Capitalele lumii

of 23 /23
CAPITALELE LUMII PORTOFOLIU

Embed Size (px)

description

Portofoliu

Transcript of Capitalele lumii

Page 1: Capitalele lumii

CAPITALELE LUMII

PORTOFOLIU

Page 2: Capitalele lumii

CUPRINS

1. EUROPAAtena, capitala statului GRECIA

2. ASIABeijing, capitala statului REPUBLICA POPULARĂ CHINEZĂ

3. AFRICACairo, capitala statului EGIPT

4. AUSTRALIACamberra capitala statului AUSTRALIA

5. AMERICA DE NORDMexico capitala statului MEXIC

6. AMERICA DE SUD Lima capitala statului PERU

elev: ENEA SABIN CRISTIAN clasa a V-a F

BUCUREŞTI 2012

Page 3: Capitalele lumii

ATENA (Europa, Grecia)

Atena este capitala Greciei.

Aşezarea geografică şi relieful

Atena se întinde de-a lungul Câmpiei centrale din regiunea Attica, cunoscut și ca un bazin. Este înconjurată de Muntele Aegaleo în vest, Muntele Parnitha în nord și nord-est, Muntele Penteli Hymettos la est și de Golful Saronic în sud-vest. Atenei îi este dificil să se extindă în continuare datorită

barierelor geografice menționate mai sus, deși suburbiile metropolei sunt în expansiune continuă. Capitala este străbătută de către râul Kifissos care mai apoi se varsă în Golful Salonic și Faliro. Solul este stâncos și nu este foarte fertil, dealurile sunt din mase de calcar.

Clima

Climatul este unul dintre cele mai favorabile din Europa, cu ierni blânde şi veri foarte calde, ideale pentru turism. Clima din Atena este semiaridă, uscată. Are o umiditate scăzută pe tot parcursul anului. Precipitațiile medii anuale sunt de 380 mm. Precipitațile sunt în special din luna octombrie și până în luna aprilie. Primavara și toamna sunt considerate anotimpurile ideale pentru activitățile exterioare.

Populaţia

Atena avea în anul 2001 o populație de 745,514 locuitori la o suprafață de 39 km². Aria metropolitană are o suprafață de 412 km², iar numărul locuitorilor în 2001 era de 3,130,840. Zona metropolitană a Atenei era a XII-a în Uniunea Europeană, conform Eurostat.

Dar numărul locuitorilor din Atena este mai ridicat datorită numeroșilor emigranți care provin din țări ca Albania, România, Republica Moldova, Pakistan și unele țări africane dar și din alte țări. Expansiunea Atenei începută în anii 1950 - 1970 continuă și în prezent, iar capitala a înghițit multe localități din nord și est. Se mai poate spune ca în antichitate orașul port Pireu nu făcea parte din Atena.

Impărţirea administrativă

Atena din punct de vedere administrativ este împărțită în câteva zone :

Omonia Psiri și Gazi Syntagma

Page 4: Capitalele lumii

Plaka, Monastiraki și Thission Kolonaki Exarcheia

Majoritatea locuitorilor din Atena se află în suburbii, unde de altfel se găsește și Complexul Olimpic. Lângă capitală se află și numeroase plaje. Din metropola Atena face parte și orașul port Pireu, unul din cele mai tranzitate din Grecia.

Transport

Atena beneficiază de un transport bine pus la punct, în care se regăsesc toate mijloacele de treansport : autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou și trenuri suburbane.

În momentul actual Atena este centrul sistemului național de căi ferate, șosele, autostrăzi și al transportului maritim din Grecia. Atena are legături feroviare cu Salonic dar și cu Sofia pe lânga cele naționale.

Deasemenea în Atena se reunesc majoritatea autostrăzilor din Grecia, dar în Atena sunt șosele și autostrăzi care asigură legătura cu suburbiile din oraș. Prin intermediul portului Pireu aflat în partea sud-vestică a metropolei, se realizează legatura cu feribotul cu majoritatea insulelor grecești dar și cu alte țări din Europa. În Pireu tranzitează și multe vase de croazieră. Aeroportul Internațional Venizelos este cel mai important din Grecia, cu un trafic total de pasageri de 17.000.000, și un număr de 560 zboruri pe zi.

