Raport Privind Practica Agro Bulboaca

of 64 /64
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA Catedra ,,Contabilitate şi audit’’ Raport privind practica de producţie al studentei anului III, al facultăţii „Contabilitate”, specialitatea „Contabilitate” Morari Victoria S.A. „Agrovin Bulboaca” Conducătorul practicii la catedră Frunze Rodica

Embed Size (px)

Transcript of Raport Privind Practica Agro Bulboaca

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA

Catedra ,,Contabilitate i auditRaport privind practica de producie

al studentei anului III, al facultii Contabilitate,

specialitatea Contabilitate

Morari Victoria

S.A. Agrovin Bulboaca

Conductorul practicii la catedr

Frunze Rodica

Conductorul practicii la entitate

Soltan Maria, contabil ef

Chiinu 2009CUPRINS

Pag. Introducere...........................................................................................................................

Tema 1: Organizarea contabilitii n cadrul entitii..........................................

Tema 2: Contabilitatea activelor nemateriale pe termen lung.............................

Tema 3: Contabilitatea activelor materiale pe termen lung.................................

Tema 4: Contabilitatea arendei .........................................................

Tema 5: Contabilitatea stocurilor....................................................................................

Tema 6: Contabilitatea creanelor....................................................................................

Tema 7: Contabilitatea mijloacelor bneti.....................................................................Tema 8: Contabilitatea investiiilor.............................................................

Tema 9: Contabilitatea capitalului propriu......................................................

Tema 10: Contabilitatea datoriilor...............................................................

Tema 11: Contabilitatea consumurilor i cheltuielilor ...........................................

Tema 12: Contabilitatea veniturilor.................................................................

Tema 13: Rapoartele financiare ale entitilor...............................................................

ncheiere................................................................................................................................

Anexe

3

4681112

15

17

22

23

25

30

353741

ntroducere Societatea pe aciuni Agrovin Bulboaca de tip nchis este persoan juridic i i desfoar activitatea n conformitate cu legislaia n vigoare, politica de contabilitate i statutul ntreprinderii cu toate modificrile anexate (Anexa 1.3 i 1.4).

Organele de conducere a societii sunt: adunarea general a acionarilor, consiliul societii, comisia de cenzori, director general.

Organul suprem de conducere al societii este Adunarea general a acionarilor, care este n drept s soluioneze toate problemele societii n conformitate cu legislaia n vigoare.

S.A. Agrovin Bulboaca a fost creat la 27 mai 1998. Informaii generale:

Denumirea organizaiei economice: S.A.Agrovin Bulboaca

Adresa: r-ul. Anenii Noi , s. Bulboaca, str. Dacia

Forma organizatorico juridic: Societate pe aciuni

Forma de proprietate: privat

Organul de administrare economic: Departamentul de vin

Activitatea principal: fabricarea, pstrarea i comercializarea angro a alcoolului etilic i a

produciei alcoolice

Codul fiscal:100360006396

Director: Spiridon Palii

Aceast ntreprindere este una din cele mai mari productoare a alcoolului etilic i produciei alcoolice din R.M. Societatea pe Aciuni Agrovin Bulboaca este creata n urma privatizrii, nregistrat la Camera nregistrrii de Stat pe linga Ministerul Justitiei al RM cu Nr.3000019 din 27.05.98.

S.A. Agrovin Bulboaca dispune de un capital statutar compus din depuneri bneti i patrimoniu n sum de 53145072 lei. Potenialul de producie a ntreprinderii este unul puternic i este estimat ca s ndestuleze piaa intern . Produsele fabricate la ntreprindere sunt de o calitate nalt, datorit faptului c controlul calitii produciei la ntreprindere este efectuat la toate etapele procesului de producie, ncepnd cu controlul de intrare a calitii materiilor prime i materialelor, semifabricatelor i pn la predarea produciei finite conform cerinelor documentaiei tehnico-tiinifice. Adunarea General a Acionarilor este organul suprem de conducere a societii, se convoac nu mai devreme de o lun i nu mai trziu de dou luni de la data primirii de ctre organul financiar raional a drii de seam anuale a societii. Cu scopul organizrii controlului activitii economico-financiare, S.A.Agrovin Bulboaca atrage n baz de contract organizaii de audit.1. Organizarea contabilitii n cadrul entitii S.A. Agrovin Bulboaca, fondat de acionari (Anexa 1.1) cu genul de activitate: fabricarea, pstrarea i comercializarea angro a alcoolului etilic i a produciei alcoolice (inclusiv prin depozit specializat). (Anexa1.1)

Politica de contabilitate a S.A. Agrovin Bulboaca este elaborat conform:

- Legea contabilitii nr. 113-XVI din 27.04.2007,intrat n vigoare le 10.01.08;

- Standardelor naionale de contabilitate intarite prin ordinul Ministerului de Finane a RM nr. 174 din 25 decembrie 1997;

- Planul de conturi ale activitaii economico-financiare a intreprinderilor (aprobat de Ministerul Finantelor prin ordinal nr.174 din 25 decembrie 1997.

Principalele tipuri de activitate desfurat de S.A.Agrovin Bulboaca:1. Prelucrarea strugurilor;

2. Producerea vinurilor materie prim de calitate superioar, de consum curent albe i roii (n sortiment);

3. Producerea i mbutelierea vinului spumos, buturilor tari (n sortiment);

4. mbutelierea steril a vinurilor seci, demidulci, de desert demidulci;

5. Producerea i maturarea distilatului de vin;

6. Producerea alcoolului etilic rafinat din cereale, struguri i/sau purificat;

7. Pstrarea i comercializarea a alcoolului rafinat i distilat de vin fabricat;

8. Pstrarea i comercializarea angro a produciei alcoolice fabricate (inclusiv prin depozit specializat).

Evidena contabil la S.A. Agrovin Bulboaca este efectuat de ctre serviciul contabilitate, fiind o structur de sinestttoare a ntreprinderii. Contabilul-ef al S.A.Agrovin Bulboaca, Soltan Maria, asigur controlul i nregistrarea n conturile contabile a tuturor operaiunilor economice efectuate; asigur oferirea informaiei operative i alctuirea rapoartelor financiare n termenii stabilii; poart rspundere pentru respectarea principiilor metodologice de organizare a evidenei contabile.

Politica de contabilitate este o parte foarte important a organizrii ntreprinderii, de aceea la fondarea ntreprinderii, indiferent de tipul de proprietate, apartenena ramural i forma juridic, se ntocmete politica de contabilitate. Ea este revizuit, i se aprob n fiecare an. La S.A.Agrovin Bulboaca in ultimii ani nu prea au fost schimbari in politica de contabilitate. La S.A.Agrovin Bulboaca responsabilitatea pentru organizarea i inerea contabilitii o poart conductorul societii, el are responsabilitatea de a crea condiii optime pentru a se ine corect contabilitatea, pentru ntocmirea i prezentarea la timp a rapoartelor, asigur ndeplinirea riguroas de ctre toate subdiviziunile cu profil economic a cerinelor contabilitii privind ntocmirea documentelor i prezentarea informaiei necesare pentru inerea evidenei i completarea rapoartelor financiare.

nregistrarea documentelor ce atest desfurarea operaiunilor economice i contabilizarea corespunztoare a sumelor indicate n aceste documente are loc doar n secia de contabilitate. Documentele primare sunt prezentate n contabilitate de persoanele responsabile pe fiecare secie a ntreprinderii.

Contabilitatea are relaii cu toate seciile: cu secia de planificare, cu secia cadre, cu secia comercializare, secia comun i construcie, secia de turnare, secia electric i mecanic, secia de utilizare, etc.

n cadrul S.A.Agrovin Bulboaca evidena contabil se duce semiautomatizat care funcioneaz sub form de program, operaiile omogene se nscriu n form computerizat n registre cumulative numite Jurnale-order n baza documentelor primare si manual. ntreprinderea dispune de mijloace tehnice pentru prelucrarea informaiei contabile ceea ce este foarte uor pentru ntreprindere. 2. Contabilitatea activelor nemateriale Activele nemateriale cuprind cele mai puin diverse elemente patrimoniale care au o perioad de utilizare mai mare de un an. S.A.Agrovin Bulboaca dispune doar de Alte active nemateriale care include instruciunile tehnologice i mrcile comerciale. Activele nemateriale sunt recunoscute n baza a 2 criterii:

1. S.A.Agrovin Bulboaca dispune de o certitudine ferm c n urma utilizrii elementelor respective va obine profit. Aceasta se stabilete naintea procurrii activelor nemateriale.

2. Valoare articolelor poate fi determinat n cazul procurrii n baza facturii fiscale.

Momentul recunoaterii pentru activele nemateriale cumprate l constituie data procurrii. Evaluarea iniial a activelor nemateriale de la data procurrii este efectuat n conformitate cu SNC 13 Contabilitatea activelor nemateriale.

n baza politicii de contabilitate a S.A.Agrovin Bulboaca activele nemateriale se reflect n contabilitatea financiar la valoarea de intrare care cuprinde valoarea de procurare a lor. Evaluarea ulterioar a activelor nemateriale existente la ntreprindere se efectueaz prin metoda recomandat de SNC 13, astfel activele nemateriale sunt contabilizate la valoarea de intrare diminuat cu suma amortizrii acumulate.

Conform Politicii de Contabilitate amortizarea activelor nemateriale se calculeaz prin metoda liniar innd cont de duratele de utilizare a acestora. La finele anului 2008 ntreprinderea dispunea de Active nemateriale nete n sum de 227 107 lei (bil.con.). La S.A.Agrovin Bulboaca toate activele nemateriale de care dispune ntreprinderea se afl n folosin.

Evidena sintetic se ine n form automatizat n Jurnal-order cu totalul cumulativ pe subconturi, evidena analitic se ine pe fiecare tip de activ nematerial i se prezint sub form de tabel la contul 111.7 Alte active nemateriale numit Borderoude eviden a rulajelor (Anexa 2.1).

Activele nemateriale care sunt la ntreprindere sunt toate achiziionate. Astfel un exemplu este procurarea unei instruciuni tehnologice ,durata de funcionare util a cruia este 5 ani.

