revista Calea Crestina nr. 5, 2014

download revista Calea Crestina nr. 5, 2014

of 8

description

revista Calea Crestina nr. 5, 2014

Transcript of revista Calea Crestina nr. 5, 2014

CALEA CRETIN

Calea Cretin

Nr. 5; Anul: 5, Mai - 2014Moto-ul revistei:

Dar fiindc unii rmneau ncpnai i necredincioi i vorbeau de ru Calea naintea mulimii, Pavel s-a ndeprtat de ei, lundu-i cu el i pe ucenici. i n fiecare zi purta discuii n sala de prelegeri a lui Tiranus Fapte 19:9, Noua Traducere romneasc 2007.n Antiohia ucenicii au fost numii pentru prima oar cretini Fapte 11:26, Noua Traducere romneasc 2007.Cuprins: Restaurarea Evangheliei dup Matei la forma original! Nopile de veghe o manifestare a mndriei !!! Cine l-a omorat pe Goliat? Regele David sau Elhanan? Numrul de popoare un plan divin !

Restaurarea Evangheliei dup Matei la forma original!Primul care a aternut n scris Evanghelia (vestea bun) despre Cristos a fost Matei. Numele su este o form prescurtat a numelui ebraic: Matitia, care nseamn Dar de la Iehova. El a fost unul dintre cei 12 apostoli alei de Isus.

nainte s devin un discipol al lui Isus, Matei fusese ncasator de impozite, ocupaie pe care iudeii o dispreuiau, deoarece le amintea n permanen c nu erau liberi, ci sub dominaia Romei imperiale. Matei, fiul lui Alfeu, era cunoscut i sub numele de Levi. El a acceptat cu promptitudine invitaia lui Isus de a-l urma (Mat. 9:9; Mar. 2:14; Luca 5:2732).Dovezi despre scritorul ei: dei n evanghelia atribuit lui Matei nu se spune c el este scriitorul, mrturia remarcabil a primilor istorici ai bisericii susine lucrul acesta. De fapt, dintre toate crile antice, Matei este probabil singura carte al crei scriitor este recunoscut att de evident i unanim. nc din timpul lui Papias din Hierapolis (nceputul secolului alII-leae.n.), o serie de martori au confirmat c aceast evanghelie a fost scris de Matei i este o parte autentic a Cuvntului lui Dumnezeu. Versete din ea sunt citate de Iustin Martirul, de autorul Epistolei ctre Diognet, de Hegesip, Ireneu, Taian, Atenagora, Teofil, Clement, Tertulian i Origene.Scriitorii cretini vechi atribuie unanim pe cea dinti dintre cele patru Evanghelii: discipolului Matei. Dovezi interne arat ca aceasta carte a fost scris evident de un iudeu convertit la cretinism. Aa a fost Matei (Matei 9:9; comp. cu Marcu 2:14). Fiind vame nainte de chemarea lui ca discipol, el era obinuit cu pstrarea de rapoarte scrise, fr ndoial o calificare pentru cineva care compune o naraiune istoric. Referirea modest la sine cu prilejul mesei ce a luat-o Isus n casa lui (Matei 9:10; comp. cu Luca 5:29) este comparabil cu felul n care Ioan (Ioan 21:24) i poate Marcu (Marcu 14:51,52) se refer la sine i, deci, poate fi o mrturie cu privire la faptul c el este autorul primei evanghelii.Limba n care a scris Matei, Evanghelia: dovezile arat c iniial Matei i-a scris evanghelia n ebraica popular din timpul su, iar mai trziu ea s-a tradus n limba greac. [continuarea articolului pe pagina 2].

Restaurarea Evangheliei dup Matei la forma original![continuarea articolului de pe pagina 1]Teoria c ea a fost scris iniial n arameic limba caldeenilor, sau direct n greac nu are nici o baz istoric!

La nceputul secolului al III-lea, Eusebiu a citat cuvintele lui Origene cu privire la evanghelii: Mai nti a fost scris cea Dup Matei, ... pe care a redactat-o pentru credincioii provenii din iudaism, compunnd-o n limba ebraic.

ntr-o lucrare a sa, Ieronim spune: Matei, numit i Levi, care din vame a devenit apostol, a fost primul care a compus o Evanghelie despre Cristos n Iudeea, n limba ebraic i cu caractere ebraice, n folosul celor circumcii care au crezut. Unii scriitori cretini vechi: Papias 80-164 d.H.; Irineu 115-202 d.H.; Origen 185-255 d.H.; Ieronim 340-420 d.H.; Epifaniu 315-403 d.H., confirm c Matei a scris Evanghelia n limba ebraic.

Timpul i locul scrierii: chiar dac unii n prezent susin anul: 60, sau: 70-85, sau: 85-100, ca an al scrierii i ca loc Antiohia siriei; adnotrile de la sfritul unor manuscrise (de dup secolul alX-lead.H.) indic anul 41d.H.

Perioada posibil a scrierii Evangheliei este ntre anul 30 41 d.H. Eusebiu de Cezareea (265 339 d.H.) i Ieronim (340-420 d.H.) afirm c Evanghelia lui Matei a fost scris de acest apostol n Palestina, nainte de a pleca din ara Sfnt, spre a pleca s predice Evanghelia n alt parte i c el a fost primul care a scris o Evanghelie. Astfel el a scris-o foarte timpuriu, a fost primul evanghelist, nainte de Marcu i Luca i cu mult nainte de Ioan.

