Revista Cargo&Bus Iunie 2015

76
20 lei 06 Anul XX (229) Cum se aplică legea repausului în Franţa PAG. 38 Caravana Scania ”Mergi mai mult” PAG. 24 Camionul autonom a devenit o realitate PAG. 21 Impozitarea diurnei revine în prim plan PAG. 14 La o cafea cu... Augustin Hagiu, preşedinte de onoare FORT PAG. 34 IUNIE 2015 Totul despre Volvo Dynafleet

description

 

Transcript of Revista Cargo&Bus Iunie 2015

Page 1: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

20lei06

Anul XX (229)

CCuumm ssee aapplliiccăă lleeggeeaa rreeppaauussuulluuii îînn FFrraannţţaa

PAG. 38

CCaarraavvaannaa SSccaanniiaa ””MMeerrggii mmaaii mmuulltt””

PAG. 24

CCaammiioonnuull aauuttoonnoomm aa ddeevveenniitt oo rreeaalliittaattee

PAG. 21

IImmppoozziittaarreeaa ddiiuurrnneeii rreevviinnee îînn pprriimm ppllaann

PAG. 14

LLaa oo ccaaffeeaa ccuu......AAuugguussttiinn HHaaggiiuu,,pprreeşşeeddiinnttee ddeeoonnooaarree FFOORRTT

PPAAGG.. 3344

IUNIE 2015

TToottuull ddeesspprree VVoollvvoo DDyynnaafflleeeett

Page 2: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 3: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 4: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

Cu ceva timp în urmă amcitit un material despre copiiiţării noastre ca fiind printre ceimai fericiţi copii din lume. Tristsună viitorul copiilor de astăzi,care îi ”aşează” printre adulţiicei mai nefericiţi din lume,conform aceluiaşi studiu.Faptul că adulţii de astăzi sepreocupă din ce în ce mai puţinde copiii de mâine să fiegeneratorul acestei stări denefericire?! Retoric sau nu,oamenii mari nu răspund laprovocări. Şi totuşi, noi, adulţiiacestei ţări, trebuie să trăimpreocupându-ne mult mai multde adulţii de mâine. Să existămprecum copiii şi să acţionămpentru adulţii responsabili destarea de bine a tuturor.

O dată pe an, în mod oficial,

e ziua copiilor.

Doar o dată pe an, oameniimari îşi aduc aminte că pelumea asta mai există şicopii. Se discută mult, doar o zipe an, se demarează proiectemulte doar o zi pe an, seorganizează evenimente doar ozi pe an. Şi asta doar de ziualor. Nici nu a început bine ziua,că s-a şi terminat. Urmeazăliniştea viitoarelor zile până laurmătoarea ”onomastică”.Ce păcat că toţi copiii, prinnatura lor, fericiţi şi lipsiţi degriji, depind de adulţii din jurullor.

Şi eu care credeam că înfiecare zi e ziua copiilor.

La mulţi ani, copii!

Ne pregătim...dar am şi uitatpentru ce!

MMaarraa ȘȘTTAAUUBB

EDITORIAL

Page 5: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 6: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

EXPOZIȚIE: T-FESTIVAL 2015, UN SUCCES

STUDIU18

13

PREMIU20

22 EXPOZIȚIE40

MAN anunţă o nouă creştere acomenzilor în primele 3 luni ale anuluifiscal 2015, dar situaţia diferă mult dela o regiune la alta: cererea de vehiculedin Europa a crescut semnificativ, darsituaţia pieţei din Brazilia sau Europa deEst a continuat să se deterioreze.

Peste 50 de vehicule Iveco dingamele Daily, Eurocargo şi Stralisparticipă la buna desfăşurare aExpoziţiei Universale 2015, găzduităde Milano. Vehiculele Iveco se ocupăde curăţenie, colectarea deşeurilor,transportul utilajelor sau intervenţie.

Organizat de UNTRR şi IRU, T-Festival a reunit, la Romexpo, cei mai mariproducători de camioane, semiremorci, vehicule comerciale, dealerii demotociclete şi echipamente. La finalul celor trei zile, publicul a putut afla caresunt ”Cel mai frumos camion”, ”Cea mai frumoasă motocicletă” şi ”Cea maipopulară trupă rock”, valoarea totală a premiilor fiind de 16.000 euro.

Cu un consum mediu de carburant de22,9 litri la 100 km în testeleindependente realizate de publicaţiile”Trucker” şi ”VerkehrsRundschau”,Mercedes-Benz Actros 1842 s-a detaşatca cel mai ecologic camion la ediţia dinacest an a Green Truck Award.

PREZENTARE

Potrivit unui studiu realizat de VolvoTrucks, numărul de camioane imobilizatedatorită defecţiunilor poate fi redus cu80%, iar cea mai bună soluţie esteconectivitatea online a vehiculelor, caredeschide o nouă perspectivă asupraîntreţinerii preventive.

REDACŢIAStr. Calafat, nr. 61, sector 2,

020347 - Bucureşti, România

Tel.: + 4 021 211 37 43Tel./Fax: +4 021 211 37 73

E-mail: [email protected]

Membru ACEISSN 1453-4568

Revista Cargo & Busmembru al juriului internaţional

organizator al concursului

SC CARGO Magazin SRLCapital social: 12.000 leiR.C. nr. J40/10523/1996

C.I.F. RO 9029965

DIRECTOR EXECUTIVMara Ştaub

[email protected] ŞEF

Alexandru [email protected]

REDACTORIIonuţ Păduraru

[email protected] FrâncuTiti Leonard

Robert PredescuLiviu AvramDinu Ştefan

MARKETING/PUBLICITATECătălin Borza

[email protected]

Victor [email protected]

ECONOMISTCrina Portaru

DISTRIBUŢE ŞI ABONAMENTEIonel Petre

[email protected]

Tiraj10.000 ex.

Revista Cargo & Busorganizator al concursului

www.facebook.com/cargomagazin.ro

Page 7: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

69

SUMAR

TRUCK RACING: SCHIMB DE GENERAȚII 48

LANSARE 64 REGLEMENTĂRI 68

PREZENTARE

Vanul urban Mercedes-Benz Citan esteacum şi mai atractiv, odată cu trecerea lastandardul de emisii Euro VI. Printre noile

opţionale se numără un scaun dublupentru pasager, sistem de navigaţie din

fabrică, plafon panoramic sau camerăvideo pentru marşarier.

71

Nokian Tyres va oferi din aceastătoamnă modelul Nokian WR SUV 3 (mărime

265/50 R19 V), prima anvelopă de iarnădin lume care obţine calificativul AA în

etichetarea UE a anvelopelor privindaderenţa pe carosabil ud şi eficienţa

consumului de carburant.

PREZENTARE 58

Daimler se va prezenta ca un furnizorcomplet de mobilitate la congresul

mondial al operatorilor de transport,urmând a expune un autobuz de mare

capacitate, un motor silenţios alimentat cugaz, sisteme de tracţiune electrică, dar şi o

aplicaţie care îţi permite să alegi întremijloacele de transport disponibile.

TEHNOLOGIE 60

Continental îşi extinde gama deanvelope pentru transporturile publicecu autobuze orăşeneşti şi regionale cunoile Conti Urban HA3 265/70 R 19,5.

Noile anvelope au o durată de viaţă maimare cu 20%, un nivel sporit de

siguranţă la condus şi zgomot redus.

Renault a lansat oficial în Româniamodelul 100% electric ZOE, care are unpreţ de pornire de la 20.900 de euro cu

TVA inclus, la care se adaugă chirialunară a bateriei. Modelul are o

autonomie practică între 100 şi 150kilometri, cea mai ridicată din clasa sa.

PREZENTARE 59

ANVELOPE

Deputaţii europeni au votat acordulinformal privind o propunere legislativă

de a limita producţia de biocarburanţiderivaţi din plante şi de a accelera

folosirea surselor alternative, cum ar figunoiul sau reziduurile, sau a celor

complet noi, cum ar fi culturile de alge.

7

Silenţios, fără emisii directe şi prietenos cupasagerii, noul autobuz electric Volvo

Buses este testat pentru prima oară întrafic, la Gotheborg. Premiera oficială vaavea loc la 15 iunie, dar până atunci se

mai fac unele reglaje tehnice de fineţe, iarşoferii se acomodează cu noul model.

Început la 25 aprilie, noul sezon al FIA European Truck Racing Championshipsstă sub semnul schimbului de generaţii. Veteranii Jochen Hahn şi AntonioAlbacete, care ne-au obişnuit să se lupte pentru victorii în anii precedenţi, aufost puşi în umbră de mult mai tinerii Norbert Kiss şi Adam Lacko, care conducîn clasamentul piloţilor după primele trei etape ale acestui sezon.

Page 8: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

Luna trecută a debutat nu doar cuminivacanţa de 1 mai, ci şi cuinaugurarea unui sistem alternativ detaxare pe podul de la Feteşti-Cernavodă. Ani de zile le-au trebuitautorităţilor să implementeze într-untimp foarte scurt o modalitate de platăasemănătoare celei care se utilizeazăpentru rovinietă. În doar patru zile aufost achiziţionate 23.788 de ”treceri”de la distribuitori autorizaţi şi alte26.116 prin SMS.

Aşadar, s-a demonstrat că dacăvrei, poţi! Să vedem însă dacă vomasista la acelaşi succes şi în ceea cepriveşte problema infrastructurii dinMaster Planul General de Transport, căacolo va fi mult mai greu de pus înpractică. Ultima variantă adocumentului de 1.000 de paginiinclude sfaturile specialiştilor ComisieiEuropene şi urmează să fie aprobatăla Bruxelles, însă de acolo va începegreul. Dacă ar fi cotat la pariuri, nu ştimcine ar miza pe respectarea termenelordin Master Plan, însă cu siguranţă aceiacare ar face-o, s-ar îmbogăţi. Şi asta înciuda promisiunii făcute de VictorPonta, că în acest an şi anul viitor ”îşiva concentra majoritatea energiilorasupra proiectelor de infrastructură”.

Problemele întâmpinate dedrumari şi de constructori nu ţin numaide contestaţiile care apar pe bandărulantă şi încetinesc ritmul lucrărilor,cu atât mai puţin de neregulile din jurulstudiilor de fezabilitate pentru care seplătesc sume imense. Unele situaţiisunt diverse, chiar spectaculoase. Spreexemplu, un cimitir, o peşteră de liliecişi trei familii de castori pun în pericol

desfăşurarea lucrărilor la autostradaLugoj-Deva. ”Trei mari problemeîntâmpinăm la Lotul 4 din Lugoj-Deva.S-a găsit un cimitir care nu apărea înstudiul de fezabilitate, s-au descoperittrei familii de castori, animale care suntprotejate prin lege, dar şi o peşteră delilieci”, a dezvăluit directorul general alCNADNR, Narcis Neaga, care nu a pututestima cu exactitate când se vortermina lucrările.

Era mai demult o reclamă caresuna cam aşa: ”Vai, domnule castor,ce dinţi strălucitori de albi ai”. Mai nou,acest animal se pare că uimeşte nunumai cu dinţii lui, ci şi cu statutulsocial. Partea bună este că o situaţiesimilară s-a întâmplat şi în Germania.Acolo, în urmă cu vreo cinci ani, nemţiis-au pus pe construit cel mai mare poddin ţară, la Dresda, însă un alt castori-a împiedicat să îşi pună în aplicareproiectul. Cum şi acolo habitatulacestuia nu putea fi demolat, podul atrebuit să mai aştepte până laîncheierea perioadei de împerechere,dar a fost în cele din urmă construit cusucces. La noi, însă, se pare că ”domniicastori” sunt peste tot şi în permenentăperioadă de împerechere, acesta fiindşi motivul pentru ritmul în care sedezvoltă infrastructura.

Până una-alta, guvernanţii au maipierdut o bătălie, cu accizasuplimentară pentru carburanţi, lucrurecunoscut chiar de către Premier:”Supraacciza la carburanţi nu a fost unproiect bun pentru că nu am reuşit sădeblocăm procedurile şi să investimefectiv banii”. Şi aici tot domnul castoro fi de vină?

Vai, domnule castor...

AAlleexxaannddrruu TTRRAACCIIUUCC

SINTEZA LUNII

Page 9: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 10: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

FLASH

10 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

Pe perioada celor trei zile de T-Festival 2015, UNTRR aorganizat sau găzduit şase conferinţe şi seminarii tematicededicate industriei transporturilor. Cea mai importantă dintreele a fost Conferinţa internaţională IRU-UNTRR pe temaconcurenţei loiale în transportul rutier - ”Provocări şi soluţiipentru a facilita transportul durabil în Europa”. Conferinţa aanalizat evoluţiile recente pe piaţa transporturilor rutiere dinEuropa, abordând problematica competiţiei loiale în regiuneaeuro-asiatică şi recentele măsuri neoprotecţioniste adoptatede state dezvoltate ale UE ca Germania şi Franţa, afectândserios atât activitatea transportatorilor din alte state membre,cât şi competitivitatea economiei europene în ansamblu.

Printre reprezentanţii autorităţilor prezente la eveniments-au regăsit Pedro Dias - Policy Officer, Legal Affairs andInfringements, comisia DG Move din cadrul Comisiei Europene,Iulian Matache - secretar de stat la Ministerul Transporturilorşi Infrastructurii, Marian-Jean Marinescu – europarlamentar,membru al Comisiei pentru Transport şi Turism a ParlamentuluiEuropean, Maria Grapini - europarlamentar, membră a Comisieipentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor a Parlamentului

European şi Ana-Claudia Tapardel - europarlamentar, membrăa Comisiei pentru transport şi turism a ParlamentuluiEuropean. Cu toţii au încercat să identifice provocările cu carese confruntă operatorii de transport rutier internaţional dinUE, dar şi din afara acesteia, şi caută să găsească soluţiipentru a facilita comerţul durabil în regiune.

Panelul conferinţei a fost format din reprezentanţi aiindustriei transporturilor rutiere din Danemarca, Franţa,Olanda, Ungaria, Polonia, România şi Turcia, care au dezbătutproblematica competiţiei loiale în UE, respectiv continuarealiberalizării pieţei transporturilor rutiere versus creştereaprotecţionismului în UE – viziunea fiecărui panelist privindviitorul pieţei de transport rutier europene.

EVW Holding, unicul importator şi dealer autorizat DAFîn România, a organizat luna trecută DAF RoadshowRomânia 2015, eveniment realizat la nivel european înalte 11 ţări. Turneul românesc a fost struturat în trei etape:Arad (29-30 aprilie), Gilău (4-5 mai) şi Bucureşti (8-10 mai,în cadrul T-Festival). Cu această ocazie, fanii DAF,transportatorii sau simplii pasionaţi de camioane au pututdescoperi gama DAF Euro 6, fiind disponibile pentru testnumeroase vehicule,inclusiv configuraţii şi carosări speciale(FAT CF 440, FT XF 510, FA LF 220, FAR CF 370, FAD CF460). Imagini de la toate etapele europene ale roadshow-ul DAF 2015 pot fi urmărite pe Facebook, accesând linkulhttps://www.facebook.com/daftrucksnv.

Caravana oficială DAF a trecutprin Arad, Cluj și București

Problemele din industriatransporturilor, dezbătute deUNTRR și IRU

Ponta recunoaște: supraacciza lacarburanți nu a fost un proiect bun

Premierul Victor Ponta a declarat luna trecută că accizasuplimentară la carburanţi nu a fost un proiect bun, deoarecenu a putut debloca procedurile pentru a investi efectiv banii înproiecte de infrastructură. ”Nu a fost un proiect bun pentru cănu am reuşit să deblocăm procedurile şi să investim efectivbanii. Ne-a ajutat însă la un spaţiu fiscal. Ca să poţi începe oprocedură, trebuia să arăţi că ai banii, altfel Comisia Europeanăşi FMI spuneau foarte clar nu”, a spus Premierul când a fostîntrebat dacă supraacciza pentru autostrăzi a fost un proiectbun sau unul eşuat. În schimb, Victor Ponta a promis că în acestan şi anul viitor îşi va concentra ”majoritatea energiilor” asupraproiectelor de infrastructură. După cum se ştie, autorităţile auafirmat la momentul introducerii acestei accize că banii astfelobtinuţi vor fi folosiţi pentru lucrări de infrastructură rutieră.

Page 11: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

FLASH

11

Anul 2015 reprezintă un punct de cotitură pentruautovehiculele uzate Iveco. Misiunea mult mai provocatoare,echipa centralizată consolidată, gama de servicii extinsă,seturile de accesorii pentru clienţii finali şi noua marcă autransformat noua generaţie de autovehicule uzate în veritabileOK TRUCKS.

La sfârşitul lunii aprilie a fost lansat noul site webwww.oktrucks.com, cu o gamă vastă de autovehicule destinatetuturor clienţilor care doresc să achiziţioneze autovehicule la

mâna a doua sigure, fiabile, garantate şi certificate deIveco. Toate autovehiculele OK TRUCKS sunt supuse uneiserii riguroase de inspecţii şi revizii. În funcţie decaracteristicile lor specifice, precum vechimea, kilometrajul,gradul de uzură a pneurilor şi intervenţiile de reprocesare,autovehiculele sunt clasificate în 3 categorii diferite –Premium, Comfort şi Basic – pentru a satisface în modoptim necesităţile clienţilor.La 12 mai, odată cu aniversarea împlinirii a 10 ani de la

înfiinţarea Centrului de autovehicule uzate din Piacenza(Italia), a avut loc prima parte a ”inaugurării” propriu-zise.Aceasta a presupus redenumirea centrului din Italia,precum şi a centrelor de autovehicule uzate din Portugalia,Elveţia, Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca,

Finlanda şi România. În a doua jumătate a anului, procesulde redenumire va fi finalizat pentru centrele de autovehiculeuzate din ţările europene rămase.

Printre noile beneficii asigurate pentru autovehiculele OKTRUCKS se numără şi o ofertă specială de autovehicule şiservicii menite să satisfacă la un grad şi mai înalt cerinţeleclienţilor. Astfel, Iveco îşi propune să asigure fiabilitateaproduselor sale, siguranţa privind originea autovehiculelor şitransparenţa documentaţiei.

OK TRUCKS, noua marcă Ivecopentru vehicule rulate

Prima ediţie a expoziţiei internaţionale de transporturi şi logisticăTransLogistica îşi va deschide porţile în toamnă, la Romexpo Bucureşti.România - poarta de intrare din sud-estul Europei este una din celemai atractive destinaţii pentru activităţi de logistică, incluzând atâttransporturile şi expediţiile de mărfuri, cât şi intralogistica şi serviciileinformaţionale şi de e-business aferente. Pentru prima dată, toateverigile din lungul drum al produsului de pe linia de producţie perafturile magazinelor se vor reuni sub acelaşi acoperiş. Sunt aşteptaţiexpozanţi din transporturi - rutiere, maritime, aeriene, feroviare, dincentre de logistică şi expediţii, din industriile producătoare deechipament dedicat intralogisticii şi infrastructurii, expozanţi caredezvoltă soluţii inovatoare pentru siguranţa transporturilor,eficientizarea soluţiilor de depozitare a mărfurilor şi stocare a datelor.”Aprecierile pozitive pe care le avem de la companii din toate categoriileTransLogistica, dar şi Camerele de Comerţ şi Industrie Constanţa, Ilfovsau Suceava, ne întăresc încrederea că evenimentul expoziţional vafi unul de succes!”, a declarat Victoria Lupu, directorul evenimentului.

Start bun pentru prima edițiea expoziției TransLogistica

Page 12: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

12 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

FLASH

Dedicat transportului de beton şi perfectadaptat atât pentru traseele pe şosea, cât şi off-road, noul Renault Trucks C Xload este campionulsarcinii utile în segmentul său, având o greutateproprie certificată de doar 9.200 kg.

Acest vehicul robust şi foarte uşor le permitetransportatorilor să-şi optimizeze livrările de beton,mărindu-şi în acest fel eficienţa.

Modelul Renault Trucks C XLoad 8x4, cu roţiduble pe punţile spate, are o greutate proprie dedoar 9.200 kg, fapt autentificat de UTAC, organismulfrancez de certificare a suprastructurilor. Proiectatpentru a fi folosit atât pe şosea, cât şi pe drumurineamenajate, Renault Trucks C Xload combină osarcină utilă remarcabilă cu puterea de tractare,robusteţea şi confortul gamei C. Pentru aceasta,vehiculul păstrează toate calităţile obişnuite alemodelelor Renault Trucks C, dar beneficiază şi deechipamente pentru reducerea greutăţii, precumrezervoarele de aluminiu. Dedicat în primul rândaplicaţiilor de transport al betonului, Renault Trucks C XLoadeste pre-echipat din fabrică pentru montarea unei betoniere,fapt ce reduce timpul de montare a suprastucturii.

Un adevărat campion al sarcinii utile, modelul Renault

Trucks C XL poate transporta până la 8 metri cubi de beton.Astfel, la 16 runde de livrare avantajul noului model ajungela o încărcătură completă, generând astfel reduceri de costurişi economii pe marile şantiere.

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru stabilirea unmecanism electronic de evidenţă şi comunicare a amenzilorcontravenţionale, precum şi a plăţilor acestora, care va fi utilizatiniţial doar pentru amenzi rutiere. Accesarea acestor date arurma să poată fi făcută atât de către autorităţi, cât şi de cătrecontribuabili. Noul sistem va elimina obligativitatea pentruplătitor de a face dovada plăţii către agentul constatator.Proiectul de lege instituie totodată posibilitatea de plată ajumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la dataînmânării sau comunicării procesului verbal, în prezent acesttermen fiind de 48 de ore. Achitarea în numerar a amenziloraplicate se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului,la casieriile unităţilor administrativ-teritoriale sau la alte entităţiabilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediulpersoanei juridice.

Se elimină obligativitatea doveziide plată a amenzilor rutiere

Renault Trucks C Xload,campionul sarcinii utile

Renault Trucks vă propune să participaţi la concursulde fotografie Renault Trucks T, camionul internaţional alanului 2015. Tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi site-ul truckersgallery.renault-trucks.com pentru a câştiga unadintre cele 60 de machete de camioane. Cum se participăla concurs? Încărcaţi o fotografie cu un Renault Trucks Tpe site-ul truckersgallery.renault-trucks.com. Nu uitaţi săbifaţi caseta ”Particip la concursul de fotografie RenaultTrucks T şi accept regulamentul”. Fotografia va fi trimisăpentru validare înainte de a fi vizibilă pe Truckers GalleryRenault Trucks. Data limită de participare la concurs este31 august. Primele 10 premii vor fi acordate de un juriu,iar următorii 50 de câştigători vor fi desemnaţi prin tragerela sorţi. Premiile pot fi văzute adresa:http://truckersgallery.renault-trucks.com/dotations.

Concurs de fotografie RenaultTrucks T, camionul anului 2015

Page 13: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

13

FESTIVAL

T-Festival 2015, un evenimentmaraton încheiat cu succes

CCeell mmaaii mmaarree ffeessttiivvaall ddeeddiiccaatt ttrraannssppoorrttaattoorriilloorr ddiinnssuudd--eessttuull EEuurrooppeeii,, TT--FFeessttiivvaall,, ss--aa îînncchheeiiaatt ccuussuucccceess,, dduuppăă uunn aaddeevvăărraatt mmaarraattoonn ddee ssppeeccttaaccoollee,,ddeemmoonnssttrraaţţiiii şşii eevveenniimmeennttee ppeennttrruu ppuubblliiccuull pprreezzeennttîînn ppeerriiooaaddaa 88--1100 mmaaii,, llaa RRoommeexxppoo..

Organizat de Uniunea Naţională a TransportatorilorRutieri din România şi Uniunea Internaţională aTransporturilor Rutiere (IRU), T-Festival a reunit cei maimari producători de camioane, semiremorci, vehiculecomerciale, dealerii de motociclete şi echipamente.Totodată, la finalul celor trei zile publicul a putut afla caresunt ”Cel mai frumos camion”, ”Cea mai frumoasă motociclet㔺i ”Cea mai populară trupă rock”, valoarea totală a premiilorfiind de 16.000 euro.

”Considerăm că cea de-a treia ediţie a T-Festival a fostun succes şi vom continua să organizăm aceste evenimentededicate transportatorilor, pentru a crea un mediu propice încare toate părţile interesate să se reunească pentru a-şidezvolta afacerile. Acest eveniment a fost, în primul rând, ooportunitate pentru noi colaborări şi oportunităţi de afaceriîntre transportatori şi clienţii acestora, producătorii decamioane, precum şi furnizorii de produse şi servicii care seadresează industriei transporturilor. Ne bucurăm că am adusîn atenţia publicului bucureştean, pentru prima dată, aceastăcombinaţie de camioane tunate –motociclete customizate – muzicărock în cadrul T-Festival”, a declaratRadu Dinescu, Secretar GeneralUNTRR.

Trofeul de ”Cel mai frumoscamion” şi premiul cel mare de 3.000euro şi produse şi servicii în valoarede 2.000 euro a fost câştigat de IoanNagl de la firma OST Transport, cares-a înscris în competiţie cu un captractor Scania R 500 decorat cuelemente inspirate din filmul IronMan. Locul al doilea a fost ocupat de camionul DAF XF alfirmei Larimixspeed, posesor fiind Mihai Ştefan, care a primit

produse şi servicii în valoare de 1.500 euro, în timp ce camionulFreigthliner Coronado, deţinut de Ion Stancu de la firmaStandard Industry, s-a clasat pe a treia poziţie şi a primitproduse şi servicii de 1.000 euro.

Premiul de popularitate din partea publicului, constândîn produse şi servicii de 500 euro, a revenit lui Mihai Tomescu,posesorul unui camion Peterbilt. În plus, toţi participanţii laconcursul ”Cel mai frumos camion” au primit câte un card demotorină cu 200 de litri din partea UNTRR. ”Cea mai frumoasămotocicletă” a fost desemnată o motocicletă construită de lazero şi deţinută pe Dorin Arpad Racz, care a primit premiulcel mare de 2.000 euro, plus premii surpriză de 400 euro dela sponsori.

Pe data de 9 mai a avut loc parada camioanelor şimotocicletelor, între Romexpo şi Piaţa Unirii şiretur, organizată cu ocazia ”ZileiTransportatorilor”. De fapt, pe parcursul celortrei zile, publicul a putut asista la demonstraţiide trial biciclete, drift camioane şi motociclete,dar a şi putut încerca un drive-test cu camioanesau motociclete. Copiii au primit şi ei o atenţiedeosebită, întrucât UNTRR a lansat cu aceastăocazie un site de educaţie rutieră şi o campaniede siguranţă rutieră - ”Copilul de azi, şoferul demâine”. Totodată, s-au organizat concursuri deîndemânare karturi şi trotinete, cunoştinţeprivind circulaţia rutieră şi desenat, iar cei mai

pricepuţi copii au fost premiaţi cu carduri cadou, skateboard-uri,seturi de badminton, rucsacuri sau mingi de fotbal sau de volei.

Page 14: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

14 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

Diurna șoferilor, problemădezamorsată sau doaramânată?

DDuuppăă pprrooiieeccttuull GGuuvveerrnnuulluuii pprriivviinnddaammnniissttiiaa ffiissccaallăă,, ccoommppaanniiiillee ddee ttrraannssppoorrttaauu ssccăăppaatt ddee ssppeeccttrruull ffaalliimmeennttuulluuii ccaauuzzaattddee iimmppoozziittaarreeaa rreettrrooaaccttiivvăă aa ddiiuurrnneelloorrşşooffeerriilloorr.. AAcceellaaşşii pprrooiieecctt aadduuccee îînnssăă şşiiîînnggrriijjoorraarreeaa ccăă iimmppoozziittaarreeaa ddiiuurrnneelloorr şşiissaannccţţiiuunniillee AANNAAFF vvoorr rreevveennii ppee ttaappeettdduuppăă 11 iiuunniiee..

Scandalul diurnelor a izbucnit la finalulanului trecut, când, în urma unor controale ale ANAF la maimulte societăţi ce desfăşoară activităţi de transport rutier,organele de control au recalificat retroactiv sumele acordateşoferilor cu titlu de diurnă neimpozabilă drept venituri denatură salarială. Prin urmare, au calculat impozit pe venituriledin salarii, contribuţii sociale şi accesorii la toate aceste sume,iar firmele controlate s-au trezit cu datorii de zeci şi chiar sutede mii de euro. Asociaţiile patronale au atras imediat atenţiacă o generalizare a acestei practici ar genera datorii totale de6 miliarde de euro, fapt echivalent practic cu falimentul pentrumajoritatea companiilor de transport din România.

Problema a fost dezamorsată, cel puţin parţial, prinproiectul Guvernului de amnistie fiscală pentru mai multecategorii de contribuabili, printre care şi companiile de

transport. În textul proiectului apare însă şi o prevedere carelasă loc de interpretări şi le dă din nou fiori reci transportatorilor.Astfel, la articolul 2, paragraful 1, se stipulează: ”Se anuleazădiferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiilefiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie deimpunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare arecalificării sumelor reprezentând indemnizaţie primită peperioada delegării şi detaşării de către angajaţii careefectuează transport internaţional, precum şi a celor plătitede către agenţii de muncă temporară, aferente perioadelor

fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la dataintrării în vigoare a prezentei legi”.

UNTRR solicită clarificarea legislației

Transportatorii se tem că această problemă nu a fostdezamorsată, ci doar amânată, iar după 1 iunie ANAF va ceredin nou impozitarea diurnei ca venit salarial. Asta în ciudaargumentelor contra prezente în numeroase legi şi a poziţieimai multor oficiali, inclusiv de la Inspecţia Muncii. De aceea,reprezentanţii transportatorilor au cerut o clarificare a legislaţieidin domeniu. ”Fără o clarificare a legislaţiei, această amnistiefiscală doar întăreşte poziţia Executivului că până acum diurnaşoferilor a fost acordată nelegal. Acest proiect este gânditpentru două categorii de contribuabili – cei supuşi unor abuzurişi inechităţi şi unor aşa-zişi evazionişti fiscali pentru care 1iunie 2015 reprezintă momentul T0. Evident că transportatorii,în viziunea autorităţilor, sunt încadraţi în cea de-a douacategorie şi suntem demni de mila amnistiei. Noi ne dorim unmoment T0 la care legislaţia să devină clară, iar firmele detransport să-şi poată dezvolta afacerile fără să fie trimise încorzi de diferite modificări legislative care apar de pe o zi pealta”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.

