Metode Alternative de Evaluare

65
METODE ALTERNATIVE DE EVALUARE

description

ppt

Transcript of Metode Alternative de Evaluare

 • METODE ALTERNATIVE DE EVALUARE

 • Evaluarea colara fost definit ca proces de obinere a informaiilor asupra elevului, profesorului nsui sau asupra programului educativ - i de valorificare a acestor informaii n vederea elaborrii unor aprecieri care vor fi utilizate la adoptarea unor deciziie. ( Terry Tenfrink )

 • Perfecionarea sistemului de evaluare vizeaz: Subordonarea coninutului verificrii i aprecierii fa de finalitile i exigenele nvmntului formativ; Diversitatea formelor i metodelor de evaluare; Perfecionarea instrumentelor i tehnicilor de verificare a cunotinelor i a deprinderilor;Analiza rezultatelor verificrii i reglarea procesului instructiv-educativ; Ritmicitatea verificrii; Motivarea notrii.

 • Operaionalizarea sistemului de evaluare: ce evalum? de ce evalum? cui servete evaluarea? pe cine evalum? cnd evalum? prin ce mijloace evalum?

 • Funciile evalurii:

  Funcia de verificare a cunotinelor nsuite, comparnd ceea ce se observ cu o norm exterioar ateptat, cu un etalon referent - EVALUARE NORMATIV Funcia de sprijinire a elevilor s nvee. Se d prilejul s i dea seama ce se ntmpl: ce nva? cum nva? de ce reuesc (sau nu) s nvee? - EVALUARE FORMATIV

 • Conditii ale unei evaluari eficienteS asigure un flux continuu de informaii;S nlture pe ct posibil barierele n comunicare;S fie flexibil;S fie uor de aplicat n practic i simplu, astfel nct s poat fi neles de ctre toi participanii (evaluatori si evaluai );S confere eficien, consumnd ct mai puine resurse;S fie oportun;S ofere posibiliti i ocazii de mbuntire a operaiilor;

 • EFICACITATE EFICIENTA - PROGRES rezultate obtinuteEFICACITATE = ---------------------------- rezultate asteptate

  rezultate obtinuteEFICIENTA = ----------------------------- rezultate utilizate

  rezultate obtinutePROGRES = ---------------------------- rezultate anterioare

 • Pe parcursul unui an scolar:Evaluare INITIALA;

  Evaluare CURENTA (FORMATIVA/CONTINUA)

  Evaluare FINALA (RECAPITULATIVA/DE BILANT)

 • Metode de evaluare tradiionale A. Probele orale

  Exercitiu: evidentiati avantajele si dezavantajele acestei metode.

 • AVANTAJE- flexibilitatea;- posibilitatea de a alterna tipul ntrebrilor i gradul lor de dificultate, n funcie de calitatea rspunsurilor oferite de ctre elev;- posibilitatea de a clarifica i de a corecta imediat eventualele erori sau nenelegeri ale elevului n raport cu un coninut specific;-formularea rspunsurilor potrivit logicii i dinamicii unui discurs oral;- interaciunea direct ntre evaluator i evaluat (profesor i elev).

 • DEZAVANTAJESe examineaz mai puini elevi pe unitatea de timp. Coninuturile se verific prin sondaj, existnd posibilitatea ca unii elevi s nregistreze lacune n cunotine.n cadrul examinrilor orale, factorii perturbatori ai aprecierii rezultatelor colare pot avea un impact semnificativ n cadrul evalurilor orale este greu s se pstreze acelai nivel de exigen pe durata ntregii examinri.Evaluatorul este mai exigent la nceputul acestei activiti i mult mai indulgent spre sfritul ei, acest lucru datorndu-se strii de oboseal, plictiselii, unor constrngeri de natur temporal etc.Imposibilitatea de a echilibra, sub aspectul dificultii, coninuturile care fac obiectul activitii de evaluare. Metodele de examinare oral creeaz dificulti elevilor (subiecilor) introvertii i celor care au un echilibru emoional precar.

 • Metode de evaluare tradiionale B. Probele SCRISE

  Exercitiu: evidentiati avantajele si dezavantajele acestei metode.

 • AVANTAJE1) nltur sau diminueaz subiectivitatea notrii, pentru c lucrrile pot fi secretizate, asigurndu-se astfel anonimatul celor care le-au elaborat.2) Se evalueaz un numr mare de elevi i o cantitate mare din materia care a fost parcurs.3) Subiectele pot fi echilibrate n privina gradului de dificultate, ceea ce nseamn c unii elevi nu mai pot fi favorizai pentru c primesc la examinare subiecte cu grad mai mic de dificultate4) Metodele de examinare scris respect n mai mare msur ritmurile individuale de lucru ale elevilor5) Ajut elevii introvertii i pe cei timizi s probeze cu mai mare uurin calitatea cunotinelor dobndite.

