STIHL FS 131, 131 R

of 44 /44
STIHL FS 131, 131 R Instrucţiuni de utilizare 2 - 40

Embed Size (px)

Transcript of STIHL FS 131, 131 R

STIHL FS 131, 131 RInstruciuni de utilizare2 - 40
Cuprins 1 Despre acest manual de utilizare................2 2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru3 3 Combinaii permise de unealt tietoare,
aprtoare, mâner, centur...................... 12 4 Unelte ataabile permise.......................... 13 5 Ataarea mânerului bimanual................... 13 6 Ataarea mînerului circular....................... 16 7 Reglarea cablului de acceleraie...............17 8 Ataarea inelului de traciune....................17 9 Ataarea aprtorii....................................18 10 Ataarea uneltei tietoare......................... 19 11 Combustibil............................................... 22 12 Alimentarea cu combustibil....................... 22 13 Aplicarea centurii...................................... 23 14 echilibrai utilajul........................................24 15 Pornirea / oprirea motorului...................... 26 16 Transportarea utilajului............................. 28 17 Instruciuni de funcionare.........................30 18 Înlocuirea filtrului de aer............................31 19 Reglarea carburatorului............................ 31 20 Bujia.......................................................... 31 21 Funcionarea motorului............................. 32 22 Lubrifierea mecanismului.......................... 32 23 Depozitarea utilajului.................................33 24 Ascuirea uneltelor tietoare metalice.......33 25 Întreinerea capului cositor........................33 26 Instruciuni de întreinere i îngrijire.......... 35 27 Minimizarea uzurii i evitarea pagubelor...36 28 Componente principale............................. 37 29 Date tehnice..............................................38 30 Instruciuni pentru reparaii....................... 39 31 Colectarea deeurilor................................39 32 Declaraie de conformitate EU.................. 39
Stimat cumprtoare, stimate cumprtor,
v mulumim c ai ales un produs de calitate al firmei STIHL.
Acest produs a fost obinut prin metode moderne de prelucrare, la care s-au adugat msuri spo rite de asigurare a calitii. Am depus toate efor turile pentru a ne asigura c acest aparat va corespunde cerinelor dumneavoastr i c îl putei utiliza fr probleme.
Pentru informaii cu privire la aparatul dumnea voastr, v rugm s v adresai dealerului dvs. sau direct, societii noastre de distribuie.
Al dvs.
1 Despre acest manual de utilizare
1.1 Simboluri Simbolurile amplasate pe utilaj sunt explicate în acest manual de utilizare.
În funcie de utilaj i de echipament, pe aparat pot fi amplasate urmtoarele simboluri.
Rezervor de combustibil; amestec de combustibil din benzin i ulei de motor Acionarea ventilului de decompre siune
Pomp manual de combustibil
Tub de unsoare
Înclzire mâner
Tiprit pe hârtie alb netratat chim ic cu clor.
În com poziia cernelurilor intr uleiuri din plante, hârtia este reciclabil.
M anual de utilizare original
0000007296_013_R O
AVERTISMENT
Avertisment cu privire la pericolul de accident i rnire, precum i pericolul unor pagube materiale semnificative.
INDICAIE
Avertisment cu privire la avarierea utilajului sau componentelor individuale.
1.3 Dezvoltare tehnic STIHL se preocup în mod constant de îmbun tirea tuturor mainilor i utilajelor; prin urmare ne rezervm dreptul de a efectua modificri în programul de livrare în ceea ce privete forma, tehnologia i echiparea.
Prin urmare nu pot fi ridicate pretenii cu privire la informaiile i figurile din acest manual de utili zare.
2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru
La utilizarea acestui motoutilaj se impun msuri speciale de siguran, deoarece se lucreaz cu o turaie foarte mare a uneltei tietoare. Manualul de utilizare se va citi în întregime cu atenie înaintea punerii în funciune i se va pstra în sigu ran pentru a fi utilizat ulterior. Nerespectarea instruciunilor de utili zare prezint pericol letal.
Se vor respecta normele de siguran specifice rii respective, de ex. cele emise de asociaiile profesionale, casele de asigurri sociale, autori tile însrcinate cu protecia muncii i altele.
În cazul în care se lucreaz cu motoutilajul pen tru prima dat: Se solicit vânztorului sau per soanelor de specialitate explicaii referitoare la funcionarea în siguran – sau se particip la un curs de instruire.
Minorilor nu le este permis folosirea motoutilaju lui – cu excepia tinerilor peste 16 ani, care se instruiesc sub supraveghere.
Copiii, animalele i persoanele privitoare trebuie s pstreze distana.
În cazul neutilizrii, utilajul se va depozita în aa fel încât s nu pun în pericol nici o persoan. Motoutilajul se va asigura împotriva accesului neautorizat.
Utilizatorul este responsabil pentru accidentele sau pericolele aprute fa de alte persoane sau de lucrurile aparinând acestora.
Motoutilajul va fi înmânat sau împrumutat numai acelor persoane, care au cunotine despre modelul respectiv i utilizarea lui – întodeauna se va înmâna i manualul de utilizare.
Întrebuinarea motoutilajelor cu emisie prin ultra sunete poate fi limitat temporar atât prin hot râri naionale, cât i locale.
Persoanele care întrebuineaz utilajul trebuie s fie odihnite, sntoase i în form fizic bun.
În cazul când vi s-a recomandat evitarea solicit rii din motive de sntate, adresai-v unui medic pentru a afla dac este posibil s se utilizeze motoutilajul.
Numai pentru purttorii de by-pass: Sistemul de aprindere al acestui utilaj produce un câmp slab electromagnetic. Nu putem exclude complet influena asupra tipurilor individuale de stimula toare cardiace. Pentru a evita riscurile din punct de vedere al sntii, STIHL v recomand s v adresai medicului personal i productorului de stimulator cardiac.
Dup administrarea de alcool, medicamente care influeneaz capacitatea de reacie sau droguri este interzis utilizarea motoutilajului.
Motoutilajul – în funcie de uneltele tietoare afe rente – se utilizeaz numai la cositul ierbii pre cum i la tierea vegetaiei slbatice, arbutilor, desiurilor, tufiurilor, pomiorilor sau altele simi lare.
Motoutilajul nu se va utiliza în alte scopuri – peri col de accidente!
Se vor monta numai piesele sau accesoriile care sunt aprobate de STIHL i destinate acestui motoutilaj sau piese similare din punct de vedere tehnic. Pentru orice nelmurire adresai-v unui serviciu de asisten tehnic. Se vor utiliza numai scule i accesorii de calitate. În caz con trar apare pericolul accidentrii sau avarierii motoutilajului.
STIHL v recomand utilizarea sculelor i a accesoriilor originale STIHL. Datorit caracteristi cilor lor, acestea sunt optime pentru produs i corespund cerinelor utilizatorului.
Asupra utilajului nu se va executa nici o modifi care – în caz contrar ar putea fi periclitat sigu rana. STIHL îi declin rspunderea pentru leziuni asupra persoanelor i daunele provocate
2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru român
0458-432-5521-B 3
Pentru curarea utilajului nu întrebuinai curtor de mare presiune. Jetul puternic de ap poate avaria componentele utilajului.
Aprtoarea motoutilajului nu poate proteja utili zatorul de toate obiectele (pietre, sticl, sârm etc.) antrenate în micare centrifug de ctre unealta tietoare. Aceste obiecte pot ricoa oriunde i pot nimeri utilizatorul.
2.1 Îmbrcmintea i echipamentul Îmbrcmintea i echipamentul se vor purta în conformitate cu prevederile.
Îmbrcmintea trebuie s fie adaptat scopului i s fie confortabil. Îmbr cmintea trebuie s fie strâmt – cos tum combinat, fr manta de lucru Nu se poart îmbrcminte care se poate aga de lemn, mrcini sau de piesele utilajului aflate în micare. Nu purtai aluri, cravat i bijuterii. Prul lung se va strânge i asigura astfel încât s fie peste umeri. Purtai cizme de protecie cu talp aderent, anti-alunecare i taif de oel.
Numai la utilizarea capetelor cositoare se accept alternativ înclminte rezistent cu talp aderent, anti-alunecare.
AVERTISMENT
Pentru reducerea riscului de leziuni la ochi, purtai ochelari de protecie cu aplicare strâns conform standardului EN 166. Avei grij la corecta aezare a ochelarilor de protecie.
Purtai masc de protecie i avei grij la aeza rea corect. Masca de protecie nu reprezint o protecie suficient pentru ochi.
Purtai o protecie fonic "personal" – de ex. antifoane pentru protecia auzului.
Purtai casc de protecie în timpul lucrrilor forestiere, în vegetaie înalt i în locurile unde exist pericolul cderii obiectelor.
Purtai mnui de protecie confecio nate din material rezistent (spre exemplu din piele).
STIHL ofer un program cuprinztor în privina echipamentului personal de protecie.
2.2 Transportul motoutilajului
Motoutilajul se va ine de centur sau de tij, echilibrându-se.
Aplicai protecie contra atingerii la transportul uneltelor tietoare metalice, chiar i în cazul unor deplasri mai scurte – vezi i "Transportul utilaju lui".
Nu atingei piesele fierbini ale utilaju lui i mecanismul – Pericol de arsuri!
În vehicule: motoutilajul se asigur contra rstur nrii, deteriorrii i scurgerii combustibilului.
2.3 Alimentarea cu combustibil Benzina este extrem de inflamabil – inei-o la distan de flacr – nu rs turnai combustibilul – nu fumai.
Oprii motorul înaintea alimentrii cu combustibil.
Nu alimentai atâta timp cât motorul este înc fierbinte – combustibilul se poate revrsa – peri col de incendiu!
Capacul rezervorului se deschide cu precauie pentru ca suprapresiunea s scad încet i s nu se stropeasc cu combustibil.
Alimentarea se va executa numai în spaii bine aerisite. Dac s-a scurs combustibil, curai ime diat motoutilajul – combustibilul nu are voie s
român 2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru
4 0458-432-5521-B
ating îmbrcmintea, altfel aceasta se va schimba imediat.
Dup alimentare, capacul rezervoru lui se înurubeaz cât mai strâns posibil.
Astfel se va reduce riscul desfacerii capacului rezervorului din cauza vibraiei motorului i a scurgerii combustibilului.
Atenie la neetaneiti – dac se revars com bustibil, nu pornii motorul – pericol mortal din cauza arsurilor!
