Revista Postasul Martie 2013

8

description

Revista Postasul Martie 2013

Transcript of Revista Postasul Martie 2013

Page 1: Revista Postasul Martie 2013
Page 2: Revista Postasul Martie 2013

POªTAªUL412 ¦ 3

Actualitate

Principale caracteristici:

trimiterile sunt condiţionate de către EXPEDITOR pe des-tinaţii, conform bazei de date pusă la dispoziţie în acestscop de către Poşta Română

trimiterile sunt marcate cu data prezentării, data progra-mată pentru livrare (conform indicaţiilor expeditorilor) şinumărul de întregistrare imprimat în format cod de bare

trimiterile sunt evidenţiate pe trepte de greutate, pe bazăde borderou electronic, şi beneficiază de monitorizare pefluxul tehnologic

la destinaţie trimiterile se depun în cutiile poştale sau potfi livrate prin subunităţile poştale la căsuţele poştaleînchiriate

Poşta Română asigură gestionarea retururilor în sisteminformatizat

Poşta Română asigură controlul privind livrarea trimi-terilor prin Call Center sau operativ pe teren

Beneficii pentru EXPEDITOR:

IPost permite livrarea volumelor mari de documente peîntreg teritoriul României la o dată programată, conformopţiunii expeditorului

tarife avantajoase, pe trepte de greutate şi volummonitorizare şi control

raportări privind situaţia retururilor

Timp de circulaţie:

cinci zile lucrătoare de la data prezentării

– un nou serviciu de tip businessIPOSTC.N. Poşta Română vine în sprijinul societăţilor comerciale care au un număr mare

de trimiteri lunare cu un serviciu de livrare specială pentru documente. Serviciul având de-numirea de Ipost face parte din categoria serviciilor de tip Business şi se adresează clienţilor

care expediază lunar volume de minimum 30.000 de bucăţi.

Joi, 28 februarie, în zona Luncă din Reşiţa a fost inauguratun nou oficiu poştal. Subunitatea cu o suprafaţă de 135 metri pă-traţi se află situată pe Aleea Zadei (în zona Inspectoratului dePoliţie) şi este destinată în mod direct factorilor poştali.

Subunitatea are rolul de a aduna toţi factorii poştali de lacele două oficii, Reşiţa unu şi Reşiţa patru. Mai exact, este vorbade Oficiul de Distribuire Centralizată unde întreaga corespon-denţă va ajunge dimineaţa, iar factorii poştali vor pleca în terenmult mai repede. Prin urmare, scrisorile, citaţiile şi coletele vorajunge la client în timp util.

La inaugurarea Oficiului de Distribuire Centralizată au par-ticipat Adrian Matache, director Reţea în cadrul CNPR, SilviuHurduzeu, prefectul judeţului şi fost angajat al companiei, pre-

cum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale.Reprezentantul guvernului în teritoriu speră că, prin înfiinţareaoficiului poştal, cei care vor avea de câştigat sunt cetăţenii mu-nicipiului Reşiţa. „Deşi în această perioadă se vorbeşte despredesfiinţare şi restructurare, iată că, la noi în judeţ, se înfiinţeazăacest nou oficiu, ce preia factorii poştali de la oficiile 1 şi 4 şisper că, astfel, vor avea de câştigat în primul rând cetăţenii dinReşiţa. Adevărul e că marea bogăţie a Poştei Române este datăde reţeaua poştală şi de salariaţi“, a declarat prefectul Hur-duzeu.

„Sunt convinsă că primim tot timpul sprijin din partea au-torităţilor. Este o bucurie deschiderea noului sediu şi sperăm căaici se va face treabă mai bună, pornind de la programul delucru. Acesta va începe mai devreme şi, astfel, destinatarii trimi-terilor pe care le veţi duce vor fi mai mulţumiţi. Acestea vorajunge mai repede şi nici dumneavoastră, factorii, nu vă veţi maiîngrijora cu privire la valorile pe care le transportaţi“, a precizatMariana Petcu, şefa Oficiului Judeţean de Poştă Caraş-Severin.

