CURS Penal General Sem.ii 2015

69
PARTICIPAŢIA PENALĂ Obiective: Însuşirea reglementărilor legii penale privind pluralitatea de infractori şi formele acestei pluralităţi; Analizarea şi însuşirea reglementărilor legii penale privind noţiunea, natura juridică şi felurile participaţiei penale. Aprofundarea şi însuşirea reglementărilor legii penale privind participaţia penală improprie, precum şi pedeapsa în caz de participaţie. Conţinut: Preliminarii privind pluralitatea de infractori Aspecte generale privind participaţia penală Participaţia penală proprie (autoratul, coautoratul, instigarea, complicitatea) Participaţia penală improprie Pedeapsa în caz de participaţie penală § 1. Preliminarii privind pluralitatea de infractori 1.1. Noţiunea pluralităţii de infractori O infracţiune poate fi săvârşită de o singură persoană sau de mai multe persoane. În acest din urmă caz ne aflăm în faţa unei pluralităţi de infractori. Astfel, putem spune că prin pluralitate de infractori se înţelege acea situaţie în care o infracţiune este săvârşită de două sau mai multe persoane. Nu trebuie să se facă confuzie între pluralitatea de infractori (o singură infracţiune săvârşită de mai mulţi infractori) şi pluralitatea de infracţiuni (un singur infractor săvârşeşte mai multe infracţiuni). 1

description

v

Transcript of CURS Penal General Sem.ii 2015

PARTICIPAIA PENAL

Obiective: nsuirea reglementrilor legii penale privind pluralitatea de infractori i formele acestei pluraliti; Analizarea i nsuirea reglementrilor legii penale privind noiunea, natura juridic i felurile participaiei penale. Aprofundarea i nsuirea reglementrilor legii penale privind participaia penal improprie, precum i pedeapsa n caz de participaie.

Coninut: Preliminarii privind pluralitatea de infractori Aspecte generale privind participaia penal Participaia penal proprie (autoratul, coautoratul, instigarea, complicitatea) Participaia penal improprie Pedeapsa n caz de participaie penal

1. Preliminarii privind pluralitatea de infractori1.1. Noiunea pluralitii de infractoriO infraciune poate fi svrit de o singur persoan sau de mai multe persoane. n acest din urm caz ne aflm n faa unei pluraliti de infractori.Astfel, putem spune c prin pluralitate de infractori se nelege acea situaie n care o infraciune este svrit de dou sau mai multe persoane.Nu trebuie s se fac confuzie ntre pluralitatea de infractori (o singur infraciune svrit de mai muli infractori) i pluralitatea de infraciuni (un singur infractor svrete mai multe infraciuni).

1.2. Formele pluralitii de infractorin literatura de specialitate se face distincie ntre urmtoarele forme ale pluralitii de infractori: pluralitate natural, pluralitate constituit sau constitutiv i pluralitate ocazional sau participaie penal.a) Pluralitate natural exist la acele infraciuni care, prin natura lor, nu pot fi svrite dect de dou sau mai multe persoane i datorit acestui aspect specific modalitatea pluralitii de infractori se mai numete i pluralitate necesar; nu este esenial ca toi fptuitorii s rspund penal, este suficient ca unul dintre ei s acioneze cu forma de vinovie cerut de lege (ex. bigamie unul dintre participani se afl n eroare; incest fapta este svrit prin constrngere);b) Pluralitatea constituit exist atunci cnd s-au asociat ori s-au grupat mai multe persoane n vederea svririi de infraciuni, legiuitorul incriminnd aceast pluralitate ca o fapt de sine stttoare, spre ex. n: art. 367 C.pen. Constituirea unui grup infracional organizat, art. 409 C.pen. Constituirea de structuri informative ilegale). Pentru ca o infraciune cu pluralitate constituit s existe, n doctrin s-a stabilit c se cer ndeplinite cumulativ urmtoarele condiii: s existe o grupare de minim trei persoane; gruparea s aib o anumit organizare - care s asigure stabilitatea grupului, structur ierarhic, conducere care s asigure coordonarea grupului n ansamblu i s fie constituit pentru un interval de timp; gruparea s aib ca program svrirea a una sau mai multe infraciuni determinate.Pluralitatea constituit va exista indiferent dac s-au svrit sau nu faptele pentru care a fost creat.c) Pluralitatea ocazional sau participaia penal este ntlnit n cazul n care o fapt prevzut de legea penal poate fi svrit de o singur persoan dar la svrirea acesteia particip un numr mai mare de persoane ori n situaia infraciunilor cu pluralitate natural sau pluralitate constituit dac la svrirea lor particip un numr mai mare de persoane dect acela necesar potrivit naturii faptei. Fiecare participant se consider c a contribuit cu o parte la svrirea infraciunii i va rspunde pentru aceasta (deci, n funcie de contribuia fiecruia).

2. Aspecte generale privind participaia penal2.1. Noiunea participaiei penalePersoanele care contribuie la svrirea unei fapte penale pot avea calitate de autori, coautori, instigatori sau complici (art. 46 - 48 C.pen.).Aceasta presupune c participaia nseamn n primul rnd participare, iar problema rspunderii penale urmeaz a se stabili ulterior, n raport cu existena sau inexistena vinoviei fiecrui participant.Deci, participaia penal exist ori de cte ori o fapt prevzut de legea penal a fost svrit de un numr de persoane mai mare dect cel care ar fi fost necesar potrivit cu natura acelei fapte.

2.2. Condiiile generale ale participaiei penalePentru realizarea participaiei penale majoritatea opiniilor din doctrin au ajuns la concluzia c trebuie ndeplinite urmtoarele condiii: s se fi svrit o fapt prevzut de legea penal; s existe o pluralitate de fptuitori care s coopereze la svrirea infraciunii; s existe o voin comun a participanilor de a svri fapta prevzut de legea penal; fapta s fi fost svrit de cel puin doi participani cu forma de vinovie cerut de legea penal pentru existena infraciunii.

2.3. Felurile participaiei penalen doctrin se face distincie ntre anumite feluri de participaie penal avnd la baz diferite criterii. Vom evidenia acele forme ale participaiei penale i criteriile care stau la baza lor pe care le considerm necesare pentru nelegerea acestei instituii penale.Din punctul de vedere al laturii subiective distingem: participaie penal proprie cnd toi participanii acioneaz cu aceeai form de vinovie, fie cu intenie, fie din culp; participaie penal improprie cnd forma de vinovie cu care acioneaz participanii difer, adic unii acioneaz cu intenie iar alii din culp sau fr vinovie.Din punctul de vedere al calitii n care participanii contribuie la svrirea faptei prevzute de legea penal: participaie penal simpl exist cnd toi participanii au calitate de autori, deci sunt coautori; participaie penal complex exist cnd unii participani au calitate de autori, alii au calitate de complici sau instigatoriDin punctul de vedere al contribuiei participanilor la svrirea faptei prevzute de legea penal distingem: participaie penal material, cnd contribuie la realizarea laturii obiective a infraciunii; participaie penal moral, cnd contribuie la realizarea laturii subiective a infraciunii.Dup modul n care se poate sau nu se poate determina rolul fiecrui participant la svrirea faptei: participaie penal determinabil exist atunci cnd contribuia i rolul fiecrui participant pot fi stabilite n mod cert; participaie penal indeterminabil exist atunci cnd nu se poate determina cu precizie care a fost contribuia i rolul fiecrui participant.

3. Participaia penal proprie 3.1. Consideraii preliminariiContribuia pe care fptuitorii o pot aduce n cazul participaiei penale poate diferi prin forma i coninutul ei, n raport cu ntregul activitii efectuate n cooperare. Potrivit modurilor n care fptuitorii pot contribui la svrirea unei fapte penale distingem ntre: cei care efectueaz acte de executare sunt autori sau coautori; cei care efectueaz acte de determinare sunt instigatori; cei care dau sprijin autorilor sau instigatorilor sunt complici.Aadar, participaia penal proprie (participaie penal propriu-zis sau perfect) cuprinde toate acele persoane care au contribuit la svrirea infraciunii acionnd cu aceeai form de vinovie.

3.2. Autorul i cautoriiCnd o persoan svrete singur, n mod nemijlocit, fapta prevzut de legea penal atunci are calitatea de autor (art. 46 C.pen.). Cnd acesta va coopera cu alte persoane, complici sau instigatori, ne vom afla n situaia autoratului.Svrirea oricrei fapte implic efectuarea unor acte de executare sau nendeplinirea unor acte obligatorii. Persoana care efectueaz actele de executare sau nu ndeplinete actele la care era obligat s le execute este autor al faptei realizat prin comisiunea sau omisiunea astfel svrit.n general, orice persoan care acioneaz n mod nemijlocit are calitate de autor. Totui, sunt infraciuni la care autorul trebuie s aib o anumit calitate cerut de norma de incriminare care trebuie s existe n momentul svririi faptei.Coautoratul (art. 46 alin. (2) C.pen.) este acea form a participaiei penale n care o fapt prevzut de legea penal este svrit n mod nemijlocit de ctre dou sau mai multe persoane toi participanii acionnd cu aceeai form de vinovie. Nu presupune, cu necesitate, existena altor participani (complici, instigatori), dar nici nu exclude aceasta.Exist o serie de infraciuni la care coautoratul nu este posibil: infraciunile cu autor unic; infraciunile omisive la care elementul material const n nendeplinirea unei obligaii impus de lege i care are un caracter personal; infraciunile cu subiect calificat la care pentru existena coautoratului este necesar ca toi participanii s aib aceeai calitate.Actele coautorilor nu trebuie s fie, n mod obligatoriu, identice, fiind suficient ca ele s se mpleteasc n cadrul ansamblului faptic i astfel s formeze un tot unitar.3.3. InstigatorulDin dispoziiile art. 47 C.pen. rezult c instigarea reprezint forma participaiei penale n care o persoan, numit instigator, determin o alt persoan, numit instigat, s svreasc o fapt prevzut de legea penal, n condiiile n care persoana instigat nu luase anterior hotrrea de a svri fapta prevzut de legea penal iar activitatea de determinare a instigatorului este comis cu intenie i este urmat de executare.Pentru ca s existe instigare ca form a participaiei penale i pentru ca instigatorul s fie considerat participant la svrirea infraciunii, n literatura de specialitate s-a subliniat faptul c trebuie s fie ntrunite cumulativ urmtoarele condiii: s existe cel puin dou persoane, instigator i instigat; efectuarea unei activiti de determinare de ctre instigator a instigatului n sensul n care acesta s svreasc o fapt prevzut de legea penal; instigatul s nu fi luat o hotrre anterioar de a svri fapta prevzut de legea penal la care a fost instigat instigatorul s desfoare, cu intenie, activitatea de determinare a instigatului pentru ca acesta din urm s svreasc fapta prevzut de legea penal; activitatea de determinare a instigatorului fa de instigat s fie urmat de executare.