 • DEZAVANTAJE1) Elevii nu pot primi sprijin din partea examinatorului pentru a-i elabora rspunsurile, existnd i riscul ca unele lacune n cunotine, unele nenelegeri ale elevilor s nu poat fi remediatepe loc (feed-back mai slab).2) Exprimarea n scris este mai contrngtoare pentru c este reglementat de respectarea unor reguli gramaticale, ceea ce nseamn c elevii vor trebui s depun eforturi att n redarea cunotinelor, ct i n realizarea unei forme de prezentare ct mai convingtoare.3) n unele cazuri, elevii nu pot proba profunzimea cunotinelor dobndite, i nici corelarea acestora cu alte tipuri de cunotine asimilate, eventual, n alte contexte de instruire.4) Examinrile scrise sunt mai costisitoare, pentru c, de multe ori, implic 2 3 examinatori, cum se ntmpl n cazul unor examene

 • TestEnumerati trei posibile solutii , la una dintre problemele sistemului de invatamant romanesc: teoretizarea excesiva. a) simplificarea programei b) invatare centrata pe elev c) utilizarea metodelor alternative de evaluareCare este deosebirea dintre sistemul educativ si sistemul de invatamant ? Sistem educativ - contextul cel mai larg n care se desfoar activitile, aciunile i influenele educative ntr-un cadru organizat sau neorganizat. Sistem de invatamant - - contextul specializat n care are loc educaia n cadrul instituiilor organizate formal, dar i nonformal n funcie de finalitile macrostructurale stabilite la nivel de politic a educaiei.

 • 3. La nivel monodisciplinar, integrarea se poate realiza prin insertie sau prin armonizare. Dati cate un exemplu, pentru fiecare caz. Insertie Scara unei harti= raportul dintre distanta pe harta si distanta pe teren Armonizare Romania coordonate geografice 4. Definiti notiunile de integrare complementara si integrare paralela. Integrare complementara - se realizeaz prin corelaiile care se stabilesc ntre dou discipline nrudite (matematica-fizica) sau din aceeai arie curricular. Integrare paralela - corelaii ntre discipline, care nu fac parte din acelai grup de discipline

 • 5."Intr-o livada sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri." Pornind de la aceasta propozitie, formulati cate o problema in care abordarea sa fie monodisciplinara, multidisciplinara, interdisciplinara si respectiv transdisciplinara. Monodisciplinar Intr-o livada sunt 450 de pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. Stiind ca numarul ciresilor este de doua ori mai mare decat al visinilor si cu 50 mai mic decat al merilor, aflati cati pomi sunt de fiecare fel. Multidisciplinar Intr-o livada sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. La recoltare, acestea sunt puse in ladite de cate 10 kg. a)Stiind ca s-au recoltat 800 kg de cirese , 500 kg de visini , 2 t de mere, sa se calculeze cate ladite au fost necesare. b)Sa se calculeze lucrul mecanic pe care il efectueaza o masina la un transport , stiind ca poate fi incarcata cu 33 de ladite iar destinatia se afla la 12 km de livada. c)Fructele prea coapte, cad la pamant. Stiind ca masa medie a unei cirese este de 8 grame, a unei visine de 5 grame sa se determine care dintre ele atinge solul mai repede daca se afla la aceeasi inaltime si incep caderea in acelasi moment.

 • Interdisciplinar Intr-o livada a unui centru de cercetari agricole sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. Pentru obtinerea unor recolte mai bune s-au creat cateva soiuri noi. Pentru ca la inceput , productia era de t la cirese , . t la un visin si .. t la un mar s a luat decizia sa se creeze soiuri noi prin altoire. Dupa prima altoire a cireselor s-a obtinut un soi nou, denumit Acestea aveau fructul , frunzele si samburii ceea ce ar fi dus la . si greutate in realizarea fotosintezei. S-a recurs la a doua altoire si s-a obtinut un soi mai bun: . Productia de cirese era acum cu 60% mai mare decat initial. Se ridica urmatoarea problema : fiind un soi obtinut prin modificare genetica, ar putea avea consecinte negative asupra sanatatii consumatorilor. S-a studiat compozitia chimica a acestuia si s-au obtinut urmatoarele date . etc.