Transportatorii mai precizează că plata diurnei către şoferiidin transportul internaţional de mărfuri, pentru deplasările pecare aceştia le desfăşoară, a reprezentat o constantă în ultimii25 de ani în România şi niciodată aceste sume nu au fostreîncadrate din punct de vedere fiscal ori supuse impozitelor,aceste sume reprezentând cheltuieli pentru hrană şineprevăzute, şi nu venituri.

FORT cere continuarea amnistiei

Pe de altă parte, Federaţia Operatorilor Români deTransport susţine că amnistia fiscală este o soluţie bună pentrucontribuabilii afectaţi de haosul legislativ din unele sectoarede activitate, precum şi cel al transporturilor, dar că ea nu poatesă rezolve inadvertenţele legislative ce vor produce şi după 1

Page 15: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

15

PREZENTARE

iunie acelaşi efect. ”Reprezentanţii transportatorilor au încercatîncă din decembrie 2014 să desluşească actele normative şisă determine Ministerul Muncii, respectiv Ministerul de Finanţe,să se aşeze la masa dialogului pentru a aborda principiallegislativ şi soluţiile existente. Până la apariţia unor actenormative care să clarifice aceste situaţii, amnistia fiscalătrebuie să rămână în vigoare. Cum este greu de crezut căministerele se vor mobiliza aşa cum trebuie, probabil amnistiatrebuie prelungită ulterior până la 1 ianuarie 2016”, a conchis FORT.

Amânare până în 2016?

Transportatorii pot spera însă că diurna va fi consideratăîn continuare neimpozabilă, cel puţin până anul viitor.Argumentul de care se leagă aceste speranţe se regăseşte înExpunerea de motive a Proiectului de lege, unde este invocată”necesitatea îndreptării situaţiilor apărute în practică din cauzainterpretărilor diferite a legislaţiei actuale referitoare laacordarea drepturilor de care pot beneficia salariaţii îndesfăşurarea activităţii de transport pe parcurs extern”. ÎnCapitolul 2 al Expunerii de motive, ”Schimbări preconizate”,la alineatul 2 se stipulează: ”Se propun următoarele măsuri:Anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale şi/sauobligaţiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin

decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, caurmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizaţieprimită pe perioada delegării şi detaşării de către angajaţii careefectueză transport internaţional, precum şi a celor plătite decătre agenţii de muncă temporară, aferente perioadelor fiscalede până la 1 iunie 2015.

De asemenea, se propune ca pentru aceeaşi perioadăsă nu se recalifice sumele de această natură, iar organulfiscal să nu mai emită decizie de impunere”.

În plus, la finalul celor 4 alineate, se subliniază că ”acestemăsuri urmează a fi aplicate şi pentru anul fiscal 2015”, cuprecizarea făcută apoi că ”măsurile propuse sunt de naturăa corecta unele inechităţi pentru trecut, însă pentru viitor,situaţiile ce au generat astfel de inechităţi trebuie înlăturateprin clarificarea legislaţiei”.

Ce se întâmplă dacă este impozitată diurna?

Dacă diurna ar fi considerată venit salarial, în cazultransportului rutier naţional ar trebui plătite taxe şi impozitemai mari cu circa 80%. Transportatorii ar fi astfel obligaţi sătransfere aceste costuri suplimentare către clienţii finali,rezultând o scumpire a tuturor bunurilor de consum. În cazultransportului internaţional, în condiţiile în care companiilestrăine nu vor înregistra creşteri similare de costuri, firmeleromâneşti nu vor putea creşte tarifele. Altfel, ele vor deveninecompetitive şi vor ieşi din piaţă. ”O astfel de măsură artrage în jos economia României, deoarece s-ar înregistra oscădere a produsului intern brut de 3-4%”, a concluzionatRadu Dinescu, secretar general UNTRR.

Page 16: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

16 CARGO�BUS www.cargomagazin.comm06/2015

EVENIMENT

Gala Premiilordin industriatransporturilor

ÎÎnn ccaaddrruull GGaalleeii AAnniivveerrssaarree UUNNTTRRRR 2255 aannii,, ddeessffăăşşuurraatteelluunnaa ttrreeccuuttăă,, ccuu ooccaazziiaa eeddiiţţiieeii ddiinn aacceesstt aann aa TT--FFeessttiivvaall,,aauu ffoosstt aaccoorrddaattee PPrreemmiiiillee ddiinn IInndduussttrriiaa TTrraannssppoorrttuurriilloorr22001155..

Aflată la cea de a doua ediţie, Gala Premiilor din IndustriaTransporturilor 2015 este o iniţiativă UNTRR şi a altor asociaţiicare reprezintă celelalte moduri de transport, respectivAsociaţia Transportatorilor Feroviari din România (ATFR),Asociaţia Operatorilor din Aviaţie (AROPA) şi OrganizaţiaOperatorul Portuar (CPOA). Scopul iniţiativei comune aasociaţiilor de transport din România a fost premierea celormai performante companii din fiecare mod de transport, pentrua promova împreună competitivitatea transporturilor ca sectorimportant al economiei naţionale şi pentru a facilita dezvoltareade noi colaborări în cadrul industriei, valorificând mai bineinterconexiunile existente între toate modurile de transportde marfă şi de pasageri. Astfel, prin creşterea fluxului demărfuri din portul Constanţa sau a numărului de pasageri depe Aeroportul Otopeni, transporturile rutiere vor avea, deasemenea, de beneficiat din această dezvoltare.

La categoria transport rutier, firmei Rombus Transport i-a fost acordat premiul ”Smart MoveRomânia pentru inovare în turismulcu autocarul”, VIO Transgrup a primitpremiul ”Prima firmă cu capitalromânesc cu cel mai înalt standardde securitate în transportul rutier- TAPATSR 1”, Christian Tour – ”Cel mai mareoperator de transport turistic”, STPAlba Iulia – ”Cel mai inovativ operatorde transport metropolitan”, Ecarom aprimit premiul de ”Transportulde marfă efectuat în 2014către cea mai îndepărtatădestinaţie – Irkutsk, FederaţiaRusă”, Com Divers – ”Primulambassador Eco Effect înRomânia”, iar DuvenbeckLogistik – ”Campion EcoEffect în România”.

La categoria transportferoviar, Grup Feroviar Româna primit distincţia de ”Cel maimare operator privat demarfă”, firma Vest Trans Rail a fost desemnată ”Cel maidinamic operator feroviar de marfă”, iar DB Schenker RailRomania - ”Operatorul feroviar de marfă cu cea mai mare

creştere în 2014”. La categoria aviaţie, Blue Air a primit titlulde ”Cea mai dinamică şi inovativă companie de transportaerian”, Aerowest – ”Cea mai mare companie de aviaţieutilitară”, Aeroportul Tuzla – ”Aeroportul privat cu cea maidinamică dezvoltare”, Fly Level – ”Şcoala de zbor cu cea maidinamică dezvoltare internaţională”, iar Aerobic Yakkers –”Cea mai veche formaţiune de acrobaţie aeriană”.

La categoria operatorilor portuari, United Shipping Agency– Nidera a fost desemnat ”Cel mai mare operator portuardupă capacităţile de stocare”, Socep – ” Cel mai vechi operatorportuar cu o dezvoltare continuă”, iar APM Terminals Romania– ”Cel mai vechi operator portuar cu cea mai mare creştere”.

De asemenea, au fost acordate şi premiile UNTRR 25 deani, dedicate membrilor UNTRR. Frigoexpres a fost desemnată”Firma de transport marfă cu cea mai mare vechime”, GeorgioTrans – ”Firma de transport persoane cu cea mai marevechime”, Com Divers – ”Firma de transport marfă cea maiactivă în transport extracomunitar”, Arabesque – ”Firma de

transport marfă cu cel maimare parc auto”, OmsanLogistică – ”Firma de transportmarfă cu capital străin cea maiactivă în transportulextracomunitar”, Complet Darox– ”Firma de transport marfă cucea mai eficientă utilizare aautovehiculelor în transportextracomunitar”, InternationalLazăr – ”Firma de transportinternaţional de marfă cu odezvoltare continuă”, iar PLNoris – ”Firma de transportinternaţional de persoane cu

cele mai originale şi de cea mai bună calitateautocare”.

În cadrul Galei UNTRR a fost organizată şiceremonia de acordare a Premiului Managerde Top IRU 2015. În urma competiţieiinternaţionale organizate de IRU în acest an,şase manageri ai unor firme membre UNTRRau primit prestigioasa distincţie Manager de

top IRU 2015: Şerban Popescu – Lagermax, Viorel Angelescu– Viotrans, Minodor Popa – Labirint, Gheorghe Radu - Do-RaTravel, Gherghe Sufana – Transuf, Mircea Ioanesiu – Transcom.

Page 17: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 18: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

18 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

STUDIU

Întreţinerea preventivă, cheiaevitării opririlor neplanificate

PPoottrriivviitt uunnuuii ssttuuddiiuu rreeaalliizzaatt ddee VVoollvvoo TTrruucckkss,,nnuummăărruull ddee ccaammiiooaannee iimmoobbiilliizzaattee ddaattoorriittăăddeeffeeccţţiiuunniilloorr ppooaattee ffii rreedduuss ccuu 8800%%.. PPee tteerrmmeennlluunngg,, ssee ddoorreeşşttee ccaa oopprriirriillee nneeppllaanniiffiiccaattee ssăă ffiieeeelliimmiinnaattee ccoommpplleett,, iiaarr cceeaa mmaaii bbuunnăă ssoolluuţţiieeeessttee ccoonneeccttiivviittaatteeaa oonnlliinnee aa ccaammiiooaanneelloorr,, ccaarreeddeesscchhiiddee oo nnoouuăă ppeerrssppeeccttiivvăă pprriivviinnddîînnttrreeţţiinneerreeaa pprreevveennttiivvăă..

Staţionarea neplanificată este una cele mai mariprobleme care pot afecta o companie de transport.În afară de inconvenienţele şoferului, creează costurisuplimentare pentru reparaţii, pierderi de venituri dintransport şi, în cel mai rău caz, o deteriorare areputaţiei clientului. ”Având în vedere că industria detransport funcţionează deja cu marje foarte mici, oricestaţionare neplanificată afectează enorm companiilede transport. Prin urmare, trebuie înţelegem mai bine de ceau loc opririle neplanificate şi de să-i ajutăm pe clienţi şi peşoferi să-şi mărească productivitatea şi profitabilitatea”, spuneHayder Wokil, Director pentru Calitate şi Disponibilitate la VolvoTrucks.

În acest scop, Volvo Trucks a realizat un studiu cuprinzătorpe baza datelor reale, obţinute în 5 ani, de la utilizatorii a3.500 de camioane Volvo. Cu această bază statistică unică,compania a efectuat apoi simulări avansate şi a generat ovarietate de situaţii posibile de intervenţii de service, pentrua analiza modul în care, de ce şi când camioanele rămânimobilizate neplanificat. Scopul a fost de a afla cum pot fievitate aceste opriri neplanificate. ”Studiul a demonstrat înmod clar că, având posibilitatea de a monitoriza utilizareacamionului şi starea diferitelor componente cheie ale acestuia,este posibil ca planificarea întreţinerii să fie făcută mult maibine. Noi considerăm că putem reduce numărul de imobilizărineprevăzute cu 80% în cazul în care defecţiunea poate fianticipată şi prevenită prin întreţinerea din timp a vehiculului”,explică Wokil.

O condiţie prealabilă importantă pentru reducereanumărului de opriri neplanificate este capacitatea de a anticipanevoia de întreţinere şi de a adapta întreţinerea pentru fiecarecamion în parte. Acest lucru este posibil, deoarece camioaneledin ziua de astăzi pot fi conectate online la centrul serviceVolvo. ”De exemplu, un tehnician din service poate monitorizade la distanţă modul în care vehiculul este utilizat în timp real,poate planifica întreţinerea înainte ca să apară o defecţiunesau poate comanda piese de schimb în avans. Mai mult, oplanificare la service poate fi, de asemenea, amânată în cazulîn care tehnicianul observă că diverse componente alecamionului sunt mai puţin supuse la uzură decât era aşteptat,economisind astfel timp, atât pentru compania de transport,cât şi pentru şofer. Vedem un potenţial considerabil în acestdomeniu. Vehiculele conectate sunt calea către zero opririneprevăzute în viitor”, mai spune Hayder Wokil.

O oprire neplanificată înseamnă că un camion nu poateefectua o livrare programată din cauza unei defecţiuni. StudiulVolvo Trucks arată că media costurilor cu un camion imobilizateste de aproximativ 1.000 deeuro pentru o companie detransport din Europa (acestainclude costuri directe, cum ar ficheltuieli de tractare şi reparaţii,taxe administrative, amenziimplicate şi pierderi ale veniturilordin transport, dar nu şi costurilecare ar acoperi mărfurile distrusesau pierdute sau afectareareputaţiei transportatorului).

Modelele care pot beneficiade servicii de conectivitate VolvoTrucks sunt Volvo FH16, Volvo FH,Volvo FM, FMX, gama Volvo VN,VHD și VM.

Page 19: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

19

ADVERTORIAL

Începutul de an trezește speranța în branșa de transport

Barometrul de transport TimoCom

DDuuppăă ffiinnaalluull nneeaaşştteeppttaatt ddee ssllaabb îînn uullttiimmuull ttrriimmeessttrruu ddiinn22001144,, ppiiaaţţaa eeuurrooppeeaannăă ddee ttrraannssppoorrtt ppaarree ssăă îîşşii rreevviinnăăîînn pprriimmuull ttrriimmeessttrruu aall aannuulluuii îînn ccuurrss.. ÎÎnn iiaannuuaarriiee şşiiffeebbrruuaarriiee,, nniivveelluull ddee mmaarrffăă aa ffoosstt mmaaii mmaarree ddeeccââtt îînnuuttlliimmiiii ttrreeii aannii.. LLaa ffiinnaalluull pprriimmuulluuii ttrriimmeessttrruu ddiinn 22001155,,bbaarroommeettrruull ddee ttrraannssppoorrtt TTiimmooCCoomm iinnddiiccaa uunn rraappoorrtt ddeemmaarrffăă -- vveehhiiccuullee ddee 3399::6611 ppee ppiiaaţţaa eeuurrooppeeaannăă ddeettrraannssppoorrtt şşii ooffeerrăă ssppeerraannţţăă ppeennttrruu vviiiittoorr..

Trebuie să privim în urmă cu câţiva ani, pentru a găsi unînceput de an la fel de puternic. Valori mai mari ca şi în ianuarie2015 s-au înregistrat doar în ianuarie 2011, în ceea ce priveşteraportul de marfă - vehicule şi volumul total de marfă. ”Învremea respectivă, am început anul cu un raport pestevaloarea medie, de 53,8%”, a susţinut Marcel Frings, ChiefRepresentative TimoCom. ”Deşi valoarea respectivă este maimare decât în 2015, barometrul de transport arată un raportde marfă de 42%. Este cel mai bun start de patru ani încoace”.

Mai multă marfă în total

Conform aşteptărilor, raportul de marfă a scăzut înfebruarie – doar la prima vedere. Deoarece barometrul detransport TimoCom afişa un raport de marfă - vehicule de33:67, cifra absolută de pe cea mai mare platformă detransport din Europa, TC Truck&Cargo®, indica un număr deoferte cu 700.000 mai mare decât în aceeaşi perioadă aanului precedent. În acelaşi timp, numărul vehiculelor a scăzut.”Suntem de părere că motivul acestui înalt nivel de utilizarese datorează creşterii economice generale din Europa”, aafirmat Frings.

Raportul de marfă - vehicule de 42:58, din luna martie,întăreşte afirmaţia, iar Marcel Frings anticipează o creşterecontinuă: ”Al doilea trimestru va fi exploziv! Este clar. Sezonul

pentru grătare şi grădinărit aînceput cu vreme frumoasă deprimăvară, iar sărbătorilepascale au adus săptămâniscurte de lucru în toată Europa.Conform tradiţiei, acest trend vacontinua şi în luna mai, ceea ceînseamnă că ne putem aşteptala un volum mai mare de marfăîn cel puţin două luni din trei”.

Pentru mai multe informaţiidespre TimoCom şi Barometrul de transport vizitaţiwww.timocom.ro.

Mai multămarfă înprimultrimestru2015

Page 20: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

20 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

PREMIU

CCuu uunn ccoonnssuumm mmeeddiiuu ddee ccaarrbbuurraanntt ddee 2222,,99 lliittrrii llaa 110000kkmm îînn tteesstteellee iinnddeeppeennddeennttee rreeaalliizzaattee ddee ppuubblliiccaaţţiiiillee””TTrruucckkeerr”” şşii ””VVeerrkkeehhrrssRRuunnddsscchhaauu””,, MMeerrcceeddeess--BBeennzzAAccttrrooss 11884422 ss--aa ddeettaaşşaatt ccaa cceell mmaaii eeccoollooggiicc ccaammiioonn llaaeeddiiţţiiaa ddiinn aacceesstt aann aa GGrreeeenn TTrruucckk AAwwaarrdd..

Criteriul principal de evaluare a fost consumul decarburant , cifrele de consum luate în calcul fiind cele obţinutede revistele de specialitate ”Trucker” şi ”VerkehrsRundschau”pe o rută standardizată. ”Pentru Mercedes-Benz Trucks,premiul Green Truck oferă încă o dovadă că modelele noastreau un consum de carburant redus şi conduc segmentul în cepriveşte economia şi costul total de proprietate. De acestelucruri beneficiază atât clienţii, cât şi mediul, deoarece odatăcu consumul scad şi emisiile de CO2. Astfel, în gamă noastrăavem camioanele ideale pentru orice client”, a declarat UlrichBastert, responsabil pentru vânzări, marketing şi servicii laMercedes-Benz Trucks.

Sistemul Predictive Powertrain Control (PPC)de menţinere a vitezei de croazieră contribuie deasemenea la nivelul scăzut de consum. PPCcunoaşte topografia traseului ce urmează a fistrăbătut şi se adaptează pentru o eficienţămaximă, dând rezultate mai ales pe porţiunilecu numeroase urcări şi coborâri. Primul sistemde menţinere a vitezei de croazieră bazat pe GPScontrolează nu doar viteza vehiculului şi frânarea,dar şi transmisia. Astfel, sistemul completeazăîntr-o manieră sustenabilă funcţia EcoRoll,prezentă în standard pe Actros, dar în acelaşitimp iniţiază retrogradări oportune de una sauchiar două trepte de viteză, în funcţie de situaţiileapărute pe traseu.

Tehnologia inovatoare poatereduce consumul de motorină cu pânăla 5%, micşorând de asemenea şicostul total de proprietate alcamionului. În prezent, peste 70% dincamioanele noi Actros vândute la niveleuropean sunt echipate cu PPC. Deasemenea, cei care nu au optat de laînceput pentru PPC au acum ladispoziţie o opţiune de montareulterioară pe noile generaţii Actros,Antos şi Arocs, graţie unui serviciuintrodus recent de partenerii de serviceMercedes-Benz din Europa.

Cu sistemul PPC, motoareeconomice şi aerodinamica optimizatăa vehiculului luate ca un întreg, noulActros este un exemplu de eficienţă,compatibilitate cu mediul, siguranţă şiuşurinţă în folosire. Consumul redus al

modelului Mercedes-Benz Actros este demonstrat şi încompetiţia ”Fuel Duel”. Principiul din spatele Fuel Duel estesimplu: Actros concurează împotriva celor mai economicemodele dintr-o flotă în operaţiuni zilnice. Un şofer trece de lacamionul fabricat de un alt producător la noul Actros Euro VI,pentru o perioadă de două săptămâni. După un instructaj şio călătorie alături de intructor, în care sunt puse în practicăinformaţiile teoretice recent acumulate, şoferul desfăşoarăoperaţiunile standard cu noul Mercedes-Benz Actros, sub”supravegherea” FleetBoard.

”Cu Fuel Duel, Mercedes-Benz Trucks demonstrează căActros este cel mai eficient camion în comparaţie directă cumodelele concurente. Numărul de teste vorbeşte de la sine.Până acum am efectuat 984 de dueluri în flote din întreagaEuropă. În total s-au parcurs aproape 5 milioane de kilometri,iar avantajul nostru mediu în ce priveşte consumul este de10,5%”, a explicat Ulrich Bastert.

Mercedes-Benz Actros este Green Truck 2015

Page 21: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

21

SPECIAL

SUA a licențiat primulcamionautonom

FFrreeiigghhttlliinneerr IInnssppiirraattiioonn TTrruucckk ccuussiisstteemmuull HHiigghhwwaayy PPiilloott eessttee pprriimmuullccaammiioonn aauuttoonnoomm ddiinn lluummee ccaarree aapprriimmiitt oo lliicceennţţăă ddee cciirrccuullaaţţiiee ppeennttrruuddrruummuurriillee ppuubblliiccee,, ddiinn ppaarrtteeaassttaattuulluuii aammeerriiccaann NNeevvaaddaa..

În iulie anul trecut, Daimler Trucksfăcea prima demonstraţie cu un camionautonom, când modelul Mercedes-BenzFuture Truck 2025 cu sistemul HighwayPilot a circulat fără intervenţia şoferului pe o secţiune izolată depeste 30 km a autostrăzii A14, lângă Magdeburg. Inspiration Truckeste următorul pas spre producţia de serie a sistemului HighwayPilot. Inginerii de dezvoltare aiDaimler Trucks au transferatsistemul la marca americanăFreightliner şi l-au modificatpentru autostrăzile din StateleUnite. Ca rezultat, statulNevada a certificat douăcamioane FreightlinerInspiration Truck pentruoperaţii regulate pe drumurilepublice.

Inspiration Truck sebazează pe modelul de serieFreightliner Cascadia, căruia i s-a implementat tehnologiaHighway Pilot, care include un radar în partea frontală, ocameră video stereo, dar şi sistemul testat Adaptive CruiseControl, prezent deja pe modelele de serie ale Daimler Trucks.În ciuda tehnologiei comune, Freightliner Inspiration Truckşi Mercedes-Benz Future Truck sunt concepte independente,adaptate la cererile din pieţele lor ţintă.

Cum funcţionează Freightliner Inspiration Truck? Imediat cecamionul ajunge pe o autostradă, şoferul poate activa sistemulHighway Pilot, primind imediat o confirmare vizuală pe tabloul de

bord. Vehiculul trece astfel pe modulautonom şi se adaptează la vitezatraficului. Sistemul Highway Pilotfoloseşte o cameră stereo complexăşi sisteme radar cu funcţii demenţinere a benzii de rulare şi deprevenire a coliziunilor. Sistemulcontrolează viteza, frânarea şi

direcţia, astfel încâtcamionul poate circula însiguranţă într-o gamă largăde situaţii, deoarecerespectă automat limitărilede viteză întâlnite,păstrează distanţa faţă devehiculul din faţă şi poatechiar să oprească completşi să pornească din nou în

ambuteiajele de la orele de vârf.În schimb, sistemul Highway Pilot nu iniţiază autonom

manevre de depăşire, care trebuie executateîn continuare de şofer. Tot şoferul trebuie săintervină pentru părăsirea autostrăzii sauschimbarea benzii de circulaţie. SistemulHighway Pilot informează în permanenţă şoferuldespre starea sa actuală şi acceptă instrucţiuni.Şoferul poate dezactiva oricând sistemulHighway Pilot manual sau să intervină pesteacesta. De asemenea, dacă vehiculul nu maipoate procesa aspecte importante ale mediuluiînconjurător, de exemplu pe drumurile înreparaţii sau în condiţii meteo dificile, şoferuleste informat imediat că trebuie să preiacontrolul, , prin semnale vizuale și acustice.

Page 22: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

22 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

MAN, creștere puternicăa comenzilor în Europa

PPrroodduuccăăttoorruull ddee vveehhiiccuullee ccoommeerrcciiaallee MMAANN aannuunnţţăă oonnoouuăă ccrreeşştteerree aa ccoommeennzziilloorr îînn pprriimmeellee 33 lluunnii aallee aannuulluuiiffiissccaall 22001155,, ddaarr ssiittuuaaţţiiaa ddiiffeerrăă mmuulltt ddee llaa oo rreeggiiuunnee llaaaallttaa.. ÎÎnn ttiimmpp ccee cceerreerreeaa ddee vveehhiiccuullee ddiinn EEuurrooppaa aaccrreessccuutt sseemmnniiffiiccaattiivv,, ssiittuuaaţţiiaappiieeţţeeii ddiinn BBrraazziilliiaa aa ccoonnttiinnuuaatt ssăăssee ddeetteerriioorreezzee..

În Europa Centrală şi de Sudcontinuă revenirea economică, darsituaţia din est a fost afectată serios deconflictul din Ucraina. Nici în Brazilia nuse întrevăd semne ale unei reveniri. Înaceste condiţii, Consiliul Executiv al MANîşi menţine prognoza pentru întreg anul2015 şi estimează că vânzările şi profitulgrupului MAN se vor menţine la nivelulde anul trecut.

Piaţa europeană de camioane acrescut mult faţă de nivelul din primeletrei luni ale anului trecut, când clienţiiau fost destul de reticenţi faţă deintroducerea standardului de emisii Euro6. În ciuda efectelor negative aleconflictului din Ucraina, MAN Truck &Bus estimează o revenire sensibilă apieţei europene în 2015, datorită situaţieieconomice îmbunătăţite. Dar în ciudaînceputului extrem de pozitiv, prognozapentru întreg anul 2015 rămâne la unnivel similar cu anul trecut, deoarecevolumele din 2014 au fost dominate denişte comenzi foarte mari, iar în unele ţărise aşteaptă în 2015 o cerere maiscăzută.

Comenzile primite de MAN Truck & Bus înprimele 3 luni din 2015 au crescut cu 12% faţăde aceeaşi perioadă de anul trecut, până la ovaloare de 2,529 milioane de euro. În ce priveşteunităţile, comenzile au crescut cu 20% în aceeaşiperioadă, până la 21.803 vehicule, faţă de 18.197în 2014. Mare parte dintre vehiculele comandatesunt camioane, mai exact 20.619 unităţi (faţă de16.601 în primele 3 luni din 2014), cu o valoaretotală de 2,214 milioane de euro (faţă de 1,875milioane în 2014).

Tot în primele 3 luni din 2015, MAN Truck &Bus a generat vânzări de 2,02 milioane de euro,în creştere cu 13% faţă de cele 1,782 milioanede anul trecut. Vînzările de camioane cu crescutcu 11%, de la 13.539 la 15.029 vehicule, cu o

valoare totală de 1,698 milioane de euro. Vânzările au crescutîn special în Germania, Olanda şi Turcia, iar cele mai mariscăderi s-au înregistrat în Rusia şi Emiratele Arabe Unite. Înprimul trimestru din 2015, cota de piaţă a MAN Truck & Buspe piaţa europeană de camioane peste 6 tone a fost de 15,5%.

MAN TGX EfficientLine pentru Vortex Logistics

Compania olandeză Vortex Logistics îşi înnoieşte flota cu 100 de camioaneMAN TGX EfficientLine. Decizia a fost luată după ce compania s-a declarat extremde mulţumită de cele 67 de camioane MAN TGX 18.440 aflate deja în operare.Vortex a efectuat şi teste comparative pentru studia avantajele tehnologiei Euro6, iar la final atât şoferii, cât şi conducerea, au ales camioanele MAN. ”Cumotoarele MAN D26 TopTorque de 440 CP am văzut că se pot obţine consumuri

de 25 de litri la 100 km. Deasemenea, în afara mentenanţeiperiodice, rareori acestecamioane vizitează ateliereleservice. În plus, şoferii noştri aufost impresionaţi de ergonomia şicalitatea interiorului cabinelor”,şi-au explicat alegerea oficialiiVortex.

Page 23: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

23

EXPOZIȚIE

MAN la Transport Logistic 2015MMAANN aa pprreezzeennttaatt îînn ppeerriiooaaddaa 55--88 mmaaii,, îînn ccaaddrruullTTrraannssppoorrtt LLooggiissttiicc 22001155,, cceeaa mmaaii mmaarree eexxppoozziiţţiieeppeennttrruu ttrraannssppoorrtt şşii llooggiissttiiccăă ddiinn EEuurrooppaa,, ggaammaaTTGGXX EEffffiicciieennttLLiinnee 22,, pprreeccuumm şşii ssoolluuţţiiiillee ssaalleeddeeddiiccaattee ffllootteelloorr..

TGX EfficientLine 2 combină tehnologia cu măsurilede reducere a consumului, MAN comercializând pânăacum peste 4.600 de modele şi pachete EfficientLine2 în Europa. După un test de peste 5.000 de km, noulmodel a consumat cu 6,57% mai puţin carburant decâtprima generaţie TGX EfficientLine, fapt certificat de TÜVSÜD.

Printre sistemele prezente în standard la TGXEfficientLine 2 se numără EfficientCruise, careoptimizează folosirea energiei la urcări şi coborâri.Motoarele D26 TopTorque funcţionează optim la turaţiireduse, iar un cuplu suplimentar de 200 Nm este utilîn abordarea rampelor fără retrogradări drastice detrepte. Comportamentul în aceste situaţii este îmbunătăţit şide noua funcţie Speed Shifting, care schimbă mai repedeîntre vitezele 10,11 şi 12, reducând întreruperea tracţiunii.Rezistenţa la aer şi la rulare a fost de asemenea redusă, iarviteză maximă a fost limitată la 85 km/h în loc de 89 km/h.Modulul MAN TeleMatics este de asemenea o prezenţă

standard la bord, transmiţând consumul şi dateledespre întreţinere managerului de flotă.

Clienţii MAN pot comanda pachete EfficientLineşi pentru modelele TGS solo cu 2 sau 3 axe şi chiarpentru vârful de gamă D38. Pachetul EfficientLine 2conţine EfficientCruise, MAN TipMatic 2, SpeedShifting, Idle Speed Driving, Air Pressure Management,pachet aerodinamic, limitare la 85 km/h, lumini dezi şi rezervoare de aluminiu pentru carburant şi aercomprimat.

