rezolvare VARIANTA 2 2011

8
A1. (40%) La o societate comercială care încheie situaţiile financiare ia 31 decembrie şi le dă publicităţii la 15 aprilie anul viitor, un anumit număr de evenimente au apărut după închiderea exerciţiului la 31 dec.an N: Se cere: a. Să analizaţi fiecare operaţiune. b. Să precizaţi incidenţa contabilă a fiecărei operaţiuni. Rezolvare : 1.Anunţarea unei restructurări importante dintr-o uzină a societăţii. Anunţul a fost realizat pe 28 decembrie N, dar ţinând seama de sărbători, acesta nu a fost cunoscut de public decât pe 2 ianuarie N+1. Analiza Acest eveniment are o origine anterioară datei de 31 dec. N. Hotărârea luată la 28 dec. N este cunoscută de participanţii la viaţa întreprinderii (salariaţi, conducători, asociaţi) înaintea încheierii situaţiilor financiare. Criteriile definite de IAS 37 referitor la provizioane pot fi considerate ca fiind îndeplinite. În ce priveşte restructurările, IAS 37 prevede ca entitatea să aibă un plan formalizat şi detaliat al restructurării care să precizeze cel puţin activitatea la care se referă, principalele locaţii afectate, numărul aproximativ şi funcţia persoanelor indemnizate cu titlu de încheiere a contractelor de muncă, cheltuielile angajate, data la care planul se va pune în lucru Incidenţă contabilă : Trebuie înregistrat un provizion pentru restructurare care va include numai cheltuielile care sunt în mod necesar antrenate de restructurare şi care nu se referă la activitatea curentă a entităţii 2. Anunţarea în data de 15 mai N+1 a unui plan de încetare a activităţii . Analiza . Nu afecteaza exercitiul financiar, deoarece este trecut de 15 aprilie nu este recunoscut ca eveniment ulterior bilantului, in consecinta entitatea nu isi ajusteaza situatiile financiare aferente anului N. Incidenţă contabil ă : Menţiune eventuală în notele anexe dacă evenimentul are consecinţe financiare semnificative şi dacă cunoaşterea lui este necesară pentru aprecierea activităţii entităţii 3. Un contract de construcţii, în curs la 31 decembrie N, este constatat deficitar la 1 iulie N+1. 1

description

aptitudini

Transcript of rezolvare VARIANTA 2 2011

Page 1: rezolvare VARIANTA 2 2011

A1. (40%) La o societate comercială care încheie situaţiile financiare ia 31 decembrie şi le dă publicităţii la 15 aprilie anul viitor, un anumit număr de evenimente au apărut după închiderea exerciţiului la 31 dec.an N:

Se cere: a. Să analizaţi fiecare operaţiune.        

b. Să precizaţi incidenţa contabilă a fiecărei operaţiuni.

Rezolvare :

1.Anunţarea unei restructurări importante dintr-o uzină a societăţii. Anunţul a fost realizat

pe 28 decembrie N, dar ţinând seama de sărbători, acesta nu a fost cunoscut de public decât pe 2

ianuarie N+1.

Analiza Acest eveniment are o origine anterioară datei de 31 dec. N. Hotărârea luată la 28

dec. N este cunoscută de participanţii la viaţa întreprinderii (salariaţi, conducători, asociaţi)

înaintea încheierii situaţiilor financiare. Criteriile definite de IAS 37 referitor la provizioane pot fi

considerate ca fiind îndeplinite. În ce priveşte restructurările, IAS 37 prevede ca entitatea să aibă

un plan formalizat şi detaliat al restructurării care să precizeze cel puţin activitatea la care se referă,

principalele locaţii afectate, numărul aproximativ şi funcţia persoanelor indemnizate cu titlu de

încheiere a contractelor de muncă, cheltuielile angajate, data la care planul se va pune în lucru

          Incidenţă contabilă : Trebuie înregistrat un provizion pentru restructurare care va include

numai cheltuielile care sunt în mod necesar antrenate de restructurare şi care nu se referă la

activitatea curentă a entităţii

2. Anunţarea în data de 15 mai N+1 a unui plan de încetare a activităţii.

      Analiza .Nu afecteaza exercitiul financiar, deoarece este trecut de 15 aprilie nu este recunoscut

ca eveniment ulterior bilantului, in consecinta entitatea nu isi ajusteaza situatiile financiare aferente

anului N.

Incidenţă contabil ă : Menţiune eventuală în notele anexe dacă evenimentul are consecinţe

financiare semnificative şi dacă cunoaşterea lui este necesară pentru aprecierea activităţii entităţii

3. Un contract de construcţii, în curs la 31 decembrie N, este constatat deficitar la 1 iulie

N+1. Analiză: Eveniment survenit ulterior închiderii exerciţiului dar care ar putea fi ataşat exerciţiului încheiat (contractul de construcţie exista la 31 dec. N). Cunoaşterea acestui eveniment mult după publicarea situaţiilor financiare nu permite luarea sa în considerare ca eveniment posterior. Incidenţă contabilă: Nicio menţiune în situaţiile financiare. Dacă evenimentul ar fi fost cunoscut înaintea datei întocmirii situaţiilor financiare, trebuia constatat un provizion pentru pierderi

4. Achiziţionarea în martie N+1 a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială şi

comercială a unui produs. Analiză: Eveniment survenit ulterior încheierii exerciţiului şi care nu este ataşabil exerciţiului încheiat.