Majoritatea opiniilor din doctrin au analizat, n raport cu anumite criterii, diferite forme sau modaliti ale instigrii, dup cum urmeaz:a) Dup numrul de persoane instigate se face distincie ntre: instigare individual - cnd persoanele crora li se adreseaz instigatorul sunt determinate; instigare colectiv - cnd instigatorul se adreseaz unui numr nedeterminat de persoane.b) Dup numrul de persoane care instig se face distincie ntre: instigare cu un singur instigator; coinstigare concomitent (cnd toi acioneaz n acelai timp)sau succesiv(cnd instigarea se realizeaz n etape, caz n care trebuie dovedit c, nu numai c toi instigatorii au avut intenia de a-l determina pe autor s svreasc o anume fapt penal, dar i c instigatul nu a luat decizia dup prima intervenie; n caz contrar, cei care ar urma ar deveni complici, prin ntrirea rezoluiei infracionale). c) Dup modul de determinare instigarea poate fi: instigare mediat cnd instigarea se realizeaz printr-o alt persoan dect cel care a conceput ideea svririi infraciunii; instigare imediat cnd se realizeaz n mod direct, nemijlocit de la instigator la instigat.d) Dup coeziunea formei de vinovie a instigatului cu cea a instigatorului se face deosebire ntre: instigare proprie cnd att instigatorul ct i instigatul acioneaz cu intenie, existnd o concordan sub aspect subiectiv ntre cei doi participani; instigare improprie cnd instigatorul acioneaz cu intenie n timp ce instigatul svrete fapta din culp sau fr vinovie lipsind coeziunea psihic ntre cei doi participani.e) Dup mijloacele de instigare deosebim: instigare simpl cnd mijloacele de determinare sunt simple (ndemnuri, rugmini etc.); instigare calificat cnd mijloacele de determinare sunt deosebite (oferirii unor daruri sau a unor sume de bani, a exercitrii de presiuni etc.).f) Dup rezultatul obinut n determinarea instigatului la svrirea infraciunii se face distincie ntre: instigare neizbutit sau cu efect negativ cnd instigatorul nu reuete n aciunea sa de a-l determina pe instigat s svreasc fapta prevzut de legea penal; instigare reuit sau cu efect pozitiv cnd instigatul accept instigarea i trece la svrirea faptei.

3.4. ComplicitateaPotrivit art. 48 C.pen., complicitatea poate fi definit ca fiind o form a participaiei penale n care o persoan, cu intenie, prin modalitile prevzute de legea penal, sprijin o alt persoan la realizarea unei fapte penale.Contribuia complicelui la svrirea faptei prevzute de legea penal este indirect (mediat) deoarece el nu realizeaz fapta n mod nemijlocit, ci nlesnete sau ajut prin modalitile prevzute de legea penal, realizarea acesteia de ctre autor.Pentru ca s existe complicitate ca form a participaiei penale, n literatura de specialitate s-a evideniat necesitatea constatrii ntrunirii cumulative a unor condiii, dup cum urmeaz:a) svrirea de ctre autor a unei fapte prevzute de legea penal;b) svrirea de ctre complice a unor activiti de sprijinire la comiterea unei fapte de ctre autor;c) contribuia complicelui s fi folosit efectiv autorului n svrirea faptei prevzute de legea penal;d) actele de complicitate, n oricare din modurile n care s-au manifestat, trebuie s fie efectuate cu intenie.

Avnd n vedere c faptele prevzute de legea penal sunt diferite n coninutul lor specific, este normal ca i modurile de sprijin al acestor fapte s se prezinte sub diferite forme. De aceea, n doctrin formele complicitii sunt clasificate dup mai multe criterii.a) Dup tipul actelor de sprijin realizate complicitatea poate fi: complicitate material care const ntr-o activitate de sprijin material ca: procurarea de instrumente, nlturarea unor obstacole etc.; complicitate moral care const n susinerea moralului fptuitorului prin promisiuni de tinuire, favorizare etc.b) Dup momentul n care intervin actele de sprijin complicitatea poate fi: complicitate anterioar - cnd actele de complicitate preced svrirea faptei; complicitate concomitent - cnd actele de complicitate sunt efectuate n momentul comiterii infraciunii.c) Dup aspectul dinamic al contribuiei complicelui complicitatea poate fi: complicitate prin aciune - cnd complicele procur instrumente, adun informaii, nltur obstacole; complicitate prin inaciune - cnd ajutorul complicelui presupune neexecutarea, cu intenie, a unei obligaii prevzute n atribuiile sale, favoriznd astfel activitatea infracional.d) Dup modul de realizare a contribuiei complicelui complicitatea poate fi: complicitate nemijlocit - are loc cnd exist relaie direct autor complice; complicitate mijlocit - are loc cnd sprijinul complicelui este acordat prin intermediul unui mediator. Complicitatea mijlocit se poate realiza n mai multe modaliti:- complicitate la instigare - cnd complicele sprijin instigatorul s determine autorul s svreasc infraciunea;- complicitate la complicitate - cnd complicele are la rndul su un alt complice care l sprijin;- instigare la complicitate - cnd complicele este instigat de ctre o ter persoan s acorde sprijinul su fptuitorului.

4. Participaia penal improprie4.1. Consideraii preliminarii Dac n cazul participaiei penale proprii toi participanii acioneaz cu aceeai form de vinovie la svrirea faptei prevzute de legea penal, n situaia participaiei penale improprii ntlnim forme diferite de vinovie, respectiv intenie, culp sau chiar lips de vinovie.Deci, putem defini participaia improprie ca fiind acea form de participaie penal n care unii participani conlucreaz la svrirea faptei prevzute de legea penal prin forme de vinovie diferite sau chiar fr vinovie.Participaia penal improprie poate exista att n cazul coautoratului ct i n cel al instigrii sau al complicitii.n doctrin s-a evideniat existena a dou concepii n ceea ce privete acceptarea participaiei penale improprii.ntr-o prim concepie, participaia penal improprie este contestat pe motivul c participaia penal nu este de conceput fr existena inteniei ntre participani, fiind posibil numai la infraciunile intenionate.ntr-o a doua concepie, se consider c cel care svrete nemijlocit fapta rmne autorul ei chiar dac nu rspunde penal, iar cel care determin cu intenie pe autor s comit fapta rmne instigator.Codul penal n vigoare, nsuind aceast din urm concepie, a consacrat participaia penal improprie pe care a reglementat-o n art. 52 C.pen.

4.2. Modalitile participaiei penale impropriiArt. 52 C.pen. prevede ca modaliti ale participaiei penale improprii: modalitatea intenie i culp, precum i modalitatea intenie i lips de vinovie.a) Modalitatea intenie i culp are loc cnd autorul comite fapta din culp iar instigatorul sau complicele acioneaz cu intenie. n doctrin s-a artat c n cazul n care fapta svrit nu constituie infraciune dect dac este svrit cu intenie, autorul nu este infractor, el nu va rspunde penal, singurii responsabili fiind instigatorul i complicele pentru infraciunea intenionat la care i-au adus contribuia.b) Modalitatea intenie i lips de vinovie are loc cnd autorul comite fapta fr vinovie n timp ce instigatorul sau complicele acioneaz cu intenie. n asemenea situaie autorul nu va fi tras la rspundere penal deoarece a comis fapta fr vinovie, pe cnd instigatorul sau complicele vor rspunde potrivit calitii lor pentru infraciunea intenionat.

5. Pedeapsa n caz de participaie5.1. Sisteme de sancionare ale participanilor la infraciunen legislaia penal i n doctrin s-au remarcat dou sisteme de sancionare:a) sistemul parificrii pedepselor care consider c toi participanii trebuie sancionai ntre aceleai limite de pedeaps deoarece fapta svrit este voina tuturor;b) sistemul diversificrii pedepselor se refer la faptul c sancionarea celor ce particip n diferite caliti la svrirea infraciunii trebuie fcut n funcie de contribuia fiecruia, adic legea penal s prevad pentru instigatori i complici pedepse diferite de cele ale autorilor deoarece, pe de o parte, exist o deosebire obiectiv, material a participanilor, iar pe de alt parte, exist i o deosebire subiectiv ntre acetia.

5.2. Pedeapsa n cazul participaiei penale propriiActualele reglementri penale adopt pentru sancionarea participanilor n cazul participaiei penale proprii sistemul parificrii, sancionnd astfel n mod unitar persoanele implicate n comiterea infraciunii (art. 49 C.pen.). Astfel, toi participanii vor fi sancionai n limitele pedepsei prevzute de legea penal pentru autor, deoarece s-a considerat c sub aspectul obiectiv i subiectiv acetia prezint acelai grad de pericol ca i autorul, lsndu-se instanei posibilitatea diferenierii sancionrii lor cu ocazia individualizrii pedepsei (art. 74 C.pen.).

5.3. Pedeapsa n cazul participaiei penale impropriin acest caz pedeapsa aplicat de legiuitor se raporteaz la sistemul diversificrii pedepselor n funcie de poziia subiectiv a participanilor.Astfel, potrivit art. 52 C.pen., rezult c n cazul primei modaliti a participaiei penale improprii instigatorul i complicele, care au acionat cu intenie, sunt sancionai cu pedeapsa prevzut pentru autorul faptei svrite cu intenie, pe cnd autorul care a svrit fapta din culp va fi sancionat cu pedeapsa prevzut de lege pentru culp, iar dac fapta nu este incriminat n caz de culp, autorul nu va fi pedepsit.n cazul celei de-a doua modaliti a participaiei penale improprii, din cuprinsul art. 52 C.pen. rezult c instigatorul sau complicele care a acionat cu intenie este sancionat cu pedeapsa prevzut de lege pentru fapta svrit, iar autorul nu este pedepsit deoarece a svrit fapta fr vinovie.

5.4. Dispoziii ale legii penale comune tuturor participanilor la infraciunea) Efectele circumstanelor personale i reale asupra pedepsei participanilor- circumstanele personale i produc efectele doar asupra celor pe care i caracterizeaz i pot fi subiective (forma de vinovie, mobilul i scopul participantului) sau de individualizare (antecedentele penale, particularitile persoanei participante etc.) (art. 50 alin. (1) C.pen.);- circumstanele reale se refer la fapt i in de actul material al infraciunii, respectiv coninutul atenuant sau agravant al faptei, mijloacele utilizate, mprejurrile de loc i timp .a. Cele de agravare se rsfrng asupra participanilor numai n msura n care acetia le-au cunoscut sau le-au prevzut, iar cele de atenuare se vor rsfrnge asupra tuturor participanilor chiar dac nu au fost prevzute de ei (art. 50 alin. (2) C.pen.).b) mpiedicarea de ctre participant a svririi faptei instituie practic o cauz de nepedepsire conform art. 51 alin. (1) C.pen.Dac actele svrite pn n momentul mpiedicrii constituie o alt fapt prevzut de legea penal, participantului i se aplic pedeapsa pentru aceast fapt (art. 51 alin. (2) C.pen.).

UNITATEA I PLURALITATEA DE INFRACIUNI

Obiective: Aprofundarea cunotinelor cu privire la noiunile de unitate infracional i pluralitatea de infraciuni; Analizarea i nsuirea reglementrilor legii penale privind activitatea infracional format dintr-o singur aciune sau inaciune ori din mai multe aciuni sau inaciuni care decurg din natura faptei sau din voina legiuitorului, svrit de o singur persoan pe baza aceleiai rezoluii infracionale i care ntrunete coninutul unei singure infraciuni. Analizarea i nsuirea reglementrilor legii penale privind activitatea infracional cnd o persoan svrete, deodat sau succesiv, mai multe infraciuni; nsuirea reglementrilor legii penale n situaia cnd ne aflm n faa unei pluraliti de infraciuni care nu ndeplinesc condiiile niciunei forme a acestei pluraliti.

Coninut: Noiuni privind unitatea infracional i pluralitatea de infraciuni Unitatea de infraciune i felurile acesteia Pluralitatea de infraciuni Pluralitatea intermediar de infraciuni

1. Preliminarii privind unitatea i pluralitatea de infraciuni

1.1. Noiuni privind unitatea infracional i pluralitatea de infraciuniSituaiile n care prezint interes existena unitii sau a pluralitii de infraciuni apar n condiiile n care exist un complex de acte sau activiti svrite de aceeai persoan. Astfel, va exista o unitate de infraciune sau o pluralitate de infraciuni.a) Unitatea de infraciune are loc ori de cte ori un complex de date de fapt poate fi ncadrat, n ansamblul su, n coninutul incriminrii unei singure infraciuni;b) Pluralitatea de infraciuni are loc n cazurile n care, dintr-un complex de date de fapt, se pot extrage condiiunile necesare pentru existena mai multor infraciuni.