EfficientCruise este un sistem de menţinere a vitezei decroazieră bazat pe informaţii GPS despre topografia traseuluice urmează a fi străbătut, anticipând şi folosind la maximummomentul şi rularea liberă. Cu o viteză dorită şi alte patru

tolerate setate de şofer, EfficientCruise calculează vitezaadecvată pentru cea mai eficientă abordare a porţiunilor înurcare sau coborâre. Modelele TGS şi TGX cu transmisieTipMatic 2 vin de asemenea cu funcţia EfficientRoll, carepermite rularea liberă, la turaţie de ralanti, pe porţiunile încoborâre uşoară, economisind astfel carburant.

Cât priveşte soluţiile dedicate reducerii costului total deproprietate, cea mai importantă este bineînţeles MANTeleMatics. Funcţiile acestui sistem sunt acum extinse deechipamente hardware mai puternice, care transmit maimulte date tehnice de la camion şi mai repede pe cele legatede poziţionare. De asemenea, aplicaţia MAN TeleMaticsFleetmanagement, disponibilă deja pentru iPad şi iPhone,are acum şi o variantă pentru dispozitive Android. Cu ocaziaexpoziţiei de la Munchen, MAN TeleMatics a prezentat înpremieră şi aplicaţia DriverConnect, care asistă şoferul în

efectuarea sarcinilor zilnice şi faceposibilă comunicarea dintre el şimanagerul de flotă. De asemenea,noul portal cu date despre întreţineredispune de o multitudine de datetransferabile despre programărilepentru revizii.

Soluţia MAN ServiceCare poate fifolosită independent de contractele deservice, iar prin intermediul ei atelierelepot programa reviziile în funcţie deprogramul clientului şi în acord cuacesta. În plus, piesele sunt comandatedin timp, astfel încât timpul petrecut înatelier să fie cât mai scurt.

De asemenea, Connected CoDriverde la MAN ProfiDrive este practic un curs

de perfecţionare de la distanţă, care poate dura între o săptămânăşi 3 luni, timp în care şoferul este asistat de un instructor carese comportă ca un copilot virtual. Folosind datele de la camion,instructorul oferă sfaturi despre reducerea consumului, ajutândşoferul să deprindă un stil de condus foarte economic.

Page 24: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

24 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

Caravana Scania”Mergi mai mult”

CCaarraavvaannaa SSccaanniiaa aa ppoorrnniitt lluunnaa ttrreeccuuttăă pprriinn ţţaarrăă ppeennttrruuaa pprroommoovvaa ccoonnssuummuull rreedduuss şşii ppeennttrruu aa pprreemmiiaavviizziittaattoorriiii.. CCaarraavvaannaa aa ttrreeccuutt pprriinn BBuuccuurreeşşttii,, BBaaccăăuu,,SSuucceeaavvaa,, CClluujj şşii SSiibbiiuu,, iiaarr îînn aacceeaassttăă lluunnăă vvaa aajjuunnggee llaaOOrraaddeeaa,, AArraadd şşii CCoonnssttaannţţaa..

Startul Caravanei Scania ”Mergi mai mult” s-a dat la 8mai, la Bucureşti, cu ocazia T-Festival. Timp de opt săptămâni,turul a programat evenimente inedite pentru participanţii din

alte şapte locaţii din ţară. A doua oprire s-a făcut la dealerulScania Bacău, la 15 mai, urmată pe 19 mai de etapa de laSuceava. Celelalte două evenimente de luna trecută au fostgăzduite de Scania Cluj şi Scania Sibiu, la 22, respectiv 29

mai. În cadrul caravanei, invitaţii au putut afla ultimele noutăţidespre performanţele celui mai bun camion produs decompanie în ultimii 125 de ani.

Timp de opt săptămâni, rolul caravanei Scania ”Mergi maimult” este de a prezenta testele făcute în toată Europa, careatestă cel mai mic consum de carburant. Participanţii vor aflamai multe detalii despre optimizările şi inovaţiile care garanteazăaceastă performanţă, optimizari care fac din Scania o alegereexcelentă la raportul calitate-preţ-consum.

Îmbunătăţirile constante aduse camionului ScaniaStreamline încă de la lansarea modelului au rezultat înînregistrarea unui consum cu 3% mai mic. PerformanţaScania este susţinută de a doua generaţie de motorizăriEuro 6, de retarderul care se decuplează automat atuncicând nu este folosit şi de uleiul de motor cu o vâscozitateredusă. Acesta din urmă ajută la diminuarea frecăriidatorită calităţilor de lubrifiere excelente. Cumulaţi, aceştitrei factori lucrează împreună pentru a reduce consumulde combustibil. Mai mult, participanţii pot afla informaţiidespre Scania Eco-Roll, un alt instrument util în reducereaconsumului, şi de sistemul Active Prediction.

Departe de a fi un eveniment axat doar pepromovare şi prezentare, caravana Scania ”Mergi maimult” a oferit participanţilor o experienţă suedezăadevărată, spectacole cu tematică, un concurs deîndemânare pentru şoferi organizat în parteneriat cuIFPTR, dar şi multe alte activităţi.

Traseul din iunie al Caravanei Scania ”Mergi mai mult”:

3 iunie – Scania Oradea, Str. General Gheorghe Mardarescu 5-6 iunie – Transport AR, Expo Arad, Calea Aurel Vlaicu 30012 iunie – Euxin Trucks, DN 39, km 8+950, sat Lazu, com.

Agigea, jud. Constanţa.

Page 25: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

25

ANVELOPE

Noua linie Continentalpentru distribuție regională

CCoonnttiinneennttaall aa pprreezzeennttaatt ccuu ooccaazziiaa SSaalloonnuulluuii ddeevveehhiiccuullee ccoommeerrcciiaallee ddee llaa BBiirrmmiinngghhaamm nnoouuaa ggaammăăCCoonnttii HHyybbrriidd ppeennttrruu aapplliiccaaţţiiiillee ddee ddiissttrriibbuuţţiiee rreeggiioonnaallăă,,ccaarree pprroommiittee oo dduurraattăă ddee vviiaaţţăă mmaaii mmaarree ccuu ppâânnăă llaa2200%% şşii oo eeccoonnoommiiee ddee ccaarrbbuurraanntt ddee 66%%..

Conti Hybrid a fost concepută special pentru a fi utilizatăatât pe drumuri regionale, cât şi pe autostrăzi, şi reprezintăreacţia Continental la volumurile sporite de transporturi dedistribuţie. Această gamă este caracterizată de o durată deviaţă mult îmbunătăţită şi o eficienţă de consum deosebită,garantându-le operatorilor de parcuri auto o optimizare durabilăa costurilor. Anvelopele din gama Conti Hybrid sunt conceputesă se potrivească perfect una cu cealaltă, în special pentrutransporturile regionale pe autostrăzi.

După lansarea noilor anvelope Conti Hybrid HS3 pentruaxa direcţională în al doilea semestru al anului 2014, anvelopeleConti Hybrid HD3 pentru axa motoare şi anvelopele Conti HybridHT3 de 22,5" pentru remorci completează acum aceastăgeneraţie de anvelope complet nouă.

Conti Hybrid HS3

Un nou design al căii de rulare, cu volum mare de uzură”Plus Volume Pattern”, a fost conceput pentru anvelopele axeidirecţionale Conti Hybrid HS3, oferind o durată de viaţă cu 17%mai îndelungată. În plus, poziţionarea optimizată a materialuluicăii de rulare scade rezistenţa la rulare. Nivelul ridicat desiguranţă, comportamentul excelent pe vreme umedă pe toatăperioada de viaţă a anvelopei şi proprietăţile de frânareconstante fac ca noua Conti Hybrid HS3 să fie anvelopauniversală perfectă.

Conti Hybrid HD3

Noua anvelopă Conti Hybrid HD3 pentru punţi motoareoferă o impresionantă creştere cu 20% a duratei de viaţă princomparaţie cu predecesoarea sa. Această îmbunătăţire sedatorează în principal noului design în bloc, care include caneluri

integrate în volum 3D. Aceste caneluri, care acoperă aproapedouă treimi din adâncimea totală a căii de rulare, conferă ostabilitate mărită şi deci un comportament mult îmbunătăţit lauzură. În plus, acţionând şi ca margini de contact, aceste caneluriasigură o tracţiune excepţională pe toată durata de viaţă aanvelopelor Conti Hybrid HD3, inclusiv la accelerare şi frânarepe drumuri ude.

Compuşi nou dezvoltaţi sunt folosiţi atât la calea de rulare,cât şi la peretele lateral al anvelopei Conti Hybrid HD3. Noulcompus de cauciuc polimeric folosit la calea de rulare esteconceput special pentru a creşte durata de viaţă, iar compusuloptimizat de cauciuc folosit la peretele lateral îmbunătăţeşteeficienţa de consum a acestei anvelope.

Conti Hybrid HD3 prezintă atât simbolul special pentruNoroi + Zăpadă (M+S), cât şi simbolul Munte cu trei culmi şifulg de zăpadă (3PMSF).

Conti Hybrid HT3

Conti Hybrid HT3 întregeşte noua gamă de anvelope pentrudistribuţie regională. Compuşii de cauciuc folosiţi la aceastăanvelopă au fost dezvoltaţi special pentru anvelopele de remorcăşi oferă economii semnificative prin comparaţie cu generaţiaprecedentă. Un exemplu este noul compus din calea de rulare,care creşte durata de viaţă a anvelopelor Conti Hybrid HT3 cuîncă 8%. În plus, noul compus măreşte aderenţa anvelopei,care a primit clasificarea ”B” pentru comportamentul său pedrumuri ude. Conti Hybrid HT3 a primit şi eticheta UE ”B” încategoria eficienţă de consum. O îmbunătăţire cu 6% aconsumului de carburant a fost obţinută datorită combinaţieioptime a compuşilor de cauciuc din calea de rulare şi peretelelateral, precum şi datorită geometriei optimizate a canelurilor căiide rulare. Anvelopa Conti Hybrid HT3 prezintă şi simbolul M+S.

De asemenea, s-a îmbunătăţit şi capacitatea de reşaparea tuturor anvelopelor Conti Hybrid de a treia generaţie. Noilebenzi ”5+1” ridică peformanţele cunoscutului pachet de patrustraturi trianghiulare la un nou nivel. Economia pe termen lungprin conceptul ContiLifeCycle beneficiază şi de introducerea dede indicatoare de reșapare pe toate cele trei anvelope.

Page 26: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

26 CARGO�BUS 06/2015 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

Totul despre DynafleetDDyynnaafflleeeett eessttee ssiisstteemmuull VVoollvvooTTrruucckkss ddee mmaannaaggeemmeenntt aall ffllootteeii,, uunniinnssttrruummeenntt ccee ssiimmpplliiffiiccăăppllaanniiffiiccaarreeaa şşii eexxeeccuuţţiiaa mmiissiiuunniilloorrddee ttrraannssppoorrtt.. DDiissppoonniibbiill ppee IInnttrraanneett,,DDyynnaafflleeeett aarraattăă ddoommeenniiiillee ccaarree ppoottffii îîmmbbuunnăăttăăţţiittee ppeennttrruu aa ccrreeşştteepprrooffiittaabbiilliittaatteeaa ppee tteerrmmeenn lluunngg aaccoommppaanniieeii ddee ttrraannssppoorrtt..

Folosirea Dynafleet va aduce oreducere a consumului de carburant, omai bună utilizare a vehiculului, dar şi osimplificare a operaţiunilor administrative.Eficienţa consumului este o combinaţiede factori diferiţi, dintre care uniicontrolabili de către şofer, precum stilulde condus. Dar cei necontrolabili, precumstarea vremii şi ruta, vor avea deasemenea un impact important asupraconsumului de carburant.

Şoferul joacă un rol major în scăderea consumului, iarrapoartele disponibile în modulul Fuel & Enviroment(Combustibil şi Mediu) vor ajuta la identificarea domeniilor cepot fi îmbunătăţite. Cu modului Poziţionare veţi putea identificapoziţia curentă a vehiculului, precum şi timpul de condusdisponibil, permiţând astfel optimizarea rutelor. O combinaţiea modulelor Dynafleet va furniza datele necesare pentru oadministrare mai eficientă a flotei şi şoferilor. De exemplu,modulul Driver Times (Timpi de condus) vă poate ajuta încalcularea şi administrarea salariului şoferului, cu rapoarteautomate săptămânale bazate pe intrările aparatului tahografprecum şi descărcarea tahografului şi a cardului şoferului.

Prezentare Generală Dynafleet Online

Dynafleet are patru module de bază: Fuel & Environment(Combustibil şi mediu), Driver Times (Timpi de condus) ,Positioning (Poziţionare) şi Fuel Advice (Consiliere Combustibil).Există şi un al cincilea modul, intitulat Messaging (Mesagerie),care este opţional şi necesită echipamente suplimentare.

Fuel & Environment

Acest modul al Dynafleet va furniza date despreperformanţele vehiculului şi ale şoferului. La pagina Rapoartea Dynafleet Online veţi putea accesa următoarele date despreflotă.

Rapoarte despre consumul de carburant, distanţaparcursă, nivelurile de emisii şi multe altele:

► analizează performanţele unui şofer în ce priveşteconsumul;

► arată domeniile în care se pot face îmbunătăţiri pentrureducerea costurilor;

► alertează dacă apar schimbări importante ale nivelului

de carburant;► raportează nivelurile de emisii, ce pot fi trimise automat

şi pe un email personal;► susţine şoferul cu înregistrări detaliate ale călătoriei

privind consumul de carburant, perioadele de funcţionare amotorului la ralanti, cele în care s-a folosit rularea liberă şimulte altele.

► informează în timp real şoferul despre performanţelelui.

Înţelegerea rubricilor rapoartelor:

► EEnnggiinnee OOnn (motor pornit) este timpul total în caremotorul a funcţionat în perioada raportată. Valoareaconsumului se calculează simplu prin raportarea carburantuluiutilizat (inclusiv în perioadele de staţionare) la distanţa totalăparcursă;

► AAvveerraaggee BBrraakkee calculează numărul mediu de aplicăriale frânei de picior la 100 km, o valoare ridicată putând indicaun stil de condus agresiv sau o slabă anticipare. Comparândcomportamentul diferiţilor şoferi pe rute şi aplicaţii similarese va observa că un stil de condus mai liniştit, în care deexemplu pedala de acceleraţie este eliberată cu mult timpînaintea unei intersecţii, va avea ca rezultat un cosum mai bunşi o mai mică uzură a frânelor;

► AAvveerraaggee SSttoopp indică numărul de opriri la 100 km. Dinnou, o mai bună anticipare înainte de o intersecţie înseamnăcă vehiculul va rămâne în mişcare mai mult timp. La fiecareplecare de pe loc, vehiculul va consuma mai mult combustibil,iar uzura echipamentelor este mai mare, în special lacamioanele încărcate;

► RRaallaannttii înseamnă orice perioadă în care vehicululstaţionează cu motorul pornit, la semafoare, intersecţii sau încoloane. Evident, astfel de staţionări sunt inevitabile, dar seîncearcă eliminarea celor care nu sunt neapărat necesare,

Page 27: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

27

PREZENTARE

precum lăsarea motorului pornit în aşteptarea notelor delivrare, la încărcare/descărcare şi în timpul pauzelor;

► EEccoonnoommyy (economie) arată timpul în care turometrula stat în zona verde, în care motorul funcţionează cel maieficient. Turarea peste zona verde înseamnă doar combustibilirosit, deoarece motorul nu va furniza mai mult cuplu. Pestezona de economie există zona în care acul turometrului trebuiesă stea doar în timpul folosirii frânei de motor. Încercaţi săfolosiţi unde este posibil frâna de motor în locul celei de picior:lăsaţi levierul în poziţia A (auto) în timpul mersului normal,mutaţi în poziţiile 1, 2 sau 3 pentru o mai mare forţă defrânare, dar nu uitaţi să reveniţi apoi în poziţia A;

► CCooaassttiinngg (rularea liberă) înseamnă că vehiculul semişcă, acceleraţia nu este apăsată, iar sistemul de menţinerea vitezei nu este activat. O valoare mai mare a indicatoruluiCoasting va efecte pozitive asupra consumului total, aşa căfolosiţi cât mai mult funcţia Eco Roll cu cutia de viteze şi frânade motor în poziţia A (auto);

► CCrruuiissee ccoonnttrrooll: folosirea funcţiei de menţinere a vitezeide croazieră va îmbunătăţi consumul, aşa că valoarea acestuiindicator trebuie să fie cât mai mare posibil;

► OOvveerrssppeeeedd (depăşirea vitezei) indică timpul totalpetrecut peste o valoare a vitezei definită în Dynafleet Online(fără legătură cu limitatorul de viteză de la bordul vehiculului).Valoarea din Dynafleet poate fi stabilită după necesităţi declient sau managerul de flotă, în general 85 km/h;

► TToopp GGeeaarr (treapta cea mai înaltă): cutia de viteze I-Shiftva folosi mereu cea mai înaltă treaptă posibil, aşa că cel maibun lucru este utilizarea I-Shift în poziţia auto. Astfel, se vaobţine o viteză medie mai mare cu o turaţie mică;

► EEnnggiinnee LLooaadd (sarcina motorului) arată când se foloseştecuplu maxim, la plecările agresive de pe loc cu vehicululîncărcat sau la urcarea în forţă a rampelor. Un stil mai blândînseamnă folosirea pedalei de acceleraţie cu atenţie, iar şoferiicu ”picior greu” vor înregistra mai mult timp în această zonă

şi vor folosi mai mult carburant.Mesajul de bază este de a încuraja şoferul să aibă un

stil de condus fluent, să evite accelerările bruşte, să anticipezeşi să ridice din timp piciorul de pe pedala de acceleraţie.Rapoartele Dynafleet nu produc rezultate singure, sunt doarun instrument care ajută la construirea unei imagini desprestilul de condus al fiecărui şofer. Nu există obiective fixe pentrunici unul dintre parametrii Dynafleet. Condusul este un obicei,iar Dynafleet încearcă să-i transforme pe cei cu obiceiurineproductive în şoferi eficienţi. Acest lucru se poate obţine doarprintr-un instructaj adecvat, iar dacă şoferii nu vor înţelegeefectele unui stil de condus deficitar, nimic nu se va schimba.

Timpi de condus

Pentru a susţine o planificare eficientă a transporturilor,modulul Driver Times arată instant cât de mult timp poatepetrece fiecare şofer pe o nouă cursă, în funcţie de legislaţiaprivind timpii de conducere şi de odihnă. Când este utilizatîmpreună cu modulul Positioning, cu o simplă plasare amouseului peste poziţia vehiculului pe hartă puteţi vedeatimpul de condus disponibil al şoferului, împreună cu ora lacare poate interveni o posibilă încălcare a legii.

În secţiunea rapoarte este posibil să fie creat un raportdetaliat al activităţii, pentru un şofer anume sau un grup deşoferi, într-o perioadă selectată. În plus, în rubrica de activitatea şoferului aveţi opţiunea de vedea activitatea tuturor şoferilorpe o anumită perioadă într-o singură pagină, putând astfel sămanageriaţi mai simplu orele şoferilor dumnevoastră.

► Puteţi descărca de la distanţă datele de la tahografşi cardul şoferului;

► Declanşează o alertă dacă un şofer este aproape dea depăşi limita permisă de muncă;

► Oferă o bază pentru facturarea şi calcularea salariilorşoferilor;

Page 28: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BUS www.cargomagazin.comm06/201528

PREZENTARE

► Minimizează nesiguranţa privind regulamentele despretimpii de condus;

► Reduce munca administrativă;► Ajută şoferii să-şi plănuiască

ruta zilnică fără a încălca legislaţia.Sistemul şi cerinţele minime

pentru descărcarea de la distanţă adatelor de la tahograf:

► Sistem de operare MicrosoftWindows XP şi Internet Explorer;

► cititor cu USB de carduri smartşi drivere standard Windows CCID;

► Java instalat şi updatat cusetări de siguranţă minime activate.Când folosiţi versiunea Windows 7trebuie să instalaţi Java atât pe 32 câtşi pe 64 de biţi.

Poziționare

Al treilea modul Dynafleet permitelocalizarea vehiculelor oriunde existăacoperire a reţelei GSM. Poziţionareavehiculelor este actualizată automatconform unui algoritm de urmărireconfigurabil de către administratorulde sistem, dar există şi alternativaactualizării instant a poziţiei prinalegerea unui vehicul din listă şiselectarea funcţiei ”New Position”.Atunci va fi arătată pe hartă cea mairecentă poziţionare a vehiculului,împreună cu numele şoferului şi timpulde conducere rămas. Poziţiile istoricesunt de asemenea disponibile prinselectarea unui interval de timp doritîn setările hărţii, până la o vechime de3 luni.

Serviciul de Poziţionare permite

de asemenea planificareaeficientă şi din timp a rutei, luândîn calcul şi condiţiile de traficexistente, prin alegerea opţiuniide a vedea informaţii în timp realdespre trafic pe hărţi. PlanificareaGoogle route este de asemeneaposibilă, fie prin cod poştal sauprin simpla selectare a locaţiei pehartă.

► Simplifică planificarearutei şi face mai uşoară găsireacelei mai rapide rute cătredestinaţie;

► Arată poziţia exactă acamionului până la nivel destradă;

► Oferă informaţii despretimpi, şoferi, viteză, încărcătură şitipul vehiculului;

► Punctele de navigare dinDynafleet Online pot fi trimise pe

sistemul de navigaţie al camionului;► Clienţii companiilor de transport pot monitoriza

camionul/camioanele printr-un cont special Dynafleet.

Aplicația Dynafleet pentru Android și Apple

Rapoartele Dynafleet conţin numeroase informaţii detaliate. Aplicaţia Dynafleetfoloseşte datele din aceste rapoarte şi le prezintă într-un format simplificat, grupânddatele în doar patru domenii diferite şi acordând puncte pentru buna conduită.

Aplicaţia va produce de asemenea şi un scor al eficienţei consumului. Scorurilede peste 80 vor fi prezentate cu verde, cele între 60 şi 80 vor fi cu galben, indicândcă mai este loc de îmbunătăţiri, iar scorurile sub 60 vor fi trecute cu roşu, arătândclar domeniul ce poate fi îmbunătăţit. Regula generală a aplicaţiei este să facăşoferul să obţină un scor ”Verde” pentru cât mai mulţi parametri. Astfel, puteţi fisigur că veţi înregistra cel mai bun consum posibil pe vehiculele dumneavoastră.

Odată descărcată aplicaţia, vă veţi putea loga cu numele de utilizator şi parolafolosite pentru Dynafleet Online. Şoferii pot de asemenea să descarce aplicaţia şisă se logheze cu un cont separat ce le permită să vadă singuri aceste informaţii şisă se compare cu alţi şoferi din flotă. Totuşi, doar datele proprii vor putea fi identificate,restul şoferilor fiind anonimi.

Page 29: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

29

FLASHPREMIERĂ

Volvo FMX, cu tracțiuneintegrală doar când e nevoie

VVoollvvoo TTrruucckkss eessttee şşii pprriimmuull pprroodduuccăăttoorr ddeeaauuttooccaammiiooaannee ddiinn lluummee ccaarree ooffeerrăă ccuuppllaarreeaauuttoommaattăă ppeennttrruu ttrraannssmmiissiiaa iinntteeggrraallăă llaaccaammiiooaanneellee ddee ccoonnssttrruuccţţiiii.. NNoouull ssiisstteemm ddeeCCoonnttrrooll AAuuttoommaatt aall TTrraaccţţiiuunniiii aaccttiivveeaazzăăttrraaccţţiiuunneeaa rrooţţiilloorr ddee ppee ppuunntteeaa ddiinn ffaaţţăăddaaccăă rrooţţiillee ddiinn ssppaattee ppiieerrdd aaddeerreennţţaa ppeetteerreenn aalluunneeccooss ssaauu aaffâânnaatt..

Noul sistem acţionează în timpul mişcăriicamionului, activând automat puntea motoare faţă,dacă apare riscul împotmolirii. Şoferul se bucurăastfel de o manevrabilitate îmbunătăţită, iarproprietarul de economia de combustibil şi de ouzură mai redusă a camionului. ”Mulţi şofericuplează tracţiunea faţă sau blocheazădiferenţialul cu mult timp înainte de a ajunge peteren dificil, pentru a evita riscul de a se împotmoli.Sistemul de control automat al tracţiunii de la Volvocuplează tracţiunea pe roţile din faţă când autocamionul esteîn mişcare, doar pentru intervalul scurt de timp în care estecu adevărat necesar”, spune Jonas Odermalm, managerulVolvo Trucks pentru segmentul de construcţii.

Sistemul de Control Automat al Tracţiunii de la Volvo,echipament standard de acum pentru modelul Volvo FMX cutracţiune faţă, era deja folosit de Volvo Construction Equipment

la transportatoarele articulate. Soluţia constă într-un softwareconectat la senzorii de viteză din roată, care detectează şicontrolează tracţiunea. Când o roată din spate începe săalunece, puterea este transferată automat către roţile din faţă,fără să se piardă din puterea sau viteza camionului. Unambreiaj cu interferenţă activează tracţiunea pe roţile din faţăîn numai o jumătate de secundă. Ambreiajul este mai uşor şiare mai puţine piese în mişcare decât soluţia folosită latracţiunea integrală permanentă. Dacă şoferul întâlneşte unteren deosebit de dur, atunci pot fi blocate manualdiferenţialele punţilor faţă şi spate.

Tracţiunea pe puntea faţă previne opririle pe terenuridificile, însă funcţia este de multe ori necesară doar pe o micăparte a traseului. Prin sistemul de control automat al tracţiunii,aderenţa pneurilor din faţă este concentrată pe menţinereadirecţiei până la apariţia oricărei situaţii critice. Aşadar, şoferulse bucură de o manevrabilitate superioară mai mult timp.

Şoferul evită astfel un consum excesiv de combustibil şi

uzura lanţului cinematic şi a anvelopelor, consecinţe fireştiale utilizării tracţiunii roţilor din faţă. Datorită sistemului deControl Automat al Tracţiunii putem fi siguri că întotdeaunaeste activat modul optim de tracţiune, preluând aceastădecizie din grija şoferului. ”Sistemul de Control Automat alTracţiunii este un alt exemplu de tehnologie inovatoare careface ca lucrurile să fie mai simple şi mai inteligente decâtînainte. Aşa cum Volvo I-Shift a revoluţionat cutia de viteze,suntem încrezători că această nouă realizare va face acelaşilucru pentru tracţiunea pe puntea faţă”, spune Ricard Fritz,vicepreşedinte al Volvo Trucks.

Sistemul de Control Automat al Tracţiunii este echipamentstandard pe modelul Volvo FMX în versiunile 4x4, 6x6 şi 8x6şi este oferită împreună cu gama completă de motorizăripentru standardele Euro 3, 4, 5 şi 6.

Page 30: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

LIVRARE

CARGO�BUS www.cargomagazin.comm06/201530

Camioane Renault D pebiodiesel pentru Airbus

RReennaauulltt TTrruucckkss şşii GGrruuppuull RRaavvee aa pprreezzeennttaatt lluunnaattrreeccuuttăă cchheeiillee uunneeii fflloottee ddee şşaassee ccaammiiooaannee EEuurroo66 aalliimmeennttaattee ccuu bbiiooddiieesseell,, ddoouuăă rriiggiidd şşii ppaattrruuaauuttoottrraaccttooaarree,, ppeennttrruu pprroodduuccăăttoorruull ddee aaeerroonnaavveeAAiirrbbuuss..

Rave, în strânsă colaborare cu Renault Trucks, acâştigat licitaţia lansată de DHL în numele Airbus pentruvehicule alimentate cu biodiesel. Licitaţia avea ca obiectdouă camioane rigid şi patru autotractoare cu soluţiialternative de alimentare.

Prin combinarea experienţelor individuale îndomeniul vehiculelor comerciale, surselor alternativede energie, transportului şi logisticii, cei doi parteneriau convins Airbus deatractivitatea ofertei prezentate.Aceasta constă în douăcamioane rigid Renault Trucks D4x2, un model de 12 tone şi altulde 19 tone, precum şi patrutractoare Renault Trucks D Widede 19 tone, toate echipate cumotoare DTI 8 de 320 CP.

Aceste vehicule alimentatecu biodiesel oferă performanţeidentice cu cele dieselechivalente în ce priveşte putereaşi cuplul maxim. Motoarele potfuncţiona pe amestecuri ceconţin până la 100% biodiesel, un combustibil fabricat dincompuşi regenerabili extraşi din uleiuri vegetale sau grăsimianimale.

Vehiculele Renault Trucks D şi D Wide alimentate cubiodiesel recent achiziţionate vor fi folosite în zona oraşuluiToulouse şi la noul centru Air-log, destinat îndeplinirii nevoilorlogistice ale centrelor de asamblare Airbus din regiune şi alefabricii Airbus Saint-Éloi. Camioanele vor efectua zilnic rute între

centrele de producţie, subcontractorişi furnizori, pentru a transporta piesece urmează a fi sau au fost dejaprelucrate.

Grupul Rave este un specialistîn servicii de transport şi logisticăcu experienţă de peste 70 de ani.Rave oferă soluţii organizate detransport, închirieri de vehiculecomerciale, transport rutier demărfuri, servicii industriale şilogistice. Grupul are în prezent

aproximativ 1.200 de angajaţi, 30 de birouri în Franţa şi unvenit anual de 130 de milioane de euro.

Airbus este cel mai mare producător mondial de aeronave,cu peste 6.000 de avioane aflate în prezent în operare. GrupulAirbus are 144.000 de angajaţi la nivel global şi este împărţitîn trei companii, fiecare lider de piaţă în domeniul ei: Airbus,Airbus Defence and Space şi Airbus Helicopters. În 2014,veniturile grupului s-au ridicat la peste 60 de miliarde de euro.

Page 31: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

31

FLASHREGLEMENTĂRI

CE a deschis procedura deinfringement privind aplicareaMiLoG șoferilor străini

CCoommiissiiaa EEuurrooppeeaannăă aa ddeecciiss llaa mmiijjllooccuull lluunniiiittrreeccuuttee ssăă ddeesscchhiiddăă oo pprroocceedduurrăă ddeeiinnffrriinnggeemmeenntt îîmmppoottrriivvaa GGeerrmmaanniieeii îînn lleeggăăttuurrăăccuu ppuunneerreeaa îînn aapplliiccaarree aa LLeeggiiii ssaallaarriiuull mmiinniimmppee eeccoonnoommiiee ppeennttrruu sseeccttoorruull ttrraannssppoorrttuurriilloorr..

