DEVENIREA UMANĂ, SUFLETUL LUMII ŞI SPIRITUL LUMII - Rudolf Steiner.doc

of 213 /213
DEVENIREA UMANĂ, SUFLETUL LUMII ŞI SPIRITUL LUMII Partea I CONFERINŢA I Stuttgart, 16 iunie 1921 În ciuda faptului că acest sejur la Stuttgart trebuia să fie dedicat altor activităţi, a fost pentru mine o necesitate să vă vorbesc în seara aceasta despre o temă antroposofică şi vreau să vă comunic câte ceva referitor la relaţia omului cu ambianţa cosmică, în măsura în care această ambianţă intervine în om. Aş vrea să modelez această temă în aşa fel încât conţinutul său să fie raportat în mod deosebit la aspecte necesare pentru a putea reflecta asupra regresului civilizaţiei din vremea noastră. Dacă reunim unele aspecte cu care am făcut cunoştinţă de-a lungul anilor, prin ştiinţa spiritului de orientare antroposofică, cu privire la om, atunci multe lucruri apar rezumate în acea tripartiţie a omului care ne-a apărut în mod repetat în faţa sufletelor noastre, în acea împărţire în spirit, suflet şi corp. Dacă privim din punctul de vedere al ştiinţei spiritului la alcătuirea noastră, la ceea ce pătrunde tot mai mult formaţiunea noastră actuală, trebuie să spunem că dezvoltarea omenirii a ajuns treptat la situaţia de a lua în considerare, de fapt, numai ceea ce este corporal în om. Cu privire la această contemplare a omului numai sub raportul corporalului, avem, în prezent, o cunoaştere cuprinzătoare şi, încă mai mult, o dorinţă de a învăţa să cunoaştem această corporalitate în relaţia sa cu restul fenomenelor lumii. Numai că trăim în vremea în care atenţia trebuie să fie din nou îndreptată spre ceea ce este sufletesc şi spre ceea ce este spiritual. Când se observă cu atâta grijă ceea ce este corporal, aşa cum este în prezent cazul cunoaşterii obişnuite, trebuie ca prin această observare a corporalului să fim conduşi şi spre observarea a ceea ce este sufletesc şi spiritual.

Embed Size (px)

Transcript of DEVENIREA UMANĂ, SUFLETUL LUMII ŞI SPIRITUL LUMII - Rudolf Steiner.doc

DEVENIREA UMAN, SUFLETUL LUMII I SPIRITUL LUMII

Partea I

CONFERINA I

Stuttgart, 16 iunie 1921n ciuda faptului c acest sejur la Stuttgart trebuia s fie dedicat altor activiti, a fost pentru mine o necesitate s v vorbesc n seara aceasta despre o tem antroposofic i vreau s v comunic cte ceva referitor la relaia omului cu ambiana cosmic, n msura n care aceast ambian intervine n om. A vrea s modelez aceast tem n aa fel nct coninutul su s fie raportat n mod deosebit la aspecte necesare pentru a putea reflecta asupra regresului civilizaiei din vremea noastr.

Dac reunim unele aspecte cu care am fcut cunotin de-a lungul anilor, prin tiina spiritului de orientare antroposofic, cu privire la om, atunci multe lucruri apar rezumate n acea tripartiie a omului care ne-a aprut n mod repetat n faa sufletelor noastre, n acea mprire n spirit, suflet i corp. Dac privim din punctul de vedere al tiinei spiritului la alctuirea noastr, la ceea ce ptrunde tot mai mult formaiunea noastr actual, trebuie s spunem c dezvoltarea omenirii a ajuns treptat la situaia de a lua n considerare, de fapt, numai ceea ce este corporal n om. Cu privire la aceast contemplare a omului numai sub raportul corporalului, avem, n prezent, o cunoatere cuprinztoare i, nc mai mult, o dorin de a nva s cunoatem aceast corporalitate n relaia sa cu restul fenomenelor lumii. Numai c trim n vremea n care atenia trebuie s fie din nou ndreptat spre ceea ce este sufletesc i spre ceea ce este spiritual. Cnd se observ cu atta grij ceea ce este corporal, aa cum este n prezent cazul cunoaterii obinuite, trebuie ca prin aceast observare a corporalului s fim condui i spre observarea a ceea ce este sufletesc i spiritual.

A vrea s plec de la fenomene care, de fapt, nu pot fi nelese n prezent, pentru c se ia n considerare numai ceea ce aparine corporalului i care exist ca mari ntrebri ce apar n faa omului. Cnd observm corporalul, vedem c acesta se inser n ntreaga ordine natural, iar cunoaterea s-a strduit s compun treptat ntreaga ordine natural din cauze i efecte asociate n mod necesar. n acest lan de cauze i efecte este gndit a fi integrat i corporalitatea uman, i ea este explicat n acest mod. Propriu-zis, n sens larg, acesta este caracterul materialist al cunoaterii noastre actuale, i anume se ndreapt privirea numai spre cauzele i efectele naturale i se explic modul n care s-a individualizat corporalitatea uman prin aceste cauze i efecte cu un fel de necesitate mecanic.

Dar n faa omului apar anumite fenomene care sunt ntr-un anumit sens anormale, care se prezint ns ca mari enigme, ca semne de ntrebare, dac te opreti numai la explicaia pur natural a relaiei de la cauz la efect. Noi vedem cum se desfoar corporalitatea uman. Cercettorul naturii caut n corpul uman aceleai legi pe care le caut afar, n natur. El poate spune numai c n corpul uman ele ar fi mai complicate, dar c sunt aceleai legi. i, iat, vedem c prin legi izolate au loc, oricum n mod anormal, anumite fenomene care sunt imposibil de inserat n acest mers al evenimentelor naturale. Gnditorul materialist se strduie n orice caz, el nu a ajuns n prezent la aceasta, dar o consider ca fiind un ideal s explice voina obinuit, simirea obinuit, gndirea sau reprezentarea din om ca efecte ale fenomenelor corporale, tot aa cum explicm flacra rezultat din arderea substanei combustibile. i se poate spune, chiar dac n prezent asemenea explicaii nu au fost aduse, c cercettorul naturii poate afirma c va veni o vreme n care se va putea explica i gndirea, simirea, voina din corporalitatea uman aa cum se explic flacra rezultat din arderea substanei combustibile. Ce atitudine ar trebui ns s avem, de exemplu, fa de reprezentarea uman, dac aceast prere ar fi corect?

Noi facem deosebire ntre reprezentrile pe care le admitem pentru c le putem desemna a fi corecte i reprezentrile pe care le respingem pentru c le considerm a fi incorecte, pentru c spunem despre ele c ar constitui o eroare. Dar n ordinea natural totul este rezultatul cauzelor. Putem spune, aadar, potrivit ordinii naturale: Eroarea, iluzia provin i ele din cauze necesare, ca i reprezentarea corect, justificat. Aici ajungem deja la o enigm: De ce fenomenele din natur, care trebuie s fie toate rezultatul unor cauze necesare, condiioneaz n om o dat adevrul, alt dat eroarea?

Dar vom fi i mai mult condui spre o enigm dac vedem cum la unii oameni apar ceea ce numim viziuni iluzorii, halucinalii false, despre care tim c evoc pn la vizualizare ceva ce nu are rdcini n realitate. Cum ajungem s spunem, s le putem considera ca fiind halucinaii nejustificate, cnd tot ceea ce se ntmpl n om provine n mod necesar din ordinea natural care exist n el? Ar trebui s atribuim i halucinaiilor o justificare, ca i aspectelor pe care le numim impresii adevrate i reprezentri adevrate. i cu toate acestea noi suntem convini i ne este ngduit s-o simim i s-o presimim c halucinaiile trebuie s fie respinse. De ce trebuie ele s fie respinse? De ce nu trebuie s fie recunoscute ca un coninut justificat al contienei umane? i cum putem s le recunoatem ca halucinaii?

Vom putea s ne lmurim asupra acestor enigme numai dac lum n vedere i alte lucruri care ne pot aminti halucinaiile, dar care nu pot fi recunoscute ca fiind nejustificate, potrivit simirii noastre, n acelai sens ca halucinaiile; ele sunt produsele fanteziei umane. Aceste produse ale fanteziei umane apar din profunzimile insondabile ale vieii sufleteti umane, ele se epuizeaz n imagini care se prezint pline de farmec n faa sufletului uman i sunt la originea unor lucruri care nfrumuseeaz viaa.Toate produsele artistice ar fi de negndit n absena acestor produse ale fanteziei. Cu toate acestea suntem contienli c ele nu-i au rdcinile ntr-o realitate solid, c trebuie s le privim ca pe ceva care ne neal atunci cnd vrem s-i atribuim realitate n sensul obinuit al cuvntului.

Noi tim, din tiina spiritului, care este prima treapt a cunoaterii suprasensibile. Vorbim despre imaginaiune, vorbim despre cunoaterea imaginativ, descriem modul n care sufletul ajunge s aib, prin anumite exerciii, un coninut de imagine, care ns nu este considerat de cercettorul spiritului, n ciuda faptului c apare ca un coninut n imagine, ca fiind un vis, ci ca ceva ce se raporteaz la o realitate, care copiaz o realitate.

ntr-o anumit msur avem n faa noastr trei trepte ale vieii sufleteti: halucinaia, pe care o privim ca fiind o iluzie total, creaia fanteziei, despre care tim c am extras-o cumva din realitate, care ns, aa cum apare n noi ca formaiune a fanteziei, nu are totui de-a face n mod nemijlocit cu realitatea, iar n al treilea rnd avem imaginaiunea, care se ivete n viaa noastr sufleteasc tot ca imagine sau ca o sum de imagini i pe care o raportm la o realitate. Cercettorul spiritului tie s raporteze aceast imaginaiune la realitate tot aa cum raporteaz percepia culorii sau a sunetului la realitate. Iar celui care spune c imaginaiunea, c adevrata imaginaiune nu ar putea fi dovedit n adevrul su, c ea ar putea fi i iluzie, trebuie s i se rspund c cel ce a vieuit aceste aspecte ale vieii sufleteti poate spune: Tu nu poi ti nici dac o bucat de oel fierbinte este cu adevrat o bucat adevrat de oel fierbinte i nu una pur i simplu gndit sau reprezentat. Acest lucru nu poate fi dovedit prin gnduri, ci prin via. Oricine tie s deosebeasc prin felul n care vine n legtur cu lumea fizic exterioar fierul fierbinte doar reprezentat, care nu te arde, de adevratul fier fierbinte. Tot aa tie i cercettorul spiritului s deosebeasc, prin contactul cu lumea spiritual prin imaginaiune, lucrul care este reprezentat despre aceast lume spiritual de ceea ce se raporteaz prin imaginaiune la o realitate a acestei lumi spirituale.

Acest sistem tripartit, halucinaie, produs al fanteziei, imaginaiune, nu poate fi neles dac nu se observ esena omului n relaia sa cu ntreaga ambian cosmic, dup cunotinele tiinei spiritului. Omul este ntru totul o fiin alctuit din spirit, suflet i corp. Dac observm omul aa cum ni se prezint ntre natere, sau, s spunem, ntre concepie i moarte, l avem naintea noastr n corporalitatea sa. Aceast corporalitate a omului este neleas, cu ajutorul tiinei actuale, numai n foarte mic msur. Aceast corporalitate este extrem de complicat. Ea devine din ce n ce mai mult o formaiune minunat cu ct o urmrim pn n detaliile ei. Dar rspunsul la ntrebarea: Cum este neleas aceast corporalitate? trebuie s vin totui din alt parte, din acea cunoatere pe care ne-o ofer tiina spiritului cnd ne trimite la spirit.

Dar s punem laolalt lucrurile care s-au spus n diferitele conferine din anii trecui i vei putea spune: Aa cum avem n faa noastr, n viaa dintre naterea i moartea omului, corporalitatea sa, tot astfel avem n viaa dintre moartea sa i o nou natere spiritualitatea sa, spiritul su. i, dac examinm, aa cum am fcut-o n ciclul de conferine pe care l-am inut n primvara anului 1914 la Viena [Nota 1], viaa omului ntre moarte i o nou natere, observm n acelai timp creterea i dezvoltarea spiritului uman, aa cum observm creterea i dezvoltarea corpului uman de la natere pn la moarte. ntr-adevr, aa stau lucrurile cnd lum n vedere copilul nou-nscut i cnd urmrim cum evolueaz el din copilrie, cum devine tot mai matur, cum urmeaz degradarea, cum survine apoi moartea; noi urmrim cu simurile noastre exterioare i combinm impresiile noastre exterioare cu raiunea, urmrim corpul uman n devenirea sa. Tot astfel, urmrim spiritul uman n devenirea sa atunci cnd observm creterea, maturizarea spiritului, cnd ajungem la ceea ce am numit n cartea mea tiina ocult n rezumat ora miezului nopii existenei dintre moarte i o nou natere, cnd vedem apoi noua sa apropiere de corpul fizic; noi observm spiritul i trebuie s vedem apoi relaia acestui spirit, care ne ntmpin n forma sa primordial ntre moarte i o nou natere, cu ceea ce reprezint corpul su, n devenirea sa, aici n lumea fizic.