1

Page 2: rezolvare VARIANTA 2 2011

Incidenţă contabilă : Menţiune eventuală în notele anexe (sau în raportul de gestiune) dacă evenimentul are consecinţe financiare semnificative şi, dacă cunoaşterea sa este necesară pentru aprecierea activităţii societăţii.

5. înscrierea în activ a cheltuielilor de dezvoltare. Informaţiile cunoscute în martie N+1 ne

lasă să credem că produsul vizat de cheltuielile angajate are puţine şanse de reuşită.            Analiză : Eveniment survenit ulterior închiderii exerciţiului dar ataşabil la exerciţiul încheiat (există o legătură directă şi preponderentă). Incidenţă contabilă : Înregistrarea cheltuielilor de dezvoltare în conturile de cheltuieli întrucât condiţiile necesare imobilizării acestora nu sunt reunite (şansa de reuşită).

6. Determinarea manierei definitive a preţului de achiziţie a unui bun imobilizat

recepţionat înainte de închidere.Analiză: Eveniment survenit ulterior încheierii exerciţiului dar ataşabil exerciţiului încheiat

(există o legătură directă şi preponderentă).Incidenţă contabilă : ajustarea contului respectiv de imobilizări.

7. Expertiză care permite degajarea unei valori inferioare celei constatate în contabilitate.

Cesiunile de imobilizări efectuate după închidere dau impresia unei valori inferioare valorii

contabile de închidere.

Analiză : Eveniment survenit ulterior închiderii exerciţiului dar ataşabil la exerciţiul încheiat. Incidenţă contabilă : Ajustarea valorii imobilizării (constituirea unui provizion pentru depreciere) şi informarea în anexe (dacă evenimentul este semnificativ).

8. Cesiunea la începutul N+1 a unui imobil de birouri care generează o plus-

valoare.             Analiză: Eveniment survenit posterior închiderii exerciţiului şi neataşabil exerciţiului

încheiat.Incidenţă contabilă: menţiune eventuală în anexe dacă societatea estimează că acest

eveniment are consecinţe financiare se mnificative şi dacă cunoaşterea sa modifică aprecierea situaţiei financiare a acesteia.

9. Cunoaşterea, în cursul primului trimestru din N+1, a unor elemente de evaluare legate de perspective de realizare sau de rentabilitate recente şi de modificări de conjunctură care dau impresia unei scăderi a valorii titlurilor de participare. Recepţia, ulterioară închiderii a unor situaţii financiare şi alte informaţii privind o filială punând în evidenţă o diminuare permanentă a valorii investitiei. Analiză: În măsura în care metoda evaluării titlurilor de participare are la bază valoarea de folosinţă (cursul bursier, rentabilitate, capitaluri proprii etc.) evenimentele noi sunt ataşabile exerciţiului încheiat. Titlurile de participare nu figurează decât în situaţiile financiare ale societăţii. Ele sunt evaluate conform IAS 39 ca active financiare disponibile la vânzare (adică la valoarea justă, diferenţele fiind înregistrate în capitaluri proprii).     Incidenţă contabilă: Ajustarea valorii de inventar a titlurilor.

10. Scăderea substanţială în raport cu valoarea de inventar a cursului bursier a titlurilor

imobilizate altele decât participatiile.

2

Page 3: rezolvare VARIANTA 2 2011

Entitatea nu isi ajusteaza situatiile financiare, deoarece titlurile se iau in ultima zi a

anului . Analiză: Titlurile imobilizate (altele decât cele de participare) sunt evaluate la cursul lor în bursă la sfârşitul exerciţiului (ultima zi sau cursul mediu din ultima lună).     Incidenţa contabilă: Informarea eventuală în anexe dacă importanţa este considerată semnificativă.

11. Scădere a preţului datorită producţiei abundente de produse finite. Valoarea realizării

stocurilor la 31 martie N+1 devine inferioară celei de la 31 decembrie N.    Analiză : Eveniment posterior ataşabil exerciţiului încheiat. Continuarea scăderii cursurilor la

închiderea exerciţiilor constituie un element complementar aprecierii valorii elementelor de activ ale întreprinderii.     Incidenţă contabilă: Înregistrarea unui provizion pentru depreciere sau a unui provizion pentru risc

12. Variaţia substanţială a ratelor de schimb valutar (dolar şi euro), după 1 ianuarie N+1.

            Analiză : Eveniment survenit ulterior închiderii exerciţiului şi neataşabil la exerciţiul

încheiat. Incidenţă contabilă : Menţiune eventuală în notele anexe dacă societatea estimează că acesteveniment are consecinţe financiare semnificative şi cunoaşterea acestuia ar modifica apreciereaasupra situaţiei financiare a societăţii.

