru Obregia nr. 6, bl. m1, sect. 4 021/460.30.72 8-22 9-21 9-14

PantElImOn {os. Pantelimon nr. 243, bl. 52, sect. 2 021/255.65.70 8-22 9-21

PIa}a 1 maI B-dul Ion mihalache nr. 60, sect. 1 021/222.14.13 8-22 8-20 8-13

PIa}a IanCuluI {os. mihai Bravu nr. 107-119, sect. 2 021/250.46.92 8-22 9-17

PIa}a ROman~ B-dul dacia nr. 26, sect. 2 021/310.77.81 8-22 9-21 9-14

PIa}a unIRII unirea Shopping Center, parter, sect. 3 021/303.02.67 8-22 10-22

Plaza ROmanIa B-dul timi[oara nr. 26, sect 2 021/316.11.88 10-22

S-PaRC Str. tipografilor nr. 11-15 021/315.05.30 9-17 \nchis

Sf. IOan Str. Vitan Bârze[ti nr.13 021/334.30.70 8-20 \nchis

Sun Plaza Calea V`c`re[ti 391, intersec]ie cu Olteni]ei 83C 021/780.70.87 10-22

{tEfan 1 {os. {tefan cel mare nr. 26, bl. 24a, sect. 2 021/212.31.11 8-22 9-21 9-14

{tEfan 2 {os. {tefan cel mare nr. 48, bl. 35a, sect. 2 021/211.32.83 8-24 9-21

tEIul dOamnEI Str. Colentina nr. 27a, sect. 2 021/243.00.50 8-24 9-21

tItan 1 B-dul theodor Pallady nr. 61, bl. 26, sect. 3 021/348.62.07 8-22 9-21

tItan 2 B-dul nicolae Grigorescu nr. 31a, bl. n21, sect. 3 021/340.13.45 8-22 9-21

tItan 3 B-dul nicolae Grigorescu nr. 20, bl. Ca14, sect. 3 021/340.21.02 non-stop

tItulESCu B-dul titulescu nr. 39-49, sect. 1 021/310.10.14 8-22 9-21 9-14

VItan 1 Calea Vitan nr. 233, bl. 1a, sect. 3 021/346.06.06 8-22 9-21 9-14

Farmacia Adresa Telefon L-V S D

BR~Ila 3 Carrefour Sat V`rs`tura, com. Chi[cani, dn 21, complex Carrefour 0239/652.666 9-21

BRa{OV 1 Str. Republicii nr. 58 0268/474.439 8-22 1030-1830

BRa{OV 2 Str. n. B lcescu nr. 69 0268/474.304 8-22 10-18

BRa{OV 3 Carrefour Complex Carrefour, Calea Bucure[ti nr. 107 0268/318.565 830-2130 830-2030

BRa{OV 6 Str. a.I. Cuza nr.19 0268/470.321 8-20 8-15 \nchis

BRa{OV 7 Str. Republicii nr. 15 0268/411.248 830-2030 10-18

BRa{OV 8 Calea Bucure[ti nr. 19 0268/331.654 8-21 9-17

BRa{OV 9 Str. lung` nr. 8 0268/418.527 8-20 8-15 \nchis

BRa{OV 10 Str. 13 decembrie nr. 115 0268/421.580 8-20 8-14 \nchis

BRa{OV 11 Kaufland Calea Bucure[ti nr. 112, complex Kaufland 0268/318.028 9-21 10-20

BOtO{anI 1 Str. marchian nr. 4 0231/512.162 8-20 9-17 9-13

Buz~u 1 P-]a daciei nr. 1, complex Winmarkt 0238/727.941 8-20 9-18 9-14

Buz~u 2 Str. Ostrovului, bl. B, Centru-Sud 0238/724.052 8-20 9-17 9-14

Buz~u 3 Str. unirii, Centru-Sud, bl. d, parter 0238/713.789 8-22* 9-21 *(\n fiecare joi deschis non-stop)

