INTELIGENTA (1)

download INTELIGENTA (1)

of 22

 • date post

  19-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  81
 • download

  7

Embed Size (px)

description

este bun

Transcript of INTELIGENTA (1)

 • INTELIGENA .TEORIA LUI PIAGETAsist. Univ. Dr. Mdlina Neamu

 • INTELIGENA: este o funcie de sintez.

  Aspecte ale inteligentei-Stenberg(1985):

  Abilitatea de a invata si profita din experienta.abilitatea de a gandi sau rationa abstractAbilitatea de adaptare la capriciile unei lumi schimbatoare si nesigure.Abilitatea de a te motiva pe tine insuti, cu scopul de a realiza expeditiv sarcini de indeplinit.

 • Tipuri de inteligent:

  lingvisticlogico-matematicspaialmuzicalcorporal-kinestezicpersonal:intrapersonal: capacitatea de a monitoriza sentimentele si emoiile personale, ghidarea aciunii personaleinterpersonal: observarea, inelegerea nevoilor, inteniilor altor indivizi, capacitatea de a monitoriza temperamentul si dispoziiile psihice, cale de prognozare a felului n care subiecii se vor comporta n situaii noi

 • TESTE DE INTELIGENTATestele care msoar abilitatea intelectual general sunt numite i teste de inteligen. Primele teste care au aproximat testele de inteligen contemporane au fost elaborate de psihologul francez Alfred Binet. Binet afirma c inteligena poate fi msurat prin ncercri care necesit mai degrab nelegerea abilitii de rezolvare a problemei, decat deprinderile perceptual-motorii.

  Binet a elaborat o scal cu itemii testului, ce sporeau n grad de dificultate i care msurau tipurile de schimbri din inteligena obinuit asociate cu creterea n varst. Cu cat copilul avansa mai mult rspunzand corect la itemii din scal, cu atat mai mare era varsta mental(VM) a acestuia. Conceptul de varst mental era definitoriu n metoda lui Binet, utilizand aceasta metod examinatorul poate compara VM a copilului cu varsta cronologic (VC), determinat prin data naterii.

 • Testarea abilitilor mentale specifice:

  Pentru a testa inteligena, testul Stanford-Binet utilizeaz diferite tipuri de itemi. Un copil se poate descurca foarte bine la un test de vocabular, ns destul de slab la un test care necesit extragerea formelor geometrice. Aceste fore i slbiciuni intelectuale pot fi observate de ctre examinator, dar nu vor fi reflectate n scorul C.I.Inteligena este un compozit de diferite abiliti, revizuirea din 1986 grupeaz testele n 4 tipuri principale de abiliti intelectuale: raionamentul verbal, raionamentul abstract-vizual, raionamentul matematic i memoria de scurt durat

 • Scalele de inteligen Wechsler:

  Au fost elaborate de ctre David Wechsler n 1939. Iniial, Wechsler i elaboreaz testul deoarece considera c testul Stanford-Binet nu este adecvat pentru testarea adulilor i de asemenea el credea c acesta pune prea mult accent pe abilitatea verbal. Scala de inteligen Wechsler (pentru aduli) sau WAIS( Wechsler Adult Intelligence Scale, 1939, 1955, 1981) este divizat n dou pri: o scal verbal i scala de performan, care sunt cotate separat. Un test exista i pentru copii (Wechsler Intelligence Scale for Children), Itemii din scala de performan necesit manipularea sau ordonarea blocurilor, imaginilor sau a altor materiale. Scalele Wechsler de asemenea sunt prevzute cu tabele de cotare pentru fiecare subtest, astfel ncat examinatorul are o imagine mai clar a forelor i slbiciunilor intelectuale ale individului. Diferite probe pot evalua diversele abilitati ale inteligentei: de ex. Cat de bine poate o persoan s rezolve subtestul n condiii de presiune (unele teste sunt cronometrate), sau s stabileasc relaia dintre deprinderile verbale i abilitatea de a manipula materialul non-verbal.

 • Stadiile dezvoltrii cognitive

  Jean Piaget (1896-1980) a utilizat interviul clinic i observaia natural. Referitor la teoria dezvoltrii cognitive, Piaget a afirmat n mai multe rnduri (1962, 1973 c schemele postulate de el conin att o component cognitiv, ct i una afectiv. Nu exist dou tipuri de dezvoltare, una cognitiv i alta emoional, respectiv dou funcii psihice

 • a fcut observaii detaliate ale activitilor copiilor, a discutat cu acetia, i-a ascultat cum vorbesc unii cu alii, a elaborat i prezentat numeroase teste de gndire.Programul su de cercetare a ncercat s descrie tipurile de gndire caracteristice copiilor de pn la perioada adolescenei.Interesul lui Piaget nu era orientat catre unicitatea copiilor, ci mai degrab spre asemnrile dintre copiii de vrste aproximativ echivalente.Termenul cognitiv, derivat din latinescul cognosco (a cunoate), se refer la toate acele activiti implicate n achiziia, procesarea, organizarea i utilizarea cunotinelor cu alte cuvinte, toate acele abiliti asociate cu gndirea i cunoaterea.

 • STADIILE DEZVOLTARII COGNITIVE

  Piaget a afirmat c pentru a ajunge la capacitatea de a gndi logic-formal, adic de a dobndi funcia de atribuire a unei judeci de valoare fiecrui element ce intr n logica gndirii, este nevoie de parcurgerea a 4 stadii.

  stadiul senzorio-motor (0-2 ani)stadiul preoperaional (2-7 ani)stadiul operaiilor concrete (7-11 ani)stadiul operaiilor formale (11- 16 ani)Copilul, demonstra Piaget, trece prin fiecare dintre aceste stadii, succesiv i la aproximativ vrstele menionate mai sus.