„Unitatea se adresează tuturor clienţilor noştri, fie per-soane fizice, fie juridice, şi este una modernă şi la propriu, şi lafigurat. Sper că, astfel, vom aduce veniturile de care avemnevoie pentru a rămâne în topul încrederii românilor“, a amintitdirectorul Adrian Matache.

La oficiul nou inaugurat lucrează 41 de salariaţi poştali: di-rigintele, cinci oficianţi, doi casieri şi 33 de factori poştali. Aceş-tia din urmă vor avea un alt program de muncă. Se va lucra încondiţii optime pentru ca atât cetăţenii Reşiţei, cât şi salariaţiipoştali să fie mulţumiţi la sfârşitul zilei.

Un nou oficiu poştal în Reşiţa

Page 3: Revista Postasul Martie 2013

6 ¦ MARTIE 2013

Asociaţia „Milioane de Prieteni” şiCompania Naţională PoştaRomână au lansat proiectul „O

carte poştală, un bilet spre libertate”, careface parte din programul 'Libertate pen-tru urşi" derulat de Aociaţia „Milioane dePrieteni” şi care are drept scop salvarea tu-turor urşilor captivi din România. În cadrul proiectului,Compania Poşta Română va pune în vânzare, la oficiile poş-tale din judeţele Braşov, Covasna, Alba, Mureş şi Harghita,un set de cinci cărţi poştale „Liberty” care înfăţişează urşidin Sanctuarul de la Zărneşti. Cărţile poştale costă 2 lei, iar66% din fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea ul-timilor urşi rămaşi în spatele gratiilor, pe proprietăţi privateneautorizate şi în grădini zoologice care nu au posibilitateasă-şi extindă spaţiul conform normelor europene.

De la înfiinţarea sanctuarului, după o luptă de şapteani, în România încă mai există opt urşi ţinuţi în captivitatefără documente şi autorizaţii legale. În plus, în grădinile zoocel puţin 7-8 urşi sunt ţinuţi în cuşti ruginite, răbdând bolileşi lipsurile. Pentru ei desfăşurăm această campanie", a de-clarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane dePrieteni”. Pentru realizarea cărţilor poştale, asociaţia împre-ună cu reprezentanţii Poştei Române au selectat şase urşide la Sanctuarul „Liberty” din Zărneşti. Poveştile lor suntreprezentative pentru situaţia urşilor din România, iaripostazele în care au fost suprinşi în sanctuar sunt memo-rabile. Cristi şi Lidia, Yogy, Cleo, Maria şi Mura au trecut deun „casting” riguros, în care şi-au spus poveştile marcantedin viaţa anterioară (cea din spatele gratiilor cuştilor în careau fost nevoiţi să trăiască), după care au pozat în cadrulunui „professional photo session ”. Selecţia „vedetelor” nua fost uşoară. Toţi urşii din sanctuar sunt unici, însă po-veştile lor sunt asemănătoare. Există cel puţin cinci „tipare”prin care omul provoacă suferinţă animalelor: atracţii tu-ristice pe proprietăţi private, atracţiile grădinilor zoo, nu-merele cu animale de la circ şi partidele de vânătoare încare sunt ucise ursoaice cu pui. Echipa Sanctuarului„Liberty” a fost nevoită să aleagă şase eroi care vor lupta acumpentru eliberarea ultimilor 20 de urşi din grădinile zoolo-gice şi de pe proprietăţile private. Ei sunt personajele de pefaţa ilustratelor pe care Poşta Română le va comercializa înoficiile poştale din cele şase judeţe, pentru a strânge fon-durile necesare salvării urşilor de după gratii.

