Studiul Pietei Agro

of 45 /45
STUDIUL PIETEI AGRO - ALIMENTARE IN ORASUL MOSCOVA 1) DESCRIEREA GENERALA A PIETEI AGRO-ALIMENTARE DIN MOSCOVA Moscova care are o populatie de mai mult de 11 mln. oameni este o piata mare si in combinatie cu faptul, ca constituie punctul central al distributiei multor produse, care sint destinate pentru regiunile de Est si Sud ale Rusiei, o face ca cea mai mare si mai vizibila piata in Rusia. Dezvoltarea pietei Cind se vorbeste despre piata agro-alimentara din Moscova, trebuie sa se ia in consideratie ca astazi aceasta piata este rezultatul celor peste 70 de ani de economie planificata centralizata si recent in ultimii 8 ani ale unei economii care se transforma foarte rapid intr-un sistem de piata libera. Aceasta devine evident, prin implicarea, de exemplu - a agentiilor de stat in procurarea volumelor mari de produse alimentare de import si implicarea in sfera distributiei a intreprinderilor de prelucrare, comerciantilor cu ridicata si magazinelor alimentare mari controlate de guvernul din Moscova. Este important, ca fosta structura controlata de stat a generat lipsa cunostintelor si neglijenta fata de conceptiile de baza ale marketingului produselor alimentare si deservirea clientilor. 1

Embed Size (px)

description

referat

Transcript of Studiul Pietei Agro

STUDIUL PIETEI AGRO - ALIMENTARE IN ORASUL MOSCOVA

STUDIUL PIETEI AGRO - ALIMENTARE IN ORASUL MOSCOVA

1) DESCRIEREA GENERALA A PIETEI AGRO-ALIMENTARE DIN MOSCOVA

Moscova care are o populatie de mai mult de 11 mln. oameni este o piata mare si in combinatie cu faptul, ca constituie punctul central al distributiei multor produse, care sint destinate pentru regiunile de Est si Sud ale Rusiei, o face ca cea mai mare si mai vizibila piata in Rusia.

Dezvoltarea pietei

Cind se vorbeste despre piata agro-alimentara din Moscova, trebuie sa se ia in consideratie ca astazi aceasta piata este rezultatul celor peste 70 de ani de economie planificata centralizata si recent in ultimii 8 ani ale unei economii care se transforma foarte rapid intr-un sistem de piata libera. Aceasta devine evident, prin implicarea, de exemplu - a agentiilor de stat in procurarea volumelor mari de produse alimentare de import si implicarea in sfera distributiei a intreprinderilor de prelucrare, comerciantilor cu ridicata si magazinelor alimentare mari controlate de guvernul din Moscova. Este important, ca fosta structura controlata de stat a generat lipsa cunostintelor si neglijenta fata de conceptiile de baza ale marketingului produselor alimentare si deservirea clientilor.

De asemenea se depune un efort continuu pentru a instaura o economie de piata libera, care astazi a creat o prosperitate enorma pentru un numar relativ mic a populatiei din Rusia si un declin in nivelul de trai pentru majoritatea ei. Aceasta explozie a prosperitatii a afectat piata produselor alimentare prin aparitia hotelurilor de 5 stele de tip occidental, restaurante luxoase si supermarkete de tip occidental, care ofera produse de import de calitate superioara. Sistemul vechi si sistemul nou treptat se intrepatrund, reflectind dezvoltarea clasei mijlocii, care poate fi observata prin prisma restaurantelor ce ofera servicii mai bune, magazinelor alimentare renovate cu scopul atingerii standardelor occidentale in comercializarea produselor cu amanuntul si produselor calitative ce sint disponibile regulat pe piata cu ridicata.

Categoriile produselor alimentare dominante

Criza economica dizastruoasa din Rusia a influientat mult si piata produselor alimentare din Moscova, generind situatia din prezent cind productia locala in general este neeficienta, insuficienta si lipsesc surse investitionale pentru ameliorarea procesului de productie. Ca rezultat, 70% din tot volumul produselor alimentare comercialzate pe piata Moscovei sint de import si important este faptul, ca majoritatea produselor ce se bucura de succes (in termeni cantitavi) sint produsele ieftine si adeseori de o calitate inferioara. Exemple de produse de import ce au succes - sint pulpele de gaina, carnea de vita, carnea de porc, salamurile, cascavalurile semi tari, pastele fainoase, conservele si unt in vrac, in esenta produsele de larg consum. Din cauza acestui raport de pret / cantitatii din luna in luna producatorii straini inundeaza piata cu produse ieftine, rezultind mai apoi intr-un amestec de produse diferite.

Totusi, pe de alta parte exista clasa superioara si clasa mijlocie ce creste cu incetul - creind astfel piata pentru produsele alimentare de calitate superioara. Aceste produse variaza de la fileu de minion, somon afumat si cele mai bune cascavuluri si cognacuri franceze pentru "Rusii noi", pina la produsele de marca, precum sosurile - Heinz, dulciurile -Cadbury, Masterfood, produsele din carne de porc - Steff Houlberg si inghetata - Baskin Robbins pentru clasa mijlocie tot mai exigenta si sofisticata. Produsele si marcile comerciale permanent prezente pe piata din Moscova sint desigur acele care apartin companiilor, ce au investit activ in producere, publicitate, promovare si distributie.

Mediul concurential

In ce priveste nivelul concurentei, in timp ce productia locala este neeficienta, ea e in general ieftina si e de o calitate inferioara fata de produsele importate, infruntind deseori probleme in livrarile regulate, de exemplu a carnii, produselor lactate si de cofetarie. Aceasta situatie totusi se amelioreaza, drept exemplu fiind - intreprinderea de carne Cerkizovskii, care fabrica pentru piata din Moscova produse din carne de calitate buna la preturi moderate si in cantitati mari.

Germania este cel mai mare exportator in Rusia, impreuna cu alte tari ca: SUA, Danemarca, Franta, Noua Zelanda, Olanda, Belgia, Irlanda - care predomina in anumite categorii de produse. Companiile multinationale sint prezente in Moscova prin intermediul reprezentantelor sale, care coordoneaza vinzarile agentiilor si marketingul, de exemplu: New Zealand Dairy Board sau Tyson Foods; prin import si distributie directa, ex: Baskin Robbins si intr-o masura mai mica prin productie si distributie locala, ex: Coca Cola, Pepsi, Heinz, Masterfoods sau Danone.

Structura distributiei

Structura lantului de distributie a produselor agricole in Moscova consta din importatorii cu ridicata, agentiile de achizitie de stat, complexele de depozitare si refrigerare supuse administratiei din Moscova, importatori / distribuitori, cash & carry, magazinele comertului cu amanuntul. Lantul de distributie poate fi rareori previzionat, depinzind de posibilitatile importatorilor si se infrunta cu probleme permanente in regularitatea livrarilor. Plus la aceasta, multe companii mai mici importa direct, din cauza unui lant de distributie nedezvoltat si lipsei unor produse la un pret accesibil pe piata cu ridicata. Acest sistem incepe sa devina mai standardizat. Distributia este desigur un factor major, ce determina competitivitatea companiilor pe piata din Moscova si alegerea corecta a partenerilor constituie probabil lucrul cel mai important al intrarii pe piata.

