Fiscalitatea din Romania in 2011

629
Prefaţă Prezenta lucrare este o reeditare a cărții „Fiscalitatea din România în anul 2011”, actualizată cu prevederile fiscale din anul 2014. Deoarece elaborarea unui sistem fiscal atribuția fiecărui stat din Uniunea Europeană, facem în continuare câteva considerații în ceea ce priveşte nivelul unor impozite din România şi unele țări din Uniunea Europeană. Media impozitului pe veniturile persoanelor fizice la noi în țară este de 16% față de 59% în Danemarca, 59% în Suedia, 53,3% în Finlanda şi 55,3% în Norvegia, țară care nu este membră a UE. 1 Cota în cazul impozitului pe profit este de 16% în România, una din cele mai scăzute din Europa, după Bulgaria cu 10%, Cipru cu 10%, Irlanda cu 12,5% şi 25%, Letonia cu 15% şi Lituania cu 15%. Cartea „ Fiscalitatea din România în 2011” este structurată pe 7 capitole abordând subiecte privind atât impozitele şi taxele stipulate în Codul Fiscal, precum şi alte taxe şi impozite nereglementate prin acest cod. În ceea ce priveşte impozitele şi taxele aferente Codului Fiscal în lucrarea de față sunt prezentate impozitele directe ce sunt percepute la noi, precum: impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți şi impozitul pe reprezentanțele firmelor străine înființate în România, aspecte privind impozitele indirecte din România, respectiv taxa pe valoarea 1 Impozite şi taxe, Nr. 1-2, ianuarie-februarie 2009, pag 95 şi 96. 5

description

Fiscalitatea din Romania in 2011

Transcript of Fiscalitatea din Romania in 2011

CAPITOLUL 1

Prefa

Prezenta lucrare este o reeditare a crii Fiscalitatea din Romnia n anul 2011, actualizat cu prevederile fiscale din anul 2014.

Deoarece elaborarea unui sistem fiscal atribuia fiecrui stat din Uniunea European, facem n continuare cteva consideraii n ceea ce privete nivelul unor impozite din Romnia i unele ri din Uniunea European.

Media impozitului pe veniturile persoanelor fizice la noi n ar este de 16% fa de 59% n Danemarca, 59% n Suedia, 53,3% n Finlanda i 55,3% n Norvegia, ar care nu este membr a UE.

Cota n cazul impozitului pe profit este de 16% n Romnia, una din cele mai sczute din Europa, dup Bulgaria cu 10%, Cipru cu 10%, Irlanda cu 12,5% i 25%, Letonia cu 15% i Lituania cu 15%.

Cartea Fiscalitatea din Romnia n 2011 este structurat pe 7 capitole abordnd subiecte privind att impozitele i taxele stipulate n Codul Fiscal, precum i alte taxe i impozite nereglementate prin acest cod.

n ceea ce privete impozitele i taxele aferente Codului Fiscal n lucrarea de fa sunt prezentate impozitele directe ce sunt percepute la noi, precum: impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile microntreprinderilor, impozitul pe veniturile obinute din Romnia de nerezideni i impozitul pe reprezentanele firmelor strine nfiinate n Romnia, aspecte privind impozitele indirecte din Romnia, respectiv taxa pe valoarea adugat i accizele, aspecte privind impozitele i taxele locale i aspecte privind contribuiile sociale.

Sunt prezentate mai apoi taxele judiciare i taxele extrajudiciare de timbru. n final sunt expuse pe scurt cteva aspectele eseniale privind taxele vamale n Romnia.

Tratnd problematica complexa a fiscalitii din Romnia, lucrarea se adreseaz n principal studenilor de la facultile economice, masteranzilor, precum i specialitilor n domeniu.

Mulumim celor care prin sugestiile fcute vor contribui la mbuntirea unei noi ediii a acestei cri.

n final mulumim tuturor celor care au contribuit la editarea acestei lucrri.

Autorii

CUPRINSPARTEA I: IMPOZITE DIN ROMNIA N ANUL 2015Capitolul 1

ASPECTE GENERALE PRIVIND FISCALITATEA91.1. Definiii privind fiscul i fiscalitatea 91.2. Sistemul de impozite din Romnia 111.2.1. Aspectul armonizrii fiscale111.2.2. Principiile fiscalitii111.2.3. Sistemul de impozite din Romnia 121.2.4. Presiunea fiscal 131.3. Cota unic. Principii. Modelul romnesc291.4. Principalele modificri fiscale n anul 2015 n Romnia281.5. Fiscalitatea operaiunilor de lichidare 9

Capitolul 2

IMPOZITELE DIRECTE PREVZUTE DE CODUL FISCAL312.1. Impozitul pe profit 312.2. Impozitul pe venit642.3. Impozitul pe veniturile microntreprinderilor962.4. Impozitul pe veniturile obinute din Romnia de nerezideni i impozitul pe reprezentanele firmelor strine nfiinate n Romnia1062.5. Impozitul pe construcii96Capitolul 3

IMPOZITELE INDIRECTE PREVZUTE DE CODUL FISCAL1113.1. Taxa pe valoare adugat 1113.2. Sistemul TVA la ncasare 1113.3. Accizele 155Capitolul 4

IMPOZITE LOCALE 1644.1 Impozitul pe cldiri 1644.2. Impozitul pe teren 1684.3. Impozitul pe spectacole180PARTEA A II-A: TAXE, CONTRIBUII I FONDUL DE MEDIU

Capitolul 5

TAXELE VAMALE222

Capitolul 6Taxele judiciare de timbru202Capitolul 7Onorariile notariale202Capitolul 8

TAXE LOCALE 1648.1 Taxele extrajudiciare de timbru1648.2. Taxa asupra mijloacelor de transport1738.3. Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor i autorizaiilor 1758.4. Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclam i publicitate1788.5. Taxa hotelier 1828.6. Taxe speciale 1838.7. Alte taxe locale 182Capitolul 9Contribuiile sociale188Capitolul 10Fondul de mediu188Bibliografie323Lista anexelorAnexa 1263Anexa 2272Anexa 3273Anexa 4274Anexa 5275Anexa 6275Anexa 7276Anexa 8305Anexa 9.311Anexa 10.311PARTEA I: IMPOZITE DIN ROMNIA

N ANUL 2015Capitolul 1

ASPECTE GENERALE PRIVIND FISCALITATEA 1.1. Definiii privind fiscul i fiscalitateaCuvntul fisc este de origine latin. n latina clasic, fiscus avea sensul de co sau paner din stuf sau rchit care erau folosite la pstrarea strugurilor, mslinelor sau brnzeturilor. Mai trziu primete sensul de paner pentru strngerea i pstrarea banilor destinai ntreinerii principelui, de visterie naional sau visteria statului.

n Frana n secolul al XVIlea cuvntul este folosit n nelesul de instituie nsrcinat cu perceperea impozitelor.

n prezent fiscul este nfiat ca o instituie a statului investit cu dreptul i obligaia de a aeza, de a ncasa i de a urmri plata impozitelor i a taxelor datorate statului de ctre contribuabili.

De la cuvntul fisc a aprut i cuvntul fiscalitate, care a fost atestat n Frana n 1749 n memoriile lui Marquis Argenson cu semnificaie de regim al impozitelor. Astzi, fiscalitatea este perceput ca un sistem de percepere a impozitelor.

n sens juridic, fiscalitatea cuprinde ansamblul legilor i regulilor cu privire la impozite.

Profesorul Constantin Tulai arat c n accepiunea sa economic, fiscalitatea reprezint nu numai ansamblul reglementrilor privind stabilirea i perceperea impozitelor ci i o caracteristic a politicii statului n materie de impozite i o expresie a sarcinilor fiscale ale diferitelor categorii de contribuabili.

Maurice Laur, n lucrarea Science fiscale, arat c noiunea de fiscalitate se suprapune cu noiunea de impozite.

Mai recent, n 1993, Claud Champaud arat c fiscalitatea este o art subtil care const n a alege ntre diferitele inconveniente i efecte alternative adesea necunoscute dinainte sau mai degrab nebnuite.

Louis Aragon, n cartea Histoire de vocabulaire fiscal, arat c fiscalitatea (nsprirea ei) este o tendin natural a tuturor guvernelor, iar gradul de civilizaie al unui popor se msoar prin fiscalitatea sa.

Fiscalitatea este n prezent o tiin arat Maurice Laur n cartea sa Science fiscale, artnd c tiina fiscal, n secolul al XX-lea, se dezvolt sub influena a 2 factori:

a) dezvoltarea tehnicilor de gestiune i facilitile de comunicare oblig fr ncetare la perfecionarea sistemelor fiscale pentru ca s nu se introduc n activitatea economic factori arbitrari care s nu-i diminueze eficacitatea.

b) experiena rilor cu economie de comand i a celor cu orientare de stnga confirm lipsa de motivaie a agenilor economici dac acetia sunt privai de o bun parte din roadele eforturilor lor.

Un sistem fiscal eficient, presupune c tiina fiscal trebuie s dea rspuns la urmtoarele ntrebri:

Ce este impozitul, ce raiuni stau la baza lui, ce funcie are de ndeplinit i care sunt trsturile sale definitorii?

Care sunt principiile ce trebuie s guverneze politica fiscal i cile de armonizare a cerinelor acestora?

Care s fie contribuabilii i care s fie obiectul impozitelor?

Cum trebuie aezate i calculate impozitele i cum se ncaseaz acestea?

Ct de mare trebuie s fie presiunea fiscal i cum poate fi prevenit i combtut sustragerea de la plata impozitelor?

Cuvntul impozit (impositum) i are originea n latinescul impunere i semnific faptul c statul, n calitatea sa de autoritate public, impune supuilor si obligaia de a contribui la acoperirea cheltuielilor sale, pltindu-i anumite sume de bani, denumite impozite.

Prin prisma definiiei date fiscalitii, se pot stabili i funciile acesteia. Astfel, funciile fiscalitii sunt:

funcia de finanare a cheltuielilor publice;

funcia de redistribuire a veniturilor i patrimoniilor;

funcia de stabilizare a activitii economice sau de corectare a dezechilibrelor.

Funcia de finanare a cheltuielilor publice a fiscalitii este determinat de faptul c ntre nivelul cheltuielilor publice i impozite exist o legtur, n sensul c nivelul cheltuielilor publice este limitat la principalele lor surse de finanare.

A doua funcie a fiscalitii, funcia de redistribuire a veniturilor, contribuie la ndeplinirea obiectivului echitii prin faptul c:

- obligaiile fiscale trebuie repartizate n mod echitabil;

- impozitele au rolul de a corecta repartiia primar a veniturilor.

