Revista Postasul Iulie 2014

7

description

Revista Postasul Iulie 2014

Transcript of Revista Postasul Iulie 2014

Page 1: Revista Postasul Iulie 2014
Page 2: Revista Postasul Iulie 2014

POªTAªUL427 ¦ 3

Actualitate

Prin decizia ANCOM, Poşta Română a fost desemnatăfurnizor de Serviciu Poştal Universal pe teritoriul Românieifiind obligată să asigure distribuţia trimiterilor poştale dinsfera Serviciului Universal la tarifele şi în condiţiile stabilitede autoritatea de reglementare.

ANCOM va analiza impactul furnizării serviciilor din sferaserviciului postal universal asupra situaţiei financiare aPoştei Române. De asemenea, va evalua sarcina injustă (cos-turile suplimentare) și va decide, la cererea operatoruluipoștal, compensarea costului net, determinat de pierderilegenerate de furnizarea serviciului poștal universal.

Costul net al obligațiilor de serviciu universal se cal-

culează ca diferența între costul net suportat de un furnizorde serviciu universal, ca urmare a îndeplinirii obligațiilor deserviciu universal, și costul net al aceluiași furnizor de serviciipoștale. Asta în cazul în care și-ar desfăşura activitatea fărăa avea obligațiile de serviciu universal.

„Prin înaintarea raportului privind evaluarea efortului finan-ciar suplimentar, pe care Poşta Română îl face ca urmare aprestării Serviciului Universal, ANCOM are acum la dispoziţieo bază reală în vederea evaluării şi compensării costului net,rezultat din obligaţia Poştei Române privind prestarea Servi-ciului Poştal Universal”, a precizat Directorul General al Com-paniei Naţionale Poşta Română, Alexandru Petrescu.

Cota de compensare estimată la nivel european variazăîntre 2,2 % şi 6,5% din cifra de afaceri anuală a operatorilorpoştali desemnați ca furnizori de Serviciu Poştal Universal.

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale înRomânia, cu o cifră de afaceri în 2013 de peste 1,2 miliardelei şi operează printr-o reţea de peste 5.600 de oficii poştalecu acoperire naţională. Anual, compania procesează unvolum de sute de milioane de trimiteri poştale şi distribuiecătre cinci milioane de beneficiari drepturile băneşti afe-rente sistemului public de pensii, al asigurărilor sociale destat, pensii ale veteranilor de război, agricultori şi pensii mi-litare.

CNPR a CERutComPENsaRE la aNCom

Compania Naţională Poşta Română a raportat către ANCOM, la începutul lunii

iulie, evaluarea impactului economicrezultat ca urmare a obligaţiei de a presta

Serviciul Poştal Universal şi a depus cererea de compensare a sarcinii injuste

aferente anului 2013.

PostEurop (Asociaţia Operatorilor Poştali din Europa)organizează cea de-a XIII-a ediţie a concursului pentrudesemnarea Celui mai frumos timbru al anului 2014 depe Bătrânul Continent. Ediţia din acest an are ca temă„Instrumente muzicale naţionale”.

L a concurs participă unnumăr record de 58 deţări şi teritorii, printre

care şi România. Timbrul care nereprezintă în competiţie înfăţişeazăun instrument folcloric tradiţional,tulnicul, ţinut atât de mâinile unuiînger, imagine reprezentativă în icono-

grafia Mănăstirii Voroneţ, cât şi demâinile unei tinere, o gingaşă păstră-toare a vechilor obiceiuri şi tradiţii.

Câştigătorii vor fi desemnaţi înurma votului on-line, care sepoate exprima până pe 31 august2014 prin accesarea paginiiwww.posteurop.org/ europa2014.

Votanţii vor furniza un minim dedate (nume, prenume, adresa dee-mail, ţară) pentru a putea vota.