Tendinte si evolutii

In viitor este posibil ca suportul producatorilor locali din partea guvernului se va intensifica ca rezultat al presiunii lobistilor. Din cauza ca nu exista finante pentru suportul direct al bazei agricole din Rusia este posibil ca acest suport va apare intr-o forma de tarife marite la import si posibila introducere a sistemului de cote la import.

Productia locala se amelioreaza din punct de vedere a calitatii productiei, ambalajului, distributiei si utilizarii efective a tehnicii marketingului. Obstacolul principal care e aparent este lipsa disponibilitatii regulate a materiei prime calitative. Acesta este un component care nu poate fi ameliorat in viitorul apropiat pur si simplu prin aplicarea expertizei si experientei occidentale.

Dezvoltarea continua si rapida a cumparatorului rus ca un consumator informat si exigent va continua sa permita deschiderea noilor piete pentru niste produse tot mai sofisticate.

Comercializarea cu amanuntul se schimba rapid odata cu aparitia multor supermarkete in stil occidental si privatizarea magazinelor alimentare de stat, care ofera servicii si produse mai calitative. Este foarte posibil ca un comerciant european cu amanuntul poate incerca sa intre pe aceasta piata doar prin cumpararea unuia din cele trei - patru grupuri de supermarkete in stil occidental existente sau prin constructia primului hipermarket din Moscova.

2) STRUCTURA DISTRIBUTIEI PRODUSELOR ALIMENTARE

Ca si pe toate pietile de export, la fel si in Moscova exista o structura data de distributie, si cu toate ca e ne clara, se schimba foarte rapid.

a) Agentiile centrale ale achizitiei de stat

Acestea sint in general fie departamentele guvernului din Moscova, fie societatile pe actiuni, ai caror directori / proprietari au legaturi la nivel guvernamental si astfel obtin contracte. In esential acestor companii li se aloca bani din buget pentru procurarea produselor alimentare, precum carnea, produsele lactate, zahar, orez si alte bunuri cu ridicata pentru aprovizionarea alimentarelor, pentru comercializare en gros de catre fostele depozite de stat si pentru prelucrarea de mai departe la intreprinderile de prelucrare, de exemplu de carne si zahar. Aceste agentii de stat sint finantate de administratia or. Moscova si pot oferi garantii bancare sau plata in avans prin intermediul principalelor banci din Moscova. Ele in general nu procura produse alimentare de import cu valoare adaugata altele decit de exemplu: carnea conservata sau unt.

b) Importatori cu ridicata

Aceste companii opereaza pe o baza comerciala si actioneaza ca importatori de cantitati mari, asigurindu-si contracte cu finante proprii. In multe cazuri majoritatea acestor produse sint destinate pentru regiunile din Rusia. Multe din aceste companii sint companii comerciale care de fapt nu administreaza bunurile direct. In trecut au existat multi agenti care actionau ca companii comerciale si rareori contribuind cu vreun serviciu util. Acum aceasta devine o problema mai mica, dar e inca necesar a deosebi importatori cu ridicata adevarati fata de niste speculatori fara experienta. Aceste companii importa cantitati mari de produse alimentare cu valoare adaugata, ex: "Soiuzcontract" importa si realizeaza salamurile Farmland si bauturile Herschi.

c) Distribuitorii

Distributia produselor alimentare in Moscova depinde de reglementarile si procedurile de import, posibilitatea finantarii stocurilor si de controlul creditar. In majoritatea cazurilor continuitatea aprovizionarii si loialitatea fata de furnizorul strain, precum si serviciile pentru clienti sint considerate de o importanta mai mica.

Timpul indelungat de livrare spre Moscova din Europa pe mare sau chiar pe uscat constituie un factor principal in lipsa continuitatii furnizarilor si astfel a disponibilitatii produsului, atunci cind cererea nu este administrata de importator / distribuitor. Aceasta este generat de faptul ca majoritatea operatorilor nu pot finanta crearea unor stocuri importante din cauza ca sint niste companii tinere si de asemenea nu beneficiaza de credite comerciale din partea furnizorilor.

Pe timpul fostei structuri comuniste Ministerul Comertului avea propria structura de distributie, ce opera fara de facilitatile de pastrare si depozitare, fiindca existau depozite de pastrare si refrigerare in fiecare din cele zece raioane administrative ale Moscovei, care deserveau toate din magazinele comertului cu amanuntul din raion. Aceste intreprinderi cu ridicata au fost privatizate in mod cuvenit, dar managementul in multe cazuri este inca sub controlul administratiei orasenesti, din cauza ca proprietatea e in posesia organelor de stat si multi din acesti comercianti cu ridicata sint sustinuti sub forma de credite pentru procurarea produselor alimentare. Majoritatea acestor depozite se afla in conditii proaste si sint fortate sa comercializeze en gros acele produse, care sint furnizate de intreprinderile de prelucrare si in urma contractelor de import de stat. In viitor aceste companii posibil ca vor deveni intreprinderi mixte si se vor transforma din nou in intreprinderi puternice ale comertului cu ridicata.

Acum exista un tip nou de distribuitori comerciali aparut din structurile vechi sau care s-a format recent. Majoritatea acestor distribuitori in Moscova importa direct din mai multe motive. In multe cazuri aceasta e unica cale de a asigura un pret competitiv, furnizarea de la importatorii cu ridicata nu este de nadejde si genereaza discontinuitati in furnizare. Multe companii considera companiile comerciale si importatorii cu ridicata drept intermediari inutili in lantul de distributie. Se poate de asemenea de mentionat ca proportia importatorilor fata de comerciantii en gros este prea inalta, ce nu permite realizarea efectului economiei de scara si dezvoltarea printre operatori a aptitudinilor separate de import si distributie.

Deoarece sistemul comercial de distributie este un sector tinar si in curs de dezvoltare, multe companii se deschid si se inchid zilnic. In general, exista un numar mic de companii de nadejde si permanente, care opereaza in cadrul fiecarui grup de produse alimentare oferind clientilor sai continuitate a furnizarii si loialitate marcilor comerciale alese. Dar, pentru ca acesti distribuitori destul de profesionisti nu pot acoperi intregul potential al pietii sau ofera produse cu preturi mai mari decit cele medii de pe piata, pe linga ei vor exista acele companii de distributie, care vor cumpara orice ce e mai ieftin pe pietile internationale, vor importa si distribui aceste produse, pina cind vor gasi alte produse si mai ieftine. Aceasta indica pe deplin influienta situatiei economice a consumatorilor produselor alimentare din Moscova asupra dezvoltarii lente a industriei alimentare.