Funcia de stabilizare a activitii economice sau de corectare a dezechilibrelor se realizeaz prin faptul c fiscalitatea contribuie la corectarea mecanismelor pieei i la stabilirea echilibrelor la nivel macroeconomic1.2. Sistemul de impozite din Romnia1.2.1. Aspectul armonizrii fiscale

Este cunoscut faptul c fiscalitatea nu figura printre obiectivele Comunitii prevzute la art. 2 al Tratatului de baz de la Roma i nici n art. 3 referitor la activitile Comunitii.

nc din 1957, anul apariiei Uniunii Europene i pn n anul 2000, prin Tratatul de la Nisa, fiscalitatea a rmas o problem naional, statele membre nefiind de acord cu transferul de suveranitate n materie fiscal.

Avnd n vedere importana fiscalitii, Tratatul de baz cuprinde aspecte ale fiscalitii n apte din articolele sale. Astfel Primele patru sunt ncorporate n capitolul intitulat Dispoziii fiscale. Articolul 90 interzice discriminrile fiscale de orice fel, articolele 91 i 92 interzic subveniile fiscale pentru export, iar articolul 93 constituie baza juridic pentru armonizarea fiscalitii indirecte. Cel de-al cincilea articol fiscal (293) al Tratatului elimin dubla impozitare n interiorul Comunitii, iar articolele 25 i 26 reglementeaz problemele vamale.

Numeroase alte articole au inciden fiscal. Este vorba n special de articolul 94 referitor la armonizrile legislative i cel cu privire la fiscalitatea direct. Armonizarea nu nseamn impunerea aceluiai sistem fiscal n toate rile membre, acesta fiind atributul suveranitii naionale.

Se impune totui ca o necesitate s fie armonizate impozitele pentru care meninerea diferenelor importante ar putea provoca distorsiuni n funcionarea pieei.

n acest sens ar trebui armonizate cel puin urmtoarele impozite: impozitul pe profit, impozitul pe dividende, unificarea tratamentului fiscal pentru profiturile repatriate, impozitul pe tranzaciile mobiliare i al intermediarilor financiari. n privina fiscalitii indirecte tendinele de armonizare vizeaz TVA i accize.

n ceea ce privete Romnia, aceasta a depus cererea de aderare la UE n iunie 1995, fiindu-i aprobat candidatura n decembrie 1998.

Din cele 31 capitole ale aquisului comunitar, Capitolul 10 Impozitarea se refer la fiscalitatea ce trebuie s o urmeze Romnia pentru aderarea la UE.

1.2.2. Principiile fiscalitii

Codul fiscal prevede n titlul I, capitolul II, art. 3 la c impozitele i taxele se bazeaz pe urmtoarele principii:

a) neutralitatea msurilor fiscale n raport cu diferitele categorii de investitori i capitaluri, cu forma de proprietate, asigurnd condiii egale investitorilor, capitalului romn i strin;

b) certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care s nu conduc la interpretri arbitrare, iar termenele, modalitatea i sumele de plat s fie precis stabilite pentru fiecare pltitor, respectiv acetia s poat urmri i nelege sarcina fiscal ce le revine, precum i s poat determina influena deciziilor de management financiar asupra sarcinilor fiscale;

c) echitatea fiscal la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferit a veniturilor, n funcie de mrimea acestora;

d) eficiena impunerii prin asigurarea stabilitii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel nct aceste prevederi s nu conduc la efecte retroactive defavorabile pentru persoanele fizice i juridice, n raport cu impozitarea n vigoare la data adoptrii de ctre acestea a unor decizii constituionale majore.

1.2.3. Sistemul de impozite n Romnia

Bugetul general consolidat pentru perioada 01.01.2014 31.12.2014 se prezint astfel:

Tabel nr. 1 Realizri bugetul consolidatCategorie de venitMilioane lei% n PIB

Venituri fiscale total124.973,918,5%

Impozit pe profit, salarii, venit i ctiguri din capital din care:

- impozit pe profit

- impozit pe salarii i venit

- alte impozite pe venit, profit i ctiguri din capital Impozite i taxe pe properietate Impozite i taxe pe bunuri i servicii din care: - taxa pe valoarea adugat - accize

- alte impozite i taxe pe bunuri i servicii - taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizrii bunurilor sau pe desfurarea de activiti

Impozit pe comerul exterior (taxe vamale)Alte impozite i taxe fiscale37.376,212.237,723.691,81.446,66.185,180.352,250.878,524.094,82.589,12.789,9643417,55,5%1,8%

3,5%0,2%

0,9%11,9%

7,5%3,6%

0,4%

0,4%0,1%

0,1%

Categorie de cheltuieli

Cheltuieli totale277.898,333,6%

Cheltuieli curente din care:

- cheltuieli de personal

- bunuri i servicii

- dobnzi - subvenii Transferuri total

Cheltuieli aferente programelor cu finanare rambursabilCheltuieli de capital

Operaiuni financiare256.829,650.246,950.271,9

10.291,86.094,2138.3111.613,917.184,44.924,52.589,131,2%

7,5%5,9%

1,5%0,9%

15,3%0,1%

2,5%3,6%

0 %

Sursa: www.mfinante.roDin datele prezentate rezult c ponderea PIB n veniturile fiscale o deine impozitele pe bunuri i servicii (11,9%), urmate apoi de impozitul pe profit, salarii, venit i ctiguri din capital care are o pondere de 5,5%. Putem observa c ponderea impozitului pe comer exterior (taxe vamale) i alte impozite i taxe fiscale la 31.12.2014 n PIB este de 0,1%.

Referitor la cheltuieli, cea mia mare pondere n PIB de 31,2% o deine cheltuielile curente, urmate de transferuri (15,3%).1.2.4. Presiunea fiscal

Codul fiscal cu valabilitate de la 01 Ianuarie 2015 reglementeaz urmtoarele categorii de impozite i taxe:

a) impozitul pe profit;b) impozitul pe venit; venituri din activiti independente;

venituri din salarii;

venituri din cedarea folosinei bunurilor;

venituri din investiii;

venituri din pensii;

venituri din activiti agricole, sivicultur i piscicultur;

venituri din premii i din jocuri de noroc;

venituri din transferul proprietilor imobiliare din patrimoniu personal;

venituri din alte surse;

c) impozitul pe veniturile microntreprinderilor;d) impozitele pe veniturile obinute din Romnia de nerezideni;e) impozitul pe reprezentanele firmelor strine nfiinate n Romnia i impozitul pe reprezentanele firmelor strine nfiinate n Romnia;f) taxa pe valoarea adugat;g) accizele i alte taxe speciale;h) impozitele i taxele locale; impozitul i taxa pe cldiri;

impozitul i taxa pe teren; taxa asupra mijloacelor de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor i autorizaiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclam i publicitate; impozitul pe spectacole; taxa hotelier; taxe speciale; alte taxe locale.Presiunea fiscal este ct de apstoare sunt impozitele sau, altfel spus ct de mare este povara fiscal ce apas pe umerii contribuabililor.

Indicatorul prin care se cuantific presiunea fiscal este rata fiscalitii.

Nivelele la care se cuantific presiunea fiscal sunt:

la nivel global (naional);

la nivelul firmei;

la nivelul individului.

Ca formul general rata fiscalitii este un raport intre nivelul impozitelor la diferite nivele i la numitor se afl PIB, cifra de afaceri (valoarea adugat) sau veniturile individuale.

Prezentm n continuare modul de calcul al ratei fiscalitii la diferite nivele:

a) presiunea fiscal cuprinde la numrtor numai prelevrile fiscale la bugetul statului (la bugetul central i la bugetele locale)

b) presiunea fiscal global cuprinde la numrtor impozitele i taxele datorate bugetului central i bugetelor locale i aa-zisele cotizaii sociale, contribuiile la fondurile speciale;

c) rata fiscalitii lrgite cuprinde pe lng prelevrile de mai sus i deficitul bugetar;

d) rata fiscalitii nete se obine scznd din prelevrile obligatorii cheltuielile pe care statul le face n interesul contribuabililor sub form de prestaii sociale sau de alt natur i subveniile acordate agenilor economici;e) presiunea fiscal individual determinat ca raport ntre totalul prelevrilor obligatorii suportate de ctre un contribuabil i totalul veniturilor obinute de ctre acetia;

f) presiunea fiscal la nivelul agentului economic este calculat ca raport ntre plile obligatorii ctre stat i cifra de afaceri sau valoarea adugat la nivel de organizaie.Gestiunea fiscal se refer la un ansamblu de operaiuni care au ca obiect administrarea raporturilor obligatorii servicii financiar n relaia cu structurile ANAF, respectiv cu unitiile fiscale ale comunitilor locale i conceptul de gestiune fiscal l nelegem ca fiind managementul obligaiilor fiscale al datorilor pe care un cetean oarecare, membru al societii sau denumit contribuabil le care ctre stat.n cele ce urmeaz vom prezenta modul de calcul a presiunii fiscale la S.C. Saturn S.A. Alba Iulia n perioada 2012, 2013, 2014. Menionm c datele au fost preluate din balana analitic a conturilor, din contul de profit i pierderi. iar pentru valoarea adugat s-au efectuat calcule pe baza datelor din contul de profit i pierderi. Situaia impozitelor i contribuiilor n perioada 2012-2014 se prezint astfel:

Tabel nr. 2 Impozite i contribuii

- lei -IMPOZIT SAU CONTRIBUII201220132014

A Impozite:

- impozit pe profit157.755319.482351.352

- impozit pe salarii

- impozit i taxe locale133.371164.457146.011

- fondul de mediu7941.69720.966

- TVA de plat83.2211.771540.290

B. Contribuii

- contribuii la asigurri sociale (CAS)2.069.9542.496.8682.803.505

- contribuia la Casa de Sntate265.709316.396299.104

- contribuia la fondul de accidente42.870273.922312.388

- contribuia la inspecia muncii-26.36625.259

C. Cifra de afaceri 39.651.07748.617.3765.671.285

Vom calcula n continuare indicatorii presiunii fiscale la nivel de ntreprindere prin luarea n considerare la numitor a cifrei de afaceri rezultnd urmtoare:Tabel nr. 3 Indicatorii presiunii fiscale pe baza Cifrei de afaceri-%-

IndicatoriFormul de calcul201220132014

1.Ponderea impozitului pe profit

2.Ponderea impozitelor i taxelor locale

EMBED Equation.3

3.Ponderea fondurilor de mediu

Contribuii:

4. Contribuii la asigurri sociale (CAS)

5. Contribuia la Casa de sntate CASS

6. Contribuia la fondul de accidente

7. Contribuia la inspecia muncii

TOTAL impozite (1+2+3)

TOTAL Contribuii (4+5+6+7)

TOTAL impozite + contribuii302646840637164499523

Presiunea total

Surs: calcule realizate de autor pe baza situaiilor financiare ale SC Saturn SADin datele prezentate mai sus rezult c presiunea fiscal calculat ca raport ntre impozite i taxe i cifra de afaceri a luat valori n perioada analizat ntre 0,73% i 1,08% aceasta din cauz c impozitele pltite de societate sunt mici ca volum, societatea nregistrnd volume mici de profit. Constante sunt impozitele i taxele locale. Contribuiile raportate la cifra de afaceri nregistreaz ponderi cuprinse ntre 6,90% i 7,28% nregistrnd tendin de scdere datorit politicii statului de reducere a contribuiilor sociale.

