lectura proiect

of 20 /20
În zilele noastre, cei mai mulţi copii preferă să petreacă timpul liber utilizând computerul sau desfăşurând alte activităţi pe care ei le consideră relaxante şi mai puţini sunt cei care se dedică lecturii. Ne întrebăm de multe ori: oare unde vom ajunge dacă ne vom concentra interesele şi preocupările noastre doar asupra tehnologiei lăsând la o parte ceea ce este cu adevărat valoros şi imperios necesar pentru dezvoltarea armonioasă şi integrală a fiinţei umane? Cunoaşterea se realizează prin lectura cărţilor. În zilele de astăzi însă, interesul pentru lectură scade, locul citirii fiind preluat de mass-media şi Internet. Copiii procură informaţii mai rapid prin televiziune sau prin calculator, citirea cărţilor pare o preocupare învechită.Omul grăbit şi pragmatic are mai puţin timp pentru lectură.Se pare că majoritatea tinerilor comunică prin intermediul internetului printr-un „limbaj ascuns”, prescurtat şi de multe ori plin de erori. Lectura este cea care are forţa de a schimba mentalităţi greşite, de a dezvolta vocabularul şi de a îmbunătăţi capacitatea de comunicare a tinerilor. Intrat mai târziu în preocupările psihologilor, sociologilor, criticilor, procesul complex al lecturii dezvăluie şi atinge o complexitate de laturi.

Embed Size (px)

Transcript of lectura proiect

n zilele noastre, cei mai muli copii prefer s petreac timpul liber utiliznd computerul sau desfurnd alte activiti pe care ei le consider relaxante i mai puini sunt cei care se dedic lecturii. Ne ntrebm de multe ori: oare unde vom ajunge dac ne vom concentra interesele i preocuprile noastre doar asupra tehnologiei lsnd la o parte ceea ce este cu adevrat valoros i imperios necesar pentru dezvoltarea armonioas i integral a fiinei umane? Cunoaterea se realizeaz prin lectura crilor. n zilele de astzi ns, interesul pentru lectur scade, locul citirii fiind preluat de mass-media i Internet. Copiii procur informaii mai rapid prin televiziune sau prin calculator, citirea crilor pare o preocupare nvechit.Omul grbit i pragmatic are mai puin timp pentru lectur.Se pare c majoritatea tinerilor comunic prin intermediul internetului printr-un limbaj ascuns, prescurtat i de multe ori plin de erori. Lectura este cea care are fora de a schimba mentaliti greite, de a dezvolta vocabularul i de a mbunti capacitatea de comunicare a tinerilor. Intrat mai trziu n preocuprile psihologilor, sociologilor, criticilor, procesul complex al lecturii dezvluie i atinge o complexitate de laturi. Lectura este una dintre modalitile definitorii ale omului, de transmiterecomunicare a gndurilor, sentimentelor, de retrire, reconfigurarea unor fapte, situaii trecute, prezente, viitoare, general sau individual umane. Procesul lecturii este necesar a fi structurat n trei etape: lectura-citire, lectura-decodificare, lectura-receptare. Copilului, chiar celui mai mic, i se deschide orizontul cunoaterii prin lectura fcut de aduli, prin ascultarea povetilor.Este prima form de comunicare cu cei din jur pentru c exist deja puncte comune de nelegere, de cunotine. Apoi, ncape s citeasc, mai devreme sau mai trziu, n funcie de mediul social n care triete. Crile, lectura textului dar i a pozelor, imaginilor deschid pori spre universuri nebnuite, i ndrepi spre formarea afectiv-emoional, comportamental, le creeaz un bagaj tot mai bogat i variat de cunoatere. n acelai timp i nva s comunice prin sentimente i cunotine, cu ali oameni, cu lumi, stri diferite.

