Politica preventie spalare bani

download Politica preventie spalare bani

of 18

 • date post

  01-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  239
 • download

  6

Embed Size (px)

Transcript of Politica preventie spalare bani

 • Ghid privind politica de prevenire a splrii banilor i finanrii terorismului - AML

  Septembrie 2016

 • Introducere

  2

  Prin acest document ne propunem sa explicm cadrul regulator iconstrngerile la care se supun produsele noastre, dar cu precadereprodusele e-money, n cazul nostru Compliments Card i Spendeo,s sistematizm un set de msuri de prevenire a splrii banilor ifinanrii actelor de terorism implementabile la lansarea i n cursulvieii produselor B2B.

  Pentru uurin ne vom referi la prevenirea splrii banilor ifinanarea actelor de terorism folosind termenul AML.

  La baza acestei prezentri st ghidul AML pus la dispoziie de EdenredGroup - Anti-Money Laundering procedures for B2B e-moneyproducts - adaptat la specificul produselor noastre i pieeiromneti, procedura AML a emitentului de carduri PrePay Solutions(PPS), precum i Procedura Edenred privind msurile de prevenirei combatere a splrii banilor i finanrii actelor de terorism.

  Produse E-money:

 • Ce reprezint splarea banilor i

  finanarea terorismului?

  Splarea banilor este:

  conversia sau transferul de bunuri, cunoscnd c acestea provin dintr-oactivitate infracional sau dintr-un act de participare la astfel de activiti, nscopul ascunderii sau al disimulrii originii ilicite a bunurilor sau al sprijiniriioricrei persoane care este implicat n comiterea unei astfel de activiti sscape de consecinele juridice ale aciunii sale.

  ascunderea sau disimularea naturii, sursei, localizrii, utilizrii, circulaiei, adrepturilor aferente sau a dreptului de proprietate reale, cunoscnd cacestea provin dintr-o activitate infracional sau dintr-un act de participare laastfel de activiti.

  achiziia, deinerea sau utilizarea de bunuri, cunoscnd, la data primirii lor,c acestea provin dintr-o activitate infracional sau dintr-un act departicipare la astfel de activiti.

  participarea, asocierea n vederea comiterii, tentativele de comitere isprijinirea, incitarea, facilitarea i consilierea pentru comiterea oricreia dintreaciunile menionate la literele anterioare.

  3

  Splarea banilor se refer la procesul de ascundere asursei sau destinaiei banilor obinui n mod ilegal, ndiverse scopuri, printre care finanarea terorismului.

  - Directiva 2005/60/CE (AML) -

  Finanarea terorismului nseamn furnizarea sau colectarea de fonduri prinorice mijloace, n mod direct sau indirect, cu intenia folosirii acestora, saucunoscnd faptul c vor fi folosite, n totalitate sau n parte, pentru a comiteacte de terorism.

 • Principalele elemente ale procedurii AML

  Politica de cunoatere i acceptare a clienilor, prin care s sestabileasc categoriile de clieni, n funcie de risc, precum i demonitorizare pe parcursul relaiilor profesionale;

  Coninutul msurilor-standard i msurile suplimentare decunoatere a clientului pentru fiecare categorie de clientel;

  Clasificarea clienilor n funcie de gradul de risc;

  Identificarea operaiunilor neobinuite (suspecte) ale clienilor;

  Obligaiile de raportare;

  Pstrare a evidenelor/documentelor, precum i stabilireaaccesului la acestea.

  4

 • Abordarea noastr cu privire la AML

  Principii de baz

  5

  Anti-Money Laundering (AML) implic:

  Monitorizarea

  continu a

  tranzaciilor i

  a activitii

  Raportarea

  suspiciunilor

  Cunoaterea

  clientelei

  Clientul n modelul B2B2C, conform definiiei noastre este: oricepersoan care fie finaneaz, fie utilizeaz produsele Edenred sau moneda electronic accesibil prin intermediul instrumentelor de platoferite de Edenred.

  Astfel cunoaterea clientului pentru Edenred nseamn:

  Cunoaterea companiei client KYB (Know your Business)

  Cunoaterea beneficiarului cardului KYC (Know your Cardholder), n cazul monedei electronice

 • 6

  Cunoaterea clientelei: KYB i KYC

  Rolul principal n prevenirea splrii banilor l are

  cunoaterea clientelei

  Conform legislaiei conceptul presupune: aplicarea msurilor de cunoatere a clientelei . Cnd dorim s iniiem o relaie comercial i n timpul derulrii

  ei .s pstrm i s securizm informaiile obinute n acest sens.

  n B2B - KYB aplicarea msurilor de cunoatere a clienteleinseamn:

  1. Identificarea clientului

  2. Identificarea persoanei care reprezint sau acioneaz nnumele clientului i obinerea informaiilor pentru a se stabilidac aceasta este autorizat/ mputernicit n acest sens;

  3. Identificarea beneficiarului real: orice persoan care deinesau controleaz n ultim instan mai mult de 25% dincompania client.

  n B2C - KYC, aplicarea msurilor de cunoatere a clientelei nseamnidentificarea consumatorului individual, n cazul monedei electronicensemnnd utilizatorul cardului.

  n funcie de gradul diferit de risc al produselor noastre, msurile decunoatere a clientelei sunt abordate diferit, de la msuri simplificatepentru toate produsele cu risc sczut pn la msuri suplimentarepentru produsele cu un risc crescut.