Prin cercetarea spiritului suntem ntmpinai aici de faptul important, semnificativ, c ceea ce vieuim ca fiind corp este ntr-o anumit privin o imagine exterioar, o copie fidel a ceea ce observm ntre moarte i o nou natere, iar ceea ce observm, n modul menionat, ca fiind spirit ntre moarte i o nou natere este modelul pentru ceea ce observm ca fiind corp, aici, n viaa fizic. n felul acesta trebuie s ne reprezentm n mod concret relaia dintre spiritual i corporal. Cel care nu tie nimic despre viaa dintre moarte i o nou natere nu tie nimic nici despre spiritul omului.

Dar cnd ne aflm n faa omului aa cum ne ntmpin el n corporalitatea ce ni se reveleaz ntre natere i moarte i cnd ne narmm cu contiena c aceasta este o copie a spiritualitii prenatale, atunci ne ntrebm: Ce se interpune ntre model i copie? Ce face ca acest model s se exprime n forma copiei? Poate c am putea renuna la cunoaterea unei astfel de mijlociri, dac omul ar fi de la nceput desvrit, dac el s-ar nate astfel nct modelul su spiritual s-ar transforma n mod nemijlocit n omul finit i nu ar mai trebui s creasc i s devin, ci s-ar afla n faa noastr n forma sa final. Atunci am putea spune: ntr-o lume spiritual de dincolo se afl spiritul omului, aici n lumea fizic se afl copia fizic. Noi raportm copia fizic la modelul spiritual. Dar lucrurile nu stau aa, dup cum tim, deoarece prin natere omul apare n existena sensibil ca o fiin incomplet, i abia treptat devine asemntor cu modelul su. ntruct spiritul nu acioneaz dect pn la concepie i puin la nceputul dezvoltrii embrionare, aadar, pn la natere, ntruct spiritul elibereaz apoi omul, trebuie s existe aici o mijlocire, ceva care, de exemplu, la douzeci de ani, nc s mai modeleze ceea ce mai nainte nu corespundea n ntregime modelului su spiritual, astfel nct s-l fac s corespund. i ceea ce d aici, n lumea fizic, n copie, forma modelului spiritual este componenta sufleteasc, este sufletul.

n felul acesta gsim omul inserat n ntreaga sa ambian cosmic. Noi urmrim apoi existena sa spiritual ntre moarte i o nou natere, apoi existena sa corporal ntre natere i moarte, i percepem existena sa sufleteasc ca fiind cea care d treptat form modelului n corpul fizic, n copia fizic. Apoi, pentru om vine punctul central al dezvoltrii sale pmnteti n jurul vrstei de treizeci i cinci de ani. Apoi survine degradarea. Atunci omul devine, din punctul de vedere al corporalitii sale, tot mai durificat. Dar ceea ce se formeaz n el se pregtete deja s se dizolve din nou n spiritualitatea sa pur, pentru ca omul s poat din nou vieui n forma spiritual ntre moarte i o nou natere. Dar ce face corporalitatea tot mai pregtit pentru a putea deveni prin moarte din nou spiritual? Din nou aici intervine sufletescul. El ne pregtete s devenim din nou spirit n cea de a doua jumtate a vieii noastre. n felul acesta noi obinem treimea noastr uman: spirit, suflet, corp. n felul acesta obinem o reprezentare despre relaia dintre spirit, suflet i corp. Dar mai primim i o reprezentare a corporalului, care este clar n sine, care este ireproabil n sine, n sensul n care trebuie s fie. Cci dac trupescul este o copie fidel a spiritualului n corporal trebuie s se oglindeasc i toate structurile spirituale, trebuie s poat fi urmrit n corp, n form material, ceea ce este spiritual. i atunci nu trebuie s ne minunm c n cunoaterea mai nou a aprut materialismul, care spune c ceea ce este corporal ar fi originea spiritualului. Dac se are n vedere exclusiv ceea ce se dezvolt ntre natere i moarte, i anume ce se dezvolt ca reprezentare, atunci tot ceea ce vieuiete n viaa de reprezentare se gsete n copiile corpului uman. Omul poate fi urmrit n corp pn la reprezentarea sa, i se poate ajunge pn la iluzia concepiei materialiste, pentru c, n fapt, trebuie s se gseasc pn n acele ramificaii fine ale organismului uman care devin aparente n gndire, n reprezentare.

Pe aceast cale poi deveni, aadar, materialist, ntruct corporalul este o copie fidel a spiritualului. i cnd nu tii nimic despre spiritual, te poi mulumi cu corporalul, te poi limita la corporal, poi crede c n corporal este coninut ntregul om. Dar acest corporal ia natere odat cu viaa embrionar i dispare dup moarte. El este trector, este o copie fidel a spiritualului, atunci cnd i observm activitatea. Activitatea pe care noi o exercitm n structurile fine ale sistemului neurosenzorial este n ntregime copia unei activiti spirituale care s-a derulat ntre moarte i o nou natere.

i cnd contientizm aceast activitate corporal, cnd ne actualizm modul n care ea este mijlocit sufletete trebuie s spunem: Aceast corporalitate este o imagine, este o copie; spiritualul l aflm n lumea spiritual corespunztoare. Aici, n lumea fizic, omul este ntru totul o fiin material, iar n organizarea materialitii sale se exprim concomitent copia fidel a spiritualului. n orice caz, n el triete sufletul care mijlocete spiritualul, dar ntregului om i aparine ceea ce se vieuiete pn la existena embrionar, care apoi se transform n spiritual. n felul acesta spiritualul, sufletescul i corporalul sunt legate ntre ele.

ncercai s percepei corect ceea ce am evocat n faa sufletului dumneavoastr i vei putea spune: n ceea ce desfoar omul ca for a gndirii trebuie s intervin, fie chiar i numai ca ecou mijlocit de suflet, ceea ce s-a petrecut nainte de viaa embrionar. Cu alte cuvinte: Dac n prezent cultiv reprezentri, n viaa mea de reprezentri triete o anumit for, dar aceasta nu este dezvoltat numai din corporal; n corporal se afl numai copia ei. Aceast for reverbereaz ntru ctva, ea este reverberaia acelei viei pe care am parcurs-o naintea vieii mele embrionare dintre moarte i o nou natere. Aceasta trebuie s se manifeste n viaa mea actual. Cnd omul actual i reprezint ceva, n fapt, n reprezentarea sa triete ecoul, reverberaia vieii sale prenatale.

Dar cum ajunge omul s-i atribuie o fiinialitate?

El ajunge s-i atribuie o fiinialitate prin aceea c are n mod incontient o cunoatere despre aceasta: n timp ce eu mi reprezint, n mine triete ca postaciune, reverbereaz fiinarea mea prenatal, i corpul meu este o copie a acestei fiinri prenatale. Cnd omul ncepe s dezvolte el singur o astfel de activitate ce se ntmpl? Atunci, pentru c este o copie, corpul dezvolt n aceast existen fizic, n mod nejustificat, din sine, ceea ce este asemntor activitii de reprezentare. n fapt, acest lucru poate s se produc. Cnd ne aflm n viaa normal i gndim, ne reprezentm, n noi reverbereaz viaa prenatal, i ntruct omul este tripartit, viaa neurosenzorial poate fi deconectat i fiecare dintre aceste pri poate ncepe s schimonoseasc acea activitate de la nivelul pur corporal care ar trebui, de fapt, s reverbereze din existena prenatal. Cnd omul ritmic sau cel metabolic-membre dezvolt n mod nejustificat din sine o activitate asemntoare reprezentrii justificate care reverbereaz din viaa prenatal, apare halucinaia. i dac examinai acest aspect prin prisma tiinei spiritului putei deosebi, pn n detaliu, reprezentarea justificat, care este totodat, n timp ce o recunoatei ca reprezentare justificat, o dovad vie a vieii preexistente, de halucinaie. Aceasta, prin faptul c poate exista, c este schimonosirea provenind din corp a forei de reprezentare care vine din venicie, este o dovad vie, pentru c este o denaturare, c este prezent i ceea ce este primordial, iar ceea ce este mimat, fiind pregtit integral din corp, este prezent, din aceast cauz, ca fiind nejustificat. Cci corpul nu are justificare n viaa fizic s mimeze din sine acel mod de reprezentare care trebuie s se nasc din viaa spiritual a omului prenatal.

Astfel de evaluri trebuie s construim, n fapt, dac vrem s depim acele reprezentri neghioabe care trec n prezent drept definiii ale halucinaiilor i ale altor stri asemntoare. Trebuie avut n vedere construcia ntregului om, dac se urmrete deosebirea dintre viaa halucinatorie de adevrata via de reprezentare. Dac ulterior se elaboreaz adevrata via de reprezentare i dac i se adaug contiena c n reprezentare nu se vieuiete numai ecoul vieii prenatale, cnd acest ecou este transformat n mod contient n imagine i prin aceasta se privete napoi spre adevr, se ajunge la imaginaie.

n felul acesta, adevratul cunosctor al tiinei spiritului deosebete halucinaia, care este o fctur a corpului fizic, de imaginaie, care ne trimite n spiritual, care se retranspune n spiritual, astfel nct se poate spune: La cel care halucineaz cel care combin este corpul, la cel care imagineaz, care se retranspune din ecou n lumea prenatal, spiritul este cel care combin; el i prelungete viaa sa dincolo de existena fizic i las spiritul s combine. n el combin spiritul. Acei oameni care repet, datorit prejudecilor sau, cum se ntmpl n prezent, din rea-voin, c imaginaiunea tiinei spiritului ar putea fi i ea halucinaie pierd din vederea n mod intenionat faptul c cercettorul spiritului tie s deosebeasc foarte clar halucinaia de imaginaiune; n acelai timp, ceea ce se spune n tiina curent despre halucinaii este fr fundament i fr o baz, pretutindeni gsindu-se numai definiii ale bunului-plac. Iar aceasta este numai o dovad a faptului c tiina actual nu tie ce sunt halucinaiile, nu poate deosebi de viaa halucinatorie ceea ce i se prezint ca iamginaiune.

Avnd n vedere caracterul pe care-l adopt insinurile care se fac n acest domeniu, trebuie s vorbim n prezent de calomnii contiente care se lanseaz pe acest trm. Numai lenea oamenilor notri de tiin fa de cercetarea tiinei spiritului lanseaz n lume asemenea afirmaii. Dac nu ar fi att de comozi cnd este vorba de nelegerea tiinei spiritului, ei ar vedea ce deosebiri riguroase sunt statuate ntre viaa halucinatorie i cea imaginativ n tiina spiritului.

Dac vrei s te recunoti n mod cinstit ca aderent la micarea noastr, trebuie preluat n contien faptul c n comunitatea noastr actual exist reaua-voin, care-i are originea n comoditate, i trebuie s urmreti apoi n derularea timpului nostru lenea care conduce la nclinaia spre minciun pn n ungherele n care aceasta se refugiaz; tiina spiritului nu are n prezent o alt cale. Astfel nct putem spune: n viaa halucinatorie combin corpul, n viaa imaginativ combin spiritul, iar omul se simte i el n ntregime ndeprtat din lume ntre natere i moarte, atunci cnd triete integral n viaa imaginativ.

ntre ele se afl sufletul. Sufletul este intermediarul, fluidul spiritual care mijlocete ntre spirit, prototipul, i corp, copia. Aceasta nu trebuie s fie precis delimitat, trebuie s aib contururi fluide, estompate; despre el nu trebuie s se spun c i are rdcinile n realitate sau c nu-i are rdcinile n realitate. Halucinaiile, pentru c ele sunt pregtite numai n corp, care ns nu poate pregti nimic real, dac nu triete n ecoul vieii prenatale, nu au rdcini n realitate. n cazul imaginaiunilor i al copiilor lor abstracte, gndurile, se poate spune c au rdcini n realitate.

n cazul formaiunilor care provin din combinaia sufletului, formaiunile fanteziei, avem ceva estompat; ele sunt adevrate-neadevrate. Ele sunt luate din realitate, dar contururile realitii sunt estompate, sunt palide, sunt confluente. Ne simim ridicai din realitate, dar n acelai timp intuim c aceasta nseamn ceva pentru viaa noastr interioar, pentru ntreaga noastr via cosmic. Simim starea noastr intemediar ntre halucinaie, ntre halucinaia neltoare i adevrata imaginaiune din formaiunile mijlocitoare ale fanteziei i putem spune: n halucinaii combin corpul, n formaiunile fanteziei combin sufletul, n imaginaiune, a crei copie abstract sunt pentru viaa obinuit gndurile abstracte, combin spiritul. Aici avei prezent entitatea tripl a omului n activitatea i n relaia cu ambiana sa. Putem spune: Dac ne aflm n spirit, fie n copia-umbr a gndurilor, fie n imaginaie, prin care ne ridicm la treptele superioare ale cunoaterii, noi combinm adevrul; dac ne aflm n cadrul sufletului i al formaiunilor fanteziei, noi combinm ceva care penduleaz ntre adevr i neadevr; dac cel care combin este corpul, atunci halucinaiile ne joac n faa ochilor ceva care efectiv poate corespunde unui neadevr.