Faptul c a fost scris nainte de anul 70 D.H. cnd a fost distrus Ierusalimul reiese din genealogia pe care o conine, unde gsim linia legal de descenden a lui Isus ncepnd de la Avraam (Matei 1:1-17). Dac ea ar fi fost scris dup anul 70 aa cum susin unii, Matei nu ar mai fi avut acces la documentele cu genealogii din Ierusalim, care au fost distruse de romani.

Traducerea Evangheliei dup Matei:

Evanghelia dup Matei a fost scris iniial n ebraic. Cam pe la anul 140 d.H., Papias din Hierapolis, aa cum este citat de Eusebiu (Church History, III. 39, n Nicene and Post-Nicene Fathers, seria a II-a, vol. 1, p. 173, spunea c: Matei a scris oracolele (spusele) n limba ebraic i fiecare le traducea dup cum putea.

Astfel dac Matei a scris-o n ebaric, cu litere ebraice pentru credincioii iudei, ulterior ea a fost tradus de alii n greac, siriac, latin, copt, armean. Papias afirmnd chiar c fiecare a tradus cum a putut, ceea ce denot mai multe versiuni, ce nu sunt de o acurate sigur.

Restabilirea textului Evangheliei dup Matei:n prezent sunt patru surse de restabilire a originalului:

1) Textul ebraic pstrat n versiunile ebraice.2) Textul grecesc.

3) Traduceri ale Evangheliei lui Matei n alte limbi.

4) Citatele din scrierile Scriitorilor timpurii bisericeti.

Dup un studiu atent se pot observa dou probleme majore ce altereaz textul original!!!

I. nlocuirea de cuvinte:

Prima carte din Scripturile cretine este Evanghelia dup Matei, el a scris-o n limba ebraic. Cu siguran, Matei a inclus Numele Creatorului: YHWH (Iehova) n Evanghelia sa, nu a folosit nlocuirea cu Domnul, fcut n citire sulurilor (nu n scierea manuscriselor) de ctre evreii superstiioi. De unde tim?

n primul rand, era de neconceput ca un discipol al lui Isus, care urma pe Cel care este Adevrul (Ioan 14:6), s fi nlocuit tetragrama din citatele din Scripturile ebraice pe care el le-a citat n lucrarea sa, ceea ce ar fi nsemnat o falsificare a Scripturilor!!!Pe lng acest raionamentul logic sunt dovezi indirecte c Matei nu a nlocuit numele lui Dumnezeu YHWH cu Domnul cum ar fi:

Exist o versiune a evangheliei lui Matei n ebraic, a fost gsit ntr-o lucrare datat ntre al aselea i al noulea secol (cartea lui Nestor) i atribuit preotului Nestorius, n care nu apare Domnul (aa cum apare n manuscrisele de lb. Greac), ci apare expresia: Numele (n ebr. Hashem) n loc de obinuitul Domnul. Este evident c Numele (n ebr. Hashem) a fost gsit de evrei, ca cuvnt substitut n locul tetragramei iniiale!

Un alt manuscris n ebraic, din secolul XIV (mai precis 1380 d.H.) ce conine Evanghelia dup Matei pe nume: Shem -Tob. Acest manuscris a fost confiscat de Biserica Catolic de la evrei, i se presupune a fi o copie dup un manuscris din primele patru secole. Shem-Tob a copiat textul ebraic al lui Matei n lucrarea sa polemic ven bchan. n acest manuscris apare Numele divin n 19 pasaje, sub forma: HY, i se presupune a fi o prescurtare a tetragramei. Sau dup alii o abreviere a lui Hashem (Numele). Dar care a fost sursa acestui text ebraic? n alte dou manuscrise ebraice: DuTillet i Muenster din 1550 care conin tot Evanghelia dup Matei n ebraic, tetragrama este nlocuit cu un semn de trei yodhs sau puncte nchise ntr-un semicerc.

O alt dovad sunt manuscrisele aramaice, n Peshitta, care este o recenzie a lui Evanghelion da-Mapharreshe, fcuta din greaca de Aphraates n jurul anului 200 d.C., unde n loc de Domnul, apare forma: MarYah, adic Domnul Yah, n locul unde n greac este Kyrios.

Este normal s credem c Matei a folosit numele divin YHWH (Iehova) sub forma Tetragramei cnd a citat poriuni din Scripturile ebraice care conineau acest nume.

Unele texte nu pot fi nelese de cititor fr Numele divin.

De pild, n Matei 22:44, observai diferena dintre:

Traducerea D.Cornilescu: Domnul a zis Domnului Meu: ezi la dreapta Mea, pn voi pune pe vrjmaii Ti supt picioarele Tale?Scripturile Cretine 2013: Iehova a zis Domnului meu: ezi la dreapta Mea, pn ce am s pun pe dumanii Ti un scunel al picioarelor Tale.