 • Rapiditatea cu care copilul trece prin fiecare stadiu, dei este influenat de experienele particulare ale copilului, este n mod esenial controlat prin procesele de maturizare determinate biologic. Procesul nu poate fi grbit copilul trebuie s fie apt (din punct de vedere al maturizrii) s progreseze n urmtorul stadiu. La fiecare stadiu nou, repertoriului cognitiv al copilului i se adaug niveluri de gndire mai sofisticate.Factorii de mediu pot accelera sau ncetini dezvoltarea, ns ordinea de parcurgere rmne ntotdeauna aceeai; un copil nu poate ajunge ntr-un anumit stadiu fr a-l parcurge pe cel anterior. Piaget definete structura intelectului n termenii schemelor i operaiilor.Rezultatul acestor experimente conduc copilul la elaborarea unor teorii pe care Piaget le numete scheme cognitive, despre modul de funcionare a mediului fizic i social.

 • Stadiul senzorio-motor (0-2 ani)

  copilul sesizeaz preajma prin percepie i reacioneaz motorcopilul i reprezint lumea n termeni de aciuni (supt, apucat, privit, aruncat) nu sub form de reprezentri interne. Apar i interiorizeaz schemele de aciune de tip cauz-efect.Recunoaterea propriei persoane ca agent al aciunii i apariia primelor acte intenionate ex. tragerea unei sfori n vederea micrii unui obiect sau scuturarea unei jucrii care produce zgomotCopiii ncep s-i dezvolte conceptul de sine ca fiind separat de mediul exteriorAchiziia major a acestei perioade este permanena obiectului -contientizarea faptului c un obiect continu s existe chiar dac nu mai este prezent n zona de percepie. Acest lucru implic formarea unei reprezentri mentale a obiectului absent.

 • Stadiul preoperaional (2-7 ani)

  Este denumit n acest fel pentru c un copil de aceast vrst nu nelege nc anumite reguli sau operaii. O operaie este o aciune mental de separare, combinare, adic de transformare mental a informaiei ntr-o manier logic. Copilul acioneaz i folosete limbajul. Se constituie funcia semiotic, posibilitatea de a reprezenta obiecte prin semne i simboluri (imagini, cuvinte). Acest stadiu are 3 caracteristici:egocentrism copilul percepe i interpreteaz lumea simbolic prin raportare la sine.centrarea copilul tinde s se fixeze pe un singur aspect al unei situaii sau al unui obiect la un moment dat. Ex. clasific obiectele n funcie de o singur trstur (culoare, form etc.) Piaget consider aceast caracteristic a fi prezent datorit incapacitii copilului de a-i centra atenia asupra mai multor aspecte ale unei aciuni n acelai timp.ireversibilitatea- incapacitatea de a reface n sens invers, n plan mental o serie de pai ai unui raionament.

 • Stadiul operaiilor concrete (7-11ani)

  are loc declinul egocentrismului prin dezvoltarea abilitii de decentrare (copilul acum poate s ia simultan n considerare mai multe aspecte ale unei situaii ).Apare i reversibilitatea adic abilitatea de a nelege faptul c fiecare operaie asupra unui obiect implic i reversul ei.Sistemul de gndire este bazat pe operaii concrete descris de Piaget n termeni de grupri matematice: ex. incluziunea datelor (A+B=C) i tranzitivitatea (A>B;B>C deci A>C).Este perioada n care se formeaz aparatul logic, respectiv sistemele de operaii care funcioneaz mpreun i duc la dezvoltarea capacitii de deducie. Acum apare raionamentul progresiv (deductiv): de la cauz la efect, de la condiie la consecine. Achiziionarea procesului de conservare a numerelor (la 6 ani), a cantitii (la 7 ani) i a greutii (la 9 ani.)Copilul rmne totui cantonat n limitele informaiei prezente i nu se poate detaa de datele actuale sau ale experienei imediat anterioare.

 • n aceast etap copiii sistematizeaz, adun, catalogheaz fel de fel de obiecte. n activitatea lor confecionarea ierbarelor, folosirea clasoarelor filatelice, etc., sunt repere extrem de utile de a se obonui cu aspectele mai complexe ale proceselor de gndire. Comparaia funcioneaz din plin, dei subiectivist; ea permite totui copilului s-i exprime o prere, s pledeze pentru o preferin, s o motiveze sau s resping o propunere.

 • Stadiul operaiilor formal-logice (ncepnd cu 11-12 ani)

  Apare abstractizarea n gndireAceast perioad este caracterizat prin prezena definitiv a proprietilor de tip IRNC (identitate, reciprocitate, negaie,corelaie) proprieti implementate n stadiul anterior, deci gndire de tip logic.Se testeaz sistematic ipotezeleAcum apar: proporionalitatea, raionamentul prin analogie fr feed-back concret, capacitatea de a rezista contrasugestiilor.Preocupri n legtur cu viitorul, cu problemele ipotetice i cele ideologice.Copilul este capabil s opereze asupra operaiilor, asupra propoziiilor sau enunurilor verbale ca atare, parcurgnd cu uurin drumul dinspre trecut spre viitor i invers.

 • Etapa 11-15 ani de formare a independenei gndirii pe baza folosirii unui aparat bogat de raionamente i