Noi considerm fa de ali autori c taxa pe valoarea adugat nu trebuie cuprins n calculul presiunii fiscale deoarece pentru ntreprindere este un impozit indirect neutru.

Dac lum n calcul la determinarea presiunii fiscale la numitor valoarea adugat (din soldurile intermediare de gestiune) vom avea urmtoarele date.

Tabel nr. 4 Indicatorii presiunii fiscale pe baza Valorii adugate- %-IndicatoriFormul de calcul201220132014

Total impozite-291205525636518329

Total contribuii-273526335380803981194

Total impozite + contribuii-302646840637164499523

Valoarea adugat

-186360062285016727281632

Presiunea asupra impozitelor

Presiunea asupra contribuiilor

Presiunea total

Surs: calcule realizate de autor pe baza situaiilor financiare ale SC Saturn SA

Din datele de mai sus rezult c presiunea fiscal asupra valorii adugate nregistreaz valori ntre 16,24% i 17,78% cu tendin de scdere.

Dac determinm nivelul presiunii fiscale la nivel de angajat asupra ctigurilor salariale din datele prelucrate la S.C. Saturn S.A. rezult urmtoarele:

Tabel nr. 5 Indicatorii presiunii fiscale la nivel de salariat-%-Contribuia2011201220132014

%Suma%Suma%Suma%Suma

Fond de pensii9,5959,51119,51259,5137

Fond de omaj1819111111

Contribuie sntate6,5656,5766,5856,594

Impozit16103161021612616146

Salariu brut individual999117013131442

Presiunea contribuiilor asupra salariului brut0,16820,16750,16830,1678

Presiunea impozitului asupra salariului brut0,10310,08720,09600,1012

Contribuia fiscal + social asupra salariului brut0,27130,25470,26430,2691

Surs: calcule realizate de autor pe baza situaiilor financiare ale SC Saturn SA

Presiunea total asupra salariului brut a nregistrat din perioada 2011-2014 valori ntre 0,2713 (2011) i 0,2691 n 2014. Fa de cele prezentate mai sus rezult c presiunea fiscal indiferent de metoda de calcul este util la nivel de agent economic pentru a determina povara fiscal i a contribuiilor fa de valoarea adugat sau cifra de afaceri.

1.3. Cota unic. Principii. Modelul RomnescIdeea de cot unic nu este o noutate n teoria i practica impozitrii. nc din timpuri medievale au existat asemenea ncercri. n istoria contemporan printre primele jurisdicii din lume care au adoptat sistemul a fost Hong Kong n 1947. Datorit introducerii lui, Hong Kong nregistrat cea mai mare cretere economic din istoria sa, care a rezultat n venituri abundente pentru bugetul de stat, fiind nregistrate surplusuri bugetare pentru 27 de ani la rnd. Istoria cotei unice a continuat n Europa de est, unde n ultimii 15 ani a avut loc o adevrat revoluie fiscal. Estonia, ignornd recomandrile Fondului Monetar International, a fost prima ar din Europa de est care a adoptat n 1994 un sistem fiscal bazat pe o cot unic de 26%. Noul sistem a dat rezultate foarte bune la nivel macroeconomic: (Tulai C., Juhasz A., 2007) investiiile au crescut, s-au creat noi locuri de munc i a avut loc o important cretere economic.

Alte doua ri baltice au adoptat rapid cota unic: Lituania (15%) n 1994 i Letonia (33%) n 1995. Ambele au nregistrat creteri economice anuale de peste 5% n anii imediat urmtori introducerii noului sistem.

Astfel cele trei ri baltice au devenit un exemplu n transformarea unor economii centralizate n economii de pia liber i eficient, fiind acceptate n Uniunea European i cutate cu nverunare de ctre numeroi investitorii strini.

Modelul pur al cotei unice n viziunea lui Hall i Rabushka

La nivel teoretic, sistemul fiscal bazat pe cota unic i are rdcinile n scrierile printelui capitalismului Adam Smith. Cei care ns au aprofundat aceast tema au fost, profesorii americani Robert Hall i Alvin Rabushka de la Institutul Hoover. Ei au scris Cota unic, carte pe care magnatul media Steve Forbes o intitula Biblia cotei unice. Reforma fiscal propus de Hall i Rabushka are la baz o singur cot de impozitare pentru toate tipurile de venit i reprezint o schimbare fundamental n ceea ce privete modul de colectare a veniturilor din impozite de ctre stat.

Dei sistemul fiscal propus de profesorii Hall i Rabushka are abordri diferite privind impunerea veniturilor salariale i impunerea veniturilor din afaceri, el reprezint totui un sistem integrat. Nivelul cotei unice calculat de cei doi al n cazul economiei Statelor Unite ale Americii este de 19%.

Cota unic pentru veniturile corporaiilor nu reprezint n viziunea celor doi doar un nlocuitor al clasicului impozit pe profit, ci ea acoper toate tipurile de afaceri i nu doar profiturile societile comerciale. Chiar i impozitul pe dobnzi este trecut n aceast categorie, fa de abordarea clasic care l ncadra n aria impunerii veniturilor individuale.

ns pentru a clarifica mai bine modul n care cei doi autori au clasifica tipurile de impozit trebuie menionat c indiferent de categoria de venit asupra cruia se face impunerea el nu poate fi ncadrat dect n dou clase i anume: impozitul pe veniturile din afaceri i impozitul pe salarii (n aceast categorie fiind cuprinse i pensiile).

Dintre cele mai importante caracteristici ale sistemului fiscal bazat pe cota unic subliniate de ctre cei doi autori amintim:

Impoziteaz o dat i numai o dat un anumit fel de venit i ct mai apropiat de surs. Un exemplu elocvent amintit de cei doi profesori este cazul dividendelor i al ctigurilor de capital care sunt taxate odat la nivel de ntreprindere i apoi la nivelul acionarilor prin impozitul aplicat dividendelor. Tot n aceast categorie a fost inclus i impozitul pe dobnzi n cazul cruia dac exist exceptri pentru anumite tipuri de ctiguri de genul acesta, evitarea impunerii este posibil, innd doar de abilitatea contribuabilului.

Impunerea se face uniform la nivelul veniturilor, adic fr s existe diferenieri ntre diferitele tipuri de venit. Cu alte cuvinte indiferent dac este vorba de profitul companiilor sau de venitul personal taxarea trebuie s fie realizat cu aceeai cot. Sigura excepie pe care Rabushka i Hall o fac de la aceast regul este cea legat de deducerile personale n cazul celor cu venituri mici sau cu multe persoane n ntreinere. Aceasta genereaz oarecum o progresivitate n cazul veniturilor din salarii. n consecin anumite persoane cu venituri mici pot chiar s nu plteasc impozit pe salarii, iar persoanele cu venituri peste nivelul deducerilor pltesc impozit doar pentru ctigurile peste nivelul exceptat.

O alta caracteristic care merit a fi amintit este faptul c sistemul i propune n acelai timp o taxare a consumului. Explicaia este una ct se poate de simpl. La ndemna celor care dispun de lichiditi exist ntotdeauna doar dou opiuni: s foloseasc resursele bneti n scopuri consumiste sau s investeasc. Procesul investiional ntotdeauna are prioritate n faa consumului pentru c este singurul care poate genera cretere economic pe termen lung.

Aadar, un sistem fiscal ce are n centru cota unic este practic un sistem fiscal care folosete o sigur cot de impunere ce se aplic asupra veniturilor, dup scderea deducerilor personale. Asta nseamn c dac se trece de un anumit nivel, fiecare pltete aceeai proporie din veniturile realizate indiferent de mrimea acestora. Cu alte cuvinte se poate spune c avem de-a face cu o cot proporional, dar numai la veniturile mai mari dect deducerea personal.

De asemenea un astfel de sistem de impozitare poate descrie i un sistem care folosete o singur cota att pentru impunerea veniturilor persoanelor fizice ct i a celor juridice i chiar aceeai cot i pentru TVA.

Definirea impozitului pe veniturile salariale Impozitul pe veniturile salariale are drept scop impunerea unei pri importante din veniturile pltite de ctre angajatori salariailor. Acest impozit nu reprezint un sistem fiscal de sine stttor, dar este una dintre cele dou pri majore ale sistemului fiscal propus de cei doi profesori americani. Plile fcute de angajator la schemele de pensii fie ele private sau de stat precum i alte beneficii marginale oferite de ctre angajator angajailor nu sunt ncadrate n categoria veniturilor salariale. Cu alte cuvinte impozitul pe veniturile din pensii este pltit cnd salariatul devine pensionar i primete efectiv pensia, nu n momentul n care angajatorul pune de o parte bani pentru a pltii viitoarea pensie. Aadar n categoria veniturilor personale sunt incluse doar salariile i pensiile. Veniturile din dividende, ctiguri de capital i alte beneficii marginale obinute nu sunt incluse n categoria aceasta i nu sunt impozitate ca venituri personale deoarece se consider c ele sunt deja impozitate la nivel de ntreprindere. Pentru a genera un sistem progresiv doar veniturile ce depesc o anumit deducere personal sau familial sunt impozitate. Astfel rezult urmtoarea formul de calcul a impozitului pe venit:

Impozit pe venit= Cota unic x [ Salar sau pensie mai puin deducerea personal]Aadar tot ceea ce trebuie s fac pltitorul de impozit este s determine salariul fix, salariul variabil sau pensia mai puin deducerea personal sau familial care se calculeaz n funcie de starea civil i numrul de persoane n ntreinere. Rezultatul obinut trebuie nmulit cu cota unic de 19%, iar apoi se tine cont de reineri i rezult restul de plat. Conform profesorilor Alvin Rabushka i Robert Hall aceast operaiune este foarte uor de realizat de ctre 80% din populaia Statelor Unite ale Americii o dat pe an folosind formularul de mai jos.

Tabel nr. 6 Formular impozit pe veniturile din salariale

Impozitul pe veniturile salariale 1998

Nume PrenumeCNP

Adresa curenta (numele strzii i numrul incluznd i numrul de apartament)CNP soului/soiei

Oraul, localitatea, oficiul potal, statul i codul potalOcupaia

Ocupaia soului/soiei

1Salarii fixe i variabile1

2Pensii i venituri din pensionare2

3Venituri totale (linia 1 plus linia 2)3

4Deducerea personal4(a)

(a) o $16.500 pentru cei cstorii care completeaz mpreun

(b) o $9.500 pentru necstorii4(b)

(c) o $14.000 pentru o singura persoana dintr-o familie4(c)

5Numrul de persoane aflate n ntreinere fr so/soie5

6Deducerea personala pentru persoanele n ntreinere (linia 5 nmulit cu $4.500)6

7Totalul deduceri personale (linia 4 plus linia 6)7

8Total venituri impozabile (linia 3 minus linia 7 daca este pozitiv, altfel egal cu zero)8

9Impozitul (19% nmulit cu linia 8)9

10Impozitul reinut de angajator10

11Impozitul datorat (linia 9 minus linia 10, dac este pozitiv)11

12Impozitul de rambursat (linia 10 minus linia 9 dac este pozitiv)12

(Sursa: Hall Robert i Rabushka Alvin 2005: 11)Cealalt parte a profesionitilor liberi care sunt proprii lor angajai i nu funcioneaz n cadrul unei companii vor trebui s completeze formularul ce vizeaz impozitul pe veniturile din afaceri.