 • TransdisciplinarIntr-o livada sunt pomi fructiferi: ciresi, visini, meri. Realizati un studiu privind efectul poluarii din zona .asupra productiei si asupra calitatii fructelor din livada in care sa fie abordate urmatoarele aspecte : - cum au aparut fructele in zona - cum s-au modificat caracteristicile fructelor in timp, datorita poluarii - care au fost daunatorii si bolile care au aparut de-a lungul anilor, la pomii fructiferi - care sunt avantajele unei agriculturi de tip bio - realizati o campanie de informare a populatiei privind necesitatea unei alimentatii sanatoase , etc.

 • Metode de evaluare tradiionale C. Probele practice Avantajul: posibilitatea oferit elevului de a demonstra gradul de stpnire a priceperilor i a deprinderilor de ordin practic,Dezavantajele acestor probe sunt generate de necesitatea asigurrii unor condiii specifice, dar i de modul de aplicare a baremului de notare.

 • Metode alternative de evaluare:Hrile conceptuale; Portofoliul; Proiectul; Jurnalul reflexiv; Tehnica 3-2-1; Metoda R.A.I.; Studiul de caz; Proba practic ; Observarea sistematic a activitii i a comportamentului elevului; Fia pentru activitatea personal a elevului;Investigaia .

 • HRILE CONCEPTUALEOglindesc reelele cognitive i emoionale formate n cursul vieii cu privire la anumite noiuni . (Horst Siebert) . Important este nu ct cunoti , ci relaiile care se stabilesc ntre cunotinele asimilate. PERFORMANA depinde de modul n care individul i organizeaz experiena, ideile, de structurile integrate i de aplicabilitatea acestora.

 • Avantajele utilizrii hrilor conceptuale :

  duce la uurarea reprezentrii procesului de nvare i n evaluarea sistemelor de cunotinte poate fi folosit n organizarea cunotinelor deja existente n mintea elevului se deschid pespective ctre un proces de nvare activ i contient duce la stimularea celui care nva s acorde atenie relaiilor existente ntre concepte faciliteaz nelegerea i cunoaterea i uoara aplicabilitate a cunotinelor teoretice n practicpermit vizualizarea relaiilor dintre cunotinele elevului relev modul cum gndesc participanii i cum folosesc ceea ce au nvat

 • Dezavantajele utilizrii hrilor conceptuale: solicit timp ndelungat; nivelul ridicat al standardizrii; rigoarea i ordinea n care subiectul trebuie s lucreze.

 • Aplicaiile hrilor conceptuale : stimuleaz generarea de idei; proiecteaz o structur complex; comunic sau prezint idei complexe; explic modul n care noile cunotine se integreaz n sistemul celor vechi ntr-un domeniu de studiu; creaz soluii alternative unei probleme date; analizeaz i evalueaz rezultatele; uureaz nelegerea i accesibilizeaz cunoaterea; ilustreaz modul de percepie, reprezentare i gndire a unei realiti, fapte, lucruri; reprezint reelele ntre concepte i face diagnosticarea lacunelor i lipsa legturilor ntre acestea; se folosesc n desfurarea activitilor de grup;

 • PORTOFOLIULReprezint cartea de vizit a elevului, prin careprofesorul poate s i urmreasc progresul n plancognitiv, atitudinal i comportamental la o anumitdisciplin, de-a lungul unui interval de mai lung de timp(un semestru sau un an colar).

  TIPURI DE PORTOFOLII Portofoliu de prezentare sau introductiv Portofoliu de progres sau de lucru Portofoliul de evaluare

 • PORTOFOLIUL

  Portofoliul cuprinde o selecie dintre cele mai bune lucrri sau realizri personale ale elevului, cele care l reprezint i care pun n eviden progresele sale; care permit aprecierea aptitudinulor, talentelor, pasiunilor, contribuiilor personale. Alctuirea portofoliului este o ocazie unic pentru elev de a se autoevalua, de a-i descoperi valoarea competenelor i eventualele greeli. Portofoliul este un instrument care mbin nvarea continu, progresiv i multilateral cu activitatea i cu produsul final. Aceasta sporete motivaia nvrii. (Ioan Cerghit)

 • PROIECTULProiectul este o form activ, participativ care presupune i ncurajeaz transferul de cunotine, deprinderi capaciti, faciliteaz i solicit abordrile interdisciplinare, i consolidarea abilitilor sociale ale elevilor.

 • Realizarea unui proiect presupune parcurgerea urmtoarelor etape:

  1. Identificarea unei probleme/ teme/ subiect; 2. Culegerea, organizarea, prelucrarea i a informaiilor legate de problema sau tema aleas; 3. Elaborarea unui set de soluii posibile ale problemei; 4. Evaluarea soluiilor i deciderea ctre cea mai bun variant.