Mos Martinilor

Un proiect în beneficiul

,

Actualitate

Page 4: Revista Postasul Martie 2013

POªTAªUL412 ¦ 7

O ficiul Judeţean de Poştă Galaţi a organizat în luna febru-arie, în prag de Mărţişor, ca un omagiu adus mamei, unconcurs epistolar pentru copii şi tineri cu tema „Mamei, cu

toată dragostea”. Pe adresa Oficiului au sosit zilnic zeci de scrisori,astfel că, la sfârşitul lunii, numărul lor a depăşit 1.000.„Gândurile şidorinţele copiilor, mulţi dintre ei îndrumaţi şi coordonaţi de cadre

didactice, transmit, dincolo de mesajul lor către mamă, cele mai frumoase şi nobile sen-timente. Înălţătoare sunt dorinţele lor şi recunoştinţa faţă de cea care le-a dat viaţă şi leocroteşte fiecare pas. Cuvintele puse astfel într-un mesaj către mama ne demonstreazătuturor că inocenţa vârstei este unică. Iar mama, indiferent de vârstă, ne poartă cu gân-dul la cel mai frumos lucru din viaţa noastră şi de la ea am primit cel mai preţios dar,viaţa. Mulţumim tuturor cadrelor didactice care şi-au dat aportul. De asemenea, aducemmulţumiri şi doamnei profesor Anton Violeta de la Şcoala Gimnazială nr. 5, care a îndru-mat o parte din copiii cu abilităţi speciale în tehnica de quilling în a transmite mesajullor către mamă într-un alt mod decât prin cuvinte”, ne-a declarat Gina Predea, reprezen-tantul OJP.

La concurs au participat copii şi tineri cu vârsta de până la 15 ani. Lucrările au fostanalizate de o comisie de evaluare formată din reprezentanţi ai OJP Galaţi, care au sta-bilit câştigătorii concursului. După cum a declarat reprezentantul OJP în cadrul unui in-terviu, „tentaţia de a premia pe toţi micuţii care s-au remarcat prin talentul lor a fostde-a dreptul irezistibilă”. Astfel, cu sprijinul unor sponsori, şi anume Sindicatul PoştaRomână Galaţi, Maxim Publisher Bucureşti, SC Mornig Star Bucureşti şi Filco Brăila, pelângă lucrările câştigătoare, aceştia au mai premiat alte 30 de lucrări.

Instruirea angajaţilor este, potrivit specialiştilor în domeniulresurselor umane, cheia succesului unei organizaţii în perioade decriză economică. Este şi premisa de la care a plecat managementulC.N. Poşta Română în ceea ce priveşte planul de formare profe-sională pentru perioada ce va urma.

Astfel, la 1 februarie 2013, Poşta Română a depus la AgenţiaNaţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şiFormării Profesionale două proiecte ce prevăd absorbţia de fondurinerambursabile. Proiectele fac parte din Programul SectorialLeonardo da Vinci, având drept obiectiv atât promovarea, cât şicreşterea calităţii şi productivităţii muncii.

Acestea se vor desfăşura cu sprijinul a două mari administraţiipoştale, Royal Mail din Marea Britanie şi La Poste din Franţa care,prin intermediul serviciilor lor, vor oferi participanţilor sfaturile şiîndrumările necesare în vederea modernizării serviciilor pe carele prestează Poşta Română.

Primul dintre proiecte poartă denumirea de POSTACCES(Postal Operational Staff Training and Accounting ExperienceSupport) şi se adresează instruirii angajaţilor din aria operaţionalăşi economică, instituţia gazdă fiind, în urma acordului, Royal Mail.

Cel de-al doilea proiect se numeşte COLLEGIAl (Commercial

and Legal International Advices)şi se adresează angajaţilor din ariacomercială şi juridică, instituţiagazdă fiind, de data aceasta, LaPoste.

Cele două programe au în vedere aducerea de know-how şiinovaţie în Poşta Română, prin participarea la activităţi de for-mare iniţială şi continuă. Proiectele au ca finalitate dobândireade cunoştinţe, aptitudini şi calificari în scopul facilitării dezvoltăriiprofesionale şi personale.

Fiecare proiect va implica un număr de 30 de angajaţi care vorface deplasarea la administraţiile poştale partenere în grupuri decâte 7-8 persoane pentru o perioadă de câte două săptămâni.Suma totală la care se ridică cele două proiecte este de 183.420Euro, şi reprezintă cheltuieli cu transportul, cazarea, masa,pregătirea pedagogică, culturală şi lingvistică.