Se observ din formularul de mai sus c simplificarea fiscal pe care o propun cei doi profesori este evident. Din perspectiva altor economiti acest gen de simplificare nu este ns suficient, fiind din aceast cauz nejustificat. Murray Rothbard n articolul su numit The Case Against the Flat Tax ( Murray R., 1998), arat c atta timp ct se pstreaz deducerile acestea dau natere unei progresiviti, ceea ce nu justific nlocuirea sistemului progresiv cu unul proporional.

Definirea impozitului pe veniturile din afaceri

n ceea ce privete impozitarea veniturilor din afaceri, Rabushka i Hall au avut grij s includ toate celelalte categorii de venituri, altele dect salariile i pensiile, n categoria veniturilor supuse impunerii.

Scopul impozitului pe veniturilor din afaceri nu este acela al taxrii unei afaceri. Scopul este mai degrab acela de a colecta taxa pe care deintorii unei afaceri trebuie s o plteasc n funcie de venitul generat de o afacere. Impunerea veniturilor din afaceri ct mai aproape de surs are un singur obiectiv: evitarea uneia dintre cele mai grave scpri ale sistemului fiscal actual: veniturile trec prin foarte multe aa numite straturi fiscale putnd s beneficieze artificial de diferite deduceri, ceea ce duce n final la scderea venitului impozabil.

De asemenea impozitul pe veniturile realizate de persoanele cu activiti independente este foarte uor de determinat avnd n vedere c i n acest caz cota de impunere este cunoscut i e unic. (Rabushka A., Hall R., 2007)

n cazul impozitului pe veniturile din afaceri nu mai exist nici un fel de deduceri. De aceea cei doi autori consider c toate veniturile de genul dividendelor, a ctigurilor de capital, a dobnzilor nu mai trebuiesc impozitate, de vreme ce ele au fost supuse impunerii o dat. Astfel rezult un sistem fiscal mult simplificat.

Formula de calcul a impozitului pe veniturile din afaceri pe care cei doi o propun este urmtoarea:

Impozitul pe profit = Cota unic x [ Totalul veniturilor din vnzarea bunurilor

mai puin achiziiile sau intrrile de la alte firme

mai puin salariile i pensiile pltite muncitorilor

mai puin achiziiile de mijloace fixe ]

Se observ c n viziunea lui Hall i Rabushka achiziiile de mijloace fixe nu sunt supuse amortizrii, ele putnd fi considerate drept cheltuieli deductibile la nivelul ntregului cost de achiziie chiar din momentul intrrii lor n patrimoniul firmei. Deductibilitatea imediat a acestor cheltuieli ncurajeaz formarea capitalului i elimin posibilitatea deprecierii activelor dar i birocraia aferent unui proces de amortizare. (Grecu A., 2004)De asemenea se poate observa faptul c taxa se aeaz pe toate tipurile de venit pe care o afacere le genereaz mai puin veniturile de tip salarial sau pensii pe care le pltete angajatorul. Tipurile de venituri ce sunt taxate la nivelul unei afaceri sunt urmtoarele:

profiturile rezultate n urma exploatrii fabricii i a echipamentelor;

profiturile rezultate din licene, drepturi de autor, patente, secrete comerciale i altele asemenea;

profituri rezultate din eforturile de imagine, marketing i publicitate anterioare;

ctiguri ale conducerii executive i ali deintori ai companiei, precum i a angajailor care ctig mai puin dect contribuie;

ctigurile doctorilor, avocailor i ale altor profesioniti liberi care sunt organizai individual sau n parteneriat;

veniturile din cedarea folosinei bunurilor precum venituri din nchirierea apartamentelor sau ale altor bunuri imobiliare;

beneficii marginale oferite angajailor.

Modelul de calcul al impozitului pe veniturile din afaceri conform profesorilor Hall i Rabushka este prezentat n tabelul de mai jos.

Tabel nr. 7 Formular impozit pe veniturile din afaceriImpozitul pe veniturile din afaceri 1998

Numele companieiNumrul de identificare al angajatorului

Strada, numrulJude

Ora, stat i cod potalActivitatea principala

1Venituri brute din vnzare1

2Cheltuieli deductibile

(a) Achiziiile de bunuri, servicii i materiale2(a)

(b) Salarii variabile, salarii fixe i pensii2(b)

(c) Achiziiile de echipamente imobile i pmnt2(c)

3Total cheltuieli deductibile (suma linilor 2(a), 2(b) i 2(c))3

4Venitul impozabil (linia 1 minus linia 3)4

5Impozitul (19% din linia 4)5

6Report din 19976

7Dobnda plilor reportate (6% din linia 6)7

8Report din 1998 (linia 6 plus linia 7)8

9Impozitul datorat (linia 5 minus linia 8 daca este pozitiv)9

10Report pentru 1999 (linia 8 minus linia 5 daca este pozitiv)10

(Sursa: Hall Robert i Rabushka Alvin 2005: 16)Abordarea impozitrii veniturilor ntlnit n cazul Hall i Rabushka pleac chiar de la definirea i mprirea veniturilor n funcie de modul de fiscalizare al acestora. Astfel fa de legislaia actual romneasc diferena major este n special legat de ncadrarea tuturor veniturilor, mai puin a celor din salarii fie ele fixe sau variabile i pensii n categoria veniturilor din afaceri.

Chiar dac Alvin Rabushka i Robert E. Hall au fost primii care au pus fundamentele sistemelor fiscale bazate pe cota unic, dup ei numeroase universiti i institute celebre n domeniu au ntreprins diferite aciuni care au avut n vizor aceast problematic. Majoritatea studiilor i a cercetrilor ntreprinse i-au concentrat atenia asupra studierii efectelor posibile pe care acest sistem odat adoptat n anumite ri de pe glob l-ar putea avea i de asemenea asupra efectelor existente ale diferitelor state care folosesc n prezent cota unic. Amploarea deosebit pe care au luat-o studiile n zona cercetrii efectelor cotei unice se datoreaz pe de o parte controverselor pe aceast tema care se nasc permanent ntre teoreticienii i practicienii din domeniu, iar pe de alt parte de semnificativa extindere pe care cota unic a cunoscut-o n lume n ultimele dou decenii.

Avantajele i dezavantajele cotei unice

Exist dou argumente principale n favoarea cotei unice: cretere economic i echitate. Muli economiti susin aceast idee pentru c sistemul cu cote progresive i mari trateaz n mod discriminator contribuabilii, reduce ritmul de cretere economic, mpiedic formarea de noi locuri de munc i micoreaz veniturile.Aadar cota unic aduce beneficii majore economiei naionale printre care amintim:

Cretere economic mai accelerat: Cota unic ar putea duce la creterea numrului de locuri de munc, ncurajnd noi i noi investiii, cu efect pe termen lung asupra economiei.Creare de avuie naional: Conform economistului Dale Jorgenson, profesor la Harvard University, cota unic ar putea crete avuia naional. Aceasta ar fi posibil deoarece toate activele aductoare de venit ar crete ca valoare, de vreme ce cota unic ar mri venitul rmas dup impozitare, pe care aceste active l genereaz. Echitate: O cot unic ar trata contribuabilii n mod echidistant. Spre deosebire de sistemul progresiv, care face discriminri n funcie de surs, destinaie i nivel al veniturilor, cota unic trateaz toi contribuabili n mod egal, ndeplinind principiul conform cruia toi suntem egali n faa legii.Simplitate: Complexitatea este un impozit ascuns deoarece costurile aplicrii unui impozit global nsoit de progresivitate (cheltuieli cu avocai, contabili i alte resurse necesare pentru a respecta prevederile Codului Fiscal) sunt uneori deosebit de mari. Uneori chiar i experii n impozite i chiar contabilii fac greeli n calculul unui impozit prea complicat. O cot unic nu ar mai lsa dubii cu privire la modalitatea de impunere.

Competitivitate la nivel mondial: Dup ce n cele trei ri baltice, foste membre ale Uniunii Sovietice, respectiv n Lituania, Letonia i Estonia s-a introdus cota unic alturi de alte reforme ce au vizat liberalizarea pieei, economiile lor naionale au cunoscut o cretere semnificativ, iar tigrii baltici au devenit un model pentru majoritatea rilor din regiune.ntr-o lume globalizat, este normal ca fora de munc i capitalul s migreze spre a scpa de impozitele mari i mpovrtoare ctre economii cu o politic fiscal mai relaxat. De aceea multe naiuni ncearc s-i reformeze sistemul fiscal i s reduc impozitele i taxele.2

Un dezavantaj al cotei unice este legat de potenialul pericol de reducere al veniturilor la buget n cazul n care economia nu reacioneaz corect i prompt la relaxarea fiscal. Experienele celor care au introdus cota unic au infirmat aceast ameninare i mai mult dect att, veniturile la buget au crescut n mod considerabil n loc s se reduc.

Unii oponeni ai cotei unice consider c aceasta conduce la o competiie fiscal nesntoas ntre ri, care amplific migraia capitalului i a forei de munc. Cei care adopt cota unic devin, n viziunea unor specialiti, un nou tip de paradis fiscal. Un asemenea dezavantaj poate fi eliminat prin procedurii de armonizare care devin indispensabile n condiiile integrrii regionale i ale globalizrii.

Cota unic n Romnia Adoptarea cotei unice

n Romnia, ncepnd cu anul 2003, au avut loc dezbateri privind introducerea unei cote unice de impozitare. Argumentele au fost urmtoarele: s-ar putea scoate bani mai puini, ns de la mai muli contribuabili;

s-ar diminua veniturile din economia subteran;

s-ar aduce la buget circa 600700 miliarde lei, cu 10% mai mult dect se ncaseaz;

s-ar strnge taxele mai uor datorit simplificrii sistemului;

s-ar micora evaziunea;

cota unic ar diminua polarizarea social, oferind clasei de mijloc o ans de nmulire a afacerilor;

introducerea cotei unice n Slovacia, Rusia, Estonia i Lituania a avut rezultate spectaculoase.

Au fost i ali economiti i nu numai care au considerat cota unic inoportun din mai multe motive printre care:

marea majoritate a populaiei care are cota ntre 18% i 23%, va pierde o parte din salarii sau va ctiga foarte puin, iar persoanele cu venituri mari vor avea ctiguri mari;

n nici o ar membr UE nu se aplica cota unic.