Buz~u 4 B-dul unirii, bl. B16, parter 0238/724.380 8-20 9-14

Buz~u 5 Kaufland Str. fr`sinetului, complex Kaufland 0238/711.767 9-21 9-19

Farmacia Adresa Telefon L-V S D

alBa IulIa 1 B-dul Revolu]iei nr.15 0258/835.472 8-22 9-21

alBa IulIa 2 Kaufland Calea mo]ilor, complex Kaufland 0258/830.551 9-21 9-19

alEXandRIa 1 Str. libert`]ii nr. 246, complex Crinu 0247/316.804 9-22 9-16 \nchis

aRad 1 B-dul Revolu]iei nr. 43-43a 0257/254.527 8-22 9-21

aRad 2 B-dul Revolu]iei nr. 93 0257/214.955 930-1830 9-14 \nchis

aRad 4 Kaufland Str. Banu m`r`cine, complex Kaufland 0257/338.253 9-21 9-19

BaC~u 1 Str. m`r`[e[ti nr. 9 0234/517.188 8-20 9-17 9-15

BaC~u 2 Str. mihai Viteazu nr. 2 0234/585.879 8-20 9-17 9-14

BaC~u 4 Kaufland Str. nicu Enea nr. 1, complex Kaufland 0234/545.351 9-21 9-19

BaIa maRE 1 B-dul traian nr. 2 0262/225.239 8-20 8-16

BaIa maRE 2 Kaufland Str. George Co[buc nr. 38, complex Kaufland 0262/276.680 9-21 9-19

BÂRlad 1 P-]a Victoriei nr. 5, bl. C2 0235/410.001 8-20 9-17 8-13

BIStRI}a 1 Str. Gr`nicerilor nr.1 0263/215.246 8-22 9-21

BIStRI}a 2 Kaufland Str. Independen]ei nr. 97-99, complex Kaufland 0263/237.224 9-21 9-19

BR~Ila 1 Str. 1 decembrie 1918 nr. 110 0239/612.098 8-21 9-17 \nchis

BR~Ila 2 Kaufland Complex Kaufland, str. mecanizatorilor nr. 4 0239/680.940 9-21 9-19

Farmacia Adresa Telefon L-V S D

adresele farmaciilor sensiblu din }ar~

|n farmaciile marcate cu simbolul pute]i beneficia de sfatul cosmeticienelor

1 dECEmBRIE B-dul 1 decembrie 1918 nr. 31-33, sect. 3 021/345.23.97 8-22 9-21 9-14

1 maI B-dul Ion mihalache nr. 92, sect. 1 021/224.18.68 8-22 9-21

1 maI tuRda B-dul Ion mihalache nr. 106, sect. 1 021/665.62.90 8-24 9-21

alEXandRIEI {os. alexandriei nr. 78, sect. 5 021/404.80.03 8-22 9-21 9-14

amzEI 1 Str. Pia]a amzei nr. 10-22, sect. 1 021/303.85.79 8-22 9-21

amzEI 2 Str. Pia]a amzei nr. 15, sect. 1 021/312.91.57 8-22 9-21

Banu manta B-dul Ion mihalache nr. 35-37, sect. 1 021/222.00.53 8-22 9-21

BERzEI Str. Berzei nr. 50 bis, sect. 1 021/316.11.33 8-21 9-21 \nchis

BRÂnCOVEanu B-dul Constantin Brâncoveanu nr. 114, 021/460.30.59 8-24 9-21 bl. m1, sect. 4

BR~tIanu B-dul Br`tianu nr.10, sect. 3 021/312.44.67 9-21

BuCuR OBOR {os. mihai Bravu nr. 2, sect. 2 021/252,68,99 8-22 9-21 9-14

BuzE{tI 1 Str. Buze[ti nr. 75-77, sect. 1 021/310.07.45 8-21 8-16 \nchis

CalEa VICtORIEI Calea Victoriei nr. 12a, sect. 3 021/315.31.60 8-22 9-21 9-14

CaRREfOuR 1 autostrada Bucure[ti-Pite[ti, km 11-12 021/318.90.58 9-2130

CaRREfOuR 2 {os. Colentina nr. 426-426a, sect. 2 021/655.57.75 9-22 8-22

CaRREfOuR 3 fEERIa Carrefour feeria B`neasa, 021/319.42.57 10-22 {os. Bucuresti-Ploie[ti nr. 44a, sect. 1