Page 5: Capitalele lumii

Cultură

Atena este orasul cu cea mai glorioasa istorie din lume, un oras venerat de zei si de oameni, un oras magic. Incantatoarea capitala a Greciei a fost intotdeauna leaganul civilizatiei.

Page 7: Capitalele lumii

Aşezarea geografică şi relieful Localizat in N-E chinei, la capatul Nordic al triunghiularei Campii Chineze de N., Beijingul este situat la aprox. 160 Km vest de golful Chihli de la Marea Galbena. Centrul Beijingului ocupa 4.567 km2 , iar Marele Beijing are o suprafata totala de aprox. 16.800 km2. Aproximativ doua treimi din ea este deluroasa , mai ales in N-E unde se prelungeste spre Muntii Yen, si in N-V unde se inalta Muntii Daihang (Taihang), care ating peste 1000m. Suprafata ramasa a orasului este zona joasa, situata la aprox. 30m-40m deasupra nivelului marii. Aceasta zona este numita de geologi Golful Pekin si se deschide pe extremitatea sudica si estica spre Marea Campie Chineza de Nord.

Clima

Beijingul are o zona temperate, un climat continental musonic, ceea ce face ca iernile sa fie lungi, reci si uscate.Curentii reci de aer proveniti dinspre Siberia influenteaza in mare masura clima si media temperaturilor inregistrate in ianuarie este coborata, de minus 4 grade. Vara cand aerul cald si umed provenit dinspre sud-vest aduce ploi, calde aproape intrega cantitate de precipitatii anuala, de 635 mm. Iulie este cea mai calda luna cu o temperature medie de 26 grade C.

Impărţirea administrativă

Municipalitatea Beijingului are un statut politic echivalent cu cel al unei sheng (provincie) si se afla sub directa administrare al guvernului central al Chinei. Orasul este impartit in 10 districte urbane, inconjurate de 8 comitate.

Spre deosebire de majoritatea marilor orase din lume, Beijingul nu are un centru comercial sau o zona centrala unica, usor identificabila. In schimb exista 3 zone concentrice, bine delimitate : cea situata chiar in centru este formata din vechile orase delimitate prin ziduri, dintre care cel mai vechi este Orasul Interior sau Tatar.

Economie

Beijingul modern este un oras cu o diversitate etnica mult mai mare decat in majoritatea celorlalte mari centre urbane chineze. Pe langa majoritatea formata din chinezi han, exista huni si mongoli, dar si alti membri ai minoritatilor care traiesc la Beijing.Dupa 1949 la Beijing s-au dezvoltat rapid ramuri industriale moderne.Orasul are acum o gama larga de industrii cum ar fi prelucrarea fierului si otelului, industria cimentului, a substantelor chimice, a produselor electronice, textilelor, petrochimica,a motoarelor de autovehicule, alimentara, a masinilor

Page 8: Capitalele lumii

de constructii, mineritului si agriculturii.Beijingul este de peste 2000 de ani unul dintre principalele centre de tiparire si editare.Orasul exporta produse mestesugaresti traditionale,cum ar fi covoare si carpete, portelan si articole din portelan, cele sculptate in fildes sau jad, dar si cloisonné – obiecte decorate cu emailuri.

Transport

Beijingul este unul din nodurile principale de comunicatii si transport din China. Liniile aeriene nationale chineze opereaza pe Aeroportul International Beijing, situate la 23km N-E de centrul orasului, spre toate capitalele provinciale si orasele industriale importante. In interiorul orasului exista o retea de linii de autobuze si troleibuze, dar cea mai mare parte a transportului in Beijing se efectueaza pe bicicleta.