2.4 Înaintea pornirii Se verific starea sigur de funcionare a utilaju lui, conform instruciunilor – atenie la capitolul corespunztor din manualul de utilizare: – Verificai sistemul de combustibil în privina
etaneitii, în special piesele vizibile cum sunt, spre exemplu, capacul rezervorului, racordurile de conduct, pompa de combusti bil (numai la motoutilaje cu pomp de combus tibil). În cazul unor neetanri sau avarieri, nu pornii motorul – pericol de incendiu! Înaintea punerii în funciune, utilajul va fi supus reviziei de ctre un serviciu de asisten tehnic
– combinaia de unealt tietoare, aprtoare, mâner i centur trebuie s fie aprobat i toate componentele trebuie s fie montate corespunztor
– Tasta de oprire trebuie s permit apsarea uoar
– Pârghia clapetei de oc, blocatorul pârghiei de acceleraie i pârghia de acceleraie trebuie s fie uor accesibile – pârghia de acceleraie tre buie s se retrag automat în poziia de mers în gol. La apsarea simultan a blocatorului pârghiei de acceleraie i pârghiei de accelera ie, pârghia clapetei de oc trebuie s se retrag din poziiile g i < în poziia de func ionare F
– Se verific locaul fix al fiei cablului de aprin dere – în cazul în care fia nu este bine fixat se pot produce scântei care aprind amestecul combustibil-aer – pericol de incendiu!
– Unealta tietoare sau unealta ataabil: mon taj corect, poziie fix i stare ireproabil
– Dispozitivele de protecie (de exemplu apr toarea uneltei tietoare, discul mobil) se veri fic dac prezint deteriorri, respectiv uzur. Piesele avariate se înlocuiesc. Utilajul nu se va utiliza cu aprtoarea avariat sau cu dis cul mobil uzat (dac inscripia i sgeile nu mai sunt lizibile)
– nu se execut nicio modificare la dispozitivele de comand i siguran
– mânerele se menin curate i uscate, se înde prteaz uleiul i murdria – important pentru dirijarea mai sigur a motoutilajului
– Centura i mânerul(ele) se ajusteaz cores punztor mrimii corpului. Respectai capitolul "Aplicarea centurii – echilibrarea utilajului"
Motoutilajul se utilizeaz numai când se gsete în stare sigur de funcionare – pericol de acci dent!
Pentru cazul de urgen la utilizarea centurilor: exersai debarasarea rapid de utilaj. În timpul exerciiilor nu aruncai utilajul pe sol pentru a evita defectarea acestuia.
2.5 Pornirea motorului Se execut la o distan de minimum 3 metri fa de locul alimentrii – nu în spaii închise.
Numai pe teren uniform, adoptai o poziie stabil i sigur, apucai bine motoutilajul – scula tie toare nu are voie s ating niciun obiect i nici solul, pentru c, la pornire, acestea pot fi antre nate în micare de rotaie.
Motoutilajul va fi operat numai de ctre o singur persoan – pe o circumferin de 15 m nu au voie s se afle alte persoane – nici la pornire – prin obiectele proiectate în exterior – Pericol de rnire!
Evitai contactul cu unealta tietoare – Pericol de rnire!
Motorul nu se demareaz "manual" – pornirea se va face dup cum este descris în manualul de utilizare. Unealta tietoare se mic în conti nuare la scurt timp dup eliberarea pârghiei de acceleraie – efect de inerie!
La verificarea mersului în gol: Odat cu elibera rea pârghiei de acceleraie – unealta tietoare trebuie s se opreasc la mers în gol.
Materialele uor inflamabile (de ex. pan de lemn, coaj de copac, iarb uscat, combustibil) se vor ine la distan de gazele de ardere fier bini i de toba fierbinte de eapament – pericol de incendiu!
2.6 inerea i manevrarea utilajului Motoutilajul se ine întotdeauna ferm cu ambele mâini de mânere.
Asigurai întotdeauna o poziie sigur i stabil.
2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru român
0458-432-5521-B 5
00 2B
A 05
5 K
N
Mâna dreapt pe mânerul de operare i mâna stâng pe mânerul tubular.
2.6.2 La variantele cu mâner circular
00 2B
A 08
0 K
N
La variantele cu mâner circular i cu mâner cir cular cu cadru (limitator în trepte), mâna stâng se aeaz pe mânerul circular, mâna dreapt pe mânerul de operare – chiar i la stângaci.
2.7 În timpul lucrului Asigurai întotdeauna o poziie sigur i stabil.
În cazul unui pericol iminent, respectiv în caz de urgen, oprii imediat motorul – apsai tasta de oprire.
15m (50ft)
Materialele antrenate în micare centrifug i pro iectate pot produce accidente într-o arie extins din jurul locului de desfurare a activitii, motiv pentru care nu este permis staionarea altor persoane pe o raz de 15 m. Aceast distan se va pstra i fa de obiecte (vehicule, ferestre) – pericol de daune materiale! Chiar i la distane de peste 15 m nu poate fi exclus expunerea la pericol.
Atenie la mersul în gol ireproabil al motorului, pentru ca, la eliberarea pârghiei de acceleraie, unealta tietoare s nu se mai roteasc.
Verificai, respectiv corectai reglajul la mers în gol la intervale periodice. Dac totui unealta
tietoare se rotete la mers în gol apelai la ser viciul de asisten tehnic pentru reparaie. STIHL v recomand serviciul de asisten teh nic STIHL.
Atenie la polei, umezeal, zpad, remorci, teren neuniform etc. – Pericol de alunecare!
Atenie la obstacole – cioturi de copaci, rdcini – Pericol de împiedicare!
Lucrai numai din poziie vertical, niciodat nu v poziionai în locuri instabile, pe o scar sau pe o platform de lucru.
Este necesar o atenie mrit i precauie la purtarea ctii de protecie auditiv – deoarece percepia pericolului prin zgomote (ipete, tonuri de semnalizare etc.) este limitat.
Pauzele de lucru trebuie luate la momentele corespunztoare pentru a evita oboseala i epui zarea – pericol de accident!
Lucrai calm i precaut – numai în condiii de bun vizibilitate i cu lumin suficient. Lucrai cu atenie astfel încât s nu-i punei pe ceilali în pericol.
Motoutilajul produce gaze nocive, de îndat ce motorul este în stare de funcionare. Aceste gaze sunt inodore i invizibile i conin hidrocarburi nearse i benzol. Nu lucrai niciodat cu motoutilajul în spaii închise sau slab aerisite – chiar i în cazul maini lor cu catalizator.
La lucrri în canale, tranee sau în spaii strâmte, schimbul de aer trebuie s se fac în condiii optime – Pericol de moarte prin intoxi care!
Oprii de îndat lucrul dac prezentai stri de grea, dureri de cap, tulburri de vedere (de ex. câmpul vizual se micoreaz), tulburri de auz, ameeal, scderea capacitii de con centrare – aceste simptome pot fi provocate prin tre altele de concentraii prea mari de gaze de ardere – Pericol de accident!
Nu solicitai motoutilajul astfel încât s produc zgomot i gaze de ardere – nu lsai motorul s funcioneze inutil, accelerai numai în timpul lucrului.
Nu fumai în timpul utilizrii sau în apropierea motoutilajului – pericol de incendiu! Din sistemul de combustibil pot s scape vapori de benzin inflamabili.
Praful, aburii i fumul care iau natere în timpul lucrului pot reprezenta un pericol pentru sn
român 2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru
6 0458-432-5521-B
tate. În cazul emisiei puternice de praf sau fum purtai protecie respiratorie.
În cazul în care motoutilajul a fost supus unei solicitri necorespunztoare (de ex. prin lovire sau prbuire), înainte de a fi folosit în conti nuare, se va verifica obligatoriu starea sigur de funcionare – vezi i capitolul „Înaintea pornirii”.
Verificai în special etaneitatea sistemului de combustibil i funcionarea dispozitivelor de sigu ran. Nu utilizai în nici un caz în continuare motoutilajele care nu mai sunt sigure în funcio nare. În caz de nesiguran contactai distribuito rul de specialitate.
Nu lucrai în poziia de pornire – turaia motorului nu este reglabil în aceast poziie a pârghiei de acceleraie.
Nu lucrai niciodat fr aprtoarea corespunztoare pentru utilaj i unealta tietoare – în urma obiectelor antrenate în micare centrifug – Pericol de rnire! Verificai terenul: Obiecte solide – pie tre, piese metalice i alte materiale similare pot fi antrenate în micare centrifug i proiectate – chiar i la distane de peste 15 m – pericol de rnire! – i pot avaria unealta tie toare precum i alte obiecte (de ex. autovehiculele parcate, gea muri) (avarierea materialelor).
Lucrai cu deosebit precauie pe terenuri fr vizibilitate, cu vegetaie slbatic.
La cosirea în vegetaie înalt, sub tufiuri i gar duri vii: înlimea de lucru cu unealta tietoare trebuie s fie de min. 15 cm – nu punei anima lele în pericol.
Înainte de a prsi utilajul – oprii motorul.
Unealta tietoare se verific la intervale perio dice, scurte i imediat dac sesizai vreo modifi care: – Oprii motorul, prindei utilajul în siguran,
lsai unealta tietoare s ajung în stare de repaus
– Verificai starea i poziia stabil, atenie la fisuri
– Atenie la gradul de ascuire – înlocuii imediat uneltele tietoare avariate sau
tocite, chiar i în cazul unor fisuri minore
Curai la intervale periodice suportul port-scul de iarb i vegetaie – îndeprtai obstacolele din zona uneltei tietoare sau aprtorii.
Pentru înlocuirea uneltei tietoare oprii motorul – Pericol de rnire!
Mecanismul se înclzete în timpul funcionrii. Nu atingei mecanismul – Pericol de ardere!
Când unealta tietoare aflat în micare rotativ d peste o piatr sau alt obiect dur, se pot pro duce scântei care, la rândul lor, pot incendia în anumite condiii materialele uor inflamabile. Chiar i plantele uscate i vreascurile sunt uor inflamabile, în special în condiii de temperaturi ridicate i de vreme uscat. În caz de pericol de incendiu, nu folosii unealta tietoare în apropie rea materialelor uor inflamabile, plantelor uscate sau vreascurilor. Informai-v neaprat în privina eventualelor pericole de incendiu, contactând serviciul forestier competent în acest sens.
2.8 Utilizarea capetelor cositoare Aprtoarea uneltei tietoare se completeaz cu piesele ataabile prezentate în manualul de utili zare.
Se utilizeaz numai aprtoarea având cuitul montat conform dispoziiilor, pentru ca firul cosi tor s fie tiat la lungimea permis.
Pentru ajustarea firului cositor, la capetele cosi toare cu reglare manual neaprat oprii motorul – pericol de rnire!
Utilizarea necorespunztoare cu fire cositoare prea lungi reduce turaia de lucru a motorului. Prin urmare se produce frecarea continu a ambreiajului, ceea ce cauzeaz supraînclzirea i avarierea pieselor funcionabile (de ex. ambreiaj, componentele din plastic ale carcasei) – de ex. prin unealta tietoare care se rotete în gol – Pericol de rnire!