A gasi distribuitori care vor importa, stoca si promova produsele Dstra este o optiune mai usoara de intrare pe piata, chiar daca gasiti partenerii potriviti. In majoritatea cazurilor, se cere o cooperare foarte strinsa si instruirea personalului distribuitorului in ce priveste administrarea, vinzarea si comercializarea productiei. Luind in consideratie nivelul curent de dezvoltare al distribuitorilor locali din Moscova nu este de dorit sa numiti un distribuitor exclusiv, din cauza ca nici o companie in prezent nu deserveste intreaga piata.

Se dezvolta conceptia operatiunii "cash & carry" si acum exista un numar mic de operatori de acest tip in Moscova, inclusiv "Roditi", "Kentavr", "Scorpio", "Maxa" si "Bavaria". Majoritatea din ei au preturi mai inalte decit importatorii / distribuitori mici, care se specializeaza in comercializarea unor produse specifice.

Sub - distribuirea este in prezent destul de limitata, neapreciata si necompetitiva. In general, in majoritatea categoriilor de productie o companie trebuie sa importe direct pentru a fi competitiva.

d) Comercializarea directa

Din cauza nesigurantei in furnizarile importatorilor si distribuitorilor locali ai produselor alimentare de calitate si in unele cazuri din cauza preturilor cu ridicata extraordinare, multi comercianti cu amanuntul, magazine alimentare de desfacere si intreprinderile de prelucrare importa direct. Importul direct este efectuat de aceste magazine mai mult din cauza necesitatii decit din cauza dorintei. Intreprinderile de prelucrare de asemenea cumpara sau incearca sa cumpere direct, dar multe din aceste firme nu au resurse in bani gheata pentru a plati in avans sau la sosirea produselor si de aceea sint nevoite sa utilizeze un intermediar ca importatorii cu ridicata, sau agentii de stat. Unii exportatori incearca sa divizeze un lot mai mare intre citiva clienti. Insa chiar daca aceasta este atractiv, este foarte dificil a administra documentatia vamala fara reprezentant pe teren.

PIATA CU AMANUNTULPiata cu amanuntul in Moscova este diversa si in general foarte slab dezvoltata. Chiar cei mai vestiti comerciantii cu amanuntul din Occident comit asa greseli, ca lipsa de stocuri si realizarea bunurilor cu termen de consum expirat. Aceasta in principiu constituie rezultatul unei retele de distributie si a comertului cu amanuntul slab dezvoltate si lipsa de un personal instruit in domeniul comertului cu amanuntul. Moscova are mai mult de 100 supermarkete de tip occidental ( in mediu cu o suprafata de 250 m 2, numai 6 din ele ating 1000 m 2 sau mai mult). Totusi, in afara centrului orasului, cea mai mare parte a produselor alimentare sint comercializate prin intermediul fostului sistem de magazine alimentare de stat care consta din 3,300 de unitati comerciale.

A) MAGAZINELE ALIMENTARE DE STAT ("GASTRONOMURILE")

Acestea au aparut pe timpul economiei planificate centralizate si variaza de la magazinele alimentare mari asa ca: "Eliseevskii" si "Novii Arbatskii", pina la miile de magazine alimentare, care inca functioneaza si sint raspindite prin tot orasul. In esential acesta e un sistem din 3 niveluri.

Centrele de un nivel inalt

Aceste magazine sint controlate de businessmeni moscoviti foarte puternici, primesc investitii din strainatate, sint renovate si in majoritatea cazurilor propun produse occidentale la un pret mai scazut decit magazinele de desfacere occidentale, insa ramin sa fie totusi mai scumpe decit alimentarele obisnuite. Ca exemplu pot fi numite - alimentarele "Novii Arbatskii", "Smolenskii", "Tverskoi" si "Taganskii".

Societatile pe actiuni privatizate

Acestea sint fostele alimentare de stat, care au devenit societati pe actiuni. La inceput fiind in posesia partiala a fiecaruia dintre angajati, in prezent in majoritatea cazurilor ele sint controlate de un numar mic de persoane din administratia superioara sau de cumparatorii din afara. Aceste magazine incearca sa schimbe metodele sale a comertului cu amanuntul, sa se renoveze atunci cind au disponibilitati financiare si sa largeasca asortimentul produselor.

Magazinele de stat:

De fapt toate alimentarele pina in prezent au fost privatizate. Totusi, majoritatea din ele sint administrate in acelasi mod, ca si cind erau in subordonarea statului. Cauza e ca de obicei localul este dat in chirie de administratia orasului cu un control din partea persoanelor oficiale de stat. Incertitudinea aparuta din aceasta cauza nu promoveaza nici o dorinta de a face investitii. Majoritatea ofera produse alimentare locale furnizate de depozitele publice in baza creditara. In general au o capacitate foarte limitata in finantarea stocurilor. Numai bunuri importate la un pret scazut se comercializeaza in aceste magazine. Produsele uscate sint predominante, deoarece refrigerarea si conditiile igienice sint nesatisfacatoare. Magazinele acestea sint localizate in suburbiile Moscovei, unde lociuesc majoritatea moscovitilor si anume aici ei cumpara carne, zahar, unt, cascaval si produse conservate furnizate de stat.

B) SUPERMARKETELE

Aceste magazine sint in esential private si se aseamana cu conceptia occidentala a unui supermarket. In trecut, acest sector a fost totalmente dominat de companiile mixte occidentale si in timp ce aceste companii sint inca destul de active, supermarketele ruse sint acele ce demonstreaza cea mai mare crestere. In prezent, in Moscova opereaza mai mult de 100 supermarkete de tip occidental, din care doar 30% sint straine.

Exista citeva lanturi de supermarkete occidentale si anume - "Unicor" 4, "Merlin" 4, "Garden Ring" 3, "7th Continent" 3, "Three Crowns" 3, "EML" 2. In rest sectorul cu amanuntul e format din supermarkete independente, ca: "Siva", "Roditi", "Progress", "Stockmann" si "Irish House".

Majoritatea produselor de import disponibile pe piata locala pot fi gasite in toate magazinele acestea, ca exemplu: Heinz, Masterfoods, Danone, McVities, Lintd, Cadbury, Dr. Oetker, Doux. Aici se comercializeaza un numar mic de produse alimentare locale. Majoritatea acestor magazine de desfacere practica importul direct, dar fac acest lucru din necesitate, nu din alegere si de aceea tind sa limiteze aceasta activitate. Multe din aceste magazine iau un sir de linii de import, ce au origine intr-o tara specifica. Comerciantii cu amanuntul sint in asteptarea conditiilor de creditare si a deservirii clientilor. Poate penetrarea in acest sector este cea mai usoara, insa cerintele fata de acesti agenti sint destul de inalte din cauza profesionalitatii inalte si o stabilitate financiara relativa. Multe din magazinele alimentare de tip "gastronom" existente aspira la aceasta forma de desfacere si anume din aceasta cauza acesta e modelul comertului cu amanuntul la care trebuie de tins in viitor.