Rezultatele privind selecţia celor două proiecte vor fi făcutepublice în luna septembrie a.c. În cazul în care Poşta Românăobţine aprobarea din partea Agenţiei Naţionale pentru ProgrameComunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, aces-tea se vor desfăşura în perioada martie 2014 – august 2015.

Proiectele au fost dezvoltate de către angajaţi ai CNPR dincadrul Departamentului Cooperare Internaţională, Strategie şiPlanificare, cu sprijinul altor compartimente (DepartamentulResurse Umane, Direcţia Comercială şi Parteneriate, Direcţia Eco-nomică şi Dezvoltare, Departamentul Juridic, Direcţia Reţea).

Concurs epistolar pentru copii

Proiecte de instruire pentru angajaţii PoşTEI RoMâNE

„Mamei, cu toată dragostea”

Locul I: Ioana Gabriela Valciu –clasa a II-a, Şcoala Gimnazială Nr. 5 (desenşi quilling) şi Alexandru Gabriel Manea– Clasa a 6-a, Şcoala Gimnazială Nr. 28(epistole)

Locul II: Ionela Istrate – Liceul

Tehnologic Cudalbi (desen şi quilling) şiCornelia Mioara Lupoaie - Şcoala Gim-nazială Buceşti

Locul III: Georgiana Ramona Bul-garu - Şcoala Gimnazială Tudor Pamfilie –

Ţepu (desen şi quilling) şi GeorgianaApostu - Liceul Teoretic Paul Bujor Bereşti,Andra Diaconu - Şcoala Gimnazială Nr. 1Independenţa, Gabriela Barbu - ŞcoalaGimnazială Nr. 10, Claudia FrumuşiţaDrăgan, Andreea Lupu - Şcoala MihailSadoveanu, Viviana Andrea Mardare -Şcoala Gimnazială Elena Doamna CuzaVodă (epistole).

Vă prezentăm mai jos câştigătorii primelor trei locuri :

Page 5: Revista Postasul Martie 2013

8 ¦ MARTIE 2013

Analiză

1. În cadrul OPRM-urilor vor funcţiona numai agenţii şi CPR-uri;

2.Agenţiile poştale care au până în 5.000 de puncte inclusiv, sedesfiinţează ţinând seama de condiţiile geografice şi distanţapână la cea mai apropiată subunitate poştală (maxim 5 km);

3. În centrul de comună vor funcţiona agenţii complexe, cuactivitate de prezentare şi distribuire, respectându-se De-cizia 293/17 aprile 2009 a ANCOM, respectiv art.15 pct.3care stipulează că „Poşta Română are obligatia de a asigurapuncte de acces deservite de personal în care se potprezenta colete poştale, imprimate şi trimiteri de corespon-denţă cu dimensiuni nestandardizate, precum şi trimiteripoştale înregistrate, în toate unităţile administrativ – teri-toriale de bază (comune sau oraşe) având minim 1.500 delocuitori“;

4. În satele din componenţa comunei vor funcţiona agenţii dedistribuire ai căror salariaţii poştali (agenţi) vor efectua numaiactivităţi de colectare şi distribuire a trimiterilor poştale în con-formitate cu Decizia 293 a ANCOM, în completare fiind acti-vităţile ce derivă din contractele şi convenţiile CNPR, inclusiv

încasări facturi utilităţi;

5. Structura reţelei poştale va respecta organizarea teritorial-administrativă existentă (Legea 2/1968 reactualizată);

6. Localităţile deservite de fostele ghişee exterioare rurale cadistanţe poştale se vor transforma în agenţii, cu respectareaprevederilor pct.2

7. În cazul în care agenţiile care funcţioneaza în satele din com-ponenţa comunei nu se afla cuprinse în itinerariul Cursei Poş-tale Auto (CPA), schimbul de expediţie se va realiza la sediulagenţiei poştale aflate în centrul de comună;

8. Se vor efectua schimburi de expediţii şi cu agenţiile de dis-tribuire (cele care funcţionează în satele componente co-munei) numai în zilele cuprinse în perioada de achitare apensiilor;

9. Se vor respecta normele de SSM privitoare la activitatea des-făşurată de salariaţii poştali;

10.Agenţiile poştale, atât cele complexe cât şi cele de dis-tribuire, conform instrucţiunilor în vigoare se regăsesc în

subordinea OPRM-urilor.