CEtatEa HIStRIa Str. Pa[cani nr. 8, sect. 6 021/440.11.18 8-20 \nchis

COlEntIna 2 {os. Colentina nr. 76, bl. 111, parter, sect. 2 021/240.22.82 8-22 9-21 9-14

COtROCEnI B-dul Vasile milea nr. 4, sect. 6 021/448.17.20 10-24 11-24

CRÂnGa{I 1 Calea Crânga[i nr. 24, bl. 47 sect. 6 021/223.95.24 8-22 9-21

CRÂnGa{I 2 Calea Crânga[i nr. 87, sect. 6 021/220.70.75 8-22 8-17 8-13

dElfInuluI B-dul Chi[in`u nr. 1, sect. 2 021/255.19.92 8-22 8-20 8-13

dOamna GHICa Str. doamna Ghica nr. 8, bl.2, sect. 2 021/242.52.48 8-22 9-21 9-14

dOROBan}I 1 Calea doroban]i nr. 65, sect. 1 021/211.11.27 8-22 9-21 9-14

dOROBan}I 2 Str. Radu Beller nr. 6, sect. 1 021/233.89.61 non-stop

dRIStOR {os. mihai Bravu nr. 311-313, bl. SB1, sect. 3 021/346.46.50 8-22 9-21 9-14

dRumul taBEREI 1 drumul taberei nr. 80-82, sect. 6 021/408.63.56 8-24 9-22

faVORIt drumul taberei nr. 24, sect. 6 021/745.51.62 9-21 10-18

fERdInand {os. mihai Bravu nr. 33, bl. P12, sect. 2 021/252.86.47 8-22 9-21 \nchis

GaRa nORd Str. G`rii de nord nr. 2, sect. 1 021/316.22.88 8-22 9-21 9-14

GHEnCEa Str. Constantin titel Petrescu nr. 2, bl. C62, sect. 6 021/413.10.22 8-22 9-21 9-14

GIuRGIuluI {os. Giurgiului nr. 118-120, sect. 4 021/450.62.13 8-22 9-21 9-14

IRIdE Str. dimitrie Pompei nr. 9-9a, sect, 2, 021/242.01.60

9-17

\nchis complex Iride cl direa 20

Farmacia Adresa Telefon L-V S D

adresele farmaciilor sensiblu din bucure{Ti

Page 33: Revista Blu iunie 2010

adresele farmaciilor sensiblu din }ar~

CÂmPIna 1 B-dul Carol 1 nr. 18, bl. 2B 0244/333.551 8-21 9-21 8-15

CÂmPulunG 1 Kaufland Str. fra]ii Gole[ti nr. 22, Câmpulung muscel 0248/510.121 9-21 9-19

CluJ 1 Str. Samuil micu nr. 1 0264/591.166 8-21 9-19 \nchis

CluJ 3 Str. Clinicilor nr. 8 (fosta micro 16) 0264/439.087 8-22 9-19

CluJ 4 B-dul 21 decembrie nr. 135 0264/413.976 8-22 9-19

CluJ 5 P-]a mihai Viteazul nr. 14-20 0264/484.747 8-22 9-19

CluJ 6 Calea flore[ti nr. 77 0264/456.920 8-22 9-20

CluJ 7 Kaufland Str. Câmpului, nr. 9-19, complex Kaufland 0264/486.353 9-21 9-19

CluJ 8 P-]a Cipariu nr. 9 0264/450.029 8-22 9-19 \nchis

CluJ 9 Str. Bucegi nr. 13-15, complex union, ap. 10 0264/423.706 8-22 9-19 \nchis