CHIOSCURILEChioscurile de comercializare cu amanuntul constituie un fenomen rus, ele au aparut din cauza dificultatilor de a deveni proprietari ai pamintului, necesitatii de a avea magazine de desfacere la preturi reduse si extinderii mentalitatii de comert pe strada. Pe cind nici un chiosc individual cu o suprafata in majoritatea cazurilor de 20 m 2 nu va face business prea mare, numarul lor total de 8,000 in Moscova te face sa le consideri o forta. Produsele ce predomina aici sint - alcoolul, bauturile nealcoolice, produse de cofetarie, tutunul si intr-o masura mai mica marfa uscata. Aceste chioscuri sint deservite prin intermediul distribuitorilor en gros.

Vinzarea cu ajutorul automatelor in Moscova este ca o extindere a sistemului de chioscuri. Trei din intreprinderile mari de carne comercializeaza direct din masini. Acestea sint parcate la statiunile de metrou si alte locuri publice mari in Moscova, unde se comercializeaza productia companiilor pe bani gheata si ocazional un numar mic de produse straine, spre exemplu: unt de import, produse din peste.

PIETELE LOCALECele mai bune piete locale asa ca Danilovskii sau Tvetnoi ofera un asortiment impresionant de fructe si legume din Europa si fostele republici asiatice. Aici se vinde carne proaspata si cu toate ca conditiile igienice in macelarie se amelioreaza, ele inca lasa de dorit.

Tendinte si evolutii

4) Industria alimentara

Industria alimentara se extinde rapid, totusi acest sector este in principiu orientat spre deservirea rusilor prosperi, a oamenilor de afaceri si intr-o masura mai mica spre clasa mijlocie. Principalul criteriu de diferentiere a restaurantelor si hotelurilor este utilizarea produselor alimentare locale sau a produselor de import. Majoritatea unitatilor de deservire alimentara de tip occidental insista sa comercializeze produse de import.

Deservirea alimentara din Moscova poate fi analizata dupa cum urmeaza:

HOTELURILEIn Moscova sint 11 hoteluri internationale de 4-5 stele, in mediu pina la 250$ pe noapte cu o capacitate totala de 3,500 camere. Majoritatea acestor hoteluri au identitatea sa nationala si aceasta este reflectat in personal, clientela si produsele utilizate, spre exemplu: Aerostar-canadian, Radisson-SUA, Baltchug si Renaissance-germane, Novotel si Sofitel- franceze, Marco Polo-austriac, National, Metropole si Savoi-ruse. Toate din aceste hoteluri importa produse alimentare direct, atit din tarile lor natale, cit si alte tari, in special din Europa. De asemenea aceste hoteluri fac uz de produsele de import distribuite pe piata locala. Multe din restaurantele cele mai bune din Moscova sint localizate in hoteluri si sint pline in principiu de businessmeni si "rusi noi". Cel ce cumpara produsele alimentare este de obicei directorul, care este exigent fata de calitate insa este gata sa plateasca si un pret mai inalt pentru aceasta. Hotelurile ruse rareori folosesc produse alimentare de import si sint cunoscute pentru produse si serviciu de calitate proasta.

B) RESTAURANTELE

Extinderea restaurantelor poate fi observata la toate nivelurile, dar servirea mesei in restaurant inca mai ramine accesibila numai pentru un procentaj relativ mic de moscoviti. Se pare ca in Moscova la moment nu sint restaurante in deajuns ca sa-i aprovizioneze pe toti, care-si pot permite sa ia cina. Majoritatea restaurantelor ruse nu folosesc produse alimentare de import, din cauza ca doresc sa procure produse mai ieftine de pe pietile locale.

Cel mai dominant grup este "Rosinter", cu 21 restaurante care variaza de la o cina fina la fast food. Acest lant importa majoritatea din produsele sale alimentare printr-o companie comerciala daneza, "Emborg Foods". Aceste produse alimentare isi au originea din toata Europa si SUA. "Sadco Arcade" este o retea mica de magazine cu 7 restaurante fine. Produsele alimentare sint importate direct din Europa sau procurate pe piata locala. Grupul "Savoy" opereaza 4 restaurante, folosind produse de import. Exista si 2 "Pizza Hut" si un restaurant "KFC".

Se deschid tot mai multe restaurante independente, care ofera moscovitilor diferite bucatarii, ca exemplu: bucataria chineza, indiana, mexicana sau japoneza. Multe din cele 100 casinouri din Moscova si 50 night-cluburi de asemenea au restaurante de clasa superioara sau de calitate rezonabila.

FAST FOODPrincipalii reprezentanti sint: McDonalds, Kombis, Rostics si Russkii Bistro. McDonalds are 4 restaurante in Moscova si inca 2 sint planificate sa fie construite in 1996. Mc Donalds opereaza o intreprindere impresionanta in Moscova, producind din materie prima aproape toate ingredientele necesare, fara de muraturi si sosuri. Cele 4 unitati Kombis si 3 Rostics fac parte din grupul Rosinter. "Russkii Bistro" este cel mai nou restaurant rus fast food licentiat, care deserveste cu tartine rusesti si gustari fierbinti, dar sint numai 2 unitati la momentul actual. Multe chioscuri vind hot doguri si 2 companii daneze, "Steff Houlberg" si "Danish Crown" opereaza o unitate de vinzare mobila in centrul Moscovei. Toate aceste intreprinderi "fast-food" posibil sa se extinda prin intermediul acordurilor de fransiza.

De asemenea, exista unele intreprinderi de livrare a produselor alimentare, oferind pizza, tartine si mincaruri fierbinti, ca exemlpu: Jacks Pizza, Just Subs, Tulios, Fast food Fans.

CATERINGULConform legii din Rusia, toate intreprinderile trebuie sa prevada alimentarea personalului lor. Majoritatea conducatorilor aleg pentru aceasta cele mai ieftine produse alimentare disponibile pe piata locala.

Moscova are trei aeroporturi. Compania mixta ruso-americana "Aeromar" detine drepturile de licenta pentru furnizarea intregului volum de produse alimentare pe cale aeriana spre 2 cele mai mari aeroporturi, Seremetievo 1 si 2. Produsele de import si locale sint folosite pentru zborurile interne, dar majoritatea companiilor aeriene straine prevad ca toate ingredientele trebuie sa fie importate. Celelalte aeroporturi - sint numai pentru zborurile interne si de aceea ofera o alimentare aeriana limitata si folosesc bunurile furnizate pe piata locala.

Un alt sector de "catering" deserveste lucratorii expatrioti, care lucreaza in afara Moscovei, unde nu esista distributia locala a produselor de import, spre exemplu: lucratorii industriei petroliere in Kazahstanul de Nord si Azerbaijan. Aceasta de obicei reprezinta cazul furnizarilor frahtului aerian spre aceste raioane indepartate.

Tendinte si evolutii

E posibil ca in viitor hotelurile cu un pret mediu vor creste in numar mult mai repede decit cele cu un pret inalt.

Sectorul restaurantelor la pret moderat poate fi tinta unor din cele mai mari lanturi din SUA sau europene, spre exemplu: TGIF, The Olive Garden. Sectorul "fast food" de asemenea ar trebui sa se extinda in asa fel.