2.9 Utilizarea uneltelor tietoare metalice
STIHL v recomand utilizarea uneltelor tie toare metalice originale STIHL. În proprietile lor acestea sunt corelate optim cu utilajul i la cerin ele utilizatorului.
Uneltele tietoare metalice au o vitez mare de rotaie. Prin urmare vor lua natere fore care acioneaz asupra utilajului, uneltei i materialu lui tiat.
Uneltele tietoare metalice se vor ascui la inter vale periodice conform dispoziiilor.
Uneltele tietoare metalice ascuite neuniform produc mutarea centrului de greutate, care poate solicita extrem de mult utilajul – Pericol de rupere!
2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru român
0458-432-5521-B 7
Tiurile tocite sau ascuite necorespunztor pot cauza o solicitare sporit a uneltei tietoare metalice – din cauza pieselor fisurate sau rupte Pericol de rnire!
Verificai unealta tietoare metalic dup orice contact cu obiecte dure (de ex. pietre, buci de stânc, piese metalice) (cum ar fi prezena fisuri lor i deformrilor). Bavurile i alte aglomerri vizibile de material se vor îndeprta deoarece acestea se pot desprinde oricând în timpul funcionrii i ulterior pot fi antrenate în micare centrifug – Pericol de rnire!
Uneltele tietoare avariate sau fisurate nu se mai utilizeaz i nu se repar – prin sudur sau îndreptare – modificarea formei (dezechilibru).
Particulele sau bucile rupte se pot desface i îndrepta cu mare vitez ctre utilizator sau alte persoane – rniri grave!
În scopul reducerii pericolelor menionate ap rute în timpul funcionrii uneltei tietoare meta lice, respectiva unealt întrebuinat nu are voie s aib diametrul prea mare. Nu se permite nici greutatea prea mare. Trebuie s fie fabricat din materiale de calitate suficient i s prezinte o geometrie (form, grosime) corespunztoare.
O unealt tietoare metalic nefabricat de STIHL nu trebuie s fie mai grea, mai groas sau s aib o alt form, iar diametrul nu trebuie s fie mai mare decât diametrul maxim acceptat de STIHL pentru respectivul motoutilaj – Pericol de rnire!
2.10 Vibraii O perioad mai îndelungat de utilizare a motou tilajului poate duce la afeciuni ale circulaiei peri ferice a mâinilor induse de vibraii ("boala dege telor albe").
Nu se poate stabili o durat general valabil de utilizare deoarece aceasta depinde de mai muli factori de influen.
Durata de utilizare este prelungit prin: – Protecia mâinilor (mnui clduroase) – Pauze
Durata de utilizare este scurtat prin: – tendin special spre afeciuni circulatorii
(caracteristici: adeseori degete reci, tremur turi)
– temperaturi exterioare sczute – intensitatea forei cu care se prinde utilajul (o
for prea mare împiedic circulaia periferic)
În cazul unei utilizri periodice, de lung durat a motoutilajului i la apariia repetat a semnelor caracteristice (de ex. tremurturi ale degetelor) se recomand un consult medical.
2.11 Întreinere i reparaii Executai întreinerea motoutilajului la intervale periodice. Se vor efectua numai lucrrile de întreinere i reparaii descrise în manualul de utilizare. Toate celelalte lucrri vor fi executate de ctre serviciul de asisten tehnic.
Pentru executarea lucrrilor de întreinere i reparaii, STIHL v recomand s v adresai serviciului de asisten tehnic STIHL. Serviciile de asisten tehnic STIHL sunt instruite la inter vale periodice de timp i v pot pune la dispoziie documentaia tehnic necesar.
Utilizai numai piese de schimb de înalt calitate. În caz contrar apare pericolul accidentrii sau avarierii motoutilajului. Pentru orice nelmurire adresai-v unui serviciu de asisten tehnic.
STIHL v recomand utilizarea pieselor de schimb originale STIHL. Datorit caracteristicilor lor acestea sunt optime pentru produs i cores pund cerinelor utilizatorului.
Pentru lucrri de reparaie, întreinere i cur are, întotdeauna oprii motorul i scoatei fia bujiei – pericol de rnire prin pornirea accidental a motorului! – Excepie: reglarea carburatorului i regimului de mers în gol.
Nu punei motorul în funciune cu demarorul când fia bujiei este scoas sau când bujia este deurubat – pericol de incendiu din cauza scân teilor din exteriorul cilindrului!
Nu executai lucrri de întreinere asupra motou tilajului i nici nu-l depozitai în apropiere de fla cr deschis – din cauza carburantului pericol de incendiu!
Verificai la intervale periodice etaneitatea capa cului de rezervor.
Utilizai numai bujii noi, aprobate de STIHL – vezi "Date Tehnice".
Verificai cablul de aprindere (izolaie ireproa bil, conexiune stabil).
Verificai starea ireproabil a tobei de eapa ment.
Nu lucrai cu toba de eapament defect sau fr toba de eapament – pericol de incendiu! – Perturbarea auzului!
român 2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru
8 0458-432-5521-B
Starea elementelor antivibraii influeneaz com portamentul la vibraii – controlai elementele antivibraii la intervale periodice.
2.12 Simbolurile dispozitivelor de protecie
Sgeata de pe aprtoarea uneltei tietoare indic sensul de rotaie al uneltei tietoare.
Unele dintre urmtoarele simboluri se gsesc în partea exterioar a aprtoarei i prezint com binaia permis unealt tietoare / aprtoare.
Aprtoarea poate fi utilizat împreun cu capetele cositoare.
Aprtoarea nu poate fi utilizat împreun cu capetele cositoare.
Aprtoarea poate fi utilizat împreun cu discurile de tuns iarba.
Aprtoarea nu poate fi utilizat împreun cu discurile de tuns iarba.
Aprtoarea poate fi utilizat împreun cu cuitele de defriat.
Aprtoarea nu poate fi utilizat împreun cu cuitele de defriat.
Aprtoarea nu poate fi utilizat împreun cu cuitele toctoare.
Aprtoarea nu poate fi utilizat împreun cu fierstraiele circulare.
2.13 Centur Centura se gsete în programul de livrare sau este disponibil ca accesoriu special.
00 00 -G XX
-0 49 8- A0
aga de centur
Discurile de tuns iarba i cuitele de defriat se utilizeaz împreun cu o centur (pentru un umr)!
Fierstraiele circulare se utilizeaz împreun cu o centur dubl de umeri cu dispozitiv de desfa cere rapid!
2.14 Cap cositor cu fir cositor
00 0B
A 01
5 K
N
La "tiere" moale – pentru tierea curat i a marginilor adâncite din jurul arborilor, stâlpilor de garduri etc. – reducerea gradului de distrugere a scoarei copacului.
În fia însoitoare a respectivului cap cositor se gsete descrierea detaliat. Echipai capul cosi tor doar conform indicaiilor din fia însoitoare.
2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru român
0458-432-5521-B 9
Nu înlocuii capul cositor cu sârme metalice – pericol de accidentare!
2.15 Cap cositor cu cuite din plastic –STIHL PolyCut
Pentru cosirea marginilor pajitilor neuniforme (fr stâlpi, garduri, copaci i obstacole similare).
Respectai marcajele de uzur!
N
În cazul când la capul cositor PolyCut unul dintre marcaje a fost depit în partea inferioar (sgeat): capul cositor nu se va mai utiliza i se va înlocui cu altul nou! Pericol de rnire prin componentele uneltei antrenate în micare cen trifug!
Respectai neaprat instruciunile de întreinere ale capului cositor PolyCut!
În locul cuitelor de plastic, cpul cositor PolyCut poate fi echipat i cu fir cositor.
În fia însoitoare a respectivului cap cositor se gsete descrierea detaliat. Echipai capul cosi tor doar conform indicaiilor din fia însoitoare, cu cuite din plastic sau fire cositor din plastic.
AVERTISMENT
În locul firului cositor nu utilizai sârme metalice – pericol de accidentare!
2.16 Pericol de recul la uneltele tie toare metalice
AVERTISMENT
La întrebuinarea uneltelor tietoare metalice apare pericolul de recul atunci când unealta atinge un obsta col dur (trunchi de copac, creang, ciot de copac, piatr sau orice simi lar). Ca urmare utilajul va fi antrenat
înapoi – în sens contrar sensului de rotaie al uneltei.
00 2B
A 13
5 K
N
Pericolul crescut de recul apare atunci când unealta atinge un obstacol în zona neagr.
2.17 Disc de tuns iarba
00 0B
A 02
0 K
N
Numai pentru ierburi i rdcini – conducei utila jul ca pe o coas.
AVERTISMENT
Utilizarea necorespunztoare duce la avarierea discului de tuns iarba – în urma pieselor antre nate în micare centrifug pericol de rnire!
În cazul constatrii unei stri de tocire accen tuat ascuii discul de tuns iarba conform pre scripiilor.
român 2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru
10 0458-432-5521-B
2.18 Cuit de defriat Pentru tierea ierbii dense, degajarea buruienilor i vegetaiei dense i pentru curarea arboretu lui tânr având diametrul trunchiului de maximum 2 cm – nu se vor tia trunchiuri mai puternice – pericol de accident!
00 2B
A3 55
K N
La tierea ierbii i la curarea arboretului tânr utilajul se va dirija precum o coas la mic dis tan de sol.
00 2B
A5 09
K N
La degajarea buruienilor i vegetaiei dense cui tul de defriat se "cufund" de sus în plant – materialul de tiat va fi tocat – în acest rstimp unealta tietoare nu se va ine deasupra înlimii coapsei.
La aceast tehnic de lucru se va acorda atenie maxim. Cu cât distana de la unealta tietoare la sol este mai mare, cu atât mai mare este riscul antrenrii în micare centrifug a particulelor – pericol de rnire!
Atenie! Utilizarea necorespunztoare duce la avarierea cuitului de defriat – în urma pieselor antrenate în micare centrifug pericol de rnire!
Pentru reducerea pericolului de accidente, neaprat respectai urmtoarele: – evitai contactul cu pietrele, corpurile metalice
sau altele similare – nu se va tia niciun trunchi sau mnunchi cu
diametrul mai mare de 2 cm – pentru diametre mai mari întrebuinai un fierstru circular
– verificai periodic starea de deteriorare a cui tului de defriat – cuitul deteriorat nu se mai utilizeaz
– cuitul de defriat se ascute periodic i în cazul unei tociri pronunate, conform instruciunilor i – dac este necesar – se calibreaz (STIHL v recomand serviciul de asisten teh nic STIHL)
2.19 Fierstru circular Pentru tierea arbutilor i copacilor cu diametrul trunchiului de pân la 4 cm.
Efectul optim de tiere se obine la acceleraie maxim i cu o presiune egal de avans.