Aceast instruciune tehnologic pentru fabricarea divinului Zolotoi a fost procurat n baza facturii ncheiat la 15 mai 2006. Activul nematerial respectiv a fost nregistrat la intrri prin formula: Debit contul 111.7 Alte active nemateriale - 8900lei Credit contul 521.2 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 8900 lei. Datoria fa de furnizor a fost achitat din contul curent i s-a ntocmit prin formula contabil: Debit contul 521.2 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale - 8900lei Credit contul 242Cont cuent in valuta nationala - 8900 lei La S.A.Agrovin Bulboaca amortizarea activelor nemateriale se ine la contul 113.7 Amortizarea altor active nemateriale i ca la activele nemateriale evidena se duce pe conturi sintetice i pe analitice. Metoda de calcul a uzurii este metoda liniar. Amortizarea anual = valoarea de intrare / durata de funcionare util

Pentru calcularea uzurii putem folosi exemplu anterior, adic dreptului de utilizare a unei instruciuni tehnologice. Valoarea iniial a activului este 8900.00 lei, termenul de utilizare este de 5 ani, de aici putem spune c lunar ntreprinderea caseaz 148,33 lei din activul nematerial , (Anexa 2.2).

Amortizarea anual a activului nematerial = 8900,00/5=1780,00 leiAmortizarea lunar = 1780,00/12= 148,33 lei

Norma de amortizare = 100 % / 5 ani (DFU) = 20 %

Amortizarea anual = valoarea de intrare x norma de amortizare=8900 x 20%=1780,00

Formula contabil este: Debit contul 813.2 Consumuri indirecte de producie - 148,33 lei

Credit contul 113.7 Amortizarea activelor nemateriale - 148,33 lei

Decontarea amortizrii activelor materiale ieite:

Debit contul 113.7 Amortizarea activelor nemateriale 148,33 lei

Credit contul 111.7 Alte active nemateriale - 148,33 lei Activele nemateriale sunt scoase din evidena contabil numai dup ce le expir termenul de utilizare prin actul de casare a activelor nemateriale (Anexa 2.3). La ieirea lor din gestiune se ntocmete Actul de casare a activelor nemateriale. Borderoul de calcul al amortizrii activelor namateriale (Anexa 2.2) se ntocmete pe fiecare activ nematerial separat. n el se nscrie: denumirea activului, data punerii n exloatare, valoarea de bilan, uzura la nceputul lunii, formula contabil, uzura calculat pe lun, valoarea probabil rmas, semntura contabilului.

n Registrul contabil (Anexa 2.1) se reflect suma amortizrii calculate, se ntocmete pe fiecare instruciune separat i conine: soldul la nceputul perioadei, soldul la sfritul perioadei, rulajul debitor, rulajul creditor i semntura contabilului ef.3. Contabilitatea activelor materiale pe termen lung Active materiale pe termen lung reprezint activele care mbrac o form fizic natural, pot fi utilizate de ntreprindere pe o perioad mai mare de un an. Aceste active se contabilizeaz n conformitate cu SNC 16 Contabilitatea activelor materiale pe termen lung.

La S.A.Agrovin Bulboaca activele materiale pe termen lung se grupeaz n:

Active materiale n curs de execuie 177383 lei;

Terenuri cu construcii 205635 lei; Mijloace fixe 93587215 lei: (cldiri, construcii speciale, mijloace de transport, maini i utilaje).

Evidena analitic se ine pe fiecare grup de mijloace fixe separat.Valoarea de bilan a activelor materiale pe termen lung pentru anul 2008 este de 55620319 lei, uzura 38349914 lei (bil.con.,Anexa 13).

Evaluarea iniial a activelor materiale pe termen lung are loc n momentul recunoaterii elementelor respective drept active la valoarea de intrare. La S.A.Agrovin Bulboaca valoarea de intrare a activelor materiale n curs de execuie sau a mijloacelor fixe n perioada de creare constituie pentru:

obiecte create de ntreprindere - la costul efectiv;

cldirile i construciile speciale construite n antrepriz la costul efectiv;

mainile i utilajele procurate - la valoarea de cumprare, inclusiv in cheltuielile la achiziia acestora.

Calea de intrare a activelor materiale pe termen lung la ntreprindere este doar procurarea contra mijloacelor bneti. Astfel un exemplu este procurarea unui mijloc fix cu factur fiscal la data de 31 octombrie 2008 Pomp de vid MICROS (Anexa 3.1).

Mijlocul fix respectiv a fost nregistrat la intrri prin formula:

Debit contul 123.3 Maini, utilaje i instalaii de transmisie - 7000lei Debit contul 534.2Datorii privind taza pentru valoare adugat 1166,67 lei. Credit contul 521.2 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 5833,33 lei

Uzura mijloacelor fixe la uzin se calculeaz prin metoda liniar, lundu-se ca baz durata de funcionare util a acestora. Constatarea activului drept element a activelor materiale pe termen lung are loc n cazul cnd poate funciona la ntreprindere mai mult de un an, se afl n posesia ntreprinderii pentru a fi utilizat n activitatea sa.

La momentul drii n exploatare se ntocmete procesul verbal de primire-predare a mijlocului fix i se ntocmete formula contabil.

Debit contul 123.7 Mijloace fixe Credit contul 121.3 Active materiale n curs de execuie Uzura la S.A.Agrovin Bulboaca se calcul dup metoda liniar, innd cont de valoarea probabil rmas, care este stabilit de ntreprindere conform prevederilor din Politica de contabilitate. Conform acestui calcul suma uzurii calculate a mijloacelor fixe se repartizeaz i se include n consumuri.

Evidena analitic a uzurii mijloacelor fixe se ine pe feluri de obiecte, iar pentru evidena sintetic este destinat contul de pasiv 124 Uzura mijloacelor fixe. n credit acestui cont se reflect sumele uzurii mijloacelor fixe calculate, iar in debit casarea sumei uzurii calculate a mijloacelor fixe. Soldul creditor reprezint suma uzurii calculate a mijloacelor fixe existente la ntreprindere la finele perioadei de gestiune.

Evidena sintetic a uzurii se efectueaz de ctre contabil automatizat unde este reflectat suma uzurii calculat lunar i repartizarea ei la consumuri n funcie de destinaia acestora. La ntreprindere se utilizeaz Borderoul de calcul a uzurii (Anexa 3.7), amortizarea se calculeaz automat conform programei, pentru fiecare obiect n parte.

Exemplu: se calculeaz amortizarea mijlocului fix Autocamion Mercedes care a fost procurat la data de 28.05.08 valoarea de intrare 5000 lei, durata de funcionare util 7 ani, lunar ntreprinderea caseaz 59,52 lei (Anexa 3.7).

Formula contabil este:

Debit contul 813.1,, Uzura i cheltuieli privind repararea i ntreinerea mijloacelor fixe

utilizate n producie 59,52 lei

Credit contul 124.4 Uzura mijloacelor de transport 59,52 lei (Anexa 3.7) Ieirea mijloacelor fixe n cazul uzurii depline se perfecteaz cu actul de lichidare a mijloacului fix (Anexa 3.4) care este semnat de comisia mumit de conductor. n exempul dat se caseaz mijlocul fix Pomp 45/54 cu numrul de inventar 7-4486. n baza actului de lichidare a mijloacelor fixe (Anexa 3.4) se ntocmesc urmtoarele formule contabile:1. Reflectm decontarea uzurii:

Debit contul 124.3 Uzura mainilor, utilajelor i instalaiilor de transmisie 3787.90 lei Credit contul 123.3 Maini, utilaje i instalaii de transmisie 3787.90 lei 2. Reflectm decontarea valorii de bilan:

Debit contul 721.2 Cheltuieli privind ieirea activelor materiale pe termen lung 12.10 lei Credit contul 123.3 Maini, utilaje i instalaii de transmisie 12.10 lei3. Reflectm materialele rmase (fierului uzat) n urma casrii mijlocului fix: Debit contul 211.6 Alte materiale 20 lei Credit contul 621.2 Venituri di ieirea activelor materiale pe termen lung - 20 lei La ieirea activelor materiale pe termen lung prin vindere n baza facturii fiscale (Anexa 3.2) ncheiat la data de 6 martie 2009 ntre S.A.Agrovin Bulboaca i S.A.COLASS se ntocmesc formulele contabile:1. Reflectm preul de vnzare:

Debit contul 221.1 ,,Facturi de primit din ar 6000lei

Credit contul 534.2 Datorii privind taxa pe valoare adugat 1000 lei

Credit contul Ct 621.2 Venituri di ieirea activelor materiale pe termen lung 5000 lei

2. Decontm uzura acumulat:

Debit contul 124.3 Uzura mainilor, utilajelor i instalaiilor de transmisie 290.78 lei Credit contul 123.3 Maini, utilaje i instalaii de transmisie- 290.78 lei3. Decontm valoarea de bilan:

Debit contul 721.2 Cheltuieli privind ieirea activelor materiale pe termen lung 290.78 lei

Credit contul 123.3 Maini, utilaje i instalaii de transmisie - 290.78 lei Existena mijloacelor fixe se poate uor de determinat cu ajutorul inventarierii. Inventarierea este un ansamblu de operaii prin care se constat existena integritii patrimoniului ntreprinderii la data la care se execut inventarierea.

La S.A.Agrovin Bulboaca inventarierea se face n baza Regulamentului privind inventarierea nr. 30 din 5.03.2001. Astfel n baza Listei de inventariere (Anexa 3.5) s-a efectuat inventarierea seciei de vinificare.

Comisia de inventariere a ntocmit Lista de inventariere a mijloacelor fixe, care trebuie s conin informaie privind obiectele de inventar ce vor fi supuse inventarierii. Dup efectuarea inventarierii rezultatele acestuia se nscriu n Procesul verbal al edinei comisiei de inventariere .

Evidena analitic i sintetic se face pe fiecare secie i pentru fiecare mijloc fix n parte (Anexa 3.6). Reparaia mijloacelor fixe se face cu scopul meninerii lor n stare normal de funcionare, majorrii capacitii de producie a mijloacelor fixe, majorrii duratei de funcionare util.

ntreprinderea analizat efectueaz doar reparaie n antrepriz, n urma creia antreprenorul suport toate cheltuielile de reparaie, iar n momentul finisrii prezint ntreprinderii factura fiscal (Anexa 3.3) ncheiat ntre S.A.Agrovin Bulboaca i PRODTEHMET SRL la data de 15 decembrie 2008. n cazul acestei reparaii consumurile se acumuleaz n debitul contului 121 Active materiale n curs de execuie i se ntocmete formula contabil: Debit contul 121 Active materiale n curs de execuie 1720.98 lei Debit contul 534.2 Datorii privind taxa pe valoare adugat 344.20 lei Credit contul 539 Alte datorii pe termen scurt 2065.18 lei.4. Contabilitatea arendeiArenda este acordul potrivit cruia arendatorul cedeaz arendaului contra unei pli dreptul de utilizare a activelor n decursul unei perioade de timp conform unui Contract de arend (anexa 4.1). n data de 01 august 2008 a fost semnat contractul de locaiune numrul 6, pe o durat de 3 ani i o suprafa de 16.6 metri ptrai, ntre S.A.Agrovin Bulboaca i Banca de economii S.A.conform creia plata pentru arenda ncperii alctuiete 315,00 lei lunar .