Rezultatele finale vor fi anunţate laPlenara PostEurop din data de 24septembrie 2014, programată aavea loc la Milano (Italia).

alege cel mai umos timu din EuropaPostEurop

Page 3: Revista Postasul Iulie 2014

4 ¦ IULIE 2014

Actualitate

la începutul acestui an, în cadrul Direcţiei Strategie,Cooperare şi Management Integrat a fost înfiinţat Compar-timentul Absorbţie şi Management Fonduri Europene.Misiunea principală a noii entităţi este să dezvolte şi săimplementeze proiectele cu finanţare nerambursabilă încompanie. Compartimentul identifică liniile de finanţarenerambursabilă pentru Poşta Română, în condiţiile în-cadrării în criteriile de eligibilitate. De asemenea, iniţiază şiparticipă la discuţii cu diferite instituţii şi companii naţio-nale şi internaţionale, pentru atragerea fondurilor neram-bursabile, prin dezvoltare de proiecte în parteneriat sauasigurarea grupului ţintă.

bENEfiCii ECoNomiCEÎn scurta perioadă de la înfiinţare, Compartimentul s-a

implicat deja în mai multe proiecte în urma cărora compa-nia va avea beneficii importante. Printre acestea, o eco-nomie la buget de aproximativ 450.000 de lei în urmainstruirii angajaţilor, dar şi evitarea amenzilor încasate dinpartea Poliţiei privind neîndeplinirea obligaţiilor de secu-ritate. Astfel, valoarea sancţiunilor primite de Poşta Românăîn perioada noiembrie 2013 – iunie 2014 a fost de aproxi-mativ 880.000 de lei. Un alt beneficiu semnificativ este ram-bursarea unor cheltuieli de aproape 100.000 de europentru organizarea anumitor evenimente şi decontarea de-plasărilor în străinătate. Aceste proiecte vor consolida re-laţiile cu partenerii sindicali şi cu cei externi şi vor permiteimplicarea companiei în tipuri de programe de genulCorporate Social Responsibility – CSR.

şasE PRoiECtE îN dERulaREla sfârşitul lunii iulie, Compartimentul Absorbţie şi Ma-

nagement Fonduri Europene lucra la şase proiecte, trei înderulare şi alte trei în curs de aprobare. Primul proiect aprobateste „Garanţii pentru tineri”, care constă în implicarea a apro-ximativ 400 de absolvenţi de liceu în activităţi ale PoşteiRomâne. Scopul este acela de a ajuta angajaţii Poştei înmunca lor, în intervalele orare cu activitate crescută. Funcţiilevizate sunt cele de oficiant, mânuitor valori, factor distribuitor,factor prelucrător şi arhivar legător. Acest program va aduceo economie la bugetul de salarii aferente funcţiilor de aproxi-mativ 1,8 milioane de lei, în condiţiile în care suplimentarea

PRoiECtE majoRE PE baNiEuRoPENi la Poşta RomâNă

FONDURIlE EUROPENE reprezintă osursă importantă de bani pentru oricestat membru, dar România n-a reuşit, dela aderarea la Uniunea Europeană în2007, să o exploateze eficient. Pentru acreşte absorbţia acestor bani, în ultimaperioadă s-au înfiinţat autorităţi şi orga-nisme speciale la nivel guvernamental,trend pe care l-a urmat şi Poşta Română.

Page 4: Revista Postasul Iulie 2014

POªTAªUL427 ¦ 5

Proiecte în cursde aprobare

Compartimentul Absorbţie şi Management Fon-duri Europene mai lucrează şi la o serie de proiectecare aşteaptă aprobarea. „Safepost Project” are caobiectiv creşterea securităţii poştale, prin inte-grarea unor soluţii inovative de scanare a trimite-rilor în cadrul procesului operaţional poştal. Încadrul acestui proiect, Poşta Română se va implica,la nivel european, alături de ceilalţi operatori poş-tali, fiind planificată inclusiv organizarea unei con-ferinţe anuale în Bucureşti din bugetul proiectului.Un alt proiect în curs de aprobare este „Instruireapersonalului de front-office”, prin Erasmus+. Acestaprevede instruirea a 20 de angajaţi din „front-of-fice”, prin crearea unei aplicaţii care să ofere salari-aţilor din sectorul poştal posibilitatea de a urmări,dobândi, extinde şi auto-evalua competenţelenecesare profesiilor lor. Şi managerii de oficii poş-tale ar putea fi, la rândul lor, instruiţi în cadrul unuiprogram Erasmus+. Obiectivul acestui proiect esteperfecţionarea a 20 de diriginţi, prin dezvoltareaunei aplicaţii care va folosi o bază de date inova-toare, pentru a încorpora problemele reale careapar zilnic într-un oficiu poştal. Toate aceste pro-iecte au scopul final de a dezvolta competenţeleangajaţilor Poştei, în beneficiul dezvoltării lor pro-fesionale şi al companiei.