Fierstraiele circulare se utilizeaz numai împreun cu opritorul corespunztor diametrului uneltei tietoare.
AVERTISMENT
Evitai neaprat contactul fierstrului circular cu pietrele i solul – pericol de formare a fisurilor. Efectuai la timp ascuirea i conform instruciuni lor – dinii tocii pot duce la formarea fisurilor i astfel la ruperea discului fierstru – pericol de accidente!
La debitare pstrai o distan de minimum dou lungimi de copac pân la urmtorul post de lucru.
2.19.1 Pericol de recul
N
În zona neagr pericolul de recul este extrem de puternic: nu poziionai niciodat obiectul de pre lucrat în aceast zon i nu efectuai nicio tiere.
i în zona gri exist pericolul reculului: Aceast zon se utilizeaz numai de ctre personal expe rimentat i special calificat în tehnici speciale de lucru.
În zona alb este posibil utilizarea în condiii reduse de recul. Poziionai obiectul de tiat întotdeauna în aceast zon.
2 Instruciuni de siguran i tehnica de lucru român
0458-432-5521-B 11
Unealta tietoare Aprtoare, opritor Mâner Centur
12
6
00 00 -G XX -6 03 0- A0
3.1 Combinaii permise În funcie de unealta tietoare se va alege com binaia corect din tabel!
AVERTISMENT
Din motive de siguran este acceptat combina rea numai a variantelor de unelte tietoare, ap rtoare, mâner i centuri existente pe câte un rând din tabel. Alte combinaii nu sunt permise – pericol de accident!
3.2 Unelte tietoare 3.2.1 Capete cositoare
1 STIHL SuperCut 202 2 STIHL AutoCut C 26-2 3 STIHL AutoCut 25-2
4 STIHL AutoCut 30-2 5 STIHL AutoCut 36-2 6 STIHL DuroCut 202 7 STIHL PolyCut 20-3
3.2.2 Unelte tietoare metalice
român 3 Combinaii permise de unealt tietoare, aprtoare, mâner, centur
12 0458-432-5521-B
13 Cuit de defriat 250-3 (Ø 250 mm)
14 Pânz de ferstru circular 200-22 Pânz cu dini (4112), Pânz de ferstru circular 200-22 HP Pânz cu dini (4001)
AVERTISMENT
Nu sunt permise discurile de tuns iarba, cuitele de defriat i fierstraiele circulare din materiale nemetalice.
3.3 Aprtori, opritor 15 Aprtoare pentru capetele cositoare 16 Aprtoare cu 17 Ecran i cuit pentru capetele cositoare 18 Aprtoare fr ecran de protecie i cuit
pentru unealt tietoare pentru metal, poziiile 8 pân la 13
19 Opritor pentru fierstraie circulare
3.4 Mânere 20 Mâner circular 21 Mâner circular cu 22 Colier (limitator de pas) 23 Mâner bimanual
3.5 Centuri 24 Centura de umr se poate utiliza 25 Centura de umr trebuie utilizat 26 Centura dubl de umeri se poate utiliza 27 Centura dubl de umeri trebuie utilizat
4 Unelte ataabile permise Urmtoarele unelte ataabile STIHL pot fi mon tate pe motoutilajul de baz: Unealt ataabil Utilizare BF Frez de prelucrat solul HL 145° 1) Utilaj de tuns garduri vii HT 1) Emondor de înlime RG 3) Utilaj de eliminare a
buruienilor SP 1) 2) Culegtor special
5 Ataarea mânerului bima nual
5.1 Montarea mânerului bimanual cu reazeme rotative de mâner
Reazemul rotativ de mâner se monteaz la tij înc de la livrare. La montarea mânerului tubular se vor demonta clapetele.
5.1.1 Demontarea clapetelor
inei bine clapeta inferioar (1) i clapeta superioar (2)
desfacei urubul cu mâner (3) – dup desfa cerea urubului cu mâner piesele nu mai sunt prinse i se apas una pe cealalt prin cele dou arcuri (4, 5)!
extragei urubul cu mâner – aiba (6) rmâne pe urubul cu mâner
separai clapetele – arcurile (4, 5) rmân în clapeta inferioar!
1) pentru utilaje cu mâner bimanual nu este admisibil 2) utilizai furtunul de prindere livrat împreun cu utilajul 3) pentru utilajele cu mâner rotund folosii cadrul (limitator de pas)
4 Unelte ataabile permise român
0458-432-5521-B 13
N
aezai mânerul tubular (7) în clapeta infe rioar (1) astfel încât distana (A) s nu dep easc 15 cm (6 oli)
poziionai clapeta superioar i prindei ambele clapete
introducei urubul cu mâner pân la limit prin cele dou clapete – inei laolalt toate piesele i asigurai-le
00 00 -G XX
-0 51 0- A0
8
întregul ansamblu de piese asigurate se aeaz pe reazemul mânerului (8) astfel încât urubul cu mâner s indice direcia motorului
urubul cu mâner se apas pân la limit în reazemul mânerului iar apoi se înurubeaz – îns nu se strânge înc
mânerul tubular se aeaz transversal ctre tij – se verific dimensiunea (A)
strângei urubul cu mâner
13911
12
7
13
10
desfacei urubul (9) – piulia (10) rmâne în mânerul de comand (11)
împingei mânerul de operare cu pârghia de acceleraie (12) în direcia mecanismului de antrenare care se afl la captul mânerului tubular (7), pân când gurile (13) se aliniaz
introducei i strângei urubul (9)
român 5 Ataarea mânerului bimanual
14 0458-432-5521-B
INDICAIE
Cablul de acceleraie nu se îndoaie i nu se aeaz la unghiuri mici – pârghia de acceleraie trebuie s fie uor deplasabil!
15
15
15
14
1
Poziionai suportul cablului de acceleraie (15) i cablul de acceleraie (14) pe tij
Presai suportul cablului de acceleraie (15). Suportul cablului de acceleraie (15) face clic în poziie
5.1.5 Reglarea cablului de acceleraie se verific reglajul cablului de acceleraie –
vezi "Reglarea cablului de acceleraie"
5.1.6 Rabatarea mânerului tubular
în poziia de transport
00 00
-G X
X -0
51 3-
A 1
slbii urubul cu mâner (3) i deurubai-l pân când mânerul tubular (7) poate fi rotit
rotii la 90° mânerul tubular în sens invers sen sului orar i apoi rabatai-l în jos
strângei urubul cu mâner (3)
în poziia de lucru mânerul tubular se rotete, respectiv se rabate
în succesiunea invers fa de cele descrise mai sus i în sens orar
5 Ataarea mânerului bimanual român
0458-432-5521-B 15
cadru
2
N
1
1
introducei piulia ptrat (1) în cadru (2) – aducei alezajele spre capac
5
4
6 7
aezai brara (3) în mânerul circular (4) i poziionai-le împreun pe tij (5)
aplicai brara (6) poziionai cadrul (2) – atenie la poziie! aducei alezajele spre capac introducei uruburile (7) în orificii – i rotii-le
pân la poziionarea pe cadru în continuare se procedeaz ca la "Fixarea
mânerului circular"
7 8
8 7
00 2B
A6 14
K N
aezai brara (3) în mânerul circular (4) i poziionai-le împreun pe tij (5)
aplicai brara (6) aducei alezajele spre capac introducei aiba (8) pe urubul (7), iar acesta
în orificiu, rotind piulia ptrat (1) – pân la limit
în continuare se procedeaz ca la "Fixarea mânerului circular"
român 6 Ataarea mînerului circular
16 0458-432-5521-B
00 2B
A6 15
K N
Prin modificarea distanei (A) mânerul circular poate fi ajustat în poziia optim pentru utilizator i pentru cazul de utilizare.
Recomandare: distana (A) de cca. 20 cm (8 oli) împingei mânerul circular în poziia dorit centrai mânerul circular (4) strângei uruburile astfel încât mânerul circu
lar s nu se mai poat roti în jurul tijei – când nu este montat cadrul: în caz de nevoie inei contra la piulie
Manonul (9) este disponibil în funcie de ar i trebuie s se gseasc între mânerul circular i mânerul de comand.
7 Reglarea cablului de acce leraie
Dup montarea utilajului sau dup o perioad mai îndelungat de funcionare poate fi necesar o corecie a reglajului cablului de acceleraie.
Cablul de acceleraie se regleaz numai dac utilajul este montat complet.
00 2B
A6 55
K N
Aducei pârghia de acceleraie în poziie de acceleraie complet
Rotii urubul în pârghia de acceleraie pân la prima treapt, în direcia sgeii. Apoi rotii înc o dat cu o jumtate de rotaie în acelai sens
8 Ataarea inelului de trac iune
8.1 Variant de execuie din mate rial plastic
1
sai-l pe tij poziionai piulia M5 în locaul hexagonal al
inelului de susinere Înurubai urubul M5x14 Centrai inelul de susinere
7 Reglarea cablului de acceleraie român
0458-432-5521-B 17
Strângei urubul
00 2B
A6 36
K N
1 Aprtoare pentru uneltele cositoare 2 Aprtoare pentru capetele cositoare
Aprtoarele (1) i (2) se fixeaz pe mecanism în acelai fel. aezai aprtoarea pe mecanism se introduc i se strâng uruburile (3)
9.2 Ataarea ecranelor i cuitului
AVERTISMENT
Pericol de rnire în urma aruncrii de obiecte i a contactului cu unealta tietoare. La folosirea capetelor cositoare, ecranul i cuitul întotdeauna trebuie s fie montate la aprtoare (1).
9.3 Ataarea ecranului
00 2B
A6 37
K N
Culisai canelura de ghidare a ecranului pe ina aprtorii, pân la înclichetare
9.4 Demontarea ecranului de pro tecie
1.2.
00 2B
A6 46
K N
împingei dornul în alezajul ecranului i cu dor nul culisai simultan ecranul puin ctre stânga
Scoatei complet ecranul de pe aprtoare
9.5 Ataarea cuitului
introducei i strângei urubul
6
AVERTISMENT
Pericol de rnire în urma aruncrii de obiecte i a contactului cu unealta tietoare. Opritorul (6) tre buie s fie întotdeauna montat, când folosii fie rstraiele circulare. poziionai opritorul (6) pe flana mecanismului introducei i strângei complet uruburile (7)
10 Ataarea uneltei tietoare 10.1 Scoaterea din funciune a
motoutilajului
port-unealt tietoare s fie îndreptat în sus
10.2 Piese de fixare pentru uneltele tietoare
În funcie de unealta tietoare care se livreaz împreun cu echipamentul unui nou utilaj, pro gramul de livrare a pieselor de fixare pentru unealta tietoare poate s difere.