La predarea cldirii n arend conform facturii fiscale din 30 ianuarie 2009 (Anexa 4.2) se ntocmete formula contabil: Debit contul 228.1 Creane pe termen scurt privind veniturile calculate 262.50 lei Credit contul 612.2 Alte venituri operaionale 262.50 lei

De asemenea aici se reflect i TVA:

Debit contul 228.1Creane pe termen scurt privind veniturile calculate 52.50 lei Credit contul 534.2 Datorii privind decontrile cu bugetul 52.50 lei. Arenda operaional reprezint un tip de arend n care riscurile i avantajele aferente utilizrii activelor arendate, precum i dreptul de proprietate asupra activelor snt asumate de arendator, arendatorul transmite activele sale arendaului pe un termen anumit pentru satisfacerea necesitilor temporare, la expirarea termenului de arend acestea se restituie.

Leasingul este activitate de ntreprinzator, de investire a unor mijloace temporar disponibile sau mprumutate, ce se desfoara pe baz de contract, conform cruia locatorul (creditorul finanator) procur cu titlu de proprietate echipamentul indicat de locatar de la vnzatorul (furnizorul) stabilit de acesta i l acord contra plata locatarului n posesiune i folosin temporar n scopuri de ntreprinzator.

5. Contabilitatea stocurilor Stocurile de mrfuri i materiale cuprind categorii de bunuri economice aflate la dispoziia ntreprinderii i destinate pentru a fi consumate la prima lor utilizare, a fi nregistrate ca producie n curs de execuie, a fi vndute n aceeai stare sau dup prelucrarea lor n procesul de producie.

S.A.Agrovin Bulboaca achiziioneaz materiale necesare procesului de producie att pe baz de contract ncheiate cu furnizorii, ct i fr contract. Evidena materialelor la depozit este dus automatizat prin intermediul Registrului soldurilor (Anexa 5.2), care se ntocmete pentru fiecare tip de material n parte. n registru are loc nregistrarea intrrilor i ieirilor de acest tip de material la data cnd au avut loc. Evidena acestor registre i responsabil de corectitudinea lor este gestionarul depozitului care poart rspundere material pentru toat micarea materialelor. Intrrile de materiale se contabilizeaz n baza documentelor primare care nsoesc materialele procurate. n calitate de documente primare este: Factura fiscal (Anexa 5.10.a) atunci cnd pltitorul este nregistrat ca pltitor de TVA.

S.A.Agrovin Bulboaca procur materiale de la ICS Spica VLISRL n baza facturii fiscale seria SU 1984097 n sum de 450 lei, inclusiv TVA,(Anexa 5.10.a). Se ntocmeste: Debit contul 211.6 Alte materiale 375.01lei

Credit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 375.01lei Respectiv se reflect i suma TVA: Debit contul 534 Datorii privind decontrile cu bugetul 74.99lei

Credit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 74.99lei Achitarea pentru materialele procurate este efectuat prin transfer i se face formula:

Debit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 450 lei

Credit contul 242 Cont curent in valuta nationala 450 lei

Actul de achiziie a mrfurilor (Anexa 5.5) este ntocmit cnd materialele sunt procurate de la o persoan fizic i se achit 5% din valoarea materialelor la bugetul de stat. S.A.Agrovin Bulboaca a procurat materie prim de la persoana fizic Bivol Victor n sum de 12376 lei, se nregistreaz urmtoarele formule contabile (Anexa 5.5):

Debit contul 211.6 Alte materiale 12376 lei Credit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 12376 lei

Suma de 5% o reflectm: Debit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale618.8 lei

Credit contul 534 Datorii privind decontrile cu bugetul 618.8 lei

Delegaiile (Anexa 5.4.a i 5.4.b) la S.A.Agrovin Bulboaca se ntocmesc de ctre contabil, forma standart (formular tipizat forma M 2), se completeaz numele, numrul i seria buletinului de identitate a delegatului, data, ntreprinderea de la care este delegat, valorile de materiale, semnturile contabilului, delegatului i conductorului ntreprinderii.Delegaiile se elibereaz pe 10 zile, dup expirarea termenului ele se anuleaz. Evidena delegaiilor se duce n Registrul de eviden a delegaiilor (Anexa 5.4). Dintre OMVSD folosite la S.A.Agrovin Bulboaca putem meniona: echipament de protecie, mbrcminte de protecie, echipament i dispozitive. Pentru evidena sintetic a OMVSD sunt destinate conturile 213Obiecte de mic valoare i scurt durat i contul 214 Uzura obiectelor de mic valoare i scurt durat. ntreprinderea S.A.Agrovin Bulboaca procur OMVSD n valoare de 2928.70 lei (Anexa 5.15), TVA 20 %. La sfritul anului n urma inventarierii OMVSD nu s-au constatat n folosin.

1. Reflectm aprovizionarea de la furnizor cu OMVSD (Anexa 5.15): Debit contul 213 OMVSDsubcont 213.1 OMVSD in stoc 2080.78 lei Debit contul 534.2 Datorii privind TVA 346.78 lei Credit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile fiscale 1733.94 lei

2. Refelectm darea n folosin a OMVSD:

Debit contul 213.2 OMVSD n exploatare 2080.78 lei Credit contul 213.1 OMVSD n stoc 2080.78 lei

3. Reflectm uzura OMVSD date n folosin (la S.A.AgrovinBulboaca exist Borderou special de calcul a uzurii OMVSD):

Debit contul 813.8 Consumuri indirecte de producie - 2080.78 lei

Credit contul 214 Uzura OMVSD - 2080.78 lei

4. Casarea OMVSD se face prin formula:

Debit contul 214.1 Uzura OMVSD - 2080.78 lei Credit contul 213.2 OMVSD - 2080.78 lei La ieirea OMVSD se perfecteaz actul de casare a OMVSD (Anexa 5.16.2 i 5.16.3), proces verbal de casare a OMVSD (Anexa 5.16.4). Conform Politicii de contabilitate (Anexa 1.3) evaluarea OMVSD se face la valoarea de bilan a OMVSD.

Producia n curs de execuie este producia care se gsete n fazele intermediare de prelucrare sau executare, nefiind nc nici produse finite, nici semifabricate, precum i produse necompletate n ntregime.

La S.A.Agrovin Bulboaca producia n curs de execuie se stabilete la sfritul prioadei prin inverntariere se stabilete costul efectiv (valoarea de bilan) al produciei n curs de execuie.

1. S-a primit poam pentru fabricarea Mustului european n valoare de 9999999.99 lei conform actului de producere (Anexa 5.18.1) formula contabil:

Debit contul 215 Producia n curs de execuie 9999999.99 lei Credit contul 811 Producia de baz 9999999.99 lei2. S-a transformat mustul european n vin Caberne vin materie prim, natural, de calitate (Anexa 5.18.2):

Debit contul 215 Producia n curs de execuie 532003.32 lei

Credit contul 215 Producia n curs de execuie 532003.32 lei

3. S-a mbuteliat vinul alb sec 0.7 Chardonnay (Anexa 5.19.3):

Debit contul 216 Producie finit 15279.99 lei

Credit contul 215 Producia n curs de execuie 15279.99 lei

Produsele cuprind semifabricatele, produse finite, i produsele reziduale. Evidena sintetic a produciei se ine n Jurnal order la contul 216 Producie finit cu total pe subconturi.

Evidena analitic a produciei finite este dus aparte pentru fiecare fel de produse. Evidena la preul de cost se duce n Situaia de rulaj a produciei la pre de cost (Anexa 5.19), unde se indic micarea produselor, denumirea fiecrui produs, cantitatea, preul i costul acesteia.

Dup ce produsele s-au fabricat ele sunt transportate la ncrcare unde le este controlat calitatea i rezistena produselor i de asemenea se controleaz dac poate fi date n exploatare.

Producia finit S.A.Agrovin Bulboaca o realizeaz pe teritoriul R. Moldova dar i peste hotare. Vnzarea se perfecteaz prin Factura fiscal (Anexa5.20) i se ntocmete formula:

Debit contul 221.4 Creane pe termen scurt aferente facturilor comerciale - 2720,00 lei

Credit contul 534.2 Datorii privind TVA 453,33 lei

Credit contul 611.1 Venituri de vnzri 2266,67 lei

Snt cazuri cnd se ntoarce producia din anumite pricini, atunci se ntocmete actul de returnare a mrfii (Anexa 5.21.3). La filiale cnd se transmite producia se ntocmete factura de expediie (Anexa 5.21.2). Obiectele vndute sunt nregistrate n Registrul soldurilor i rulajelor n preuri de vnzare pe fiecare obiect vndut n parte. TVA nu se calcul deoarece producia este exportat. Inventarierea stocurilor de mrfuri i materiale se efectueaz conform Regulamentului cu privire la inventariere i anume odat pe an. Rezultatul inventarierii se nregistreaz n Lista de inventariere a rezultatealor (Anexa 5.9), actul de inventariere (Anexa 5.9.2). Diferenele constatate la inventariere se contabilizeaz astfel: - Plusuri de materiale (Anexa 5.9) Debit contul 211 Materiale Credit contul 612.7 Alte venituri operaionale

Lipsuri de materiale n limita normelor de perisabilitate (Anexa 5.9.1) Debit contul 714.7 Alte cheltuieli comerciale

Credit contul 211 Materiale.6. Contabilitatea creanelor Creanele constituie o parte a activelor care trebuie achitate ntreprinderii de ctre alte persoane fizice i juridice la scaden stabilite prin condiiile contractului sau altor acte normative. Cu orice client al ntreprinderii se ncheie un contract comercial n care se indic obiectul contractului, suma contractului, termenul de scaden, adresele juridice ale prilor participante la ncheierea contractului i alte condiii suplimentare.

Conform Politicii de contabilitate (Anexa 1.3) la S.A.Agrovin Bulboaca creanele curente i cele pe termen lung sunt reflectate n contabilitate la valoarea nominal.