1.2. Necesitatea distinciei ntre unitatea de infraciune i pluralitatea de infraciuni Necesitatea distinciei ntre unitatea de infraciune i pluralitatea de infraciuni este determinat de gradul de pericol social diferit pe care l prezint autorul. ncadrarea faptei comise de acesta n coninutul unei singure infraciuni sau n coninuturile mai multor infraciuni avnd repercusiuni asupra calificrii faptei, a rspunderii penale a infractorului, asupra individualizrii i aplicrii pedepsei, a curgerii termenului de prescripie .a.

2. Unitatea de infraciune i felurile acesteia

2.1. Noiunea de unitate de infraciuneLegea penal nu definete i nu clasific formele unitii de infraciune, dar tiina dreptului penal, potrivit unei opinii, definete unitatea de infraciune ca fiind situaia n care fptuitorul realizeaz prin activitatea sa coninutul unei singure norme de incriminare.Exist, deci, unitate de infraciune ori de cte ori un fapt, n complexul mprejurrilor n care este svrit, este incriminat de lege ca o singur infraciune.

2.2. Formele unitii de infraciuneUnitatea de infraciune este de dou feluri: una datorat strii de fapt, care ine de natura infraciunii numit unitate natural de infraciune, i alta datorat voinei legiuitorului, creat de legea penal, numit unitate legal de infraciune:a) Unitatea natural de infraciune rezult din unitatea aciunii sau inaciunii care constituie elementul material al infraciunii;b) Unitatea legal de infraciune este o creaie a legiuitorului care, din necesitate practic, a elaborat coninutul unor incriminri prin absorbie n acelai coninut a unor acte sau aciuni care ar fi putut constitui incriminri distincte.

2.3. Unitatea natural de infraciune i formele salePutem defini unitatea natural de infraciune ca fiind o form de unitate infracional determinat de unitatea aciunii sau inaciunii constituit dintr-un act sau mai multe acte, de unicitatea rezultatului care are la baz o singur form de vinovie prevzut de lege.n funcie de natura aciunii sau inaciunii, care formeaz elementul material al infraciunii, distingem trei forme ale unitii naturale de infraciune, i anume: infraciunea simpl, infraciunea continu i infraciunea deviat:a) Infraciunea simpl este o form a unitii naturale de infraciune care presupune o singur rezoluie infracional, o singur aciune sau inaciune, o singur urmare socialmente periculoas;b) Infraciunea continu este o form a unitii naturale de infraciune caracterizat de posibilitatea prelungirii n timp a aciunii sau inaciunii care constituie elementul material al laturii obiective, prin voina autorului, i dup momentul consumrii pn la momentul epuizrii cnd are loc practic ncetarea activitii infracionale - ca urmare a voinei fptuitorului ori a interveniei autoritilor sau a altei persoane; pot fi permanente cnd desfurarea aciunii se realizeaz fr ntreruperi i fr intervenia fptuitorului pentru a prelungi activitatea infracional (ex. lipsirea de libertate n mod ilegal, furtul de energie electric), sau succesive cnd activitatea infracional este susceptibil de ntreruperi determinate de natura activitii infracionale (port ilegal de arm sau de uniform ntrerupt n timpul nopii);c) Infraciunea deviat este o form a unitii naturale de infraciune n care autorul intenioneaz s svreasc o infraciune ndreptat mpotriva unei anumite persoane sau avnd n vedere un anumit obiect dar, prin devierea aciunii determinat de schimbarea poziiei victimei, eroarea asupra identitii acesteia sau manipularea greit a instrumentelor intervine schimbarea destinatarului activitii infracionale, respectiv este prejudiciat o alt persoan sau este ndreptat aciunea mpotriva unui alt obiect.

2.4. Unitatea legal de infraciune i formele salePotrivit unor opinii din doctrin, putem defini unitatea legal de infraciune ca fiind acea form de unitate infracional n care activitatea desfurat de fptuitor, dei are aparena c ntrunete trsturile unei pluraliti de coninuturi de incriminare, prin voina legiuitorului, este socotit c reprezint o infraciune unic. De asemenea, n cadrul infraciunilor al cror coninut complex se realizeaz nu printr-o singur aciune sau inaciune, ci prin mai multe activiti, fiecare din ele putnd constitui o infraciune, dar care n mbinarea lor sunt considerate de legea penal drept o singur infraciune. Se pot distinge patru forme de unitate legal infracional i anume: continuat, complex, de obicei i progresiv. a) Infraciunea continuat este o form a unitii legale de infraciune n care o persoan svrete, la intervale diferite de timp dar n realizarea aceleiai rezoluii, aciuni sau inaciuni care prezint, fiecare n parte, coninutul aceleiai infraciuni (art. 35 alin. (1) C.pen.). Remarcm n cazul acestui tip de infraciune existena a dou momente distincte respectiv momentul consumrii infraciunii, moment n care sunt ntrunite condiiile cerute de lege pentru existena infraciunii continuate, i momentul epuizrii infraciunii, moment n care este svrit ultima aciune sau inaciune din coninutul infraciunii. Infraciunea continuat se sancioneaz cu pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea svrit al crei maxim poate fi majorat cu cel mult 3 ani (dac pedeapsa aplicat este nchisoarea) sau cel mult o treime (n cazul amenzii) (art. 36 alin. (1) C.pen.);b) Infraciunea complex este o form a unitii legale de infraciune n coninutul creia intr, ca element sau ca circumstan agravant, o aciune sau inaciune care constituie, prin ea nsi, o fapt prevzut de legea penal (art. 35 alin. (2) C.pen.). Aceast infraciune poate avea o form tip sau de baz i o form calificat sau agravat. Infraciunea complex se sancioneaz cu pedeapsa prevzut de lege pentru acea infraciune (art. 36 alin. (2) C.pen.);c) Infraciunea progresiv este o form a unitii legale de infraciune caracterizat de apariia, dup atingerea momentului de consumare a infraciunii propriu-zise, a unor amplificri ale rezultatului faptei aprute fr nici o intervenie a fptuitorului i corespunztoare unei infraciuni mai grave sau unei variante normative agravate ale aceleiai infraciuni. Remarcm existena a dou modaliti distincte, respectiv cnd amplificarea rezultatului are loc prin natura faptei, fr intervenia unor fore exterioare, sau cnd amplificarea rezultatului se produce ca urmare a apariiei unor mprejurri fortuite. Dac s-a aplicat o pedeaps pentru infraciunea corespunztoare unui anumit rezultat, iar acesta se amplific, se va stabili o pedeaps pentru infraciunea corespunztoare noului rezultat.d) Infraciunea de obicei este o form a unitii legale de infraciune care se svrete prin repetarea actelor materiale incriminate de un numr suficient de mare pentru a fi considerat o activitate de obicei, din obinuin, sau care poate fi privit ca ndeletnicire (ex. exploatarea ceretoriei, hruirea .a.). Remarcm, i n cazul acestei infraciuni, existena unui moment de consumare, realizat cnd actele materiale s-au succedat de un numr suficient de ori pentru a constitui element material al infraciunii de obicei, dar i a unui moment de epuizare, determinat de svrirea ultimului act.

3. Pluralitatea de infraciuni

3.1. Noiunea de pluralitate de infraciuniPrin pluralitate de infraciuni se nelege situaia n care o persoan a svrit dou sau mai multe infraciuni nainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele (concurs de infraciuni) sau a svrit o nou infraciune dup ce a fost condamnat definitiv pentru alte infraciuni comise anterior (recidiv).Deci, pluralitatea de infraciuni presupune o legtur personal ntre dou sau mai multe infraciuni, n sensul c acestea trebuie svrite de aceeai persoan, fapt ce nu trebuie confundat cu participaia penal, adic cu svrirea unei infraciuni de mai multe persoane, cnd exist pluralitate de infractori.

3.2. Formele pluralitii de infraciunin doctrin s-a evideniat faptul c, pentru a evita anumite erori posibile n calificarea infraciunilor svrite, este necesar s se fac deosebirea ntre pluralitatea aparent de infraciuni i pluralitatea real de infraciuni.a) pluralitate aparent de infraciuni exist cnd o persoan svrete o fapt care prezint pericol social, este prevzut de legea penal, i care sub aspectul laturii obiective pare c ntrunete coninutul material al mai multor infraciuni, dar n realitate ea constituie o singur infraciune (ex. infraciunile complexe sau cele continuate)b) pluralitate real de infraciuni exist cnd o persoan svrete, deodat sau succesiv, mai multe infraciuni; Codul penal distinge n aceast categorie existena a trei forme, respectiv concursul de infraciuni, recidiva, i pluralitatea intermediar.

3.3. Concursul de infraciuniPotrivit legii penale i a celor stabilite n doctrin, concursul de infraciuni este determinat de svrirea, de ctre aceeai persoan, a dou sau mai multor infraciuni mai nainte de a fi intervenit o condamnare definitiv pentru vreuna din ele i numai dac acestea sunt susceptibile de a fi supuse judecii.Din cele expuse rezult c pentru existena concursului de infraciuni se cer ntrunite urmtoarele condiii: s fie svrite dou sau mai multe infraciuni; infraciunile s fie svrite de acelai fptuitor; infraciunile s fie svrite nainte de a interveni o condamnare definitiv pentru vreuna din ele; infraciunile svrite sau cel puin dou dintre ele s poat fi supuse judecii.Formele concursului de infraciuni sunt: a) concursul real de infraciuni exist ori de cte ori dou sau mai multe infraciuni au fost svrite de aceeai persoan, prin dou sau mai multe aciuni sau inaciuni, nainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele (art. 38 alin. (1) C.pen.);b) concursul formal de infraciuni exist cnd o aciune sau inaciune, svrit de aceeai persoan, datorit mprejurrilor n care a fost comis i urmrilor pe care le-a produs ntrunete elementele mai multor infraciuni(art. 38 alin. (2) C.pen.). n ceea ce privete problema aplicrii pedepsei n cazul concursului de infraciuni doctrina ct i anumite legislaii penale disting trei sisteme: sistemul cumulului aritmetic, sistemul absorbiei i sistemul cumulului juridic. a) Sistemul cumulului aritmetic presupune c trebuie s se aplice attea pedepse cte fapte concurente sunt i apoi s fie totalizate.b) Sistemul absorbiei const n faptul c trebuie s se aplice numai pedeapsa faptului mai grav, celelalte pedepse ale infraciunilor concurente se vor absorbi de cea mai grav pedeaps.c) Sistemul cumulului juridic precizeaz c trebuie s se aplice pedeapsa faptului mai grav creia i se va acorda un spor pentru celelalte infraciuni concurente.Codul penal a consacrat prin dispoziiile art. 39, n principal, sistemul cumulului juridic. Potrivit acestui text, n caz de concurs de infraciuni se stabilete pedeapsa principal pentru fiecare infraciune n parte iar pedeapsa aplicat va ine cont de regulile incidente n fiecare caz n parte. Astfel: cnd s-au stabilit o pedeaps cu deteniunea pe via i una sau mai multe pedepse cu nchisoare sau amend se aplic pedeapsa deteniunii pe via; dac s-au stabilit doar pedepse cu nchisoare se aplic pedeapsa cea mai grea creia i se adaug un spor reprezentat de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; cnd s-au stabilit doar pedepse cu amend se aplic pedeapsa cea mai grea creia i se adaug un spor reprezentat de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; cnd s-au stabilit o pedeaps cu nchisoarea i una cu amend se aplic ambele; dac s-au stabilit mai multe pedepse cu nchisoarea i mai multe cu amend vor fi respectate criteriile prezentate anterior la pluralitatea de pedepse de acelai tip.Sporurile aplicate pedepselor cu nchisoarea nu vor putea depi limitele stipulate n alin.(2) al art. 39 C.pen.Prin art. 45 C.pen. s-au instituit i reguli de aplicare a pedepselor complementare, a pedepselor accesorii i a msurilor de siguran n caz de concurs de infraciuni.n caz de concurs de infraciuni persoanei juridice i se va aplica regimul amenzii prevzut de lege pentru persoana fizic (art. 147 C.pen.).Dac instana, n momentul judecii, nu a cunoscut c inculpatul mai svrise i alte infraciuni concurente sau a fost nevoit, datorit unor mprejurri, s le judece separat ori au existat anumite situaii ca judecarea inculpatului pentru infraciuni concurente s se fac de ctre instane diferite, pentru ca infractorul s nu rmn condamnat definitiv prin hotrri distincte, la mai multe pedepse care ar contraveni regulilor prevzute de lege cu privire la aplicarea pedepselor n cazul concursului de infraciuni Codul penal, prin dispoziiile art. 40, a reglementat instituia contopirii pedepselor.