 • Cadrul didactic apreciaz rezultatele proiectului urmrind:

  adecvarea metodelor de lucru, a materialelor i a mijloacelor didactice folosite la scopurile propuse; acurateea produsului; rezultatele obinute i posibilitatea generalizrii lui; raportul final i modul de prezentare a acestuia; gradul de implicare al participanilor n sarcina de lucru.

 • JURNALUL REFLEXIV:

  Este o excelent strategie de pentru dezvoltarea abilitilor metacognitive , constnd n reflectarea elevului asupra propriului proces de nvare i cuprinznd reprezentrile pe care le-a dobndit n timpul derulrii acestuia. Se urmrete: autoreglarea nvrii (prin examinarea atitudinilor, a dedicaiei i a ateniei concentrate n direcia depirii unei sarcini de nvare); controlarea aciunilor desfurate asupra sarcinii de nvare (prin analiza planificrii, a demersurilor metodologice de rezolvare a sarciniii a rezultatelor obinute); controlarea cunoaterii obinute (prin analiza noiunilor asimilate, a lacunelor nregistrate i a cauzelor acestora).

 • Jurnalul reflexiv al elevului EXEMPLE DE NTREBRI URMATE DE UN SCURT COMENTARIU AL ELEVULUIProiectul meu este unul de succes?De ce?Care a fost cel mai convingtor aspect?Cum ar trebui sa procedez n situaii de nvare similare?S-a modificat maniera mea obinuit de lucru?S-a modificat modul meu de gndire?Ce alte strategii pot sprijini mai bine nvarea?Ce nu am anticipat?Care dintre informaii (i din ce surse) mi-au fost mai utile?Ce pot s aplic n viaa de zi cu zi?Ce a vrea s tiu n plus?Despre ce a dori s tiu mai multe?Cum pot optimiza nvarea?Cum se poate mbunti argumentarea?

 • Avantaje si dezavantajeAVANTAJELE aplicrii metodei jurnalului reflexiv : este o modalitate reflexiv, deschis i flexibil de evaluare ; elevul poate s-i exprime propriile nemulimiri , dar i expectaiile , exprimndu-i dorinele i satisfaciile; profesorul poate s cunoasc (cu voia elevului) i alte aspecte care influeneaz procesul nvrii i astfel s-l ajute pe elev i s sporeasc calitatea instruirii; cunoscnd aceste aspecte, se produce o mai mare apropiere ntre nvtor i elev , acesta din urm simindu-se neles i contientiznd faptul c sunt luate n consideraie circumstanele;

  DEZAVANTAJELE jurnalului reflexiv in de elaborarea sa: solicit disciplin; notarea cu regularitate a reprezentrilor i a prerilor critice.

 • TEHNICA 3-2-1:

  Tehnica 3-2-1 este folosit pentru a aprecia rezultatele unei secvene didactice sau a unei activiti. Elevii scriu: 3 termeni (concepte ) din ceea ce au nvat, 2 idei despre care ar dori s nvee mai mult n continuare 1 capacitate, 1 pricepere sau 1 abilitate i pe care consider ei c au dodndit-o n urma activitilor de predare-nvare.

 • METODA R. A. I.:

  Denumirea provine de la iniialele cuvintelor RSPUNDE ARUNC INTEROGHEAZ Se desfoar n scopuri constatativ-ameliorative i nu n vederea sancionrii prin not sau calificativ. Exerseaz abilitile de comunicare interpersonal, capacitile de a formula ntrebri i de a gsi cel mai potrivit rspuns. Antrenai n acest joc cu mingea, chiar i cei mai timizi elevi se simt ncurajai, comunic cu uurin i particip cu plcere la o activitate care are n vedere att nvarea ct i evaluarea.

 • STUDIUL DE CAZ:

  Caracteristicile acestei metode o recomand n predarea i nvarea disciplinelor socio-umane. Ca medod alternativ de evaluare msoar capacitatea elevilor de a realiza un demers (de analiz, de nelegere, de interpretare a unui fenomen, de exersare a capacitii de argumentare, de emitere a unor judeci de valoare, precum i de formare i dezvoltare a trsturilor de personalitate).... studiul de caz se realizeaz prin analiza i dezbaterea cazului pe care l implic Ion T. Radu

 • STUDIUL DE CAZ:

  Cazul este prezentat elevilor n trei forme: descrierea complet elevii primesc toate informaiile de care au nevoie pentru soluionarea problemei (se aplic elevilor care au experien redus de studiu); descrierea parial (familiarizeaz elevii cu sursele de cunoatere i le dezvolt abilitatea de a formula ntrebri); enunarea cazului sub forma unei sarcini concrete de rezolvat (este recomandat elevilor care tiu s identifice sursele de informare i s le valorifice n mod critic).