CluJ 11 Kaufland Str. fabricii nr. 12, complex Kaufland 0264/410.668 9-21 9-19

CluJ 12 Polus Str. avram Iancu nr. 492-500, loc. flore[ti 0372/708.883 10-22

CluJ l’OCCItanE POluS Str. avram Iancu nr. 492-500, loc. flore[ti 0372/708.882 10-22

COnStan}a 1 B-dul 1 decembrie 1918 nr. 42, bl. l24 0241/515.959 8-22

COnStan}a 2 B-dul tomis nr. 146, bl. td3a, parter 0241/513.128 8-22 8-20 9-19

COnStan}a 3 Str. Stefan mih ileanu nr. 10 bis 0241/661.905 8-22 8-20

COnStan}a 4 Str. Soveja nr. 25, P-ta agroalimentar`, tomis 0241/510.155 8-22 8-19 9-14

COnStan}a 5 Kaufland B-dul 1 decembrie 1918 nr. 21, complex Kaufland 0241/613.415 830-2130 9-1930

COnStanta l’OCCItanE Str. {tefan cel mare nr. 36-40 0241/615.908 10-22

CRaIOVa 1 P-]a unirii nr. 2, bl. m1, parter 0251/411.051 8-22 9-21

CRaIOVa 2 Calea Bucure[ti, bl. 31B, parter 0251/418.888 8-22 9-21

CRaIOVa 3 Calea unirii nr. 18, bl. 24aBC 0251/413.744 8-22 9-21

CRaIOVa 4 Str. Oltenia nr. 45, bl. 64a, sc. 1 0251/483.022 8-22 9-17 9-14

CRaIOVa 5 Kaufland Calea Bucure[ti nr. 142, complex Kaufland 0251/542.320 9-21 9-19

CRaIOVa 6 Kaufland Str. tineretului nr. 6-6a, complex Kaufland 0251/481.007 9-21 9-19

dEVa Str. Victoriei nr. 1 0254/222.380 8-22 9-21

f~ltICEnI 1 B-dul Revolu]iei nr. 1, complex nada florilor, parter 0230/540.200 8-20 9-16 9-14

fOC{anI 1 B-dul unirii nr. 18, complex mara 1 0237/210.459 8-22 9-21 9-14

fOC{anI 2 Str. Republicii nr. 41 0237/233.060 8-20 9-15 9-14

fOC{anI 3 Kaufland Str. Br ilei nr. 102, complex Kaufland 0237/212.329 9-21 9-19

fOC{anI 4 Carrefour Calea moldovei, dn2/E85, nr. t49 0237/232.295 9-21

Gala}I 1 Str. Saturn, Complex }iglina I 0236/472.442 8-21 9-21 9-14

Gala}I 2 Str. aleea Comer]ului, complex micro 19 0236/432.558 8-20 9-17 9-14

Gala}I 3 Str. domneasc` nr. 13 0236/498.135 8-22 9-21 9-14

Gala}I 4 Str. Siderurgi[tilor, bl. Sd3B, parter 0236/310.730 9-21 9-14

Gala}I 6 Kaufland Str. O]elarilor, complex Kaufland 0236/474.161 9-21 9-19

Gala}I 8 Str. Brându[ei nr. 3, complex comercial Siretul 0236/450.028 8-20 8-14

GIuRGIu {os. Bucure[ti, bl. 7/300 0246/214.036 8-20 9-18 9-14

GIuRGIu Kaufland {os. Bucure[ti nr. fn 0246/210.080 9-21 9-19

HunEdOaRa 1 B-dul Corvin nr. 10 0254/714.992 8-20 10-17 \nchis

HunEdOaRa 2 Kaufland Str. avram Iancu nr. 9a, complex Kaufland 0254/712.507 9-21 9-19