În urma unui schimb de informaţii cu autorităţilegermane şi o evaluare juridică detaliată a măsurilorgermane, Comisia a transmis Germaniei o Scrisoarede Notificare Oficială, care constituie primul pas încadrul procedurii de infringement. Comisia susţineîn totalitate introducerea unui salariu minim peeconomie în Germania, dar consideră că punerea înaplicare a Legii salariul minim pe economie tuturoroperaţiunilor de transport care intră pe teritoriulgerman restricţionează într-un mod disproporţionatlibertatea de a presta servicii şi libera circulaţie amărfurilor.

În opinia Comisiei, aplicarea măsurilor germane asupraoperaţiunilor de tranzit şi a anumitor operaţiuni de transportinternaţional nu se poate justifica, deoarece creează bariereadministrative disproporţionate care împiedică piaţa internă săfuncţioneze în mod adecvat. Comisia consideră că măsuri maiproporţionate sunt disponibile pentru a salvgarda protecţiasocială a lucrătorilor şi pentru a asigura o concurenţă loială,permiţând, în acelaţi timp, libera circulaţie a serviciilor şi a mărfurilor.

Care sunt paşii următori? Autorităţile germane au ladispoziţie două luni pentru a răspunde la argumentele invocatede Comisie în Scrisoarea de Notificare Oficială. Scrisoarea deNotificare Oficială a Comisiei se referă strict la cazul specific allegii germane şi nu prejudiciază iniţiativele suplimentare pecare Comisia ar putea să le ia pentru a clarifica reglementările,de exemplu, în contextul pachetului mobilităţii forţei de muncăpreconizat a fi adoptat în cursul acestui an.

Germania este al 22-lea stat al UE care a introdus un

salariu minim. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, iarsalariul minim este stabilit la 8,50 euro/oră. Legea se aplică şicompaniilor din afara Germaniei care prestează servicii înGermania. Companiile străine din anumite sectoare, inclusivdin transporturi, sunt obligate să notifice autorităţile vamalegermane prin formulare specifice furnizate de autorităţilegermane. Sancţiunile în cazul încălcării acestor obligaţii denotificare pot atinge suma de 30.000 euro şi 500.000 euro încazul în care remuneraţia plătită nu este în conformitate culegislaţia germană.

CE susţine introducerea salariului minim pe economie înGermania, care este în conformitate cu angajamentul de politicăsocială al Comisiei. Cu toate acestea, în calitate de apărătoarea tratatelor, CE trebuie să se asigure că aplicarea măsurilornaţionale este pe deplin compatibilă cu legislaţia UE, în speciala Directivei privind detaşarea lucrătorilor (Directiva 96/71 /CE), acquis-ul în privinţa transporturilor şi a principiului de liberăcirculaţie a serviciilor şi a mărfurilor menţionat în Tratat, curespectarea principiului proporţionalităţii.

Page 32: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201532

PREZENTARE

Camioanele conectate potîmbunătăți traficul urban

DDuuppăă ttrreeii aannii ddee eexxppeerriimmeennttee ccaa ppaarrttee aa pprrooiieeccttuulluuii ddeecceerrcceettaarree OOppttiimmoodd’’LLyyoonn,, ccaarree aa ţţiinnttiitt îîmmbbuunnăăttăăţţiirreeaa fflluuxxuulluuiiddee ttrraaffiicc îînn zzoonneellee uurrbbaannee,, RReennaauulltt TTrruucckkss aa pprreezzeennttaatt ooaapplliiccaaţţiiee pprroottoottiipp ppeennttrruu şşooffeerriiii ddee vveehhiiccuullee ggrreellee.. AApplliiccaaţţiiaaîîşşii pprrooppuunnee ssăă rreedduuccăă iimmppaaccttuull ppee ccaarree ccaammiiooaanneellee îîll aauuaassuupprraa ttrraaffiiccuulluuii uurrbbaann,, ooffeerriinndd iinnffoorrmmaaţţiiii îînn ttiimmpp rreeaall şşiiaaccttuuaalliizzăărrii pprreeddiiccttiivvee ddeesspprree ccoonnddiiţţiiiillee ddee ttrraaffiicc,, pprreeccuumm şşiissffaattuurrii ppeennttrruu uunn ccoonndduuss eeccoonnoommiicc..

Proiectul Optimod’Lyon, iniţiat în 2012 de Consiliul MetropolitanLyon, a ajuns luna trecută la final. Ca partener în proiect, RenaultTrucks a dezvoltat până la stadiul de prototip o nouă aplicaţie,intitulată SmartFreight şi bazată pe aplicaţia specială proprie GPSHGV. Combinaţia de date oferite de Consiliul Metropolitan Lyon şide propriile vehicule asistă şoferii la îndeplinirea sarcinilor zilniceşi îi ajută să aleagă cel mai bun traseu în condiţiile de trafic date.

”Poate câteodată uităm, dar camioanele au o contribuţieesenţială în viaţa unui oraş. De mulţi ani lucrăm pentru pentrureducerea la minim a impactului pe care camioanele le au asupratraficului. Proiectul Optimod’Lyon ne-a permis să testăm noi serviciipentru şoferi şi să ne aducem contribuţia la îmbunătăţirea fluxuluide trafic din zonele urbane. În viitor, plănuim dezvoltarea acestorservicii şi uniformizarea datelor şi pentru ale zone metropolitane”,explică Bernard Modat, preşedintele Renault Trucks.

Aplicaţia prototip SmartFreight este un navigator urban careexperimentează noi servicii pentru şoferii de camion. Aplicaţia le

permite şoferilor de camion să aleagă un traseu rapid şi economicpentru livrări, dar şi să-şi îmbunătăţească stilul de condus, avândca rezultat final îmbunătăţirea fluxului de trafic.

Renault Trucks a testat în cadrul acestui proiect două module.Primul este un asistent la conducere, care analizează stilul de şofatîn timp real, propune moduri de îmbunătăţire a acestuia şi oferă oevaluare a performanţelor după fiecare călătorie. Al doilea moduleste unul de navigaţie avansată, care le permite şoferilor să consultecondiţiile de trafic pe telefoanele mobile, în timp real sau la oanumită oră, luând în calcul problemele de trafic cauzate de lucrări,precum şi identificarea şi disponibilitatea rampelor de livrare.

În timpul sesiunii finale a Optimod’Lyon, vizitatorii au avut şioportunitatea de a vizita standul Renault Trucks şi să vadă toateaplicaţiile pentru smartphone oferite de producătorul de camioane.Printre acestea se află şi aplicaţia Nav’Truck cu noua sa opţiunepentru betoniere, Mixer Rollover Alert, care avertizează şoferul deriscurile potenţiale de răsturnare a vehiculului la abordarea cuviteză prea mare a virajelor.

Page 33: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 34: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201534

PPrreeşşeeddiinntteellee ddee oonnooaarree aall FFOORRTT şşii ccoonnssuullttaannttuull îînnttrraannssppoorrttuurrii AAuugguussttiinn HHaaggiiuu aa aavvuutt aammaabbiilliittaatteeaa ddee aannee aaccoorrddaa lluunnaa ttrreeccuuttăă uunn iinntteerrvviiuu ccuu ccăărrţţiillee ppee ffaaţţăăddeesspprree pprroobblleemmeellee ccuu ccaarree ssee ccoonnffrruunnttăă aacceessttddoommeenniiuu:: mmooddiiffiiccăărrii lleeggiissllaattiivvee,, ssuupprraaaacccciizzaa llaaccaarrbbuurraannţţii,, iimmppoozziittaarreeaa ddiiuurrnneelloorr,, ssaallaarriiuull mmiinniimm,,mmaannaaggeemmeennttuull ddiinn MMiinniisstteerruull TTrraannssppoorrttuurriilloorr şşiirreedduucceerreeaa TTVVAA..

CCuumm vveeddeeţţii ssiittuuaaţţiiaa aaccttuuaallăă ddiinn ttrraannssppoorrttuurriillee rruuttiieerree ddeellaa nnooii?? MMaaii eexxaacctt,, ccaarree ssuunntt cceellee mmaaii mmaarrii pprroobblleemmee??

Toate problemele sunt importante. O problemă majorăeste lipsa de credibilitate pepartea legislativă, mă referîn special la chestiunea cuacciza la carburanţi. Esteimposibil să-ţi dai seama cese va întâmpla de la 1ianuarie 2016, atâta timpcât Senatul respinge ceeace Guvernul promite că face,şi anume revenirea la -20%sub nivelul actual, carepractic ar anula creşterea cusupraacciza din 2014.Totodată, mă refer laproblema diurnelor, care ţinetot de lipsa de credibilitate legislativă. Practic, transportatoriis-au trezit dintr-o dată ”amnistiaţi”, dar cu deplină vinovăţie,

cel puţin în plan teoretic. 25 de ani de vinovăţie întransporturile rutiere, ca şi în alte sectoare economice.Vinovăţie pentru ce? Pentru faptul că s-a respectato cutumă care nici măcar nu încalcă legea? Pentrucă nu există acea lege care să fie încălcată. Deci,prima problemă majoră pe care eu o vizez este cealegislativă, care afectează atât componenta de costoperaţional, cât şi componenta de resursă umană.Pe cost operaţional pentru că diurna era gândită într-un fel şi acum devine altceva, e nedeductibilă, treceîn zona de venit salarial şi totul se schimbă. Tot lacost operaţional avem şi componenta supraacciză.Colac peste pupăză, apare problema majoră aîntreţinerii parcului auto distrus de starea în care seaflă infrastructura din România. Mai mult decât atât,apar discrepanţe majore din perspectiva consumurilorde carburant şi a consumurilor de piese între noi şicompetitorii din afara României, care iarăşi ne pun

într-o poziţie incomodă. Concurenţa neloială este un alt factorcare influenţează într-un mod nefiresc activitatea de transport,cu probleme specifice pentru transportul de marfă şi cel depersoane. Toate acestea fac ca afacerea de transport să fiedin ce în ce mai imposibil de menţinut. Nu discutăm de creşteri,nu discutăm de predicţii sau de îmbunătăţirea parcului auto,ceea ce se întâmplă acum în transporturi este doar o mişcarede rezistenţă.

DDaarr vvrreeuunn lluuccrruu îînnccuurraajjaattoorr eexxiissttăă??Singurul lucru încurajator, care aduce un pic de lumină

pe zona legislativă, apare legat de restricţiile de circulaţie şimodul în care se potimpune odată cumodificarea OG 43.Sper doar camodificarea să rămânăîn forma în care amdiscutat-o în dezbaterila comisie, pentru cărezolvă nişte probleme.Mă refer în primul rândla problemele privindmărfurile aparentdivizibile, dar de faptindivizibile, care pot fitransportate în anumite

condiţii, cu plata unui AST. De asemenea, rezolvă şiproblematica introducerii prin lege a unor marje de toleranţă

LA O CAFEA CU...

Augustin Hagiu: ”La noi în transporturi este doar o mișcare de rezistență”

Page 35: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

35

LA O CAFEA CU...

corespunzătoare cântăririlor la masatotală şi la masa pe axă, de 5%, respectiv4%. Rezolvă problematica rutelorocolitoare oferite transportatorilor încazuri de restricţii şi a modului prin carese pot impune aceste restricţii decirculaţie. E singura ”luminiţă” pe careo văd în momentul de faţă în planlegislativ. În rest, rămân foarte multesemne de întrebare pe partea delegislaţie, pe cea de infrastructură şi pecea de concurenţă neloială.

PPrreemmiieerruull PPoonnttaa aa rreeccuunnoossccuuttrreecceenntt ccăă pprrooiieeccttuull ssuupprraaaacccciizzeeii llaaccaarrbbuurraannţţii ppeennttrruu iinnffrraassttrruuccttuurrăă aa ffoossttuunn eeşşeecc.. CCuumm ccoommeennttaaţţii aacceesstteeddeeccllaarraaţţiiii??

Premierul Ponta şi-a făcut treabade premier, adică a rezolvat la unmoment dat o problemă bugetară, ştiindde la început că va greşi. Persistă însăîn idee pentru a primi acei bani, iar ulterior vine şi spune căa greşit, dar nu se mai poate face nimic. Banii sunt pierduţila nivelul operatorilor de transport, iar Guvernul a încasat câtera nevoie. Problema este unde s-au dus acei bani, ce s-a făcutcu ei. Putem accepta teza potrivit căreia un premier lanseazăo asemenea chestiune pentru că are nevoie de un ”amortizor”financiar, ştiind că va veni momentul decontului public, dupăce totul s-a atenuat însă la nivelul mentalului colectiv, dar anu spune ce s-a făcut cu banii promişi pentru infrastructurăşi cât s-a încasat, asta este foarte grav. Asta aştept de lapremier şi pentru asta trebuie ”luat la palme”, şi nu doar detransportatori, ci de toată populaţia României posesoare deautovehicule. Pentru că nu poţi plăti pe două părţi. Se plăteştesupraacciză, acciză, taxe de drum în carburanţi, taxe deutilizare a drumurilor şi taxe de trecere la poduri, dar în paralelse plătesc reparaţii la maşini şi avem o viteză comercialămedie foarte mică în România. Nu putem să le plătim petoate, la un moment dat trebuie să mai şi răspundă câtecineva pentru deciziile pe care le ia.

CCuumm vveeddeeţţii rreezzoollvvaarreeaa pprroobblleemmeeii iimmppoozziittăărriiii ddiiuurrnneelloorrppeennttrruu şşooffeerrii??

Rezolvarea o văd ca şi în urmă cu 7 luni: fie avem oreglementare specială, fie contract colectiv de muncă la nivel

de sector de activitate. Cum contract colectiv de muncă pesector, care are putere de reglementare specială, nu putemavea din varii motive, ce ţin de modul în care este organizatîn momentul de faţă dialogul social şi modul în care înţelegeMinisterul Muncii să rezolve problema reprezentativităţii lanivel de sector, mai degrabă spun că o lege specială care săaplice aceleaşi principii ca şi la aviaţie ar fi extrem de utilă şibine venită, dar şi uşor de implementat la nivel legislativ,printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

CCuumm vvoorr ffii aaffeeccttaaţţii ttrraannssppoorrttaattoorriiii rroommâânnii ddee lleeggiillee pprriivviinnddssaallaarriiuull mmiinniimm ddiinn uunneellee ţţăărrii UUEE??

Atât timp cât România nu ia în calcul la modul seriosintroducerea sistemului privind salarizarea minimă pe oră,nu putem rezolva această problemă decât dacă stăm cu mânaîntinsă la poarta Comisiei Europene, fie pentru un infrigement,fie pentru un blocaj legislativ impus Germaniei sau Franţei.E foarte dificil să rezolvăm noi această problemă, care dinpunctul meu de vedere se va amplifica din ce în ce mai multla nivelul ţărilor europene. Şi atunci fie luăm o decizie la nivelnaţional şi trecem la un sistem de salarizare pe oră, fie neacceptăm soarta şi mergem mai departe, dar în nici un cazcu diurna luată în calcul ca venit salarial, pentru că atuncine-am dat foc la valiză. Practic, dacă lucrurile rămân aşa lanivel legislativ pe problema diurnei, 1 iunie constituie

momentul de început al dispariţieicomponentei autohtone a sectorului detransport de mărfuri şi pasageri, darmai ales de mărfuri în prima etapă. Estemomentul de ”glorie” al tuturorguvernărilor din ultimii 25 de ani în ceeace priveşte sectorul de transporturi. Aureuşit să-l distrugă şi pe-ăsta, dacălucrurile rămân aşa.

CCee ppăărreerree aavveeţţii ddeesspprreeMMaasstteerrppllaannuull GGeenneerraall ddee TTrraannssppoorrtt??

Nu avem nici o garanţie că ceva seva respecta din acest Master Plan.Poate conta că el va fi aprobat de

Page 36: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201536

LA O CAFEA CU...

Comisia Eropeană, dar rămân reticent că se va aplica cevadin ceea ce semnează CE. Cu actuala clasă politicăromânească şi cu actualul management din MinisterulTransporturilor, lucrurile sunt greu de rezolvat.

DDee ccee ccrreeddeeţţii ccăă ss--aa iimmpplleemmeennttaatt aattââtt ddee ttâârrzziiuu uunn ssiisstteemmaalltteerrnnaattiivv ddee ttaaxxaarree ppee ppoodduull ddee llaa FFeetteeşşttii--CCeerrnnaavvooddăă??

Pentru că n-au vrut să ne facă pe plac şi să demonstrezecă avem dreptate. De 2 ani de zile le-am spus cum trebuiefăcut la Cernavodă, era foarte simplu. Sistemul ăstafuncţionează şi pentru plata sistemelor de tv prin satelit, deexemplu. Nu e nimic greoi în aplicarea unui astfel de sistem.

CCrreeddeeţţii ccăă rreedduucceerreeaa TTVVAA vvaa aavveeaa uunn eeffeecctt ppoozziittiivv îînnsseeccttoorruull ddee ttrraannssppoorrtt ddee mmaarrffăă??

Nu, mai degrabă aş spune că există riscul ca reducereaTVA să producă un efect negativ din perspectiva transporturilor.Aţi văzut care a fost reacţia hypermarketurilor, au început săforţeze preţurile la raft. Dacă presiunea publică va fi mare, eitot vor forţa în ceva. Şi evident că vor forţa în continuare acolounde supapa cedează mai repede. Şi cum, din păcate, supapala nivelul transportatorilor cedează destul de repede în ceeace priveşte ofertarea unor tarife de transport, mă tem călucrurile vor fi exact în sensul invers. Dar nu avem o garanţieîn acest sens, trebuie să aşteptăm momentul de după 1 iunieca să vedem ce reacţie vom avea de la transportatori.

CCaarree ssuunntt pprriinncciippaalleellee pprroobblleemmee ccuu ccaarree ssee ccoonnffrruunnttăăttrraannssppoorrttaattoorriiii îînn rreellaaţţiiaa ccuu aauuttoorriittăăţţiillee??

În momentul de faţă, problema cea mai importantă nuar mai fi aceea a cuantumului amenzilor, ci a modului în carese aplică aceste amenzi. De exemplu, la transportul depasageri, aproape că toate răspunsurile de la ministerele deresort ne arată că nu este obligatorie casa de marcat electronicfiscală, cu toate acestea s-au dat amenzi pentru lipsa ei. S-amodificat regulametul privind timpii de odihnă şi de conducere,iar pe cale de consecinţă s-a modificat şi legislaţia naţională.Ne-am trezit în situaţia în care acele adeverinţe de concediu,care nu mai erau obligatorii, pentru unii din România erau încontinuare obligatorii. Sau situaţia inversă, în care nemaifiindobligatorii, totuşi erau utilizate, pentru că legislaţia europeanănu spune că nu ai voie să le utilizezi, ci că nu mai eşti obligatsă le utilizezi, şi cu toate acestea erau amendaţi. Deci e oharababură generală. Reducerea amenzilor a avut loc într-oprima etapă, deşi nu la nivelul şi conform principiilor pe carenoi speram să le implementeze Ministerul Transporturilor după

dialogul cu noi.

CCuumm ccaarraacctteerriizzaaţţii rreellaaţţiiaa ddiinnttrree FFOORRTT şşiiaauuttoorriittăăţţii??

Relaţia cu autorităţile este la fel de lipsită derespect, pentru simplul motiv că discutăm, de celemai multe ori, limbi diferite. Unii vin din posturacelor care, din punct de vedere financiar, asigurăbugetul existenţial al autorităţilor, iar ceilalţi vindin postura de zei pe care nu-i dă nimeni jos şi carepot face absolut orice doresc. Dacă nu vor începemăcar să înţeleagă că situaţia asta nu poate durala nesfârşit, la un moment dat se vor trezi că nuvor mai avea popor de ”stăpânit” şi nu va mai aveacine să-i plătească. Dar atunci va fi prea târziu, şi

pentru noi, şi pentru ei.

DDaarr eexxiissttăă ddiiaalloogg ccuu rreepprreezzeennttaannţţiiii MMiinniisstteerruulluuiiTTrraannssppoorrttuurriilloorr??

În nici un caz nu-l putem numi dialog. Sunt puseuri,momente în care sunt tratate anumite subiecte, heirupist, pealocuri influenţat de termene. Dacă reuşim să blocăm câte oaberaţie, o facem doar folosind termeni foarte agresivi, ceeace nu este normal. Dialogul ar trebui să evite orice formă deagresivitate, chiar şi verbală, de ambele părţi. Nimeni dinMinisterul Transporturilor nu stăpâneşte arta dialogului. E greusă convingi acolo, chiar şi cu argumente solide, atâta timp câtsingurele lor argumente sunt poziţionate pe zona intereselormateriale.

SSuunntteeţţii îînn ccoonnttiinnuuaarree ddee ppăărreerree ccăă oo aaccţţiiuunnee mmaassiivvăă ddeepprrootteesstt rreepprreezziinnttăă ssiinngguurraa ssoolluuţţiiee ddee rreezzoollvvaarree aa pprroobblleemmeelloorr??

Singura soluţie este o manifestare de amploare la nivelnaţional, care nu neapărat să ducă la blocarea drumurilor, ciîn primul rând la oprirea furnizării materiilor prime şi aproduselor, dar şi la oprirea transportului de pasageri. Suntsingurele soluţii prin care se poate declanşa cu adevărat luareaunor decizii importante pe sectorul de transport rutier.

CCuumm aapprreecciiaaţţii ccăă vvaa eevvoolluuaa îînn vviiiittoorr ppiiaaţţaa ddee ttrraannssppoorrtt ddiinnRRoommâânniiaa??

Va evolua în acelaşi ton, cu aceeaşi lipsă de predictibilitateşi confort privind stabilitatea afacerii ca şi până în prezent şicu aceeaşi lipsă de dialog. Lucrurile nu se pot schimba decâtîn momentul în care Ministerul Transporturilor va dispune despecialişti şi de oameni foarte bine pregătiţi pe acest domeniude activitate, dar şi bine plătiţi, ca să fie stimulaţi să rezolveprobleme şi să uite de metehnele celor care au fost până înprezent. Fără depolitizarea structurilor departamentale, mărefer la tot ce este de la ministru în jos, până la femeia deserviciu, nu putem rezolva nimic, din păcate.

Page 37: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

37

GGăăssiiţţii aacceessttee ooffeerrttee ppee wwwwww..aauuttoovviitt..rroo,, sseeccţţiiuunneeaa UUttiilliittaarree//CCaammiiooaannee..

Mercedes-Benz Sprinter

Preţ: 11.600 euroAn de fabricaţie: 2009

PeugeotBoxer

Preţ: 10.300 euroAn de fabricaţie:

2008

VolkswagenCRAFTER DOKA 2,5TDI-163CP

Preţ: 8.650 euroAn de fabricaţie:

2008

FiatDUCATO

Maxi Cabinato 2.3Bena

Preţ: 19.950 euroAn de fabricaţie:

2015

Page 38: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201538

REGLEMENTĂRI

Precizări privind aplicarea legiirepausului săptămânal în Franța

AAuuttoorriittăăţţiillee ffrraanncceezzee aauu ppuubblliiccaatt llaa mmiijjllooccuull lluunniiiittrreeccuuttee oo sseerriiee ddee pprreecciizzăărrii rreeffeerriittooaarree llaa lleeggeeaapprriivviinndd ppeennaalliizzaarreeaa şşooffeerriilloorr ppeennttrruu eeffeeccttuuaarreeaappeerriiooaaddeeii ddee rreeppaauuss ssăăppttăămmâânnaall îînn ccaabbiinnaavveehhiiccuulluulluuii,, lleeggee ccaarree ssee aapplliiccăă ddiinn aapprriilliiee 22001144..

Mai exact, autorităţile franceze au publicatrăspunsurile la cele mai frecvente întrebări cu privire laarticolul 15 al legii din 10 iulie 2014. Materialul furnizeazăinformaţii privind aplicarea legii franceze privind penalizareaşoferilor şi firmelor de transport pentru efectuarea perioadeide repaus săptămânal normale în cabina vehiculului,grupate pe 5 secţiuni.

Impactul legal și obiectivele articolului 15

Franţa a adoptat Legea nr. 790/2014 privind lupta pentrucombaterea concurenţei sociale neloiale prin care este interzisconducătorilor auto să efectueze perioada de repaus săptămânalnormală în cabina vehiculului. Prevederile acestei legi permitpenalizarea angajatorilor care folosesc camioanele ca o formăpermanentă de cazare a şoferilor angajaţi. Autorităţile francezesusţin că scopul principal al acestei legi este protejarea condiţiilorde viaţă ale şoferilor, indiferent de locul în care aceştia locuiescsau lucrează. Regulamentul 561/2006 autorizează şoferii să îşipetreacă în vehicul numai perioadele de odihnă zilnică şi cele deodihnă săptămânală redusă, cu condiţia ca vehiculul să staţionezeşi să ofere facilităţile adecvate. Această decizie este de asemenealăsată la alegerea şoferilor.

Legea din 10 iulie 2014reaminteşte conducătorilor auto deobligaţia de a efectua regulat perioadade repaus săptămânal departe devehicul, în conformitate cu Regulamentul(CE) 561/2006. Nu sunt impuse obligaţiisuplimentare conducătorilor auto, nicinu sunt introduse sancţiuni împotrivaconducătorilor auto.

Legea urmăreşte ca angajatorii săse asigure că şoferii sunt în măsură săse conformeze obligaţiei de a efectuaperioada de repaus săptămânal normalădeparte de vehicul. Se transpune astfelîn Legislaţia franceză obligaţia impusăprin articolul 10 din Regulamentul (CE)561/2006, adică faptul că oîntreprindere de transport ”organizeazăactivitatea conducătorilor auto, astfelîncât aceştia sunt în măsură să respectedispoziţiile referitoare la efectuareaperioadelor de odihnă săptămânalănormală”. De asemenea, legislaţia

franceză stabileşte sancţiuni pentru nerespectarea acesteiprevederi prin care angajatorii responsabili pot fi condamnaţi laun an de închisoare şi o amendă de 30.000 de euro.

Intrarea în vigoare și cadrul de aplicare

Articolul 15 din lege, aşa cum este codificat în articolele L.3313-3 şi L. 3315-4-1 din Codul Francez de Transport, nu includeprevederi privind un decret cu norme de aplicare, nici nu precizeazăo anumită dată la care va intra în vigoare. Prin urmare, noilearticole L. 3313-3 şi L. 3315-4-1 din Codul Francez de Transportau intrat în vigoare la data la care legea de 10 iulie 2014 a fostpublicata în Jurnalul Oficial, adică 11 iulie 2014.

Legea se aplică pe teritoriulfrancez, indiferent de naţionalitateaconducătorului auto sau aangajatorului, sau de ţara în care esteînmatriculat vehiculul. Mai mult,normele prevăzute la articolul 15 dinLegea din 10 iulie 2014 sunt destinatesă se aplice şi întreprinderilor detransport care fac obiectul AETR.

Angajatorul poate fi urmărit penalîn cazul în care inspectorii franceziconstată infracţiunea, chiar dacăşoferul a efectuat repausul săptămânalnormal în vehicul atunci când se aflăîn afara teritoriului francez.

Control și penalități

Inspectorii francezi pot efectuacontrolul pe toate vehiculele care circulăpe teritoriul francez, indiferent deoriginea lor. Scopul inspecţiilor este dea asigura respectarea reglementăriloreuropene şi franceze.

Page 39: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

39

REGLEMENTĂRI

Se consideră ca fiind a dovadă suficientă pentru constatareainfracţiunii, în conformitate cu articolul 8.8 din Regulamentul (CE)561/2006, dacă un şofer este găsit la bordul vehiculului pedurata perioadei sale de odihnă săptămânală normală.

Inspecţiile rutiere efectuate pe teritoriul francez de cătreofiţerii de control transport terestru (ofiţeri ai Ministeruluitransporturilor, forţe ale poliţiei naţionale, poliţie militară, etc.)vor fi limitate la respectarea condiţiilor privind perioada de odihnăsăptămânală curentă. Nu vor fi controlate perioadele de odihnăsăptămânală efectuate înainte cu 28 de zile de data inspecţiei.

Amenda şi termenul de închisoare stabilite în Lege reprezintăpedepse maxime.

Condamnarea va fi stabilită de către un judecător, în urmaunei anchete şi unui proces echitabil în timpul căruia apărareava avea posibilitatea de a prezenta argumentele sale.

Angajatorii aflaţi în alte state membre vor fi urmăriţi penalprin mecanismele de cooperare judiciară, administrativă şi depoliţie la nivel european. Procedurile privind cooperareaadministrativă între guverne şi autorităţile competentesunt prevăzute la articolul 22.2 din Regulamentul (CE)561/2006.

Cerințe la control

Pentru a stabili dacă un angajator şi-a încălcatobligaţia de a organiza activitatea şoferilor în aşa felîncât aceştia să fie în măsură să efectueze perioadade odihnă săptămânală normală departe de vehicul,ofiţerii de control francezi vor aduna indicii în timpulinspecţiilor rutiere, concentrându-se în special pe dovezică şoferii angajaţi de aceeaşi companie efectueazăfrecvent perioadele de odihnă săptămânală normalăîn vehicul.

Dovada unui singur incident, izolat, în care un

conducător auto a efectuat o perioadă de odihnă săptămânalănormală în vehicul, este insuficientă, în lipsa altor probe, pentrua se considera că angajatorul a comis o infracţiune. Ca rezultatal dovezilor adunate în timpul controalelor rutiere, pot fi necesareinvestigaţii suplimentare implicând companiile angajatoare aleşoferilor în cauză.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, nu există nici o cerinţăde a prezenta dovezi specifice că perioada de odihnă săptămânalăa fost efectuată departe de vehicul.

Cazarea șoferilor și parcarea vehiculelor

Angajatorii trebuie să asigure condiţii de cazare decente,igienice şi confortabile pentru orice şofer căruia i se solicită săefectueze perioada de odihnă săptămânală normală departe debaza întreprinderii. Articolele R. 4228-26 la R. 4228-34 din Codulmuncii francez stabilesc detalii cu privire la tipurile de cazare pecare angajatorii le pot oferi lucrătorilor (dimensiuni minime,facilităţi, etc).

Atenţia angajaţilor este atrasă în special asupra obligaţieide declaraţie prealabilă la prefectul departamentului în cauză înceea ce priveşte locuinţele colective, în funcţie de necesităţi, întemeiul Legii nr. 73-548 din 27 iunie 1973 privind locuinţelecolective.