RESTRUCTURAREA REŢElEI PoşTAlELa finele lunii ianuarie, în lo-

caţia Poştei Române de laTuşnad, a avut loc o şe-

dinţă de analiză a situaţiei com-paniei, cu precădere în ceea cepriveşte activitatea operaţională, lacare au fost prezenţi factori de de-cizie din centrala CNPR şi din terito-riu. Cu acest prilej au fost trecute în

revistă rezultatele economico-fi-nanciare şi au fost prezentate di-verse proiecte pe termen scurt şimediu. Una dintre cele mai impor-tante teme de dezbatere a fostreprezentată de restructurareareţelei poştale, atât cea din mediulurban cât şi din mediul rural.Reprezentanţii Direcţiei Exploatare

Poştală, respectiv Daniela Popa (Di-rector Executiv), Adrian Matache(Director Reţea) şi Iliana Căpraru(şef Departament Normarea Munciişi Optimizare Reţea) au expus prin-cipiile ce vor sta la baza acestui pro-ces şi au explicat celor prezenţi (şefide OJP) modalitatea în care se vaface acest lucru.

organizarea subunităţilor de tip agenţie poştalăPornind de la principiile enuntate anterior, pct.3 si 4, precum şi prevederile cap.III secţiunea A „organizarea Poştei

Rurale” din Instrucţiunea privind tratarea problemelor comune ale serviciilor poştale interne şi a normelor şi modificărilor ulterioare, se are în vedere a se defini următoarele tipuri de agenţii:

Principii privind restructurarea reţelei poştale rurale pentru subunităţi poştale de tip ghişeu exterior rural în agenţie poştală

Agenţie poştalăcomplexă

Caracteristică:îşi desfăşoară activitatea

în sediul de comună

Agenţie poştalăde distribuire

Caracteristică:îşi desfăşoară activitatea

în sate componentecomunei

Activitatea de prezentareÎncasări convenţiiActivitate comercială

Activitatea de colectare şi distribuireconform Deciziei 293 a ANCOMActivitate de distribuire conform con-tracte şi convenţii încheiate de CNPR

Activitatea de colectare şi distribuireconform Deciziei 293 a ANCOMActivitate de distribuire conform con-tracte şi convenţii încheiate de CNPRÎncasări convenţii

Page 6: Revista Postasul Martie 2013

POªTAªUL412 ¦ 9

Poştă & Poştaşi

Având în vedere o serie de fenomene ce au început să se mani-feste tot mai pregnant şi să influenţeze în mod negativ activitateaPoştei Române, respectiv:

scăderea traficului de trimiteri poştale – corespondenţă;scăderea numărului de drepturi de protecţie şi asistenţă socială

aflate în achitare;înregistrarea unui bilanţ negativ, din punct de vedere economic;pierderea unui segment important al pieţei serviciilor poştale,

atât din cauze obiective neimputabile Poştei Române, cum ar fipracticarea de către firmele concurente a unor metode/contractece au permis sustragerea de la practicarea unor tarife reglemen-tate, cât şi a unor cauze subiective, imputabile Poştei Române, cumar fi neadaptarea corespunzătoare la aceste provocări, în specialpe linia controlului cheltuielilor şi restructurării reţelei de sub-unităţi poştale,

începând cu anul 2010 au fost demarate o serie de acţiuni ce auvizat restructurarea reţelei de subunităţi poştale operative.

În contextul de mai sus, începând din anul 2010 şi până înprezent, s-a realizat o diminuare de aproximativ 20% a număruluitotal de subunităţi poştale operative.

În cursul anului 2013, ne propunem continuarea procesului derestructurare a subunităţilor poştale operative.

Restructurarea efectivă a reţelei prin desfiinţarea/comasareaunor subunităţi poştale operative se va realiza, în principal pe bazaurmătoarelor criterii:

1. rezultatul financiar total;

2. rezultatul financiar obţinut din activitatea de prezentare,după repartizarea veniturilor conform principiului 40% sereţine în calculul eficienţei activităţii subunităţii şi 60% sealocă celorlalte activităţi de prelucrare, transport, distribuireşi activităţi neproductive;

3. criteriul demografic, respectiv minim o subunitate poştalăla o populaţie de aproximativ 50.000 de locuitori;

4. subunităţi poştale amplasate în spaţii proprietatea Romtele-com, sau chiar închiriate de la terţi.