personalului în perioadele aglomerate va fi asigurată de aceştitineri. Important de punctat este faptul că beneficiarii progra-mului sunt CNPR, BNS şi SlPR, Poşta Română fiind colaborator.Programul este în stadiu incipient de recrutare. Există 20 detineri doritori să participe în momentul de faţă, perspectivafiind de creştere în luna septembrie, când absolvenţii fără posi-bilitatea de a-şi continua studiile se vor întoarce din vacanţă.locaţiile alese în program sunt cele din Bucureşti, Focşani, Râm-nicu-Vâlcea, Târgu Jiu şi Craiova.

agENţi dE sECuRitatE PRofEsioNiştiUn al doilea program aprobat este cel care dă posibilitatea

instruirii a aproximativ 700 de angajaţi ai Poştei, prin accesareade fonduri nerambursabile, ca agenţi de securitate. Se vor evita,astfel, amenzile încasate din partea Poliţiei privind neînde-plinirea obligaţiilor legale de securitate. Programul poate aduceo economie de peste 188.000 de lei la bugetul companiei, iarfiecare angajat va primi o subvenţie din bugetul proiectelor deminimum 180 de lei şi maximum 420 de lei la sfârşitul imple-mentării cursului. Programul de instruire a început în 19 iulie2014, la Galati, urmând ca în luna august 2014 să demareze înBucureşti, Timiş şi Cluj. În septembrie 2014 programul va începeîn Iaşi, Suceava, Braşov, Sibiu şi Covasna.

Un alt program deja aprobat este acela de instruire a anga-jaţilor prin cursuri de operator introducere, prelucrare şi vali-dare date. Obiectivul proiectului este creşterea productivităţiipentru aproximativ 230 de angajaţi poştali, ca urmare a dez-voltării cunoştinţelor privind utilizarea programului MicrosoftOffice - Word şi Excel. Acest program poate aduce o economiede peste 200.000 de lei la bugetul companiei şi fiecare angajatva primi o subvenţie din bugetul proiectelor de aproximativ1.000 de lei. Calendarul de implementare a proiectului esteluna august a acestui an, în Bucureşti, Cluj şi Timiş.

Page 5: Revista Postasul Iulie 2014

Poştă & Poştaşi

8 ¦ IULIE 2014

totul a îNCEPut la gRădiNiţă Mihaela a urmat cursuri de pictură la Palatul Copiilor din

Râmnicu-Vâlcea, după care, în clasa a cincea, a fost admisă la liceulde Artă din localitate, specializarea pictură. „Încă din clasa a cincea,a participat la concursuri naţionale şi internaţionale, unde a obţinutnumeroase premii”, ne mărturiseşte tatăl Mihaelei.

Pasiunea tinerei artiste pentru artele plastice e mai veche decâtam crede, după cum ea însăşi ne dezvăluie: „Sunt pasionată de pic-tură de la grădiniţă. Îmi plăcea să desenez şi să pictez ca oricărui alt

copil. Într-o zi, educatoarea ne-a zis să desenăm un om, iar eu nuştiam cum. Când am ajuns acasă, am rugat-o pe mama să îmi de-seneze o fată. Era un desen banal, din forme geometrice, dar care de-finea, totuşi, formele umane. Din ziua aceea, mi-am petrecut timpuldesenând acea fată, îmbunătăţind-o, şi, uşor-uşor, am început să de-senez şi altceva.”

Cu toate că nu şi-a creat încă un stil propriu, lucrările Mihaeleireflectă o maturitate rar întâlnită la copiii de vârsta ei. „Încă suntla început şi mai am multe de învăţat. Nu mi-am format, încă, pro-priul stil. De obicei, lucrez decorativ şi îmi place să am o planşă abs-tractă, astfel încât, atunci când o priveşti, să îţi poti imagina orice”, ede părere ea.

PREţul suCCEsuluiMihaela se înţelege bine cu colegii de clasă. Chiar dacă a fost

aleasă şefa clasei, nu crede în invidia colegilor. le apreciază munca,aşa cum ei îi apreciază efortul de a se autodepăşi. „În cei patru anide când sunt la Liceul de Artă, am acumulat multe informaţii desprepictură şi am, deci, o experienţă puţin mai mare decât cei nou veniţi,experienţă pe care am câştigat-o prin muncă.”

