cascadele lumii

of 11 /11
Cascadele Lumii LEAHOVICI PARASCOVIA

Embed Size (px)

description

Top cele mai importante si deosebite cascade ale lumii

Transcript of cascadele lumii

Page 1: cascadele lumii

CascadeleLumii

LEAHOVICI PARASCOVIA

Page 2: cascadele lumii

CASCADA este o cădere naturală de apă pe cursul unui râu sau fluviu, provocată

de o ruptură de pantă în profilul longitudinal al văii; torent de apă care cade de la mare înălţime.

Cascadele reprezinta unul dintre spectacolele speciale ale naturii. Clasificarea lor este

conditionată de mai multe aspecte, cum ar fi debitul, înălţimea sau întinderea.

Page 3: cascadele lumii

Iguazu este o cascadă sitută la graniţa dintre Brazilia şi Argentina, pe râul cu acelaşi nume. Denumirea cascadei vine de la cuvintele “guarani” şi “tupi” care inseamnă “apa mare”. Cascada împarte râul în Iguazu de sus şi Iguazu de jos..

Cascada Iguazu, Argentina

Există aici 275 de cascade diferite care se întind pe o lungime de peste 4 kilometri şi care au o înălţime ce ajunge până la 150 de metri. Înconjurate de bambuşi şi palmieri aceste cascade reprezintă pentru mulţi cea mai mare minune a naturii.

Page 4: cascadele lumii

Are 979 de metri şi este cea mai înaltă cascadă din întreaga lume. Situată în regiunea Gran Sabana din Venezuela, cascada este inaccesibilă din punct de vedere rutier. Turiştii pot ajunge aici doar pe calea apei sau…pe jos.

Cascada Îngerului, Venezuela

Page 5: cascadele lumii

Cascada Ingerului

Page 6: cascadele lumii

Nachi

 

C A S C A D A

Aici există 48 de cascade diferite pe acelaşi versant al unui singur munte: masivul Nachi. Una dintre ele, cea mai cunoscută, are peste 300 de metri înălţime şi este vizibilă de la zeci de kilometri distanţă

Cascada Sutherland, Noua Zeelandă

580 de metri în gol. Este una dintre cele mai apreciate cascade ale Noii Zeelande şi se află într-o locaţie unică: Parcul National Fiorland care se regăseşte pe lista Patrimoniului Mondial.

Page 7: cascadele lumii

Cascada Gullfoss, Islanda

Este cea mai mare cascadă a Europei şi cu siguranţă cea mai fumoasă cădere de apă a Islandei. Cascada are o aură mistică.Legendele nordice spun că, în spatele perdelei de apă, este ascunsă o comoară.

Page 8: cascadele lumii

Cascada Kaieteur este unică prin faptul că Suprafaţa sa este de 5 ori mai mare decât Niagara, de 2 ori mai mare decât Victoria şi în acelaşi timp are un debit neobişnuit de puternic pentru înălţimea sa. Cu toate acestea,kaieteur se află pe locul 19 ca marime si pe locul 26 ca spectacol natural. ( Guyana )

Cea mai întinsă cascadă din lume este

Cascada Victoria, situată în sudul Africii..Notorietatea sa nu este dată nici de înălţimea, nici de lăţimea ei, ci de forma bizară pe care o are, formând cea mai întinsă fâşie de apă în cădere din lume: 1.7 km

Page 9: cascadele lumii

Imensă cădere de apă, cu o înălţime maximă de 56 de metri şi o lungime de 790 de metri, a fost descoperită şi studiată prima dată de un geolog american - Roy Spencer.

Cascada la început avea doar 11 metri în înălţime,până în prezent s-au produs multe schimbări - naturale sau făcute de om - ale acestei zone geografice, cascada Niagara devenind în zilele noastre una dintre cele mai mari atracţii turistice din lume.

NIAGARA

Page 10: cascadele lumii

Minunile naturii – cascadele de la Pamukkale

      Turcia se poate mândri şi ea cu una din dintre cele mai impresionante opere desăvârşite ale naturii – Cascadele de la Pamukkale. Situate în vestul Turciei, terasele de la Pamukkale reprezintă un fenomen natural unic în întreaga lume,acolo se află unul dintre cele mai minunate fenomene petrecute de-a lungul timpului.Aceste mini-piscine, au fost formate de-a lungul a mii de ani, prin depunerea calcarului conţinut de izvoarele termale. Se spune că aceste izvoare termale ce au format în timp aceste minunăţii au o temperatură constanta de 37 grade şi au efecte benefice pentru organismul omului, în special pentru ochi şi piele.    

Page 11: cascadele lumii

Sat din Pamukkale

Terase de calcar

Cascada din calcar din Pamukkale

Terase de calcar cu ochiuride apă termală

TURCIA