Creane comerciale reprezint a cea parte a creanelor care apar n cazul cnd momentul transmiterii ctre cumprtori a drepturilor de proprietate asupra produselor, mrfurilor i altor active livrate, precum i cel al prestrii de servicii nu coincide cu momentul achitrii acestora.

Produsele finite i evidena livrrilor se ine n Cartea de livrri a produselor finite, n care se nregistreaz numrul de ordine, numrul i seria facturii n baza creia sa efectuat livrarea, denumirea beneficiarului i deservirea livrrii, suma fr TVA i cu TVA. Evidena livrrilor de produse finite, de mrfuri se ine i n mod automatizat n Registrul vnzrilor.

Achitarea la vnzarea produselor finite, mrfurilor se efectueaz fie prin transfer n baza Dispoziiei de plat (Anexa 7.9) de la banc, fie prin achitarea n numerar n casierie.

Dt 221.4 Creane pe termen scurt aferente facturilor comerciale 40000lei

Ct 611 Venituri din vnzri 40000lei

S.A.Agrovin Bulboaca nu creeaz rezerve aferente contului 222 Corecii la datorii dubioase. Evidena creanelor comerciale la societate se ine pe debitori i pe termenul de achitare a acestora, astfel la expirarea termenului de achitare, acestea se caseaz trecndu-se la cheltuieli comerciale prin formula contabil:

Dt 712 Cheltuieli comerciale Ct 221 Creane pe termen scurt privind facturile comerciale

Acordarea avansului se face n baza cont - facturii i plata este confirmat prin Dispoziia de plat (Anexa 8.9), aici se ntocmete formula contabil la suma virat:

Dt 224 Avansuri pe termen scurt acordate 40000 lei

Ct 242 Cont curent in valuta nationala 40000lei Creanele privind decontrile cu bugetul apar ca urmare a diferenelor dintre sumele calculate i achitate la buget a impozitelor i taxelor.

Conform anexei la Bilanul contabil creanele privind decontrile cu bugetul (pentru impozitele i taxele republicane) ale S.A.Agrovin-Bulboaca pentru anul 2008 au fost in sum de 7245366 lei. Creanele apar n legtur cu administrarea i contabilizarea TVA. Dac suma TVA aferent procurrilor depete suma TVA aferent volumului livrrilor n perioada fiscal (1 lun) diferena la sfritul lunii se trece n categoria Creanelor pe termen scurt privind decontrile cu bugetul, care se contabilizeaz n contul 225 Creane pe termen scurt privind decontrile cu bugetul.

Creanele personalului reprezint datorii ale angajailor fa de ntreprindere i apar n urma:

1. acordrii avansurilor spre decontare (titularilor de avans)

2. recuperrii de ctre gestionari a daunei materiale cauzate.

3. alte datorii.

Pentru evidena sintetic a creanelor pe termen scurt ale personalului se utilizeaz contul de activ 227Creane pe termen scurt ale personalului.

Evidena analitic a creanelor personalului se ine pe fiecare debitor, pe tipuri de creane (Anexa 6.6).

Creanele personalului se nregistreaz n contabilitatea ntreprinderii n baza ordinului de plat

i a listei de plat.

Titularii de avans sunt angajaii ntreprinderii, crora li se elibereaz mijloace bneti spre decontare, necesare pentru acoperirea cheltuielilor care urmeaz a fi suportate de angajatul respectiv n legtur cu ndeplinirea sarcinilor de serviciu.

La eliberarea avansurilor din cas , n baza Dispoziiei de plat (Anexa 6.8) se ntocmete formula contabil:

Dt 227 Creane pe termen scurt ale personalului 678 lei

Ct 241 Casa 678 lei

n termen de trei zile titularul de avans trebuie s prezinte n contabilitate Decontul de avans (Anexa 6.8) n care se indic suma primit i suma efectiv cheltuit. n baza decontului de avans se ntocmete formula:

Dt 713,,Cheltuieli generale i administrative 678 lei

Ct 227 Creane pe termen scurt ale personalului 678 lei n afar de creanele comerciale, creanele personalului, creanele bugetului n procesul activitii economice a ntreprinderii apar i alte creane pe termen scurt. (aferente vnzrii mrfurilor ctre ntreprinderile de colaborare).

Pentru generalizarea existenei i micrii acestor creane la S.A.Agrovin Bulboaca este destinat contul 229 Alte creane pe termen scurt.

Evidena analitic a altor creane pe termen scurt se ine pe fiecare debitor. Constatarea altor creane pe termen scurt se face n baza documentelor justificative. Toate creanele le putem vedea n Anexa 6.9.7. Contabilitatea mijloacelor bneti Mijloacele bneti reprezint activele cele mai lichide ale ntreprinderii. La S.A.Agrovin Bulboaca mijloacele bneti se clasific dup mai multe criterii:

1. n funcie de valuta exprimat: mijloace bneti n valut naional

mijloace bneti n valut strin

2. n funcie de locul pstrrii i forma de exprimare: - mijloace bneti n numerar care se pstreaz n casierie

- mijloace bneti la conturile bancare (la contul curent)

La S.A. Agrovin Bulboaca, ncasarea i pstrarea numerarului, precum i decontrile n numerar se efectueaz prin casierie. Modul de efectuare a operaiunilor n casierie este stabilit prin Normele pentru efectuarea operaiunilor de casa n economia naional a Republicii Moldova aprobate prin Hotrrea Guvernului R.M. nr.764 din 25.11.1992, cu modificrile i completrile ulterioare . Operaiunile n casierie sunt efectuate de ctre casier, care poart toat responsabilitatea material pentru integritatea disponibilului bnesc. Responsabilitatea material poart un caracter juridic numai n cazul cnd cu casierul s-a ncheiat contractul de rspundere material (anexa 7.11). n casieria ntreprinderii banii n numerar pot fi primii din contul bancar, din vnzarea n numerar a produselor, mrfurilor, n urma rambursrii avansurilor neutilizate de ctre titularii de avans.

Casierul primete numerarul n casierie din contul bancar n baza delegaiei bancare (anexa 8.10), ntocmit de ctre contabilul - ef sau alt persoan numit de acesta. n delegaie se indic denumirea emitentului delegaiei , numele i prenumele mandatorului, suma solicitat n litere, codul fiscal al ntreprinderii, codul bncii, numrul contului, localitatea emiterii, data, luna, anul. Verso-ul delegaiei cuprinde suma divizat dup destinaie (achiziionarea produselor agricole), semnturile emitentului, prima - a conducatorului i a doua-a contabilului - ef sau a altor persoane cu dreptul de a pune semntura respectiv adeverite prin tampila ntreprinderii, datele din buletinul de identitate al persoanei care primeste numerarul. La intrarea mijloacelor bneti n casierie din contul bancar i n alte cazuri se ntocmete dispoziia de ncasare (anexa 7.3 i 7.4) semnat de contabilul - ef sau alt persoan mputernicit.

Evidena operaiunilor privind existena i fluxurile mijloacelor bneti n casieria ntreprinderii se ine n contul de activ 241,, Casa . n debitul acestui cont se reflect ncasarea mijloacelor bneti n casieria ntreprinderii, iar n credit se reflect utilizarea mijloacelor bneti din casierie. Soldul contului 241 ,, Casa este debitor i reprezint suma mijloacelor bneti n numerar n casieria ntreprinderii la finele perioadei de gestiune.

La S.A. Agrovin Bulboaca pe data de 26 februarie 2009 n baza dispoziiei de ncasare nr.93 i 94 au fost ncasate urmatoarele sume: -privind plata vinului procurat, de la Negustorii SRL (anexa 7.4). Debit contul 241 Casa 800,00 lei

Credit contul 221.1 Facturi de primit din ar 800,00 lei -privind plata pentru ap de la Samson Vera (anexa 7.3). Debit contul 241 Casa 985,00 lei

Credit contul 229.4 Creane pe termen scurt privind alte operaii 985,00 lei

Chitana la dispoziia de ncasare semnat de contabilul-ef i casier se certificat prin tampila casierului i servete drept confirmare a primirii numerarului.

La S.A. Agrovin Bulboaca pentru eliberarea numerarului din casierie se ntocmeste dispoziia de plat semnat de ctre conductorul i contabilul-ef al nterprinderii sau alte persoane mputernicite, care reprezint un ordin de a transfera beneficiarului o anumit suma de bani, utilizat pentru stingerea datoriilor financiare i comerciale ale ntreprinderii. La S.A. Agrovin Bulboaca din casierie la data de 26.02.09 au fost eliberate urmatoarele sume:

-conform disp. de plat nr.97, eliberat lui Smocinschi Piotr Filimon, baza - salariului. (anexa 7.6):

Debit contul 531.1 Datorii privind retribuirea muncii 300,00 lei

Credit contul 241 Casa 300,00 lei -conform disp. de plat nr.98 , eliberat lui Jizdan Tudor, n baza actului ah 163731 din 06.10.08. (anexa 7.5) Debit contul 539.3 Datorii pe termen scurt fa de ali creditori 3000,00 lei

Credit contul 241 Casa 3000,00 lei -conform dispoziiei de plat nr.99, eliberat lui Alexa Vitalie, n baza restituirii datoriei. (anexa 7.8) Debit contul 413.1 mprumuturi pe termen lung n pri nelegate 70000,00 lei

Credit contul 241 Casa 70000,00 lei-conform dispoziiei de plat nr.100, eliberat lui Oprea Evghenia Nicolai, n baza salariu (anexa 7.7):

Debit contul 531.1 Datorii privind retribuirea muncii 1000,00 lei

Credit contul 241 Casa 1000,00 lei. La sfiritul fiecarei zile de munc dispoziia de ncasare i plat se nregistreaz de ctre casier n registrul de cas (anexa 7.2) , n care se determin soldul de mijloace bneti n casierie la nceputul zilei, ncasrile i ieirile acestora n cursul zilei, precum i soldul la sfiritul zilei.

Registrul de cas se ntocmeste n doua exemplare: primul exemplar rmne n casierie, iar al doilea se detaeaz de la registru i servete casierului drept raport, care mpreuna cu documentele anexate se prezint la contabilitate.

Evidena operaiunilor n casierie se ine n registre, formularele crora, n funcie de modul de prelucrare a informaiei (automatizat sau manual), se determin de sinestttor de ctre ntreprindere, lundu-se n consideraie necesitile informaionale la ntocmirea Raportului privind fluxul mijloacelor bneti (anexa 13) i se trec n Cartea Mare . Toate ntreprinderile, indiferent de forma juridic de organizare a acestora, sunt obligate s pastreze mijloacele bneti temporar libere n instituiile bancare.