3

Page 4: rezolvare VARIANTA 2 2011

V3.A2. 2011 (30%)Aveti urmatoarele informatii privind situatia patrimoniala a intreprinderii la finele anului N

-terenuri 1.200.000-cheltuieli de infiintare 140.000-constructii 8.000.000-echipamente 4.850.000-amenajari si instalatii 1.600.000-stocuri 7.000.000-creante 18.820.000- capital social (10.000 actiuni)-cheltuieli anticipate 500.000-rezerve 800.000-venituri anticipate 500.000-profituri 4.660.000-provizioane pentru restructurari 800.000- provizioane pentru impozite de plata 1.600.000- datorii pe termen lung 5.200.000- obligatii nefinanciare 11.340.000Alte informatii :

- intreprinderea a raportat prin bilant profituri nete de 4.800.000 in anul N-1 si 4.200.000 in anul N-2 si estimeaza profituri nete de 4.000.000 in anul N+1, 4.200.000 in anul N+2 si de 4.400.000 si anul N+3

- in anul N-1 instalatia de baza a intreprinderii a fost in reparatie timp de 2 luni urmare unei explozii care a avut loc ,iar in anul N-2 au avut loc 5 greve a cate 3 zile cu intreruperea totala a lucrului

- echipamentele in valoare de 800.000 sunt fara utilitate in cadrul intreprinderii- in luna martie anul N+1 intreprinderea face obiectul unei tranzactii comerciale in sectorul

privat - o firma de consultanta a stabilit diferente potentiale de valoare dupa cum urmeaza :-

3.000.000 la imobilizarile corporale ;+300.000 la stocuri ;-1.000.000 la creante si +300.000 la obligatii in valuta

Se cere :1. Sa elaborati bilantul contabil la 31 decembrie N pe principalele mase contabile sis a

determinati valoarea contabila a intreprinderii la aceasta data 2. S adeterminati ANC la 31 decembrie N prin ambele metode sis a calculate valoarea

instrinseca a unei actiuni a intreprinderii la 31 decembrie N3. Care este valoarea de rentabilitate continua a intreprinderii stiind ca la data

tranzactiei ,rata de capitalizare a fost de 20%.

Rezolvare :1. Bilantul contabil si principalele mase contabile .

Imobilizările necorporale 140.000 Capitaluri proprii 25.540.000

Imobilizări corporale 16.120.000 Obligaţii nefinanciare_ 11.340.000

Imobilizări financiare 0 Obligaţii financiare 5.200.000TOTAL

IMOBILIZARI 16.260.000 TOTAL DATORII 16.540.000

4

Page 5: rezolvare VARIANTA 2 2011

Stocuri 7.000.000 Venituri anticipate 500.000Creanţe 18.820.000Cheltuieli anticipate 500.000TOTAL 42.580.000 TOTAL 42.580.000

Pentru a determina valoarea contabila intocmim bilantul economic la 31 decembrie N

Explicatii Bilant contabil

Corectii Bilant economic

Explicatii Bilant contabil

Corectii Bilant economic

Imobilizari corporale

16.120.000 -800.00-

3.000.000

12.320.000 Capital social ?(10.000 actiuni)

10.000.000 0 10.000.000

Imobilizari necorporale

140.000 -140.000 0 rezerve 8.480.000 0 8.480.000

Imobilizari financiare

0 0 0 Profituri 4.660.000 -300.000 4.360.000

Stocuri : 7.000.000 +300.000 7.300.000 Provizioane ptr impozite de plata

1.600.000 0 1.600.000

Creante 18.820.000 -1.000.000+500.000

18.320.000 Provizioane pentru restructurari

800.000 0 800.000

Cheltuieli anticipate

500.000 -500.000 0 Datorii pe termen lung

5.200.000 0 5.200.000

Obligatii nefinanciare

11.340.000 +300.000+500.000

12.140.000

Venituri anticipate

500.000 -500.000 0

Diferente de reevaluare

0 -4.640.000

-4.640.000

TOTAL 42.580.000 -4.640.000

37.940.000 42.580/000 -4.640.000

37.940.000

ANC =Total active reevaluat – total datorii=37.940.000-17.340.000=20.600.000ANC=capital propriu +/- diferente din reevaluare =10.000.000+8.480.000+4.360.000+1.600.000+800.000-4.640.000=20.600.000

2.ANC=20.600.000Valoarea intrinseca a unei actiuni =ANC/nr actiuni=20.600.000/10.000=2.060 ron /actiune

4. Valoarea rentabilitatii continue a intreprinderii =CB+CB/r Calculam capacitatea beneficiara ca fiind media profiturilor nete anuale din intreaga perioada trecuta si viitoare (2 ani din perioada trecuta si 3 ani din perioada viitoare )-se recomanda in evaluarea intreprinderilor tranzactionate in sectorul provat

5

Page 6: rezolvare VARIANTA 2 2011

N-2=4.200.000N-1= 4.800.000N=4.660.000N+1=4.000.000N+2=4.200.000N+3=4.400.000Capacitatea beneficiara =4.376.666Valoarea REntabilitatii continue =CB +CB/r=4.376.777+4.376.666/20%=4.376.777+21.883.330=26.259.996

6