Locuinta Inteligenta

download Locuinta Inteligenta

of 21

 • date post

  02-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  104
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Locuinta Inteligenta. Energia Electrica. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Locuinta Inteligenta

 • 1. Energia Electrica ; 2. Obtinerea energiei electrice ; 3. Transportul si distributia energiei electrice ; 4. Instalatia electrica dintr-o locuinta ; 5. Consumatori electrici ; 6. Locuinta inteligenta .

 • Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic. Energia electrica prezinta o serie de avantaje in comparatie cu alte forme de energie, si anume: - producerea energiei electrice in centrale electrice are loc in conditii economice avantajoase; - energia electrica poate fi transmisa la distante mari prin intermediul campului electromagnetic, fie direct prin mediul inconjurator, fie dirijat prin linii electrice; - la locul de consum, energia electrica poate fi transformata in conditii economice in alte forme de energie; - energia electrica poate fi divizata si utilizata in parti oricat de mici, dupa necesitati; Dezavantajul pe care il prezinta energia electrica in comparatie cu alte forme ale energiei consta in aceea ca nu poate fi inmagazinata. Energia electrica trebuie produsa in momentul cand este ceruta de consumatori.

 • Producerea energiei electrice se realizeaza prin transformarea altor forme de energie: - transformarea energiei chimice a combustibililor in turbine cu aer, gaz, motoare cu ardere interna; - transformarea energiei potentiale sau cinetice a apelor; - transformarea energiei atomice; - transformarea altor forme de energie: maree, solara, eoliana; Producerea energiei electrice prin transformarea energiei chimice a combustibililor se realizeaza in centrale electrice de termoficare sau centrale termoelectrice. Producerea energiei electrice prin transformarea energiei potentiale sau cinetice a apelor se realizeaza in centrale hidroelectrice care produc energie electrica pe cale hidrautica. Aceasta sursa de nergie este economica si inepuizabila.

 • Energia electrica este transportata la distanta printr-un sistem de retele electrice, la diverse tensiuni: 110 kV, 220 kV, 400 kV si chiar peste 800 kV. Transportul energiei electrice se face fie prin linii aeriene, fie prin cabluri subterane. La tensiunea de 110 kV, stalpii de sustinere au peste 25 m inaltime, fiind plasati la intervale de circa 300 m; la 220 kV ei au inaltimea de peste 35 m, intervalul fiind circa 350m; la 400 kV, inaltimea poate ajunge la 50 m, distanta intre ei fiind de peste 350 m. In anumite situatii, cum sunt de exemplu trecerile peste ape, ei pot atinge inaltimi mai mari. Cablurile subterane sunt folosite in localitatile urbane si acolo unde costul suplimentar este justificat de alte consideratii, cum ar fi cel estetic de pilda. Un cablu subteran de inalta tensiune necesita instalatii de racire si instalatii suplimentare pentru evitarea pierderilor in pamant. Din acest motiv el este mult mai scump decat o linie aeriana. Liniile aeriene sunt confectionate din conductoare de cupru, aluminiu cu miez de otel si cadmiu-cupru. Conductoarele din cupru sunt folosite la toate tensiunile; pentru deschideri mari se utilizeaza cele din cadmiu-cupru care au o mare rezistenta mecanica. Conductoarele din aluminiu cu miez de otel sunt folosite in special in cazul tensiunilor inalte. Exista tendinta ca aluminiul sa inlocuiasca cuprul, datorita costului sau mai scazut. Conductibilitatea electrica variaza cu temperatura pentru cele mai multe dintre materiale. In general pentru conductoare ea descreste la cresterea temperaturii. Exceptie fac carbunele si electrolitii, pentru care, la fel ca la majoritatea nemetalelor, conductibilitatea creste la ridicarea temperaturii.

 • In cazul cablurilor subterane sunt necesare straturi de izolatie si protectie. Dintre materialele izolatoare remarcam: hartia impregnata cu ulei, cauciucul natural si sintetic, materialele plastice cum sunt policlorura de vinil sau polietilena (utilizata de obicei in locul cauciucului). Cablurile izolate cu hartie pot fi utilizate pana la 400 kV, in timp ce cablurile izolate cu cauciuc sau materiale plastice, numai pana la 11 kV. Protectia unui cablu cu izolatie de hartie impregnata este mai intai realizata cu un strat de plumb sau aluminiu pentru evitarea umezelii si apoi cu un strat de bitum armat sau fara armatura metalica, pentru evitarea coroziunii si a distrugerii mecanice. Pentru cablurile izolate cu cauciuc sau materiale plastice protectia este determinata de necesitatile de serviciu.