De cele mai multe ori lipsa creativitii, inventivitii i a imaginaiei bogate, la un copil nu le gsim pentru c la baza acestora st comunicarea prin lectur. Din deceniile 7-8 ale sec al XX-lea s-a fcut tot mai simit lupta acut dintre cultura lecturii, a textului pe hrtie i cea a audio-vizualului. Viteza de circulaie a informaiei, influena i subjugarea omului de ctre avalana acestora au dus nspre o limitare a timpului pentru lectur. Comprimarea acestuia a fcut s scad interesul, calitatea profunzimii actului lecturii. Tot mai mult se impune rapiditatea informrii, nsuirea unor cunotine ntr-un mod complex prin cuvnt-imagine-culoare-sunet, n acelai timp posibilitatea transmiterii, accesului la informaie, comunicare a unui public larg, eterogen. Accesul infinit al maselor de oameni, cititori, privitori, asculttori devine factor de schimbare a nivelului de transmitere, cunoatere n final, al celui cultural. Extinderea modalitilor de comunicare prin text, indiferent de suportul pe care apare, conduce spre democratizarea relaiilor umane, a mbogirii cunoaterii, a existenei trecutului i viitorului n prezent. Coexistena cuvntului de pe hrtie cu cel de pe ecran i nu concurena eliminatorie dintre ele sporesc gradul de atractivitate al lecturii, perfecionarea comunicrii. Lectura nu este un act pur, ci unul de amestec, mozaic n care coexist gndurile, simmintele autorului cu cele ale cititorului. Acesta i inchipuie imaginile descrise, i reprezint n mod propriu naraiunea, faptele, ntmplrile. El are puterea de a recrea, ntregi sau rezuma. Se cufund n lectur, particip la aciune, simte prin tot ceea ce trec personajele, triete alturi de ele, decodific textul, dar l gust n felul su, l configureaz dup propria sa nelegere i trire. Este o lume descris de autor, dar simit altfel de fiecare cititor. Acest proiect l propunem pentru nlturarea tuturor barierelor care stau n faa dezvoltrii, mbogirii i nuanrii vocabularului copiilor prin lectur. Avnd n vedere n mod deosebit lipsa preocuprii pentru citit a copiilor din mediul rural, dorim ca acest proiect s fie aplicat n cadrul colii cu clasele IVIII Frliug.

-

stimularea i dezvoltarea gustului pentru lectur cultivarea interesului pentru lectur, a plcerii de a citi i contientizarea de ctre elevi a importanei pe care o are lectura n construirea i desvrirea personalitii lor.

a. mbuntirea relaiei dintre coal i bibliotec prin stimularea i dezvoltarea interesului pentru lectur. b. Controlul i dirijarea lecturii n afara colii de ctre cadrele didactice i prini. c. Stimularea creativitii copiilor n exprimarea oral. d. Cultivarea sentimentelor de preuire i dragoste fa de frumuseea i armonia limbii romne. e. Organizarea unor cluburi prin care copiii s aib acces la lectur. f. Susinerea aciunilor de comunicare, socializare i de integrare a copiilor din mediul rural. g. Formarea unor criterii proprii prin care elevul s disting singur ce i cnd s citeasc. h. Dezvoltarea atitudinii de relaionare a elevilor cu ei nii i cu ceilali i. Aplicarea unor strategii eficiente i stimulative care s produc elevilor plcerea de a citi i studia.

Copiii de vrst colar din comuna Frliug, jud. C.S.

BENEFICIARII PROIECTULUI: lunile martie-iunie 2012 direci: elevii coii Generale cu clasele I-VIII Frliug, nr. 100 indireci: familiile beneficiarilor direci, cadre didactice, comunitatea

INIIATORUL PROIECTULUI : Directorul colii Generale cu clasele I-VIII Fliug, nr. 100 - Panait Melania Primul an de activitate al colii a fost n 1771 i are un numr mare de elevi: nvmnt precolar - 25 de copii, nvmnt primar - 40 de copii, nvmnt gimnazial - 58 de copii, care sunt ndrumai de cadre didactice calificate, cu dragoste fa de copii i druire profesional. Baza material a colii este modern i cuprinde sli de clas luminoase, spaioase, laboratoare de informatic cu acces la internet, bibliotec, cabinet medical. n cadrul colii funcioneaz programul coal dup coal, program colar prelungit oferit elevilor claselor I-VIII, la cererea prinilor. coala este implicat n derularea unor proiecte i concursuri cu i pentru elevi: programul Grdinia estival, concursuri sportive la atletism, diverse spectacole( Favorit TV), ansamblu Mldie Furliugene(2008-2009). coala este dotat cu spaiul suficient pentru nfiinarea clasei pregtitoare.