3.4. RecidivaSpre deosebire de concursul de infraciuni, unde svrirea de ctre aceeai persoan a dou sau mai multe infraciuni are loc mai nainte ca acea persoan s fi suferit vreo condamnare definitiv, la recidiv svrirea de ctre aceeai persoan a uneia sau mai multor infraciuni are loc dup ce acea persoan fusese definitiv condamnat pentru o alt infraciune.Codul penal n vigoare reglementeaz existena strii de recidiv n mod diferit, funcie de persoana care ndeplinete rolul de subiect activ al infraciunii, respectiv dac este o persoan fizic sau o persoan juridic.Astfel, n cazul persoanei fizice recidiva poate fi definit ca fiind forma pluralitii de infraciuni care exist cnd dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare la pedeapsa deteniunii pe via sau la pedeapsa nchisorii mai mare de un an pentru svrirea unei infraciuni intenionate i pn la reabilitare sau mplinirea termenului de reabilitare, condamnatul svrete din nou, cu intenie sau intenie depit, o infraciune pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii de un an sau mai mare (art. 41 alin. (1) C.pen.). Pentru stabilirea strii de recidiv se ine seama i de hotrrea de condamnare pronunat n strintate dac fapta este prevzut i de legea penal romn i hotrrea de condamnare a fost recunoscut potrivit legii(art. 41 alin. (2) C.pen.).Din cele ce preced se observ c recidiva este condiionat, pe de o parte, de existena unei condamnri definitive anterioare a infractorului, iar pe de alt parte, din svrirea din nou cu intenie de ctre acesta a unei noi infraciuni. Condamnarea definitiv anterioar i infraciunea svrit din nou apar ca elemente constitutive ale strii de recidiv crora, n teoria dreptului penal, li s-a dat denumirea de termeni ai recidivei, i determin modalitile acesteia.Modalitile recidivei n cazul persoanei fizice sunt recidiva postcondamnatorie i cea postexecutorie:a) Recidiva postcondamnatorie exist cnd, dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare la pedeapsa deteniunii pe via ori la pedeapsa nchisorii mai mare de un an, ca urmare a svririi unei infraciuni intenionate, cel condamnat svrete din nou o infraciune cu intenie sau intenie depit, nainte de nceperea executrii pedepsei, n timpul executrii acesteia sau n stare de evadare, iar pedeapsa prevzut de lege pentru a doua infraciune este deteniunea pe via ori nchisoarea de un an sau mai mare (art. 41 C.pen.);b) Recidiva postexecutorie exist cnd, dup executarea unei pedepse cu nchisoare mai mare de un an, dup graierea total sau a restului de pedeaps, ori dup ndeplinirea termenului de prescripie a executrii unei asemenea pedepse, pentru svrirea unei infraciuni intenionate, cel condamnat svrete din nou o infraciune cu intenie sau intenie depit pentru care legea prevede pedeapsa deteniunii pe via ori a nchisorii de un an sau mai mare (art. 41 C.pen.).Codul penal a reglementat n art. 43 i 45 pedeapsa n caz de recidiv pentru persoana fizic stabilind modul de contopire a pedepselor dar a lsat la latitudinea instanei de judecat aplicarea unor sporuri speciale.n ceea ce privete modalitile recidivei n cazul persoanei juridice sunt prevzute n art. 146 din actualul Cod penal ca fiind realizate atunci cnd, dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la reabilitare persoana juridic svrete, din nou, o infraciune cu intenie sau intenie depit.Limitele speciale ale pedepsei prevzute de lege pentru noua infraciune n cazul recidivei persoanei juridice se majoreaz cu jumtate, fr a depi maximul special al pedepsei amenzii.

4. Pluralitatea intermediar de infraciuni

4.1. Aspecte generalePotrivit art. 44 alin. (1) C.pen. pluralitatea intermediar exist n cazul n care, dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la data la care pedeapsa este executat sau considerat ca fiind executat, cel condamnat svrete din nou o infraciune i nu sunt ntrunite condiiile prevzute de lege pentru starea de recidiv, pedeapsa se aplic potrivit regulilor pentru concursul de infraciuni. Altfel spus, ne aflm n faa unei pluraliti de infraciuni care nu ndeplinete condiiile unui concurs de infraciuni i nici condiiile unei stri de recidiv postcondamnatorie.

4.2. Contopirea pedepselor n cazul pluralitii intermediareDeoarece s-a considerat c, prin specificul su, pluralitatea intermediar este mai aproape de concursul de infraciuni dect de starea de recidiv i, n mod firesc, regimul sancionator trebuie s fie acela privitor la concursul de infraciuni, n aceast situaie se va contopi pedeapsa stabilit pentru infraciunea svrit din nou cu pedeapsa anterioar stabilit de instan.i n cazul persoanei juridice, dac nu sunt ntrunite condiiile prevzute n art. 147 alin. (1) C.pen., pedeapsa se aplic potrivit regulilor pentru concursul de infraciuni.

RSPUNDEREA PENAL

Obiective: Aprofundarea i nsuirea reglementrilor legii penale cu privire la rspunderea penal ca form a rspunderii juridice; Aprofundarea i nsuirea reglementrilor legii penale cu privire la anumite situaii stri sau mprejurri posterioare svririi infraciunii care conduc la concluzia c tragerea la rspundere penal a infractorului nu mai este util sau nu mai poate avea loc.

Coninut: Rspunderea penal ca instituie fundamental a dreptului penal Noiunea i necesitatea cauzelor care nltur rspunderea penal Categoriile cauzelor care nltur rspunderea penal

1. Rspunderea penal - ca instituie fundamental a dreptului penal

1.1. Consideraii generale privind rspunderea penaln activitatea de aprare mpotriva svririi infraciunilor prin aplicarea de sanciuni apare un raport social special ntre cei care duc lupta (organele specializate ale statului) i cei mpotriva crora se duce lupta (infractorii). Acest raport special este reglementat de normele dreptului penal indicnd, n mod obligatoriu, cnd i ce au de fcut prile participante, ce drepturi i ce obligaii au, n ce mod i cu ce mijloace trebuie dus aceast lupt.Astfel, are loc constituirea cadrului de realizare a constrngerii de stat, prin aplicarea sanciunilor juridice, celor ce au comis infraciuni, n scopul asigurrii raporturilor sociale i al ndrumrii membrilor societii n spiritul respectrii ordinii de drept, activitate care este tocmai rspunderea penal. Rspunderea penal, n sens larg, este definit ca fiind obligaia unei persoane care a svrit o infraciune de a suporta o sanciune, dar i dreptul care revine statului, prin instana de judecat, de a aplica o pedeaps. Deci, noiunea de rspundere penal echivaleaz cu dreptul de a aplica o pedeaps i obligaia de a suporta o asemenea pedeaps.

1.2. Principiile rspunderii penalePrincipiile rspunderii penale sunt acele idei sau reguli diriguitoare care fixeaz cadrul juridic al rspunderii penale cuprinse n normele penale care reglementeaz aceast instituie. Deoarece n doctrin nu exist o unanimitate cu privire la principiile rspunderii penale, ne vom opri la o enumerare succint a acestor principii:a) infraciunea este unicul temei al rspunderii penale principiu prevzut n art. 15 alin. (2) Cod penal;b) personalitatea rspunderii penale nu poate fi subiect al rspunderii penale dect cel care a participat la svrirea infraciunii;c) unicitatea rspunderii penale svrirea infraciunii atrage o singur dat aplicarea aciunii penale;d) celeritatea rspunderii penale promptitudinea descoperirii infraciunilor i trimiterii n judecat a infractorilor;e) prescriptibilitatea rspunderii penale rspunderea penal poate fi nlturat n urma trecerii unui interval de timp;f) individualizarea rspunderii penale la stabilirea rspunderii penale trebuie s se in seama de gravitatea faptei i persoana fptuitorului;g) inevitabilitatea rspunderii penale este inevitabil rspunderea penal cnd s-a stabilit vinovia infractorului. Caracterul inevitabil al rspunderii penale, n cazul svririi de infraciuni, nu trebuie neles ca fiind rigid, absolut, ntruct este posibil, prin voina legiuitorului, n anumite situaii, stri, mprejurri, s fie nlturat rspunderea penal pentru fapta svrit, apreciindu-se c nu mai este necesar tragerea la rspundere penal a infractorului. 2. Noiunea i necesitatea cauzelor care nltur rspunderea penal2.1. Noiunea cauzelor care nltur rspunderea penalCnd instana de judecat a constatat violarea legii penale i a dispus aplicarea sanciunii corespunztoare, va trebui ca hotrrea de condamnare s fie pus n executare. Aceasta reprezint o evoluie obinuit a activitii de tragere la rspundere penal care nu trebuie privit unilateral deoarece, n anumite condiii social-umane, pot aprea unele situaii, stri sau mprejurri, expres prevzute de lege, care au drept urmare nlturarea rspunderii penale.Prin urmare, cauzele care nltur rspunderea penal constau n anumite situaii, stri sau mprejurri, posterioare svririi infraciunii care, n interesul societii i n baza condiiilor prevzute de lege, determin inutilitatea sau inoportunitatea tragerii la rspundere penal a fptuitorului. Deci, inevitabilitatea rspunderii penale opereaz totdeauna cnd s-a svrit o infraciune, afar de cazurile cnd rspunderea penal este nlturat prin voina expres a legiuitorului.

2.2. Necesitatea cauzelor care nltur rspunderea penalnlturarea rspunderii penale, dup cum rezult din cele artate n doctrin, nu este un act arbitrar, deoarece necesitatea ei este determinat de anumite situaii, stri sau mprejurri posterioare svririi infraciunii care conduc la concluzia c tragerea la rspundere penal a infractorului nu mai este util sau nu mai poate avea loc datorit:a) trecerii unui anumit timp de la svrirea infraciunii i pn la tragerea la rspundere penal a infractorului;b) producerii unor schimbri social-politice care au dus la concluzia s nu se mai considere necesar tragerea la rspundere penal pentru anumite infraciuni;c) existena anumitor mprejurri care au determinat pe cel vtmat s nu mai depun plngere prealabil sau dac a depus-o s o retrag ori s se mpace cnd legea permite aceasta.