 • Un semiconductor difera de alte materiale electrice conductoare prin faptul ca factorii aditionali pot influenta trecerea curentului prin el. Conductibilitatea sa electrica se situeaza intre cea a unui conductor si cea a unui izolator si creste la ridicarea temperaturii. Proprietatile sale electrice sunt rezultatul structurii sale cristaline si a prezentei impuritatilor. Majoritatea semiconductoarelor, in stare pura, sunt izolatoare, dar introducerea impuritatilor creeaza un surplus de electroni sau o lipsa de elctroni, fiecare din aceste stari permitand trecerea curentului electric. Semiconductoarele utilizate in mod obisnuit sunt germaniul, siliciul, seleniul, oxidul de cupru, sulfura de plumb, arseniura de galiu, fosfura de galiu si carbura de siliciu.

 • Pentru cea mai mare parte dintre noi, instalatia electrica a casei este putin cunoscuta si privita de cele mai multe ori ca un pericol pentru toti membrii familiei. Intelegerea functionarii sale este destul de importanta pentru a nu privi curentul electric ca pe un dusman al omului pe de o parte, pe de alta parte Insa trebuie sa fim constienti ca doar asa putem realiza eventualele pericole la care ne poate expune ignoranta In acest caz. Este rusinos si neeficient financiar ca pentru a schimba un bec sau un tub fluorescent sa apelam la un specialist. Nu vrem sa incurajam pe nimeni sa "isi bage nasul unde nu ii fierbe oala", dar cunoasterea functionarii instalatiei electrice este un lucru pe care omul la trecerea In mileniul urmator ar trebui sa il cunoasca fara doar si poate. Sa aruncam o privire asupra instalatiei electrice in general. Rolul instalatiei este sa va furnizeze curent electric in casa pentru a putea ilumina casa, pentru a crea confort in casa, pentru a putea viziona un program de televiziune sau pentru a putea sa ofere copilului placerea sa se joace la un calculator.

 • Curentul electric trebuie privit ca un flux purtator de energie, care face ca becul sa se aprinda, motorul mixerului sa se invarta, rezistenta boilerului electric sa se incalzeasca etc. Acest curent electric este consumat in timp de aparatele si instalatiile casei. Spunem astfel ca intr-o anumita perioada de timp - o ora, o zi, o luna - am consumat o anumita cantitate de energie electrica. Furnizorul de energie electrica, este compania nationala specializata in acest fel de servicii, iar consumatorul suntem noi. Casa noastra este alimentata din instalatia furnizorului prin niste cabluri electrice montate subteran sau aerian, pe stalpi special construiti. Intrarea in casa se face printr-un contor de energie electrica care are rolul de a masura cantitatea de energie electrica consumata. Acesta trebuie sa poarte sigiliul furnizorului care, in acest fel, se asigura ca nimeni nu va incerca in vreun fel sa impiedice acest aparat sa isi faca treaba, in speranta de a consuma fara sa plateasca. Din contor instalatia este divizata in mai multe circuite prin intermediul unui panou electric. In acest panou fiecare circuit este protejat printr-o siguranta. Sigurantele pot fi fuzibile sau automate. Cele fuzibile au rolul de a se auto-distruge in cazul in care curentul electric, care strabate circuitul pe care acestea il protejeaza depaseste valoarea maxima admisa. Astfel circuitul este protejat, si nu exista pericolul unor incidente neplacute.

 • Pentru exemplificare, amintiti-va de cate ori au "sarit" sigurantele in momentul in care pe langa frigider, radiator electric, masina de spalat - toate in functiune - ati incercat sa conectati la prize si un fier de calcat sau un uscator de par. Sigurantele automate "simt" cresterea curentului electric pe circuitul pe care sunt ele montate si se declanseaza automat, intrerupand circuitul pus in pericol in aceasta situatie. Ce pericol ne paste? Unul dintre ele ar fi un posibil incendiu! De ce? Deoarece cresterea valorii acestui curent electric peste valoarea maxim admisa de un fir metalic sau un conductor duce la incalzirea acestuia. Acesta poate ajunge chiar la incandescenta facand astfel iminenta izbucnirea incendiului. Sigurantele sunt foarte importante si datorita faptului ca prin scoaterea sau deconectarea lor se poate intrerupe circuitul astfel incat in instalatia din casa sa nu existe pericolul de electrocutare.

 • Dupa intreruperea circuitului electric orice interventie la o lustra sau o priza poate fi facuta in siguranta. Daca nu cunoasteti bine instalatia electrica a casei va sfatuim sa decuplati toate sigurantele din tablou, indepartand astfel orice suspiciune. Din tablou se ramifica deci toate circuitele casei. Acestea sunt circuite de forta, cele care alimenteaza prizele in care se conecteaza aparate electrice si electrocasnice, care consuma relativ mai multa energie electrica, si circuite de iluminat, care alimenteaza corpurile de iluminat ale casei. Inchipuiti-va curentul electric ca un flux de particule electrice, numite "electroni" care curg "sub presiune" prin conductoarele sau cablurile electrice din casa. Cantitatea de curent electric masurata in amperi, care strabate circuitul la un moment dat, este in functie de numarul de electroni care trec printr-un anumit punct al