  Avantaje: contribuie la dezvoltarea capacitii intelectuale; Formeaz abilitatea de argumentare i analiz; Pregtete elevii pentru a lua decizii eficiente.

 • PROBA PRACTICElevii sunt avizai asupra: Tematicii lucrrilor practice; Modului n care ele vor fi evaluate (baremele de notare); Condiiilor care le sunt oferite pentru a realiza aceste activiti (aparate, unelte, sli de sport).

 • OBSERVAREA SISTEMATIC A ACTIVITII I A COMPORTAMENTULUI ELEVILOR:Reprezint o modalitate eficient de a urmri evoluia i progresul elevilor n contextul activitilor colare.

 • Ofer informaii despre:

  ABILITI INTELECTUALE:

  exprimarea oral; capacitatea de a citi i de a scrie; operaiile gndirii: analiza, sinteza, comparaia, clasificarea, generalizarea, concretizarea, abstractizarea; capacitatea de deducie;

 • Ofer informaii despre: ABILITI SOCIALE: capacitatea de a colabora cu ceilali; cultivarea de relaii pozitive n grup; participarea la negocierea i adoptarea soluiilor; interesul pentru a menine un climat stimulativ i plcut; capacitatea de a lua decizii; tolerana i acceptarea punctelor de vedere diferite de cel personal; capacitatea de a asculta cu atenie; rezolvarea nonviolent a conflictelor; asumarea responsabilitilor;

 • Instrumente de nregistrare i sistematizare a constatrilor : FIA nregistreaz datele factuale despre evenimentele importante din comportamentul elevului i din modul lui de aciune. SCALA DE APRECIERE sau de clasificare nsumeaz un set de caracteristici (comportamente) ce trebuie supuse evalurii. (scala lui Likert: elevului i sunt prezentate enunuri n raport cu care el i manifest acordul/dezacordul pe cinci trepte: puternic de acord, de acord, indecis/neutru, dezacord, puternic dezacord.)

 • INVESTIGAIAConst n solicitarea de a rezolva o problem teoretic sau de a realiza o activitate practic pentru care elevul este nevoit s ntreprind o documentare, observarea unor fenomene, experimentarea pe un interval de timp stabilit.

 • Cu ajutorul acestei metode se poate aprecia: gradul n care elevii i definesc i neleg problema investigat; capacitatea de a identifica i a selecta procedeele de obinere a informaiilor, de colectare i organizare a datelor; abilitatea de a formula i testa ipotezele; modul n care elevul prezint metodele de investigaie folosite; conciziunea i validitatea raportului-analiz a rezultatelor obinute .

 • AUTOEVALUAREAa) necesitatea ca elevul s cunoasc n mod evident obiectul evalurii, care poate fi un obiectiv, o competen sau un element specific;b) necesitatea ca aceste criterii distincte s-i fi fost comunicate anterior.

 • n privina formelor prin care se poate realiza autoevaluarea, M. Laurier (2005) consider c acestea pot fi destul de diferite i anume:

  a) un elev face analiza greelilor pe care profesorul su le-a ncercuit ntr-un text i trage concluzia c va trebui s acorde atenie sporit unei categorii specifice de erori;b) un elev din ciclul primar coloreaz o figur pe foaia sa potrivit unui cod de culori dat, pentru a indica dac este satisfcut de activitatea pe care o presteaz n rezolvarea unui exerciiu;c) un elev face bilanul contribuiei sale la un proiect de echip pe o foaie (pagin) care nsoete documentul final;d) un elev de la sfritul ciclului secundar se refer (face un raport) la grila de evaluare a probei pentru a reexamina textul argumentativ pe care l va preda;e) un stagiar n tiine medicale face un retur reflexiv asupra experienei sale din ultimele zile, comentnd interveniile sale cu ocazia unui seminar de stagiu;f) un elev a crui atitudine n clas este negativ comunic cu profesorul su pentru a identifica soluii de ameliorare a situaiei.

 • REGULILE UNEI EVALURI EFICIENTE:

  Construii o imagine pozitiv despre evaluare i nu o asociai cu eecul ! Nu utilizai evaluarea pentru alte scopuri dect cele pentru care este ea proictat!

 • Cum influeneaz evaluarea nvarea?