5) PIATA COMERCIALIZARII PRODUSELOR

Exista o multime de cauze a faptului ca Moscova este un cumparator de bunuri atit de important:

Rusia are o populatie de 150 mln. oameni;

Productia locala este insuficienta pentru satisfacerea cererii;

Agentiile de stat sint implicate in procurarea unor cantitati mari de produse pentru distributie spre fostele organizatii de stat, de exemplu: intreprinderile de prelucare, alimentarele si depozitele pentru comercializarea en gros.

Astfel Rusia cumpara multe produse de pe piata mondiala in cantitati mari, asa ca: zaharul, griul, orezul, ceaiul, carnea de gaina, carnea de vita si de porc, untul si cascavalul. Din cauza specificului pietei din Rusia multe produse, chiar si cele cu valoare adaugata, pot fi realizate ca produse gata pentru consum in cantitati relativ mari, adica 100 t CIF, fara vreo interventie ulterioara a producatorului. Unii producatori si exportatori au elaborat produsele in particular pentru piata Rusiei, fiind comercializate in acest mod, de exemplu: margarina, cafeua si produsele din carne.

Contractele privind cantitatile mari ale produselor traditionale, asa ca: zaharul, griul, orezul, carnurile, si untul sint destul de previzionate in privinta cumparatorilor si normelor de plata.

Cumparatorii sint - agentiile centrale de achizitie, ca: Agrointorg, Exima, Consiliul or. Moscova si unele structuri comerciale, care au contacte la nivel guvernamental, de exemplu: Menatep, Soiuzcontract. Aceste organizatii sint insarcinate de catre guvernul or. Moscova sau guvernul federal din Rusia sa procure o cantitate anumita de produse si pentru aceasta li se acorda finantele necesare.

Conditiile de plata cu acesti cumparatori de obicei au loc prin transfer sau prin acreditiv, acoperind un procent al platii in avans contra semnarii contractului, incarcarii marfii in timpul transit si la sosire. Tendinta acestui sector este orientata spre creditare din partea furnizorilor.

Contractele marfare stipuleaza deseori plata comisioanelor ascunse pentru intermediari si in multe cazuri, sint mai mult politice decit comerciale. De fapt acest lucru ar trebui sa fie abordat de un rus, deoarece cumparatorii ar putea fi suspecti fata de straini.

Tendinte si evolutii

Rusia va ramine un cumparator substantial de bunuri, pina cind nu se va ameliora productia locala. Acest lucru poate sa dureze cel putin zece ani pentru majoritatea sectoarelor. Implicarea guvernamentala in procurarea bunurilor va avea loc, pina cind conditiile economice si puterea de cumparare a majoritatii populatiei din Rusia nu va creste pina la un nivel acceptabil, cind suportul nu mai este necesar.

Posibila introducere a cotelor si marirea taxelor pe import vor influienta foarte mult asupra importatorilor comerciali.

LOGISTICAExista un numar de companii occidentale cu experienta, care ofera servicii logistice

complete pentru marfa uscata incepind cu perfectarea documentelor vamale, expedierea, depozitarea, preluarea comenzii si controlul livrarii stocului la destinatie. Acest serviciu este scump si de aceea nu poate fi utilizat pentru majoritatea produselor. In general acest serviciu nu se raspindeste nici pentru produsele ce necesita refigerare.

TRANSPORTAREA

Marfa destinata pentru Moscova din Canada poate fi transportata printr-un sir de rute, in dependenta de timpul necesar de livrare si maximumul cheltuielilor de transport, care ar putea fi acoperite.

Mai intii, marfa va fi transportata pe mare, posibil prin coasta de est a SUA, spre: 1) un port din Europa Occidentala ca Rotterdam sau Antwerp, 2) Helsinki sau porturile baltice din Riga, Talinn, Kaliningrad sau 3) Sankt Peterburg.

Cind se transporteaza la un port din Europa Occidentala, exista optiunea expedierii marfii direct in Moscova cu trenul sau camionul. Timpul de expediere din ca ex: Rotterdam este aproximativ - 14 zile. Livrarea cu camionul este mai rapida cu aproximativ 5-7 zile. Livrarea cu camionul este intotdeauna o optiune mai sigura, deoarece documentatia de transport este coordonata de sofer si problemele care pot aparea pot fi solutionate imediat. Livrarea cu trenul este mai ieftina, dar mai putin flexibila. Autoruta din Europa occidentala trece prin Germania, Polonia si Bielarusi. Granita dintre Polonia si Bielarusi a devenit foarte aglomerata si multe companii incearca transportarea peste granita Finlandei cu Rusia, ca un loc de intrare mai eficient. Riga devine tot mai populara in acest sens. Marfa livrata in porturile din Europa occidentala poate fi de asemenea transportata in St. Peterburg, Helsinki sau in unul din porturile baltice.

La sosire in oricare din porturile mentionate mai sus, marfa este livrata in Moscova cu autocamionul sau cu trenul. Marea majoritate a livrarilor se efectueaza cu camionul. Majoritatea trenurilor, in cadrul sistemului de cale ferata din Rusia, nu au facilitatile necesare. De aceea transportarea marfii care are nevoie de controlul termic trebuie infaptuita doar prin incarcarea marfii direct in vagoanele refrigerate. Pentru aceasta sint necesare vagoane cu o capacitate minimum de 160/ t. Aceste in general se folosesc pentru livrarile marfii care are nevoie de control termic.

Multa marfa este livrata in Moscova, unde se trece formalitatea vamala si apoi se transporta din nou cu trenul sau camionul clientilor din Rusia de Sud si de Est.

FORMALITATEA VAMALA

Formalitatea vamala poate fi infaptuita la portul de intrare in Rusia, dar de obicei marfa este transportata in Moscova pentru trecerea vamei acolo.

Majoritatea marfii comercializata in Moscova de catre companiile ce nu dispun de depozite si statut de persoana juridica din Rusia sint comercializate in baza conditiilor CIF. Unele companii de transport ofera servicii de perfectare a documentelor vamale din numele destinatarului. Acest lucru permite expeditorului sa comercializeze platind toate impozitele.

Formalitatea vamala constituie un instrument de concurenta in Rusia. Coruptia, documentatia falsificata si fondurile de caritate etc. duc la aceea ca multor importatori legali le este dificil sa concureze pe piata.

DEPOZITAREA

In prezent sint suficiente incaperile de depozitare, dar e lipsa de facilitati sigure si de calitate. Marea majoritate a spatiului de depozitare in Moscova este locat in cadrul fostelor complexe de depozitare / distributie de stat si facilitati de productie. Ca si multe alte organizatii care au fost privatizate, ele opereaza dupa fostul sistem. Depozitarea moderna de tip occidental este limitata si scumpa. Multe din organizatiile mari occidentale incearca sa obtina spatii in incaperile expuse mai sus, pe care apoi le renoveaza si creaza conditii mai bune de lucru.