Dac avei n vedere ideile pe care le-am dezvoltat acum, vei spune: Da, o abordare fr prejudeci a omului ne ofer aceast treime: spirit, suflet, corp. Chiar i cu privire la ceea ce devine activ prin entitatea omului putem deosebi tripleta halucinaii, formaiuni ale fanteziei, imaginaiuni, i prin acestea se face referire la corp, suflet i spirit. Vedei, aa stau lucrurile cu antroposofia, trebuie s ptrunzi din ce n ce mai adnc n esena ei pentru a vedea cum din ntregul su se contureaz detaliile.

Vedem cum mai nti trebuie evocat ntr-un mod abstract mprirea omului n corp, suflet i spirit, cum acesta se umple apoi din ce n ce mai mult cu coninut concret. Dac se caut relaia dintre ceva prezentat n acest fel abstract i altceva, se obin din ce n ce mai mult dovezi. n viaa antroposofic este necesar s se ptrund din ce n ce mai departe. Acest lucru nu este pe placul omului actual, care se simte teribil de detept. Omului actual nu-i place s spun: Am citit un articol antroposofic, am auzit o conferin antroposofic, lucrurile nu-mi sunt nc clare, dar voi atepta, voi vedea ce mai urmeaz. Dac ar atepta, ar vedea c se progreseaz continuu i c atunci totul se potrivete, un lucru devine dovada celuilalt. Iar celui care spune, n acest caz: Dac un lucru devine dovada celuilalt, n Cosmos ntregul este fr baz i fr fundament, fiecare lucru l ine pe cellalt, celui care face o astfel de observaie i spunem c el nu ar putea accepta descrierea pe care astronomia o face Pmntului. Aici i se spune c o parte a Pmntului poart ntregul Pmnt i c ntregul nu are nicio baz i niciun fundament. Acela care vrea alte dovezi dect aceast purtare a unuia de ctre cellalt nu ia n considerare faptul c, n cazul n care se ajunge la totaliti, o parte o poart pe cealalt.

Pentru a aduce n faa sufletului nostru o problem, aa cum am fcut astzi, nu trebuie doar s se vorbeasc despre spirit desigur, poi vorbi despre spirit i s nelegi prin acesta un abur albastru , ci s se vorbeasc n mod spiritual despre spirit, este necesar de a fi efectiv cuprins de spirit i de a lega lucrurile n aa fel nct s ias n eviden activitatea creatoare a spiritului. Cel care gndete doar material nu poate deosebi halucinaia de imaginaiune i de formaiunile fanteziei, atunci cnd le aaz alturi. Cel care vede ns spiritul viu n mijlocirea celor trei, acela trage firele de la una la alta, acela este plin de coninut sufletesc n modul su de abordare, acela vorbete n timp ce spiritul triete n vorbele sale. Nu trebuie s se vorbeasc numai despre spirit n tiin, trebuie lsat spiritul s vorbeasc n tiina spiritului. V rog s reflectai la urmtoarea propoziie, care este important, n fapt, dac trebuie neleas esena tiinei spiritului: Nu trebuie doar s se vorbeasc despre spirit, trebuie lsat spiritul s vorbeasc n mod spiritual. Tocmai prin aceasta devii liber, cci spiritul preia omul n mod liber, i exprimi prin spiritul propriu esena acestuia. Despre spirit trebuie vorbit n mod spiritual; aceasta se face cu o gndire fluid, nu cu ideile durificate care corespund unei tiine ce gndete materialist.

Aceasta conduce direct n punctul central a ceea ce este de fapt sarcina cea mai interioar a timpului nostru i care ne poate salva de descompunerea care se manifest ca un impuls puternic n ntreaga noastr civilizaie. Putem spune: Dac ne simim cu totul lipsii de prejudeci, cu druire adevrat pentru cunoatere, suntem condui parc de o pronie cosmic care se revars asupra noastr s gndim n mod spiritual asupra lumii.

Aceasta a devenit o caracteristic a evoluiei umanitii abia la sfritul secolului al XIX-lea. Cel care urmrete fr prejudeci evoluia umanitii va observa c nainte de ultima treime a secolului al XIX-lea aceasta a avut o anumit traiectorie, dar c azi, dup ce abordarea materialist a naturii i-a srbtorit marile triumfuri, putem cerceta lumea din nou n mod spiritual. Devenirea omenirii, n cadrul creia omul cunoate ritmul vieilor pmnteti repetate, se produce n cadrul unei micri ritmice. Aceast via este ritmic. Omul parcurge reveniri ritmice, materializate prin strdanii spirituale ca cea care i-a atins punctul culminant la mijlocul secolului al XIX-lea, cnd mentalul era orientat doar spre aspectul material i totul se dorea a fi explicat n mod material, sau ceea ce se ntmpl n timpul nostru, cnd trebuie s ne rentoarcem la o abordare spiritual, pentru c, dac lsm sufletul s se ptrund cu ceea ce vine din lume, apare o nzuin puternic pentru o contemplare spiritual a lumii.

Aceasta este, n fond, taina zilei de azi. Cel care, n prezent, vieuiete cu spiritul poate s spun: Porile dinspre lumea suprasensibil spre lumea sensibil sunt deschise pentru existena pmnteasc. Aa cum lucrurile lumii exterioare, sensibile, ne vorbesc prin culoare i sunete, tot aa vorbete, n prezent, omului lumea spiritual. Dar oamenii sunt nc obinuii s le vorbeasc lumea veche, material, alctuit din copii, i din aceast cauz au deschis, sub toate formele, lupta mpotriva modului spiritual de abordare. Aceast lupt se manifest n abordarea tiinific materialist; aceast confruntare apare n teribilele lupte care au bulversat nceputul secolului al XX-lea. Dar tot aa cum ntr-un timp mai vechi al evoluiei umanitii oamenii au nzuit la spiritualitate i din aceast cauz au devenit victime ale iluziilor i fanatismului, au vrut s lase spiritul s se manifeste n corpul lor, tot astfel cel care combate n prezent spiritul, aa cum o face majoritatea oamenilor civilizai, se opune coborrii spiritualului n lumea fizic. Din aceast cauz, n acele suflete care se opun infiltrrii spiritualului asistm la apariia minciunii pe care am vzut-o manifestndu-se att de nspimnttor n timpul rzboiului mondial. Oricum acest lucru era pregtit dinainte i n prezent trim ntr-o vreme n care lumea dezvolt ntr-un mod alarmant nclinaia de a nu spune adevrul. n fond, neadevr este cea mai mare parte din ceea ce este invocat, n prezent, de adversari mpotriva antroposofiei i mpotriva a tot ceea ce este legat de antroposofie. Ce profund neverosimilitate apare la cei care se dau drept purttorii adevrului, care se numesc vestitorii adevrului!

n legtur cu aceasta, am s v dau un exemplu orict mi pare de ru, trebuie s dau ntotdeauna exemple potrivite: la Stuttgart apare o foaie care se intituleaz Foaia evanghelic de duminic, care public n nr. 19, la pagina 149, cteva lucruri, prezentate n public de preotul Jehle, considerate valoroase pentru nelegerea monismului i a liber-cugetrii, a ateismului, care ar clarifica motivele profunde ale luptei purtate cu atta ndrjire de A. Drews [Nota 2] mpotriva istoricitii lui Iisus. El lumineaz apoi tiina cretin care n cea mai net opoziie cu concepia materialist despre lume declar drept ireal tot ceea ce este material. Iat ce se spune mai departe: Teosofia lui Steiner l declar pe preotul Rittelmeyer, ca mulumire pentru obediena sa, ca fiind rencarnatul Bernhard de Clairvaux.

Acum, dragii mei prieteni, un prieten al nostru a muncit pentru a obine o ipostaz corect a acestei probleme. Problema a ajuns pn la preotul Rittelmeyer, care a adresat celor care lanseaz asemenea afirmaii urmtoarea scrisoare:

n nr. 19 al Foii evanghelice de duminic din Stuttgart din 8 mai, tocmai am citit un raport asupra Adunrii anuale a asociaiilor bisericeti evanghelice, n care domnul preot Jehle a afirmat, referitor la curentele dumnoase Bisericii din prezent, c domnul dr. Steiner ar fi declarat, ca mulumire pentru obediena sa, c preotul Rittelmeyer ar fi rencarnatul Bernhard de Clairvaux. Aceast fraz contravine ntru totul adevrului. Domnul doctor Steiner nu mi-a spus vreodat mie direct sau, ceea ce pot afirma cu certitudine, altcuiva un asemenea lucru fcnd aluzie la revendul Bernhard de Clairvaux i nici eu nu am spus sau gndit ceva asemntor. V rog ca, n baza uzanelor din pres, s acordai spaiu acestei rectificri conform ntregului ei coninut. Permitei-mi, de asemenea, s-mi exprim totodat tristeea profund pentru nivelul polemicii bisericeti care este nc o dat ilustrat cu acest prilej. Orice vorbrie necugetat este bine venit dac njosete presupusul adversar i nu se respect nici mcar uzanele generale ale informrii asiguratorii prealabile obinuite ntre oameni cumsecade. Sper s gsesc din partea dumneavoastr o simire pentru ce mentalitate josnic ni se atribuie att doctorului Steiner ct i mie, i cror instincte ale asculttorilor i cititorilor li se adreseaz o asemenea comunicare numai n baza unei brfe al crei neadevr este uor de stabilit.

Acum, vedei dumneavoastr, Foaia evanghelic de duminc din Stuttgart nu a reprodus ultimele cuvinte privitoare la mentalitatea josnic etc., ci numai primele cuvinte, adugnd urmtoarele: La aceast declaraie reprodus, aadar, n mod fragmentar! putem s adugm: relatri personale ale vorbitorului (care sunt comunicate i celui implicat), precum i personalitatea sa cunoscut i preuit de ati cititori ai notri, exclud pentru orice om care-l apreciaz chiar i cea mai mic ndoial c nu i-ar fi spus prerea conform cu cea mai bun cunoatere i contiin.

Aadar, trebuie s auzi c acela care este apostrofat spune mai nti c problema este o minciun, n al doilea rnd c lucrul provine dintr-o mentalitate josnic. Apoi urmeaz debarasarea de problem: Cu privire la formularea i reproducerea din raportul publicat n Foaia noastr, care s-a fcut fr tirea i voina vorbitorului i fr ultima lectur a autorului, plecat ntre timp n concediu aadar, vorbitorul a spus de fapt aceasta, dar se prezint justificarea pentru reproducere prin aceea c nu i s-a comunicat i este scuzat cel care n mod ru intenionat a folosit aceast mprejurare pentru a critica reproducerea , raportorul i odat cu el vorbitorul i conducerea publicaiei regret faptul c mpotriva inteniei noastre aadar, ei nu regret c au rspndit minciuna textul a putut s fie greit interpretat de cititorii notri, n sensul c, aa cum ne comunic domnul preot Rittelmeyer, noi i-am atribui arogana s resimt o bucurie dintr-o astfel de caracterizare i ca i cum domnul doctor Steiner ar fi luat n calcul aceast arogan.

Aadar, nu se recunoate c s-a rspndit o minciun, ci se regret c cititorul ar fi neles c s-a luat n calcul arogana. i se merge mai departe: Orict am regreta din motive obiective provocarea lui Rudolf Steiner de ctre un reprezentant al Bisericii, a fost departe de noi gndul unei jigniri personale. Nu avem nicio ndoial c domnul preot Rittelmeyer a fost neplcut surprins de o asemenea apreciere venit din partea lui Rudolf Steiner.

Aadar, aici se induce ideea c domnul preot Rittelmeyer ar fi fost surprins de cele spuse de mine, n timp ce declar rspicat c a fost nemulumit de faptul c o astfel de minciun a fost rspndit de Foaia evanghelic de duminic.

n rest, credem noi, cititorii notri obinuii ne cunosc prea bine pentru a ne atribui o intenie de defimare sau chiar de brf; ei tiu, de asemenea, i c suntem preocupai cu o activitate fructuoas i folositoare. Judecarea acestui fapt o lsm n seama cititorilor Foii evanghelice de duminic din Stuttgart.