3. Categoriile cauzelor care nltur rspunderea penal

Cauzele care nltur rspunderea penal sunt:a. amnistia (art. 152 C.pen.);b. prescripia rspunderii penale;c. lipsa plngerii prealabile sau retragerea acesteia;d. mpcarea prilor. Ele se deosebesc, prin coninutul i efectele lor, de cauzele justificative i de cele de neimputabilitate, dar i de cauzele care nltur pedeapsa.3.1. AmnistiaAmnistia reprezint actul de clemen acordat de ctre Parlamentul Romniei prin lege organic, n temeiul unor considerente social-politice i de politic penal, prin care se nltur rspunderea penal, executarea pedepsei precum i alte consecine ale condamnrii, pentru infraciuni svrite pn la apariia legii de amnistie.Amnistia are o dubl natur juridic i anume: de drept constituional i de drept penal.Aceast instituie juridic nu poate fi asemnat cu dezincriminarea deoarece, prima nltur rspunderea penal i executarea pedepsei, spre deosebire de cea din urm care nltur norma juridic incriminatoare.n literatura de specialitate clasificarea amnistiei s-a fcut n funcie de:a) ntinderea efectelor amnistia poate fi general sau special;b) condiiile de acordare amnistia poate fi necondiionat sau condiionat;c) momentul adoptrii actului de amnistie se face distincie ntre amnistie nainte de condamnare sau amnistie dup condamnare.n ce privete obiectul amnistiei, aceasta se refer la infraciunile svrite nainte de data intrrii sale n vigoare. Infraciunile svrite n ziua apariiei legii de amnistie ori cele svrite ulterior nu cad sub incidena legii. Efectele amnistiei mbrac dou modaliti i anume:a) amnistia intervenit nainte de condamnare atrage nlturarea rspunderii penale;b) amnistia intervenit dup condamnarea definitiv nltur rspunderea penal i executarea pedepsei pronunate, precum i celelalte consecine ale condamnrii. Amenda ncasat anterior amnistiei nu se restituie.Potrivit art. 152 alin. (2) din Codul penal, amnistia nu are efecte asupra msurilor de siguran i asupra drepturilor persoanei vtmate (despgubiri civile, cheltuieli de judecat).

3.2. Prescripia rspunderii penaleCodul penal reglementeaz prescripia sub dou forme i anume, prin art. 153 reglementeaz prescripia rspunderii penale, iar prin art. 161 reglementeaz prescripia executrii pedepsei, ambele forme alctuind prescripia penal.Prescripia rspunderii penale reprezint stingerea dreptului statului de a trage la rspundere penal pe cel care a svrit o infraciune precum i a obligaiei celui vinovat de a suporta consecinele faptei comise dup trecerea unui interval de timp, nsoit de anumite condiii, de la svrirea infraciunii.Termenele de prescripie a rspunderii penale, prevzute n art. 154 C.pen., sunt variabile putnd s se situeze ntre 15 ani i 3 ani, n funcie de natura i durata pedepsei prevzute de lege pentru fiecare categorie de infraciune. Ele curg de la data svririi infraciunii sau, dup caz, de la data epuizrii infraciunii. Efectul prescripiei rspunderii penale este acela c nltur rspunderea penal fiind exclus aplicarea sanciunii n momentul cnd termenul prescripiei s-a mplinit.n sistemul legislaiei noastre penale, prescripia rspunderii penale opereaz cu privire la marea majoritate a infraciunilor, excepie fcnd infraciunile de genocid, cele contra umanitii i de rzboi, precum i cele prevzute n art. 188 i 189 C.pen. ori infraciunile intenionate urmate de moartea victimei..Art. 155 C.pen. reglementeaz situaiile de ntrerupere a cursului termenului prescripiei rspunderii penale i respectiv instituie prescripia special potrivit creia se nltur rspunderea penal oricte ntreruperi ar interveni dac termenul de prescripie prevzut de lege este depit cu nc jumtate.n ceea ce privete suspendarea cursului prescripiei penale (art. 156 C.pen.) aceasta opereaz pe timpul ct o dispoziie legal sau o mprejurare de neprevzut sau de nenlturat mpiedic punerea n micare a aciunii penale sau continuarea procesului penal. Dac prescripia rspunderii penale a fost suspendat, aceasta i reia cursul din ziua n care a ncetat cauza de suspendare. Dac intervin mai multe suspendri, durata fiecrei suspendri nu va intra n calculul termenului de prescripie, pe cnd intervalele dintre suspendri vor fi socotite n durata acesteia.

3.3. Lipsa plngerii prealabile sau retragerea acesteiaPlngerea prealabil reprezint manifestarea de voin a persoanei vtmate care aduce la cunotin organului de urmrire penal svrirea infraciunii de ctre fptuitor i cere urmrirea i judecarea acelei infraciuni, n urma creia, cnd este cazul, organul judiciar competent declaneaz procesul penal i pune n micare aciunea penal.Condiiile n care tragerea la rspunderea penal depinde de existena unei plngeri prealabile sunt: a) s existe o infraciune pentru care legea penal s prevad n mod expres c aciunea penal se pune n micare la plngerea prealabil;b) plngerea prealabil s fie fcut de persoana vtmat, cu excepia cazurilor prevzute de lege;c) plngerea prealabil s aib coninutul prevzut de lege;d) plngerea prealabil s fie adresat i introdus la organul competent n termenul prevzut de lege.Lipsa plngerii prealabile (art. 157 C.pen.) sau nerespectarea condiiilor de depunere a acesteia poate duce, n cazurile expres prevzute de lege, la nlturarea rspunderii penale.Retragerea plngerii prealabile (art. 158 C.pen.) nainte de soluionarea cauzei printr-o hotrre definitiv dac este fcut n mod expres, total i necondiionat determin nlturarea rspunderii penale.

3.4. mpcarea prilorn doctrin s-a artat c mpcarea prilor reprezint nelegerea intervenit ntre persoana vtmat i infractor de a pune capt conflictului nscut ntre ei ca urmare a svririi infraciunii, nelegere care, n anumite cazuri prevzute de lege, nltur rspunderea penal a infractorului i consecinele civile ale faptei.Pentru ca mpcarea prilor (art. 159 C.pen.) s nlture rspunderea penal trebuie ndeplinite cumulativ anumite condiii:a. legea penal trebuie s prevad n mod expres c mpcarea prilor nltur rspunderea penal;b. ntre persoana vtmat i fptuitor s intervin mpcarea potrivit condiiilor legale;c. mpcarea trebuie s aib loc numai ntre cei care potrivit legii, i pot manifesta voina de a pune capt conflictului de drept penal;d. mpcarea trebuie s fie total, necondiionat i definitiv;e. mpcarea s intervin pn la rmnerea definitiv a hotrrii judectoreti.

PEDEPSELE PRINCIPALELE SANCIUNI PENALE I INDIVIDUALIZAREA ACESTOR PEDEPSE

Obiective: nsuirea noiunii de sanciune de drept penal ca msuri de prevenire, represive i de reeducare care se dispun de ctre instana de judecat mpotriva persoanelor care au svrit fapte prevzute de legea penal, precum i stabilirea categoriilor acestor sanciuni ; Aprofundarea i nsuirea reglementrilor normelor penale cu privire la pedeaps ca sanciune a dreptului penal. Aprofundarea i nsuirea reglementrilor normelor penale privind individualizarea pedepselor i formele acestei individualizri; Analizarea i nsuirea reglementrilor normelor penale privind strile, situaiile, mprejurrile sau calitile situate n afara coninutului esenial al infraciunii care determin reducerea sau sporirea gradului de pericol social al faptei sau al fptuitorului.Coninut: Consideraii generale privind sanciunile de drept penal Pedepsele sanciuni de drept penal Individualizarea pedepselor Circumstanele atenuante i agravante

1. Consideraii generale privind sanciunile de drept penal

a) Noiunea i caracterele sanciunii de drept penalNormele de drept se compun, totdeauna, dintr-un precept i o sanciune.Drept urmare, sanciunea este juridic deoarece este cea care imprim caracter de obligativitate preceptului, ct i mijlocul prin care se restabilete ordinea de drept care a fost destabilizat prin nerespectarea preceptului.Dup cum s-a artat n doctrin, sanciunea juridic este orice msur pe care o norm de drept o statornicete ca o consecin pentru cazul cnd preceptul su va fi nesocotit.n raport de ramura de drept creia i aparin, sanciunile juridice pot fi de drept civil, de drept penal, de drept administrativ etc.Normele legii penale n realizarea scopului lor se adreseaz, n primul rnd, tuturor persoanelor care au obligaia s se conformeze acestor norme, iar n al doilea rnd, organelor judiciare care sunt chemate s aplice sanciunile penale celor care nu au respectat cerinele legii penale.Fa de cei care i conformeaz conduita dispoziiilor din normele penale se realizeaz o prevenire general. n schimb, fa de cei care au nclcat dispoziiile acestor norme, sanciunile vor asigura constrngerea, dar i reeducarea lor, restabilind ordinea de drept.Astfel, n doctrin se susine c sanciunile de drept penal reprezint acele msuri de constrngere represive i preventive, dar i de reeducare, specifice dreptului penal, care se dispun de ctre instana de judecat mpotriva persoanelor care au svrit fapte prevzute de legea penal, scopul urmrit fiind de restabilire a ordinii de drept nclcate i de prevenire a svririi unor astfel de fapte.De asemenea, s-a susinut c trsturile acestor msuri constau n faptul c sanciunile de drept penal sunt prevzute de legea penal, sunt aflictive, se aplic numai ca urmare a svririi faptei prevzute de legea penal, sunt inevitabile i indisponibile i au ca scop prevenirea svririi unor noi asemenea fapte.

b) Sistemul sanciunilor de drept penal i principiile acestor sanciuniCadrul de reglementare a sistemului sanciunilor de drept penal cuprinde ansamblul prevederilor legale care stabilesc categoriile de sanciuni, precum i condiiile de aplicare i executare a acestora.Potrivit reglementrilor n vigoare sistemul sanciunilor de drept penal cuprinde:a) pedepsele - sanciuni proprii dreptului penal; reprezint cele mai grave sanciuni aplicabile infractorilor;b) msurile educative - sanciuni de drept penal care se aplic n exclusivitate minorilor infractori i au preponderent o funcie educativ i doar n subsidiar o funcie represiv;c) msurile de siguran - sanciuni de drept penal cu caracter preventiv, prevzute de lege n scopul nlturrii strii de pericol a fptuitorului i, respectiv, al prevenirii comiterii de noi fapte antisociale de ctre acesta.n doctrin s-a stabilit c principiile sanciunilor de drept penal sunt:a) legalitatea sanciunilor de drept penal - const n faptul c legea prevede pedepsele i msurile ce se pot aplica;b) umanismul sanciunilor de drept penal - se refer la faptul c nu sunt degradante;c) revocabilitatea sanciunilor de drept penal - rezult din faptul c pot fi revocate sau retrase;d) individualizarea sanciunilor de drept penal - presupune ca acestea s fie aplicate n raport cu gravitatea faptei i periculozitatea social a infractorului;e) personalitatea sanciunilor de drept penal - rezult din faptul c acestea se aplic celui care a svrit ori a contribuit la svrirea unei fapte prevzute de legea penal.