Modul de deschidere, administrare i nchidere a conturilor bancare este reglementat de prevederile Regulamentului privind deschiderea i nchiderea conturilor la bncile din R.M. aprobat prin Hotrirea Consiliului de Administratie al B.N.M. Nr. 415 din 30.12.1999. Pentru generalizarea informaiei privind existena i micarea mijloacelor bneti n valut naional n conturile curente ale ntreprinderii este destinat contul de activ 242,, Conturi curente n valut naional . n debitul contului 242 se reflect ncasarea mijloacelor bneti n conturile curente n valut naional, iar n credit se reflect utilizarea mijloacelor bneti din conturile curente. Soldul contului 242 este debitor i reprezint suma mijloacelor bneti din conturile curente n valut naional la finele perioadei de gestiune i se reflect n capitolul 2 ,,Active curente din Bilantul contabil. n luna februarie 2009 la S.A. Agrovin Bulboaca, potrivit analizei contului 242 ,,Cont curent n valut naional (anexa 7.21) au fost ntocmite urmtoarele nregistrri contabile:1. ncasarea mijloacelor bneti de la cumprtori i clieni pentru bunurile vndute i serviciile prestate:

Debit contul 242 ,,Cont curent n valut naional -1747053,64 lei;

Credit contul 221 ,,Creane pe termen scurt privind facturile comerciale -1747053,64 lei.

2. ncasarea mijloacelor bneti din contul curent n valut naional n casierie: Debit contul 241 Casa- 411600,00 lei

Credit contul 242 Cont curent n valut naional-411600,00 lei

3. Achitarea datoriilor fa de alte ntreprinderi i persoane privind facturile comerciale :

Debit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale-1596131,27 lei

Credit contul 242 Cont curent n valut naional- 596131,27 lei

4. Achitarea datoriilor fa de organele de asigurri sociale i de asisten medical:

Debit contul 533 Datorii privind asigurrile-10432,87 lei

Credit contul 242 Cont curent n valut naional-10432,87 lei

5. Achitarea cheltuielilor generale si administrative:

Debit contul 713 Cheltuieli generale i administrative- 3764,00 lei

Credit contul 242 Cont curent n valut naional- 3764,00 lei

6. Achitarea impozitului pe venit

Debit contul 534.7Datorii privind impozitul pe venit al persoanelor fizice

Credit contul 242 Cont curent n valut naional

7. S-au depus bani din casierie n contul curent: Debit contul 242 Cont curent n valut naional- 457315,00 lei

Credit contul 241 Casa- 457315,00 lei.

Mijloacele bneti din conturile curente n valut naional se utilizeaz pentru achitarea datoriilor fa de furnizori, antreprenori, bnci, buget, organele de asigurri sociale i de asisten medical, personal i ali creditori; pentru deschiderea conturilor de depozit i speciale la bnci; pentru eliberarea numerarului din casierie i efectuarea altor operaiuni.

Operaiunile economice privind micarea mijloacelor bneti pe contul curent se reflect n registrul contului 242 ,,Cont curent n valut naional. La sfritul perioadei de gestiune datele din acest registru se utilizeaz la ntocmirea Raportului privind fluxul mijloacelor bneti i se trec n Cartea Mare. La deschiderea contului n valut strin, de regul, ntre ntreprindere i instituia bancar se ncheie un contract de deservire n care se stipuleaz nomenclatorul serviciilor prestate de banc, comisioanele, drepturile i obligaiile prilor etc.

Modul de efectuare a operaiunilor prin contul n valut strin este reglementat de legislatia n vigoare. Astfel, n contul n valut strain al nterprinderii mijloacele pot fi primite numai prin virament, dac o alt modalitate nu este prevazut de B.N.M.

Efectuarea operaiunilor n valut strin necesit folosirea de ctre ntreprinderi a documentelor prevzute n Nomenclatorul tipurilor de documente de decontare i contabile utilizate la efectuarea operaiunilor bancare aprobat prin Hotrrea Bancii Naionale a Moldovei Nr.168 din 08.06.2000, ca :dispoziia de plat n valut, nota de contabilitate, ordinul de plat n valut, ordinul de ncasare n valut. Pentru generalizarea informaiei privind existena i micarea mijloacelor bneti n valut strin este destinat contul de activ 243 ,,Cont curent n valut strin. n debitul contului 243 se reflect ncasarea mijloacelor bneti n valut strin, iar in credit se reflect utilizarea acestora. Soldul contului 243 este debitor i reprezint suma mijloacelor bneti n valut strin la finele perioadei de gestiune i se reflect n capitolul 2 ,,Active curente din Bilantul contabil. Conform analizei la contul 243 Cont curent n valut strin la S.A.Agrovin Bulboaca au avut urmatoarele operaiuni (anexa 7.31):

1.nregistrarea n conturile valutare a sumei pentru produsele vndute peste hotare:

Debit contul 243 Cont curent n valut strin- 1563243,28 lei

Credit contul 221.2 Facturi de primit din strintate- 1563243,28 lei2. nregistrarea venitului din diferene de curs valutar:

Debit contul 243 Cont curent n valut strin- 11155,18 lei

Credit contul 622.3Venituri din diferene de curs valutar-11155.18 lei

3. Achitarea penalitilor i amendei pentru reinerea vagoanelor conform contractului:

Debit contul 221.2 Facturi de primit din strintate- 928056,01 lei

Credit contul 243 Cont curent n valut strin- 928056,01 lei

4. Achitarea serviciilor bancare:

Debit contul 713.9 Alte cheltuieli generale i administrative-2784,21 lei Credit contul 243 Cont curent n valut strin- 2784,21 lei

5. Achitarea dobnzii pentru credit: Debit contul 714.5 Transferuri bneti n expediie- 142878,47 lei

Credit contul 243 Cont curent n valut strin-142878,47 lei

6. Achitarea diferenei de curs valutar nefavorabil:

Debit contul 722.3 Cheltuieli privind diferene de curs valutar- 294,56 lei

Credit contul 243 Cont curent n valut strin - 294,26 lei

Ca urmare a modificrii cursului de schimb valutar n perioada dintre data efecturii operaiunii n valut strin i data achitrii acesteia sau data ntocmirii Rapoartelor financiare apar diferene de curs valutar ce rezult din reflectarea n contabilitate i Rapoartele financiare a aceleiai operaiuni n valut strin la diferite cursuri de schimb valutar, precum i din recalcularea mijloacelor bnesti, creanelor, capitalului nevrsat i datoriilor n valut strin la data ntocmirii Bilanului contabil.8. Contabilitatea investiiilor Investitiile reprezinta mijloacele alocate de catre ntreprindere n scopul mbunatairii situatiei sale financiare prin obtinerea veniturilor sub forma de dobinzi sau dividende. Clasificarea investitiilor:

Dupa destinatia de investire a activelor : financiare care reprezinta activele intreprinderii alocate in capitalul statutar ale altor unitati economice, titluri de valoare, imprumuturi acordate altor persoane fizice.

materiale reprezinta activele intreprinderii alocate in terenuri, cladiri, aur, valori materiale.Dupa directii de investire:

investitii in parti nelegate unde cota de participatie in capitalul statutar al altor intreprinderi nu depaseste 20%;

investitii in parti legate intreprinderea in care cote de detinere depaseste 20%.Dupa termenul de detinere: pe termen scurt

pe termen lung. Evaluarea initiala reprezinta valoarea de intrare a investitiilor care este egal cu valoarea de cumparare plus cheltuielile de achizitie. Evaluarea ulterioara reprezinta valoarea iesirii investitiilor, intocmirii Bilantului contabil. Contabilizarea investitiilor depinde de modul de procurare: procurarea contra mijloacelor banesti, procurarea in contul emiterii de catre investitor a actiunilor sale proprii, procurarea prin schimb cu alte active.

9. Contabilitatea capitalului propriu Capitalul propriu reprezint diferena dintre mrimea total a activelor i datoriilor ntreprinderii i reprezint sursa de formare a mijloacelor proprii ale ntreprinderii. Capitalul propriu cuprinde capitalul statutar, suplimentar, rezervele, profit nerepartizat i capitalul secundar.

La determinarea mrimii capitalului propriu primele cinci elemente ( capitalul statutar, suplimentar, rezervele, profitul nerepartizat) se reflect cu semnul plus la majorarea capitalului statutar, iar ultimele patru (capitalul nevrsat, retras, pierderea neacoperit, profitul utilizat al anului de gestiune) se nregistreaz cu semnul minus, corectnd mrimea capitalului.

Capitalul statutar al Societii conform Statutului (Anexa 1.3) este compus din depuneri bneti i patrimoniu n sum total de 21258028 lei.

De la momentul constituirii ntreprinderii i pn n momentul de fa suma capitalului statutar nu s-a schimbat. Capitalul statutar este compus din aciuni autorizate spre plasare i plasate 5314507 aciuni ordinare cu valoarea nominal de 4 lei/aciunea.

La formarea capitalului statutar au fost ntocmite urmtoarele formule contabile:

Debit contul 241 Casa

Credit contul 311 Capital statutar

Dac aportul la capitalul statutar nu a fost n mijloace bneti ci n active materiale, atunci formula este:

Debit contul 211 Materiale

Credit contul 311 Capital statutar

n Raportul privind fluxul capitalului propriu (bil.con.) constatm c n anul 2008 S.A. Agrovin Bulboaca dispune doar alte rezerve in suma de 14959145 lei.Conform legislaiei Republicii Moldova societile pe aciuni sunt obligate s creeze capital de rezerve de cel puin 15% din mrimea capitalului statutar. Acest capital se formeaz din vrsmintele anuale din beneficiul societii n proporii de 5% din beneficiul net, pn la atingerea mrimii stabilite n actul de constituire.

La crearea rezervelor s-au ntocmit urmtoarele formule:

Debit contul 332.2 Profit nerepertizat al anilor precedeni Credit contul 332.1 Profit nerepertizat al anilor precedeni De asemenea:Debit contul 332.2 Profit nerepertizat al anilor precedeni Credit contul 321.1 Rezerve prevzute de legislaie

n componena capitalului propriu al ntreprinderii se include Profitul (Pierderea) net al anului de gestiune, i profitul nerepartizat al anilor precedeni. Evidena profitului net al anilor precedeni se ine cu ajutorul contului 332 Profit net la anilor precedeni.

n dependen de direciile de utilizare, se ntocmesc urmtoarele formule:

Debit contul 332 Profit nerepartizat al anilor precedeni

Credit contul 321 Rezerve prevzute de legislaie Credit contul 322.1 Rezerve prevzute de statut Profitul (pierderea) net reprezint rezultatul financiar al anului de gestiune dup impozitare.