Astfel lucreaz n prezent cei care se proclam reprezentanii oficiali ai adevrului i care consider c oamenii ar trebui s fie recunosctori unei asemenea prezentri a adevrului. Este suficient s expui un asemenea caz pentru a se vedea ct de mare este azi nclinaia de a deforma adevrul. Dar nu este prezent n cercuri destul de largi aversiunea fa de aceast imoralitate, fa de o astfel de contrareligie care se numete servciul divin cretin de duminic.

Este suficient s prezini un singur asemenea caz, din care se pot cita n prezent sute, pentru a se vedea unde se afl punctele de plecare i acest lucru se va agrava din ce n ce mai mult , care apoi se agreg n acele scandaluri mitocneti, aa cum s-a ntmplat la ultimele noastre spectacole de euritmie de la Frankfurt i Baden-Baden. Exact acelai spectacol de euritmie care a avut loc aici n ultima duminic, acelai spectacol de euritmie a fost huiduit i fluierat la Frankfurt i la Baden-Baden, i aceasta nu datorit unei judeci obiective ci n primul rnd datorit luptei care se duce pe toate planurile, din motive pe care le-ai auzit de la mine azi i n alte mprejurri, mpotriva ptrunderii vieii spirituale n lumea noastr fizic i nclinaiei spre ascunderea adevrului. nc nu exist muli ochi pentru a vedea aceast nclinaie, dar ea trebuie urmrit. Al doilea lucru care trebuie menionat este incapacitatea care este legat de lene, de comoditate. Dac o tipritur respectat de aici, pe care am numit-o deja, se coboar pn la a vrea s impun cititorilor si o judecat imperativ, ea se adreseaz unei autoriti actuale, de exemplu, profesorului Traub din Tbingen [Nota 3]; ntr-unul din articolele acestei tiprituri, pe care am menionat-o aici, se pot citi cuvinte cu totul uimitoare.

Aici, acest profesor universitar, care mai are i n prezent dreptul de a pregti attea suflete tinere, scrie pur i simplu: n concepia lui Rudolf Steiner lucrurile spirituale, entitile spirituale se mic n lumea spiritual aa cum se mic mesele i scaunele n lumea fizic! A vzut cineva vreodat, avnd capul lucid, mese i scaune care se mic n lumea fizic? Profesorul Traub din Tbingen scrie c eu cred c n lumea spiritual entitile se mic ca mesele i scaunele n lumea fizic. ntruct el nu accept probabil c ar fi un spiritist, eu nu vreau s fiu att de nepoliticos nct s-i atribui, n timp ce scria acest articol, starea n care vedea micndu-se mese i scaune.

Dar acestea sunt autoritile la care se apeleaz cnd se vrea o evaluare a ceea ce apare n prezent ca fiind tiina spiritului. Numai c aceste lucruri nu sunt prezentate cu suficient precizie, i nainte de orice ele nu sunt nici gndite i simite cu suficient perspicacitate de muli dintre prietenii notri. i vedem cum se ntmpl ca atunci cnd cineva spune ceva mpotriva noastr, iar noi l prezentm n adevrata sa lumin, s nu i se impute faptul c el este un mincinos, ci s ni se ia n nume de ru c spunem c este un mincinos. Aceasta am vieuit-o chiar n ultimele sptmni, am spune, zi de zi, aici i n alt parte.

Se poate vorbi chiar de incompeten atunci cnd se afirm lucruri ca cele prezentate de profesorul Traub din Tbingen, care n afar de aceasta a scris n acelai articol: tiina ocult nu poate fi o tiin pentru c, pur i simplu, noiunile de tiin, ocult, secret se exclud; ceea ce este secret nu este tiin. Acum v ntreb, dac cineva a scris o carte de tiin i un altul are un capriciu de a o ine secret timp de o sut de ani, este ea mai puin tiinific pentru c a fost pstrat la secret? Cu siguran c ea nu este tiinific pentru c a fost secret sau public, ci prin caracterul su tiinific! Trebuie ntr-adevr s fii prsit de spiritul unei gndiri sntoase cnd poi scrie o astfel de fraz.

i acum nc un aspect, care ne este ngduit s-l prezentm aici pentru c suntem ntre noi; unele lucruri trebuie s fie spuse de mine, pentru c, din pcate, sunt prea puin relatate din alt direcie. Ne strduim s nsoim de muli ani euritmia cu o art a declamaiei, a recitrii, care i are originea n principii artistice vechi. Aceasta amintete de ceea ce este de fapt art n poezie, ritmul, tactul, sonoritatea, imagistica, n vreme ce n timpul nostru, neartistic, poezia nu se recit dect n mod prozaic. Se prezint ceea ce este prozaic, cuvntul n sine, nu se mai face raportarea la fundamentul ritmic, la ceea ce ine de tact, de msur; i pentru c n euritmia noastr se caut din nou ceea ce nelegea, de exemplu, Goethe atunci cnd studia cu actorii dramele sale scrise n iambi, innd n mn bagheta ca un dirijor, urmnd ceea ce era cu adevrat artistic n poezie, din cauz c vrem s ne ntoarcem de la ceva neartistic la ceva artistic, care simuleaz c recit lucruri poetice, rgnesc i ablonizeaz tot felul de lucruri prozaice i spun mitocnii despre cei care se dedic recitrii, care vor s pun din nou n valoare adevrata art a recitrii.

Regret c trebuie s spun eu toate acestea, dar dac lucrurile nu sunt formulate de alii ele trebuie s fie afirmate de mine. i vd n aceasta o alt form a incapacitii, aa cum poate fi ea dovedit, de exemplu, la Traub, o lupt a ablonarzilor mpotriva a ceea ce ncearc s fie o recitare adevrat. Se poate nelege c ceea ce provine din incapacitate se transform n ablon, iar noi avem ndatorirea de a apra bunul spiritual i trebuie s dezvluim, chiar dac aceasta ni se ia n nume de ru, care este deficiena de baz a timpului nostru.

V-am vorbit azi despre o tem congruent tiinei spiritului, aadar am lsat observaiile mele s devieze n ceva care, sub aspectul timpului istoric, este foarte legat de tema antroposofic principal. Regret c trebuie s las ca observaiile mele s devieze spre astfel de discuii, numai c nu trim ntr-o lume de basm. Noi trim n aceast lume i, dac avem entuziasmul necesar, dac simim nevoia de a interveni n favoarea cunoaterii antroposofice i a efectelor acesteia trebuie s vedem clar n ce const adversitatea i, pe msur ce ne nelegem asupra problemelor, trebuie s dezvoltm voina puternic de a proiecta lumin n aceast problem. Cci numai astfel ne vom uni n faa declinului, vom ajunge din nou la ascensiune i vom urma impulsurile care vor s determine valorificarea spiritului i a sufletului n viaa terestr. Pentru ca s putem simi mpreun, n sensul corect, fora care vrea s valorifice spiritul i sufletul, noi trebuie s ne unim forele mpotriva a tot ceea ce este potrivnic spritului i sufletului.

Nu am vrut s m plng sau s-mi critic adversarii, ns am dorit s v vorbesc dumneavoastr pentru a da glas la ceea ce este necesar pentru ca sufletele noastre s se afle n consens n lupta pentru spirit i suflet. Despre acestea vom continua s vorbim cnd ne vom revedea.CONFERINA a II-a

Berna, 28 iunie 1921S ncepem azi expunerea plecnd de la un aspect la care am fcut referire cnd v-am putut vorbi ultima oar din acest loc [Nota 4]. Ceea ce trebuie s apar mereu n faa omului ca un fel de enigm a timpului i n acelai timp ca o enigm profund a umanitii este ntrebarea: Cum sunt legate fenomenele naturii crora le suntem supui noi ca oameni fizici cu fenomenele lumii morale, etice, la care trebuie s ne raportm ntr-un fel oarecare, pentru a putea pretinde recunoaterea demnitii noastre umane? Chiar dac cineva are o mentalitate materialist cu privire la cunoatere, dac deine contiena demnitii sale umane el va face diferena dintre bine i ru, dintre moral i imoral, i i va ridica privirea, chiar n mod interogativ, cu ndoial, la ceea ce este lumea spiritual, ordinea spiritual a lumii care intersecteaz lumea natural creia i aparinem prin corpul nostru fizic-sensibil. Dar dac lum n vedere ceea ce reiese din cultura timpului actual pentru a ne clarifica ct de ct esena lumii, rezult o profund divizare n gndirea uman, n simirea uman, pentru toate impulsurile umane, o divizare care nu poate fi uor echilibrat, din care omul nu se poate desprinde uor n prezent. Pe de o parte se afl ceea ce-i raporteaz tiina naturii, care are n prezent succese att de rsuntoare, acea tiin a naturii care se ridic de la observarea lumii exterioare, sensibile, la ipoteze justificate sau nejustificate chiar i asupra nceputului i a sfritului lumii iar, pe de alt parte, se afl preteniile lumii morale, ale lumii etice. Dar cum poate s fie echilibrat divizarea dintre cele dou aspecte cnd afli din observaiile tiinei naturii c, odat, a existat o nebuloas a lumii din care s-a format Cosmosul, s-a format Pmntul, astfel nct el reprezenta un fel de unduire mineral. Apoi, treptat, din acesta s-a format ceea ce este vegetal i animal, iar la sfrit a aprut omul. i dac se extinde la devenirea Pmntului acelai mod de gndire i acelai fel de legitate care au fost avute n vedere, Pmntul se va rentoarce la un fel de unduire mineral, scena pe care ne micm nu va mai putea gzdui fiine vii, cu alte cuvinte, aceast scen va fi un mare cimitir, care va conine tot ceea ce cndva a fost viu, nsufleit, spiritualizat. Aici ne aflm ntre lumea mineralizat i lumea mineralizat din nou. Noi am aprut din aceast lume mineralizat, cu toate organele noastre care reprezint, de fapt, formaiuni n care substanele care constituie lumea exterioar sunt ntreesute n mod mai complicat dect se ntmpl n lumea exterioar.

n cadrul acestei lumi ipotetice, conform tiinei naturii apare acum n om provocarea de a fi moral, de a fi bun, apar n om idei, idealuri i trebuie s se pun ntrebarea: Ce se va alege din aceste provocri ale lumii morale, din idealuri, din idei, cnd tot ceea ce exist n sensul tiinei naturii, inclusiv omul, va cdea prad marelui cimitir final?

Desigur, se poate spune c aceasta este extensia pn la ipotetic a modului de gndire care st la baza tiinei naturii i c, de fapt, nu trebuie mers att de departe. Dar atunci ar trebui cel puin pus ntrebarea: Cui ar trebui s te adresezi? Unde poi obine o lmurire oarecare privind poziia omului n Univers, n msura n care el este o fiin moral care poart n sine idei i idealuri? Aceast ntrebare ar trebui s fie pus dac nu-i recunoti tiinei naturii aptitudinea de a formula ipoteze despre sfritul i nceputul lumii.

Dar prin ceea ce tiina uman recunoscut n prezent, care, n fond, s-a format n ntregime din tiina naturii, i ofer omului nu se poate explica poziia sa n Univers. A vrea s clarific ceea ce apare n prezent ca o scindare n toat simirea uman i care este intim legat de toate forele de declin care sunt puse att de nspimnttor n valoare n vremea noastr. Am s v prezint un om care a preluat n mod corect tot ceea ce este utilizat n prezent ca fiind explicaie, formare, cunoatere tiinific, aadar, un om care se simte detept, i, pe de alt parte, un om al comunitii culturale greceti, care a trit n perioada presocratic, aparinnd timpului din care s-a pstrat att de puin, doar cteva aforisme ale marilor filosofi Heraclit, Anaxagora etc. Un astfel de grec cult a dori s-l pun alturi de omul detept al prezentului. Dac un grec din aceast perioad s-ar rentrupa, ar fi i el un om detept al prezentului, i a vrea s-l iau n considerare aici aa cum era ca grec i s-l opun unui om detept al prezentului.

Un astfel de om ar spune: Voi, oamenii prezentului, nu tii nimic despre om pentru c, n fond, nu tii nimic despre lume. Cum aa? ar replica omul detept actual. El ar spune: Noi am nvat s cunoatem cam aptezeci de elemente, hidrogen, oxigen, azot, sulf etc. Am ajuns la punctul n care se pare c toate aceste elemente pot fi raportate la unul singur, dar nc nu am ajuns pn acolo nct s le raportm la unul singur. Noi cunoatem tot ce se ntmpl aici, n lumea fizic-sensibil, cu ajutorul acestor aptezeci i dou de elemente care se amestec i se separ, care se leag i se dezleag, i care, de fapt, creeaz totul.

