INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE FS 125 – FS · PDF fileINSTRUCTIUNI DE UTILIZARE FS 125...

of 17 /17
INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE FS 125 – FS 170 1.INFORMATII DE BAZA Va multumim pentru ca ati ales firma noastra pentru a achizitiona un produs GÖLZ. Aceste instructiuni de utilizare au fost concepute pentru a familiariza utilizatorul cu utilajul precum si cu utilizarea acestuia. Instructiunile de utilizare contin informatii importante despre cum se utilizeaza masina in conditii de siguranta, in mod corespunzator si foarte eficient. Respectarea acestor instructiuni va ajuta sa evitati producerea unui accident, sa reduceti costurile reparatiilor si a perioadelor de nefunctionare a utilajului si sa cresteti fiabilitatea si durata de viata a utilajului. Aceste instructiuni sunt suplimentate de legislatia in vigoare si de normele de securitate si protectia muncii. Instructiunile de utilizare trebuiesc sa fie intotdeauna accesibile atunci cand masina functioneaza. Aceste instructiuni trebuiesc citite si aplicate de catre orice persoana responsabila de functionarea masinii, astfel: 1. Utilizarea – incluzand reglarea, defectiunile in timpul functionarii, evacuarea si depozitarea combustibililor si a consumabilelor. 2. Intretinerea – (service, inspectie, reparatie ) si/sau 3. Transportul In completarea instructiunilor de utilizare si a normelor si reglementarilor obligatorii in vigoare pentru prevenirea accidentelor si protectia mediului inconjurator, de asemenea trebuiesc avute in vedere reglementarile tehnire recunoscute pe plan international pentru utilizare in conditii corespunzatoare si sigure. 2. INSTRUCTIUNI FUNDAMENTALE DE SIGURANTA 2.1.Simboluri si avertizari Urmatoarele semne si denumiri sunt folosite in manual pentru a scoate in evidenta informatiile de o importanta deosebita: Informare: - se refera la informatiile speciale despre cum se poate folosi masina intr-un mod foarte eficient; Atentionare: - se refera la informatiile speciale si/sau comenzi sau interdictii in scopul de a preveni accidentele; Pericol: - se refera la comenzile si interdictiile recomandate pentru a preveni pagubele sau defecte foarte mari; Urmatoarele semne sunt folosite pe masina sau in manual. Cititi instructiunile de utilizare inainte de prima utilizare; Pericol, atentie deosebita;

Embed Size (px)

Transcript of INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE FS 125 – FS · PDF fileINSTRUCTIUNI DE UTILIZARE FS 125...

 • INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE FS 125 FS 170

  1.INFORMATII DE BAZA

  Va multumim pentru ca ati ales firma noastra pentru a achizitiona un produs GLZ. Aceste instructiuni de utilizare au fost concepute pentru a familiariza utilizatorul cu utilajul precum si cu utilizarea acestuia. Instructiunile de utilizare contin informatii importante despre cum se utilizeaza masina in conditii de siguranta, in mod corespunzator si foarte eficient. Respectarea acestor instructiuni va ajuta sa evitati producerea unui accident, sa reduceti costurile reparatiilor si a perioadelor de nefunctionare a utilajului si sa cresteti fiabilitatea si durata de viata a utilajului.

  Aceste instructiuni sunt suplimentate de legislatia in vigoare si de normele de securitate si protectia muncii. Instructiunile de utilizare trebuiesc sa fie intotdeauna accesibile atunci cand masina functioneaza.

  Aceste instructiuni trebuiesc citite si aplicate de catre orice persoana responsabila de functionarea masinii, astfel:

  1. Utilizarea incluzand reglarea, defectiunile in timpul functionarii, evacuarea si depozitarea combustibililor si a consumabilelor.2. Intretinerea (service, inspectie, reparatie ) si/sau3. Transportul

  In completarea instructiunilor de utilizare si a normelor si reglementarilor obligatorii in vigoare pentru prevenirea accidentelor si protectia mediului inconjurator, de asemenea trebuiesc avute in vedere reglementarile tehnire recunoscute pe plan international pentru utilizare in conditii corespunzatoare si sigure.