 • Evaluarea riscului i msurile adecvate de

  cunoatere a clientelei

  Msurile simplificate de cunoatere a clientelei pot fi aplicatetuturor companiilor client care prezint un risc sczut fiind ntr-unadin situaiile:

  Companii listate la burs n UE;

  Instituii financiare n UE;

  Autoriti publice, companii de stat.

  7

  De asemenea, se pot aplica msurile simplificate de cunoatere a clientelei pentru acele produse/servicii ale Edenred care ndeplinesccumulativ urmtoarele criterii:

  produsul/serviciul este oferit pe baza unui contract scris;

  operaiunea aferent produsului este desfurat prinintermediul unui cont al clientului deschis la o instituie de credit din state membre sau din state tere care impun cerine similarecu cele prevzute n legislaia aplicabil;

  produsul sau operaiunea aferent este nominativ i prin naturaei nu genereaz suspiciuni c operaiunea n cauz are drept scopsplarea banilor sau finanarea actelor de terorism;

  beneficiarul produselor sau al operaiunilor aferente acestora nu poate fi o ter persoan, cu excepia cazurilor de deces, invaliditate, vrst predeterminat sau a altor situaii similare.

 • Evaluarea riscului i msurile adecvate de

  cunoatere a clientelei

  8

  Msurile simplicate se vor aplica ntotdeauna n cazul tichetelor reglementate, acestea fiind acordate n baza unei legislaii specifice:

  Tichete de mas

  Tichete cadou

  Tichete de cre

  Vouchere de vacan

  Tichete sociale pentru grdini

  Msuri simplificate de cunoatere a clientelei se vor aplica i n cazul:

  Cardurilor care nu sunt rencrcabile: suma maxim stocat 250 Euro (echivalent n lei)

  Cardurilor rencrcabile cu o valoare total a tranzaciilor realizate pe parcursul unui an calendaristic limitat la echivalentul n lei a 2.500 euro, cu excepia situaiei n care o sum n valoare de cel puin echivalentul n lei a 1.000 euro a fost rscumprat n cursul aceluiai an

 • 9

  Analiza de risc clieni

  Com

  panie

  public

  a, IF

  N

  C

  om

  panie

  privata

  Client ED actual Client ED

  nou

  Edenred a identificat diferite categorii de riscuri n contextulcombaterii splrii banilor /finanrii terorismului, dup cumurmeaz:

  Riscul de produs (de ex.: sensibilitatea produsului la splareabanilor i finanarea terorismului).

  Riscul de client (de ex.: factori de risc de genul: persoaneexpuse politic, relaii de coresponden, situaii non-face toface, afaceri intensive cu numerar, afaceri cu un parteneriatcomplex/structuri de control, tranzacii transfrontaliere fr olegtur legitim raional).

  Riscul de ar (de ex.: rile care sunt srace/slabe naprarea contra splrii banilor sau finanrii terorismului,rile care au niveluri ridicate de corupie/crimorganizat, rile subiecte ale sanciunilor financiare impusede organismele internaionale).

  Experiena cu clientul n cauz, respectiv n cazul unui clientcomplet nou ori care nu face parte dintr-un grup controlat deun client cunoscut i cu care Edenred a dezvoltat relaii deafaceri n ultimii doi ani.

 • 10

  Analiza de risc clieni

  Com

  panie

  public

  a, IF

  N

  C

  om

  panie

  privata

  Client ED actual Client ED

  nou

  Com

  panie

  public

  a, IF

  N

  C

  om

  panie

  privata

  Client ED actual Client ED nou

  La baza oricrei relaii contractuale cu un client referitoare la unprodus e-money se afl o prim identificare i evaluare a riscului decompanie al acestuia. Matricea de analiz de mai jos trece nrevist companiile ntr-o prim etap din dou considerente:

  Client nou sau existent pe un alt produs;

  Companie privat sau public/IFN;

 • Identificarea companiei cu care suntem ntr-o relaie de afacerieste esenial i ar trebui s fie sistematic pentru produselenoastre.Este nevoie de obinerea i verificarea de informaii pentru fiecareclient sau partener, care vor varia n funcie de riscul produsului i /sau al clientului/partenerului.

  Identificarea persoanei care reprezint clientul nu va fi necesarpentru produsele cu cel mai mic risc, la care se aplic, aa cumsunt, spre exemplu, tichetele reglementate.Cu toate acestea, pentru produsele mai riscante, este necesar s severifice identitatea persoanei (de exemplu obinerea copiei actuluide identitate al persoanei).

  Identificarea clientului

  Identificarea persoanei care acioneaz n numele clientuluii verificarea capacitii acesteia de a reprezenta clientul

  Identificarea beneficiarului real

  Identificarea beneficiarului/beneficiarilor real/i ai clientului nu vafi necesar pentru produsele cu cel mai mic risc.Cu toate acestea, pentru produsele mai riscante, este