  P. Broadfort (1996) arta : Evaluarea furnizeaz motivaia pentru nvare prin: aspecte pozitive ale succesului colar/demotivarea n cazul insuccesului; - ntrirea ncrederii elevului n propriile fore. Evaluarea ajut elevii i profesorii s decid ceea ce trebue snvee : - evidenierea a ceea ce este important din ceea ce se pred; furnizarea feed-bak-ului asupra performanelor obinute.Evaluarea ajut pe elevi s tie cum s nvee prin: - ncurajarea unui til de nvare activ; - infuenarea alegerilor strategiilor de predare-nvare - dezvoltarea activitilor de a nelege i aplica n diferite contexte cunotine i capaciti. Evaluarea ajut pe elevi s aprecieze eficacitatea nvrii prin: - evaluarea a ceea ce au nvat; - consolidarea i transferul a ceea ce au nvat; - consolidarea unor noi situaii de nvare.

 • Cum influeneaz evaluarea nvarea?Evaluarea ajut pe elevi s tie cum s nvee prin: - ncurajarea unui til de nvare activ; infuenarea alegerilor strategiilor de predare-nvare dezvoltarea activitilor de a nelege i aplica n diferite contexte cunotine i capaciti. Evaluarea ajut pe elevi s aprecieze eficacitateanvrii prin: evaluarea a ceea ce au nvat; consolidarea i transferul a ceea ce au nvat; - consolidarea unor noi situaii de nvare.

 • VALENELE FORMATIVE ALE METODELOR ALTERNATIVE DE EVALUARE :

  Stimuleaz implicarea activ n sarcin a elevilor, acetia fiind mai contieni de responsabilitatea ce i-o asum; Asigur o mai bun punere n practic a cunotinelor, exersarea priceperilor i capacitilor n variate contexte i situaii; Asigur o mai bun clarificare conceptual i o integrare uoar a cunotinelor asimilate n sistem ul noional, devenind astfel operaionale; Asigur un demers interactiv al actelor de predare-evaluare, adaptat nevoilor de individualizare a sarcinilor de lucru pentru fiecare elev, valorificnd i stimulnd potenialul creativ i originalitatea acestuia; Descurajeaz practicile de speculare sau de nvare doar pentru not; Reduce factorul stres.

 • Diagrama VennRealizati o diagrama privind asemanari si deosebiri intre metodele traditionale de evaluare si cele alternative.

 • Fisa de problematizare Construii cinci fie de evaluare, folosind metode diferite i situaii de nvare de la discipline/ materii diferite , pornind de la poezia lui Anton Pann Trestia i copacul

 • Cadrul legislativ L.E.N. 1/2011Art. 72. (1) Evaluarea:se centreaz pe competeneofer feedback real elevilor st la baza planurilor individuale de nvare

  (2) Un elev cu deficiene de nvare beneficiaz, n mod obligatoriu, de educaie remedial.

  MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 18/10.I.2011

 • Cadrul legislativ L.E.N. 1/2011

  Rezultatele evalurii sunt utilizate: pentru elaborarea planurilor individualizate de nvare ale elevilor i pentru pre-orientarea colar ctre un anumit tip de liceu

  MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 18/10.I.2011

 • Cadrul legislativ Foaia de parcurs Evaluarea initialaSubiectele sunt elaborate la nivel local, de ctre comisiile metodice/catedre de specialitate, respectnd programa colar. Scopul evalurilor nu este ierarhizarea elevilor, a profesorilor sau a colilor, ci cunoaterea nivelului real al elevilor, pentru a stabili un parcurs individualizat al acestora i pentru a msura progresul colar realizat.

 • Cadrul legislativ Foaia de parcurs Evaluarea initialaTestarea iniial se desfoar la nceputul semestrului nti, fiind precedat de dou sptmni de recapitulare. Elevilor i prinilor/reprezentantului legal li se comunic, n ntlniri individuale, rezultatul obinut n urma evalurii. Eventualul ecart fa de programa colar, aciunile pe care le propune cadrul didactic pentru a remedia deficienele/ a asigura progresul colar/ a stimula performana, precum i msurile necesare de susinere a elevului de ctre familie, sunt discutate n cadrul acestor ntlniri individuale.

 • Cadrul legislativ Foaia de parcurs Evaluarea initialaLa nivelul catedrelor/comisiilor metodice sunt analizate rezultatele globale ale claselor, problemele tipice i modul de aciune didactic ce este aplicat n timpul anului colar, pentru a asigura normalitate n parcursul colar. ntreaga abordare metodologic este dezbtut la nivelul comisiilor metodice.Consiliul profesoral al unitii de nvmnt analizeaz rezultatele testelor i stabilete planul de aciune care conduce la ameliorarea rezultatelor colare. Documentul se transmite spre informare Consiliului de Administraie.