  2. INSTRUCTIUNI FUNDAMENTALE DE SIGURANTA 2.1.Simboluri si avertizari Urmatoarele semne si denumiri sunt folosite in manual pentru a scoate in evidenta

  informatiile de o importanta deosebita:Informare: - se refera la informatiile speciale despre cum se poate folosi masina

  intr-un mod foarte eficient;Atentionare: - se refera la informatiile speciale si/sau comenzi sau interdictii in

  scopul de a preveni accidentele;Pericol: - se refera la comenzile si interdictiile recomandate pentru a preveni

  pagubele sau defecte foarte mari;Urmatoarele semne sunt folosite pe masina sau in manual.

  Cititi instructiunile de utilizare inainte de prima utilizare;

  Pericol, atentie deosebita;

 • Nu atingeti;

  Purtati ochelari de protectie;

  Purtati casca de protectie;

  Purtati manusi de protectie;

  Purtati casti de protectie;

  Purtati incaltaminte de protectie;

  Purtati imbracaminte de protectie;

  2.2 Operatiuni de baza si scopul pentru care a fost construita masina

  Masina a fost construita in concordanta cu standardele in vigoare si regulile de siguranta recunoscute pe plan international. Cu toate acestea, utilizarea acesteia poate constituii un pericol pentru utilizator sau alte persoane din apropiere sau poate cauza defecte ale masini sau aaccesoriilor.

  Masina trebuie utilizata doar in conditii tehnice perfecte si in concordanta cu scopul pentru care a fost construita si conform instructiunilor de utilizare si doar de catre persoane constiente de pericolele care le implica utilizarea masini. Orice disfunctionalitate, in special acelea care afecteaza siguranata masinii trebuie sa fie remediata imediat.

  Accesoriile construite separat sunt proiectate exclusiv pentru taierea, slefuirea, frezarea, gaurirea, etc. materialelor de constructie abrazive ale cladirilor, utilizand scule in concordanta cu instructiunile producatorului.

  Acestea sunt proiectate exclusiv pentru a taia materialele de constructie foarte dure.

  Utilizarea masinii in alte scopuri decat cele mentionate mai sus este strict interzisa. Producatorul nu este raspunzator de eventualele defecte care pot sa apara in urma unei astfel de utilizari. Riscurile unei utilizari gresite cad in totalitate in sarcina utilizatorului. Utilizarea masinii in limitele in care a fost proiectata implica, de asemenea, acordarea unei atentii deosebite instructiunilor precizate in manualul de utilizare si de asemenea trebuiesc respectate intervalele de inspectie si intretinere.

 • 2.3. Masuri organizatorice

  Instructiunile de utilizare trebuiesc tinute intotdeauna in apropierea locului unde se utilizeaza masina, pastrandu-le in compartimentul de scule sau in cutia cu scule furnizata in acest scop.

  In afara de instructiunile de utilizare, supravegheati si instruiti utilizatorul in toate reglementarile generale cu privire la prevenirea accidentelor si protectia mediului inconjurator. Aceste reglementari obligatorii pot de asemenea contine si modul de manuire al substantelor explozive, distribuire si/sau purtarea echipamentelor de protectie sau reguli de circulatie.

  Instructiunile de utilizare trebuie sa fie suplimentate de instructiuni care sa acopere obligatiile implicate in supervizarea si notificarea caracteristicilor organizatorice speciale, precum organizarea de santier, succesiunea lucrarilor sau a personalului insarcinat cu lucrul .

  Personalul insarcinat cu lucrul pe masina trebuie sa citeasca instructiunle de utilizare inainte de prima utilizare a masinii, in special capitolul cu instructiunile de securitatea muncii, inainte de a incepe lucrul. Nu se recomanda citirea instructiunilor dupa ce s-a inceput lucrul. Aceste recomandari se aplica in mod special persoanelor care lucreaza ocazional pe masina, in timpul reglarilor sau intretinerii.

  Verificati, cel putin din cand in cand, daca utilizatorul efectueaza lucrul in conformitate cu instructiunile de utilizare si daca acorda atentie deosebita factorilor de risc si siguranta.