Suma profitului net al anului de gestiune se determin n contul 351 Rezultatul financiar total. La finele anului n acest cont se trec veniturile i cheltuielile acumulate pe toate tipurile de activiti. Dup reflectarea n acest cont a cheltuielilor aferente impozitului pe venit, suma diferenei dintre rulajul debitor i cel creditor va reprezenta rezultatul financiar net. nregistrarea la suma profitului net este:

Debit contul 351 Rezultatul financiar total 87492 lei

Credit contul 333 Profit net (Pierdere) al perioadei de gestiune 87492lei Dat fiind faptul c fiecare an de gestiune trebuie s nceap cu soldul zero a contului 333 Profit (pierdere) al perioadei de gestiune la reformarea Bilanului contabil, soldul contului numit trece la rezultatele anilor precedeni prin formula:Debit contul 333 Profit net (Pierdere) al perioadei de gestiune 87492 lei

Credit contul 332 Profit nerepertizat al anilor precedeni 87492 lei Evidena capitalului statutar este dus la contul 341.2 Diferene din reevaluarea activelor materiale pe termen lung. Evidena analitic a diferenelor din reevaluare a activelor materiale pe termen lung se ine pe fiecare obiect n parte.

Perioada de gestiune 1.01.2004 1.12.2004 au avut ieiri de active materiale pe termen lung n urma crora s-a nregistrat ecart de reevaluare, pentru care s-a ntocmit formula contabil:

Debit contul 341.2 Diferene din reevaluarea activelor pe termen lung Credit contul 621.2 Venituri ale activitii de investiie 10. Contabilitatea datoriilorDatoriile reprezint angajamentul de plat ale ntreprinderii fa de furnizori pentru bunurile procurate i serviciile prestate, fa de personalul angajat privind remunerarea muncii, fa de stat privind plata impozitelor i taxelor, fa de alte persoane juridice i fizice.

n dependen de criteriile de clasificare S.A. Agrovin Bulboaca are urmtoarele datorii:

n funcie de coninutul economic

- datorii financiare

- datorii calculate

- datorii comerciale

n funcie de termenul de achitare

- datorii pe termen scurt

- datorii pe termen lung

La S.A. Agrovin Bulboacadatoriile se constat i se evalueaz, conform Politicii de contabilitate , la suma nominal, inclusiv TVA i alte impozite i taxe care urmeaz a fi achitate.

Dup constatare, datoriile se reflect n contabilitate n baza principiului specializrii exerciiului atunci cnd au fost nregistrate n documentele contabile, fiind incluse n rapoartele financiare n perioada la care se refer, dar nu atunci cnd se pltesc mijloace bneti sau se transmit alte active n schimb.

Datoriile comerciale cuprind angajamentele de plat ale ntreprinderii fa de furnizori, antreprenori i ali creditori pentru activele procurate, avansurile primite i serviciile de care ntreprinderea a beneficiat.

Pentru evidena sintetic a datoriilor comerciale i a avansurilor primite pe termen scurt sunt destinate conturile de pasiv 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale, 522 Datorii pe termen scurt fa de prile legate, 523 Avansuri pe termen scurt primite. n creditul acestor conturi se nregistreaz creterea datoriilor comerciale i ncasarea avansurilor de la cumprtori, iar n debit achitarea datoriilor i utilizarea avansurilor. Soldul conturilor nominalizate este creditor i reprezint datoriile comerciale ale ntreprinderii la o anumit dat.

Procurarea se face n baza facturii fiscale, facturii de expediie, actului de achiziie.

La procurare se ntocmete formula contabila (anexa 10.2):

Debit contul 213 Materiale 1853.84 lei

Credit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 1853.84 lei

La suma TVA:

Debit contul 534.2 Datorii privind decontrile cu bugetul 370.77 lei

Credit contul 521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 370.77 lei

n cazul cnd achiziia este fcut din strintate se utilizeaz contul 521.2 Facturi de achitat n strintate.

Avansurile primite sunt sume primite n contul vnzrii ulterioare a produselor, care pn la livrarea produselor, se consider datorii.

Ulterior avansul primit este utilizat la stingerea creanei aprute la vnzare:

Debit contul 523 Avansuri pe termen scurt primite

Credit contul 221 Creane pe termen scurt privind facturile comerciale

Datoriile calculate reprezint angajamentele de plat a ntreprinderii:

fa de personal (datorii salariale)

fa de organele asigurrii sociale i asistenei medicale (datorii sociale)

fa de buget (datorii fiscale)

fa de fondatori

Datorii fa de personal cuprind angajamentele ntreprinderii privind :

a) Retribuia muncii

b) Alte operaii

Calculul salariilor se reflect n contabilitate astfel:

Atunci cnd salariile calculate se includ n costul produselor fabricate:

Debit contul 811 Producia de baz

Debit contul 813 Consumuri indirecte de producie

Debit contul 812 Activiti auxiliare

Credit contul 531 Datorii fa de personal privind retribuirea muncii

Atunci cnd salariile calculate reprezint cheltuieli ale perioadei:

Debit contul 712 Cheltuieli comerciale

Debit contul 713 Cheltuieli generale i administrative

Debit contul 714 Alte cheltuieli operaionale

Credit contul 531 Datorii fa de personal privind retribuirea muncii

Evidena datoriilor fa de personal se in cu ajutorul contului 531 Datorii fa de personal privind retribuirea muncii.

Datoriile privind decontrile cu bugetul: Relaiile agenilor economici cu bugetul se concretizeaz n procesul de calculare, achitare i declarare a impozitelor i taxelor.

Pentru a generaliza informaia privind decontrile cu bugetul este destinat contul 534 Datorii privind decontrile cu bugetul. Evidena analitic a decontrilor cu bugetul se ine pe feluri de impozite i taxa.

Impozitul pe bunurile imobiliare se achit n baza Calculului impozitului pe bunurile imobiliare ale persoanelor juridice i se ntocmete formula contabil:

Debit contul 713.4 Cheltuieli generale i administrative

Credit contul 534.5 Datorii privind decontrile cu bugetul

Calculul taxei pentru amenajarea teritoriului se face n baza documentului Darea de seam pentru amenajarea teritoriului

Debit contul 713.4 Cheltuieli generale i administrative

Credit contul 534.8 Datorii privind decontrile cu bugetul

Pentru evidena altor datorii pe termen scurt este destinat contul 539 Alte datorii pe termen scurt. Evidena analitic a acestora la S.A.Agrovin Bulboaca se duce pe fiecare creditor. Cu ajutorul acestui cont se duce evidena datoriilor pentru serviciile de care beneficiaz, pentru ap, servicii de canalizare, energie electric, servicii de transport etc.

Toate datoriile le putem observa n Anexa 10Datoriile financiare include datoriile legate de angajarea capitalului atras a creditelor bancare, a mprumuturilor n valuta naional i strin primate de ctre ntreprindere de la alte personae fizice sau juridice, pentru un termen stabilit i pentru o anumiat plat.

Pentru evidena sintetic a creditelor i mprumuturilor se utilizeaz conturile de pasiv 511 i (anexa 10).

Contul 511 "Credite bancare pe termen scurt" este destinat generalizrii informaiei referitoare la situaia decontrilor privind creditele, termenul de rambursare al crora nu este mai mare de un an. Contul 511 "Credite bancare pe termen scurt" este un cont de pasiv. n creditul acestui cont se reflect sumele creditelor pe termen scurt primite i trecute din grupa creditelor pe termen lung, iar n debit - suma creditelor rambursate. Soldul acestui cont este creditor ireprezint datoriile ntreprinderii aferente creditelor pe termen scurt nerambursate la finele perioadei de gestiune.

Pentru evidena decontrilor cu personalul ntreprinderii privind alte operaiuni, cu excepia decontrilor privind retribuirea muncii, este destinat contul de pasiv 532 Datorii fa de personal privind alte operaii (anexa 10.8). n creditul acestui cont se reflect datoriile aferente altor operaii calculate personalului, iar n debit achitarea i trecerea la scderi a datoriilor de acest tip. Soldul este creditor i reprezint datoriile ntreprinderii fa de personal aferente altor operaiuni la finele perioadei de gestiune.

11. Contabilitatea consumurilor i cheltuielilorConsumurile reprezint resursele ntreprinderii utilizate pentru fabricarea produselor i prestarea serviciilor n scopul obinerii venitului. Acestea sunt legate nemijlocit de procesul de producie (prestri servicii). La finele perioadei de gestiune consumurile se reflect n Bilanul contabil ca active i nu se iau n calcul la determinarea rezultatului financiar al ntreprinderii.Consumurile incluse n costul produselor includ urmtoarele articole:

1. Consumuri materiale

2. consumuri privind retribuirea muncii

3. consumuri indirecte de producie.

Evidena materialelor consumate n seciile de producie de baz este dus n Lista materialelor cheltuite. Evidena este dus pe fiecare tip de material care se repartizeaz pe produsele fabricate pe parcursul perioadei de gestiune. Repartizarea se face automatizat programa avnd informaia necesar privind repartizarea.

Evidena materialelor aferente produciei auxiliare (Secia de transport, secia scule) este dus pe fiecare obiect aparte n Darea de seam. Consumul de materiale ce se include n CIP este nregistrat n Cartela de captare.

La S.A. Agrovin Bulboaca la nceput toate CIP constante se trec la cheltuieli operaionale prin formula contabil:

Debit contul 714 Alte cheltuieli operaionale Credit contul 813 Consumuri indirecte de producie

Astfel se nchide contul 813 Consumuri indirecte de producie. Apoi se calcul ce parte va fi trecut la costul produciei prin produsul dintre suma din debitul contului 714.6 Cheltuieli de producie indirecte nerepartizate, i gradul de utilizare a capacitii medii a utilajului i suma obinut se face formula contabil de stornare. Debit contul 714.6 Alte cheltuieli operaionale

Credit contul 811 Producia de baz Producia finit este eliberat din secia de producere n secia de realizare prin intermediul bonului de transfer (Anexa 5.8 )la formula:

Debit contul 216 Produse Credit contul 811 Producia de baz

Contul 812 Activiti auxiliare se utilizeaz pentru a acumula consumurile ce se produc la producie n seciile auxiliare:

serviciile auto (Secia auto)

fabricarea instrumentelor, dispozitivelor speciale (Secia scule)

confecionarea matricelor necesare procesului de produciei de baz (Secia turntorie) O latur important a activitii ntreprinderii S.A. Agrovin Bulboaca este calcularea costului produciei fabricate. Evidena consumurilor produciei de baz se ine cu ajutorul contului 811 Producia de baz.