Pentru reşedinţele de judeţ, s-a stabilit un minim de douăpuncte de contact (oficii/ghişee poştale).

Rezultatul analizelor efectuate se reflectă în diminuarea numă-rului de subunităţi poştale din mediul urban cu aproximativ 27%,respectiv 203 subunităţi desfiinţate şi 7 oficii poştale transformateîn ghişee poştale.

Această diminuare a numărului de subunităţi poştale va con-duce la reducerea cheltuielilor (salarii, chirii, utilităţi, comunicaţii)cu aproximativ 3.700.000 lei, premisă pentru acoperirea deficituluimediu lunar înregistrat de Poşta Română.

Măsurile de restructurare din mediul urban vor trebui însoţite şide alte măsuri de restructurare, în special în mediul rural, precumşi în cazul Oficiilor Poştale Rurale Mecanizate.

De asemenea, vor fi avute în vedere şi structurile reprezentatede Centrele de Tranzit, precum şi, în final, aparatul administrativ.

Strategia de restructurare în mediul urban

Situaţia actuală Situaţia propusă

Situaţia actuală Situaţia propusă

Sat Corbu Vechideservit de ag.

Corbu Nou

ComunaMaxineni

Ghişeu exterior rural

ComunaVădeni

Ghişeu exterior rural

Sat PietroiuAgenţie

Sat BaldovineştiAgenţie

Sat CorbuNou

Agenţie

Sat VoieneştiDist. locală

GER

Sat LatinuDist. locală

GER

9,5 km

1,84 km

3,01 km

5,96 km 5,95 km

2,36 km

5,66 km

2,61 km

Sat Corbu Vechideservit de ag.

Corbu Nou

ComunaMaxineni

Agenţie poştalăcomplexă

Sat Corbu NouAgenţie poştală

de distribuire

Sat Voieneştideservit de ag.

Maxineni

Sat Latinudeservit de

ag. Maxineni

9,5 km

1,84 km

3,01 km

5,66 km

2,61 km

ComunaVădeni

Ghişeu exterior rural

Sat PietroiuAgenţie

Sat BaldovineştiAgenţie

5,96 km 5,95 km

2,36 km

Comuna Vădeni - Judeţul Brăila

Exemple de restructurare a reţelei rurale Comuna Maxineni - Judeţul Brăila

Page 7: Revista Postasul Martie 2013

POªTAªUL412 ¦ 19

"Gustul de ciocolată a fost încorporat în partea lipi-cioasă a timbrelor, sub forma unor uleiuri esenţiale decacao, care sunt eliberate atunci când timbrele suntlinse. Timbrele au şi un miros de ciocolată, care emanădin cerneala în care a fost adăugată fiecare dintre celecinci arome", au precizat reprezentanţii Bpost. Fotografi-ile de pe aceste timbre prezintă imagini cu ciocolată înformă de granule, praline, pastă, bucăţi şi batoane.

"Să găsim parfumul şi gustul ciocolatei negre, carecaracterizează ciocolata belgiană, nu a fost deloc uşor.

În cele din urmă, partenerii din acest proiect, care provindin patru ţări, Belgia, Germania, Olanda şi Elveţia, au co-laborat şi au găsit soluţia", afirmă Poşta belgiană.

"Nu este pentru prima oară când a fost emis un tim-bru poştal care are miros, însă acest simţ este de acumcombinat şi cu cel al gustului, iar acest fapt reprezintă opremieră absolută", au subliniat reprezentanţii belgieni.

Seria cu cele cinci timbre, destinate expedierilorinternaţionale, costă 6,20 euro. Tipărite în 107.600 deexemplare, ele vor fi puse în vânzare începând din25 martie şi vor putea fi achiziţionate inclusiv de pesite-ul www.bpost.be.