2. Pedepsele sanciuni de drept penal

2.1. Consideraii generale privind pedepselePedeapsa este o sanciune juridic specific dreptului penal deoarece ori de cte ori legea incrimineaz o fapt drept infraciune trebuie, neaprat, s prevad ca sanciune o pedeaps. Deci, ceea ce imprim unei dispoziii legale caracterul de norm de drept penal este prezena unei pedepse n coninutul acelei dispoziii. Codul penal anterior prevedea, n mod expres, n art. 52 alin. (1): Pedeapsa este o msur de constrngere i un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea svririi de noi infraciuni. Reinem, deci, c pedeapsa este menit s asigure restabilirea ordinii de drept ce a fost nclcat prin svrirea infraciunii.Avnd n vedere aceste caracterizri ale pedepsei, n doctrin s-a susinut c pedeapsa este o sanciune de drept penal care const ntr-o msur de constrngere i de reeducare, este prevzut de lege, i se aplic de ctre instana de judecat infractorului n scopul prevenirii svririi de noi infraciuni. Ea are caracter legal, determinat, public, aflictiv, educativ dar i personal.Pentru realizarea scopului pedepsei aceasta ndeplinete unele funcii cum sunt:a. funcia de constrngere care decurge din nsi natura pedepsei deoarece persoana fa de care se aplic suport anumite privaiuni;b. funcia de reeducare care const n faptul c prin executarea pedepsei se urmrete formarea unei atitudini corecte fa de munc, fa de ordinea de drept i fa de regulile de convieuire social;c. funcia de exemplaritate;d. funcia de eliminare.2.2. Felurile pedepselorDup cum s-a subliniat n doctrin, n tiina dreptului penal au existat dou sisteme cu privire la diferenierea pedepselor. Dup un sistem, cadrul pedepselor trebuia s fie redus, adic legea s admit numai dou pedepse (nchisoarea i amenda), ns fiecare din aceste pedepse s poat fi dozat cantitativ sau chiar calitativ, n aplicarea practic. Dup un alt sistem, numit al polidiferenierii, dimpotriv se recomanda un cadru ct mai bogat de pedepse, variate prin natura, prin durata, prin regimul i prin executarea lor, care de altfel, a fost preferat.n legislaiile penale este cunoscut o diversitate de forme ale pedepselor. O clasificare succint a acestora distinge:a) Dup rolul i importana lor - pedepse principale, complementare sau accesorii;b) Dup obiectivul asupra cruia poart sanciunea - pedepse privative de via, corporale, privative sau restrictive de libertate, morale sau pecuniare;c) Dup gradul de determinare a pedepselor - pedepse determinate sau nedeterminate.

2.3. Sistemul pedepselorPrincipiul legalitii pedepsei nu presupune numai prevederea n legea penal a pedepsei pentru fiecare fapt interzis prin norma de incriminare, ci i instituirea unui sistem de pedepse, adic fixarea unui cadru general al pedepselor n legea penal.Astfel, sistemul pedepselor reprezint cadrul general al pedepselor, respectiv enumerarea categoriilor de pedepse, a felurilor i limitelor generale ale acestora.Din studiul legislaiei observm c la stabilirea sistemului pedepselor legiuitorul ine seama de mai muli factori, i anume: necesitatea i cerinele perioadei pe care o parcurge societatea; nivelul fenomenului criminalitii i tendinele acestuia; principiile care guverneaz un sistem de drept.

2.4. Categoriile i limitele generale ale pedepselor n dreptul penal romnCodul penal romn reglementeaz n mod diferit pedepsele aplicabile persoanelor fizice de cele aplicabile persoanelor juridice.Pedepsele aplicabile persoanelor fizice, potrivit art. 53-70 din Codul penal pot fi:a) pedepse principale deteniunea pe via, nchisoarea de la 15 zile la 30 de ani sau amenda suma de plat fiind calculat n sistemul zilelor-amend, unde o zi amend poate avea o valoare cuprins ntre 10 i 500 lei, iar numrul zilelor amend aplicabile cuprins ntre 30 i 400 zile;b) pedepse complementare interzicerea unor drepturi de la unu la 10 ani prevzute de art. 66-70 din Codul penal, degradarea militar, publicarea hotrrii de condamnare;c) pedepse accesorii interzicerea drepturilor prevzute n art. 64 C.pen. n condiiile prevzute n art. 71 C.pen.Pedepsele aplicabile persoanelor juridice, prevzute n art. 136 - 145 C.pen. sunt:a) pedeapsa principal este amenda stabilit prin sistemul zilelor-amend;b) pedepse complementare sunt: dizolvarea persoanei juridice; suspendarea activitii persoanei juridice pe o perioad de la 3 luni la 1 an sau suspendarea uneia din activitile persoanei juridice n legtur cu care s-a svrit infraciunea pe o durat de la 3 luni la 3 ani; nchiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durat de la 3 luni la 3 ani; interzicerea de a participa la procedurile de achiziii publice pe o durat de la unu la 3 ani; plasarea sub supraveghere judiciar; afiarea sau difuzarea hotrrii de condamnare.

3. Individualizarea pedepselor

3.1. Consideraii generale privind individualizarea pedepselorPentru ca pedeapsa s poat ndeplini funciile de constrngere i reeducare a condamnatului i s realizeze scopul prevenirii svririi de infraciuni, trebuie s corespund gravitii infraciunii i nevoilor de ndreptare a infractorului.Dup cum s-a stabilit n doctrin, dac nu se realizeaz o concordan ntre pedeapsa prevzut de lege pentru o infraciune i pericolul social abstract al infraciunii respective, acea pedeaps nu poate duce la realizarea preveniei generale. De asemenea, eventuala disproporie ntre pedeapsa aplicat de instan, pe de o parte i gradul de pericol social concret al faptei svrite i periculozitatea infractorului, pe de alt parte, pot face ca o astfel de pedeaps s-i piard, inevitabil, din aptitudinea funcional i s determine rezultate contrare celor urmrite prin aplicarea i executarea ei.Avnd n vedere aceste consideraii, n unele opinii s-a subliniat faptul c individualizarea pedepsei reprezint operaia de adaptare sau dozare a pedepsei n raport cu gravitatea infraciunii i cu periculozitatea infractorului, astfel nct pedeapsa s-i poat ndeplini funciile i s-i realizeze scopul.Activitatea de combatere a criminalitii parcurge trei etape: a incriminrii faptelor, a stabilirii rspunderii penale i a executrii pedepsei crora le corespunde cte o form a individualizrii pedepselor (legal, judiciar i administrativ). a) Etapa incriminrii faptelor stabilete pedeapsa aplicabil pentru fiecare fapt prevzut de lege creia i corespunde forma individualizrii legale a pedepselor care se realizeaz de legiuitor.b) Etapa stabilirii rspunderii penale, unde se stabilete concret pedeapsa, creia i corespunde forma individualizrii judiciare a pedepselor care const n stabilirea i aplicarea pedepsei de ctre instana de judecat. c) Etapa executrii pedepsei care aparine organelor administrative de executare creia i corespunde individualizrii administrative a pedepselor care presupune adaptarea regimului de executare a pedepselor n raport cu conduita condamnatului.

3.2. Individualizarea judiciar a pedepselorDup cum am mai artat, individualizarea judiciar a pedepselor este numai de competena instanei de judecat. Cu toate acestea, dat fiind importana acestei individualizri, realizarea ei nu trebuie s fie lsat integral la aprecierea instanei de judecat deoarece ea trebuie s respecte anumite reguli, orientri pe care Codul penal le prevede n art. 74.Astfel, se va ine cont de:a) mprejurrile, modul de comitere, mijloacele folosite la svrirea infraciunii;b) starea de pericol creat pentru valoarea ocrotit;c) natura i gravitatea rezultatului produs precum i a altor consecine ale infraciunii;d) mobilul i scopul svririi infraciunii;e) antecedentele penale ale infractorului, precum pi conduita acestuia nainte i dup comiterea faptei;f) persoana infractorului cu trsturile care l caracterizeaz (vrst, stare de sntate, educaie etc.)

3.3. Circumstanele atenuante i circumstanele agravanten doctrin s-a subliniat faptul c termenul de circumstane este folosit n dreptul penal pentru a denumi mprejurri, caliti, stri sau situaii care nsoesc fapta, contribuind la determinarea gradului de pericol social, la gravitatea i calificarea acestuia sau care privesc situaia personal a infractorului, determinnd felul vinoviei i incidena rspunderii penale.Avnd n vedere cele expuse n doctrin se ajunge la prerea c circumstanele atenuante i cele agravante sunt acele stri, ntmplri sau caliti situate n afara coninutului esenial al infraciunii dar care, pot nsoi fapta sau pot privi situaia personal a fptuitorului i determin reducerea sau sporirea gradului de pericol social al faptei ori periculozitatea infractorului. Ele se difereniaz:a) dup efectul pe care l produc n circumstane atenuante sau circumstane agravante;b) dup modul de stabilire i msura n care se impun instanelor n circumstane legale sau circumstane judiciare;c) n raport cu obiectul la care se refer n circumstane reale sau circumstane personale.Circumstanele atenuante sunt reglementate de art. 75 i art. 76 din Codul penal i potrivit dispoziiilor acestor norme juridice penale ele pot avea dou forme, i anume: circumstane atenuante legale generale i circumstane atenuante judiciare.Circumstanele atenuante legale prevzute n art. 75 alin. (1) C.pen. sunt: depirea limitelor legitimei aprri, depirea limitelor strii de necesitate, provocarea din partea persoanei vtmate, acoperirea integral a prejudiciului material cauzat prin infraciune. Circumstanele atenuante judiciare, ptrivit art. 75 alin. (2) C.pen., sunt lsate la aprecierea instanei de judecat i privesc: conduita bun a infractorului nainte de svrirea infraciunii, struina depus de acesta pentru ndeprtarea prejudiciilor aduse prin svrirea infraciunii, atitudinea infractorului n cadrul activitii procesuale dup svrirea infraciunii dar i orice alte mprejurri asemntoare pe care instana le poate considera circumstane atenuante.Circumstanele atenuante, potrivit art. 76 din Codul penal, au ca efect atenuarea obligatorie a pedepsei fie prin reducerea pedepsei cu o treime, fie prin schimbarea acesteia n una mai uoar.Circumstanele agravante prevzute n art. 77 din Codul penal sunt: svrirea faptei de trei sau mai multe persoane mpreun, svrirea infraciunii prin acte de cruzime sau supunerea victimei la tratamente degradante ori prin metode de natur s pun n pericol alte persoane sau bunuri, asocierea n comiterea faptei a unui infractor major cu un minor, svrirea infraciunii profitnd de starea vdit de vulnerabilitate a victimei, svrirea infraciunii pe temei de ras, naionalitate, etnie, limb, religie, gen, orientare sexual .a., n stare de intoxicaie voluntar cu alcool sau alte substane cu caracter psihoactiv provocat n vederea comiterii faptei sau de ctre o persoan care a profitat de situaia prilejuit de o calamitate, stare de asediu sau stare de urgen. Circumstanele agravante pot avea ca efect, n cazul persoanei fizice, agravarea pedepsei n sensul creterii acesteia pn la maximul special sau, dac este cazul, cu aplicarea unui spor de pedeaps pn la 2 ani, dar de cel mult o treime din maximul special (art. 78 alin. (1) C.pen.).

APLICAREA I EXECUTAREA PEDEPSELOR

Obiective: Aprofundarea reglementrilor normelor juridice penale referitoare la aplicarea pedepselor principale persoanei fizice, precum i executarea acestor pedepse n scopul realizrii combaterii fenomenului infracional. Aprofundarea reglementrilor normelor juridice penale referitoare la aplicarea pedepselor complementare i accesorii persoanei fizice i la aplicarea pedepselor persoanei juridice, precum i executarea acestor pedepse n scopul realizrii combaterii fenomenului infracional

Coninut: Preliminarii privind aplicarea i executarea pedepselor Pedepsele principale aplicate persoanei fizice i executarea acestor pedepse Pedepsele complementare i accesorii aplicate persoanei fizice i executarea acestor pedepse Pedepsele aplicate persoanei juridice i executarea acestor pedepse Calculul pedepsei nchisorii n vederea executrii acesteia

1. Preliminarii privind aplicarea i executarea pedepselor

1.1. Preliminarii privind aplicarea pedepselorDin studiul legislaiei penale i din doctrin, rezult c aplicarea pedepselor reprezint etapa n lupta antiinfracional n care se identific faptele penale i fptuitorii, se cerceteaz dac acele fapte ntrunesc coninutul unor infraciuni i dac fptuitorii rspund penal urmnd ca apoi s se treac la aplicarea pedepselor potrivit prevederilor legale. Aplicarea pedepsei se face n vederea realizrii scopului acesteia stabilit prin legea penal i anume, prevenirea svririi de noi infraciuni.Avnd n vedere att prevederile art. 74 din Codul penal, referitoare la criteriile generale de individualizare a pedepselor, ct i strile i circumstanele n care a fost svrit o infraciune, instana de judecat sesizat cu soluionarea unei cauze penale va stabili i va aplica pedeapsa ce urmeaz a fi executat de persoana care a svrit acea infraciune.