1. consumuri directe materiale (CDM);

2. consumuri directe salariale (CDS)

3. consumuri indirecte de producie (CIP).

Deoarece la S.A. Agrovin Bulboaca din unul i acelai material sunt fabricate mai multe tipuri de produse, aici se folosete metoda normativ de repartizare a acestora pe produse. Aceast metod presupune cteva etape succesive.

1. La nceputul fiecrui an se stabilesc normele de consum a materialului din care se va fabrica produsele.

2. Se determin consumul normativ de materiale pe fiecare tip de produs fabricat din acelai material prin nmulirea volumului efectiv de producie n norma de consum.

3. Se calculeaz coeficientul de repartizare prin raportul dintre suma total a costului efectiv de materiale i suma total a consumului normativ.

4. Se determin consumul efectiv de materiale pe fiecare tip de produs prin nmulirea coeficientului de repartizare cu consumul normativ de materiale.

Toate aceste etape la ntreprindere se fac n mod automatizat de programa care exist i informaia final cu privire la consumurile de materiale deja repartizate se prezint n Lista materialelor cheltuite n baza creia se ntocmete formula contabil:

Debit contul 811 Producia de baz

Credit contul 211 Materiale

CDS prin salariile calculate muncitorilor se particip la procesul de producie. Calculul se face n contabilitate n baza fielor de pontaj i informaia se prezint generalizat n mod automatizat. La suma salariilor aferente muncitorilor de baz se ntocmete formula contabil.

Debit contul 811 Producia de baz

Credit contul 531 Datorii fa de personal privind retribuirea muncii

Calculul salariului se efectueaz lund ca baz salariul tarifar lunar, aprobat de conducerea ntreprinderii pentru diferite categorii de muncitori i diferite condiii de munc.

CIP sunt divizate n CIP variabile i CIP constante. Cele variabile se includ direct n costul produciei iar cele constante nu. La S.A. Agrovin Bulboaca consumurile acumulate la contul 812 Activiti auxiliare sunt consumuri temporare i n momentul apariiei se includ direct n costul produciei de baz prin formula contabil:

Debit contul 811.1 Producia de baz

Credit contul 812.1 Activiti auxiliare

Pentru calculaia costului produselor fabricate la S.A. Agrovin Bulboaca se utilizeaz metoda pe comenzi. n calitate de obiect de eviden se alege comanda, iar ca obiect de calculaie tipurile de produse lansate cu comanda respectiv.

Pentru fiecare comand se ntocmete un raport privind consumurile suportate la producerea produselor comandate la care se anexeaz un raport a seciei planificare privind repartizarea resurselor energetice i retribuirea muncii pe tipuri de produse Cheltuielile resurselor energetice i retribuirea muncii la producerea produciei.

Pentru evidena produselor fabricate i predarea acestora din secia de producere n depozitul produselor finite se face n baza bonului de transfer iar costul efectiv al acestuia se reflect prin formula contabil:

Debit contul 216 Produse

Credit contul 811 Producia de baz

Cheltuielile reprezint diminuri de avantaje economice care apar n procesul desfurrii activitii economico financiare a ntreprinderii. Cheltuielile nu se includ n costul produselor fabricate, ci se reflect n Raportul pe profit si pierdere.

Costul vnzrilor se duce evidena n contul 711 Costul vnzrilor Debit contul 711 Costul vnzrilor Credit contul 216.3 Produse Pentru evidena cheltuielilor comerciale este destinat contul 712 Cheltuieli comerciale. La S.A. Agrovin Bulboaca se trec la cheltuieli comerciale i creanele la care le-a expirat termenul de achitare.

Cheltuielile comerciale sunt cheltuielile aferente desfacerii produselor, mrfurilor i prestrii serviciilor i anume: cheltuieli privind operaiunile de marketing, cheltuieli privind ambalajul. Pentru evidena acestor operaiuni este destinat contul 712 Cheltuieli comerciale. S.A. Agrovin Bulboaca trece la cheltuieli comerciale i valoarea creanelor comerciale a cror termen de achitare a expirat, prin formula contabil:

Debit contul 712 Cheltuieli comerciale

Credit contul 221 Creane pe termen scurt privind facturile comerciale

Cheltuieli generale i administrative sunt cheltuieli privind deservirea i gestiunea ntreprinderii n ansamblu. Astfel n cazul impozitelor i taxelor locale se debiteaz contul 713 Cheltuieli generale i administrative, la calculul impozitului pe bunurile imobiliare se ntocmete formula contabil:

Debit contul 713.4 Cheltuieli generale i administrative Credit contul 534.8 Datorii privind decontrile cu bugetul Alte cheltuieli operaionale. Evidena acestora se ine cu ajutorul contului 714 Alte cheltuieli operaionale.

Aceste cheltuieli pot aprea n cazul vinderii altor active curente, i se ntocmete formula contabil:

Debit contul 714.1 Alte cheltuieli operaionale

Credit contul 211.1 Materiale Cheltuielile activitii de investiii, evidena crora este dus prin intermediul contului 721 Cheltuieli ale activitii de investiii apar la ieirea activelor pe termen lung. La casarea valorii de bilan a activelor ieite se ntocmete formula contabil:

Debit contul 721 Cheltuieli ale activitii de investiie

Credit contul 123.4 Mijloace fixe Cheltuieli ale activitii financiare sunt reflectate prin intermediul contului 722 Cheltuieli ale activitii financiare. Apariia i constatarea lor la S.A. Agrovin Bulboaca a fost condiionat de apariia diferenelor negative de curs valutar la procurarea valutei, n rezultat s-a ntocmit formula contabil:

n cadru S.A. Agrovin Bulboaca evidena contabil se duce automatizat cu ajutorul unei sisteme, care funcioneaz sub form de program, operaiile omogene se nscriu n form computerizat n registre cumulative numite Jurnale-order n baza documentelor primare. ntreprinderea dispune de mijloace tehnice pentru prelucrarea informaiei contabile ceea ce mult ajut la simplificarea lucrului contabil.

Cheltuielile privind impozitul pe venit cuprind suma total a cheltuielilor aferente impozitului pe venit luat n consideraie la calcularea profitului net a perioadei de gestiune. La calculul impozitului pe venit se ntocmete n baza Declaraiei privind impozitul pe venit a persoanei juridice, se ntocmete formula contabil:

Debit contul 731 Cheltuieli (economii) privind impozitul pe venit

Credit contul 534.1 Datorii privind decontrile cu bugetul 12. Contabilitatea veniturilorVeniturile reprezint afluxurile globale de avantaje economice obinute de ntreprindere n cursul perioadei de gestiune sub form de majorare a activelor sau micorare a datoriilor, care conduc la creterea capitalului propriu, cu excepia sporurilor pe suma aporturilor proprietarilor ntreprinderii. Veniturile la S.A. Agrovin Bulboaca se divizeaz n: venituri din activitatea operaional i venituri ale activitii neoperaionale.

Din prima categorie fac parte veniturile din vnzri i alte venituri operaionale, iar n a doua grup se includ veniturile activitii de investiii, veniturile aferente activitii financiare (bil.con.).

Conform politicii de contabilitate la S.A. Agrovin Bulboaca veniturile sunt constatate i evaluate innd cont de principiul Specializrii exerciiului i prudenei. nregistrarea veniturilor din vnzarea produselor este:

Debit contul 221.4 Creane pe termen scurt privind facturile comerciale Credit contul 611.1 Venituri din vnzri nregistrarea veniturilor din acordarea serviciilor de arend n baza facturii fiscale se realizeaz prin formula contabil:

Debit contul 228 Creane pe termen scurt privind veniturile calculate Credit contul 612 Alte venituri operaionale

La finele perioadei de gestiune are loc nchiderea conturilor de venituri i cheltuieli prin intermediul contului 351 Rezultatul financiar ntocmindu-se formulele contabile:

1. nchiderea conturilor de venituri se face prin debitarea lor n coresponden cu creditul contului 351 Rezultatul financiar total formula este:

Debit contul 611 Venituri din vnzri 21119351 lei

Debit contul 612 Alte venituri operaionale 321796 lei

Debit contul 622 Venituri ale activitii financiare 3340492 lei

Credit contul 351 Rezultatul financiar total 87492lei

2. nchiderea contului de cheltuieli se face prin debitarea lor n coresponden cu debitul contului 351 Rezultatul financiar total:

Debit contul 351 Rezultatul financiar total 87492 lei

Credit contul 711 Costul vnzrilor 12238375 lei

Credit contul 712 Cheltuieli comerciale 6877363 lei

Credit contul 713 Cheltuieli generale i administrative 2204797 lei

Credit contul 714 Alte cheltuieli operaionale 2316454 lei

Credit contul 722 Cheltuieli ale activitii financiare 1050558 leiApoi comparndu-se rulajul debitor (cheltuieli acumulate) i rulajul creditor (totalul veniturilor) ale contului 351 Rezultatul financiar total se determin profitul (pierderea) perioadei de gestiune, care se contabilizeaz astfel:

Debit contul 351 Rezultatul financiar total 87492 lei

Credit contul 333 Profit net (pierdere) ale perioadei de gestiune 87492 leiSuma profitului (pierderii) net al perioadei de gestiune se nregistreaz n rndul 150 cu acelai nume din Raportul privind rezultatele financiare i n Bilanul Contabil n rndul 590 (cu acelai nume).

13. Rapoartele financiare ale entitilorRapoartele financiare reprezint un sistem reglementat de indicatori financiari generalizatori care caracterizeaz situaia patrimonial i financiar a ntreprinderii i rezultatele activitii economice a cesteia obinute n cursul perioadei de gestiune respective.

Pentru ntocmirea rapoartelor financiare la ntreprindere se desfoar o activitate ampl de pregtire, cu scopul de a verifica corectitudinea i obiectivitatea datelor care vor fi incluse n rapoartele financiare.