10.2.1 Volum de livrare cu piese de fixare
Se pot ataa capete cositoare i unelte tietoare metalice.
1
3
2
În funcie de modelul uneltei tietoare, mai poate fi necesar o piuli (3) i un disc mobil (2). Dis cul de presiune (1) trebuie s fie montat la toate uneltele tietoare.
Piesele se gsesc în setul de piese care se livreaz împreun cu utilajul i sunt disponibile ca accesorii speciale.
10.2.2 Volum de livrare fr piese de fixare
2
00 2B
A2 66
K N
Se pot ataa numai acele capete cositoare care se fixeaz direct pe arbore (2).
10 Ataarea uneltei tietoare român
0458-432-5521-B 19
00 2B
A3 30
K N
6 Pentru montarea i demontarea uneltelor tie toare se va bloca arborele (2) cu ajutorul dornu lui (6) sau urubelniei-vinclu (6). Piesele fac parte din programul de livrare i sunt disponibile ca accesorii speciale. Introducei dornul (6) sau urubelnia-vinclu (6)
pân la opritor în alezajul (7) din mecanismul de antrenare – apsai uor
pe arbore, piuli sau unealta tietoare pân când dornul se fixeaz iar arborele se blo cheaz
10.4 Demontarea pieselor de fixare
00 00 -G XX
-1 32 3- A0
5 6
cu dornul (1) blocai arborele (5) cu cheia universal (2) slbii piulia (3) în sen
sul acelor de ceasornic (filet pe stânga) i scoatei-o afar
Tragei discul mobil (4) de pe arbore (5), dar nu scoatei discul de presiune (6)
10.5 Ataarea uneltei tietoare
AVERTISMENT
Pericol de rnire în urma aruncrii de obiecte i a contactului cu unealta tietoare. Folosii apr toarea potrivit pentru unealta tietoare – vezi "Montarea aprtorii".
10.6 Aplicai capul cositor cu racor dare filetat
Pstrai în siguran fia tehnic însoitoare a capului cositor.
1
2
3
4
Aezai discul de presiune (1) rotii capul cositor în sens contrar sensului orar
pân la ataarea pe arborele (1) cu dornul (2) blocai arborele (4) Strângei tare capul cositor (3)
INDICAIE
extragei din nou unealta de blocare a arborelui
10.7 Demontarea capul cositor cu dornul (2) blocai arborele (4) Rotii capul cositor (3) în sensul acelor de cea
sornic i scoatei-l
20 0458-432-5521-B
10.8 Ataarea uneltelor tietoare metalice
Pstrai la loc sigur prospectul însoitor i amba lajul uneltei tietoare metalice.
AVERTISMENT
Purtai mnui de protecie – pericol de rnire prin muchii de tiere ascuite!
Montai întotdeauna o singur unealt tietoare metalic!
Poziionarea corect a uneltei tietoare
1
2
3
4
5
6
7 8 Uneltele tietoare (2, 4, 5, 6) pot fi orientate în orice direcie – aceste unelte tietoare se întorc periodic pentru a evita uzura unilateral.
Muchiile tietoare ale uneltei tietoare (1, 3, 7, 8) trebuie s fie îndreptate în sens orar.
Respectai sgeata care indic direcia de rotaie de pe partea interioar a aprtoarei.
8
9
10
11
13
14
00 00 -G XX
-0 50 2- A0
12 Aezai discul de presiune (9) Aezai unealta tietoare (8) pe discul de pre
siune (9)
Îmbinarea (sgeat) trebuie s ptrund în ale zajul uneltei tietoare.
Fixarea uneltei tietoare Aezai discul mobil (10) cu dornul (12) blocai arborele (11) Rotii i strângei piulia (13) pe arbore cu aju
torul cheii universale (14) în sens contrar sen sului orar
AVERTISMENT
Pericol de rnire în urma slbirii uneltei tietoare. Înlocuii piulia slbit.
INDICAIE
10.9 Demontarea uneltei tietoare metalice
AVERTISMENT
Purtai mnui de protecie – pericol de rnire prin muchii de tiere ascuite! cu dornul (12) blocai arborele (11) desfacei piulia (6) rotind-o în sens orar
10 Ataarea uneltei tietoare român
0458-432-5521-B 21
scoatei unealta tietoare i componentele de fixare ale acesteia de pe mecanismul de antrenare – pentru aceasta discul de pre siune (9) nu trebuie s fie scos
11 Combustibil Motorul va funciona cu un amestec de carburant format din benzin i ulei de motor.
AVERTISMENT
Evitai contactul direct al pielii cu combustibilul i inhalarea vaporilor de combustibil.
11.1 MotoMix STIHL STIHL v recomand utilizarea MotoMix STIHL. Acest carburant mixt nu conine benzol, plumb, se caracterizeaz printr-o cifr octanic ridicat i ofer întotdeauna raportul de amestec corect.
MotoMix STIHL este un amestec destinat duratei maxime de via a motorului i conine ulei STIHL de motor în doi timpi HP Ultra.
MotoMix nu este disponibil pe toate pieele.
11.2 Mixarea combustibilului
INDICAIE
Substanele combustibile necorespunztoare sau un raport de amestec care se abate de la norme pot duce la avarii serioase ale grupului motor. Benzina sau uleiul de motor de calitate inferioar pot avaria motorul, garniturile, conduc tele i rezervorul de combustibil.
11.2.1 Benzina
Întrebuinai numai benzin de calitate cu o cifr octanic de minimum 90 ROZ – cu sau fr plumb.
Benzina cu o proporie de alcool mai mare de 10% poate cauza la avarieri în funcionare la motoarele cu carburatoare reglabile manual i, prin urmare, nu se va utiliza la aceste motoare.
Motoarele cu M-Tronic furnizeaz putere com plet cu o benzin cu pân la 25% proporia de alcool (E25).
11.2.2 Ulei de motor
Dac se amestec chiar combustibilul, atunci se poate folosi numai un ulei STIHL de motor în doi timpi sau un alt ulei de motor pentru înalt per forman din clasele JASO FB, JASO FC, JASO FD, ISO-L-EGB, ISO-L-EGC sau ISO-L-EGD.
STIHL recomand utilizarea unui ulei STIHL de motor în doi timpi HP Ultra sau a unui ulei de motor pentru înalt performan pentru a putea asigura valorile-limit privind emisiile pentru întreaga durat de utilizare a mainii.
11.2.3 Raport de amestec
la ulei STIHL de motor în doi timpi 1:50; 1:50 = 1 parte ulei + 50 pri benzin
11.2.4 Exemple Cantitatea de ben zin
Ulei pentru motor în doi timpi STIHL 1:50
litru litru (ml) 1 0,02 (20) 5 0,10 (100) 10 0,20 (200) 15 0,30 (300) 20 0,40 (400) 25 0,50 (500) Intr-o canistr special de combustibil mai
întâi se introduce uleiul de motor, apoi se adaug benzina i se amestec temeinic
11.3 Depozitarea amestecului de combustibil
Depozitai numai în recipiente permise pentru pstrarea combustibilului, la loc sigur, uscat i rcoros, protejat de razele de lumin i de soare.
Amestecul de combustibil se altereaz – mixai numai necesarul pentru câteva sptmâni. Nu depozitai amestecul de combustibil mai mult de 30 zile. Dac este expus la lumin, soare, tem peraturi sczute sau ridicate amestecul de com bustibil poate deveni mai rapid inutilizabil.
STIHL MotoMix poate fi îns depozitat fr pro bleme pân la cel mult 2 ani. Înaintea alimentrii scuturai bine canistra cu
amestecul de combustibil.
AVERTISMENT
În canistr se poate crea presiune – deschidei cu atenie. Rezervorul de combustibil i canistra se vor
cura la intervale periodice
Deversai restul de combustibil i lichidul folosit la curare conform normelor i condiiilor ecolo gice!
12 Alimentarea cu combustibil
00 00 -G XX
-0 47 6- A0
Curai capacul rezervorului i zona adia cent înaintea alimentrii, pentru ca în rezer vor s nu ptrund murdrie.
Poziionai utilajul în aa fel încât capacul rezervorului s fie îndreptat în sus.
12.2 Deschidei capacul rezervorului 00
2B A4
47 K
N
rotii capacul în sens contrar sensului orar pân când poate fi scos de la orificiul rezervo rului
scoatei capacul rezervorului
12.3 Alimentarea cu combustibil La alimentare combustibilul nu trebuie s se reverse iar rezervorul nu se va umple pân la refuz.
STIHL v recomand sistemul de alimentare STIHL pentru combustibil (accesorii speciale). Alimentarea cu combustibil
12.4 Închidei capacul rezervorului
00 2B
A4 48
K N
poziionai capacul rotii capacul pân la limit în sens orar i
strângei-l manual cât de mult posibil
13 Aplicarea centurii Tipul i execuia centurii depind de piaa local.
La utilizarea centurii – vezi capitolul "Combina iile permise de unealt tietoare, aprtoare, mâner i centur".
13.1 Centur de umr simpl
1
2
aezai-v centura de umr simpl (1) reglai lungimea centurii în aa fel încât cârli
gul-carabin (2) s se gseasc la aproximativ un lat de palm sub coapsa dreapt
echilibrai utilajul – vezi "Echilibrarea utilajului"
13 Aplicarea centurii român
3
2
1
aplicai centura dubl de umeri (1) i închidei placa de blocare (3)
ajustai lungimea centurii – cârligul carabinie rei (2) trebuie s se situeze la o distan de cca. limea mâinii sub oldul drept în cazul motoutilajului aplicat prin agare
echilibrai utilajul – vezi "Echilibrarea utilajului"
14 echilibrai utilajul 14.1 Agai utilajul de centur
1
Tipul i execuia centurii i cârligului-carabin depind de piaa local. Agai cârligul-carabin (1) de inelul de trac
iune (2) al tijei.
14.2 Echilibrarea utilajului În funcie de unealta tietoare ataat, utilajul se echilibreaz în mod diferit.
Pân la îndeplinirea condiiilor prezentate la capitolul "Poziii pendulare", se vor efectua urm torii pai:
român 14 echilibrai utilajul
1
2
Slbii urubul (1). Deplasai inelul de traciune (2). Strângei uor urubul (1) lsai utilajul s se balanseze verificai poziia pendular
Poziii pendulare
N
Uneltele cositoare (A) cum sunt capetele cosi toare, discurile de tuns iarba i cuitele de defri at trebuie s se aeze uor pe sol
B
cca. 20 cm (8 oli) deasupra solului.