  Din motive de securitate, parul lung trebuie sa fie strans si acoperit, imbracamintea trebuie sa fie incheiata si fara bijuterii, acestea pot fi foarte periculoase. Accidente pot apare din cauza prinderii in masina sau din prinderea inelelor in partile in miscare ale masinii.

  Utilizati echipamente de protectie de cate ori este cerut de circumstante sau prin lege.

  Acordati atentie tuturor instructiunilor de securitate si avertizarilor atasate pe masina.

  Verificati daca instructiunile de securitate si avertizarile atasate pe masina sunt intotdeauna usor vizibile si complete.

  In cazul unuor modificari de siguranta importante sau schimbari in comportamentul masinii in timpul utilizarii, opriti masina imediat si anuntati disfunctionalitatile unitatii service.

  Niciodata sa nu faceti nici o modificare, adaosuri sau conversii care pot afecta siguranta, fara a avea consimtamantul producatorului.

  Piesele de schimb trebuie sa fie in concordanta cu cerintele tehnice specificate de producator. Se recomanda sa se utilizeze doar piese de schimb originale.

  Inlocuirea furtunelor flexibile hidraulice sa se faca in intervalele recomandate sau apropiate de acestea, chiar daca nu au fost semnalate defecte semnificative.

  Respectati intervalele recomandate sau cele specificate in instructiunile de utilizare pentru verificarile de rutina sau inspectii.

  Pentru realizarea operatiilor de intretinere, sculele si echipamentul de lucru corespunzator sarcinii respective sunt absolut necesare.

  Personalul trebuie sa cunoasca locul de amplasare si modul de utilizare al extinctoarelor!

 • Atentie deosebita la toate avertizarile de producere a incendiului precum si a modalitatilor de indepartare a acestuia.

  2.4. Selectarea si calificarea personalului

  Orice operatiune cu masina trebuie sa fie executata doar de catre personal bine instruit. Limita minima de varsta trebuie avuta in vedere.

  Utilizati doar personal bine antrenat si instruit si acordati responsabilitati individuale foarte clare personalului care se va ocupa de utilizare, reglare , intretinere si reparatie.

  Asigurativa ca doar persoanele autorizate lucreaza cu masina. Stabiliti responsabilitatile operatorului masinii dand operatorului autoritatea de a

  refuza instructiunile primite de la terte persoane care sunt contrare sigurantei operatorului.

  Nu este permis ca persoanele care urmeaza sa fie pregatite sau instruite sau persoanele care au luat parte la un curs de pregatire general sa lucreze cu masina fara a fi permanent supervizata de catre o persoana calificata.

  Reparatiile la sistemul si echipamentul electric al masinii trebuie efectuat doar de catre un electrician autorizat sau de catre o persoana instruita sub supravegherea si indrumarea unui electrician autorizat si in concordanta cu reglementarile si legile electrotehnice.

  Reparatiile la sistemul hidraulic trebuiesc efectuate doar de personal avand cunostinte intemeiate si experienta in echipament hidraulic.

  2.5. Instructiuni de siguranta specifice fazelor operationale

  Operatiuni standard Evitati orice mod operational care ar putea aduce prejudicii securitatii. Inainte de a incepe lucrul, familiarizati-va cu mediul si conditiile inconjuratoare

  cum ar fi obstacolele in zona de lucru sa zona de trecere, stabilitatea solului,si alte bariere care separa zona de lucru de zona publica.

  Luati-va precautiunile necesare pentru a va asigura ca masina este utilizata doar cand este intr-o stare sigura si stabila. Utilizati masina doar cand toate mijloacele de protectie, precum mijloacele de protejare care se pot modifica , echipamentul de oprire de urgenta, elementele izolate acustic sunt fixate si complet functionale.

  Verificati masina cel putin o data pe schimb pentru defecte neprevazute. Anuntati orice modificare ( inclusiv modificarile in modul de funcionare al masinii) imediat unitatii service competente. Daca este necesar opriti masina imediat.

  In cazul unor disfunctionalitati opriti masina imediat. Remediati imendiat orice defect.

  In timpul operatiunilor de pornire si oprir