Iniial conform datelor din documentele primare se verific corectitudinea reflectrii n contabilitate a tuturor operaiunilor economice i corespunderea datelor contabilitii analitice cu rulajele i soldurile conturilor contabilitii sintetice.

Ulterior la finele perioadei de gestiune soldurile i rulajele din Jurnalele-order de la fiecare cont se trec n Balana de verificare care asigur verificarea exactiti nregistrrii operaiunilor economice n conturi, legtura dintre conturile sintetice i bilan.

La sistematizarea i structurarea rulajelor fiecrui cont utilizat pe conturi corespondente este utilizat Cartea Mare care la S.A. Agrovin Bulboaca se ntocmete n mod automatizat. Cartea Mare este un instrument de verificare a nregistrrilor contabile efectuate i de asemenea, o surs pentru furnizarea datelor necesare ntocmirii i analizei Bilanului Contabil (rap.fin.).

O dovad a reflectrii corecte a operaiunilor economice ce au avut loc pe parcursul perioadei de gestiune servete egalitatea dintre sumele totale a soldurilor i rulajelor din Cartea Mare comparativ cu Balana de Verificare.

S.A. Agrovin Bulboaca aplicnd sistemul contabil complet n componena Raportului financiar anual trebuie s conin urmtoarele:

1. Bilanul Contabil (formularul nr.1) ,

2. Raportul pe profit si pierdere (formularul 2) ,

3. Raportul privind fluxul capitalului propriu (formularul 3),

4. Raportul privind fluxul mijloacelor bneti (formularul 4),

5. Anexa la Bilanul Contabil (formularul 5),

6. Anexa la raportul privind rezultatele financiare (formularul 6),

7. Not explicativ.

Bilanul Contabil este definit ca un tablou al situaiei patrimoniului care reprezint n uniti monetare mrimea valoric a bunurilor economice, n corelaie cu sursele de finanare a acestora, precum i cu rezultatul obinut.

Pentru ntreprindere ntocmirea Bilanul Contabil este obligatorie parcurgerea unor lucrri premergtore care sunt desfurate ntr-o ordine logic i anume:

1.Verificarea nregistrrilor din conturi a tuturor operaiunilor economice i financiare efectuate n cursul anului sau n perioada de gestiune pentru care se ntocmete Bilanul Contabil.

2. ntocmirea Balanei de verificare (a rulajelor i soldurilor ) nainte de inventariere.

3. Inventarierea mijloacelor materiale i bneti, componentele patrimoniului administrat, precum i a resurselor de provenien a capitalului, drepturilor de crean i datoriilor.

4. Verificarea concordanei dintre datele nregistrate n conturi i realitatea constatat la inventariere, stabilirea diferenelor de inventar.

5. nregistrarea n conturi a diferenelor constatate i executarea tuturor regularizrilor, a amortizrilor, limitrii n timp a cheltuielilor i veniturilor.

6.Determinarea rezultatelor financiare ale exerciiului.

7. ntocmirea Bilanului Contabil i a anexelor la acesta pe formulare tipizate aprobate de Ministerul Finanelor al RM.

Mrimea fiecrui element patrimonial se determin pe baza relaiei de sold n felul urmtor:

Soldul elementului patrimonial la finele perioadei de gestiune = Soldul elementului patrimonial la nceputul perioadei de gestiune + Creterea elementului patrimonial n timpul perioadei de gestiune micorarea elementului patrimonial n timpul perioadei de gestiune.

Conform SNC Bilanul Contabil cuprinde 3 elemente principale legate nemijlocit de evaluarea situaiei patrimoniale i financiare a ntreprinderii:

1. Active

2. Capital propriu

3. Datorii

n Bilanul contabil activele se mpart n active pe termen lung i active curente.

Principalul obiectiv ce se urmrete n Bilanul anual const n furnizare de informaii privind situaia financiar, evoluia acesteia, care reprezint utilitate pentru toate categoriile de utilizatori n luarea de decizii pentru strategii curente i de perspectiv.

Anexele la Bilanul Contabil reflect detaliat indicatorii privind activitatea desfurat i situaia economico financiar. Totodat ele conin specificarea ulterioar a fiecrui post de bilan.

Raportul pe profit si pierdere este una din cele mai importante pri a rapoartelor financiare care reprezint interes deosebit pentru toate categoriile de utilizatori.

Raportul dat se ntocmete trimestrial cu total cumulativ de la nceputul anului, generaliznd operaiile economice efectuate ntr-un interval de timp concret. Indicatorii prezentai n raportul n cauz pot fi divizai n trei grupe:

1. Venituri;

2. Cheltuieli;

3. Rezultatele financiare (profit sau pierdere) care reprezint diferena dintre venituri i cheltuieli.

Raportul pe profit si pierdere pe anul 2008 se ntocmete conform metodei cu mai multe trepte, ceea ce presupune o serie de calcule intermediare ale profitului (pierderilor):

Profitul brut (rd.30, forma 2 ,rap.fin) 8880976 lei

Rezultatul din activitatea operaional (2195842) lei (rd. 080)

Rezultatul din activitatea de investiii (6600) lei (rd.090)

Rezultatul din activitatea financiar 2289934 lei (rd.100)

Rezultatul excepional 0 lei (rd.120)

Profit net (pierdere net) 87492 lei (rd.150)

Forma tipizat a Raportului pe profit si pierdere se ntocmete n baza rulajelor aferente conturilor de venituri i cheltuieli din clasele a 6 i a 7 din planul de conturi.

Raportul privind fluxul capitalului propriu - caracterizeaz acea parte a activelor care constituie proprietatea ntreprinderii.

Raportul dat const din patru capitole care cuprind date privind soldurile i modificrile prilor componente ale capitalului propriu:

1. Capital statutar i suplimentar

2. Rezervele

3. Profit nerepartizat (pierdere neacoperit)

4. Capital secundar

Raportul dat este constituit astfel nct modificarea fiecrui element component al capitalului se reflect astfel:

Soldul la finele perioadei de gestiune curente = Soldul la finele anului de gestiune precedente + ncasat Consumat.

Acest raport conine nu numai informaii privind mrimea elementelor componente ale capitalului propriu la o anumit dat, ci i informaii referitoare la fluxul acestuia n cursul unui interval determinat de timp.

Raportul privind fluxul capitalului propriu se completeaz n baza soldurilor i rulajelor din conturile clasei a treia a planului de conturi.

Raportul privind fluxul mijloacelor bneti, prezint informaii suplimentare despre modificrile intervenite n resursele financiare ale ntreprinderii din punct de vedere al ncasrii i plii mijloacelor bneti. n raportul dat se reflect fluxul mijloacelor bneti din diferite tipuri de activiti, precum i n legtur cu decontrile aferente dobnzilor dividendelor i impozitelor, date ce nu le furnizeaz nici bilanul contabil, nici Raportul pe profit si pierdere.

n RM conform SNC 7 Raportul privind fluxul mijloacelor bneti se ntocmete dup metoda direct, cealalt metod (n baza profitului) fiind recomandat pentru verificarea corectitudinii primei metode. ncasrile sau plata mijloacelor aferente operaiunilor valutare trebuie s fie recalculate la cursul n vigoare la data ncasrii sau plii. Totodat pentru ntocmirea raportului dat se utilizeaz metoda de cas.

La S.A. Agrovin Bulboaca fluxul net total de mijloace bneti pentru anul 2008 a constituit 336163 lei, n timp ce soldul mijloacelor bneti la sfritul perioadei este mai mic, nregistrnd valoarea de 269988 lei (rap.fin. forma 5). Suma dat se reflect i n rndul 440 a bilanului contabil (rap.fin. forma1).

ncheiere n prezentul raport efectuat n cadrul practicii de producie la S.A. Agrovin Bulboaca, au fost examinate toate compartimentele posibile conform programei.

n urma studierii detaliate a ntrepriinderii, a genurilor de activitate, a modului de organizare a contabilitii pot s menionez c ntreprinderea nu are numai scopul de obinere a venitului ci i satisfacerea necesitii consumatorului, n ceea ce privete buturile alcoolice. ntreprinderea necesit un volum foarte mare de lucru, fiindc are un volum nalt al informaiilor contabile.

La S.A. Agrovin Bulboaca organizarea contabilitii se face conform cerinelor Legii contabilitii din 4.04.95; standardelor naionale de contabilitate i nu n ultimul rnd prin planul de conturi al activitii economico-financiare a ntreprinderii.

La S.A. Agrovin Bulboaca responsabilitatea pentru organizarea i inerea contabilitii o poart conductorul societii, el are responsabilitatea de a crea condiii optime pentru a se ine corect contabilitatea.De asemenea o latur important n organizarea activitii unitii economice este problema asigurrii i evidenei operative a personalului. Este necesar s se asigure necesarul de personal att din punct de vedere cantitativ, ct i din punct de vedere a gradului de calificare a personalului angajat, pentru a putea asigura desfurarea eficient a activitii ntreprinderii.

n cadru S.A. Agrovin Bulboaca evidena contabil se duce semiautomatizat , care funcioneaz sub form de program, operaiile omogene se nscriu unele n form computerizat n registre cumulative numite Jurnale-order n baza documentelor primare. ntreprinderea dispune de mijloace tehnice pentru prelucrarea informaiei contabile ceea ce mult ajut la simplificarea lucrului contabil.

ntreprinderea pe parcursul anului 2008 a obinut o pierdere destul de semnificativa. S.A. Agrovin Bulboaca are puncte slabe dar n general prioritate o dein punctele forte:

contabilitatea este automatizat;

se ntocmesc toate documentele primare i centralizatoare necesare;

dispun de condiii favorabile pentru desfurarea activitii de ctre muncitori;

deciziile le i-au la Adunarea General a Acionarilor;

se face inventarierea la finele fiecrui an. n urma studierii modului de inere a contabilitii n cadrul S.A. Agrovin Bulboaca, nu am observat nclcri grave de la actele normative i legislative care reglementeaza activitatea contabil, cu unele mici excepii documentele primare nu sunt nregistrate la timp,ceea ce ncalc disciplina contabil. Studiul evidenei contabile la ntreprinderea dat a determinat consultarea mai multor manuale de specialitate. n lucrare au fost utilizate S.N.C., Planul de conturi contabile, Noul sistem contabil al agenilor economici, materiale practice propuse de S.A. Agrovin Bulboaca pe parcursul perioadei de gestiune.

n general, rezultatele evidenei contabile la ntreprinderea dat, reflect o situaie favorabil n ceea ce privete activitatea i dezvoltarea ntreprinderii.

PAGE 28