Individualizarea prin lectura

of 80 /80
INTRODUCERE Obiectivul analizei de faţă este de a identifica care sunt efectele interacţiunii cititorului cu cartea, cum este percepută aceasta din urmă şi care sunt mecanismele care se generează în urma întâlnirii celor două lumi. Studiul a solicitat răspunsul la o serie de întrebări, cum ar fi: are cartea numai funcţie estetică?, Se citeşte numai de dragul de a citi?, Are contextul (raportul economic dintre cerere şi ofertă) influenţă?, Cartea defineşte Sinele sau Sinele se defineşte prin carte? Punctul de plecare l-a constituit teoria formalistă al lui G. Simmel, mai precis articolul acestuia despre modă. Aceasta din urmă este definită ca fiind antagonismul dintre imitaţie şi reliefare a Sinelui. Imitaţia este “ereditate psihologică, ca trecere de la viaţa în grup la viaţa individuală. Atracţia ei constă înainte de toate în faptul că ne înlesneşte o comportare corespunzătoare şi folositoare chiar şi atunci când în plan nu apare nimic personal şi creator.” 1 Reliefarea Sinelui este caracterizată ca diferenţiere, individualizare. Interviurile pe care se bazează studiul au fost realizate cu “colecţionari de carte” şi au vizat perioada dinaintea anilor ’89. În acest context cartea era singura 1 Simmel, G, Cultura filosofică, Bucureşti, Ed. Humanitas, 1998, p. 31. 1

Embed Size (px)

description

licenta sociologie

Transcript of Individualizarea prin lectura

Individualizare si Identitate prin Lectura

INTRODUCERE

Obiectivul analizei de fa este de a identifica care sunt efectele interaciunii cititorului cu cartea, cum este perceput aceasta din urm i care sunt mecanismele care se genereaz n urma ntlnirii celor dou lumi.

Studiul a solicitat rspunsul la o serie de ntrebri, cum ar fi: are cartea numai funcie estetic?, Se citete numai de dragul de a citi?, Are contextul (raportul economic dintre cerere i ofert) influen?, Cartea definete Sinele sau Sinele se definete prin carte?

Punctul de plecare l-a constituit teoria formalist al lui G. Simmel, mai precis articolul acestuia despre mod. Aceasta din urm este definit ca fiind antagonismul dintre imitaie i reliefare a Sinelui. Imitaia este ereditate psihologic, ca trecere de la viaa n grup la viaa individual. Atracia ei const nainte de toate n faptul c ne nlesnete o comportare corespunztoare i folositoare chiar i atunci cnd n plan nu apare nimic personal i creator. Reliefarea Sinelui este caracterizat ca difereniere, individualizare.Interviurile pe care se bazeaz studiul au fost realizate cu colecionari de carte i au vizat perioada dinaintea anilor 89. n acest context cartea era singura surs de informaie credibil: televizor nu era, spectacole nu erau i atunci stteai n cas i citeai () Ziarele erau toate cum erau, televizorul avea program dou ore, din care o or jumate era (Gheorghe Apetrei) Costurile implicate pentru a achiziiona o carte bun, dei relativ mari, sunt asumate, motivaia principal fiind dat de posibilitatea de a cunoate, de a fi informat, n condiiile n care coninutul acesteia nu este perceput ca ndoielnic. Se va declana o adevrat competiie, generat de cererea mare, ca rspuns al ofertei (ca numr) mici de carte. Aadar, fiecare va dori s cunoasc altceva dect tie cellalt, de a dobndi un statut simbolic prin care s se diferenieze.

Cartea odat achiziionat, va genera un alt tip de probleme: lectura pune faa n fa lectorul i coninutul textului, n care el se pierde, dar i n relaie cu mai multe texte, generndu-se o dispersie a subiectului. Aadar miza va fi aceea de a-i redobndi identitatea (individualitatea).

Poziia teoretic pe care am adoptat-o din punct de vedere metodologic este aceea a paradigmei interviului comprehensiv, n care fabricarea teoriei se realizeaz n urma aplicrii intrumentului de lucru, iar punctul de plecare este dat de ipotezele de lucru: terenul nu mai este instan de verificare a unei problematici prestabilite, ci punctul de plecare al acestei problematizri.

PARTEA I: CONSTRUCTIVISMUL SIMBOLICCAPITOLUL 1

IREALUL REAL

Definiia crii, cu care voi lucra de acum nainte, aa cum sugereaz i titlul capitolului, este unitatea rezultat din compoziia a dou elemente: forma (realul) i coninutul (irealul). Forma reprezint partea material i, implicit, palpabil, iar coninutul nu este numrul de pagini, nici scrierea imprimat pe foi, ci mesajul transmis, Ideea, aciunea i descrierea realitii sociale n care are loc intriga. Astfel, se vor evidenia dou caracteristici: una finit i cealalt infinit, iar produsul final poate fi descris ca fiind infinitul limitat.

Paradoxul, iluzoriu, se datoreaz confuziei celor dou planuri ale aceleai realiti: cel fizic i cel cognitiv. Pentru a nuana cele afirmate, voi face o comparaie cu un tablou. n acest caz limitele spaiale sunt mult mai clare, ns aceasta nu se datoreaz unei fore exterioare, ci este o consecin a creaiei nsi.

nainte de a explica noiunea de infinit, vreau s evideniez c prin carte neleg discursul sau textul. Este evident c un autor care ar vrea s spun totul ntr-o singur carte, nu ar termina-o niciodat de scris. ns, construcia discursului are un caracter raional, adic nimic din ceea ce aparine coninutului acestuia nu este ntmpltor. Structura este asemntoare cu cea a unei ghicitori, n care cititorul este implicat, trebuind s descopere ceea ce nu s-a spus prin ceea ce s-a spus. Dei, infinitul pare eliminat, acesta este generat de modul de receptare al simbolului i al structurii discursului. Deci, infinitul nu este o esen a crii, ci un potenial atribut.

Din perspectiv semiologic discursul nu reprezint realitatea nsi, ci o transfigurare a acesteia: funcia semnului este de a comunica idei prin mijlocirea mesajelor. Realitatea este simbolizat, iar decriptarea textului se realizeaz prin intermediul codurilor, pe care autorul le ofer ca indicii. Pentru a percepe corect Ideea este necesar s se identifice i s se descifreze aceste coduri. ns, aa cum se va observa pe parcursul acestei cercetri, aceeai realitate este perceput diferit, adic se dau semnificaii personale, ale aceluiai cod sau nu sunt identificate aceleai sistem de semne: sunt convins c aceeai carte la doi oameni are reacii cu totul i cu totul diferite. Fiecare gsete altceva, deci pe o alt coard comunic sau mesajul ajunge. (Reit Valeria) Valorile i mesajul exprimate de autor nu sunt infirmate, ci doar subiectivizate. Prin interaciunea subiectului cu obiectul, acesta din urm capt valene nelimitate: Biblia le conine pe toate. Adic, orice cuvnt este o deschidere spre un univers infinit. Orice cuvnt cuprins n Biblie, numai dac rosteti cuvntul Tatl i poi comenta la infinit. (Luca Eugen)

Acceptnd principiul lui Heraclit se creaz un cerc vicios: textul prin lecturarea sa m schimb, iar eu, n noua stare, transform la rndul meu textul. Prin capitalul de cunoatere acumulat dup citire, Eu sunt Altul, iar atunci cnd revin asupra aceluiai text care a produs schimbarea, el nu mai este acelai. Aceasta n cazul relaiei dintre un singur individ i o singur carte. Individul se afl n imposibilitatea, nu de a nu citi o singur carte, dar nici mcar o pagin. Cititorul este prins ntr-un labirint, construit de el nsui, din trei motive: n primul rnd deciziei de a reciti, apoi gradului de libertate pe care l are n interpretarea simbolului: Vieile sfinilor, care niciodat nu pot s zic c-am citit-o i n-o s-o citesc, ca s zic c-am citit-o. [] Citeam de [] 5-6 ori, m ntorceam n alte zile i acelai fragment pe care l-am citit, s-l vezi n alte... ziceam: Mi, da cum de n-am citit, c doar era clar, cinci fraze, era clar, ia uite... (Victoria Olteanu) i faptului c nu tot discursul este citit cu aceeai intensitate: cteodat am... am un sentiment de surpriz, c sunt lucruri pe care, ori nu le-am sesizat la momentul cnd le-am citit, dar cred c mai degrab nu le-am sesizat dect le-am uitat... (Ionescu Corneliu) n faa acestui dinamism etern se va ncerca evadarea, ns asupra sistemelor care se creaz n acest scop voi reveni pe parcursul analizei. Atunci cnd n aceast relaie intr mai muli indivizi accentul se pune asupra multitudinilor sensurilor pe care le capt un discurs.

Aa cum am spus, interpretarea se face prin intermediul codurilor, textul decriptndu-se prin el nsui. Avem libertatea de ne juca cu instrumentele cum dorim, dar pe terenul simbolic al crii. Se genereaz un mecanism de dominare, dar nu neles ca o constrngere. Lectorul are dou posibiliti: de a accepta sau nu jocul propus. Odat intrat n joc se joac dup regulile jocului. Cartea nu poate declana prin ea nsi un asemenea mecanism, deoarece cititorul chiar dac s-a implicat, are posibilitatea de a o refuza. Prin acceptare el devine prizonier al simbolului i al propriilor preferine: Spuma zilelor []e o carte superb [] filoane de simboluri, lucruri deosebite. (Adriana Georgescu) Pentru a nuana cele afirmate mai sus voi face o scurt analogie: s ne imaginm c scriitorul este un arhitect, textul reprezint o cas, iar cititorul este locatarul acestei case. Avem posibilitatea de a alege orice cas construit de oricare arhitect. n momentul n care am ales, ne putem aranja interiorul aa cum dorim, dar limitai de mrimea casei. Astfel, se identific o nou caracteristic a crii, i anume autonomia ei. Indiferent de semnificrile care i se dau, Ideea rmne aceeai, aceasta din urm modificndu-se doar pentru lector.

n continuare voi arta c i modul de percepie al construciei discursului genereaz asemenea mecanisme, indiferent dac a existat sau nu aceast intenie, dar acestea sunt atribuite autorului. Cel mai evident este la autori ca: J.L. Borges, M. V. Llosa, G. G. Marquez, etc. Astfel, despre stilul lui Marquez, Adela Muntean afirm: m-a frapat teribil, s faci o fraz pe trei pagini, o citeam cu voce tare i mi plcea s cnt n cas. Nu era nimeni, numai eu i citeam i mi plcea teribil. n discursurile de acest gen lectorul nainte de a avea posibilitatea interpretrii, el trebuie s rescrie mental textul.

Un alt tip de construcii sunt acelea care nu necesit o rescriere cognitiv, dar care prin tema abordat problematizeaz: o carte care mi-a plcut i cred c am citit-o de trei ori, Simmone de Beauvoire, Toi oamenii sunt muritori []a fost o carte care mi-a pus foarte multe ntrebri (Reit Valeria)

Exist texte care prin nsi modul de construire a temei genereaz o stare de empatie din partea lectorului, iar comportamentul acestuia poate fi caracterizat ca fiind proiectiv, vizibil mai ales n cazul crilor poliiste, de aventur, de dragoste etc.: o carte bun? [] s fie ceva n care s te in legat de ce se va ntmpla, de cum se va termina, de cum decurge totul. (Coca Banulescu)

Diferenierile de percepie, se datoreaz faptului c pentru un individ primeaz una dintre aceste planuri, ceea ce nu nseamn c celelalte planuri sunt neglijate. Aadar, exist diferite grade de importan n funcie de semnificaiile pe care le capt cartea n timpul sau la finalul lecturii.