Tatăl ei ne-a spus că, după ce termină de studiat materiile şco-lare, Mihaela rămâne şi pictează, de multe ori, şi după miezulnopţii. „Nu de puţine ori, ducându-mă la bucătărie, vedeam luminăla ea în cameră şi cu greu o convingeam că trebuie să se odihneascăşi că poate lucra şi a doua zi.”

Vorbind despre şcoală, am aflat că Mihaela are bursă de excelenţăla liceul de Artă. Este o elevă excepţională, relaţia cu profesorii este

mihaela (prima din stânga), alături de familie

T inere talentediN mEdiul Poştal vâlCEaN

Page 6: Revista Postasul Iulie 2014

POªTAªUL427 ¦ 9

foarte bună, iar aceştia o susţin şi o încurajează în demersul ei artis-tic. Contrar înclinaţiei către artele plastice, istoria artei şi designulvestimentar, materiile ei preferate sunt logica şi matematica. Aşa neputem explica de ce Mihaela îşi doreşte ca, în viitor, să îmbrăţişezeo carieră în domeniul arhitecturii.

două suRoRi talENtatEFiind încă o adolescentă, viaţa Mihaelei Simion nu înseamnă

numai pictură. „În afară de pictură, îmi plac literatura contemporanăşi psihologia. De asemenea, îmi plac filmele, ador călătoriile şi ieşirilecu prietenii. Printre altele, în timpul liber mă documentez despre cul-tura japoneză şi chiar am participat la un concurs de origami înRâmnicu-Vâlcea, la care am luat locul I.”

Marinela, sora cea mică a Mihaelei, are şi ea aptitudini artistice.Mai multe ne-a povestit tatăl ei: „La cei 13 ani ai ei, a suferit dejadouă operaţii pe cord şi a mers prin spitale vreo nouă ani. Din fericire,am avut şi suport financiar din partea companiei. E pasionată maimult de muzică şi actorie, dar şi de pictură, inclusiv pictură bizantină,asemeni Mihaelei.”

RădăCiNilE talENtului şi iNsPiRaţiaRevenim la Mihaela, curioşi să aflăm care este sursa ei de inspi-

raţie. Ne-a vorbit cu patos despre Salvador Dali, a cărui picturăsuprarealistă a impresionat-o profund. „Acest pictor mă inspiră prinpicturile sale abstracte dar, totuşi, realiste. Când le privesc cu atenţie,în minte îmi apar o mulţime de reprezentări. O altă sursă de inspiraţiepentru un posibil viitor în designul vestimentar este faimoasa CocoChanel, cunoscută pentru inovaţiile sale în acest domeniu.”

legat de talentul Mihaelei, este o întreagă poveste. Tatăl ei ne-arelatat: „Cred că Mihaela îl moşteneşte pe bunicul ei din parteamamei, care picta, în tinereţe, tablouri pe pânză. Vasile, tatăl meu,bunicul Mihaelei, a fost sculptor. Era tâmplar de meserie, dar sculptaşi uşi din stejar. Eu însumi am sculptat în tinereţe. De fapt, am talentşi la pictură, dar nu l-am dezvoltat.”

Cu gândul la părinţii ei poştaşi am întrebat-o, printre altele, dacămunca acestora a reprezentat, vreodată, pentru ea, o sursă de ins-piraţie. Uşor surprinsă, a zâmbit şi ne-a spus: „Până acum nu mă gân-deam să fac o lucrare cu acest subiect, dar mi se pare o idee bună. Viaţala poştă poate să fie o sursă de inspiraţie, în opinia mea, deoarece înemblema poştei există două culori, roşu şi galben, dintre care roşu esteo culoare primară şi cea mai puternică şi pigmentată din spectrul deculori. Se spune că nici o pictură nu este terminată dacă nu are măcaro pată de roşu.”

Din spusele ei, subiectele lucrărilor îi vin pe moment, idei pe carevisătoarea Mihaela le dezvoltă în imaginaţie atunci când observăceva care îi captează atenţia. „De cele mai multe ori, mă las purtatăde val şi îmi place să visez cu ochii deschişi. Pentru mine picturareprezintă un mod de exprimare şi de eliberare sufletească.”