Acesta este motivul pentru care traducerea: Scripturile cretine 2013 n Evanghelia dup Matei, conine numele Iehova de 18 ori, la fel ca versiunile n romn: Traducerea lumii noi (anul: 2000, 2006); Noul Testament Traducerea Fidel, prima (2007) i a doua ediie (2008). ncepnd cel trziu din secolul al XIV-lea, s-au realizat numeroase traduceri n ebraic ale Scripturilor cretine (Noul Testament). Ce au fcut traductorii acolo unde au ntlnit citate din Scripturile ebarice (Vechiul Testament) n care apare numele lui Dumnezeu? n multe cazuri ei au restabilit n text numele lui Dumnezeu.Exist evanghelia dup Matei n ebraic, realizat iniial de F.Delitzsch n secolul alXIX-lea, care are de 18 ori tetragrama, ct i alte 27 de lucrri n ebraic cu siglele de la J1 la J27, redate n introducerea de la Scripturile Cretine 2013, ce redau tetragrama.

S mergem n continuare la urmtoarea problemn:

II. Adugiri de fraze:

n continuare voi prezenta 5 astfel de adugiri de fraze, care schimb sensul unor texte sau adaug anumite erezii:1. Matei 5:44:

Traducerea Cornilescu: Dar Eu v spun: Iubii pe vrjmaii votri, binecuvntai pe cei ce v blastm, facei bine celorce v ursc, i rugai-v pentru ceice v asupresc i v prigonescScripturile Cretine 2013: Dar Eu v zic: Iubii pe dumanii votri, i rugai-v pentru cei persecutndu-v.

Fraza binecuvntai pe cei ce v blastm, facei bine celorce v ursc, nu apare n unele manuscrise, ea n realitate este luat din alte dou texte, din Luca 6:27,28, i adugat n predica de pe Munte descris de Matei.

Muli copiatori de-a lungul timpurilor au introdus cuvinte n plus pentru a influena nelesul textului n conformitate cu propria lor interpretare. Apoi, dac copiatorii au observat c vreun evanghelist prezint acelai eveniment sau predic prin cuvinte mai puine dect altul, ei au adugat n textul mai scurt, cuvintele care sunt redate n textul mai lung. Exemplu: La rugciunea Tatl Nostru, redat de Luca n c.11:1-4, copiatorii au adugat mai trziu cuvintele pe care aceeai rugciune le are n plus n redarea lui Matei n c.6:9-13.

2. Matei 6:13:Traducerea Cornilescu: i nu ne duce n ispit, ci izbvete-ne de cel ru. Cci a Ta este mpria i puterea i slava n veci. Amin!Scripturile Cretine 2013: i s nu ne duci n ispit, ci izbvete-ne de cel ru.Ultima fraz este o adugire, cele mai importante mss nu conin ultima fraz, aceasta fiind un adaos introdus de copiiti mai trziu.3. Matei 23:14:Traducerea Cornilescu: Vai de voi, crturari i Farisei farnici! Pentruc voi mncai casele vduvelor, n timp ce, de ochii lumii, facei rugciuni lungi; de aceea vei lua o mai mare osnd.Scripturile Cretine 2013: --

Tot acest verset este o interpolare n naraiunea biblic. Noua Traducere romneasc la n.s. explic: Cele mai importante mss nu conin acest verset.4. Matei 27:52,53:Traducerea Cornilescu: mormintele sau deschis i multe trupuri ale sfinilor cari muriser, au nviat.Ei au ieit din morminte, dup nvierea lui, au intrat n sfnta cetate, i sau artat multora.Scripturile Cretine 2013: --

n Manuscrisul Sinaitic nu apare: mormintele s-au deschis, i nici: au intrat.n manuscrisele existente care nu sunt timpurii, fiind vorba de manuscrise din sec IV d.C. i de dup sec. IV d.C. acest pasaj apare, ct i n scrierile unora din sec. II d.C., ceea ce denot c foarte devreme aceast interpolare s-a strecurat n textul sacru. De unde tim c Matei 27:52,53 este o interpolare?

Textul ridic multe probleme, ca de pild: care sfini au nviat? Cum i-au recunoscut oamenii c sunt sfini? De cei ceilali evangheliti sau scriitori ai Bibliei nu pomenesc episodul? De asemenea, nici Pavel sau alii, nu-l includ n argumentarea lor n ce privete: nvierea lui Isus i nvierea morilor? De ce Josepus Flavius istoricul evreu nu pomenete de o nviere a sfinilor din Scripturile ebraice? Cum, ar fi neglijat apostolul Petru s menioneze n discursul su la doar cincizeci de zile dup nvierea lui Isus, aceast dovad a nvierii n faa celor prezeni la Penticost? Ce au fcut sfinii nviai din ziua mori pn la o zi dup nviere, de nu s-au artat dect: dup nvierea Lui?!?

Ideea din acest pasaj apare n evanghelile apocrife, astfel, acest pasaj este luat probabil din ev. apocrife i interpolat dup unii la nceputul sec. II d.C. n Evanghelia dup Matei. Dumnezeu prin apostolul Pavel avertizeaz: nici s nu ia aminte la mituri i la genealogii fr sfrit, ca unele care duc mai degrab la nenelegeri dect la lucrarea lui Dumnezeu care este n credin. 1Timotei 1:14 GBV 2001.De fapt, conform adevrului, sfinii din Scripturile ebraice nu au putut nvia atunci, ei vor nvia la sfritul mileniului la partea de motenire (Apocalipsa 20:5; Daniel 12:13), ei ateapt s dobndeasc o nviere mai bun, dect o nviere pentru o via trectoare (Evrei 11:35-39).