La finele anului 2004 plenul Senatului a adoptat proiectul de Lege privind ordonana de guvern referitoare la introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Ministrul de finane, Ionu Popescu, a argumentat c reducerea fiscalitii contribuie la creterea economic i la stimularea investiiilor, i, implicit, la bunstarea angajailor.

Ministrul de finane, Ionu Popescu: "Salariaii au lefuri mai mari dac exist investiii, dac exist locuri de munc bine pltite, i asta o poate face doar un mediu de afaceri transparent i prietenos. Nu guvernul este cel care poate s dea salarii mari i s creeze locuri de munc. Ori msura pe care am luat-o noi este tocmai aceea de a sprijini mediul de afaceri".

Din 1 ianuarie 2005, n Romania a intrat n vigoare Ordonana de Urgen a Guvernului pentru modificarea i completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal care prevede introducerea cotei unice.

Ce a adus fiecruia cota unic de impozitare?

n funcie de tipul de venit pe care l obin i de modul n care i-au negociat salariile, romnii pot afla dac cota de impunere de 16% a venit cu mai muli bani sau, dimpotriv, cu pierderi. n mod evident, 16% nseamn mai puin i dect 18%, ct era n anul 2004 cota minim la impozitul pe salarii, i dect 40%, nivelul maxim la care aceasta urca.

Pentru salariai, schimbarea sistemului nu poate aduce astfel dect veti bune. Avantajul se concentreaz ns n zona salariilor mari.

Discrepanele sunt totui atenuate printr-o nou metod de acordare a deducerilor: regresiv, astfel nct cei cu venituri mici s nu piard, iar salariaii "de lux" s fie taxai prin absena unor astfel de faciliti.

Ctigul este simit clar de bugetari, dar i de angajaii care au tiut s i negocieze salariul brut cu angajatorul. Venit mare - ctig pe msur n urma reformei fiscale este regula i pentru profesiunile liberale, i pentru cei care obin venituri din drepturi de autor.

Romnia are ns, de mai muli ani, i altfel de angajai, pltii n forme care s evite fiscalitatea mpovrtoare a contractelor de munc. Mare parte a microntreprinderilor la nilelul anului 2005 au fost n realitate instrumente de plat ale salariului.Pentru proprietarii acestora, dublarea impozitului pe cifra de afaceri, de la 1,5%, la 3%, ca i a celui pe veniturile din dividende, de la 5% la 10% i apoi la 16% ridic serios problema trecerii n categoria pltitorilor de impozit pe profit (redus i el de la 25% la 16%). Varianta dorit atunci de Guvern, pentru a asigura creterea veniturilor bugetare, ar fi reorientarea ctre contractele de munc.

ansele unei astfel de migrri se reduc ns considerabil, n condiiile meninerii contribuiilor sociale la un nivel ridicat, dei i aici o oarecare relaxare se face resimit.

Impozitul de 16% aplicat pensiilor de peste 900 de lei a fcut ca potaul s lase mai muli bani i btrnilor cu pensii mari, n vreme ce programul de recalculare ar trebui sa rezolve discrepanele n cazul celor cu pensii mici, nedreptii de legislaia de pn acum.

n locul tranelor progresive de impunere aplicate n 2004: 18%, 23%, 28%, 34% i 40%, salariile cunosc o cot unic de impozitare de 16%. Aplicarea acestui nou sistem a condus la ctiguri importante pentru contribuabilii cu venituri ridicate, prin reducerea cotei marginale de impozitare de la 40% la doar 16%.

Astfel, dac la un salariu de 1000 de lei ctigul net din aplicarea cotei de 16% este de peste 30 de lei, la un salariu de 3000 de lei, ctigul din aplicarea cotei unice este de peste 300 de lei. Favorizai de aplicarea cotei unice au fost i contribuabilii cu mai multe locuri de munc sau bugetarii, al cror salariu este negociat ntotdeauna n sum brut.

n plus, contribuabilii care obin un salariu brut de pn la 1000 de lei au dreptul la o deducere personala de 250 de lei. Pentru fiecare persoan aflat n ntreinere, deducerea personal acordat angajatului va crete cu 100 de lei, fr s depeasc 650 de lei n total.

Pentru angajaii cu ctiguri de peste 1000 de lei, deducerea scade linear, astfel nct la 3000 de lei devine zero.

Pentru cei ce practica profesiuni liberale, adic medicii, avocaii, notarii, arhitecii, experii contabili sunt printre cei mai avantajai de noua fiscalitate, pentru ei n locul cotelor progresive, introducndu-se impozitul pe venit de 16%.

nd vine vorba despre veniturile din chirii, pn n 2004 se utiliza baremul cotelor progresive, cu cot anticipat de 15%. Deducerile erau de 30% pentru bunuri mobile i de 50% pentru bunuri imobile. n final impozitul pltit era de 20%. Acum cota de impozitare este de 16%, deducerea de 25% indiferent dac este vorba despre un bun mobil sau imobil, iar impozitul efectiv devine 12%.

Impozitul pe dividende de asemenea din 2006 a devenit i el 16%.

1.4. Principalele modificri fiscale n anul 2015 n Romnia Principale modificri i completri ale Codului fiscal 2015, aplicabile ncepnd cu anul 2015, sunt:Prin OUG 92/2014, au fost aprobate urmtoarele modificri/completri aplicabile din 13 februarie 2015:

Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reinerea la surs, cu o cot de 1% aplicat asupra tuturor sumelor ncasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc.

Veniturile din jocuri de noroc care depesc echivalentul a 15.000 euro se impoziteaz cu 16%, iar veniturile care depesc echivalentul a 100.000 euro se impoziteaz cu 25%.

pentru veniturile din jocuri de noroc se elimin suma reprezentnd venit impozabile (600 lei).

persoanele fizice care obin venituri ca urmare a participrii la jocuri de noroc la distan (on-line), slot-machine, lozuri i festivaluri de poker au obligaia de a depune declaraiaprivind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pn la data de 25 mai inclusiv a anului urmtor celui de realizare a venitului.Organul fiscal competent are obligaia de a stabili impozitul datorat, aferent venitului ncasat din jocurile de noroc, pe baza declaraiei privind venitul realizat din jocuri de noroc.

pentru veniturile din jocuri de noroc la distan (on-line), slot-machine, lozuri i festivaluri de poker, cotele de impunere sunt de: 1% pentru sumele de pn la echivalentul a 14.999 euro, 16% pentru sumele cuprinse ntre 15.00099.999 euro i 25% pentru sumele care depesc echivalentul a 100.000 euro.

Prin OUG 80/2014, au fost aprobate urmtoarele modificri/completri aplicabile din 1 ianuarie 2015 / 1 februarie 2015:ncepnd cu 1 ianuarie 2015 persoanele fizice care obtin venituri din activitati economice impozitate n sistem real (PFA) au obligatia de a completa un Registru de evidenta fiscala n vederea stabilirii venitului net anual impozabil.n domeniul TVA, de la 1 ianuarie 2015 intra n vigoare modificrile privind stabilirea locului taxarii cu TVA pentru serviciile de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si pentru serviciile furnizate pe cale electronica prestate catre un beneficiar persoana neimpozabila, locul taxarii cu TVA fiind n statul unde este stabilit beneficiarul persoana neimpozabila. Pentru simplificarea platii TVA prestatorii acestor servicii pot aplica regimul special prin care pot alege statul membru de nregistrare pentru plata TVA, n acest caz nemaiavnd obligatia sa se nregistraze n fiecare stat membru unde este stabilit beneficiarul serviciilor persoana neimpozabila. Prin acest regim special statul membru de nregistrare vireaza TVA-ul cuvenit fiecarui stat membru pentru serviciile de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune si serviciile furnizate pe cale electronica prestate catre un beneficiar persoana neimpozabila desfasurate pe teritoriul lor, pe baza decontului special de TVA n care prestatorul declara n euro suma TVA datorata fiecarui stat membru.ncepnd cu 1 februarie 2015, organul fiscal anuleaza din oficiu codul de TVA, n cazul societatilor pe actiuni sau n comandita pe actiuni daca administratorii si/sau persoana impozabila nsasi au nscrise n cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar n cazul societatilor cu raspundere limitata, in comandita simpla si n nume colectiv daca asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic si/sau administratorii si/sau persoana impozabila nsasi au nscrise n cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.De asemenea, ncepnd cu 1 februarie 2015, organul fiscal anuleaza din oficiu codul de TVA, daca societatea comerciala, supusa nmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si n termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala. n acest caz, renregistrarea n scopuri de TVA se face la solicitarea persoanei impozabile, daca nceteaza situatia care a condus la anulare. Renregistrarea n scopuri de TVA, dupa anularea codului de TVA n cazul persoanei impozabile declarata inactiva si sau a celei cu inactivitate temporara nscrisa n registrul comertului, nu se mai face din oficiu de organul fiscal ci la solicitarea persoanei impozabile, daca nceteaza situatia care a condus la anulare.ncepnd cu data de 1 ianuarie 2015 s-au adus completri articolului 160 privind taxarea inversa la livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit n Romnia. Astfel, persoana impozabila care obtine licenta de furnizare a energiei electrice n perioada 1 31 decembrie a unui an calendaristic trebuie sa depuna la organul fiscal, n perioada 1 20 ianuarie a anului calendaristic urmator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrica cumparata n perioada din luna decembrie n care a detinut licenta de furnizare, care este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate n anul calendaristic n care se depune aceasta declaratie. Furnizorul de energie electrica nu aplica taxare inversa daca n momentul livrarii beneficiarul care avea obligatia de a depune la organul fiscal declaratia pe propria raspundere privind consumul propriu neglijabil de energie electrica nu figureaza n Lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile pe propria raspundere pentru ndeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal publicata pe site-ul ANAF.n domeniul accizelor, ncepnd cu 1 ianuarie 2015 este aplicabil un nivel al accizelor stabilit n lei.