Un angajator va încălca cerinţele articolului 8.8 dinRegulamentul (CE) 561/2006 în cazul în care le solicită şoferilorsăi să îşi efectueze perioada de odihnă săptămânală normalăprin parcarea vehiculelor într-un loc dedicat şi cerându-le sădoarmă în vehicul, indiferent de condiţiile de acces şi facilităţiledin acest loc.

În plus, articolul R. 111-41 din Codul de Planificare Urbanăfrancez interzice camparea la marginea drumului şi pe drumurilepublice. Aceasta este de asemenea considerată o infracţiune, înconformitate cu Codul penal francez, de a impune cazare şicondiţii de muncă improprii.

În conformitate cu dispoziţiile de la punctul f al articolului 4din Regulamentul (CE) 561/2006, un şofer trebuie ca în timpulperioadei sale de odihnă ”să dispună liber de timpul său”.

Angajatorul nu poate solicita conducătorului auto să efectuezenici o sarcină sau activitate în acest timp. Dacă şoferii sunt obligaţisă monitorizeze sau să păzească vehiculul, ei vor fi, prin urmare,privaţi de dreptul de a ”dispune liber” de timpul lor.

În consecinţă, angajatorii sunt responsabili de organizareasecurităţii vehiculelor parcate şi a conţinutului lor, inclusiv amaterialelor periculoase, în timpul perioadelor de odihnă legale.

Page 40: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201540

PREZENTARE

Vehiculele Iveco la Expo 2015

PPeessttee 5500 ddee vveehhiiccuullee IIvveeccoo ddiinn ggaammeellee DDaaiillyy,, EEuurrooccaarrggoo şşiiSSttrraalliiss ppaarrttiicciippăă llaa bbuunnaa ddeessffăăşşuurraarree aa EExxppoozziiţţiieeiiUUnniivveerrssaallee 22001155,, ggăăzzdduuiittăă ddee MMiillaannoo îînn ppeerriiooaaddaa 11 mmaaii ––3311 ooccttoommbbrriiee..

Curăţenia străzilor din centrul oraşului Milano şi din jurulexpoziţiei este efectuată de 18 măturătoare bazate pe Eurocargo,modelul Iveco de tonaj mediu. Vehiculele sunt echipate cu motoare

Tector 5 Euro VI de 210 CP. Tot din gama medie sunt şi douămodele Eurocargo echipate pentru colectarea deşeurilor, cumotoare Tector 5 Euro VI de 190 CP, care sunt folosite la colectareadeşeurilor menajere din jurul expoziţiei.

Pe lângă camioanele Eurocargo, expoziţia este deservită şide 14 vehicule Stralis Hi-Street cu suprastructură pentrutransportul utilajelor, echipate cu motoare Cursor 9 Euro VI de310 CP. Oferta din gama grea este completată de două vehiculeStralis Hi-Street CNG, cu motoare Cursor 8 Euro VI de 330 CP,alimentate cu gaz natural comprimat.

În fine, serviciile de colectare a deşeurilor lichide sunt

furnizate de 12 vehicule Daily CNG,alimentate cu gaz natural comprimatşi echipate cu compactoare de gunoi.Mai sunt disponibile alte trei vehiculeDaily cu prelată şi oblon ridicător,pentru colectarea materialelorvoluminoase. Alte patru modele Dailysunt folosite de echipele de intervenţierapidă din zona expoziţiei.

Iveco Bus şi-a făcut apariţia laUniversal Expo 2015 cu douămicrobuze Daily şi şapte autobuzeurbane Urbanway, alimentate cu gaznatural comprimat (CNG). Cele şapteautobuze Iveco Urbanway CNG poartăînsemnele şi culorile Universal Expo,oferind în exclusivitate servcii denavetă pentru vizitatori. Vehiculele cuo lungime de 12 metri sunt echipate

cu motoare Cursor 8 CNG Euro VI de 290 CP şi pot găzdui pânăla 97 de pasageri, din care 22 pe scaune. Modelul Urbanwayprodus de Iveco Bus este un autobuz urban cu podea joasă,caracterizat de un nivel înalt de confort pentru pasageri şi şofer,un interios spaţios, un sistem performant de climatizare şi accesfacil pentru pasageri, chiar şi pentru cei cu dizabilităţi.

În fine, cele două microbuze Daily de 19 locuri sunt folositepentru transport vizitatorilor în interiorul suprafeţei expoziţionale.

Page 41: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 42: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201542

TAHOGRAFE

”Necunoscutele” introducerilormanuale la tahografele vechi

AAcceesstt aarrttiiccooll aa aappăărruutt ppee bbaazzaauunnoorr nnoottiiffiiccăărrii pprriimmiittee ddee llaa ddiivveerrşşiiuuttiilliizzaattoorrii ddee vveehhiiccuullee eecchhiippaattee ccuuttaahhooggrraaffee ddiiggiittaallee ddee ggeenneerraaţţiiee mmaaiivveecchhee,, ccuu aanniiii ddee ffaabbrriiccaaţţiieeaapprrooxxiimmaattiivv îînnttrree 22000055 şşii 22000099,,ccaarree nnee--aauu ssoolliicciittaatt ssuuppoorrttuull îînncceeeeaa ccee pprriivveeşşttee cceerrttiiffiiccaarreeaaccoorreeccttiittuuddiinniiii îînnrreeggiissttrrăărriilloorreeffeeccttuuaattee ssuubb ffoorrmmăă ddee aaddăăuuggăărriimmaannuuaallee,, aassppeecctt ccllaarriiffiiccaatt rreecceennttddee RReegguullaammeennttuull ((CCEEEE)) 116655//22001144..

Aşa cum am tratat acest aspect într-un număr anterior al prezenteipublicaţii, noua reglementare prin art.34, alineatul (3) prevede ca ”atunci când,datorită îndepărtării de vehicul, unconducător auto este în imposibilitatea dea folosi tahograful montat la bordul unui vehicul, perioadelede timp” cu activităţile aferente „se înscriu pe cardul deconducător auto cu ajutorul funcţiei de introducere manualăoferite de tahograf”.

La tahografele mai vechi este posibil ca, la uneleadăugări, pe rapoartele imprimate să se regăsească perioadede timp asociate simbolului ”?” ceea ce înseamnă o activitatenecunoscută pe durata în care cardul nu a fost introdus întahograful digital. Acest aspect nu ar trebui înţeles în modgreşit, din moment ce înaintea şi după perioada marcată cu”?” activităţile zilnice sunt închise.

Totuşi, la tahografele digitale de generaţie mai nouăaceste perioade sunt asociate de regulă unei activităţi deodihnă. Revenind la tahografele de generaţie mai veche, amfost contactaţi de mai mulţi transportatori interni, deoareceaceştia au fost sancţionaţi pentru existenţa activităţilornecunoscute (marcate cu ”?”) în cadrul adăugărilor de intrărimanuale efectuate de conducătorii auto.

În exemplul alăturat, se poate observa un scenariupresupus de activităţi efectuate de un conducător auto întimpul în care acesta nu avea cardul propriu de tahografintrodus în unitatea vehicul. Ca urmare a celor menţionateîn paragraful anterior, se poate observa şi scenariul rezultat

Page 43: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

43

TAHOGRAFE

în urma procesului de adăugare deintrări manuale utilizând un tahografdigital de generaţie mai veche, deunde reiese faptul că există operioadă de 56 de ore pentru careeste asociată activitate necunoscută”?”.

În conformitate cuRegulamentul (CEE) 3821/1985,variantă consolidată şi datată cu11.04.2007, ceea ce reprezentabaza legală la momentul dezvoltăriitahografelor de generaţie veche,Anexa IB, capitolul III, secţiunea 6,paragraful 6.2, alineatul 050aspecifică faptul că aparatul deînregistrare într-o anumită fază ”îlinvită pe titularul cardului săintroducă manual, în ordinecronologică, activităţile desfăşuratedin momentul retragerii carduluipână la sfârşitul perioadei zilnice demuncă corespondente (sau alactivităţilor legate de vehicululrespectiv, în cazul în care perioada zilnică de muncă continuăpe o foaie de înregistrare)”. Şi, totodată, ”în continuare,titularul cardului este invitat «să introducă o oră de începere»a perioadei zilnice de muncă curente (sau a activităţilorlegate de vehiculul respectiv, în cazul în care titularul carduluia folosit anterior o foaie de înregistrare pe parcursul acesteiperioade) şi i se solicită «locul demuncă în care începe perioadazilnică de muncă» (aparatul deînregistrare permite ignorareaacestei solicitări)”.

Ca urmare, acest fapt atestămodul de operare a tahografelordigitale de generaţie mai veche înceea ce priveşte adăugarea intrărilormanuale. Adică, activităţile se potintroduce respectând următoarelecondiţii:

► Activităţile se pot introducepentru o perioadă de maxim 24 deore după evacuarea cardului dinaparatul de înregistrare;

► Activităţile se pot introducepentru o perioadă de maxim 24 deore înaintea introducerii cardului înaparatul de înregistrare

Din aceste condiţii rezultă căactivităţile cuprinse exclusiv întrecele două perioade de 24 de ore vorfi marcate cu simbolul ”?” ca fiindactivităţi necunoscute. Într-adevăr, activităţile necunoscute,cele care sunt marcate cu simbolul ”?” nu certifică nicioactivitate a conducătorului auto, astfel perioadele marcateîn acest mod nu certifică nicio stare a conducătorului, ceeace poate provoca îngreunarea operaţiilor de control în traficşi nu numai.

Dacă acest aspect este înţeles şi corect interpretat,

cunoscându-se astfel modul de operare al tahografelordigitale de generaţie mai veche, se pot elimina oriceinconvenienţe.

Modul de operare descris anterior a fost modificat prinRegulamentul (CEE) 1266/2009, care a clarificat aspectulintroducerilor de intrări manuale cu ajutorul tahografelor

digitale. Astfel, aparatele deînregistrare fabricate conformregulamentului menţionat oferăposibilitatea de a marca întreagaperioadă pentru care conducătorulauto nu a avut introdus în tahografcardul propriu, cu diferite activităţicunoscute (evitând perioadelemarcate cu simbolul ”?”).

Datorită numărului de solicitărisosite la adresa noastră pentruinformaţii suplimentare în ceea cepriveşte adăugarea intrărilormanuale la tahografele digitale degeneraţie mai veche, am consideratcă este deosebit de utilă subliniereaaspectelor de mai sus, chiar dacănumărul de vehicule dotate cuastfel de aparate de înregistrareeste în continuă scădere, ele fiindînlocuite cu unităţi de ultimăgeneraţie.

În continuare, recomandăm săse solicite ajutorul specialiştilor din

domeniu, cum ar fi importatorii de tahografe, atelierele şiinspectorii autorizaţi TLV pentru suport direct în toateproblemele care ţin de tahografe.

PPaauull PPEEPPEELLAA –Trainer & Autorizări TLV, Fomco Prodimpex SRL

Page 44: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201544

REGLEMENTĂRI

CCllaauuzzaa ddee ccoonnffiiddeennţţiiaalliittaattee aaddrreessaattăă uunnuuii ssaallaarriiaattccoonnffeerrăă aannggaajjaattoorruulluuii uunn mmiijjlloocc ddee pprrootteeccţţiieeîîmmppoottrriivvaa rriissccuulluuii ddiivvuullggăărriiii ddee ccăăttrree rreessppeeccttiivvuullssaallaarriiaatt aa sseeccrreetteelloorr ccoommeerrcciiaallee aallee aannggaajjaattoorruulluuii((ddee eexxeemmpplluu cclliieennţţii,, lliissttee ddee pprreeţţuurrii,, kknnooww--hhooww)),,sseeccrreettee ddee ccaarree ssaallaarriiaattuull aa ppuuttuutt lluuaa ccuunnooşşttiinnţţăă ppeeppaarrccuurrssuull ddeerruullăărriiii ccoonnttrraaccttuulluuii ssăăuu ddee mmuunnccăă..ÎÎnnccăăllccaarreeaa oobblliiggaaţţiieeii ddee ccoonnffiiddeennţţaalliittaattee ddee ccăăttrreessaallaarriiaatt ddăă aannggaajjaattoorruulluuii ddrreeppttuull ddee aa rreeccuurrggee llaammiijjllooaacceellee lleeggaallee ppeennttrruu rreeppaarraarreeaa pprreejjuuddiicciiuulluuii ppeeccaarree ll--aa ssuuffeerriitt şşii ppeennttrruu ttrraaggeerreeaa llaa rrăăssppuunnddeerree aassaallaarriiaattuulluuii vviinnoovvaatt..

Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, petoată durata contractului individual de muncă şi dupăîncetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii decare au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, încondiţiile stabilite în: regulamentele interne; în contractelecolective de muncă; în contractele individuale de muncă (CodulMuncii, art. 26).

Obligaţia de confidenţialitate născută din clauza deconfidenţialitate incumbă ambelor părţi ale contractuluiindividual de muncă. Deşi Codul Muncii reglementează numaiclauza de confidenţialitate în favoarea angajatorului, nu existănici un impediment împotriva inserării unei astfel de clauze înfavoarea salariatului.

Condiţiile de valabilitate

Clauza de confidenţialitate îşi produce efectele dacă suntîndeplinite următoarele condiţii: să fie expres prevăzută încontractul individual de muncă; să fie precizate expresinformaţiile confidenţiale.

După cum se poate observa, informaţiile care fac obiectulclauzei de confidenţialitatetrebuie să fie prevăzute înregulamentele interne, încontractele colective de muncă.În aceste documente poate ficuprinsă denumirea generică aactivităţilor care fac obiectul unorasemenea clauze sau pot fiprevăzute în mod detaliat. Atuncicând activităţile au fost cuprinsecu denumirea lor generică, încontractele individuale de muncătrebuie să fie concretizate şisubactivităţile care fac obiectulclauzei (toate sau numai unele) raportat la atribuţiile care revinpostului respectiv.

Dacă la nivelul angajatorului nu au fost cuprinse asemeneainformaţii nici în regulamentul intern şi nici în contractul colectiv

de muncă, acestea pot fi prevăzute direct în contractul individualde muncă. Informaţiile care fac obiectul unei asemenea clauzetrebuie să derive din atribuţiile înscrise în fişa postului şi trebuiesă fie definite exact şi explicit.

Legea nu prevede compensarea salariatului pentrurespectarea clauzei de confidenţialitate şi nu reprezintă ocondiţie de validitate a acesteia, cu alte cuvinte se poate apreciaobligaţia de confidenţialitate ca fiind o obligaţie de serviciunormală.

Efecte

Odată îndeplinite condiţiile de valabilitate, clauza deneconcurenţă are ca efect obligaţia părţilor de a nu transmitedate sau informaţii de care au luat cunostinţă în timpul executăriicontractului. Nu se interzice părţilor să transmită orice datesau informaţii de care au luat cunostinţă în timpul executăriicontractului, ci numai acele informaţii definite ca fiind

confidenţiale prin contractul individual demuncă.

Durată

Obligaţia de confidenţialitateincumbă părţilor atât pe durata executăriicontractului, cât şi după încetarea acestuia.

Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,republicată, nu precizează o durată maximăîn care clauza de confidenţialitate îşi poateproduce efectele, astfel că după data încetăriicontractului individual de muncă aceasta îşiproduce efectele pe perioada convenită de

părţi. Obligaţia de confidenţialitate subzistă după încetareacontractului individual de muncă, indiferent de motivul încetării.Clauza de confidenţialitate îşi produce efectele şi în cazul în carecontractul individual de muncă este suspendat.

Ce pățesc salariații care încalcăclauza de confidențialitate

Page 45: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

45

REGLEMENTĂRI

AAvv.. MMaarriiuuss VViicceennţţiiuu CCOOLLTTUUCC –Fondator Casa de avocatură Coltuc

Răspunderea părţilor

Nerespectarea clauzei de confidenţialitate de către oricaredintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Daunele interese reprezintă pentru creditor (parteapăgubită) un echivalent în bani destinat să acopere prejudiciulsuferit ca urmare a neexecutării, executării cu întârziere sauexecutării necorespunzătoare a contractului de către debitorulaflat în culpă. Cuantumul daunelor-interese poate fi evaluatconvenţional de către părţi prin contractul individual de muncă,însă instanţa de judecată poate diminua suma prevăzută încazul în care nu este proporţională cu prejudiciul produs şidovedit.

Dacă părţile nu înţeleg să prevadă prin contract cuantumuldaunelor-interese, acesta va fi stabilit de instanţă în funcţie deevaluarea prejudiciului. Dovada prejudiciului suferit ca urmarea nerespectării clauzei aparţine părţii vătămate. Încălcareaobligaţiei de confidenţialitate de către salariat poate determinaşi răspunderea disciplinară a acestuia, în măsura în care aceastaeste considerată abatere disciplinară, putîndu-se ajunge şi ladesfacerea contractului individual de muncă.

Răspunderea disciplinară a salariatului pentru încălcareaclauzei de confidenţialitate nu îşi produce efectele în cazul încare salariatul divulgă informaţii care dovedesc săvârşirea decătre angajator a unor fapte ilicite, cum ar fi acte de concurenţăneloială sau inducerea în eroare a clienţilor. Pentru a funcţionacauza de nerăspundere, este necesar, în plus faţă de celemenţionate, ca salariatul să divulge informaţiile în scopul înlăturiisau prevenirii faptului ilicit, iar divulgarea să se efectueze cătreun organism competent în materia respectivă.

Cele două răspunderi – disciplinară şi patrimonială – potfi cumulate.

De reţinut!

Un angajator care doreşte să folosească clauza deconfidenţialitate, trebuie să aibă în vedere următoarele:

► clauza impusă să se încadreze în prevederile legii;► să definească foarte exact şi clar informaţiile

confidenţiale pentru a nu întâmpina dificultăţi în probareaîncălcării clauzei de către angajat;

► să stabilească limitele obligaţiei de confidenţialitatesau a sancţiunilor aplicabile în caz de încălcare a obligaţiei deconfidenţialitate.

Nu vor fi considerate informaţii confidenţiale cele care:► sunt sau devin disponibile publicului altfel decât prin

dezvăluirea de către angajat;► sunt dezvăluite ca urmare a unei aprobări scrise din

partea angajatorului ori ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti;► sunt solicitate de către o autoritate care prin lege are

dreptul să solicite dezvăluirea unor astfel de informaţii.Prin modul în care este formulată, clauza deconfidenţialitate serveşte în multe cazuri şi la rezolvareaaspectelor de neconcurenţă, deoarece este evident căfolosirea anumitor informaţii confidenţiale de către unfost angajat poate determina apariţia unor situaţiiconcurenţiale.

Atenţie!

Clauza de confidenţialitate, reglementată de art. 26 dinlegea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, nu trebuieconfundată cu obligaţia legală prevăzută la art. 39 alin. (2) lit.f) respectiv, obligaţia de a respecta secretul de serviciu. Obiectulclauzei de confidenţialitate nu cuprinde şi informaţiile clasificateca secret de serviciu prin Legea nr. 182/2002 privind protecţiainformaţiilor clasificate, sfera informaţiilor care fac obiectulclauzei de confidenţialitate fiind mai largă decât sferainformaţiilor care fac obiectul secretului de serviciu. Pentruacest tip de informaţii legea instituie pentru persoana careurmează să desfăşoare o activitate sau să fie încadrată într-unloc de muncă ce presupune accesul la informaţii clasificate,obligaţia de a prezenta conducătorului unităţii un angajamentscris de păstrare a secretului care nu trebuie confundat cuclauza de confidenţialitate.

De asemenea, clauza de confidenţialitate nu trebuieconfundată nici cu obligaţia de fidelitate reglementată de art.39 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii,republicată, care vizează statornicia/ ataşamentul angajatuluifaţă de societatea/ unitatea/ organizaţia pentru care angajatulurmează să desfăşoare activitatea. Cadrul legal în vigoare dindomeniul relaţiilor de muncă nu aduce precizări cu privire lamodul în care se pune în aplicare această obligaţie.

Prin inserarea obligaţiei de fidelitate în clauzele unuicontract individual de muncă se vizează stabilitatea în muncăa angajatului. Având în vedere că angajatul al cărui contractindividual de muncă cuprinde o clauză de fidelitate este opritde a avea iniţiativa încetării acestuia pentru o perioadă de timpnegociată de părţi şi, pe cale de consecinţă, de a accede la unalt loc de muncă, acesta este compensat cu prestaţiisuplimentare în bani sau în natură, după caz, iar nerespectareaacestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligareacelui în culpă la plata de daune-interese.

Page 46: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201546

PREZENTARE

Noi sisteme de siguranță îngama Mercedes-Benz Econic

ÎÎnncceeppâânndd ddiinn aacceeaassttăă pprriimmăăvvaarrăă,, mmooddeelluullMMeerrcceeddeess--BBeennzz EEccoonniicc eessttee eecchhiippaatt îînnssttaannddaarrdd ccuu ssiisstteemmeellee ddee aassiisstteennţţăăAAccttiivvee BBrraakkee AAssssiisstt şşii LLaannee KKeeeeppiinnggAAssssiisstt,, îînn ttiimmpp ccee ssiisstteemmuull aaddaappttiivv ddeemmeennţţiinneerree aa vviitteezzeeii ddee ccrrooaazziieerrăă eesstteeooppţţiioonnaall..

Toate aceste sisteme sunt disponibile cuopt luni înainte ca ele să devină obligatorii, înnoiembrie 2015. În caz de nevoie, Active BrakeAssist va iniţia frânarea, prevenind astfelpotenţialele coliziuni din spate. Lane KeepingAssist avertizează şoferul dacăvehiculul pare a devia de labanda de rulare, în timp cesistemul Adaptive CruiseControl, deja familiar laautoturisme şi camioanelepentru curse lungi, controleazădistanţa faţă de vehiculul dinfaţă, încetinind sau accelerând,după caz, de exemplu înambuteiaje. Încă de la lansare,Econic fusese echipat cuprogramul electronic ESP demenţinere a stabilităţii.

Următoarea etapă vaimplica dezvoltarea de noisisteme de siguranţă, ce vor fi introduse gradual în producţiade serie până la începutul anului 2017. Obiectivul acestormăsuri este de a preveni accidentele în care sunt implicaţipietonii şi bicicliştii, întâlnite relativ des în aplicaţiile de

distribuţie, dar şi cele care apar întimpul mişcărilor şi manevrelor dincadrul operaţiunilor de colectare adeşeurilor.

Siguranţa în timpul operaţiunilormunicipale a fost factorul cheie luatîn calcul în dezvoltarea modeluluiMercedes-Benz Econic. Poziţia joasăa cabinei, parbrizul panoramic, uşapasagerului cu suprafeţe vitrate şi unsistem sofisticat de oglinzi sunt

elemente de siguranţă proiectate pentru a îmbunătăţivizibilitatea în jurul vehiculului şi minimizarea punctelor oarbe.

Conceptul cu podea joasă aduce în primul rând avantajulcă şoferul va avea privirea foarte aproape de nivelul ochilor

pietonilor şi bicicliştilor, ajutând laîmbunătăţirea imaginii modelului Econicîn rândul locuitorilor din zonele urbane.

Pe lângă factorul cheie de protecţiea pietonilor şi bicicliştilor, siguranţa are şirolul ei economic. Consiliul German pentruSiguranţă Rutieră estimează, de exemplu,că doar în Germania, impactul financiaral accidentelor rutiere este de aproximativ25 de miliarde de euro anual. Şoferul,care ar putea avea nevoie de o pauză deinactivitate după un accident, trebuieînlocuit. De asemenea, un camion,autocar sau furgon care stă în service înaşteptarea reparaţiilor costă bani, în locsă producă bani. Sistemele de asistenţănu contribuie astfel doar la creştereasiguranţei, ci şi la îmbunătăţirea eficienţeiîntregului sistem economic.

Page 47: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

47

SPECIAL

Mercedes-Benz Actros aimpresionat în Fuel Duel

DDiinn FFiinnllaannddaa ppâânnăă îînn IIttaalliiaa şşii ddiinnSSppaanniiaa ppâânnăă îînn RRoommâânniiaa,, tteessttuullccoommppaarraattiivv ddee ccoonnssuumm ””FFuueell DDuueell””oorrggaanniizzaatt ddee MMeerrcceeddeess--BBeennzz TTrruucckkss aattrreeccuutt pprriinn 2222 ddee ţţăărrii eeuurrooppeennee..CCaammiiooaanneellee MMeerrcceeddeess--BBeennzz AAccttrroossaauu ccââşşttiiggaatt ppeessttee 9900%% ddiinn cceellee 11..000000ddee dduueelluurrii ccuu cceeii mmaaii iimmppoorrttaannţţiiccoommppeettiittoorrii,, aavvaannttaajjuull mmeeddiiuu aallccoonnssuummuulluuii ffiiiinndd ddee 1100,,55%%..

Până acum, 90 de camioane Actros auparticipat la dueluri, în special tractoare1842 LS şi 1845 LS cu tehnologie Euro VI,parcurgând în total aproximativ 5 milioanede kilometri.

Primul test comparativ de consum aavut loc în Olanda, în urmă cu doi ani şijumătate. Condiţiile au rămas neschimbate până acum: Actrospreia misiunile celui mai eficient competitor dintr-o flotă timpde două săptămâni. Anterior, şoferul primeşte un instructajcuprinzător, iar la prima ieşire cu Actros este însoţit de uninstructor profesionist sau de un membru al echipei de vânzăriMercedes-Benz Trucks. Apoi, şoferul îşi efectuează sarcinilezilnice obişnuite la bordul lui Mercedes-Benz Actros, supervizatde sistemul telematic FleetBoard.

Printre altele, camioaneleActros sunt echipate cu cabinaoptimizată aerodinamicStreamSpace, cu programuleconomic de schimbare atreptelor de viteză MercedesPowerShift, cu motoareeficiente BlueTec 6 sausistemul anticipativ PPC demenţinere a vitezei decroazieră. ”Fuel Duel este oocazie unică de a demonstraîn faţa clienţilor avantajelemodelului Actros, într-un modextrem de obiectiv. În acelaşitimp, şoferii pot folosi serviciultelematic FleetBoard pentru a-şi evalua şi îmbunătăţi stilul deconducere din punctul devedere al eficienţeiconsumului”, au declaratreprezentanţii Mercedes-BenzTrucks.

Analiza performanţelorefectuată de FleetBoardanalizează factorii cheie pentru

uzura şi consumul camionului, precum condusul anticipativ,schimbările de trepte de viteză sau comportamentul defrânare. Testul comparativ de consum oferă argumente realeşi pentru echipele de vânzare, pe lângă fiabilitate şi siguranţă.

Testul cu numărul 1.000 a fost efectuat la companiagermană Kreykenbohm Forwarding, ce deţine o flotă de 22de camioane din care nu fac parte vehicule Mercedes-Benz.Kreykenbohm are un standard înalt de fiabilitate, efectuândlunar inspecţii tehnice independente pentru fiecare vehicul.

De asemenea, compania monitorizeazăatent consumul de carburant alcamioanelor, care fac de obicei curse întreHamburg şi Bremerhaven şi terminaleleproprii de containere din Holzminden şiAdelebsen. În medie, camioaneleKreykenbohm parcurg 120.000 km anualcu un consum de 29 de litri de motorinăla 100 km. În timpul ”Fuel Duel”, Actros1845 LS a înregistrat un consum mediude 26,5 litri la 100 km, depăşind clarmodelele competitoare. La 120.000 km,economiile pentru un singur camion ar fiîn acest caz de aproximativ 3 tone demotorină pe an.

Rezultatul obţinut în testul de laKreykenbohm s-a datorat şi şoferuluiChristian Krukemeyer, care a primit nota9,67 pe scala de evaluare FleetBoard.Conform sistemului telematic,Krukemeyer a efectuat 89% dintreschimbările de trepte într-un modeconomic. De asemenea, el s-a folositexcelent de sistemul PPC și de modul ”EcoRoll”, dar și de sistemele de frânare alelui Actros 1845 LS.

Page 48: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201548

TRUCK RACING

Schimb de generațiiÎÎnncceeppuutt llaa 2255 aapprriilliiee,, nnoouull sseezzoonn ssttăăssuubb sseemmnnuull sscchhiimmbbuulluuii ddee ggeenneerraaţţiiii..VVeetteerraanniiii JJoocchheenn HHaahhnn şşii AAnnttoonniiooAAllbbaacceettee,, ccaarree nnee--aauu oobbiişşnnuuiitt ssăă sseelluuppttee ppeennttrruu vviiccttoorriiii îînn sseezzooaanneelleepprreecceeddeennttee,, aauu ffoosstt ppuuşşii îînn uummbbrrăă ddeemmuulltt mmaaii ttiinneerriiii NNoorrbbeerrtt KKiissss şşii AAddaammLLaacckkoo..

Prima etapă a sezonului, desfăşurată înSpania, la Valencia, a părut o prelungire afinalului sezonului trecut. Ungurul Kiss, care îi”furase” în ultima etapă titlul lui Hahn, s-a văzutdepăşit de german în prima cursă, dar a revenitcu victorie în cea de-a doua.Kiss a recidivat în prima cursăa zilei de duminică, iar Albacetea trebuit să se mulţumeascăcu victoria din ultima întrecerede la Valencia. De remarcat şiprestaţia cehului Adam Lacko,cel care, deşi nu a câştigat nicio cursă în Spania, a venit defiecare dată pe podium, dedouă ori pe 2 şi de alte douăpe 3. După prima etapă, Kissavea 65 de puncte, Hahn 51şi Lacko 47, urmaţi la egalitate,cu 42, de Vrsecky şi Albacete.

În etapa a doua, de la Spielberg (Austria), Kiss nu a avut practicnici un rival. Ungurul a câştigat detaşat toate cele 4 curse,consolidându-şi poziţia de lider, cu 145 de puncte. Cu două locuri2, Lacko obţinea cu un punct mai mult decât Hahn laSpielberg, dar germanul rămânea pe locul secund înclasamentul general intermediar, cu 96 de puncte, faţăde cele 93 ale cehului. Vrsecky (82) şi Albacete (74) îşipăstrau poziţiile 4 şi 5 la general.

În fine, ultima cursă de luna trecută a avut loc înItalia, pe circuitul Misano. Hahn a câştigat prima cursă,urmat de Lacko şi Kiss, iar ungurul şi-a adjudecat victoriaîn a doua cursă, cu Lacko din nou pe 2. Kiss s-a impusşi în prima cursă de duminică, în faţa lui Hahn şi Lacko.