Acest pasaj din Matei 27:52, 53, este o interpolare timpurie, cci n toate timpurile au fost oameni care i i vor ntoarce urechea de la adevr i se vor abate spre basme (2Timotei 4:4).5. Matei 28:19,20: Traducerea Cornilescu: Ducei-v i facei ucenici din toate neamurile, botezndu-i n Numele Tatlui i al Fiului i al Sfntului Duh. i nvai-i s pzeasc tot ce vam poruncit. i iat c Eu snt cu voi n toate zilele, pn la sfritul veacului. Amin.Scripturile Cretine 2013: Ducndu-v deci, discipolizai toate naiunile; nvndu-i s respecte toate cte v-am poruncit. i iat! Eu sunt cu voi n toate zilele, pn la sfritul epocii.

n cele mai bune manuscrise nu apare amin de la sfrit. Apoi cuvntul: i nu apare n textul grecesc, fiind adugat de Cornilescu!!! Scopul? Ca s adauge nvtura, pe cnd Domnul s-a referit tocmai la a face ucenici (discipoli) nvndu-i, nu cum red Cornilescu: i nvai-i pe ucenici!?!

De unde tim c fraza: botezndu-i n Numele Tatlui i al Fiului i al Sfntului Duh, este o interpolare?Conybeare un erudit n critica textual, declar: In cazul pe care l-am examinat (Matei 28:19), trebuie notat ca nici un singur manuscris sau o versiune mai antica n-a pstrat pentru noi o citare intacta. Dar asta nu e o surpriza pentru noi, aa cum Dr. C.R.Gregory, unul din cei mai mari critici textuali, ne aduce aminte ca manuscrisele Greceti ale textului Nou Testamental deseori au fost alterate de scribi, care au adugat citri care erau familiare pentru ei, i despre care credeau ca sunt adevrate citri.

Dr. CR Grigore, care se ocup cu critica textual ne amintete: manuscrisele greceti din textul Noului Testament au fost modificate de multe ori de scribi, care au pus n ele lecturi care le au fost familiare... (Canon i Textul NT 1907, pg.). 424.

S examinm n continuare cele patru surse de restabilire a originalului:

1) Textul ebraic pstrat n versiunile ebraice.Un Manuscris n ebraic, din secolul XIV (1380) ce conine Evanghelia dup Matei pe nume: ShemTob, red diferit Matei 28:19. Acest manuscris a fost confiscat de Biserica Catolic de la evrei, i se presupune a fi o copie dup un manuscris din primele patru secole. Profesorul George Howard, care a fcut cercetri ample cu privire la aceast chestiune, sugereaz c Textul ebraic al lui Matei copiat de Shem - Tob dateaz cam din primele patru secole ale erei cretine. (Vezi i New Testament Studies, volumul 43, nr. 1, ianuarie 1997, paginile 58-71). Profesorului George Howard, declar n urma cercetrilor i studiilor sale:

Cartea ebraic Sem-Tob a lui Matei este n cea mai mare parte textul exact al primei Evangheli acum existente. Acesta a suferit un proces de transmitere diferit dect greaca, deoarece a fost pstrat de ctre evrei, i, astfel, independent de comunitatea catolic. (George Howard, Evanghelia ebraic dupa Matei, Univ realizat de Mercer. Comunicat de pres Georgia, 1995, p.190). n acest manuscris ShemTob, textul din Matei 28:19,20 este redat astfel:

n ebraic:

Matei: 28:19: .Matei: 28:20: .Tradus n limba romn:

Matei: 28:19: Ducei-v nivMatei: 28:20:i nvai s continue toate lucrurile pe care eu vi le-am poruncit vou n etern.

Deci Domnul NU a vorbit aici de vreun botez n acest text!

Astfel Matei 28:19, nu vorbete de vreun botez n numele trinitii, ci porunca a fost: Ducei-v niv i nvai s continue toate lucrurile pe care eu vi le-am poruncit vou n etern.

n traducerea modern Evanghelia Ebraic dup Matei (ediia I - 1995, iar ediia II - 2000), versiunea aceasta biblic, e n ebraic paralel cu traducerea n englez, i este fcut de profesorul G. Howard, dup mai multe manuscrise ebraice ale Evangheliei dup Matei. Pe pagina X i XI a introducerii n Evanghelia ebraic a lui Matei, de G. Howard, prezint cele 9 manuscrise Shem-tob folosite n studiile sale, care sunt nou manuscrise separate ale versiunii Matei al lui Shem-tob. Cu excepia lui Shem Tob din 1380-1385 d.H, celelalte manuscrise sunt din secolele 15-17 d.H.