Ia{I 1 Str. Costache negri nr. 62, bl. C2 0232/237.257 8-20 9-18 \nchis

Ia{I 2 Str. Sf. laz`r nr. 49-51, bl. a1-a3 0232/240.011 8-22 9-20 9-16

Ia{I 3 Str. Cuza Vod` nr. 1a 0232/219.848 8-22 9-20

Ia{I 4 B-dul alexandru cel Bun nr. 21, bl. B2, sc. a, parter 0232/271.807 8-20 9-18 \nchis

Ia{I 5 Str. Vasile lupu nr. 83 0232/233.133 8-22 9-18 10-18

Ia{I 6 moldova mall Str. Palat nr. 1, \n incinta moldova mall, parter 0232/266.066 10-21 10-20

Ia{I 7 Str. G`rii, bl. l20-l22 0232/224.109 8-20 9-16 9-14

Ia{I 9 Kaufland {os. P`curari nr. 92 0232/275.375 830-22 830-20

manGalIa 1 {os. Constan]ei nr. 6, bl. m, parter 0241/754.848 8-21 8-20

mEdIa{ 1 Kaufland Str. Calea Sibiului fn, complex Kaufland 0269/833.565 9-21 9-20

mIERCuREa-CIuC 1 Str. Kossuth lajos nr. 26 0266/317.020 8-20 8-16

mIERCuREa-CIuC 2 Str. lunca mare, complex Kaufland 0266/372.822 9-21 9-20

mIOVEnI Kaufland tarla 18, Punct la moar` 0248/260.034 9-21 9-19

OdORHEI 2 Kaufland Str. Bethlen Gabor nr 73, complex Kaufland 0266/218.118 9-20

OnE{tI 1 B-dul Oituz nr. 25 0234/310.811 8-21 9-20

OnE{tI 2 Str. Victor Babe[ nr. 5, complex Kaufland 0234/310.145 9-21 9-19

ORadEa 1 Str. nuf`rului nr. 30, complex lotus market 0259/410.666 9-22 10-22

ORadEa 2 Str. Republicii nr. 8, ap.10 0259/419.606 8-22 9-19 9-16

ORadEa 3 Str. Republicii nr. 5 0259/437.992 8-22 9-20

ORadEa 4 Str. C. Coposu nr. 33 0259/413.552 8-22 9-20

ORadEa 5 B-dul decebal nr. 86, parter 0259/418.224 8-22 9-20

ORadEa 6 Carrefour Calea aradului nr. 62, Era Shopping Park 0259/474.767 10-22

Pa{CanI 1 Str. nicolae Iorga, bl. V8, parter 0232/767.578 8-20 9-17 9-13

Farmacia Adresa Telefon L-V S D

PIatRa nEam} 1 Str. decebal nr. 1, complex Petrodava 0233/225.896 9-20 10-18 10-16

PIatRa nEam} 2 B-dul traian, bl. S1, parter 0233/232.866 8-20 9-18 9-14

PIatRa nEam} 3 Kaufland Str. Obor, complex Kaufland 0233/233.293 9-21 9-19

PItE{tI 1 Str. Victoriei nr. 13 0248/216.558 8-22 9-21

PItE{tI 2 Str. George {tef`nescu nr. 12 0248/280.310 8-20 \nchis

PItE{tI 3 Str. Victoriei nr. 87, bl. 2 0248/288.078 8-20 9-18 9-16

PItE{tI 4 Str. Exerci]iu, bl. a7, parter 0248/218.322 8-22 9-21 9-14

PItE{tI 6 Kaufland Str. Exerci]iului nr. 216, complex Kaufland 0248/250.011 9-21 9-19