Cehul şi-a încununat evoluţiabună cu o victorie în cursa apatra. Lacko a obţinut laMisano doar cu 2 puncte maipuţin decât Kiss şi 11 maimulte decât Hahn, trecândpe locul secund la general.

Următoarele curse sevor desfăşura la Nogaro –Franţa (19-21 iunie),Nürburgring – Germania (26-28 iunie), Most – Cehia (28-30 august), Hungaroring –

Ungaria (4-6 septembrie), Zolder – Belgia (19-20 septembrie),Jarama – Spania (3-4 octombrie) şi Le Mans – Franţa (10-11octombrie).

Clasament general echipe

LLoocc EEcchhiippăă PPiillooţţii PPuunnccttee1. Buggyra Racing (Freightliner) Vrsecky-Lacko 2822. Team OXXO – Lion Truck Racing (MAN) Kiss-Janiec 2633. Team Reinert Adventure (MAN) Hahn-Reinert 2184. Truck Sport Bernau (MAN) Albacete-Lohr 1555. tankpool24 Racing (Mercedes-Benz) Rehfeld-Kursim 23

Clasament general piloţi

LLoocc NNrr.. ccoonnccuurrss PPiilloott CCaammiioonn PPuunnccttee1. 1 Norbert Kiss (Ungaria) MAN 2092. 55 Adam Lacko (Cehia) Freightliner 1553. 2 Jochen Hahn (Germania) MAN 1474. 33 David Vrsecky (Cehia) Freightliner 1215. 23 Antonio Albacete (Spania) MAN 1106. 7 Rene Reinert (Germania) MAN 637. 8 Anthony Janiec (Franţa) MAN 448. 27 Gerd Körber (Germania) Iveco 389. 12 Ellen Lohr (Germania) MAN 30

10. 14 Jose Rodrigues (Portugalia) Renault 11

Page 49: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

49

PREZENTARE

Schneider Electric, proiect deeficienţă energetică pentru

Carrefour

SScchhnneeiiddeerr EElleeccttrriicc RRoommâânniiaa aa ddeezzvvoollttaatt uunn pprrooiieecctt ddeeeeffiicciieennţţăă eenneerrggeettiiccăă ppeennttrruu CCaarrrreeffoouurr,, aattââtt îînn cceellee 9944ddee ssuuppeerrmmaarrkkeettuurrii,, ccââtt şşii llaa nniivveelluull îînnttrreeggiiii rreeţţeellee ddeehhyyppeerrmmaarrkkeettuurrii.. BBeenneeffiicciiiillee iimmeeddiiaattee ssuunntt rreedduucceerreeaaccoonnssuummuulluuii ddee eenneerrggiiee eelleeccttrriiccăă şşii,, iimmpplliicciitt,, aa ccoossttuulluuii,,ccrreeşştteerreeaa ccoonnffoorrttuulluuii şşii aa ssiigguurraannţţeeii uuttiilliizzaattoorriilloorr şşiirreedduucceerreeaa iimmppaaccttuulluuii aassuupprraa mmeeddiiuulluuii..

În urma implementării cu succes, într-o primăfază, a soluţiei StruxureWare Power Monitoring pentrucele 94 de supermarketuri, Carrefour şi SchneiderElectric au decis extinderea proiectului prinimplementarea arhitecturii EcoStruxure pentruîntreaga reţea de hypermarketuri. Astfel, au fostgenerate pentru Carrefour o serie de beneficii la nivelde business, precum reducerea cheltuieliloroperaţionale prin scăderea consumului de energieelectrică, reducerea cheltuielilor de capital prinscăderea costurilor de cablare, instalare şi operare asociatecu sistemele integrate de clădiri, creşterea valorii activelor,asigurarea unei valori sustenabile şi a unor costuri reduse pedurata ciclului de viaţă a clădirii.

”Eficienţa energetică se află în centrul tuturor activităţilorSchneider Electric, de aceea ne dedicăm proiectelor care ajutăcompaniile să-şi optimizeze consumul de energie electrică şisă-şi reducă astfel costurile cu energia. Implementarea desoluţii eficiente şi inovatoare pentru Carrefour, unul dintreprincipalii jucători din piaţa de retail din România, a reprezentatpentru noi o provocare căreia i-am răspuns cu încredere şientuziasm, datorită expertizei vaste în zona de eficienţăenergetică dobândite de Schneider Electric la nivelinternaţional şi local”, a declarat Florentina Totth, CountryPresident Schneider Electric România şi Republica Moldova.

Caracteristicile principale ale soluţiei StruxureWare PowerMonitoring includ monitorizarea consumului total de energieelectrică în funcţie de tipurile de sarcină (refrigerare, iluminare,HVAC) şi accesul în timp real la informaţii şi rapoarte pe serverul

Carrefour, utile pentru a decide cele mai potrivite acţiuni deeconomisire a energiei. Această soluţie digitală permitegestionarea de locaţii multiple şi foloseşte o interfaţă simplă,intuitivă pentru diverse categorii de utilizatori.

Arhitectura EcoStruxure a fost realizată prin integrareasistemelor StruxureWare Building Operation şi PowerMonitoring Expert. În timp ce StruxureWare Building Operationoferă funcţii integrate de monitorizare, control, managemental energiei, al iluminatului, protecţie impotriva incendiilor şiHVAC, Power Monitoring Expert este un software pentru aplicaţiide gestionare a alimentării cu energie electrică, ce colecteazăşi organizează datele din reţeaua electrică printr-o interfaţăweb intuitivă.

Principalele caracteristici ale soluţiei EcoStruxure suntmonitorizarea calităţii alimentării cu energie electrică,monitorizarea consumului total al energiei, adaptată pe diferitetipuri de sarcină, direct de la dispeceratul central (sediulCarrefour), pentru până la 20 de circuite pe locaţie, integrareape o platformă comună a beneficiilor sistemelor de

management al clădirilor oferite de Schneider Electric,pentru a optimiza în fiecare locaţie consumul de apă,aer, gaz şi electricitate, precum şi o raportare eficientăa alarmelor prin interfaţa web, pentru a reduce duratade reparaţii şi mentenanţă.

Soluţiile furnizate de Schneider Electric creeazăun nivel mai ridicat de confort, siguranţă şiproductivitate, asigurând un mediu sigur şi sănătos,cu un climat interior de înaltă calitate şi cu posibilitateade a gestiona uşor climatul şi iluminatul. Deasemenea, aceste soluţii contribuie la reducerea

consumului de energie electrică şi a emisiilor de dioxid decarbon şi îmbunătăţesc percepţia publicului, a pieţei şi amanagementului asupra business-ului Carrefour prin reducereaimpactului asupra mediului înconjurător şi atingereaobiectivelor de CSR.

Page 50: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201550

ANIVERSARE

Zece ani de GEFCO România

FFiilliiaallaa ddiinn ţţaarraa nnooaassttrrăă aa ggrruuppuulluuii GGEEFFCCOO aa ssăărrbbăăttoorriitt,,llaa mmiijjllooccuull lluunniiii ttrreeccuuttee,, uunn ddeecceenniiuu ddee aaccttiivviittaattee..AAnniivveerrssaarreeaa aa ffoosstt mmaarrccaattăă ddee uunn eevveenniimmeennttddeessffăăşşuurraatt îînnttrr--uunn ccaaddrruu ddeeoosseebbiitt,, ppee llaaccuull HHeerrăăssttrrăăuu,,llaa ccaarree aauu ppaarrttiicciippaatt LLuucc NNaaddaall ((pprreeşşeeddiinntteellee CCoonnssiilliiuulluuiiddee aaddmmiinniissttrraaţţiiee GGEEFFCCOO)),, PPiieerrrree--JJeeaann LLoorrrraaiinn ((ddiirreeccttoorrppeennttrruu rreeggiiuunneeaa EEuurrooppaa CCeennttrraallăă,, BBaallccaannii şşii OOrriieennttuullMMiijjlloocciiuu)) şşii JJéérrôômmee CChheevvrroolleett ((ddiirreeccttoorr ggeenneerraall aallGGEEFFCCOO RRoommâânniiaa şşii BBuullggaarriiaa))..

De la inaugurarea din 2005, GEFCO România a crescutconstant: după numai un an, compania a reuşit să îşi dublezecifra de afaceri, de la 5,2 milioane de euro in 2006 la 11,9milioane Euro în 2007, iar numărulde salariaţi de la 16 la 34. În 2014,GEFCO România a ajuns la 106angajaţi şi a raportat o cifră deafaceri de 52 milioane de europentru 2014, în creştere cu 10%faţă de 2013 şi de 10 ori mai multfaţă de primul an de activitate.GEFCO este al doilea cel mai mareoperator logistic din ţară după cifrade afaceri şi unul dintre cei maiimportanţi furnizori pentru industriaauto locală, oferind o expertizăcompletă în managementul lanţului deaprovizionare pentru cei peste 300 declienţi. Poziţia sa de lider în logisticaauto este demonstrată de faptul căfiliala românească opereazătransportul pentru o treime din totalulvehiculelor produse în România.

”Povestea de succes a GEFCORomânia demonstrează capacitateaGrupului de a răspunde celor maidificile şi complexe nevoi ale clienţilorsăi din întreaga lume, construindpentru ei soluţii complete pentru lanţulde aprovizionare, care le îmbunătăţesc

competitivitatea şi le adaugă plus valoare. Această aniversarede 10 ani este, de asemenea, o oportunitate de a recunoaştemunca excelentă a echipelor GEFCO România, care sunt pedeplin dedicate clienţilor şi vizează excelenţa operaţională”, adeclarat cu această ocazie Luc Nadal, preşedintele Consiliuluide administraţie GEFCO.

”GEFCO România continuă să crească în fiecare an, esteal doilea cel mai mare operator logistic de pe piaţă şi dezvoltăîn mod constant soluţii inovative şi competitive, bazându-se peo expertiză solidă şi îndelungată îndomeniul logisticii auto şi o cunoaştereprofundă a sectoarelor industrialestrategice, cum ar fi electrocasnicele şielectronicele. Soluţiile noastremultimodale includ utilizarea celor 8platforme existente la nivel naţional,precum şi accesul direct la Marea Neagrăprin portul Constanţa, ce conferă clienţilorşi partenerilor noştri variante strategicepentru dezvoltarea comerţului maritim”,a spus şi Jérôme Chevrolet, numit recent în funcţia de directorgeneral al filialei din România.

Anul trecut, activitatea de Logistică pentru Vehicule Finite(FVL), competenţa de bază a GEFCO, a raportat o creştereimportantă, GEFCO România transportând 155.000 de vehiculefinite. De asemenea, compania a continuat colaborarea cuIPSO, începută în 2007, care constă în transportul door-to-doorpentru echipamentele John Deere de la fabrica din Germaniala distribuitorii din România. Totodată, GEFCO România şi-a

reînnoit certificările ISO 9001 şi ISO 14001 pentru toateagenţiile sale. În plus, GEFCO a extins programul de internshippentru studenţii străini şi s-a alăturat proiectului de dezvoltaredurabilă din zona Transalpina ”Clean Waters and Mountains”,prin donarea transportului de materiale. Pentru 2015, GEFCORomânia îşi propune să menţină ritmul de creştere,promovând România ca un hub regional.

”GEFCO România generează 7% din cifra de afaceriregională. Dinamismul GEFCO România, alături de avantajelesale strategice, cum ar fi localizarea geografică, au ajutatfiliala să obţină aceste rezultate pozitive. Există un potenţialsemnificativ de creştere în regiune şi vrem să promovăm câtmai mult sinergiile între ţări, pentru a permite companiilormultinaţionale să îşi optimizeze costurile la nivel global”, adeclarat şi Pierre-Jean Lorrain, director GEFCO pentru regiuneaEuropa Centrală, Balcani și Orientul Mijlociu.

Page 51: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

51

LOGISTICĂ

JLL este “Agenția imobiliarăa anului” 2015

JJLLLL aa ffoosstt ddeesseemmnnaattăă ””IInnvveessttmmeenntt AAggeennccyy ooff tthhee YYeeaarr22001144”” llaa aa zzeecceeaa eeddiiţţiiee aa ggaalleeii pprreemmiiiilloorrEEuurrooppaaPPrrooppeerrttyy ””SSEEEE RReeaall EEssttaattee AAwwaarrddss””,, oorrggaanniizzaattăălluunnaa ttrreeccuuttăă îînn BBuuccuurreeşşttii.. DDiissttiinnccţţiiaa aa ffoosstt aaccoorrddaattăă JJLLLLppeennttrruu aall ttrreeiilleeaa aann ccoonnsseeccuuttiivv,, ccaa rreeccuunnooaaşştteerree aarreezzuullttaatteelloorr eecchhiippeeii CCaappiittaall MMaarrkkeettss îînn EEuurrooppaa ddee SSuudd--EEsstt..

În România, JLL a fost consultant exclusiv al vânzătoruluiîn cadrul fiecărei tranzacţii importante începând din 2006, încazurile în care au fost implicate agenţii imobiliare, şi anume:vânzarea America House, S Park, CBC Timisoara, The Lakeview,iar recent vânzarea centrului comercial Promenada Mall şi aportofoliului industrial Europolis, unde compania a reprezentatcumpărătorul.

”Suntem încântaţi că, pentru al treilea an consecutiv, clienţiişi omologii noştri au recunoscut contribuţia şi expertiza JLL pepiaţa investiţiilor imobiliare în regiunea de sud-est a Europei.Similar tranzacţiilor de mare profil din România, JLL a fostimplicată în tranzacţii importante şi în Bulgaria şi Slovenia, iarclienţii noştri privesc din ce în ce mai mult JLL ca un partenerde încredere, care le poate reprezenta cu succes interesele în

întreaga regiune”, a declarat cu această ocazie Andrew Peirson,Managing Director SEE & România.

”Toţi indicatorii economici relevă o creştere solidă a regiuniişi tendinţe pozitive ale pieţei imobiliare. Concomitent cu evoluţiaeconomiei, suntem de asemenea interesaţi să creştem ca şicompanie. Avem birouri care oferă deja servicii complete înBucureşti şi Belgrad, şi în concordanţă cu condiţiile de piaţăfavorabile luăm în considerare extinderea operaţiunilor înurmătoarele 12 luni. În timp ce pieţele emergente continuă săse maturizeze, intenţionăm să utilizăm expertiza şi succesuldobândite în România în alte ţări din regiune, precum pieţeledin Bulgaria, Serbia, Croaţia şi Slovenia”, a adăugat AndrewPeirson.

P3 semnează noi contractede închiriere cu FM Logistic

PP33 aa sseemmnnaatt nnooii ccoonnttrraaccttee ddee îînncchhiirriieerree ccuu FFMM LLooggiissttiicc,,uunnuull ddiinnttrree cceeii mmaaii mmaarrii ffuurrnniizzoorrii ddee sseerrvviicciiii ddeellooggiissttiiccăă ddiinn PPoolloonniiaa,, pprriinn ccaarree ccoommppaanniiaa îîşşii eexxttiinnddeessuupprraaffaaţţaa ttoottaallăă îînncchhiirriiaattăă llaa 3377..000000 mmpp îînn ppaarrccuullllooggiissttiicc PPiioottrrkkóóww ddiinn PPoolloonniiaa.. FFMM LLooggiissttiicc eessttee,, ddeeaasseemmeenneeaa,, cclliieennttuull PP33 îînn ppaarrccuurriillee ddiinn CCeehhiiaa şşiiRRoommâânniiaa..

FM Logistic a închiriat încă 4.911 mp de spaţii de depozitareşi birouri, pe lângă reînnoirea contractului pentru suprafaţadeja existentă de 32.088 mp din cadrul P3 Piotrków Park, lasud-est de Lodz, în centrul Poloniei. FM Logistic, care estechiriaş şi în parcul P3 Mszczonów de lângă Varşovia, îşi extindesuprafaţa din parcul P3 Piotrków pentru a sprijini expansiunealanţului internaţional de retail Auchan, cu preponderenţă încentrul şi sudul Poloniei.

”Aceasta este una dintre primele reînnoiri de contractepentru parcurile pe care le-am achiziţionat la începutul acestuian şi implică un client de lungă durată în Polonia, cu care am

lucrat îndeaproape pentru un proiect tailor-made de 10.000mp de spaţii cu temperatură contolată în parcul P3 Mszczonów.Aceste contracte confirmă locaţia strategică a parcului şi reflectăparteneriatul nostru strâns cu un furnizor major de logistică,care are o prezenţă puternică în Polonia şi o strategie dedezvoltare la nivel internaţional”, a declarat Piotr Bzowski,Leasing and Development Director P3 Polonia.

FM Logistic are aproximativ 3.000 de angajaţi în Polonia,fiind unul dintre cei mai mari contractori de logistică din ţară.Compania oferă servicii de aprovizionare alimentară, retail șielectronice pe trei continente.

Page 52: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201552

LOGISTICĂ

DB Schenker România susţineCapitala Europeană a Tineretului

PPrriinnttrr--uunn ppaarrtteenneerriiaatt ccuu UUnniivveerrssiittaatteeaa BBaabbeeşş--BBoollyyaaii ddiinnCClluujj--NNaappooccaa,, DDBB SScchheennkkeerr LLooggiissttiiccss RRoommâânniiaa vvaaiimmpplliiccaa ssttuuddeennţţiiii FFaaccuullttăăţţiiii ddee BBuussiinneessss îînn ddiiffeerriitteeaatteelliieerree şşii aaccttiivviittăăţţii ccaarree îîii vvoorr ffaammiilliiaarriizzaa ccuu iinndduussttrriiaaddee ttrraannssppoorrtt şşii llooggiissttiiccăă..

Prima interacţiune a avut loc la amfiteatrul universităţii,acolo unde reprezentanţii DB Schenker Cluj au susţinut o scurtăprezentare a companiei şi au oferit informaţii practice din lumea

transportului şi logisticii. Ulterior, o parte dintre studenţi au fostimplicaţi într-un workshop interactiv, desfăşurat în cadrulsucursalei, iar participanţii au fost invitaţi să vadă îndeaproapeoperaţiuni specifice unei platforme de cross-docking, precumsortarea, consolidarea sau încărcarea mărfurilor. Workshop-uls-a finalizat cu o probă practică, la care studenţii au fost provocaţisă conceapă o campanie de promovare a ”Transportului Verde”,date fiind măsurile de protecţie a mediului implementate decompanie în ultimii ani, printre care se numără achiziţionareade vehicule alimentate cu gaz natural.

”Compania noastră deţine în zona Cluj o poziţie strategică,datorită economiei dezvoltate şi a numeroaselor investiţii străine.De asemenea, Cluj-Napoca reprezintă un important centrueducaţional, de aceea considerăm esenţială susţinereaUniversităţii Babeş-Bolyai şi a studenţilor, deoarece ei reprezintăviitorii noştri angajaţi şi parteneri de afaceri”, a declarat AlbinBudinsky, director general DB Schenker Logistics România.

Compania oferă pentru tineri programe speciale de carieră,precum ”Learning by Doing”, cu o durată de 3 ani. Conformstrategiei 2020 dezvoltate de Grupul DB Schenker, subsidiaradin România ţinteşte poziţia de lider între angajatorii industriei.Pentru a atinge acest obiectiv, compania colaborează şi cu alteuniversităţi din ţară, precum cele din Timişoara, Arad, Iaşi,Constanţa şi Bucureşti.

Recorduri Alstom în anul fiscal 2014/15

ÎÎnnttrree 11 aapprriilliiee 22001144 şşii 3311 mmaarrttiiee 22001155,, AAllssttoomm aaîînnrreeggiissttrraatt ccoommeennzzii rreeccoorrdd îînn vvaallooaarree ddee 1100 mmiilliiaarrddee ddeeeeuurroo,, îînn ccrreeşştteerree ccuu ppeessttee 6600%% ffaaţţăă ddee aannuull pprreecceeddeenntt..RRaappoorrttuull ccoommeennzzii//ffaaccttuurraarree,, ddee 11,,66,, aa ffoosstt ssuupprraauunniittaarrppeennttrruu aall cciinncciilleeaa aann ccoonnsseeccuuttiivv,, ffaapptt ddaattoorraatt,, îînn mmooddnnoottaabbiill,, sseemmnnăărriiii uunnuuii ccoonnttrraacctt îînn vvaallooaarree ddee 44 mmiilliiaarrddeeddee eeuurroo îînn AAffrriiccaa ddee SSuudd..

Vânzările, care au înregistrat 6,2 miliarde de euro, au avuto creştere de 8% comparativ cu anul precedent. Veniturile dinoperaţiuni au avut o valoare de 318 milioane de euro, mai multcu 19%. Marja operaţională (după cheltuielile corporative) s-aîmbunătăţit cu peste 50 puncte de bază (50bps), până la 5,2%,datorită creşterii vânzărilor, a execuţiei impecabile a proiectelor,a implementării planului de performanţă d2e (dedicated toexcellence) şi, în acelaşi timp, în ciuda creşterii costurilor noilorplatforme.

Venitul net al Grupului (din activităţi continue şi întrerupte)a atins 719 milioane de euro, influenţat de o serie de factoriexcepţionali, mai ales de acordul cu Departamentul American

de Justiţie şi de amortizarea unor active în Rusia. Conformpreviziunilor, fluxul liber de numerar din activităţile continue(înainte de taxe şi refinanţare) a fost pozitiv la nivelul întreguluian, iar fluxul liber de numerar al Grupului a înregistrat o creşteresemnificativă în al doilea semestru şi a compensat o bună partedin scurgerile de numerar din prima parte a anului, ajungândla o valoare anuală de 429 milioane de euro.

Portofoliul de comenzi a atins valoarea de 28 miliarde deeuro, echivalentul a 55 de luni de vânzări.

Page 53: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 54: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201554

CURIERAT

O nouă soluție DPD pentrumagazinele online

PPeessttee 55..000000 ddee mmaaggaazziinnee oonnlliinnee ddiinn RRoommâânniiaa,, bbaazzaatteeppee ppllaattffoorrmmaa ddee ee--ccoommmmeerrccee PPrreessttaasshhoopp,, ddiissppuunn ddeelluunnaa ttrreeccuuttăă,, aauuttoommaatt,, ddee sseerrvviicciiiillee ddee ccuurriieerraatt aallee DDPPDDRRoommâânniiaa..

Accesul la serviciile DPD România vine odată cuimplementarea în platforma Prestashop a unui modul simpluşi rapid de management complet al livrărilor prin compania decurierat. Modulul se integrează automatcu sistemele DPD şi le permitecomercianţilor online să îşiîmbunătăţească performanţa când vinevorba de gestiunea şi expediereacoletelor. Toate instrumentele necesarepentru pregătirea şi urmărirea livrărilorde colete au fost consolidate şi pot figestionate dintr-o singură interfaţă.Extensia oferă, printre altele,posibilitatea printării automate aetichetelor de livrare, posibilitateaurmăririi livrărilor, a corectării codurilor poştale, dar şi un raportde profitabilitate pentru diferite metode de livrare.

”Integrarea cu Prestashop ne aşteptăm să ducă la ocreştere semnificativă a livrărilor DPD, având în vedere că înRomânia sunt peste 5.000 de magazine online care folosescaceastă platformă de e-commerce. Totodată, această integrareeste benefică şi pentru comercianţi, întrucât le oferă accesulla un serviciu de curierat de top, cu o serie întreagă de soluţiide livrare cu valoare adăugată, fapt ce va duce la creştereasatisfacţiei clienţilor”, a declarat Lucian Aldescu, CEO DPDRomânia.

Modulul vine în sprijinul comercianţiloronline ce folosesc site-uri Prestashop şi pringenerarea automată a codului poştal aferentadresei completate de un client care plaseazăo comandă. În cazul în care un cod poştal nua putut fi generat cu precizie, administratorulsite-ului va fi avertizat de acest lucru şi vatrebui să valideze manual preţul livrării înaintede expedierea coletului. Soluţia DPD a fostconstruită pentru magazinele online, cărora leoferă acces la toate serviciile DPD, precumlivrări interne, internaţionale sau servicii cu

valoare adăugată: Cash On Delivery (plata ramburs), Asiguraresuplimentară etc.

Treişpe, noul serviciu lansatde Fastius Curier

ÎÎnn lliinniiee ccuu ssttrraatteeggiiaa FFaassttiiuuss CCuurriieerr ddee aa rreepprreezzeennttaapprriinncciippaallaa ooppţţiiuunnee aa mmaaggaazziinneelloorr oonnlliinnee ppeennttrruu lliivvrrăărriilleeîînn zzoonnaa BBuuccuurreeşşttii -- llllffoovv,, ccoommppaanniiaa aa llaannssaatt rreecceenntt uunnsseerrvviicciiuu ddeeddiiccaatt eexxcclluussiivv mmaaggaazziinneelloorr oonnlliinnee..

Cu ajutorul Treişpe, magazinele pot solicita, până la ora 13a fiecărei zile lucrătoare, ca pachetele cu produse comandatepână în acel moment să fie preluate şi livrate rapid de FastiusCurier, la adrese din Bucureşti. Serviciul este disponibil doarpentru magazinele online cu depozite în Capitală, pentru a seputea asigura livrarea în doar câteva ore de la ridicareacomenzilor. Pentru clienţii finali ai magazinelor, acest serviciual Fastius Curier înseamnă primirea produselor dorite în aceeaşizi în care lansează comenzile online. Altfel spus, comanzi înprima parte a zilei, iar în a doua parte a zilei ai deja produseleacasă sau la birou, după preferinţă.

”Încă din anii trecuţi, ne-am adaptat soluţiile de businessastfel încât să răspundem cât mai bine nevoilor magazineloronline. Acum, lansăm pentru acestea un serviciu dedicat -Treişpe - care reprezintă de fapt curierat în aceeaşi zi în Bucureşti,

la costuri foarteatractive, adaptat pentrumediul e-commerce. Ceimai mulţi dintre noiiclienţi Fastius Curier auafaceri în retailul online,iar prin acest serviciudorim să ne pozitionămdrept «curierul perfectpentru Bucureşti» pentrue-shop-urile ce îşi dorescperformanţa şi clienţi câtmai mulţumiţi”, auexplicat reprezentanţii Fastius Curier.

Fie că este vorba despre magazine din sfera IT&C, fie căsunt magazine de produse cosmetice, fashion, cărţi sau jucării,toate pot oferi clienţilor livrarea în aceeaşi zi. ”Mai ales înBucureşti, clienţii sunt tot mai exigenţi în retail, vor să se bucurerapid de bunurile comandate”, au adăugat oficialii Fastius, caremai spun că magazinele ce oferă asemenea opţiuni premiumîşi pot atrage clienţii şi altfel decât prin discounturi.

Page 55: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

BBUUSS

Page 56: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201556

Începând de la mijlocul lunii trecute, linia turistică”Bucharest City Tour” este din nou la dispoziţia celor caredoresc să facă un tur al capitalei cu cele patru autobuzesupraetajate. Linia funcţionează între orele 10:00-21:00, petraseul Piaţa Presei, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, PiaţaVictoriei, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Piaţa Unirii,Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles deGaulle, Şos. Kiseleff şi Piaţa Presei, care este parcurs în circa50 de minute. Tarifele râmân la 25 lei/card pentru adulţi, 10lei/card pentru copiii cu vârste între 7 şi 14 ani şi gratuit pentrucopiii de până la 7 ani, însoţiţi de adulţi. Cardul este valabil24 de ore de la prima validare şi se poate procura dinautobuzele turistice. Turiştii au la dispoziţie ghiduri audio, hărţişi pliante în limbile română, engleză, franceză şi italiană.

FLASH

Noi teste pentru autobuzulelectric BYD

Autobuzul electric de mare autonomie produsde BYD se află în teste într-un alt oraş din Germania.Municipalitatea oraşului Trier va folosi autobuzulelectric timp de 15 zile, pe linia 12, ce leagăUniversitatea de Ştiinţe Aplicate cu principala garăa oraşului.

Majoritatea pasagerilor acestei linii, cu o distanţăde aproximativ 8 kilometri, sunt studenţi. AutobuzulBYD, care are o autonomie în practică de aproximativ150 km, va fi folosit doar în timpul săptămânii, iarbateriile vor fi încărcate peste noapte, când energiaelectrică este mai ieftină. Pe lângă operaţiunileregulate de pe linia 12, autobuzul va fi supus unorteste şi de către Stadtwerke Trier, departamentulpentru lucrări publice al oraşului.

Linia 12 are o rută relativ scurtă, dar se remarcăprintr-o pantă accentuată de 16 grade. Nici oproblemă însă pentru autobuzul electric BYD, alecărui specificaţii suportă şi urcări mai abrupte. În plus, sistemulde recuperare a energiei va încărca bateriile în timpul în careautobuzul va coborî. Iar cum ruta trece printr-o zonă rezidenţială,locuitorii vor beneficia de avantajele autobuzului electric, careeste silenţios şi nu are emisii poluante directe.

”Acest test demonstrează că Trier este un oraş inovator.Există mai multe opinii despre mobilitatea electrică şi vrem sădescoperim singuri părţile bune şi cele rele. În viitorul previzibil,în limita fondurilor, vom investi într-un transport public ecologic,alimentat din surse regenerabile”, a declarat Wolfram Leibe,primarul din Trier.

Autobuzele supraetajate, din noupe linia Bucharest City Tour

Metrorex își modernizeazăinstalațiile de acces și taxare

Metrorex vrea să contracteze lucrări de modernizare ainstalaţiilor de control al accesului la metrou, contractulavând o valoare estimată de 186 milioane lei (42 milioaneeuro), inclusiv TVA. Contractul vizează modernizareainstalaţiilor pe Magistrala 1 Pantelimon – Dristor 2,Magistrala 2 Berceni – Pipera şi Magistrala 3 Dristor 1 –Preciziei, pentru un număr total de 41 de staţii. Proiectulprevede demontarea instalaţiilor existente şi dotarea cuinstalaţii moderne de taxare automată. Soluţia tehnicăpropusă pentru titlurile de transport este cardul contactless,care va funcţiona temporar împreună cu cardul magneticactual. Sistemul actual de taxare cu cartele magnetice afost pus în funcţiune în 1995 şi completat ulterior cu reţeauade comunicaţii, servere, noi echipamente de ghişeu şiautomate de vânzare.

Page 57: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

57

Luna trecută au început operaţiunile la noul Centru demodificări autobuze şi autocare MAN şi Neoplan de la Plauen,unde în viitor se vor executa cerinţele speciale ale clienţilor.