Dac s-a atins poziia pendular corect: urubul de la inelul de traciune se strânge
ferm
00 2B
A6 61
K N
2
1
1
1
22
Apsai pe eclisa cârligului-carabin (1) i scoatei inelul de traciune (2) din cârlig.
14 echilibrai utilajul român
0458-432-5521-B 25
15 Pornirea / oprirea motorului 15.1 Elemente de comand 15.1.1 Variant cu mâner bimanual
3
1
-0 49 4- A0
1 Blocatorul pârghiei de acceleraie 2 Pârghia de acceleraie 3 Tasta de oprire – cu poziiile Funcionare
i Stop. Pentru oprirea sistemului de aprin dere trebuie s se apese pe tasta de oprire (…) – vezi "Funcia tastei de oprire i sistemului de aprindere"
15.1.2 Variant cu mâner circular
2
13
00 00 -G XX
-0 47 7- A0
1 Blocatorul pârghiei de acceleraie 2 Pârghia de acceleraie 3 Tasta de oprire – cu poziiile Funcionare
i Stop. Pentru oprirea sistemului de aprin dere trebuie s se apese pe tasta de
oprire (…) – vezi "Funcia tastei de oprire i sistemului de aprindere"
15.1.3 Funcionarea tastei de oprire i siste mului de aprindere
La acionarea tastei de oprire aprinderea se decupleaz iar motorul se oprete. La eliberarea tastei de oprire, aceasta revine în mod automat în poziia de Funcionare: Dup oprirea motoru lui, aprinderea se cupleaz la loc în mod automat în poziia de Funcionare – motorul este gata de funcionare i poate fi demarat.
15.2 Pornirea motorului
00 00 -G XX
-0 47 8- A0
apsai pe burduful (9) al pompei de combusti bil manuale cel puin de 5 ori – chiar dac bur duful este plin cu combustibil
Apsai pârghia clapetei de oc (8) i în func ie de temperatura motorului rotii-o în poziia corespunztoare: g la motorul rece < la motorul cald – chiar dac motorul deja
funcioneaz, dar înc este rece Pârghia clapetei de oc trebuie s se blocheze.
român 15 Pornirea / oprirea motorului
26 0458-432-5521-B
15.2.1 Demararea
00 00 -G XX
-0 47 9- A0
00 00 -G XX
-0 48 0- A0
aezai utilajul în siguran pe sol: reazemele motorului i aprtoarea uneltei tietoare for meaz suportul de sprijin.
dac exist: îndeprtai aprtoarea de trans port de la unealta tietoare
Unealta tietoare nu trebuie s ating nici solul, nici orice alt obiect – pericol de accident adoptai o poziie sigur – posibiliti: în
picioare, aplecat sau în genunchi. apsai utilajul cu mâna stâng ferm pe sol –
neatingând nici pârghia de acceleraie, nici blocatorul pârghiei de acceleraie – degetul mare se va afla sub carcasa ventilatorului
INDICAIE
Nu apsai tija cu piciorul i nu îngenunchiai pe ea!
00 00 -G XX
-0 48 1- A0
cu mâna dreapt apucai mânerul demaror
tragei încet mânerul demarorului pân la prima treapt sesizabil, apoi tragei rapid i puternic
INDICAIE
nurul nu se trage pân la capt – pericol de rupere! nu permitei revenirea de la sine a mânerului
demaror – conducei-l în sens contrar direciei de tragere astfel încât nurul demaror s se înfoare corect
demarai pân când motorul funcioneaz
15.2.2 De îndat ce motorul a pornit
00 2B
A6 64
K N
apsai pârghia blocatoare i accelerai – pâr ghia clapetei de oc sare în poziia de funcio nare F – dup o pornire la rece lsai motorul s se înclzeasc în funcionare cu câteva schimburi de sarcin
AVERTISMENT
Pericol de rnire, dac la mersul în gol unealta tietoare se rotete. Reglai carburatorul astfel încât scula tietoare s nu se roteasc la mersul în gol – vezi "Reglarea carburatorului".
Utilajul este pregtit pentru funcionare.
15 Pornirea / oprirea motorului român
0458-432-5521-B 27
15.3 Oprii motorul apsai tasta de oprire – motorul se oprete –
eliberai tasta de oprire – tasta de oprire se retrage înapoi sub aciunea arcului
15.4 Alte indicaii pentru pornire Motorul trece în poziia de pornire la rece g sau se oprete la accelerare. poziionai pârghia clapetei de oc pe < –
demarai în continuare pân când motorul funcioneaz
Motorul nu pornete în poziia de pornire la cald < poziionai pârghia clapetei de oc pe g –
demarai în continuare pân când motorul funcioneaz
Motorul nu demareaz verificai dac toate elementele de comand
sunt corect poziionate verificai dac exist combustibil în rezervor,
în caz c este necesar se suplimenteaz verificai dac fia bujiei este bine fixat repetai procedeul de pornire
Motorul este înecat Poziionai pârghia clapetei de oc pe F –
demarai în continuare pân când motorul funcioneaz
Rezervorul s-a golit complet dup alimentare, apsai pe burduful pompei
de combustibil de minimum cinci ori – chiar dac burduful este plin cu combustibil
Pârghia clapetei de oc se regleaz în funcie de temperatura motorului
Pornii din nou motorul
16 Transportarea utilajului 16.1 Utilizai protecie la transport Tipul de protecie la transport depinde de tipul uneltei tietoare metalice coninute în volumul de livrare al motoutilajului. Proteciile la transport sunt obtenabile i ca accesorii speciale.
16.2 Discuri de tuns iarba 230 mm
68 1B
A2 68
K N
68 1B
A2 69
K N
68 1B
A2 70
K N
68 1B
A2 72
K N
68 1B
A2 68
K N
68 1B
A2 69
K N
68 1B
A2 71
K N
68 1B
A2 72
K N
68 1B
A3 01
K N
68 1B
A2 75
K N
Rabatei clema de fixare înspre exterior
68 1B
A3 05
K N
16 Transportarea utilajului român
A3 11
K N
Rabatei clema de fixare înspre interior Agai clema de fixare în protecia la transport
16.5 Discurile fierstru
68 1B
A2 76
K N
Rabatei clema de fixare înspre exterior Aplicai dinspre jos protecia la transport pe
unealta tietoare i în acest scop avei grij ca opritorul s se situeze central în decupaj.
68 1B
A2 77
K N
2.
Rabatei clema de fixare înspre interior Agai clema de fixare în protecia la transport
17 Instruciuni de funcionare 17.1 La prima punere în funcionare Pân la cea de-a treia alimentare a rezervorului, noul utilaj fabricat se utilizeaz fr a fi solicitat la turaii mari, pentru ca în timpul fazei de rodaj s nu apar solicitri suplimentare. În timpul fazei de rodaj piesele aflate în micare trebuie s se rodeze unele de altele – la grupul motor exist un grad ridicat de rezisten la frecare. Motorul îi atinge puterea maxim dup o faz de 5 pân la 15 alimentri ale rezervorului.
român 17 Instruciuni de funcionare
30 0458-432-5521-B
17.2 În timpul lucrului Dup o funcionare îndelungat la sarcin maxim motorul se las scurt timp s mai tureze în gol, pân când cldura intens este condus de ctre curentul de aer rece, astfel componen tele grupului motor (sistemul de aprindere, car burator) nu sunt solicitate la maximum de un blo caj de cldur.
17.3 Dup utilizare La opriri de scurt durat: motorul se las s se rceasc. Utilajul se pstreaz având rezervorul de combustibil gol, într-un loc uscat, la distan de surse de foc, pân la urmtoarea utilizare. La opriri îndelungate – vezi "Depozitarea utilajului".
18 Înlocuirea filtrului de aer Durata de via a filtrului este în medie mai mare de un an. Nu demontai capacul filtrului i nu înlocuii filtrul de aer atâta timp cât nu sesizai o pierdere de randament.
18.1 Dac randamentul motorului scade sensibil
1
1
234
pârghia clapetei de oc se rotete pe g Slbii (1) uruburile. scoatei capacul filtrului (2) curai zona adiacent filtrului de murdria
grosier Scoatei filtrul (3) Înlocuii filtrul murdar sau deteriorat Înlocuii piesele avariate
18.2 Montarea filtrului Introducei filtrul în carcas i aezai capacul
filtrului Înurubai i strângei uruburile (1)
19 Reglarea carburatorului Reglajul carburatorului utilajului este executat în aa fel încât în toate strile de funcionare la motor s fie dirijat un amestec optim combustibil- aer.
19.1 Reglarea mersului în gol
00 00 -G XX
-0 49 5- A0
Motorul se oprete în regim de mers în gol lsai motorul cca. 3 min s se înclzeasc în
funcionare urubul de reglaj al mersului în gol (LA) se
rotete încet în sens orar pân când motorul funcioneaz uniform – unealta tietoare nu trebuie s fie antrenat în micare
Unealta tietoare este antrenat în regim de mers în gol urubul limitator al mersului în gol (LA) se
rotete încet în sens contrar sensului orar, pân când unealta tietoare se oprete, apoi se rotete în continuare cu 1/2 pân la 3/4 rotaii în aceeai direcie
AVERTISMENT
Dac unealta tietoare nu se oprete în regim de mers în gol dup un reglaj executat corespunz tor, motoutilajul va fi dus la serviciul de asisten tehnic pentru a fi reparat.
20 Bujia În cazul unei puteri insuficiente a motorului,
pornirii necorespunztoare sau disfuncionali tilor la mersul în gol în primul rând verificai bujia.
dup cca. 100 ore de funcionare înlocuii bujia – chiar mai devreme în cazul electrozilor foarte ari – utilizai numai bujii ecranate, aprobate de STIHL – vezi "Date tehnice"
18 Înlocuirea filtrului de aer român
0458-432-5521-B 31
Deurubai capacul (1) Extragei fia bujiei (2) Deurubai bujia (3)
20.2 Verificarea bujiei 00
curai bujia murdrit Verificai distana dintre electrozi (A) i dac
este necesar, ajustai valoarea pentru distan – vezi "Date tehnice"
înlturai cauzele care au dus la murdrirea bujiei
Cauzele posibile sunt: – prea mult ulei de motor în carburant – filtru de aer murdar – condiii de funcionare nefavorabile
1
N
AVERTISMENT
Piuliele de racordare (1) care nu sunt bine strânse, respectiv sunt lips, pot produce scân tei. Lucrul în mediu uor inflamabil sau exploziv comport riscul incendiului, respectiv al explozii lor. Se pot produce leziuni corporale sau daune materiale. folosii cu piuli de racordare bujiile cu rezis
tor de deparazitare
20.3 Montai bujia Înurubai bujia (3) Strângei cu cheia combinat bujia Apsai fia ferm pe bujie Aezai capacul (1) i înurubai-l
21 Funcionarea motorului Dac funcionarea motorului este nesatisfc toare dei filtrul de aer a fost curat iar reglajul carburatorului a fost corect executat, cauza o poate reprezenta toba de eapament.