1.2. Preliminarii privind executarea pedepselorCombaterea fenomenului infracional pentru a-i realiza scopul trebuie s aib n vedere i o a doua etap, aceea a executrii pedepselor. Astfel, pedeapsa aplicat de instana de judecat va trebui executat potrivit naturii sale, dup ce parcurge procedura punerii n executarea a acesteia. Astfel:a) pedeapsa amenzii se execut prin plata unei sume de bani;b) pedepsele privative de libertate se execut n regim de maxim siguran, regim nchis, regim semideschis sau regim deschis;c) pedepsele complementare ncep a fi executate dup ce a avut loc executarea pedepsei nchisorii, dup graierea total sau a restului de pedeaps sau dup prescripia executrii pedepsei, excepie fcnd degradarea militar;d) pedepsele accesorii ncep executarea n momentul rmnerii definitive a hotrrii de condamnare.

1.3. Modalitile aplicrii i executrii pedepselorModalitile aplicrii i executrii pedepselor au fost reglementate de Codul penal, dup categoriile de persoane care pot fi subieci activi ai infraciunii, n dou mari categorii: aplicarea i executarea pedepselor principale, a pedepselor complementare i a celor accesorii persoanelor fizice; aplicarea i executarea pedepselor principale i a pedepselor complementare persoanelor juridice.

2. Pedepsele principale aplicate persoanei fizice i executarea acestor pedepse

2.1. Aplicarea i executarea pedepsei deteniunii pe viaPedeapsa deteniunii pe viaa reprezint cea mai sever pedeaps din legislaia noastr penal n vigoare i se aplic n cazul svririi infraciunilor deosebit de grave. Aplicarea acestei pedepse prezint o serie de limitri, respectiv nu se aplic celui care la data pronunrii hotrrii de condamnare a mplinit vrsta de 65 de ani (art. 57 C.pen.).Potrivit art. 56 C.pen. n vigoare, deteniunea pe via se execut n penitenciare anume destinate pentru aceasta sau n secii speciale ale celorlalte penitenciare.Regimul executrii pedepsei deteniunii pe via este cel de maxim siguran.Potrivit art. 58 C.pen., dac cel condamnat la pedeapsa deteniunii pe via a mplinit vrsta de 65 de ani n timpul executrii pedepsei, deteniunea pe via se nlocuiete cu nchisoare pe timp de 30 de ani.Liberarea condiionat se poate acorda celui condamnat la pedeapsa deteniunii pe via (art. 99 C.pen.), dup executarea efectiv a 20 de ani de detenie inndu-se cont de comportarea condamnatului (este struitor n munc, disciplinat, d dovezi temeinice de ndreptare, avndu-se n vedere i antecedentele sale penale).

2.2. Aplicarea i executarea pedepsei cu nchisoareanchisoarea const n privarea de libertate pe durat determinat, cuprins ntre 15 zile i 30 de ani.n general, pedeapsa nchisorii este prevzut singur sau, uneori, alternativ cu pedeapsa deteniunii pe via sau amenda.nchisoarea este o pedeaps principal, privativ de libertate, care const n scoaterea celui condamnat din mediul i condiiile n care a trit, n izolarea lui de societate i supunerea lui la un regim de via sever, dar uman.Instana de judecat este competent s stabileasc i s aplice pedeapsa nchisorii, ocazie cu care va ine seama de dispoziiile generale ale Codului penal, de limitele de pedeaps fixate de acest Cod, de gradul de pericol social al faptei, de persoana infractorului i de mprejurrile care atenueaz sau agraveaz rspunderea penal.Executarea pedepsei cu nchisoarea se poate realiza n regimuri diferite de executare n funcie de perioada de condamnare la aceast sanciune, natura i modul svririi infraciunii, precum i persoana infractorului. Aceste regimuri enumerate succint sunt: regimul de maxim siguran, regimul nchis, regimul semideschis i regimul deschis.n mod excepional, natura i modul de svrire a infraciunii, precum i persoana condamnatului pot determina includerea persoanei condamnate n regimul de executare imediat inferior ca grad de severitate.Liberarea condiionat (art. 99 106 C.pen.) reprezint punerea n libertate a condamnatului din locul de deinere nainte de executarea n ntregime a pedepsei cu nchisoarea la care a fost condamnat, cu condiia ca el s nu mai svreasc o nou infraciune pn la mplinirea duratei pedepsei. Aceast msur are caracter general, individual, facultativ i revocator. Condiiile de acordare a liberrii condiionate se refer la fraciunile de pedeaps i la comportarea condamnatului (art. 100 C.pen.).Acordarea liberrii provizorii produce anumite efecte, n sensul c imediat condamnatul trebuie pus n libertate, apoi trebuie menionat faptul c liberarea provizorie are un efect provizoriu deoarece are n vedere un termen limitat pn la ndeplinirea duratei integrale a pedepsei, i totodat, condamnatul trebuie s se abin de la svrirea de noi infraciuni.

2.3. Aplicarea i executarea pedepsei cu amendaAmenda este o pedeaps penal principal care poate fi prevzut alternativ cu pedeapsa nchisorii sau, ntr-un numr limitat de cazuri, singur, i const ntr-o sum de bani stabilit de instana de judecat pe care infractorul este obligat s o plteasc statului. Limitele pedepsei cu amenda sunt stabilite n art. 61 C.pen. n cazul n care cel condamnat la plata unei amenzi nu execut aceast obligaie, pe cale obinuit, datorit relei credine, instana poate nlocui aceast pedeaps cu pedeapsa nchisorii n limitele prevzute pentru infraciunea svrit i innd cont de partea din amend care a fost achitat. Art. 64 C.pen. prevede, n plus, posibilitatea executrii amenzii prin prestarea unei munci neremunerate n folosul comunitii, n situaia n care persoana condamnat nu poate efectua plata sumei de bani pe care o are de achitat, din motive neimputabile acesteia.

3. Pedepsele complementare i accesorii aplicate persoanei fizice i executarea acestor pedepse

3.1. Aplicarea i executarea pedepselor complementareCodul penal n vigoare prin dispoziiile art. 66 70 C.pen. reglementeaz ca pedepse complementare interzicerea unor drepturi, degradarea militar i publicarea hotrrii de condamnare.n ceea ce privete pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi instana poate decide interzicerea unuia sau unora din drepturile enumerate n art. 66 C.pen., respectiv drepturi electorale, printeti, care privesc exerciiul unei funcii, profesii, meserii, de a se afla ntr-un anumit spaiu teritorial etc.Aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi este obligatorie cnd legea prevede n mod expres i facultativ cnd pedeapsa principal stabilit este nchisoarea sau amenda i instana constat c, fa de natura i gravitatea infraciunii, mprejurrile cauzei i persoana infractorului,aceast pedeaps este necesar.Executarea pedepsei interzicerii unor drepturi ncepe de la rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare la pedeapsa amenzii sau a hotrrii care dispune suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere ori dup executarea pedepsei nchisorii, dup graierea total sau a restului de pedeaps, dup mplinirea termenului de prescripie a executrii pedepsei ori dup expirarea termenului de supraveghere a liberrii condiionate (art. 68 C.pen.).n ceea ce privete pedeapsa complementar a degradrii militare aceasta const n pierderea gradului i a dreptului de a purta uniform i se aplic n mod obligatori (pentru pedepse cu nchisoarea mai mari de 10 ani sau deteniune pe via) sau facultativ (pentru pedepse cu nchisoarea cuprinse ntre 5 ani i 10 ani) doar condamnailor militari sau rezerviti n condiiile stabilite de lege. Publicarea hotrrii definitive de condamnare se poate dispune n condiiile n care instana apreciaz, funcie de natura i gravitatea infraciunii, c publicarea va contribui la prevenirea svririi unor astfel de infraciuni (art. 70 C.pen.).

3.2. Aplicarea i executarea pedepselor accesoriiCodul penal n vigoare reglementeaz ca pedeaps accesorie interzicerea unora din drepturile prevzute n art. 66 C.pen., a cror exercitare a fost interzis de instan ca pedeaps complementar.Pentru punerea n executare a pedepsei accesorii nu este nevoie de un act special, fiindc efectele acestei pedepse se produc, potrivit legii, din momentul cnd hotrrea de condamnare a rmas definitiv.

4. Pedepsele aplicabile persoanei juridice i executarea acestor pedepse

4.1. Aplicarea i executarea pedepsei cu amendaPedeapsa amenzii reprezint suma de bani pe care persoana juridic este condamnat s o plteasc iar limitele acesteia sunt reglementate n art. 136 C.pen. iar cuantumul amenzii se stabilete n sistemul zilelor-amend.

4.2. Aplicarea i executarea pedepselor complementareDin cuprinsul art. 138 145 C.pen. rezult c aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare se dispune atunci cnd instana constat c, fa de natura i gravitatea infraciunii, precum i fa de mprejurrile n care a fost svrit, aceste pedepse sunt necesare.Pedepsele complementare aplicabile persoanei juridice sunt:a) dizolvarea persoanei juridice;b) suspendarea activitii persoanei juridice pe o durat de la 3 luni la 3 ani;c) suspendarea uneia din activitile persoanei juridice n legtur cu care s-a svrit infraciunea pe o durat de la 3 luni la 3 ani;d) nchiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durat de la 3 luni la 3 ani;e) interzicerea de a participa la procedurile de achiziii publice pe o durat de la unu la 3 ani;f) plasarea sub supraveghere judiciar;g) afiarea sau difuzarea hotrrii de condamnare.Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare este obligatorie cnd legea prevede aceast pedeaps. Executarea pedepselor complementare ncepe dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare.

5. Calculul pedepsei nchisorii n vederea executrii acesteia5.1. Consideraii preliminariiDin studiul legislaiei n domeniu i din doctrin rezult c pedeapsa odat stabilit i aplicat trebuie s fie executat, n principiu, integral, adic n durata i cuantumul stabilit prin hotrrea judectoreasc.Pentru ca pedeapsa nchisorii ce se va executa s corespund exact celor stabilite prin hotrre judectoreasc, n baza dispoziiilor art. 71 73 C.pen. n vigoare au fost reglementate anumite probleme referitoare la: durata pedepsei nchisorii, computarea reinerii i arestrii preventive din durata pedepsei pronunate i computarea privaiunii de libertate executat n afara rii.

5.2. Durata executrii pedepsei nchisoriiPotrivit art. 71 C.pen., durata executrii pedepsei nchisorii se socotete din ziua n care condamnatul ncepe s execute hotrrea definitiv de condamnare. Ziua din care ncepe executarea pedepsei i ziua n care nceteaz se socotesc n durata executrii.Timpul n care condamnatul, n cursul executrii pedepsei, se afl bolnav n spital, intr n durata executrii, afar de cazul n care i-a provocat n mod voit boala, iar aceast mprejurare se constat n cursul executrii pedepsei.

5.3. Computarea reinerii i arestrii preventivePotrivit art. 72 C.pen., timpul reinerii i arestrii preventive se scade din durata pedepsei nchisorii pronunate. Scderea se face i atunci cnd condamnatul a fost urmrit penal sau judecat, n acelai timp ori n mod separat, pentru mai multe infraciuni concurente, chiar dac a fost scos de sub urmrire, s-a ncetat urmrirea penal sau a fost achitat ori s-a ncetat procesual penal pentru fapta care a determinat reinerea sau arestarea preventiv.