Cei aproximativ 140 de angajaţi se vor ocupa deimplementarea cerinţelor specifice ale clienţilor pentru echipareafinală a autobuzelor. De exemplu, în viitor, noile autocare pentruechipele de club europene vor fi asamblate exclusiv la fabricadin Plauen.

”Cu noul Centru de modificare aautobuzelor de la Plauen, am creatcondiţiile adecvate pentru a putea ofericlienţilor soluţii la cheie dintr-o singurăsursă. În acelaşi timp, fabrica noastrădin Plauen are un viitor asigurat încadrul reţelei noastre de producţie”, adeclarat Carsten Intra, membru alconsiliului de conducere responsabil cuProducţia şi Logistica la MAN Truck &Bus AG.

În urmă cu un an, MAN a anunţatunele măsuri de restructurare, ce vizau,printre altele, mutarea producţieiNeoplan la Ankara şi începerea

conversiei fabricii de la Plauen în Centru de modificare aautobuzelor. În cursul restructurării, MAN Truck & Bus AG şi-arespectat responsabilităţile sociale şi a anunţat perspective încadrul Grupului Volkswagen pentru cei 420 de angajaţi de lafabrică.

De mulţi ani, MAN operează două Centre de modificare acamioanelor, la Wittlich şi Munchen, în timp ce fabrica de laPlauen va deveni primul Centru de modificare pentru autobuze.

MAN a deschis primul Centrude modificare pentru autobuze

FLASH

Poliţiştii rutieri, în colaborare cu cei de la investigareacriminalităţii economice şi specialişti ai RAR, au desfăşurat lunatrecută o acţiune pentru descurajarea piratării traseelor detransport ale autobuzelor şi microbuzelor de către posesoriide autoturisme. Activităţile desfăşurate pe raza judeţelor Bacău,Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui au au avut ca efectverificarea a 666 de autovehicule. Au fost aplicate 579 desancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 246.880 delei, dintre care 396 pentru încălcarea normelor rutiere, 140pentru încălcarea normelor Legii nr. 12/1990, 26 pentruîncălcarea normelor specifice transporturilor publice depersoane şi 17 pentru încălcarea altor norme legislative. Deasemenea, poliţiştii au reţinut 17 permise de conducere, auretras 55 de certificate de înmatriculare şi au întocmit douădosare penale.

Acțiune împotriva piraterieiîn transportul de persoane

Tarom a fost desemnată”Linia Aeriană a Anului 2015”

Luna trecută a avut loc a opta ediţie a Galei Premiilor deExcelenţă în Industria Hotelieră a Turismului şi Ospitalităţii dinRomânia. Câştigătorii au fost desemnaţi în urma procesuluipublic de votare care s-a desfăşurat online până la 20 martie,ulterior nominalizaţii fiind jurizaţi şi de o comisie formată dinspecialişti din diverse domenii. La categoria ”Linia aeriană aanului", Tarom a fost declarată câştigătoare, pentru a patraoară consecutiv, dintre 11 companii nominalizate. ”În numeleechipei Tarom, doresc să mulţumesc celor care ne-au dat votullor de încredere. Acest lucru ne onorează, dar ne şi obligă săfim mai buni şi să dezvoltăm produse cât mai atrăgătoarepentru pasagerii noştri”, a declarat Christian Heinzmann,director general Tarom, în cadrul festivităţii de premiere.

Page 58: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201558

PREZENTARE

Daimler la Congresul UITP

DDaaiimmlleerr ssee vvaa pprreezzeennttaa ccaa uunnffuurrnniizzoorr ccoommpplleett ddee mmoobbiilliittaattee llaaccoonnggrreessuull mmoonnddiiaall aall ooppeerraattoorriilloorr ddeettrraannssppoorrtt,, uurrmmâânndd aa eexxppuunnee,, îînnppeerriiooaaddaa 88--1100 iiuunniiee,, llaa MMiillaannoo,, uunnaauuttoobbuuzz ddee mmaarree ccaappaacciittaattee,, uunnmmoottoorr ssiilleennţţiiooss aalliimmeennttaatt ccuu ggaazz,,ssiisstteemmee ddee ttrraaccţţiiuunnee eelleeccttrriiccăă,, ddaarr şşiioo aapplliiccaaţţiiee ccaarree îîţţii ppeerrmmiittee ssăă aalleeggiiîînnttrree mmiijjllooaacceellee ddee ttrraannssppoorrtt ddiissppoonniibbiillee..

Noul Mercedes-Benz CapaCity L este o soluţie pentrutraficul dens din oraşe. Cel mai lung model Mercedes-Benzare 21 de metri şi poate transporta până la 191 de pasageri.Autobuzul XXL nu impresionează doar prin dimensiuni, ci şiprin costurile de operare, consumând doar 0,5 litri demotorină la 100 km pe pasager. Noul CapaCity L vine lamomentul oportun, deoarece numărul celor care folosesctransportul public urban în UE a crescut cu aproximativ 10%din anul 2000, iar tendinţa de creştere se va menţine în aniiurmători. În medie, orice locuitor al unui oraş din UE apeleazăde 132 de ori pe an la transportul public.

CapaCity L este ideal pentru sistemul BRT de tranzitrapid cu autobuze pe benzi de circulaţie dedicate, care estemai ieftin şi mai flexibil decât un sistem de tramvaie. ”În

prezent, mai mult de jumătate din populaţia lumiitrăieşte în oraşe. Autobuzele sunt cel mai eficientmod de a oferi mobilitate maselor largi”, a declaratHartmut Schick, şeful Daimler Buses.

Mercedes-Benz Citaro este autobuzul celmai bine vândut la nivel mondial, cu aproape 45.000de unităţi pe străzile oraşelor europene şi nu numai.În prezent, Citaro este echipat cu motoare dieselEuro VI, iar la Congresul UITP va fi prezentat înpremieră mondială un motor alimentat cu gaznatural. Acesta este mai silenţios decât un motor

diesel şi are emisii de CO2mai mici cu 20%.

Daimler priveşte însă şi înviitor, deoarece până în 2020vor intra în producţia de seriemodelele electrice Citaro E-CELL cu baterii şi Citaro F-CELL cu celulă de combustie.Daimler estimează că în anul2030, 70% dintre autobuzelenoi Citaro vândute vor aveasisteme de tracţiune

electrică. Modelele Citaro E-CELL şi F-CELL se vor construipe o platformă modulară, care va permite soluţii individualede mobilitate electrică. Astfel, capacitatea bateriei şitehnologia de încărcare va fi aleasă în funcţie de oraş sauchiar de fiecare rută. În acelaşi timp, Daimler continuă şidezvoltarea motoarelor diesel, cu noi tehnologii care vorscădea consumul şi emisiile de CO2 cu aproximativ 10%.

Tot la Milano va fi prezentată şi platforma moovel, caretransformă Daimler dintr-un producător de autobuze într-unfurnizor de mobilitate. moovel este o aplicaţie care comparămijloacele de transport disponibile în funcţie de duratacălătoriei şi costuri după ce este introdusă destinaţia. Astfel,locuitorii oraşelor, dar şi vizitatorii, pot alege între transportulpublic, închirierea de maşini sau biciclete, taxi sau partajareaunui autoturism, pentru a ajunge cât mai repede sau câtmai ieftin de la punctul A la punctul B.

Page 59: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

SSiilleennţţiiooss,, ffăărrăă eemmiissiiii şşii pprriieetteennooss ccuu ppaassaaggeerriiii,, nnoouullaauuttoobbuuzz eelleeccttrriicc VVoollvvoo BBuusseess eessttee tteessttaatt ppeennttrruu pprriimmaaooaarrăă îînn ttrraaffiicc,, llaa GGootthheebboorrgg.. PPrreemmiieerraa ooffiicciiaallăă vvaa aavveeaalloocc llaa 1155 iiuunniiee,, ddaarr ppâânnăă aattuunnccii ssee mmaaii ffaacc uunneelleerreeggllaajjee tteehhnniiccee ddee ffiinneeţţee,, iiaarr şşooffeerriiii ssee aaccoommooddeeaazzăă ccuunnoouull mmooddeell..

La mijlocul lunii iunie, autobuzul va începe operarearegulată pe linia 55 din Gotheborg. Această rută nouă va fideservită de trei autobuze 100% electrice şi de şapteautobuze hibrid, toate produse de Volvo Buses. Noua rutăeste rezultatul unui parteneriat intitulat ElectriCity, care îşipropune să dezvolte, demonstreze şi evalueze soluţiiinovatoare pentru un transport public sustenabil al viitorului.

Noile vehicule sunt echipate cu pachete de baterii carepot fi încărcate rapid, cu electricitateprovenită din surse regenerabile, lacapetele traseului. Consumul de energieal unui autobuz electric este cuaproximativ 80% mai redus decât alunui vehicul diesel echivalent. Înaintesă intre în operaţiuni regulate, noulautobuz electric Volvo va fi prezentat şila Congresul UITP de la Milano, care vaavea loc în perioada 9-10 iunie.Congresul UITP reuneşte operatorii detransport public din toată lumea, pentrua vedea cele mai noi produse şi tendinţedin industrie.

”Testele finale sunt necesarepentru ca totul să fie perfect atunci cândvor începe operaţiunile normale. Esteîncă o etapă majoră în dezvoltarea de

noi soluţii pentru autobuze electrice.Operaţiunile silenţioase şi fără emisiipoluante vor contribui la un climaturban mai bun, dar şi la o călătoriemai plăcută pentru pasageri”, adeclarat Hakan Agnevall, preşedinteleVolvo Buses.

Dorinţele pasagerilor au contribuitîn mai multe moduri şi la designulnoului autobuz electric. De exemplu,accesul şi ieşirea pasagerilor se faceprintr-o singură uşă, de dimensiunifoarte mari şi intrare joasă, plasată lamijlocul autobuzului. Tot acolo este şio suprafaţă mare, cu podea plată, careuşurează viaţa pasagerilor cucărucioare de copii şi a persoanelorcu dizabilităţi.

Designerii Volvo au dorit să ofereautobuzului o atmosferă modernă şiprimitoare. Interiorul luminos şi aerisitdispune şi de prize electrice pentru

pasagerii care doresc să-şi încarce telefoanele mobile şi altedispozitive electronice. Autobuzul dispune şi de internet Wi-Fi la bord. Deşi noul autobuz electric are doar 10,7 metrilungime, cu mai mult de un metru mai scurt decât autobuzeleurbane convenţionale, el poate găzdui până la 86 de pasageri.La capacitatea mare de transport contribuie şi scaunulşoferului, plasat central.

Gama Volvo de autobuze electrificate conţine dejamodelul Volvo 7900 Hybrid, un mare succes comercial, cupeste 2.000 de unităţi vândute, dar şi modelul plug-in derivat,Volvo 7900 Electric Hybrid, lansat în toamna trecută. Spredeosebire de cele două modele hibrid, noul autobuz electriceste doar un vehicul concept. Lansarea producţiei de seriepentru autobuzele Volvo 100% electrice este programată înanul 2017.

59

PREZENTARE

Primul autobuz electric Volvo

Page 60: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201560

LANSARE

Noi anvelope Continentalpentru transporturile publice

CCoonnttiinneennttaall îîşşii eexxttiinnddee ggaammaa ddeeaannvveellooppee ppeennttrruu ttrraannssppoorrttuurriilleeppuubblliiccee ccuu aauuttoobbuuzzee oorrăăşşeenneeşşttii şşiirreeggiioonnaallee ccuu nnooiillee CCoonnttii UUrrbbaann HHAA33226655//7700 RR 1199,,55.. NNooiillee aannvveellooppeeaauu oo dduurraattăă ddee vviiaaţţăă mmaaii mmaarree ccuu2200%%,, uunn nniivveell ssppoorriitt ddee ssiigguurraannţţăăllaa ccoonndduuss şşii uunn zzggoommoott rreedduuss llaarruullaarree ddaattoorriittăă nnoouulluuii ccoommppuuss ddeeccaauucciiuucc,, ddaarr ssuunntt şşii uuşşoorr ddeerreeşşaappaatt ppeennttrruu oo bbuunnăă eeffiicciieennţţăă aaccoossttuurriilloorr..

Producătorul german de anvelopepremium Continental îşi extinde gamapentru transporturile de pasageri cu ContiUrban HA3. Noua anvelopă de 19,5 incia fost concepută special pentruautobuzele orăşeneşti de dimensiuni medii.Compusul de cauciuc dezvoltat de curândgarantează o durată de viaţă deosebit delungă, mai ales în condiţiile dificile de traficdin oraş, cu opriri şi porniri dese, accelerând şifrânând frecvent. În plus, pereţii laterali ranforsaţifac ca anvelopa să fie rezistentă la contactulfrecvent cu bordurile, lucru ce nu poate fi evitatîn transporturile publice.

Anvelopa Conti Urban HA3 265/70 R19,5garantează o facilitate la manipulare excelentă şio aderenţă deosebită – asigurând confortul şisiguranţa pasagerilor. Ponderea sporită de cauciucdin noul compus întăreşte pereţii laterali, formândun cadru deosebit de robust împreună cu carcasadin benzi de oţel. Acest cadru absoarbe foarte

bine contactele frecvente cu bordurile care segăsesc în staţiile de autobuz.

Liniile care ajung până la baza canelurilorde pe calea de rulare asigură şi o aderenţă optimăla drum pe toată durata de viaţă a anvelopeipremium, chiar şi pe şosele ude.

Nu a fost modificat doar compusul de cauciucdin calea de rulare: o altă caracteristică nouă esteşi designul căii de rulare, cu un volum mare deuzură numit ”model volum plus”. Împreună,acestea îmbunătăţesc durata de viaţă a ContiUrban HA3 cu până la 20 % prin comparaţie cuanvelopele convenţionale de transporturi regionale.

Anvelopele Conti HA3 19,5 se pot folosi petoate punţile. Pentru marcarea adâncimii

posibile de recanelare, în calea de rularesunt integraţi indicatori de recanelare.Recanelarea le conferă anvelopelor odurată de viaţă mai mare şi orezistenţă sporită la rulare, ceea ceare un impact direct asupraeficacităţii preţurilor aferente unuiparc auto. Ca toate anvelopele deautobuz de a treia generaţie, şicarcasa anvelopei Conti Urban HA3R 265/70 R19,5 poate fi reşapată:Astfel, aceasta va putea fi folositădin nou, ceea ce oferă un avantajcompetitiv direct pentru companiilede transporturi urbane asupracărora se fac presiuni pentruscăderea costurilor.

Anvelopa Conti Urban HA3265/70 R19,5 prezintă simbolulM+S, ceea ce face posibilă folosireaacesteia de-a lungul întregului an înmulte regiuni din Europa.

Page 61: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

EEEEXXXXTTTTRRRRAAAA

Page 62: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201562

FLASH

Compania românească Falcon Electronics a începutlivrarea primelor sale sisteme originale de alarmă, care vorechipa modelele Renault Espace şi Kadjar. Sistemele dealarmă au fost proiectate, testate şi verificate de FalconElectronics, conform cerinţelor centrului de inginerie alRenault. Componentele sunt fabricate în China. Astfel, celmai mare importator şi distribuitor de accesorii electroniceauto a trecut în rândulfurnizorilor auto la nivelmondial.

Început ca un parteneriatla nivel naţional, colaborareaFalcon - Dacia s-a extins, laacest moment Falconacoperind 80% din necesarulde senzori de parcare pentrumodelele Dacia la niveleuropean. La baza acestor proiecte stă Departamentul deCercetare şi Dezvoltare Falcon. Acesta şi-a început activitateaîn domeniul aftermarket, cu proiectarea sistemelor desecuritate şi cu dezvoltarea de software personalizat pentruinterfeţe digitale care asigură compatibilitatea sistemelor

de securitate cu majoritatea modelelor de maşini europene.Furnizarea de senzori de parcare şi, ulterior, a sistemelorde alarmă au reprezentat tranziţia normală către poziţia deproducător de sisteme OEM – echipamente livrate directcătre producătorii de autovehicule.

Pentru viitor, Falcon Electronics îşi propune săexploateze tehnologiile din sfera asset managementului prin

crearea de sisteme desecuritate caremonitorizează stareaautovehiculului şi oferăinformaţii prin intermediulcomunicaţiilor prin satelit.Informaţiile furnizate vormerge de la localizarepână la imagini video alemaşinii.

Dezvoltarea acestui nou segment de business va ducela creşterea cifrei de afaceri a Falcon, care anii trecuţi a fostîn jurul valorii de 4,4 milioane de euro. În 2015, companiapreconizează o creştere de peste 10%, ceea ce va ducecifra de afaceri la 5 milioane de euro.

Sezon perfect pentrutransportatorii fotbaliști

Germania a aprobat taxareaautostrăzilor pentru autoturisme

Sisteme de securitate Falcon,livrate pentru Grupul Renault

Campionatul fotbalistic de elită al companiilor esteaproape de finalul sezonului 2014/2015. După ce auevoluat săptămânal pe terenul cu gazon artificial al AreneiAlexandreea Club din Bucureşti, cei aproape 1.000 jucătoricomponenţi ale celor aproape 40 echipe îşi vor desemnaîn curând laureaţii.

Dacă în primul eşalon trofeul Ligii Companiilor este caşi acontat de Renault Roumanie, eşalonul secund are dreptprincipale favorite echipe care reprezintă tot domeniultransporturilor.

Asociaţia SportivăRATB este lider în2A.Liga şi şi-a asiguratpromovarea în viitorulsezon al primei ligi, întimp ce AD Auto Totaldomină 2B.Liga şisperă într-un traseuperfect în meciurile debaraj pentru accedereaîn 1.Liga.

Detalii desprecompetiţiile organizatesub egida AFAN cu sprijinul Cargo&Bus, Cumpăna, Lotto şiAlexandreea Fitness&Spa se regăsesc pe site-ulLigaCompaniilor.ro.

Germania a adoptat luna trecută legea privindintroducerea de taxe pe autostrăzile locale pentruautoturismele din Germania şi din străinătate. Cuantumultaxei va depinde de clasa de emisii a autovehiculului şi va ficurpinsă între 22 şi 130 euro. Şoferii germani pot cumpăraun abonament anual de 130 de euro, dar o parte din sumăva fi compensată printr-o reducere a actualelor taxe pe maşini.În plus faţă de taxa anuală, şoferii străini vor avea posibilitateade a plăti pentru zece zile sau două luni de utilizare aautostrăzilor. Autorităţile din Berlin consideră că noua taxăva aduce anual aproape 500 de milioane de euro la bugetulfederal. Germania este ultima dintre principalele ţări de tranzitdin Europa în care şoferii de autoturisme nu plătesc pentrua circula pe autostrăzi. Autostrăzi gratuite pentru autoturismemai sunt în Danemarca, Estonia, Finlanda, Olanda,Liechtenstein, Luxemburg, Monaco şi Suedia.

Page 63: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

63

Opel dezvoltă de 30 de ani folii de camuflaj şicomponente artificiale pentru a păcăli spionii din industriaauto. Cea mai recentă creaţie a echipei de acoperire esteutilizată, printre altele, pentru noul Opel Astra: folia decamuflaj ”Cube” în alb şi negru. Opel speră să păstrezesecret designul şi interiorul modelului Astra recent dezvoltat,până la publicarea primelor fotografii.

Efectele 3D ale foliei de camuflaj ”Cube” lasă doar săse întrevadă contururile noului Astra, făcându-le să parăestompate şi derutând privitorii. Pentru a acoperi completun asemenea model sunt necesare între 60 şi 70 de folii.

Acestea sunt rezistente la loviturile pietrelor, la temperaturiextreme şi radiaţii UV. ”Cube” reprezintă deja a patrageneraţie de folii de camuflaj utilizate de Opel. La început,ideea era ca marginile cele mai vizibile să fie acoperite şifarurile să fie ascunse cu bandă de culoare galbenă şi roşie.La sfârşitul anilor '80, camuflajul a atins un nou nivel, parteafrontală şi cea din spate dispărând, de asemenea, subbanda de mascare. Prima folie de camuflaj Opel, cu unmodel în formă de peşti, denumită ”Fishies”, a fost utilizatăpentru Corsa C în 1999. Treptat, experţii în camuflaj auadăugat la folie componente din material plastic şi dinspumă, pentru a distorsiona complet aspectulautovehiculului. În cazul modelului „Flimmies”, utilizat printrealtele pentru modelul Astra din 2009, timpul necesar pentruacoperirea unui autovehicul a fost redus la două zile. Darfiecare porţiune trebuia să fie aplicată individual, pentruca mai târziu să fie necesar să fie îndepărtată printr-oprocedură minuţioasă. Tehnologia de imprimare serigraficăutilizată pentru generaţia a treia, „Wirries”, folosită între2011 şi 2013, asigura reducerea timpului de lucru necesarcu până la o zi. Folia putea fi aplicată într-o singură bucatăşi îndepărtată dacă era necesar.

Camuflajul, primul pas cătresucces pentru cei de la Opel

Microbuze noi pentru federațiileși cluburile sportive

Mercedes-Benz a pornit pentru a opta oară consecutivîn căutarea excelenţei la Festivalul Internaţional de FilmTransilvania, desfăşurat la Cluj-Napoca. ”Evoluţiacinematografiei în România este surprinzătoare, iar în fiecarean ne bucurăm să observăm că din ce în ce mai mulţi oameniparticipă la TIFF. Suntem încântaţi şi de reacţiile publicului,care asociază în mod natural Mercedes-Benz cuevenimentele care promovează excelenţa şi arta; iarparteneriatul nostru cu TIFF este o dovadă a faptului căsuntem alături de iniţiativele care susţin valorile care nedefinesc - pasiune, inovaţie, fascinaţie”, a declarat BorisBillich, CEO şi Preşedinte Mercedes-Benz România. Pentrual doilea an la rând, limuzina Mercedes-Benz Clasa C va fila dispoziţia invitaţilor, alături de eleganta Clasa E şi spaţioasaClasa V, iar autovehiculele Citan şi Sprinter vor oferi suportlogistic organizatorilor.

Mercedes-Benz, de opt ani întandem cu TIFF pentru excelență

FLASH

Ministerul Tineretului şi Sportului a recepţionat lunatrecută, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şiAdministraţiei Publice, o sută de microbuze şi autocare, carevor fi distribuite federaţiilor şi cluburilor pentru transportulsportivilor. Suma totală plătită pentru achiziţionarea celoro sută de vehicule se ridică la 3,62 milioane de euro, alte94 urmând a fi distribuite cluburilor sportive şcolare prinintermediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.Dintre vehiculele livrate, 30 sunt microbuze de 8+1 locuri,53 sunt microbuze de 16+1 locuri, 14 microbuze de 28+2locuri şi trei autocare de 58+2 locuri. Preţul de achiziţievariază de la 19.500 de euro pentru microbuzul de optlocuri şi până la 234.700 de euro pentru autocare.

Page 64: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201564

LANSARE

Renault ZOE estedisponibil pe piața locală

MMooddeelluull eelleeccttrriicc RReennaauulltt ZZooee aa ffoosstt llaannssaatt ooffiicciiaall îînnRRoommâânniiaa şşii rreepprreezziinnttăă vvâârrffuull ddee llaannccee aall tteehhnnoollooggiieeiiZZ..EE.. şşii aall iinnoovvaaţţiieeii RReennaauulltt.. AAcceessttaa ccoommpplleetteeaazzăă ggaammaaddee vveehhiiccuullee eelleeccttrriiccee RReennaauulltt,, aallăăttuurrii ddee KKaannggoooo ZZ..EE..şşii TTwwiizzyy,, pprreeţţuull ddee ppoorrnniirree ffiiiinndd ddee 2200..990000 ddee eeuurroo,, llaaccaarree ssee aaddaauuggăă cchhiirriiaa lluunnaarrăă aa bbaatteerriieeii..

Experienţa la bordul Renault ZOE este inedită, plăcută,confortabilă. Motorul electric sincron cu rotor bobinat, cu oputere de 65 kW, furnizează instantaneu cuplul maxim de220 Nm. Acceleraţiile şi reprizele sunt energice încă de laturaţii joase. Liniştea în timpul rulării şi acceleraţia liniarăfac ca timpul petrecut la volan să fie mai plăcut. Conceputca vehicul 100% electric, ZOE seduce printr-un design exteriorfluid şi minimalist, în timp de ambianţa interioară inspirărelaxare şi stare de bine, pentru un condus cât maiconfortabil.

Renault ZOE este vehiculul electric de serie cel maiperformant din lume în ceea ce priveşte autonomia, datorităsistemului exclusiv ”Range OptimiZEr”, care permitecreşterea autonomiei modelului cu 25%. Cu o arie de acţiunecare variază între 100 şi 150 kilometri, în funcţie de stilulde condus şi de condiţiile meteo, Renault ZOE are cea mairidicată autonomie din categoria sa. Această performanţă

este posibilă cu ajutorul ”Range OptimiZEr” careechipează toate versiunile Renault ZOE şi careregrupează trei inovaţii tehnice majore: sistemul derecuperare a energiei la frânare, de ultimă generaţie,pompa de căldură ce oferă un confort termic excelentîn interior, păstrând autonomia vehiculului şianvelopele EnergyTM E-V, o inovaţie dezvoltată deRenault şi Michelin, notată cu calificativul maxim A,pentru rezistenţă la rulare aderentă pe sol umed.

”ZOE înglobează expertiza tehnologică Renault ZeroEmissions într-un produs de serie accesibil şi 100%electric. ZOE este un reprezentant al noii mobilităţielectrice, perfect compatibil cu ritmul alert al vieţiicitadine. Începând de astăzi, modelul completeazăcoerent gama Renault Z.E. în România alături deKangoo Z.E. şi Twizy”, a declarat Ionuţ Gheorghe,

Director de Marketing Renault România, cu ocaziaevenimentului de lansare.

Perfect pentru zonele urbane, ZOE este şi un vehiculcare oferă un grad crescut de siguranţă. Modelul a obţinut5 stele la testele internaţionale EuroNCAP şi, totodată,punctajul maxim pentru siguranţa pietonilor. Renault ZOE selivrează împreună cu un cablu de reîncărcare care suportă

o putere de până la 43 kW (bornă trifazată 32 A), ce asigurăo încărcare completă în interval de o jumătate de oră.

În România, Renault ZOE este disponibil în douăversiuni: ZEN şi LIFE. Preţurile de lista pornesc de la 16.855euro (fără TVA) pentru versiunea LIFE şi 17.742 euro pentruversiunea ZEN, la care se adaugă costul lunar de închiriereal bateriei (între 79 şi 162 de euro). Din preţul de achiziţiese scade ecobonusul anunţat recent de Guvern (6.500 deeuro cu tichet Rabla inclus), ceea ce face ca preţul deachiziţie al maşinii să ajungă la circa 15.000 de euro.

Autonomia maximă oferită de Renault Zoe este de 210 kilometri,

considerată cea mai bună din categorie pentru un vehicul de serie.

Page 65: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

65

PREZENTARE

Noul Renault Trafic,disponibil în România

ÎÎnncceeppâânndd ddee lluunnaa ttrreeccuuttăă,,nnoouuaa ggaammăă RReennaauulltt TTrraaffiicceessttee ddiissppoonniibbiillăă ppeennttrruuccoommeerrcciiaalliizzaarree îînn RRoommâânniiaa,,ccuu lliivvrraarree iimmeeddiiaattăă ddiinn ssttoocc..PPrreeţţuurriillee ddee lliissttăă ppeennttrruuTTrraaffiicc CCoommbbii ppoorrnneesscc ddee llaa1199..550000 eeuurroo ((ffăărrăă TTVVAA))ppeennttrruu vveerrssiiuunneeaaAAuutthheennttiiqquuee LL11HH11 11,,66 ddCCii9900 CCPP,, iiaarr ppeennttrruu TTrraaffiiccFFuurrggoonn ddee llaa 1177..000000 eeuurroo((ffăărrăă TTVVAA)),, ppeennttrruu vveerrssiiuunneeaaAAuutthheennttiiqquuee LL11HH11 11,,66 ddCCii9900 CCPP..

Renault este din 1998 lidereuropean în domeniul vehiculelorutilitare uşoare şi dispune de trei uzine în Franţacare asamblează toate modelele din gamă:Kangoo la uzina MCA (din oraşul Maubeuge),Master la uzina SOVAB (din oraşul Batilly) şi NoulTrafic la uzina Sandouville. De luna trecută,Renault îşi completează gama de vehiculecomerciale uşoare cu noile modele RenaultTrafic: Noul Trafic Combi si Noul TraficFurgon.

Noul Trafic Combi este un partenerde încredere pentru traseele lungi. Modelul seremarcă prin modularitatea sporită oferită de cele 8 sau 9locuri în standard (cu banchete spate amovibile), dimensiunilegeneroase (portbagaj cu o capacitate de încărcare de 1.000litri pentru versiunea scurtă - L1H1 şi de 1.800 litri pentruversiunea lungă - L2H1) şi capacitatea sa de a se adaptautilizării profesionale sau familiale.

Conceput ca un veritabil ”birou mobil”, modelul dispunela interior de un ansamblu de echipamente ingenioase şi utile(suport pentru telefon şi tabletă, spaţiu destinat pentru laptop,suport pentru documente format A4 etc), oferind şi cel maimare volum al spaţiilor de depozitare de pe piaţa vehiculelorutilitare: peste 90 litri disponibili în 14 spaţii de stocare.

Noul Trafic Furgon prezintă progrese semnificative în ceea

ce priveşte spaţiulde încărcare,plasându-se calider în categorie.Mai practic şi maiorganizat,

modelul seevidenţiază princea mai mare

lungime de încărcarede pe piaţă, de 4,15 metri în

cazul versiunii L2. În plus, pentru amări caracterul practic, în noul Trafic şi-au făcut apariţia noisoluţii pentru transport, cum este cazul unei galerii interioare carepermite organizarea în bune condiţii a spaţiului de încărcare.

Noul Trafic este şi singurul furgon din categoria sa carepoate transporta, cu uşile închise, materiale care pot măsurapână la 3,75 metri în cazul versiunii L1H1 şi 4,15 metri în cazulversiunii L2H1.

La capitolul multimedia, Renault Trafic propune o ofertăvârf de gamă, R-Link Evolution, disponibilă în opţiune, cepermite conectivitate la Internet şi la vehicul, precum şi accesulla o serie de aplicaţii auto dedicate.