Prin OUG 8/2014, au fost aprobate urmtoarele modificri/completri aplicabile din 1 ianuarie 2015:

este introdus definitia serviciilor de telecomunicaii = serviciile avnd ca obiect transmiterea, emiterea i recepia de semnale, nscrisuri, imagini i sunete sau informaii de orice natur, prin cablu, radio, mijloace optice sau alte mijloace electromagnetice, inclusiv cedarea dreptului de utilizare a mijloacelor pentru astfel de transmisii, emiteri sau recepii. Serviciile de telecomunicaii cuprind, de asemenea, i furnizarea accesului la reeaua mondial de informaii;

din punct de vedere al TVA, locul de prestare a serviciilor ctre o persoan neimpozabil este locul unde beneficiarul este stabilit, i are domiciliul stabil sau reedina obinuit, n czui urmtoarelor servicii prestate ctre o persoan neimpozabil: serviciile de telecomunicaii, serviciile de radiodifuziune i televiziune, serviciile furnizate pe cale electronic. este introdus Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicaii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de ctre persoane impozabile nestabilite n Uniunea European Art. 152^4;

este introdus Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicaii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de ctre persoane impozabile stabilite n Uniunea European, dar ntr-un alt stat membru dect statul membru de consum Art. 152^5;

O persoan impozabil care nu este stabilit n Romnia conform art. 1251 alin. (2) i nici nregistrat n scopuri de TVA n Romnia conform art. 153 va solicita nregistrarea n scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operaiuni realizate pe teritoriul Romniei care dau drept de deducere a taxei, altele dect serviciile de transport i serviciile auxiliare acestora, scutite n temeiul art. 143 alin. (1) lit. c)m), art. 144 alin. (1) lit. c) i art. 1441, nainte de efectuarea respectivelor operaiuni, cu excepia situaiilor n care persoana obligat la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2)(6). 1.5. Fiscalitatea operaiunilor ageniilor economici aflai n lichidare sau insolven

Din punct de vedere fiscal, lichidarea societilor comerciale presupune calculul, nregistrarea i achitarea datoriilor ctre bugetul de stat, bugetul asigurrilor sociale de stat, precum i celorlalte obligaii sociale ctre alte fonduri.

Aspectele fiscale cele mai importante se refer la impozitul pe profit, impozitul pe dividende, taxa pe valoarea adugat i alte impozite i taxe, astfel:

a) impozitul pe profit se calculeaz asupra urmtoarelor elemente:

- profitului din rezultatul exerciiului n curs i profitului din lichidare;

- impozitul asupra capitalului social majorat prin utilizarea unor elemente de capitaluri proprii (rezerva din reevaluare, diferene din conversie monetar nregistrate la alte rezerve, rezerve legale etc.) constituite din profitul brut;

- elementelor de capitaluri proprii (activ net) constituite din profitul brut (rezerve legale, faciliti privind reducerea impozitului aferent profitului reinvestit);

- provizioanelor pentru riscuri i cheltuieli deductibile constituite potrivit legislaiei fiscale;

- ctigurilor sau veniturilor recunoscute direct ca active nete sau capitaluri proprii (diferene din reevaluare, diferene de curs valutar din evaluarea disponibilitilor n valut, subvenii pentru investiii etc).

n ceea ce privete profitul impozabil n cazul lichidarii, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Titlul II, pct. 81-82, acesta se calculeaz ca diferena ntre veniturile i cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, calculate cumulat de la nceputul anului fiscal, lundu-se n calcul: profitul din lichidarea patrimoniului; sumele din anularea provizioanelor; sumele nregistrate n conturi de capitaluri proprii constituite din profitul brut i care nu au fost impozitate la data constituirii; alte elemente similare veniturilor i cheltuielilor.

n cazul n care, n declaraia deimpozitpe profit aferenta anului anterior lichidrii, contribuabilul a inregistrat pierdere fiscal, aceasta se va recupera din profitul impozabil calculat cu ocazia lichidrii.

La calculul impozitului pe profit datorat de contribuabilii care i nceteaza existena n urma operaiunilor de lichidare nu sunt impozitate:

- rezervele constituite din profitul net

- sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit, repartizate ca surse proprii de finanare pe parcursul perioadei de funcionare, potrivit legii,

- rezervele constituite din diferene de curs favorabile capitalului social n devize sau din evaluarea disponibilului n devize, n conformitate cu actele normative n vigoare, daca legea nu prevede altfel.

b) impozitul pe dividende, se determin, reine i vireaz att pentru elementele de capitaluri proprii (activ net) pentru care nu sa calculat impozit pe profit, ct i pentru elementele de capitaluri proprii constituite din profitul net cum ar fi: rezerva statutar, alte rezerve legale, profitul net realizat n exerciiile precedente a crui repartizare a fost amnat, etc. Potrivit art. 27 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, distribuirea de active ctre o persoan juridic romn ctre participanii si fie sub form de dividend, fie ca urmare a operaiunii de lichidare, se trateaz ca transfer impozabil.

c) taxa pe valoarea adaugat (TVA) se calculeaz asupra activelor reale vndute la lichidare, precum i asupra activelor distribuite acionarilor sau asociailor n legtur cu dizolvarea sau lichidarea.

Conform art. 128 alin. (5) din Codul fiscal, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile ctre asociaii sau acionarii si, inclusiv o distribuire de bunuri legat de lichidarea sau de dizolvarea far lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevzut la alin. (7) al acestui articol, constituie livrare de bunuri efectuat cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau parial.

d) alte impozite, taxe i contribuii, n special sociale, datorate la lichidare.

Fa de structurile prezentate mai sus, reglementrile contabile i fiscale din ara noastr prevd o serie de elemente de detaliu cum sunt:

- n conformitate cu prevederile art. 27 din Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare i ale Legii societilor comerciale nr. 31/1990, republicat, cu modificrile i completril ulterioare, dac lichidarea se prelungete peste durata unui exerciiu financiar, lichidatorii sunt obligai sa ntocmeasc situaiile financiare anuale ale societilor comerciale care i nceteaz activitatea;

- societile care se afl n lichidare trebuie s depun n mod obligatoriu declaraiile (de impozit, asigurri de sntate, fond omaj etc), precum i decontul de TVA la termenele stabilite de reglementrile legale . Capitolul 2IMPOZITELE DIRECTE PREVZUTE DE

CODUL FISCAL

Lucia Risti definete impozitul astfel: o form de prelevare obligatorie i necondiionat, cu titlu definitiv la dispoziia statului, a unei pri din veniturile i averea persoanelor fizice i/sau juridice, n vederea satisfacerii nevoilor de neles general al societii.

O alt definiie a impozitelor este urmtoarea: impozitele reprezint forma de prelevare a unei pri din venitul sau averea unei persoane fizice sau juridice, care are caracter obligatoriu, este efectuat cu titlu nerambursabil i fr contraprestaie direct i n cuantum egal din partea statului.

2.1. Impozitul pe profit

Impozitele reprezint forma de prelevare a unei pri din venitul sau averea unei persoane fizice sau juridice, care are caracter obligatoriu, este efectuat cu titlu nerambursabil i fr contraprestaie direct i n cuantum egal din partea statului.n sens scriptic, profitul se determin ca diferen ntre veniturile (mai mari) i cheltuieli (mai mici) pe care le realizeaz unitatea economic, ntr-o anumit perioad de timp luni, trimestre, semestre, ani n funcie de intervalul n care se face analiza. Veniturile se refer la cele obinute din vnzarea produselor, executarea de lucrri i prestarea de servicii, iar cheltuielile se refer a cele ocazionate de realizarea veniturilor.

Mihaela Onofrei arat c profitul ndeplinete urmtoarele funcii:

indicator sintetic de apreciere a eficienei capitalurilor i a desfurrii activitii;

surs de autofinanare;

prghie de cointeresare a acionarilor i asociailor, a proprietarilor individuali i a salariailor;

surs de acoperire a capitalurilor mprumutate;

surs important de alimentare a bugetului public naional;

mijloc de control asupra gestiunii economice i financiareGheorghe Bistriceanu definete profitul ca fiind categorie economic proprie economiei de pia. Ctigul, avantajul obinut de o persoan fizic sau juridic sub form bneasc dintr-o activitate economic, din executarea de lucrri sau prestarea de servicii, peste nivelul costurilor. Profitul se determin ca diferen ntre ncasri i cheltuieli sau ca diferen ntre preul cu ridicata i costul produsului, lucrrii sau serviciului + TVA (acciza).CAP. 1 Dispoziii generaleART. 13ContribuabiliSunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmtoarele persoane, denumite n continuare contribuabili:

a) persoanele juridice romne;

b) persoanele juridice strine care desfoar activitate prin intermediul unui sediu/mai multor sedii permanente n Romnia; (n vigoare de la 1 iulie 2013) c) persoanele juridice strine i persoanele fizice nerezidente care desfoar activitate n Romnia ntr-o asociere cu sau fr personalitate juridic; d) persoanele juridice strine care realizeaz venituri din/sau n legtur cu proprieti imobiliare situate n Romnia sau din vnzarea/cesionarea titlurilor de participare deinute la o persoan juridic romn;

e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romne, pentru veniturile realizate att n Romnia ct i n strintate din asocieri fr personalitate juridic; n acest caz, impozitul datorat de persoana fizic se calculeaz, se reine i se vars de ctre persoana juridic romn.

f) persoanele juridice cu sediul social n Romnia, nfiinate potrivit legislaiei europene.

ART. 14Sfera de cuprindere a impozituluiImpozitul pe profit se aplic dup cum urmeaz:

a) n cazul persoanelor juridice romne i al persoanelor juridice cu sediul social n Romnia, nfiinate potrivit legislaiei europene, asupra profitului impozabil obinut din orice surs, att din Romnia, ct i din strintate;

b) n cazul persoanelor juridice strine care desfoar activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente n Romnia, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent, respectiv asupra profitului impozabil determinat la nivelul sediului permanent desemnat s ndeplineasc obligaiile fiscale; (n vigoare de la 1 iulie 2013)

c) n cazul persoanelor juridice strine i persoanelor fizice nerezidente care desfoar activitate n Romnia ntr-o asociere cu sau fr personalitate juridic, asupra prii din profitul impozabil al asocierii care se atribuie fiecrei persoane;

d) n cazul persoanelor juridice strine care realizeaz venituri din/sau n legtur cu proprieti imobiliare situate n Romnia sau din vnzarea/cesionarea titlurilor de participare deinute la o persoan juridic romn, asupra profitului impozabil aferent acestor venituri;

e) n cazul persoanelor fizice rezidente asociate cu persoane juridice romne care realizeaz venituri att n Romnia, ct i n strintate, din asocieri fr personalitate juridic, asupra prii din profitul impozabil al asocierii atribuibile persoanei fizice rezidente.