Cultură

Beijingul este cel mai centru cultural al Chinei. Cea mai impozanta institutie academica este Universitatea din Beijing, fondata in 1898 si reinfiintata in 1952 astfel incat sa cuprinda si Universitatile Zinghun (Tsinghun 1928) si Yanjing (Yenching 1919). Universitatea este coeducationala si cuprnde facultati din domeniul umanist, al stiintelor sociale, stiintelor si limbii si literaturii chineze, ruse si occidentale. Celelate institutii academice importante sunt Universitatea Qinghua (Ch’ing-hua infiintata in 1911) si Academia Chineza de Stiinte, care este si cel mai important institut al cercetarii chineze. Exista si alte institute pentru pregatirea ideologica, muzica, medicina, si o gama larga de discipline tehnice specializate.

Beijingul, ca centru al civilizatii chineze vechi de peste 500 de ani, adaposteste multe dintre cele mai importante institutii culturale, printre care si Muzeul Istoriei Chineze. Biblioteca Nationala din Beijing detine o colectie de peste 11 milioane de volume.Orasul cuprinde numeroase situri istorice si locuri de importanta stiintifica. Nu toate aceste bogatii sunt in interiorul orasului : mormintele Tong sunt situate la aproximativ 50km N-V de oras.

Page 9: Capitalele lumii

CAIRO (Africa, Egipt)Cairo este capitala Egiptului cu o populație estimată între 16 și 20 de milioane de locuitori și o suprafață de 453 km 2. Este cel mai mare oraș din Africa. Orașul este sediul Ligii Arabe.

Aşezarea geografică şi relieful

Page 10: Capitalele lumii

Oraşul Cairo acoperă o suprafaţă de mai mult de 453 km2 , cu toate că este greu să desparţi oraşul de suburbiile sale imediate.

Cairo are ca vecini în est, sud şi vest deşerturi, iar în nord Delta Nilului. Capitala Egiptului include şi mai multe insule fluviale, care joacă un rol important în viaţa oraşului.

Populaţia

În 1966 populaţia oraşului Cairo era estimată la 6,8 milioane de locuitori.Oamenii din Cairo sunt cunoscuţi ca cairenei, aproape toţi fiind egipteni arabi.

Oraşul este un important centru islamic, iar caireneii sunt în general islamici; oricum oraşul este şi casa unei mari comunităţi coptă, care îşi are originea în creştinii care au populat Cairo înainte de venirea islamicilor.Numărul evreilor a scăzut semnificativ în a doua jumătate a secolului XX, scăderea datorându-se mai ales emigraţiilor în Israel

Impărţirea administrativă

Ca centru principal comercial, administrativ şi turistic a regiunii, Cairo are mai multe instituţii culturale, clădiri pentru afaceri, birouri guvernamentale, universităţi şi hoteluri, care creează împreună o activitate continuă.

Centrul oraşului comercial Cairo este Tahrir. Un loc al activităţii turistice, centrul cuprinde numeroase atracţii turistice printe care Muzeul Egiptean şi Moscheea Modernă Umar Makram.În centrul oraşului se află insula Zamãlik, care conţine cartierul comercial, Casa Operei( fondată în 1869) şi Turnul Cairo(1957). Trei poduri leagă insula de ambele maluri ale fluviului.

Page 11: Capitalele lumii

Cea mai faimoasă instituţie de învăţământ din Cairo este Universitatea Al Azhar, cea mai veche din lumea islamică. Instituţia a fost construită lângă moscheea Al Azhar, cea mai veche moschee din Cairo.

Page 12: Capitalele lumii

Cultură

Istoria Egiptului este păstrată şi expusă în numeroase colecţii muzeale. Fondat în 1903, Muzeul Egiptean conţine sute de mii de lucrări, incluzând mai mult de 1700 de piese din colecţia Tutankamon. Muzeul artelor islamice (1881) conţine o vastă colecţie care “povesteşte” istoria civilizaţiilor islamice.Alte muzee păstrează colecţii referitoare la teme mai moderne. Acestea se înşiruie de la Muzeul- Palat Al Gawhara, construit în 1811 în stilul otoman, la muzeul Mahmoud Khalil(1963) care conţine lucrări ale lui Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Peter Paul Rubens şi alţi pictori europeni şi egipteni.