Atunci grecul ar spune: Este foarte frumos c voi cunoatei attea elemente, dar n mod sigur nu cunoatei omul. Despre aa ceva nici nu poate fi vorba, cci nceputul cunoaterii omului ar spune grecul nu se face prin a se vorbi despre aptezeci i dou sau aptezeci i ase de elemente, despre hidrogen, oxigen, azot etc., ci prin a recunoate c tot ce ne nconjoar exterior sensibil este alctuit din pmnt, ap, aer i foc.

Omul detept al prezentului ar spune: Asta a fost odat, a fost n perioada n care nu se cunoteau attea lucruri ca azi. Atunci totul se raporta la patru elemente, pmnt, ap, aer i foc, dar noi am depit aceste copilrii; n prezent tim c exist aptezeci i ase de elemente. Noi tim c apa nu este un element. tim i c nu este ngduit s considerm c aerul este un element. Noi tim c focul, cldura, nu este o substan. Noi suntem foarte detepi. Voi v aflai atunci pe o treapt incipient a concepiei despre lume.

Acum, poate c grecul ar rspunde: Eu m-am ocupat deja de toate cele aptezeci de elemente ale voastre i v pot spune c ele aparin, pentru modul nostru de a privi lucrurile, pmntului; nici apei, nici aerului, nici focului, ci numai pmntului. Este interesant c-l putei gndi ntr-o diversitate de aptezeci i dou sau aptezeci i ase de elemente este un lucru bun; noi nc nu ajunsesem att de departe nct s cunoatem aceste detalii , dar toate acestea le-am reunit cu termenul de pmnt. Voi nu cunoatei nimic din ceea ce nelegeam noi prin ap, prin aer i prin foc, i din aceast cauz nu ai putut ajunge la o cunoatere a omului. Cci, vedei voi aa ar spune grecul , omul exist sub o form dubl, mai nti este vorba de omul care triete ntre natere i moarte, fiind copil, apoi adult, i de omul care exist sub form de cadavru i este culcat n mormnt. Noi vorbim aici numai de omul fizic ar spune grecul. Ceea ce cunoatei din cele aptezeci i dou sau aptezeci i ase de elemente ale voastre care se leag i se separ se refer numai la omul culcat n mormnt, la cadavru. Prin chimia i fizica voastr se poate cunoate cum se petrec lucrurile cu omul-cadavru, dar nimic despre omul care triete pe Pmnt ntre natere i moarte. Voi avei o tiin care se raporteaz doar la observarea omului dup ce acesta a murit. Nu nelegei nimic despre omul viu. Voi ai reuit s aducei tiina n stadiul de a fi o tiin a omului mort, deloc a omului viu. Dac vrei s avei o tiin a omului viu trebuie s studiai mai nti ceea ce noi numim elementul ap. Noi nu numim ap elementul fluid, grosolan, care curge n ru, ci orice lucru din lume n care se combin recele i umedul; aceasta numim noi ap aa ar spune grecul. i vrnd s ne facem o reprezentare vie despre ceea ce intervine umed i rece n toate lucrurile, obinem mai nti necesitatea de a nu ne reprezenta numai cu noiuni, numai cu idei, cu simple abstraciuni, ci cu imagini. Iar grecul ar mai spune: Dac poi percepe umezeala cu o anumit senzaie de rece, dac aceasta trece n altceva, umed, modelat prin elementul umed sau revelndu-se ntr-un alt sentiment de rece, atunci se obin imagini vii despre umezeal i rece. i astfel te poi ridica la nelegerea a ceea ce este vegetal i ncepi s percepi cum din ntreeserea umezelii cu recele ia natere lumea vegetal primvara. Iar n imaginile lumii vegetale de-a lungul primverii, verii i toamnei se vede un alt aspect al acestei ntreeseri i viei a elementului ap. n aceasta const ntreaga lume vegetal cu formele sale.

i grecul ar spune n continuare: Nu ne intereseaz ceva sensibil, ci un aspect suprasensibil; este vorba de recele i umedul care se ntrees. i noi observm ntreeserea i viaa lumii vegetale n acest element fluid, apa. Dac nvm s cunoatem nu n noiuni abstracte, ci prin imagini care ne stimuleaz la mobilitate interioar, este suficient s aruncm o privire retrospectiv i contientizm n ceea ce se ntmpl primvara, vara, toamna i iarna, n lumea lumea vegetal germinnd, n depirea recelui prin cldur, n tot ceea ce se ntmpl spre toamn i apoi spre iarn, n toate acestea contientizm ceva ce ulterior ni-l putem reprezenta ca pe o imagine miniatural. Cnd omul adoarme, se ntmpl cu el ceva ntru totul asemntor cu ceea ce se petrece primvara, iar n timp ce omul doarme, n el se ntmpl ceva asemntor cu viaa nmuguritoare, lstritoare a verii. Iar n timp ce omul se trezete, el se ndreapt ctre viaa iernii. Percepi o imagine miniatural a vieii exterioare, n msura n care aceast via exterioar d natere vegetativului n ceea ce este corpul eteric uman. Grecul ar spune n continuare: Prin cele aptezeci i dou sau aptezeci i ase de elemente ale voastre voi cunoatei doar cadavrul uman. Acest cadavru uman este strbtut de ceva care poate fi cunoscut n imagini, dar n imagini care se formeaz cnd gndeti vegetativul strbtut de elementul ap. Aa nvei s cunoti ceea ce corpul eteric mobilizeaz de la natere pn la moarte, ceea ce nelegei prin cele aptezeci i ceva de elemente ale voastre ca fiind moartea. i ntruct nu v nlai pn la elementul ap, nici nu nvai s cunoatei omul ca fiind ceva viu.

Dar acum mai intervine ceva. n clipa n care omul moare, cadavrul su este preluat de pmnt; el este preluat de cele aptezeci i ceva de elemente; asupra lui se extinde legitatea terestr, legitatea elementului pmnt. Unde se afl legitatea acelui element care este apa? Aceast legitate nu exist pe Pmnt, ea se afl afar, n Cosmos. i dac vrei s tii aa ar spune grecul cine d natere la aceast unduire a recelui i umedului n timpul primverii, al verii, al toamnei i al iernii trebuie s-i ridici privirea spre elementul cosmic, mai nti spre planete, apoi spre stelele fixe, s priveti n deprtrile cosmice. Omul care umbl pe Pmnt se afl n fiecare clip, n msura n care poart n sine corpul eteric, sub legile Cosmosului. Sunt legile care ptrund cu influenele lor din ntreeserea planetelor sau din forele stelelor fixe. i att era de important pentru grecul timpului amintit elementul ap, nct el ar fi spus: Prin elementul ap, care nconjoar Pmntul ca o cea, sau care se descarc n intemperii, Cosmosul acioneaz cu forele sale n sfera Pmntului. Ceea ce se ntmpl aici cu elementul ap nu trebuie s fie cutat n elementul pmnt sau n ceea ce este pmntesc, ci n Cosmos, iar omul urc spre cosmic prin simplul fapt c devine mobil n corpul su eteric, care smulge elementele destinului, s spunem chimiei, ntre natere i moarte.

Dar prin aceasta nc nu am cuprins nici pe departe omul n adevrul su. Am cuprins numai ceea ce-l face s creasc, ceea ce produce capacitatea sa de a digera, ceea ce-l nsoete ca fore de via de la natere pn la moarte. Dar n om se manifest i alte fore, care sunt active n timpul dintre natere i moarte, acionnd ntr-un mod cu totul special, propriu, nu ca forele obinuite de via. Aceste fore se afl n sistemul nostru ritmic, n sistemul nostru respirator, n sistemul circulaiei noastre sangvine etc., n tot ce este n noi ritm, activitate ritmic.

Vei putea observa o anumit legtur nu numai ntre viaa dumneavoastr ci i ntre fiina dumneavoastr sufleteasc i respiraie, dac aducei n faa sufletului un lucru pe care-l cunoate orice om. V trezii uneori cu o anumit team. V trezii cu contiena unei temeri i observai c ceva nu este n regul cu respiraia dumneavoastr. Desigur, legtura dintre respiraie i viaa sufleteasc este una tainic; dar ea poate fi cel puin perceput cnd omul se trezete cu un comar i observ ct de neregulat i este respiraia. Exist o legtur ntre viaa sufleteasc, ntre toate simirile i sentimentele ce tlzuiesc n noi, sentimentele de team i de fric, sentimentele de bucurie i de plcere i ritmul respirator i ritmul circulator. Sistemul ritmic este altceva dect simplul sistem al vieii. El are o important legtur cu viaa noastr sufleteasc, cu esena noastr sufleteasc. De fapt, aerul este elementul pe care-l respirm, care impulsioneaz ntregul sistem ritmic; n timpurile vechi se vorbea despre elementul aer i legtura sa cu omul, de exemplu, n vremea n care n colile de Misterii erau studiate ritmurile care regleaz activitatea interioar uman, acele ritmuri din care a luat natere i msura versului lui Homer, hexametrul. Dac avem n vedere msura medie a ritmului respirator i a ritmului circulator, vedem c au loc aproximativ optsprezece respiraii i de patru ori mai multe bti ale pulsului. Observai hexametrul: lung, scurt, scurt-lung, scurt, scurt-lung, scurt, scurt: trei picioare de vers, i cezura este a patra. Cele patru bti ale pulsului corespund jumtii respiraiei; dup cezur: dactil, dactil, dactil, din nou cezur. Forma interioar a versului lui Homer, fora interioar a versurilor antice, este corespunztoare sistemului ritmic uman. n forma versului homeric gsim expresia raportului dintre ritmul circulaiei i ritmul respirator. Odat cu elementul aer omul preia n sine ceva care are de-a face cu tririle normale ale sufletului omenesc. Cnd grecul vorbea despre elementul aer, el avea n vedere prile cele mai frumoase i cele mai obinuite ale vieii sufletului uman i-i amintea c n cursul unei zile de douzeci i patru de ore omul respir de 25 920 de ori i c Soarele d, cu punctul su vernal, ocolul ntregii boli cereti n 25 920 de ani. i astfel era adus n consonan ritmul lumii cu ritmul circadian al omului. El indica legtura dintre sufletul lumii i sufletul uman i spunea: Cu viaa care se scurge ntre natere i moarte, care n fiecare desfurare de douzeci i patru de ore reprezint de fiecare dat o imagine miniatural a primverii, verii, toamnei i iernii, a legitii elementului ap, care se extinde pentru rece i umed n spaiul cosmic, care este guvernat de cosmic, n aceast relaie dintre etericul uman i cosmic, care se exprim n anotimpuri, n schimbarea sezoanelor, care este ordonat prin micarea planetelor, n aceast relaie avem ceea ce se exprim n corpul eteric al omului. Dac ajungem la sistemul ritmic, trebuie s ne adresm elementului aer. Trebuie s ne adresm acelui element care n timpurile vechi, cnd acest lucru era bine neles, ieea la iveal formarea acelui element sufletesc care favoriza construcia versului, pentru c se presimea legtura dintre sufletul uman i sufletul lumii. Dac observi viaa, ajungi n domeniul spaiului. n orice caz, trebuie s urci n spaialul cosmic. Dar iei din spaial i percepi ceea ce este trimis din timp ca fiind ritmul n spaiu cnd te adresezi sistemului ritmic.

Vedei, grecul contientiza n elementul ritmic elementul aer, i spunea: Sufletul uman i are rdcinile n sufletul lumii, nsui sufletul lumii este cel care triete n ritmul su i trimite imaginile miniaturale ale ritmului su n viaa uman. n afar, sufletul lumii determin faptul c punctul vernal, sau echinocial, avanseaz puin n fiecare an, parcurge n 25 920 de ani ntreaga orbit solar, iar n 25 920 de respiraii omul include n ritmul su o imagine miniatural a unui ritm al lumii de o lungime considerabil. Ritmul pe care l are omul n douzeci i patru de ore este o copie a unui an cosmic care dureaz 25 920 de ani calendaristici. n felul acesta, omul i are rdcinile n sufletul lumii, n timp ce se afl cu sufletul su n sufletul lumii n care triete.

Dac ajungem la elementul foc, intervine nu numai sufletescul, ci i spiritualul care ne strbate eul. Aa cum percepem relaia dintre sufletul omului i sufletul lumii prin elementul aer, tot astfel contientizm prin elementul cldur sau foc relaia dintre spiritul uman, eul uman i spiritul lumii. n vremurile vechi, omul ajungea la spiritual cnd vorbea de acele elemente despre care omul actual spune c ar fi izvort dintr-un mod copilros de reprezentare. Noi trebuie s regsim drumul spre aceste moduri de reprezentare; numai c trebuie s-l gsim ntr-un mod deplin contient, nu n mod instinctiv, aa cum se ntmpla n acele timpuri.