5.4. Computarea privaiunii de libertate executate n afara riiConform art. 73 C.pen., n cazul infraciunilor svrite n condiiile art. 8, 9, 10 sau 11 C.pen. (care se judec i dup legea penal romn, n temeiul principiilor personalitii, realitii sau universalitii), partea din pedeaps, precum i reinerea i arestarea preventiv executate n afara teritoriului rii se scad din durata pedepsei aplicate pentru aceeai infraciune de instanele romne.

SANCIUNILE APLICABILE INFRACTORILOR MINORI

Obiective: Stabilirea categoriilor de minori care nu rspund penal i a categoriilor care rspund penal potrivit normelor juridice penale, precum i sistemul sancionator al minorilor infractori; Analizarea i nsuirea dispoziiilor normelor juridice penale privind msurile educative ce pot fi luate fa de minorii Coninut: Rspunderea penal a minorilor potrivit legislaiei penale romne Msurile educative ce pot fi luate fa de minorii infractori potrivit Codului penal

1. Rspunderea penal a minorilor

1.1. Limitele rspunderii penale a minorilorArt. 113 C.pen. reglementeaz limitele rspunderii penale a minorilor i ia n considerare existena a dou categorii:a) minori care nu rspund penal, sunt cei care nu au mplinit vrsta de 14 ani i cei care au vrsta ntre 14 i 16 ani dac fapta nu a fost comis cu discernmnt;b) minori care rspund penal sunt cei care au mplinit vrsta de 16 ani i cei care, n momentul svririi faptei aveau vrsta cuprins ntre 14 i 16 ani i au comis fapta cu discernmnt.Minorilor care au svrit fapte prevzute de legea penal i nu rspund penal, nu li se pot aplica sanciuni penale.Rspunderea penal a minorilor se determin n raport cu vrsta acestuia la data svririi faptei prevzute de legea penal.

1.2. Sistemul sancionator al minorilor n legislaia penal romnCodul penal n vigoare reglementeaz sistemul de sancionare a minorilor infractori, sistem alctuit din: msuri educative neprivative de libertate, care sunt: stagiul de formare civic, supravegherea, consemnarea la sfrit de sptmn, asistarea zilnic; msuri educative privative de libertate, care pot fi:internarea ntr-un centru educativ, internarea ntr-un centru de detenie.n cadrul sanciunilor penale destinate minorilor infractori s-a dat prioritate msurilor educative deoarece, prin aciunea i finalitatea lor, apar ca fiind mai potrivite pentru a pune pe linia unei normale i eficiente dezvoltri umane i sociale pe minorii care, prin svrirea de fapte prevzute de legea penal, au dovedit c se gsesc n afara acestor linii.n stabilirea categoriei de sanciuni aplicate minorului infractor instana de judecat trebuie s in seama de gradul de pericol social al faptei svrite, starea fizic i dezvoltarea intelectual a minorului, comportarea acestuia dar i condiiile n care a evoluat i orice alte elemente de natur s caracterizeze persoana minorului.

Stagiul de formare civic urmrete contientizarea i responsabilizarea adolescentului, nelegerea de ctre acesta a consecinelor legale i sociale pe care le implic svrirea unor infraciuni. Organizarea, asigurarea participrii i supravegherea minorului n timpul celor 4 luni ct dureaz un astfel de program se realizeaz sub coordonarea serviciului de probaiune, fr a afecta activitile colare sau profesionale curente. Soluia propus de legiuitor permite deci participarea la cursuri i programe care s faciliteze reintegrarea mai rapid a delincventului n societate.Dac o asemenea msur este considerat insuficient exist posibilitatea, conform art.118 C.pen., lurii msurii educative a supravegherii, sub coordonarea serviciului de probaiune, care permite controlarea i ndrumarea minorului, pe o perioad de 2 pn la 6 luni, n scopul urmririi modului n care acesta particip la cursurile colare sau de formare profesional i, de asemenea, al prevenirii implicrii lui n activiti sau relaii care i-ar pune n pericol procesul de reintegrare social.Cu un grad mai crescut de severitate consemnarea la sfrit de sptmn (art.119 C.pen.) const n obligaia minorului de a nu prsi locuina n zilele de smbt i duminic, pe o durat de 4 pn la 12 sptmni. Excepia o reprezint participarea la activiti sau programe impuse de instan. Msura se ia sub supravegherea serviciului de probaiune, i are rolul de a mpiedica minorul s se ntlneasc cu anumite persoane care l pot influena n direcia svririi de noi infraciuni.n ce privete asistarea zilnic, stipulat n art.120 C.pen., aceasta reprezint obligaia minorului de a respecta un program strict, care ine cont de nevoile reale ale acestuia, stabilit de serviciul de probaiune pentru o durat de 3-6 luni.Instana va putea impune i respectarea de ctre adolescent a unor obligaii care i vor ngrdi libertatea de micare i modela modul de socializare. Codul penal prevede, dac se consider necesar, i posibilitatea lurii unor msuri educative mai severe, privative de libertate, reglementnd n art. 124 i 125 internarea ntr-un centru educativ pentru o perioad cuprins ntre unu i 3 ani, respectiv, internarea ntr-un centru de detenie dispus pentru o perioad cuprins ntre 2 i 5 ani.

MSURILE DE SIGURAN

Obiective: Stabilirea realitilor umane i sociale care au caracterul unor stri de pericol a cror combatere nu poate fi realizat prin aplicarea de pedepse ci printr-un sistem de sanciuni de drept penal complementar, cu caracter preventiv; Analizarea unor msuri de siguran prin care se nltur strile de pericol care afecteaz ordinea de drept. Analizarea unor msuri de siguran prin care se nltur strile de pericol ce afecteaz ordinea de drept

Coninut: Consideraii generale privind msurile de siguran Luarea i executarea urmtoarelor msuri de siguran: obligarea la tratament medical, internarea medical i interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, confiscarea special, confiscarea extins.

1. Consideraii generale privind msurile de siguran

1.1. Noiunea i scopul msurilor de siguran Svrirea faptelor prevzute de legea penal, uneori, pot scoate n eviden unele realiti umane i sociale care, la rndul lor, pot contribui la svrirea faptelor antisociale.Aceste realiti umane i sociale, privite prin prisma personalitii infractorului, au caracterul unor stri de pericol a cror combatere nu pot fi realizate prin aplicarea de pedepse ci prin alte mijloace penale. De aceea, a fost necesar ca n Codul penal, alturi de mijloacele de constrngere cu caracter represiv s se creeze un sistem de sanciuni de drept penal complementar cu caracter, n esen, pur preventiv, i anume msurile de siguran. n literatura de specialitate au fost definite msurile de siguran ca fiind sanciuni de drept penal cu caracter preventiv prevzute de lege i luate de instanele de judecat, fa de persoanele care au comis fapte prevzute de legea penal i cu privire la care exist temerea c i n viitor vor comite asemenea fapte datorit unor situaii sau stri care au fost relevate prin svrirea faptei.Scopul msurilor de siguran, potrivit art. 107 C.pen., const n nlturarea unei stri de pericol i prentmpinarea svririi faptelor prevzute de legea penal i, n majoritatea cazurilor, pot fi luate chiar dac fptuitorului nu i se aplic o pedeaps.

1.2. Condiiile generale de luare a msurilor de siguran i sistemul acestor msuri prevzute de Codul penal n vigoarePentru dispunerea lurii unei msuri de siguran trebuie ndeplinite cumulativ urmtoarele condiii:a) svrirea unei fapte prevzute de legea penal, indiferent dac a atras sau nu aplicarea unei pedepse;b) s existe o stare de pericol din partea persoanei care a svrit infraciunea sau a altor cauze;c) s existe temerea justificat c, i n viitor, fptuitorul va svri din nou fapta prevzut de legea penal, datorit strii de pericol pe care o prezint. Potrivit art. 108 C.pen., msurile de siguran sunt: obligarea la tratament medical, internarea medical, interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, confiscarea special i confiscarea extins.

2. Luarea i executarea msurilor de siguran

2.1. Obligarea la tratament medical Art. 109 C.pen. prevede c, n cazurile n care fptuitorul determinat de existena unei boli sau a intoxicrii cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substane prezint pericol pentru societate, poate fi obligat s se prezinte n mod regulat la tratament medical pn la nsntoirea sa ori pn la obinerea unei ameliorri a strii sale de sntate de natur s nlture starea de pericol social. Dac se refuz tratamentul instana poate dispune internarea medical.Din cuprinsul acestor dispoziii rezult c, pentru a se dispune obligarea la tratament medical, trebuie ndeplinite anumite condiii:a) fptuitorul s fi svrit o fapt prevzut de legea penal;b) fptuitorul s prezinte un anumit pericol pentru societate;c) starea de pericol a fptuitorului s provin din caua unei boli sau intoxicri cu alcool, stupefiante sau alte asemenea substane.

2.2. Internarea medicalArt. 110 Cod penal n vigoare stipuleaz c fptuitorul bolnav mintal, toxicoman sau care sufer de o boal infecto-contagioas, aflat ntr-o stare de sntate care prezint pericol pentru societate, poate fi obligat la internare ntr-un institut medical de specialitate pn la nsntoire ori pn la obinerea unei ameliorri a strii sale de sntate de natur s nlture starea de pericol social.Rezult c msura internrii medicale se ia de instana de judecat dac sunt ntrunite cumulativ urmtoarele condiii:a) persoana s fi svrit o fapt prevzut de legea penal;b) persoana care a svrit fapta s fie bolnav mintal, toxicoman sau dac sufer de o boal infecto-contagioas;c) persoana bolnav care a svrit fapta s prezinte un pericol pentru societate.

2.3. Interzicerea unei funcii sau a unei profesii se poate lua potrivit art. 111 alin. 1 C.pen. cnd fptuitorul care a svrit fapta ca urmare a incapacitii, nepregtirii sau a altor cauze care l fac impropriu pentru ocuparea unei anumite funcii, ori pentru exercitarea unei profesii poate fi luat msura interzicerii acestuia de a ocupa funcia sau de a exercita profesia respectiv.Din coninutul acestui articol rezult c pentru luarea unei asemenea msuri de siguran trebuie ndeplinite cumulativ urmtoarele condiii: a) s se svreasc o fapt prevzut de legea penal;b) fapta s fie svrit cu ocazia ndeplinirii unei funcii sau exercitrii unei profesii;c) fapta s fie rezultatul incapacitii, nepregtirii sau altor cauze care l fac impropriu pentru ocuparea unei funcii sau exercitarea unei profesii.Potrivit art. 111 alin. (2) C.pen. aceast msur poate fi revocat, la cerere, dup trecerea unui termen de cel puin un an, dac se constat c temeiurile care au impus luarea ei au ncetat. O nou cerere nu se poate face dect dup trecerea unui termen de cel puin un an de la data respingerii cererii anterioare.

2.4. Confiscarea specialArt. 112 C.pen. enumer n coninutul su categoriile de bunuri care pot fi supuse msurii confiscrii speciale:a) bunuri produse prin svrirea faptei prevzute de legea penal;b) bunuri care au fost folosite, n orice mod, la svrirea unei infraciuni, dac sunt ale infractorului sau dac aparinnd altei persoane aceasta a cunoscut scopul folosirii lor, cu excepia infraciunilor svrite prin pres;c) bunuri folosite, imediat dup svrirea infraciunii, pentru asigurarea scprii infractorului sau pentru a pstra folosul ori produsul obinut, fr a avea relevan dac sunt ale fptuitorului sau dac, fiind ale altei persoane, aceasta a cunoscut destinaia lor;d) bunuri date pentru a determina svrirea unei fapte sau pentru a rsplti pe fptuitor;e) bunuri dobndite prin svrirea faptei prevzute de legea penal, dac nu sunt restituite persoanei vtmate i nu servesc nici la despgubirea acesteia;f) bunuri a cror deinere este interzis prin lege.Dac valoarea bunurilor, supuse confiscrii, care au fost folosite, la svrirea unei infraciuni este vdit dispropor