La Serviciul de asisten tehnic se va verifica starea de murdrie (calaminare) a tobei de ea pament!
Pentru executarea lucrrilor de întreinere i reparaii, STIHL v recomandm s v adresai serviciului de asisten tehnic STIHL.
22 Lubrifierea mecanismului
-0 53 6- A0
Dup fiecare 25 de ore de funcionare verificai lubrifiantul pentru mecanism i, dac este nece sar, lubrifiai: Deurubai urubul de închidere (1) Dac pe partea interioar a urubului de închi
dere (1) nu se vede lubrifiant pentru meca nism: introducei prin înurubare tubul (2) cu lubrifiant STIHL pentru mecanism (accesoriu special).
Presai maxim 5 g de lubrifiant pentru meca nism din tubul (2) în mecanism.
român 21 Funcionarea motorului
Nu umplei complet mecanismul cu lubrifiant pentru mecanism. Scoatei prin deurubare tubul (2). Introducei la loc i strângei urubul de închi
dere (1).
23 Depozitarea utilajului La pauze în funcionare începând cu cca. 3 luni golii i curai rezervorul de combustibil în
locuri cu bun ventilaie deversai combustibilul conform normelor i
conform condiiilor de mediu Carburatorul se trece pe regim de mers în gol,
în caz contrar membranele carburatorului se pot lipi!
Unealta tietoare se demonteaz, se cur i se verific. Aplicai ulei de protecie pe unel tele tietoare metalice.
Curai utilajul temeinic Curarea filtrului de aer pstrai utilajul la loc uscat i în condiii de
siguran – la adpost de orice utilizare neau torizat (de ex. de ctre copii)
24 Ascuirea uneltelor tie toare metalice
Uneltele tietoare se ascut cu o pil de ascuit (Accesorii speciale) în caz de uzur redus – în cazul unei uzuri puternice i neregularitilor ascuirea se execut cu un aparat de ascuit sau de ctre serviciul de asisten tehnic – STIHL v recomand serviciul de asisten tehnic STIHL
executai des ascuiri, preluai câte puin mate rial: pentru o ascuire simpl de cele mai multe ori sunt suficiente dou pân la trei curse ale pilei
00 2B
A6 65
K N
1
22
1
22
1
2
1
1
ascuii uniform aripile cuitelor (1) – nu modifi cai conturul discului original (2)
Alte instruciuni de ascuire se gsesc pe amba lajul uneltei tietoare. De aceea, pstrai ambala jul.
24.1 Calibrarea reascuii de cca. 5 ori, apoi verificai uneltele
tietoare cu aparatul de calibrare STIHL (Accesorii speciale) i efectuai calibrarea sau apelai la serviciul de asisten tehnic – STIHL v recomand serviciul de asisten tehnic STIHL
25 Întreinerea capului cositor 25.1 Scoaterea din funciune a
motoutilajului
0458-432-5521-B 33
poziionai motoutilajul în aa fel încât suportul port-unealt tietoare s fie îndreptat în sus
25.2 Înlocuirea firului cositor Înaintea înlocuirii firului cositor, neaprat se va verifica starea de uzur a capului cositor.
AVERTISMENT
Dac sunt vizibile urme puternice de uzur, capul cositor trebuie înlocuit în întregime.
Firul cositor se va numi pe scurt "Fir" în cele ce urmeaz.
Volumul de livrare al capului cositor cuprinde o brour ilustrat care prezint modul de înlocuire al firelor. Prin urmare pstrai într-un loc sigur instruciunile privitoare la capul cositor. Dac este necesar, demontai capul cositor
25.3 Ajustarea firului cositor STIHL SuperCut
Firul este ajustat în mod automat dac lungimea firului cositor este de minim 6 cm (2 1/2 oli) – prin intermediul cuitului de la aprtoare firele cositoare prea lungi se scurteaz la lungimea optim.
STIHL AutoCut utilajul având motorul în funciune se ine dea
supra unei suprafee de gazon – capul cositor trebuie s se roteasc
atingei uor capul cositor pe sol – firul se ajusteaz i se scurteaz la lungimea corect prin cuitul de la aprtoare
La fiecare atingere a solului capul cositor ajus teaz firul. Prin urmare în timpul lucrului suprave gheai randamentul la tiere al capului cositor. Dac se va atinge prea des de sol capul cositor, cuitul va debita buci neutilizate ale firului cosi tor.
Ajustarea se va efectua numai când ambele capete ale firului au o lungime de minim 2,5 cm (1 oli).
STIHL TrimCut
AVERTISMENT
La reglarea manual a firului neaprat se va opri motorul – în caz contrar exist pericol de rnire! ridicai carcasa bobinei – rotii în sens contrar
sensului orar – cca. 1/6 rotaie – pân la pozi ia de blocare – i permitei rearcuirea
tragei în exterior capetele firului
repetai procedura dac este necesar pân când ambele capete ale firului cositor ajung la cuitul de la aprtoare.
O micare de rotaie de la un opritor la altul eli bereaz cca. 4 cm (1 1/2 oli) de fir.
25.4 Înlocuii firul cositor STIHL PolyCut
În capul cositor PolyCut în locul cuitului tietoar se poata ataa i un fir scurtat.
STIHL DuroCut, STIHL PolyCut
AVERTISMENT
La asamblarea manual a capului cositor, neaprat se va opri motorul – în caz contrar exist pericol de rnire! Echipai capul cositor cu fir la lungime conform
instruciunilor livrate
25.5 Înlocuii cuitul 25.5.1 STIHL PolyCut
Înaintea înlocuirii cuitului tietor se va verifica neaprat starea de uzur a capului cositor.
AVERTISMENT
Dac sunt vizibile urme puternice de uzur, capul cositor trebuie înlocuit în întregime.
Cuitele tietoare vor fi numite pe scurt "Cuite" în cele ce urmeaz.
Programul de livrare al capului cositor cuprinde o brour ilustrat care prezint modul de înlocuire al cuitelor. Prin urmare pstrai într-un loc sigur instruciunile privitoare la capul cositor.
AVERTISMENT
La asamblarea manual a capului cositor, neaprat se va opri motorul – în caz contrar exist pericol de rnire! Demontarea capul cositor Înlocuii discurile de tiere conform instruciu
nilor redate în figur. Montai capul cositor la loc
român 25 Întreinerea capului cositor
34 0458-432-5521-B
26 Instruciuni de întreinere i îngrijire Datele se refer la condiii de lucru normale. În cazul unor condiii grele de lucru (cderi masive de praf etc.) i timpi zilnici de lucru mai îndelungai, intervalele date se reduc corespunztor.
în ai
nt e
de u
til iz
ar e
du p
u til
iz ar
e, re
sp ec
tiv z
iln ic
du p
fi ec
ar e
al im
en ta
re a
re ze
rv or
ul ui
s pt
m ân
X X
X X
Mâner de comand Verificare funcional X X Filtrul de aer Control vizual X X
Înlocuire2) X Pompa de combustibil manual (dac exist)
Verificare X Punere în funciune de ctre serviciul de asis ten tehnic1)
X
verificare prin serviciul de asisten tehnic1)
X
X X X
Rezervor de combustibil Curare X X Carburator Verificai mersul în gol,
unealta tietoare nu tre buie s fie antrenat în rotaie
X X
electrozi X
Orificiile de aspiraie pen tru aerul de rcire
Control vizual X Curare X
Nervurile cilindrului curare prin Serviciul de asisten tehnic1)
X
Joc supap dac randamentul este sczut sau puterea de demarare este prea mare, verificai jocul supapei i, eventual, solicitai reglarea lui la
X X
0458-432-5521-B 35
Datele se refer la condiii de lucru normale. În cazul unor condiii grele de lucru (cderi masive de praf etc.) i timpi zilnici de lucru mai îndelungai, intervalele date se reduc corespunztor.
în ai
nt e
de u
til iz
ar e
du p
u til
iz ar
e, re
sp ec
tiv z
iln ic
du p
fi ec
ar e
al im
en ta
re a
re ze
rv or
ul ui
s pt
m ân
serviciul de asisten tehnic1)
Camera de ardere curare la fiecare 150 ore de funcionare de serviciul de asisten tehnic1)
X
uruburi i piulie accesi bile (cu excepia uruburi lor de reglaj)
Strângere ulterioar X
Elemente antivibraii Verificare X X X Înlocuire prin serviciul de asisten tehnic1)
X
Unelte tietoare Control vizual X X Înlocuire X Verificarea locaului sta bil
X X
Unelte tietoare metalice Ascuire X X Lubrifierea mecanismului Verificare X
Completare X Autocolant de siguran Înlocuire X 1)STIHL v recomand serviciul de asisten tehnic STIHL2)numai dac randamentul motorului scade sesizabil
27 Minimizarea uzurii i evita rea pagubelor
Respectarea datelor acestui manual de utilizare duce la evitarea uzurii considerabile i avarierii aparatului.
Exploatarea, întreinerea i depozitarea utilajului trebuie s se fac aa cum este descris în acest manual.
Utilizatorul este responsabil pentru toate pagu bele aprute ca urmare a nerespectrii instruciu nilor de siguran, utilizare i întreinere. Acest lucru este valabil în special pentru: – modificri ale produsului care nu sunt apro
bate de ctre STIHL
– utilizarea uneltelor i accesoriilor care nu sunt aprobate, corespunztoare sau sunt calitativ inferioare
– utilizarea necorespunztoare a utilajului – utilizarea utilajului la evenimente sportive sau
concursuri – pagube provocate de continuarea utilizrii uti
lajului cu piese defecte
27.1 Lucrri de întreinere Toate lucrrile prezentate în capitolul „Instruc iuni de întreinere i îngrijire“ trebuie executate la intervale periodice. Atunci când aceste lucrri nu pot fi executate de ctre utilizator, se va soli cita un serviciul de asisten tehnic.
român 27 Minimizarea uzurii i evitarea pagubelor
36 0458-432-5521-B
Pentru executarea lucrrilor de întreinere i reparaii, STIHL v recomand s v adresai serviciului de asisten tehnic STIHL. Serviciile de asisten tehnic STIHL sunt instruite la inter vale periodice de timp i au la dispoziie docu mentaia tehnic necesar.