Când vorbeşte despre pictură, cuvintele ei trădează ingenuitateaspecifică vârstei. „De ce îmi place pictura? Pentru că îmi place. Chiardacă, aparent, nu am un motiv pentru care pictez, aceste cuvinte mădefinesc. Atunci când prepar o culoare şi îmi place cum a ieşit mă simtde parcă aş fi ajuns pe culmea Everestului. În mod sigur, dacă primaculoare îmi place, lucrarea va ieşi bine.”

PREmii PEstE PREmiiCei care i-au însemnat drumul în toţi aceşti ani îi sunt, în conti-

nuare, aproape. Sunt oameni pe care Mihaela îi poartă în suflet şipentru care nutreşte respect şi admiraţie. Printre aceştia îi amintimpe Violeta Scrociop, profesor de pictură bizantină, sub îndrumarea

căreia a câştigat locul I pe ţară la un concurs de icoane cu tema „Sfân-tul Nectarie”. Tatiana Dumbravă i-a fost alături la un concurs inter-naţional din 2011, „Gheorghe Naum”. Nu o poate uita nici peMihaela Bobocu, profesor coordonator la Palatul Copiilor, pe TraianVoicescu, dirigintele ei, care i-a fost ca un părinte, sau pe ŞtefanBoicescu, sub îndrumarea căruia a câştigat locul I la secţia artă de-corativă în cadrul concursului naţional „Primăvara Artelor”, ediţia17, care a avut loc la Bacău, la începutul anului.

Printre alte premii obţinute de Mihaela Simion putem enumera:premiul I la concursul „Dual PC” organizat la Sibiu în 2011, premiul Ila concursul internaţional de pictură şi desen „Ilie Mărineanu”, ediţiaa V-a, decembrie 2011, premiul I la concursul interjudeţean „Să călă-torim împreună spre Betleem”, 2010, diplomă de excelenţă dinpartea Primăriei Municipiului Râmnicu-Vâlcea, premiul I la concur-sul interjudeţean „Un singur pământ”, 2010, locul I la concursulnaţional de protecţia mediului „Memorial Raul Surdoiu”, 2012, locul Ila concursul naţional „Un copil sănătos într-un mediu curat”, 2012.

Poliţia PRomovEază haRul vâlCENCEiImpresionaţi de talentul pictoriţei vâlcene, Inspectoratul

Judeţean de Poliţie Argeş, în colaborare cu Centrul Cultural Piteşti,a organizat vernisajul expoziţiei de pictură semnată MihaelaSimion. Prin intermediul comisarului şef Dănuţ Dinu i-a fost oferităo sumă de bani de la Asociaţia Umanitară a Poliţiştilor din Argeşpentru o lucrare care se va numi „Poliţişti la datorie” şi pe care in-tenţionează să o expună în cadrul instituţiei. „Ne-am gândit să pro-movăm talentul Mihaelei Simion, să demonstrăm că şi noi, poliţiştii,avem o latură umană şi că apreciem ceea ce e frumos. Avem datoria,ca oameni, să îi lăsăm pe cei ce vor să viseze, să o facă”, a declarat, cuocazia vernisajului, comisarul şef.

iCoaNElE, suflEtul mihaElEiAm lăsat pentru final înclinaţia Mihaelei pentru icoanele

bizantine. Este o pasiune pe care mama i-a insuflat-o încă demică. „Ştiind că mama e foarte credincioasă, m-am gândit să îi faccadou o icoană. Dar pentru asta am fost nevoită să mă înscriu lacursuri. Mi-a plăcut atât de mult să pictez icoane pe lemn, încât amînceput să lucrez şi acasă”, ne-a povestit ea.

Credem că cea mai potrivită încheiere este rezumată în cuvintelerostite de artistul plastic Constantin Samoilă: „O lucrare pe lemneste un lucru extraordinar de complicat. Pentru că sunt foarte multeoperaţiuni care trebuie făcute una peste alta până când artistul redă,în final, icoana. Cei care fac icoane au în suflet ceva frumos, înălţător.Când o privesc pe Mihaela, autorul acestor icoane, cu o figură atâtde blajină, de frumoasă, vreau să cred că, în sufletul ei, s-a născutDumnezeu.” (Ada Cojan)

Page 7: Revista Postasul Iulie 2014