Deşi compania nu primeşte bani de la bugetul de stat, ea se su-pune controlului parlamentar, iar o astfel de modificare ar trebuiaprobată de Congres. Oficialii poştei susţin că aproape şapte din10 americani sprijină compania în demersul său de a reduce livră-rile la doar cinci zile pe săptămână.

USPS a înregistrat pierderi de 15,9 miliarde de dolari în anul fi-nanciar 2012, de trei ori mai mult decât pierderile de 5,1 miliardede dolari din 2011. Principala problemă financiară a companiei nuvine din fluxurile mai reduse de colete poştale, ci din costurile totmai mari cu contribuţiile la asigurări de sănătate pentru angajaţiicare urmează să iasă la pensie. Aceste cheltuieli au reprezentat11,1 miliarde de dolari; fără ele şi alte costuri cu forţa de muncă,USPS ar fi înregistrat pierderi de "doar" 2,4 miliarde de dolari, înscădere faţă de anul precedent.

În baza unei legi emise de Congres în 2006, compania poştalătrebuie să constituie un fond de 55 miliarde de dolari pentru cos-turile medicale viitoare ale angajaţilor pensionaţi, vărsând câte 5,5miliarde de dolari anual timp de 10 ani. Nici o altă agenţie guver-namentală americană nu este obligată să facă aceste plăţi. Oficialiipoştei au solicitat congresmenilor să rezolve situaţia anul trecut,însă sesiunea parlamentară s-a încheiat fără nici o măsură. Acestaeste motivul pentru care poşta încearcă să-şi facă "dreptate" sin-gură şi vrea să ia propriile măsuri de reducere a cheltuielilor.

Din 2006, USPS a tăiat costurile anuale cu 15 miliarde de dolari, aredus numărul poştaşilor cu 28%, adică 193.000 de angajaţi, şi a con-solidat peste 200 de oficii de sortare a coletelor. Deşi schimbarea deprogram de livrare va reduce puţin deficitul companiei, oficialii USPSau declarat că vor continua să insiste pe lângă congresmeni pentru acâştiga mai mult control asupra cheltuielilor şi a surselor de venituri.

Intră în lumea fashionului Pe de altă parte, USPS încearcă să-şi diversifice activităţile şi a

anunţat că se pregăteşte să lanseze o linie de articole de vestimen-taţie şi accesorii de lucru, după cum relatează AFP. În acest sens,USPS, care distribuie aproximativ 40% din corespondenţa mondială,a semnat un contract cu marca de îmbrăcăminte Wahconah Group,Inc., cu sediul în Ohio. "Acest acord va plasa Poşta în fruntea lumii înceea ce priveşte ţinuta profesională', a declarat directorul de licenţeal Poştei, Steven Mills. "Rain, Heat & Snow" ("Ploaie, căldură şi ză-

padă"), numele noii mărci, va produce mai ales vestimentaţie teh-nică pentru salariaţii noştri dar şi pentru cei doritori să se îmbracecu acest gen de produse", a adăugat Mills. Într-o primă etapă, va filansată o linie de vestimentaţie pentru bărbaţi, după care va urmao alta pentru femei. Deşi nu se aşteaptă la venituri substanţiale dinacest nou business, managementul companiei speră să îmbunătă-ţească imaginea instituţiei în rândul populaţiei americane.

Pentru a mai reduce din pierderi,

uSPS NU MAI LIVREAZă SâMBăTAUnited States Postal Services (USPS), compania naţională de poştă din SUA, care se confruntă de mulţi ani cu probleme

financiare grave, va renunţa la a mai livra scrisori şi pachete sâmbăta, pentru a economisi 2 miliarde de dolari anual, infor-mează Associated Press. Schimbarea se va face de-abia începând cu luna septembrie a acestui an, pentru a permite clienţilorrezidenţiali şi companiilor să se pregătească. Poşta americană a înregistrat în ultimii ani o încetinere a activităţii ca urmare a

dezvoltării comunicaţiilor electronice precum email-ul şi a concurenţei actorilor privaţi ca FedEx sau UPS.

Timbre... cu aromă de ciocolată

Page 8: Revista Postasul Martie 2013