ART. 15Scutiri(1) Sunt scutii de la plata impozitului pe profit urmtorii contribuabili:

a) trezoreria statului;

b) instituiile publice, pentru fondurile publice, inclusiv pentru veniturile proprii i disponibilitile realizate i utilizate potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanele publice, cu modificrile ulterioare, i Legii nr. 273/2006 privind finanele publice locale, cu modificrile i completrile ulterioare, dac legea nu prevede altfel;

b^1) persoanele juridice romne care pltesc impozitul pe veniturile microntreprinderilor, n conformitate cu prevederile cuprinse n titlul IV^1;

d) fundaiile romne constituite ca urmare a unui legat; f) cultele religioase, pentru: venituri obinute din producerea i valorificarea obiectelor i produselor necesare activitii de cult, potrivit legii, venituri obinute din chirii, alte venituri obinute din activiti economice, venituri din despgubiri n form bneasc, obinute ca urmare a msurilor reparatorii prevzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiia ca sumele respective s fie utilizate, n anul curent i/sau n anii urmtori, pentru ntreinerea i funcionarea unitilor de cult, pentru lucrri de construcie, de reparaie i de consolidare a lcaurilor de cult i a cldirilor ecleziastice, pentru nvmnt, pentru furnizarea, n nume propriu i/sau n parteneriat, de servicii sociale, acreditate n condiiile legii, pentru aciuni specifice i alte activiti nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioas i regimul general al cultelor;

g) instituiile de nvmnt particular acreditate, precum i cele autorizate, pentru veniturile utilizate, n anul curent sau n anii urmtori, potrivit Legii nvmntului nr. 84/1995, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare i Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 174/2001*) privind unele msuri pentru mbuntirea finanrii nvmntului superior, cu modificrile ulterioare; h) asociaiile de proprietari constituite ca persoane juridice i asociaiile de locatari recunoscute ca asociaii de proprietari, potrivit Legii locuinei nr. 114/1996, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, pentru veniturile obinute din activiti economice i care sunt sau urmeaz a fi utilizate pentru mbuntirea utilitilor i a eficienei cldirii, pentru ntreinerea i repararea proprietii comune;

i) Fondul de garantare a depozitelor n sistemul bancar, constituit potrivit legii;

j) Fondul de compensare a investitorilor, nfiinat potrivit legii;

k) Banca Naional a Romniei;

l) Fondul de garantare a pensiilor private, nfiinat potrivit legii.

(2) Organizaiile nonprofit, organizaiile sindicale i organizaiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmtoarele tipuri de venituri:

a) cotizaiile i taxele de nscriere ale membrilor;

b) contribuiile bneti sau n natur ale membrilor i simpatizanilor;

c) taxele de nregistrare stabilite potrivit legislaiei n vigoare;

d) veniturile obinute din vize, taxe i penaliti sportive sau din participarea la competiii i demonstraii sportive;

e) donaiile i banii sau bunurile primite prin sponsorizare;

f) dividendele i dobnzile obinute din plasarea disponibilitilor rezultate din venituri scutite;

g) veniturile pentru care se datoreaz impozit pe spectacole;

h) resursele obinute din fonduri publice sau din finanri nerambursabile;

i) veniturile realizate din aciuni ocazionale precum: evenimente de strngere de fonduri cu tax de participare, serbri, tombole, conferine, utilizate n scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

j) veniturile excepionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate n proprietatea organizaiilor nonprofit, altele dect cele care sunt sau au fost folosite ntr-o activitate economic;

k) veniturile obinute din reclam i publicitate, realizate de organizaiile nonprofit de utilitate public, potrivit legilor de organizare i funcionare, din domeniul culturii, cercetrii tiinifice, nvmntului, sportului, sntii, precum i de camerele de comer i industrie, organizaiile sindicale i organizaiile patronale;

l) sumele primite ca urmare a nerespectrii condiiilor cu care s-a fcut donaia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective s fie utilizate de ctre organizaiile nonprofit, n anul curent sau n anii urmtori, pentru realizarea scopului i obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, dup caz;

m) veniturile realizate din despgubiri de la societile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele dect cele care sunt utilizate n activitatea economic;

n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

(3) Organizaiile nonprofit, organizaiile sindicale i organizaiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit i pentru veniturile din activiti economice realizate pn la nivelul echivalentului n lei a 15.000 euro, ntr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevzut la alin. (2). Organizaiile prevzute n prezentul alineat datoreaz impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele dect cele prevzute la alin. (2) sau n prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, dup caz.

(4) Prevederile alin. (2) i (3) sunt aplicabile i persoanelor juridice care sunt constituite i funcioneaz potrivit Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole i celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 i ale Legii nr.169/1997, cu modificrile i completrile ulterioare.

ART. 16Anul fiscal(1) Anul fiscal este anul calendaristic.

(2) Cnd un contribuabil se nfiineaz sau nceteaz s mai existe n cursul unui an fiscal, perioada impozabil este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.

(3) Prin excepie de la prevederile alin. (1), contribuabilii care au optat, n conformitate cu legislaia contabil n vigoare, pentru un exerciiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal s corespund exerciiului financiar. Primul an fiscal modificat include i perioada anterioar din anul calendaristic cuprins ntre 1 ianuarie i ziua anterioar primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentnd un singur an fiscal. Contribuabilii comunic organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal, cu cel puin 30 de zile calendaristice nainte de nceputul anului fiscal modificat.

ART. 17Cotele de impozitareCota de impozit pe profit care se aplic asupra profitului impozabil este de 16%, cu excepiile prevzute la art. 38.ART. 18Impozit minim(1)Contribuabilii care desfoar activiti de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaz aceste venituri n baza unui contract de asociere, i n cazul crora impozitul pe profit datorat pentru activitile prevzute n acest articol este mai mic dect 5% din veniturile respective sunt obligai la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri nregistrate.CAP. 2 Calculul profitului impozabilART. 19Reguli generale(1) Profitul impozabil se calculeaz ca diferen ntre veniturile realizate din orice surs i cheltuielile efectuate n scopul realizrii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile i la care se adaug cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau n calcul i alte elemente similare veniturilor i cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

(2) Metodele contabile, stabilite prin reglementri legale n vigoare, privind ieirea din gestiune a stocurilor sunt recunoscute la calculul profitului impozabil, cu excepia cazului prevzut la alin. (3). Metodele contabile de evaluare a stocurilor nu se modific n cursul anului fiscal.

(3) Contribuabilii care au optat pn la data de 30 aprilie 2005 inclusiv, conform prevederilor legale, pentru impunerea veniturilor aferente contractelor de vnzare cu plata n rate, pe msur ce ratele devin scadente, beneficiaz n continuare de aceast facilitate pe durata derulrii contractelor respective; cheltuielile corespunztoare sunt deductibile la aceleai termene scadente, proporional cu valoarea ratei nregistrate n valoarea total a contractului.

(4) n cazul contribuabililor care desfoar activiti de servicii internaionale, n baza conveniilor la care Romnia este parte, veniturile i cheltuielile efectuate n scopul realizrii acestora sunt luate n calcul la determinarea profitului impozabil, potrivit unor norme speciale stabilite n conformitate cu reglementrile din aceste convenii.

(5) Tranzaciile ntre persoane afiliate se realizeaz conform principiului preului pieei libere, potrivit cruia tranzaciile ntre persoanele afiliate se efectueaz n condiiile stabilite sau impuse care nu trebuie s difere de relaiile comerciale sau financiare stabilite ntre ntreprinderi independente. La stabilirea profiturilor persoanelor afiliate se au n vedere principiile privind preurile de transfer.

(6) n scopul determinrii profitului impozabil, contribuabilii sunt obligai s evidenieze n registrul de eviden fiscal veniturile impozabile realizate din orice surs, ntr-un an fiscal, potrivit alin. (1), precum i cheltuielile efectuate n scopul realizrii acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative n vigoare, potrivit art. 21.

ART. 19^1Deduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare1) La calculul profitului impozabil, pentru activitile de cercetare-dezvoltare se acord urmtoarele stimulente fiscale:

a) deducerea suplimentar la calculul profitului impozabil, n proporie de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activiti; deducerea suplimentar se calculeaz trimestrial/anual; n cazul n care se realizeaz pierdere fiscal, aceasta se recupereaz potrivit dispoziiilor art. 26;

b) aplicarea metodei de amortizare accelerat i n cazul aparaturii i echipamentelor destinate activitilor de cercetare-dezvoltare.

(2) n aplicarea prevederilor prezentului articol se elaboreaz norme privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, aprobate prin ordin comun al ministrului finanelor publice i al ministrului educaiei, cercetrii i inovrii.

(3) Stimulentele fiscale se acord pentru activitile de cercetare-dezvoltare care conduc la obinerea de rezultate ale cercetrii, valorificabile de ctre contribuabili, efectuate att pe teritoriul naional, ct i n statele membre ale Uniunii Europene sau n statele care aparin Spaiului Economic European.

(4) Activitile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie s fie din categoriile activitilor de cercetare aplicativ i/sau de dezvoltare tehnologic, relevante pentru activitatea industrial sau comercial desfurat de ctre contribuabili.

(5) Stimulentele fiscale se acord separat pentru activitile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfurat.

ART. 19^3Regulifiscale pentru contribuabilii care aplic reglementrile contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiarContribuabilii care aplic reglementrile contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar pentru determinarea profitului impozabil vor avea n vedere i urmtoarele reguli:

a) pentru sumele nregistrate n rezultatul reportat din provizioane specifice, ca urmare a implementrii reglementrilor contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar ca baz a contabilitii, se aplic urmtorul tratament fiscal:

1. sumele nregistrate n soldul creditor al contului Rezultatul reportat din provizioane specifice, reprezentnd diferenele dintre valoarea provizioanelor specifice determinate la data de 31 decembrie 2011 potrivit Regulamentului Bncii Naionale a Romniei nr. 3/2009 privind clasificarea creditelor i plasamentelor, precum i constituirea, regularizarea i utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, cu modificrile i completrile ulterioare, i ajustrile pentru depreciere, evideniate la data de 1 ianuarie 2012 potrivit Standardelor internaionale de raportare financiar, aferente elementelor pentru care au fost constituite respectivele provizioane specifice, sunt tratate ca rezerve, acestea urmnd s fie impozitate potrivit art. 22 alin. (5);

2. sumele nregistrate n soldul debitor al contului Rezultatul reportat din provizioane specifice, reprezentnd diferenele dintre valoarea provizioanelor specifice determinate la data de 31 decembrie 2011 potrivit Regulamentului Bncii Naionale a Romniei nr. 3/2009, cu modificrile i completrile ulterioare, i ajustrile pentru depreciere, evideniate la data de 1 ianuarie 2012 potrivit Standardelor internaionale de raportare financiar, aferente elementelor pentru care au fost constituite respectivele provizioane specifice, reprezint elemente similare cheltuielilor, n mod ealonat, n trane egale, pe o perioad de 3 ani;

b) pentru sumele nregistrate n rezultatul reportat provenit din actualizarea cu rata inflaiei, ca urmare a implementrii reglementrilor contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar ca baz a contabilitii, se aplic urmtorul tratament fiscal:

1. sumele brute nregistrate n creditul contului rezultatul reportat, provenite din actualizarea cu rata inflaiei a mijloacelor fixe amortizabile i a terenurilor, sunt tratate ca rezerve i impozitate potrivit art. 22 alin. (5), cu condiia evidenierii n soldul creditor al acestuia, analitic distinct;

1^1. n situaia n care sumele brute nregistrate n creditul contului rezultatul reportat, provenite din actualizarea cu rata inflaiei a mijloacelor fixe amortizabile i a terenurilor, nu sunt meninute n soldul creditor al acestuia, analitic distinct, sumele respective se impoziteaz astfel:

a) sumele care au fost anterior deduse se impoziteaz la momentul utilizrii potrivit art. 22 alin. (5); diminuarea soldului creditor al contului rezultatul reportat, analitic distinct, n care sunt nregistrate sumele din actualizarea cu rata inflaiei a mijloacelor fixe amortizabile i a terenurilor cu sumele rezultate din actualizarea cu rata inflaiei a amortizrii mijloacelor fixe, se consider utilizare a rezervei;

b) sumele care sunt deduse ulterior prin intermediul amortizrii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate i/sau casate se impoziteaz concomitent cu deducerea amortizrii fiscale, respectiv la momentul scderii din gestiune a mijloacelor fixe i terenurilor, dup caz;