PlOIE{tI 1 P-]a unirii nr. 2 0244/516.062 8-23 9-22

PlOIE{tI 2 {os. nordului nr. 1, Complex nord 0244/598.709 8-19 9-16 \nchis

PlOIE{tI 3 Str. Grivi]ei nr. 2, bl. H, parter 0244/518.130 8-20 8-15 8-13

PlOIE{tI 4 B-dul Republicii nr. 15, magazin Omnia 0244/517.761 9-2130 10-1830

PlOIE{tI 5 Carrefour Carrefour Ploie[ti, com. Blejoi 0244/568.301 8-22

PlOIE{tI 6 {os. Vestului, Pia]a aurora 0244/582.484 8-20 9-15

PlOIE{tI 7 Kaufland {os. Vestului nr. 9, complex Kaufland 0244/584.554 9-21 9-19

PlOIE{tI 8 P-]a unirii nr. 4 0244/522.860 8-21 9-19 9-15

PlOIE{tI 9 B-dul Republicii nr. 114, bl. 14B1, parter 0244/599.271 8-20 9-15 9-12

PlOIE{tI 10 P-]a Victoriei nr. 7 bl. a ESt 0244/511.854 8-20 9-17 9-15

PlOIE{tI 11 Str. nordului nr. 1, complex nord 0244/560.025 8-20 8-16 9-14

REGHIn 1 Kaufland Str. G`rii nr. 23-25 0265/511.176 9-21 9-20

RE{I}a 2 Kaufland B-dul muncii nr. 21 0255/222.113 12-20 9-17 \nchis

Rm VÂlCEa 1 Calea lui traian nr. 114, bl. l, parter 0250/736.774 8-22 9-19 9-17

Rm VÂlCEa 2 Kaufland Str. Gib mih`escu nr. 30, complex Kaufland 0250/734.974 8-21 9-19

ROman 1 Kaufland Str. Sucedava, artera ocolitoare, complex Kaufland 0233/741.142 9-21 9-19

Satu maRE 1 P-]a libert`]ii nr. 14 0261/711.705 8-20 9-15

Satu maRE 3 Kaufland drumul Careiului nr.1-3, complex Kaufland 0261/726.500 9-21 9-19

Sf. GHEORGHE 1 Str. 1 decembrie 1918 nr. 29, Sf. Gheorghe 0267/310.219 8-22 10-18

SIBIu 1 Str. nicolae B lcescu nr. 33 0269/215.259 8-20 7-17 \nchis

SIBIu 3 Kaufland Complex Kaufland, com. {elimb`r 0269/233.979 9-21 9-19

SInaIa 1 B-dul Carol 1 nr. 8, Hotel Sinaia, parter 0244/312.525 8-22 9-21 9-14

SlatIna 1 Str. a.I. Cuza nr. 13, bl. cam 2, parter 0249/415.047 8-22 9-19 9-17

SlatIna 2 Kaufland Str. nicolae titulescu nr. 29, complex Kaufland 0249/420.052 9-21 9-19

SuCEaVa 1 Str. ana Ip`tescu nr. 4a 0230/523.840 8-21 9-18 9-14

SuCEaVa 2 Kaufland Str. universit`]ii nr. 15-19, complex Kaufland 0230/520.552 9-21 9-19

SuCEaVa 3 Str. nicolae Balcescu nr. 2, parter 0230/531.273 8-21 9-18

tÂRGOVI{tE 1 B-dul Independen]ei nr. 9 0245/216.135 8-22 9-19 9-18

tÂRGOVI{tE 2 B-dul Independen]ei bl. J3, parter 0245/ 213.860 8-21 8-15 8-14

tÂRGOVI{tE 3 Kaufland Str. lt. Stancu Ion nr. 2C, complex Kaufland 0245/212.423 9-21 9-19

tÂRGu JIu 1 Str. Victoriei nr. 44, complex Parâng 0253/213.686 8-21 830-17 9-14

tÂRGu JIu 3 Kaufland Str. luncilor, complex Kaufland 0253/210.045 9-21 9-19

tÂRGu muRE{ 1 P-]a trandafirilor nr. 36-38 0265/264.206 8-22 9-20 10-18

tÂRGu muRE{ 2 B-dul 1 decembrie 1918 nr. 219 0265/244.311 8-22 9-20

tÂRGu muRE{ 4 Kaufland Str. Ghe. doja nr. 64-66, complex Kaufland 0265/264.425 9-21 9-19