O alt filier ebraic este Evanghelia dup Evrei, care este Evanghelia ce o foloseau ebioniii o sect a cretinismului dup spusele lui Ieronim. n Volumul VI (6) - Texte coptice amestecate n dialectul egiptean superior, editat cu traducerile engleze aferente de E.A. WALLIS BUDGE. Acest volum dublu de 1490 de pagini, cuprinde textele care s-au gsit n 15 manuscrise, dup cum urmeaz: 6780, 6781, 6782, 6784, 6799, 6800, 6801, 6806 a, 7021, 7023, 7027, 7028, 7029, 7030, 7597. Din aceste manuscrise, 8 au fost scrise nainte de sfritul secolului X d.C., 5 n prima jumtate a secolului XI d.C., i doua n a doua jumtate a secolului XI d.C.

Acest volum, conine o discuie din secolul IV d.C., la pagina 637, o disput ntre patriarhul Cyrill (315-386 d.C.) din Ierusalim i un clugr pe nume Annarikhus ce deinea Evanghelia dup Evrei. Acest clugr a citat o fraz din Evanghelie, i anume: Mergei nainte n lumea ntreag i nvai toate naiunile n numele meu n orice loc. (Matei 28:19 cum e citat n: E. Bulge, Miscellaneous Coptic Texts, 1915, p. 637). 2) Textul grecesc:

Exist cteva zeci de manuscrise n greac i latin care susin aceast formul de botez, ns nici un manuscris nainte de conciliul de la Niceea (325 d.C.). Toate manuscrisele provin cel mai devreme din sec. IV d.C.

Este curios, c cu toate c n muzee exist manuscrise din sec. II i III d.H i mici fragmente din sec. I d.C.totui acestea nu conin partea cu Matei 28:19. Oare de ce? Nu tim dar se pot emite tot felul de ipoteze.

Apoi, aceste manuscrise, au n coninutul lor: botezul n Numele lui Isus (Fapte 2:38; 8:16; 10:48; 19:5; Romani 6:3; 1Corinteni 1:12,13; Galateni 3:27). Orice ncercare de armonizare este forat, ntre a scufunda n numele unei persoane sau n numele a trei persoane!!!

Tatl, Fiul i Duhul Sfnt sunt trei persoane, i au Nume distincte: Proverbe 30:4; Ap. 14.1; Ioan 16:13-15. Numele Tatlui: Iehova (Isaia 63:16); Numele Fiului: Isus (Matei 1:21); Numele Duhului Sfnt: Mngietorul (Ioan 16:13-15). Apoi, fraza trinitar din Matei 28:19, are o problem de gramatic a textului. n traducerea Noul Testament i Psalmii tiprit n 1993 de Societatea: Christliche Literatur Verbreitung, se spune la n.s.: Cuvntul botezndu-i nu se acord n gramatical cu naiunile (n gr. Neutru), ci cu cei care au devenit ucenici (botezndu-i n gr. Masculin)... Prin urmare, acest pasaj a fost modificat ulterior, dar fr a ine seama de gen, atunci cnd s-a interpolat fraza trinitarian.

3) Traduceri ale Evangheliei lui Matei n alte limbi. Conybeare mai afirm: In singurul Codice (versiune) n care am fi avut pstrat o versiune mai veche, i anume versiunea Siriac Sinaitic i n manuscrisul cel mai vechi Latin, paginile care conin sfritul lui Matei sunt disprute.( F.C. Conybeare).O alt lucrare declar: n ceea ce privete MSS greac., Nu exist nici unul dincolo de-al patrulea-lea [din secolul al patrulea, exist dou: Vaticanus i Sinaiticus --- AMBELE corupte.. Altele ...sunt de la 5a-lea i] n sus, i se pare clar, c partea sirian a Bisericii nu tia nimic de aceste cuvinte (Studii ale Cuvntului privind Duhul Sfnt, p. 48).

4) Citatele din scrierile scriitorilor timpurii bisericeti.

Printele istoriei bisericii cretine: Eusebiu sau Eusebius, episcop de Cezarea n timpul mpratului Constantin, a citat cuvintele Domnului n lucrrile lui de 17 ori dup cum urmeaz:

n greac: ,, , s .

Tradus n romn: Ducndu-v discipolizai toate naiunile n numele meu, nvndu-le s respecte toate cte v-am poruncit.

Eusebiu sau Eusebius, episcop de Cezarea n timpul mpratului Constantin, a citat acest pasaj n lucrrile lui de 17 ori. El a citat din versiunea Evangheliei dup Matei, luat de Ieronim de la nazarinienii (ebioniii), din oraul sirian: Berea, i apoi pstrat n biblioteca pe are o colecionase Pamfil la Cezareea (vezi lucrarea scris de Ieronim: De viris inlustribus cap. III).

Un alt printe al bisericii, Episcopul Aphraates (Aphrahat), care a trit n cca. 270 -345 d.H. i a scris n sirian mai multe lucrri, el citeaz ntr-o anumit msur asemntor cu Eusebiu, pasajul din Matei 28:19, el spune: i chiar Daniel a vorbit n ce privete piatra care e Cristos. Pentru c el a spus: Piatra este tiat din munte, nu manual, i a zrit o imagine, i toat ara (pmntul) e umplut() cu El. Acest lucru a demonstrat n prealabil cu privire la Cristos, c tot pmntul va trebui umplut cu El. ntr-adevr! de credina lui Cristos sunt toate marginile pmntului umplute, precum a spus David: de-sunetul Evangheliei lui Cristos a ptruns n tot pmntul. i din nou, El le-a zis, cnd ia trimis pe Apostoli: Ducei-v (naintai), facei discipoli din toate naiunile i ele vor crede pe mine.

