Metode Alternative de Evaluare

download Metode Alternative de Evaluare

of 71

 • date post

  08-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  242
 • download

  1

Embed Size (px)

description

ppt

Transcript of Metode Alternative de Evaluare

 • METODE ALTERNATIVE DE EVALUARE

 • Evaluarea colara fost definit ca proces de obinere a informaiilor asupra elevului, profesorului nsui sau asupra programului educativ - i de valorificare a acestor informaii n vederea elaborrii unor aprecieri care vor fi utilizate la adoptarea unor deciziie. ( Terry Tenfrink )

 • Perfecionarea sistemului de evaluare vizeaz: Subordonarea coninutului verificrii i aprecierii fa de finalitile i exigenele nvmntului formativ; Diversitatea formelor i metodelor de evaluare; Perfecionarea instrumentelor i tehnicilor de verificare a cunotinelor i a deprinderilor;Analiza rezultatelor verificrii i reglarea procesului instructiv-educativ; Ritmicitatea verificrii; Motivarea notrii.

 • Operaionalizarea sistemului de evaluare: ce evalum? de ce evalum? cui servete evaluarea? pe cine evalum? cnd evalum? prin ce mijloace evalum?

 • Funciile evalurii:

  Funcia de verificare a cunotinelor nsuite, comparnd ceea ce se observ cu o norm exterioar ateptat, cu un etalon referent - EVALUARE NORMATIV Funcia de sprijinire a elevilor s nvee. Se d prilejul s i dea seama ce se ntmpl: ce nva? cum nva? de ce reuesc (sau nu) s nvee? - EVALUARE FORMATIV

 • Conditii ale unei evaluari eficienteS asigure un flux continuu de informaii;S nlture pe ct posibil barierele n comunicare;S fie flexibil;S fie uor de aplicat n practic i simplu, astfel nct s poat fi neles de ctre toi participanii (evaluatori si evaluai );S confere eficien, consumnd ct mai puine resurse;S fie oportun;S ofere posibiliti i ocazii de mbuntire a operaiilor;

 • EFICACITATE EFICIENTA - PROGRES rezultate obtinuteEFICACITATE = ---------------------------- rezultate asteptate

  rezultate obtinuteEFICIENTA = ----------------------------- rezultate utilizate

  rezultate obtinutePROGRES = ---------------------------- rezultate anterioare

 • Pe parcursul unui an scolar:Evaluare INITIALA;

  Evaluare CURENTA (FORMATIVA/CONTINUA)

  Evaluare FINALA (RECAPITULATIVA/DE BILANT)

 • Metode de evaluare tradiionale A. Probele orale

  Exercitiu: evidentiati avantajele si dezavantajele acestei metode.

 • AVANTAJE- flexibilitatea;- posibilitatea de a alterna tipul ntrebrilor i gradul lor de dificultate, n funcie de calitatea rspunsurilor oferite de ctre elev;- posibilitatea de a clarifica i de a corecta imediat eventualele erori sau nenelegeri ale elevului n raport cu un coninut specific;-formularea rspunsurilor potrivit logicii i dinamicii unui discurs oral;- interaciunea direct ntre evaluator i evaluat (profesor i elev).

 • DEZAVANTAJESe examineaz mai puini elevi pe unitatea de timp. Coninuturile se verific prin sondaj, existnd posibilitatea ca unii elevi s nregistreze lacune n cunotine.n cadrul examinrilor orale, factorii perturbatori ai aprecierii rezultatelor colare pot avea un impact semnificativ n cadrul evalurilor orale este greu s se pstreze acelai nivel de exigen pe durata ntregii examinri.Evaluatorul este mai exigent la nceputul acestei activiti i mult mai indulgent spre sfritul ei, acest lucru datorndu-se strii de oboseal, plictiselii, unor constrngeri de natur temporal etc.Imposibilitatea de a echilibra, sub aspectul dificultii, coninuturile care fac obiectul activitii de evaluare. Metodele de examinare oral creeaz dificulti elevilor (subiecilor) introvertii i celor care au un echilibru emoional precar.

 • Metode de evaluare tradiionale B. Probele SCRISE

  Exercitiu: evidentiati avantajele si dezavantajele acestei metode.

 • AVANTAJE1) nltur sau diminueaz subiectivitatea notrii, pentru c lucrrile pot fi secretizate, asigurndu-se astfel anonimatul celor care le-au elaborat.2) Se evalueaz un numr mare de elevi i o cantitate mare din materia care a fost parcurs.3) Subiectele pot fi echilibrate n privina gradului de dificultate, ceea ce nseamn c unii elevi nu mai pot fi favorizai pentru c primesc la examinare subiecte cu grad mai mic de dificultate4) Metodele de examinare scris respect n mai mare msur ritmurile individuale de lucru ale elevilor5) Ajut elevii introvertii i pe cei timizi s probeze cu mai mare uurin calitatea cunotinelor dobndite.