CAPITOLUL 2CARTEA CA FORM DE INDIVIDUALIZARE I DEFINIRE A INDIVIDUALITII

Am analizat relaia cititorului cu cartea, n urma creia s-au evideniat caracteristicile acesteia din urm. n continuare voi descrie drumul parcurs de lector spre el nsui: consecinele obiectului asupra subiectului. Ipoteza de la care am pornit este urmtoarea: costurile de achiziionare i acumularea capitalului de cunoatere exprim dorina de maximizare a individualizrii. Prin individualizare neleg coerena raional a Sinelui i diversitate exterioar dat de tipul capitalului de cunoatere acumulat: Dac le spuneai de Cline, majoritatea nu tiau cine a fost Louis Ferdinand Cline. (Paul Bercheanu)

Cunoaterea difereniaz, accentundu-se prin statutul simbolic dobndit, mai ales n cazul lecturrii altor cri dect cele existente pe pia: cine vrea s-i procure o carte valoroas, reuete. (Adriana Georgescu)

Aa cum am artat mai sus una din caracteristicile crii este autonomia: ea este valoare pentru un individ, dar are i valoare n sine, adic pentru altul. Interaciunea cu cartea reprezint un comportament social, neles ca o comunicare cu aceeai relitate, ns exist moduri diferite de raportare la ea. Astfel, cartea devine actor colectiv, iar cmpul literar va deveni scena n raport cu care fiecare i definete opiunile: a considera c e bine din fiecare ca s ai cte o idee i pe urm s te focusezi pe ce-i place. (Adela Muntean) i i definete Sinele.

Relaia dintre lector i carte este caracterizat de dualismul subiectiv-obiectiv. Decodificarea presupune suspendarea subiectivitii, ns nu i a raiunii ceea ce face ca prin lectur Eu s devin Altul: cu ct distana fa de Idee scade, cu att crete distana fa de Sine. Acumularea de capital cultural nu indic att Sinele, ct raionalitatea individului. Eul este absorbit de discurs sau exprimat altfel se creaz o form de nstrinare. Individul se identific total cu cartea, se transform ntr-un nobil anonim asemeni celorlali actori care se afl n aceast lume. Asumarea Ideii reprezint o transmutare a Sinelui, iar ceea ce primeaz sunt regulile jocului n care subiectul se terge. Relativismul este diminuat, iar miza devine salvarea subiectivitii i afirmarea unei individualiti (identiti) transcedentale. Aceasta se accentueaz n relaia cu mai multe cri, caz n care putem vorbi de o dispersie a subiectului. Transparena Sinelui este dat de existena unei filosofii unitare, adic semnificarea capitalului de cunoatere acumulat prin care indivizii dau un sens construciei lumii interioare. Se va tinde spre crearea unui principiu unitar, de autoidentificare, n diversitate.

Filosofia unitar reprezin sinteza dintre achiziiile realizate i corelaiile intertextuale, tocmai de aceea lumea interioar nu se identific cu toate crile lecturate: am selectat acele cri cu care, dac mor sau dac cineva mi-ar da voie s le iau cu mine, atuncea numai pe alea le-a lua. (Adela Muntean)

n realia cu cartea individul se doteaz cu o identitate transcedental ale crei coordonate principale sunt: a fi i a ti.

Cei care sunt centrai pe a fi i construiesc identitatea, iar cei a cror ax este a ti denot un raionament asemntor cu al primilor, ns identitatea este dat de texte. Acetia din urm sunt cei care urmresc intriga discursurilor. Astfel, cu ct distana fa de poveste scade, cu att crete distana fa de Sine. Tririle personajelor devin ale lor, se ajunge la nstrinare, iar alegerea i lecturarea se va face n funcie de satisfacia produs de aceste tipuri de cri. n cazul acestora se poate observa existena unei filosofii unitare, dar dictat de preferine, iar diferenierea fa de primii este dat de faptul c nu se face o triere a crior, deoarece au fost lecturate acelai gen de literatur.

Cele dou coordonate aparin ambelor categorii de lectori, dar pentru fiecare dintre acetia primeaz una dintre ele.

Construcia cognitiv a lumii simbolice se realizeaz n timp, iar atunci cnd se finalizeaz ceea ce a fost lecturat anterior este resemnificat, iar alegerile i semnificrile viitoare sunt determinate de sensul pe care indivizii l-au dat acestei lumii. Prezentul influeneaz trecutul, adic amintirea, corelat cu elemente noi din prezent, poate modifica reprezentarea trecutului. Pentru Mrioara Coman descoperirea filosofiei, religiei i esoterismului a nsemnat revelaia chintesenei, numitorul comun al literaturii universale: Viaa i moartea iubirea btlia dintre bine i ru legtura dintre om i Divinitate Mai sunt i altele, dar acestea rmn temele fundamentale. Cu descoperirea pe care a fcut-o ea revine asupra basmelor i le resemnific din acest punct de vedere: temele majore sunt regsite n basmele tuturor popoarelor

Alegerea aleatorie reflect o cutare a unei cri care s reprezinte evidena apodictic, sau mai bine spus zona de iluminare: Totul este s gseti cartea care s-i deschid o alt lume (Reit Valeria)

Decriptnd discursul individul se construiete pe el nsui, caz n care definiia dat de productor produsului va fi diferit de aceea pe care consumatorul a dat-o produsului: ncercam s-mi imaginez [] s-mi formez n imaginea mea o idee [] deci [cartea] deschidea un nou orizont spre a cunoate mai mult, spre a-i crea o imagine (Aurica Grigorooaie)

CAPITOLUL 3

LECTURA: ACT SUBIECTIV - RAIONAL

Lectura reprezint o comunicare dintre lumea a doua: lumea strilor de contiin i lumea a treia: lumea coninuturilor obiective ale gndirii, n special al gndirii tiinifice i poetice i a operelor de art. Lectura este asocial, se interacioneaz cu o alt realitate dect cea social, dar care are ea nsi caracter social.

n acest tip de comunicare realittea este suspendat, iar emitorul devine cartea, perceput ca o lume ideal, aflat deasupra contiinei individuale, transindividual. Acast lume ofer un statut simbolic receptorului, neles ca prestigiu, ca nnobilare: Pentru mine viaa spiritual a fost singura modalitate de a evada din zoologie, singura modalitate prin care mai puteai s te refugiezi de pragmatismul i cum s spun vulgaritatea (Luca Eugen)

Lectura o definesc ca fiind corelaia dintre discurs i semnificaiile atribiute de ctre lector acestuia. Ele sunt adevruri personale.

n cele ce urmeaz voi prezenta procesul lecturii neles ca socializare i cum se construiete prin intermediul acesteia filosofia unitar a individului. n prim faz este un act iraional, adic nu exist un principiu de selecie a crilor, observabil n cadrul interviurilor, mai ales atunci cnd intervievaii sunt ntrebai care au fost primele cri citite, iar acetia ne rspund c au fost povetile. ns, se pot identifica motivaii prin care se urmrete justificarea unei normaliti generale. Una dintre acestea este faptul c exist cri care i au vrsta lor, prin intermediul crora se faciliteaz nelegerea altora cu grad mai mare de dificultate: nu citeti o carte de poveti, nu tiu dac poi citi [] i nelege un roman de rzboi. [] treci ca pe nite scri aa i gradual c altfel (Elena Tiu)Luca Eugen ne spune c cititul reprezenta o practic familial, ceea ce a fcut ca el nsui, prin socializare, s-i nsueasc acest habitus:Am avut n familie o atmosfer care ne-a stimulat nc de mici n privina asta. Un argument asemntor se ntlnete i la Peli Francisc, dar acesta ne descrie i modul de stimulare:frate-meu citea foarte mult. Avea obiceiul s-mi povesteasc seara i la un moment dat a ntrerupt o povestire n-a mai vrut s-mi zic mai departe pn a doua zi diminea cnd mi-a pus cartea n mn cu semnul de carte deschis pn unde mi-a povestit

n acest stadiu lectorul i nsuete primele cunotine despre lumea a treia, are o atitudine pasiv, nu intervine asupra informaiilor acumulate, iar alegerea este dat de o for exterioar Sinelui, dar care nu este simit ca fiind constrngtoare.

n faza urmtoare coala preia rolul familiei, ns n cazul unora aceasta reprezint primul stadiu: am citit de la coala primar, poveti, lucruri mrunte aa, dar ca i literatur abia de prin clasa a asea, a aptea asta nsemnnd n jur de 13 ani. (Reit Valeria) Programa colar va constitui una dintre sursele de identificare a crilor, dar nu ntotdeauna acceptat: Nu mi plceau, [] atunci cnd lucrul era impus [] prea disecat la rece i atunci prea ca obligativitate. (Elena Tiu) sau se adopta un comportament conformist, doar pentru a-i putea salva spaiul privat: n primul rnd din programa colar pentru c era obligatoriu mi puteam permite s mai citesc i n afar de programa colar. (Dan Cazacu)

n aceast perioad cmpul de opiuni se lrgete. Comportamentul de cutare este exploratoriu, n care nu se ntrezrete un criteriu de selecie: am citit foarte mult la nceput absolut la ntmplare. (Elena Tiu) Tot n acest stadiu se pot regsi primele forme de individualizare prin ceea ce se lectura: Cnd erai student, trebuia n primul rnd s ochezi lumea din jur, i cel mai bine i ocai spunnd c-ai citit (Paul Bercheanu) sau prin adoptarea unui stil de via boem: erau perioadele acelea, n care-i doreai s ai o via spiritual, alta dect aia de elev, n care trebuia s (Mircea Brsan).

Aceste dou stadii reprezint baza, iniierea n cmpul cultural al crii. Ascendena individualizrii este determinat i de desprinderea, n unele cazuri aparent, de mentori. Astfel, Marina Cionca ntrebat dac i alegea singur crile ne d urmtorul rspuns: Totdeauna singur. N-am vrut s las pe nimeni. Dei ntotdeauna am citit ceea ce-am fost sftuit s citesc. Transferul de autoritate se realizeaz pentru a se diminiua costurile de cutare, ns decizia de a citi aparine citititorului.

Prin intermediul lecturii lectorul i formeaz criterile de judecare a discursului, iar primul este plcerea, n unele cazuri singurul. Procesul de comunicare, evideniaz c n prima faz, sunt receptai stimulii afectvi: am avut efectiv momente plcute sau cel puin aa am simit n momentul n care citeam o carte bun (Corneliu Lazr) Acesta explic i ce nelege printr-o carte bun: o carte-aa, foarte adic ntr-adevr te supune la efort ca s nelegi toate mesajele i toate Ulterior lecturii sentimentele sunt raionalizate, i mai mult subiectivitatea este suspendat pentru a percepe Ideea.

Mecanismul de raionalizare apare deoarece atitudinea pasiv, de a accepta discursul aa cum este nu ofer satisfacia valorii Sinelui. Prin intervenia asupra textului starea de dominare este diminuat prin creearea criteilor de judecare, care au i rol de ghid n alegerile viitoare. Fiecare i va construi propriul drum pentru a nu se rtci n pdurea narativ. Ordinea exterioar este determinat de logica interioar. Coerena raional a Sinelui reflect poziia de dominant a individului n raport cu cmpul literar, devenind el nsui surs de cunoatere: sunt un intelectual cu o formaie destul de solid intelectual i cultural, fac fa oricrei discuii, oricrei (Luca Eugen) sau chiar productor de cunoatere: Vreau s scriu o carte [] s las ceva n urm Ceva scris. De mine. (Traian Burulean)

Am artat n primul capitol c lectura unei singure cri genereaz un cerc vicios. Ciclul heraclitic se menine i n cazul n cazul unui joc de n runde, dar n funcie de sensul pe care l capt lumea interioar se genereaz loialiti fa de anumite teme, autori, stiluri, iar individul nu se simte dominat de haos, iar accentul se pune pe a fi. Aceste lucru este posibil datorit caracteristicii discursului de a fi reversibil, deoarece exist posibilitatea de a resemnifica: chiar dac cartea e greit, dar pot s m-ntorc la ea, s-mi dau seama c-i greit sau nu. (Paul Bercheanu) Relaia dintre emitor i receptor nu este univoc i singular. Acesta din urm poate reveni ori de cte ori dorete la text i s-l modifice n raport cu filosofia personal.

Poziia de dominat aparine a celor care nu au i nici nu i-au construit o filosofie unitar, devenind prizonieri ai cmpului. Obiectivul lor principal este de a dobndi o experien simbolic: crile mi-au... mi-au umplut viaa i mi-au dat o experien pe care altfel... (Marina Cionca) sau de autodezvoltare: citeam aa [] ca s-mi mbuntesc, m rog, cunotinele i nelegerea. (Lazr Corneliu) Coordanata principal este aceea de a ti.Cele dou poziii reflect statutul cititorului: de productor sau consumator. Astfel, se genereaz dou tipuri de culturi: una a ruinii i una a vinoviei n raport cu cmpul literar. Diferena este dat de modul de situare a Sinelui: n primul caz Ideea graviteaz n jurul Sinelui, iar n cel de-al doilea ordinea se inverseaz.