Chiar dac citarea Episcopului Aphraates, este parial, ea nu pomenete despre botezul n Numele Tatlui, al Fiului i al Sfntului Duh.

Concluzie despre Matei 28:19:

Textul din Matei 28:19,20, redat corect ar fi:

V.19: Ducndu-v, discipolizai toate naiunile,

V.20: nvndu-le s respecte toate cte v-am poruncit. i Iat! Eu sunt cu voi n toate zilele, pn la sfritul epocii.

Este i logic c nu putem face ucenici sau discipoli prin botez, aa cum spune textul falsificat: Ducei-v i facei ucenici din toate neamurile, botezndu-i n Numele Tatlui i al Fiului i al Sfntului Duh. i nvai-i s pzeasc tot ce vam poruncit. Nimeni nu poate face ucenici botezndu-i, ca apoi s-i nvm s pzeasc tot ce vam poruncit !!!Ucenicii sau discipolii se fac prin nvtur, i doar dup aceea acetia sunt botezai. Conform Scripturii, deci devii ucenic prin nvtur cci este scris despre Domnul, c: Isus face i boteaz mai muli ucenici dect Ioan (Ioan 4:1). Este interesant c Scriptura nu spune: face ucenici prin botez? Nu prima dat Domnul Isus fcea ucenici prin nvtur i apoi dup ce deveneau ucenici, dup ce l urmau, i boteza!

Ucenicizarea se face prin nvarea adevrurilor nceptoare ale lui Cristos, a doctrinelor elementare a adevrului (Evrei 6:1,2), a poruncilor Domnului (Matei 28:20), i apoi prin mplinirea lor n via, din dragoste i prin credin (Luca 6:40; Galateni 5:6). Aa i vei arta dragostea fa de Mntuitorul Isus (Ioan 14:15,21-24; 15:10-14; 1Ioan 5:3).

Atunci nelegem ce a vrut s spun Domnul n Matei 28:19, ca apostolii s mearg s fac discipoli (ucenici) din oamenii tuturor naiunilor, i s i nvee pe acetia tot ceea ce El, le-a poruncit lor. Apoi dup ce ei pzesc poruncile i astfel au devenit discipoli ai lui Isus, oameni care l urmeaz, urmau s fie botezai. Astfel ei devenind discipoli ai Lui prin nvtura Domnului pe care o urmau, trebuia ca i ei, la rndul lor, s fac discipoli. De ce? Pentru c una dintre poruncile Domnului pe care ei au nvat-o este: Ducndu-v, discipolizai toate naiunile. Cum puteau ei s-o mplineasc? nvndu-i i ei pe alii, tot ceea ce Domnului Isus a poruncit! i astfel fiecare nou discipol, urma s fac ali discipoli prin nvtur, ascultnd de porunca Domnului de a merge i a face discipoli (ucenici).

Acesta este sensul adevrat al textului din Matei 28:19. Poruncile Lui din Evanghelii, sunt doar cteva i au legtur cu fundamentele vieii de cretin, nu sunt lucruri neimportante care putem s le nvm dup botez, ci tocmai aceste porunci trebuie predate omului nainte de botez spre a deveni discipol!

Dumnezeu a poruncit ca nc n prima parte a Bibliei, n legea lui Moise, s se consemneze urmtorul avertisment: S nu adugai la cuvntul pe care vi-l poruncesc eu i s nu scdei din el, ca s pzii poruncile Domnului Dumnezeului vostru pe care vi le poruncesc...Luai seama s facei orice lucru pe care vi-l poruncesc; s nu adugai la el i s nu scdei din el (Deut. 4:2; 12:32 GBV). El tia c tendina omului este s scoat sau s adauge la Cuvnt, fie falsificnd Cuvntul scris, fie nerespectndu-l n ntregime.

Acelai avertisment s-a dat i n Proverbe 30:6, i n Apocalipsa 22:18,19.

i ntradevr unii copiatori de-a lungul timpurilor au introdus cuvinte n plus, pentru a influena nelesul textului n conformitate cu propria lor interpretare (vezi de pild: 1Ioan 3:13b; Efeseni 5:30b).Adunarea lui Dumnezeu are datoria i repsonsabilitatea, s apere Cuvntul inspirat, s-l pstreze nealterat i s demate i s scoat cuvintele strecurate pe furi, acele erezii nimicitoare care l tgduiesc pe Stpnul care i-a cumprat (2Petru 2:1).Nopile de veghe o manifestare a mndriei !!!

Pentru c voi toi suntei fii ai luminii, i fii ai zilei; nu suntei ai nopii, nici ai ntunericului. 1Tesaloniceni 5:5.

Auzim de aa zise-le: nopi de veghe, la care particip oameni, care apoi se laud c au stat n veghe pn diminiaa.