Securitatea e cea mai mare problema a depozitarii in Moscova. In timp ce conducerea unor depozite accepta responsabilitatea materiala pentru pierderile stocului, realitatea e ca, dupa cum se intimpla si in alte domenii ale legislatiei din Rusia, acest lucru nu ajunge pina la judecata. Furtul din partea lucratorilor si a altor persoane e un lucru mai frecvent, decit un furt substantial. Majoritatea companiilor incearca sa pastreze produsele sale in locuri cu un acces limitat. Doar unele complexe isi pot permite angajarea unei garzi private de securitate. Din cauza lipsei sistemului de pedepse pentru daunele pricinuite, nivelul daunelor productiei va fi inalt, pina cind nu va fi angajat un personal responsabil pentru incarcare / descarcare si mobilizarea stocului.

E lipsa de incaperi frigorifice de calitate la un pret rezonabil. Cele 10 complexe de depozitare frigorifica au o capacitate totala enorma, ca: 175,000 t carne in carcas inghetata si cele 16 intreprinderi de carne au o capacitate de doar 30,000 t. Aceste depozite, cu exceptia unui sistem computerizat automat Siemens pentru depozitarea carcaselor, consta din camere de 500 m 2 cu o inaltime de 3 m, cu multa gheata si murdarie pe podea, si in general cu conditii igienice proaste. Preturile medii sint de 1,30 $ - 1 m 2 / zi. In ultimii ani in Moscova au aparut multe depozite frigorifice occidentale impresionante construite si bazate pe tehnologiile si standardele europene. Acestea propun conditii mai bune si responsabilitatea materiala este mai garantata, precum si se asigura o minuire mai buna a productiei. Ele sint desigur ca mai scumpe, ex: 2,60 $ t / zi.

Depozitele vamale sint deseori intilnite si se utilizeaza pentru toate tipurile de marfuri.

PROCEDURILE DE IMPORT

Unul din cele mai dificile aspecte in desfasurarea afacerilor in Rusia constituie incurcaturile procedurilor si regulamentelor de import. Problemele apar din mai multe cauze. Legislatia este neclara, fiind interpretata in diferite moduri, au loc schimbari regulate in legislatie ce frecvent nu sint anuntate. De asemenea coruptia este prezenta la orice nivel de efectuare a importului de la trecerea granitei, controlul veterinar pina la formalitatea vamala. Totusi, majoritatea obligatiunilor sint pe seama importatorului si astfel, deseori, exportatorul nu e nevoie sa fie implicat.

Pentru exportul produselor alimentare in Rusia trebuie sa fie pregatite urmatoarele documente:

a) Contractul de vinzari

Acesta este un acord semnat de exportator si destinatar si contine detalii complete, privind transportul sau incarcaturile, adica detaliile pentru expeditor si destinatar, conditiile de plata, tipul produselor, cantitatile, valoarea, detaliile bancare etc.

Factura vamala

Include detaliile obisnuite pentru o factura. Trebuie de mentionat ca exista un pret de referinta folosit de vama pentru multe produse alimentare si importatorul poate fi interogat de vama, in caz ca factura difera in pret.

Certificatele veterinare - Tara de origine

Majoritatea departamentelor nationale de agricultura, inclusiv a Canadei, au un certificat veterinar pro-forma in limba rusa si limba de origine. Acest lucru este acceptat de autoritatile de veterinarie din Rusia.

Conosamentul

Contine detaliile obisnuite pentru un conosament.

Exista un sir de documente emise in Rusia in scopul permiterii marfii sa treaca vama la punctul intrarii, de ex: in Moscova si pentru permiterea recomercializarii, in cazul trecerii vamei. Pentru ca aceasta e Rusia, aceste documente pot sau pot sa nu fie cerute de destinatar, in dependenta de interpretarea legislatiei relevante si, ceea ce e cel mai important, in dependenta de relatiile speciale ale destinatarului cu autoritatile.

Licenta de import

Indata ce este semnat contractul de vinzare, el trebuie sa fie inregistrat la vama Moscovei. Poate fi necesara o forma a unui certificat sanitar, veterinar sau Ross Test. Vama din Moscova mai apoi va emite o licenta de import in forma unei scrisori pentru un post vamal la punctul de intrare, specificind ca destinatarul este imputernicit sa importe o anumita marfa in cantitatea mentionata din tara data in decursul unei anumite perioade de timp.

Scrisoare de garantie

Aceasta e o scrisoare pregatita de destinatar, relevind ca el va plati toate taxele si impozitele referitor la incarcatura data. Sint notate toate detaliile incarcaturii, este stampilata de destinatar si de asemenea de autoritatile vamale la punctul de formalitate vamala in Moscova. Aceasta scrisoare mai apoi trebuie dusa la vama la punctul de intrare si o copie trebuie sa fie trimisa pentru prezentare expeditorului (sau soferului).

Certificatul de igiena

Acesta e necesar pentru formalitatea vamala. Pentru obtinerea certificatului sanitar este nevoie de prezentat o mostra din produs la Departamentul Controlului Sanitar si de platit costul pentru testari.

Certificatul Ross Test

Certificatul Ross Test este un document necesar fiecarui produs, fie el de import sau produs pe piata locala, care declara descrierea exacta a produsului si daca e potrivit scopului descris.

Certificatul de igiena este inaintat companiei de stat "Goss Standard" din Moscova cu copii suplimentare. Pe linga aceasta, trebuie sa fie achitata o taxa de 0,01% din valoarea contractului plus cheltuielile de control. Certificatul Ross Test este emis pentru fiecare produs din incarcatura. Certificatele Ross Test pot fi emise in tara de origine si expediate cu incarcatura. In sfirsit, SGS a fost desemnat de Goss Standart ca un agent de emitere a acestor certificate in afara Rusiei. Multi exportatori intreprind acest lucru in scopul evitarii posibilitatii complicatiilor, cum ar fi refuzul produsului sau intirzieri la formalitatea vamala.

Certificatul Veterinarului Central din Moscova

Pentru obtinerea acestui certificat, care este necesar pentru formalitatea vamala, trebuie sa fie prezentate certificatul medical al tarii de origine impreuna cu certificatul de igiena. Certificatul veterinar original se pastreaza si se emite altul mai putin detaliat in limba rusa, cind autoritatile confirma ca acest produs este acceptat conform legislatiei in vigoare din tara de origine si ca utilizarea lui propusa e corecta. Nota "Pentru fabricare" si "Recomercializarea interzisa " va fi indicata pe certificat, daca apare necesitatea.

Certificatul Veterinarului Local "FORMULAR 2"

Inca un alt certificat medical trebuie sa fie emis de fiecare comerciant en gros pentru fiecare comanda comercializata, fie productie de import sau locala. Din cauza ca aceasta cerinta e aproape imposibil de administrat, majoritatea comerciantilor en gros au o scrisoare de la veterinarul raional, care-i scuteste de aceasta cerinta. O copie a acesteea e expediata cu orice lot de marfa.

Trebuie de accentuat ca aplicarea acestor regulamente difera mult.