Dac ns ptrundem n elementul ap, vieuim lumea ca un mare viu, cci suntem transpui afar, n Cosmos. Vieuim lumea ca pe ceva viu. Cnd ptrundem n elementul ritmic vieuim lumea ca pe ceva nsufleit, iar dac ptrundem n elementul caloric vieuim lumea ca fiind ceva ptruns de spirit.

Dar elementul ap nu poate fi cunoscut cu ajutorul noiunilor noastre abstracte, cu noiunile pe care le putei obine cnd trecei prin coala primar, prin gimnaziu, liceu, universiti; cu aceste noiuni nu putei nelege elementul ap. El trebuie s fie neles cu ajutorul imaginaiunii, el se dezvluie numai n imagini. Atunci, trebuie s transformai modul de gndire abstract ntr-un mod de gndire concret, n conceperea artistic a lumii. Acum, va interveni filosoful actual i va spune: Nu poi s nelegi lumea n imagini; nu este posibil nelegerea lumii n mod artistic. Eu construiesc o teorie a cunoaterii; legile naturii trebuie s fie fixate cu logic. Tot ceea ce s-ar dori tiut despre lume trebuie s poat fi transpus n noiuni abstracte, n legi abstracte. n felul acesta omul poate pune bazele cunoaterii, dar dac natura creeaz artistic, ea nu se las prins n capcana unor astfel de teorii ale cunoaterii; trebuie s fie neleas n imagini. Nu noi i putem prescrie naturii prin ce trebuie s se lase neleas. n elementul ap al lumii vegetale ea nu se las neleas dect prin imaginaiune, n viaa sa ritmic ea se las neleas, pn n ritmurile ndeprtate ale lumii, numai prin inspiraie, prin urmrirea vieii ritmice, prin ptrunderea vieuirii n activitatea respiratorie.

Cnd avei comaruri v apas ritmul lumii, care vine peste dumneavoastr cu atta vehemen nct nu-l mai putei suporta. Dac ns, dup ce ai parcurs anumite exerciii, putei s ptrundei n elementul aer, cnd v putei mica voi niv odat cu ritmul, ajungei n lumea inspiraiei, suntei n afara trupului dumneavoastr, aa cum aerul care ptrunde n corp este n afara trupului su. Atunci ajungei la nelegerea a ceea ce este omul n adevr, nu a ceea ce se afl n mormnt dup moarte i a ceea ce poate nelege tiina de azi.

Dar totodat trebuie s v nlai de la noiuni abstracte, de la simple imagini logice la imaginaiuni, apoi la inspiraii i la intuiii. n prezent ns viaa abstract este dus foarte departe. Ea este ptruns de spirit. Ne putem imagina urmtoarele (poate c am mai spus acest lucru, dar este bine s se aib n vedere asemenea aspecte):

Se strbat cu o vitez normal dou zone n care se trage cu tunul n momentul n care sunt tranzitate. n acest caz, zgomotul celei de a doua trageri se percepe, natural, dup ce s-a auzit zgomotul primei trageri. Ne putem imagina c ne deplasm cu viteza sunetului. n acest caz vom percepe ambele sunete n acelai timp. Dac ns ne deplasm mai repede dect sunetul, vom percepe mai nti al doilea sunet, iar pe primul l vom percepe ulterior, deoarece ne-am ndeprtat de el cu o vitez mai mare dect sunetul.

n prezent se fac multe astfel de speculaii pe aceast tem. Vedei dumneavoastr, avei posibilitatea de a construi ceva logic, dar care nu corespunde adevrului. Cci dac v-ai deplasa la fel de repede ca sunetul ai fi dumneavoastr niv sunet, v-ai epuiza n sonor, ai conflua cu sunetul. Este de altfel imposibil pentru un om care gndete conform cu realitatea s elaboreze asemenea speculaii. Dar astfel de speculaii se fac n prezent. Este vorba de teoria lui Einstein. Ziarele vremii rspndesc tirea c a avut succese imense n America, dar c el ar fi spus la Londra c niciun om nu l-a neles acolo. El a avut suces la cei care nu l-au neles. Este posibil. La Londra ns a fost o mare nebunie cnd aceste abstraciuni care au izvort dintr-un cap cu desvrire abstract au fost prezentate ca fiind cel mai mare, cel mai important eveniment al lumii, i nsui btrnul lord Haldane s-a vzut obligat s scoat n eviden ce s-a ntmplat de fapt. n fond, nu s-a ntmplat nimic altceva dect c printr-un om a fost dus pn la absurd fora de abstractizare, spiritul neverosimilitii, rspndirea de noiuni i idei strine oricrui adevr, care au n ele mai puin dect fora acelei logici care se raporteaz la omul mort aflat n mormnt; cci cu noiunile lui Einstein nu mai poate fi neles cadavrul, ci numai un extract al cadavrului. Dar, n fond, nu este vorba de nicio corecie a ceea ce se rspndete n prezent n omenire. Aceast corecie este prezent numai n tiina antroposofic a spiritului, care caut s gseasc drumul napoi spre noiuni conforme adevrului. Aceste noiuni corepunztoare adevrului ne conduc n afar, n lumile care nc se mai prezint ca fiind lumi cosmice spaiale. Aici avem n faa noastr lumea ca un mare viu, aproximativ aa cum printr-o intuiie colosal a vorbit Goethe n imnul n proz Natura. Apoi se poate ajunge, urcnd de la aceast lume, la sufletul lumii, la ritmul lumii, la ceea ce fusese cndva armonia sferelor. La ritmul lumii se ajunge cnd transpui n imaginaiuni, n ritmuri ceea ce am ncercat s spun n cartea mea tiina ocult n rezumat, unde sunt prezentate ca ieind din ritmul lumii epocile Saturn, Soare, Lun i Pmnt i epocile viitoare Jupiter, Venus, Vulcan. Dar urmrii cum se vorbete despre aceste ritmuri succesive ale lumii! n primul rnd, omul aparine acestor ritmuri ale lumii. El nu este rezultatul unui vrtej, mineral sau animal, ci ia natere din ntregul lumii strbtut de spirit, i oriunde gsim lume gsim i omul.

Dar cnd ajungei la acea lume n care este vorba despre ritmuri i dac vorbii despre aceast lume vorbii totodat i de entiti spritual-divine. Credei c are vreun sens ca n crile actuale de fizic i de chimie s se vorbeasc despre ngeri, Arhangheli i Arhai? Ar fi deplasat dac s-ar vorbi n chimie despre combinaiile speciale ale carbonului, despre compuii eterici ai carbonului, despre alcool etc., dac s-ar prezenta toate formulele cu carbonul, oxigenul, hidrogenul lor etc. i apoi s-ar spune: Aceasta este de la ngeri, aceasta de la Arhangheli; nu ar avea niciun sens. Dar dac ajungi sus, n acea regiune n care eti nevoit s deduci devenirea Pmntului din devenirile lui Saturn, ale Soarelui, ale Lunii, cnd ntrevezi aceast estur care triete n lume, n ritmurile lumii, ritmuri care acioneaz n sufletul uman prin ritmul uman interior, care poate fi urmrit sufletete pn n vers, dac totodat poi indica cum se construiete versul din raportul dintre ritmul sangvin i cel respirator eti nevoit s vorbeti despre entitile ierarhiilor spirituale. Ptrunzi ntr-o lume n care exist entiti spirituale adevrate, nu ntr-o lume n care dinuie acel panteism estompat la care se mai raporteaz n prezent unii care nu vor s fie materialiti i care spun c lumea este strbtut de spirit.

Da, lumea este strbtut de spirit, ceva spiritual se extinde peste toate, dar este fctura filosofic a panteitilor ideea c spiritualul nebulos este extins peste tot.

Dac ns vrei s vorbeti cu adevrat despre spiritual trebuie s vorbeti despre ierarhiile spirituale. Trebuie s tii c, de ndat ce urci de la elementul ap n elementul aer ntlneti entitile spirituale care sunt descrise chiar n cadrul ierarhiilor. De ndat ce ptrunzi n elementul foc ajungi la ierarhiile cele mai nalte: Tronurile, Heruvimii i Serafimii i abia dup aceea la forma propriu-zis spiritual a lumii, n care omul nu mai poate deosebi nimic individualizat. Dar nainte de a ptrunde n ceea ce panteismul superficial ar numi ca fiind Atotunul nebulos, treci prin lumea n care triesc entitile spirituale concrete, individualizate, izolate. n aceste entiti spirituale concrete individualizate, se recunoate i ceea ce triete n natura care ne nconjoar, la care se ajunge cu ajutorul lor. Omul nu poate exista n natura pe care o studiem cu ajutorul fizicii i chimiei, ci ntr-o natur n care exist elementele ap, aer i foc.

De ndat ce ajungem n elementul aer ntlnim entitile pe care le descriem ca ngeri, Arhangheli etc. Intrm n esena lumii spirituale concrete, dat totodat intrm ntr-o lume pe care o putem nelege n plan moral i fizic. Azi acest lucru nu se vede pentru c vederea ne este nceoat, cci din aceeai lume din care rsun n mod real msura versului rsun i morala real. Originea moralei nu se afl n lumea n care exist cele aptezeci i dou de elemente, nici n lumea cosmic-spaial n lumea care este dominat de elementul ap nu exist moralul. Dar cnd pim n domeniul elementului ritmic ajungem n lumea moralului. Iar omul actual se afl n faa sarcinii de a recunoate din nou lumea moral ca fiind una real, de a recunoate c aceeai substan din care este format corpul su astral este coninut n ideile morale. Aceeai substan din care este format eul nostru este coninut n ideile religioase i n idealul religios.

Trebuie s regsim puntea dintre observarea naturii i observarea lumii spirituale, dar nu numai a lumii spirituale estompate, ci a lumii spirituale din care ne vin intuiiile morale. Eu am atras atenia asupra acestei interaciuni dintre lumea percepiilor i lumea intuiiilor n cartea mea Filosofia libertii, 1893. Am vrut s art cum intuiiile morale concrete ale unei lumi care se afl dincolo de lumea percepiilor pot fi extrase i integrate lumii.

Aceasta este marea sarcin a prezentului, de a nu rmne legai de lumea care este proprie omului cnd acesta ajunge n mormnt, ci de a se nla la acea lume n care omul i vieuiete sufletescul n ritmul fizicului. Tocmai n ritmul fizicului nvei s nelegi ritmul n esena sa [Nota 5]. Astfel nvei s nelegi ritmul lumii, iar ritmul lumii nu-l poi nelege fr a cunoate sursele, originile lumii morale. Abia atunci se poate spune c exist o tiin a naturii care poate fi aplicat omului-cadavru. Este de la sine neles c ea trebuie s-i aib originea mai ales n cadavrul lumii, s porneasc de la ce se distruge n lume. Ea trebuie s se raporteze la ceea ce va fi cndva cadavrul Pmntului. ns prin ceea ce noi cuprindem n ritmic, prin ceea ce, de exemplu, revrsm n versuri, n imagini, mai ales n spiritual, astfel nct triete n ritmuri, prin ceea ce cuprindem n mod intuitiv n idealurile noastre morale, prin aceasta crem ceva care supravieuiete morii Pmntului, aa cum sufletul individual uman supravieuiete morii umane. Potrivit legilor naturii pe care le cunoatem n prezent Pmntul va pieri. Iar potrivit legilor pe care le cunoatem n timp ce ne apropriem de lumea spiritual, dup legile pe care le cunoatem cnd concepem intuiiile morale, cnd concepem adevrate intuiii religioase, dup aceste legi se formeaz sufletul, se formeaz sufletele omeneti care vor abandona Pmntul cnd acesta va cdea mort, prsit pentru o existen nou, viitoare.

Aa se face c dispunem azi de o tiin oficial recunoscut: ea vorbete despre ceea ce este mort, despre ceea ce va fi dup ce Pmntul va pieri, disprnd n marele mormnt al lumii. Dar noi avem nevoie de o tiin a spiritului care s caute adevratul coninut al cuvintelor lui Iisus Christos: Cerul i Pmntul vor trece, dar cuvintele mele nu vor trece, cci aceste cuvinte vorbesc despre ritm, despre moral, despre divinitate, despre ceea ce trece spre noi trepte de existen, cnd Pmntul i Cosmosul se vor dezmembra i vor deveni cadavre. i trebuie s avem contiena faptului c trebuie s prsim o tiin care vorbete numai despre moarte i s ajungem la tiina care se ridic la via i prin via, la sufletesc i la spiritual.

