Drepturile omului

download Drepturile omului

of 12

Embed Size (px)

description

prezentare

Transcript of Drepturile omului

Drepturile omului

Drepturile omuluiTehnologia informaiei i comunicaiei aplicat

Drepturile omului

DefiniieDrepturile omului sunt drepturile proprii tuturor oamenilor, care i protejeaz pe acetia de eventualele abuzuri ale statului i care sunt etern valabile, neputnd fi limitate de nici un stat

Caracteristici

-sunt inalienabile, nici o persoan nu poate renuna la drepturile sale i nimnui nu i este permis s priveze pe cineva de drepturi;

-nu pot fi separate unele de altele : ele au sens numai mpreun i trebuie respectate fr excepie . Nesocotirea unui drept nseamn , de fapt , lezarea tuturor celorlalte drepturi .

-ne arat ce trebuie s fac statul pentru ceteni i ce nu trebuie s fac sau s lase s se ntmple .

- nu pot exista drepturi fr responsabiliti : atunci cnd o persoan afirm c are drepturi , ea afirm , totodat , i c i asum responsabilitile corespunztoare i , n primul rnd pe aceea de a respecta drepturile altor persoane.Istoricul drepturilor omului

Principalele documente referitoare la drepturile omului1215- Magna Charta Libertatum - protejarea oamenilor simpli prin lege.1679- Habeas Corpus Act - prevedea ca fiecare deinut s apar n faa unui tribunal nainte de condamnare.1776- Declaraia de independen toti oamenii se nasc egali cu drepturi inalienabile.1789- Declaraia drepturilor omului i cetteanului a fost adoptata in Franta.10 decembrie 1948- votarea Declaraiei Universale a Drepturilor Omului 1950- adoptarea Conveniei Europene a Drepturilor Omului.1990- Romnia ratific Convenia ONU cu privire la Drepturile Copilului.

7CATEGORII DE DREPTURIDepturi civile - dreptul la viat, dreptul la libertate, la castorie, la egala ocrotire a legii, egalitatea n drepturi ntre barbat si femeie, dreptul la cetenie, dreptul la proprietate.

Drepturi politice dreptul la libertatea gndirii, continei i religiei, dreptul la ntrunire panica, dreptul la libera circulaie, dreptul la azil politic, dreptul de a participa la conducera statului

Drepturi culturale - dreptul la educaie, dreptul de a participa la viaa cultural, dreptul persoanei de a beneficia de protecia intereselor morale si materiale decurgnd din operele sale.

Drepturi economice si sociale- dreptul la munc, dreptul la asigurare social, dreptul mamelor la ocrotire social, dreptul la odihn i la timp liber, dreptul la concediu pltit, dreptul la sntate, dreptul copiilor i adolescentilor la ocrotire sepcial.

Potejarea drepturilor omului

Organizatia cea mai importanta care vegheaza la respectarea drepturilor omului este Organizatia Natiunilor Unite infintata dupa cel de-al doilea razboi mondial in 26 iunie 1945 prin semnarea de catre toate statele lumii a Cartii Natiunilor Unite. Scopul organizatiei este acela de a evita producerea razboiului in viitor, prin unirea fortelor membrilor sai in vederea mentinerii pacii. Romaia a devenit membra in 14 decembrie 1955.Consiliul Europei a fost infintat pe data de 5 mai 1949 de un grup de state europene care considerau ca edificarea pacii are o importanta deosebita in pastrarea societatii umane si valorilor civilizatiei. Romania a devenit membra a Consiliului europei la 28 septembrie 1993.Sediul acestei organizatii se afla in Franta la Strasburg.