Microsoft Word - Capitolul 1

download Microsoft Word - Capitolul 1

of 14

 • date post

  19-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  59
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Microsoft Word - Capitolul 1

 • PREVIZIUNI MACROECONOMICE

  7

  Capitolul 1

  CONCEPTUL DE ACTIVITATE ECONOMIC PREVIZIONAL

  Activitatea previzional reprezint o component a conducerii economiei. Niciodat nu s-a pus problema realizrii unor activiti economice fr a nu se avea o imagine de perspectiv, de viitor, asupra scopului urmrit.

  Din acest motiv, activitile previzionale contiente au nsoit permanent activitatea economic, dar despre un sistem coerent de conducere i de eficientizare a activitii economice se poate vorbi de-abia din cea de-a doua jumtate a secolului al XIX i nceputul secolului XX.

  n acest sens, pot fi citate, ca lucrri de referin: Scientific management, aparinnd lui F.W. Taylor (18561915) i General and Industrial management, a lui Henry Fayol (18411925).

  Progresul celorlalte tiine a condus i la perfecionarea conducerii activitii economice, punndu-se bazele managementului economic, ca tiin de sine stttoare. Aceast tiin a fost puternic influenat de noile descoperiri din psihologie, sociologie, drept, tiine economice i tehnice.

  O analiz retrospectiv a acestui proces conduce la urmtoarea etapizare a dezvoltrii tiinei conducerii economiei 1:

  a. 19101930: elaborarea principiilor i a metodelor de conducere tiinific. Faza iniial a constituit-o studierea organizrii economice a muncii, prin care se urmrea obinerea maximului de efecte utile cu minimum de eforturi, conform principiului eficienei (celor trei e);

  b. 19301940: elaborarea unor structuri organizatorice primordiale. Acestea mbrac forme de decizie i supraveghere, pe anumite trepte ierarhice;

  c. 19401960: conducerea prin obiective. n aceast etap, conducerea era considerat un proces prin care se alegeau i se nfaptuiau anumite obiective, prin desfurarea unor activiti previzionale i organizatorice. O importan deosebit o

  1 Maynard H.B. - "Conducerea activitii economice", Editura Tehnic, Bucureti, 1970, vol.l, p.58-64.

 • PREVIZIUNI MACROECONOMICE

  8

  avea, n aceast etap, cunoaterea motivaiei i a comportamentului oamenilor n colectivitate;

  d. 1960 : aceast etap, care continu i n prezent, a condus la elaborarea unei teorii generale a conducerii, ca un sistem corelat, care mbin elemente de natur economic, social, tehnic i moral.

  La nivel macroeconomic, conducerea trebuie s in cont de nevoile, interesele i aspiraiile populaiei rii respective. Putem defini conducerea macroeconomic drept acel proces de organizare, influenare i antrenare a resurselor disponibile, n vederea soluionrii problemelor care condiioneaz nevoile populaiei unui stat.

  tiina conducerii evideniaz un sistem corelat de reguli i de metode de cunoatere obiectiv a realitii nconjurtoare i de optimizare a aciunii umane (vezi fig.1.1).

  Fig. 1.1. Algoritmul analizei tiinifice a realitii nconjurtoare

  Activitatea previzional, nsoitoare permanent a activitii umane, a fost sintetic i pertinent definit de filosoful francez Auguste Compte (17981857): "a ti nseamn a prevedea pentru a putea".

  Ca urmare, activitatea previzional poate fi definit ca acel proces de anticipare a aciunilor i a realitilor viitoare, pe diferite termene. Acest proces se fundamenteaz pe analize retrospective i prospective, de cunoatere i de decizie.

 • PREVIZIUNI MACROECONOMICE

  9

  Activitatea previzional se caracterizeaz prin: a. operaiuni de cuantificare, reglementare, influenare a diferitelor procese i

  dinamici pe criterii de optim; b. un raport optim ntre centralizare i descentralizare, bazat pe principii

  democratice. Conform lui Naisbitt 2, ntre 19101970, s-a manifestat o centralizare excesiv, pn la saturaie, a procesului decizional economic. Pn n 1976, a urmat o perioad de tranziie, pentru ca, ncepnd cu 1976 i pn n prezent, s asistm la descentralizarea conducerii macroeconomice.

  Descentralizarea n adoptarea deciziilor economice prezint multiple avantaje, dintre care menionm: o mai mare libertate de aciune pentru agenii economici, creterea flexibilitii n adoptarea i n modificarea deciziilor economice, promovarea superioar a competenei i a abilitii agenilor economici n condiiile concurenei de pia etc. Ca principal dezavantaj al descentralizrii, menionm posibilitatea informrii imperfecte la nivel macroeconomic, cu anumite implicaii negative asupra calitii previziunilor macroeconomice, mai ales pe termen mediu i lung.

  Economia contemporan este necesar a fi structurat n micro i macroeconomie, ca o consecin a diviziunii muncii i a creterii interdependenelor ntre activitile economice.