Caracteristicile culturii ruinii: alegerea este determinat de un principiu intrinsec, individul i este siei instan: din interior a plecat totu (Traian Burulean) Dependena nu este att fa de cri, ct de filosofia unitar personal: am selectat acele cri cu care, dac mor sau dac cineva mi-ar da voie s le iau cu mine, atuncea numai pe alea le-a lua. (Adela Muntean) i definesc preferinele pe termen lung: din clasa a noua a nceput s m intereseze i religia i istoria religiilor (Kovacs Elisabeta)

Indivizii care aparin unei culturi a vinoviei se raporteaz nu la ei nii, ci la valorile crii i la efectele pe care aceasta la avut asupra lor. Se las prini ntr-un joc al seduciei: asta ar fi motivaia principal, deci subiectele care m interesau i practic m cucereau, i-mi ocupam timpu (Lazr Corneliu)

Acceptarea gratuit a unei teorii este determinat de percepia crii ca o autoritate prin intermediul creia individul se nstrinez, consecin a incapacitii de a se baza pe sine: mi-au oferit posibilitatea s-mi limpezesc propriile mele gnduri, propriile mele rbufniri i s nu devin ridicol susinnd o idee pe care oameni calificai au putut s o infirme sau s o afirme. (Mircea Brsan)

Tot n acest tip de cultur se situeaz o alt categorie de cititori, care se caracterizeaz prin dorina lor de a avea anumite triri n momentul lecturrii. Ei se identific cu personajele, se genereaz o stare de de empatie: m simeam ca fcnd parte din povestea respectiv (Maria Kiss)

Se creaz un habitus al preferinelor. n accepiunea lui Bourdieu habitusul este un principiu generator i unificator care retraduce caracteristicile intrinseci i relaionale ale unei poziii ntr-un stil de via unitar i el este un principiu generator de practici distincte i distinctive. Dei am preluat conceptul aa cum este definit de Bourdieu, trebuie s specific c n analiza mea el nu se refer la condiiile sociale care l-au produs, ci la cele literare, i reflect strict acest gen de preferine.

Dei sunt dou moduri diferite de raportare la aceeai realitate, indivizii ambelor categorii au acelai obiectiv: de fi altfel dect ceilali. Formarea acestor tipuri de culturi este influenat i de contextul n care indivizii au trit, ns asupra acestui subiect voi reveni mai trziu.

3.1. Informaiile extratextuale

n cele ce urmeaz m voi ocupa de relaia cititorului cu sursele exterioare discursului i cu ajutorul crora primul i diminueaz costurile de cutare, dar i de comprehensiune sau legitimare a decodificrii fcute n urma lecturii.

Apelul la informaii extratextuale nu diminueaz ascendena individualizrii, dimpotriv este o modalitate de a-i facilita atingerea obiectivului. ns fiecare surs are grad diferit de importan.

Astfel, rolul criticului este de a micora distana fa de Idee, ofer un plus de certitudine interpretrii lectorului. Transferul de autoritate se realizaeaz deoarece acesta face deja parte din lumea Ideilor, iar credibilitatea lui nu este pus la ndoial: Mai citeam i cronici, i-atunci completam, c era prerea criticului i ntr-adevr, ce-am neles eu completam cu cel de specialitate, care normal cera mai aproape de adevr ca mine. (Lazr Corneliu)

Relaia cu bibleotecarul este asemntoare, dar are o alt finalitate. Unul din roluri este acela de facilitator n alegerea anumitor cri. Avem de-a face cu un transfer de responsabilitate n luarea deciziei a ceea ce ar trebui lecturat: a fost unu din marile mele ctiguri n materie de literatur, pentru c am beneficiat parial i de o ndrumare n lectura marilor autori i din partea bibliotecarelor. (Mrioara Coman)

Achiziia de carte reflect relaia cu librarul i strategiile care se creaz n jurul acestuia. Se joac un joc de n runde, tocmai de aceea interaciunea este caracterizat de elemente afective sau exprimat altfel ea devine personal, pentru c librarul era un pasionat de carte (Reit Valeria) Nostalgia absenei unui asemenea personaj este resimit n prezent: degeaba intri intr-o librrie [] n-ai cu cine s discui, nu ti ce s cumperi, deci ori vrei ceva anume, deci tii ce caui, ori altfel este o mare dilem. Rolul acestuia nu se rezuma numai la a vinde, ci i la a ti ce vinde.

Poziia gestionarilor este una de putere, deoarece ei dein cunoaterea, i implicit controlul asupra cititorului. Ei reprezint pori prin intermediul crora costurile de acces n lumea a treia sunt diminuate.

Influena n alegere nu va fi la fel de puternic atunci cnd lectorul i-a construit filosofia unitar, mai mult din acest punct de vedere acesta din urm se va desprinde total, deoarece va citi ceea ce este n concordan cu propria sa filosofie, niciodat finalizat. Discursurile sunt ntr-o relaie de intertextualitate, unul trimite la un altul semntor (premergtorului), crendu-se o logic a actorului. ns relaia de putere se va menine deoarece cititorul este dependent de ei n ceea ce privete achiziia de carte. De aceea relaia capt conotaii personale, fiind o strategie a lectorului pentru a-i facilita comportamentul de cutare.

Exist cititori pentru care nu conteaz ce citesc, ci cunoaterea pe care o dobndesc, de aceea nu se simte dependena fa de gestionari de orice tip: am citit ce mi-a czut n mn aa n-am n-am nu pot s spun c m-ar fi dirijat cineva n direcia literaturii, ce s citesc. (Aurel Rotariu) ns lipsa unei filosofii unitare nu nseamn i absena doinei de individualizare.

CAPITOLUL 4

DIADA CITITOR - CARTE

Starea anterioar citirii nu este aceeai cu starea posterioar: sinele nu este identic cu cel de dup lecturare. Relaia cu cartea se modific prin simplul fapt c este eliminat starea de indiferen, iar dialectica de judecare al unui discurs nu este de tipul bun-ru: o carte nu exist s fie proast poate, dar, poate e mai slab sau nu e pe placu meu. (Coca Banulescu) Iluzia scenei este acceptat dac produce plcere sau este n conformitate cu filosofia unitar, ns exist cri lecturate din alte motive, manifestndu-se totui o atitudine democratic fa de ele: despre Sartre i Baudelaire [] i apreciez, ca intelect, dar nu pot s spun c-i iubesc. (Marioara Coman) Construcia Sinelui se realizeaz chiar i n condiiile n care Ideea nu a fost acceptat, mai mult refuzul indic existena unei lumi interioare. nsi contactul oblig la o luare de poziie, indiferent care este aceasta. ntre cititor i cartea se creaz un spaiu pe terenul cruia se construiete Sinele. Printr-o "luare de poziie", irealul este semnificat, individul devine arhitectul propriei lumi ideale.

Spaiul de ntlnire reprezint cmpul de manifestare a subiectivitii. Dac Eul lectorului rmne ancorat n discurs, atunci se suspend capacitatea de a interveni asupra acestuia, ntre cei doi interlocutori se va crea un vid: Canetti [] nu mi-a spus nimic (Valeria Reit) Situaia se modific atunci cnd coninutul relaiei este caracterizat de fenomene ale continei, nelese ca trire.

Relaia dintre cititor i carte este caracterizat ca o interaciune dintre eul primului i irealul real. Acesta din urm nu este o descriere a onticului, ci o reprezentare i o interpretare a acestuia. Aadar, lumea cititorului va fi una de ordin secund: interpretare a interpretrii, adic o construcie simbolic, o ficiune a Sinelui. Prin limbaj se transcende sfera social, iar logica simbolic va sfida pe aceea a realitii. Se creaz atmosfera unui joc cu propriile reguli, i care nu se supun i sunt diferite fa de legile din realitatea social. Putem vorbi de existena unei alte lumi: Lermontov, Merimee, Stendhal, Victor Hugo, care, cum s spun? au fost o parte din universul meu de preadolescent i de adolescent. (Brsan Vova Mircea)

n aceast relaie cititorul se vede confruntat cu un Altul, n raport cu care i legitimeaz biografia literar. n acest context cellalt are rol de Altul generalizat prin intermediul cruia se creaz lumea interioar sau este acceptat ca o parte a Sinelui: [cu] orice carte [pe] care ai citit-o, eti prieten (Victoria Olteanu)

Coninutul discursului este asemenea realului social, n care [cititorul] prefigureaz, n chiar interioritatea auotonom a lumii monadice, un univers aflat sub semnele unei socialiti determinate., dar aici individul nu este supus legilor, ci regulilor jocului aferente descifrrii. Odat intrat n acest joc el devine parte a scenei n raport cu care trebuie s se defineasc ca individualitate. Aceasta reprezint problema cu care lectorul se confrunt n aceast lume, deoarece el este condamnat la libertate, la anonimat. El se metamorfozeaz n Cellalt: M identificam cu un personaj, [] cu o anumit epoc (Maria Kiss) Astfel, valorile generale nu vor fi acceptate gratuit, ci sunt semnificate prin prisma propriei personaliti, operndu-se apoi o tietur axiologic. Valoarea este perceput ca trire, lectura fiind o srbtoare n singurtate, o bucurie n izolare, o mplinire solitar asemenea unei ntlniri erotice.

Prin intermediul comunicrii se construiete spaiul de ntlnire neles ca un construct mental. Este o consecin a modurilor de percepie i reprezint gradul de libertate al indivizilor dat de posibilitatea de a semnifica. n funcie de acesta din urm lectorul i va defini propriile preferine, traduse prin corelaiile intertextuale, care reprezint lumea sa.

Cmpul literar este perceput ca eterogen, compus din microcosmosuri izolate unele fa de altele. Va avea logic pentru individ n corelaiile intertextuale pe care le-a realizat n funcie de criterile pe care le are n a alege i de sensul dat acestei lumii: din interior a plecat totu un foc [luntric] pasiunea aia (Traian Burulean) Ordinea cognitiv este posibil printr-o metacomunicare a crilor. Construcia simbolic are logic de aceea necesit o continu validare ceea ce face s apar loialitatea sau contestarea anumitor cri, teme, stiluri, iar aceasta se traduce sub forma habitusurilor care se genereaz.

Cartea devine terenul de formare a individualitii transcedentale exprimat prin logica simbolic personal, care ns trebuie s fie ntemeiat i argumentat pe baza practicilor de achiziionare. Imposibilitatea de a-i defini cmpul de opiuni se datoreaz lipsei unei strategii practice: dac-a mi-a putea permite s cumpr un anumit gen de carte, poate c m-a fi axat pe un anume gen de literatur sau un anume gen de dar aa dac faci rost de colo de colo, citeti ce i cade (Aurica Grigorooaie)

Convertirea capitalului economic n cel simbolic reprezint att individualizarea practic, sub form de diversitate exterioar, ct i individualitatea transcedental, dat de coerena raional a Sinelui. ns dac lectorul nu-i construiete un principiu unitar, acesta se doteaz cu individualizare prin statutul simbolic ctigat datorit capitalului de cunoatere acumulat: m credeam zna znelor, pot s spun, m credeam nemaipomenit i asta din cauz c triam, efectiv n lumea crilor (Maria Kiss) Sinteza dintre planul teoretic i cel ontic reprezint filosofia unitar a lectorului, putnd astfel vorbi de existena unui principiu unitar difereniator.

Actul lecturii reprezint o form de nstrinare a lectorului, deoarece acesta i proiecteaz Sinele n discurs. Cartea devine o parte din Sine, dar nu neles ca identificare, pentru c nu avem de-a face cu acceptarea gratuit, necondiionat, a unei teorii. Proiecia este caracterizat printr-o interpretare creativ, n urma creia cartea este subiectivizat. Obiectul este personalizat, consecin a construciei Sinelui prin intermediul acestuia: exist cri care ne modeleaz de-a lungul timpului. Nu sunt eseniale, dar ne modeleaz (Mrioara Coman)

Modul de raportare al Sinelui la alte texte dect cele prin care s-a construit evideniaz gradul de personalizare al acestora. Dac universul simbolic se nvrte n jurul lectorului relaia este caracterizat ca fiind personal, deoarece l reprezint ca individualitate i l individualizeaz.

