Jocuri de Gandire

download Jocuri de Gandire

of 31

 • date post

  06-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  80
 • download

  14

Embed Size (px)

description

Jocuri de Gandire Jocuri de GandireJocuri de GandireJocuri de GandireJocuri de GandireJocuri de Gandire Jocuri de Gandire Jocuri de Gandire

Transcript of Jocuri de Gandire

Jocuri de gndireCuvinte cheie engleza: traditional games, Asia, China, traditional Japan, Mongolian games, traditional games from Asia, Midle Est.

Mahjong-ului

Mahjong

Nr. jucatori2-4

Varsta medie4+

Abilitati necesareTactica, observatie

Istoria jocului

Mahjong reprezint un subiect mult disputat printre juctorii entuziati. Unii susin c istoria jocului acoper 2.500 de ani, n timp ce alii neag acest lucru i susin c jocul a fost inventat n secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea, i asta pentru c nu exist atestri istorice despre joc nainte de secolul XIX.

Istoria nceputului i a raspandirii jocului Mahjong este susinut de mitologii mai mult dect de dovezi tiinifice, afirmandu-se c cel care a dezvoltat jocul a fost Confucius.Mahjong ar fi putut fi inspirat de jocul de domino i de alte jocuri de cri vechi care existau n China. Exist dovezi care arat c astfel de jocuri se jucau n China n secolele al X-lea i al XI-lea.Denumirea Mahjong nseamn n romn, vrbiu ciripitoare. Despre originea acestui nume de joc Mahjong - s-au propus din nou diverse teorii. Se presupune c Confucius era un mare iubitor de psri i acesta a botezat jocul dup sunetul pe care l fac piesele atunci cnd acestea sunt distribuite pe tabla de joc. Acest zgomot seamn un pic cu sunetul vrbiuelor certree.

Prezentare general a joculuiTabla de joc Shanghai MahJong este compus din 144 de tblie, fiecare tbli are imagini diferite, de obicei numere, anotimpuri i flori. Tbliele sunt aranjate ntr-o gril, care este de obicei mai nalt n apropierea centrului, depinznd de formatul selectat. Formatul tablei de joc este generat aleatoriu de calculator. Formatele pot fi diferite ca mode, mrime sau nlime.

Obiectivul JoculuiObiectivul este s eliberezi tabla de joc, eliminnd toate perechile identice din format.O pereche valid const din dou tblie care sunt att "libere" ct i "identice" (sau de acelai tip).

Poi elimina o pereche de tblie dac urmtoarele condiii sunt adevrate: Tbliele sunt identice (de exemplu 4 i 4, Vest i Vest, etc.) Toate anotimpurile i florile pot fi mperecheate unele cu altele, nu este necesar s fie identice.Fiecare tbli din pereche trebuie s respecte urmtoarele reguli:

Nici o alt tbli nu se afl deasupra sau nu o acoper parial pe cea pe care o mperechezi

- Nici o alt tbli nu se afl la stnga sau la dreapta tbliei pe care o mperechezi Fiecare tbli apare de patru ori n jocul standard de mahjong.

Dac fiecare tbli apare de patru ori, este posibil s se potriveasca perechi incorect, iar rezultatul este c mai trziu eti n situaia n care nu mai ai tblie libere care s poat fi potrivite.Unele jocuri i permit s anulezi mutri, astfel nct poi ncerca din nou s ghiceti care pereche este cea potrivit, dar alte jocuri se vor ncheia pentru c pur i simplu devine de nerezolvat.ahul

Piese de sah (din stanga spre dreapta): rege alb, turn negru,regina neagra, pion alb, calaret negru,si un nebun alb

Jucatori2

Varsta 4+

Abilitati necesareTactica, observatie, strategie

Istoria jocului

Exist mai multe versiuni despre origineaahului, cele mai rspndite dintre ele consider ca ar de origineIndia. Perioada n care a aprut jocul de ah este ntresecolul IIIisecolul VI. Despre descoperirea jocului sunt nenumrate legende, printre care una dintre cele mai renumite este legenda cu boabele degru. Izvoarele istorice atest faptul c se juca ah prin secolul VIn Persia.Potrivit istoricilor ah Gerhard JOSTEN i Isaak Linder, "la nceputul nceputurilor" ahului se stie faptul ca a inceput in Imperiul Kushan n Afganistan antic, circa 50 .en-200 d Hr.

Jocul s-a rspndit prinsecolul VIIo dat cu extinderea i invaziei islamice nOrientul Apropiat,Africa de Nord,Bizan,Italia,Europa de EstiSpania. Inevul mediuahul era considerat de nobili un joc de elit,fapt pentru care biserica a interzis jocul timp de cteva secole. Prinsecolul XVIse vor modifica regulile de joc, astfel se poate vorbi c n acest timp a aprut sahul modern. In acel timp sahul era un joc rspndit nSpania,Frana, iAngliaulterior nRusiade unde provin cei mai muli campioni mondiali de ah. In prezent exist programe de ah pentrucomputercare au ctigat partide de ah contra unor campioni mondiali.

ahul(de la cuvntulpersanshah, rege) este unjoc de strategientre doi juctori.

Reguli de joc

Regulile oficiale ale jocului au fost create si puse in practica deFederaia Internaional de ah. Jocul se desfoar pe tabla de ah. Aceasta are o form ptrat i este mprit n 8 linii i 8 coloane ce formeaz 64 de ptrate cu suprafee egale, numitecmpuricolorate alternativ n alb i negru. La nceput fiecare juctor are 16 piese: 8pioni, 2turnuri(ture), 2cai, 2nebuni, unregei o regin. Unul dintre juctori controleaz piesele albe iar cellalt piesele negre. Juctorii mut pe rnd, respectnd anumite reguli; prima mutare (nceputulpartidei) revine juctorului cu piese albe. Scopul jocului este obinereamatului. Acesta survine atunci cnd un rege esteatacati nu poate evita capturarea.