  Macroeconomia se caracterizeaz prin: a. analizeaz economia ca un ntreg sau ca o sum a agregatelor sale

  (administraie public, firme private, menaje). n acest context, agregatul apare ca o colecie de ageni economici specifici, care sunt tratai ca i cnd ar forma o singur unitate economic;

  b. caut s obin o imagine de ansamblu, general, asupra structurii economiei i asupra relaiilor care se stabilesc ntre agregatele majore ale acesteia;

  c. evideniaz creterea output-ului i a gradului de utilizare a factorului munc pe perioade mari de timp (creterea economic) precum i a oscilaiilor pe termen scurt i mediu (ciclurile economice)3;

  d. rspunde la ntrebri legate de: utilizarea resurselor la nivel naional, evoluia puterii de cumprare, a capacitilor de producie agregate, omajului, inflaiei i a ratei de cretere economic 4;

  e. are ca finalitate aplicarea teoriei economice n politica la nivel naional (keynesism-ul, de exemplu, a aprut i s-a manifestat n dorina de a depi marea criz din anii '30);

  f. analizeaz fluctuaiile aprute, la intervale neregulate, n activitatea economic, la nivel global 5;

  2 Naisbitt John - Megatendine, Editura Politic, Bucureti, 1989, p.151-154.

  3 Dornbush Rudiger, Fisher Stanley - Macroeconomisc, Mc Graw-Hill Inc., New York, 1990, p.9-10.

  4 Lipsey Richard G., Steiner Peter O. - Economics, Harper&Row Inc., New York, 1975, p.9-10.

  5 Hall R.E., Taylor J.B. - Macroeconomics, W.W. Norton Inc. New York, 1988, p.3-4.

 • PREVIZIUNI MACROECONOMICE

  10

  g. macroeconomia examineaz pdurea i nu copacii. Ea ne ofer o imagine de ansamblu, de la nivelul zborului unei psri, asupra economiei 6.

  Motivaia orientrii celor mai mari specialiti spre teoria macroeconomic este extrem de divers.

  Franco Modigliani, de exemplu, a dorit iniial s devin medic, la fel ca tatl su. Deoarece era prea sensibil n prezena sngelui, s-a orientat ctre legislaie care, n Italia, are un caracter foarte general. n timpul studeniei, a participat la un concurs de eseuri legat de efectele controlului preurilor i a ctigat premiul nti. Din acel moment, a nceput sistematic studiul macroeconomiei.

  James Tobin a fost influenat, n studierea macroeconomiei, de efectele marii crize din anii '30. n al doilea rnd, el a fost atras de multiplele posibiliti de analiz pe care le ofer aceast tiin, considernd macroeconomia un subiect intelectual fascinant.

  Robert E. Lucas jr., laureat al premiului Nobel pentru economie, a fost ocat n momentul n care a realizat c nu nelege cri de referin n domeniu, precum "General Theory ..." a lui Keynes. Din acest motiv, s-a ndreptat spre macroeconomie n mod sistematic i i-a luat doctoratul la Chicago.

  Thomas J. Sargent, profesor la Universitatea Stanford, a fost puternic influenat de impactul crizei economice din anii '30 asupra familiei sale.

  Indiferent de orientrile i motivaiile specialitilor, macroeconomia ca tiin, n accepiunea previzional, se fundamenteaz pe microeconomie. n acest sens, Paul Samuelson sublinia faptul c "un economist este mai puin de jumtate educat dac nelege una dintre ele (macro sau microeconomia), n timp ce nu o cunoate pe cealalt".

  n prezent, asistm la o mondializare a activitii previzionale, deoarece problemele dezvoltrii devin o preocupare comun a naiunilor. De aceea, n cadrul O.N.U., funcioneaz Consiliul Economic i Social (ECOSOC), care include, n structura sa organizatoric, i un Comitet permanent pentru planificarea dezvoltrii.

  ECOSOC cuprinde, ca organe conexe: Programul Naiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Organizaia Mondial pentru Alimentaie i Agricultur (FAO), Agenia Internaional pentru Energie Atomic (AIEA), Organizaia Internaional a Muncii (OIM), FMI i UNESCO. Sub egida PNUD, s-au realizat programe care au vizat acordarea de sprijin economiilor slab dezvoltate. Aceste programe, cunoscute sub denumirea de deceniile dezvoltrii, s-au derulat ntre anii: 1961-1970, 1971-1980, 1981-1990.

  Un impact deosebit asupra previzionrii la nivel mondial l au organizaiile regionale. n cadrul acestor organizaii regionale, U.E. joac un rol deosebit. n cadrul U.E., Banca European de Investiii (BEI) are o influen cert asupra dezvoltrii economico-sociale de ansamblu a celor 15 ct i asupra altor state.

  6 McConnell Campbell R., Brue Stanley L. - Economics, Mc Graw-Hill Inc., New York, 1993, p.5.

 • PREVIZIUNI MACROECONOMICE

  11

  Numai n anul 1997, BEI a mprumutat cu 5 mld. ECU cele 10 state candidate la aderare, precum i Albania. Pe lng cele 10 ri candidate, BEI mai opereaz, prin protocoluri financiare anexate la acorduri de cooperare cu U.E., n 12 ri din zona mediteranean, n 30 de ri din Asia i America Latin i, n baza Conveniei de la Lome, n 70 de state din Africa, zona Caraibelor i a Pacificului.

  Previziunile actuale, privind evoluia situaiei economico-sociale, se fundamenteaz pe baze de algoritmi matematici compleci. Cu toate acestea, previziunile pot fi dereglate de elemente precum:

  a. factori naturali (secet, inundaii, cutremure); b. factori conjuncturali (reducerea brusc a preurilor la anumite mrfuri); c. greeli n aprecierea unor tendine sau n cuantificarea lor.

  Conducerea macroeconomic - inclusiv componenta sa p