Celelalte nu sunt Sinele, iar diferenierea este dat de adoptarea unui ton impersonal, critic, atunci cnd se refer la ele: Am ncercat cndva s vd ce este cu Sandra Brown, m-a scrbit, m-a plictisit () este o scriitoare comercial... (Silvia Tarcan) Dezicerea de aceste texte se datoreaz faptului c nu sunt n conformitate cu filosofia unitar.

Atunci cnd n aceast relaie este implicat i criticul, bibliotecarul, anticarul sau librarul diada se transform n triad. n acest caz gestionarii sunt n situaia de star al comunicrii. Simbolul fiind o surs de interpretare, prin intervenia gestionarilor subiectivitatea este desubiectivizat, dar nu este afectat i individualizarea. Rolul acestora poate fi asemnat cu ceea ce a descris Simmel ca fiind strinul. Apelul la ei nu se face consecvent, sunt aproape i, n acelai timp, departe. Nu sunt angajai permanent n relaia cu lectorul, de aceea pot s fie un judector imparial, deoarece nu e parial n dezbateri i conflicte

Ar fi trebuit ca acest capitol s se numeasc triada autor-carte-cititor, ns la nivel practic, ontic, triada nu exist, fiind valabil doar teoretic. Comunicarea ntre lector i carte reprezint o relaie direct, iar cu autorul relaia este indirect, acesta fiind un personaj din umbr. Posibilitatea feed-back-ului real, ca rezultat al intercaiunii este dat de existena i ntlnirea fa n fa cu scriitorul. Aceast schem este valabil i pentru comunicarea cu criticul, deoarece relaia este mijlocit de discursul celui din urm.

CAPITOLUL 5

TIPOLOGII ALE CRII

Clasificarea este realizat n funcie de percepia utilitatii i rolului pe care o (l) are pentru lector. Individualizarea este determinat nu numai de ceea ce s-a achiziionat i lecturat, ci i de nelepciunea individului n ceea ce privete modalitile de descifrare, alegere i de semnificare a crii, definindu-se n raport cu cmpul literar. Filosofia unitar se metamorfozeaz n filosofie de via.

a) Cartea ca mesaj

Lumea simbolic - cartea ca lume interioar- se contruiete n urma interaciunii dintre cititor i carte, prin intermediul comunicrii. Ceea ce i difereniaz pe lectori este percepia mesajului, Ideii aferente discursului. n accepiunea lui U. Eco se grupeaz n dou categorii: cititorul Model i Empiric. Acesta din urm este caracterizat ca fiind acel lector care poate citi n multe feluri, i nu exist nici o lege care s-i impun cum anume s citeasc, pentru c adesea folosete textul ca pe un ambalaj pemtru propriile-i pasiuni, care pot proveni din exteriorul textului, sau pe care textul i le poate strni n mod ntmpltor. n cazul analizei mele acesta este acel tip de cititor care nu-i are definit individualitatea. Nu-i construiete identitatea prin carte, ci se identific cu interiorul discursului. Povestea trebuie s reflecte scene din viaa lui. Se nstrineaz cu condiia s-i regseasc tririle sale, transpunndu-se ntr-un fictiv real. Ceea ce urmrete nu este att Ideea, ct tririle care oricnd pot deveni reale. Individualizarea este dat de experiena simbolic acumulat i care nu reprezint altceva dect poteniala sa via: aicea e rolul scriitorului n a ti s redea, de a folosi expresiile care s, s te ung la suflet... (), o carte bun este cea care reflect realitatea, care... poate care se apropie de viaa ta ctui de puin, () care vezi c e ceva i o prticic i din viaa ta sau... crile ... nu tiu: al doilea rzboi mondial al lu` Sven Hassel care iari deja i-e groaz, i-e fric, trieti momentele, de transpiri, deci te afli acolo n lupt sau n partea foametei n chinuri... () n momentul cnd trieti citind, atuncia, atunci o carte este bun. (Gheorghe Oprica)

Cititorul Model - un cititor - tip pe care textul nu numai c-l prevede ca pe un colaborator, dar pe care i caut s-l creeze. Dac un text ncepe cu A fost odat, el lanseaz un semnal ce imediat i selecioneaz propriu-i cititor model, care ar trebui s fie un copil sau cineva dispus s accepte o poveste ce trece dincolo de nelesul obinuit. Categoriei de fa aparin lectorii care percep cartea ca Idee, n funcie de care se creaz criterile de judecare al unui discurs: dac transmite sau nu ceva. Desftarea este determinat de ceea ce cunosc, i mai puin de tririle din timpul lecturii. Costurile de descifrare fiind mari, individualizarea este simit mai acut. Comportamentul de cutare este definit pe termen lung: Nu cred c mi-am schimbat de-a lungul timpului stilul de-a cuta carte serioas, dur i care s-i pun pe tav probele existenei, frmntrile ei Nu m-am dus ctre carte ieftin. (Tarcan Silvia)

b) Cartea ca substitut

Numrul diminuat al surselor de informaie i lipsa credibilitii acestora face ca apelul la carte, n acest context, s fie definit ca un comportament necesar, ns, atunci cnd este perceput ca ndoielnic aceasta este refuzat: lumea neavnd televizorul, () toat lumea citea mai mult. Slile erau pline la orice spectacol. Dar cred c asta se ntmpla i din faptul c n-aveam alternative. (Elena Tiu) Privite din perspectiva prezentului, numrul mijloacelor de cunoatere a crescut i sunt considerate ca impediment n calea cunoaterii adevrate, simit mai ales n cazul noi generaii: Eu nu spun c de exemplu eu a fi citit la fel de mult dac era televizorul. C trebuie s recunosc c M. al meu ar fi citit ca mine dac n-ar fi avut ar fi trit atunci. Acum calculatorul, internetul () te face s devi mult mai facil comod s iei informaia de pe (Elena Tiu) Nostalgia trecutlui se datoreaz faptului c n prezent valoarea crii, implicit a construciei Sinelui prin intermediul ei, nu mai prezint ntietate. Transparena individualizrii prin carte nu mai este posibil.

c) Cartea salvat

Ceea ce se achiziioneaz nu este cartea n sine, ci valoarea pe care acesta o are pentru lector. Chiar dac nu se va reciti nicodat, valoarea ei nu este diminuat, ns, o dat lecturat ea devine o parte din fiina lectorului, de aceea deteriorarea crii este simit ca o detriorare a Sinelui sau a o da este ca i cum te-ai da pe tine: S le duci la anticariat. E ca i cum ar fi murit crile. (Adriana Svescu) Destinul crilor este strns legat de cel al lectorului, de aceea salvarea lor este echivalent cu salvarea Sinelui. Chiar dac nu au aparinut individului, sub form material, au fost lecturate, de aici grija, interesul cresut pentru a evita moartea acestora sau schilodirea Sinelui.

n acel context se practica foarte mult schimbul de cri sub form de mprumut, n timp uzndu-se. n acest sens Francisc Peli ne spune c n urma schimului permanent, pentru a-i salva crile a nvat s le lege: trecut prin multe mini a nceput () s se rup i poftim n bibliotec cri legate de mine i trase n piele cele care au meritat. () Numai acele care

d) Cartea ca valoare democratic

Nu orice text lecturat produce satisfacie, ns, atitudinea lectorului nu este caracterizat prin refuz. Dialogul are loc n ciuda obstacolelor intervenite pe parcurs, deoarece reprezint o datorie fa de sine: orice carte care ai deschis-o, nu-i neaprat nevoie s accepi ceea ce scrie acolo, nu-i neaprat nevoie s fi de acord, dar cred c poi s nelegi ceva. (Gheorghe Oprica) ns, acesta are o afirmaie aparent contradictorie, care denot o atitudine democratic: nu poi s o nelegi, atuncia o nelege altcineva.Realitatea fiind suspendat, coninutul discursului se transform ntr-un social simbolic, nendoielnic, iar dialectica de al judeca nu se realizeaz n termeni de adevrat/fals sau bun/ru, ci n funcie de starea pe care o produce lectorului: o carte nu exist s fie proast poate, dar, poate e mai slab sau poate nu e pe placu meu. (Coca Banulescu)

Mecanismul de suspendare trebuie neles aa cum este caracterizat n accepiunea lui Schuzt prin aceea c ceea ce este pus ntre paranteze nu este ncrederea n realitatea lumii, ci, dimpotriv, orice ndoial c lumea ar putea fi altfel dect apare ea n experiena subiectului.

Lipsa unui principiu de selecie a lecturilor denot o alegere haotic, astfel pentru lector orice carte reprezint plus cunoatere, indiferent de calitatea mesajului.

e) Cartea ca iubire

Relaia cu textul are elemente comune cu cea a iubirii, caracterizat de tririle din timpul lecturii: am avut efectiv momente plcute () n momentul n care citeam (Corneliu Lazr), iar dorina individului de a citi este determinat are pretenia de fi sedus de ctre discurs: deci subiectele care () practic m cucereau Definirea preferinei de a citi este descris ca o cstorie cu cartea: cea mai mare bucurie a vieii mele. i este un lucru pe care-l fac aproape zilnic, i este o parte a vieii mele. (Marina Cionca) ntre cei doi interlocutori se creaz un spaiu al desftrii, despre care vorbea Barthes, i care este descris ca fiind posibilitatea unei dialectici a dorinei, unei impreveziuni a juisrii: jocurile s nu fie fcute, s existe un joc.

Achiziia nu se rezum la o ecuaie economic, ci este definit ca nceputul unei relaii amoroase: Cartea e ca o femeie, dac-i place o iei i dac-o simi o ii lng tine, vrei s-o ai numai tu (Petre Dinulic) Metafora iubirii este nuanat i susinut de comportamentul, simbolic, specific acestei relaii, ns, nu trebuie exprimat: eu dorm cu ele i ele cu mine () a fost i rmne o dragoste () cnd iubeti nu spui, iubeti i-att.

Privit din aceast perspectiv judecata nu mai este posibil, individualitatea nu ar putea fi definit, deoarece este nsi cartea.

f) Cartea ca Altul

Textele pot fi intermediar ntre dou persoane existnd posibilitatea de a cunoate alt individ prin carte. Lecturarea acelorai discursuri pe care Altul le-a realizat, reprezint o form de nstrinare, al crei obiectiv este de a ti i a fi cellalt, sau exprimat altfel de a reconstrui Sinele celuilalt, ns alter ego nu este () un duplicat al lui ego: n timp ce acesta din urm este nscris n orizontul spaial i temporal al lui hic et nunc (aici i acum), primul se nscrie n teritoriul lui illic et tunc (acolo i atunci). Imposibilitatea ntlnirii practice devine posibil n lumea simbolic: m-am apropiat de unii scriitori, poate fr s vreau, fiind curioas ce avea mtua n sufletul ei, n gndirea ei pentru c a fost un om pe care am iubit-o foarte mult (Silvia Tarcan)

CAPITOLUL 6

CARTEA CA LUME INTERIOAR

nainte de a putea vorbi de carte ca lume interioar, trebuie s vedem cum se construiete. Individul, atunci cnd ia contact cu textul, se raporteaz la un real transcedental, aproape identic cu socialul, diferenierea fiind dat de opoziia dintre lege i regul. Transmutarea n Lumea Ideilor, i implicit acceptarea acesteia ca adevr este o consecin a punerii ntre paranteze a socialului. Astfel, iluzia scenei se transform n realitate pentru subiect. Se genereaz o lume paralel onticului, ceea ce face ca lectorul s fiineze n dou lumi: a vieii cotidiene i a ficiunii reale. Caracterul dual al personalitii nu trebuie neles ca o form de schizofrenie, distincia fiind valabil doar n plan teoretic.

n lipsa unui stoc de cunotiine, anterior experimentrii, lecturrii, cititorul se vede situat ntr-o insul, pe care o percepe ca fiind caracterizat de haos. Deoarece cititorul tinde spre a alege texte asemntoare cu cele care au produs satisfacie, capitalul simbolic, cunoaterea rezultat n urma lecturilor, va fi structurat postraional. Filosofia unitar se dezvolt n timp, i reflect preferinele indivizilor, adic semnificaiile i sensurile pe care acetia le dau doar la o parte din crile citite. De aceea identitatea i individualizarea Sinelui este dat de discursurile conforme acestei filosofii. i va crea o gril de percepie prin intermediul creia stranietatea insulei se diminueaz.