tÂRGu muRE{ 5 Str. 22 decembrie 1989, nr. 15 0265/214.091 9-22 9-15 \nchis

tImI{OaRa 1 P-]a Victoriei nr. 7 0256/201.217 8-22 9-20 9-19

tImI{OaRa 2 Piatra Craiului nr. 3 0256/241.648 8-22 9-20 9-19

tImI{OaRa 3 B-dul Regele Carol I nr. 24 0256/491.808 8-22 9-17 9-13

tImI{OaRa 4 B-dul dâmbovi]a nr. 49 0256/274.376 8-22 9-20 9-19

tImI{OaRa 5 Str. Emanoil Gojdu nr. 2 0256/496.443 8-22 9-16 9-14

tImI{OaRa 6 Calea aradului nr. 46 0256/281.384 8-22 9-20 9-16

tImI{OaRa 7 B-dul Gen. dragalina nr. 45 0256/490.292 9-17 9-14 \nchis

tImI{OaRa 8 Iulius mall Str. demetriade nr. 1 0256/247.604 10-22

tImI{OaRa 9 Kaufland Str. Gh. laz`r nr. 26, complex Kaufland 1 0256/227.784 9-21 9-19

tImI{OaRa 10 Str. aleea Hotinului nr. 2 0256/293.110 8-22 9-16 9-14

tImI{OaRa 11 Kaufland Str. damaschim Bojinca nr. 2-4, complex Kaufland 2 0256/200.623 9-21 9-19

tImI{OaRa l’OCCItanE Str. V.V. de la marina nr. 1 9-21

tulCEa 1 Str. Isaccei, bl. Pelican, parter 0240/514.780 8-22 9-20 9-15

tulCEa 2 Kaufland Str. Barajului, fn 0240/523.070 89-21 9-19

tuRda 2 Kaufland Calea Victoriei, complex Kaufland 0264/317.122 9-21 9-19

tuRnu SEVERIn 1 Str. Horia nr. 12 0252/323.513 10-18 \nchis

VaSluI 1 Str. {tefan cel mare nr. 89 0235/360.519 8-22 9-19 9-14

zal~u 1 Str. Iuliu maniu nr. 25 0260/610.567 8-20 9-17 9-14

zal~u Kaufland 2 Str. Sf. Vineri, complex Kaufland 0260/612.030 9-21 9-19

Farmacia Adresa Telefon L-V S D

Page 34: Revista Blu iunie 2010

Trusa de vacan]` Dacă vrei un concediu fără peripeții, pregătește-ți bagajele inteligent. Descoperă ce trebuie

să iei cu tine pentru a preveni orice problemă medicală!

Aten]ie la canicul`! Sfaturi sănătoase pentru o vară fără proble-me (hidratare optimă, purtarea hainelor deschise la culoare, evitarea expunerii la soare între orele 11 și 16 etc.).

Farmacia naturii

În ediția din iulie-august a revistei Blu poţi citi:

Află care sunt cele mai noi și mai sigure metode de contracepție și alege, împreună cu medicul ginecolog, pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

Tot ce nu știai și vrei să afli despre acțiunea și

beneficiile următoarelor plante: pelin, zmeur, lemn dulce, dud alb.

Contracep]ia – no]iuni de baz`

BLU este o revist` realizat` de

Manager Comunicare: Dan NicolescuSenior Pharma Brand Manager: Alice DavidCoordonator Comunicare: Cristina Iordan

Concept grafic: U First Advertising&Communication

Tipar: EDS România SRLRedistribuirea revistei, reproducerea textelor sau imaginilor din aceast`

revist` sunt posibile numai cu acordul Sensiblu. Pentru opinii sau sugestii suna]i la telefonul gratuit Sensiblu: 0800.080.234 sau trimite]i

un mesaj pe adresa de e-mail: [email protected]

Page 35: Revista Blu iunie 2010
Page 36: Revista Blu iunie 2010