 • RECOMANDARI:

  Planul individual de invatare poate cuprinde:

  Teme diferentiate datorate:Asimilarii deficitare a unor continuturi;Nivelului necorespunzator de realizare a competentelor.Ore de activitati extracurriculare:Pentru eficientizarea acestui tip de activitate, se recomanda abordarea unitara a activitatilor pe nivel de clasa (gruparea elevilor de la toate clasele de acelasi nivel, cu acelasi profil al recomnadarilor invatarii remediale);

 • RECOMANDARI:

  Planul individual de invatare poate cuprinde:Monitorizarea prezentei la activitile curriculare I extra curriculare si trasarea de sarcini de lucru pe parcursul orelor, cu consemnarea urmatoarelor observatii:particip la lecii din proprie iniiativ; particip numai la solicitarea profesorului; particip la incitarea colegilor; nu particip prin indiferen (apatie); refuz s participe (nonparticipare activ).

 • RECOMANDARI:

  Planul individual de invatare poate cuprinde:Dupa caz, initierea de activitati in colaborare cu consilierii scolari, in vederea aplicarii de chestionare care sa evidentieze:Elemente atitudinale/comportamentale;Stiluri de invatare;Masuri de sustinere, in colaborare cu familia, recomandate de cadrul didactic (prioritizarea disciplinei in studiul individual, reorientarea traseului educational conform capacitatilor si motivatiei elevului, pentru optimizarea reusitei scolare etc)

 • Sugestii metodologicePrograma are drept obiectiv crearea condiiilor favorabile fiecrui elev de a-i forma i dezvolta competene ntr-un ritm individual, de a transfera cunotinele acumulate dintr-o zon de studiu n alta. Competenele specifice vor fi concretizate n cadrul fiecrei ore prin activiti de nvare selectate potrivit coninutului i opiunilor profesorului asupra tipului de lecie. Pentru aceasta, este util ca profesorul s-i orienteze demersul didactic spre realizarea unor activiti de nvare precum i transferul de informaie prin conexiuni intradisciplinare, interdisciplinare i transcurriculare pentru studierea fenomenelor i proceselor studiate.

 • Activiti de nvare Activitatea 1. Investigare. nelegere. Soluionare. Comunicare (Cum cunoatem ceea ce cunoatem: metode, mijloace i instrumente de cunoatere, dicionar de termeni).Exemplu: Cltori i cltorii prin corpul uman ProvocriPutem cltori prin corpul uman? Cum? Care sunt nevoile noastre energetice zilnice?Cum ari pe dinuntru? Ct de mult eti ceea ce mnnci?Trasee de cunoatereComparaia ntre corpul uman i un ora.Cltoria prin sistemul respirator i circulator. Cltoria prin sistemul digestiv. Cltoria informaiei prin analizatori pn la formarea senzaiilor. Cltoria individual: dezvoltarea ontogenetic a organismului uman, de la concepie la natere. Cltorii transcutanate. Corpul uman raporturi, simetrii, proporii i armonie.

 • Activiti de evaluareSarcina de lucru 1:La nivelul cavitii bucale:Cum arat suprafaa limbii? Care sunt papilele gustative stimulate n mod special de alimentele alese? Identific orificiul unei glande salivare i apreciaz cantitatea de saliv produs. Descrie aciunea salivei asupra alimentelor. Identific i descrie dinii implicai n prelucrarea alimentelor alese. Precizeaz gradul de curenie i sntate al dinilor gazdei tale. Descrie micrile limbii i formarea bolului alimentar. Posibile probleme: Existena unor dini cariai care sufer la contactul cu alimentele. Sarcini de lucru 2:1. Documentai-v i prezentai rolul sodiului, potasiului, calciului, magneziului, fosforului, fierului, cuprului, cobaltului, iodului, clorului, zincului, manganului, cromului, cromului, molibdenului. Descriei manifestrile generate de excesul sau carena n organism a acestor elemente.2. Realizai prezentri i postere cu urmtoarele tematici:a) Aluminiul - cauza bolii Alzheimer?b) Seleniul ca antioxidant - lupta cu radicalii liberi.c) Rolul litiului n buna funcionare a sistemului nervos.