Raportul cu cartea poate fi exprimat mai clar acceptnd teza husserlian potrivit creia contiina este intenionalitate, fiind totdeauna orientat ctre un obiect. Ficiunea Sinelui se prezint ca lume a sensurilor date de indivizi produselor literare, adic lectorul nu este o tabl pe care se imprim coninutul textului, ci el se transform n coparticipativ la construcia acestuia, astfel nct prin interpretare contiina creaz un univers de semnificaii. n raport cu experiena subiectiv, lumea real [n cazul de fa cartea] este nu un univers neutru, obiectiv n sens pur ontologic, ci un univers semnificativ, o construcie a contiinei.

Trebuie fcut distincia ntre planul raional i cel afectiv, pentru c principiul unitar nu are ntotdeauna ca baz raionalul, exist posibilitatea ca afectivul s reprezinte raiunea suficient a lumii interioare, ns acest lucru nu presupune c actorii sunt raionali. De exemplu, cei care urmresc tririle din timpul lecturii, emoiile genereate de poveste, vor cuta aceleai tipuri de cri, nepunndu-se problema semnificrii i a sensului. Lecturarea unui anumit gen literar, nu presupune existena unei filisofii unitare, pentru c uniformitatea este un rezultat neitenionat, dictat de preferinele indivizilor.

O carte chiar dac nu este i nici nu va fi lecturat de nici un individ, nu-i pierde valoarea, Ideea (mesajul), avnd caracter independent, exist n sine, adic nu este valoare pentru o contiin. Actul lecturii reprezint un mecanism de reproducere a aceleai realiti. Caracterul social al crii din perspectiv fenomenologic reprezint o lume intersubiectiv () ca lume comun nou tuturor, fie dat, fie potenial accesibil pentru fiecare, ns comunicarea (modul de a lua cunotin despre carte) evideniaz lumea privat, deoarece acest tip de interaciune are caracter asocial, i mai mult un text are efecte diferite asupra cititorilor (chiar i pentru unul singur, n cazul recitirii): Dac consideri c () sta a scris nu tiu ce filozofie pe care nu poi s o nelegi () atuncia o nelege altcineva.(Gheorghe Oprica)

Construcia epistemologic este o consecin a dorinei de a cunoate, de a fi informat, i ca urmare a siturii n cmpul literar, dar i o form de difereniere. Se dezvolt sub forma unui proces dialectic aflat n continu micare, al crui coninut este format din trei etape: exteriorizare, obiectivare, interiorizare. Succesiunea logic nu coincide cu cea temporal, deoarece individul are posibilitatea de a se opri n oricare din aceste etape, fr a fi necesar trecerea la un nivel superiror. ns parcurgerea acestor faze are ca finalitate constituirea filosofiei unitare, iar stagnarea la una dintre acestea este form de individualizare, dar nu i de afirmare a individualitii.

n continuare voi descrie coninutul fiecrei etape n funcie de succesiunea logic.

a) Exteriorizarea

Aa cum am vzut interaciunea cu cartea se realizeaz prin intermediul comunicrii, iar pentru a decripta mesajul sau a fi prins n aciunea povetii individul este nevoit s intre pe terenul simbolic al crii, s-i prseasc subiectivitatea, dar nu i spiritualitatea, pentru a tri relaia cu obiectul. n acest context emitorul este starul comunicrii, fiind investit cu autoritate i ncredere.

Prin lectur cititorul devine parte integrat a discursului, un actor invizibil pe scena unde are loc reprezentaia, adic spaiul social al personajelor. Intervenia sa nu este sesizabil din punctul de vedere al altui actor care joac aceeai pies n acelai timp. Se genereaz un mecanism de dominare, dar care nu este simit ca fiind constrngtor: ntr-o carte trebuie s se ntmple ceva ca s citeti. i ntr-o carte n care aparent nu se ntmpl nimic, tot se ntmpl ceva. Dar, n mod normal, un roman, o nuvel, trebuie s aib poveste. Dac n-are... (Ionescu Corneliu) Sinele se refugiaz dintr-un ontic, ntr-altul de natur diferit.

b) Obiectivarea

Asumarea valorilor, Ideilor, mesajelor discursului nseamn metamorfozarea Sinelui n Altul. Astfel, cu ct individul se afund mai mult n cmpul literar, cu att subiectivitatea este mai diminuat. El devine prizonier, iar poziia sa n cmp nu poate fi definit dect de capitalul simbolic dobndit, care nu reprezint un sistem de coordonate de orintare n lumea a treia: Intri ca-ntr-un templu i devii foarte mic i nu mai tii unde te plasezi. (Petre Dinulic) Cartea, n aceast faz, este o form de alienare, pentru c lectorul este el nsui un personaj care nu poate prsi scena.

Acumularea cunoaterii din exterior, fr intervenie din interior, actorul devine parte a lumii a treia. Cunoaterea acumulat sub form de cultur general nu l caracterizeaz pe lector, deoarece nu exist diferee ntre ceea ce a aflat i cunotinele aferente coninutului textelor. Totui reprezint una dintre motivaiile principale pentru a citi: cultura general pe care o capei, n general, cultura n ce privete literatura. (Dan Cazacu) deoarece constituie un mijloc de a se diferenia.

c) Interiorizarea

Dac lectorul s-ar opri la oricare dintre etapele anterioare, atunci l-am putea defini ca fiind un anonim individualizat: diferit fa de ceilali, dar fr o identitate.

Internalizarea se realizeaz att la nivel cognitiv, ct i la nivel emoional: toi ruii, ridic-att de multe probleme i te oblig s participi i afectiv fa de scrierile lor, () Cehov care e cu att mai trist cu ct vrea s par mai vesel (Paul Bercheanu) i reflect dorina de afirmare a individualitii n raport cu cartea, adic de a face vizibil intervenia sa, ca personaj invizibil, att pentru el nsui, ct i pentru ceilali. n plan ontic, n relaia cu ceilali se cere imperativ transparena invizibilului: fiecare are dreptu s-i spun o prere despre ceea ce a vzut, s spun, m rog e impresia lui, e prerea lui, personal, nimeni nu contest asta, dar s fie ct de ct subiectiv, dac comentm ceva. (Aurica Grigorooaie) Statutul nu este cel al unui receptor pasiv, pentru c informaiile sunt prelucrate, cognitiv, generndu-se corelaii intertextuale, valabile doar pentru subiect.

Modalitatea de afirmare a individualitii este condiionat de cum se raporteaz actorul la carte, deoarece este mai mult dect interiorizarea crii. Este caracterizat de produsul interaciunii dintre cele dou lumi, asemntoare cu relaia dintre doi iubii, tinzndu-se spre a face o unic, de a putea afirma c o asemenea iubire nu a mai existat n trecut: De fiecare dat-n preajma crilor s te simi alt om. Atuncea nseamn c trieti cu ele, ai o simbioz (Petre Dinulic) ns nu trebuie neleas ca o nstrinare, ci ca o individualitate n doi, al crui copil este identitatea actorului.

Trstura principal a individului este dat de semnificrile pe care le face, privite ca acte creatoare prin care extrage logosul dintr-un lucru care era nc nesemnificativ (i-logic).

Interiorizarea reprezint sinteza dintre Ideea textului i semnificrile pe care le realizeaz individul.

Prin intermediul acestui proces poate fi analizat situaia cititorului n raport cu cartea, ns singura etap care nu poate fi gndit independent fa de celelalte este cea a exteriorizrii, deoarece stagnarea este echivalent cu lectura unei singure cri, care nu se va ncheia niciodat. Celelalte dou pot fi gndite independent, pentru c aa cum am mai spus chiar dac lectorul nu-i construiete o identitate, individualizarea nu este afectat.

Parcurgerea celor trei etape nu nseamn i finalitatea procesului. Lectura altei cri presupune parcurgerea aceluiai drum.

CAPITOLUL 7

PROCES SAU NTLNIRE FATAL?

Este suficient o singur carte pentru a exista o lume interioar? Dac nu, care este numrul de cri necesar pentru a putea vorbi vorbi de o lume interioar?

Acestea sunt ntrebri al cror rspuns ar genera un paradox al sorilor: un fir de nisip nu este o grmad, i pentru orice numr n, dac n firele de nisip nu sunt o grmad, atunci adugarea unui fir n plus nu face din aceasta o grmad. Dar n cazul acesta nu vei obine niciodat o grmad, deoarece orice fir pe care l adaugi te las ca i nainte, fr o grmad.

Evitnd aceste tipuri de ntrebri, putem afirma c lumea interioar se creaz ca un proces n continu micare, chiar dac la un moment dat nu se mai citesc nouti, deoarece exist posibilitatea de a reciti, adugndu-se elemente noi.

n continuare voi prezenta procesul de formare a lumii interioare. n principal se aseamn cu ceea ce am spus despre lectur i coninutul capitolului precedent, ns cu cteva adugiri. n acest caz avem de a face cu reprezentrile actorilor despre cum i n ce ordine ar trebui citite crile, i modul de percepie a efectelor pe care le-au avut textele asupra lor.

Sistemul episemologic al actorului se construiete progresiv i necesit un timp mai ndelungat pentru a se forma: Exist cri pentru tineret, pentru adolesceni eu cred c () la nceput cel puin, pn ajunge un adolescent () trebuie direcionat s citeasc crile () copilriei i a tinereii. (Peli Francisc) Lectura trebuie s fie controlat, ceea ce face ca socializarea s se fac evolutiv, cu scopul de a nu-l face pe copil de a respinge cartea: E clar c o s-i dai ceva uor, plcut, s-l faci s iubeasc cartea, nu s-l faci de la nceput s fie un chin pentru el pentru c nu o s ajung niciodat s fie un cititor de carte.

Dependena fa de carte este dat de un scop educaional: Filosofie, psihologie, c-i modern, tainele scrisului, grafologie Te formateaz, te adun. Nu las s se vad () tot urtul din tine... (Silvia Tarcan)

Atunci cnd avem de a face cu o ntlnire fatal cu o carte, aceasta din urm reprezint punctul de sprijin al lui Arhimede, zona de iluminare care devine baza unei construcii: m-a impresionat i mi-a rsturnat concepia despre via i m-a fcut s fiu altfel, sunt contient de treaba asta, e Mitul lui Sisif () s se apropie n aa msur de sufletul meu nct la un moment dat am crezut c m identific i sunt exact ceea ce scrie el acolo. () Taina existenei umane nu const n a tri, ci n a ti pentru ce trieti. (Maria Kiss) sau care genereaz schimbri n lumea interioar deoarece este resemnificat n urma lecturrii anumitor tipuri de cri (vezi cazul Mrioara Coman, cap.2) ori deciziei de a reciti: Am citit din nou Iosif i fraii si. Cnd o citeti la vrsta asta, o citeti cu ali ochi, cnd o citeti dup acumulri, e (Adriana Georgescu)

Att anterior, ct i posterior acestei descoperiri construcia cognitiv se realizeaz ca proces. Diferena fiind dat de semnificarea trecutului. Alegerile viitoare sunt generate de centrul lumii interioare: foarte mult m-a preocupat[religia] i atunci am rmas pe ideea asta, c, totui, cartea de baz este Biblia (Kovacs Elisabeta)

Semnificarea i valorizarea Sinelui se genereaz n urma acestei (re)construcii. Asfel, exist o lume simbol n jurul crilor sau numai a anumitor cri, ceea ce evideniaz c individualitatea i individualizarea nu ar trebui s fie determinate de numrul textelor lecturate. Calitatea nu este dat de cantitate, dar cantitatea poate fi o calitate. Depinde de percepia actorului: pentru unii conteaz valoarea textelor n aceasta constnd diferenierea: Nu pierd timpul cu cri de doi lei. (Adriana Georgescu), iar pentru ceilali diferenierea este dat de numrul crilor citite. ntr-un caz Sinele definete capitalul de cunoatere, iar n altul viceversa. Sintetizat ar putea fi exprimat astfel: valoriznd ne valorizm.PARTEA a II-a: RELAIA PRODUS CONSUMATOR

CAPITOLUL 1

VALOAREA SIMBOLIC VS VALOAREA ECONOMIC

n prima parte a analizei am evideniat relaia spiritual dintre citititor i irealul real. n cele ce urmeaz voi analiza caracteristicile relaiei materiale dintre produs (carte) i consumator (lector).