Piramidele din Egipt care au servit ca morminte pentru faraoni şi statuia Sfinxului, care datează din 2565 î.Hr. sunt probabil cele mai cunoscute

monumente, localizate chiar în V oraşului, în suburbia Giza.Cairo conţine şi numeroase structuri religioase şi guvernamentale. Citadela este faimoasă pentru moscheele, muzeele şi fortăreţile sale, printre care

complexul Mohammad Ali (1830).Biserica coptă cunoscută ca Al Mu’allaqa, localizată în vechiul Cairo este un cunoscut loc creştin.Vechiul Cairo mai conţine şi sinagoga Ben Ezra şi porţile Bãb Zuwaylah, Bãb al Nasr şi Bãb al Futuh.Legând trecutul oraşului de prezentul acestuia, cele 2 cimitire gemene localizate în periferia estică sunt cunoscute ca Oraşul Morţilo

Page 13: Capitalele lumii

CAMBERRA (Australia)

Canberra este capitala Australiei.

Aşezarea geografică şi relieful

Orașul se află în capătul nordic al Teritoriului Capitalei Australiei, la 280 km sud-vest de Sydney, și la 650 km nord-est de Melbourne. Orașul Canberra a fost ales drept capitală în 1908 în urma unui compromis între rivalele Sydney și Melbourne, cele mai mari două orașe ale Australiei.

Canberra este situată în S-E Australiei, în statul New South Wales, districtul Yass-Canberra, la o altitudine de 550-700 de metri, mai adânc în interiorul continentului.

Clima

Are o climă mai răcoroasă comparativ cu căldura care domnește pe litoralul estic. Temperaturile medii multianuale sunt de +28 de grade în ianuarie și 0 grade în iulie. Uneori aici cad și ninsori. Cantitatea medie multianuală de precipitații este de 628 mm.

Populaţia

Cu o populație de peste 340.000, este cel mai mare oraș din interiorul continentului. Suprafața Canberrei este de 805,6 km2. Densitatea populației: 402 loc/km2.

Page 14: Capitalele lumii

Impărţirea administrativă

Este deosebit de celelalte orașe australiene, fiind un oraș planificat, construit cu scopul de a fi capitală. Proiectul orașului a fost puternic influențat de mișcarea orașelor-grădină și include zone semnificative de vegetație naturală care au stat la originea poreclei primită de Canberra, capitala tufelor. Planul a inclus propuneri pentru transport pe cale ferată în cadrul orașului, dar niciun astfel de plan nu a devenit realitate, iar singura gară de călători și de mărfuri din apropiere de Canberra a rămas cea din Kingston, la sud de oraș. Deși creșterea și dezvoltarea orașului Canberra au fost frânate de cele două războaie mondiale și de Marea Criză, orașul a înflorit după al doilea război mondial.

Canberra este sediul Guvernului, Parlamentului, Înaltei Curți de Justiție și al multor departamente și agenții guvernamentale. Este și sediul multor instituții sociale și culturale de importanță națională, cum ar fi Muzeul Național al

Australiei și Galeriile Naționale de Artă. Guvernul federal contribuie cu mare parte din PIB-ul orașului și este cel mai mare angajator din Canberra.

Page 15: Capitalele lumii

Lima (America de Sud, Peru)

Lima este capitala și cel mai mare oraș al Republicii Peru, fiind de asemenea capitala Provinciei Lima. Este centrul comercial, industrial, financiar și cultural al țării.

Aşezarea geografică şi relieful

Orașul este localizat în văile dintre râurile Chillon, Rimac, Lurin. Se află pe coasta de vest a țării, în apropiere de portul Callao la Oceanul Pacific.

Populația totală era în 1995 de 6.117.489 locuitori, din care aproape o treime locuiesc în așezări de colibe, la periferie.