IMPOZITE si TAXE PE IMPORT

Perceperea taxelor la importul produselor alimentare a inceput in iunie 1994 cu un impozit vamal asupra valorii din factura de 8% - la carne, 15% - la produsele lactate si 15 % - la carnea de pasare. In aprilie 1995 au fost introduse TVA de 10% si o taxa speciala de 1,5% ce se plateste la import, iar in iulie 1995 ratele taxei s-au majorat la 15% la carne si 20% la produse lactate si carnea de pasare. In noiembrie 1995 taxa la carnea de pasare a fost supusa unei majorari de 25% si in martie '96 pina la 30%.

Functia acestor tarife consta atit in completarea venitului statului, cit si in sustinerea agriculturii locale. Ca rezultat ofertele producatorilor din Rusia si fostelor republici unionale au devenit mai competitive. Totusi, din cauza ca deseori productia locala este insuficienta, ea pur si simplu a ridicat costul nivelului mediu de trai pentru populatia rusa, negind cistigul politic. Se presupune ca aceste taxe au fortat multe companii sa ia in consideratie producerea locala a produselor cu valoare adaugata in Rusia.

Ca si marea parte a legislatiei din Rusia, regulamentul vamal si colectarea impozitelor este aplicata prost. Multe organizatii au contacte in posturile vamale respective si e destul de raspindit ca ofiterii vamali sa fie platiti de importatori. Realitatea consta in aceea ca productia multor importatori, care platesc pe deplin impozitele vamale si alte taxe aplicabile, e deseori necompetitiva pe piata. Anume din aceasta cauza de la multi producatori straini se cere sa aprovizioneze facturi duble, contracte duble si sa receptioneze transfer de bani de pe diferite conturi.

Exista o neregularitate in sistemul rus de taxare pe import, care permite unor organizatii de caritate inregistrate sa importe marfa cu rate vamale reduse. In esenta aceste organizatii fie au suport din partea guvernului, fie au mituit pe cineva din administratie. Aceasta desigur ca a devenit ca o "zona neagra" cu implicarea organizatiilor criminale. Se utilizeaza pe larg la importul produselor de inalta valoare, precum liquorul, tutunul si utilajul electronic.

Taxa pe profit in corporatie e de 35%.

CONDITIILE DE PLATA

Majoritatea marfii importate in Rusia este cumparata pe baza CIF, in Moscova si formalitatea vamala e efectuata de destinatar. Conditiile in general constituie o plata in avans de 100% sau plata sporita la semnarea contractului de vinzare, transportare transit si la sosirea marfii. Plata se face prin transfer si acreditiv.

Multe companii din strainatate nu pot si nu ofera credite dupa mai multe cauze. Legislatia care acopera neplata este neadecvata si in timp ce contractele sint necesare la orice nivel al afacerii in Rusia, ele practic nu sint aplicate. Multe din companiile noi de import si distributie nu dispun de resurse financiare pentru a finanta stocuri importante si de aceea opereaza contra plata in numerar. In timp ce majoritatea importatorilor zic ca lor li se acorda credite comerciale, acest fapt constituie mai mult o exceptie, decit o norma. Importatorii mai mari, mai stabili inteleg ca plata in avans sau cel putin plata la sosirea marfii este necesara si dispun de mecanisme pentru a opera in baza aceasta. Asigurarea creditarii nu este disponibila pe larg pentru exportul in Rusia. Asigurarea este disponibila unor exportatori germani prin intermediul companiei germane de stat "Hermes". Tendinta in fiecare sector e indreptata spre fortarea conditiilor de creditare si tot mai multi importatori si distribuitori se afla in pozitii mai puternice de a efectua aceasta. In multe cazuri oferirea conditiilor de credit e un lucru mai important decit chiar si nivelul pretului.

Asteptarea transferurilor si pregatirea documentelor pentru acreditiv constituie un obstacol serios pentru a conduce afaceri eficiente in Rusia. Aceasta are loc mai ales in cazul contractelor de marfuri, care necesita un angajament prompt si concret de la cumparator.

Sint operate deseori afacerile barter, dar in general pentru contractele cu cumparatorii regionali, care nu dispun de valuta puternica, dar care au acces la resurse naturale, asa ca: metalele si lemnul.

ETICHETAREA SI AMBALAJUL

Recent Federatia Rusa a introdus o legislatie noua si stricta privitor etichetarea produselor alimentare. Etichetele pe produsele alimentare de import trebuie sa prezinte urmatoarea informatie:

tipul si denumirea produsului;

adresa legala a producatorului (denumirea companiei poate fi in grafie latina);

greutatea sau volumul produsului ( daca produsul este in lichid, greutatea trebuie sa fie fara masa lichidului);

continutul ( denumirea ingredientilor si adaosurilor de baza, prezentate dupa greutate in ordine descrescinda );

valoarea nutritiva (caloriile; vitaminele, daca continutul lor este important sau daca produsul este intentionat pentru copii sau pentru utilizare medicala si dietetica);

conditiile de pastrare;

data expirarii (sau data producerii si perioada pastrarii);

informatie de avertizare privitor oricaror restrictii sau efecte din exterior;

codul barat.

Mai mult decit atit etichetele trebuie sa includa distinct:

daca compania de ambalaj este sau nu producatorul produsului. Eticheta trebuie sa includa denumirea masinei de ambalat si tara unde a avut loc ambalarea, si adresa legala a producatorului. Comitetul Industriei Alimentare al Fondului Federal de Standarde considera sa introduca o modificare in legea curenta, in asa fel incit eticheta sa includa adresa legala a companiei de ambalaj;

tipul de prelucrare si daca aceasta activitate modifica semnificativ caracteristicile produsului original. Daca intreprinderea de prelucrare nu este producatorul, eticheta trebuie sa prezinte denumirea si tara producatorului, si adresa legala a intreprinderii de prelucare. Aceasta cerinta e posibil sa fie schimbata.

SECTORUL PRODUSELOR LACTATE

Piata laptelui si a produselor lactate in Moscova in 1994 constituia 4,4 mln. t in echivalent de lapte. Majoritatea produselor proaspete, inclusiv laptele fluid, produsele rafinate, smintina si cascavalul de casa sint produse in regiunea Moscovei si la intreprinderile de produse lactate din oras. Orasul Moscova este un importator net semnificativ al produselor neperisabile, asa ca: untul, cascavalul si laptele topit.

Consumul pe cap de locuitor constituie 250 kg pe an in echivalent de lapte. Sint 6 intreprinderi principale de produse lactate, care deservesc orasul Moscova, si anume: Ostankinskii, Gorkogo, Cerkizovskii, Ochakovskii, Moscovskii si Lianozovskii. Industria de prelucrare a lactatelor in Moscova depinde de un sir de factori pentru dezvoltare si succes in viitor. Acestea sint: calitatea, cantitatea, compozitia si pretul laptelui brut. Factorii depind de faptul, daca producatorii lactatelor, gospodariile mari, vor reusi sa ridice calitatea si cantitatea de lapte pe vaca prin ingrijire mai buna, alimentare si administrare.

Produsele lactate proaspete sint distribuite de prelucratorii oficiali. Produsele fabricate in Rusia sint distribuite prin intermediul fostelor organizatii en gros. Produsele lactate de pe piata locala includ laptele cu diferit continut de grasime, frisca si smintina, cascavalul de casa si alte produse nationale, asa ca: chefirul. Produsele fabricate sint untul, cascavalul sarat, laptele praf si crema, caseina si lactoza.