Relaia economic produs-consumator este caracterizat de calitatea produsului de a fi reversibil, putnd fi astfel recitit ori decte ori dorete lectorul: Dac n-am bani, le recitesc. (Ionescu Corneliu) Beneficiile altor produse sunt limitate, ns n cazul bunurilor simbolice beneficiile sunt infinite: foloseti produsul ori de cte ori ai nevoie, fiindc nu are dat de expirare.

Individualitatea, aa cum am vzut, se construia i definea n raport cu textele lecturate, iar individulizarea n raport cu ceilali cititori, dar mai ales n funcie de achiziiile fcute - cumprarea altor cri dect cele care se gseau pe pia.

Achiziia nu se refer strict la nsuirea unui produs, ci i la cele mprumutate: aveam bibliotec la noi n fabric, mprumutam cri i care erau i-mi plceau mai mult, le plteam. Fceam greeli din astea. (Victoria Olteanu), furate din alte bibleoteci: m-am gndit eu nu cumva s-i fure i cartea asta, mai bine i-o fur eu. (Mihai Tnase) Imposibilitatea de a cumpra nu elimin posibilitatea de a lectura, indiferent care ar fi sursa, iar aceast situaie nu minimalizeaz individualizarea.

nainte de a trece mai departe amintesc care este ipoteza cercetrii: costurile de achiziionare i acumularea capitalului de cunoatere exprim dorina de maximizare a individualizrii. Pn acuma nu am evideniat dect a doua parte, iar pe prima o voi demonstra n cele ce urmeaz. Pentru aceasta am nevoie de o ipotez secundar, care sun n felul urmtor: valorizarea Sinelui este determinat costurile implicate n achiziie. Costurile nu reflect valoarea obiectiv (preul) produsului pentru c erau preurile mai accesibile (Gheorghe Oprica), ci sunt date de cele de cutare.

Un factor foarte important i despre care n-am spus aproape nimic este contextul, realitatea social, a anilor de dinainte de 89. Informaia transmis de mijloacele mass-media sunt teoretic inexistente, cartea devenind principala surs de informare: aa era cu televiziunea, nu exista, singurul refugiu era cartea i cu asta i ocupai timpul. (Peli Francisc) Nu exista este un fel de a spune, pentru c: N-aveam televizor dect dou ore pe zi. (Anton Riciu) Aadar, avnd n vedere contextul la care se refer analiza, se poate vorbi de o competiie a cunuaterii, declanat de o putere invizibil, al crei premiu este de a fi altfel datorit capitalului acumulat.

Deosebirea dintre mijloacele de informare este dat de costurile informaiilor: ntr-un caz (cartea) sunt mari pentru c individul trebuie s ajung la informaie, iar n cellalt (mass-media) tind spre zero: informaia ajunge la individ.

Diferenierea indivizilor este determinat de tipurile de capital pe care le dein. n cazul de fa exist dou tipuri capital:

simbolic - cunoaterea rezultat n urma lectuii;

economic crile achiziionate, transformate ulterior n capital simbolic;

ns, n aceast curs nu exist nvingtor i nvins, pentru c oricare individ o dat intrat n cmpul literar va strnge capital. Chiar dac din exterior pare puin, pentrul el nsui nu este. Pentru a nuana cele afirmate voi da ca exemplu un caz extrem, dar care, cel puin n aceast cercetare, nu exist: s ne imaginm un individ care citete o singur carte i va refuza alta, fiindu-i suficient acea pe care a lecturat-o. Privit din afar, se va spune c e mai puin dect foarte puin, dar pentru el aceasta reprezint lumea lui.

Nu tot ceea ce se achiziioneaz prezint aceeai importan. Difer n funcie de costurile implicate, dar i de semnificaia dat textului. Dac o carte necesit costuri foarte mari, iar satisfaciile lecturii nu au fost pe msur, gradul de importan al acesteia i implicit al individului se diminueaz.

Dorina cititorului de a cumpra o carte poate fi descris n termeni de cerere i ofert. Voi face o scurt prezentare a modului de percepie a situaiei publicaiilor aprute naintea anilor 89. Cantitatea nu era considerat ca fiind mic, din cauza lipsei informaiilor din exterior, generndu-se o distorsiune a percepiei: N-am suferit de lipsa crilor. Bineneles, dar asta n situaia n care nu tiam foarte bine ce e dincolo i ce nseamn o adevrat ofert de carte. (Marina Cionca)

Numrul publicaiilor care apreau pe pia era foarte mic, n comparaie cu numrul consumatorilor, ceea ce declana o adevrat aventur pentru a reui n a achiziiona o carte: o curs s gseti o carte () tirajele erau limitate () atuncea o carte de asta, gen Umberto Eco, aprea-n douzeci de mii de exemplare. Pi foarte greu gseai, c toi romnii vroiau s cumpere Umberto Eco. (Paul Bercheanu) Ctigtori erau aceia care deineau informaiile despre momentul n care crile erau puse spre vnzare: veneau ntr-un stoc foarte limitat, mic. i poate nu erai pe moment atunci n librrie sau poate nu erai la librria aia sau poate ai intrat n alt librrie poate unde nici nu s-a primit. (Coca Banulescu)

Cartea privit din perspectiva numrului de publicaii existente are caracteristicele modei, descris de Simmel: stoc limitat i deci nu se putea cumpra dect de ctre un grup, care ns nu este caracterizat de omogenitate: alctuirea unei biblioteci pn-n 89 era legat de cum percepeam noi atuncea valoarea. i valoarea era Umberto Eco sau mai tiu eu ce aprea atuncea... (Paul Bercheanu) Din perspectiva lectorilor aceasta reprezint un element distinctiv. Exist discordan ntre cele dou planuri deoarece cartea pentru a fi mod trebuie s ndeplineasc dou condiii: 1) necesitatea asocierii- cartea nu aparine unui grup, ci unui individ i 2) diferenierea fa de cei situai mai jos- nu difereniaz dou sau mai multe grupuri, ci numai indivizi.

n ceea ce privete moda ea reprezint apanajul unui grup dominant, pe cnd cartea este un bun la care are acces toat lumea, indiferent de statut.

Individualizarea este determinat de numrul att al produselor ct i al indivizilor care le doresc: oferta fiind mic i cererea mare, consumatorii poteniali sunt dispui s investeasc orict pentru a-i nsui produsul respectiv. Dei acest raionament se aseamn cu ceea ce se ntmpl la o licitaie, exist totui o deosebire fundamental. S presupunem doi indivizi A i B care nu se cunosc reciproc. Amndoi tiu de produs, fiecare tie c cellalt tie, dar nu exist un arbitru care s medieze o posibil negociere, iar cei doi nu sunt fa n fa. Astfel, pentru A i B, valoarea simbolic a produsului va crete, fr ca valoarea economic s sufere modificri. Cu ct costurile implicate pentru obinerea acelui bun sunt mai ridicate, cu att individualizare este simit mai acut: tiu c umblam, de multe ori, cnd auzeam de-o carte bun i-aa de pn fceai rost, era foarte greu de (Aurica Grigorooaie) Pentru c a cumpra carte nainte de 89 era un fel de loterie, era cam greu (Maria Kiss) fiecare i construia propriile sale strategii de achiziionare, cu scopul de a diminua costurile.

Dificultatea de a procura o carte, nu era perceput ca fiind att o problem generat de sistemul politic, ct de posibilitatea gestionarilor de a controla distribuia: erau greu de obinut unele cri, nu neaprat poate din cauza regimului, ct din cauza oamenilor din librrii. (Silvia Tarcan) Concursul este perceput ca inechitabil din cauza sistemului preferenial, alternativ pe care unii o au n raport cu librarii: le cumprau numai cunotinele; nu le scoteau la vedere, chiar dac le primeau n librrii. (Mihailena Matyus)

Practicile de achiziionare se formeaz n timp, ele nu sunt nnscute: n librrii, mai trziu, am nvat s cumpr crile, care-s apar i se vnd pe sub mn. (Petre Dinulic) Strategiile se construiesc n jurul celor care controleaz distribuia de carte. Puterea acestora din urm i are sursa n dependena consumatorilor fa de ei: erau cri bune la vremea aia, dar n-aveai de unde s le iei, fr o cunotin sau aa, nu puteai s ajungi la librrie () erau n numr foarte mic i se vindeau aa cum se vindeau, m rog prin relaii, prin cunotine i pe sub mn, cum se spune, i (Aurica Grigorooaie)

Relaia dintre gestionari, mai ales librarii, poate fi caracterizat ca o afacere ntre doi parteneri. Se joac un joc de un joc de n runde, cel de o singur rund este exclus, de aceea nici unul dintre partenerii tranzaciei nu va nela. Aceast relaie este caracterizat de faptul c nu exist pierztori, ci numai ctigtori (win-win). Pentru a intra n posesia produsului, consumatorul trebuie s plteasc un pre n plus fa de cel pe care o are cartea. Este o cosecin a exercitrii puterii gestionarilor: se lua cu ciubuc cartea, pentru c i-o pstra. (Elena Tiu) n timp aceast relaie se transform n ritual. Se va personaliza datorit frecvenei ntlnirilor i cunoaterii unuia despre cellalt.

Privit dintr-o perspectiv simmelian schimbul presupune sacrificiu, indiferent de ctigul rezultat n urma tranzaciei. Unii vnd un produs, iar ceilali cumpr atributele produsului. De aceea costurile investiiei determin valoarea simbolic a crii. Obiectul este subiectivizat, ceea ce se cumpr sunt preferinele, i nu obiectul n sine. Investiiile sunt cu att mai mari, cu ct se caut un un anumit gen de literatur n funcie de identitatea Sinelui: numai dac urmreai anumite domenii era mai greu. () Totui se putea gsi, se gsea, dar trebuia s umbli. (Peli Francisc)

Fiecare cititor care vine n contact cu librarii, construindu-i o reet de succes, va da acesteia din urm o conotaie de unicitate, consecin a dorinei de difereniere.

Finalitatea reetelor este de a diminua eforturile depuse n cutarea i achiziia de carte, iar acest factor nu diminueaz sentimentul de a fi altfel, dimpotriv reprezint un factor de maximizare, mai ales n raport cu ceilali.

Dac inividul nu are i nici nu-i va construi o strategie, se afl n imposibilitatea de a-i forma o filosofie unitar, pentru c va alege numai ceea ce nu implic costuri: dac-a mi-a putea permite s cumpr un anumit gen de carte, poate c m-a fi axat pe un anume gen de literatur (Aurica Grigorooaie) Diferenirea este dat de raportul obiecti-subiectiv: s fie ct de ct subiectiv, dac comentm ceva i prestigiul dobndit n raport cu non-lectorii: din moment ce erai muncitor tot aia era, dar am cutat ntotdeauna s cum s spun, nu c s m ridic deasupra lor, c nu era asta ideea, dar am zis: Domle, mcar, zic, c citesc ceva, ca s nu

Una dintre principalele surse de identificare a crilor este anticariatul i este locul unde se gsesc cri care erau mai rare (Petre Dinulic), deci care nu se puteau procura din alte surse: Cri serioase i bunicele, lsate la raft, dar colecii de prin 50 i 60 i, nu din 70 80. (Silvia Tarcan)

Anticariatul reprezint spaiul, teoretic, al crilor moarte. Legtura sufleteasc cu individul cruia a aparinut nu mai exist, ns ele pot renvia alturi de altul. Acest lucru este posibil datorit caracteristicii crii de a putea fiina n stare latent, fr a-i pierde valoarea, ci doar pe aceea pe care lectorul a proiectat-o asupra ei.