PARTENERI: Librria Cartea de nisip

Cartea de nisip este prima librrie a grupului Librarium. Ideea unui loc care s gzduiasc n acelai timp o librrie, o cafenea, un spaiu pentru copii, un loc al evenimentelor culturale este ideea de la care s-a plecat. Situat pe aleea pietonal ce leag Piaa Libertii de Oper i de Teatrul Naional din Timioara, Cartea de nisip se deschide cltorului n timp, spaiu i imaginar oferind gratuit o parte din magia ei.

-

Biblioteca comunal Frliug

Biblioteca este situat n centrul comunei Frliug i deine o colecie de 4.000 de volume. n anii 1975-1980 a existat un bibliobuz, care a deservit satele aparintoare comunei cu carte din biblioteca comunal.

- Caravana Gaudeamus Caravana Gaudeamus aduce, de apte ani, Carte de nvtur pentru toi cei ce iubesc lectura. Trgul de carte Gaudeamus, organizat de Radio Romnia (prin echipa Gaudeamus), n parteneriat cu studioul teritorial Radio Timioara, fgduiesc frumoase ntlniri cu cartea, dar i un contact nemijlocit cu viaa literar i cu profesionitii domeniului autori, editori, traductori, ilustratori, distribuitori de carte etc.

- Salvai copiii Salvai Copiii Romnia este o organizaie neguvernamental, de utilitate public, non-profit care, din 1990 militeaza activ pentru drepturile copilului si protectia copilului n Romnia. Programele oferite de aceast organizaie s-au adresat i se vor adresa tuturor copiilor, acordnd o atenie deosebit celor aflai n situaii dificile copiii din comunitile dezavantajate, copiii victime ale violenei, exploatrii prin munc, traficului sau neglijrii, copiii refugiai, copiii cu dizabiliti etc. n cei 21 ani de activitate, peste 750.000 de copii au fost implicai n campaniile i programele Salvai copii. n prezent, organizaia desfoar programe n 39 de localiti, are filiale n 12 judee i n Bucureti, peste 6.000 de membri i mai mult de 1.800 de voluntari, n majoritate tineri. n 2010, numrul copiilor cuprini n programe i campanii a fost de 111.000, alturi 22.800 de prini, 12.500 de cadre didactice i 1750 de voluntari. Misiunea Organizaiei Salvai Copiii Romnia este de a obine progrese marcante privind modul n care copiii sunt tratai i de a produce schimbri imediate i de durat n viaa acestora.

-

Asociaia Romn pentru Cultur, Educaie i Normalitate (ARCEN)

ARCEN este o organizatie non-guvernamentala pentru tineret care urmrete realizarea urmtoarelor obiective: derularea de programe si proiecte de promovare a traditiilor si culturii nationale, atat in tara(in comunitatile locale), cat si in strainatate, inclusiv in randul Comunitatiilor romanesti din tarile unde aceastea sunt prezente; promovarea valorilor morale, a ideilor de normalitate si toleranta in societatea romaneasc;desfasurarea de actiuni filantropice(umanitare) si de solidaritate sociala, realizate prin voluntariat, prin donatii si, de asemenea, cu sau fara participarea altor ONG-uri; promovarea si realizarea de actiuni civice in sprijinul conservarii patrimoniului cultural material si imaterial- istoric, artistic si spiritual.

Nr.

Activitatea

Timp

Resurse

Rezultate

crt. 1. Organizarea activitilor 2. Cercul micilor bibliotecari

10 martie 2012

Coord.pr. Cadre didactice Colaboratori Cadre didactice Directorul colii Biblioteca Frliug Elevii

21 martie 2012

3. Atelier de scriere a crilor pentru copii

2 aprilie 2012 Cadre didactice Salvai copiii Elevi Prini

4.

JocRecunoate opera!

16 aprilie 2012

Coord. Proiect Cadre didactice Elevi Librria Cartea de nisip Cadre didactice Coord. Practic Elevi Membrii comunitii Caravana Gaudeamus

5.