Importul produselor lactate este foarte mare si depaseste cu mult productia domestica. Principalii importatori sint:

Unt: Noua Zelanda, Danemarca, Finlanda

Cascaval: Olanda, Germania, Finlanda.

Cascaval topit: Franta

Iaurt: Franta, Germania, Finlanda

Cascaval prelucrat: Olanda, Germania, Finlanda.

Multe din marcile comerciale majore sint disponibile regulat, precum: Anchor, Danone, Lurpak, Valio, Hochland, Ehrmann, Bayerngold, Vonk, Hofmeister si Kerrygold. Importul din Europa devine tot mai putin competitiv, din cauza ca subsidiile Comunitatii Europene cad continuu.

Preferintele consumatorului sint pentru cascaval semi tare, dulce, in special Edam, Gouda, Emmentaler si Maasdamer. Cascavalul francez a fost promovat mult in decursul ultimilor 6 luni si acest lucru e posibil sa rezulte intr-o acceptare mai mare a cascavalului topit. Untul trebuie sa fie nesarat si atit margarina, cit si pateurile, cu toate ca cuceresc piata, din cauza preturilor lor semnificativ joase (pina la jumatate din pretul untului) sint considerate de o calitate inferioara. Se dezvolta piata cascavalului prelucrat, el se importa la 100% si se potriveste mult pentru chioscurile comertului cu amanuntul.

Majoritatea produselor lactate de import sint distribuite prin intermediul importatorilor comerciali / distribuitori. Untul si cascavalul in cantitati mari, conform contractelor agentiilor de stat, se depoziteza si se distribuie prin intermediul complexelor de refrigerare.

SECTORUL CARNII

Pe piata Rusiei nu este deficit de carne, dar din cauza supraevaluarii rublei, furnizarii proaste, un volum considerabil de carne este importat. Sint 23 de intreprinderi de carne in regiunea Moscova si 19 in or. Moscova, toate din ele sint fostele intreprinderi de stat. Producatorii de baza sint: Cerkizovskii, Mikoms, Taritino, Ostankino, Kampomos si Klin (cea mai mare intreprindere regionala). Produsele acestor intreprinderi - 560,000 t in 1994 au cuprins: carnea proaspata pe cirlig sau taiata, salamuri si carnea conservata. Suportul guvernamental a acestui sector se manifesta sub forma de subsidare a unui utilaj nou si credite pentru procurarea materiei prime.

Importul european al carnii de vaca s-a redus, din cauza scaderii recente a subsidiilor europene. Ca rezultat, pe piata a inceput sa apara carnea de vita din SUA si Australia. In trecut o cantitate mare de provizie din Europa ajungea in Rusia si exportatorii dominanti erau - Germania, Irlanda si intr-o masura mai mica Spania si Italia. Carnea de porc e transportata in cantitati mari din CSI, Polonia, Ungaria, Danemarca, Germania, Canada si SUA. Produsele prelucrate mai mult parvin din Germania, Danemarca si Belgia. Majoritatea produselor cu valoare adaugata sint comercializate prin intermediul unei structuri noi de distributie comerciala si multi producatori din strainatate stabilesc relatii restrinse cu importatori / distribuitori pentru promovarea pietilor sale.

Consumatorul nu procura carnea de calitate inferioara, care in multe cazuri continua sa fie oferita la nivel de alimentara cu amanuntul. Un sir de intreprinderi fabrica produse din carne de calitate rezonabila cu o publicitate a marcii comerciale tot mai impresionanta si un marketing puternic. Prezentarea carnii proaspete in comertul cu amanuntul e la un nivel teribil. De fapt multe supermarkete nu ofera carne. Un sir de supermarkete de virf realizeaza carne inghetata cu amanuntul, ca exemplu: Irish House si Garden Ring si o noua elaborare e aparitia carnii proaspete de vaca de import din Finlanda, in special, Stockmann si Siva. Unele supermarkete incep sa comercializeze carne locala proaspata cu amanuntul, ca exemplu: Roditi, Unikor, Merlin, dar totusi e inca un proces dificil, din cauza ca controlul calitatii si furnizarea regulata a carnii proaspete de calitate de pe piata locala nu este permanent disponibila.

PRODUSE ALIMENTARE CU VALOARE ADAUGATA

Consumatorii din Rusia au fost bombardati cu mii de produse noi si marci comerciale, care au inundat piata in ultimii 4 ani. Multe din aceste produse alimentare au fost si sint importate in dependenta de marfa la un cost redus pe unitate si fara nici un efort indreptat spre instruirea consumatorului. Ca rezultat, pe piata produsele cu valoare adaugata apar si dispar foarte repede.

Pe piata Moscovei exista un sir de categorii predominante ale produselor alimentare cu valoare adaugata. Categoriile produselor alimentare reflecta etapa de dezvoltare a pietei. Produsele cu cost redus si / sau produsele alimentare de baza, ca: untul, cascavalul, produsele de cofetarie se bucura de succes, pe cind semifabricatele, produsele gata pentru intrebuintare etc. au o piata foarte limitata.

Companiile ale caror marci comerciale predomina si pot fi vazute regulat in comercializarea cu amanuntul, sint acele care au investit in productia locala, partenerii strategici de distributie, publicitatea marcii sau promovarea vinzarilor etc. Companiile internationale, care fabrica produse alimentare cu valoare adaugata in Rusia pentru piata Moscovei, sint: Heinz, Masterfoods, Danone, CampoFrio si Baskin Robbins.

Standardul produselor cu valoare adaugata de pe piata locala este cu mult mai inferioara fata de produsele importate dupa calitate, ambalaj, promovarea marketingului si consecventei furnizarilor. Astfel cu exceptia produselor lactate prospete, carnii prelucrate si pestelui conservat, produsele de import cu valoare adaugata domina piata.

Unele exemple ale categoriilor de produse alimentare si marci comerciale de import, care prevaleaza pe piata Moscovei in prezent sint:

Produse inghetate: Dr. Oetker, Ardo, Dujardin, Frosta.

Carne de pasare: Doux, Tyson, Corico.

Carne: Steff Houlberg, Danish Gold, Danish Crown, Stockmeyer, Pas Mal, DAK, Tulip.

Produse lactate: Anchor, Danone, Valio, Hochland, President, Elle & Vire, Onken, Hofmeister, Ehrmann.

Inghetata: Baskin Robbins, Mars, Ingman, Valio.

Produse de brutarie: Fazer, Burtons, Mac Vities, Nabisco, Cadbury.

Gustari: Estrella, Planters.

Produse de cofetarie: Cadbury, Masterfoods, Nestle, Hershey, Fazer, Lindt, Mirabel.

Sosuri: Heinz, Masterfoods, Schwartau.

Multe produse de import cu valoare adaugata sint supuse unei taxe pe import de 25%.

Sursa: (Adaptat din): http//:www. atn. riae. agr. ca

PAGE 28