 • Activiti de nvare Activitatea 2. De la stele la pmnt Exemplu: Cltorind prin Univers ProvocriCe este de fapt lumea noastr? Cum poi cltori n acelasi loc, schimbnd doar perspectiva? De ce explorarea spaiului a avut, n secolul al XX-lea, o miz politic? Azi mai pot influena interesele politice activitatea de cercetare stiinific? Trasee de cunoatereMomente eseniale ale explorrii tainelor Universului. Cltorul i cltoria n istorie i literatur. tiin i politic: cercetarea spaiului n secolul XX. Ap, aer, foc, pmnt: cltorii n cutarea celor patru elemente. Cltorind cu viteza luminii. Cosmogonia: modele de interpretare n istoria religiilor.

 • Activiti de evaluareSarcina de lucru 1:Realizai un afi (poster) care s evidenieze transformrile provocate de descoperirea Lumii Noi, respectiv pe cele determinate de explorarea spaiului n deceniile 6 i 7 ale secolului al XX-lea. Sarcina de lucru 2:1. Cutai informaii suplimentare pentru: a realiza un jurnal de bord al unui astronaut participant la una dintre misiunile Apollo; a alctui un program de antrenament urmat de un candidat la una dintre misiunile spaiale; a redacta o list a efectelor zborului n spaiu asupra corpului uman; a realiza o ax cronologic a misiunilor spaiale derulate din 1975 i pn n zilele noastre. 2. Realizai un poster privind conceptul noua frontier, lansat de preedintele american J.F. Kennedy, pentru a prezenta implicaiile politice, sociale, militare i tiinifice ale acestuia n epoc.

 • De-ale interdisciplinaritatii Userul Gigel a decis sa-si ia calculator. Un computer nou costa in magazine 1000 E. Dar, deoarece Gigel avea deja blocul de alimentare, el a hotarat sa si-l ia pe componente si sa-l asambleze acasa. A cumparat placa de baza cu 150 E., procesorul cu 200 E., hardul cu 150 E., si monitorul cu 300 E. Cati euro a economisit Gigel,dacadupa 3 secunde de functionare blocul de alimentare a ars celelalte componente?

 • Userul Gigel a aflat ca hackerul Vasile Jmeckeru' si-a luat un CD cu un joc piratat. Deoarece Gigel nu are CD-ROM, el a hotarat sa treaca jocul pe hard cu ajutorul dischetelor. Continutul CD-ului este de 750 MB, volumul unei dischete - 1,44 MB, iar Gigel are numai 10 dischete. Distanta de la Vasile de acasa pana la casa lui Gigel este parcursa in jumatate de ora. De cat timp are nevoie Gigel, pana sa-si dea seama ca jocul poate fi lansat doar cu CD-ul?

 • Conform lemei lui Mur, puterea de calcul a computerelor se dubleaza la fiecare 18 luni. Fiecare versiune a produselor corporatiei Microsoft ruleaza de 1,5 ori mai lent decat cea precedenta. Cu ce frecventa va trebui sa-si lanseze Microsoft noile versiuni, ca utilizatorii sa nu observe efectul lemei lui Mur ?

 • Userul Gigel a cunoscut-o pe chat pe Lenuta, o tanara de 16 ani, si a rugat-o sa-i trimita poza. Deoarece Lenuta nu cunoaste alte formaturi, in afara de .bmp, poza ei are 15 MB. Gigel are conexiune Dial-up de 28 Kb, care se intrerupe la fiecare 20 min., Apoi reconectarea dureaza 30 min. Tarifarea cu reducere este intre3:00si 5:00. Cati ani va avea Lenuta cand in sfarsit Gigel ii va descarca poza?

 • Programatorul Butonel ii scrie unei tipe pe care a cunoscut-o pe chat, 2 mail-uri de 4 Kb fiecare, iar userul Gigel - 5 mail-uri a cate 2 KB. Care va fi traficul insumat in momentul in care cei doi vor descoperi ca isi scriu unul altuia?

 • BIBLIOGRAFIE:

  1. Joia, Elena- EDUCAIA COGNITIV, Ed. Polirom, Iai, 2002 2. Manolescu, Marin EVALUAREA COLAR- METODE, TEHNICI, INSTRUMENTE, Ed. Meteor Press, Bucureti, 2005 3. Meyer, Genevieve- DE CE I CUM EVALUM, Ed. Polirom, Iai, 2000 4 . Monteil, Jean- Marc- EDUCAIE I FORMARE, Ed. Polirom, Iai, 1997 5 . Oprea, Crengua-Lcrmioara- PEDAGOGIE , ALTERNATIVE METODOLOGICE INTERACTIVE, Ed. Universitii, Bucureti, 2003 6. Pintilie Mariana METODE MODERNE DE NVARE-EVALUARE, Ed. Eurodidact, Cluj-Napoca, 2002

  *udiate