Clubul celor studioi

Pe tot parcursul o dat pe sptmn

6.

Concursuri

5 mai 2012

Coord. Pr. Cadre didactice Directorul colii

Stabilirea derulrii activitilor pe ntreaga perioad a proiectului mbuntirea experienei bibliotecarului prin schimb de bune practici privind dezvoltarea interesului elevilor pentru lectur i stimularea cooperrii cu profesorul i bibliotecarul Colectarea unor date privind atitudinea elevilor fa de lectur, ct i cuprinderea experienei ntr-o carte cu un public int alctuit din profesori, prini i elevi. Consolidarea de cunotine a unei opere nvate anterior, cu ajutorul imaginilor vizuale i auditive. Aprofundarea de ctre elevi a unor cunotine legate de operele alese, ct i formarea deprinderii de lectur a unui text dat, analizarea lui i redarea impresiilor rezultate Realizarea unor concursuri cu specific literar, iar

Membrii comunitii Prini 7. Hansel i Gretel D-l Goe O scrisoare pierdut 11-13 mai 2012 Coord. Pr. Cadre didactice Elevi Prini Salvai copiii

8.

Utilizarea internetului n scopul lecturrii

4 iunie 2012

Cadre didactice Elevi Asociaia ARCEN

9.

Tabra de var(rusca Montan)

20-27 iunie 2012

Cadre didactice Elevi colaboratori

10.

Evaluarea activitilor

30 iunie 2012

Cadre didactice Coord.pr Prini Elevi Colaboratori

ctigtorii acestui concurs primesc cri i 30 de locuri pentru tabra de var. Transpunerea unei opere ntr-o pies de teatru. Deschiderea unui cmp larg de documentare, decoperire, autocunoatere, ct i interrelaionare uman. Folosirea programelor destinate lecturii Crearea unor situaii educaionale prin care elevii s-i mbogeasc cultura general Participarea la activiti recreative i sportive, ct i partipiparea la jocuri cu caracter didactic Contientizarea importanei educaiei pentru lectur

1. Organizarea activitilor Obiective: stabilirea echipelor de lucru contientizarea i responsabilizarea importanei proiectului

Activiti: Semnarea acordului de parteneriat cu ARCEN, Caravana Gaudeamus, Salvai copiii i librria Cartea de nisip Organizarea instituiilor colaboratoare n vederea participrii la realizarea proiectului Stabilirea responsabilitilor cadrelor didactice din coal la realizarea proiectului 2. Cercul micilor bibliotecari

Obiective: - stimularea interesului elevilor pentru lectur; - dezvoltarea unor relaii de cooperare i colaborare a elevilor cu bibliotecarul; Activiti: - vizita la biblioteca realizat de elevii implicai i cadrele didactice; - familiarizarea copiilor cu modul de realizare a unui mprumut i regulile care trebuie respectate; - nscrierea copiilor la bibliotec; 3. Atelier de scriere a crilor pentru copii Obiective: - formarea i dezvoltarea capacitii de exprimare scris; - dezvoltarea imaginaiei, a creativitii i originalitii; Activiti: - elaborarea ntr-un mod creativ i original a unor povestiri; - elevii vor scrie poveti inspirate din experienele trite de ei sau din alte cri; povestea cea mai frumoas va fi premiat; 4. JocRecunoate opera! Obiective: - consolidarea i reactualizarea unor opere literare nsuite anterior; - redarea coninutului unor texte literare utiliznd imaginile; - desprinderea ideii centrale i a mesajului moralizator prezente n operele studiate; Activiti: - desfurarea jocului Recunoate opera!, utiliznd crile obinute prin colaborarea cu librria Cartea de nisip; - participarea i implicarea activ a tuturor copiilor la joc;