În cazul omiterii acestor lucrri sau executrii necorespunztoare, pot aprea pagube pentru care este rspunztor utilizatorul. Printre acestea se numr: – avarii ale grupului motor ca urmare a întreine
rii neexecutate la timp sau întreinerii necores punztoare (de ex. la filtrul de aer i combusti bil), reglajului incorect al carburatorului sau currii insuficiente a conductei de aer rece (fante de aspiraie, nervurile cilindrului)
– coroziune i alte avarieri ca urmare a depozi trii necorespunztoare
– pagube ale utilajului ca urmare a utilizrii unei piese de schimb calitativ inferioare
27.2 Piese supuse uzurii Unele componente ale motoutilajului sunt supuse unei uzuri normale, chiar dac utilizarea lor s-a fcut în conformitate cu instruciunile iar în func ie de tipul i durata utilizrii acestea trebuie înlo cuite la timp. Printre acestea se numr: – uneltele tietoare (toate tipurile) – piesele de fixare pentru uneltele tietoare
(disc mobil, piulie etc.) – aprtoare pentru unealta tietoare – ambreiaj – filtrul (pentru aer, combustibil) – demarorul – bujia – elemente antivibraii
28 Componente principale
17
18
14
21
21
1 Capacul rezervorului 2 urub de reglaj carburator 3 Mânerul demaror 4 Pomp manual de combustibil 5 Capac 6 Toba de eapament 7 Reazemele utilajului 8 Pârghia de acceleraie 9 Tasta de oprire 10 Blocatorul pârghiei de acceleraie 11 Mâner tubular bimanual 12 Reazemele mânerului 13 urub cu mâner 14 Suportul cablului de acceleraie 15 Inel de susinere 16 Pârghia clapetei de oc 17 Capacul filtrului de aer 18 Rezervor de combustibil 19 Mâner circular 20 Mâner cadru (limitator în trepte, disponibil în
funcie de ar) 21 Tij # Seria mainii
28 Componente principale român
N
4
1 Tij 2 Cap cositor 3 Aprtoare (numai pentru capetele cositoare) 4 Cuit (pentru firul cositor) 5 Aprtoare (pentru toate uneltele cositoare) 6 Ecran (pentru capetele cositoare) 7 Unealt cositoare metalic 8 Fierstru circular 9 Opritor (numai pentru fierstraie circulare)
29 Date tehnice 29.1 Grupul motor Monocilindru STIHL în patru timpi cu amestec de lubrifiant Cilindree: 36,3 cm3
Alezajul cilindrului: 43 mm Cursa pistonului: 25 mm Putere conform ISO 8893: 1,4 kW (1,9 CP)
la 8500 1/min Turaia la mers în gol: 2800 1/min Turaie de reglare (valoare nominal):
9500 1/min
7150 1/min
Joc supap Ventil de admisie: 0,10 mm Ventil de evacuare: 0,10 mm
29.2 Sistemul de aprindere Magnetou cu comand electronic Bujie (ecranat): NGK CMR 6 H Distana dintre electrozi: 0,5 mm
29.3 Sistem de combustibil Carburator cu membran, insensibil la poziie, cu pomp integrat de combustibil Capacitatea rezervorului de combustibil:
710 cm3 (0,71 l)
29.4 Greutate nealimentat, fr unealta tietoare i aprtoare FS 131: 5,8 kg FS 131 R: 5,5 kg
29.5 Lungimea total fr unealta tietoare 1800 mm
29.6 Caracteristici de echipare R Mâner circular
29.7 Valori ale nivelului de zgomot i vibraiilor
Pentru informaii suplimentare referitoare la înde plinirea Directivei privind vibraiile 2002/44/CE, vezi www.stihl.com/vib
29.7.1 Unealta tietoare
Pentru determinarea valorilor pentru sunet i vibraie, sunt luate în calcul strile de funcionare la ralanti i turaia nominal maxim pentru ace leai piese.
Nivelul presiunii acustice Lpeq conform ISO 22868 cu cap cositor FS 131 cu mâner bimanual: 98 dB(A) FS 131 R: 98 dB(A) cu unealt cositoare metalic FS 131 cu mâner bimanual: 97 dB(A) FS 131 R cu cadru: 97 dB(A)
Nivelul puterii sonore Lw conform ISO 22868
cu cap cositor FS 131 cu mâner bimanual: 109 dB(A) FS 131 R: 109 dB(A) cu unealt cositoare metalic FS 131 cu mâner bimanual: 109 dB(A) FS 131 R cu cadru: 109 dB(A)
român 29 Date tehnice
cu cap cositor Mâner stânga
Mâner dreapta
4,9 m/s2 4,9 m/s2
cu unealt cositoare metalic
3,7 m/s2 3,4 m/s2
FS 131 R cu cadru: 5,1 m/s2 5,1 m/s2
29.8 Unelte ataabile Valorile emisiei de zgomot i ale vibraiilor unelte lor ataabile permise sunt trecute în manualul de utilizare al fiecrei unelte ataabile.
Pentru nivelul presiunii sonore i nivelul puterii sonore valoarea K conform RL 2006/42/EG = 2,0 dB(A); pentru nivelul vibraiei, valoarea K conform RL 2006/42/EG = 2,0 m/s2.
29.9 REACH REACH reprezint un normativ CE pentru înre gistrarea, evaluarea i aprobarea substanelor chimice.
Informaii cu privire la îndeplinirea normativului REACH (CE) Nr. 1907/2006, vezi www.stihl.com/ reach
29.10 Valoarea de emisie a gazelor reziduale
Valoarea CO2 msurat în procesul de certifi care a tipului UE este indicat pe site-ul www.stihl.com/co2, în datele tehnice specifice produsului.
Valoarea CO2 msurat a fost determinat pe un motor reprezentativ, conform unui procedeu de verificare normat, i nu reprezint o garanie expres sau implicit a puterii unui anumit motor.
Prin utilizarea conform destinaiei i întreinerea descrise în aceste instruciuni de utilizare sunt îndeplinite cerinele în vigoare privind emisiile de gaze reziduale. În caz de modificri asupra motorului se pierde permisul de funcionare.
30 Instruciuni pentru reparaii Utilizatorii acestui aparat vor executa numai lucrrile de întreinere i îngrijire descrise în acest manual de utilizare. Celelalte tipuri de reparaii vor fi executate de serviciile de asis ten tehnic.
Pentru executarea lucrrilor de întreinere i reparaii, STIHL v recomand s v adresai serviciului de asisten tehnic STIHL. Serviciile de asisten tehnic STIHL sunt instruite la inter vale periodice de timp i v pot pune la dispoziie documentaia tehnic necesar.
La reparaii se vor utiliza numai piesele de schimb aprobate de STIHL i destinate acestui motoutilaj sau piese similare din punct de vedere tehnic. Utilizai numai piese de schimb de înalt calitate. În caz contrar apare pericolul accident rii sau avarierii motoutilajului.
STIHL v recomand utilizarea pieselor de schimb originale STIHL.
Piesele de schimb originale STlHL se recunoscu dup seria piesei de schimb STlHL, dup textul { i dac e cazul, dup simbolul piesei de schimb STlHL K (pe piesele mici se poate gsi doar simbolul respectiv).
31 Colectarea deeurilor Se vor respecta reglementrile privind depozita rea deeurilor specifice fiecrei ri.
00 0B
A0 73
K N
Produsele STIHL nu se arunc la gunoiul mena jer. Produsele STIHL, acumulatorul, accesoriile i ambalajul se vor recicla conform normelor de protecie a mediului.
Serviciile de asisten tehnic STIHL v stau la dispoziie cu informaii actualizate cu privire la reglementrile de depozitare a deeurilor.
32 Declaraie de conformitate EU
ANDREAS STIHL AG & Co. KG Badstr. 115 D-71336 Waiblingen
Germania
30 Instruciuni pentru reparaii român
0458-432-5521-B 39
Marca de fabricaie: STIHL Tip: FS 131 FS 131 R Identificator de serie: 4180 Cilindree: 36,3 cm3
este conform cu cerinele Directivelor rele vante 2011/65/UE, 2006/42/CE, 2014/30/UE i 2000/14/CE i a fost creat i produs în conformi tate cu versiunile diverselor standarde aplicabile la respectivele date de producie:
EN ISO 11806-1, EN 55012, EN 6100061
Pentru determinarea nivelului de putere acustic msurat i garantat s-a procedat conform directi vei 2000/14/CE, Anexa V, cu aplicarea normei ISO 10884.
Nivelul de putere sonor msurat FS 131: 109 dB(A) FS 131 R: 109 dB(A)
Nivelul de putere sonor garantat FS 131: 111 dB(A) FS 131 R: 111 dB(A)
Pstrarea documentelor tehnice:
ANDREAS STIHL AG & Co. KG Produktzulassung
Anul de fabricaie i seria mainii sunt menio nate pe utilaj.
Waiblingen, 03.02.2020
reprezentat de
Director date privind produsul, reglementri pri vind produsul i autorizarea
român 32 Declaraie de conformitate EU
40 0458-432-5521-B
0458-432-5521-B 41
42 0458-432-5521-B
0458-432-5521-B 43
0458-432-5521-B
1 Despre acest manual de utilizare
1.1 Simboluri
2.1 Îmbrcmintea i echipamentul
2.7 În timpul lucrului
2.8 Utilizarea capetelor cositoare
2.10 Vibraii
2.13 Centur
2.15 Cap cositor cu cuite din plastic –STIHL PolyCut
2.16 Pericol de recul la uneltele tietoare metalice
2.17 Disc de tuns iarba
2.18 Cuit de defriat
3.1 Combinaii permise
3.2 Unelte tietoare
3.3 Aprtori, opritor
6 Ataarea mînerului circular
6.3 Fixarea mânerului circular
8.1 Variant de execuie din material plastic
9 Ataarea aprtorii
9.1 Ataarea aprtorii
9.3 Ataarea ecranului
9.5 Ataarea cuitului
9.6 Ataarea opritorului
10.2 Piese de fixare pentru uneltele tietoare
10.3 Blocarea arborelui
10.5 Ataarea uneltei tietoare
10.7 Demontarea capul cositor
11 Combustibil
12 Alimentarea cu combustibil
14 echilibrai utilajul
14.2 Echilibrarea utilajului
15 Pornirea / oprirea motorului
15.1 Elemente de comand
16 Transportarea utilajului
16.2 Discuri de tuns iarba 230 mm
16.3 Cuit de defriat 250 mm
16.4 Discuri de tuns iarba pân la 260 mm
16.5 Discurile fierstru
17.2 În timpul lucrului
18.1 Dac randamentul motorului scade sensibil
18.2 Montarea filtrului
19 Reglarea carburatorului
20 Bujia
24.1 Calibrarea
25.2 Înlocuirea firului cositor
25.3 Ajustarea firului cositor
25.4 Înlocuii firul cositor
27.1 Lucrri de întreinere
27.2 Piese supuse uzurii
29.8 Unelte ataabile
30 Instruciuni pentru reparaii