Pn n anul 333, aproximativ pn la mijlocul secolului al IV-lea, a mai existat o tiin a Misteriilor; de fapt, abia n secolul al VI-lea au disprut complet ultimii nelepi greci. Dar ce voia, de fapt, aceast tiin a Misteriilor? Ea voia s ajute oamenii s treac peste marele pericol al vieii fizice. Atunci era nc relativ uor s faci acest lucru, pentru c oamenii nc mai aveau ceva din fora de adunare laolalt, din sufletele-grup. Aceast calitate de suflet-grup era nc puternic pn n secolul al IV-lea d.Ch. Abia dup ce a survenit migraia popoarelor i calitatea de suflet-grup a fost sectuit prin elementul special care a radiat de la populaiile germanice lucrurile s-au schimbat. Misteriile au atras numai oameni considerai a fi alei i crora le-au favorizat nlarea n Misterii pn la un grad de formare spiritual special. Dar prin aceasta au fost favorizai nu numai aceti iniiai individuali, ci, pentru c domina spiritul-grup, se fcea ceva i pentru cei ce constituiau restul ambianei n cadrul creia aciona discipolul sau iniiatul. Dac ne ntoarcem n timpul Egiptului vechi, putem vedea c i acolo existau iniiai, chiar dac erau puini la numr, i c acetia erau totodat conductori intelectuali pentru toate domeniile, conductorii ntregului popor egiptean, i deoarece exista fora sufletului-grup fora lor trecea i la ceilali oameni, care nu erau iniiai. n felul acesta, trebuiau iniiai doar puini oameni.

Ce se inteniona, de fapt, prin aceste iniieri? Se inteniona s-i ajute pe oameni s treac de primejdia de a deveni muritori n sufletele lor. n Egipt exista o alt concepie despre nemurire dect n prezent. n prezent se consider c nemurirea este ceva ce revine fiecruia, de care nu poi scpa. n Misteriile de la Samothrace se spunea, de exemplu, c exist patru cabiri i c trei din acetia l omoar pe al patrulea. De fapt, prin aceasta se nelegea c omul are corp fizic, corp eteric, corp astral i eu. Corpul fizic cade prad morii, devenind cadavru fizic. Corpul eteric se risipete n plan cosmic, corpul astral se destram i el ntr-un mod oarecare, aa cum am artat n Teosofia mea. Dac eul nu-i salveaz contiena de sine prin participarea la spiritual, atunci cele trei omoar i eul, trgndu-l n domeniul pieirii. n Misterii se urmrea salvarea nemuririi omului. Nu exista reprezentarea c-i poi obine nemurirea prin rugciuni, c poi fi pasiv fa de nemurire etc., ci exista reprezentarea c cei care deveneau iniiai treceau prin transformarea special a fiinei lor sufleteti, prin trezirea acesteia, prin trezirea eului lor, i prin aceasta erau ferii de pericolul de a nu se cuprinde n spirit i de a fi constrni s parcurg calea corpului lor muritor. Iniiai individuali care aveau aceast for de a putea s gndeasc dincolo de corpul lor muritor puteau comunica aceasta i celorlali oameni, pentru c era prezent spiritul sufletului-grup. n prezent, nu mai exist acest nivel al sufletului-grup. Din prima treime a secolului al XV-lea acesta s-a pierdut din ce n ce mai mult. n prezent, avem libertatea de a aciona n calitate de om individual.

n timp ce pn n secolul al IV-lea omul nu se putea cuprinde n elementul spiritual, astfel nct trebuia s suporte trezirea n acest element spiritual, astzi, prin formarea special a trupului su fizic, prin formarea special a materiei, el este un gnditor i triete foarte mult n gnduri. n prezent, oamenii sunt tritori n abstract, cad repede n capcana a tot ce este abstract, pentru c au o nrudire interioar cu abstractul. Dar acest abstract, aceste gnduri, care sunt nscocite, nu sunt greit interpretate cnd se spune c sunt dependente de creier; ele sunt cu adevrat dependente de creier, pentru c acesta imit procesele pe care omul le strbate n lumea spiritual, nainte de natere sau de concepie. Creierul este imitatorul a ceea ce a fcut sufletul meu nainte de a cobor n lumea fizic. Materialismul are dreptate cnd spune c gndirea din prezent este o pur imitaie a gndirii adevrate, vii. Din aceast cauz, pentru a se salva, omul trebuie s ajung la libertatea n gndire; aceasta nseamn c el trebuie s nu-i lase numai creierul s gndeasc, ci s-i conduc gndirea n aa fel, nct s contientizeze c el este o fiin liber. Din aceast cauz am conferit o mare valoare gndirii pure, gndirii libere, care se nelege pe sine i ca voin, astfel nct gndeti, dar de fapt vrei, astfel nct gndirea i voina s fie ceva substanial, care se cuprinde n libertatea pur, aa cum am spus n Filosofia libertii. Trebuie s i se arate omului: Tu eti liber numai atunci cnd cuprinzi n tine nemurirea ta, prin care te poi salva, trecnd dincolo de moartea celor patru cabiri.

A spune c omului modern i-ar plcea ca nemurirea s-i fie garantat de ctre unele puteri lumeti exterioare, pentru a nu trebui s trezeasc n el ceea ce altfel ar pieri cnd corpul uman trece prin moarte. i n timp ce astzi noi facem ca gndirea s fie tot mai asemntoare desfurrii fizice a fenomenelor creierului, omenirea nu numai c se ndreapt spre pericolul de a nu mai nelege nimic despre nemurire, ci este pe cale de a-i pierde nemurirea. Acesta este cel mai mare ideal al lui Ahriman, de a distruge individualitatea omului, iar fora gndirii sale s o preia n forele terestre, pentru ca atunci cnd Pmntul va deveni un mare cadavru acesta s fie ntreesut de toate forele pe care omul le ncorporeaz Pmntului prin logica sa. Astfel ar exista un imens paianjen-Pmnt n care ar tri complet pulverizate cele aptezeci i ceva de elemente; iar n acesta ar tri, nghesuii unii n alii, pianjeni uriai ai gndirii umane, dup modelul purei gndiri abstracte. Acesta este idealul pe care Ahriman ar dori s-l ating: distrugerea individualitii oamenilor, pentru a transforma Pmntul prin fora gndirii umane ntr-o estur de pianjeni-gnduri uriai, dar pianjeni reali. Acest scop ahrimanic trebuie s fie eludat. Omul trebuie s fie ptruns de cuvintele: Nu eu, ci Christos n mine, iar adevratul eu s devin viu n sine, eu nemuritor, care poate nelege ce nseamn: Cerul i Pmntul vor trece, dar cuvintele mele nu vor trece. Acea nelepciune care cuprinde n sine realitatea prin care atunci cnd Pmntul va fi cadavru ntreaga fiin a omului va continua s existe ntr-o nou existen va dinui. n Apocalips, se vorbete despre o astfel de existen prin expresia Noul Ierusalim. Este de la sine neles c marea piedic n calea unei astfel de nelegeri o reprezint n prezent nscocirea einsteinian i alte lucruri asemntoare, nspimnttoarea manie a abstraciunii, care este adecvat de a dezvolta forele declinului, n timp ce pentru mntuirea omenirii unica cale este utilizarea forelor de nlare a adevratelor fore corporale, sufleteti i spirituale. Acestea sunt lucrurile pe care am vrut s vi le spun azi.CONFERINA a III-a

Dornach, 24 iunie 1921Dup ce am prezentat observaiile noastre istorice, vom aduce azi n faa sufletelor noastre cte ceva privitor la omul actual care ne va oferi posibilitatea s abordm apoi, n zilele urmtoare, cu mai mult precizie, ntreaga situare a omului actual n timp. Trebuie s ne fie clar faptul c omul, aa cum st n faa noastr ca fiin spiritual, sufleteasc, trupesc, este situat n lume n mod diferit, dup trei direcii. Acest lucru rezult chiar i cnd observm omul numai exterior. Potrivit spiritului, el merge prin lume independent de fenomenele exterioare; potrivit sufletului, el nu este att de independent de fenomenele exterioare. Este suficient s examinm anumite conexiuni care sunt vizibile i se va vedea cum viaa sufleteasc propriu-zis are unele corelaii cu lumea exterioar. Poi fi ntristat sufletete, poi fi nveselit sufletete. Amintii-v ct de des v-ai simit apsat n vis, cum acest sentiment de apsare, cnd v-ai trezit, l-ai atribuit unei neregulariti a ritmului respirator. Acesta este un fenomen grosolan, s-ar putea spune, i totui viaa sufleteasc nu este cu totul lipsit de legtur cu viaa ritmic pe care o parcurgem n vieuirea respiratorie ritmic, n ritmul nostru circulator i n viaa ritmic a ntregului Cosmos. Tot ceea ce se petrece n suflet este legat de ritmul cosmic. Dac, aadar, pe de o parte, ne simim ca fiine spirituale independente pn la un nalt grad de lumea nconjurtoare nu putem spune acelai lucru cu privire la viaa sufleteasc, cci viaa noastr sufleteasc este cuprins n ritmul cosmic general.

nc i mai mult ne aflm n fenomenele generale ale lumii ca fiin corporal. Este suficient s plecm pentru nceput de la fenomene grosolane. Ca fiin corporal suntem grei, avem o greutate. i alte entiti pur minerale au o greutate. Fiinele minerale, fiinele vegetale, fiinele animale i omul se integreaz ca fiine corporale n gravitaia general i trebuie chiar s ne nlm ntr-un anumit sens deasupra acestei gravitaii generale, dac vrem s facem din corpul nostru o unealt fizic a vieii spirituale. Noi am spus adesea c dac ar fi vorba numai de greutatea fizic a creierului nostru aceasta este att de mare o mie trei sute pn la o mie cinci sute de grame , nct ne-ar strivi toate vasele care se afl la baza creierului. Dar creierul se supune legii lui Arhimede prin faptul c plutete n lichidul cefalo-rahidian. Pierde att de mult din greutatea sa prin plutirea n lichidul cefalo-rahidian, nct cntrete numai douzeci de grame, aadar, apas pe vasele de la baza creierului numai cu douzeci de grame. Vedei deci c, de fapt, creierul tinde mai mult n sus dect n jos. El se opune gravitaiei. El se smulge din graviaia general. Dar n acest proces el nu face altceva dect orice alt corp introdus n ap, care pierde din greutatea sa ct este greutatea cantitii de ap dislocuite.

Vedei, aadar, c are loc o interaciune a ntregii noastre fiine corporale cu lumea exterioar. Aceasta este de aa natur nct nu suntem inserai numai cu eserea sufleteasc ntr-un ritm, ci ne aflm cu totul n aceast via fizic exterioar. Dac ne aflm ntr-un anumit loc de pe Pmnt, exercitm o presiune asupra acestui loc; dac plecm ntr-un alt loc, vom exercita o presiune asupra acestuia. Aadar, ca om corporal, ca fiine fizice suntem ca i alte fiine ale altor regnuri naturale.

Putem spune, deci: Cu corpul nostru spiritual suntem ntr-un anumit fel independeni de lumea ambiental, cu corpul nostru sufletesc suntem inserai n ritmul lumii, cu corpul nostru fizic suntem inserai n tot restul lumii, ca i cum nu am fi suflet i spirit. Aceast deosebire trebuie s-o avem n vedere ntru totul. Cci nu ajungem la o nelegere a fiinei superioare a omului dac nu avem n vedere aceast poziie tripl a omului fa de ntreaga sa ambian. S observm acum ambiana omului. n aceast ambian a omului eu rezum acum diferite aspecte pe care le-am abordat n ultima vreme, numai c din alte puncte de vedere , avem de-a face mai nti cu tot ceea ce este dominat de legi ale naturii. Reprezentai-v mai nti Universul, dominat de legile naturii, ncorsetat n aceste legi naturale, ntreaga lume vizibil sau perceptibil altfel prin simuri. S o considerm ca fiind prima lume nconjurtoare a omului.

Dac avem n vedere aceast lume, o reflectare simpl ne arat c avem de-a face, de fapt, numai cu lumea pmntean propriu-zis. Numai ipoteze temerare i nefondate ale fizicienilor vorbesc despre faptul c i Cosmosul extraterestru este subordonat acelorai legi naturale cu care avem de-a face aici pe Pmnt. Am atras atenia de mai multe ori asupra faptului c fizicienii ar fi extrem de surprini dac ar putea ajunge sus, n locul unde se afl Soarele. Fizicienii consider Soarele un fel de mare cuptor de gaze, oricum, lipsit de perei, un fel de gaz care arde. Acest gaz care arde nu ar putea fi gsit dac s-ar ajunge n acel loc din Cosmos n care se afl Soarele. n locul unde se afl Soarele s-ar gsi ceva care nu are nicio legtur cu reprezentarea pe care o au fizicienii. Dac aceasta include spaiul pe care noi ni-l imaginm ca fiind ocupat de Soare, n acest loc nu numai c nu se afl nimic din materiile pe care le gsim pe Pmnt, dar nici mcar nu este prezent ceea ce noi numim spaiu vid. nti imaginai-v spaiul plin; doar aici, pe Pmnt, avei tot timpul n jurul dumneavoastr spaiul plin. Dac nu este plin de substane solide sau lichide, el este totui strbtut de gaze sau cel puin de cldur, lumin etc. Pe scurt, avem de-a face mereu cu spaiul plin. Dar dumneavoastr tii i c se poate obine un spaiu vid dac scoatem aerul din recipientul pompei de aer.

