cap5-Piata valutara in Romania

Click here to load reader

 • date post

  02-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of cap5-Piata valutara in Romania

 • 5.1 Introducere

  5.2 Piaa valutar bancar piaa licitaiilor valutare (fixing-ul)

  5.3 Piaa valutar interbancar

  5.4 Cerine ale perfecionrii mecanismelor de pia

  n domeniul valutar

  Piaa valutar n Romnia

 • Piaa valutar n Romnia

  5.1 Introducere Obiectivul fundamental al politicii valutare ncepnd cu anul 1991 l-a constituit nfptuirea convertibilitii interne a leului, ca una din premisele eseniale pentru realizarea pe termen mediu a convertibilitii depline a monedei naionale. Realizarea convertibilitii interne a leului implica, n mod obiectiv, existena unei piee valutare interne, care s funcioneze i s ofere tuturor persoanelor juridice i fizice accesul liber la operaiuni i tranzacii valutare pe baza cererii i ofertei. Banca Naional a Romniei, n colaborare cu Guvernul, a organizat i deschis, n februarie 1991, piaa valutar interbancar, unde s-a tranzacionat partea de 50 la sut, rmas la dispoziia exportatorilor. Potrivit prevederilor Legilor nr. 15/1990 i nr. 31/1990, precum i ale Circularei nr. 22/8 ianuarie 1991 a Secretariatului General al Guvernului, regiile autonome i societile comerciale au avut dreptul s-i acopere n ntregime cheltuielile valutare din ncasrile obinute din operaiuni de export, prestri servicii, turism etc. i, n plus, s rein o cot n valut din ncasrile ce depeau aceste cheltuieli, urmnd a fi preschimbat n lei, la cursul n vigoare. Mrimea acestei cote a fost de: 30 la sut, la data de 1 februarie 1991, n cazul regiilor autonome i societilor comerciale cu capital integral de stat i de 50 la sut dup aceast dat, pentru celelalte societi comerciale cu capital integral romnesc, cu grad diferit de privatizare. La ncasarea documentelor de export (cu plata la vedere i la termen), inclusiv prin depuneri de valute efective la ghieele bncilor, dup deducerea comisioanelor i spezelor bancare din ncasrile valutare brute, bncile comerciale prin care s-a ncasat valoarea documentelor trebuiau s vireze 50 la sut din suma rmas n conturile pe feluri de valute, denumite Fond valutar al statului, deschise la Banca Romn de Comer Exterior SA pe numele Bncii Naionale a Romniei. Concomitent cu echivalentul n lei al sumei n valut virat la fondul valutar al statului, stabilit la cursul n vigoare din ziua efecturii operaiunii, se

 • Mecanisme valutare

  credita contul n lei al agentului economic. Diferena de 50 la sut trebuia virat n contul curent n valut al agentului. Prin apariia, la data de 3 mai 1991, a Regulamentului privind operaiunile curente i transferurile de capital cu mijloace de plat strine, s-a creat un regim valutar bazat pe dou cursuri ale monedei naionale, prin care o parte a tranzaciilor externe se deconta la cursul oficial, stabilit de Banca Naional a Romniei, iar cealalt parte se deconta la cursul stabilit pe piaa valutar. n vederea funcionrii normale a pieei valutare, s-a luat decizia extinderii imediate a acesteia la tranzaciile cu valut ale rezidenilor i nerezidenilor, persoane fizice. n acest fel, piaa valutar trebuia s se realizeze prin intermediul bncilor comerciale participante la piaa interbancar (licitaii valutare), precum i prin birouri de schimb valutar, constituite ca societi comerciale n conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 i autorizate de Banca Naional a Romniei. Ca urmare, n luna iulie 1991, au fost deschise, n conformitate cu reglementrile Bncii Naionale a Romniei, casele de schimb valutar, ceea ce a permis accesul legal al persoanelor fizice la piaa valutar. Obiectul de activitate al caselor de schimb valutar l-a constituit cumprarea de valut contra lei, n numerar i de cecuri de cltorie, nelimitat, de la rezideni i nerezideni, persoane fizice i vnzarea contra lei de valut n numerar, limitat la 100 dolari SUA pe tranzacie, numai ctre rezideni persoane fizice. n luna noiembrie 1991, cursul interbancar (300 lei/dolar) a fost unificat cu cel oficial de 60 lei/dolar, noul curs unic fiind stabilit la 180 lei/dolar. n felul acesta, a fost introdus un nou regim valutar, prin care toate ncasrile obinute din exporturi ale agenilor economici erau automat decontate n lei la cursul unic, iar importurile se realizau pe seama cumprrilor de devize pe piaa valutar. Am asistat, astfel, la cedarea valutei ctre sistemul bancar.