PiesaRegeReginTurnNebunCalPion

Numr112228

Valoare95331

Simbol

n ah, figur (sau pies major) reprezint orice pies cu excepia pionului. Piesele majore se mpart n dou grupe: piese grele (turnul i regina) i piese uoare (nebunul i calul). Pentru analiza cantitativ a unei poziii, exist o convenie care atribuie fiecrei piese cte un punctaj. Astfel regina primete 7-12 puncte, fiecare turn cte 4-6, fiecare nebun cte 3-4, fiecare cal cte 3-4 i fiecare pion cte 1.MutriFiecare pies de ah are propriul mod de a fi mutat. Csuele marcate n diagramele de mai jos cu punct reprezint micrile posibile ale piesei prezentate, doar dac ntre poziia iniial i cea final nu exist alte piese (inclusiv piese proprii); calul nu este restricionat de aceast cerin - de altfel, pentru acesta poziiile iniial i final nu sunt de-a lungul unei direcii specifice. Dac o pies a adversarului se gsete pe poziia final a mutrii, atunci acea piesa este capturat. Singura excepie o face pionul care poate captura numai deplasndu-se pe diagonal, n fa.

En passantAceast mutare se poate efectua doarimediatdup ce un pion advers a ncercat s evite captura avansnd dou ptrele.

En passanteste micarea special n care un pion este capturat de un alt pion oponent, imediat dup ce acesta s-a deplasat dou ptrate din poziia de start (pn n dreptul pionului oponent) i care ar fi fost oricum capturat dac s-ar fi deplasat doar un ptrat.PromovareaPromovarease realizeaz n momentul n care un pion avanseaz pn la ultima linie accesibil (a opta pentru alb, prima pentru negru). n acea poziie, juctorul are obligaia de a schimba imediat pionul cu o pies la alegere dintreregin,tur,calsaunebunde aceeai culoare. n majoritatea cazurilor pionul este schimbat cu regina si cu tura.Go (joc)

Go

Jucatori2

Varsta3+

Abilitati necesare Tactica, observatie, strategie

Go(njaponez: igo,chinez:wiq,coreean:baduk) este un joc strategic pentru doi juctori, avndu-i originea undeva n vecheaChin, ntre anii 2000 .e.n i 200 .e.n. Jocul i ia numele din termenul japonezigo, preluat n limba englez sub formago.

Pe scurt, obiectivul jocului este de a delimita cu piesele proprii un numr ct mai mare de puncte. Regulile de joc sunt foarte simple i pot fi nvate cu uurin. Totui este un joc complex, comparabil n aceast privin numai cuahul.

IstoricDin China, jocul de go a ajuns i nJaponiansecolul VII, unde a devenit un joc popular i important ncepnd cusecolul XIII.nRomniajocul s-a rspndit ncepnd din 1982, cnd revistaStiin i technic public o serie de articole de iniiere n go. n 1985 apare prima carteGheorghe Pun - Iniiere n Goi n magazine apare un joc cu tabl de carton i piese de plastic. n prezent juctorii romni sunt printre cei mai buni din Europa.

Echipamentul de go

Tabla are un format tip caiet cu ptrele, avnd dimensiunile standardizate internaional de 19X19: 19 linii i 19 coloane. Se poate juca dup preferine i pe tabl cu un caroiaj diferit, adic de alte dimensiuni (ex.: 9X9, 11X11, ... 19X19). Materialele din care este facut o tabl de go sunt diferite, de la o simpl bucat de carton sau vinilin, trecnd prin cele de placaj i tabl, pn la mesele din lemn (din esen ca i Torreya nucifera, Torreya californica, Thujopsis dolabrata, Cercidiphyllum japonicum, Agathis) create special pentru acest joc.

Reguli

Regulile jocului sunt extrem de simple i se pot nva n cteva minute. Piesele sunt de dou feluri, albe i negre.

Piesele sunt aezate pe tabl pe rnd de ctre juctori; spre deosebire de ah, aicinegrul ncepe. Dac exist o diferen tehnic mare ntre juctori atunci, juctorul cu mai puin experien, primete un numr de piese n avans (handicap).

Orice pies sau grup de piese se poate captura cu extragerea pieselor de pe tabl, dac nu au nici o libertate (interseciilibere nconjurtoare), adic sunt nconjurate de piesele oponente. Sinuciderea este interzis (plasarea unei pietre intr-una din interseciile nconjurate de ctre piesele adverse). Este admis o astfel de mutare doar n cazul n care oponentul pierde prin aceast mutare ultima lui libertate ceea ce duce la capturarea pieselor lui.

O pies nu poate fi aezat ntr-un punct (intersecie) specific, dac reface un ciclu de joc anterior parcurs.

Un juctor poate s joacepass, caz n care oponentul poate s pun o nou pies. n cazul n care amndoi juctorii joacpassjocul se consider ncheiat.

Punctajul se face prin diferena de puncte aflate n propriul teritoriu cu piesele capturate de ctre adversar.

MancalaMancalaeste o familie de jocuri din categoria de tabl de joc, numite uneori jocuri "de nsmnare", sau "socotete i captureaz". Jocurilemancalajoac n multe ri africane acelai rol pe care l are ahul n rile vestice sau jocul deGon Asia de Est. Cele mai cunoscute jocurimancala, pe lngKalahiOware, suntCongkak,Endodoi,Omweso,Toguz korgool,Bao,Sung