2. sumele nregistrate n creditul contului rezultatul reportat din actualizarea cu rata inflaiei a activelor, cu excepia actualizrii cu rata inflaiei a mijloacelor fixe amortizabile i a terenurilor, nu reprezint elemente similare veniturilor;

3. sumele nregistrate n debitul contului rezultatul reportat din actualizarea cu rata inflaiei a pasivelor, cu excepia actualizrii cu rata inflaiei a amortizrii mijloacelor fixe, nu reprezint elemente similare cheltuielilor; c) pentru sumele nregistrate n rezultatul reportat provenit din alte ajustri, ca urmare a implementrii reglementrilor contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar ca baz a contabilitii, cu excepia sumelor care provin din provizioane specifice i a sumelor care provin din actualizarea cu rata inflaiei, se aplic urmtorul tratament fiscal:

1. sumele care provin din anularea unor cheltuieli pentru care s-a acordat deducere reprezint elemente similare veniturilor;

2. sumele care reprezint elemente de natura veniturilor nregistrate suplimentar, potrivit reglementrilor contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar, reprezint elemente similare veniturilor;

3. sumele care reprezint elemente de natura cheltuielilor nregistrate suplimentar, potrivit reglementrilor contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar, sunt considerate elemente similare cheltuielilor numai dac acestea sunt deductibile n conformitate cu prevederile art. 21;

4. sumele care provin din anularea unor cheltuieli pentru care nu s-a acordat deducere nu reprezint elemente similare veniturilor;

5. sumele care provin din anularea unor venituri care au reprezentat venituri neimpozabile nu reprezint elemente similare cheltuielilor;

d) n cazul n care n rezultatul reportat provenit din alte ajustri, ca urmare a implementrii reglementrilor contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar ca baz a contabilitii, se nregistreaz sume care provin din retratarea unor provizioane, altele dect cele prevzute la lit. a), sumele care provin din anularea provizioanelor care au reprezentat cheltuieli nedeductibile nu reprezint elemente similare veniturilor, iar sumele rezultate din introducerea provizioanelor conform reglementrilor contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar nu reprezint elemente similare cheltuielilor.

ART. 19^4Scutirea de impozit a profitului reinvestit (n vigoare din 1 iulie 2014)(1)Profitul investit n echipamente tehnologice - maini, utilaje i instalaii de lucru - astfel cum sunt prevzute n subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea i duratele normale de funcionare a mijloacelor fixe, folosite n scopul desfurrii activitii economice, este scutit de impozit.

(2)Profitul investit potrivit alin. (1) reprezint soldul contului de profit i pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la nceputul anului, n anul punerii n funciune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferent investiiilor realizate se acord n limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiv.

(3)Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, n aplicarea facilitii se ia n considerare profitul contabil brut nregistrat ncepnd cu data de 1 iulie 2014 i investit n activele menionate la alin. (1) produse i/sau achiziionate i puse n funciune dup aceeai dat.

(4)Pentru contribuabilii care au obligaia de a plti impozit pe profit trimestrial, n situaia n care se efectueaz investiii n trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la nceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.

(5)n cazul contribuabililor prevzui la art. 112^1care devin pltitori de impozit pe profit n conformitate cu prevederile art. 112^6, pentru aplicarea facilitii se ia n considerare profitul contabil brut cumulat de la nceputul anului investit n echipamentele tehnologice menionate la alin. (1), puse n funciune ncepnd cu trimestrul n care acetia au devenit pltitori de impozit pe profit.

(6)Scutirea se calculeaz trimestrial sau anual, dup caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puin partea aferent rezervei legale, se repartizeaz la sfritul exerciiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pn la concurena profitului contabil nregistrat la sfritul exerciiului financiar. n cazul n care la sfritul exerciiului financiar se realizeaz pierdere contabil nu se efectueaz recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaz la rezerve suma profitului investit.

(7)Pentru echipamentele tehnologice prevzute la alin. (1), care se realizeaz pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acord pentru investiiile puse n funciune parial n anul respectiv, n baza unor situaii pariale de lucrri.

(8)Prevederile alin. (1) se aplic pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.

(9)Contribuabilii care beneficiaz de prevederile alin. (1) au obligaia de a pstra n patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puin o perioad egal cu jumtate din durata de utilizare economic, stabilit potrivit reglementrilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. n cazul nerespectrii acestei condiii, pentru sumele respective se recalculeaz impozitul pe profit i se percep creane fiscale accesorii potrivit Codului de procedur fiscal, de la data aplicrii facilitii, potrivit legii. n acest caz, contribuabilul are obligaia depunerii declaraiei fiscale rectificative. Nu intr sub incidena acestor prevederi echipamentele tehnologice care se nscriu n oricare dintre urmtoarele situaii:

a)sunt transferate n cadrul operaiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;

b)sunt nstrinate n procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;

c)sunt distruse, pierdute sau furate, n condiiile n care aceste situaii sunt demonstrate sau confirmate n mod corespunztor de contribuabil. n cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstreaz furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

(10)Prin excepie de la prevederile art. 24 alin. (6) lit. b), contribuabilii care beneficiaz de prevederile alin. (1) nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerat pentru echipamentele tehnologice respective.

(11)Contribuabilii care intr sub incidena prevederilor art. 16 alin. (3) aplic prevederile prezentului articol n mod corespunztor pentru anul fiscal modificat.

(12)Rezerva constituit potrivit alin. (6) nu intr sub incidena prevederilor art. 22 alin. (6), urmnd s se impoziteze la momentul utilizrii sub orice form, precum i n cazul operaiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, dac societatea beneficiar nu preia aceast rezerv.

(13)Prevederile prezentului articol se aplic pentru profitul reinvestit n echipamentele tehnologice produse i/sau achiziionate dup 1 iulie 2014 i puse n funciune pn la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

ART. 20Venituri neimpozabileUrmtoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:

a) dividendele primite de la o persoan juridic romn sau de la o persoan juridic strin pltitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit, situat ntr-un stat ter, astfel cum acesta este definit la art. 20^1 alin. (3) lit. c), cu care Romnia are ncheiat o convenie de evitare a dublei impuneri, dac persoana juridic romn care primete dividendele deine, la persoana juridic romn sau la persoana juridic strin din statul ter, la data nregistrrii acestora potrivit reglementrilor contabile, pe o perioad nentrerupt de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende;

b) diferenele favorabile de valoare a titlurilor de participare, nregistrate ca urmare a ncorporrii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se dein titluri de participare. Acestea sunt impozabile la data cesionrii, transmiterii cu titlu gratuit, retragerii capitalului social sau lichidrii persoanei juridice la care se dein titlurile de participare, cu excepia celor aferente titlurilor de participare pentru care sunt ndeplinite condiiile prevzute la lit. e) i h);

c) veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile, veniturile din restituirea ori anularea unor dobnzi i/sau penaliti de ntrziere pentru care nu s-a acordat deducere, precum i veniturile reprezentnd anularea rezervei nregistrate ca urmare a participrii n natur la capitalul altor persoane juridice; d) veniturile neimpozabile, prevzute expres n acorduri i memorandumuri aprobate prin acte normative;

e) veniturile din vnzarea/cesionarea titlurilor de participare deinute la o persoan juridic romn sau la o persoan juridic strin situat ntr-un stat cu care Romnia are ncheiat o convenie de evitare a dublei impuneri, dac la data vnzrii/cesionrii inclusiv contribuabilul deine pe o perioad nentrerupt de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare. Nu intr sub incidena acestor prevederi veniturile din vnzarea/cesionarea titlurilor de participare deinute la o persoan juridic romn de o persoan juridic rezident ntr-un stat cu care Romnia nu are ncheiat convenie de evitare a dublei impuneri;

f) veniturile din impozitul pe profit amnat determinat i nregistrat de ctre contribuabilii care aplic reglementrile contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar;

g) veniturile reprezentnd modificarea valorii juste a investiiilor imobiliare/activelor biologice, ca urmare a evalurii ulterioare utiliznd modelul bazat pe valoarea just de ctre contribuabilii care aplic reglementrile contabile conforme cu Standardele internaionale de raportare financiar. Aceste sume sunt impozabile concomitent cu deducerea amortizrii fiscale, respectiv la momentul scderii din gestiune a acestor investiii imobiliare/active biologice, dup caz;

h) veniturile din lichidarea unei alte persoane juridice romne sau unei persoane juridice strine situate ntr-un stat cu care Romnia are ncheiat o convenie de evitare a dublei impuneri, dac la data nceperii operaiunii de lichidare, potrivit legii, contribuabilul deine pe o perioad nentrerupt de 1 an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice supuse operaiunii de lichidare.

ART. 21Cheltuieli(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate n scopul realizrii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative n vigoare.

(2) Sunt cheltuieli efectuate n scopul realizrii de venituri i:

a) cheltuielile cu achiziionarea ambalajelor, pe durata de via stabilit de ctre contribuabil;

b) cheltuielile efectuate, potrivit legii, pentru protecia muncii i cheltuielile efectuate pentru prevenirea accidentelor de munc i a bolilor profesionale;

c) cheltuielile reprezentnd contribuiile pentru asigurarea de accidente de munc i boli profesionale, potrivit legii, i cheltuielile cu primele de asigurare pentru asigurarea de riscuri profesionale;

d) cheltuielile de reclam i publicitate efectuate n scopul popularizrii firmei, produselor sau serviciilor, n baza unui contract scris, precum i costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ n categoria cheltuielilor de reclam i publicitate i bunurile care se acord n cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru ncercarea produselor i demonstraii la punctele de vnzare, precum i alte bunuri i servicii acordate cu scopul stimulrii vnzrilor;

e) cheltuielile de transport i de cazare n ar i n strintate, efectuate pentru salariai i administratori, precum i pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;

f) contribuia la rezerva mutual de garantare a casei centrale a cooperativelor de credit;

g) taxele de nscriere, cotizaiile i contribuiile obligatorii, reglementate de actele normative n vigoare, precum i contribuiile pentru fondul destinat negocierii contractului colectiv de munc;

h) cheltuielile pentru formarea i perfecionarea profesional a personalului angajat;

i) cheltuielile pentru marketing, studiul pieei, promovarea pe pieele existente sau noi, participarea la trguri i expoziii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii;

j) cheltuielile de cercetare, precum i cheltuielile de dezvoltare care nu ndeplinesc condiiile de a fi recunoscute ca imobilizri necorporale din punct de vedere contabil;