 • Piaa valutar n Romnia

  Potrivit Ordinului Guvernatorului Bncii Naionale a Romniei nr. 616 din 11 noiembrie 1991, pe teritoriul Romniei toate ncasrile, plile i decontrile s-au efectuat numai n lei. ncepnd cu data de 11 noiembrie 1991, a fost introdus convertibilitatea intern, limitat, a leului, la operaiuni de cont curent pentru tranzacii de export-import cu mrfuri i servicii, precum i alte transferuri. Cursul de schimb al leului fa de alte valute s-a determinat, ncepnd cu data de 11 noiembrie 1991, zilnic, pe piaa valutar interbancar. La piaa valutar interbancar participau Banca Naional a Romniei, precum i bncile comerciale autorizate. Cursul de schimb al leului fa de alte valute, stabilit zilnic pe piaa valutar interbancar, se comunica de ctre Banca Naional a Romniei i se aplica tuturor tranzaciilor valutare efectuate pe teritoriul Romniei. Pentru plile privind operaiuni de cont curent, toi agenii economici puteau efectua transferuri n devize prin bncile comerciale autorizate, contra lei, la cursul zilei. Cererile de transfer erau prezentate la bncile comerciale concomitent cu depunerea contravalorii n lei, care atesta capacitatea de plat a agentului economic i asigura respectarea regulilor de pruden bancar. Solicitrile de transferuri pentru sume ce depeau 10000 dolari SUA sau echivalentul n alte valute se prezentau spre autorizare Oficiului Control Devize din Banca Naional a Romniei. Solicitrile de transferuri pentru sume sub 10000 dolari SUA se prezentau spre autorizare bncilor comerciale. Importurile considerate vitale pentru economie (resurse energetice, alimente) aveau prioritate pe baza garaniilor emise de Ministerul Finanelor n favoarea Bncii Naionale a Romniei. Disponibilitile valutare care au fost preluate de Banca Naional a Romniei s-au constituit n rezerv valutar.

 • Mecanisme valutare

  5.2 Piaa valutar bancar - piaa licitaiilor valutare (fixing-ul) ncepnd cu luna mai 1992, pia valutar din Romnia a fost reglementat prin Regulamentul privind efectuarea operaiunilor valutare nr.V/3.616/2 emis de Banca Naional a Romniei i se compunea din:

  a) piaa valutar bancar, rezervat operaiunilor de vnzare-cumprare de valut desfurate de persoanele juridice;

  b) piaa caselor de schimb valutar, rezervat operaiunilor de vnzare-cumprare de valut desfurate de persoanele fizice.

  Cursurile de schimb ale leului fa de valutele altor state se stabileau pe piaa valutar pe baza cererii i ofertei de valut. Piaa valutar bancar era deschis tuturor persoanelor juridice romne cu ofert liber sau cu cerere justificat de valut, n conformitate cu reglementrile Bncii Naionale a Romniei. n baza Ordinului nr. 249/ 29 mai 1992 al Guvernatorului Bncii Naionale a Romniei, ncepnd cu data de 8 iunie 1992 au intrat n vigoare Normele privind organizarea i funcionarea pieei bancare, emise de Banca Naional a Romniei ca anexa nr. 3 la Regulamentul Bncii Naionale a Romniei nr.V/3616/4 mai 1992 privind efectuarea operaiunilor valutare. Aceste norme au introdus reglementrile necesare n domeniul valutar i au asigurat realizarea msurilor prevzute n programul Guvernului i al Bncii Naionale a Romniei pentru restabilirea echilibrului valutar al rii. Normele se nscriau n prevederile conferite de Legile nr. 33/1991 privind activitatea bancar, precum i nr. 34/1991 privind Statutul Bncii Naionale a Romniei, care stipulau c Banca Naional a Romniei emite reglementri cu privire la operaiunile cu aur i valut, n vederea protejrii monedei naionale. Piaa valutar bancar funciona prin intermediul bncilor comerciale romne i strine, autorizate s-i desfoare activitatea n Romnia. La piaa valutar bancar participa i Banca Naional a Romniei n scopul protejrii monedei naionale, precum i pentru pstrarea i administrarea rezervelor internaionale ale Romniei.

 • Piaa valutar n Romnia

  Piaa valutar bancar se compunea din:

  licitaii valutare pentru ordine de vnzare-cumprare de valut peste 50000 dolari SUA;

  operaiuni n afara licitaiilor valutare pentru ordine de vnzare-cumprare de valut pn la 50000 dolari SUA.

  Consiliul de Administraie al Bncii Naionale a Romniei, analiznd evoluia i funcionarea pieei valutare n perioada 8 iunie-11 august 1992, a hotrt, n urma concluziilor desprinse i n conformitate cu atribuiile sale, ca, ncepnd cu data de 1 septembrie 1992, limita valoric ce departaja piaa valutar interbancar de edinele de licitaii valutare s fie diminuat la nivelul de 2000 dolari SUA. Ca urmare, Banca Naional a Romniei a emis Circulara nr. 20/30 august 1992, care modifica prevederile art. 4 i 3 din Normele privind organizarea i funcionarea pieei valutare bancare (anexa nr. 3 la Regulamentul privind efectuarea operaiunilor valutare) n sensul c, ncepnd cu data de 1 septembrie 1992, orice operaiune de vnzare-cumprare de valut mai mare de 2000 dolari USA se va efectua numai n cadrul edinelor de licitaii valutare organizate n cadrul Bncii Naionale a Romniei. Pe piaa valutar bancar se efectuau numai operaiuni la vedere de vnzare sau cumprare de valut, cu decontarea n termen de maximum dou zile lucrtoare de la data tranzaciilor. Pentru a participa pe piaa valutar bancar, persoanele juridice romne, n calitate de cumprtori poteniali de valut, trebuiau s ndeplineasc urmtoarele condiii:

  cererea de cumprare de valut trebuia s aib la baz un contract extern sau un document care s ateste o operaiune valutar curent;

  suma solicitat la cumprare nu putea s depeasc valoarea operaiunii valutare curente;

  cererea de cumprare de valut pentru transferuri de capital se prezenta n condiiile prevzute de regulamentul privin