Noua gamă Renault Trafic beneficiază de o gamă demotoare economice şi performante. Sunt disponibile douăsoluţii de motorizare:

► cu supraalimentare simplă (un singur turbocompresorcu geometrie variabilă), care permite o economie de peste 1litru/100km (consum omologat conform reglementărilor învigoare) faţă de generaţia anterioară: dCi 90 şi dCi 115.

► Twin-Turbo (cu două turbocompresoare), care permitereducerea în medie a consumului sub pragul de 6 l/100 km(consum omologat conform reglementărilor în vigoare): EnergydCi 120 Twin Turbo/ Energy dCi 140 Twin Turbo.

Page 66: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201566

ANALIZĂ

Piața auto, în creștere înprimul trimestru al anului

ÎÎnn pprriimmeellee ttrreeii lluunnii aallee aannuulluuii 22001155,, ppiiaaţţaa aauuttoo ddiinnRRoommâânniiaa aa ccuunnoossccuutt oo uuşşooaarrăă ccrreeşştteerree ppee ttooaatteesseeggmmeenntteellee:: mmaaşşiinnii nnooii,, mmaaşşiinnii sseeccoonndd hhaanndd ddiinniimmppoorrtt şşii mmaaşşiinnii rreeîînnmmaattrriiccuullaattee.. EEssttiimmăărriillee ppeennttrruuaacceesstt aann ssuunntt ccăă ttrraannzzaaccţţiiiillee ccuu aauuttoottuurriissmmee ssăă ccrreeaassccăăccuu 1100--1155%% ffaaţţăă ddee aannuull ttrreeccuutt,, cceell mmaaii iimmppoorrttaannttssttiimmuulleett ffiiiinndd PPrrooggrraammuull RRaabbllaa.. DDaatteellee aannaalliizzaattee ssuunnttppuubblliiccaattee ddee DDRRPPCCIIVV şşii iinntteerrpprreettaattee ddee AAuuttoovviitt..rroo..

Tranzacţiile cu maşini noi din primul trimestru al anului,dar şi cele reînmatriculate, au cunoscut creşteri de 8% pefiecare segment. De asemenea, piaţa de maşini second handdin import a avut cel mai mare avans procentual dintre celetrei segmente analizate, existând posibilitatea ca totalul anualsă depăşească 200.000 unităţi tranzacţionate.

”Piaţa auto ar putea creşte ajutată de o revizuire acalculului pentru timbrul de mediu sau o plată eşalonată aacestuia. Astfel, tranzacţiile cu maşini second hand pe planintern ar putea reveni la o medie de aproximativ 30.000 unităţivândute pe lună, la fel ca în anii anteriori. De asemenea,această schimbare ar ajuta şi la o revenire a pieţei maşinilornoi. Evident este că blocarea tranzacţiilor din segmentul secondhand nu s-a reflectat în creşterea vânzărilor de maşini noi, aşacum se aşteptau iniţiatorii taxei. Mai mult decât atât, de laintroducerea taxei de primă înmatriculare în 2007, piaţa ascăzut constant până anul trecut”, a declarat Mihai Cune,Business Manager Autovit.ro.

Programul Rabla va avea un rol esenţial în creşterea pieţeimaşinilor noi în 2015, mai ales că numărul total de tichete a

crescut cu 5.000, iar cumpărătorii au posibilitatea de primirede ecobonusuri între 750 şi 2.500 lei pentru maşini cu emisiireduse, pentru electrice şi pentru hibride.

”O modificare a timbrului de mediu va ajuta la deblocareatranzacţiilor auto atât pentru maşinile la mâna a doua, cât şiale celor noi. Persoanele care au posibilitatea să achiziţionezeun autoturism nou au făcut-o şi o vor face în continuare. Celecare nu îşi permit acest lucru le vor păstra pe cele dejaexistente. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului căproprietarii trebuie să suporte valoarea taxei de mediu”, acontinuat Mihai Cune.

Pe Autovit.ro, cea mai mare platformă de anunţuri autodin România, în primele trei luni ale anului 2015, pondereamaşinilor de sub 5.000 de euro a scăzut, în timp ce pondereamaşinilor de peste 20.000 euro aproape s-a dublat. În topulmărcilor de maşini second hand tranzacţionate, Volkswagenrâmâne lider detaşat, urmat de BMW, Mercedes şi Audi.

Page 67: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

67

ANALIZĂ

Autovit.ro: Modalități destabilire a prețului corectpentru mașinile SH

ÎÎnn mmoommeennttuull îînn ccaarree uunn pprroopprriieettaarrssccooaattee llaa vvâânnzzaarree oo mmaaşşiinnăă,,aacceessttaa ttrreebbuuiiee ssăă iiaa îînn ccoonnssiiddeerraarreeoo sseerriiee ddee ffaaccttoorrii ccaarree îîll vvoorr aajjuuttaassăă îîşşii ccootteezzee aauuttoottuurriissmmuull llaa ssuummaaccoorreeccttăă şşii ssăă îîll vvâânnddăă îînnttrr--uunn ttiimmppssccuurrtt.. CCeell mmaaii iimmppoorrttaanntt eelleemmeenntteessttee aannaalliizzaarreeaa ssiittuuaaţţiieeii ppiieeţţeeii ddiinnaacceell mmoommeenntt şşii sseettaarreeaa uunnuuii pprreeţţrreeaalliisstt îînn ffuunnccţţiiee ddee nniivveelluull cceerreerriiiişşii ooffeerrtteeii..

Unul dintre cele mai importanteelemente în stabilirea preţului maşiniisecond-hand ţine de faptul că valoareaunei autovehicul nou scade dinmomentul în care a fost achiziţionat.Practic, din clipa în care a făcut primiikilometri, maşina nu mai poate fi considerată nouă, iar înprimul an deprecierea este cea mai mare, în general între 15şi 30%. Apoi valoarea scade cam cu 10-15% pe an, astfelîncât multe autoturisme pot ajunge în trei ani să valorezejumătate faţă de momentul cumpărării. Ideal este când o

maşina îşi pierde doar 40% din valoare după trei ani şi gravcând îşi pierde 60%.

În acelaşi timp, proprietarul trebuie să adauge la preţulpropus o marjă de negociere care diferă în funcţie de categoriadin care autoturismul face parte. La modelele de volum, marjapoate fi între 500 şi 1.000 euro, iar la modelele de lux, aceastapoate varia între 1.500 şi 2.000 euro.

De asemenea, în momentul vânzării, sunt dezavantajateautoturismele în culori neobişnuite, mai ales dacă este vorbade cele de volum, proprietarul putând să piardă chiar şi câtevamii de euro. Clienţii preferă nuanţele obişnuite în detrimentulcelor puternice precum verde deschis, portocaliu sau roz.

”În fiecare an peste 200.000 de maşini second-hand îşischimbă proprietarul în România, iar conform estimărilornoastre, peste jumătate dintre autoturisme sunt scoase lavânzare cu sume mai mici de 5.000 de euro. Cu toate acestea,pentru stabilirea preţului corect, fiecare proprietar trebuie săia în considerare o serie de detalii care îl vor ajuta să vândămai rapid maşina pe care o deţine, precum căutarea deanunţuri pentru maşini similare şi observarea preţurilor cerutede ceilalţi vânzători”, a declarat Mihai Cune, Business ManagerAutovit.ro.

Preţul unei maşini la mâna a doua este influenţat şi detimbrul de mediu. Dacă acesta trebuie plătit la revânzare,cumpărătorul va insista ca suma pe care o plăteşte să fie maimică pentru a compensa plata timbrului, care se poate situaîntre 500 şi 1.000 de euro pentru o maşină de volum.

Aşadar, cu cât sunt luaţi în considerare mai mulţi factori,cu atât proprietarul are şanse mai mari să-şi vândă rapidmaşina.

Page 68: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201568

PE sprijină trecerea sprebiocarburanți avansați

DDeeppuuttaaţţiiii eeuurrooppeennii aauu vvoottaatt lluunnaa ttrreeccuuttăăaaccoorrdduull iinnffoorrmmaall ccuu CCoonnssiilliiuull pprriivviinndd oopprrooppuunneerree lleeggiissllaattiivvăă ddee aa lliimmiittaapprroodduuccţţiiaa ddee bbiiooccaarrbbuurraannţţii ddeerriivvaaţţii ddiinnppllaannttee şşii ddee aa aacccceelleerraa ffoolloossiirreeaa ssuurrsseelloorraalltteerrnnaattiivvee,, ccuumm aarr ffii gguunnooiiuull ssaauurreezziidduuuurriillee,, ssaauu aa cceelloorr ccoommpplleett nnooii,, ccuummaarr ffii ccuullttuurriillee ddee aallggee..

Propunerea legislativă are ca scop şireducerea emisiilor de gaze cu efect de serăcauzate de utilizarea intensivă a terenului agricolpentru culturi destinate biocarburanţilor. ”Amreuşit să avansăm într-un dosar foarte tehnic,tehnologic şi ideologic”, a spus raportorul NilsTorvalds (ALDE, FI), după aprobarea proiectuluilegislativ de către Parlament. Torvalds nu ştie,totuşi, dacă legea este suficient de puternică:”Am avut obiective mai mari, aAtât în ceea cepriveşte reducerea emisiilor degaze cu efect de seră, câtşi progresul tehnologic.

Dacă Europa nuprogresează, va rămâne în urmă.Avem şi problema sistematică a minorităţii careblochează în Consiliu, care uneori se transformă în dictaturaminorităţii, cu statele membre care se tem de viitor”.Legislaţia actuală cere statelor membre ca, până în 2020, celpuţin 10% din energia consumată în transporturi să fieregenerabilă. Compromisul aprobat luna trecută prevede că:- prima generaţie de biocarburanţi (din recolte crescute peteren agricol) trebuie să reprezinte maximum 7% din consumulfinal de energie în transporturi, până în 2020;

► furnizorii de carburanţi vor raporta statelor membreşi Comisiei Europene nivelul estimat de emisii generate de

”modificarea indirectă a utilizării terenului” (ILUC), cumar fi eliberarea unor suprafeţe mai mari de terenpentru a creşte recolte agricole, necesare pentru a

echilibra pierderile de teren agricol în favoareaculturilor pentru biocarburanţi;

► comisia trebuie să raporteze şi să publicedate privind emisiile rezultate ca urmare a ILUC;► comisia trebuie să raporteze Parlamentuluişi Consiliului de Miniştri în ce măsură dateleprivind emisiile cauzate de ”modificarea

indirectă” sunt incluse în criteriile existente de sustenabilitate.Statele membre vor fi obligate să stabilească o ţintă

naţională, în maximum 18 luni după intrarea în vigoare adirectivei, pentru includerea biocombustibililor avansaţiîn consumul total din domeniul transporturilor.Biocombustibili avansanţi sunt cei din unele tipuri degunoi sau reziduuri sau din surse noi, cum ar fi culturilede alge. Legislaţia va trebui transpusă până în 2017.

Utilizarea terenului agricol pentru a produce recoltepentru biocarburanţi reduce suprafaţă disponibilă pentrurecoltele agricole. Acest lucru duce la nevoia de a eliberamai mult teren, de exemplu prin defrişări, pentru a cultivamai multe recolte agricole, acest proces fiind cunoscutsub numele de modificare indirectă a utilizării terenului.Defrişările, la rândul lor, cresc emisiile de gaze cu efectde seră, ceea ce ar putea duce în unele cazuri la anulareaparţială sau chiar totală a efectelor benefice ale utilizăriibiocombustibililor.

REGLEMENTĂRI

Page 69: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CCeell mmaaii mmiicc vvaann ddiinn ggaammaa MMeerrcceeddeess--BBeennzz eessttee aaccuumm şşiimmaaii aattrraaccttiivv.. MMooddiiffiiccăărriillee aauu ffoosstt ffăăccuuttee ppeennttrruu ttrreecceerreeaallaa ssttaannddaarrdduull ddee eemmiissiiii EEuurroo VVII,, iiaarr pprriinnttrree nnooiilleeooppţţiioonnaallee ssee nnuummăărrăă uunn ssccaauunn dduubblluu ppeennttrruu ppaassaaggeerr,,ssiisstteemm ddee nnaavviiggaaţţiiee ddiinn ffaabbrriiccăă,, ppllaaffoonn ppaannoorraammiicc ssaauuccaammeerrăă vviiddeeoo ppeennttrruu mmeerrssuull îînnaappooii..

Din această lună, toate modelele Mercedes-Benz Citanînregistrate ca autoturisme vor respecta standardul de emisiiEuro VI. De asemenea, cel care cumpără un vehicul comercialCitan va putea să aleagă versiuni Euro VI, cu mai mult de unan înainte ca acest standard să devină obligatoriu. Citanrespectă standardul Euro VI graţie modificărilor interne făcutela motoarele diesel şi a unui convertor catalitic. Ca urmare,nu este necesară tehnologia complexă SCR, aşa că şoferul nuva trebui să aibă grija folosirii de AdBlue.

Modelele Citan Euro VI vor veni în standard cu pachetul

BlueEFFICIENCY, care include funcţiastart-stop. Astfel, consumul modelelordiesel coboară până la doar 4,3 litrila 100 km în ciclul NEDC. Trecerea laEuro VI a adus şi o creştere de 20Nm a cuplului fiecărui motor, în timpce valorile de putere au rămasneschimbate. Astfel, motoarele dieseldezvoltă între 75 şi 110 CP şi între200 şi 260 Nm.

Graţie noilor echipamente opţionale,Citan are acum mai multe posibilităţide individualizare. Versiunile pentrupasageri cu ampatament lung pot fiechipate cu luminatoare deasupralocurilor faţă, care se deschidindependent. În partea din spateregăsim de asemenea o suprafaţăvitrată generoasă.

O altă noutate este scaunul dublupentru pasageri. Ambele scaunedispun de tetiere ajustabile peînălţime şi centuri de siguranţă în 3puncte, iar spătarul scaunului dinmijloc poate fi pliat pentru a se obţine

o măsuţă de scris. De asemenea, sub cele două scaune avemun compartiment de stocare.

Noul sistem de navigaţie dezvoltat pentru Citan sebazează pe un dispozitiv 1-DIN, cu un ecran senzitiv de 3,5inci. Echipamentul este completat de un port USB, slot pentrucard micro SD, interfeţe AUX şi Bluetooth şi radio digital DAB +.

Noua cameră video pentru mersul înapoi creşte siguranţăşi manevrabilitatea la viteze mici. Camera video este ascunsăsub suportul numărului de înmatriculare de pe uşa spate. Ease activează când este selectat marşarierul, iar imaginea esteproiectată în oglinda retrovizoare centrală. O altă noutatepentru modelele înregistrate ca vehicule comerciale estealarma antifurt ce se activează de la telecomanda de pe cheie.Pe lângă noutăţile tehnice, versiunea Citan pentru echipaj şi-a schimbat numele în Citan Tourer, adoptând nomenclaturafolosită la noua generaţie Vito.

69

PREZENTARE

Citan trece la Euro VI

Page 70: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201570

Goodyear susține CampionatulEuropean de curse de camioane

GGooooddyyeeaarr ccoonnttiinnuuăă ssăă sspprriijjiinnee CCaammppiioonnaattuull EEuurrooppeeaannddee CCuurrssee ddee CCaammiioonn FFIIAA:: ccoommppaanniiaa vvaa ffii ssiinngguurruullffuurrnniizzoorr ddee aannvveellooppee llaa ttooaattee cceellee 1100 eettaappee ddiinn sseezzoonnuull22001155.. AAcceessttaa eessttee cceell ddee--aall 1111--lleeaa aann îînn ccaarree GGooooddyyeeaarreessttee ffuurrnniizzoorr ddee aannvveellooppee ddee ccuurrssee ppeennttrruu aacceeaassttăăiinncciittaannttăă ccoommppeettiiţţiiee..

Anvelopele de curse de camion de la Goodyear îndimensiunea 315/70R22.5 sunt din nou singurele anvelopeaprobate de corpul de conducere al Campionatului Europeande Curse de Camion, Federaţia Internaţională de Automobilism(FIA). Anvelopele pentru cursele de camion de la Goodyear cevor fi furnizate pentru această competiţie au fost specialproiectate, dezvoltate şi construite pentru a oferi cea mai bună

performanţă posibilă unui camion de curse de 5,4 tone, careconcurează cu o viteză de până la 160 km/h. Furnizarea şisuportul tehnic pentru aceste anvelope va fi asigurat de TruckRace Organisation (TRO), la fiecare etapă a CampionatuluiEuropean de Curse de Camion FIA.

”Suntem încântaţi să fim furnizorii CampionatuluiEuropean de Curse de Camion pentru al 11-lea an consecutiv.Angajarea noastră în această cursă excepţională ne dăposibilitatea de a demonstra calitatea anvelopelor noastre decamion în general, mai ales că anvelopele noastre de camiondestinate curselor sunt construite folosind o bază a carcaseisimilară cu cea a anvelopelor noastre obişnuite”, a spusBenjamin Willot, Director Marketing Anvelope Comerciale laGoodyear Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. ”Este o platformăextraodinară pentru noi să arătăm puterea inovativă pe careo avem prin dezvoltarea unor anvelope de camion ce pot operaîn condiţii de cursă extrem de provocatoare”.

Omologarea ECE este o cerinţă obligatorie pentru oriceanvelopă de camion de curse, dar anvelopele de curse suntuna din excepţiile de la regula schemei de etichetare europene.Totuşi, dar anvelopele de camion de curse de la Goodyear îndimensiunea 315/70R22.5 au o rezistenţă la rulare egală cuo eficienţă a consumului de carburant cu rating B, conformetichetei europene, şi o aderenţă pe carosabil umed echivalentcu ratingul A, o aderenţă pe care puţine anvelope de camionobişnuite o pot atinge.

ANVELOPE

Dunlop echipează noul RenaultEspace

DDuunnlloopp aa aannuunnţţaatt ccăă cceeaa mmaaiirreecceennttăă vveerrssiiuunnee aa nnoouulluuiiRReennaauulltt EEssppaaccee vvaa ffii eecchhiippaattccuu aannvveellooppee DDuunnlloopp SSppoorrttMMaaxxxx RRTT îînn ddiimmeennssiiuunneeaa223355//5555RR1199 110011WW.. AAssttffeell,, DDuunnlloopp aajjuuttăă EEssppaaccee ssăăooffeerree ccoonndduuccăăttoorriilloorr aauuttoo oo eexxppeerriieennţţăă ddee ccoonndduussiinnssppiirraattăă şşii iinnttuuiittiivvăă..

Când a fost lansat pentru prima dată în 1984, RenaultEspace a revoluţionat lumea auto, fiind unul dintre primelemodele MPV de pe piaţă. Astăzi, noul Espace a evoluat,devenind un elegant crossover destinat pieţei europene.

Mult premiata anvelopă Sport Maxx RT este un produsdezvoltat cu ideea de performanţă în minte. Anvelopa oferădistanţe de frânare scurte, furnizează o aderenţă excepţionalăşi dă o stabilitate impresionantă prin utilizarea blocurilor

masive din umerii anvelopei. Anvelopa furnizează de asemeneaun profil eficient din punct de vedere al consumului decarburant împreună cu o construcţie mai uşoară din punct devedere al greutăţii.

Nick Harley, Managing Director la Goodyear Dunlop pentruEchipare Originală în cadrul departamentului de ConsumerTires EMEA, a declarat: ”Această anvelopă de ultra înaltăperformanţă montată pe Espace livrează o performanţăangajată şi flexibilă. Etosul Dunlop este a oferi produse deînaltă-performanţă care să se potrivească unui stil de viaţăperformant, iar această montare pe Espace ne permite săoferim conducătorilor auto o experienţă de condus intuitivăoriunde s-ar afla”.

Page 71: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

71

ANVELOPE

Nokian Tyres introduce primaanvelopă de iarnă clasificată AA

NNookkiiaann TTyyrreess,, cceell mmaaii nnoorrddiiccpprroodduuccăăttoorr ddee aannvveellooppee,, vvaa ooffeerriişşooffeerriilloorr ddee SSUUVV--uurrii ddiinn RRoommâânniiaa,,îînn ttooaammnnaa aacceessttuuii aann,, pprriimmaaaannvveellooppăă ddee iiaarrnnăă ddiinn lluummee ccaarreeoobbţţiinnee cceellee mmaaii bbuunnee mmăăssuurrăăttoorriippoossiibbiillee ddiinn ccllaassaa AA aa eettiicchheettăărriiiiUUEE aa aannvveellooppeelloorr,, îînn cceeeeaa cceepprriivveeşşttee aaddeerreennţţaa ppee ccaarroossaabbiill uuddşşii eeffiicciieennţţaa ccoommbbuussttiibbiilluulluuii..

Anvelopa modernă Nokian WRSUV 3 de la pionierul siguranţei petimp de iarnă şi a conduceriiecologice (mărime 265/50 R19 V)ţinteşte piaţa din România. Pentruşoferi, acest produs nou şirevoluţionar poate chiar să reducădistanţele de frânare cu până la 18

m pe drumuri ude şi să economisească combustibil cu pânăla 0,6 l/100 km.

Noua anvelopă se inspiră din cunoaşterea unică şi

desăvârşită a condiţiilor extreme şi a tuturor formelor pe carele îmbracă iarna, condiţii şi forme pe care dezvoltatorulanvelopelor de iarnă le-a acumulat în decursul timpului. NokianWR SUV 3 pune pe primul plan compusul de cauciuc NokianTwin Trac SUV Silica, creat pentru utilizarea pe SUV-urile grele,şi tehnologia Nokian Aramid Sidewall. Ele garantează faptulcă şoferii care se confruntă cu iarna schimbătoare din Româniase pot bucura atât de cea mai bună aderenţă pe zăpadă şipe carosabil ud şi de eficienţa combustibilului, cât şi demanevrabilitatea precisă combinată cu rezistenţa excelentă.Aceeaşi tehnologie va fi folosită pe viitor şi în alte anvelopede iarnă Nokian Tyres.

Inovaţiile principale ale Nokian WR SUV 3 reînnoit sunt:Compusul de cauciuc Nokian Twin Trac SUV Silica - aderenţăprecisă, rezistenţă excelentă la uzură, consum redus decombustibil; Tehnologia Nokian Aramid Sidewall - rezistenţăunică; Proiectarea profilului suprafeţei de rulare - senzaţie destabilitate la conducere, prevenirea eficientă a acvaplanăriipe zloată; Gheare pentru zăpadă - Aderenţă maximă pe zăpadă;Proeminenţele canalelor - manevrare controlată, fermă;Crestătura de blocare 3D - manevrabilitate mai bună, rezistenţămai mare.

Noi omologări ale pneurilorPirelli de înaltă performanță

PPnneeuurriillee PPiirreellllii ddee îînnaallttăă ppeerrffoorrmmaannţţăă ((ggaammaa UUllttrraa HHiigghhPPeerrffoorrmmaannccee)) aauu ffoosstt ssppeecciiaall aaddaappttaattee ppee mmăăssuurraannoouulluuii mmooddeell PPoorrsscchhee MMaaccaann şşii oommoollooggaattee ccaaeecchhiippaammeenntt ddee oorriiggiinnee ppeennttrruu PP ZZeerroo şşii PPiirreellllii SSccoorrppiioonnVVeerrddee AAllll SSeeaassoonn.. CCoommppaaccttuull SSUUVV ssppoorrtt PPoorrsscchhee sseebbaazzeeaazzăă aassttffeell ppee tteehhnnoollooggiiaaPPiirreellllii ppeennttrruu aa lliivvrraappeerrffoorrmmaannţţee ooppttiimmee îînn oorriicceeccoonnddiiţţiiii..

Michale Wendt, managingdirector al departamentului tehnical Pirelli Germania a precizat:”Aceste versiuni ale P Zero şiScorpion Verde All Season suntproduse croite pe măsură, specialadaptate caracteristicilor, dinamiciide condus şi sistemelor electroniceale noului Porsche Macan. Pentru a le indentifica, acestepneuri au un marcaj dedicat N0 pe flanc, ceea ce denotă căpneurile au fost special create pentru Porsche”.

Pirelli a obţinut următoarele omologări pentru pneurilede vară Pirelli P Zero din gama Ultra High Performance pentrunoul Porsche Macan (nume de cod PO-416): 22058 –265/40R21 101Y (ax faţă); 22057 – 295/35R21 103Y (axspate); 22060 – 265/45R20 104Y (ax faţă); 22059 –295/40R20 106Y (ax spate).

Pneul Scorpion Verde All Season a fostomologat pentru Porsche Macan în următoareledimensiuni: 22048 – 265/45R20 104V (ax faţă);22047 – 295/40R20 106V (ax spate); 22050 –235/55R19 101V (ax faţă); 22049 – 255/50R19103V (ax spate); 22052 – 235/60R18 103V (axfaţă); 22051 – 255/55R18 105V (ax spate).

Numărul de omologări în creştere subliniazăstatutul companiei italiene de furnizor de top pentrupneurile utilizate ca echipare de origine pentrusegmentele premium şi prestige. În 2014, Pirelli acrescut numărul de omologări cu şase procente la

nivel mondial. În total, companiei Pirelli i-au fost acordate 266de omologări noi pentru echipamentul de origine, dintre care213 au fost pentru segmentele premium sau prestige.

Page 72: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm06/201572

PREZENTARE

Mio Technology a lansatmodelul Spirit 7500 LM

MMiioo TTeecchhnnoollooggyy,, lliiddeerruull ppiieeţţeeii aauuttoohhttoonnee ddeeddiissppoozziittiivvee GGPPSS,, aa llaannssaatt llaa mmiijjllooccuull lluunniiiittrreeccuuttee mmooddeelluull MMiioo SSppiirriitt 77550000 LLMM ccuupprroocceessoorr MMSSttaarr MMSSBB22553311 ddee 880000 MMhhzz,, cceeaassiigguurrăă oo ppllaanniiffiiccaarree aa rruutteelloorr ddee ddoouuăă oorrii mmaaiirraappiiddăă îînn ccoommppaarraaţţiiee ccuu ggaammaa MMiioo SSppiirriittaanntteerriiooaarrăă.. MMaaii mmuulltt,, aacceessttaa bbeenneeffiicciiaazzăă ddeesseerrvviicciiuull ddee aaccttuuaalliizzaarree ggrraattuuiittăă aa hhăărrţţiilloorr,,LLiiffeettiimmee MMaapp UUppddaattee,, ccaarree ppeerrmmiittee cclliieennţţiilloorr ssăăpprriimmeeaassccăă ppâânnăă llaa 44 aaccttuuaalliizzăărrii ppee aann,, ppeettooaattăă dduurraattaa ddee vviiaaţţăă aa GGPPSS--uulluuii..

Software-ul GPS-ului Mio Spirit 7500 LM esteadministrat de o nouă platformă îmbunătăţită,respectiv sistemul Phoenix, versiunea 1.8, ceeficientizează reacţia de răspuns a interfeţei de navigare,pentru o călătorie la volanul maşinii fără surprize. Ecranultactil cu diagonala generoasă de 13 cm (5 inci) al nouluisistem de navigaţie permite un spaţiu de afişare mai mare,dar şi o vizualizare mai clară a hărţilor şi traseelor, şoferii evitândastfel ratarea unei ieşiri sau a unei schimbări de direcţie.

”GPS-ul Mio Spirit 7500 LM este rezultatul unui procesde dezvoltare amplu, bazat în mare parte pe feedback-ulutilizatorilor produselor noastre. Aşadar, ne-am concentrat peîmbunătăţirea modului în care GPS-ul ghidează şoferii cătredestinaţie, dar şi pe experienţa generală de utilizare anavigatorului”, a declarat Cosmin Dobranis, Country DirectorMio pentru România şi Ungaria.

Hărţile instalate pe GPS-ul Mio Spirit 7500 LM pot fiactualizate gratuit pe toată duratade funcţionare a acestuia, fărănici un cost suplimentar, datorităserviciului ”Lifetime MapUpdate”. Astfel, utilizatorii vorputea descărca de 4 ori pe ancele mai recente hărţi şi vor fimereu la curent cu noutăţiledin trafic. ”Acest serviciu esteîn continuare un punct fortepentru utilizatorii finali, careîşi pot actualiza absolutgratuit hărţile instalate peGPS. În plus, Mio 7500 LMvine cu multe funcţiiindisponibile pe sistemele denavigaţie integrate în autoturisme, precumcapacitatea de învăţare a stilului de condus al utilizatorului,dar şi folosirea informaţiilor colectate de la alţi şoferi pentrua optimiza ruta calculată, astfel încât şoferii să călătoreascămai rapid şi mai eficient”, a adăugat Cosmin Dobranis.

Rute optimizate

Mio Spirit 7500 LM încorporează funcţia ”IQ Routes” ceoptimizează ruta calculată prin folosirea unei baze de date cuinformaţii preluate de la milioane de şoferi, astfel încâtutilizatorii să ajungă repede la destinaţie, indiferent de oră.În acelaşi timp, mulţumită funcţiei ”LearnMe Pro”, cemonitorizează şi reţine stilul de condus al utilizatorului, şoferiibeneficiază de rute personalizate şi pot alege între cele mairapide, mai scurte, mai uşoare sau economice rute, în funcţiede preferinţe.

La sosire, GPS-ul Mio Spirit 7500 LM afişează automato listă de parcări disponibile, pe o rază

de 1 km în jurul destinaţiei, prinfuncţia de ”Asistenţă laparcare". Acesta înregistreazăşi coordonatele unde esteparcat autoturismul, permiţândşoferilor să identifice rapidvehiculul.

În plus, noul GPS Mio Spiritoferă asistenţă pentruîncadrarea pe banda corectă adrumului, vizualizare 3D,asistenţă vocală (anunţareanumelor străzilor), mod pieton,ghidare în tuneluri şi informaţiidespre rutele selectate. Şoferii pottesta gratuit timp de trei luni şiopţiunea ”Safety Camera Data”, ce

semnalizează apropierea decamerele de supraveghere a circulaţiei.

GPS-ul Mio Spirit 7500 LM este disponibil pe piaţa dinRomânia la preţul recomandat de 589 lei.

Page 73: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 74: Revista Cargo&Bus Iunie 2015

RO76INGB0000999904492583, deschisla ING BANK, sucursalaLacul Tei

Page 75: Revista Cargo&Bus Iunie 2015
Page 76: Revista Cargo&Bus Iunie 2015