Lima se află pe coasta Oceanului Pacific, în centrul țării (Peru). Chiar dacă la început orașul a fost fondat de-a lungul râului Rimac, astăzi el s-a extins pe largi zone deșertice, și pe alte de văi, fapt pentru care unii îl consideră ca fiind orașul cu cel mai mult teritoriu desertic, urmat de Cairo.

PopulaţiaAproximativ 1/3 din populația țării locuiește in capitală. Cele 7 milioane de locuitori sunt preponderent migrați din zonele rurale ale țării. Pe parcursul secolelor XIX-XX s-a înregistrat o importantă migrație din Asia și Europa. Demografia rasială a Limei.

40% metiși 29% amerindieni 85% quechuani 15% aymarani 25% albi 65% spanioli 35% alții (italieni, germani, preponderent)

3% negri 3% asiatici (japonezi, chinezi)

Page 16: Capitalele lumii

Cultură

Lima este unul dintre principalele centre culturale din Peru. Gazduiește 28 de universități printre care se numără Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Decana de América, cea mai veche de pe continent, care a fost fondată în 12 Mai 1551.

Transport

Există peste 450 linii de transport urban, formate în principal din autobuze și microbuze care efectuează serviciu public.

Imigrarea rurală și lipsa de acțiune a conducerilor municipale a creat un sistem de transport haotic, a cărei rezolvare este una dintre principalele preocupări ale locuitorilor Limei. Există, de asemenea, un tren electric care acționează într-o zonă de 10 km din sudul orașului și care se află în construcție pentru a-și continua traseul în nordul orașului.

Există plaje de-a lungul întregului său litoral, în lungime de aproape 100 km și șosele pentru a fi accesate ușor în mai puțin de 40 de minute. Aceasta vor oferi locuitorilor în timpul verii posibilitatea de a ajunge în cele mai populare locuri pentru petrecerea timpului liber.

Economie

Capitala peruană concentrează peste 75% din producția industrială și este centrul financiar al țării. Principalele ramuri economice sunt industria, comerțul și serviciile, cum este turismul. Lima, ca punct de intrare în țară, a dezvoltat o importantă ofertă turistică, din care se remarcă centrul istoric, centrele arheologice, viața de noapte, muzeele orașului, precum și numeroase sărbători și tradiții populare.

Page 17: Capitalele lumii

Mexico (America de Nord, Mexic)

Mexico este capitala Mexicului.

Aşezarea geografică şi relieful

Geografic se extinde cuprinzând întregul District Federal Mexican, respectiv o parte din statul federal México, aflat în nordul districtului federal.

Clima

Tropicul Racului efectiv împarte Mexicul în două zone de climă: partea din nord cu climă temperată(iarnă cu temperaturi mai reci) și partea din sud cu climă tropicală(cu temperaturi aproximativ constante pentru tot timpul anului).

PopulaţiaOrașul Mexico precum și zona sa metropolitană sunt printre cele mai populate din lume, având aproximativ 20.000.000 de locuitori. Zona metropolitană Distrito Federal este una dintre cele mai extinse zone urbane ale lumii formând o elipsă având axele de o lungime de circa 40 kilometri de la est la vest și de o lățime de circa 60 de kilometri de la nord la sud.

Impărţirea administrativăAdnistrativ, conform constituției Mexicului din 1993, Ciudad de México și Distrito Federal sunt una și aceeași entitate administrativă, deși la crearea Districtului Federal cele două erau unități administrative distincte.

Page 18: Capitalele lumii

EconomieIndustria mexicana se inscrie intre cele mai dezvoltate si diversificate de pe continentul american. Mexicul este principalul producator mondial de argint si un important producator de petrol.

Două din marile probleme ale orașului sunt alimentarea cu apă potabilă și nivelul ridicat al poluării aerului.

Industria turismului s-a dezvoltat rapid,cu peste 5 mil de vizitatori pe an. Ruinele aztece din zona oraşului Mexico sunt deosebit de populare.

Page 19: Capitalele lumii