Imaginai-v c avem un spaiu oarecare plin; s-l desemnm cu litera a precedat de un plus, +a. Acum putem goli spaiul, a-ul devine din ce n ce mai mic; dar spaiul este nc plin, de aceea l desemnm cu plus. Dei n condiiile terestre nu obinem niciodat acest lucru, ci putem goli numai aproximativ spaiul, este posibil totui s gndim c acest spaiu fr aer ar putea fi obinut pe deplin. Eu vreau s-l nsemn cu zero. El are un coninut zero. Acum putem proceda cu spaiul nostru cum facei cu portmoneul dumneavoastr. Dac avei portmoneul plin, putei s scoatei din ce n ce mai mult din el; la sfrit vei avea n el zero bani. Dac ns vrei s cheltuii n continuare, nu mai putei scoate nimic din portmoneu, dac n el exist deja zero bani, dar putei contracta datorii. Atunci vei avea n portmoneu mai puin dect zero. Tot astfel v putei imagina i spaiul ca fiind nu numai gol, ci, a spune, i absorbant, avnd n el mai puin de zero, -a. De acest spaiu absorbant, de acest spaiu care nu este numai vid, ci care are un coninut care este opusul lui a fi umplut n mod material este plin spaiul care este imaginat ca fiind ocupat de Soare. Aadar, Soarele este interior absorbant, nu apstor, presiv ca un gaz. El este plin de materialitate negativ.

Tabla 1

[mrete imaginea]

Acest aspect am vrut s vi-l prezint, pentru a se vedea c legitatea pmntean nu poate fi extrapolat att de simplu la Cosmosul extraterestru. n Cosmosul extraterestru trebuie gndite cu totul alte condiii dect cele pe care le cunoatem din ambiana noastr de pe Pmnt. Astfel, dac vorbim despre o anumit legitate, trebuie s spunem: Suntem nconjurai de legitate n cadrul existenei terestre, i n aceast ambian este inclus lumea materialitii care ne este accesibil mai nti. Imaginai-v aceast lume a existenei terestre: este suficient s v aducei n faa sufletului sau a ochilor fenomenele care se petrec n lumea mineral i vei avea ceea ce, n msura n care vedei, este n ntregime inclus n aceast legitate a existenei terestre. Aadar, putem spune: Aici este inclus n primul rnd lumea mineral; ns mai este inclus i altceva. Atunci cnd umblm de colo pn colo, sau, dac-mi este ngduit s m exprim n mod grosolan, ne comportm n aceast lume fizic ca obiecte, noi trim n aceeai legitate. Pentru legitatea terestr este indiferent dac este purtat de colo-colo o piatr sau dac este purtat omul, sau dac el se deplaseaz singur; pentru legitatea terestr este acelai lucru. Este suficient s reflectai la acest aspect. Pentru legitatea terestr nu se ia n considerare dect schimbarea locului n care se afl omul, pe care o poate determina i singur. Aceasta mai depinde i de alte lucruri. Dar dac se studiaz numai legitatea terestr este indiferent ce se petrece n cadrul pielii omului, sau ce se petrece n sufletul omului; nu se are n vedere dect schimbarea poziiei n spaiul terestru.

Putem spune, aadar: Al doilea lucru care se are n vedere este n afara lumii minerale, omul mobil exterior (vezi schema de mai jos Tabla 2). Nu gsim niciun alt raport al lumii exterioare cu omul, n msura n care aceasta este terestr i apare n faa simurilor noastre, dect cu omul mobil exterior. Dac vrem s cutm un alt raport cu omul, trebuie s recurgem la alt aspect. Iar n aceast situaie ajungem la extraterestru, la ambiana noastr extraterestr, n msura n care studiem, de exemplu, ceea ce eman de la Lun. Cel puin pentru contiena multor oameni, mai apare ceva care ine de influena Lunii asupra Pmntului. n cercuri largi, oamenii cred n aciuni ale Lunii asupra Pmntului, de exemplu, n legtura dintre micrile Lunii i perioadele ploioase. Savanii actuali consider acest lucru o superstiie. Eu am povestit unora dintre dumneavoastr c o dat a existat la Leipzig o situaie nostim.

Interesantul filosof al naturii i estetician Gustav Theodor Fechner [Nota 6] a redactat o carte despre influena Lunii asupra fenomenelor meteorologice. El era coleg de universitate cu cunoscutul botanist i cercettor al naturii Schleiden. Ca materialist modern, Schleiden era profund convins c tot ceea ce punea n valoare colegul su Gustav Fechner cu privire la influena fazelor Lunii asupra factorului meteorologic nu se baza dect pe superstiii. ns pe lng cei doi savani ai universitii din Leipzig existau i cele dou soii ale lor. Una dintre ele susinea c n anumite faze ale Lunii s-ar putea colecta mai mult ap de ploaie pentru splat rufe dect n alte faze ale Lunii. Doamna profesor Fechner spunea c ea crede n ceea ce publicase soul ei despre influena fazelor Lunii asupra ploii; din aceast cauz, ea dorea s ncheie o nelegere cu doamna profesor Schleiden, ca aceasta s-i plaseze butoaiele n aa fel nct s poat strnge tot atta ap ct strnge ea, doamna profesor Fechner, dup bunul sfat al soului ei. Dar profesorul Schleiden considera c prerea profesorului Fechner exprima o superstiie, iar doamna profesor Schleiden nu a ncheiat aceast nelegere, ci a vrut s-i foloseasc butoaiele i n alte faze ale Lunii pentru a colecta ap de ploaie.

Pentru contiena tiinific actual influena forelor altor corpuri cosmice planetare este mai puin perceptibil. Dar dac s-ar studia cu mai mult precizie, aa cum urmeaz s se fac n institutul nostru tiinific de la Stuttgart, de exemplu, linia evolutiv dup care cresc frunzele plantelor pe tulpin, s-ar afla c acestea se leag de micarea planetelor, c acestea reprezint imagini-miniatur ale micrilor planetare. i s-ar afla c se pot nelege unele lucruri de pe suprafaa Pmntului numai dac se cunoate ceea ce este extraterestru, i c acest extraterestru nu se identific pur i simplu cu ceea ce este terestru, cnd se preconizeaz c este prezent o legitate care este cosmic i nu teluric.

Tabla 1

Aadar, putem spune c avem o a doua legitate n cadrul existenei cosmice. Dac aceste influene cosmice vor fi studiate cndva i acest lucru va putea fi fcut cu totul empiric , abia atunci se va dispune de o botanic adevrat. Cci ceea ce apare pe Pmnt ca fiind lumea noastr vegetal nu crete din pmnt, aa cum i reprezint botanica materialist, ci este extras din pmnt prin forele cosmice. Iar ceea ce este extras din pmnt de ctre forele cosmice este strbtut de forele minerale, care ptrund arpanta vegetal cosmic astfel nct aceasta devine sensibil. Astfel putem spune c n aceast legitate cosmic este inclus mai nti lumea vegetal; n al doilea rnd, dar n aa fel nct nu este tot att de uor de constatat ca n lumea plantelor, deoarece obine o anumit independen de ritmul proceselor exterioare, cu toate c interior imit ritmul, n aceast legitate cosmic este inclus micarea interioar a omului, ntru totul fizic, dar micare interioar a omului. n legitatea terestr este inclus mai nti omul mobil exterior; dac ns avei n vedere digestia dumneavoastr, micarea alimentelor n organele dumneavoastr digestive, dac urmrii mai departe nu ritmul, ci micarea sngelui prin vasele sangvine i mai exist multe alte lucruri care mic n interiorul omului atunci avei o imagine a ceea ce se mic n om, indiferent de faptul c el staioneaz sau umbl. Aceasta nu poate fi inclus pur i simplu n prima legitate, ci trebuie s fie inserat n legitatea cosmic, exact ca forma i micrile plantelor; numai c la om aceste procese se desfoar mai ncet dect forma i micrile plantelor. Astfel nct putem spune: Aici sunt integrate micrile interioare ale omului (vezi schema de mai jos Tabla 2).

Dac privim Cosmosul, a spune, pn n deprtri nedefinite, vedem c ntr-un fel oarecare totul are influen asupra vieii care se dezvolt la suprafaa pmntului. Dac ar fi prezente numai legitatea pmntean i cea cosmic, n sensul n care le-am aezat acum n faa dumneavoastr, pe Pmnt nu ar exista nimic altceva dect lumea mineral i lumea vegetal, cci n mod necesar omul nu ar putea fi prezent. De micat s-ar putea mica, dac ar putea fi prezent, dar aceasta nu se ntmpl. Nici animale nu ar putea fi prezente pe Pmnt; nu ar putea fi prezente dect mineralele i plantele. Ceea ce este mai nti legitate cosmic i coninut fiinial cosmic trebuie s fie strbtut i ntreesut de ceva ce nu-l putem asocia cu spaiul, n legtur cu care nu putem vorbi despre spaiu.

Desigur, tot ceea ce cade sub incidena lui unu i doi trebuie gndit n spaiu, dar noi trebuie s vorbim despre ceva ce nu poate fi gndit ca fiind prezent n spaiu, dar care strbate mai nti tot ce este legitate cosmic. Trebuie doar s reflectai la felul n care toate micrile interioare ale omului sunt dependente de ritmul su. Mai nti, ceea ce reprezint deplasarea alimentelor n noi trece ntr-un anumit fel n micarea sngelui. Dar sngele nu curge pur i simplu ca suc nutritiv prin vene. El se mic ritmic i, n afar de aceasta, acest ritm se afl ntr-un anumit raport cu ritmul respirator, timp n care se consum oxigen pentru formarea sngelui. Avem deci un ritm dublu. Am atras atenia o dat asupra faptului c acest raport al ritmului sangvin la ritmul respirator este de unu la patru i se bazeaz pe legitatea sufleteasc interioar, n aa fel nct, de fapt, de el depinde metrica i msura versului.

Vedem aadar c ceea ce se desfoar ca micare interioar este legat de ritm, i despre ritm am spus c este n relaie cu viaa sufleteasc a omului. Tot astfel, trebuie s punem n legtur micarea stelelor cu sufletul lumii. Astfel putem vorbi, ca de un al treilea aspect, despre legitatea din cadrul sufletului lumii (vezi schema de mai jos), n care avem inclus n primul rnd lumea animal i n al doilea rnd tot ceea ce reprezint fenomenele ritmice pentru omul corporal. Aceste fenomene ritmice din om sunt legate de ntregul ritm al lumii. Am mai vorbit i despre aceasta, dar vrem s o aducem din nou n faa sufletelor dumneavoastr n abordrile viitoare ale acestor zile.

tii c omul are aproximativ optsprezece respiraii pe minut. Dac nmulii aceasta cu aizeci, obinei numrul de respiraii dintr-o or. Dac nmulii cu douzeci i patru obinei numrul de respiraii n cursul unei zile: aproximativ 25 920 de respiraii pentru un om normal n cursul unei zile. Acest numr de respiraii alctuiete, aadar, ritmul de zi i noapte din om. Noi tim c punctul echinocial al Soarelui se deplaseaz puin cu fiecare an, astfel nct Soarele i mpinge punctul echinocial n jurul bolii cereti. Durata timpului dup care acest punct echinocial revine la vechiul su loc este de 25 920 de ani. Acesta este ritmul Universului, iar ritmul nostru respirator n douzeci i patru de ore este o imagine miniatural a acestuia. Noi ne aflm aadar inclui cu ritmul nostru n ritmul Universal, prin sufletul nostru, n legitatea sufletului lumii.

Al patrulea aspect pe care-l putem studia este legitatea care se afl la baza ntregului Univers, ca i toate celelalte trei legiti de mai sus, n cadrul crora ne simim cnd devenim contieni de noi nine ca oameni spirituali. Cnd devenim contieni de noi nine ca oameni spirituali, suntem clarificai asupra urmtoarelor aspecte: putem s nu nelegem la nceput diferite aspecte ale lumii, cci cu intelectualismul actual, care este fora spiritual cultural general, se nelege minimul posibil; aadar, noi nelegem cu spiritul nostru, ntr-