Exist dou categorii de cititori n funcie de achiziiile de la cimitirul crilor. Teoretic, valoarea simbolic a atributelor produselor, din acest loc, ar trebui s fie mult mai mare ca a celor din librrie, fiindc posibilitatea de a gsi aici o carte este mult mai mic: numrul exmplarelor este redus, de cele mai multe ori, pn la unul singur. Dar, n practic nu se ntmpl aa pentru c se genereaz o nstrinare: exist ansa ca cellalt (proprietar) s-i fi dat aceeai semnificaie pe care cumprtorul potenial o poate da. Simmel afirma c relaia dintre doi iubii se va destrma atunci cnd acest sentiment nu mai este la fel de puternic, se diminueaz. n cazul de fa relaia, ca trire, nici nu va avea loc atitudinea lectorului fa de carte este neutr. Comportamentul oportunist nu este valorificat, deoarce un bun care a fost folosit i de ctre alt individ, nu constituie un mod de difereniere. Valoarea lectorului va crete abia atunci cnd produsul nu a fost n posesia altuia: dac era absolut necesar, recurgeam i la anticariat dar foarte rar, pentru c se spune c alea sunt gata citite. Eu cumpram noi [zmbete], mi plceau cele noi, c nu sunt citite de nimeni s fiu primul. (Traian Burulean) Soluia cimitirului era luat n considerare pentru c totui existau cri valoroase sau au fost perioade cnd le citeam i-acolo: stteam cte-o or jumtate () dac nu-mi permitea bugetul.

ntr-a doua categorie se situeaz acei cititori pentru care sentimentul de individualizare este mult mai puternic, rezultat din raportul cerere ofert, despre care am voribit mai sus: Istoria Primului Rzboi Mondial () am luat-o de la anticariat... asta n-am avut-o i asta-i singura ediie, adic singurul... exemplar care l-am vzut eu de cnd m-am nscut pn acum i, am cutat-o ani de zile. (Ionescu Corneliu) n acest caz competiia se face vizibil, fiind mult mai acerb, deoarece aici numrul exemplarelor este foarte mic. Incertitudinea i nesigurana individului de a gsi el cartea, sunt foarte mari, tocmai de aceea inventeaz propriile sale metode cu scopul de a le diminua: nainte de a se deschide anticariatul te nelegeai cu bbua cu moul. Astea sunt cteodat le luai nainte de a se deschide () cumprai direct din saco. (Peli Francisc)

Lectorii care cunoteau o limb n plus, posibilitatea de a cumpra cri nu constituia o problem. n acea perioad exista o editur n limba maghiar, Kriterion, iar numrul de exemplare era destul de mare: n limba maghiar se gsea, c Kriterion-ul scotea totui n tiraje mari (Kovacs Elisabeta)

Achiziiile nu reflect i lecturile cititorului. Exist cri care dei au fost cumprate ele nu au fost citite. Acest lucru nu nseamn c ele nu vor fi, ns reprezint un proiect de viitor: unele nu le-am putut citi () mi propun s le citesc de acum ncolo. (Elena Tiu) Interesele i preferinele nu sunt momentane, ci sunt definite pe termen lung. Nu se identific o concordan ntre planul ontic i cel teoretic, dar se condiioneaz reciproc: nu tot ceea ce s-a cumprat este lecturat, i nu tot ceea ce s-a lecturat a fost i cumprat. Astfel, filosofia unitar reprezint o sintez a celor dou planuri, dar nu luate ca ntreg, pentru c ceea ce i afirm individul este Sinele sau mai bine zis subiectivitatea.

Trebuie fcut o deosebire ntre individualizarea care se genereaz n urm achiziiilor i lecturilor. Imposibilitatea de a achiziiona, nu nseamn i o lips a sentimentului de difereiere. Pentru lectorii situai n aceast categorie conteaz foarte mult capitalul de cunoatere acumulat i mai puin relaaia material cu cartea: Am citit mereu alte, crile altora (Aurel Rotariu) Distana ntre ceea ce a fost i ceea ce este, privit din perspectiva celor dou planuri, ontic i teoretic (achiziia i lectura) poate fi caracterizat n sintagma urmtoare: trecut glorios, prezent nostalgic.

Apariia unui numr foarte mare de mijloace de informare, a fcut ca principala surs din trecut s-i piard valoarea, nu cea pe care o are n sine, ci ceea ce nsemna ea pentru lector. Se genereaz o dispersie a Sinelui, astfel, datele problemei se modific: nu se mai pune n termeni de individualitate i individualizare, ci de dispersie a subiectului i de a se recupera pe sine nsui, de a avea capacitatea de a se defini: o sum de informaii pe care televizorul sau computerul sau asta nu nici mcar nu te informeaz. n ciuda faptului c este un instrument informativ, te dezinformeaz, te mprtii complet. (Luca Eugen)

Costurile implicate n a ti devin foarte mici, fcnd abstracie de valoarea economic: acuma sunt mai liber n a achiziiona (Petre Dinulic) Aici nu m refer numai la carte, ci i la celelalte mijloace de informare. Astfel, individul i pierde privilegiile, statutul pe care l dobndise datorit cunoaterii secretului de a cumpra cu resurse minime: minimalizarea costurilor i maximizarea profitului. n prezent ceea ce era o calitate de a individului singular, se traduce n calitatea mainilor de transfer de informaie. ntr-un caz se cuta informaia, n cellalt ea se ofer. Timpul liber nu mai este dedicat lecturii, ci mijloacelor mass-media, afirmaia lui Aurel Rotariu caracterizeaz cel mai bine acest lucru: [televizorul] este boala secolului. Cititorii nii sunt afectai de schimbrile intervenite, renunnd s mai cumpere sau s lectureze o carte: M uit la televizor non - stop. A devenit un viciu ca s nu zic i o problem. (Elena Tiu)

n trecut, ne spune Reit Valeria, cartea era o marf de contraband , astfel, lipsa competiiei este simit acut, individualizarea nu mai este vizibil, ns nu putem spune acelai lucru i despre individulitatea lectorului: Ceea ce ai citit, nu-i poate lua nimeni. Acolo gseti o mulime de tot ce vrei. (Adriana Svescu) Raportul cerere i ofert s-a modifcat, n sensul c produsele sunt n numr foarte mare, accentul se pune pe capacitatea individului de a alege unul dintre produse.

CAPITOLUL 2

COLECIILE PERSONALE

Att individualitatea, ct i individualuizarea se materializeaz n conintul bibliotecii, dar aceasta din urm nu reprezint i filosofia unitar (aparine planului cognitiv).

Biblioteca este format din trofeele ctigate n competiie, i este ntr-un fel oglinda Sinelui: formeaz ceva sufletesc. () i ele formeaz ceva cu mine. (Petre Dinulic) Se instaleaz un anumit gen de comunicare, fiind de fapt o conversaie a individului cu el nsui. Dar pentru asta trebuie ndeplinit o condiie: i spune ce doreti cnd o-ntrebi, dar tre s tii s-o ntrebi. Aadar, ea este casa Sinelui, de aceea cu ct e mai mare cu att nu mai ai timp de ea. () tre s fie dup cum o poate cuprinde omul cu sufletul, cu ochii, cu

nsemntatea achiziiilor este diferit, ele nu sunt semnificate la fel, adic nu taote crile deinute au acelai grad de importan. Valeria Reit, ntrebat care sunt crile favorite din colecie ne spune c nu toate. Deosebirea este dat n funie de filosofia unitar. ntregul nu este suma prilor, dar este suma numai unei pri. Numrul lecturilor nu este identic cu cantitatea care formeaz lumea interioar. Este determinat i delimitat n funcie de sensul lumii interioare.

Nu exist concordan ntre numrul coninutului lumii interioare i cea a bibliotecii. Raportarea structurii cognitive construite la cmpul literar personal, evideniaz deosebirea dintre cele dou: Nu intenionez s pstrez nimic.() nu le-a vinde, le-a drui. Pn cnd a ajunge la zece cu care a vrea s m duc eu pe lumea aialalt (Adela Muntean) Cele dou planuri sunt identice doar n cazul n care achiziiile i lecturile coincid, ceea ce face ca acestea s nu fie niciodat considerate ca fiind suficiente. Mircea Brsan are 11000 de volume, i despre care afirm urmtoarele: Eu cred c sunt puine. Fa de contiina c orice carte este o arhiv de idei, de sentimente, de triri i care trebuie pstrat i care trebuie dus dinspre o generaie nspre o alt generaie.Costurile de energie, timp i capital economic, pe care individul a trebuit s le implice pentru a-i forma biblioteca, determin imposibilitatea de a realiza o ordine a preferinelor: sunt foarte muli care mi sunt dragi i sunt n sufletul meu i mi-e greu acuma s gsesc o enumerare cronologic (Maria Kiss) Din acelai motiv numrul coninutului bibliotecii nu are relevan: indiferent cte sunt, multe, puine, sunt ale mele, eu am fcut un sacrificiu pentru ele i nu (Aurica Grigorooaie)

Exist o diferen ntre a mprumta pe cineva sau de la altul. n primul caz lectorul tie c deine cunoaterea, iar datorit faptului c are posibilitatea de a da altuia obine confirmarea acestui lucru. De aceea pentru aceast categorie a mprumuta nu constituie o problem, ba dimpotriv i asum riscul ca cellalt s nu mai restituie cartea: Nu numai c-am mprumutat, ci le bgam pe gt! () totdeauna am avut stilul sta. () Nu m-am suprat niciodat [dac nu mi le aduceau napoi]. (Marina Cionca) Pentru a fi posibil aa ceva numrul exemplarelor trebuie s fie foarte mare, astfel, Marina Cionca ne spune c deine dou biblioteci: una personal i una care o are la universitate: Este biblioteca mea i n absolut egal msur a studenilor. Individualizarea, n acest caz, se manifest ca superioritate.Motivaia celor care nu mrumut este aceeai, dar raionamentul este diferit. Schimbul presupune sacrificiu, a da ceva din tine nsui. Dac lectorul pierde un volum din propria sa colecie este ca i cum i-a pierdut o parte a Sinelui, mai ales n cazul n care el nu primete nimic. De aceea atunci cnd d o carte, o face foarte rar i mai ales selectiv, adic atunci cnd mi se prea c nu in aa de mult la carte, dac nu mi-o da napoi, s nu sufr. (Ionescu Corneliu)

Relaia cu ceilali asemntori este de dou feluri: exist schimb de informaii i de cri, acestea din urm reprezint punctul comun, iar cellalt tip de schimb este exprimat sub forma informaiilor, dar nu i a crilor.

Numrul redus de volume al propriei coleci nu este o problem. Chiar dac lecturarea acesteia se epuizez, nu rezult i finalitatea cititului: biblioteca mea fiind foarte mic, am citit toate crile din bibliotecile altora (Adriana Svescu)

Absena volumelor proprii (nu n totalitate) nu constituie un impediment n a lectura, existnd multe alte surse de identificare: nu pot s spun c am bibliotec personal. Am citit mereu alte, crile altora (Aurel Rotariu) Individualizarea este ctigat, nu att de pe urma competiiei, ct pentru faptul c a reuit s se strecoare n alte biblioteci unde permisul era dificil de obinut: am citit () pe Soljenin i cred c foarte greu am ajuns la cte o carte din asta.

Cititorii crora le-am luat interviu reprezint o verig ntre alte dou, existnd ntre dou generaii: prinii lor i copii lor. De aceea se ivete problema motenirilor. n primul caz nu se poate vorbi de aa ceva, argumentarea fiind aceea c nu exista posibilitatea, dar nici interesul pentr carte. Munca era pe primul plan: Crile care le am eu, toate sunt cumprate. Nu am motenit de la nimeni. (Matyus Mihailena)

Relaia cu copii evideniaz fatul c ei nu mai trebuie s caute crile de care au nevoie, pentru c le au. Elena Tiu ne povestete despre fiul ei c ntotdeauna a avut ce i se cerea de la coal: el fiind la filologie mi trebuie E. A. Poe l avem, mi trebuie (Elena Tiu)

ns, aceast relaie le amintete c o dat va trebui s se despart de lumea lor, cu care au trit de-a lungul anilor: biblioteca mea o pstrez pn cnd oi putea, iar biblioteca o va prelua copilul care va fi n stare de ea. Nu sunt eu care [o s] decid (Petre Dinulic)

PARTEA a III a: TIPOLOGII ALE CITITORULUI

Diferenierea cititorilor, aa cum am mai vzut, se face n funcie de consumul i achiziiile crilor. n aceast parte voi analiza diferenierea n funcie de modul n care este perceput un discurs. Astfel, am identifica trei mari categorii:

Ideea raionalistul;

Afectivul hedonistul;

Materializarea Ideii (spaiul social al crii) - realistul;

Oricare cititor care va dori s ajung la la Idee va trebui s treac i prin celelalte dou planuri ale discursului. Dac se va opri la ultimul nivel, nu nseamn c el nu a perceput Ideea, ci doar c prefer descrierea relitii la care se refer textul. Astfel, nu exist cititor care s nu perceap toate cele trei nivele, aa cum nu exist unul care s nu poat s perceap nici unul dintre planuri, toate acestea depind i de preferinele lectorului.