 • DEZAVANTAJE1) Elevii nu pot primi sprijin din partea examinatorului pentru a-i elabora rspunsurile, existnd i riscul ca unele lacune n cunotine, unele nenelegeri ale elevilor s nu poat fi remediatepe loc (feed-back mai slab).2) Exprimarea n scris este mai contrngtoare pentru c este reglementat de respectarea unor reguli gramaticale, ceea ce nseamn c elevii vor trebui s depun eforturi att n redarea cunotinelor, ct i n realizarea unei forme de prezentare ct mai convingtoare.3) n unele cazuri, elevii nu pot proba profunzimea cunotinelor dobndite, i nici corelarea acestora cu alte tipuri de cunotine asimilate, eventual, n alte contexte de instruire.4) Examinrile scrise sunt mai costisitoare, pentru c, de multe ori, implic 2 3 examinatori, cum se ntmpl n cazul unor examene

 • TestEnumerati trei posibile solutii , la una dintre problemele sistemului de invatamant romanesc: teoretizarea excesiva. a) simplificarea programei b) invatare centrata pe elev c) utilizarea metodelor alternative de evaluareCare este deosebirea dintre sistemul educativ si sistemul de invatamant ? Sistem educativ - contextul cel mai larg n care se desfoar activitile, aciunile i influenele educative ntr-un cadru organizat sau neorganizat. Sistem de invatamant - - contextul specializat n care are loc educaia n cadrul instituiilor organizate formal, dar i nonformal n funcie de finalitile macrostructurale stabilite la nivel de politic a educaiei.

 • 3. La nivel monodisciplinar, integrarea se poate realiza prin insertie sau prin armonizare. Dati cate un exemplu, pentru fiecare caz. Insertie Scara unei harti= raportul dintre distanta pe harta si distanta pe teren Armonizare Romania coordonate geografice 4. Definiti notiunile de integrare complementara si integrare paralela. Integrare complementara - se realizeaz prin corelaiile care se stabilesc ntre dou discipline nrudite (matematica-fizica) sau din aceeai arie curricular. Integrare paralela - corelaii ntre discipline, care nu fac parte din acelai grup de discipline

 • 5."Intr-o livada sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri." Pornind de la aceasta propozitie, formulati cate o problema in care abordarea sa fie monodisciplinara, multidisciplinara, interdisciplinara si respectiv transdisciplinara. Monodisciplinar Intr-o livada sunt 450 de pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. Stiind ca numarul ciresilor este de doua ori mai mare decat al visinilor si cu 50 mai mic decat al merilor, aflati cati pomi sunt de fiecare fel. Multidisciplinar Intr-o livada sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. La recoltare, acestea sunt puse in ladite de cate 10 kg. a)Stiind ca s-au recoltat 800 kg de cirese , 500 kg de visini , 2 t de mere, sa se calculeze cate ladite au fost necesare. b)Sa se calculeze lucrul mecanic pe care il efectueaza o masina la un transport , stiind ca poate fi incarcata cu 33 de ladite iar destinatia se afla la 12 km de livada. c)Fructele prea coapte, cad la pamant. Stiind ca masa medie a unei cirese este de 8 grame, a unei visine de 5 grame sa se determine care dintre ele atinge solul mai repede daca se afla la aceeasi inaltime si incep caderea in acelasi moment.

 • Interdisciplinar Intr-o livada a unui centru de cercetari agricole sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. Pentru obtinerea unor recolte mai bune s-au creat cateva soiuri noi. Pentru ca la inceput , productia era de t la cirese , . t la un visin si .. t la un mar s a luat decizia sa se creeze soiuri noi prin altoire. Dupa prima altoire a cireselor s-a obtinut un soi nou, denumit Acestea aveau fructul , frunzele si samburii ceea ce ar fi dus la . si greutate in realizarea fotosintezei. S-a recurs la a doua altoire si s-a obtinut un soi mai bun: . Productia de cirese era acum cu 60% mai mare decat initial. Se ridica urmatoarea problema : fiind un soi obtinut prin modificare genetica, ar putea avea consecinte negative asupra sanatatii consumatorilor. S-a studiat compozitia chimica a acestuia si s-au obtinut urmatoarele date . etc.

 • TransdisciplinarIntr-o livada sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. Realizati un studiu privind efectul poluarii din zona .asupra productiei si asupra calitatii fructelor din livada in care sa fie abordate urmatoarele aspecte : - cum au aparut fructele in zona - cum s-au modificat caracteristicile fructelor in timp, datorita poluarii - care au fost daunatorii si bolile care au aparut de-a lungul anilor, la pomii fructiferi - care sunt avantajele unei agriculturi de tip bio - realizati o campanie de informare a populatiei privind necesitatea unei alimentatii sanatoase , etc.

 • Metode de evaluare tradiionale C. Probele practice Avantajul: posibilitatea oferit elevului de a demonstra gradul de stpnire a priceperilor i a deprinderilor de ordin practic,Dezavantajele acestor probe sunt generate de necesitatea asigurrii unor condiii specifice, dar i de modul de aplicare a baremului de notare.

 • Metode alternative de evaluare:Hrile conceptuale; Portofoliul; Proiectul; Jurnalul reflexiv; Tehnica 3-2-1; Metoda R.A.I.; Studiul de caz; Proba practic ; Observarea sistematic a activitii i a comportamentului elevului; Fia pentru activitatea pers