Rasele lumii

of 13 /13
Rasele lumii UN PROIECT DE: CIOCOIU RAZVAN-ANDREI ENACHE BOGDAN ALEXANDRU FILICHI OANA-MIRUNA

Embed Size (px)

description

Rasele lumii

Transcript of Rasele lumii

Rasele lumii

Rasele lumiiUn proiect de:Ciocoiu razvan-AndreiEnache Bogdan alexandruFilichi oana-mirunaRase umaneRasa se poate defini ca totalitatea caracteristicilor biologice/fizice (fenotip specific) a unor indivizi, de obicei localizati in anumite zone geografice.Este cunoscut prerea c n majoritate oamenii de tiin consider c exist trei rase umane principale i anume: rasa european (caucazian), rasa mongoloid i rasa australo-negroid, cu dou ramuri cea negroid, existent n cea mai mare parte a Africii i australoid, care se afl n restul teritoriului (Australia, Noua Guinee i Micronezia).Ali autori consider drept rase distincte cele dou ramuri ale rasei australo-negroide. Astfel ar fi patru rase: rasa european (caucazian), rasa mongoloid, rasa negroid i rasa australoid.Dup alte preri ar fi cinci rase umane i anume rasa europoid, rasa mongoloid, rasa negorid, rasa australian, rasa khoianoida.Rasa europoidSe distinge prin pielea de culoare deschisa, oachesa sau bruna, parul usor ondulat, negru, castaniu, blond sau roscat si invelisul pilos pe corp. Ochii sunt larg deschisi, caprui, negri, albastri, cenusii sau verzi; nasul are forme distincte, fiind subtire si proeminent. Europa are o populaie care aparine rasei europene (europoid), ce prezint trei subgrupuri: subgrupa scandinav, cu talie nalt, fa alungit, pr blond, ochi albatrisubgrupa mediteranean, cu talie medie, pr de culoare nchis, ten msliniu, ochi negri sau cpruisubgrupa alpin, cu talie mic, pr nchis la culoare, fa rotunjit i ochi cprui. In partea sudica ,sunt distribuiti pana in Asia Mica, Orientul Apropiat, Caucaz, Africa de Nord, Asia Centrala, Pakistan, Nepal, sudul Siberiei, Pen.Arabica, Iran, Afganistan, India, Nepal, Bangladesh, Australia, Noua Zeelanda. Sunt in numar de peste 1600 de milioane de persoane. In partea de nord sunt in numar de peste 190 de milioane de indivizi si sunt raspanditi in Europa de Nord, Nord-Vest, Europa de Est si Centrala, in ariile de colonizare britanica si olandeza, sudul Siberiei.In urma migratiilor populatiilor europoide, s-au format peste un sub strat negroid , tipuri rasiale mixte precum : tipul etiopian, tipul sudanez, tipul mulatru .Rasa europoida este reprezentata de peste 2.500.000.000 locuitori, care traiesc in Europa, Asia de Sud-Vest, pana in partea central-nordica a Indiei, America de Nord, America Latina, Australia si Oceania. Exist i enclave rasiale precum laponii, evreii, africanii, romii i grupuri ale Asiei.

Rasa mongoloidSe distinge prin culoarea pielii , cu forme nuantate de la alb la maroniu deschis, cu o tenta galbuie , par drept , aspru si negru , maxilare puternice si proeminente, barba si mustatile rare precum si invelisul pilos, buzele subtiri , nas putin turtit sau lat, iar pometii obrajilor proeminenti , ochi caprui sau negri, mai ingustiSunt in numar de peste 1 miliard locuitori si se gasesc in numar mare in Extremul Orient, Asia Centrala, de Nord si de Sud-Est. Tot acestei rase apartin si eschimosii care traiesc in Canada si Groenlanda, si amerindieni, in Hawai si Madagascar. Sub rasa asiatica peste 1.220 de milioane de persoane, in Asia de Est, de Nord si CentralaSub rasa Americana in numar de 47 de milioane de persoane. Au statura inalta sau medie, ten aproape alb sau masliniu, si nas mai proeminent. Din casatoriile dintre auropoizi si negroizi, s-au format mulatrii.

Rasa negroid Iese in evident prin culoare pielii foarte inchisa, parul scurt si cret, nasul lat, buzele foarte groase, maxilarele bine dezvoltate, ochii caprui si negri, mustatile si barba slab dezvoltate. Sunt originari din nordul Africii si s-au raspandit, apoi, spre sud in Africa subsahariana. Acestei rase ii apartin si negrii din America, precum si pigmeii cu statura mai mica de 1,5 metri, bosimanii si hotentotii, papuasii melanezieni si negritosii din Noua Guinee, Melanezia, Filipine si Malacca.Este reprezentata de cca 575 milioane de personae.

Rasa australianOriginara din Asia de Sud, in Sri Lanka (unde traiesc populatiile vedda) s-a raspandit in Melanezia si Australia (populatia aborigena) si in Japonia (beddoizi si ainoizi). Australoizii au pielea de culoare inchisa, parul negru ondulat sau cret, mustata si barba bine dezvoltate, ca si invelisul pilos de pe corp . Numarul lor nu depaseste 9 milioane locuitori,Aceasta rasa este considerata, de unii specialisti, ca fiind ramura oceanica a rasei ecuatoriale.

Rasa KhoianoidReprezentata de cca. 450.000 de indivizi , talie mica , de cca 1.5 m , culoare inchisa a pielii , par cret , fata plata , pometii relativ proeminenti , nas plat , buze groase .S-au localizat in sud-vestul Africii , in spatii aride si semiaride ale Namibiei si Africii de Sud.

O parte importanta din populatia Terrei, in numar de peste 1,7 miliarde locuitori, este rezultatul mixtarii diferitelor rase. Acestea sunt populatiile metisate, aparute in urma colonizarilor si hibridizarilor, marcate prin incrucisari de rase, stergerea diferentelor caracteriale, fiziologice si somatice, dar si a limitelor teritoriale ale raselor propriu-zise.Astfel, intre mongoloizi si australoizi s-au format in jur de 850 milioane metisi, in Asia de Sud-Est si in Japonia, apoi in sudul Indiei peste 350 milioane metisi din mixarea europoizilor cu australoizi, iar prin amestecul dintre europoizi si negroizi au rezultat peste 200 milioane mulatri, in Africa si America. De asemenea, din mixtarea indienilor si negrilor sau mulatrilor a rezultat populatia zambos din America

Rasele lumiiUn proiect de:Ciocoiu razvan-AndreiEnache Bogdan alexandruFilichi oana-miruna