Ei ncearc s gseasc un suport prin textul din Matei 26:40: vine la discipoli, i i gsete dormind; i i zice lui Petru: aa deci! Nu ai fost n stare o or s vegheai cu Mine?! Dar Domnul aici se refer nu la o or programat dinainte, ci la faptul c discipoli cnd avea mai mare nevoie de ei, ei au dormit i nu au mijlocit pentru Fiul ca Dumnezeu s-l ntreasc n ncercarea i tulburarea prin care trecea!

n contrast, nopile de veghe penticostale, nu este o veghere a unora asupra altora, ci este un spectacol, se caut s se umple timpul cu ceva (predici, cntri, poezi, etc.), interesul lor este mndria c au stat o noapte la programul lor religios, ca apoi s se laude, ei nu sunt interesai de nevoile reale: spirituale, sufleteti ale oamenilor care particip, la problemele din viaa lor. Numai atunci ar fi cu adevrat veghere asupra altora!Din ce duh s-a nscut aceast lucrare?

Cretini adevrai tiu cnd se adun, dar nu tiu cnd se sfrete prtia, cci ei nu sunt Dumnezeu ca s stabileasc mai dinainte c ntrunirea va dura toat noaptea, ca s poat face reclama dinainte i s invite oamenii la: noaptea de veghe.

Cei nscui de sus sunt ca i Vntul care sufl ncotro vrea, i auzi sunetul lui; dar nu tii de unde vine, i unde merge. Astfel este tot cel nscut din Spirit. Ioan 3:6.

Vedem un exemplu nu tii de unde vine, i unde merge pe Filip care a prsit prin cluzirea Spiritului Sfnt trezirea spiritual din Samaria i a fugit dup crua famenului etipian ca s-i predice evanghelia despre Isus Cristos (Fapte cap. 8).Apoi vedem exemplul carului lui Iehova Dumnezeu, cu cele patru roi care oricnd pot schimba direcia i pot merge n direcia artat de Spiritul (Ezechiel cap. 1).Dar cei ce merg la noaptea de veghe sunt dumnezei ei tiu dinainte lucrarea, timpul, ct va dura i anume o noapte!!!!

Dar cretini se pot strnge ziua, se pot nchina jumate de zi ca i poporul lui Dumnezeu din vechime (Neemia 9:3). i chiar dac se prelungete ntrunirea pn la miezul nopi sau pn n zori (Fapte 20), cretinii nu tiu dinainte acest lucru, ci Capul lor Isus Cristos hotrte ct se va ntinde prtia!

A face reclam dinainte la o noapte, denot mndrie, i nu Spiritul lui Cristos care ne cheam la prtia cu capul ct dorete El, i ct nevoie are turma, i El nu i cheam la spectacol, la umplutur, ci la mplinirea cu adevrat a nevoilor turmei Lui.

Aceast lucrare nebiblic a nopilor de veghe, care nu-i are izvorul din cretinism, ci din rtcire, vine dintr-un duh de mndrie!

Cine l-a omorat pe Goliat? Regele David sau Elhanan?n textul din: 1Samuel 17:45-51, se arat cum David, fiul lui Isai, ce era pstora la oi, a omort pe uriaul Goliat cu o piatr azvrlit de o pratie i apoi i-a tiat capul cu sabia uriaului.

ns n pasajul din 2Samuel 21:19, se spune: A mai fost o btlie la Gob cu Filistenii. i Elhanan, fiul lui Iaare-Oreghim, din Betleem, a omort pe Goliat din Gat, care avea o suli, al crei mner era ca sulul de esut. 2Samuel 21:19, Biblia Cornilescu.Acum cine la omort pe Goliat? David sau Elhanan???

Un text paralel cu cel din 1Cronici 20:5, n versiunea Septuaginta, ne explic, Cornilescu l red astfel:

A mai fost o btlie cu Filistenii. i Elhanan, fiul lui Iair, a ucis pe fratele lui Goliat, Lahmi din Gat, care avea o suli al crei mner era ca un sul de esut. Conform cu Septuaginta acesta a fost fratele lui Goliat i nu nsui Goliat!!! Astfel Biblia explic Biblia, un verset un alt verset!!!Numrul de popoare un plan divin !Iehova Dumnezeul Creator, descoper c pn la Turnul Babel, toi oamenii de pe pmnt aveau o singur limb. Din cauz c ei nu au dorit s mplineasc planul lui Iehova de a umple pmntul (Geneza 1:28), ci au dorit s construiasc un turn i s locuiasc n umbra turnului, dorind s-i fac un renume, Dumnezeu a ncurcat limbile oamenilor (vezi Geneza 11:1-9).

Tatl ceresc cnd a vzut planul oamenilor de a-i construi turnul, a fcut un plan de a rspndi pe oameni pe toat suprafaa pmntului, iar planul Su a constat n primul rnd, n a construi cete de ngeri, i apoi a face popoare dup numrul ngerilor.