5. Clubul celor studioi Obiective: - aprofundarea unor cunotine legate de coninutul operelor literare; - formarea i dezvoltarea deprinderii de lectur a unui text dat; - dezvoltarea capacitii de analiz i sintez a unui text literar; - dezvoltarea capacitii de exprimare liber i creativ prin afirmarea opiniilor personale; Activiti: - elevii vor participa la trgul de cri Caravana Gaudeamus; - eleviii vor citi, analiza i reda coninutul unor opere literare; 6. Concursuri Obiective: - formarea i dezvoltarea capacitii de exprimare corect i expresiv; - stimularea gustului pentru lectur; - dezvoltarea spiritului critic i analitic; Activiti: - desfurarea unor concursuri care s stimuleze interesul copiilor pentru lectur - realizarea unor eseuri, compuneri i poezii originale; - analiza critic i emiterea unor judeci de valoare asupra unor texte cu valoare literar-artistice, tiinifice, etc 7. Hansel i Gretel D-l Goe O scrisoare pierdut

Obiective: - dezvoltarea capacitii de interpretare a unor roluri ntr-un mod creativ i original; - dezvoltarea capacitii de comunicare oral liber; Activiti: - realizarea unor dramatizri inspirate din operele: Hansel i Gretel, D-l Goei O scrisoare pierdut; 8. Utilizarea internetului n scopul lecturrii Obiective: - mbogirea culturii generale; - lrgirea orizontului de cunoatere prin intermediul lecturii;

formarea i dezvoltarea capacitii de utilizare eficient a internetului n scopul lecturrii; Activiti: - accesarea unor programe pe internet n vederea lecturrii unor cri; - instruirea elevilor n vederea utilizrii corecte a programelor; - citirea unor cri i realizarea unor activitti atractive, cu caracter ludic prin intermediul internetului, 9. Tabra de var(rusca Montan) Obiective: - participarea activ la activitile organizate pe ateliere de lucru; - manifestarea unui spirit cooperant i de echip n realizarea activitilor; - formarea i dezvoltarea deprinderilor de munc cu cartea; Activiti: Organizarea atelierelor de lucru i rotirea echipelor pentru a participa la toate activitile; Activiti sportive i recreative Drumeii Creaie literar Muzic Pictur 10. Evaluarea activitilor Obiective: Formularea unor enunuri pertinente despre despre impactul proiectului asupra grrupului int; Informarea colaboratorilor despre derularea proiectului i impactul avut asupra grupului int i asupra comunitii; Activiti: ntocmirea raportului final al proiectului; Tiprirea unei brouri informative cu privire la activitile derulate n proiect;

-

-

Elevii colii generale cu clasele I-VIII, Frliug vor fi angrenai n activiti atractive i stimulative, care s le stimuleze dorina de a citi. Schimbarea atitudinii elevilor fa de lectur

-

Mobilizarea unui numr mare de levi i prini n activitile care promoveaz lectura. Activitile derulate vor contribui la dezvoltarea apetitului pentru lectur i la nelegerea necesitii i importanei cultivrii prin lectur. ntlnirile i activitile organizate vor contribui ntr-o mare msur la realizarea obiectivelor stabilite dar i la descoperirea unor noi provocri Rezultatele parteneriatului se vor materializa n: activiti concrete, activitate de cercetare,i realizarea unui raport pertinent asupra derulrii proiectului

Se ateapt ca proiectul s conduc la: Participare, implicare responsabil din partea cadrelor didactice, a copiilor, a prinilor acestora, stimularea interesului pentru lectur, dezvoltarea capacitii de exprimare corect, nuanatoare i expresiv, mbogirea vocabularului pasiv i activ, obinerea unor rezultate colare mai bune; Sporirea interesului pentru lectur; Contientizarea elevilor i prinilor de importana cultivrii prin lectur n vederea dezvoltrii armonioase i integrale a personalitii umane; Formarea unei atitudini pozitive fa de lectur, care s manifeste interes i preocupare; Motivarea i determinarea elevilor n activiti care s dezvolte apetitul pentru lectur;

Afie, pliante: 600 de lei Consumabile: 400 de lei Deplasri: 400de lei Tabra de var: 20 000 de lei Plata celor implicai: 10.000 de lei Plata instructorilor: 4 000 de lei Total cheltuieli: 44 400 lei

Proiectul a fost sponsorizat de Fundaia Soros a crei scop const in sprijinirea dezvoltarii unei societati deschise n Romania. Domeniile de actiune prioritare sunt: administratia publica, reforma legislativa si juridica, invatamantul primar si secundar si sanatatea public.