Decizia de a lectura o carte, n detrimentul celorlalte, este influenat de faptul c ntr-un text predomin unul dintre planuri. Chiar dac discursul nu este predominant n oricare dintre ceste puncte el poate fi recepatat astfel. Se evideniaz c definiia pe care a dat-o autorul crii difer de definiia pe care o d individul n urma lecturii. Cauza este dat de comnicarea prin intermediul simbolurilor, care reprezint surse de interpretare.

n cazul n care doi lectori care au citit aceeai carte i au perceput acelai plan ei se vor diferenia datorit semnificaiilor i sensurilor pe care le dau. Aa cum am mai spus, dac unul dintre ei tie c cellalt a dat aceeai semnificaie sau mai bine spus exist posibilitatea ca Sinele s fie Cellalt, atunci sentimentul de unicitate ntre cititor i carte se evapor, iar atitudinea lui va fi una nu de indiferen, ci neutr. n acest caz, cartea va dobndi caracteristicile strinului: de a fi aproape i departe n acelai timp.

Predominarea unui plan reflect tipul de preferine al individului, i repreint un element constitutiv al individualitii. Definirea identitii se realizeaz n raport cu cmpul literar, iar absena unei definiii indic lipsa preferinelor pentru un anumit gen de literatur, dar nu i pentru literatur.

n raport cu dezirabilitatea pentru un anumit gen de literatur am identificat urmtoarele tipologii de cititor:

a) Filosoful

Este cititorul raionalist. Tririle lecturii sunt determinate de Idee, criteriul principal de selecie a textelor. Pentru el important este ceea ce cartea transmite, mesajul pe care l comunic.

Viziunea asupra textelor capt conotaii religioase, de aceea cmpul literar este marea grdin a lui Dumnezeu: gseti toate bunele i relele cte s-au revrsat pe pmnt. (Luca Eugen)

Lumea interioar este format n jurul Bibliei, iar celelalte texte sunt (re)semnificate n funie de aceasta. Corelaia intertextual cuprinde doar lecturile care fac parte din definiia dat Sinelui. Acest lucru nu nseamn c restul textelor nu au fost citite, ci c nu se potrivesc viziunii individului.

Ceea ce cartea a schimbat nu este viaa, ci modul de a vedea i concepe exteriorul, este o atitudine spiritual: Don Quijote m-a marcat i mi-a punctat foarte pregnant viziunea mea asupra vieii, asupra lumii. (Luca Eugen)

Paul Bercheanu ne povestete c una dintre primele lecturi a fost Despre eroi i morminte i pe care a dorit foarte mult s i-o achiziioneze, dorin pe care i-a ndeplinit-o. Atunci cnd se ajunge la crile fundamentale care au contribuit la dezvoltarea sa interioar ne spune despre Biblie, ntorcndu-se imediat asupra crii lu E. Sabato: cred c, pentru mine cel puin, Biblia este un lucru important. () Da uite, c tocmai v menionasem de Ernesto Sabato cu Despre eroi i morminte () i fr s spun c m deveneam brusc iluminat Bineneles c cercul lecturilor este mult mai larg, acestea reprezentnd baza filosofiei sale. Iubesc nelepciunea i i doresc s ajung nelepi: esena acumulat de mine am mprtit-o la alii., de aceea niciodat lectura nu este considerat ca nchieiat. Adriana Georgescu ntrebat de cantitatea coninutului bibliotecii personale, ne rspund c sunt "numai 2000" de volume. Criteriul principal de selecie a crilor este simbolul sau cum spune aceasta despre autorii preferai: scriitorii de simbol.

Pentru Marina Cionca, care se situeaz tot n aceast categorie, selectarea crilor, se realiza n funcie de scriitorul care fcea parte din realismul magic, i ne d ca exemplu pe Mircea Eliade.

Adela Muntean consider c tot ceea ce a lecturat pn n prezent nu a fost dect o singur carte: nu mai gsesc ceva nou i deosebit aproape n nimic () mi se pare c toate crile seamn ntre ele. Puin difer i numai stilul. Vrsta la care a ajuns, reprezint un factor care a determinat-o s se situeze n planul Ideii: Nu mai suport prea mult nfloritur, vreau esena. Timpul meu s-a scurtat, eu am mbtrnit, am alte pretenii.Pentru cei care doresc s fie asemeni lor trebuie s parcurg acelai drum pe care ei nii l-au parcurs, fiind ghizi care previn rrcirea: nu poi s te numeti un om de cultur dac n-ai citit Biblia i n-ai citit literatura antic, dac nu cunoti marile epopei, dac nu cunoti marile scrieri, care, cel puin s-i fcut mcar o idee despre Platon, Aristotel, Socrate i toi marii gnditori. De acolo se ncepe. (Luca Eugen)

b) Hedonistul

Este cititorul sentimental, cel care urmrete plcerea rezultat n timpul i la finalul lecturii. Reprezint un scop n sine i criteriul de alegere a urmtoarelor cri de citit sau mai bine spus filosofia este construit n funcie de textele care au produs desftarea: dac ai s-mi dai o carte de politic, automat n-am s-o citesc sau, eu tiu filozofie. Automat nu. Nici n-a nelege-o () mi plac orice fel de cri, deci, ncepnd de la poliiste, aventur, dragoste, aciuni. (Coca Banulescu) Aceast form de plcere este solitar n raport cu ceilali indivizi i solidar n raport cu textul.

Dac doi actori citesc aceeai carte se genereaz o form de nstrinare, pentru c plcerea este individual, dar nu personal. Diferenierea se datoreaz nu att lecturii n sine, ct a ceea ce se lectureaz: fiecare dintre cei doi au acelai scop, dar i-l ating cu texte diferite.

Hedonistul se situeaz la nivelul intermediar al discursului. Ceea ce conteaz este desfurarea aciunii, fiind ei nii parte integrant a temei, deoarece este singura modalitate de a avea asemenea triri. n acest caz autorul este suspendat, se realizeaz o epohe a lui, conteaz mult mai puin n timpul lecturii: cnd citeti o carte i-i place, trebuie s te gndeti () c poi fi i tu acolo, i faci o imaginaie, nu citeti numa cartea [de dragul] de-a o citi. (Anton Riciu) Influena lui se face simit doar atunci cnd actorul trebuie s aleag un text pentru a lectura i tie c exist anumii scriitori care le ofer ceea ce ei caut: Ca autoare mi-a plcut mult Agatha Christie () care scrie numa romane poliiste. (Coca Banulescu)

n aceast relaie se genereaz o form de seducie care este asemntor fenomenului eroticului care este intermitena () aceea a pielii ce lucete ntre dou piese vestimentare (pantalonul i tricoul) ntre dou imagini (cmaa ntredeschis, mnua, mneca); chiar aceast lucire este cea care seduce sau mai mult: punerea n scen a unei apariii dispariii.

Transpunerea Sinelui n text i prezena individului ca personaj invizibil reprezint o form de a nltura plictiseala, tocmai de aceea lectorii au pretenia unei intrigi: ntr-o carte trebuie s se ntmple ceva ca s citeti. i ntr-o carte n care aparent nu se ntmpl nimic, tot se ntmpl ceva. Dar, n mod normal, un roman, o nuvel, trebuie s aib poveste. Dac n-are... (Ionescu Corneliu)

Aceste forme de triri genereaz un mecanism de dominare al discursului, fiindc seducia se manifest i sub forma admiraiei a ceea ce cititorul nu ar putea realiza: mi place cnd gsesc o metafor. Deci apreciez ceva i mi plac lucrurile pentru care eu nu m simt n stare s le fac, m depesc () e un miracol, ceva fantastic, i e i o atracie. (Reit Valeria) ns acest lucru nu este simit astfel, ba mai mult transmutarea este simit ca beatitudine: m credeam zna znelor, m credeam nemaipomenit i asta din cauz c triam efectiv n lumea crilor (Maria Kiss)

Pentru aceast categorie de cititori cartea este idee, zbucium, bucurie, fericire, e viaa n sine. (Traian Burulean)

c) Realistul

Este cititorul care urmrete descrierea realitii. Pentru el conteaz mai puin Ideea i desfurarea aciunii. Aprecierea i criteriul de selcie al unui text se face n funcie de ct de bine este redat spaiul social al altor vremuri.

Literatura, mai precis beletristica este semnificat din punctul de vedere al istoriei. Crile fundamentale sunt cele care conin evenimente care au avut loc n trecut. Sintaxa cheie al lectorilor din aceast categorie este fresc a societii.

Preferinele pentru un anumit gen de carte sunt ierarhizate, astfel Dan Cazacu afirm c pe primul loc este romanul istoric, pe locul doi ar fi crile de beletristic i cam pe acelai nivel, cele tehnice. Explicabil. Din cauza formaiei. Tot el ne spune care este cartea preferat, dar i argumenteaz de ce: Romanul strin scris de Titus Popovici () un volum mare, dar e foarte interesant. E o fresc a vieii societii din jurul anilor 1944, 45

Cititorul este n prezent i n trecut n acelai timp. Sfideaz, prin aceast poziie, coordonatele timpului, realiznd o cltorie simbolic n alte timpuri: Nu tiu ce s-a ntmplat, dar dup ce-am citit Ion, ntr-adevr am intrat ntr-o fresc a istoriei! (Petre Dinulic) Este asemeni cltorului despre care Simmel spunea c vine astzi i pleac mine. ns, n cazul lecorului este vorba despre un turist invizibil, deoarece el percepe personajele i realitatea socialului n care s-a situat, dar acetia nu-i observ prezena. De aceea n interaciunea cu contemporanii (n cazul de fa intervievatorul) el vrea i trebuie s se fac vizibil.

Att autorul, ct i textul scris de el sunt percepute, judecate i evaluate n funcie de realismul coninutului discursului. Astfel, Petre Dinulic consider c Marin Preda atunci cnd a scris Delirul a fost nzestrat cu un talent deosebit, pentru c a creat o fresc i personajele lui triesc, sunt reale. Aceste aprecieri reprezint valorizri subiective i nu in de valoarea n sine a discursului.

Aceste tipologii nu sunt extreme ale cititorului, oricare dintre acetia poate fi situat ntr-o singur categorie sau n toate cele trei. Se poate identifica un lector pentru care important este Ideea, i care este trit ca plcere sau unul hedonist realist. Le-am prezentat ca extreme doar pentru a putea scoate n eviden caracteristicile fiecruia, i pentru a observa modul de definire a individualitii (identitii) prin intermediul corelaiilor intertextuale n funcie de un principiu unitar.

n continuare voi prezenta alte dou categorii, care se situeaz n cele descrise mai sus, dar avem de a face cu criterile de alegere i nu de selecie a crilor.

a) Fatalistul

Face parte din prima categorie, filosoful, adic cel care este interesat de mesajul pe care l conine discursul, dar care trebuie decriptat. Deosebirea este dat de modalitatea de alegere a crilor. Principiul de baz este intuiia, dar dirijat de destin. Mrioara Coman face o descriere detaliat a acestui crieteriu: m-aezam n faa rafturilor, parcurgeam cu ochii titlurile i dup ce parcurgeam, din trei-patru cri scoteam i mi le puneam n mn i dup aceea urma o a doua triere. () Acest mod instinctiv de a alege prin intermediul minilor, este, de fapt, un mod foarte subtil, el m ajut s-mi aleg crile potrivite momentului respectiv ns aleatoriul este eliminat, pentru c spune ea nu exist coinciden. Nimic nu este ntmpltor, deci totul este prestabilit. De aceea oricare text care a fost ales i citit, nu este perceput ca finnd slab din punct de vedere calitativ: exist cri care ne modeleaz de-a lungul timpului. Nu sunt