De unde tim lucrul acesta?

n pasajul din Deuteronomul 32:8 (Noua Traducere Romneasc, sigla: NTR) traduce astfel: Cnd Cel Preanalt le-a dat neamurilor motenirea, cnd i-a desprit pe fiii oamenilor, El a aezat hotarele popoarelor dup numrul fiilor lui Israel. La nota de subsol se explic: TM; Q: fiilor lui Dumnezeu; LXX: ngerilor lui Dumnezeu.n Bibliile bazate pe Septuaginta: Versiunea Bartolomeu Anania, Biblia Ortodox, Biblia Regele Carol II, se red cu dup numrul ngerilor lui Dumnezeu.n Textul masoretic (sigla: TM) i n Manuscrisele de la Marea Moart (sigla: Q), apare: fiilor lui Dumnezeu referindu-se la numrul ngerilor aa cum red versiunea greac: Septuaginta.ns ce a nseamnat acest plan?ngerii sunt organizai pe legiuni, asemntoare cu legiunile romane. O legiune roman avea ntre 4000 i 6000 de soldai, deci i legiunile de ngeri, pot fi legiuni mai mari sau mai mici n funcie de numrul de suflete, de mrimea teritoriului.

Astfel, fiecare arhanghel ce conduce o ar la nivel spiritual, are n subordine cteva domnii, depinde de ct de multe regiuni are o ar, iar fiecare domnie are o legiune format din autoriti (ca nite ofieri superiori) puteri (ca nite ofieri inferiori), din santinele (ca nite subofieri) i ngeri (soldai). Domniile (Coloseni 1:16) sunt numite i gloriile (2Petru 2:10). Fiecare domnie conduce o regiune dintr-o ar (comp. cu Daniel 6:2). De pild, Israel care avea 12 regiuni unde locuiau 12 triburi (Exod 24:4), a avut: 12 domnii (comp. cu Numeri 17:2,6), iar n subordinea lor sunt 12 legiuni de ngeri care erau gata s intervin pentru Domnul Isus dac era necesar (Matei 26:53).

Astfel prima dat Tatl ceresc a organizat: ngerii pe legiuni, legiuni specifice ficrei zone de pe pmnt, i apoi dup numrul legiunilor, au fost organizate rile cu granie i regiunile fiecrei ri.

De aceea, s ascultm ndemnul lui Pavel care a spus: Pentru aceasta aplec genunchi mei naintea Tatlui, din care este numit orice familie, n ceruri i pe pmnt (Efeseni 3:14,15, Scripturile Cretine 2013).

Astfel att familiile ngereti, grupurile de ngerii structurai pe anumite lucrri asemntoare (ex. nelepciune, cunotin, pricepere, sfat, descoperire), ce formeaz o legiune; ct i familiile ce formeaz popoarele de pe pmnt i au originea la Dumnezeu! El d nume ngerilor (Luca 1:26), stelelor (Isaia 40:26); El a schimbat numele lui Iacov n Israel (Geneza 32:28). De aceea putem spune:

O, adncul bogiei nelepciunii i cunoaterii lui Dumnezeu! Ct de neptrunse sunt judecile Lui i ct de nenelese sunt cile Lui! Cine a cunoscut gndul Domnului? Sau cine a fost sftuitorul Lui? Cine I-a dat vreodat ceva, ca El s trebuiasc s-i dea napoi? Din El, prin El i pentru El sunt toate lucrurile. A Lui s fie slava n veci! Amin. Romani 11:33-36, NTR. Revista se poate primi lunar, fie n format electronic, prin E-mail, fie n format tiprit prin pot.Putei s contactai, redacia: Calea Cretin,

Persoan de contact:

Ifa Alin, tel. 0745416808; E-mail: [email protected]://www.calea-crestina.blogspot.ro/

George Howard este profesor emerit ef de Religie la Universitatea din Georgia. He does research in the areas of New Testament and Intertestamental Judaism.A fcut cercetri n domeniile Noului Testament i Intertestamental iudaic. His Ph.D. Studiile de doctor was completed at Hebrew Union College/Jewish Institute of Religion (1964)au fost finalizate la Colegiul Uniunii Ebraica / evreieti Institutul de Religie (1964). He also studied at Vanderbuilt and the Hebrew University of Jerusalem.El a studiat de asemenea la Vanderbuilt i Universitatea Ebraica din Ierusalim. He was editor of The Bulletin of the International Organization for Septuagint and Cognate Studies (1973-79).He served on the editorial board of the Journal of Biblical Literature (1979-1984), and was past-president of the Society of Biblical Literature, Southeast (1980-81).

n ce privete textul din Matei 28:19, n manuscrisul Shem-Tob, vezi:

HYPERLINK "http://www.religiousstudies.uncc.edu/jdtabor/shemtovweb.html"http://www.religiousstudies.uncc.edu/jdtabor/shemtovweb.html

Vezi: HYPERLINK "http://www.tetragrammaton.org/tetra5.htm"http://www.tetragrammaton.org/tetra5.htm

Acest volum poate fi descrcat ca PDF la linkul:

HYPERLINK "http://ia360634.us.archive.org/3/items/miscellaneouscop00budguoft/miscellaneouscop00budguoft.pdf" http://ia360634.us.archive.org/3/items/miscellaneouscop00budguoft/miscellaneouscop00budguoft.pdf

Din secolul 4 "The Agnes/Bensley Syriac".

HYPERLINK "http://www.piney.com/FathAphrahatDemon.html"http://www.piney.com/FathAphrahatDemon.html

PAGE 8